Page 1

Grekiska Gudar


Den fasansfulla Medusa, var en av tre gorgoner. Det fanns tre kvinnor med hår bestående av ormar, och det var just de som var gorgonerna. Medusas egenskaper var dock helt olikt de andras. Hennes ansikte var inte en fröjd att betrakta. Inte bara för hennes fulhet, utan även pågrund av att man förstenades. Om Medusas blod kom i kontakt med havets skum så uppstod även den bevingade vackra hästen, Pegasus.

Medusas slut, var inte en lycklig historia. Hon hade hamnat i strid, med den präktiga Perseus. Under stridens gång hade han lyckats att inte möta Medusas blick, och detta hade slutat med ett huvud avhugget. Ett huvud fullt av ormar.


Han var havets väktare, gud över gåvan att kunna se, men även solen gud. Helios betydde just “solen” på latin. Grundämnet helium har även fått sitt namn av Helios eftersom det är en av de viktigaste beståndsdelarna i solen. Helios föreldrar var ljusets gud Hyperion och gudinanan Theia. Tillsammans med sina två systrar, gryningsgudinnan Eos och mångudinnan Selene utgjorde de vad som kallas ljusets barn.

Helios palats låg i Jordens östra delar i den stora floden Okeano som omgav världen. Med hjälp av sin gyllene vagn, som drogs av dem fyra kraftfulla och eldiga hingstarna Eos, Pyrois, Phlegon och Aithon flög Helios över himlen varje morgon. På slutet av dagen när han nådde Hesperidernas (som är kvällens land) åkte han tillbaka i en av Hefaistos båtar över Okeanos vatten. Det är då solnedgången skapades.

Greek gods  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you