Page 1

Vill du studera eller flytta till USA?


INNEHÅLL: INLEDNING ATT STUDERA 

Vad kan man göra?

Krönika om Sophies utbytesår

För– och nackdelar

Vad är en typisk amerikan?

Stipendium

ATT FLYTTA 

Uppehållstillstånd

KULTUR 

Högtider

Dricks

Superbowl


Förord Att flytta till USA och studera eller att jobba är mångas dröm som kanske aldrig blir av. I och med att det är väldigt populärt att studera eller läsa språk utomlands så är aktörerna idag som erbjuder resor väldigt många och det kan lätt bli förvirrande när man ska försöka hitta sitt rätta alternativ. Vi i gruppen såg att det idag inte fanns någon sida som hade all information samlad. Enbart aktörerna själva hade sina egna hemsidor och broschyrer där det såklart bara stod fördelarna. Vi ville alltså bli en oberoende part och samla all information om företag och resealternativ på ett och samma ställe för att underlätta för intresserade ungdomar. I vårt arbete tar vi upp fördelarna med att åka men vi har även skrivit om nackdelarna som finns med en sådan resa. I guiden finns dessutom information om samtliga aktörer i branschen för att ge en så bred bild som möjligt av de möjligheter som finns. Så denna guide är den optimala oberoende guiden för att ge en så klar bild som möjligt runt det här området.


Vill du studera i

U S A?


Vad vill du göra? A

tt studera på ett eller annat sätt i USA är alltid en bra merit och när du har bestämt dig för att du vill studera utomlands så finns det ett flertal möjligheter. Dels om du vill vara borta ett helt år eller bara någon månad. Aktörerna är många och de flesta ger dig ett flertal varianter att välja mellan. Dem typer av resor som du kan välja mellan är idag är följande: Språkresa i olika varianter, High School college mm.

Språkresor Det finns många val inom språkresor och du kan lätt hitta en variant som passar dig. Resorna ser lite annorlunda ut beroende på hur gammal du är och varierar i längd allt ifrån 2 veckor till en termin på någon skola i USA. Vill du läsa språk efter gymnasiet så finns det kurser som är från en vecka till ett helt läsår. Annars så arrangeras även språkresor som är mellan 2-4 veckor. Detta är ett bra exempel om du går i skola här så slipper du missa något då dessa kurser kan göras under sommarloven. Om du slutat gymnasiet så finns möjligheten att vara borta en längre tid. Detta är en nyttig merit då du får goda språkkunskaper samt kännedom om livet i USA.

High school Att studera på High School i USA kan man göra från att man fyllt 14 till 18 år och är en bra ide för att få språkkunskaperna men även upptäcka USA. Man bor där med en värdfamilj antingen en termin eller ett helt läsår. Det är ett spännande och roligt alternativ då du såklart får kunskaper i språket men även hur det funkar i det amerikanska samhället. Detta kan dock innebära att du måste ta en paus från skolan i Sverige och fortsätta med läsåret du skulle börja ett år senare.


College När du gått ut gymnasiet kan du välja att studera på ett amerikanskt universitet och få en examen. Den examen är självklart lika användbar hemma i Sverige. Det kan vara en bra merit i dit kommande arbetsliv då du får en examen plus extrema språkkunskaper i engelska som många arbetsgivare kan tycka är värdefullt. Det kan dock kosta för varje termin du läser där så det kan bli stora summor. Som sagt finns det ett flertal aktörer och de erbjuder i stort sett samma alternativ. Man tar kontakt med dem lättast via deras hemsida där all information om hur du söker finns.

De största aktörerna idag är: Sts.se Studyabroad.se Blueberrysprak.nu ibs-education.com studin.se education.kilroy.se gostudy.se sprakpunkten.se


1 år i staterna - en krönika av Sophie Arvebrink How are you doing? Det är en fras som jag fick höra otaliga gånger under mitt år i USA. ”I am doing good, how are you?” svarade jag. Till svar fick jag endast en oförstående blick, och ibland ett litet skratt. ”How are you doing” är ingen fråga, utan bara en hälsning! Aldrig trodde jag att den amerikanska kulturen kunde skilja sig så mycket från den svenska kulturen. De ser ju nästan likadana ut, äter nästan samma mat, och det är endast ett litet hav och ett språk som skiljer oss åt! Men efter mitt år som utbytesstudent i staterna kunde jag konstatera att det var bra mycket mer som skiljde svenskar och amerikaner åt än havet mellan oss…

Att svenskar var blyga och tillbakadragna var någonting som jag verkligen fick erfara när jag kom till USA. Den första skoldagen var som att vara ett djur på zoo. Amerikanerna ville veta allt om mig, Sverige, och min kultur. Frågorna haglade över mig, och mina nya skolkompisar var allt annat än tillbakadragna och blyga. I

”Jag ångrar inte en sekund!”

början var jag mest förvånad och chockad, ovan vid all uppmärksamhet och till synes trevliga människor. Amerikanerna var inte bara

trevliga, utan de var också väldigt målmedvetna och drivna som personer. Jag tror absolut att svenskarna har någonting att lära av amerikanernas självsäkra glada attityder!


När jag tänker på min vistelse i staterna så

Även om jag många gånger blev behandlad som

glider tankarna väldigt ofta iväg till ameri-

”ett djur i bur, ”och i början tyckte att amerika-

kansk mat i alla dess former. Att bo och stu-

nerna var väldigt påflugna så är den ameri-

dera i USA innebar även för mig att jag fick ta

kanska kulturen helt fantastisk! Amerikanerna

del av den bästa matkulturen någonsin. Ame-

har en målmedvetenhet, glädje, och ett driv

rikaner äter väldigt ofta ute på restauranger

som inte finns i samma utsträckning här i Sve-

och mycket av deras sociala liv kretsar kring

rige. Att själv få uppleva den amerikanska kul-

mat. Nästan varje kväll innebar ett restau-

turen under ett år är någonting som jag är oer-

rangbesök med familj eller vänner från skolan.

hört tacksam över att jag fick göra.

En timme då man kunde sitta och skratta och prata, samtidigt som man fick äta gott. Hemma i Sverige äter min familj sällan på restaurang, många gånger äter vi inte ens tillsammans som en familj!

Jag ångrar inte en sekund att jag åkte som utbytesstudent!


Hiss eller diss? - Fördelar och nackdelar med att åka! För de allra flesta låter det som en dröm att åka utomlands ett år och studera. I broschyrerna låter allt som en dans på rosor och de lovar att du ska ha ditt livs bästa år. Studenter som har haft underbara år skriver om sina resor, och allt de har upplevt. Men att plugga utomlands är inte för alla och organisationerna skriver oftast inte om de studenterna som har haft dåliga år. Här nedan listar vi några fördelar, men också nackdelar med att studera utomlands!

NACKDELAR Blyg och tillbakadragen – För att åka till ett annat land och studera krävs det att du är socialt kompetent och vill lära känna nya människor. I din nya skola kommer du att behöva vara väldigt framåt för att lära känna nya människor, och då funkar det inte att vara alltför blyg och tillbakadragen!

Hemlängtan – Det kan kännas skönt att få komma iväg från sin familj. Men att vara borta ett helt år och komma till en helt ny miljö kan vara en stor omväxling, och det blir väldigt lätt att drabbas av en stor hemlängtan.

Pengar – Det är inte bara avgiften till organisationerna som skall betalas. Det är även mycket kostnader runt omkring resan. I vissa länder kan du till exempel bli tvingad att betala skolmat varje dag. I de flesta länder är du dessutom inte CSN-berättigad.

Kulturkrock och annorlunda regler – Den svenska kulturen kan vara väldigt olik andra kulturer, då gäller det att respektera kulturen i det landet. I många länder är det vanligt med utegångsförbud, klädkoder, och att du ska vara hemma tidigt på kvällen. Det här är bara ett fåtal exempel på hur kulturen kan skilja sig!

Verkligt liv – Många organisationer kan få ditt utbytesår att låta som en semester. Men ett utbytesår innebär att du ska studera, umgås med vänner och familj och hjälpa till hemma – Det spännande livet i ett nytt land blir snabbt till en vardag likt den du är van

Missar ett år – Du missar ett svenskt skolår, och blir tvungen att gå med en yngre årskull när du kommer hem till Sverige igen. Det innebär att du inte får gå med dina gamla kompisar och att du får ta studenten ett år senare än planerat.


FÖRDELAR Erfarenheter – Under ditt år som utbytesstu-

Vänner för livet – Du kommer att få ett helt

dent kommer du att bli utsatt för olika nya si-

nytt internationellt kontaktnät. Familjen du

tuationer och få uppleva en helt ny kultur. Du

bor hos blir som en hel extrafamilj och i sko-

kommer få ett helt gäng med nya erfarenheter

lan har du chans att träffa vänner för livet.

som kommer att få dig att mogna som person och hjälpa dig i livet.

Nytt språk – Du kommer att lära dig att konversera på ett helt nytt språk, flytande! Efter

CV – Att ha studerat utomlands är en oerhört

några månader kommer du förmodligen även

bra merit att ha på sitt CV. Det visar att du

att

kan ta hand om dig själv, har kulturella insikter, språkliga kunskaper och ett internationellt kontaktnät.

drömma

det

nya

språket!


Jänkare i vardagen Den amerikanska kulturen skiljer sig markant från den svenska kulturen, och det gör även människorna som bor i USA. Både i skolan och på hemmaplan kommer du att stöta på många skillnader! Skolsporter – Skolsporter är någonting som är vanligt i USA. Alla High-Schools har ett brett utbud av olika sporter som skolan finansierar efter skoltid. Några av de populära sporterna är amerikansk fotboll, cheerleding, volleyboll, friidrott, golf, och mycket mer! Att hålla på med en/flera sporter efter skoltid är ett perfekt sätt att skaffa sig nya vänner och kontakter på! hemskickad utan någon förvarning, så om du ska dricka så gäller det att vara försiktig! I USA är det vanligt med stora hemmafester. Amerikanerna är kända för sina röda muggar och ett populärt öl spel som man finner på alla fester är Beer Pong. Det är inte ovanligt att polisen kommer och utrymmer festen, då gäller det att springa så snabbt som möjligt – annars blir du hemskickad!

Fester – Det amerikanska utelivet skiljer sig

Skolan – Du kommer att märka av en viss

även det från det svenska. I USA är ålders-

School-spirit i din amerikanska skola. Konkur-

gränsen för att dricka alkohol 21, och reglerna

rensen skolorna emellan är väldigt hård och

är mycket stränga. Om du blir påkommen

gemenskapen i skolan är ofta väldigt stark.

med alkohol som utbytesstudent blir du

Varje skola har en maskot, en symbol som


En typisk amerikan

kännetecknar den egna skolan. Till skillnad från den svenska skolan är den amerikanska skolan väldigt strikt. Eleverna har stor respekt för sina lärare och tilltalar de endast med Mr. eller Mrs.

Aktiviteter – Kanske är sport inte någonting för dig? Inga problem, High-Schools har en mängd andra aktiviteter! Om du håller på med sång, eller spelar ett visst instrument så finns det möjlighet att vara med i skolans kör. Som körmedlem tränar du efter skoltid, och får

Familjen – Det är omöjligt att förutspå hur

också möjlighet att uppträda på olika events. I

just din familj kommer att vara och se ut. Pre-

de flesta skolor finns även en schackklubb, tea-

cis som i Sverige har familjerna olika värde-

tergrupp, mattegrupp och mycket, mycket

ringar och prioriteringar. Generellt sett så

mer!

finns det dock många amerikanska familjer som är religiöst troende och regelbundet går till kyrkan


Stipendium - Har du en extra slant att hämta ut? Att studera utomlands innebär en del kostnader. Alla kanske inte har råd att göra detta, då är stipendier det perfekta sättet att dryga ut kassan på! Det finns en stor mängd organisat-

Viktigt att komma ihåg är att du kan söka hur många stipendier som helst, det finns inget begränsat antal, och du kan söka i flera länder.

ioner, företag, fonder och stiftelser som donerar pengar till utbildning för att hjälpa studen-

Tycker du att det här med stipendier

ter. Alla kan söka stipendier, och utbudet är

känns krångligt?

stort. Organen som donera pengar vill oftast att det går till ett speciellt ändamål. Det kan vara så att donatorn i fråga endast donerar

Tips för sökande: 

Du måste börja i god tid, helst 6-12 månader innan du ska åka, beroende på stipendium.

Hyr en stipendiekonsult, en konsult är expert på att hitta stipendier som passar just dig!

Hör med din skola om det finns stipendier som är anknutna till din ort, din skola, eller din kommun.

Om du är duktig på en speciell sport så finns det oftast idrottsstipendier att söka.

Hyr en bok om stipendier och fonder på biblioteket, i böckerna finns oftast de flesta stipendier runt om i Sverige med.

pengar till ett speciellt område, eller en speciell skola. Därför är det viktigt att kolla upp vilka stipendier just du kan söka.

Det kan kännas tidsödande och jobbigt att söka stipendium, men att få tillgång till den där extrasumman kan verkligen vara en förmån. Många organisationer som anordnar utlandsstudier har egna stipendier som du kan söka om du åker med den organisationen.


Vill du flytta till

USA?


Uppehållstillstånd - Vad gör jag om jag vill stanna? För att få vistas i USA så måste du ha ett visum. Det finns två olika sorters visum; invandringsvisum för dem som vill flytta till USA permanent och icke-invandringsvisum för dem som vill spendera en begränsad tid i USA. Se till att du ansöker om rätt visum innan du börjar. Invandringsvisum – detta krävs för att kunna bosätta sig permanent i USA även om man inte har för avsikt att söka arbete i landet. Det här visumet är indelat i tre kategorier du kan ansöka om: familjebaserad, sysselsättningsbaserad och Green Card lotteriet. 1. Familjebaserad - Denna kategori är för dem som har en släkting som är permanent bosatt/medborgare i USA. För att du själv ska kunna bli en amerikansk medborgare så kommer denna släkting behöva sponsra dig – bevisa att denne har tillräckligt med inkomster eller tillgångar för att stödja/försörja dig. Har du en fästman/fästmö som är en permanent bosatt medborgare i USA kan du också ansöka om visum under kategorin familjebaserade visum

2. Sysselsättningsbaserat – Detta är för som grundar sin ansökan på att dem vill sysselsätta sig i USA. Ansökan måste bli godkänd av Citizenship and Immigration Services (USCIS) i USA. Detta delas in i tre kategorier: Prioriterade arbetare – personer med extraordinär kunskap/förmåga inom vetenskap, konst, utbildning, affärer eller idrott. Här måste man visa dokument på inter-/nationell erkännande om expertis. Sådana sökande behöver inte ha ett specifikt jobberbjudande så länge som man bosätter sig i USA för att fortsätta arbe-

bosätter sig i USA för att fortsätta arbetet där de har utomordentlig förmåga. 

Professorer och forskare med minst tre års erfarenhet undervisning eller forskning, som är internationellt erkända arbetsgivaren måste tillhandahålla ett jobb erbjudande.

Vissa chefer och chefer som varit anställda minst ett av förfarandet år av utländska dotterbolag, moderbolag, dotterbolag. Den blivande arbetsgivaren måste tillhandahålla ett jobberbjudande och lämna in en ansökan med USCIS.

Sysselsättning baserade visum – om det är brist på arbetare inom ett yrke. För behörighet krävs; 

Utbildad arbetskraft är personer som kan utföra ett jobb som kräver minst två års utbildning eller erfarenhet.

Professionell med en studentexamen.


Har du tur i spel? 3. Green Card Lotteriet— Green Card lotteriet gör varje år ett slumpmässigt urval på 55,000 personer, som ansöker om visum för permanent bosättning, från länder med låg invandring till USA. Dessa personer ”vinner” ett Green Card. Behörighet för att ansöka om detta program bestäms av en persons födelseort, inte medborgarskap. Det enda officiella sättet att ansöka om Green Card-programmet är direkt genom US Departments of States hemsida under den angivna och begränsade i tid anmälningstiden. Det kostar ingenting att delta i programmet. Den amerikanska regeringen använder inga externa konsulter eller privata tjänster för att driva programmet och uppsöker inte enskilda personer om deltagande. Några mellanhänder eller andra som erbjuder stöd för att förbereda en ansökan göra det utan den myndighet eller samtycke av den amerikanska regeringen. Det har förekommit fall av bedrägliga webbplatser poserar som officiella amerikanska regeringens webbplatser. Vissa företag som utger sig för den amerikanska regeringen har sökt pengar för att "fylla" formulär för att inträda i lotteriet. Det kostar inget. Det här är hemsidan med all information om saker gällande Green Card lotteriet: www.travel.state.gov/

För att kunna delta måste du ha: 

En gymnasieutbildning eller motsvarande, eller

Två års arbetslivserfarenhet inom de senaste fem åren i ett yrke som kräver minst två års utbildning eller erfarenhet.


Vann du? INTERVJU Om din ansökan godkänns (om du har vunnit) kommer du bli kallad till intervju och kommer du vara tvungen att betala en avgift för att få gå vidare. Den betalas på intervjudagen. Kostnaden är olika beroende vilket sorts ärende det är. Om du inte klarar intervjun

Till intervjun ska du ta med dig följande:      

Födelsebevis Brottsregister Fotografier för visum Utnämningsbrevet till intervjun Original kopior av alla handlingar som begärts av National Visa Center Läkarundersökning (kolla upp vilka läkare som har behörighet att utföra undersökningar för ändamålet invandring till USA)

Klarade du intervjun? När du erhållit ett visum kolla då genast upp utgångsdatumet. Du måste åka in i USA innan visumet och läkarundersökningen går ut.


KULTUR


Högtider Av naturliga skäl firas andra högtider i USA än i Sverige. Här kommer en kort sammanfattning på helgdagar att hålla reda på. Martin Luther King´s Day Firas den tredje måndagen i januari. Dagen firas till minne av Martin Luther King som kämpade mot de svartas segregation, för fred och lika rätt åt alla. Dr. King spelade en viktig roll för de svartas rättigheter inom USA:s historia. Han drev en kampanj mot de svartas segregation. Den 28 augusti 1963 höll Dr. King sitt berömda tal ” I have a dream” i Washington DC. 1968 mördades Martin Luther King i Memphis, Tennessee. Världen över sörjde den man som stått för fred och lika rätt åt alla. Kampen för frihet fortsatte genom både svarta och vita efter hans död. Måndagen den 20 februari 1986 firades den första officiella Martin Luther King's Day, den första federala högtiden till minne av en afro-amerikan. Skolor, kontor och statliga myndigheter hålls stängda denna helgdag till minne för Martin Luther King.

Independence Day Också känt som ”Fourth of July” är en av de viktigaste nationella helgdagarna som firas i USA. Helgdagen firas den fjärde juli, till minne av när självständighetsdeklarationen godkändes formellt av kontinentalkongressen den fjärde juli 1776. Till följd av godkännandet grundades de förenade kolonierna, två månader senare byter de namn till vad vi idag är vana vid: De Förenta Staterna. Innan självständighetsdeklarationen pågick det stridigheter mellan britter och de nybildade kolonierna, som tyckte att det var komplicerat att bli styrda av en kung på andra sidan Atlanten. Sedan dess har fjärde juli varit en officiell helgdag, som firas traditionellt med picknickfirande, parader, festtåg, patriotiska tal, organiserad beskjutning med kanon och gevär och såklart även fyrverkerier.


Labour Day Är en högtid som blev en nationell helgdag 1894. Det började med en elvaårig pojke vid namn Peter Mcguire som arbe-

Det kom att bli den första måndagen i september som kom att hamna mellan Independence day och Thanksgiving.

Thanksgiving Denna högtid firas fjärde torsdagen i november. Thanksgiving är en av de mest populära högtiderna i USA. Med tanke på att denna högtid infaller på en torsdag blir det ett långt veckoslut för de flesta familjer. Thanksgiving är en högtid för familjen.

tade som tidningsförsäljare och skoputsare i New York. Likt många andra var Peters familj emigranter. Det var inte lätt för immigranterna som de trodde att det skulle vara för dem i det nya landet. Jobben var slitiga, lönen var låg och arbetstimmarna var långa. 1872 gick Peter och 100 000 andra arbetare ut i strejk, de strejkade för att uppmärksamma de rådande orättvisorna. Genom dessa strejker övertygade Peter att fackföreningar var nödvändiga för att kunna göra sin röst hörd. Därefter tillbringade han åren med att för arbetare och de arbetssökande. Han lyckades organisera snickare olika delar av landet. Peter Mcguire och de andra arbetarna i andra städer planerade

Thanksgivingfirandet började med att pilgrimerna emigrerade till Amerika på 1600-talet. Det var vinter när de anlände, de hade de svårt att odla jorden och klara av kylan. De fick hjälp av ursprungsbefolkningen indianerna som visade dem nya grödor som majs och pumpa.


Indianerna hjälpte de nykomna invandrarna med att bygga de första bostäderna, och visade var de kunde fiska och jaga. Indianerna hade rollen som främlingarnas vägledare i det okända landet. Året därpå fick pilgrimerna en lyckad skörd och de ville tacka indianerna genom att bjuda på en tacksägelsefest. Indianerna tog med sig sin mat och pilgrimerna bjöd på det de var vana att äta. Symbolerna för Thanksgiving kom att bli kalkon, majs, pumpa och tranbärssås, allt för att minnas den första tacksägelsefesten med indianarena och pilgrimerna från 1600-talet. När de första staterna blev självständiga blev även Thanksgiving en nationell högtid.

Julen Direkt efter Thanksgiving börjar man julpynta. Till och med på thanksgivingparaden så deltar det varje år en leende jultomte. Detta tyder på att julshoppingen har börjat. Under dem sista dagarna som ledar upp till den 25:e december, då man firar jul i USA så sätter dem sista upp sina julgranar och dekorerar sina hem med vackra dekorationer. Dem flesta hus har utsidorna pyntade med julbelysning. Ofta är det en indirekt tävling mellan husen i grannskapet om vem som har den finaste dekoren.

På den amerikanska julbordet finns kalkon eller skinka, potatis och pajer. Bakelser är ett måste under den här högtiden där ingår bland annat "Crostoli," "Pfeffernuesse," "Berlinerkranser" På julaftonskvällen går barnen och lägger sig tidigt och hänger upp sina stumpor över den öppna spisen eller i slutet av deras sängar för att få presenter av jultomten. Nästa morgon vaknar barnen upp till många presenter i sina stumpor och ännu fler nere vid julgranens fot.


Drickskulturen - Så dricksar du smartast! Drickskulturen är väldigt stor i USA jämfört med i Sverige. Ibland kan det vara svårt att veta hur mycket man ska ge i dricks, när eller till vem. Här kommer några snabba tips !

Du dricksar 15 – 20 procent på restauranger. Ett enkelt sätt att räkna kan vara att dubbla taxan och sedan lägga till några dollar mer.

Du dricksar inte i kiosker eller deli.

Köper du t.ex. en kaffe på Starbucks (som är en kedja) behöver du inte dricksa, men på de flesta caféer har de en liten drickskål där du kan lägga lite mynt eller några dollar.

Befinner du dig på en bar dricksar du en dollar per drink/öl/vin (du lägger sedeln på bardisken.) är baren lite finare dricksar du två dollar per drink.

När du åker taxi lägger du till två dollar i dricks per resa och ungefär tio dollar när du åker en längre sträcka som t.ex. till och från en flygplats.

Du dricksar även på skönhetssalonger: hos frisören, när du gör manikyr/pedikyr etc.


Superbowl Super Bowl är finalmatchen i amerikansk fotbolls ligan USA:s nationella liga (NFL). Den spelas på en söndag i slutet av januari eller i början av februari. Matchen och festligheterna runtomkring utgör den så kallade Super Bowl Sunday, som under årens lopp har blivit den mest sedda TVsändningen i USA och liknas även ibland med en högtidsdag. Flera kända sångare och musiker har uppträtt innan matchen samt under halvleksvilan. Dagen har även blivit en dag då stora mängder mat förtärs – endast på Thanksgiving-helgen äts det mer i USA. Super Bowl spelades första gången den 15 januari 1967 som en del av en överenskommelse mellan NFL och dess yngre rival American Football League (AFL) Ligamästarna från de båda ligorna möttes i vad som då kallades AFL-NFL World Championship Game. Efter 1970 när ligorna slogs ihop blev Super Bowl NFL:s finalmatch.


Vill du studera eller flytta till USA?  
Vill du studera eller flytta till USA?  

En online-tidning för dem som vill studera eller flytta till USA.

Advertisement