Page 1

estem a prop teu

RECEPTES FRESQUES DEL LLUÇANÈS Fonda Sala

LA HIDRATACIÓ A L’ESTIU I ELS COPS DE CALOR PARASITOSIS INTESTINALS LA PELL ÉS UN REFLEXA DE LA NOSTRA SALUT

L’ENTRENAMENT EN SUSPENSIÓ

ELS NOSTRES SOLARS

LA NUTRIGENÈTICA 1

www.farma-ceutics.com Estiu 2014


2


Després d’un llarg hivern i d’una primavera plena d’al·lèrgies, ja tenim aquí el tan esperat estiu! Ara és el moment en què tots ens posem davant al mirall i descobrim que volem estar ben guapos per anar a la platja, sense aquells “quilets” de més que hem anat guanyant durant tot l’hivern. Aquest any, la indústria farmacèutica ofereix tota una gama de packs i solucions per posar-nos en forma i mantenir la línia. La formació rebuda pels nostres equips ens facilitarà la tria dels productes més adients per a cadascun de nosaltres.

SUMARI

EDITORIAL

05

La hidratació a l’estiu i els cops de calor

06 07 08

10

Producte Parasitosis intestinals

13

Receptes fresques del Lluçanes

17 18 19

STAFF

L’entrenament en suspensió

Farmamundi

16

Així doncs, desitjo que passeu un bon estiu i recordeu que sempre podreu comptar amb l’assessorament del grup de farmàcies farmaceutics i amb tot el seu equip.

Els nostres solars

12

14 15

Cal pensar també amb el problema dels insectes que s’agreuja durant l’estiu i que, sense tenir cap remei a mà, ens poden deixar unes bones marques a la pell.

Jordi Boncompte Membre del consell assessor

Sabies que...?

09

La prevenció i la cura de la pell també és un objectiu que tots ens hem de proposar; una bona prevenció és la clau per a la protecció de la nostra pell, que ens garantirà que la nostra pell no envelleixi prematurament. Tot això ho hem de realitzar sense deixar de gaudir de la vida a l‘aire lliure.

Un equip que rep una formació continuada per poder-vos aconsellar de la manera més professional dia a dia.

04

Sphere farma-ceutics La pell és un reflexa de la nostra salut Producte La nutrigenètica Entreteniments

Secretari del Consell de farma-ceutics Josep Allué Direcció Comercial Jordi Cervera Departament de Màrqueting Jaume Centellas Departament de Comunicació Alba Santamaria amb la col·laboració de: Jordi Torruella, Farmamundi, Dept.compres, Fona Sala, Jordi Boncompte, Marta Molina, Eduardo González, Francisca Barceló, Francesca Santandreu, Montserrat Aviles.

3

Dipòsit legal: D.L. B-42311-2011 Impressió: Gràfiques Copyset


SABIES QUE...? Es calcula que de la quantitat total d’aigua que requereix el cos, un 2030% prové dels aliments i un 70-80% de les begudes.

El cervell i els muscles són aproximadament un 75% d’aigua, la sang i els ronyons un 81%, el fetge un 71%, els ossos un 22% i el teixit adipós un 20%.

Més de mil milions de persones (1.000.000.000) al món pateixen una o més de les 17 anomenades malalties oblidades, com la malària, la tuberculosi o la malaltia de Chagas, entre d’altres.

No es pot enviar medicaments sobrants a països empobrits. Aquests han de ser destruïts adequadament pel SIGRE i només s’han d’enviar medicaments que no hagin sortit del circuit farmacèutic.

Entre un 70 i un 75% del muscle està compost d’aigua. El manteniment d’un balanç adequat d’aigua és essencial per el funcionament òptim dels muscles i un bon rendiment físic.

L’any 2012 es va reduir a la meitat la taxa de mortalitat al món per malària. Però cal continuar treballant. Encara moren 1.300 infants, cada dia al món, a causa d’aquesta malaltia. 4


HIDRATACIÓ Francesca Santanreu - Farmàcia Sirer

La hidratació a l’estiu i els cops de calor Els símptomes que ens han d’alertar són:

Una bona hidratació es fonamental per a la vida i un requisit indispensable per al correcte funcionament de l’organisme.

►► ►► ►► ►► ►► ►► ►►

Ara que arriba l’estiu i les temperatures comencen a pujar, és molt important mantenir-se hidratat, ja que a mesura que augmenta la temperatura també augmenta el risc de deshidratar-se. Els nadons, els nens i els avis són els més susceptibles a deshidratar-se: els nens perquè el seu mecanisme de detecció a tenir set no està completament desenvolupat i els avis perquè pateixen un deteriorament d’aquesta capacitat.

Temperatura superior a 40Cº. Mals de cap. Nàusees. Pell seca, calenta i enrogida. Set intensa. Convulsions. Somnolència o pèrdua del coneixement.

Com evitar un cop de calor? ►► ►► ►► ►►

L’augment de la temperatura ambiental que normalment patim a l’estiu, juntament amb la deshidratació, poden derivar en un empitjorament de les malalties cròniques, esgotament, col·lapses, desmais, insolacions o cops de calor. Aquest últim és el menys freqüent però el més greu dels trastorns ocasionat per les altes temperatures.

Mantenir-se hidratat. Descansar amb freqüència en llocs amb ombres. Evitar fer exercici físic durant les hores de més sol. Utilitzar roba lleugera i fresca.

Què fer davant d’un cop de calor? ►► Trucar a Urgències. ►► Mentrestant donar una dutxa d’aigua freda al pacient i aplicar compreses humides i fredes.

Els cops de calor es produeixen quan hi ha un augment brusc a la temperatura interna del cos, sobrepassant els 40Cº.

COM HIDRATAR-SE CORRECTAMENT ►► ►► ►► ►► ►► ►►

Beure aigua abundantment. Beure sucs de fruita, infusions, refrescos i làctics. Beure encara que no es tingui set. Evitar begudes alcohòliques i amb cafeïna. Augmentar el consum de fruites i verdures. Beure abans, durant i després de fer esport. 5


LLET SOLAR NENS PROTECCIÓ

MOLT ALTA SPF 50+

LLET SOLAR CORPORAL

OLI SOLAR CORPORAL

AFTER SUN

PROTECCIÓ

PROTECCIÓ

MOLT ALTA SPF 50+

ALTA SPF 30

REFRESCANT, CA MOLT HIDRATANT

0

UVA / UVB

UVA / UVB

UVA / UVB

RESISTENT A L’AIGUA

RESISTENT A L’AIGUA

RESISTENT A L’AIGUA

PROLONGA EL B

20 30 40 50 60+

20 30 40 50 60+

5 10 15 20+

BÀLSAM RECUP

20 30 40

FINS A 10 ANYS APROX.

TOTES LES EDATS

TOTES LES EDATS

TOTES LES EDA

PER A NENS I PELLS SENSIBLES

TOT TIPUS DE PELLS

TOT TIPUS DE PELLS

TOT TIPUS DE P

PERFUM SENSEAL·LERGOGEN

*RHAMNOSOFT

Fluid gens gras i imperceptible. ►► Molt hidratant. ►► La pell millora els seus mecanismes de protecció solar davant les cremades solars, les reaccions de la pell i el dany cel·lular provocat per la radiació UV. ►► Textura lleugera, invisible i no grassa. ►► La pell dels nens queda protegida contra les cremades solars i els danys cel·lulars invisibles. ►► Molt fàcil d’aplicar. ►►

PERFUM SENSE AL·LERGOGEN

*RHAMNOSOFT

Fluid gens gras i imperceptible. ►► Molt hidratant. ►► La pell millora els seus mecanismes de protecció solar davant les cremades solars, les reaccions de la pell i el dany cel·lular provocat per la radiació UV. ►► Textura ultra confortable. ►► Molt fàcil d’aplicar. ►►

6

PERFUM SENSE AL·LERGOGEN

OLI D’ARGÀNIA

*RHAMNOSOFT

Oli sec no gras. ►► Ideal per practicar activitats esportives. ►► La pell millora els seus mecanismes de protecció solar davant les cremades solars, les reaccions de la pell i el dany cel·lular provocat per la radiació UV. ►► Sense marques blanques. ►► Realça la lluminositat del bronzejat. ►► Molt fàcil d’aplicar.

►►

►►

Especial pe des solars: all tàniament la calor. ►► Gran poder ►► No gras. ►► Refrescant


PROTECTOR SOLAR FUNDENT FLUID

CREMA SOLAR OIL FREE

CREMA SOLAR COLOR BB

PROTECCIÓ

PROTECCIÓ

PROTECCIÓ

MOLT ALTA SPF 50+

MOLT ALTA SPF 50+

ALTA SPF 30

FÓRMULA W/SI

FÓRMULA W/SI

BRONZEJAT

UVA / UVB

UVA / UVB

0 50 60+

20 30 40 50 60+

20 30 40 50 60+

UVA / UVB

20 30 40 50 60+

ATS

TOTES LES EDATS

TOTES LES EDATS

+ DE 30 ANYS

PELLS

TOT TIPUS DE PELLS

PELLS NORMALS, GRASSES O MIXTES

PELLS SENSIBLES O AMB AL·LÈRGIES SOLARS

PERFUM SENSE AL·LERGOGEN

T

*RHAMNOSOFT

er les cremaleuja instansensació de

►►

r hidratant. i calmant.

Efecte soft focus. ►► Molt hidratant. ►► La pell millora els seus mecanismes de protecció solar davant les cremades solars, les reaccions de la pell i el dany cel·lular provocat per la radiació UV. ►► Textura molt confortable. ►► Molt fàcil d’aplicar.

PERFUM SENSE AL·LERGOGEN

*RHAMNOSOFT

Efecte matificant. ►► Molt hidratant. ►► La pell millora els seus mecanismes de protecció solar davant les cremades solars, les reaccions de la pell i el dany cel·lular provocat per la radiació UV. ►► Textura invisible. ►► No greix. ►► Molt fàcil d’aplicar. ►►

PERFUM SENSE AL·LERGOGEN

*RHAMNOSOFT

Molt hidratant. ►► La pell millora els seus mecanismes de protecció solar davant les cremades solars, les reaccions de la pell i el dany cel·lular provocat per la radiació UV. ►► Fórmula suaument acolorida per a un aspecte natural i radiant. ►► Molt fàcil d’aplicar. ►►

* Rhamnosoft és un polisacàrid bacterià amb una estructura de sucre particularment ric en ramnosa i galactosa. Aquests sucres són ben coneguts pel seu paper en la comunicació cel·lular i el procés de cooperació, que li permet limitar la propagació dels missatges cel·lulars dins de les cèl·lules cutànies després d’una agressió i a continuació, per atenuar les reaccions inflamatòries resultants. Disminueix la vermellor 7 de la pell induïda per la llum UV.


Com a curiositat comentarem que aquest tipus d’entrenament té el seu origen en la necessitat del Cos d’Operacions Especials de l’armada dels Estats Units d’entrenar quan no disposaven ni d’espai ni del material tradicional per portar a terme aquesta preparació. Això ens fa adonar que un dels principals avantatges d’aquest tipus d’exercicis serà la facilitat de realització en qualsevol lloc i amb molt poc material, la qual cosa ens permet un accés fàcil a l’activitat física per a tothom i de forma segura i saludable. Es tracta d’un sistema utilitzat en persones joves i amb un bon bagatge esportiu però també en persones d’edat més avançada, degut a la facilitat de moviment així com també a la minimització del risc de caigudes.

EXERCICI FÍSIC Jordi Torruella - ENTRENADOR PERSONAL

L’entrenament en suspensió

El fet que tots els exercicis es basin sobretot en la utilització del pes corporal com a resistència per realitzar el treball fa que els exercicis siguin molt funcionals i adaptables a tot tipus de condició física i característiques personals. Generalitzant, direm que les diferents propostes d’exercicis en sistemes de suspensió es realitzen amb les mans o els peus estan subjectes en un punt d’ancoratge mentre l’extrem oposat es troba en contacte amb el terra. És amb les modificacions sobre la posició del cos com podrem augmentar o disminuir la dificultat i intensitat dels exercicis i per tant la càrrega de treball.

En el passat número d’aquesta revista parlàvem de l’entrenament funcional, els tipus d’exercicis que el composaven i d’algunes disciplines més concretes sobre aquestes metodologies de treball. En aquest cas, donarem continuïtat a aquell article parlant d’una d’aquestes disciplines en concret: l’entrenament en suspensió. Aquest tipus d’entrenament es basa, com hem dit abans, en exercicis funcionals però més concretament en tota una sèrie de moviments realitzats amb l’ajuda d’un arnés i un sistema senzill de cables i cintes, totes elles unides amb un punt d’ancoratge. Aquest sistema permet la utilització del propi pes corporal i de la força de la gravetat proporcionant una àmplia possibilitat de moviments molt segurs i en totes dimensions que faciliten el desenvolupament de les diferents capacitats físiques com la força, l’equilibri, la flexibilitat, la coordinació o l’estabilitat del cos. Per altra banda, una bona programació dels exercicis amb durades i intensitats determinades i controlades permeten, a més, un bon treball a nivell cardiovascular. 8


PRODUCTE

Voltadol

Kyrocream

Pulseres Moskids

Compeed

Fenistil

Andina teen

Gel 50g

Per les butllofes dels peus

100g

essencies naturals

Gel - roll-on - crema

Crema per depilar

Prot. solar maquillatge

Prot. solar maquillatge

Dr. Scholl anti-fongs

Talons esquerdats

Repel Bite insectes

Pegats de citronel路la

Pell clara

Crema

Pell morena

Familiar

9

3.8 ml

duraci贸 de 6 a 8 hores


INTESTINS Francisca Barceló - Farmàcia Barceló - Farmacèutica

Parasitosis intestinals Tractament:

Les malalties produïdes pels paràsits són conegudes com a parasitosis. En aquest article parlarem concretament de les parasitosis intestinals. D’entre totes elles, tractarem les parasitosis més freqüents del nostre entorn: les produïdes per protozous i les produïdes per helmints o cucs com la tènia; oxiürs i les larves intestinals, que són els més comuns.

Amb els tractaments convencionals, en els quals el metge escull el medicament segons el tipus de paràsit, es poden sumar els tractaments convencionals utilitzats tradicionalment, com ara:

►► Alls crus. ►► Pastanagues. ►► Magranes.

La transmissió s’origina per mitjà de l’aigua, d’aliments, sòls i excrements contaminats.

Signes i símptomes: Els paràsits intestinals poden viure als intestins durant molts anys sense causar cap problema. Quan ho fan, però, poden aparèixer els següents símptomes:

►► ►► ►► ►► ►► ►► ►► ►►

Així com beure molta quantitat d’aigua per ajudar a netejar l’intestí.

Dolor abdominal. Diarrea. Nàusees o vòmits. Erupcions cutànies. Picor al voltant del recte o vulva. Dolor a l’estómac. Sensació de cansament. Pèrdua de pes.

La ingesta de fibra a través de la dieta i els probiòtics com a complements alimentaris, ajuden a mantenir l’aparell digestiu saludable. Un enzim digestiu com la papaïna (extreta de la planta de la papaia) si es pren 30 minuts abans o després dels àpats, restaura el tracte gastrointestinal i el fa inhòspit per als paràsits.

Factors que augmenten el risc de contraure parasitosis: Falta d’higiene, falta de sanejament, etc. Els nens i els avis són els grups amb un factor de risc d’infecció més elevat, donada l’exposició a centres de cura com escoles bressol, col·legis, residències per a la tercera edat, etc. Entre les causes també s’hi poden trobar: el fet de tenir un sistema immune dèbil, patir VIH, realitzar viatges internacionals, i viure o visitar una àrea ja coneguda per tenir paràsits intestinals.

La vitamina C, subministrada en dosis de 250500 mg. dues vegades el dia, enforteix el sistema immunològic, així com també ho fa el zinc. 10


11


FARMAMUNDI L’última Assemblea General de Farmamundi va escollir el Ricard Troiano com a nou president de l’entitat. El Ricard, entre d’altres, farmacèutic d’oficina de farmàcia, col·labora amb Farmamundi des de fa més de setze anys, on ha ostentat el càrrec de vicepresident i delegat de Catalunya, durant els últims vuit. mateixa manera, es vol continuar treballant perquè l’Àrea Logística Humanitària sigui el referent indiscutible per a les ONG de l’Estat i europees, pel seu impecable servei de subministrament de medicaments i de material sanitari per a projectes de cooperació, acció humanitària i emergència. Col·laborar amb Farmamundi implica entendre que, en la mesura del possible, tothom cal per fer possible un món més just, on el dret a la salut sigui una realitat i no només una aspiració.

Per a Farmamundi, com a ONGD del medicament que centra el seu treball en contribuir a assegurar que la salut sigui un dret fonamental, i disminuir les seves desigualtats al món, és fonamental i especialment preuada la participació dels professionals de la salut en general, i dels professionals farmacèutics, en particular. Aquesta nova etapa s’emprèn amb la il·lusió i les ganes de seguir treballant perquè el sector senti Farmamundi com a pròpia, i també perquè la població en general confiï en la nostra tasca humanitària, avalada per més de 20 anys de treball. Un grup d’especial interès per a Farmamundi és també el dels joves professionals, que moguts per la voluntat d’aportar el seu coneixement i entusiasme, es vulguin sumar a la construcció d’un món més just, i siguin el germen de la renovació imprescindible en tota organització. La nova junta, amb el Ricard com a figura visible, vol també mantenir el compromís amb els socis locals dels països del Sud que s’han esforçat amb Farmamundi per aconseguir l’eficàcia dels diferents projectes, que no es poden veure compromesos per l’actual crisi econòmica al Nord, buscant alternatives innovadores i aliances amb altres sectors que es comprometin amb la missió de l’organització. De la 12


Receptes fresques del Lluçanès Hola! Poc a poc ens acostem a l’estiu, passant ja la primavera que com molt bé diu la dita... “la sang altera”! Com cada setmana avui he baixat a Vic. Les pluges d’aquests darrers dies ens han deixat un paisatge meravellós. Ara és quan esclaten els colors a El Lluçanès. Els pagesos comencen a treure els fruits dels seus horts i ens porten els primers pèsols i les primeres favetes. Tots dos junts plegats, ofegats amb alls tendres, una mica de bull negre i amb un petit toc de menta... Tindrem un plat senzill i deliciós. També han començat a sortir els primers bolets de l’any, com les múrgoles, que les solem preparar a la crema; o els moixernons, que els preparem amb alls tendres i els afegim en una bona truita. A la primavera i estiu es quan comencen a destacar els primers plats freds de l’any: l’esqueixada de bacallà, l’escalivada o els espàrrecs. Les cremes fredes de porros o de carbassó i el gaspatxo, són entrants amb molt de gust, i a més són d’allò més refrescants, cosa que el nostre paladar agraeix, adients per a l’època que estem encetant i que, a més, ens donen la seva màxima expressió ja que el producte es troba en la seva perfecta i adequada maduresa. Els rostits com l’espatlla de cabrit, o un entrecot fet al forn tipus roast beef, acompanyats simplement amb un puré de poma i una mica de mostassa són plats amb més cos que el nostre organisme també agrairà. I ja que s’acosta el bon temps i la cuina de mar ens queda més a tocar, tampoc podem oblidar-nos dels peixos: un bon bacallà amb samfaina, o un bon peix de costa a la planxa no ens deixaran el cos amb sensació de pesadesa, doncs són plats lleugers i de bon pair. Ara ja només em queda desitjar-vos que tingueu un bon estiu i una bona revetlla de Sant Joan! Fonda Sala 13

Fonda Sala Plaça Major, 17 08516 - OLOST DE LLUÇANÈS Tel: 93 888 01 06 Fax: 93 812 90 68 La Fonda Sala és un establiment familiar al bell mig del poble d’Olost, situat al Lluçanès. És una zona tranquil·la i boscosa, de tradicions agrícoles i ramaderes. En aquest marc hi trobem en Toni Sala, ànima, xef i director de l’establiment qui ha anat introduint les seves experiències, traduïdes al plat en menges gastronòmiques d’alta qualitat.

www.fondasala.com


REGALS

Sphere farma-ceutics: Els teus punts són regals.

Sol·licita-la a la teva farmàcia

Trolley ABS

La targeta Sphere farma-ceutics et dóna la possibilitat d’aconseguir i gaudir dels avantatges exclusius com a client preferencial.

Compartiment principal amb cremallera, nansa de mà i nansa de maleta ajustable.

634 PUNTS

Cap de setmana

1400 PUNTS

Cap de setmana per a 2 persones a l’Hotel Vilar Rural.

Amb ella podràs gaudir de: Punts Regals Atenció farmacèutica Informació Targeta regal Targeta moneder Targeta familiar Revista Sphere

Mini caixa d’eines Dunlop 326 PUNTS

Mini caixa de 40 unitats de petites eines, ideal per fer petites reparacions a casa. Fàcil de guardar. 30x20x18cm.

Cistelleta Mustela

new Setrilleres

Motxilla de pícnic 256 PUNTS

Motxilla de pícnic complerta amb compartiments de nevera.

211 PUNTS

220 PUNTS

Crema balsàmica polivitaminada, llet 200 ml, tovalloletes humides gruixudes 70 uni., gel de bany 200 ml, aigua de colònia, cistella de vímet i llaç blau o rosa.

Setrilleres amb esprai polvoritzador. Mides: 3,7 x 15,4 cm. Acer inoxidable i plàstic.

new

Joc de fondue

Joc de 3 tovalloles 173 PUNTS

Joc de 3 tovalloles, 100% cotó 380gr/m2 en diferents grandàries: Bany (137 x 70), mans (70 x 40) i cara (30 x 30), presentats amb una llaçada de setí.

161 PUNTS

175 PUNTS

Joc de fondue per a 4 persones. Fondue suïssa i fondue de xocolata. El recipient es pot posar al microones i al rentaplats.

Joc de pasta Joc de pasta, per preparar un deliciós plat de pasta o una pizza acabada de fer.

14


Termo 0,7l 110 PUNTS

Termo de doble paret, inoxidable amb capacitat per 0,7l.

Joc de trencanous 129 PUNTS

Joc de trencanous.

Manta

120 PUNTS Manta.

Joc de vi 4 peces 117 PUNTS

Joc de vi de 4 peces. Aquesta caixa de regal de disseny únic conté 4 accessoris essencials per a vi: tirabuixó multiusos, tap d’ampolla, anella anti-degoteig i lleva-taps.

Joc de pintura

new Joc cafè 6 peces 92 PUNTS

Conjunt de cafè de 6 peces de porcellana. Inclou tasses i plats.

93 PUNTS

Conté: 12 aquarel·les, 12 llapis de color, 12 retoladors, 12 ceres, 12 crayon, paletes, cola, goma d’esborrar, llapis HB i pinzell.

Joc de ganivets 99 PUNTS

Set de gabinets de de 3 peces d’estil japonès en un a caixa de regal. Làmines d’acer inoxidable i mànec de plàstic PP.

Xec regal de 6€ Farmacèutics Mundi 60 PUNTS Col·labora amb l’ONGD.

Xec regal 6€

Necesser de viatge

Xec regal de 6 €.

Necesser de viatge, amb 4 envasos petits.

60 PUNTS

57 PUNTS

Medidor de llum UV 11 PUNTS

Bossa plegable

25 PUNTS

Bossa plegable.

Joc de manicura 18 PUNTS

Joc de manicura de 7 peces. Inclou tallaungles, tisores, pinces, 3 elimina repelons i llima.

Clauer UV. La llum UV (ultraviolada) pot ser perillosa per a la teva pell. Comprova la intensitat de la llum UV abans d’exposar-te al sol amb aquest clauer UV. 15

Clauer moneder 6 PUNTS

Moneder amb obertura fàcil en PVC, inclou cadena metàl·lica. També pot utilitzar-se com a clauer.


LA PELL Montserrat Aviles - Farmàcia Aviles - Farmacèutica

La pell és el reflexa de la nostra salut

►► Si la pell es torna molt morena sense prendre el sol, pot indicar excés de ferro o un altre tipus de trastorn, com la malaltia d’Addison. ►► La pell blavosa pot indicar cianosi (concentració d’hemoglobina reduïda), poc oxigen a la sang, problemes de cor o de pulmons. ►► El color groguenca pot indicar problemes hepàtics com per exemple l’hepatitis.

Què diu la pell de la nostra salut? La nostra barrera protectora més important, la que s’encarrega de defensar-nos de l‘exterior és la nostra pell i està considerada l’òrgan més gran del nostre cos.

És essencial recordar que els punts primordials per protegir-la són a través d’una bona alimentació i una correcta hidratació diària que permeti lluir una pell radiant utilitzant, per descomptat, unes bones cremes que la nodreixin i embelleixin per fora.

Per què se’ns arruga la pell quan envellim? Perquè se’ns arruga la pell quan envellim, si no se’ns arruguen els òrgans, per exemple? Per respectar-la i ajudar-la, hem de saber com cuidar-la i saber detectar les senyals que indiquen que alguna cosa pot no anar bé dins nostre si no es troba en un bon estat.

El sol, la gravetat i els moviments corresponents a l’expressió facial, creen un còctel que fa que la pell se’ns vagi arrugant a poc a poc com una pansa.

Quines són aquestes senyals? ►► Una pell resseca i opaca, pot ser senyal de poca hidratació o bé d’una alimentació deficient o insuficient. Si no bevem l´aigua necessària combinada amb els nutrients essencials que conté una bona alimentació, la pell no es trobarà en el seu millor estat. ►► Una pell pàl·lida pot estar indicant una possible anèmia. ►► Una pell amb picor generalitzada, pot ser causa d’insuficiència hepàtica, altres problemes renals o alteracions de la tiroides, diabetis… Les al·lèrgies alimentàries també poden provocar molta picor. ►► Una pell molt seca, sempre que la persona no tingui la pell així pot indicar problemes de tiroides.

Com que vivim a la superfície de la Terra, tenim la pell contínuament exposada als raigs ultraviolats, que van debilitant una part de la dermis i les fibres de col·lagen que hi ha a dins, que són les encarregades de que la pell sigui flexible. Si, a això, hi sumem les expressions que fem a la vida: com riure, plorar… aquests plecs de la pell, al final, són permanents. Si tenim en compte la gravetat sota la que vivim... tot acaba baixant. És com si tinguéssim algú constantment estirant-nos la pell cap a terra i, és clar, al final acaba cedint! A CUIDAR-NOS!!!! 16


PRODUCTE LÍNIA FACIAL - PRODUCTE PROPI

Cr. hidratant antiarrugues

Crema gel renovador

Cr. gel despigmentant

Cr. hidratant antioxidant

Sèrum lífting

Crema gel antiarrugues

Contorn d’ulls i llavis

Crema pells sensibles UV

Crema multivitaminada

Gel exfoliant facial

Crema elit.derm

Crema elit.derm plus

Oli de macadàmia

Extracte de raïm

Lasilium

Extracte de te verd

Àcid glicòlic 5%

Raffermine i Tensine

Extracte de regalèssia

Extracte de vainilla 17

Etioline

Àcid hialurònic - HOME

Vitamines B, C i E

Extracte de perla


ENTRETENIMENTS

18


LA NUTRIGENÈTICA

AVUI JA ÉS POSIBLE A LA TEVA FARMÀCIA

Eduardo Gonzàlez Zorzano - Assessor Mèdic, Laboratoris Cinfa. cleotide Polymorphisms). Des de llavors, els estudis científics portats a terme correlacionen la presència de determinats SNPs en algunes poblacions amb l’aparició de malalties concretes. És així doncs, com podem saber mitjançant l’anàlisi d’aquets SNPs en el nostre ADN, si tenim predisposició o no a patir aquets problemes en un futur. La nutrigenètica és la ciència que estudia les interaccions entre els gens i els nutrients, l’objectiu de la qual és elaborar mesures preventives per a les diferents patologies gràcies a les dieteses. D’aquesta manera, les proves genètiques podrien convertir-se en un dels pilars fonamentals per a l’elaboració de recomanacions dietètiques personalitzades.

L’ ADN conté aproximadament 30.000 gens Són els fragments d’ADN la funció dels quals és la síntesis de proteïnes, que són les encarregades de portar a terme les diferents funcions necessàries per al funcionament correcte del cos humà: suport, regulació de processos, enzimàtica, transport de substàncies, immunològic, hormonal, etc. Ara bé, l’ADN de cada persona és únic i irrepetible, ja que dins d’aquets 3.000 milions de parells de bases nitrogenades, s’hi troben petites diferències. Durant l’any 2001, quan es va donar a conèixer la seqüència del genoma humà, es van localitzar al voltant de 1,5 milions de petites variacions que afecten a una única base nitrogenada i que s’anomenen polimorfismes o SNPs, per les seves sigles en anglès (Single Nu-

El test nutrigenètic A partir d’aquí, un test nutrigenètic avalat científicament ajudaria a establir quina alimentació hem de seguir per prevenir una sèrie de malalties identificades mitjançant SNPs del nostre ADN i que es podrien evitar o modular mitjançant unes pautes dietètiques concretes i personalitzades. Per últim, cal afegir que difícilment tindran èxit aquestes recomanacions si no existeix un bon plantejament inicial i una seguiment adequat al finalitzar per part d’un professional proper al pacient. Avui, la realització d’un test nutrigenètic ja és possible a la farmàcia. El treball conjunt d’un professional de confiança com pot ser el farmacèutic i recolzat per un nutricionista especialitzat en nutrigenètica, són claus per aconseguir l’objectiu de prevenir possibles malalties en les que genèticament s’està predisposat, mitjançant una alimentació adequada que s’aconsegueix amb una personalització màxima en la dieta. 19


Adelgazar de una forma saludable ahora es posible con un plan integral y personalizado.

UNA DIETA EN 3 PASOS El Plan Complet Diet es un plan integral y personalizado de control de peso en tres pasos para adelgazar de forma saludable y mantenerse. Basado en el Plan DIOGENES (Dieta, Obesidad y GENES), está creado con el apoyo científico y la experiencia de la Universidad de Navarra. Con fin el garantizar su eficacia a largo plazo, este Plan se fundamenta en 4 pilares: Saber comer saludablemente: dietas personalizadas, intercambios y crononutrición, además de la ayuda de tres complementos alimenticios. Programa de ejercicio físico. Seguimiento y atención personalizada. opcional

Nutrigenética (opcional). Personalización máxima de la dieta mediante la realización de un test con el fin de prevenir posibles problemas de salud.

El Plan Complet Diet incluye: tres complementos alimenticios (Saciaplen, Gestor de Grasas y Metabolizador de Hidratos), una guía Saber Comer, tres Planes de Alimentación con diferentes dietas, un programa de Ejercicio Físico y un Podómetro.

Con la dirección científica de la

Saber comer. Saber cuidarse.

Síguenos en:

www.plancompletdiet.com www.naturesystem.es

20

CA

OP

NU

TR

ON

NAL C CIO

IGENÉT

I

Revista farma-ceutics estiu 2014  

Artículos específicos, recetas, tarjeta farma-ceutics, consejos, ejercicio...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you