Page 1

EN LITEN BOK OM DRÖMMAR av Fanny Berg Åskag


INTRODUKTION

~ Varför drömmer vi egentligen? Det är en fråga jag ställt mig själv många gånger efter att ha vaknat upp ur de mest bisarra händelserna som min hjärna hittat på under min sömn. Vad hände där? Med denna lilla bok ska jag försöka ta itu med vad det är som händer med våra hjärnor när vi sover, och om det vi drömmer faktiskt har en betydelse för vad som sker i verkliga livet. Jag ska gå tillbaka i drömtydarhistorian, utforska de vanligaste drömmarna, stora drömtydare och varva detta med några fotografier som skall få illustrera min syn på drömmar. Det är dags att ta lösa frågor som ajg länge har undrat, och vi börjar här.

~

“Dreams are often most profiund when they seem the most crazy.” - Sigmund Freud


DÄRFÖR DRÖMMER VI

~ Kanske är bästa sättet att förstå sig på drömmar genom att först förstå sig på hjärnan. I början av 20-talet upptäckte vetenskapsmän att hjärnan gav ifrån sig elektriska impulser och man lärde sig att mäta hjärnvågor. För att erhålla dessa avläsningar fästes olika elektroder på olika delar av huvudet och impulserna som utsändes transformerades till elektroencefalogram (EECs), vilket är en grafisk registrering av hjärnvågor som representerar elektrisk aktivitet i hjärnan. Det tycks vara så att när du väl ska lägga dig och sova genomgår din kropp och hjärna radikala förändringar från det vakna tillståndet. Skillnaden mellan det vakna tillståndet och det sovande är förlusten av medvetenhet och när du börjar somna genomgår du fyra olika stadier av sömn. Dessa stadier formar basen av en cykel som upprepas ett flertal gånger under sömnen.

~ Ungefär såhär går det till i de olika stadierna:


* FÖRSTA STADIET: Kropp och sinne slappnar av. Din hjärt- och

lungrytm saktas ner och blodtrycket sänkes. Ögonen rullar från sida till sida, du är varken fullt medveten eller fullt omedveten och skulle lätt kunna vakna om du skulle bli störd. Detta stadium kallas det hypnogogiska, alltså att man gradvis faller i sömn. Du kan även i detta stadium uppleva hallucinationer flyta framför dina ögon.

*ANDRA STADIET: Andning och hjärtpuls blir ännu långsam-

mare. Ögonen rullar och du blir mer och mer omedveten om ljud från omvärlden.

* TREDJE STADIET: Det är i tredje staget där du verkligen sover

och det skulle vara svårt att väcka dig om man försökte. Här intar djupsömn-stadiumet mer känt som non-rapid eye movement (NREM)där hjärnan släpps lös från kraven av det medvetna sinnet. Här skulle det vara väldigt svårt att väcka dig och även om du skulle gå i sömnen eller drömma så skulle du kn appt komma ihåg det. Detta stadium varar i ungefär 90 minuter.

* FJÄRDE STADIET: I slutet av steg fyra går du tillbaka genom

steg tre, sedan andra och första, i vilken du går in i en fas kallad endast rapid eye movement, eller REM-sömnen.


KORTFATTAD HISTORIA OM DRÖMTYDNING

~

I tusentals år har drömmar varit kopplade till övernaturliga eller profetiska betydelser av majoriteten av världens spirituella traditioner. I bibel står det till exempel om att drömmar är gudliga budskap och denna förklaring var även delad av forna egyptier, greker och romare som också trodde att drömmar hade helande krafter. Inom vissa kulturer, som till exempel aboriginerna, indianerna och afrikanska stammar, har det alltid trotts att drömmandet är en väg som gör att den individuelle kan ingå i det kollektiva spirituella minnet.Även idag är drömtydning nånting viktigt och aktuellt för detta stammar. De gamla egyptierna tros ha varit de första att utveckla ett system av motsägande drömtydning. Till exempel att en positiv dröm betyder olycka och att en mardröm förutsåg en förbättring eller lycka i den vakna världen. Det var i den antika Grekland där man föreslog teorin om att drömmar inte var från någon yttre gudomlig källa utan från inre kommunikationer. Den första fullfjädrade drömforskaren som fokuserade på symboler och teman i drömmar var romaren Artemidorus. Han skrev en bok om drömtydning som tillverkas än idag. I tidigt Europa satte den katolska kyrkan stopp för drömtydningen även fast tidiga kristna respekterade drömmar för dess spirituella betydelse. Under 1500-talet betraktades drömmar som något oviktigt och obetydelsefullt och detta var något som stods fast vid till det sena 1800-talet. I tidigt 1900-tal, när kyrkan började försvagas och förlora sin makt, började medlemmar i den tyska romantiska rörelsen återupptäcka potentialen i drömmar. Drömtydningen blev plötsligt populärt och bland de största namnen inom drömtydningen har vi Sigmund Freud och hans lärling Jung.


Urklipp fr책n Dagens Nyheter


DE FEM VANLIGASTE DRÖMMARNA

1. Att vara jagad eller attackerad Dessa drömmar är ett naturligt svar på livsstress; det kan vara att event/ärenden knappar upp på dig, eller kanske du försöker fly från någonting. ~ 2. Att vara vilse eller fångad Du kanske blir levande begravd eller inlåst i en bur. Du drömmer att du inte kan röra dig och kan varken skrika eller andas. Dessa drömmar kan uppstå när du känner dig förvirrad eller vilsen i hur du ska bete dig i det vakna livet. ~ 3. Du faller eller flyger Att falla är den vanligaste drömmen bland alla åldrar och kan vara en avspegling på att känna sig osäker eller hjälplös. Vissa människor trillar faktiskt ur sängen när de drömmer detta. Drömmar om att flyga, simma eller att dansa är motsatser till fall- eller drunkningsdrömmar. Dessa drömmar är optimistiska och inspirerar och drömmaren lyfts till spirituella höjder eller är fylld med kreativitet. ~


~ 4. Bli skadad, tappa tänderna eller dö Dessa drömmar kan involvera föräldrar eller barn, en kärlek eller dig själv. En persons död i en dröm symboliserar någonting i dig som inte längre fungerar. Det kan också föreslå nya starter, ut med det gamla och in med det nya. Ett annat vanligt scenario är att du tappar dina tänder eller att de smulas sönder. Psykologer tror att detta reflekterar en ångest för ditt framträdande och hur andra ser dig.

5. Vara naken offentligt eller olämpligt klädd Dessa drömmar involverar känslor av utsatthet och sårbarhet och inkluderar även skam och förlägenhet.


“Dreams are illustrations... from the book your soul is writing about you.� - Marsha Norman


OLIKA TYPER AV DRÖMMAR ~ Förstärkande drömmar Förutseende drömmar Dagdrömmande Mardrömmar Falskt vaknande Utanför-kroppen upplevelser Telepatiska drömmar


Så, nu har du fått lära dig lite mer om vad drömmar är och hur hjärnan funderar. Är du intresserad att gå in på djupet med drömtydning? ~ Tips på böcker: A Dream Dictionary from A to Z av Theresa Cheung Sibyllans emligheter av Sven Linde


En bok skriven av Fanny Berg Ă…skag

The Dream Book  

En bok om drömmar typpp