Page 1

estem a prop teu

PLATS PER AQUEST HIVERN Fonda Sala

SALUT CARDIOVASCULAR

ELS ESTIRAMENTS PELS CORREDORS

VISTA CANSADA O PRESBÍCIA CREMA MULTIVITAMINADA SÈRUM LÍFTING 1

www.farma-ceutics.com Hivern 2013


2


Estem arribant als darrers mesos de l´any i això es tradueix amb més fred, i dies més curts. El sol no té tanta força i nosaltres entrem en una dinàmica diferent: canviem una mica els hàbits i patim trastorns de salut propis de l’època: refredats, grip, la pell es torna més seca i fràgil i tot plegat ens afecta a tots, petits i grans. Ha arribat l´hivern.

SUMARI

EDITORIAL

04

Sabies que...?

05

Salut cardiovascular

06 08 09

Des de l´oficina de farmàcia, els professionals, malgrat els temps difícils que ens està tocant viure, com a la majoria de la societat, lluitem i treballem perquè tothom pugui gaudir del millor estat de salut, aconsellant i orientant els nostres pacients i clients.

10

En aquesta revista de divulgació que us fem arribar en cada estació de l´any, aquesta vegada hi trobareu articles que tracten sobre: vista cansada, salut cardiovascular, cosmètica facial, cuina saludable… En definitiva, es tracten temes que formen part de la quotidianitat de tots i que ajuden a trobar l´equilibri personal.

Els estiraments pels corredors Producte Vista cansada o presbícia

12

Farmamundi

13

Plats per aquest hivern

14 15 16 18

Des de farma-ceutics i amb els millors desitjos per a tothom, esperem que gaudiu de la lectura i que els nostres articles i consells puguin resultar-vos útils.

Crema multivitaminada

19

Sphere farma-ceutics Producte Sèrum lífting Entreteniments

Moltes gràcies per la vostra confiança.

M. Àngels Tugues Membre de

STAFF

Bones Festes! Secretari del Consell de farma-ceutics Josep Allué Direcció Comercial Jordi Cervera Departament de Màrqueting Jaume Centellas Departament de Comunicació Alba Santamaria amb la col·laboració de: Jordi Torruella, Farmamundi, Dept.compres, Mª Antònia Masdéu, Marta Molina, Fonda Sala, Antoni Saus, M.Àngels Tugues. Dipòsit legal: D.L. B-42311-2011 Impressió: Gràfiques Copyset 3


SABIES QUE...? Avui en dia hi ha una nova forma d’abordar la vista cansada que és amb l’OPTOMETRIA. Consisteix en uns exercicis visuals molt personalitzats per poder recuperar la flexibilitat del cristal·lí i remetre’n el seu envelliment. D’aquest manera, el cristal·lí torna a enfocar els objectes a qualsevol distància com quan era jove. Aquesta teràpia la porten a terme els òptics-optometristes després de realitzar un estudi visual molt complert.

SABIES QUE...? La vista cansada comença a manifestar-se al voltant dels 40 anys i gairebé el 100% de les persones majors de 50 la pateixen.

4


Els atacs al cor i els AVC solen ser fenòmens aguts que es deuen sobre tot a obstruccions que impedeixen que la sang circuli cap al cor o al cervell. La causa més freqüent és per la presencia de dipòsits de greix a les parets dels vasos sanguinis que irriguen el cor o el cervell. Els AVC poden també produir-se per hemorràgies dels vasos cerebrals o coàguls de sang.

SALUT Toni Saus - Farmacèutica

Salut cardiovascular

Quins són els símptomes comuns de les malalties cardiovasculars?

Dades i xifres (segons l´OMS) Les malalties cardiovasculars (MCV) són la principal causa de mort al món. Moren més persones per MCV que per qualsevol altra causa. Es calcula que l´any 2008, van morir uns 17,3 milions de persones, xifra que representa un 30% de totes les morts registrades al món. Les morts per MCV afecten de la mateixa manera ambdós sexes, i el 80% es produeixen en països amb ingressos econòmics baixos o mitjans. Es calcula que el 2030 moriran prop de 23,3 milions, sobre tot per malalties de cor i accidents vasculars cerebrals (AVC). La majoria de les MCV poden prevenir-se actuant sobre els factors de risc: ►► Consum de tabac. ►► Dietes riques en greixos. ►► Obesitat. ►► Hipertensió arterial (HTA). ►► Diabetis. ►► Manca d´activitat física.

Quines són les MCV?

Són les malalties del cor i els vasos sanguinis. Tipus:

►► Cardiopatia coronària: malaltia dels vasos sanguinis que irriguen el cor. ►► Malalties cerebrovasculars: malalties dels vasos sanguinis que irriguen el cervell. ►► Arteriopaties perifèriques: malalties dels vasos sanguinis que irriguen els membres superiors i inferiors. ►► Cardiopatia reumàtica: lesions del múscul cardíac (miocardi) i de les vàlvules degudes a la febre reumàtica (malaltia causada per bacteris del grup estreptococ). ►► Cardiopaties congènites: malformacions del cor ja des del naixement. ►► Trombosi venosa profunda i embòlies pulmonars: coàguls de sang (trombes) a les venes de les cames. 5

Símptomes de cardiopatia i AVC. La malaltia subjacent dels vasos sanguinis sovint no sol presentar símptomes, i la seva primera manifestació pot ser un atac al cor o un AVC. Els símptomes de l’atac al cor consisteixen en: dificultat per respirar, nàusees, vòmits i dolor a la mandíbula o l’esquena. Les causes més freqüents en les dones, són les següents: - dolor o molèsties al pit. - dolor o molèsties en els braços, espatlla esquerra, mandíbula o esquena. El símptoma més comú de l’AVC és la pèrdua sobtada, generalment unilateral, de força muscular, en els braços, cames o cara. Altres símptomes consisteixen en: ►► Aparició sobtada, generalment unilateral d’entumiment a la cara, cames o de braços. ►► Confusió. ►► Dificultat per parlar o comprendre el que es diu. ►► Problemes visuals en un o els dos ulls. ►► Dificultat per caminar, marejos, pèrdua de l´equilibri o la coordinació. ►► Mal de cap intens de causa desconeguda. ►► Debilitat o pèrdues de la consciència. Els que pateixin aquests símptomes cal que acudeixin immediatament al metge.

PREVENCIÓ Hi ha alguns consells que us poden ajudar a prevenir aquest tipus de malalties:

►► No fumeu. ►► Manteniu una alimentació sana i equilibrada (cuina mediterrània). ►► Reduïu el consum de sal. ►► Feu activitat física. ►► Controleu: la tensió arterial, el nivell de sucre a la sang i el colesterol.


►► Derivats de l’avena: actius rics en proteïnes, vitamines i minerals, aporten propietats suavitzants, nutritives i hidratants que resulten ideals per a tot tipus de pells.

Marta Molina - Farmacèutica

►► Fucogel: polisacàrid obtingut per fermentació bacteriana (blat de moro i soja) ric en àcids galacturònics, L-fucosa i D-galactosa, amb alt poder hidratant i filmogen, que assegura la hidratació òptima de la pell, el qual li permet preservar les seves propietats intrínseques. Gràcies al seu alt contingut de fucosa (sucre que participa en fenòmens de la comunicació cel·lular) ajuda a calmar la propagació de reaccions inflamatòries i al·lèrgiques; per això es pot considerar una substància activa amb un efecte modulador, atenuantne la resposta al·lèrgica. Fucogel proporciona a la pell un efecte hidratant immediat, formant una pel·lícula protectora capaç de retenir l’aigua, aportant a la pell confort i suavitat i un efecte hidratant i retardant degut a la pròpia degradació in situ dels polisacàrids. La pell queda suau i sedosa.

Crema multivitaminada DESCRIPCIÓ DEL PRODUCTE Emulsió que aporta els elements idonis per al manteniment de la pell en les seves condicions òptimes de lubricació, suavitat i benestar. Exerceix un efecte recuperador i de manteniment de l’emulsió epicutània natural. Nodreix generosament la pell assegurant-ne la seva flexibilitat i suavitat. És una emulsió altament nutritiva i revitalitzant que gràcies a la seva aportació equilibrada de vitamines reforça els teixits i els defensa dels signes d’envelliment causats per el pas del temps. Es recupera l’elasticitat natural de la pel, mantenint-la suau i plena de vida.

►► Filtres solars: substància que protegeix de les radiacions ultraviolades, dificultant-ne els seus efectes adversos. ►► Sense parbens.

►► Ingredients actius: vitamines B, C i E: l’associació d’aquestes tres vitamines potencia la regeneració natural de les cèl·lules epitelials i millora la capacitat de retenció de l’aigua en la superfície epicutànea, minimitzant-ne les arrugues existents, redueix els signes de cansament i les taques, renovant i uniformant els relleus cutanis i recupera els danys que ha patit el teixit cutani com la pèrdua d’elasticitat i funcionalitat.

INDICACIONS Tractaments cutanis indicats per a pells deshidratades i fatigades. Aplicar-la a matí i a la nit mitjançant un suau massatge sobre la cara i el coll, incidint en les zones més deshidratades, després de la neteja i la tonificació del cutis, fins a la seva total absorció.

►► Mantega de karité: extracte natural de la nou de karité, que té propietats emol·lients i protectores. Combat la sequedat cutània, suavitza i redueix l’enrogiment cutani.

6


7


EXERCICI FÍSIC A continuació presentem un resum amb indicacions bàsiques per a la realització dels estiraments des del punt de vista d’entrenamentspersonals.cat:

Jordi Torruella - ENTRENADOR PERSONAL

ELS ESTIRAMENTS PELS CORREDORS

Abans de l’exercici

Si estem parlant del córrer, els estiraments abans de començar haurien de ser uns estiraments de tipus dinàmics (no balístics), entenent com a dinàmics tots aquells moviments similars als de la mecànica del córrer. Seran uns moviments suaus acompanyats d’exercicis de mobilitat articular.

Segurament tots nosaltres hem sentit a parlar dels estiraments i és possible que moltes vegades hàgim sentit opinions molt diferents sobre el fet d’estirar, i fins i tot contradictòries entre elles. Això ens ha portat a plantejar-nos algunes de les preguntes següents: He d’estirar abans o després de sortir a córrer? Quins grups musculars he d’estirar? Quant ha de durar un estirament? Ha de ser un estirament molt intens? Evidentment moltes d’aquestes preguntes no tenen una única resposta, la qual cosa, com dèiem abans, ens porta moltes vegades a una discordança d’informació. Serà imprescindible contextualitzar els estiraments en el tipus de pràctica esportiva ja que sense això no és possible fer una recomanació que ens ajudi a resoldre els dubtes plantejats anteriorment.

Després de l’exercici

Just després d’acabar l’exercici els estiraments més adequats seran uns estiraments estàtics de curta durada i a intensitat molt baixa. Fins i tot, en el cas del córrer, n’hi hauria prou en trotar una mica a intensitat baixa.

45 segons després de l’exercici o en sessions específiques d’estiraments És en aquest moment o fins i tot en sessions específiques fora de la pròpia sessió de córrer on és més important la correcta realització d’uns bons estiraments. Hauran de ser estiraments estàtics mantinguts almenys 45 segons i en un punt on notem certa tensió però sense arribar a ser dolorosos. Caldrà centrar-nos sobretot en els grups musculars implicats en l’activitat de córrer i fins i tot és recomanable fer més d’una sèrie d’aquells grups musculars que estiguin més fatigats i que tinguin més tendència a escurçar-se.

El primer que cal tenir en compte és que la finalitat dels estiraments és aconseguir una mobilitat articular òptima per a la pràctica del córrer i alhora evitar problemes de tensions musculars generades per un excés de tonificació en alguns músculs i flaccidesa en uns altres. Per altra banda, tenim un segon objectiu que és el de preparar la musculatura per a la realització immediata de l’exercici. Caldrà centrar-nos en els grups musculars que per l’activitat en concret tendeixen a escurçar-se i augmentar la seva tensió. En el córrer podríem parlar sobretot a nivell de la cadena posterior, dels bessons, soli, isquiotibials i glutis, i com a part més anterior el psoes i els adductors.

Així doncs i com a conclusió, hem de tenir en compte dos aspectes principals:

►► Que no hi ha estiraments bons ni dolents sinó que el que en defineix la seva efectivitat és el tipus d’estiraments que realitzem, la seva correcta execució i el moment en que els portem a terme.

Una vegada tenim localitzats els principals grups musculars que treballarem, i sense descuidar la resta, ens cal saber en quin moment cal realitzar els estiraments i de quina manera, ja que cada tipus d’estirament té uns efectes diferents sobre el múscul i realitzats de forma inadequada i en el moment inadequat pot produir disminució en el rendiment muscular o fins i tot afavorir-ne les lesions.

►► Que els estiraments han de tenir un objectiu concret dins l’activitat per a la qual els estem fent, en aquest cas el córrer, essent molt diferents si estan orientats a un tipus d’esport o un altre. A més, la seva correcta realització ens aporta una sèrie d’avantatges no únicament a nivell de rendiment sinó també de salut. 8


PRODUCTE ULLERES DE PRESBÍCIA

classic - negre

classic - blau

classic - vermell

metall - blau

metall - daurat

metall - gris

pasta - vermell

pasta - blau

pasta - negre

omron monitor tensió m3 braç

Be+ duplo capil·lar complement alimentari

Be+ lluminositat crema de dia + sèrum

graduació de +1 a +3

graduació de +1.5 a +3.5

graduació de +1 a +3

graduació de +1 a +3

graduació de +1.5 a +3.5

graduació de +1 a +3

9

graduació de +1 a +3

graduació de +1.5 a +3.5

graduació de +1 a +3


ULLS Mª Antònia Masdéu - Farmacèutica i Optometrista

Vista cansada o presbícia EL CRISTAL·LÍ Dins de l’ull s’hi troba una lent transparent: el cristal·lí. La seva funció és enfocar les imatges tant si estan lluny com si són a prop. A aquesta funció se l’anomena ACOMODACIÓ.

COM TREBALLA? Gràcies a una musculatura que l’innerva (el múscul ciliar) aquesta lent és capaç d’adoptar formes més o menys arrodonides amb una gran flexibilitat segons la distància a la que es troben els objectes.

QUINS SÍMPTOMES TÉ? ►► Amb el pas dels anys, es comença a tenir la dificultat de veure nítids els objectes propers. ►► La visió esdevé borrosa quan hi ha poca intensitat de llum. ►► El text proper l’hem de situar més lluny allargant els braços per veure-hi enfocat. ►► Dificultat en realitzar tasques precises a distància propera com enfilar una agulla. ►► Pèrdua d’interès en treballs d’aprop. ►► Fatiga i mal de cap al final del dia o bé quan s’està estona enfocant en visió propera. DETECCIÓ I DIAGNÒSTIC La mateixa persona és la que detecta les dificultats per veure nítids els objectes propers, sobretot la lletra petita. L’oftalmòleg o l’òptic-optometrista són els que ho confirmen amb un senzill examen visual. TRACTAMENT Quan el defecte és molt simple es poden utilitzar unes ULLERES PREMUNTADES que es poden comprar a les farmàcies.

QUÈ ÉS LA VISTA CANSADA O PRESBÍCIA? Amb l’edat, la flexibilitat muscular del cristal·lí disminueix, perdent la capacitat de fer-se més gruixut i impedint veure amb nitidesa els objectes més propers. Aquest procés es coneix amb el nom de vista cansada o presbícia.

Si la persona presenta algun defecte visual en visió llunyana, el més correcte és utilitzar unes lents PROGRESSIVES. També existeixen actualment LENTS DE CONTACTE PROGRESSIVES que són molt pràctiques. Les dues solucions es dissenyen i es troben disponibles a les òptiques. Hi ha oftalmòlegs que, en alguns casos, aconsellen la CIRURGIA REFRACTIVA. 10


, descongestiona e hidrat a i p a Lim a n m a r t o u f r a e l d

El Ăşnico agua de mar con 4 fuerzas

Mat. Rev. 10/2013

Rhinomer cumple la normativa de productos sanitarios

11

CPSP 13057 CAT

824278

distintas para cada necesidad


FARMAMUNDI CAL REFORÇAR URGENTMENT L’ASSISTÈNCIA ALIMENTÀRIA ENTRE LA POBLACIÓ DESPLAÇADA A SÍRIA La situació de la població a Síria es complica dia a dia per l’enquistament del conflicte intern que viu el país, iniciat ara fa més de dos anys. Farmamundi i l’ONG Síria Jafra treballen en una intervenció alimentària d’emergència per reduir la vulnerabilitat de les persones que viuen en cinc camps de refugiats a les ciutats de Damasc i Homs. A la inseguretat sanitària, se suma la inseguretat alimentària. L’alarmant manca d’aliments bàsics com el pa i els cereals i l’augment progressiu dels seus preus també està posant en risc la seguretat alimentària de molts ciutadans sirians. Farmamundi i Jafra un esforç conjunt per millorar aquesta situació, distribueixen aliments bàsics, llet en pols i mantes, a prop de 4.000 persones que viuen en els camps de refugiats de Damasc i Homs. La distribució es realitza de forma gradual per tal d’evitar problemes en transportar grans volums d’aliments i altres materials que puguin cridar l’atenció. Des de Farmamundi a més, urgim als organismes internacionals a intervenir i a garantir corredors humanitaris segurs per a les ONG, per tal de no deteriorar encara més la crítica situació de la població.

El greu empitjorament de les condicions de seguretat i l’augment de la violència, així com també la manca d’assistència a la població civil a Síria estan provocant un greu i mantingut deteriorament de la situació humanitària: talls de llum que poden arribar a les 20 hores, accés molt limitat a l’aigua potable i als aliments bàsics, serveis sanitaris gairebé inexistents, i importantíssimes manques de personal mèdic, medicaments, equips d’anestèsia, oxigen i altres materials sanitaris bàsics. Responsables de Jafra expliquen que els centres de salut s’han convertit en dianes del conflicte i que s’obstaculitza l’arribada de persones fins a les instal·lacions sanitàries. Entre d’altres conseqüències, persones amb malalties cròniques han abandonat els seus tractaments i les dones embarassades i la població infantil no reben assistència mèdica bàsica.

12

El treball a Síria que compta amb el suport, entre d’altres entitats, de l’Ajuntament de Barcelona i del Fons FAHE de Farmamundi, està previst que continuï durant els propers mesos. Farmamundi té a més obert el compte d’Emergències a La Caixa/Caixabanc 2100 4075 73 2200084284 que recull donacions per a aquesta intervenció.


Ja tenim les mongetes seques d’aquest any a punt, que les podrem acompanyar amb unes bones arengades, els cigrons estofats amb un bon xoriço, l’escudella i també la carn d’olla. No podem oblidar-nos ni de la patata ni de la col, ja que amb elles podrem fer uns trinxats excel·lents. I com cada any, en un tres i no res ens trobarem al bell mig de les festes de Nadal, uns dies en què aprofitem per reunir-nos tots plegats a taula, i celebrar-ho amb uns àpats que semblen no tenir fi. Els capons, els canelons de Nadal, la vedella acompanyada amb els bolets confitats de la iaia, etc. i que tampoc ens faltin els torrons! Com sempre sense passar-nos i intentant evitar aquests excessos tan típics d’aquestes festes, tot i que sempre ens queda l’opció de fer esport per cremar les calories que hem guanyat durant aquests dies. En aquests moments d’incertesa hem de gaudir al màxim amb el que la nostra butxaca ens permet. Jo us recomano una bona escudella i carn d’olla, un plat suculent, bo i no molt car, ja que amb el que ens sobri, en podrem fer unes bones receptes l’endemà. Són dies de molt treball a la cuina però que els nostres ho saben agrair, és un moment que no s’oblida fàcilment ja que és un bon retrobament.

Plats per aquest hivern

Bones festes!

Sembla que fos ahir que us estava escrivint quatre línies sobre el que ens deixa la tardor i de sobte ja estem entrant a l’hivern. Aquesta estació té els dies més curts i el fred més pujat de to, per això ens em d’espavilar per menjar una mica més complet i estar preparats pel fred.

Fonda Sala Plaça Major, 17 - 08516 OLOST DE LLUÇANÈS T. 93 888 01 06 F. 93812 90 68 www.fondasala.com

Ara és quan hem de fer servir més les cassoles ja que el cos ens ho agrairà: un bon àpat ens traurà les penes i el fred del cos.

13


REGALS

Sphere farma-ceutics: Els teus punts són regals.

Sol·licita-la a la teva farmàcia

Trolley ABS

La targeta Sphere farma-ceutics et dóna la possibilitat d’aconseguir i gaudir dels avantatges exclusius com a client preferencial.

Compartiment principal amb cremallera, nansa de mà i nansa de maleta ajustable.

634 PUNTS

Cap de setmana

1400 PUNTS

Cap de setmana per a 2 persones a l’Hotel Vilar Rural.

Amb ella podràs gaudir de: Punts Regals Atenció farmacèutica Informació Targeta regal Targeta moneder Targeta familiar Revista Sphere

Mini caixa d’eines Dunlop 326 PUNTS

Mini caixa de 40 unitats de petites eines, ideal per fer petites reparacions a casa. Fàcil de guardar. 30x20x18cm.

Cistelleta Mustela Motxilla de pícnic 256 PUNTS

Setrill, sal i pebre

Motxilla de pícnic complerta amb compartiments de nevera.

220 PUNTS

Crema balsàmica polivitaminada, llet 200 ml, tovalloletes humides gruixudes 70 uni., gel de bany 200 ml, aigua de colònia, cistella de vímet i llaç blau o rosa.

211 PUNTS

Amb aquesta elegant combinació de metall i vidre aquest set de setrilleres et permetrà decorar el centre de la teva taula i amanir els teus plats.

Joc de 3 tovalloles 173 PUNTS

Joc de fondue 175 PUNTS

Joc de fondue per a 6 persones.

Joc de 3 tovalloles, 100% cotó 380gr/m2 en diferents grandàries: Bany (137 x 70), mans (70 x 40) i cara (30 x 30), presentats amb una llaçada de setí. 14

Joc de pasta 161 PUNTS

Joc de pasta, per preparar un deliciós plat de pasta o una pizza acabada de fer.


Termo 0,7l 110 PUNTS

Termo de doble paret, inoxidable amb capacitat per 0,7l.

Joc de trencanous 129 PUNTS

Joc de trencanous.

Manta

120 PUNTS Manta.

Joc de vi 4 peces 117 PUNTS

Joc de vi de 4 peces. Aquesta caixa de regal de disseny únic conté 4 accessoris essencials per a vi: tirabuixó multiusos, tap d’ampolla, anella anti-degoteig i lleva-taps.

Joc de pintura

Joc cafè 6 peces 92 PUNTS

Conjunt de cafè de 6 peces de porcellana. Inclou tasses i plats.

93 PUNTS

Conté: 12 aquarel·les, 12 llapis de color, 12 retoladors, 12 ceres, 12 cravon, paletes, cola, goma de borra, llapis HB i pinzell.

Joc de ganivets 99 PUNTS

Set de gabinets de de 3 peces d’estil japonès en un a caixa de regal. Làmines d’acer inoxidable i mànec de plàstic PP.

Xec regal de 6€ Farmacèutics Mundi 60 PUNTS Col·labora amb l’ONGD.

Xec regal 6€

Necesser de viatge

Xec regal de 6 €.

Necesser de viatge, amb 4 envasos petits.

60 PUNTS

57 PUNTS

Medidor de llum UV 11 PUNTS

Bossa plegable

25 PUNTS

Bossa plegable.

Joc de manicura 18 PUNTS

Joc de manicura de 7 peces. Inclou tallaungles, tisores, pinces, 3 elimina repelons i llima.

Clauer UV. La llum UV (ultraviolada) pot ser perillosa per a la teva pell. Comprova la intensitat de la llum UV abans d’exposar-te al sol amb aquest clauer UV. 15

Clauer moneder 6 PUNTS

Moneder amb obertura fàcil en PVC, inclou cadena metàl·lica. També pot utilitzar-se com a clauer.


PRODUCTE

mustela musti eau de soin 100 ml + regal os musti

musti motxilla nadó

pack mussvital 750 ml

Teva anuncio 18x12 CAT TRZ.pdf

aloe vera -oli d’argane -iogurt

1

yasana vida sana

04/03/13

16:17

manzanilla 20 gr

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

16

pack mussvital 750 ml

aloe vera - algues - llet

pack Vitis junior

raspall - gel 75 - vitisaurus


17


Marta Molina - Farmacèutica

Sèrum lífting DESCRPICIÓ DEL PRODUCTE

Gel fluid que allisa, corregeix, redueix i disminueix les arrugues més marcades. Gel tensor de textura lleugera que minimitza instantàniament tot tipus d’arrugues (cronològiques, solars,...) i marques d’expressió a la cara, coll i escot. Proporciona un efecte tensor immediat i en tres dimensions sobre la pell. En millora el seu aspecte, rejovenint-lo de forma ràpida. Proporciona una millora del microrelleu i una suavitat extrema a la superfície de la pell. Garanteix un doble efecte: instantani i reparador a llarg termini. Amb un sol producte i un sol gest, la pell es presenta més fina, llisa i tensa.

INDICACIONS

INGREDIENTS ACTIUS ►► Tensine: tensor d’origen vegetal, extret de les proteïnes de la llavor del blat, forma una pel·lícula altament cohesiva, elàstica, forta i sòlida, capaç de reduir el número i la profunditat de les arrugues, fent que la pell estigui més radiant i fresca. Produeix un efecte lífting immediat. ►► Raffermine: complex extret de la soja vegetal, ric en glicoproteïnes i polisacàrids. Estimula els fibroblasts per retenir i organitzar les fibres de col·lagen responsables de la força de la pell. Conté també un antielàstic, que protegeix l’elastina davant el relaxament, ralentizant així el procés de la flaccidesa de la pell. ►► Sense perfum.

18

Tot tipus de pells, especialment indicat per les més madures. Aplicar-la després de la neteja a la cara i el coll. Es recomana esperar cinc minuts abans d’utilitzar un altre producte. És una excel·lent base de maquillatge.


ENTRETENIMENTS SOPA DE LLETRES

GINGIVITIS CREMA CORPORAL

PER ALS MÉS PETITS... RETALLA I ENGANXA

19

COL VIRUS FACIAL

GLICERINA VITAMINA E PERIODONTITIS FLORA INTESTINAL


o rápido y duradero i v i l A ngestión

824280 Mat. Rev. 10/2013.

o de la c

nasal

1mg/ml solución para pulverización nasal Xilometazolina Lea las instrucciones de este medicamento y consulte a su farmacéutico. No utilizar en niños menores de 12 años. No administrar más de 3 días seguidos sin consultar al médico.

20

97/13

Revista farma-ceutics hivern 2013  

Artículos específicos, recetas, tarjeta farma-ceutics, consejos, ejercicio...