__MAIN_TEXT__

Page 1

ETT INSPIRERANDE MAGASIN FRÅN SAMUELSSONS FÄRG & DESIGNHUS

ARBOGA EN OMBONAD HÖST

Höstens tapeter och intervju med tapetdesigner T VÅ A N D R A S ÄT T AT T TÄ N K A

”Hemma Hos” som ger inspiration och idéer

STILFULLT OCH HELMATT

HÖSTENS NYA FÄRG OCH 12 NYA KULÖRER FRÅN ALCRO #11. HÖST/VINTER 2020 VÄRDE 45 KR


Höstens kulörer och mönster som skapar hemkänsla i Arboga I dessa konstiga tider när inget är riktigt som vanligt får vi se till att ta hand om varandra extra mycket. Vi hoppas och tror att du vid besök till vår butik märker det. Hos oss på Samuelssons gör vi vårt bästa för att säkerställa hälsa och säkerhet för våra kunder och personal. Känner vi oss lite sjuka så stannar man hemma direkt, vi håller lite extra avstånd till varandra så långt som det är möjligt, vi tvättar och spritar händerna regelbundet, vi städar och rengör extra mycket och vi ställer ut handsprit i olika delar av butiken. Samtidigt hoppas vi på en höst med vackra, ljumma dagar som tar oss mot bättre tider. Och kanske finns en tanke hos dig att måla, tapetsera eller på något annat sätt göra om hemma under höst och vinter? Det är därför vi gör Atmosfär, just för att kunna tipsa om det senaste och inspirera. Höstens nyheter av kulörer, mönster, form och färg är på plats hos oss och vi lovar att de väcker till nya tankar om hur du kan göra om hemma. I det här numret lyfter vi fram Alcros nya färg och kollektion som heter STIL. Vi intervjuar Sissa Sundling som är designchef på Boråstapeter, skriver om höstens tapetnyheter och dessutom har vi gjort några nedslag ”hemma hos” för att visa på goda exempel på hur andra har gjort om sina hem. Om du inte har möjlighet att besöka Samuelssons så kan du ringa eller maila till oss och ställa dina frågor. Bläddra, läs, inspireras och varmt välkommen in till vår butik. Tillsammans kan vi göra Arboga och omvärlden lite vackrare och hållbarare. Ta hand om er och tack för att du hjälper oss att minska spridningen av Covid-19. Från oss alla på Samuelssons Färg & Designhus. En sak till: Passa på att gå med i vår kundklubb, om du inte redan gjort det. Det kostar inget och du får fina erbjudanden och information om nyheter från oss.


Produktion: Chimney för Svenska Färghusgruppen och Colorama. Omslag för Colorama av Guts & Glory. Bilden på omslaget är från Alcros inomhuskollektion Stil. Fotograf: Ragnar Omarsson. Övriga fotografer: Fredrik Reuterhäll, Jonas Ingerstedt, Bodil Bergqvist, Lasse Olsson, Karla Design, Magnus Elgquist, af Petersen/Stadsmuseet i Stockholm, Mattias Ek/Stadsmuseet i Stockholm, Getty images, iStock samt bilder från i artiklarna nämnda leverantörer. Vissa av reportagen innehåller produkter som inte helt säkert finns i vår butik, eftersom de kommer från privata hem. Av trycktekniska skäl kan bilder på kulörer avvika från originalkulören.

3


INNEHÅLL Nummer 11 Höst/vinter 2020

14 08 ROCKREBELLER OCH MÖRKA NYANSER

Hemma hos Gustaf och Paulinas extraordinära lägenhet.

14 STILFULL HELMATT VÄGGFÄRG I TOLV NYA KULÖRER

Måla inomhus med Alcros nya STIL.

20 154 ANLEDNINGAR TILL ATT MÅLA OM

8

5 tips på hur du handskas med 154 kulörer.

22


”Det är en enorm ära att få göra ett så stort avtryck på en sådan historisk byggnad”

42 47

32

HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP

22 Testa dina nya inredningsidéer i lugn och ro hemma. 24 Ta hjälp av våra inrednings- och kulörexperter. 26 KÄRLEK TILL MÖNSTER

Intervju med Sissa Sundling från Boråstapeter om tapetdesign, trender och tankar.

32 HÖSTENS MEST SMAKFULLA MÖNSTER

Vi berättar om våra leverantörers bästa hösttips.

42 ATT STIGA IN I 1880-TALET PÅ 2020-TALET

Östermalmshallens renovering med dekormålning.

VILKEN STIL ÄR DU?

47 Intervju med Frida Ramstedt, trendenser.se 48 Exempel på stilar. 56 DRÖMHUSET – MED MIXADE STILAR

Hemma hos Julia, Jim och Ilsa i nyrustade 1930-talsvillan.

67 VÅR BUTIK

56


Kan man verkligen


tapetsera taket? ”Det vore fint med en tapet i taket. Det ska jag säga till pappa och mamma. Och den där fina kulören som butiken hade på väggen bakom kassorna, den skulle jag vilja ha i mitt rum? Den var ju så varm och lugn.” Visst känner man igen sig. Ögonblicksbilder som familjen samlar på sig. Man försöker minnas det där annorlunda, snygga och inspirerande. Det är så vi vill att du ska använda Atmosfär. Den ska väcka lusten hos dig och din familj att förnya ditt hem. Sen, när du får lust att starta upp något projekt så finns vi i butiken för dig. Se oss som inspiratörer och guider som hjälper dig med allt från planering till tips på kloka och hållbara produkter. Och självklart berättar vi om hur du kan tapetsera taket. Vi gör det lite enklare – helt enkelt.


HEMMA HOS

Det är en rejäl stilresa som Gustaf och Paulinas centralt belägna sekelskiftestrea har genomgått. Men mitt bland dunkla toner ryms också ljus. TE X T ANNA HEDLUND FOTO FREDRIK REUTERHÄLL

Rockrebeller och mörka nyanser så långt ögat når. Eller några vita innertak heller för den delen. I den rymliga sekelskiftestrean får i stället samma mörkgrå bas pryda såväl innertak som snickerier. En liten men viktig detalj som både andas elegans och skapar en ombonad känsla. Orsak till färgvalet: det gråmålade vitrinskåpet som står placerat i den vackert svängda tamburen. – Vi hittade skåpet först och det passade perfekt just där. Så vi utgick faktiskt från det när vi valde snickerifärg, skrattar Gustaf. – Det är ju det svåraste i början, att välja en snickerifärg som passar alla rum och skapar en röd tråd genom rummen. Och vi visste att vi inte ville ha vitt, eftersom jag alltid har tyckt att det är lite tråkigt och vi ville samtidigt framhäva snickerierna. Det blev en väldig skillnad när vi började testmåla, fortsätter han. Det dovt grå nyansen komplimenteras i övrigt i inredningens djupa toner av matt grönt, guld och mörkt trä, tillsammans med stormönstrade tapeter i alla rum – förutom i matrummet. Där har Gustaf och hans sambo Paulina i stället placerat tapeten i taket.

inte en vit vägg

Gustaf och Paulinas matrum har fått Cole & Sons tapet Fornasetti i taket. På väggarna runt Robert Plant och Led Zeppelin är det målat med Alcro Pashmina (S-6010-B90G) och på snickerierna med Servalac Finess helmatt (S6500-N).

Likt en åskstormig himmel rullar molnmotivet på Cole & Son-tapeten ”Fornasetti” fram över taket och skapar en mäktig effekt. – Jag tyckte att det var en kul idé att tapetsera taket. Vi ville ju inte ha vita tak över huvud taget så då tyckte vi att det kunde vara kul med ett motiv. Det blev grymt tycker jag. Det har verkligen blivit mitt favoritrum helt klart. Jag tillbringar mycket tid där, säger Gustaf. De köpte lägenheten i juni 2019 och flyttade in i augusti samma år. Gustaf hade alltid drömt om bo i en gammal lägenhet så när denna Emil Befwe-ritade pärla från 1906 dök upp efter ett halvårs letande och några misslyckade budgivningar, var saken klar. – Den här överträffade alla lägenheter vi tittat på tidigare. Det vi föll för var allting egentligen: takhöjden, stuckaturen, kakelugnarna, fiskbensparketten. Att balkongen är liten är inte optimalt, men ihop med allt annat spelade det ingen roll. Jag skulle inte vilja bo någon annanstans, säger han. Lägenheten ligger i en vacker gammal byggnad mitt i stan och inhyste länge kontor innan de gjordes om till lägenheter i slutet av 90-talet. För att vara en trea är den också väldigt rymlig med sina 109 kvadrat. – Det finns många trevliga ytor att umgås på. Vi har haft en del tillställningar och middagar sedan vi flyttade in, säger Gustaf och tillägger skrattande: – Man får ju stå för de flesta bjudningar nu! 9


HEMMA HOS Taket i vardagsrummet och sovrummet är målat med Alcro Pashmina (S-6500-N). Väggen i vardagsrummet har tapeten Birch från Designers Guild. Snickerier är målade med Servalac Finess i samma kulör som taket och det fantastiska blommönstret i sovrummet är Delft Flower Grande från Designers Guild.

”VI VILLE JU INTE HA VITA TAK ÖVER HUVUD TAGET SÅ DÅ TYCKTE VI ATT DET KUNDE VARA KUL MED ETT MOTIV”

Den randiga tapeten kommer från Cole & Son och heter Marquee. Snickerier och tak har samma kulör som vardagsrummet.

11


HEMMA HOS

Paulina och Gustaf trivs utmärkt i sin ombonade och trivsamma lägenhet. Men drömmen är att få renovera ett hus i framtiden.

Det är svårt att tro i dag, men från början var det en väldigt ljus lägenhet som paret fattade tyckte för. Men ursprungsinredningen i vitt och blekgult fick dock snabbt stryka på foten och dessutom rev man ut hela köket och ersatte med nytt. Totalt ägnade Gustaf och Paulina sedan två månader åt att renovera, måla och välja tapeter. Ett digert arbete, men mestadels ganska lättarbetat. – Det började med att vi hittade några tapeter vi verkligen gillade, den i sovrummet, hallen och taktapeten i matrummet, säger Gustaf. – Dessutom var det ganska bra förutsättningar i grunden, för det mesta var ju rätt fräscht. Men några utmaningar har varit tapetseringen i taket i matsalen, och att få till mönsterpassningen med hålkälen var klurig uppgift. Även färgsättningen har varit ett pusslande, för att få allt att smälta ihop, säger Gustaf. Och paret har sannerligen inte gjort det lätt för sig. Köket, som ovanligt nog för lägenheter av den här årgången är stort och rymligt (och passar matlagningsintresserade Gustaf och Paulina perfekt) har målats dramatiskt svart med färgen Alcro Pashmina och i kulören ”AD Black Deco”. Men tack vare storleken funkar det mattsvarta färgvalet på väggar, skåp och övriga köksutrustning oväntat bra. – Vi hade en vision av att ha det ljusare på väggarna i köket från början, men när vi såg att köket inte skulle smälta ihop med väggar och tak så testade vi hur det skulle bli med allt svart, vilket skapade ett djup i köket, säger Gustaf. Den dova färgskalan är en genomgående stil i hela lägenheten. Från kökets svärta till sovrummets mörka bas med den storblommiga Designers Guild-tapeten ”Delft Flower Grande” som huvudsakligt kulört inslag. – Vi ville skapa en mörk och ombonad känsla med ett lugn av olika material som ger en spänning och variation, säger Gustaf och fortsätter: – Jag älskar mörka kulörer, högt i tak och mycket ljusinsläpp, och är främst inspirerad av inredningen i olika barer och restauranger, ofta är det ju mörkt och mysigt på sådana ställen. Jag tycker ju om 12

Det stora köket, perfekt för matlagningsintresserade, har målats dramatiskt med mörk färg som fungerar utmärkt.

att laga mat hemma också så det passar bra. Det är mer en känsla än en specifik stil, skulle jag säga, menar Gustaf. Det ljusaste rummet är det oregelbundet formade vardagsrummet, vars väggar pryds av Designers Guild-tapeten ”Birch”. Det ljusgrå, lite utsuddade blommedaljongmönstret samsar sig fint mot den ståtliga kakelugnens diskreta växtgirlanger och ger hela rummet en lätthet som kontrast mot lägenhetens övriga tyngd. Det märks att det ligger ett noggrant övervägt beslut i varje detalj. Själva inredningsarbetet började egentligen långt innan renoveringen började, berättar Gustaf, och är en process som fortfarande pågår, även om Gustaf och Paulina ändå börjar känna att detta projekt är i hamn. – Men jag är inte så svajig när det gäller inredning. När jag hittar en stil jag gillar, fortsätter jag nog med det, säger han. – Vi trivs verkligen jättebra i lägenheten. Det man skulle drömma om är väl att få ta tag i ett hus att renovera någon gång framöver.


”NÄR VI SÅG ATT KÖKET INTE SKULLE SMÄLTA IHOP MED VÄGGAR OCH TAK SÅ TESTADE VI HUR DET SKULLE BLI MED ALLT SVART”

Kökets väggar och tak är målat med Alcro Pashmina/AD Black Deco. Snickerier är målat med Servalac Finess helmatt (S6500-N).

När det gäller möbler och inredningsdetaljer har paret satsat på modernt men retroinspirerat, med mycket inslag av vintage, antika möbler och arvegods från släktingar. Bordet i matrummet är till exempel ett fynd från en fransk antikvitetssajt. Sovrummets vackra sängstomme i mässing har tillhört Gustafs föräldrar. – Jag har alltid gillar antika möbler. Skåpet som står i vardagsrummet har jag köpt av en kompis och ska tydligen ha stått på Arboga

Stadshotell en gång i tiden. Vi har verkligen försökt ta tillvara saker vi har fått ärva. Vissa har renoverats upp och andra är i befintligt skick. Det känns kul att vi har kunnat använda de grejer vi har, säger Gustaf. Men vintagestilen kommer även till uttryck i Gustafs musikintresse. I matrummet hänger en tavla med Led Zeppelin, och i vitrinskåpet skymtas fler än en biografi över gamla rocklegendarer som Bruce Springsteen och Ulf Lundell. – Ja, jag gillar gammal rock som Led Zeppelin och är även inspirerad av miljöerna i olika musikvideos, till exempel Guns N' Roses ”November Rain”. Ruffiga rockrebeller möter klassiska antikviteter: effekten blir både avslappnat personlig och högtidlig på samma gång. Men det ska erkännas: Gustafs och Paulinas stil är delvis en kompromiss till Gustafs förmån den här gången. – Paulina vill ju egentligen ha det lite ljusare. Så nästa gång satsar vi nog på det! 13


Stilfull helmatt väggfärg i tolv nya kulörer. STRÅHATT.

Stråhatt heter kulören på väggen och kulören på dörren heter Juniperus. Föreslagna accentkulörer är Nejlika, Primula, Lummer och Stjärnanis.


ALCRO STIL

Alcro Stil är en ny vacker inomhusfärg som ger dig en helmatt upplevelse med en exceptionellt djup kulöråtergivning. Färgen är tålig, avtorkningsbar och ger en helmatt finish. Till den nya färgen har Alcro tagit fram tolv nya stilfulla kulörer som lyfter fram färgens egenskaper och den helt matta känslan. Kulörkollektion Stil innehåller kulörer som spänner från ljusa toner över djupa och mörka nyanser till tre starka accenter. Alla valda för att tillsammans skapa ett hem som präglas av harmoni och personlighet. Kulörerna är inspirerade av naturens harmoniska färgskala men även dess fantastiska sätt att använda starka accenter för att skapa variation och dynamik. Färgsätt din miljö med de ljusa tonerna Stråhatt, Azalea, Dimäng eller med de djupa nyanserna Havsdjup, Nocturne, Stjärnanis och Krus. Skapa dynamik med mörka Lummer eller Juniperus och addera energi med de starka accenterna Granat, Nejlika och Primula. Matcha dem ton-i-ton eller fritt, hur du än väljer kommer de att ge ditt hem en stilfull inramning. Modigt eller harmoniskt, det väljer du.

Havsdjup heter kulören på väggen och byrån har kulören Nocturne. HAVSDJUP.

15


Väggen är målad i Stråhatt, skärmen i Stjärnanis och dörren i Juniperus. Accentkulörer är Nejlika, Primula och Lummer STRÅHATT.


ALCRO STIL

Väggen är målad i kulören Juniperus från kollektionen Stil JUNIPERUS.

STRÅLHATT.

Väggen är målad i Havsdjup, hyllan i Nocturne och elementet i Juniperus. Föreslagna accentfärger är Dimäng, Nejlika och Krus. HAVSDJUP.

Väggen är målad i Havsdjup och elementet i Juniperus. Föreslagna accentfärger är Granat, Dimäng, Nocturne och Krus. 17


ALCRO STIL

Tolv stilfulla kulörer

STRÅHATT. En ljus dämpad gråbeige baston

LUMMER. En vackert dunkel basgrön

NEJLIKA. En skimrande violett med varm botten

JUNIPERUS. En mystisk varm svart ton

STJÄRNANIS. En kryddig mauvekulör

PRIMULA. En intensiv gul kulör som lyser som pistiller

HAVSDJUP. En sofistikerad djup petrolnyans

AZALEA. En mjuk aprikos nyans med extra vitt

DIMÄNG. En frisk frostig dimgrön nyans

KRUS. En behaglig kolaton med varm bas

NOCTURNE. En harmonisk klassisk midnattsblå

GRANAT. En stark röd med kall friskhet

ALCRO STIL En grund- och täckfärg i samma produkt som har mycket god täckförmåga och återger den valda kulören på ett fantastiskt sätt. Slutytan är stark och blir både reptålig och avtorkningsbar. Framtagen för att vara enkel att applicera och vi rekommenderar att använda en roller med kort lugg. Läs mer på alcro.se/stil


Magiska mönster

Vi lever våra liv med tiden i fokus Skapa ett hem av lugn och äkthet, där naturen får vara närvarande, materialen kännas och det operfekta är vackert. Vi skapar hållbara mönster i en fin balans mellan tradition och trender. Välj tapeter för tidlöst vackra rum! Inspireras och beställ tapetprover på borastapeter.com. Ladda ner vår app och klä dina väggar med tapet!

Sök efter: Wonderwall AR by Boråstapeter

BORASTAPETER.COM @BORASTAPETER


VÅGA MÅLA

154 anledningar till att måla om. Väggar, tak och snickerier sätter tonen för resten av inredningen i ditt boende. Det skapar en grund för helhetskänslan. En stor del av den känslan i ett hem kommer från hur olika kulörer samspelar med varandra. Oavsett om du vill att kulörerna ska ha huvudrollen eller utgöra en lugn bakgrund, finns det några olika sätt att tänka kring att kombinera olika kulörer. Vi tipsar om fem.

Livfulla kontraster Om du vill att kulörer ska sticka ut snarare än smälta in, kan du välja två komplement kulörer. Dessa förstärker varandra, och resultatet blir ett kontrastrikt men samspelt intryck. Exempel på nyanser som lyfter fram varandra är gröna och röda, blå och orangea, samt lila och gula toner. För ett lugnare intryck, välj en av dem som huvudkulör och den andra som accent. 20


VÅGA MÅLA

Välja vitt Man brukar dela in vita kulörer i varma, kalla och neutrala toner. För att den ska harmoniera med övriga kulörer bör du välja en vit nyans med samma underton som dessa. På samma sätt är det viktigt att tänka på att en kall vit kombinerat med en varm vit kan få exempelvis lister och tak att se gulaktiga ut.

Harmoniskt samspel Ett bra sätt att skapa variation i ett rum är att måla ytorna med olika nyanser som går ton-i-ton. Det är helt enkelt nyanser med bas i samma kulör men med olika mycket svärta i sig. Resultatet blir en harmonisk helhet där ytorna hänger ihop men ändå känns livfulla.

Tongivande detaljer Om du vill skapa en lugn bas men ändå få känslan av att det händer något i inredningen, kan du använda dig av en accentfärg på exempelvis lister. Välj antingen en lugn kulör som går i linje med övrig färgsättning, eller en mörkare.

Monokroma ytor Ett annat sätt att skapa en tongivande helhet är att måla in listverk och dörrar i samma kulör som väggarna. Eftersom matt och blank färg återger kulörer olika, blir kontrasten märkbar samtidigt som det ger ett lugnt helhetsintryck. Välj exempelvis att måla väggarna med en helmatt väggfärg och måla sen lister och dörrar med en halvblank snickerifärg.

Exakt hur en kulör påverkar just ditt rum är svårt att se utifrån ett litet kulörprov eller på en skärm. Det finns många olika parametrar som spelar in i hur en viss kulör uppfattas, som färgens glanstal och åt vilket väderstreck som rummet vetter till exempel. Därför är det viktigt att se färgen på en lite större yta där den faktiskt ska målas. Ett tips är att köpa små provmålsburkar med olika kulörer och provmåla direkt på väggen och jämföra. Inspireras av sånt du tycker om, ta bilder och ta med det till oss i butiken så hjälps vi åt att hitta just dina kulörer.

Alcros nya inredningskollektion har 154 utvalda kulörer.


DIGITALT SHOWROOM

Testa dina nya inredningsidéer... På vår hemsida hittar du ett "digitalt showroom". En funktion där du enkelt kan testa allt från nya kulörer på husfasader till tapet, golv och kulör i inomhusmiljöer. Ett verktyg som ger dig möjlighet att sitta hemma i lugn och ro och testa din familjs alla inredningsidéer. Showroomet hjälper dig att snabbt hitta din stil och produkter du gillar och utforska olika kombinationer av färg, tapet, golv och kakel.

2 22

INOMHUS Här kan du välja rum utifrån från vad du planerar att göra om. Sovrum, vardagsrum, kök och hall. Väljer du något av rummen får du upp fyra alternativ som utgår från olika stilar. Välj ett av dem genom att klicka på bilden.

1

START Börja med att välja om ditt projekt handlar om utomhus eller inomhus. Klickar du på inomhus hittar du fyra olika rum att välja på. Klickar du på utomhus hittar du tre olika typer av villor att välja på.

3

GÖR OM INOMHUS Klicka på den yta du vill förändra så visas en meny med aktuellt sortiment. Byt exempelvis kulör på väggen genom att klicka på en av alla kulörer som visas i menyn. Tips: Använd knappen ”Filtrera produkter” för att snabbare hitta de produkter du vill titta på.


DIGITALT SHOWROOM

4

UTOMHUS Här kan du välja en villa som påminner mest om just ditt hus. 1,5 plansvilla, klassisk husstil eller modernt funkishus. Välj ett av husen och därefter kan du välja på liggande träpanel, stående träpanel eller ett hus med putsad fasad.

6

SAMMANSTÄLLNING Oavsett om du valt inomhus eller utomhus kan du sammanfatta dina val genom att välja ”Sammanställning” längst ned till höger. Då får du fram en lista på rekommenderade produkter. Du kan också spara ett eller flera val i ”Lägg till i favoriter” och ”Mina Favoriter”.

5

GÖR OM UTOMHUS Under huvudbilden finns fem alternativ för det hus du valt. Det är fem olika färgställningar för fasaden. Klicka på den som är mest intressant och du får fram en huvudbild. Klicka på bilden så visas en meny med aktuella kulörer. Sen kan du testa kulör på fasaden genom att klicka på kulörerna som visas i menyn. Du kan göra samma sak med fönster, foder, entré, takpannor och plåtdetaljer.

Slå dig ned i favoritsoffan och planera lite hur ni vill ha det interiört och exteriört. Skriv ut er sammanställning och besök oss i butiken så hjälps vi åt med att titta på kulörprover, tapeter, verktyg och allt annat du behöver.


...sen tar du hjälp av våra inredare och experter

Går du i renoveringstankar eller drömmar du om en ny stil? Du kanske har varit inne och testat i vårt digitala showroom, se förra uppslaget, och fått nya inredningsidéer och inspiration? Titta in till oss i butiken så hjälper vi dig vidare med att sätta färg på ditt hem. Vi har kunnig personal som brinner för färg, tapeter och interiör. Vi utbildar oss kontinuerligt, uppdaterar oss på de senaste trenderna och väljer noga ut våra leverantörer och samarbetspartners för att kunna ge dig allra bästa service. Inget projekt är för stort eller för litet, vare sig du är ute efter en stram eller ombonad känsla har våra inredare lång erfarenhet att kombinera material och kulörer för att få till den rätta känslan. Vi kan hjälpa dig med att hitta rätt kulörer, tapeter och mycket annat till ditt hem. I en värld full av intryck runt varje hörn, i sociala media och hos vänner och bekanta är det lätt att bli vilsen i inredningsvärlden. Att ta hjälp av en inredare sparar inte bara tid utan förhindrar eventuella ”felköp” och, vi lovar, skapar ett hem som är välplanerat och inspirerande. Hur går det till? Det börjar med en idé att göra om. Vi träffas i butiken eller gör ett hembesök. Då kikar vi på vad just ni vill ha hjälp med och går igenom eventuella ritningar, befintliga kulörer och era egna inspirationsbilder. Efter några veckor ses vi igen och vi presenterar ett förslag med väl kombinerade material, kulörer och möbler. Vi bollar förslaget och eventuellt justerar så att just du känner dig nöjd. Du får tid att i lugn och ro titta på förslaget vi tagit fram, känna på materialen och kanske komma med önskemål om ändringar. När du är nöjd är vi nöjda och det roliga arbetet kan på allvar börja ta form i ditt hem. Testa oss.


TAPETDESIGN

Tapeterna du sätter upp på väggen i vår är resultatet av en lång arbetsprocess. Och det krävs både trendmässig fingertoppskänsla och sinne för långsiktighet – en tapetkollektion ska hålla i många år. TEXT ANNA HEDLUND

Kärlek till mönster med mycket blommor och bladverk – och framför allt mycket färg. Det är vad svenskarna helst pryder sina väggar med just nu. Med dova blå och gröna nyanser och textilliknande material som skänker värme, söker man det ombonade och trygga genom sina tapetval. – Man vill ha en trygghet. Det finns ett ökat behov just nu av att skapa en gemytlig hemma atmosfär, man vill inte ha kala väggar utan vill ha färg och mönster, säger Sissa Sundling som är designchef på Boråstapeter. Varje år släpper företaget ungefär sju nya kollektioner som produceras på plats i Borås och det är Sissa Sundling som leder det arbetet. Precis som med mode ges tapeter ut i kollektioner. Men medan modets cykler växlar blixtsnabbt och nya kollektioner släpps flera gånger om året, så jobbar tapetbranschen med en betydligt längre

täta mönster

tidshorisont. För en tapetdesigner gäller det både att känna av vad som ligger i tiden just nu, och vad som är hållbart på sikt. – Det är en väldigt lång process. Redan nu hösten 2020 bestämde vi i stort sett vilka kollektioner vi ska göra 2022. De kollektioner som kommer i januari ska sedan leva i minst tre till fem år, ibland längre. Det är inga dagsländor vi gör, säger Sissa Sundling. Från uppstart till butik tar det ungefär ett år att ta fram en ny tapetkollektion. Ibland kortare och ibland längre, beroende på vad det är för typ av kollektion. Varje kollektion har en huvudansvarig designer som inför uppstarten samlar in researchmaterial från inspirations- och trendföreläsningar, butiksbesök och samtal med säljteam både i Sverige och internationellt. – Att ta fram en kollektion är så komplext, det finns egentligen ingen mall eller ekvation utan det är mycket diskussioner och knådande, säger Sissa Sundling.


TAPETDESIGN

Mönster från Boråstapeters kollektion Anno.

”VI ÄR VÄLDIGT NÄRA PRODUKTIONEN RENT TEKNISKT SAMTIDIGT SOM ARBETET ÄR OTROLIGT KONSTNÄRLIGT.” Sissa Sissa Sundling, designchef, Boråstapeter.

– Det ser också olika ut för varje kollektion. Kollektionen ”Anno” som är kulturhistorisk, innebar mycket letade i arkiv och samtal med byggnadsantikvarier och museifolk. Det är en helt annan design- och researchprocess än till exempel kollektionen ”Graceful Stories”, som bygger på aktuella trender. Mönster kan vi rita själva, hitta i vårt jättestora arkiv eller köpa in från frilansdesigners, fortsätter hon. När man bestämt vilka mönster man ska satsa på följer samarbete med produktionen där man kikar på hur tapeten ska göras produktionsvänlig. Tillsammans med en färgmästare tar man sedan fram färgerna som blandas för hand. – Ibland sitter färgen efter första försöket. Men ofta händer det något, färg är levande och komplext. Ytan på pappret och typen av färg påverkar helheten, så det kan göras många justeringar innan det sitter. Bara den processen kan ta 3–6 veckor, säger Sissa Sundling. Även om arbetet till stor del handlar om ett kreativt frossande i mönster och färger är det också en tekniknära process. – Vi som jobbar med detta jobbar mycket som industridesigners; vi är väldigt nära produktionen rent tekniskt samtidigt som arbetet är otroligt konstnärligt. En viktig pusselbit i framtagningen av en 28

kollektion är förstås idéstoffet, där omvärlden i alla sina växlingar är själva arbetsmaterialet. Som designer måste man hela tiden hålla ett öga öppet på allt från film, tv och böcker till mode, konst och arkitektur. Men även de större samhällsrörelserna både här hemma och ute i världen, då det som händer i samhället tenderar att starkt påverka vårt förhållande till hemmet och hemmets betydelse. Något som märkts extra mycket under coronakrisen 2020, då intresset klart har ökat för hemmet och närmiljön. – Under vårens digitala trendföreläsningar märkte vi att man nu gjort en snabb skiftning på grund av covid-19: plötsligt pratar alla om hemmet och det lokala, att ”local is the new black”, säger Sissa Sundling. Men även om den otrygga omvärlden fungerar bra i narrativet om hur trender uppstår, kan man också se den ombonade trenden som en klassisk motreaktion på den smakpreferens som dominerade för ett decennium sedan. Medan vi för tio år sedan sökte det vita och strama i det beskojade begreppet ”ljust och fräscht”, är det kanske också naturligt att pendeln de senaste två, tre åren har svängt mot det mörkare och mer traditionellt ombonade.


TAPETDESIGN

Mönstret Mirage från Borås­ tapeters kollektion Graceful Stories har ett mjukt, grafiskt mönster med inspiration från asiatiskt formspråk. Diskreta stänk av pärlemor fångar och speglar ljuset i rummet och ger väggen ett lyxigt skimmer.


TAPETDESIGN

Sissa Sundling

”Det här inspirerar mig som designer” • Naturen, gärna på vandring, på springtur eller från hästryggen. • Musik som Bryan Ferry och Daft Punk, men också Bach och Mozart. • Samtida måleri och klassisk arkitektur och konst. • Allt som skänker lust i vardagen, som vänner och familj, god mat och dryck, filmer och böcker. • William Morris designfilosofi. Där man lät sig inspireras av tidigare generationers mönster, men även hans tankar om att god form kan förändra människors vardag till det bättre, är något jag tagit fasta på och gjort att jag valt att arbeta med produkter som når många människor. • En samtida designer som jag beundrar är den spanske formgivaren Jamie Hayon, vars fantasirikedom och bredd på det han gör, allt från soffor till skor imponerar och inspirerar.

Mönstret heter Gingko från kollektionen Graceful Stories.

– Plötsligt har folk upptäckt att det inte blir så mörkt, så länge man har tavlor och dörrlister som gör att rummet framhävs. Medaljongliknande blommönster som skapar en upprepning på väggen och som senast var populärt på 70-talet har fått en revival, precis som mer småblommiga 50-talsvarianter. Den gemensamma nämnaren är en mörk botten och en täthet i mönsterbilden, säger Sissa Sundling. – Det är täta mönster, bladverk och blommor men även ett litet fint mönster i bakgrunden, ingen yta är tom utan det är mönster överallt. Det blir väldigt mjukt och fint på väggen. Parallellt med det blommiga och växtbetonade är även den grafiska art deco-elegansen med skimmer och marmor, rosa och terrakotta också en tydlig riktning. Och även om det enfärgade och ljusa fortfarande är populärt är det numera en mjukare sorts ljushet med mer färg och texturer, gärna med en ton av grått eller beige. Samtidigt har tapeternas material också hamnat mer i fokus. På senare tid har tapeter med textil känsla ökat i popularitet. – Den både ser ut som och känns som linne på väggen. Det skapar värme och ger även en bättre akustik i rummet. Det finns faktiskt en sorts värme i tapeten, en rent fysisk värme, medan en målad vägg är kall om man känner med handen. Det är en viktig faktor som skiljer en tapetserad vägg från en målad, menar Sissa Sundling. En annan är tapetens karaktär. – Man kan verkligen skapa en känsla med mönstren, bli glad av en färgglad blomsteräng eller en rolig tapet till barnen. Man skapar en miljö på ett annat sätt, som ger karaktär. – Och jag är ganska säker på att de här trenderna kommer att hålla i sig i många år framöver. Vi är nog bara i början av den här mönsterkärleken. 30

Mönster Nocturne, kollektion Graceful Stories från Boråstapeter.

Trots att Sissa Sundling i huvudsak överser och leder arbetet med att ta fram kollektioner på Boråstapeter, ritar hon fortfarande egna mönster och är delaktig i produktionen. – Att arbeta med att skapa tror jag är den starkaste drivkraften för alla på design, i alla fall för mig. Att vi har en produktion och en inhouse marknadsavdelning i huset är också väldigt givande. Att vara med hela vägen, från att en idé föds till presentation för våra återförsäljare.


Perfektion, oavsett kulör. De flesta lägger lång tid på att jämföra olika kulörer. Men nyckeln till perfektion är att välja en färg av högsta kvalitet. Nya Alcro Stil är en helmatt väggfärg med djup kulöråtergivning, som ger dina väggar en jämn och avtorkningsbar yta – vilken nyans du än väljer. Upptäck Alcro Stil i 12 nya kulörer på alcro.se/stil


Höstens mest smakfulla mönster. Tapeter skapar en varm känsla till ditt hem oavsett om du väljer enfärgat, mönster, starka kulörer eller dämpande och mjuka nyanser. Varje höst och vinter fylls vår butik med nya, inspirerande tapetkollektioner. Vi älskar att lyfta upp de nya tapetrullarna från kartongerna, känna på det levande mönstret och sen rulla ut för att se hur alla tapetdesigners har tänkt när det gäller idé, motiv och kulör. Att titta på skärmen är inte ens halva upplevelsen, tycker vi. Välkommen in till butiken och smaka på alla nya mönster, stilar, kulörer och fundera på hur favoriterna kan tänkas bli på din egen vägg. På följande sidor presenteras ett urval på det som är nytt under höst och vinter. Inspireras till ditt eget ombonade hem.


Serengeti

Samburu

BORÅSTAPETER En hyllning till natur och djur. Wild Animals från Boråstapeter är en minikollektion med storskaliga tapeter inspirerade av upptäcktsresor i fjärran länder. Inspirationen är hämtad från Afrikas landskap och kollektionens mönster har namn som Serengeti och Madagascar. Här finns frodig, mörkgrön djungel med lekfulla spökdjur men också den milsvida savannens brända toner, med eller utan zebror, giraffer och elefanter. På Samburu vilar en sömnig leopard i de grafiska trädkronorna. Djungel, savann och ståtlig skog i en storslagen hyllning till naturen och dess rika djurliv.

Madagascar

33


HÖSTENS TAPETER

Bamboo

Kyoto

BORÅSTAPETER Asien och Skandinavien i harmoni. Vi lever våra liv med tiden i fokus. Tänk så viktigt det blir då, med platser att landa på. Att ordna ett hem av lugn och äkthet, där det operfekta är vackert och timmarna får gå. Eastern Simplicity från Boråstapeter hyllar den asiatiska traditionen av handgjorda mönster, det enkla och det äkta och tolkar den på ett modernt skandinaviskt vis. Här finns ytor som för tankarna till textilier och traditionellt hantverk, organiska mönster och mytiska landskap. Alla i en dov färgskala som klär ditt rum i skön harmoni.

Dancing Crane

34

Indigo garden


DURO När det gröna tar över. Under året finns en ökad efterfrågan av gröna tapetmönster. Kanske är det växttrenden inom inredning som satt sina spår även på väggarna? De gröna tonerna rimmar väl med naturinspirerat material och kulörer som vi också ser allt mer plockas in i hemmet. Duro ser den gröna trenden och lyfter här fram några av sina favoriter.

Kristina Hudiksvalls teater

KRISTINA 40-talets tapeter hade en mjukare framtoning än tidigare. Kanske var det tidens oro som satte sin prägel på folkhemmen och dess tapeter, som i kontrast istället blev lugna och romantiska. Tapeten Kristina återfanns i Duros mönsterarkiv från 1941, och får återigen möjligheten att slingra sig sirligt över våra hems väggar.

Lydias Gård

HUDIKSVALLS TEATER Förlagan till denna tapet från Duros kollektion Gammalsvenska, påträffades i samband med restaureringen av Hudiksvalls teater och är samtida med den ombyggnad som genomfördes i början 1880-talet, då teatern fick sitt nuvarande utseende. Det strama, stiliserade mönstret, närmast inspirerat av renässansen, är karaktäristiskt för 1800-talets senare hälft.

LYDIAS GÅRD Lydias gård är namngiven efter Lydia som skickat in tapetfragmentet till Duro i jugendstil. Stilen som kännetecknas av stiliserade och mjukt slingrande växter spred sig snabbt under 1890-talet och början på 1900-talet. Man ville bort från gamla mönster och historiska stilar. Nu ville man få in ljus, luft och färg i hemmen. Mönstren i jugendtapeter föreställde ofta stiliserade växter i rytmisk upprepning. Vallmo, liljeväxter och pioner var särskilt populära. Grönt, växandets färg, dominerade och förekom i många olika nyanser vid sidan av gult, rosa och tegelrött.


HÖSTENS TAPETER

MIDBEC TAPETER Från Marrakech till Dalarna. Poetry är en tapetkollektion som hyllar både de marockanska och svenska traditionerna. Kollektionen som kommer från Midbec Tapeter skapar dofter, mystik från det exotiska Marrakech, dess vackra trädgårdar, fantastiska palats och blandas på ett smakfullt sätt med de genuina nordiska hantverkstraditionerna. Poetry är framtagen av tapetdesigner Björn Nilsson.

Secret Garden

Leksand

Lynniber

Leksand


Victoria

Pirum

Marie

Ängås, det är livet. På krönet ligger huset med utsikt över den stora ängen som böljar sig ner mot havet. Ängen, där de ljuva blomstren trängs med förvildade rosor. Ängen, där päronträden ger frukt och där kronbladen från vallmon vajar i vinden. Ängen, där humlor och bin fyller den ljumma kvällssolen med sitt surr. Det har varit inspiration för Hanna Wendelbos sjunde kollektion för Midbec Tapeter. En varm och inbjudande samling med harmoniska tapetmönster fyllda av liv, rörelse, blommor och blad. Det är Ängås, helt enkelt.

Esther

Pirum


Emilie Garden Green

HÖSTENS TAPETER

Emilie Petrol

Emil Garden Green

SANDBERG WALLPAPER En historielektion. På skrivbordet, i Emelie Pipers sovrum, står den lilla almanackan och visar 19 december. Årtalet är 1926. Den dagen fördes Emelie Piper till sin sista vila. Då stannade också tiden på Löfstad Slott och historierna och livet på slottet bevarades. Tapetkollektionen Löfstad är en blandning av originella uttryck och naturlig skönhet. De milda, dova färgerna tillsammans med olika mönster är Sandberg Wallpapers tolkning av den tid, omkring sekelskiftet, då ord som genuint och vackert i vardagen värderades högt. Något som känns minst lika aktuellt idag och med kollektionen så kan historierna om Löfstad Slott leva vidare. Ragnvi Spring Green

Emilie Sky Blue

Emil Sandstone


Alice Confetti

Moa Sandstone

Vardagsmorgon Smulor på bordet och en kvarglömd ost ligger kvar på bänken. Kö till badrummet, var är lillans nalle? Prickiga snoddar ska det vara idag. Lappar till skolan att skriva under. En liten drömmare har glömt tid och rum och seglar bort i fantasin på sitt rum. Och sånt är ju livet. Man stökar och tappar bort, drömmer och firar. En vardagsmorgon med dem man älskar allra mest. Familj II är en tapetkollektion från Sandberg Wallpaper med härliga färger, lekfullt och grafiskt, för det moderna skandinaviska hemmet. Inspirerad av familjen och allt som berör. Kollektionen passar i barnens rum, men tänk så fint att låta härligheten spilla över till resten av hemmet.

Otis Coral Rio Mustard


HÖSTENS TAPETER

HÖSTBLOMMIGT Delft Flower Charcoal är ett vackert höstblommigt tapetmönster ur tapetkollektionen Tulipa Stellata. Med vackra penseldrag har skapats blommor i beige, rosa och blått mot en svart bakgrund. Finns i fem olika nyanser för att passa med olika interiörer.

MODERNITET Tapeten Manipur är en geometrisk tapet med hexagonformer och med en matt och texturerad yta. En tapet med modern känsla i form och kulör som är inspirerad av Designers Guilds bästsäljande tyg med samma namn. Som tapet finns Manipur i sju kulörer.


DESIGNERS GUILD Tricia Guild startade 1970 Designers Guild och firar 50 år i år. Deras ambitionen har hela tiden varit att kombinera kreativitet med hög kvalitet på tapeter, tyger och andra produkter. Något som de verkligen lyckats med. Designers Guild erbjuder ett stort utbud av tapetkollektioner och samordnas ofta med deras tryckta tyger. Här hittar du en del av Designers Guilds höst- och vinterutbud.

EN KÄNSLA AV LINNE OCH SIDEN På bilden Brera Grasscloth (som liknar linne) och Chinon (som liknar siden). Enfärgade tapeter med en texturerad yta som efterliknar en naturlig yta och som med sin genomtänkta design utstrålar lyx. Finns i tjugo kulörer, från rika jordtoner till eleganta neutrala färger.

41


a g i t s tt a Som t e l a t 0 in i 188 . t e l a t 0 2 pĂĽ 20


ÖSTERMALMSHALLEN

Klassiska bilder från en klassisk saluhall. Redan då fanns dekormåleri i lokalen men nu har den bildkonsten fått en ny renässans. Bilden till vänster är tagen strax innan invigningen 2020.

Östermalms Saluhall i Stockholm byggdes 1888 och brukar kallas, ett tidsdokument över stadens invånares intresse för god mat. Nu har saluhallen rustats upp och dekormåleri med nya kulörer och klassiska citat har givits en tydlig plats på lokalens gula väggar. i 132 år har tegelkatedralen

ståtat i hörnet av Östermalmstorg. Nu har Hallen, som den ofta kallas, renoverats och återskapats. Höga kulturhistoriska och arkitektoniska värden har återställts, till exempel originaldekoren, den stjärnformade planlösningen och handlarnas saluplatser. En av många saker man slås av vid ett besök är det dekormåleri som har skapats inne i hallen. Via schabloner, målning på fri hand, textning och streckdragning har en helt ny väggdekor skapats som samtidigt tar hänsyn till lokalens historia. Vi har pratat med Karla Dekorationsmåleri som har utfört detta illustrativa och vackra måleri i saluhallen.

– Vi fick ritningar från Tengboms Arkitektkontor och utifrån dessa gjorde vi mallar till schabloner för att kunna överföra önskade mönster och texter. Vi höll på in i det sista och var klara två dagar innan invigningen, berättar Lotta Hammar från Karla Dekorationsmåleri och fortsätter: – Det var verkligen en överväldigande och mäktig känsla att se det färdiga resultatet. När sedan hallen återinvigdes var det roligt att se och höra folks positiva reaktioner. Det är en enorm ära att få göra ett så stort avtryck på en sådan historisk byggnad. Ansvarig för projektet var Stockholms stad, genom fastighetskontoret som förvaltar fastigheten. Hallen har historiskt varit fylld 43


FĂśrberedande arbete i studion hos Karla DekorationsmĂĽleri.


ÖSTERMALMSHALLEN

Ett av målen med renoveringen av hallen var att återskapa hur den såg ut när den uppfördes. De kulörer som användes togs fram av arkitektkontoret i samarbete med konservatorer, byggnadsantikvarier och Karla Dekorationsmåleri.

Väderuret som kanske är hallens mest kända väggprydnad har väckts till liv. Ovan till vänster hur den såg ut innan renoveringen och stora bilden på vänster sida visar vad lite kulör, måleri och tanke kan göra.

av kulör och dekorationer och i återställandet har pelare och andra detaljer återfått en mörkröd färg med utsmyckade detaljer. Väggarna är åter ljust gula och de blå friserna med citat som till exempel ”lat man får mager kål” har fått ett helt nytt liv. – Ett av målen med renoveringen av hallen var att återskapa hur den såg ut när den uppfördes. De kulörer vi använde togs fram av arkitektkontoret i samarbete med konservatorer, byggnadsantikvarier och oss. Ungefär hälften av de ordspråk som vi har målat på väggarna fanns från början, dessa har arkitektkontoret sett på gamla bilder. Övriga ordspråk har valts av dem och ska återspegla nutiden, berättar Hanna Säfström från Karla Dekorationsmåleri. Även om Östermalmshallen blivit nästan som ny är det med all historia bevarad. Arkitektkontoret har lyft fram stilen från 1888, med klara färger och betydligt mera dagsljus. Hallen har också återfått sin ursprungliga rektangulära form samtidigt som de nyrenoverade butiksstånden flyttats så att gångarna strålar i stjärnform ut i hallen. Samtidigt har originaldetaljer som färger, friser, målningar och snickerier återskapats.

Karla Dekorationsmåleri Karla Dekorationsmåleri, som utfört måleriet i Östermalms Saluhall, arbetar med traditionella dekormålningstekniker som marmorering, träådring, illusionsmåleri samt återskapande av 1700–1800-talsmiljöer och färgsättning av gamla fastigheter.

”Det är en enorm ära att få göra ett så stort avtryck på en sådan historisk byggnad” – Den stora utmaningen för oss var hur vi skulle lägga upp arbetet så att vi skulle kunna jobba rationellt i lokalens stora ytor och med alla olika dekorer, säger Sara Kebbon som är den tredje partnern i Karla Dekorationsmåleri och fortsätter: – Det var bra att vi hade 20 års yrkeserfarenhet i ryggen när vi utförde detta stora och prestigefyllda uppdrag. Alla arbeten i lokalen utfördes parallellt vilket gjorde att det var en extra utmaning för oss. Allt medan vi stod på byggnadsställningar och målade med våra finpenslar och det precisionsarbete som krävs så sågades, bilades, borrades, och svetsades det på andra ställen i lokalen. Samtidigt som vi hela tiden hade bygghjälm, hörselkåpor, varselväst, skyddsglasögon. Nu har Östermalms saluhall återfått sin forna glans samtidigt som den har moderniserats och blivit en hållbar och funktionell handelsplats, väl värt ett besök. 45


Upplev perfektion Måla med Alcro Stil för en vacker, slitstark och avtorkningsbar yta med djup kulöråtergivning. En helmatt inomhusfärg som håller över tid. Upptäck Alcro Stil i 12 nya kulörer på alcro.se/stil

Nyhet!

N VA

ENMÄRK

E T

S

Vacker helmatt väggfärg • Grund-och täckfärg i ett • Tålig slutyta


ATT HITTA SIN INREDNINGSSTIL Att hitta sin inredningsstil är en process. En bra grund är att först definiera vilka behov man har för sitt hem, menar Frida Ramstedt som driver den 15-årsjubilerande inredningsbloggen Trendenser och gav förra året ut boken ”Handbok i inredning och styling” som nu översatts till 25 språk. TEX T ANNA HEDLUND

Vad ska jag välja? Ja, alla har vi stått i färgbutiken rådvilla och förvirrade bland det enorma utbudet av tapetmönster och färgnyanser. Frida Ramstedt som driver inredningsbloggen Trendenser.se tycker att man ska ta all hjälp man kan få. – Det som är bra med Stilguider är att de hjälper en när man inte vet vilken väg man ska gå. Utbudet är så stort i dag att det kan vara väldigt svårt att välja. Man kan ju gilla delar i varje stil också, och då kan det vara svårt att få ihop till en helhet, säger hon. Det kan också vara en idé att göra lite förarbete innan man tar hjälp av en stilguide, menar Frida Ramstedt. Hennes bästa tips för att hitta vad som verkligen är ens stil, är att börja inifrån, med vilken känsla man vill ha i sitt hem. – Vill jag ha det lugnt med ett hem som är som en kram och där jag kan krypa in och ta hand om mig? Eller behöver jag ett hem som ger mig energi och där det händer mycket? Ska hemmet vara som en reträtt från omvärlden eller en arena dit man bjuder hem folk? I dag ligger för mycket fokus på vilken bild vi vill förmedla av oss själva till andra, genom vår inredning, anser Frida Ramstedt. I stället bör fokus ligga på vad man vill ge sig själv, i sitt liv.

– Får man klarhet i det kan man se på det här med stilar med andra ögon, säger Frida Ramstedt. Som ett exempel på en enkel grovindelning skulle man då kunna placera in den minimalistiska stilen Stram i kategorin med det lugna hemmet, i sällskap med den mjuka Country och Vintage, medan den lite mer färgglada Lek och de starka och intensiva City och Lyx, passar bättre om man vill att hemmet ska ge energi. Men det går naturligtvis också att styra varje stil i flera riktningar. För att färg- och mönsterval ska bli lyckade i just den bostad man har, behöver man också kika på huset som sådant, till exempel när det är byggt, hur det har ritats och med vilka syften och tankar bakom. Ofta finns just en tanke med hur till exempel fönstren är placerade för ljusinsläpp – något som ju i allra högsta grad påverkar färgen på interiören. – Det är lite som att köpa kläder, man har en viss kropp och en viss storlek som man måste ta hänsyn till. Och detta kan man ha som vägledning även när det gäller färg, mönster och form till hemmet. Det blir mer harmoniskt om man följer den tidsepok då huset byggdes. 47


Vilken STIL ÄR

DU?


Stilarna på kommande sidor ska ses som ett verktyg som hjälper dig att hitta din egen stil när du ska inreda ditt hem. Utgångspunkten har varit aktuella stilar i vår omvärld. Den kunskapen har vi samlat in, bearbetat och sammanfattat i sex huvudstilar. Varje huvudstil har sedan två eller tre understilar. Hittar du stilen som du vill utveckla så hjälper vi dig att för­verkliga dina idéer.”


STILAR

Stram Tapet Passion, Midbec.

Golv, Noble Oak Manhattan, från Tarkett.

En stil som präglas av rena kulörer, strama möbler och minimalistisk modern arkitektur. Kombineras gärna med släta ljusa och mörka trägolv. Stram kan delas in i en del som är grafisk med internationell karaktär och med inspiration från tidsepoker och stilar som funktionalismen och 1960-tal. Den andra delen har mer inslag av trä och är ofta skandinavisk med viss inspiration från Japan och något mer värme i sitt uttryck.

Tapetmönster från Mr Perswall. 50

Tapet Marimekko, Midbec.


STILAR

Tapet Brio Dots från Boråstapeters Scandinavian Designers Mini.

Vägg målad med Alcro Pashmina, kulörer från kollektionen ad.16.

Lek

En färgglad och lekfull retrostil med inspiration från 1960- och 70-talet. Stilen är mycket varierande men kännetecknas ofta av mönstrade textilier och rent allmänt starka kulörer på väggar och golv. Inspirationen kan tolkas komma från så kallad popkonst och klassas ofta som en ungdomlig stil. Stilen Lek har vi delat in i tre olika delar: Arty, Bohemisk och Nordic Soft. Hylla och hurtsar målade i Alcro Såpa, bruten i snickerifärg. Bordsskivan är en mdf, målad i Alcro Balett.

Tapet Wilderie, Midbec.


Tapet Raphael, Sandberg Wallpaper.

Textil matta är Veneto från Kjellbergs.

Tapet Pottery, Scandinavian Designers II, Boråstapeter

Tapet Tribe från Engblad & Co

Stilen har en medveten sliten inredning och är ofta hemmahörande i modern arkitektur eller boende i industriliknande lokaler. Stilen har matta, ruffa ytskikt i en något varm färgskala. Inslag av trä och slitna material som läder och metaller. En understil är Vintage Industri med inspiration från industrifastigheter. Två andra är den något mer ”slitna” Vintage Shabby Chic och den klassiska Vintage Design.

Vintage


STILAR

Tapeter från Midbecs kollektion Apelviken. Mönster Apelkvist och Anemone.

City

Tapet från Boråstapeters Jubileum, mönster är Carl.

City är inspirerad av storstäder. Understilen City Sekelskifte präglas av hög takhöjd och med inslag av snickerier, stuckaturer och kakelugnar. Golven har fiskbensparkett eller är vackert slipade plankgolv. Det ljusa i väggar och snickerier kan med fördel kombineras med moderna och lite mer vågade möbler. En annan understil är City Urban Living som har en mer modern och internationell storstadskänsla. Tapet Roomset från Midbec.

Tapeten heter Curio och kommer från Cole & Son. 53


STILAR Tapeten bakom fåtöljen heter Inspiration från Midbec. Till höger syns en tapet från Boråstapeter från kollektionen Anno.

Country Country New England kännetecknas av inspiration från amerikanska västkusten. Varma vita kulörer och mönster som kompletteras med lösa textilier i off white eller fröfärger. Kompletteras ofta med rena färger i blått, rött och grönt tillsammans med enkla mönster i form av ränder eller rutor. Andra understilar är Lantlig Romantik med inspiration från gods och gårdar och Kolonial med inspiration från Asien och Afrika.

54

Mönstret Karin från Boråstapeters kollektion Beautiful Traditions till vänster. Till höger mönstret Alicia från samma kollektion.


Lyx Lyx är en internationell stil som ofta består av varma ljuskällor, textilier och konst. Stilen kan delas in i tre understilar som vi kallat Boudoir, Antik och Kontinental. Den förstnämnda är en varm ombonad stil med starka kulörer och etniska inslag. Antik är en särpräglad klassisk stil med antika möbler och mellanmörk kulörskala och Kontinental är en stil med forminspiration från 1950- och 60-talet som ger en lyxig stil med retrokänsla.

Lyxigt från Cole & Sons tapetkollektion Albemarle. Mönster Blake.

Mönstret heter Cosmopolitan och ingår i Boråstapeters kollektion The Apartment.

Härlig boudoirtapet från Cole & Son. Kollektion Botanical Botanica, mönster Forest.

En tapet från Boråstapeters klassiska Scandinavian Designers II. Mönstret är Vertigo.


HEMMA HOS

DRÖMHUSET

MED MIXADE STILAR Att bo i hus hade de aldrig ens funderat på. Men när Julia och hennes sambo Jim fick uppleva den fina 1930-talsvillan, bytte de utan tvekan sin eleganta cityvåning mot ett nytt liv. Nu bor de i en varmt ombonat drömhus där flera stilriktningar blandas i en skön mix. Ett hus för tillväxt. TEXT ANNA HEDLUND FOTO FREDRIK REUTERHÄLL


Matplatsen i köket har fått citroner på väggarna. Tapeten heter Lemon Tree Wedge Wedgewood och kommer från William Morris.

– Här ska vi bo. Det rådde ingen tvekan för Julia och hennes blivande man Jim när de för första gången klev över tröskeln till sin rymliga villa från 1930. – Vi bodde inne i stan och skulle precis köpa till vinden för att få en extra våning till lägenheten. Vi sökte bygglov, men det drog ut på tiden, och när jag blev gravid tänkte vi att vi kanske borde se oss om efter något annat. Vi hade inte alls pratat om hus, men när vi gick på den där visningen blev vi helt sålda, säger Julia. Och det är lätt att förstå varför. De rymliga rummen med sin väl tilltagna takhöjd och sina stora spröjsade fönster släpper in mycket ljus, samtidigt som pärlspont i taken och fint formade lister och fönsterkarmar ger en mjukhet som får rummen se omslutande och mysiga ut. Trots väggarnas stormönstrade tapeter i dova kulörer är huvudintrycket ljust. – Jag skulle nog säga att vår stil är Swedish Grace, med lite inslag av Art Deco med mycket sammet, mässing och mönstrade tapeter, säger Julia.

Ändå är det en ganska eklektisk blandning i rummen som inte entydigt kör på en viss stil: Köket med tillhörande matrum på nedervåningen är en skön mix av strama grafiska inslag, mjukt sekelskifte och lekfull färgfest med William Morris-tapeten ”Lemon tree wedgewood”. 57


HEMMA HOS

Väggarna i vardagsrummet är målade med Alcro Pashmina och med kulören S1502-Y50R.


HEMMA HOS

Intill vardagsrummet ligger ett matrum med utsikt mot terrass och trädgård. Tapeten heter Malin Brown och kommer från Sandberg Wallpaper.

”TAPETERNA I SIG ÄR GANSKA DOVA I FÄRGERNA VILKET GÖR ATT JAG KAN PIFFA MED FÄRG PÅ TEXTILIER, MÖBLER OCH INREDNINGSPRYLAR.”

Gästrummet är från ena sidan till andra sidan inklusive taket tapetserat med mönstret Rosenholm från Sandberg Wallpaper.

Vardagsrummet har en mer avskalad känsla med neutrala kulörer som matchas av tapeten ”Malin Brown” från Sandberg Wallpaper, medan det mindre matrummet för tankarna till en både traditionellt och lite mer arty lekfull riktning. Gästrummet å sin sida är en romantisk blommig mysdröm med Sandbergtapeten Rosenholm med grågrön botten. Sammantaget skapas ändå en helhet där allt är genomtänkt i detalj. – Vi har sett till att alla tapeter hör ihop så att det skapas en röd tråd genom rummen. Därför ville jag ha olika mönster som blir fina när man ser dem i fil tillsammans: en storblommig, en randig och en småbladig. Tapeterna i sig är ganska dova i färgerna vilket gör att jag kan piffa med färg på textilier, möbler och inredningsprylar, säger Julia. En rätt så långsiktig approach till inredning, med andra ord. – När jag har satsat på någonting brukar jag kunna ha det ganska länge. Jag är säker i mina val och är inte så trendkänslig heller, säger hon. Även själva tapetvalen är i mångt och mycket en lek med både mönster och användningsområden: I hallen på övervåningen har familjen valt att sätta upp tapeter även på innertak och golv. 59


Hallen på andra våningen har Farrow & Balls tapet Gloster Stripes på väggarna och i golv och tak är det tapetserat med Fornasetti Nuvolette.

Väggens kraftigt svartvitrandiga Farrow & Ball-tapet ”Gloster stripe” på väggen, har här fått sällskap av Cole & Sons ”Fornasetti Nuvolette”, med sina dramatiskt rullande moln. En oväntad kombo som skapar en väldigt kul och oväntad effekt. – Tapetserat golv är det inte många som skådat, så när folk kommer upp i trappen och ser molngolvet brukar det komma ett wow hur har ni gjort detta?! – Idén kommer från när jag gjorde ett projekt i skolan när jag pluggade inredning, där jag ville tapetsera golvet i ett lekrum. Men läraren sa nej, nej, det går absolut inte. Men så hade jag den här tapeten i sovrummet och hade några rullar över och rådfrågade mina målare och min far som kan sådant här, och de sa: kör! Så jag lade på tapeten på golvet och sedan golvlack ovanpå. Jag tycker att det blev lite lekfullt! Inredningsinspirationen kommer annars från många olika håll. Julia, som är en riktig foodie och en period jobbade som bartender i Australien, har hittat mycket av sin inspiration just från mysiga restaurangmiljöer. Matintresset tar sig också uttryck i det faktum att familjen har två matrum – ett mindre och ett större. Hit kommer gäster ofta på besök. – Vi ville skapa en mysig stämning med mycket av mina grejer från morfar och mormor och saker vi har skaffat oss på resor. Och vi har också försökt inreda för stora middagar där vi kan duka fint, säger Julia. – Jag gillar att flytta runt i huset när vi har bjudningar. Kanske att man tar fördrinken i ett rum och sedan flyttar vidare och tar middagen i ett annat, säger Julia. 60


HEMMA HOS

Till vänster Ilsas sovrum med Willia Nuvolette Morris Pure Brer Rabbit. Ovan sovrum med tapeten Fornasetti Nuvoletter.

Hallen på entrévåningen har Farrow & Balls tapetmönster Gloster Stripes och i det inre rummer är det mönstret Malin Brown från Sandberg Wallpaper som syns i bakgrunden.


HEMMA HOS

Högst upp i huset, på vinden, hittar man biljardrummet med bar.

Julia är den som valt kulör, tapet och inredning. Till våren är det husets exteriör som blir nästa projekt. Den vackra trappan är som en "vit tråd" genom hela huset och mycket vacker form- och färgmässigt. Vald tapet är William Morris Pimpenell.

För Julia, som arbetar som inredare är varje dag en chans till nya stilimpulser. Därför är inredningen hemma också ett ständigt pågående projekt. Hon håller hela tiden ett öga öppet för nya inslag till hemmet. Eller ska man säga gamla kanske: vintage och second hand ligger Julias varmt om hjärtat. Men hon sätter helst sin egen prägel på dem. – Jag lägger gärna pengar på det som ska hålla länge, men mycket annat är begagnat. Det finns ju en miljömässig tanke där också, säger hon. – Vitrinskåpet i köket är en av mina favoritmöbler. Jag höll på en hel helg med att måla den. Den är mitt bästa kap. Jag gillar även marmorbordet från Art & Deco som står i matrummet. Det är second hand, men riktigt fina grejer. Jag köper mycket byråer och andra möbler och målar om, och sätter upp hyllor som målas i samma färg som väggen. Det är ständigt något som pågår. Julia och hennes familj stortrivs nu i villan som faktiskt var ett flerfamiljshus från början: med två mindre lägenheter på bottenplan, en större på mellanvåningen och en uppe på vinden, med gemensam dusch i källarplanet. Men när den förra ägaren tog över för omkring 30 år sedan, gjordes huset om till en vanlig villa och i dag är de 300 kvadratmeterna inklusive källare och vind, fördelade på sju rum och kök. 62

Sedan inflyttningen för ett och ett halvt år sedan har de låtit renoveringen och inredningsarbetet få ta sin tid, och de var i gång med arbetet ända in i graviditetens sista månader. Helt klart värt det, tycker Julia trots att det arbetet inte precis saknade utmaningar. När de rev en vägg på nedervåningen märkte de att furuplankorna låg åt olika håll, och de bestämde sig för att lägga ett helt nytt. Och när de skulle bära upp den sammetsklädda sänggaveln var trappen för trång. Då fick de ta till en drastisk lösning. – Vi fick såga sönder trappen för att få upp sänggaveln på övervåningen, så vi kan ju säga att sänggaveln ingår om vi någonsin kommer att sälja… Men slutresultatet blev bra. – Nu har vi renoverat allt precis som vi vill ha det. Det var visserligen väldigt fräscht när vi flyttade in, men vi har ändå velat sätta vår prägel på det. När vi flyttade in fanns det inget vardagsrum så vi rev en vägg mellan två sovrum på bottenvåningen. Men kök och badrum blir längre fram, det är så pass okej att det inte är nödvändigt än, säger Julia. Nu känner de att de har fått till ett hem de vill bo i på lång sikt. – Det är så pass stort att vi kan få tillökning om vi vill det. Vi kommer nog alltid att bo här.


Ă„NGĂ…S

Ny tapetkollektion

svensk design sedan 1974

www.midbectapeter.se


Inga bekymmer! När du besöker oss vill vi göra allt för att underlätta för dig. Vi har utbildad personal för både estetisk och teknisk rådgivning, vi hjälper dig att välja stil och produkter, du kan vara med i vår kundklubb för att få fina erbjudanden. Att förnya sitt hem innebär alltid en del frågeställningar. Då gäller det att välja en butik som har personal att fråga och kunskapen att ge rätt svar. Hur väljer man en kulör? Vilket underarbete måste göras? Vilka verktyg behöver jag? Det blir många frågor och svaren hittar man inte i alla butiker. Men oavsett vad du behöver hjälp med; val av tapeter, kulörer till enstaka rum, kompletta förslag till utformning och inredning av hela hem är du alltid välkommen till oss i butiken. Vill du hellre ha hjälp hemma hos dig så löser vi det också. Vi vill göra allt vi kan för att du ska lyckas med att skapa en trivsam hemmiljö. Utan några som helst bekymmer.


» I dag ligger för mycket fokus på vilken bild vi vill förmedla av oss själva till andra, genom vår inredning. I stället bör fokus ligga på vad man vill ge sig själv, i sitt liv. Får man klarhet i det kan man se på det här med stilar med andra ögon. « Frida Ramstedt, trendenser.se


Välkommen till vår butik.

Bild från Sissa Sundlings kreativa arbete med tapetkollektionen Anno.

För aktuella öppettider se vår hemsida.

0589-857 60 fargbutiken@samuelssonsmaleri.se www.samuelssonsfargdesignhus.se

Tapeten på omslagets baksida är Victoria från Midbecs nya kollektion Ängås.

Strängen 9 732 31 Arboga


Profile for farghusgruppen10

Atmosfär #11 Arboga  

Ett magasin på 72 sidor som ger inspiration, tips och råd om nyheter inom färg, kulörer, tapet, tapetkollektioner, golv, interiör och inredn...

Atmosfär #11 Arboga  

Ett magasin på 72 sidor som ger inspiration, tips och råd om nyheter inom färg, kulörer, tapet, tapetkollektioner, golv, interiör och inredn...