Page 1

3 стр.

Санират Бургаската пожарна www.faragency.bg Це­на 0.60 лв. Год. XXXIII бр. 151/8032/ Вторник Бур­гас, 13 август 2019 г.

Фирми се задъхват да прибират остатъка от олинклузива

Хотелиери искат общините да се натоварят с извозването на хранителни отпадъци Дона МИТЕВА Има ли опасност от умирисване на най-големия туристически комплекс „Слънчев бряг“ и екологични проблеми посред август, когато е пълен на максимум, след затягане на мерките около изхвърлянето на биологичните отпадъци, се питат мнозина. Сега жандармерия проверява бусовете на хотелите, за да не се изнасят тези отпадъци и с тях да се хранят прасета в околностите на комплекса. Мярката е пряко свързана с борбата против Африканската чума по свинете. Остава въпросът дали фирмите, ангажирани с тази дейност, смогват да извозват отпадъците и дали го правят съвестно. „То и голяма част от прасетата вече са заклани, така че няма как да бъдат оползотворени отпадъците, но и проверката е много затегната заради болестта. Хотелиерите също се страхуват да дават отпадъци, заради глобите. Всички те имат сключени договори. Остава фирмите, които са ангажирани с изземването на отпадъците от хотелите да си вършат добре работата“, коментира за „Черноморски фар“ д-р Георги Митев, областен директор на БАБХ-Бургас. Той допълва, че хората в региона колят ефективно животните си и няма протести.

u5

Стр.

2

Жители на село Сан Стефано: Водата в селото е отровна

Цанко Цанков:

Идеята да преплувам 7 Бургаския залив е моя стара мечта Стр.

Започва „С книга на плажа“ Стр. 6

Приморско отново домакин на офроуд събор

VPBS 10 1590 лв. с ДДС

+ подарък прахосмукачка Стр. 9

Децата на квартал „Черно море“ се местят в нова детска градина

Стр. 2

Cy­an Ma­gen­ta Yel­low Black

След умъртвяването на прасетата

Бургас кв. "Акациите", ул. "Индустриална" 32 +359 877 121 111 +359 886 793 545 marketing@verso-bg.com

КУПИ ОНЛАЙН www.versо-bg.com


Новини

2

Чф

13 август 2019

Жители на село Сан Стефано:

Водата в селото е отровна

„Черноморски фар“ Жители на карнобатското село Сан Стефано алармираха, че водата в селото е отровна и започнаха петиция, с която настояват да се изгради водопровод. Ето какво пишат в своята позиция местните: „На 60 километра от Бургас живее късче жива история, което може скоро да изчезне от картата на България. Най-ранните материални следи в землището на селото са от ранножелязната епоха. Северно от Сан Стефано има тракийски могилен некропол, около който има антично селище. Днес тук живеят около 90 жители, които са изправени пред избора да напуснат или да останат с риск за здравето и живота си – защото водата е опасна и негодна за пиене, миене и поливане. Нитратите в нея превишават над 20 пъти допустимите норми. Съдържанието на болестотворни бактерии също е многократно над безопасното. При 8 от общо 12 показателя за годност на водата се наблюдават недопустими отклонения. Отправяме апел към властите да се изгради водопровод в селото и то да

бъде водоснабдено от незамърсен източник! Досега правихме многократни опити да решим проблема, но без резултат. Помогнете да запазим сeло Сан Стефано! Нека не оставяме разрухата да го погълне! Сред нас има млади хора, които са готови да му вдъхнат нов живот, но при сегашните условия не могат да го направят без риск за себе си и децата си. Оставаме с надежда гласът ни да бъде чут!“

Кметът на Карнобат Георги Димитров:

Преди 10 години изготвихме проект, но спряха финансирането

Децата на квартал „Черно море“ Първи събор на се местят в нова детска градина пчеларите в Странджа „Черноморски фар“

„Черноморски фар“ Приключват строителните дейности за изграждане на чисто нова детска градина в бургаския квартал „Черно море". В дните до 15 септември ще се довърши работата в двора и вътрешните помещения, за да може да се внесат мебелите и новото оборудване. В сравнение с преди, разликата в комфорта, а и в предпоставките за качествено обучение, ще е голяма както за децата, така и за педагогическия персонал. Досега те бяха настанени в помещения, предоставени от мина „Черно море" в стара и амортизирана административна сграда. Тази година Община Бургас

прави рекордна инвестиция в образование. Наесен отваря врати новият Медицински факултет, много от гимназиите са с ремонтирани и модернизирани кабинети, както и с обновени спортни зони, обновяват се 100 класни за първолаци в цялата община, в нова сграда ще влязат учениците от Автото. Също толкова важно е разкриването на нови паралелки в професионалните гимназии на Бургас, където младежите ще се обучават в специалности, търсени на реалния трудов пазар.

По време на традиционните празници на Малко Търново, тази година ще се проведе първият по рода си Събор на пчеларите в Странджа. Той ще бъде под ръководството на кмета на Общината Илиян Янчев и ще се състои на 24 август. На Събора са поканени всички пчелари от региона на Странджа, любителите на Странд ж а н ския мед и пчелните продукти, както и жителите и гостите на града. За откриването на празника, което е плани-

рано за 10:30 часа, се очакват областният управител на Област Бургас г-н Вълчо Чолаков и директорът на ОД „Земеделие" Лидия Станкова. В програмата са включени множество информационни срещи с различни представители на държавни служби, както и на частния сектор за възможностите за развитие на пчеларството в региона.


Чф

Новини

13 август 2019

Санират Бургаската пожарна Община Бургас участва с 25 000 лева

По традиция бургаските огнеборци отбелязват на 14 септември своя професионален празник пред сградата на Пожарната

Оставиха в ареста трима, отглеждали канабис във Ведрово „Черноморски фар“ Окръжен съд – Бургас определи най-тежката мярка „задържане под стража“ за Мартин Душев, Веселин Кръстев и Йордан Марков. Тримата бяха задържани след като бе установено, че са отглеждали канабис в къща в сунгурларското село Ведрово. Целта им е била да разпространяват наркотичното вещество. При акцията униформените откриха в двора на имота 89 броя стръка канабис, а

Фо­то­ре­пор­тер - Жега

Над 30 градуса показаха термометрите вчера по обяд. За разлика от вътрешността на страната, всички, които са по Черноморието, имаха прекрасната възможност да се спасят от високите температури в прегръдките на морето.

Купища водорасли заемат голяма част от „свободната зона на плажа в Сарафово и предизвикват недоволство на жители и гости на квартала в социалните мрежи. „Наблюдавах как водораслите се изхвърлят с ремарке на съседния малък плаж докато хората си лежаха“, пише Яна Илиева. Други потребители допълниха, че роми ги пълнят в чували.

Димитър Николов Гла­вен ре­дак­тор:

Сил­вия Шатъ­ро­ва

Овце и агнета изгоряха край Айтос Осем овце и седем агнета са изгорели при пожар край Айтос. Това съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Бургас. Инцидентът е станал в стопанска постройка, разположена в местността Калинковото лозе, собственост на 33-годишен айтозлия. Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и трима огнеборци. Причините за пожара, както и стойността на нанесените щети, са в процес на изясняване.

Жена е пострадала в автобус на градския транспорт, съобщиха от пресцентъра на МВРБургас. Инцидентът е станал в комплекс „Меден рудник“ на улица „Александър Георгиев Коджакафалията“, в района на бензиностанция „ЛУКОЙЛ“. До пътното произшествие се е стигнало след като 44-годишна бургазлийка, водач на автомобил „Опел Вектра“, е сякла пътя на автобуса. От удара 63-годишната пътничка е паднала на пода на автобуса. Тя е с охлузен гръб, прегледана е и освободена за домашно лечение.

Софиянки обират чужденци в Несебър

От мреж@та

Издател:

крими

Жена пострада в автобус на градския транспорт

в самата къща – три чувала с коноп. Според прокурора по делото, налице е обосновано предположение, че тримата задържани са извършили деянието, в което са обвинени. Представителят на държавното обвинението е категоричен, че същите могат да се укрият или да извършат ново престъпление. Определението на Окръжния съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд - Бургас.

"Чер­но­мор­ски фар" еАД

3

Изправят пред съда мъж, опитал да подкупи полицай „Черноморски фар“ Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Симеон С. Той е обвинен за това, че се е опитал да подкупи полицейски служител. Случаят е от 25

Вестникът е носител на награ­ дата "Св.Константин Кирил Фи­ лософ" на БАРМ. Носител e на наградата "Златно перо" на СБЖ.

юни 2017 година и е станал на улица „Индустриална“ до стадион „Черноморец“. Обвиняемият е дал 50 лева на униформения, за да не извърши действие по служба и да

не му вземе шофьорската книжка, като пуснал банкнотата през прозореца на полицейския автомобил. Окръжен съд – Бургас е насрочил за днес своето заседание.

Вест­ни­кът е но­си­тел на ор­ден "Св. св. Ки­рил и Ме­то­дий", вто­ра сте­пен. Член е на Бъл­гар­ска­та асо­ци­ация на ре­гио­нал­ ни­те ме­дии (БАРМ). "Черноморски фар" е учредител и член на Български медиен съюз (БМС)

Репортери и редактори: 0878/424676 • Кореспондент: Айтос 0558/2-35-27 • Реклама: Директор 0897 546 055 Счетоводство: 056/82 54 35 • Телефон за реклама: 056/ 82 54 35, 0878 424 698

Всички права са запазени. възпроизвеждането на информацията от "Черноморски фар" под каквато и да е форма, без предварително писмено разрешение от притежателя на авторските права или без позоваване на източника е забранено. Все­ки ав­тор но­си пер­со­нал­на от­го­вор­ност за пу­бли­ка­ция­та си.

Три софиянки са задържани заради извършени обири на чужденци. Това съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Бургас. Обирджийките са криминално проявени и са на възраст от 15 до 22 години. Първо тяхна жертва е станал 46-годишен украинец, от когото отмъкнали неговата чанта. Освен него две от софиянките са откраднали и чантата на румънски турист, която впоследствие му бива върната. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Адрес на редакцията: ул."Милин камък" 9, ет.3 "Чер­но­мор­ски фар" e-ma­il: far@chfar.com info@faragency.bg


Чф

Прехвърлят

Авджии се съмняват в надеждността на капаните, които трябва да изградят

ОБЯВА На основание чл.95, ал.1 от ЗООС, „КОП СТРОЙ” ЕООД, уведомява всички заинтересувани физически и юридически лица, че има инвестиционно предложение за: „Обособяване на площадка за третиране на строителни отпадъци в част от ПИ с идентификатор 73571.49.88 по КК на с.Тънково, Община Несебър”. Лице за контакти: Васил Георгиев Тел. 0878 593 267 Уведомление за инвестиционно намерение Изграждане на два броя вятърни турбини за производство на електрическа енергия от възобновяем източник - вятър в ПИ с идентификатор 36525.185.65 по КК на гр. Карнобат. Инвестиционното предложение включва изграждане на два броя вятърни турбини за производство на електрическа енергия от възобновяем източник - вятър. Уведомление за инвестиционно намерение Изграждане на два броя вятърни турбини за производство на електрическа енергия от възобновяем източник - вятър в ПИ с идентификатор 36525.187.8 по КК на гр. Карнобат. Инвестиционното предложение включва изграждане на два броя вятърни турбини за производство на електрическа енергия от възобновяем източник - вятър. ОБЯВА УС на ЗКПУ „Обединение“ гр.Камено на осн. чл.26 и чл.28 от Устава на кооперацията, кани своите член кооператори да присъстват на Редовно Общо и ИЗБОРНО Събрание, което ще се проведе на 31.август.2019год. (събота) от 9.00 часа в залата на Гражданска отбрана гр.Камено при следния : ДНЕВЕН РЕД 1. Отчет за дейността на кооперацията за мандат 2015-2019 година – докладва председател Николай Петров ; 2. Освобождаване на председателя и Избор на Председател на кооперацията за мандат 2019-2023 г. ; 3. Освобождаване на стария УС и Избор на членове за нов Управителен Съвет за мандат 2019-2023г.; 4. Освобождаване на стария КС и Избор на членове за нов Контролен Съвет за мандат 2019-2023г.; 5. Разни. Носете поканата, необходима при кворум за присъствие и гласуване . При липса на кворум, събранието ще се проведе Един час покъсно на същото място, при същия дневен ред. От УС на ЗКПУ

„До 26 август 2019 година е крайният срок за представяне на протоколите за санитарно прочистване на дворовете и дезинфекцията в населените места във връзка с регистрирани случаи на Африканска чума по свинете (АЧС). По този начин стопаните ще могат да получат финансова подкрепа в размер на 300 лв. за почистен и дезинфекциран двор“. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг след среща с областни управители от страната и представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), в град Велико Търново. Тя посочи, че отговорността за това е на кметовете на населените места и ветеринарните доктори. Министър Танева обясни, че средносрочната цел, която са си поставили е независимо от мястото

и големината на стопанството, в което се отглеждат домашни свине, то трябва да бъде регистрирано и с мерки за биосигурност. Тя увери, че режимът за регистрация по Наредба №44 ще бъде административно облекчен. „Експерти от Българската агенция по безопасност на храните са подготвили два модела информационни бюлетини, които в 10-дневен срок ще бъдат раздадени във всяко населено място. В единия е обяснено какво значи биосигурност в тип „лично стопанство“, а в другия е за по-големи стопанства с развъдна дейност. Всеки, който спази изискванията, може да бъде регистриран“, обясни министър Танева. Тя подчерта, че успехът в борбата с АЧС зависи от биосигурността в стопанствата, в които се отглеждат свинете. Тя каза още, че на територията на стра-

Капани за диви свине

Прасетата са интелигентни животни От ЛРД „Лебед“ изказват своите съмнения и по отношение на надеждността на въпросните капани. „Прасетата е всеизвестно, че са твърде интелигентни животни. Да речем, хипотетично, че направим капаните и влезе вътре прасе и то трябва да бъде отстреляно от ловеца. След отстрела остават кръв, барутни частици. След това капанът трябва да бъде обработен с дизенфектанти. Гарантирам, че месец – месец и половина в този капан няма да влезе кьораво прасе. Ако влезе – прасето трябва да е психично болно, за да не усети опасността“, казва ловецът.

Предложението за груповия лов Ловци от Бургас и Средец стартираха преди няколко седмици национална подписка за незабавно започване на групов лов по дивата свиня, за да се намали популацията й. Това те обявиха на пресконференция.

Мерките, които се предлагат в момента, са неадекватни, посочи Георги Манев, представител на Ловно-рибарско дружество „Орловеца“ и концесионер на ловно поле пред медиите. „Ние не сме против тази мярка, защото би помогнала за регулирането на популацията, но тя не би била ефективна в момента. Сега е невъзможно да се ловува – много е горещо. Не е добре за кучетата, знаете, те нямат потни жлези. Излагат се на риск животните. Освен това гората е пълна с гъбари, туристи, а видимостта е намалена, заради подлеса и листата на дърветата. Рискът от инциденти е увеличен. По-добре да бъде удължен ловът през зимата. По принцип приключва първата седмица на януари. По-добре е да приключи края на януари, или средата на февруари. Във всяка дружинка да паднат по няколко бременни майки, което би довело до намаляване на раждаемостта, отколкото сега да се ловува“, обясни Каравасилев. В момента върви индивидуалният лов на дива свиня. В ЛРД „Лебед“ има убити при индивидуален лов 25 диви свине, което показва, че интересът към този лов не е твърде голям. Пробите, взети от тях, са

Десислава Танева

ната има 2795 ловни дружинки, като 104 от тях ще бъдат ограничени в ловните дейности. „Разчитаме основно на тях за депопу-

лация на дивата свиня. Държавата може да се справи с АЧС само, ако работим заедно в тази посока“, категорична бе министър Танева.

Black

Разчита се ловците да финансират сами изграждането на въпросните съоръжения. По предварителни сметки, един такъв капан, в зависимост от това на каква площ е изграден и какви материали са използвани, струва от порядъка на 1000 – 1200 лева. На извънреден управителен съвет на националната организация на ловците с участието на инж. Мирослав Маринов – шеф на Изпълнителна агенция по горите, сдружението е излязло с предложение тези капани да бъдат направени от ловците, но финансирани от държавата. Авджиите да участват в начинанието с труд и логистика. Има изграден типов проект, който е остойностен на 1000 лв. „Всеки може да си представи: на 34 предос-

тавени ловностопански района на Сдружение „Лебед“ по 1200 лева, за какви пари става дума“, коментира Каравасилев. Изискването е да се изгради навсякъде поне по един такъв капан. Водени са разговори на ниво Изпълнителна агенция по горите, Национален ловно-рибарски съюз и Българска агенция по безопасност на храните. Ловците са предложили да не се изграждат капани във всички ловностопански райони, а само в тези, където гъстотата на дивата свиня наистина е голяма. „Ние имаме ловностопански райони като Винарско, Камено, където дива свиня я се мерне, я не“, дава примери Каравасилев. „Имаше пари за една калпава ограда при границата с Румъния, през която минават овце и кози, а как да спре диви прасета? А за капаните искат финансиране от страна на ловците. Да не забравяме и този факт, че от Европейския съюз също ни се отпускат средства за борба с Африканската чума по свинете“, ядосва се Каравасилев.

Yel­low

Ловците питат за мерките спрямо полудивите прасета в Странджа

Ma­gen­ta

Ловците в региона отново са поставени пред дилемата да изпълнят поръката на земеделското министерство, или да не му се подчинят, предвид факта, че освен всичко друго става дума и за сериозен финансов ресурс. От тях се иска във връзка с мерките за овладяване на Африканската чума по свинете да направят капани за селективен улов на дива свиня. Срокът, който бе поставен от земеделското министерство, вече изтече, без това да е свършено в региона. Проблемът основно е в това, че за изграждането на тези съоръжения не се дава нито стотинка от страна на държавата. Чака се становището на Министерството на земеделието и горите. „Държавата отново се опитва да си измие ръцете с нас. Искат от ловните дружинки да направят със собствени средства във всеки ловностопански район капан за селективен улов на дива свиня“, коментира ръководителят на ЛРД „Лебед“ Невен Каравасилев. Според ловците обаче, такова понятие „селективен улов на дива свиня“ не съществува изобщо. „Има понятие „селективен лов

на хищници,“ има понятие „селективен лов на едър дивеч“, но капан за селективен лов на дива свиня няма в нито един учебник“, внася уточнение ловецът.

Cy­an

Дона МИТЕВА

Тема

Cy­an

Ma­gen­ta

Yel­low

Black

на деня

4

13 АВГУСТ 2019


Тема на деня

Чф

13 АВГУСТ 2019

5

ангажименти на ловците

като задължителна мярка за борба с Африканската чума по свинете. Взета е проба и от едно прасе, което е намерено от ловците умряло. За радост, всички проби са отрицателни. Непрекъснато се извършват обходи от страна на ловците за умрели прасета – не са открити такива.

опасност. „Никой тогава не обърна внимание“, констатира той.

Полудивите прасета Докато се избиват прасета в селските кочини и ловците са поставени пред сложната задача да контролират дивата свиня, 300-400 прасета от породата „Източнобалканска полудива свиня“ си ходят свободно между селата Крушевец, Вършило,

„Това, което Латвия и Чехия направиха е, че се хванаха ръка за ръка с ловните съюзи и всичко, което правеха бе с труда на ловците и с финансирането на държавата“, сочи опита на други държави в борбата с коварната болест ловецът, в подкрепа на те-

Невен Каравасилев

зата, че финансирането за изграждането на капаните в гората трябва да е от страна на държавата. С последната заповед

Удължават срока за групов лов Министерството на земеделието е замислило промяна в Закона за лова и опазване на дивеча, според която ще се удължи груповият лов на дива свиня. Той ще започва две седмици по-рано и ще приключва два месеца след обичайния срок. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. Това е една от мерките за справяне с Африканската чума по свинете, която все още не е овладяна.

от земеделското министерство се дават 50 лева на убито прасе при индивидуален лов, но до момента бургаските ловци не са получили никакви пари. „Ние не сме ловци на глави, ние сме ловци на дивеч. Никой няма да тръгне да убива прасета за пари“, казват авджиите. Никой нищо не казва за груповия лов. А голямата част от дивеча пада при групов лов. Каравасилев припомни, че още преди три години той започна да говори за опасността от Африканска чума по свинете, използвайки „Черноморски фар“ за трибуна, от която да предупреди за сериозната

не Балкана и това найкъсно ще се случи другото лято. „Чума в България има със сигурност. Прав беше премиерът, като каза, че основният фактор за заразяване са хората. Всички регистрирани случаи до момента на диви прасета с АЧС, са на животни в оградени площи. Т.е прасетата няма как да се заразят по друг начин освен от човек. Някой ги храни с помия ли, някой влиза и носи храна в тези площи ли – но фактите са такива“, заключава ловецът.

При индивидуален лов на дива свиня до момента има убити 25 животни в ЛРД „Лебед“

Фирми се задъхват да прибират остатъка от олинклузива

След умъртвяването на прасетата

Ma­gen­ta

Yel­low

Black

Хотелиери искат общините да се натоварят с извозването на хранителни отпадъци

Cy­an

Cy­an

Ma­gen­ta

Yel­low

Black

Чуждият опит

Индже войвода. Дали тези животни не са заплаха, се питат ловците. Тези животни са били посочени само в една заповед и една наредба и от там нататък нищо не се казва за мерките, които трябва да се предприемат за тях във връзка с болестта. „Не знам защо в мерките за сигурност тези прасета не са упоменати. Вероятно защото за тази порода се вземат евросубсидии“, се пита Каравасилев. По думите му не е далеч моментът когато заболяването ще преми-


КултурА Стра­ни­ца 6

Чф

13 август 2019

Древни ръкописи, музика и традиционни кулинарни специалитети от Армения опитаха бургазлии „Черноморски фар“ Старинни ръкописи от 17 и 18 век, древни християнски реликви, исторически и биографични книги и фотоси видяха бургазлии по време на поредното изда-

ние на най-новия летен фестивал „Заедно в Бургас", посветен този път на арменския народ и култура. Изявени учени, пълководци и владетели с арменски произход бяха

представени в специална шатра пред Пантеона. Картини, носии и книги, разказващи историята на Арменската държава и биографията на личностите й допълваха програмата на

Два златни медала за „Фортисимо" от „Гран При на Нациите“ в Швеция Единствените българи на този световен форум се бориха със 71 хорови състава от 24 националности „Черноморски фар“ Вокалният ансамбъл „Фортисимо“ с диригент Милена Добрева е с две златни отличия от Европейските хорови игри. Това е 4-ото издание на „Гран При на Нациите“, което се проведе от 4 до 9 август в Гьотеборг, Швеция. „Фортисимо” печелят златен медал Top Level в категорията „Камерни хорове/Вокални ансамбли”. Хористите постигнаха най-висок резултат от оценките на журито и заслужено получиха отличието. Те бяха и най-добри и спeчелиха златно отличие и в категорията „Поп/ Джаз/Шоу“.

Единствените българи на този световен форум се бориха със 71 хора от 24 националности. Припомняме, че в предни издания, те извоюваха първото място на „Гран

При на Нациите“ в Рига, в категорията „Камерни хорове/Вокални ансамбли”. В същата категория те победиха и на Световния хоров шампионат в Южна Африка.

събитието. Празниците, църковния календар, арменската азбука и „задължителните" хуморески на популярното Радио „Ереван" обогатиха знанията на жителите и гостите на Бур-

гас за древна Армения. Присъстващите опитаха от вкусните и популярни специалитети на арменската кухня, приготвени от участничката в миналогодишния кулинарен формат

„Hell's kitchen" - бургазлийката Ерика Капанцян - лаваш, долми, хоровац, кебап, баклава и много други. Арменски танцов състав „Урарту" от град Комотини (Гърция), танцов състав „Нърени" и оркестър „Еребуни" от град Пловдив допълваха автентичната арменска атмосфера на празника. Събитието се организира от Община Бургас със съдействието на местно поделение на арменска апостолическа православна църква „Сурп Хач". До момента новият летен фестивал „Заедно в Бургас" направи съпричастни жителите и гостите на морския град с традициите в кулинарията и културата на Корея, Русия, Италия и България.

Днес започва „С книга на плажа“ „Черноморски фар“ Стартът на събитието ще бъде даден с предпремиерно четене на сборника „Истории от 90-те". Специален гост: Герасим Дишлиев и неговият пантомимен разказ за 90-те. Очакват ви още срещи с Георги Тошев, Алек Попов, Петя Кокудева, Нуша Роянова и специална среща с Фарид Гадами. В дните от 13 до 18 ав-

густ, от 10:00 до 20:00 ч. централната алея пред експоцентър „Флора" ще бъде оформена като книжен базар, където всички четящи ще имат възможността да контактуват директно с представители на издателствата „Дъбови листа", „Омофор", „Ай Си Ю", „Знаци", „Новата цивилизация", „Артлайн Студиос Пъблишинг", „Керът", „Распер", „Рибка", „Потайниче", „Жанет - 45", „Попов

Мост", фондация „Вяра, надежда и любов" и сдружение „Път към Новия свят". И тази година фестивалът има богата съпътстваща програма. Всички посетители ще имат възможността да се срещнат с популярни автори. „С книга на плажа" се организира от Община Бургас с любезното съдействие на Регионална библиотека "Пейо Крачолов Яворов".


Неговото име нашумя в цялата страна през миналия месец. Бургазлията Цанко Цанков успя да стане първият човек, преплувал Бургаския залив - 46, 8 км. Това е с 13 км повече от световноизвестния проток Ламанш. По данни на Морска администрация Цанко дори е преплувал над 50 км. Освен този рекорд, с успеха си той се превърна и в плувеца с най-дългото индивидуално преплуване в акваторията на Черно море и цяла Европа и на четвърто място в света. 31-годишният спортист преплува разстоянието от нос Емине до нос Маслен нос за 14 часа и 24 минути. Самият той започва да се занимава с плуване от много ранна детска възраст, когато е на 5-6 години. Има много дълга и успешна спортна кариера, която е основно в състезателното плуване. Участвал е предимно в средни дистанции на съчетаното плуване и бътърфлая. Пред вестник „Черноморски фар“ той разкри повече подробности за това как е възникнала идеята му, мислел ли е да се откаже от целта си и какви съвети е получил от легендата в плуването в открити води Петър Стойчев. Интервю на Михаил КОЛЕВ - Чувстваш ли се герой след рекорда, който постави? - На този етап вече се чувствам удовлетворен, тъй като всичко, което беше свързано със самото преплуване и след това първоначалната еуфория, вече остава едни положителни емоции. Много се радвам, че доста хора са следели самото постижение и когато ме срещнат ме поздравяват. Виждам едно положително отношение, което много ме радва.

13 август 2019

Чф

7

к и н д е с е б ъ С

Едно занимание продължаваше от порядъка до 4-5 часа, стигал съм дори и до 7 часа на ден плуване. Освен тяхната продължителност, тренировките се отличаваха и с висока интензивност. Те бяха насочени основно към повишаване на аеробните възможности на организма и на издръжливостта. Самата скорост и елементите на състезателното плуване минаха на по-заден план. Наблегнахме много и на техниката, тъй като техниката на плуването в морето е много по-различна от тази в басейна. - Имаше ли момент по

Цанко Цанков:

Идеята да преплувам Бургаския залив е моя стара мечта - Как и кога възникна идеята ти да преплуваш Бургаския залив? - Това е една моя много стара мечта, може би от около 15 години. Знаех, че това е нещо, което никога до този момент не е било правено. Но самото проучване преди преплуването продължи някъде към 5-6 месеца. В това време, заедно с членовете на моя екип, проучвахме документално архивите, които са свързани с плуването в открити води, особено в черноморския басейн. За да сме сигурни, че ще можем да поставим този рекорд в Черно море, това беше свързано с много голяма предварителна работа в самите архиви на Община Бургас, Българската федерация по плувни спортове и в Световната федерация по плуване и Световната асоциация по плуване в открити води. Доста продължителен беше самият период на подготовка. И все пак знаехме предварително, тъй като аз съм роден и израснал в Бургас, че заливът тук е най-големият в България. Отчетохме и неговата голяма значимост като географски обект. - Като стана въпрос за твоята подготовка – колко време продължи и в какво по-точно се изразяваше тя? - Подготовката ми започна някъде през месец ноември 2018 година. Изцяло беше насочена конкретно за това мероприятие. Тя бе много специфична – доста по-продължителни са самите тренировки, натоварването е съвсем различно.

време на плуването, в който искаше да се откажеш? - Със сигурност такива мисли минават през главата на всеки един човек, който се захване да прави подобно нещо, тъй като има доста тежки периоди и е много продължително самото преплуване. Поддържа се висока скорост, защото има много силни течения. С ниска скорост на плуване никога не може да се направи едно такова преплуване. Имаше тежки моменти, когато организмът изпадна в криза, поради огромните усилия, които трябваше да влагам. Минаваха ми такива мисли, но в тези моменти само волята и психиката могат да задържат плувеца в едно такова състезание. Само така може да се компенсира болката и дискомфортът, които настъпват. Много бяха негативните явления. Но не съм обмислял сериозно да се откажа, тъй като самият плувец не трябва да дава възможност на подобни мисли да обладават съзнанието му. - Кое те мотивираше да продължиш напред? - Знаех, че съм много добре подготвен. Знаех огромния труд, енергия и усилия, които ми струваше подготовката. Знаех каква е цената, която съм платил, за да мога да се опитам да реализирам това постижение. Дадох си сметка, че ако искам да го направя - ще трябва да работя на предела на моите възможности, даже отвъд този предел. Приемах го като нещо нормално. В нито един момент не съм си мислел, че

• Бях решен с цената на всичко да постигна успеха • Волята и психиката ми помогнаха за крайния резултат няма да мога да го завърша. Просто бях решен с цената на всичко да постигна успеха. - Преди да стартираш – имаше ли момент на колебание, че няма да се справиш? - В един момент ми минаха през глава мисли дали това не е прекалено голяма хапка за моята уста. Когато вече бях решил, че ще предприема подобно начинание, не знаехме точната дължина на разстоянието, което ще трябва да се преплува. Това стана след около 4 месеца по-късно. Специална комисия от експерти е определяла с точност границите на Бургаския залив, тъй като досега в историята те никога не са били определяни с такава точност по законите на географската наука. Затова ние имаме специален документ от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, който оригинал ще връча през тази седмица на кмета на Община Бургас Димитър Николов, както и протокола от преплуването, за да могат те да се съхраняват като архив. Очаквах, че разстоянието е от порядъка на 30 км. Бях започнал подготовката си, като се бях нагласил за такава дължина – около 3034 км. Когато ни бе предоставен документът за точното разстояние, тогава това първоначално доста ме притесни. Аз знам че след

30-ия километър и за найподготвения плувец в света всеки един метър след това вече има коренна промяна в начина, по който се чувства човек и именно тогава предстоят най-тежките моменти. Имаше един период, в който се замислих, дали не предприемам прекалено голяма стъпка и дали не е една сериозна отговорност, която не бях сигурен дали ще мога да я оправдая. Но впоследствие, когато проведохме цялата подготовка, на която изплувах над 1600 км – тренировъчни и състезателни, това ми даде една увереност, че ще мога да се справя, колкото и да е трудно. - Помощ ти оказа и легендата Петър Стойчев – с какво по-конкретно ти помогна той, какво научи ти от него? - Много ценни указания получих, ние бяхме в постоянен контакт с него. Аз водих една огромна част от подготовката си в плувен комплекс „Спартак“ в София, където той е управител. В Бургас тренирах в Парк „Арена ОЗК“, който е най-модерният плувен басейн не само в България, но и на Балканския полуостров, предлага страхотни условия. Конкретно за съветите, които Петър Стойчев ми даде - най-вече бяха свързани с това как трябва да протече самата организация, каква стратегия да из-

градим за преплуването. Най-вече технически неща, които са свързани на базата на неговия огромен опит, който той има в плуването в открити води. - След като преплува Бургаския залив, коя е следващата ти голяма цел? - Давам си сметка, че оттук нататък летвата в този спорт сме я поставили много високо. Ще бъде много трудно да се надгради над това постижение. На този етап целите ни бяха насочени за реализиране на този рекорд. Може би през есента ще се съберем с екипа, включително с Петър Стойчев, за да видим дали евентуално може за в бъдеще да си поставим някаква по-висока цел и дали ще имам възможност да подобрим това време, което в момента е вписано и като рекорд на Черно море (14 часа и 24 минути). Все още не съм си поставил цел за следващата година, искам да отмине емоцията и да се направи една равносметка на това, което постигнахме с екипа ми. - Беше гост на плувния маратон от остров Света Анастасия до Моста, какви са впечатленията ти от това събитие? - Много съм благодарен на организаторите и на Община Бургас, за това, че ме бяха поканили. Имах възможност да наградя победителките при жените. Ор-

ганизацията беше изключително добра, цялото трасе беше изцяло обезпечено. Според мен трябва да обърнем внимание на популяризирането на маратона, така че да има повече участници. Те трябва да са минимум 2-3 пъти повече от сегашните, които да се опитат да преплуват разстоянието. Може да се помисли и това състезание да бъде включен в международния календар. Има много в каква посока да се развива тази инициатива. Преплуването на Бургаския залив също може да бъде записано в календара на Световната организация по плуване, но то не може да бъде масово мероприятие, тъй като по-неопитни плувци не биха могли да се справят. Но това дава възможност и ние в България, конкретно в Бургас, да поставим нашите традиции в открити води като дестинация за този спорт. - В личен план – какво обичаш да правиш извън плуването? - В свободното време, което имам, обичам да го прекарвам със семейството си, с моята приятелка, приятелите ми. Обичам да чета книги, да се разхождам, да ходя на кино. Сега през лятото съм си в Бургас, най-вече използвам времето да ходя на плаж и да обикалям нашето крайбрежие, където се срещам с много приятели.


ПътищА хора и

Стра­ни­ца 8

13 АВГУСТ 2019

757 водачи са катастрофирали самостоятелно За първата половина на годината

Мобилните телефони стават все по-голям фактор за възникване на пътнотранспортни произшествия

„Черноморски фар“ За първите 6 месеца на годината 757 водачи са предизвикали пътнотранспортни произшествия без участие на друго превозно средство. Основна причина остава отвличане на вниманието на шофьорите. Това съобщи Малина Крумова, председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Тя, заедно с експерти на Агенцията и на ОДМВР – Бургас, направиха инспекция на участъка от пътя Созопол – Приморско (включително кръстовището при село Равадиново), където преди седмица станаха две транспортни произшествия в два поредни дни. Дадени са предписания на Областното пътно управление за почистване на растителността и подобряване на маркировката на пътя. Агенция „Безопасност на движението по пътищата“ ще изиска преглед и допълване на положената маркировка с акцент върху нейната светлоотразителност, обезпечаваща видимостта през тъмната част на денонощието, за всички конфликтни точки. Мнението на експертите е, че трябва да се надградят забранителните маркировъчни линии (с вдлъбната или изпъкнала маркировка) чрез структурно преоформяне на повърхността, за да се създаде допълнителен акцент за водачите, неспазващи въве-

дената организация на движение. Така да се ограничи навлизането на автомобилите в местата, отделени за ляв завой или за изход от основния път. С оглед голямата натовареност на отсечката, от Агенцията ще настояват и за поставяне на структурна маркировка по цялото протежение от Бургас до южните ни курорти, което да се изпълни след края на активния сезон. Нужно е и физически да бъде ограничена възможността за извършване на нерегламентиран ляв завой при бензиностанциите по протежение на отсечката. Към момента отделни шофьори нарушават правилата, с което създават предпоставка за ПТП и предизвикват задръствания, блокирайки платното за движение. Набелязани са още няколко мерки, които ще изискват по-сериозни инвестиции и време за реализация, поради което ще бъдат оперативно коментирани с АПИ.

Бургас Калоян Калоянов посочи, че отсечка при Равадиново до този момент не е била сред критичните в областта. При двата инцидента е имало и сериозен субективен фактор. В единия случай шофьорът е управлявал автомобил под влиянието на алкохол, а в другия – водачът е отвлякъл вниманието си. В тази връзка бе коментирано, че мобилните телефони стават все по-голям

фактор за възникване на пътнотранспортни произшествия именно защото разсейват водачите. Затова и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ провежда информационна кампания под мотото „Пиши, когато стигнеш“, която е насочена към превенция към ползването на телефон докато се шофира и в частност за пресичане на опасната практика водачите да четат и пишат съобщения на мобилния си телефон в движение. „Виждаме един нов много опасен феномен – все повече хора се опитват докато шофират да пишат или четат съобщения на мобилния си телефон. Това може да бъде сравнено с опит да шофираш със завързани очи, защото, ако се движиш с 80 км/ч и за 5

секунди отделиш поглед, за да видиш телефона си, вече си преминал приблизително размерите на едно футболно игрище със затворени очи“, обясни Малина Крумова. ОДМВР - Бургас стартира още една мярка за превенция – патрулни автомобили ще се движат заедно с пътния поток, за да контролират и регулират трафика по Южното Черноморие. Високата скорост остава сериозен проблем и предпоставка за възникване на тежки инциденти. Затова в дните петък – неделя, когато трафикът е найтежък, полицейското присъствие на натоварените отсечки ще е постоянно. За първите 6 месеца на 2019 година на територията на Област Бургас са регистрирани 179 пътнотранспортни произшест-

вия. При тях са загинали 9 души, а ранените са 215. Фаталните инциденти са намалели с 50%, а ранените са с 49 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки намаляването на негативната статистика, постигнатите резултати не са достатъчни, докато хора продължават да загиват по пътищата. Затова институциите инициират допълнителни мерки за превенция и призовават хората да карат внимателно, да тръгват отпочинали на път, да обезопасят себе си и децата в колата и да спазват ограниченията на скоростта.

Започва операция за скорост

Засилен контрол по пътищата Паралелно „Пътна полиция“ е засилила контрола в цялата област от началото на летния сезон. В резултат се отчита намаление на жертвите на 50% в сравнение със същия период на миналата година. Директорът на ОДМВР -

Автомобилите - с паспорти Предвиждат се много нови правила, такси и глоби


Чф

Cтра­ни­ца 9

13 АВГУСТ 2019

ФУТБОЛ

„Поморие“ загуби от „Хебър“ (Пазарджик) Отборът на ОФК „Поморие“ загуби домакинството си с „Хебър“ (Пазарджик) в мач от четвъртия кръг на Втора лига. На стадиона в Несебър морският тим отстъпи с 0:1. Началните минути бяха без положения и пред двете врати. След 15-ата минута съперниците си размениха по един неточен удар чрез Васев и Законов, а изстрел на Чукалов бе уловен от вратаря. Даниел Пехливанов пък нанесе много хубав удар от фа-

ул, но над напречната греда. „Хебър“ успя да поведе в 37-ата минута. Чукалов задържа в наказателното поле Ангелов, за което бе отсъдена дузпа. От бялата точка Асен Георгиев бе точен за 0:1. До края на срещата поморийци опитаха да върнат поне един гол, но гостите успяха да удържат аванса си. В следващия кръг на първенството „Поморие“ гостува на 19 август от 20:00 часа на „ЦСКА 1948“.

Приключи десетото издание на Академията на „Милан“ в Несебър "Черноморски фар" За втори път през това лято Несебър изпрати децата на „Милан“, които бяха част от десетото юбилейно издание „Milan Academy Junior Camp Bulgaria“. Лагерът се организира под патронажа и с изключителното съдействие на кмета на общината Николай Димитров. Шест дни градският стадион в Несебър бе оцветен в червено-черни цветове и гръмко огласян от химна на европейския гранд. Над 80 деца на възраст от 5 до 17 години, от всички краища на България, както и участници от Шотландия, Малта, Норвегия, Белгия, Англия, Италия и България, имаха честта да облекат екипа на „росонерите“ и да тренират при едни от най-опитните италиански специалисти от Академията на „Милан“, които пристигнаха в Несебър. На церемонията по откриването, техническият

директор Масимилиано Ферари даде отлична оценка на условията и организацията на кампа в

Несебър. Освен тренировъчния процес, в свободното си време децата имаха въз-

можност да посетят Стария Несебър и да се запознаят с богатата му история. Един от най-емоцио-

Приморско отново домакин на офроуд събор

налните и запомнящи се моменти от лагера бе демонстративният футболен двубой, в който участие

взеха родители, италиански специалисти и ръководството, а децата наблюдаваха разиграващия се мач от трибуните. Малките футболисти, в ролята си на публика, аплодираха и насърчаваха играта на възрастните. По традиция, в една от вечерите, организаторите бяха подготвили много подаръци, сладки изкушения, музика и танци за малчуганите, техните родители и треньорския екип. Лагерът бе закрит с емоционални и вдъхновяващи думи от италианския треньорски екип Масимилиано Ферари, Серджо Мелите, Адриано Капобианко, Доменико Скамардела, Алфредо Карамели. Благодарности към Община Несебър, към децата и техните родителите споделиха и българските им колеги Калоян Дренков, Георги Марев, Асен Нешев и сръбският специалист и футболист от близкото минало Нешко Милованович.

плувен маратон

57 ентусиасти се включиха в плувния маратон от остров Света Анастасия до Моста в Бургас. Събитието бе организирано от Общината и клуб „Метропол“. Разстоянието, което те преплуваха, бе 6400 метра. Тримата най-бързи бяха Георги Цурев, Никола Саватинов и Ния Стайкова. Специални гости на събитието бяха плувецът Цанко Цанков, който наскоро записа исторически рекорд, ставайки първият човек, преплувал Бургаския залив, както и кметът на Бургас Димитър Николов Снимка: Община Бургас


10

Чф

13 АВГУСТ 2019

06:10 - Търсачи на реликви 2 /19 еп./п/ 07:00 - Сутрешен блок 08:30 - По света и у нас 08:45 - История.bg Свобода или смърт /п/ 09:45 - Раят на дамите /13 еп./п/ 10:40 - Капри /40 еп./п/ 11:40 - Телепазарен прозорец 12:00 - По света и у нас 12:30 - Жребият /2 серия/ 13:25 - Бързо, лесно, вкусно /п/ 13:50 - Малки истории /п/ 14:00 - Телепазарен прозорец 14:15 - По следите на Капитан Грант /4 серия/ 15:20 - Приключенията на горските мечоци ани-

мационен филм 15:40 - Телепазарен прозорец 16:00 - По света и у нас 16:10 - Новини на турски език 16:25 - Капри /41 еп./ 17:30 - Бързо, лесно, вкусно /п/ 18:00 - По света и у нас 18:20 - България от край до край 7 /п/ 18:50 - Чуй Земята 19:00 - Търсачи на реликви 2 /20 еп./ 19:50 - Лека нощ, деца! 20:00 - По света и у нас 20:30 - Спортни новини 20:40 - Раят на дамите /14 еп./ 21:40 - Нощният управител 8-сериен /Великобритания, 2015 г./, 1 еп., режисьор Сузар Биър, в ролите: Том Хидълстън, Хю Лори, Оливия Коулман, Том Холандър, Елизабет Дебики, Дъглас Ходж и др. (14) 22:30 - Да опознаем Япония документална поредица 23:00 - По света и у нас 23:30 - Законът на Дойл /6 еп./(12) 00:15 - История.bg Свобода или смърт /п/ 01:15 - Туризъм.бг /най-доброто/ /п/ 02:15 - Нощният управител /1 еп./п/ (14) 03:05 - Чуй Земята /п/ 03:15 - Да опознаем Япония документална поредица/п/

06:00 - "Приятели" - с.7 еп.14, 15

07:00 - "Столичани в повече" 08:00 - "Двама мъже и половина" 09:00 - "Домашен арест" - еп.17, 18 10:00 - "Купон: Незабравима нощ" - коме-

дия (САЩ, 2013), режисьор Дарин Скот, в ролите: Текуон Ричмънд, Зак Гудспийд, Тристин Мейз, Джулиън Уъркс и др. 12:00 - "Стъпка по стъпка" 13:00 - "Хотел Елеон" 14:00 - "Двама мъже и половина" 15:30 - "Дивата Нина" 16:30 - "На гости на третата планета" 17:00 - "Шоуто на Слави" - вечерно токшоу (2016) 18:00 - "Стъпка по стъпка" - с.5 еп.10, 11 19:00 - "Столичани в повече" - с.6 еп.1 20:00 - "Дивата Нина" - eп.23 21:30 - "На гости на третата планета" еп.36 22:00 - "Двама мъже и половина" - с.9 еп.21, 22 23:00 - "Хотел Елеон" - еп.19, 20 00:00 - "Купон: Незабравима нощ" /п./ - комедия (САЩ, 2013) 02:00 - "Стъпка по стъпка" 03:00 - "Приятели" 04:00 - "Кухня" 05:00 - "Приятели"

06:00 - "От градината на масата" - кулинарно предаване, еп. 15 06:20 - "От градината на масата" - кулинарно предаване, еп. 16 06:45 - Ню Амстердам, еп. 3 07:45 - Д-р Хаус - шести с., еп. 12 08:40 - Мама - първи с., еп. 11 09:05 - Мама - първи с., еп. 12 09:35 - Майк и Моли - втори с., еп. 11 10:00 - Майк и Моли - втори с., еп. 12 10:30 - Наръчник за разведени - втори с., еп. 3 11:30 - В ритъма на танца 2: Улиците - игрален филм, еп. 1 13:35 - Без думи, еп. 3 14:05 - Без думи, еп. 4 14:35 - "В търсене на малък дом" - първи с., еп. 10 15:10 - Анатомията на Грей - четиринадесети с., еп. 21 16:05 - Как се запознах с майка ви - седми с., еп. 3 16:30 - Как се запознах с майка ви - седми с., еп. 4 17:05 - Майк и Моли - втори с., еп. 13 17:30 - Майк и Моли - втори с., еп. 14 18:00 - Мама - първи с., еп. 13 18:30 - Мама - първи с., еп. 14 19:00 - Наръчник за разведени - втори с., еп. 4 20:00 - Д-р Хаус - шести с., еп. 13 21:00 - Без думи, еп. 5 21:30 - Без думи, еп. 6 22:00 - Клуб "Самотни родители", еп. 13 22:25 - Клуб "Самотни родители", еп. 14 22:55 - Ню Амстердам, еп. 4 23:50 - Анатомията на Грей - четиринадесети с., еп. 21 00:50 - Как се запознах с майка ви - седми с., еп. 3 01:15 - Как се запознах с майка ви - седми с., еп. 4 01:50 - Мама - първи с., еп. 13 02:15 - Мама - първи с., еп. 14 02:40 - Наръчник за разведени - втори с., еп. 4 03:35 - Д-р Хаус - шести с., еп. 13 04:20 - "От градината на масата" - кулинарно предаване, еп. 15

06:00 - "Трансформърс: Рескю Ботс" - анимация, с.2 еп.5 06:30 - "Ловци на храна" - предаване за кулинарен туризъм 07:00 - "Тази сутрин" - информационно предаване с водещ Антон Хекимян 09:30 - "Преди обед" - токшоу /най-доброто/ 12:00 - bTV Новините - обедна емисия 12:30 - "Шоуто на Слави" /п./ 13:30 - Премиера: "Втори шанс" - еп.70 15:00 - Премиера: "Шест сестри" с.6 еп.20 16:00 - "Страх да обичаш" - еп.2 17:00 - bTV Новините 17:30 - "Домашен арест" - еп.9 18:00 - Премиера: "Опасни улици" - с.13 еп.69

19:00 - bTV Новините - централна емисия 20:00 - Премиера: "Сълзи от Рая" - еп.64 21:00 - Премиера: "Вътрешен човек" - еп.42 22:30 - "Смъртоносно оръжие" - еп.9 23:30 - bTV Новините - късна емисия 00:00 - "Час пик" - еп.11 01:00 - "Стрелата" - еп.1 02:00 - bTV Новините /п./ 02:30 - "Преди обед" /п./ 04:40 - "Опасни улици" /п./ 05:30 - "Домашен арест" /п./

06:00 - Анимационен блок: "Трансформърс: Роботи под прикритие" - с.4 еп.10 - 13 08:00 - "Час пик" - еп.11 09:00 - "Мъртва точка" - с.2 еп.21 10:00 - "Луцифер" - с.2 еп.3 11:00 - "Бягство от затвора" - с.3 еп.8 12:00 - "Смелите" - еп.11 13:00 - "Сблъсък в Манила" - екшън (САЩ, 2016), режисьор Марк Дакаскос, в ролите: Алекзандър Невски, Каспър Ван Дин, Кари-Хироюки Taгава, Тиа Карере, Марк Дакаскос и др. 15:00 - "Час пик" - еп.12 16:00 - "Мъртва точка" - с.2 еп.22 17:00 - "Смелите" - еп.12 18:00 - "Бягство от затвора" - с.3 еп.9 19:00 - "Луцифер" - с.2 еп.4 20:00 - Екшън в 8 (премиера): "Животинско царство" - с.3 еп.5 21:00 - bTV Новините 22:00 - Бандата на Екшън: "Споон" - хорър, екшън (САЩ, 1997), режисьор Марк Дипе, в ролите: Майкъл Джей Уайт, Джон Легуизамо, Мартин Шийн, Териса Рандъл, Тод Макфарлън и др. 00:00 - "Животинско царство" - с.3 еп.5 01:00 - "Луцифер" - с.2 еп.4

02:00 - "Час пик" - еп.12 03:00 - "Стрелата" - с.4 еп.12 04:00 - "Бягство от затвора" - с.3 еп.9 05:00 - "Мъртва точка" - с.2 еп.22

06:00 - От местопрестъплението, еп. 1 06:45 - От местопрестъплението, еп. 2 07:45 - Спасителен полет - втори с., еп. 9 08:15 - Загадъчни убийства по Агата Крис-

ти, еп. 18 10:10 - "Агата Рейзин" - първи с., еп. 3 11:10 - Елементарно, Уотсън - втори с., еп. 7 12:05 - От местопрестъплението, еп. 3 13:05 - От местопрестъплението, еп. 4 14:05 - Транспортер - първи с., еп. 4 15:05 - Военни престъпления: Лос Анджелис, еп. 20 16:05 - Военни престъпления: Лос Анджелис, еп. 21 17:00 - Престъпни намерения - седми с., еп. 7 18:00 - Престъпни намерения - седми с., еп. 8 19:00 - Загадъчни убийства по Агата Кристи, еп. 19 21:00 - Елементарно, Уотсън - втори с., еп. 8 22:00 - Инстинкт - втори с., еп. 2 23:00 - Военни престъпления: Лос Анджелис, еп. 22 23:55 - Транспортер - първи с., еп. 5 00:55 - Елементарно, Уотсън - втори с., еп. 8

01:55 - Престъпни намерения - седми с.,

еп. 7

02:40 - Престъпни намерения - седми с.,

еп. 8

06:00 - "Кобра 11: Обади се!" - с. 14 /п/

06:30 - Делници - с Николай Колев 10:00 - Времена и нрави - с проф. Юли-

ан Вучков 13:00 - Новини 13:15 - Честно казано - с Люба Кулезич

07:00 - "Здравей, България" - сутрешен блок 09:30 - "Учен под наем" - с уч. на Жанет Би-

дерман, Патрик Фихте, Ангела Рой, Александра Хелмиг и др. 11:30 - "Кулинарно лято с "На кафе" - предаване 12:00 - Новините на NOVA 12:30 - "Моят живот" - с. 3 13:30 - "Остани с мен" (премиера) 15:00 - "Прости ми" (премиера) 16:00 - Новините на NOVA 16:30 - "Намери ме" (премиера) 17:55 - "Теглене на Лото 5 от 35 - "Златната топка" 18:00 - "Семейни войни" - телевизионна игра 19:00 - Новините на NOVA - централна емисия 20:00 - "Черешката на тортата" - предаване на NOVA, избрано 21:00 - "Магнум" (премиера) 22:00 - Новините на NOVA 22:30 - "Комисар Рекс" - с. 13 23:30 - "Кобра 11: Обади се!" - с. 14 00:30 - "Пожарникарите от Чикаго" - с. 5 01:30 - "Завинаги свързани" 02:30 - "Слънце и луна" 05:00 - "Комисар Рекс" - с. 13 /п/

06:00 - "Революция Z" /п./ - с.3 еп.11, 12 08:00 - "Като роден брат" - комедия (Ита-

лия, 2012), режисьори Паоло Уци и Джовани Верниа, в ролите: Джовани Верниа, Маурицио Микели, Сузи Лауде и др. 10:00 - Телепазар 10:15 - "Революция Z" - с.3 еп.13, 14 12:15 - Телепазар 12:30 - "Коледен герой" - романтичен, драма (, Канада, 2016), режисьор Джордж Ершбеймър, в ролите: Ана Хъчисън, Маркъс Роснър, Анита Браун, Брус Досън и др. 14:15 - "Пожелай си нещо!" - романтичен (САЩ, 2017), режисьор Сюзан Уолтър, в ролите: Шарън Стоун, Тони Голдуин, Елън Бърстин, Фамке Янсен и др. 16:15 - "Малки бъркотии" - романтичен (Великобритания, 2014), режисьор Алън Рикман, в ролите: Кейт Уинслет, Алън Рикман, Стенли Тучи, Дженифър Ийли и др. 18:45 - Телепазар 19:00 - "Ченге за един ден" - комедия, екшън (САЩ, 2014), режисьор Тим Стори, в ролите: Айс Кюб, Кевин Харт, Джон Легуизамо, Брус Макгил, Тика Съмптър и др. 21:00 - Премиера: "Хартиени градове" - романтичен, мистъри (САЩ, 2015), режисьор Джейк Шрайър, в ролите: Кара Делавин, Нат Улф, Остин Ейбръмс и др. 23:15 - "Стив Джобс" - биографичен, драма (САЩ, 2015), режисьор Дани Бойл, в ролите: Майкъл Фасбендър, Кейт Уинслет, Джеф Даниълс, Сет Роугън, Майкъл Стулбарг, Катрин Уотърстън и др. 01:45 - "Революция Z" /п./ - с.3 еп.13, 14 03:30 - "Индианаполис: Смели мъже" - исторически, екшън, военен, драма (САЩ, 2016), режисьор Марио Ван Пийбълс, в ролите: Никълъс Кейдж, Том Сайзмор, Томас Джейн, Мат Лантър и др....

06:10 - Уличен Гений, еп. 1 06:35 - Уличен Гений, еп. 2 07:00 - Сервиз SOS, еп. 5 08:00 - Сервиз SOS, еп. 7 09:05 - Explore Bulgaria, еп. 2 09:30 - Мегаполиси, еп. 2 10:00 - По следите на културното наслед-

ство, еп. 2 11:00 - Човешката раса, еп. 8 12:00 - Разследване на самолетни катастрофи: Специален доклад, еп. 9 13:00 - Разследване на самолетни катастрофи: Специален доклад, еп. 10 14:00 - Летищна сигурност: Перу, еп. 8 15:00 - Мегаструктури от Втората Световна, еп. 2 16:00 - Мегаструктури от Втората Световна, еп. 4 17:00 - Човешката раса, еп. 9 18:05 - Explore Bulgaria, еп. 3 18:30 - Мегаполиси, еп. 3 19:00 - Непознатата планета, еп. 8 20:00 - Непознатата планета, еп. 5 21:00 - Загадката на гигантите от Каменната ера, еп. 1 22:00 - Египет с най-великия изследовател, еп. 3 23:00 - Историята за Бог: Компилации, еп. 3 00:00 - Границата, еп. 1 01:00 - Границата, еп. 13 01:55 - Историята за Бог: Компилации, еп. 3 02:40 - Мегаколи, еп. 5 03:25 - Изоставени, еп. 6 03:50 - Мигове от катастрофата, еп. 35 04:10 - Мегаколи, еп. 5 04:55 - Изоставени, еп. 6 05:15 - Мигове от катастрофата, еп. 35 05:35 - Жив или Мъртъв, еп. 8

15:15 - Новини 15:30 - EuroTV Shop 16:00 - Делници - с Николай Колев 18:50 - Новини 19:20 - Делници - с Николай Колев 20:00 - Пътуващо читалище - с Ивай-

ло Шопски 21:00 - Светът и всичко в него - със Симеон Идакиев 22:00 - Интересно със Славчо Тошев - със Славчо Тошев 22:30 - Шпионката на Коко - Скрита камера 23:00 - Новини 23:30 - Шесто чувство 01:30 - Телепазарен прозорец 02:00 - EuroTV Shop 03:30 - Пътуващо читалище - с Ивайло Шопски 04:30 - България на живо - с Иво Божков 05:30 - Интересно със Славчо Тошев - със Славчо Тошев

06:00 - "От местопрестъплението: Ню Йорк" - с. 5 /п/ 07:00 - "Пиратите! Банда неудачници" - анимационен филм /п/ 08:50 - "Девет живота любов" - романтична комедия с уч. на на Брандън Раут, Грегъри Харисън, Челси Хобс, Кимбърли Състед и др. /п/ 11:00 - "От местопрестъплението: Ню Йорк" - с. 5

12:00 - "Кофти прическа" - комедия с уч. на Лий - Алин Бейкър, Лора Марано, Крисчън Кембъл и др. 13:50 - Холивудски новини 14:10 - "Валериан и градът на хилядите планети" - приключенски екшън с уч. на Дейн Дехаан, Кара Делевин, Клайв Оуен, Итън Хоук, Риана и др. /п/ 17:00 - Игрален филм /п/ 19:00 - "София - Ден и Нощ" - риалити сериал 20:00 - "От местопрестъплението" - с. 7 21:00 - "G.I. Joe: Ответен удар" - екшън с уч. Дуейн Джонсън, Чанинг Тейтъм, Брус Уилис, Ейдриан Палики, Джонатан Прайс, Ди Джей Котрона, Арнолд Вослу, Рей Стивънсън и др. 23:10 - "От местопрестъплението" - с. 7 /п/ 00:00 - "Коварен капан: част 2" - ужаси с уч. на Патрик Уилсън, Роуз Бърни, Тай Симпкинс, Лин Шей, Барбара Хърши, Стив Колтър, Ангъс Сампсън и др. 05:50 - "От местопрестъплението: Ню Йорк" - с. 5 /п/

06:00 - Снукър: Международен шампионат на Китай, финал 08:00 - Лека атлетика: Европейско отборно първенство в Бидгошч, трети ден 09:30 - Колоездене: Обиколка на Юта, пролог 10:30 - Колоездене: Бинк Банк тур, първи етап 12:00 - Лека атлетика: Европейско отборно първенство в Бидгошч, трети ден 13:30 - Снукър: Международен шампионат на Китай, финал 15:00 - Колоездене: Бинк Банк тур, първи етап 16:00 - Колоездене: Бинк Банк тур, втори етап, директно 18:00 - Лека атлетика: Европейско отборно първенство в Бидгошч, трети ден 20:00 - "Единственият шампион" 20:30 - Конен спорт: Horse Excellence 21:00 - Конен спорт: Купа на нациите в Дъблин 22:00 - Новини 22:05 - Колоездене: Обиколка на Юта, пролог 22:30 - Колоездене: Обиколка на Юта, първи етап, директно 00:30 - Новини 00:35 - Снукър: Международен шампионат на Китай, финал 02:30 - Лека атлетика: Европейско отборно първенство в Бидгошч, трети ден 04:00 - Колоездене: Обиколка на Юта, първи етап 05:00 - Колоездене: Бинк Банк тур, втори етап

05:50 - "Камиони по леда" - риалити, с. 7 06:50 - "Уокър - тексаският рейнджър" -

с. 2 /п/ 07:50 - "Черният списък" - с. 3 /п/ 10:00 - "Среднощен ездач" - /п/ 11:00 - "В.И.П" - с. 3 /п/ 12:00 - "Етажна собственост" /п/ 13:00 - "Уокър - тексаският рейнджър"- с. 2 14:00 - "Черният списък" - с. 3 15:00 - "Среднощен ездач" 16:00 - "Питайте Джим" - с. 4 16:30 - "Капитан Америка: Първият отмъстител" - приключенски екшън с уч. на Крис Евънс, Хюго Уивинг, Самюел Джаксън, Томи Лий Джоунс, Хейли Атуел, Стенли Тучи, Доминик Купър, Себастиан Стан, Тоби Джоунс и др.... 19:00 - "В.И.П" - с. 3

20:00 - "Военни престъпления" - с. 11 21:00 - "Етажна собственост" 22:00 - "Атомен влак" - екшън с уч. на Роб

Лоу, Кристин Дейвис, Есай Моралес, Джон Фин, Мена Сувари и др. 01:30 - "Военни престъпления" - с. 11 /п/ 02:20 - Еротичен телепазар

06:10 - Ултравиолет; с. 1, еп. 10, крим. 07:05 - Ченгета новобранци; с. 3, еп. 1 08:05 - Морски детективи: Ню Орлиънс; с.

4, еп. 7, криминален, драма 09:00 - Профилиране; с. 2, еп. 6, крим. 10:10 - Профилиране; с. 2, еп. 7, крим. 11:20 - Ченгета новобранци; с. 3, еп. 1 12:20 - Изкуството на измамата; с. 2, еп. 5 13:20 - Морски детективи: Ню Орлиънс; с. 4, еп. 7, криминален, драма, САЩ, 2017 14:15 - Морски детективи: Лос Анджелис; с. 8, еп. 11, криминален, екшън, САЩ, 2016 15:15 - Морски детективи: Лос Анджелис; с. 8, еп. 12, криминален, екшън, САЩ, 2016 16:15 - Ченгета новобранци; с. 3, еп. 2 17:15 - Изкуството на измамата; с. 2, еп. 6 18:15 - Морски детективи: Ню Орлиънс; с. 4, еп. 8, криминален, драма, САЩ, 2017 19:10 - Морски детективи: Лос Анджелис; с. 8, еп. 13, криминален, екшън, САЩ, 2016 20:05 - Морски детективи: Лос Анджелис; с. 8, еп. 14, криминален, екшън, САЩ, 2016 21:00 - Специален отряд; с. 2, еп. 18, екшън, приключенски, САЩ, 2018 21:55 - Морски тюлени; с. 2, еп. 18, екшън, драма, САЩ, 2018 22:50 - Новобранецът; с. 1, еп. 18, криминален, драма, САЩ, 2018 23:45 - Специален отряд; с. 2, еп. 18, екшън, приключенски, САЩ, 2018 00:40 - Морски тюлени; с. 2, еп. 18, екшън, драма, САЩ, 2018 01:35 - Вирус; с. 1, еп. 8, ужаси, мистерия 02:20 - Фронт; екшън, криминален, САЩ, 2010 04:00 - Морски детективи: Лос Анджелис; с. 8, еп. 13, криминален, екшън, САЩ, 2016 04:40 - Морски детективи: Лос Анджелис; с. 8, еп. 14, криминален, екшън, САЩ, 2016

06:00 - "Прости ми" /п/ 07:00 - "Каменно цвете" - теленовела 08:10 - "Подли камериерки" - сериaл, с.

2 /п/ 09:30 - "Назови ме по име" /п/ 11:00 - "Сияйна луна" /п/ 12:00 - "Мистична любов" /п/ 13:00 - "Семейни войни" - телевизион-

на игра /п/

14:00 - "Кулинарното училище на Марта Стюарт" - кулинарно предаване 14:30 - "Да сготвим с Марта Стюарт" - кулинарно предаване 15:00 - "Подли камериерки" - сериaл, с. 2 16:00 - "Стая 309" 17:00 - "Сияйна луна" 18:00 - "Слънчеви момичета" /п/ 19:00 - "Кулинарното училище на Марта Стюарт" - кулинарно предаване /п/ 19:30 - "Да сготвим с Марта Стюарт" - кулинарно предаване 20:00 - "Мистична любов" (премиера) 21:00 - "Назови ме по име" (премиера) 22:30 - "Слънчеви момичета" (премиера) 23:30 - "Прости ми" 00:30 - "Стая 309" /п/ 01:30 - "Каменно цвете" - теленовела /п/ 02:30 - Еротичен телепазар

07:00 - "Сторм: Огнени букви", историческа драма, Холандия, 2017; реж. Денис Ботс, с Дейви Гомез, Юна Де Леу, Анджела Шийф, Йорик Ван Вагенинген [12+] 08:45 - "Легенда за пазителите", анимация, САЩ, 2010; реж. Зак Снайдър, [7+] 10:25 - "Най-великият шоумен", биографична драма, САЩ, 2017; реж. Майкъл Грейси, с Хю Джакман, Мишел Уилямс [12+] 12:10 - "Гранд хотел Будапеща", комедия, САЩ, 2014; реж. Уес Андерсън, с Ралф Файнс, Тони Револори, Ф. Мъри Ейбрахам, Матю Амалрик, Ейдриън Броуди, [12+] 13:50 - "Унищожителят", екшън - трилър, САЩ, 2018; реж. Донован Марш, с Джерард Бътлър, Гари Олдман, Комън [15+] 15:50 - "Пърл Харбър", военна драма, САЩ, 2001; реж. Майкъл Бай, с Бен Афлек, Джош Хартнет, Кейт Бекинсейл [12+] 18:50 - "Шоуто на Джон Оливър VI, 19 еп.", комедийно токшоу, САЩ, 2019, [12+] 19:25 - "Русалка ІІ, 9 еп.", драма - фентъзи, САЩ, 2019; реж. Джефри Уинг Шотц, с Алекс Роу, Елин Пауъл, Фола Еванс-Акингбола, Иън Вердън, Рена Оуен, [12+] 20:10 - "Криптон II, 5 еп.", фантастика - драма, САЩ, 2019; реж. Метин Хюсеин, с Камерън Къф, Джорджина Кембъл [12+] 21:00 - "Решаващият глас І, 1 еп.", биографична драма, САЩ, 2019; реж. Стивън Фриърс, с Ръсел Кроу, Наоми Уотс, Сиена Милър, Сет МакФарлейн [15+] 21:55 - "Решаващият глас І, 2 еп.", биографична драма, САЩ, 2019; реж. Кари Скогланд, с Ръсел Кроу, Наоми Уотс, Сиена Милър, Сет МакФарлейн [15+] 22:45 - "24 часа живот", екшън - фантастика, ЮАР, 2017; реж. Брайън Смрз, с Итън Хоук, Кинг Ксу, Лиъм Кънингам [18+] 00:20 - "Напускайки "Невърленд" I, 2 еп.", докум., САЩ, 2019; реж. Дан Рийд, [18+] 02:25 - "Ръжда и кости", драма, Франция, 2012; реж. Жак Одиар, с Марион Котийар, Матиас Шьонертс, Арман Вердюр [12+]

Âðå­ìå­òî â Áóð­ãàñ вторник Температура: 22/29°C Слънчево Вероятност за валежи: 2% Вероятност за буря: 0% Облачност 0%

сряда Температура: 20/29°C Променлива облачност Вероятност за валежи: 2% Вероятност за буря: 0% Облачност 17%


Чф    

  

 

 

13 АВГУСТ 2019

   

 

 

   

    !!

  

 

 

 

 

 

     

    '   

 

' 

 

11  

  "  

  

     

   

 

  

 

"  

 ' 

  

(!!)  

  

   #   

 

 "  $   %

  "   

 

 

# 

 

      

  

'  * 

 "  ( !)

 

 

     ' # '#

#  

    "  

 ' 

   +,,-+./+

  

 ' 

  

   

  

( !)   

   

#   &      " 

  

    

  

 

 

 #

 

 

 

$ %

  

 

' 

 

  

  

 

  '     

'

 

    

 '    

 

  

   

  #

    !

  '

! ! !    

 

' #

 

 

 

   $ %   *  

 ' 

 ' "

   

 

 

 

   

  

 

    

 $ " %   

 

 

 

  

"   0' 

 

  "  

$ % 

#

 "

 

 '

"  ' $  %

 

  

    

  

" 

    

  

        

 

 $ %

 

  

 

   $12 3 456575%! 4857945! :1! ;41:<6! =5>;6! 8;! 7?;@=5! 617<! A<897! 56<6< (2565)! =! 4565! 4:<! <8<=5! 4<=! 5=<75!

6<85714<! 75=<! 18! 14<31! 75456<;! 7<71! 5?! 718! ;:5! 65! <:! 7! <B<! ;67! 57! <C<! 57<! ! ! $ 45%! ;>41! 5:! 5:56;7<=5! $5%! $1D5=5C565%! $ :C;65%! 5354<65! 4;65:! ;=! <6<7! <71! D;45! ;618;6<! $65%! =<:16 (;816)!  ! >5:<6! 5:5! <3<! 456< ( 4>;E<4)! $ 8565%! 4! <71! $:<%! 654<! !

 1A854<6! 56=;4<! =5>;8<=! ':;A5! B<75 (;6;)! <=1:13 (<=1:5)! <! ! 658171! 7C14! 5417<7! 85! 41857! 65 54<85! 5679! 7<! =<6;7<! ;?71413 (356)! :56<654<! 54;! <41! C57<! :! 1@<:=<! ! 6<! 5:=! 65:<><! 56! 57! 754<65! 56! 8575! 75:16! !

=561! $85%! 816<8<=5! $ :5%! $ 654%! =16<7<6! :1=! <! 757<=5! 6; ( :;=?56>49)! <:5! ><! ;7;:<65! 567;:5! 4;! 1! :<B5714! ;41:<7!

6;=?! 5?5:<7<613 (<=1:5F)! 56545!


Булевард 12 Остров Света Анастасия кани бургазлии на празника си 13 АВГУСТ 2019

Чф

Музика, пресни миди на тенекия, игри и много забавления очакват малки и големи в четвъртък

Black

Cy­an Ma­gen­ta Yel­low

ПРАЗНИК НА ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ 15 август 2019 г. (четвъртък).

„Черноморски фар“ Туристически комплекс „Остров Света Анастасия" отбелязва своя празник за шеста поредна година. Въпреки че светицатапатрон на късчето земя в морето се почита на 22 декември, празникът на единственото обитаемо островче по Българското Черноморие се чества на Успение на Пресвета Богородица - 15 август. Празничният ден ще започне с традиционното островитянско посрещане и автентична музика. В 11:00 часа ще бъде осигурен контролиран достъп

до фара на Острова, откъдето може да се насладите на неповторима гледка към Бургас и залива. В 11:30 часа ще бъде отслужен водосвет по случай празника на Голяма Богородица, а в 11:45 часа ще се състои традиционното островно хоро с ансамбъл „Странджа". По обяд край шатрите на плажа може да опитате прясно изпечени миди на тенекия, току-що извадени от естествената островна ферма. След това ще се изявят поетите от бургаската писателска общност в „Часът на поета".

В 17:30 часа най-малките посетители ще могат да се впуснат в приключение заедно с „Щурата лаборатория" и експерименти с въздух, огън, вятър и вода. Екип от специалисти ще запознава децата с историята на остров Света Анастасия чрез щури експерименти и игри. Празничният ден ще завърши с концертния спектакъл „Уестсайдска история - любовта на Мария и Тони", с участието на Орлин Горанов, Орлин Павлов и Еделина Кънева. Началото е в 21:00 часа.

Празник в Бръшлян

С емоциите и настроението на събора в село Бръшлян чрез множество снимки, публикувани в социалната мрежа от Мария Кертикова, станаха съпричастни множество българи от всички краища на страната. Празникът на емблематичното село в Странджа планина, предпочитано не само от нашенци, но и от чужденците, се чества на Свети Пантелеймон. В празничната атмосфера, изпълнена с много народни песни и танци, се потопи и кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Златните книги на Disney

Търсете в разпространителската мрежа и обектите за продажба на вестници

ПРОГРАМА: 10:30 часа Посрещане в островен стил   10:30 - 16:00 часа Работилничка за изработване на сувенири   11:00 - 19:00 часа Контролиран достъп до Фара   11:30 часа Празничен водосвет по случай празника Голяма Богородица   11:45 часа Островно хоро с ПФА „Странджа"   12:15 часа Миди на тенекия на островния плаж   15:30 часа „Часът на поета" -  поетично четене с Бургаска писателска общност   17:30 часа Парти с Щурата лаборатория   21:00 часа „Уестсайдска история - любовта на Мария и Тони" - Орлин Горанов, Орлин Павлов и Еделина Кънева. Концертен спектакъл на Държавна опера - Бургас.

Кметът Димитър Николов в ново амплоа: приготвя бургери

Profile for faragency

13.08.2019 - бр. 151  

Черноморски фар, бр. 151, 13.08.2019

13.08.2019 - бр. 151  

Черноморски фар, бр. 151, 13.08.2019

Profile for faragency
Advertisement