Page 1


Inhoudsopgave

Inhoudsopgave Van de redactie Activiteiten/verjaardagen Ik geef de pen door aan…… Workshop Slagwerk Carnaval Nostalgie Het woord van de dirigent Workshop Koper Paasactiviteiten Wist u dat…..

Pagina 1 Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4 Pagina 5 Pagina 6 Pagina 7 Pagina 8 Pagina 9-10 Pagina 11 Pagina 12-13

1


Van de Redactie De 2e editie is alweer klaar. Na een leuke carnavalsperiode zijn we ons nu aan het voorbereiden voor het concertweekend in Vijlen en het Somerszomerconcert. De voorbereidingen lopen in snel tempo. De rubriek ‘Ik geef de pen door aan:’ is er weer. In Nostalgie zien we een verslag uit het toenmalig blad van de Bond over een solistenconcours waar iemand van ons destijds als kind aan mee heeft gedaan. Namens de redactie, Zoals altijd veel lees plezier!

2


Activiteitenkalender tot en met juni 4-6 mei 20 mei 24 mei 30 mei 3 juni 6 juni 10 juni 24 juni 27 juni

Concertweekend Vijlen 2 Communies Workshop slagwerk bij Basisschool PWA Eindpresentatie OBS De Carrousel Klinkend Perspectief Streetparade in Landgraaf Eindpresentatie OBS Prins Willem Alexander School Processie Parochie Schaesberg Somers-zomerconcert in Streeperkruis Open-air repetitie/concert Kakert met aansluitend barbecue

Verjaardagskalender Maart 4 6 16 21

DesirĂŠe Somers Esther Dorst Jan Junggeburth Bert Kesselaer

April 17

Cobi Nijhof Mei 22 30

Roel Moberts Carin Somers

Juni 17 20

Arno Ritzen Math Somers Juli 11 12

3

Ger van bekkum Lynn van Bussel


Ik geef de pen door aan: Jo Frings

Hallo muziek liefhebbers,

Laat ik mij even voorstellen, voor diegene die mij nog niet kennen. Mijn naam is Jo Frings en ik ben geboren 29-11-1950. Zoals je kunt uitrekenen ben ik 61 jaar. Ik bespeel op dit moment de pauken en ben dus aanwezig bij het slagwerk en zal dan ook daar een zoveel mogelijke invulling willen zijn voor de dirigent, met hulp- en andere instrumenten. Hoeveel jaren ik al bij de St. Barbara ben (helaas niet aansluitend) weet ik niet meer precies, maar nu weer aansluitend is dit 32 jaar. Ik ben in mijn jeugd begonnen bij Trommel en Fluitenkorps St. Barbara G.A, toen nog in Oranjeboom bier café Doldersum, deze lag naast Femi, maar hoelang dit precies geleden is weet ik echt niet meer. Ik heb wel zo’n beetje de hele levensloop, van trommel en fluiten korps, show band, drumfanfare naar de nu zijnde Fanfare meegemaakt. Zoals jullie wel weten, ben ik hulp dirigent voor als het geval zich voordoet dat de dirigent, door welke oorzaak afwezig is, toch iemand aanwezig (of Peter) zal zijn om de repetitie e.d. over te nemen. Tevens ben ik ook jullie Tambourmaître, dit wil zeggen, dat als de Fanfare uittrekt op straat, dat ik dan voor het korps loop en jullie de weg wijs. Ik ben dan ook van mening dat wij als fijne Fanfare ook een ietsje meer kunnen doen aan exercitie dan andere Fanfares en zeker Harmonieën, zeker met het vooruitzicht van de Streetparade van Landgraaf. Ik ben al sinds 1998 werkzaam als Algemeen Beveiliger en na op verschillende locaties, Libertel Maastricht en Heerlen (nu Vodafone), WML, Carbolim nabij DSM en CBS Heerlen gewerkt te hebben ben ik nu op dit moment in het Atrium Ziekenhuis in Brunssum werkzaam, dit is nu mijn vaste locatie. Ik heb verschillende hobby’s, sinds kort 21-01-2012 weer een nieuwe hond, deze Border collie, Jazz genaamd heeft de plaats ingenomen van onze vorige Border collie Laika, die wij ruim 12 jaar hebben gehad. Tevens doe ik heel graag schilderen, dit in de Bob Ross stijl, (misschien wel bekend). Maar tot nu zijn de dagen die wij naar Zeeland kunnen, de grootste hobby. Nou ik zal maar afsluiten, want anders vallen de meesten in slaap. Ik hoop dat wij allen noch heel veel jaren zo kunnen doorgaan in de Streep en vooral met deze sfeer en vriendschap. Deze sfeer is typisch iets voor de Barbara, dus houden zo. Ik geef de pen door aan Fred Schobben. Nog veel muziekplezier en beleef het met je hart. Groet Jo Frings.

4


Workshop Slagwerk bij OBS De Carrousel De laatste workshop op de OBS De Carrousel ging over het slagwerk. Met veel humor liet Linda, samen met Dagmar, de kinderen kennis maken met alles wat met slagwerk te maken had. Hoe belangrijk het kleinste slagwerk instrument is en dat goed in het ritme slaan niet altijd even makkelijk is. Ook marcheren werd geoefend tot veel plezier van de leerlingen.

Het project Klinkend Perspectief kreeg in januari extra veel aandacht door de komst van Prinses Maxima in Landgraaf. Zij vindt het erg belangrijk dat elk kind in aanraking komt met muziek en in staat wordt gesteld om een instrument te bespelen. Op uitnodiging kwam zij naar het Zuiden om nader kennis te maken met dit project. Men liet zien hoe een muziekles gaat, hoe de hafa verenigingen erbij betrokken zijn en hoe een eindpresentatie in zijn werk gaat. Ook had ze een gesprek met de diverse partijen en we hopen dat deze extra bijzondere aandacht bijdraagt dat dit project nog jaren in stand blijft. Heel veel kinderen worden zo bereikt en dat is voor iedereen van voordeel. Onze fanfare heeft de eerste 2 leerlingen via dit project nu welkom mogen heten.

5


Carnaval Net voor carnaval waren de weersomstandigheden niet erg rooskleurig om optochten te lopen, er lag sneeuw en de winterse temperaturen waren zo koud dat de instrumenten zouden kunnen bevriezen en dan waren we in de optocht een “stille� fanfare geweest. Gelukkig keerde de warme luchtstroming nog op tijd terug en hadden we ideaal carnavalsweer. Hierdoor waren de optochten aangenaam en zowel met de Kinderoptocht als de grote optocht van dinsdag kwamen we goed voor de dag. De groep was mooi en gedisciplineerd om te zien en muzikaal hebben we heel veel van ons laten horen.

Kindercarnaval: Even een groepsfoto

In de Dorpstraat tijdens de grote optocht van Landgraaf 6


Nostalgie Hier weer een verslag uit het oude bondsblad De Tambour-maĂŽtre uit 1975 met een verslag van een solisten concours waar Linda Bloem als 9 jarige fluitiste mee heeft gedaan:

7


Het woord van de Dirigent Concertweekend te Vijlen Nog twee weken en dan gaan we richting Vijlen. Waarom? Om op de eerste plaats een gezellig weekend ervan te maken, en op de tweede plaats (maar wel het belangrijkste) muzikaal nader tot elkaar te komen (wauw, sjiek hè). Je kunt je afvragen, moet dat dan in Vijlen? Ja en nee. Het samen op een plaats zijn wat niet “vertrouwd” is schept sowieso een band. Je moet samen met elkaar optrekken om er iets leuks van te maken. Maar zoals jullie inmiddels al lang weten, is er vrijdag nog een repetitie. Ook onder geheel andere omstandigheden. Dan, zaterdag een concert met (voor ons) vreemde mensen. Dus zullen we toch weer geconcentreerder als anders zijn. De kennismaking met die mensen, de gesprekken die daaruit voortvloeien. Alles is toch net iets anders. Tussendoor de leuke dingen die jullie gaan doen. Op zondagmorgen nog een korte repetitie. Jullie zullen denken die repetities zijn toch niet nodig. Jawel, want 24 juni hebben we een mega – concert in het Streeperkruis (waar ook nog eens entree gevraagd wordt) en door die net iets andere repetities zal het muzikale peil stijgen, ongemerkt. Ik verheug me er nu al op, we maken er een leuk, amusant en vooral muzikaal weekend van. En jullie kennende gaan we er weer eens voor. Jullie trotse dirigent, Math Somers

8


Workshop Koper Groep 4 en 5 van Basisschool Prins Willem Alexander Eind vorig jaar deed de muziekschool Kerkrade een dringende oproep aan de hafa verenigingen van Landgraaf met de vraag of er een vereniging was die bij OBS Prins Willem Alexanderschool de workshops voor haar rekening wilde nemen. Na intern overleg hebben wij ons aangeboden. Dat betekende wel dat wij nog 2 extra workshops moesten verzorgen en niet één maar liefst 2 eindpresentaties. Op donderdag middag 15 april stond de workshop koper op het programma. Aangezien de basisschool PWA achter de parkeerplaats van het Streeperkruis ligt, opperden wij het idee dat de klas naar ons repetitielokaal kwam. Zo hoefden wij niet met al die instrumenten te zeulen en de kinderen waren binnen 30 seconden bij ons. Om 14.00 uur kwamen 31 opgewonden en enthousiaste leerlingen met juf Paula naar ons toe. Linda liet met hulp van Peter op haar zeer bekende en bij de kinderen zeer geliefde, humoristische manier het verschil horen tussen scherp en zacht koper, tussen groot en klein koper.

De kinderen deden aan alles heel leuk mee. Zelfs de grappige opwarm oefeningen met de oren en de “ zen” oefeningen. Dat was grappig om te zien.

( Zo even de oren opwarmen…………. en even tot rust komen…)

9


Het hoogtepunt van de workshop was de wedstrijd tussen de kinderen en Linda om te zien we het langst een geluid uit het instrument krijgt. De kinderen gingen helemaal uit hun bol. Of men liep rood aan van het blazen of van het enthousiast aanmoedigen. Stil op de stoel zitten was er niet meer bij, vooral toen Meester Maarten van Linda won. Alle kinderen sprongen juichend rond.Dat beloofd wat voor de laatste workshop die gaat komen.

Paaskienen

Vrijdag 23 maart vond ons jaarlijkse paaskienen plaats in het Streeperkruis. Zoals altijd was de levensmiddelenmand goed gevuld door de bijdrage van onze leden. Deze keer was er ook sponsoring van C1000 op de Kamp. De meeste inkopen werden daar aangeschaft en in ruil kregen we 45 kleine chocopaashaasjes geschonken. Ook slagerij Moors, waar we altijd de vleeswaren bestellen, heeft een donatie gedaan door een rollade te schenken. Dat betekende dat de inkoop 30 euro goedkoper was als vorig jaar. Marco Kesselaer had bij Restaurant Annie en Ger Heerlerheide ook een sponsoring weten los te peuteren die op de avond erg veel geld zou opleveren. Hij had van zijn bazen een hele grote chocopaashaas mee mogen nemen om deze te verloten. Maar liefst 450 loten a 0,20 cent werden er verkocht om een kans te maken op deze choco paashaas, dat is 89 euro extra winst.Ook de loten voor de levensmiddelenmand werden gretig gekocht waardoor we 320 loten a 50 cent verkocht hadden. Dat leverde een winst van 160 euro op. Dat betekent dat alleen de verloting van beide gesponsorde artikelen een winst van 250 euro hebben 10


opgebracht. Dus dank aan jullie allen voor jullie bijdrage. Dit blijven we zeker doen. Dank aan ons Damescomitee, die in de pauze de catering verzorgde. Ook zij hadden een goede opbrengst. Dank aan Rosemarie, die weer heerlijke waffels had gebakken. We hebben een erg geslaagde en gezellige avond gehad. Verkoop Paaseieren Dit jaar hadden we een nieuwe opzet. Direct de eieren aan de deur verkopen en niet eerst de bestellingen ophalen en dan op Goede vrijdag alles rondbrengen.Ondanks dat deze nieuwe opzet in de weekbladen, kabelkrant en flyers was aangekondigd, moesten de mensen er hier nog aan wennen. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat we de oude manier meer dan 20 jaar hebben gedaan. Vaak waren de mensen bezorgd dat we niet zouden komen maar de trouwe klanten hebben gelukkig op ons gewacht. Maar als je verse eieren aanbiedt, kan je niet 3 weken voor Pasen aan de deur komen. Toch waren de reacties ven de mensen zeer positief. Met een geleende megafoon van de Scouting gingen we enkele dagen door de wijk. We hebben 4560 eieren verkocht en de netto opbrengst was de helft meer dan vorig jaar. Doordat zowel het Paaskienen als verkoop Paaseieren zo goed is gegaan is de aanschaf van een nieuwe grote concert trom een feit. Deze is door de dirigent uitgezocht en staat voor ons klaar om begin mei afgehaald te worden bij ADAMS.

Linda leeft zich uit met de Megafoon en opende zo wat deuren

11


Wist u dat……………………. -

We afscheid hebben genomen van Marian Housen. Zij is gestopt als muzikante.We bedanken haar voor haar jarenlange inzet voor de fanfare.

-

We haar tenorsax en grote trom hebben overgenomen.

- Aan Klinkend Perspectief de eerste 2 leerling muzikanten hebben over gehouden. We Tom Schrooten en Noah Hafez heel veel plezier wensen bij onze fanfare. -

Jan Junggeburth weer in ons midden is op tenorsax.

- Bert een wat al te kleine carnavalsbroek had uitgezocht en dit pas merkte tijdens de kindercarnavalsoptocht. Zijn broek kwam niet verder dan aan de knieën. -

Een jeugdkoor Somersconcert.

haar

medewerking

-

Pascal weer tot juni op stage is in Amsterdam.

-

Tijdens de jaarvergadering Carin en Tamara herkozen zijn als bestuurslid.

-

Het paaskienen en verkoop paaseieren financieel erg succesvol is verlopen.

-

We een eigen Megafoon hebben aangeschaft.

-

Er een draagzak is gekocht voor de kleine Bb Bas.

-

We nu geen Sousafoon meer hoeven te lenen voor de straat optredens

12

verleent

tijdens

het


-

Bart tijdens de Palmpasen optocht de draagzak voor het eerst naar grote tevredenheid heeft gebruikt.

-

Een oefen-xylofoon voor Cobi gekocht is.

-

Zowel de draagzak als de tafel-xylofoon ook weer bekostigd zijn met opbrengst van betaalde e-mails lezen.

-

Jij ook mee kunt doen om via betaalde e-mails lezen geld te sparen voor de fanfare.

-

Je je hiervoor kunt aanmelden via de sponsorpagina van onze site.

-

De violiste ook al met ons gerepeteerd heeft voor het werk Schindler’s List.

-

In de volgende editie van het Brebbelke de leerkrachten Luc Scholtes en Celine Roijen zich voorstellen.

13

Brebbelke 2e editie 2012  

2e uitgave van ons verenigingsblad met de aktiviteiten tot en met Maart