Page 1

ARCHITECTURE + DESIGN + RESEARCH

Portfolio Chaoran Fan

2019


2


INTRODUCTION: About me (4), Resume (5). PROFESSIONAL WORK: Urban Morphology Research (6), llLab. Architects (10). ACADEMIC WORK: Exhibit_New_ Collectives (14), On Edge (20), Yin Yu Tang (24), Soak_Float_Filter (26), Library O (32) .

Index

03


hi

, this is Sophie Chaoran Fan and I am currently a third year student at

University of Waterloo School of Architecture. I am interested in the poetics of architecture, creating spaces for cultural, social, and interpersonal interactions, as well as the sustainability of design. Here are some of my selected works. Enjoy!

04


education 2016 - Present

Candidate for Bachelor of Architectural Studies, Honours Co-op

2014 - 2016

Ontario Secondary School Diploma

University of Waterloo, Cambridge, Ontario, Canada

Hammarskjold High School, Thunder Bay, Ontario, Canada

experience 2018_09 - 12

Architectural Intern, llLab., Shanghai, China

2018_01 - 08

Research Asistant, Adrian Blackwell, University of Waterloo

+ Worked closely with architects to develop concept design for Farmers House Collective, Beijing. + Produced presentation models and packages. + Manage raw GIS data in ArcGIS using different methodologies + Conduct thorough research and created five sets of urban maps to trace the urban transformation of the city of Shenzhen, China

2017_09 - 12

Research Asistant, Jane Hutton, University of Waterloo

2017_ 06 - 07

Architectural Intern, THAD Beijing office

2018_04

Watonomous Car Team Graphic Design, University of Waterloo

+ Conducted research on Chongqing Urban Planning including “Sponge City” applications case studies, and Chongqing Urban Planning Competition + Collaborated to refine hotel design and residential villa design using AutoCAD. + Created renders providing design insight using Rhinoceros, Maxwell Render, SketchUp + Created promotional material and helped with recruitment for student design team at UW building autonomous cars.

awards 2016 - 18

Excellent Standing, University of Waterloo

2018

International Experience Award, University of Waterloo

2016 - 17

President’s Entrance Scholarship, University of Waterloo

+ Academic average 80% or higher + Academic average 80% or higher + Entrance average 95% or higher

skills Software

CV

Rhinoceros 6

Houdini

Languages English

AutoCAD

Photoshop

ArchiCAD

Illustrator

ArcGIS

InDesign

SketchUp

Premiere

CNC

Grasshopper

Lightroom

3D Printing

Mandarin Chinese Shop Skills

Laser Cut

Maxwell Render

3D Scanning

V-Ray Render

Wood Working

05


01 “A City of Exacerbated Difference” — A research assistantship with Professor Adrian Blackwell: Mapping out the urban transformation of Shenzhen, China

1980

Guangming

Long Gang Ping Shan

Long Hua

Super Headquarter base

Bao’an

Houhai Qianhai

Houhai

Shekou

06

OCT

Futian CBD

Luohu


1990

2000

2010

2020

checkpoints urban villages + historical Villages

urban outline urban centre ports and borders Shenzhen economic control line (second line) municipal border line infrastructure (railway, highway, metro lines)

During a four month research position, I have drafted five different maps that traces the urban transformation typologies for Professor Adrian Blackwell’s book “Shenzhen, model for the 21st Century: tracing the arbitraged topologies of neoliberal urbanization�. The maps that I created speaks for these urban typologies consist of ports and borders, infrastructures and centers, village and compounds, cheap and valuable nature. The maps were drawn in a 10 year increment, to show the massive transformation and progression of Shenzhen from 1980 to 2020. This map in particular is the superimposition of all five maps that only showcase the representation of the different urban forms, and illustrate the different typologies tracing this urban transformation. Professional Work

07


02 Scaffold and Horizons - Office of Useful Art — A installation project at MOCA, Toronto with Professor Adrian Blackwell

This installation functions as an ‘office of useful art’ — a set of agile furniture that can be organized to accommodate workshops, meetings, thinking and studying — for the Art in Use space and programs.

48 ”

64

08

32”

48 ” 32

32

32”

16”

16

80

16” ” 64

16

” 16”

18”

16

Low Stool

Short Bench

Long Bench

Wide Bench

16

Long Table /Archive Partition

Both an artwork and a functional solution to an institutional need, Scaffold and Horizons (Earth and Sky) consists of a modular system of steel frames and a series of plywood and felt surfaces. These elements are dimensioned in relation to the human body with standard construction materials and can be configured in familiar and unfamiliar, useful and useless ways.

Scaffold and Horizons (Earth and Sky), 2018

Short Table /Archive Partition

This is the second configuration of Scaffold and Horizons and its form responds to Light Therapy by creating a space for pause before entering the room and for reflection thereafter.

” 16”


Public Use Configuration I The bleachers

Public Configuration II Facing bleachers

Public Use Configuration III Ziggurat

Office Configuration

Archive Space

Professional Work

09


03 Architectural Internship at llLab. Architects, — A duration of four-month internship at llLab., I made two 1 : 50, detail experiential oriented model. One is the stone village housing in Shanxi, another one is the farmers house collective in Beijing, China.

10


Professional Work

11


12


These drawings are created for Farmers House Collectives in Beijing. The topographic landscape is a continuation of the journey up the hill, and the partitions/retaining walls becomes either the entry threshold or benches to create visual discontinuity to give privacy to both houses but not isolating the two. Professional Work

13


04 Campus and City — A new form of community constructing the domestic and the collective

Exhibit_New_Collectives 3A Studio Master Plan for York University Student Housing An exhibition space within a university campus can create community building opportunities by providing um-programmed and free maker-spaces for students to interact. Connecting exhibition spaces to student residency enables a freedom for people to gather and collectively work together within a regulated zone. Res weaves the act of sharing that is inherent for exhibition spaces with the private realm of student housing to develop a new idea of how private spaces can still be accommodated within a co-living housing typology. A transportation pathway runs diagonally across the residential blocks to create connection nodes between exhibition and housing spaces. The building blocks are subdivided to create individual houses with shared amenities on the ground floor. Roof gardens weaves into a network that accommodates access from all sides, forming trails for pedestrians and provokes moments of shared living. In order to weave in the exterior urban fabric, we introduce elevated walkways and bike routes to create access points into the shared spaces from the adjacent neighbourhoods. *In Collaboration with Sheldon Chen, Alina Turean 14


1. Grid Layout

2. Green Corridors

3. Circulation

4. Exhibition Spaces

4. Exhibition spaces

Academic Work

15


I. Residential Unit

II. Institutional + Commercial Store Fronts

Common Space ( kitchen / study rooms) Circulation

B

D

B

C

A

A

C B

D

16


Vignettes showing the sequence of the pathway

Section A

Section B

Academic Work

17


Section C Craft Workshops

The Quad

Section D

Fabrication Workshops + Studios

Residential Houses

18

Student Residence

Public Exhibition + Lecture Hall

Interior E

Accessible Roof


Fabrication Workshops + Studios

The Path

Artist Studios/Loft Spaces

Restaurants + Cafes

Public Gallery

Exhibition

Student Residence

ftops

Academic Work

19


05 The “affect” studio: — A cinematic spatiotemporal architectonic exploration

On Edge 2A Studio Final Solo This studio explores the cinematic effect on the transformation of space in architectural design. This theatrical space situates within a precarious but poetic setting. The dynamic stages expresses the sensation of suspended elation, the overwhelming explosion of events that is occurring on the multiple-leveled staging. The cat-walk like stages allow conversations between the spectator and the actor. The light punctures in the lobby area and the various flows of tectonic floor plates encourages semiprivate gatherings, provides place of repose. The affect of the dancer on the audience, combined with the sensation of the space to the passengers or visitors, forms the anticipation of the secondary theatre: the movement of the audience in and out of the space, vertical and horizontal, the diagonal and the orthogonal. 20


Academic Work

21


Model Photo depicting the theatrical experience

22


Informal Stage looking up into the light punctures

Informal Stage intertwined punctures creates tension

Informal Stage view into the light well spaces

Academic Work

23


06 Yin Yu Tang — 1: 50 model made with basswood, museum board.

*In Collaboration with Sheldon Chen, Michelle Li, and Abhishek Ambekar

Huanghsan District

Yixian County Huizhou District Qimen County

Shexian County Zuotian

Yunxi District Huangshun Cun

Xiuning County

24

Huang Dun Huangshun City

Yin Yu Tang is a merchant family residence in the village of Huang Cun, located within Huizhou Region in Eastern China. Constructed during the late Qingdynasty (1644-1911), Yin Yu Tang typifies a traditional Huizhou Courtyard House, with a layout in the kou-character type (kou meaning “mouth” in Chinese and has a square shape with an empty center). The name of the house can be translated simply into Shade/Shelter (Yin), Abundance (Yu), and Hall (Tang); yet its poetic interpretation signifies that Yin Yu Tang was a haven to past ancestors and their living descendants, inviting in good fortune and prosperity.


Academic Work

25


07 Revitalize the Riparian Zone — Tectonic, vegetation and programmatic vision of wetland ecology

Soak , Float , Filter 2B Studio Final Solo This Landscape Design Studio focuses on re-engaging with the forces of the site. Working with the Grand river, this project is a critique of working with the force of the river, using wetland riparian zone as a bio-filter to purify the urban storm water, create new habitats for fishery as well as swimming facilities for the residents and more importantly reduce urban flooding issue. This project explores the tectonic, material, vegetation and programmatic vision of wetland as a sponge that retains, filters and nurtures the species. This project prompts the detailed development of the tectonic, material, and the programmatic of the wetland ecology.

26


Academic Work

27


Site Strategy Flood Analysis

d. c. a.

b.

Water Retention Pond Flood Lines(1m elevation change) a. Sedimentation

Storm Water Collection

b. Pathogen+heavy metal Precipitation

Topography Peaks

c. Nutrient Removal + Recycle

Flood Edges Movement of Water Flow

28

a.

Grand River

d. Fishery

d. b.

c.

Storm Water Retention

CHAORAN


Adaptive Flood Strategy

Boardwalk Dry Seasons

Discontinuity forms new decks Flood seasons

Academic Work

29


Retention Pond I Pathogen +Heavy Metal Precipitation

Retention Pond II Nutrition Removal and Recycling

Retention Pond III Fish Hachery + Recreational Facilities

Overall Long Section showing the sequence

30


Structural / Systematic Elements renders showing the fish hatchery + fishery facilities

Academic Work

31


08 Library O — A reading experiences formed by lightwells, and light punctures to create diffused lighting for tranquil spaces.

1B Studio Final Solo Library O is designed for social gathering, sparkling of thoughts, through the experience of different lighting conditions. The transparent punctures explores the possibilities of creating diffused lighting and peaceful atmosphere for reading and for repose. There are four main central spherical light wells, also slit windows on the East and West side, creating a spiritual path way along side of the light wells. Diffused lighting is highlighted as this library explore the possibilities of lighting conditions of how natural light travels through space.

32


Academic Work

33


First Portuguese Cutural Centre

Sadra Park Trail

YOU ARE

HERE

Wadsworth Park Public Services Residencial Commercial

34

Pope Paul Catholic School Library O could potentially provides the elementary school kids with books in the children’s collection and a good place for them to study and work on group projects after school.

St. Clair Ave. West This Street is filled with both commercial and social public service two-storey buildings which is convenience for the residential neighbourhood around.


BOOK

FETISH

LIBRARY O

Library O provides the neighbourhood with a vast amount of book collections from children to adult. Being part of the busy St. Clair Ave., Library O takes the responsibility of as well as bringing the people with new insight for knowledge and architectonic experience.

Academic Work

Earlscourt Park

Joseph J. Piccininni Community Centre

It provides a excellent greenery viewpoint to the urban landscape. It is located on the East side of the library. Visitor’s attention is easily drawn to the extrusion behind the greenery which is potentially Library O.

It is a place for social gathering, communal and family activities to occur. It concludes a various sport fields and clubs. It is one of the largest communal facilities in Toronto which forms an attraction to the whole area and brings more people to use Library O.

35


1

2

3

4

5

14 8

13

8

15

6

7

Third Floor

9 12

8

8 11

Second Floor

Basement Auditorium

36

1

Entry

2

Staff Office/Storage

3

Technology Work Stations

4

Adult Collections

5

Public Biking Storage

6

Auditorium

7

Research Centre

8

Light Well/Place of Repose

9

Quiet Study Desks

10

Non-Fiction Collections

11

Computer Lab

12

Fiction Collections

13

Children’s Collections

14

Young Adult Collections

15

Teenager Collections


Kid’s Playground Teenagers Adolescent Public Reading Area Reserch/Hatcher’s Lab Young Adult Adult Lobby Auditorium

Different lighting conditions forms different service sectors, around the light wells more social gathering, children’s playground occurs; on the sides of the light well, where is it more private and quiet, reading spaces are formed. The closer to the roof, the more natural lighting is going to go through the light wells, as illustrated with the different tones of darkness of the colours.

Academic Work

37


thank you.

Profile for fansophie

Winter Portfolio 2019  

Winter Portfolio 2019  

Profile for fansophie
Advertisement