Page 1

estem a prop teu

MILLORA EL TEU BENESTAR: FES EXERCICI FÍSIC! AL·LÈRGIES PRIMAVERALS LES VITAMINES MEDICAMENTS GENÈRICS

LA CUINA SALUDABLE

Jordi Torruella Entrenador Professional

Restaurant Can Fabes

LA MENOPAUSA ENTRETENIMENTS 1

www.farma-ceutics.com Primavera 2012


2


Per cortesia de

SUMARI

04 05 06

Sabies que...? Al·lèrgies primaverals La menopausa

07

La cuina saludable

EDITORIAL

08

Productes en promoció

S’ha acabat l’hivern!

09

Les vitamines

11

Farmamundi / Protecció solar

La primavera és una gran estació que representa la sortida de les dures condicions de l’hivern i que el nostre cos s’adapti als canvis, sovint necessitant certes ajudes. Les vitamines són uns components nutricionals bàsics per fer front a alguns canvis com l’astènia primaveral; que és una de les manifestacions dels esforços de la nostra fisiologia ha de realitzar en aquesta estació.

12 13 14 15

L’explosió de la vida vegetal i animal pròpia de la primavera també comporta, per a moltes persones, un procés defensiu que es manifesta amb al·lèrgies diverses. Ens caldrà conèixer-les per poder demanar consell a la nostra farmàcia.

Com podreu comprovar seguim millorant la nostra revista amb temes de sempre, com la menopausa; i amb alguns temes nous, com l‘esport i la cuina saludable.

17 18

STAFF

L’increment de les hores de sol i de les temperatures fa que ens tapem menys i que ens mirem més. Per tant, toca començar a protegir-se del sol. I també, pensar en anar millorant algunes qüestions estètiques; com la cel·lulitis. Tant per una cosa com per l’altra disposem de productes excel·lents en qualitat i preu.

16

Visca la primavera!

Sphere farma-ceutics Producte Millora el teu benestar Productes Medicaments genèrics Entreteniments

Secretari del Consell de farma-ceutics Josep Allué Direcció Comercial Jordi Cervera Departament de Marketing Jaume Centellas Departament de Comunicació Alba Santamaria amb la col·laboració de: Mª Antònia Masdéu, Josep Allué, Ricard Troiano, Ignacio Vallejo, Marta Soria, Jordi Torruella, Rest. Can Fabes, Farmacèutics Mundi, E. López, M. Estrada.

Josep Allué Creus Secretari del Consell de

3

Dipòsit legal: D.L. B-42311-2011 Impressió: Gràfiques Copyset


SABIES QUE...

DOLOR CERVICAL I LUMBAR

La teva web Sphere farma-ceutics, és una web pensada perquè tothom pugui navegar-hi sense cap dificultat. Hi trobaràs informació sobre campanyes, els nostres productes i promocions, novetats, informació sobre la gestió de la teva targeta, alguns consells nostres, espais i farmàcies. Tot això reforçat per les xarxes socials com Facebook, Twitter i Youtube, perquè pugueu tenir les últimes novetats al moment. www.farma-ceutics.com

El 25% de la població espanyola pateix dolor cervical o lumbar. L’Enquesta Europea de Salut a Espanya indica una major incidència d’aquestes patologies en les dones (30%) que no pas en els homes (19%). En la majoria dels casos, les malalties estan provocades per estar molta estona dempeus, per adoptar males postures a la feina, carregar pesos o realitzar gestos inadequats de manera repetida i freqüent.

Demana la teva TARGETA REGAL a les farmàcies farma-ceutics Regala farmàcia Bellesa - Salut - Cosmètica - Higiene Dietètica - Farmaciola - Ortopèdia Homeopatia - Infantil - Atenció farmacèutica Medicina natural - Benestar... 4

L’EXERCICI FÍSIC MILLORA L ‘INTEL·LIGÈNCIA L’exercici físic millora l’intel·ligència? Aquests efectes ja s’havien demostrat anteriorment en adults i estudis més recents ho demostren també en nens. L’exercici físic millora les connexions neuronals, millorant així les capacitats cognitives, la concentració i la discriminació d’estímuls, entre d’altres.


AL·LÈRGIES

MªAntònia Masdéu Dra. en Farmàcia - Nutricionista Ortomolecular

AL·LÈRGIES PRIMAVERALS: PODEM LLUITAR-HI EN CONTRA?

REMEIS NATURALS AL NOSTRE ABAST

La primavera, a més d’una de les èpoques més belles de l’any, és també una de les estacions que més molèsties provoca a gran part de la població a causa de l’aparició de les al·lèrgies.

• Abans de res cal dur a terme una bona alimentació: eliminar dolços, farines blanques, làctics, fregits i additius artificials. És important menjar en abundància fruites i verdures, consumir amanides amb endívia, escarola i ravenisses.

Les al·lèrgies es defineixen com una sensibilitat anormal a una substància que generalment és tolerada i considerada no nociva. Són reaccions immunes exagerades que causen danys i molèsties.

• Cal estimular la destoxicació del fetge i l’intestí amb infusions de card marí, carxofa, boldo i desmodium.

A la primavera, el vent transporta el pol·len procedent d’arbres i plantes i l’organisme es defensa irritant-ne les mucoses i donant lloc a processos al·lèrgics com poden ser enrogiment dels ulls, picor i mucositat aquosa al nas, aparició d’urticària o èczemes a la pell, o fins i tot atacs d’asma, sense descartar-ne les diarrees i el dolor abdominal. Es poden donar altres símptomes més greus com cefalees, irritabilitat, depressió i insomni.

• És també important estimular el sistema immunitari a base de prebiòtics i probiòtics. Es pot complementar amb suplements de vitamines (A,C,I i del grup B) i amb oligoelements. • És bo realitzar banys alterns de peus amb aigua calenta i freda. • Una altra alternativa és l’homeopatia: Allium Cep 5*CH, Poumon Histamina 15*CH, entre d’altres. Ah! i sobretot fer exercici físic: Uns músculs forts i un cervell actiu fan que tot el nostre organisme sigui més eficient.

COM MINIMITZAR-LES O EVITAR-LES? Les al·lèrgies es tracten amb vacunes, fàrmacs antihistamínics i aerosols; però també hi ha una sèrie de mesures que un mateix ha d’adoptar:

Mantenir tancades les finestretes del cotxe i posar filtres de pol· len en els sistemes d’aire condicionat.

Ventilar la casa als capvespres, mantenint-ne les finestres tancades a les nits i l’ambient humit mitjançant humidificadors o recipients d’aigua.

Disminuir les activitats a l’aire lliure, especialment entre 5-10h i 17-22h. Evitar parcs, jardins i altres zones verdes.

Procurar que les plantes de casa no tinguin fulles seques ni floridura.

Utilitzar ulleres de sol quan se surt al carrer per protegir la conjuntiva ocular.

No assecar la roba a l’exterior en l’època d’activitat al·lergènica, ja que el pol· len pot quedar-hi enganxat. Desar moquetes, catifes, cortines, mantes de llana i edredons de plomes de la casa.

5

I per prevenir abans que guarir, la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica posa a disposició de tothom informació sobre els recomptes de pol·len (Tel.93 431 88 33).


LA MENOPAUSA Josep Allué Creus

Doctor en Farmàcia. Professor Titular Universitat Autònoma de Barcelona.

Qualitat de vida a la menopausa Un 60% de les dones espanyoles en edat de menopausa presenta problemes en termes de qualitat de vida. A quasi un 36% l’afecta de manera molt seriosa, i només el 24% dels casos presenta problemes lleus, tolerables o inexistents. El 61% dels 4,5 milions d’espanyoles que es troben en aquesta etapa, desconeix que les alteracions de l’estat d’ànim, com la irritabilitat o els canvi d’humor, són efectes de la menopausa. Juntament amb altres símptomes poc coneguts, com el nerviosisme, la depressió i els dolors psicosomàtics; les diferents alteracions psicològiques és el que més afecta a les dones amb menopausa. Segueixen els efectes que de forma habitual les dones relacionen amb la menopausa com els fogots, les sudoracions, l’augment de pes, l’insomni o la disminució del desig sexual. No dubteu en parlar amb el vostre farmacèutic. Ell us aconsellarà el més adient per una millor qualitat de vida i una prevenció del risc de malalties.

Menopausa Contribueix a l’alleujament dels fogots i la irritabilitat.

Aquesta serà una llarga etapa de la vostra vida, gaudiu-la plenament!

Premenopausa Contribueix a l’alleujament dels signes previs a la menopausa.

6

En la menopausa augmenta el síndrome metabòlic (presència simultània de 3 o més dels següents factors: diabetis, xifres elevades de pressió arterial i colesterol, nivells baixos de colesterol HDL i obesitat), fet que fa que s’incrementi la freqüència de trastorns del cor i del sistema cardiovascular.


LA CUINA SALUDABLE

La cuina saludable

Tots som conscients que avui dia mengem pitjor que fa uns anys. No és pitjor perquè la qualitat dels productes hagi empitjorat, sinó tot el contrari: hem evolucionat amb noves tècniques, sabem millor que abans les millors maneres de conrear i cultivar i tenim al nostre abast el poder de comprar els millors productes d’arreu del món. Però hem empitjorat en cuina. Posem l’excusa que no tenim temps, que les dones s’han incorporat al món laboral i no tenen temps per cuinar... i moltes més excuses per sortir del pas. Però tots sabem que la realitat no és aquesta, sinó que ens hem tornat mandrosos, que ens agraden les coses fàcils i que ens ho donin tot preparat. Escalfar una pizza al forn ens ocupa al voltant d’uns 10 minuts. Amb 10 minuts no podem cuinar alguna cosa saludable? Quan triguem en preparar una amanida amb productes frescos i una mica de carn a la planxa? Quan es triga en fer una bona truita? Una pasta preparada amb la seva salsa al microones... 4 minuts... Bullir una pasta fresca, sofregir 4 tomàquets i tirar-hi un raig d’oli? Invertim més temps al supermercat remenant i triant el menú de cada setmana a la secció de plats preparats i congelats que no pas en pensar en la nostra salut i benestar, en què ens convé i en què no. És hora de dedicar una mica d’aquest temps a fer la reflexió que alguna cosa està canviant i no ho està fent en bon camí. Hem de reflexionar per no perdre els valors que ens van ensenyar els nostres pares, els nostres avis i sobretot reflexionar sobre el perquè cada dia mengem menys sa. Per temps, per estrès? Jo crec que no...Cadascú tindrà el seu motiu, però s’ha d’avaluar si aquesta raó és més important que la raó de la salut.

Restaurant Can Fabes www.canfabes.com

7


PRODUCTES EN PROMOCIÓ

Dentiblanc duplo crema dental 100 ml Ureadin desodorant roll-on 50 ml + Daylisdin 125 ml

Duplo Trofolastin anti-estries 250 ml Desensin plus pack 125 +125 ml

Bexident pack col·lutori 500 ml + pasta dentifrícia

Celulit ISDIN de pegats reductors

Inneov duplo cel·lulitis 60 capsules

Oraldine antisèptic duplo 400 ml

Devor olor Duplo spray peus i calçat

Inneov duplo drenant

8


VITAMINES Marta Soria Zulaica – Farmàcia Ignacio Vallejo Farmacèutica

LES VITAMINES Les vitamines són substàncies d’estructura molt variable que l’organisme necessita incorporar en quantitats molt petites, per poder-ne disposar així de manera continuada i mantenir el seu metabolisme i que, de la mateixa manera que altres nutrients, les contenen els aliments, els quals en són la principal font d’obtenció. Quan l’aportació d’una determinada vitamina és insuficient, més tard o més d’hora es produirà una hipovitaminosi, és a dir, un trastorn provocat per un dèficit parcial d’aquesta vitamina. Per contra, l’aportació excessiva i continuada d’una vitamina, concretament de les liposolubles, pot conduir a una hipervitaminosi, és a dir, a un trastorn ocasionat per una acumulació excessiva d’aquesta vitamina, que en aquestes circumstàncies es comporta com un element nociu per a l’organisme. També cal esmentar l’avitaminosi, que és el trastorn provocat per una carència total d’una vitamina. Tipus de vitamines: Vitamines hidrosolubles: Són aquelles que es dissolen en medis aquosos. Pertanyen a aquest grup el complex vitamínic B i la vitamina C. Es solubilitzen en sang i s’eliminen fàcilment a través de l’orina. Per aquest motiu, s’eliminen amb rapidesa de l’organisme i no poden arribar a produir una hipervitaminosi. Vitamines liposolubles: Són aquelles que es dissolen en medis grassos. Aquest grup inclou les vitamines A, D, E i K. Es dissolen en l’intestí prim en presència d’aliments grassos i tendeixen a fixar- se en els teixits grassos de l’organisme, per la qual cosa poden donar lloc als quadres d’hipervitaminosi.

CONSELL FARMACÈUTIC Pren el sol durant 10 minuts! És suficient perquè la pell sintetitzi vitamina D.

a

L’àcid fòlic ajuda a prevenir abans i durant l’embaràs certes anomalies congènites, incloent-hi l’espina bífida. La necessitat de vitamines com la tiamina, la riboflavina o la vitamina B6 s’incrementa quan fem un sobreesforç físic, ja que totes estan implicades en els processos de producció d’energia. Per això hi solem recórrer quan estem cansats, esgotats o amb poques forces. Aquí és on recau la importància de les fruites i les verdures. 9


PER ALS

NOVES GELEES

SUPERHEROIS

I D’AVU

ENERGiA vital

ENERGIA I BELLESA

Gelea específica per l'home, amb aportació extra de L-Glutamina, Antioxidants, ingredients per combatre l'estrès i per protegir l'esfera sexual.

Gelea pensada per a la dona actual, amb aportació extra de Antioxidants, Cremadors i Reguladors hormonals.

10

Innovació i eficàcia en preparats naturals

www.neo-esnatural.com


Protecció solar, també des de l’interior

FARMAMUNDI Farmamundi i ASPS participen en la implantació d’un sistema nacional de farmacovigilància a El Salvador

E. López Ariste i M. Estrada Farmacèutiques

L’Associació Salvadorenca Promotora de la Salut (ASPS) i Farmamundi participen en la implantació d’un sistema nacional de fàrmacovigilància a El Salvador que s’encarregui de les tasques d’avaluació, detecció d’efectes adversos i d’errors terapèutics; que garanteixi la seguretat, eficàcia i qualitat dels medicaments, fomentant-ne l’ús racional i les bones pràctiques d’emmagatzematge a la xarxa pública de salut.

Estudis científics han demostrat que l’exposició solar provoca un augment dels radicals lliures a la pell, fet que es tradueix en l’aparició d’arrugues profundes, taques fosques i flacciditat cutània. Per evitar aquestes reaccions, durant els últims temps, han pres rellevància els anomenats fotoprotectors orals, que són complements nutricionals a base de potents antioxidants que preparen la nostra pell per a l’exposició solar. Si la nostra pell està ben preparada, la possible aparició d’al·lèrgies solars es reduirà, s’evitarà l’aparició del fotoenvelliment prematur, i a més a més, s’aconseguirà un bronzejat homogeni més intens i durador.

L’estratègia de Farmamundi per a la millora de les polítiques sanitàries, es concreta d’una manera especial en el projecte d’implantació d’un sistema de farmacovigilància a El Salvador, en col·laboració amb el Ministeri de Salut (MINSAL) d’aquets país i amb l’ASPS. El projecte “crearà comitès de farmacovigilància en els 30 hospitals del sistema nacional i en garantirà el servei a municipis en extrema pobresa”, explica Felipe Terradillos, coordinador de Farmamundi a El Salvador. En aquest país, més del 70% de les consultes mèdiques acaba amb una recepta i medicaments, fet que en fa indispensable un maneig adequat.

Entre els diferents antioxidants es troba l’extracte de te verd, ric en polifenols i vitamines del grup B; l’extracte de vinya roja, amb un alt contingut en resveratrol; la vitamina C, que participa activament en la síntesi de col·lagen dels teixits i l’extracte de meló, que gràcies al seu especial contingut en carotens afavoreix la producció de melanina o el seleni, un oligoelement essencial.

El projecte contempla “les obres d’ampliació i millora dels magatzems de l’Hospital Rosales i de Jiquilisco” explica Miguel Orellana, Director Executiu de ASPS, a més “d’un pla de formació en bones pràctiques d’emmagatzematge”. Finalment, es treballa en la sensibilització de la població sobre l’ús racional de medicaments i en l’adherència als tractaments terapèutics.

És important tenir en compte dos factors: el primer és que per tal que aquesta protecció solar via oral actuï correctament i els efectes siguin visibles, cal començar a prendre-la com a mínim un mes abans de l’exposició solar i mantenir-ne la ingesta durant tot el període d’ exposició. El segon factor és que encara que siguin antioxidants naturals prodecents d’aliments, en cap moment poden substituir una dieta equilibrada, rica en fruites, verdures i hortalisses, etc. ni la fotoprotecció tòpica.

Aquestes accions no només s’alineen amb la política ministerial, sinó que, com explica Felipe Terradillos, “se sumen als esforços que des d’organismes internacionals s’estan impulsant per a l’harmonització de les polítiques públiques de salut de la regió, fomentant la posada en marxa de sistemes de farmacovigilància que vetllin per una millor qualitat en els medicaments utilitzats per la població.” En l’actualitat Farmamundi coordina tres projectes de desenvolupament a El Salvador i una intervenció d’emergència en resposta a la Depressió Tropical 12 E que va afectar el país centreamericà el passat mes d’octubre.

11


REGALS

Sphere farma-ceutics els teus punts són regals.

Trolley ABS 600 PUNTS

Sol·licita-la a la teva farmàcia La targeta Sphere farma-ceutics et dóna la possibilitat d’aconseguir i gaudir dels avantatges exclusius com a client preferencial.

Cap de setmana 1400 PUNTS

Cap de setmana per a 2 persones a l’Hotel Vilar Rural.

Amb ella podràs gaudir de: Punts Regals Atenció farmacèutica Informació Targeta regal Targeta moneder Targeta familiar Revista Sphere

Compartiment principal amb cremallera, nansa de mà i nansa de maleta ajustable.

Motxilla de pícnic 340 PUNTS

Motxilla de pícnic complerta amb compartiments de nevera per a 4 persones. Poliester 600D.

Kit eines 98 peces 305 PUNTS

6 claus de doble cap, alicates per a cables, alicates tallants, cúter, martell, 6 tornavisos de precisió, cinta adhesiva, 8 claus hexagonals, tornavís multiangle amb punta magnètica, 30 cargols, 12 rosques i accessoris de fixació.

Setrill spray 211 PUNTS

Mustela cistelleta 220 PUNTS

Crema-bàlsam polivitaminada, llet 200 ml, tovalloletes humides gruixudes 70 uni. gel de bany 200 ml, aigua de colònia, cistella vímet i llaç blau o rosa.

Setrill d’oli i vinagre amb esprai, subjectats per una base magnètica amb acabat d’acer inoxidable. Mesures: 16 x 6 Ø cm.

Joc de 3 tovalloles 162 PUNTS

Joc de 3 tovalloles, 100% cotó 380gr/ m2 en diferents grandàries: Bany (137 x 70), mans (70 x 40) i cara (30 x 30), presentats amb una llaçada de setí.

Joc de fondue 145 PUNTS

Joc de fondue per a 6 persones. 12

Joc de trencanous 120 PUNTS Joc de trencanous.


Manta 100 PUNTS

Joc de pasta 110 PUNTS

Joc de pasta, per preparar un deliciós plat de pasta o una pizza acabada de fer.

Termo 0,7l 110 PUNTS

Termo de doble paret, inoxidable amb capacitat per 0,7l.

Joc de pintura 100 PUNTS

Joc de pintura amb nansa d’alumini. Conté 48 articles (12 aquarel·les, 10 ceres, 24 llapis de colors, 1 pinzell i 1 maquineta).

Joc de ganivets 92 PUNTS

Joc cafè 4 peces 92 PUNTS

Colorit joc de ganivets de cuina. Inclou 5 ganivets i unes tisores. El suport està realitzat amb plàstic i permet un fàcil marcatge.

Conjunt de cafè de 4 peces de porcellana. Inclou tasses i plats. Presentat en un suport metàl·lic.

Joc de vi 4 peces 80 PUNTS

Joc de vi de 4 peces. Aquesta caixa de regal de disseny únic conté 4 accessoris essencials per a vi: tirabuixó multiusos, tap d’ampolla, anella anti-degoteig i lleva-taps.

Xec regal 6€ 60 PUNTS

Xec regal de 6 €.

Xec regal 60 PUNTS

Xec regal Farmacèutics Mundi. Col·laboració de 6€ a l’ONGD.

Bossa plegable amb banda de silicona 22 PUNTS Bossa plegable amb banda de silicona per plegar-la o per posar com a reforç a la nansa.

Manta ideal per menjar a l’aire lliure.

Joc relax 55 PUNTS

Joc Relax inclou 3 peces: sals de bany, crema hidratant per al cos i màscara descongestionant per als ulls. Presentat en un mini necesser de plàstic amb tancament zip.

Medidor de llum UV 9 PUNTS

Clauer UV. La llum UV (ultraviolada) pot ser perillosa per a la teva pell. Comprova la intensitat de la llum UV abans d’exposar-te al sol amb aquest clauer UV.

Joc de manicura 16 PUNTS

Joc de manicura de 7 peces. Inclou tallaungles, tisores, pinces, 3 elimina repelons i llima.

13

Clauer moneder 6 PUNTS

Moneder amb obertura fàcil en PVC, inclou cadena metàl·lica. També pot utilitzar-se com a clauer.


PRODUCTE

Wickel Spray per a bolquer

Neo peques dolços somnis Xarop 150 ml. Agradable gust a préssec.

100 ml

A força de la melatonina i extractes hidroglicerinats de plantes d’acció inductora del somni, juntament amb magnesi i vitamina B6, tradicionalment utilitzats per reduir l’agitació nerviosa i afavorir un descans reparador.

Consisteix en un esprai pel canvi diari del bolquer del nadó per prevenir la dermatits del bolquer. La composició és a base d’òxid de zinc com les cremes que hi ha al mercat però amb la diferència i comoditat de l’esprai.

Neo peques Gasos Xarop 150 ml. Agradable gust de poma.

A força d’extractes hidroglicerinats de plantes d’acció antiespasmòdica, tradicionalment utilitzats per reduir i prevenir còlics, gasos i malestar digestiu.

Vichy abdominals Home 125ml

Vichy Abdo Lift Home té una eficàcia clínicament provada. Redueix visiblement el contorn de la cintura i reafirma el ventre en 28 dies.

Inneov solar intensiu antiox

Per a un bronzejat ràpid homogeni i durador sense arrugues ni taques. És un preparador solar que combina: bronzejat intens + acció antiedat amb extractes del fruit emblica per a pells que es bronzegen fàcilment. Ajuda a afavorir un bronzejat lluminós i homogeni. Preserva la pell dels signes de l’edat, taques, arrugues...

14


MILLORA EL TEU BENESTAR

MILLORA EL TEU BENESTAR:

FES EXERCICI FÍSIC!

Actualment vivim en una societat cada vegada més globalitzada i més exigent. Tenim infinitat d’ obligacions i cada vegada ens costa més fer quadrar les nostres agendes. Podem dir que se’ns fa realment difícil trobar aquells petits moments per dedicar-nos únicament a nosaltres mateixos i a la millora del nostre benestar i salut. Per sort, però, cada vegada tenim més clar que necessitem cuidar el nostre cos. Si som conscients d’això, segur que serem capaços d’organitzar la nostra vida diària per encabir-hi un petit temps però valuós reservat per a nosaltres i el nostre benestar.

“CADA VEGADA TENIM MÉS CLAR QUE NECESSITEM CUIDAR EL NOSTRE COS” La primera qüestió que cal resoldre és quin és el tipus d’exercici adequat per a cadascú de nosaltres, quina és la intensitat idònia de pràctica i quin temps hi hem de dedicar. Aquests i altres aspectes dependran de les característiques individuals de cada persona i és recomanable comptar amb l’assessorament d’un professional. Com a orientació podem dir que els exercicis recomanats seran els aeròbics, és a dir, més o menys perllongats i unes intensitats baixes o moderades. Alguns exemples podrien ser córrer, caminar, fer bicicleta, natació,... A continuació esmentarem alguns dels beneficis de l’exercici físic sobre la salut.

• • • • • • • • • • • •

Enfortiment de les articulacions (lligaments, cartílags,...) Estimulació de la regeneració del teixit ossi. Prevenció de l’osteoporosi. Prevenció de migranyes. Alliberació d’endorfines, que produeix sensació de benestar. Millora de l’aportació d’oxigen als diferents teixits i òrgans del cos. Reducció del risc de patir hipertensió. Reducció de la possibilitat de patir infarts de miocardi o cerebrals. Millora de la capacitat pulmonar. Estimulació de la descomposició de greixos i reducció de l’aparició de colesterol. Reducció del risc de patir diabetis. Millora de les nostres defenses davant de les infeccions.

QUIN ÉS EL TIPUS D’EXERCICI ADEQUAT PER A CADASCÚ DE NOSALTRES? Com veiem els beneficis són presents en tots els sistemes que regulen el nostre cos: sistema respiratori, cardiovascular, múscul esquelètic, endocrí, metabòlic, immunològic,... Així doncs, si sabem que la pràctica regular i controlada de l’exercici físic produeix tota aquesta sèrie de beneficis, per què de vegades ens costa tant trobar el nostre moment per dedicar a fer exercici físic saludable?

15

ENTRENADOR PERSONAL | Jordi Torruella Suriñach www.entrenamentspersonals.cat


PRODUCTE

Vichy destock ventre Dona

Aprimament i reafirmament. Potencia l’efecte reafirmant de l’esport: el ventre més tonificat en 28 dies. Vichy de la innovació: el primer tractament d’aprimament i reafirmant amb eficàcia demostrada a l’abdomen.

Neutrogena duplo dureses peus

ROC duplo anti-cel·lulític 150ml + 150ml

50 ml

Els teus contorns són visiblement més ferms i més modelats.

La crema de dureses pels peus proporciona un alleujament immediat per als peus molt secs o amb dureses.

Roc Anti-cel·lulític Reductor Intensiu és un tractament complert que actua sobre la pell de taronja, especialment a la zona dels malucs. Actua també sobre el ventre, les natges i les cuixes. Amb 8 setmanes de tractament, s’assegura una eficàcia del 100% als malucs, 78% al ventre i 45% a les natges.

Neutrogena duplo comfort balm 300 + 200ml

Crema per cara i cos de pells sensibles i seques Neutrogena Confort Balm combina la riquesa en un bàlsam de ràpida absorció per suavitzar la pell. Proporciona 24 hores de protecció i hidratació al cos i al rostre. Textura untuosa, fundent i lleugera. La seva alta tolerància i la seva prolongada hidratació donen un confort intens a les pells seques i sensibles. 16

Sebamed duplo crema mans i ungles 2 de 75 ml

Crema reparadora i protectora per al tractament de mans seques i malmeses. Acció reparadora intensa sense notar la sensació de mans greixoses. Ràpida absorció, hipoal·lergènica. Enforteix les ungles gràcies a la queratina.


MEDICAMENTS GENÈRICS Ricard Troiano Farmacèutic

Medicaments genèrics A Europa i als Estats Units es reserva el nom de genèric per a un equivalent farmacèutic ja existent, la patent del qual ja ha caducat. Per comercialitzar-lo és necessari demostrar qualitat de fabricació i disposar d’un estudi de bioequivalència. Es defineix com a genèric tot medicament que tingui la mateixa composició qualitativa i quantitativa en principis actius i la mateixa forma farmacèutica que el medicament de referència i la bioequivalència dels quals hagi estat demostrada per estudis adequats de biodisponibilitat. Els medicaments genèrics s’han de designar amb una denominació oficial espanyola de principi actiu o, si no, amb la denominació comuna internacional o bé, si aquesta no existís, amb la denominació comuna usual o científica d’aquesta substància, acompanyada, si s’escau, del nom o marca del titular o fabricant. S’identificaran, a més, amb les sigles EFG (Equivalent Farmacèutic Genèric).

Requisits d’un medicament genèric:

• Requisit legal: producte o procediment no protegit per patent.

PREGUNTES FREQÜENTS Per què els preus dels medicaments genèrics és menor? Per què la seva qualitat és pitjor? - No, el preu és menor perquè les despeses de desenvolupament són menors, no ha tingut la mateixa inversió amb investigació i tampoc en promoció. - A més, pot haver-hi competència entre fabricants o proveïdors de genèrics. Un laboratori pot fabricar medicaments de marca i a la vegada genèrics del mateix? - Sí, i molts ho fan.

• Exigència de qualitat: avaluació química/ galènica - S’exigeix exactament la mateixa que per a qualsevol altra especialitat. - DMF: informe amb tota la informació sobre la síntesi i fabricació del principi actiu.

- Normalment és una bona estratègia comercial. Molts dels grans laboratoris innovadors en tenen d’altres més petits dedicats a fabricar genèrics.

• Demostració de seguretat i eficàcia: estudi de bioequivalència.

- No, ha de complir la normativa europea.

• Requisits de qualitat: ha de comptar amb la mateixa composició qualitativa i quantitativa de principi/s actiu/es que el medicament de referència. El medicament genèric representa eficàcia i seguretat demostrada i un menor cost.

La qualitat del principi actiu d’un medicament genèric pot ser pitjor que la d’un medicament de referència? - És freqüent que la monografia PH que sustenta la qualitat del producte sigui elaborada per un fabricant que no va descobrir la molècula original. També és habitual que els principis actius dels medicaments de referència es fabriquin per tercers (moltes vegades a Àsia). 17


ENTRETENIMENTS

Busca el camí...

SUDOKU - nivell FÀCIL

Les 10 diferències

Solucions

18


19


20


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.