Revista de la Asociación de Familias Numerosas de Cataluña Tres o Més. Número 38

Page 1

38

tres

o més FANOC (Famílies Nombroses de Catalunya) Juny de 2019 • www.fanoc.org

T’ESPEREM EL 26 I 27 D’OCTUBRE AL SALÓ DE FAMÍLIES NOMBROSES A FIRA DE BARCELONA! ENTRADA GRATIS A SALOFAMILIESNOMBROSES.COM

Nous cupons descompte P12 Trobades electorals per a l’alcaldia de Barcelona P22 Racó dels nens P38


Ja has descarregat el carnet de FANOC? Recorda que amb aquest carnet t’identificaràs com a soci i podràs accedir a més de 300 descomptes en empreses de diversos sectors! Aquest format és molt pràctic i més respectuós amb el medi ambient.

DESCARREGA-TE’L EN TRES PASSOS: Descarrega o verifica que tens instal·lada l’app gratuïta Pass Wallet, Wallet o similar en el teu mòbil.

Accedeix a la teva Zona d’usuari de FANOC (a través de fanoc.org) i prem el botó “Puede descargar su carnet digital”. Automàticament rebràs un e-mail amb l’enllaç per fer la descàrrega.

Un cop cliquis sobre l’enllaç (sempre des del mòbil) el carnet es descarrega automàticament dins de l’aplicació.

T’animem a descarregar-ho i aprofitar així tots els avantatges pels socis! Recorda que el poden descarregar tots els membres de la família que tenen smartphone. Quan s’apropi la data de caducitat del teu carnet, des de FANOC t’enviarem un email amb un enllaç que et dóna l’opció a descarregar-te el carnet digital. Si tens qualsevol dubte pots trucar-nos al 933 511 000.


Una gran família de grans famílies Han passat les eleccions estatals, municipals i europees i hem pogut aprofitar-les per a traslladar a tots els grups polítics la realitat i les demandes de les famílies nombroses. En campanya és més fàcil que t’escoltin, després, una vegada al govern, és més difícil que compleixin les promeses. Però aquesta és la nostra funció: recordar-les-hi i ajudar-los a que siguin una realitat, amb propostes concretes. En alguns casos no ens queda altra que anar als tribunals, com ha passat ara amb el manteniment de la categoria especial fins el darrer fill. El Tribunal Suprem s’ha pronunciat i ens ha donat la raó, però encara hem de pressionar perquè compleixin la sentència. Darrera hi ha històries de moltes famílies a les què sí els hi va d’uns milers d’euros menys que hauran de pagar, per exemple, a les universitats; o dels mil dos-cents euros de més a la deducció de l’IRPF.

Raul Sancheztiu Director Execu Si no fos per l’existència d’una associació com és FANOC, la nostra veu no seria escoltada

FANOC // JUNY 2019

Si no fos per l’existència d’una associació que ens representa com és FANOC, la nostra veu no seria escoltada i les famílies nombroses no tindríem qui lluités per evitar la nostra discriminació i, sobretot, la manca de reconeixement de la nostra aportació al benestar i el futur del país. No som pocs, ara a Catalunya ja hem superat les 121.000 famílies amb el títol de família nombrosa. Vam estrenar l’any 2019 la nova web, que està agradant molt i que ha fet incrementar de manera important les visites, i per tant que hi hagi més famílies ben informades. Però també aquest any hem vist com el Govern de Catalunya ens ha reduït quasi un 40% la subvenció que rebíem del 0,75% de l’IRPF per a fins socials des de feia dinou anys, després de reduir-nos l’any anterior un 12% la subvenció del conveni bianual amb la Generalitat. El Servei d’Informació i Assessorament a Famílies Nombroses és l´únic programa a tot Catalunya adreçat al col·lectiu de famílies nombroses. No s’entén que per una banda, tothom parli de com ajudar a que es puguin tenir més fills i per l’altra banda, es retallin cada vegada més els recursos per a aquestes famílies. Sortosament a FANOC hem buscat sempre altres recursos a més del públics que ens permeten seguir treballant, encara que amb menys possibilitats. La manera que tenim de ser forts és que siguem molts. Per això volem agrair-vos el suport a totes les famílies que ja sou associades, i les que no, demanar-vos que us sumeu a aquesta gran família de grans famílies que és FANOC. Aquest any tenim la cinquena edició del Saló de Famílies Nombroses de Catalunya, el darrer cap de setmana d’octubre, gratuït per a totes les famílies nombroses. Serà la nostra gran festa, de la que teniu informació en aquesta revista. Us esperem! Quant més siguem, més aconseguirem!

Tres o més EDITORIAL

3


21

40

CUPONS DESCOMPTE pels socis de Fanoc

10

13

Q HEM 20

28


34

Continguts 34

08 LA VEU DE LES FAMÍLIES ENTRE ESTACIONS La conciliació no nomes és per a tenir cura dels més petits.

15 FANOC

QUÈ M FET? 15

QUÈ HEM FET? Activitats familiars realitzades. ENTREVISTA Entrevista a Elisabeth Salvat, mare de trigèmins.

32 ALTRES ASSOCIACIONS

Denunciamos ante la CNMC 330 casos de familias que no han podido acceder al bono social por las trabas de las eléctricas.

34 SOBRE LA FAMÍLIA

Les famílies han començat a rebre les ajudes del bo tèrmic de la calefacció. El permiso de paternidad de 8 semanas por fin en vigor desde el 1 de abril

41DESCOMPTES

Descomptes d’empreses pels socis Tres o més CONTINGUTS

5


Vols divertir -te en familia els caps de setmana? Descobreix les activitats pels socis de FANOC! Cada mes des de FANOC organitzem com a mínim una sortida familiar amb gratuïtat o preu molt reduït ja que sabem el cost que suposa fer activitats en família, i més quan es tracta de famílies nombroses. Les properes activitats són: 29- 30 de juny Parc Aquàtic Illa Fantasia: 50% de descompte pels socis Diumenge 7 de juliol Parc d’atraccions Tibidabo: Fills/es menors de 16 anys gratis i adults 30% de descompte 31 agost-1 setembre Parc aquàtic Aquòpolis Costa Daurada: Preu de 14,50 per persona (totes les edats) exclusiu pels socis. 5-6 d’octubre activitat guiada a la Granja Natura de Navàs: 50% de descompte pels socis 26-27 d’octubre Saló de Famílies Nombroses a Fira de Barcelona: Entrada gratuïta per a totes les famílies nombroses. Entrades a salofamiliesnombroses. com CaixaFòrum: cada mes una activitat al 50% de descompte pels socis i CosmoCaixa activitats gratuïtes o a preus molt reduïts periòdicament que s’informen a la web de FANOC.

TOTA LA INFORMACIÓ A: www.fanoc.org (dins de serveis / activitats familiars) i a través dels nostres mitjans habituals email, web, xarxes socials, etc.


FANOC (Famílies Nombroses de Catalunya) N 38- juny 2019

Presidenta Emilia Tarifa — Secretari General Pau Saumell — Vocals Rita Jurado Darío Durà Nana Corredera, — Directora Àrea Social Maite Marín — Àrea de Promoció Assumpta Amat — Estudis Maria José Solé

Vicepresident Manuel Miró — Tresorer Carles Nafría — Director Executiu Raúl Sánchez — Directora departament de socis Sandra Pachón — Comunicació Esther Villa — Marketing i Desenvolupament Estratègic Celene Gómez

FANOC Balmes, 92 3r 2a 08008 Barcelona 933 511 000 • info@fanoc.org • www.fanoc.org Direcció creativa i artística Alberto Anda (alberto@albertoanda.com) Impressió GPG Dipòsit legal B-30782-1995 La reponsabilitat per les opinions emeses en els articles publicats corresponen exclusivaments als seus autors. S’autoritza la publicació dels articles d’aquesta Revista indicant la seva procedència.

Amb el suport de:


comprar envasos de gran capacitat i sortia bé de preu.

A principis d’any 2019 FANOC ha realitzat una enquesta entre els socis per a què ens ajudeu a ser més eficaços i rebeu un millor servei. A continuació donem resposta alguns dels comentaris i dubtes que ens heu realitzat.

algun establiment o botiga del vostre municipi que estigui interessat en fer descomptes i/o tractes especials a famílies nombroses podeu contactar amb nosaltres per tal d’incloure’ls al pla d’avantatges per a socis i per a donar-ho a conèixer a la resta de famílies.

M’agradaria que s’ampliessin els descomptes i activitats fora de l’àrea metropolitana de Barcelona, ja que als pobles més allunyats hi ha molt poca oferta d’avantatges. Des de l’associació estem treballant per a millorar aquest tema que molts socis ens heu comentat. Cada cop tenim més delegacions locals arreu de diferents municipis de les 4 províncies catalanes. Aquestes treballen a nivell local tant els avantatges que poden obtenir des de l’administració local com el suport del comerç i les entitats culturals i d’oci de la localitat. Actualment ja tenim 13 delegacions i ens queda molt per fer. Si coneixeu

8

LA VEU DE LES FAMÍLIES Tres o més

Així mateix, també tenim diversos comerços online que arriben a tot el territori català. Podeu veure’ls a la web de FANOC a l’apartat de “ofertes online”

Estem molt i molt contents de FANOC amb els descomptes que fan als FGC, això és impagable. Això que sigui a meitat de preu és una meravella i un gran estalvi. Nosaltres el què trobem a faltar són descomptes als supermercats com Caprabo o Mercadona, per posar 2 exemples. I també ens va saber molt greu que ja no poguéssim anar al Makro, que podíem

Gràcies, ens alegrem que estigueu contents amb la nostra feina. Respecte als supermercats moltes famílies van lamentar la pèrdua del descompte amb Makro, que va ser totalment aliena a nosaltres ja que per política interna de la marca ja no poden oferir descomptes a cap col•lectiu. Per aquest motiu, hem treballat molt per a aconseguir el descompte en els supermercats Gros Mercat, que igual que Makro venen productes a l’engròs i que ofereixen als socis que puguin comprar en 13 establiments de tota Catalunya i a més un 5% de descompte per a les compres en dissabte. Seguirem treballant per aconseguir més descomptes en alimentació.

És una bona acció la que feu i jo personalment m’hi trobo molt representat. A nivell informatiu de com aconseguir descomptes, accions com la de l’ajut anual per família nombroses, bo social de la llum... Són ajuts que sense la vostra implicació, crec que ja hauríem perdut. Moltes gràcies. Moltes gràcies, a FANOC un dels principals serveis que oferim és el d’informació i assessorament a les famílies nombroses i que estigui ben valorat ens dóna forces per a seguir treballant per a mantenir-vos sempre ben informats en qüestió d’ajudes, reivindicacions, descomptes,...etc.

És difícil avui dia anar a hotels on es pugui trobar habitacions de 5 persones o ofertes per JUNY 2019 // FANOC


famílies nombroses. O packs de vacances per família nombroses... seria interessant tenir més facilitats a l’hora de trobar hotels que tinguin aquesta opció. És cert que viatjar amb fills no sempre és fàcil. Per això hem creat el Segell de Turisme Familiar, per ajudar-vos a saber quins són els millors llocs d’Espanya per a les vostres vacances en família i els que estan adaptats a les vostres necessitats. Us animem a donar una volta per a la web del Segell de Turisme Familiar: www. familiayturismo.com Així mateix, a la web de FANOC dins de les ofertes també trobareu diversos hotels, cases rurals, càmpings, etc. de Catalunya, que a més de formar part d’aquest segell, també ofereixen descomptes als socis.

Som família nombrosa des de 2015. Una família de tipus reconstituïda amb 5 fills. 2 de la meva dona, 2 meus i 1 en comú. L’any passat la meva ex-dona va tenir un altre fill i va demanar el títol de família nombrosa i com no va haver-hi una acord de qui es quedava amb el títol de família nombrosa, des del Departament de Benestar ens va arribar una carta on deia que li adjudicaven el títol a ella ja que té el padró dels nens. Tot es molt injust. He perdut el títol de família nombrosa especial. Últimament a FANOC estem rebent moltes consultes de situacions molt similars a l’exposada on hi ha una família enllaçada i només una de les FANOC // JUNY 2019

parts té dret a mantenir o adquirir el títol oficial de família nombrosa.

A continuació us expliquem què passa amb el títol de família nombrosa en cas de separació o divorci? En cas de separació, la majoria dels pares es separen únicament de les seves parelles i actualment, cada vegada més en cas de separació els jutges tendeixen a dictar sentències de custòdia compartida, és a dir, que els fills passen el mateix temps amb cada un dels seus progenitors. Fins fa un parell d’anys, almenys a Catalunya, en cas de separació s’expedia un títol de FN per a cada un dels progenitors sempre i quan poguessin demostrar que els fills, tot i no viure junts, depenien econòmicament d’ells. Tot i que la llei ho deixa clar a l’article 3.3*: Nadie podrá ser computado, a los efectos de esta Ley, en dos unidades familiares al mismo tiempo. Durant uns anys es va seguir mantenint els dos títols per tal d’ajudar a ambdós progenitors. Coincidint amb la posada en marxa de l’últim benefici fiscal per al col•lectiu, és a dir, la desgravació de 1.200€ o 2.400€ segons categoria, per a família nombrosa, s’han detectat aquestes duplicitats i s’ha hagut de començar a rectificar els títols de família nombrosa per tal que compleixin el que dicta la llei. Això ha implicat que des de fa aproximadament un parell d’anys un dels dos progenitors i en molts casos germans i germanes biològics per part de pare o mare es quedin fora de l’empar de la Llei de suport a les famílies nombroses.

Tenim clar que cal buscar una solució a aquesta situació, que la llei ha quedat obsoleta i que ha de començar a evolucionar tal i com ho ha fet la societat per tal de no deixar a cap membre de la família nombrosa fora dels límits de la llei. També tenim clar que trobar una solució serà veritablement complex. Per ara la realitat es que s’ha de complir la Llei actual i això implica no poder fer duplicitats. Des de la Generalitat, es dona la oportunitat de què els progenitors es puguin alternar la titularitat del carnet de família nombrosa cada dos anys, cosa que implicaria que els fills comuns sempre estarien coberts per la llei i que els pares es podrien alternar tots aquells beneficis més genèrics (IBI, llum, aigua, energia tèrmica, desgravació fiscal, ….) Per acollir-se a aquesta modalitat és indispensable que hi hagi acord. En cas que els pares no es posin d’acord la Generalitat donarà el títol al progenitor que comparteixi el padró amb els fills. Des de FANOC i la Federació Espanyola de Famílies Nombroses ja s’està treballant en aquesta problemàtica però la recent dissolució de les Corts amb motiu de les eleccions ha paralitzat tota la feina i potser s’haurà de començar de nou passats els comissis. De totes formes, seguirem treballant per a trobar una solució el més aviat possible.

*Ley 40/2003, de 18 de noviembre. FAMILIA NUMEROSA. Protección a las Familias Numerosas

Tres o més LA VEU DE LES FAMÍLIES

9


NADIUS O ORFES DIGITALS? Els nens utilitzen les tecnologies digitals per a tot: per jugar, per veure dibuixos i vídeos o per xatejar. Però... utilitzar és el mateix que fer-ne un bon ús? Els experts deixen clar que no.

A

l supermercat, al parc, a l’ambulatori, al restaurant. Cada vegada es veuen nens més petits amb un dispositiu mòbil a les mans. El que abans resultava estrany i fins i tot xocant, ara s’ha convertit en normal: nens que aprenen a utilitzar aplicacions abans que a parlar o caminar, xavals que saben fer anar millor una tauleta que un llapis... Unes pràctiques que, lluny de reduir-se o estabilitzar-se, semblen augmentar, i que institucions com la Comissió Europea s’han proposat estudiar. Ho ha fet a través de Nens (0-8) i tecnologia digital, un estudi comparatiu que analitza els hàbits

10

LA VEU DE LES FAMÍLIES Tres o més

tecnològics de 200 famílies de 17 països. La idea és, com avança el nom d’aquesta recerca, saber com utilitzen les noves tecnologies els infants menors de 8 anys, però també descobrir quina percepció tenen de dispositius com el mòbil, la tauleta o l’ordinador els seus progenitors i, esclar, com en regulen l’ús entre els menors. I, encara que falta una mica per conèixer els resultats d’aquesta recerca a escala global, ja es pot accedir a les dades de l’estudi dut a terme a Espanya. Dades que ens diuen, per exemple, que, malgrat que la televisió segueix sent el dispositiu més utilitzat pels menors de 8 anys, les tauletes són

els gadgets preferits entre els nens i nenes d’aquesta edat. El perquè cal buscar-lo, segons explica la investigadora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona i una de les coordinadores d’aquest estudi, Cristina Aliagas, en les característiques d’aquest dispositiu: més petit, més fàcil de transportar, més interactiu i, sobretot, més variat pel que fa a continguts. I és que, així com la televisió només permet veure les sèries i dibuixos que les cadenes decideixen retransmetre, la tauleta ofereix l’opció de triar entre les múltiples alternatives de la xarxa i, molt important, fer-ho entre els formats que més agraden als xavals: els vídeos i els jocs. Unes preferències JUNY 2019 // FANOC


que, tal com explica Aliagas, expressen tant els nens com les nenes i que ens mostren l’ús que els infants fan de les noves tecnologies: a diferència dels adults i adolescents, utilitzen els dispositius únicament per jugar i passar una bona estona. A través d’aquests gadgets, veuen dibuixos, accedeixen a vídeos de YouTube i juguen amb aplicacions que tenen a veure amb els seus interessos. “Els infants trien continguts digitals que estan marcats per les seves passions. Per exemple, els nens a qui els agraden els jocs de construcció juguen tant al Lego com al Minecraft”, explica Aliagas que, a més, comenta que una de les coses que resulta més sorprenent és que els infants, tot i que estan exposats a les noves tecnologies des dels primers anys de vida, no saben exactament què és això d’internet. Tenen clar que sense wifi no poden accedir a plataformes com YouTube o Play Store, però poc més. RESTRICCIÓ O SUPERVISIÓ? I què passa amb els pares? Com aborden les noves tecnologies? Doncs, en la majoria dels casos, des de la distància i amb preocupació. I és que, tot i que els progenitors són els primers que ensenyen als seus fills a encendre la tauleta o l’ordinador, després de les explicacions inicials deixen que siguin ells els que descobreixin com utilitzar aquests dispositius. Una autonomia que, malgrat les aparences, no ho és. La raó? Davant la por que puguin accedir a continguts no aptes per a la seva edat, els adults opten per instal·lar programes de control parental que restringeixen l’entrada dels menors a certes pàgines web, i els nens, sense opció a equivocar-se i sense criteris per navegar, queden totalment desproveïts d’eines per fer un ús responsable d’internet. Una forma d’assumir les noves tecnologies FANOC // JUNY 2019

totalment oposada a la d’altres progenitors -una minoria-, que opten per reduir l’autonomia dels seus fills a canvi d’augmentar la seva presència i ajuda durant l’ús de dispositius digitals. Actitud que, segons els autors, és la més interessant per regular l’accés a les tecnologies digitals. Acompanyant els infants i donant-los llibertat de navegació, comenten, no només s’augmenten les experiències digitals del menor sinó també els seus coneixements i habilitats crítiques. “És important que hi hagi molta conversa i reflexió i que es faci davant de les pantalles. Per què? Doncs perquè hi ha una relació entre les normes que posen els pares i no saber encarar una relació de risc per part dels nens”, comenta Aliagas. L’opció dels pares hauria de ser reduir l’autonomia dels seus fills a canvi d’augmentar la seva presència i ajuda durant l’ús de dispositius digitals. ORFES DIGITALS De la mateixa opinió són els coordinadors de Los nativos digitales no existen, la periodista i especialista en màrqueting online Susana Lluna i l’informàtic i autor del blog Microsiervos, Javier Pedrera, Wicho. També els 16 experts en entorn digital que han contribuït a elaborar un llibre que vol servir de guia als pares que s’enfronten a l’educació dels seus fills en l’era digital i que, tal com diu el títol, pretén acabar amb la idea que els nens d’avui, pel simple fet d’haver nascut en la mateixa època que l’iPhone, són experts en tecnologia digital. “Que el teu fill sàpiga fer una cerca amb veu per YouTube, no vol dir que sàpiga quins continguts ha de veure o no, quines pautes de seguretat ha de seguir o què passarà amb la seva reputació digital”, explica Lluna, que creu que s’ha confós la facilitat de molts nens i adolescents per navegar de forma intuïtiva per la xarxa o utilitzar plataformes com Facebook o Snapchat amb la seva

competència digital. Ser competent digitalment significa fer anar l’ordinador amb desimboltura, però també tenir criteris a l’hora de buscar informació, ser capaç de generar contingut escrit o audiovisual, fer-ne un ús responsable i, en això, la majoria dels nens són “orfes digitals”. Per aquest motiu és tan important que els pares abordin les noves tecnologies com ho farien amb qualsevol tema que afecti l’educació i seguretat dels seus fills i que entenguin que, perquè es desenvolupin de forma segura i responsable a la xarxa, no només han d’acompanyar-los en el procés, també han de tenir interès i nocions en la matèria. Això implica compartir moments d’oci digital amb els seus fills, deixar que naveguin de forma lliure per la xarxa però sota la seva mirada i supervisió, aprofitar els seus encerts i equivocacions per compartir coneixements amb ells i estar al dia d’internet i dels interessos del fill. És important que els pares abordin les noves tecnologies com ho farien amb qualsevol tema que afecti l’educació i seguretat dels seus fills “És necessari investigar quines aplicacions, quines pàgines i quins continguts els agraden als teus fills. Si al teu fill li agrada un youtuber, almenys hauries d’investigar qui és i per què li agraden aquests continguts. Igual que quan el teu fill va a una festa i tu et preocupes per qui hi va i qui no hi va”, explica Lluna, que afegeix que el que és veritablement irresponsable és girar l’esquena a una realitat, la digital, que no només afecta el futur professional dels seus fills, sinó també a la seva seguretat i reputació online.

-Article d’Ainhoa Boix

www.criatures.ara.cat Tres o més LA VEU DE LES FAMÍLIES

11


ENTRE ESTACIONS Per Maite Marín Directora de l’Àrea social de FANOC

LA CONCILIACIÓ NO NOMES ÉS PER A TENIR CURA DELS MÉS PETITS Sempre es parla de conciliació en relació a les càrregues familiars que impliquen els fills però que passa quan a part de tenir fills, els teus pares o fins i tot els teus avis et necessiten. Cada vegada més l’esperança de vida és més llarga però no tothom arriba en les mateixes bones condicions físiques i/o mentals. Els meus fills han tingut la gran sort de conèixer als seus 4 avis i a 5 dels seus besavis. És una passada veure la relació i les confidències que es creen entre les diferents generacions. Si amb els avis es nota, amb els besavis és increïble. Veure com coses que a tu mateix de petit no et deixaven fer, als teus fills sí que els hi permeten, o veure com un nen del tot mogut quan interactua amb la seva besàvia ho fa molt a poc a poc i amb molta cura doncs veu la seva fragilitat. També és enyorable veure que hi ha coses que no canvien, com que els expliquen el mateixos contes, com el del Lleó nº 13, fan les mateixes bromes al iniciar una partida als escacs, com començar tal i com ho feia kasparov o explicar “batalletes” de diferents actors de cinema que al principi no saps ni qui són, però que amb el temps, et fas tot un expert. Sempre he pensat que ha sigut i és tot un privilegi per als nens tenir als seus iaios o súper iaios, tot i que això, ha implicat en més d’una ocasió, tenir que passar per la pèrdua o la dependència d’algun d’ells. Parlant sobre el tema amb una amiga, abans d’agafar el tren, em comentava

12

LA VEU DE LES FAMÍLIES Tres o més

les dificultats per a les què la seva família estava passant per a poder tenir cura del seu pare. Tot i ser 5 germans, tots treballen i no tots viuen a la mateixa localitat. I és que la dependència no en sap res ni de caps de setmana ni de territori. Per certs motius, des de fa gairebé 6 mesos formo part de “l’equip de cura” de la meva àvia. Ella recentment ha fet 100 anys i necessita ajuda per a totes les tasques del dia a dia. Així que entre uns quants cada dissabte, diumenge i dies festius ens encarreguem de presentar-nos a casa seva i ajudar-la en tot. En el meu cas implica matinar com un dia laboral i fer dues hores de cotxe entre anada i tornada. Com els meus fills tenen activitats esportives gairebé cada cap de setmana, normalment vaig sola i no torno a casa fins passades les 9 del vespre. Ben mirat és un pal, vaig cansada,el cap de setmana ni es nota i s’acumula tot allò que pensava fer com ordenar la casa, omplir la nevera, ajudar amb els deures si cal, fer de hooligan o veure tranquil·lament una pel·lícula al sofà de casa . Però ara estic gaudint de la meva àvia com feia temps que no ho feia. Recordo de petita veure als meus avis i mirar-los amb admiració, tant forts, independents, amb presència. Ara ella és tot això, però en una cadireta de rodes i amb l’índex de “carinyo” elevat al 1000. Cada vegada que l’ajudem a aixecar-se, incorporar-se, ... ella aprofita per a abra-

çar-te i fer-te un petó, en tot el que l’ajudes ella et respon amb un somriure. No obstant, de tant en tant també li surt una mica el geni però ben mirat, a qui no li sortiria? En fi, crec que encara hi ha un gran recorregut a caminar pel que fa al mon de la conciliació. Com a membre de FANOC tinc la sort de poder assistir entre d’altres a moltes de les trobades que organitza la Xarxa Nust (nous usos socials del temps) de l’Ajuntament de Barcelona i la veritat és que ja hi han nombroses empreses que comencen a aplicar internament moltes i innovadores mesures de conciliació. En una de les últimes trobades que vaig anar es va comentar la frase: ens hem d’esdevenir pioners en professionals feliços. I és que si un treballador sap que té temps per atendre les seves necessitats i les de la seva família, quan estigui a la feina, estarà per la feina i rendirà més que si es passa tot el dia preocupat en el com poder arribar a tot. Ja fa temps que es parla, però cal aplicar-se el conte i començar a quantificar la feina no tant pel presencialisme sinó per a l’assoliment d’objectius, a impulsar el teletreball en una societat en la que la població cada vegada està més escampada per tot el territori i així s’optimitzaria el temps que es gasta en trasllats a la feina, i totes aquelles mesures que complint i amb nota les expectatives empresarials facilitin al treballador una bona conciliació entre la vida l’aboral, familiar i també personal. JUNY 2019 // FANOC


CUPONS DESCOMPTE pels socis de Fanoc

Utilitza aquests codis/cupons descompte i gaudeix de promocions especials i exclusives pels socis de FANOC.

25 % DE DESCOMPTE EN ULLERES DE SOL CÓDI ONLINE: FANOC cottet.com

vale por 10€ en cada compra de 40€ o más * Promoción válida en tiendas físicas Okaïdi de España del 1 de mayo al 31 de julio de 2019. No acumulable a otras promociones.


CUPONS DESCOMPTE pels socis de Fanoc

Utilitza aquests codis/cupons descompte i gaudeix de promocions especials i exclusives pels socis de FANOC.

25 % DE DESCOMPTE EN ULLERES DE SOL CÓDI ONLINE: FANOC cottet.com

*Promoció vàlida fins el 30/12/2019

vale por 10€ en cada compra de 40€ o más Promoció vàlida fins el 01/12/2019

* Promoción válida en tiendas físicas Okaïdi de España del 1 de mayo al 31 de julio de 2019. No acumulable a otras promociones.


QUÈ HEM FET?

FANOC // JUNY 2019

Tres o més FANOC

15


FANOC ORGANITZA UN ESMORZAR AMB LES EMPRESES AMIGUES FANOC VA ORGANITZAR EL PASSAT 5 DE DESEMBRE UN ESMORZAR DE NADAL A LA SEVA SEU DEL CARRER BALMES DE BARCELONA AMB LES EMPRESES AMIGUES QUE COL·LABOREN AMB L’ENTITAT. Una veintena de persones que formen part d’empreses col·laboradores amb FANOC han assistit a la trobada. Les empreses participants van ser: Orson Rent, BBVA, Factor Essencial, Aegon, Kia, General Optica, Highland School, Raquis, Mutua General de Catalunya, Carhaus, Illa Fantasia, Catalunya en Miniatura, Quadis i Agudells Assessors. El programa de l’acte va començar amb una introducció per part de Raúl Sanchez, director executiu de FANOC, sobre els valors de l’associació, número de socis i beneficis que s’ofereix des de l’entitat. També els projectes que s’organitzaran des de l’entitat de cara al 2019, entre ells, destaca el 5è Saló de Famílies Nombroses de Catalunya. A continuació, Celene Gómez, directora de marketing de FANOC, va explicar l’estudi de la radiografia de les famílies nombroses a Catalunya. I per finalitzar, Eduard Bringué, responsable de campanyes, va explicar la campanya de publicitat que s’ha fet de l’associació a TV3 i RAC1 i la repercussió a nivell de notorietat que aquesta ha obtingut.

GRAN SORTEIG DE NADAL DE FANOC A FANOC en el mes de desembre vam organitzar un Gran sorteig de Nadal per premiar el suport com a socis on diverses empreses que col·laboren amb FANOC ens van cedir més de 20 regals que vam sortejar entre tots els nostres associats. A continuació podeu veure les famílies afortunades que van guanyar algun regal. Enhorabona a tots/es! 1 xec regal Bóboli (50 €) - Família Piñol-Escoda (Ametlla de Mar) 1 Xec regal euroallergy (50 €) - Família Valldeperez – Porres (Amposta) 3 lots Nadalencs de Gros Mercat - Família Mongay-Barba (Badalona) - Família Albet-Muñoz (Cornellà de Llobregat) - Família Epouse – Chikh (Barcelona) 2 cupons de General Òptica (100 € cada un) - Família Carballo – Formoso (Tordera - Família Priego – Andrés (Mataró) 4 cupons de Naranjas Ribera - Família Gomez-Ribera (La Seu d’Urgell) - Família Rovira Simon ( Sant Dalmai) - Família Auferil (Bigues i Riells) - Família Chesa – Lopez (Ripollet) 2 cupons de Querol i Querolets (50€ cada un) - Família Estorach (L’Aldea) - Família Hernandez – Tapies (Vilamalla)

16

FANOC Tres o més

1 Pack familiar 2 Adults + 3 nens per estrena de teatre VIU EL TEATRE - Família Ledesma – Torres (Sabadell) 2 packs entrades 2×1 per al Museu de la Xocolata - Família Atanasio-Gonzalez (Canovelles) - Família Guillent- Torrent (Argentona) pack 5 entrades gratuïtes pel Centre d’Apropament a la Natura - Família Carreras – Baster (Bescano) 2 xecs regal de +Visión per valor de 50€ cadascun - Família Simon-Pilo (Terrassa) - Família Lopez - Cobreros (Ullastrell) 1 Pack familiar 2 Adults + 3 nens per L’Aquàrium de Barcelona - Família Alba – Vila (Torello) 1 Invitació 2 adults + 3 nens al Nautilus l’Estartit (per a qualsevol ruta amb el Nautilus) - Família Martínez – Fitó (La Garriga) JUNY 2019 // FANOC


REUNIÓ AMB LES DELEGACIONS LOCALS DISSABTE 9 DE FEBRER FANOC ES VA REUNIR AMB LES DELEGACIONS DE REUS, MATADEPERA, SANT CUGAT, TERRASSA I GIRONA. Durant la reunió es van exposar les darreres fites aconseguides des de l’entitat a nivell local. A Matadepera en les noves Ordenances fiscals de 2019, l’ajut per a la llar d’infants i escola de música ha passat del 10 al 20%, la bonificació de l’IBI que era de 85 euros/fill ara és de 100 euros/ fill. També a Reus s’ha aconseguit que en els aparcaments municipals es reservin places específiques per a embarassades o famílies amb cotxets, una iniciativa que fins ara, només l’havien dut a terme empreses privades. També es va presentar la campanya publicitària de FANOC i la nova estrategia de promoció de 2019 i es va animar a les delegacions a presentar en el seu ajuntament la proposta europea d’ELFAC “Family Cities” que es tracta d’una xarxa europea de ciutats amigues amb la família. Un servei gratuït per a les ciutats que han de complir un mínim de 5 dels 10 requisits que es

sol·liciten per entrar a formar part d’ella. Actualment s’està fent amb varis municipis pilots, un d’ells és Sant Cugat del Vallès. Finalment, es van exposar les reivindicacions que tenim en curs des de l’associació:

FANOC ES REUNEIX

AMB LA DIRECTORA GENERAL D’IGUALTAT

1. Mantenir la categoria d’especial, encara que els fills grans sortin del títol oficial de família nombrosa.

2. Que el títol de família nombrosa sigui en digital, com es fa ja en algunes comunitats autònomes.

3. Que amb l’informe mèdic

d’embaràs d’un tercer fill, ja es pugui sol·licitar el títol de família nombrosa.

4. Renda Garantida de Ciutadania. Tal i com està formulada ara, discrimina les FN de 4 o més fills.

5. Que torni l’ajuda universal per fills de 0 a 6 anys.

El passat 23 de gener Emilia Tarifa i Raul Sanchez, presidenta i director de FANOC respectivament, van tenir una jornada de treball amb Mireia Mata, directora general d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya. Durant la reunió van coincidir en que moltes de les qüestions sobre les què treballa FANOC tenen a veure amb el dret a la igualtat de les famílies nombroses respecte la resta de ciutadans. Durant la jornada de treball es tractaren temes com els consums bàsics de la llar (aigua, llum), els impostos, i en general una societat inclusiva i adaptada a les necessitats específiques d’aquests nuclis familiars. En concret van repassar sobretot la penalització per maternitat de les dones i possibles mesures que poden ajudar a evitar-la. Mireia Mata es va comprometre a visitar la 5ª edició del Saló de Famílies Nombroses de Catalunya, que tindrà lloc els dies 26 i 27 d’octubre d’aquest any a Fira de Barcelona, i a visitar la seu de FANOC per a conèixer més de prop la seva tasca diària.

FANOC // JUNY 2019

Tres o més FANOC

17


MONTSERRAT FEBRER, DE BARCELONA I MARE DE 6 FILLS,

GUANYA EL CONCURS DE REDACCIÓ DE

L’Associació de Families Nombroses de Catalunya (FANOC), en col·laboració amb What ‘s Up, va convocar un concurs de redacció per a joves i adults sobre les motivacions actuals de parlar anglès com un idioma universal, amb el qual els participants podien guanyar un curs d’anglès a What’s Up durant un any valorat en 1500 €. El període de participació va ser fins el 28 de febrer i un cop rebudes totes les redaccions es van enviar de forma anònima al jurat, format per el director de Marketing de What’s Up, una treballadora de FANOC i un membre de la junta directiva de FANOC, els quals van votar segons la redacció, contingut i creativitat de cada participant. Finalment, la guanyadora del concurs va ser Montserrat Febrer de Barcelona i mare de sis fills/es que gaudirà d’un curs de What’s Up gratuït. Els guanyadors del segon i tercer lloc va ser Nancy Fañanas i Eduard Prats respectivament, que també van rebre un premi d’un trimestre gratuït del curs d’anglès a What’s Up. Enhorabona a tot/es! 18

FANOC Tres o més

Redacció guanyadora ENTRE LLIBRES I BOLQUERS

L

’anglès va ser durant molts anys la meva assignatura pendent.

Vaig estudiar a una escola on la llengua estrangera curricular era el francès. Per això, amb la carrera acabada, i ja mare de família nombrosa, la idea d’estudiar anglès seriosament seguia rondant-me pel cap. Amb quatre criatures en edat escolar i una petita d’any i mig, vaig matricular-me a l’Escola Oficial d’Idiomes, on vaig cursar tercer, quart i cinquè curs d’anglès. Van ser anys de molt d’esforç, robant temps a les hores de son per estudiar o fer els deures, i per treure endavant tasques pendents que no havia pogut enllestir durant el dia; però tot ho donava per bo. Recordo l’emoció amb què treia de la biblioteca de l’escola aquells VHS de

cinema clàssic que, per primer cop, podia veure –i mica a mica, entendre- en versió original. Aviat nasqué la nostra sisena filla: els llibres d’anglès i la canastreta de la bebè compartien temps i taula. Fills i mare, tots estudiaven l’idioma amb igual interès. Un temps després, a una escola depenent de la Universitat de Barcelona, vaig fer el sisè curs i, més tard, un programa específic per preparar el Certificate of Proficiency in English. Les classes m’ocupaven quatre hores dels divendres per la tarda. Els meus companys eren, gairebé tots, estudiants universitaris, lògicament sense la responsabilitat familiar que jo tenia. Normalment dedicava el “break” entre classes per avançar feina. Un dia, JUNY 2019 // FANOC


una companya em va dir molt amablement: “Que treballadora, estudiant entre classe i classe!”. Però a mi em va fer molta gràcia. “No, si per a mi, les classes són un descans: jo, la feina, la tinc quan arribo a casa!”. Quan vaig saber que havia aprovat l’examen -un repte inimaginable per a mi tan sols uns anys abans- vaig sentir una enorme satisfacció. L’anglès m’obria un ampli ventall de possibilitats en la meva vida personal i professional: des de gaudir la lectura dels meus autors preferits sense intermediaris, i pronunciar correctament la lletra de les cançons de la meva vida, fins a entendre’m amb clients de les més diverses nacionalitats. A casa he gaudit molt parlant en anglès amb els fills, mai com obligació, sinó a estones i per diversió. Els he animat sempre a llegir autors en versió original sense preocupar-se del que no entenen, simplement deduint pel context i només consultant el diccionariquan els sigui imprescindible. També veiem cinema en anglès, amb o sense subtítols. Algun cop ens hem trobat de no recordar si una determinada pel·lícula l’havíem vista en versió original o doblada; és bona FANOC // JUNY 2019

senyal que la immersió a l’idioma progressa mica a mica. Però el “cuquet” de l’anglès, un cop entra, és impossible de foragitar; i tothom té l’experiència que, pel que fa al coneixement de les llengües, no avançar és retrocedir, sobre tot en les competències verbals. Per això, a casa cerquem noves maneres de mantenir viu el nostre anglès. Darrerament m’he informat de les acadèmies What’s Up! a Barcelona. Em sembla interessant el plantejament de llibertat d’horari i tarifa plana, perquè, ara mateix, per a mi, és impensable reservar dies i hores fixos per a l’anglès si no vull córrer el risc d’acabar perdent la meitat de les classes, o fins i tot més. Els advocats tenim puntes de feina de manera totalment aleatòria; per molt que vulguem ser previsors, habitualment els terminis per presentar escrits i els senyalaments no depenen per res de nosaltres. Suposo que altre tant deu succeir a d’altres professionals, com arquitectes o enginyers, que poden tenir acumulacions puntuals d’encàrrecs o projectes. Per això, la possibilitat de dissenyar els propis horaris, segons com estigui de plena la setmana,

em sembla d’allò més útil i no vull deixar de provar-ho. A banda d’això, penso que l’amenitat de les classes que sembla oferir What’s Up! és fonamental per motivar als assistents; un racó de conversa ben plantejat i ben dut a terme pot ser molt útil per créixer en fluïdesa de la llengua, incidint precisament en els aspectes més pràctics i quotidians, perquè un dels inconvenients que jo he trobat en aquests anys d’assistir a classe és que, sovint, l’estudiant de cursos avançats té més recursos per parlar en anglès d’art o de literatura, que per indicar a un estranger com arribar a l’estació, o per donar instruccions als fills de les tasques del dia a dia. No sé si l’anglès arribarà o no a ser un llenguatge únic de comunicació universal. A hores d’ara, sembla que és la tendència, tot i que, personalment, preferiria que tothom tingués plena competència en aquesta llengua, sense perdre per res la pròpia: una cosa no treu l’altra. No obstant això, i pel que pugui ser (o no ser, com diria en Hamlet), gaudim ara per ara de la meravellosa experiència de parlar, escriure, llegir, compartir, viatjar i somiar en família... tot en anglès. Tres o més FANOC

19


FANOC CELEBRA LA SENTENCIA DEL SUPREMO QUE ESTABLECE QUE LAS FAMILIAS NUMEROSAS CONSERVAN LA CATEGORÍA MIENTRAS UNO DE LOS HIJOS SIGA EN CASA FANOC RECIBIÓ EL PASADO 1 DE ABRIL CON GRAN SATISFACCIÓN LA SENTENCIA DEL TRIBUNAL SUPREMO QUE ESTABLECE QUE LAS FAMILIAS NUMEROSAS DE CARÁCTER ESPECIAL MANTIENEN TANTO EL TÍTULO COMO LA CATEGORÍA, MIENTRAS AL MENOS UNO DE LOS HIJOS CUMPLA LAS CONDICIONES DE EDAD, CONVIVENCIA Y DEPENDENCIA DE LOS PADRES QUE EXIGE LA LEY; ESTO ES, CONSERVAN EL TÍTULO DE FAMILIA NUMEROSA EN LAS MISMAS CONDICIONES QUE LO TENGAN, SIN REBAJA DE CATEGORÍA Y, POR TANTO, DE BENEFICIOS.

66.100 La sentencia del supermo permite que

familias numerosas de categoría especial

que hay actualmente, según datos del Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social, puedan acudir a renovar su título cuando algún hijo salga del mismo con la seguridad de que se les conservará el título con la misma categoría. La Administración debe interpretar la ley según fija el Supremo y, en caso de tener que pleitear, cualquier tribunal inferior sabrá también cuál es el criterio interpretativo de la ley de Familias Numerosas. Además, si eres una de las familias numerosas de categoría especial a las que, al ir a renovar tu título por modificación de la composición familiar, la administración rebajó la categoría, ahora puedes reclamar para recuperar tu condición de familia numerosa especial.

20

FANOC Tres o més

La reciente Sentencia del Supremo, que fija doctrina sobre esta cuestión, no sólo supone que a partir de ahora no quepa duda sobre cómo debe interpretarse la Ley en relación con el mantenimiento de la categoría, sino que además abre la puerta a reclamaciones de aquellas familias que, desde agosto de 2015, fecha de entrada en vigor de la reforma de la Ley de Familias Numerosas, hayan sufrido esa rebaja de la categoría. Fuentes jurídicas consultadas por FANOC han asegurado que “todas aquellas familias que perdieron la categoría especial, con motivo de la interpretación errónea que venía realizando la Administración y que ha quedado desautorizada por la Sentencia del Supremo, tienen derecho a solicitar la recuperación de la categoría perdida indebidamente”.

respecto a aquellas familias que solicite la renovación del título de familia numerosa en lo sucesivo, sino también respecto a aquellas familias que por una aplicación equivocada de la norma por parte de la Administración (tal y como lo ha establecido el Tribunal Supremo) fueron privadas de la categoría especial injustamente”. Así, a la luz de esta sentencia del Supremo, deberá bastar con que las familias afectadas se limiten a solicitar a la Administración que se les reconozca nuevamente la categoría especial que nunca debieron perder. Lógicamente, la Administración – aun debiendo proceder conforme a la solicitud efectuada– podrá rechazar la pretensión interesada,

Y es que, según las mismas fuentes, “la sentencia del Supremo no introduce novedad alguna en la norma, sino que se limita a clarificar su correcta aplicación, que deberá llevar a la Administración a corregir su criterio de actuación no sólo JUNY 2019 // FANOC


lo que obligará a la familia afectada a recurrir la correspondiente resolución administrativa ante el Juzgado Contencioso Administrativo competente, pero lo haría en todo caso con garantía de éxito. ¿Cómo puedo reclamar? ¿Hay algún formulario para presentar la reclamación? Hay dos situaciones en las que las familias pueden estar afectadas y pueden reclamar a través de dos modelos diferentes de reclamación que tenemos publicados en la web de FANOC y que tendrán que dirigirse a la Generalitat de Catalunya. Las familias que pasaron de tener la categoria especial a tener la categoria general y que según la sentencia del Tribunal Supremo, la categoría especial de familia numerosa se tiene que mantener hasta el último hijo. Por otro lado, las familias numerosas que perdieron el título antes de la modificación de la Ley de agosto de 2015, y que a fecha de hoy tengan todavía en casa algún hijo menor de 21 años (o 25 si estudia), pueden recuperar el título de familia numerosa de manera retroactiva. En este sentido ya ha habido una sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Castilla y León, que se basa precisamente en la interpretación del Tribunal Supremo para avalar que se pueda recuperar retroactivamente el título de familia numerosa.

GUANYADORS DE LA CAMPANYA

SOCI FES UN SOCI

La campanya es va iniciar el 30 de juliol de 2018 i va finalitzar a final d’any. A la campanya totes les famílies que van aportar FANOC // JUNY 2019

REUNIÓ AMB LA GENERALITAT

SOBRE ELS TÍTOLS DE FAMÍLIA NOMBROSA

EL DIVENDRES 1 DE MARÇ RAUL SANCHEZ I SANDRA PACHON, DIRECTOR I RESPONSABLE DE SOCIS DE FANOC RESPECTIVAMENT, ES VAN REUNIR AMB MONTSERRAT SUÑOL, CAP DE PRESTACIONS ECONÒMIQUES I SUBVENCIONS DEL DEPARTAMENT D’AFERS SOCIALS I FAMÍLIES, DE QUI DEPÈN LA GESTIÓ DELS TÍTOLS DE FAMÍLIA NOMBROSA. Durant la reunió es va demanar des de FANOC atendre les diferents sentències que han anat sortint favorables a mantenir la categoria especial del Títol fins al darrer fill, i no convertir-la en categoria general, com es fa ara quan queden només quatre fills amb l’edat per ser inclosos. L’objectiu és no discriminar els germans petits respecte els grans. Precisament uns dies abans havia sortit la tercera sentència favorable al manteniment de la categoria, del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que se suma a les dels Tribunals d’Andalusia i de Castella i Lleó. Des de FANOC vam demanar també si, al igual que es fa a la Comunitat de Galícia, es podria fer un certificat provisional de família nombrosa quan la mare està ja en estat, amb data de caducitat en la data probable del naixement, per poder accedir ja a alguns avantatges que es podrien

perdre pels terminis, com és la preinscripció en una llar d’infants, afegint els punts per família nombrosa, per exemple. També es va tractar de la participació del Departament en la cinquena edició del Saló de Famílies Nombroses de Catalunya, que tindrà lloc els dies 26 i 27 d’octubre d’aquest any 2019. I de la possibilitat de publicar estadístiques i estudis que ens permetin conèixer millor el col·lectiu de famílies nombroses, com són, com viuen i les seves necessitats específiques. Finalment es va demanar que la Generalitat pogués aportar alguns beneficis per a les famílies nombroses d’altres països europeus que visitin Catalunya, i que disposin de la Targeta Europea de Família Nombrosa, una iniciativa de la Confederació Europea de Famílies Nombroses que a futur estarà disponible.

una altra família a associar-se a FANOC han tingut la quota de FANOC gratis aquest any 2019 i a més han entrat en un el sorteig d’un pack familiar per anar a PortAventura Park. Els afortunats en el sorteig van ser la família Doncel Polonio amb 5 fills/es i de la Pobla de Montornés (Tarragona) que podran gaudir d’un dia gratis a PortAventura Park. Enhorabona! Tres o més FANOC

21


Trobades elec a l’alcaldia de FANOC VA CONVIDAR ALS PRINCIPALS CANDIDATS I CANDIDATES A L’AJUNTAMENT DE BARCELONA A MANTENIR UNA REUNIÓ PER A TRASLLADAR-LOS LA PROBLEMÀTICA I LES NECESSITATS DE LES FAMÍLIES NOMBROSES DE LA CIUTAT. A BARCELONA HI VIUEN ACTUALMENT GAIREBÉ 21.000 FAMÍLIES EN POSSESSIÓ DEL TÍTOL DE FAMÍLIA NOMBROSA, EL QUÈ SUPOSA MÉS DE CENT MIL BARCELONINS VIVINT EN UNA FAMÍLIA NOMBROSA.

El passat 8 de febrer es va començar amb la ronda de reunions amb els candidats i candidates a l’ajuntament de Barcelona, a les eleccions municipals pel 26 de maig. La primera reunió va ser amb Josep Bou, candidat del PPC; posteriorment el 4 de març amb Manuel Valls; el 25 d’abril amb Montserrat Benedí, Regidora Portaveu adjunta del Grup Municipal d’ERC i Eva Baró, Diputada al Parlament d’ERC; el 15 de maig amb Bernat Julià i Roser Vine, del grup municipal de la CUP; el 16 de maig amb Ignacio Garriga, candidat de VOX i per acabar el 22 de maig amb Neus Munté del JxCat a Barcelona. També FANOC va participar en els esmorzars/ conferència amb Ernest Maragall, candidat d’ERC, el passat 26 de març i amb Jaume Collboni, candidat del PSC, el passat 2 d’abril, amb qui vam comentar la situació de les famílies nombroses a la ciutat de Barcelona. Durant les reunions amb els candidats a la seu de FANOC, des de l’associació es van presentar les

22

FANOC Tres o més

nostres demandes municipals i es va exposar la problemàtica que hi ha actualment ja que no es tenen en compte les famílies nombroses a nivell municipal. També FANOC va explicar que a Barcelona hi ha una baixa demografia ja que les famílies marxen a viure fora per l’alt cost de l’habitatge, per això és necessari crear noves mesures i ajudes per a què puguin viure a la ciutat. Així mateix, és necessari facilitar les condicions actuals per a tenir fills/es. Es van proposar diverses mesures com l’augment de la bonificació de l’IBI a un 90% per famílies nombroses, la prestació per fill/a càrrec universal o la rebaixa en l’impost de circulació a Barcelona, entre d’altres. Per part del candidat Josep Bou va explicar que es pare i avi de família nombrosa, i que per ell posar la perspectiva de família a les polítiques públiques i donar prioritat al suport a les famílies amb més càrregues forma part del seu ADN

com a empresari i pare de família. Va coincidir en que Barcelona no pot seguir el camí a un envelliment accelerat de la seva població, amb l’expulsió de les noves famílies o famílies joves amb infants cap a les afores de la ciutat, per manca d’un habitatge digne i d’un ambient familiarment amigable. Per part de Manuel Valls, ens va comentar que es compromet a incloure l’opinió de l’associació en totes les reflexions legislatives sobre família; proposarà crear un departament específic sobre la família a l’ajuntament; integrarà la noció de família dins de les noves mesures que es facin des de l’ajuntament i estudiarà les nostres demandes municipals per incloure algunes en el seu programa electoral. Per part d’ERC, ens van comentar que dins del seu programa tenen un apartat pel suport als infants i les famílies i també per facilitar l’accés al lloguer d’habitatges per famílies monoparentals i nombroses. Així mateix, es van JUNY 2019 // FANOC


ctorals per e Barcelona

comprometre a estudiar totes les mesures proposades durant la reunió i a incorporar algunes en el seu programa electoral. El grup municipal de la CUP defensen els serveis públics gratuïts i universals i que siguin accessibles per a tot tipus de famílies, ja que reconeixen la diversitat familiar i que per tant, FANOC // JUNY 2019

cada família té unes necessitats concretes. També són partidaris d’establir convenis de col·laboració a llarg termini des de l’Ajuntament de Barcelona amb les associacions per a reduir la burocràcia i per a què ajudi a mantenir l’entitat a llarg termini. Per últim, Neus Munté del JxCat a Barcelona ens va comentar que

dins el seu programa ja inclouen a les famílies nombroses sobretot en el tema del transport i l’habitatge a Barcelona com a problemàtiques més sensibles per a les famílies. També miraran la manera de millorar la comunicació entre l’associació i l’ajuntament i el fet de que FANOC pugui participar en les noves polítiques familiars. Tres o més FANOC

23


ACTIVITATS FAMILIARS REALITZADES DES DE FANOC ORGANITZEM CADA MES PELS SOCIS COM A MÍNIM UNA SORTIDA FAMILIAR AMB GRATUÏTAT O PREU MOLT REDUÏT. A CONTINUACIÓ, US PRESENTEM LES SORTIDES QUE HEM ORGANITZAT.

Palau de la música El Palau de la música ha ofert descomptes pels socis en les entrades de diversos espectacles i concerts que realitzen cada mes: Dissabte 20 de gener 2019 30% de descompte a “Flamenkat”. Diumenge 24 de febrer 2019 20% de descompte en el taller familiar “El Palau en un traç” d’Antoni Llena. Diumenge 10 de març 2019 30% de descompte “Big Bang Beethoven”. Diumenge 30 de març 2019 20% de descompte en el concert “Carnaval dels Animals amb Brodas Bros” .

CosmoCaixa

El Museu de la Ciència CosmoCaixa ha ofert diversos descomptes pels socis: Del 22 de desembre al 5 de gener de 2019: 50% de descompte pels socis en l’espectacle Escape Science. Del 9 al 17 de març de 2019 taller gratuït pels socis de Poliedres DoblesManipulant la geometria.

24

FANOC Tres o més

JUNY 2019 // FANOC


Museu de la Xocolata Diumenge 3 de febrer de 2019 Les famílies van gaudir d’un 20% de descompte en el taller “artistes de la xocolata” on durant una hora les famílies van estar immerses en el món de la xocolata. A més inclou l’esmorzar i la visita al museu.

Espectacle El Petit Dalí i el camí cap als somnis Diumenge 3 de març de 2019 Les famílies van gaudir d’un 25% de descompte en un espectacle amb música en què la creativitat, l’humor i una gran dosi d’imaginació ens faran viatjar pel peculiar món de Dalí de Viu el Teatre en el Teatre Romea.

Centre d’Apropament a la Natura Cap de setmana 30-31 de març de 2019 Les famílies associades van poder descobrir, tocar, veure, escoltar i viure la natura de molt a prop amb un 50% de descompte.

FANOC // JUNY 2019

Tres o més FANOC

25


Parc Sant Hilari Aventura Del 5 al 7 d’abril de 2019 Nens gratis i adults descompte del 28% pels socis en un Parc d’Aventura amb diferents circuits adaptats per tot tipus de públic. A més 15% de descompte si s’allotjaven els dos dies.

Zoo de Barcelona Diumenge 5 de maig de 2019 Cada any FANOC celebra el Dia de les Famílies Nombroses en el Zoo de Barcelona on gràcies a la col·laboració entre l’associació i el Zoo aquell dia tots els fills menors de 12 anys tenen entrada gratuïta i els adults 50% de descompte en l’entrada.

CaixaFòrum Barcelona Tots els mesos CaixaFòrum ofereix cada mes als socis de FANOC 50% de descompte en els espectacles familiars, concerts i projeccions de cinema. Es pot fer la compra online a través d’un codi que us proporcionarem a l’associació.

26

FANOC Tres o més

JUNY 2019 // FANOC


TUrISmE rUrAl EN FAmílIA

Estiu en família a Vilars Rurals

20%

de descompte extra reservant amb el codi ESTIUFANOC Per reserves fetes fins al 30 de juny

reserveu a www.vilarsrurals.com I per estades durant tot l’any, aprofiteu el descompte addicional per famílies FANOC que trobareu a www.fanoc.org

Condicions de la promoció ESTIUFANOC: • Codi promocional aplicable a estades reservades fins al diumenge 30 de juny a www.vilarsrurals.com o a través del mail reserves@vilarsrurals.com • Estada mínima de 3 nits • Per estades del 24 de juny al 4 d’agost, i de l’1 al 7 de setembre, als Vilars Rurals d’Arnes (Terra Alta) i de Cardona (Bages) • Per estades del 24 de juny al 15 de juliol, i de l’1 al 7 de setembre, al Vilar Rural de Sant Hilari (La Selva) • L’ús d’aquest codi promocional és incompatible amb altres codis promocionals


28

FANOC Tres o més

JUNY 2019 // FANOC


ELISABETH SALVAT

MARE DE TRIGÈMINS Pares: Jose Miguel 47 anys. Elisabeth 43 anys. Filles: Arlet, Abril, Alba amb 2 anys i 7 mesos. Professions: Jose Miguel, operador planta química i Eli, estilista perruqueria (autònoma). Residència: Reus.

Des de FANOC volem ajudar a totes les famílies nombroses que tenen trigèmins i per això hem realitzat una nova iniciativa en què totes les famílies nombroses amb trigèmins tindran la quota gratuïta els dos primers anys d’alta. Si és el teu cas, truca a FANOC i t’informarem.

FANOC // JUNY 2019

Tres o més FANOC

29


Com vau rebre la notícia de què esperàveu trigèmins? Va ser una gran sorpresa que no podíem ni imaginar i ens vam quedar en shock.

Com a millora penso que estaria bé rebre alguna ajuda més econòmica independentment dels ingressos, perquè són tres filles de cop i és una despesa important.

Teniu antecedents familiars? No tenim antecedents familiars, vam fer una FIV i un ovòcit es va dividir. I aquí les trigèmines!

Avui dia es parla molt de la coresponsabilitat, com dividiu les tasques de la llar amb el pare i/o altres familiars que us puguin ajudar? Anem fent sobre la marxa, amb la nevera i despensa sempre amb provisions per no haver de córrer quan no podem perquè estem un sol a casa amb les nenes. La família ens ajuda quan és necessari.

Amb quines dificultats us heu trobat, per exemple, l’espai a casa, el cost que suposa comprar-ho tot per tres? Dificultats a casa, a l’habitació per col·locar tres llits, però el més important va ser el canvi de cotxe obligatori i urgent per poder sortir de l’hospital amb seients individuals per les tres cadiretes. La mobilitat en general és molt complicada entre carros o caminant si no teníem o no tenim companyia és difícil, però va millorant poc a poc.

Quines dificultats a l’actualitat us trobeu com a família nombrosa de trigèmins? Trobem dificultats per trobar escola pública de tres línies a Reus que no hi ha cap, només hi han dos i són escoles concertades. Hi haurà una despesa important en els pròxims anys, però menys despesa que a la llar. També és difícil trobar la mateixa talla i color de la roba a les botigues tradicionals.

Actualment residiu a Reus, heu rebut alguna ajuda des de l’ajuntament? En quin aspecte creieu que podria millorar? Des de l’ajuntament de Reus tenim la bonificació de l’IBI només de l’habitatge, no tenim en el pàrquing i tampoc cap descompte en el cotxe o traster. També tenim un descompte a l’aigua i el bo social de la llum. 30

FANOC Tres o més

Com compagineu la vida laboral i familiar? Com podem, si el pare treballa jo estic amb les nenes i si jo treballo ell està amb les nenes i anem fent. La llar d’infants ajuda moltes hores a fer-ho més fàcil i amb el meu horari flexible puc estar les tardes amb elles o els dos junts, depèn... Quines mesures trobeu que serien necessàries per a poder conciliar realment? Penso que seria important que els horaris laborals de totes les famílies s’adeqüin a les necessitats reals i fer un horari més europeu. Com veieu el futur de les vostres filles? Espero que siguin molt felices, bones persones, educades i respectuoses amb qui els envolta. Que facin el que més els hi agrada i gaudeixin de la vida i de cada moment amb la mateixa intensitat que jo gaudeixo d’elles. Quin consell li donaries a una família que serà en breu família nombrosa de trigèmins? Paciència, paciència i molta més paciència, respirar a fons i relax... Tot són moments i etapes bones i dolentes, totes passen i passen molt molt ràpid.

EL MILLOR MOMENT DEL DIA Pel matí al despertar, els petons i abraçades triplicat per tres. UNA ACTIVITAT EN FAMÍLIA En el xiqui parc (boles i tobogans) o en el parc del trenet els hi encanta i sempre anem el cap de setmana si estem tots dos. D

UNA ANÈCDOTA DIVERTIDA Vam anar a la voreta del mar per fer un xip-xap amb botes d’aigua i vam quedar tots mullats fins els genolls. UN VIATGE QUE NO OBLIDAREU Pocs viatges hem fet, amb les tres és difícil, anem a veure la família a Leon 3 o 4 cops l’any i alguna excursió amb l’excusa que tenim al pediatre a Barcelona i fem alguna activitat extra. UN DESIG Que segueixin així de felices i poder veure-les créixer, i que millori la nostra mobilitat diària! JUNY 2019 // FANOCDENUNCIAMOS ANTE LA CNMC 330 CASOS

DE FAMILIAS QUE NO HAN PODIDO ACCEDER AL BONO SOCIAL POR LAS TRABAS DE LAS ELÉCTRICAS decidió actuar y poner los hechos en conocimiento del órgano de control de la competencia, ante la posibilidad de que se estén vulnerando derechos de las familias numerosas, a las que legalmente les corresponde el acceso al bono social.

La Federación Española de Familias Numerosas (FEFN) presentó el pasado 18 de febrero en la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) una denuncia con un total de 330 casos de familias numerosas que no han podido acogerse al bono social de la electricidad, a pesar de cumplir los requisitos, por las trabas que han encontrado por parte de algunas eléctricas en el proceso de tramitación de esta tarifa social. Tras conocer que había multitud de familias afectadas, la FEFN

32

ALTRES ASSOCIACIONS Tres o més

Durante varias semanas, y en colaboración con sus Asociaciones de toda España, entre ellas FANOC, la FEFN ha estado recogiendo los expedientes de las familias afectadas, incluyendo en la documentación los motivos alegados en cada caso por las compañías eléctricas. Éstos varían, pero en general se concretan en la pérdida del expediente y la obligación, para el interesado, de tener que volver a presentar toda la documentación, o el requerimiento de ciertos documentos no necesarios, como los DNI de los niños o la Declaración de la Renta, que en ningún caso son necesarios para la tramitación del bono social. También se han dado casos de padres separados o divorciados con hijos en régimen de custodia compartida, a los que se les exigía que estuviesen empadronados en el mismo domicilio.

La CNMC analizará ahora lo presentado por la Federación Española de Familias Numerosas para dilucidar si realmente las eléctricas han incurrido en algún incumplimiento. Tras detectar que muchas familias tenían dificultades para poder tramitar el bono, la FEFN quiso actuar al entender que se podrían estar vulnerando derechos de las familias numerosas, a las que la normativa actual reguladora del bono social de la electricidad considera un colectivo vulnerable y, por tanto, beneficiario de esta tarifa social.

JUNY 2019 // FANOC


"Por qué conformarte pudiéndolo tener todo" Equipado con 7 plazas

REGALO cabezales con DVD para que los peques de la casa disfruten del viaje

EXPOSICION BADALONA C/ Almogaers 1 (lateral autopista C31) 08917 Badalona 93/398.80.11 - 609.989.261

EXPOSICION MATARO Av/ Maresme 53 08302 Mataró 93/398.80.11 - 617.609.143

www.mahindrabarcelones.cat


LES FAMÍLIES HAN COMENÇAT A REBRE LES AJUDES DEL BO TÈRMIC DE LA CALEFACCIÓ

EL PERMISO DE PATERNIDAD

DE 8 SEMANAS, POR FIN EN VIGOR DESDE EL 1 DE ABRIL

L’ajuda per a despeses de calefacció aprovada pel Govern fa uns mesos per donar suport als anomenats col·lectius vulnerables es va començar a pagar al mes de març de 2019 als seus beneficiaris entre els quals es troben totes les famílies nombroses que a 31 de desembre tinguessin el bo social de la llum. Com es va anunciar en el seu moment, en aquest primer any, el bo tèrmic s’aplicarà d’ofici, de manera que aquells que estiguessin acollits a aquest bo elèctric percebran automàticament en el primer trimestre del 2019 l’ajuda del bo tèrmic. L’ajuda és un pagament únic anual, que s’abona com a transferència bancària i que oscil·la entre els 25 € i els 130 € per cobrir despeses de calefacció, aigua calenta, etc. en funció de la zona climàtica on estigui situat l’habitatge i el grau de vulnerabilitat de la família. Si és consumidor vulnerable sever l’ajuda s’incrementarà un 60%. La gestió i el pagament de l’ajut és tramitat per les comunitats autònomes en ser una ajuda de caràcter assistencial, i ateses les competències transferides a les CCAA. No obstant això, aquest any de forma excepcional, el pagament el tramita el Ministeri de Transició ecològica, que serà el que determini els criteris i la metodologia de repartiment per al càlcul de l’ajut corresponent.

El permiso de paternidad de 8 semanas, cuya tramitación ha resultado compleja, ha sido finalmente aprobado y se empezará a aplicar a partir del 1 de abril, según recoge el decreto publicado en el Boletín Oficial del Estado el 7 de marzo. La ampliación del permiso de paternidad será, no obstante, progresiva hasta alcanzar, en el plazo de tres años, las 16 semanas que tienen las mujeres por maternidad. Así, en 2019 los hombres contarán con 8 semanas de permiso por nacimiento o adopción de un hijo; en 2020 los padres pasarán a tener 12 semanas y en 2021, los padres dispondrán de una baja de paternidad de 16 semanas, igual que las madres. Cuidado de familiares con discapacidad o dependencia En el mismo Consejo de Ministros en el que se aprobó esta medida, se aprobaron otras enmarcadas en el compromiso del Gobierno de Pedro Sánchez con la igualdad, como la posibilidad de que las mujeres que han dejado de trabajar por cuidado

34

SOBRE LA FAMÍLIA Tres o més

de un familiar con discapacidad o dependencia, puedan darle continuidad a su cotización y no sufran discriminación a la hora de cobrar la pensión. Ello se hará a través de “la recuperación de la financiación de las cuotas del convenio especial de los cuidadores no profesionales de las personas en situación de dependencia a cargo de la Administración General del Estado”, según ha informado el Ejecutivo. Sobre ello, la vicepresidenta del Gobierno explicó que existe una gran brecha en las pensiones de hombres y mujeres, que ha situado entre los 300 y los 370 euros, debido a esa interrupción de la actividad laboral de muchas mujeres. Aseguró que el grueso de las personas que se dedican al cuidado de familiares son mujeres, que están siendo discriminadas económicamente por atender a familiares que necesitan de los cuidados de una persona, cuando en realidad deberían tener el reconocimiento y agradecimiento de la sociedad por la labor que están desempeñando. JUNY 2019 // FANOC


RECOMANACIONS ALADDIN

-Tots els públics Estrena maig 2019

El 1992, Ron Clements i John Musker van dirigir per a Disney ‘Aladdín’, 31a pel·lícula de l’estudi i que explicava la història d’un jove lladregot que somia amb casar-se amb Jasmine, la filla del Sultà. Un bon dia, Jafar, el seu malvat visir, li recluta perquè l’ajudi a recuperar un llum màgica oculta a la Cova de les Meravelles. Més de 25 anys després i en plena febre pels remake d’acció real, Guy Ritchie es va llançar a dirigir aquesta nova versió que s’ha estrenat el 24 de maig.

FANOC // JUNY 2019

SPIDER-MAN

-A partir de 7 anys Estrena juliol 2019

Peter Parker i els seus amics van de vacances d’estiu a Europa, però no trobaran descans ja que Peter haurà d’ajudar a Nick Fúria a descobrir el misteri de les criatures que causen desastres naturals i destrucció a tot el continent. Aquestes criatures són les anomenades ‘Elementals’, éssers fets de sorra, pedra, aigua i foc, i que causaran estralls en tot Europa.

ES PRESENTA EL LLIBRE “SOBRE PER QUÈ LA GENT NO TÉ FILLS”, EN EL QUÈ PARTICIPEN TRES AUTORS DE FANOC

El dissabte 27 d’abril es va presentar a Caixafòrum de Barcelona el llibre “Sobre per què la gent no vol tenir fills”, que recull les intervencions de les II Jornades sobre Natalitat que va organitzar a l’octubre de 2018 a Barcelona la Plataforma per la Família Catalunya-ONU. Al llibre han participat Raul Sanchez, director de FANOC, amb un capítol sobre “Apostar per una societat family-friendly”, Patricia Diez, psicòloga i membre de la Junta Directiva de FANOC, amb un capítol titulat “Existeix l’instint maternal o és una creació cultural?”, i Pau

Saumell, advocat i secretari de la Junta Directiva de FANOC, amb un capítol sobre “La importància de la política fiscal”. El llibre està coordinat pel president de la Plataforma Daniel Arasa, i participen altres experts com Núria Chinchilla, de IESE Business School, Consuelo León, de lUIC-Barcelona, Maria Teresa López, de la Universitat Complutense, Concepció Patxot, de la Universitat de Barcelona, Javier Barraycoa, de la Universitat Abat Oliba, Josep Miró i Ardèvol, de FundSocial, Alicia Latorre, de la Federació d’Associacions provida, o Joan Costa, professor de teologia. El suïcidi demogràfic d’Europa és un dels grans esdeveniments del segle XX, al mateix temps que es tracta des d’una miopia clamorosa. Que la maternitat sigui avui una realitat contracultural parla d’un desballestament al què s’ha de posar remei, o al menys oferir-lo, com fan els coautors d’aquest volum. El llibre està editat per “Ideas y Libros Ediciones” i pot adquirir-se en la seva web: ideasylibrosediciones. blogspot.com, així com en llibreries.

Tres o més SOBRE LA FAMÍLIA

35


VIURE EN UNA

Són molts els temes que afecten i són d’interès pel dia a dia d’una família nombrosa, experts de diferents empreses que col·laboren amb FANOC ens donen alguns consells.

La vida d’un matalàs és limitada, de fet, els metges ens recomanen canviar de matalàs cada 8 anys. Les causes que tenen més pes a l’hora de decidir un canvi de matalàs són l’acumulació d’àcars i la deformació del matalàs. Encara que un bon matalàs avui dia té tractament anti-àcars, anti-bacterians i anti-fongs, amb el temps és possible l’acumulació d’àcars a l’interior que poden produir reaccions al·lèrgiques. Tot i les mesures de seguretat que prenen els fabricants, el més segur és donar-li la rotació necessària al matalàs i comprar-ne un de nou als 8 anys d’ús. Depenent de la qualitat del matalàs, pot ser que notem símptomes que ens alerten de que el nostre matalàs pot estar essent perjudicial pel nostre descans i, per tant, per a la nostra salut abans del període recomanat. Si ens aixequem més cansats ara que fa un any enrere, per exemple, probablement sigui per què el matalàs està deformat de fer-lo servir.

36

SOBRE LA FAMÍLIA Tres o més

La degeneració del producte és molt gradual i moltes vegades no ens adonem de seguida. Una bona manera de veure si el nostre matalàs no ens ajuda a descansar si no més bé al contrari, és dormir a casa d’algú altre o a un hotel. Dormir millor fora de casa que a dins és una clara senyal de que en necessitem un de nou, tot i que a vegades, podem trobar-nos que hotels molt bons no disposin de matalassos com cal. Haver de canviar el matalàs abans d’aquests 8 anys es pot evitar tenint molta cura del producte. Cuidar un matalàs vol dir mantenir-lo net i sec, cobrir-lo amb una funda protectora, fer servir llençols de cotó perquè transpiri i no doblegar-lo. Revisar si la base del llit és l’adequada i assegurar-nos que la totalitat del matalàs hi reposa damunt, allargarà la vida del conjunt i evitarà deformacions. Per últim, girar i rotar el matalàs amb certa freqüència, màxim cada 2 mesos, evitarà que agafi forma per una banda i per l’altre no.

JUNY 2019 // FANOC


FANOC // JUNY 2019

recomendar son los chupetes anatómicos. En cuanto a materiales al igual que los biberones se recomiendan chupetes de silicona libres de Bisfenoles. En referencia a la edad se recomienda restringir el chupete a la noche a partir del 8º mes de vida. Y suprimirlo antes del año y medio.

El “PACIFIER” en ingles mejor conocido como chupete, debe usarse únicamente como pacificador, es decir, solamente en esas situaciones diarias en las que el niño sienta angustia, miedo, tristeza y/o necesite calma, etc… Lo incorrecto es utilizarlo todo el día, hay que restringir su uso a momentos en concreto, ya que el uso inadecuado nos puede llevar a que su retirada sea muy traumática, o a problemas. Cuando el niño nace, su instinto es de alimentarse mediante la succión de la mama o del biberón, y ese patrón de succión es muy diferente que el del chupete, por eso se recomienda que el uso del chupete se inicie a partir de los 15 días de vida y mejor a partir del mes de vida. Por lo tanto, es prioritario que tanto la mamá se enfoque en potenciar la lactancia y poder así desarrollar buen patrón succionatorio, ya que esto no solo favorecerá mayor producción de leche y facilidad de adaptación al pezón, sino que también ayudará al desarrollo de los músculos masticatorios del bebé para su correcto funcionamiento en un futuro, y dará lugar a menos mal posiciones dentales. De preferencia los chupetes que se suelen

-Dra: Ingrid Martínez Sinovas Odontopediatra y Ortodoncista

Per crear harmonia a casa teva has de trobar asimetria ; intentem eliminar els factors que ens provoquen estrès per crear calma i pau. Si ens envoltem d’objectes d´una càrrega emocional important per a nosaltres amb elements estètics que ens facin feliços o que ens aportin algun tipus d’alegria ho aconseguirem. Hauríem d´obrir les portes de casa nostra a l’harmonia evitant el desordre i arribant a un equilibri entre lo pràctic i funcional i lo sentimental. No és suficient decorar la nostra llar amb els mobles, objectes i complements que més ens agradin, hi ha un aspecte més abstracte que en moltes ocasions no se li dona prou importància: L’ORDRE. Més enllà de tenir una relació directa amb la practicitat i la buscada pau interior, l’ordre ens ajuda a crear pau visual. La sensació d´entrar en una habitació en que tots els seus elements estan on han d´estar reconforta , oi? L´ordre és un valor que s’aprèn a casa i que hauríem de transmetre als nostres fills des de

l´educació en la convivència diària. Ensenyar als nens des de petits a mantenir endreçades les seves coses, les seves estances i també els espais comuns és un bon començament. Cada família és un mon i s´ha d´organitzar segons les seves necessitats i circumstàncies i una bona manera de fer-ho és assignar càrrecs a tots el membres de la família i que aquest siguin rotatius depenent de l´edat de cadascun d´ells. Explicar les avantatges de l´ordre també ens ajudarà a obtenir més col·laboració. Tasques com deixar la roba bruta al seu lloc, llençar les deixalles personals, penjar les tovalloles, guardar les motxilles, endreçar la vaixella, posar bé els coixins del sofà, fe el llit etc.. contribuiran a una bona convivència diària i mantindran els espais familiars amb més ordre i harmonia. Inside, Espais Personalitzats som Estilistes d´Espais i Organitzadors Professionals, podem ajudar-vos a que la vostra llar us aporti pau i sensació benestar. -www.insideespais.es

Podemos encontrar mordidas cruzadas, es decir que no muerden igual de un lado que de otro, o incluso de los dos lados; así como también mordidas abiertas, esto significa que cuando el niño cierra la boca los dientes delanteros superiores no tapan los dientes delanteros inferiores, y encontramos un hueco que en casos extremos podría caber hasta un dedo. Por lo tanto el chupete está actuando como un aparato, ejerciendo fuerzas innecesarias que hacen que no permita una buena mordida, en otras palabras estaría funcionando como un aparato que nos está empeorando una buena mordida.

Tres o més SOBRE LA FAMÍLIA

37


1 RETALLEM LES FLORS Recomanem dibuixar-les primer amb un llapis.

2

MATERIAL NECESSARI

RETALLEM ELS TESTOS Podem fer una plantilla i utilitzar-la perquè tots els testos tinguin la mateixa mida.

3

RETALLEM RODONES que enganxarem al mig de les flors. Poden ser blanques o amb algun dibuix. Pals de gelat Cartolines de colors Cartolines amb relleu Papers de colors o goma eva o feltre Flors de fusta, marietes de fusta, flors petites fetes amb goma eva, etc... Tisores Cola

4 ENGANXEM AMB COLA els palets de gelat entre ells (si volem els podem pintar amb pintura plàstica o retolador)

5

A SOBRE LA TANCA ENGANXAREM els testos de colors amb les flors i decorarem la nostra tanca amb marietes de fusta o flors de goma eva perquè la nostra tanca sigui ben bonica.

PATROCINAT PER Sortir amb nens www.sortirambnens.com

38

RACÓ DELS NENS Tres o més

JUNY 2019 // FANOC


recepta /

Melindros

INGREDIENTS 75 g de sucre

1/2 cullerada de llevat en pols

75 g de farina

sucre llustre

3 ous

PROCEDIMENT

Es separen les clares dels rovells. Es baten els rovells amb el sucre fins que quedi una pasta espessa i blanquinosa. Es baten les clares a punt de neu. S’afegeix a poc a poc la farina i el llevat a la massa dels rovells i el sucre, tot remenant perquè quedi ben barrejat. S’afegeixen les clares muntades i es barreja suaument. Finalment, a sobre d’una safata de forn untada, es col•loca la massa amb una cullera formant tires de 7-8 cm de llarg i 2 cm d’ample. S’empolsimen amb sucre llustre i es couen al forn a 200ºC (400ºF) durant 10 minuts.

FANOC // JUNY 2019

Una recepta de Maria Amat filla de família nombrosa i associada a FANOC

Tres o més RACÓ DELS NENS

39


GUIA DE DESCOMPTES


LLAR Marcaropa, empresa fabricant d’etiquetes per marcar roba i altres objectes, ofereix a les famílies nombroses associades un 18% de descompte en tots els seus productes, que són de tela i material hipoalergènic i suau al contacte amb la pell dels més petits, i es poden planxar i cosir. Per beneficiar-se del descompte cal introduir el codi que facilitaran a la web de FANOC. La Vanguardia. Subscripció trimestral a La Vanguardia que inclou 2 targetes de Club Vanguardia amb un preu de 48€/ trimestre, sense compromís de permanència, i amb targeta regal de 50 € a Abacus en exclusiva per als socis de FANOC. Més informació al web de FANOC. INSIDE- ESPAIS PERSONALIZATS empresa de Sant Cugat que treballa per a particulars i empreses en l’organització i l’ordre dels seus espais (canvi d’armaris de temporada, ordre i organització d’espai, gestió de mudances, personal shopper per a la casa, etc ..) ofereix als els socis un 15% de descompte en els seus serveis. www.espaispersonalitzats.com Stuck on YOU. Empresa d’etiquetes per roba, calçat i identificadores, que ofereix un 15% de descompte permanent en els seus productes. Per gaudir d’aquest descompte, les famílies hauran d’introduïr el codi descompte que trobaran a la web de fanoc. SerHogarsystem, una empresa de serveis domèstics i cura de persones amb més de 30 oficines per tota Espanya, ofereix a les famílies nombroses associades un descompte del 10% en contractar els seus serveis. SerHogarsystem et proveeix del personal necessari per atendre qualsevol necessitat que li sorgeixi a la teva família, des de l’atenció i cura de nens o persones grans fins a personal de neteja, tant extern o per hores, com intern. Per beneficiarse del descompte cal acreditar-se com a tal mitjançant el corresponent carnet de soci. (Les famílies nombroses no associades es beneficiaran d’un 5% de descompte en els serveis de SerHogarsystem). Més informació a fanoc.org Original People t’ofereix adhesius personalitzats perquè puguis recrear a la teva família i presumir d’ella sobre qualsevol superfície (vehicle, ordinador, maleta, ...). Pots combinar les seves figures amb les aficions i / o personalitat de cada un dels membres de la teva família, incloses les mascotes, i obtenir un record inoblidable. 30% de descompte per a famílies nombroses associades amb el codi descompte que trobaràs a la web de FANOC.

FANOC // JUNY 2019

Magic Foto. Empresa dedicada a la venda de productes personalitzats amb fotos (llibres de fotos, tasses, llenços, imants personalitzats) i targetes per a tot tipus d’esdeveniments, ofereix un 40% de descompte a tots els associats en llibres de fotos i tot tipus de targetes; en la resta de productes (foto regals, objectes decoratius, revelat, agendes ...), les famílies nombroses associades gaudiran d’un 25% de descompte en totes les seves compres. Cal sol·licitar el codi de descompte a la web de FANOC. Stikets. És una empresa dedicada a la venda d’etiquetes identificadores, divertides i molt pràctiques perquè els nens no perdin els seus objectes personals: roba, sabates, material escolar... Ofereix a les famílies nombroses associades un 12% de descompte en les compres realitzades a la seva web www.stikets.com Per gaudir d’aquest descompte és necessari consultar el codi de descompte a través de la web de FANOC. Look and Remember Empresa dedicada a la creació d’àlbums de fotos, que ofereix productes per regalar més enllà del clàssic fotollibre de sempre. Ofereix 20% de descompte en totes les seves compres. Haureu de consultar el codi corresponent i introduir-lo en el procés de compra. www.lookandremember.com Luzcontrol realitza de forma gratuïta a cada família un estudi personalitzat sobre el seu consum elèctric i les seves necessitats, amb la finalitat de determinar la tarifa més convenient per a aquesta família. Si un cop fet l’estudi, l’usuari decideix canviar de tarifa o demanar el bo social, pot contractar els serveis de Luzcontrol amb un 20% de descompte, per beneficiar-se del 20% de descompte cal consultar el codi descompte a la web de FANOC. Mr. Wonderful ofereix un 10% de descompte per a les famílies sòcies de FANOC en tots els productes de la seva web online a través d’un codi de descompte. Tota la informació a la web de FANOC. Dormity.com 5% descompte addicional en els matalassos personalitzats, medical i gamma sport, acreditant que són socis de Fanoc mitjançant el carnet d’associat (tan en compra online com a les botigues físiques). Més informació a fanoc.org Camaloon ofereix descompte del 12% + free standard shipping en tots els productes de la web de Camaloon a través d’un codi descompte que et facilitarem a FANOC. Vàlid fins el 31/12/2019. Més informació a fanoc.org

ENTITATS BANCÀRIES BBVA ofereix als associats productes i serveis financers amb condicions especials. Pots veure la informació actualitzada: www.bbvacolectivos. com/5550/fanoc

Tres o més DESCOMPTES

41


OCI Aquadiver de Platja d’Aro. Ofereix a totes les famílies nombroses un pack entrada familiar per 95 euros tota la família sense límit de fills i als socis se li aplica a més un 10% de descompte en aquesta entrada amb el preu final de 85,50 euros tota la família sense límit de fills (IVA inclòs).Temporada: 10/06/19 a 11/09/19. Web: www.aquadiver.com Water World de Lloret de Mar. Ofereix a totes les famílies nombroses un pack entrada familiar per 95 euros tota la família sense límit de fills i als socis se li aplica a més un 10% de descompte en aquesta entrada amb el preu final de 85,50 euros tota la família sense límit de fills (IVA inclòs). Temporada: 20/05/19 a 22/09/19. Web: www.waterworld.es IMAGINARIUM. Les famílies nombroses que es facin membre del Club Imaginarium podran gaudir d’un 10% de descompte i aquelles que, a més, siguin sòcies d’alguna Associació integrada en la Federació Espanyola de Famílies Nombroses es beneficiaran també de promocions exclusives que Imaginarium farà al llarg del any i que es comunicaran oportunament. + Info: www.imaginarium.es MAGIC MARC, il·lusionista de Barcelona i professional dels espectacles de màgia per a adults, infantils, aniversaris, comunions, esdeveniments, etc... ofereix als socis de FANOC un descompte del 20% en tots els seus espectacles. Desplaçament a tota Catalunya. Més informació a www.magicmarc.es Viu el teatre. A la seva nova temporada de desembre / 18 a abril / 19 s’enfoca al Petit Romea i ofereix un 10% de descompte per a tots els socis de FANOC. A més farà promocions puntuals molt especials al llarg de la temporada. www.viuelteatre.com. Més informació: 934324369 o info@viuelteatre.com Centre d’apropament a la Natura. Ofereix un descompte permanent del 15% en les visites familiars, (tarifa única a l’entrada nen 7,50 €, tarifa única a l’entrada adult 9,50 €) * Vàlid de dilluns a divendres i festius. Aforament limitat (200 persones). Cal reservar prèviament a través del telèfon 938392940 o 647953578 o e-mail: granjanatura@ hotmail.com. www.granjanatura.com Colonia Güell. Colònia Güell ofereix als socis: visita amb audioguia 20% descompte de 9’5 € = 7’60 €. Visita guiada 20% de descompte de 12 € = 10 €. Més informació: www.gaudicoloniaguell.org JUMPLAND AVENTURA (Cambrils). Descompte del 20% en totes les activitats d’aventura (circuits i tirolines). *Promoció no acumulable a altres promocions, descomptes o paquets. www.jumplandaventura.com

42

DESCOMPTES Tres o més

Cinesa. Preu del dia de l’espectador, de dilluns a divendres no festius, a les Sales Cinesa (excepte Cinesa Siete Palmas, El Moll i el Fòrum), per als membres de les famílies nombroses associades. Presentar carnet de soci a taquilla. A més, Cinesa ha creat una nova modalitat per anar al cinema en família a un preu especial: Pack Família, pel qual qualsevol dia de la setmana s’ofereixen les entrades d’adults de 5,20 a 7,90 euros, i de nens a 4,50 a 5,20 euros, en funció dels cinemes. Aquest Pack Família no és vàlid per a pel·lícules Warner. Els preus són per entrada, sempre 2 adults i mínim 1 nen i màxim 4 nens. Compra mínima de 3 entrades. www.cinesa.es o mitjançant el mail: info@cinesa.es Illa Fantasia. Parc aquàtic a Vilassar de Dalt 25% de descompte en el preu de les entrades als socis. La temporada és del 8 de juny al 11 de setembre. Trobada familiar anual a preu molt baix. 29 i 30 de juny 50%. Preu família nombrosa independentment de les seves membres 100 €. Romandrà tancat els dies 7/07/18, 13/08/18 per esdeveniments privats. 93 751 45 53 o bé www.illafantasia.com Caixafòrum. Descompte del 25% a entrada a exposicions i activitats. Els menors de 16 anys, entrada gratuïta a les exposicions (A Cosmocaixa també realitzen aquesta oferta). I Caixafòrum Barcelona ofereix a més descomptes del 50% pels socis en totes les activitats familiars i cinema que es realitzen. La compra es fa online a través d’un codi que pots veure a la web de FANOC. Zoo de Barcelona. Descompte del 20% en la tarifa base d’adult o de nen (només a taquilla) per a totes les famílies nombroses amb el carnet. Existeix un abonament anual familiar a un preu de 94,05€ i els socis de FANOC no pagareu la quota d’inscripció (24€). Més informació www.zoobarcelona.cat PortAventura World. Descompte del 25% sobre el preu de taquilles sobre qualsevol entrada d’Adult / Junior / Sènior Condicions: Promoció no aplicable a persones amb discapacitat. Les persones amb discapacitat acreditada d’un mínim del 33% ja compten amb preus especials (50% descompte sobre l’entrada d’adult). Les dues promocions no són acumulables.En cas de presentar carnets conjunts de família nombrosa s’haurà d’identificar als fills com a tal (DNI o llibre de família). Per beneficiarse del descompte serà possible acreditar-se com família nombrosa. Tota la informació a www. portaventuraworld.com Tibidabo. Gràcies a Fanoc les famílies nombroses poden obtenir el Carnet Tibiclub familiar amb accés al parc durant un any sense importar el nombre de fills per 136 euros i una quota d’inscripció de 22,50 euros. Trobada anual a preu especial. www.tibidabo.es.

JUNY 2019 // FANOC


Museu de la Xocolata. 20% de descompte en l’entrada i en festes d’aniversari. www.museuxocolata.cat El Poble Espanyol. A les famílies nombroses, 10% de descompte en l’abonament anual familiar (2 adults + tots els fills menors de 12 anys) que val 60 euros. Per l’entrada de dia consulta preus a taquilla o consulta al telèfon 935086300. També es pot comprar online a través de la seva web amb el codi per a socis que trobareu a la web de FANOC. L’Aventura del Nautilus. Descompte permanent del 20% vàlid per a totes les rutes i no acumulable a altres promocions. Més informació: Passeig Marítim, 23, 17258 L’Estartit (Costa Brava) Telèfon: 972751489. Web: www.nautilus.es La Catedral Basílica Metropolitana i Primada de Tarragona, 10 euros a manera de tarifa plana per als socis i també servei gratuït de videoguies per a socis www.catedraldetarragona.com Parc Samà ofereix tarifa plana reduïda per a famílies nombroses (2 Adults + nens de 7 a 16 anys d’edat, sense límit de nombre) = 22 €. Més informació: parcsama.es L’Aquàrium de Barcelona. Des de novembre de 2018 fins a octubre de 2019 L’Aquàrium de Barcelona oferirà 10% de descompte als socis en les festes d’aniversari amb prèvia reserva per telèfon i identificant-se com associats al 932217474. www.aquariumbcn.com Catalunya en Miniatura. Packs familiars exclusius per a socis de FANOC. Venda exclusiva a taquilles. Imprescindible presentar carnet FANOC.1.- Pack familiar Catalunya en miniatura exposició de maquetes, 2 adults + infantil sense límit = 30 € / PVP 13.50 Adult. Maig i juny de dilluns a diumenge de 10.00 h. a 19.00h. 2.- Pack familiar Maquetes + Bosc (Activitats verticals) 2 adults + INFANTIL sense límit = 55 € / PVP Adults 21.50 €. Preu especial per al trenet Jacops, OFERTA FANOC = 1 € (tarifa habitual Adult 2 €, infantil 1.50 €). Horaris caps de setmana i vacances escolars: obert de 10h a 14h, sent l’última entrada a les 14.00h. SEMPRE TRUCAR PER RESERVAR AL 936890.960. Preu especial per al trenet Jacops, OFERTA FANOC = 1 € (tarifa habitual Adult 2 €, infantil 1.50 €). A partir del DIA 1 DE març 2019 DESCOMPTE DEL 25% EN TOTES LES ENTRADES. Catalunya en miniatura ofereix les seves instal·lacions per a la celebració d’una festa esdeveniment a concretar. Tota la informació a fanoc.org Kids escola de ski. 10% de descompte en classes particulars d’esquí o surf de neu i en classes d’esquí familiars per a famílies sòcies en temporada general. 10% de descompte en lloguer d’equips d’esquí per a famílies associades en temporada general. Tota la informació a la web de FANOC.

FANOC // JUNY 2019

VEHICLES i BENZINERES BARCELONESA - PEUGEOT de Sant Feliu del Llobregat. 29%, segons model, en tota la gamma familiar de Peugeot 3008, 5008, Rifter i TRAVELLER. Més informació: Sergio de les Heras. Tel / 678.695.648 web www.sant-feliu.peugeot.es CITROEN. 1.000 € de descompte per a socis del FEFN en els models C4 Spacetourer, Spacetourer i Berlingo, ia la resta de models, 500 € de descompte. I per a famílies nombroses en general, 500 € de descompte en models C4 Spacetourer, Spacetourer i Berlingo, i 250 € de descompte en la resta de models. + Info i concessionaris adherits a www.citroen.es. Drivim concessionaris de Citroen ofereixen fins a un 40% en la compra del teu vehicle nou. Grans oportunitats en KM0 i Ocasió. Preus especials per a tots els socis: 1.000 € a descomptar en vehicles familiars i 500 € a descomptar en la resta de models. I a més descomptes millorats als socis de FANOC (entre 150 € i 200 €) www.drivim.com/vip/fanoc Ford ofereix a les famílies nombroses associades un descompte addicional a les campanyes vigents de 1.000 euros (IVA Inclòs) en cinc models diferents que puguin cobrir diferents gustos i necessitats: fins a 5 places: Ford Mondeo i Ford Edge; fins a 7 places: Ford S-Max i Ford Galaxy, i fins a 9 places: Ford Tourneo Custom. Per beneficiar-te del descompte, només cal presentar el carnet de soci d’una Associació integrada en la FEFN. Tota la informació a la web de FANOC. Carhaus ofereix a més de l’oferta per a socis en la marca Volkswagen, aquesta exclusiva oferta en el model Touran per a socis de FANOC: Touran Advance 1.5 TSI EVO (150 CV) 6 vel. GASOLINA I 7 PLACES (etiqueta verda) PINTURA GRIS URÀ. Extres sense cost: Panoramic Pack (sostre panoràmic, barres de sostre, sistema de tancament i arrencada sense clau “KeylessAccess”). PREU: 22.900 Subjecte a finançament, 50% descompte impost de matriculació, Sense despeses de matriculació. Per a més informació contactar amb cristian.rivero@carhaus.es / 682924625. Tota la informació a fanoc.org Lexus Les famílies nombroses associades poden beneficiar-se d’un descompte de 8.000 euros en la compra d’un vehicle Lexus RX 450L Hibrido 7 places. Per gaudir d’aquest descompte cal escriure per email a l’adreça: lexusbusinessplus@lexusauto.es identificant-se com família nombrosa associada. Volkswagen: 20% de descompte en Caddy, Transporter i Caravelle; 17,5% en Multivan i 12% a Califòrnia. I per a tots els models Volkswagen Turismes, descomptes del 8% en els concessionaris adherits a l’acord. Descomptes NO acumulables. Per accedir al descompte cal presentar el carnet de soci. Tota la informació a la web de FANOC.

Tres o més DESCOMPTES

43


Rivekids. RiveMove és un accessori per a les cadires de cotxe infantils, amb el qual tindràs la llibertat de viatjar còmodament en família. RiveMove permet desplaçar, de manera segura, la cadira de cotxe una mitjana de 7 cm en direcció a la porta, per guanyar espai i seguretat. Compatibles amb el 100% de les cadires del grup 2/3 amb ISOFIX i amb el 91% de cotxes. 15% de descompte pels socis. Més informació a fanoc.org SHELL Les estacions de servei Shell ofereixen a les famílies nombroses associades un descompte en combustible de 3,5 cèntims / litre respecte al preu de sortidor, a través de la Targeta Shell ClubSmart Empreses, una targeta amb la qual a més es poden acumular punts per canviar després per regals (1 litre = 1 punt, 2 punts si es tracta de Carburant Shell-VPower). Pots veure tots els detalls a la web de FANOC. CEPSA Les estacions de servei CEPSA ofereixen a les famílies nombroses associades un descompte en combustible de 5 cèntims / litre respecte al preu de sortidor, a través de la Targeta STAR Direct, una targeta que li reporta diversos avantatges, entre ells, assistència en carretera 24 hores en el cas de la gama Optima el dte és de 6,5 cèntims / litre.La targeta s’ha de sol·licitar prèviament omplint el formulari. Pots veure tots els detalls a la web de FANOC.

Descomptes especials per Famílies Nombroses de Catalunya

GALP ENERGIA. Galp ofereix als socis descomptes en combustible respecte al preu de sortidor, a través de la targeta Galp Flota Bussines. Pots veure tots els detalls a la web de FANOC. OPEL. La casa Opel ofereix un descompte per la compra de qualsevol model de la gamma Opel a les famílies nombroses associades. Els associats tindran un catàleg exclusiu a www.programaopelpartners. es i hauran de presentar el carnet de soci en el concessionari. Pots veure tots els detalls a la web de FANOC. SSANGYONG. La marca SsangYong ofereix un descompte de 500 € addicional a qualsevol tipus d’ajudes governamentals, així com al descompte promocional ofert a la resta de clients, aplicables a totes les versions dels seus models REXTON, RODIUS i XLV. Per gaudir d’aquest descompte és imprescindible presentar carnet de soci en el concessionari. Més informació i concessionaris adherits a aquesta oferta en www.ssangyong.es/concesionarios Concessionari Letamendi. Ofereix 20% de descompte en revisions de manteniment (mà d’obra i recanvis), 10% de descompte en accessoris. Oferta 70% de descompte en la compra del segon pneumàtic del cotxe. Recollida i lliurament a domicili

-1.000 € més de descompte en tots els Citroën familiars*.

-500 €

de descompte en la resta de models Citroën.

*Els models familiars són C4 i Grand C4 Spacetourer, Berlingo i Spacetourer.

www.drivim.com/vip/fanoc Grup


de vehicles dins de Barcelona. Consulta promocions puntuals a la seva web: Telf. 93 453 88 00 www. letamendi.com Kia AR motors. ofereix als socis condicions especials en les operacions de famílies nombroses que compleixin els requisits legals, afegint a les campanyes i exempcions habituals, un descompte de fins a 500€ en els tràmits i despeses de matriculació. Per a més informació contactar amb: Fernando Montori 620 11 77 03 fmontori@armotors. es. Pots veure tots els detalls a la web de FANOC. Land Rover. Dóna suport a les famílies nombroses amb un descompte del 11% en el Discovery i al Discovery Sport; i un 9% en Evoque i Range Rover Sport. Per beneficiar-te d’aquesta reducció en el preu, cal presentar el carnet de soci en qualsevol concessionari oficial Land Rover. www.landrover.com Jaguar. Land Rover estén la seva oferta a famílies nombroses a la seva altra marca, Jaguar, oferint un 11% de descompte sobre el PFF al Jaguar XE, en totes les seves versions i terminacions; i un 9% en el JAGUAR XF i JAGUAR F-PACE, en totes les seves versions o terminacions. Per beneficiar-se d’aquesta reducció en el preu, cal presentar el carnet de soci en qualsevol concessionari oficial Land Rover. + Info: www.landrover.com Mercedes-Benz. Mercedes Benz t’ofereix un descompte del 16% en el nou Classe V; del 16% en tota la gamma Mercedes-Benz Vito i del 17% en tota la gamma Mercedes-Benz Citan. Per beneficiar-te d’aquesta reducció en el preu, presenta el teu carnet de soci a qualsevol punt de la xarxa de concessionaris Mercedes-Benz Espanya (Telèfon d’Atenció al Client: 902 19 74 29). Midas ofereix a les famílies nombroses associades un 7% de descompte en tots els seus serveis, excepte en pneumàtics (incloent muntatge i equilibrat), en els quals s’aplicarà un 4%, a més d’una revisió gratuïta del vehicle, que inclou l’examen de més de 30 punts, entre ells, pneumàtics, suspensió, frens, bateria i llums. Descomptes no acumulables a altres promocions que puguin existir. Més informació a fanoc.org

ALIMENTACIÓ Gros Mercat ofereix a tots els socis en alguns supermecats de Catalunya un pase del dia perquè puguin comprar i tindran el dte. del 5% només els dissabtes. A més els socis que siguin també autònoms i es facin clients tindran les primeres 4 compres amb un 15% dte. en el total de la compra. I tots els dissabtes de l’any tindran un 5% descompte en totes les compres. Pots veure a la web de FANOC totes les botigues adherides a aquesta oferta.

FANOC // JUNY 2019

Burger King. 200% de descompte en totes les teves consumicions en més de 50 Burger King de diferents ciutats d’Espanya (veure mapa a la web de FANOC). Aquest descompte serà acumulable a ofertes i promocions, però no s’aplica a comandes a domicili. Per beneficiar-te del descompte presenta en caixa el carnet de soci de FANOC. Club VIPS. Si ets família nombrosa i soci del Club VIPS, descompte del 5% en les teves consumicions a VIP ‘s, Ginos Fridays, Wagamama i Starbucks Coffee del territori nacional, de dilluns a dijous en horari complet i els divendres fins les 17.30h També acumularàs un 3% de la teva despesa en eurovips. Tota la informació a fanoc.org Cal Fruitós botiga online especialitzada en alimentació. 5% de descompte en les compres. Cal donar-se d’alta a la web i enviar un mail a hola@ calfruitos.com amb l’assumpte “Familia Nombrosa”, indicant el nom de l’usuari i adjuntant una imatge del carnet de FANOC. Web: www.calfruitos.com LA TAVELLA oferirà als associats de FANOC els següents avantatges: 8% de descompte en CISTELLES de fruita i verdura i en tots els productes del seu ECOMERCAT. Les famílies poden gaudir d’aquest descompte, accedint a la web www.latavella.cat i utilitzant el codi ECOFANOC en el moment de tramitar la compra. KFC 10% de descompte en les consumicions que facin en els establiments de la cadena que estiguin adherits (consulteu al mapa de beneficiosfamiliasnumerosas.org), prèvia presentació d’un document que acrediti la seva condició de família nombrosa. El descompte s’aplicarà a la factura final, sense ser aplicable a altres ofertes i promocions. La botiga on line d’Hero Baby (www.latiendahero. es) ofereix a les famílies nombroses associades un 20% de descompte en tots els seus productes sempre que es realitzi una compra superior a 40 euros (per no associades el descompte serà del 15%). Pots veure tots els passos a seguir a la web www. fanoc.org. Aquest descompte és vàlid en compres superiors a 40 € i no és acumulable amb altres ofertes. Organizados. El supermercat de frescos online (www.organizados.es) que et porta a casa productes (fruita, verdura, carn, peix ...) directament dels productors i en 24 h, t’ofereix, per ser família nombrosa associada, un descompte del 10% de la totalitat de l’import de les teves compres, sempre que aquestes superin els 80 €. A més, a partir de 30 € de compra rebràs la teva comanda al teu domicili de forma gratuïta si resideixes a la Comunitat de Madrid i a partir de 70 € de compra en qualsevol altre punt de la península. Per accedir al descompte cal introduir en el procés de compra el codi exclusiu que pots trobar a la web de FANOC.

Tres o més DESCOMPTES

45


Caprabo. En tots els supermercats Caprabo de Catalunya. Si tens targeta mI Club Caprabo i ets família nombrosa, Caprabo et brinda avantatges especials: obtindràs la teva condició de client or, amb tots els seus beneficis addicionals. A més, podràs rebre el 5% de les teves compres acumulat en la teva Targeta mi Club Caprabo si les compres mensuals superen els 200 €. I si àmplies encara més la família, no oblidis sol·licitar la teva canastreta Benvingut Nadó ... doble per a famílies nombroses! Consulta tots els avantatges a la web. 93 261 60 60.

Hipercor i El Corte Inglés t’ofereixen cada mes, per ser família nombrosa, un cupó mensual de 10€ de descompte directe per a compres superiors a 50€ en alimentació, neteja i perfumeria, que podràs fer servir en els centres Hipercor i també en el Supermercat de el Corte Inglés, tant a les botigues físiques com a online. Per accedir als descomptes has de registrar-te en un formulari que trobaràs a la web de FANOC i presentar a caixa el cupó. El cupó s’han de descarregar a la part indicada com a Àrea de Cupons. McDonald‘s. 10% de descompte en les teves consumicions en més de 500 restaurants de tot Espanya. No acumulable a altres ofertes o promocions, ni aplicable en la celebració d’aniversari, ni en comandes “Easy Order”. Per beneficiar-te d’aquesta rebaixa, és imprescindible presentar el carnet de soci (el personal de McDonald‘s es reserva el dret de sol·licitar també el DNI o un altre document que acrediti que el portador del carnet és el titular o titulars del mateix). Veure McDonald‘s adherits i tots els detalls a la web de FANOC.

Love Naranjas. Empresa de València dedicada a la venda online de taronges i mandarines ofereix un 5% de descompte en les seves compres, 15% si són tres o + caixes i 20% si són 6 o + caixes. IVA i transport inclòs i acumulació de punts per cada compra. Més informació www.lovenaranjas.com LaBonaCarn. 10% de descompte en les compres de carn de Girona. Les vendes són online efectuades a la pàgina www.labonacarn.com. Per a beneficiar-se del descompte és necessari un codi que us pots veure a la web de FANOC.

Ulabox. El supermercat online Ulabox (www.ulabox. com) ofereix milers de productes d’alimentació, neteja i higiene i cura personal. A més, les famílies associades tindran una primera compra gratis, en percebre el 100% del seu import en forma de cupons per a futures compres. Per beneficiar-se, només cal incloure el número de soci en el moment del registre, i, després de comprovar que el client està associat a una Associació integrada a la FEFN, l’empresa li enviarà l’import de la seva compra dividit en 11 cupons per a altres tantes compres per import superior a 100 euros. A més, en cada compra rebrà un descompte d’1 euro addicional i Enviament Gratis des de 59 € de compra.

Condisline. Ofereix 50 € de descompte, en dos xecs de 25 € per gastar en dues compres mínimes de 120€ per internet a través de la web, només per a nous clients de Condisline. Tota la informació a fanoc.org Naranjas Ribera. Ofereix un 18% de descompte en la compra online de taronges i mandarines. Més informació: www.fanoc.org

LLIBRES / EDUCACIÓ Gestionando Hijos. Plataforma de continguts educatius per a pares que volen aprendre més per educar millor. 50% de descompte en la subscripció anual, amb la qual per només 29,7€* les famílies poden accedir a multitud de cursos, textos, cinefòrum, etc. sobre temes de gran interès per millorar en la seva tasca diària d’educadors: intel·ligència emocional, adolescència,

Acquajet.com. Aigua de qualitat al millor preu: 7 € / ampolla i prova gratis d’aigua per ser soci. I a més, el millor cafè exprés de la marca Delta sense sortir de casa i a un preu especial de famílies nombroses: 49 euros + 20 càpsules de regal. Càpsules addicionals: 0,30 euros. (Preu públic general: 69 €, i càpsules addicionals a 0,32 euros). Pots veure tots els detalls a la web de FANOC.

Ahorra y disfruta de las ventajas de la tarjeta Galp Flota Business Solicita tu tarjeta en fanoc.org (dentro de ofertas y descuentos)

Tarjeta de descuento hasta

7

cént./l

en carburante en cada repostaje. 123456 123456 12345 Galp Energia Madrid CARLOS RODRIGUEZ

galp.es


sobreprotecció, bullying, com potenciar els talents, etc. Demana el codi descompte a FANOC per beneficiar-te del descompte. * Preu habitual 59,4 € La Casa del Libro ofereix a les famílies nombroses associades descomptes a www.casadellibro.com: 10% descompte ereaders, 10% descompte en paquets de autopublicació, 5% descompte per a tots els llibres (excepte productes de segona mà o nous venuts per tercers venedors que no siguin Casadellibro.com; pel·lícules digitals ni alguns ebooks). Per poder gaudir d’aquests descomptes es requereix un codi. A més, les despeses d’enviament seran gratuïtes per a enviaments estàndard realitzats dins de la Península i Balears. Per la resta d’enviaments es farà un descompte equivalent (3,95 euros). Pots veure tots els detalls a la web de FANOC. Esden Business School pots accedir a formació postuniversitària de qualitat, on line i presencial, ofereix una beca del 50% en tota la seva oferta formativa en modalitat blended (semipresencial) als campus de Madrid, Bilbao i Barcelona. A més, ofereix fins a un 30% de beca -segons el perfil de l’estudianten el Màster Full Time presencial i Màster Global (màster en línia amb dues setmanes presencials a Campus de Madrid). Més informació a fanoc.org Institut d’Estudis Superiors de la Família de la Universitat Internacional de Catalunya ofereix un 30% de descompte sobre el preu total, per a cursar el Postgrau en Matrimoni i Educació Familiar. info@iesf.es o trucar al Tel 93 254 18 00 Universitat Francisco de Vitoria. Totes les famílies nombroses inscrites en una associació integrada en la Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) que ho sol·licitin en temps i forma a través del Portal Universitari comptaran amb un descompte directe sobre l’import total de les mensualitats. GAPTAIN, plataforma online de protecció de riscos a internet i noves tecnologies, ofereix als socis gratuïtat en els mòduls formatius (escriure a promo.educaciondigital@gaptain.com indicant el mòdul escollit, dades de contacte i num. De soci), així com un descompte del 50% sobre PVP de pla ciberprotecció total G6. Des FANOC us facilitarem pàgina web d’accés. www.gaptain.com/blog/

IDIOMES Eurolingua Study ofereix per a l’estiu, 35% de descompte en Programes Intensius per a JovesAdults (+18 anys) al Canadà amb ILAC International. El descompte es realitza sempre sobre el curs, els serveis addicionals com allotjaments, bitllets d’avió, trasllats, assegurances no tindran descompte. Pàgina web de la destinació (Toronto i Vancouver) www.ilac.com.

FANOC // JUNY 2019

English Summer. Oferta per als campaments d’estiu: 3 fills matriculats: 7% de descompte a cada fill. 4 fills matriculats: 7% de descompte a cada fill + 1 gratis. Family Camp 2019: 10% de descompte en les teves vacances familiars en anglès. Més informació fanoc.org Pueblo Inglés-Diverbo és una organització dedicada a l’ensenyament d’idiomes amb un mètode d’immersió lingüística total sense sortir d’Espanya, que ofereix a les famílies nombroses un 7% de descompte en tots els seus cursos. Disposa de programes per a adults i nens des dels 3 anys, alguns en forma de classes i altres a manera de campaments amb residència. Més informació a www.diverbo.es Ibidem Group. Agència de traduciones situada a Barcelona, ofereix ​​ a les famílies nombroses associades un 10% descompte per a traduccions oficials jurades, traduccions certificades, signades i segellades per un traductor jurat autoritzat pel Ministeri d’Afers Exteriors (MAE) i amb plena validesa jurídica. El descompte a les famílies nombroses és vàlid per a traduccions entre Castellà, Català, Anglès, Francès, Alemany, Italià i Portuguès. Enviament a tot Espanya per només 5 €. Més informació a www.ibidemgroup.com i al telèfon 902 99 50 20. EF Education. Centre dedicat a l’ensenyament d’idiomes des de fa diverses dècades, ofereix cursos a Espanya i l’estranger, per a nens (a partir de 8 anys), joves i adults, amb una oferta àmplia, que abasta programes d’estiu, any acadèmic, any escolar, Batxillerat, etc. A les famílies nombroses associades ofereix 10% de descompte per 1 fill; 12,5% per 2 fills, i 15% per 3 (descompte màxim 1.500 euros). Els descomptes no són acumulables a altres descomptes en vigor. Oferta completa de cursos i més informació sobre EF Education First a la seva web: www.ef.com. es What ‘s Up. Les acadèmies d’anglès What’ s Up ofereixen un 20% de descompte en els seus cursos per als socis presentant el carnet de soci. Els cursos són per a majors de 18 anys. Més informació a la web de FANOC.

MODA Tuc Tuc. 15% descompte en col·lecció moda de temporada. Promoció vàlida en www.tuctuc.com, no acumulable amb altres ofertes i promocions ni aplicable a les ofertes de puericultura. Canadà House. Marca de roba per a nens que s’ha sumat al Pla + Família oferint a les famílies nombroses associades un 10% de descompte i enviament gratuït en les compres a la seva botiga online. En botigues físiques, el descompte s’aplicarà a totes les famílies nombroses. Més informació a la web de FANOC.

Tres o més DESCOMPTES

47


Gocco ofereix en compres en línia un 15% de descompte * exclusiu per a totes les famílies nombroses que estan integrades a la Federació (*Descompte no acumulable a altres ofertes, promocions, preus G & F o rebaixes, ni aplicable a les compres en centres Gocco El Corte Inglés). Décimas. 15% de descompte en compres a la seva web www.decimas.es, excepte en peces rebaixades o en època de rebaixes, en què només s’aplicarà el 5%. Despeses d’enviament gratuïtes a partir de 50 euros. Més informació a la web de FANOC.

SALUT Vitaldent. Clínica dental que ofereix un 25% de descompte per a socis. Disposa de 300 clíniques a tot Espanya i ofereix als socis 25% de descompte en tots els tractaments realitzats en els centres Vitaldent i també rebran un cupó de benvinguda canviable per un blanquejament dental totalment gratuït, entre altres avantatges. www.beneficiosfamiliasnumerosas.org SYNLAB 20% de descompte sobre la tarifa PVP (PRIVATS 2019) per a proves i anàlisis de rutina. En les analítiques que pugin de 400 euros s’aplicarà un 5% addicional al 20%. Per a les proves i test d’Alt Valor Diagnòstic (AVD), SYNLAB ofereix als socis de FANOC seva millor preu CENTRE, sensiblement més ajustat que el preu PVP. Més info a fanoc.org LOGOPEDIA A DOMICILI servei de logopèdia realitzat en el domicili de les famílies, mitjançant un equip de logopedes d’àmplia experiència i formació. Tracten les diferents dificultats en el llenguatge oral (Retard del llenguatge, articulació, Trastorn Específic del llenguatge, ...) i escrit (dislèxia, retard en l’adquisició de la lectura, dèficit de comprensió lectora, ...), i en el desenvolupament orofacial (deglució atípica, respiració bucal, ...) dels nens i adolescents i disposen de professionals especialitzats en logopèdia per a adults, especialment neurologopèdia (Afàsia, Malalties neurodegeneratives, Disfàgia,...). 10% de descompte en tots els seus tractaments. El servei s’ofereix a Barcelona i altres poblacions (segons disponibilitat de l’equip). Telèfon de contacte 931.001.485 Ergodinámica Clínica especialitzada en l’estudi biomecànic de la marxa, que compta amb més de 45 anys d’experiència i una metología pròpia i patentada. 25% de descompte per a totes les famílies nombroses associades a alguna associació integrada en la Federació Espanyola de Famílies Nombroses. Cal presentar el carnet de soci, físic o digital. + Visión revisions oculars sense cost per a tots els membres de la família de manera il·limitada. Més un 25% de descompte per la compra de qualsevol producte*.

48

DESCOMPTES Tres o més

Examen visual complet de 25 minuts, més Retinografia amb informe Oftalmològic, amb una tarifa de 30 €, també sense cost. * Consultar bases legals a l’òptica www.fanoc.org L’Institut d’Estudis Cel·lulars i Moleculars, laboratori privat de referència en genètica amb més de 20 anys d’experiència i tecnologies úniques a Espanya, ofereix un 15% de descompte en qualsevol estudi genètic que pugui necessitar qualsevol membre d’una família nombrosa associada. Més informació a fanoc.org Oi2 Empresa dedicada a la cura i prevenció de la salut auditiva ofereix a les famílies associades revisió auditiva anual gratuïta; prova gratuïta d’audiòfons durant 30 dies; finançament sense interessos des de 45€ / mes; 160 piles gratis pr cada audiòfon; servei d’assistència i trasllat i assistència a domicili i plans personalitzats amb seguiment i revisions gratuïtes. Pel que fa a preus, les famílies nombroses associades gaudiran d’un 20% en la compra d’audiòfons (no acumulable a altres ofertes) i un 10% en altres productes. Preus especials en reparació d’audiòfons de totes les marques. Caldrà comunicar el codi de descompte que li facilitarà la seva Associació.+ Info: www.centrosoi2.com o 900.374.001. STOMATEK, clínica dental en el centro médico Teknon (despatx 54) ofereix als socis la 1era visita gratuïta, higiene dental a 20€ (preu habitual 60€) i gratuïta a menors de 10 anys, un 10% de descompte en tots els tractaments i 20% en implantologia i ortodòncia. Blanqueig dental + higiene dental a 120€ (preu habitual 180€). Més informació a www.stomatek.es o 605231651 932906454. La Clínica Universidad de Navarra ofereix a les famílies nombroses associades un 25% de descompte sobre tarifes d’honoraris i proves mèdiques de totes les especialitats (descompte no acumulable a altres bonificacions, com els assegurats de Acunsa o preus tancats de medicina electiva i preventiva). Per gaudir d’aquest preu especial, és imprescindible presentar carnet d’associat en el moment de la consulta i posar-se en contacte amb la Clínica prèviament, escrivint al correu mvallinas@unav. es o a través de telèfon 948.255.400 Miotrafarmacia és una farmàcia online de productes farmacèutics i de parafarmàcia. Les famílies nombroses associades poden gaudir d’un descompte del 9%. Per poder beneficiarse’n, els usuaris hauran d’introduir el codi que poden veure a la web de FANOC.

JUNY 2019 // FANOC


Euroallergy.com Ofereix als socis un 10% de descompte sobre fundes antiàcars Euroallergy i 5% de descompte sobre tots els altres productes de la seva Web. Descomptes vàlids per a comandes mínimes de 50 € i enviament gratuït per comandes mínimes de 70 €. Les compres es faran a través del correu: info@euroallergy. com o a través del telf. 937927978 certificant que sou socis de FANOC. Botiga online: http:// euroallergy.com Instituts Odontològics. Present a Catalunya, València, Castelló, Madrid i Aragó, t’ofereix un pla de prevenció totalment gratuït, primera visita i revisions periòdiques gratuïtes, estudi radiogràfic digital sense cost, higienes bucals gratuïtes. A més pots beneficiar d’importants descomptes en diferents tractaments, 25% de descompte en ortodòncia i un 20% de descompte en la resta de tractaments. Hi haurà també promocions especials, exclusives per als socis. Més informació a al telèfon 902 119 321 o a la web de FANOC. Òptica Andorrana. Ofereix als socis i els seus familiars (avis, pares i fills), un descompte addicional del 10% sobre els seus ja rebaixats “preus d’Andorra” (fins al -60%), en la compra d’ulleres de sol i graduades. No acumulable a altres promocions. Examen optomètric anual gratuït amb CONTROL DE LA PRESSIÓ INTRAOCULAR inclòs. Més informació a la web de FANOC. General Òptica. Ofereix als associats una sèrie d’avantatges, entre elles 50% de descompte en l’accés a la targeta “Privilege”, que dóna accés a tota la família a descomptes i avantatges en les compres de General Òptica. A més, s’ofereix xec de benvinguda de 30 euros per a la primera compra (import mínim d’aquesta primera compra 100 euros, la resta de compres no tenen import mínim), acumulable a qualsevol descompte o promoció. www.generaloptica.es

ASSEGURANCES Podeu accedir a ofertes i promocions especials en les assegurances de AXA, Preventiva, Reale, Generali, Allianz, Mapfre, Zurich, Adeslas, Sanitas, Génesis, a través de la correduria UBICA que ha creat una web específica on podeu veure la informació: www.colectivosubica.com/ familiamassegura Mútua General de Catalunya ofereix primes especials en la contractació de les assegurances de salut de la Mútua. A més es donarà una targeta regal El Corte Inglés per valor de 50 € per a totes les famílies sòcies que contractin

FANOC // JUNY 2019

l’assegurança de salut AS Total de la Mútua General de Catalunya (en les condicions vigents en cada moment). * No acumulable a altres promocions. Més informació a la web de FANOC. Clinicum Salut. Fins a 3 mesos gratis. Protegeix la salut dels teus des 84,50 € / mes tota la família* + 3 mesos gratis. Estalvi addicional del 8% per pagament anual i 50% a partir del quart fill. *Dos adults fins a 49 anys i 3 fills. Més informació a la web de FANOC. AEGON SALUT COMPLET. Descompte fins al 30%. Tarifa promocional. Dtes. de fins al 30% segons nombre d’assegurats. A més opcional (segons necessitats dels associats): -Descompte SOBRE TARIFA AEGON COMPLET, segons el nombre d’assegurats o DENTAL GRATUÏTA a partir de tres assegurats.-Complementari AEGON AMB TU (assegurança de càncer de mama) primera anualitat gratis o DESCOMPTE DEL 20% en l’assegurança de defunció / invalidesa si també ho contracten amb AEGON. Sol·licitar informació Isabel Fernández t-696174313 o isabel.fernandez@agenteaegon.es

ALLOTJAMENTS FANOC posa a disposició de tots els seus associats, una àmplia oferta d’allotjaments per vacances des d’hotels, cases rurals, apartaments, càmpings, etc. a través del “Sello de Turismo Familiar” www. familiayturismo.com A continuació podeu veure els què estan a Catalunya i fan descompte als socis: Vilars rurals Descobreix els seus hotels rurals a Catalunya: hotel Vilar Rural a Cardona (Barcelona), hotel Vilar Rural a Arnes (Tarragona) i hotel Vilar Rural a Sant Hilari Sacalm (Girona). Combinen l’essència i l’encant d’una casa rural amb el confort i la intimitat d’un hotel. 10% de descompte addicional per als socis de FANOC (excepte ponts, Setmana Santa, Agost i Nadal al Vilar Rural de Sant Hilari). www.vilarsrurals.com o 935 110 300 Cerdanya EcoResort Situat en el cor d’un dels valls del Pirineu català compta amb diversos tipus d’allotjament perquè totes les famílies trobin l’acomodament que millor els convingui: Hotel Muntanya & Spa, Apartaments Ca l’Aurèn i Càmping i bungalous Park La Cerdanya. Ofereix 5% de descompte en allotjament + 20% en règim de tot inclòs als associats (excepte ponts i temporada alta). 50% de descompte en parc d’activitats als clients no allotjats o allotjats no agafats al règim de tot inclòs. Més informació: www.prullans.net/es/

Tres o més DESCOMPTES

49


La Siesta Salou Camping Resort 5% de descompte en l’allotjament per a les famílies sòcies. Més informació: www.lasiestasalou.com Camping Stel Roda de Barà 10% de descompte per a socis excepte juliol i agost. Aplicable a un només allotjament o parcel·la per família i estada. No acumulable a altres ofertes. No vàlid per a fortfaits de temporada ni preus sènior. GHT Hoteles a Calella, Tossa de Mar i Lloret de Mar (Barcelona i Girona). 10% de descompte. Enviar carnet de soci per fax o per correu en el moment de fer la reserva. Més informació i reserves a www.ghthotels.com (apartat “TURISME FAMILIAR”) Paradors de Tortosa i Viella. 10% de descomptes pels socis presentant el carnet. Més informació a familiayturismo.com

ALTRES WATTS CONTROL, consultoria energètica amb seu a Girona ofereix un servei “On line” per determinar si et convé una tarifa amb discriminació horària i quin estalvi obtindries. Llançament per a tot el territori català. S’ofereix als socis de FANOC un 10% de descompte en la realització de l’estudi. Més informació a Wattscontrol.cat o tucant al 609 342 904 Annita Rodonita, artesania en productes tradicionals catalans, especialitzada en tió de Nadal, ofereix als socis de FANOC un 10% de descompte en les compres al seu web. Cal introduir un codi que trobaràs al web de FANOC. El transport és gratuït si la compra supera els 50 euros. Web: annitarodonita.cat Martin-Arenas Advocats ofereix els seus serveis a totes les famílies nombroses associades un descompte del 30% sobre els criteris orientadors de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Madrid (ICAM), descompte que podrà arribar al 50% en casos especials, en funció del nombre de fills i la renda familiar. A més, les famílies podran accedir directament a condicions especials de pagament, a terminis sense cap tipus d’interessos. L’empresa es dedica a la resolució de litigis en tot el territori nacional en els ordres jurisdiccionals civil, contenciós-administratiu, social i penal. Entre els seus serveis, també s’inclou l’assessorament jurídic en resposta a consultes sobre aquestes quatre parcel·les del dret. Més informació a fanoc.org

PLA+FAMÍLIA

LOCAL Descobreix els descomptes que tens en el teu municipi amb el Pla+Família local Entra a la web de fanoc.org dins d’ofertes i descomptes i selecciona la teva població. Aprofita els més de 300 descomptes pels socis en comerços i serveis de diversos sectors!

Els beneficis i condicions d’aquest llistat d’avantatges poden tenir modificacions degut a renovacions. Per aquest motiu, recomanem verificar-les a la web de fanoc.org.

50

DESCOMPTES Tres o més

JUNY 2019 // FANOC


CONEIXES EL NOSTRE BANC DE MATERIAL INFANTIL I FAMILIAR? Es tracta d’un grup d’intercanvi GRATIS de material de primera necessitat per als primers anys de vida dels més petits de la casa: cotxets, bressols, cadiretes, etc. Si necessites o vols oferir quelcom per a altres famílies, només cal que entreu a Facebook i poseu en el buscador Banc de material infantil fanoc i demaneu unir-vos a aquest grup, un cop dins ja podeu participar.

UNEIX-TE AL GRUP! Més àgil

Amb fotos

Podràs oferir o demanar material

Més descriptiu


QUAN? El cap de setmana 26-27 d’octubre. -Dissabte d’11h a 20h Diumenge d’11h a 19h ON? Córner de la Fira de Barcelona (Montjuïc).

ENTRADA GRATUÏTA El saló és GRATIS per a totes les famílies nombroses. Per entrar només hauràs de descarregar a la web del saló salofamiliesnombroses.com les entrades que necessitis a partir del 25 de setembre de 2019.

TENS UNA EMPRESA I VOLS PARTICIPAR AL SALÓ? El Saló és un esdeveniment d’àmbit autonòmic, dirigit a les més de 110.000 famílies nombroses de tota Catalunya, el

QUÈ TROBARÀS? Estands d’exposició i venda de productes i serveis de tots els sectors amb descomptes exclusius i d’interès per a les famílies nombroses. Activitats i tallers pels nens/es, espai d’oci d’inflables, espectacles musicals, de màgia, etc.

71% de les quals viuen a la província de Barcelona. Una oportunitat per a fer clients, vendre els teus productes i guanyar visibilitat!

*Pots veure les tarifes de participació a la web del saló o contactar amb nosaltres a celene@fanoc.org o promocio@fanoc.org