Page 1

16ο τεύχος Άνοιξη 2019

Παιδί: Γιατί τα παιδιά είναι εθισμένα στα social media;

Deco - DIY: Πινιάτα κλόουν

Υγεία: Παιδική παχυσαρκία

Διατροφή: Μαγειρίτσα με κοτόπουλο


Τριμηνιαίο Διαδικτυακό Περιοδικό

www.familives.gr

familivesmag@gmail.com ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Μαρία Υφαντοπούλου ΥΠΕΥΘΥΝΗ BLOG Άννα Μίχτη

6

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Mαρία Χαντζίκου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ SOCIAL MEDIA Ειρήνη Λουίζου ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ART DESIGN Ευαγγελία Παπαρίζου ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ Άννα Μίχτη Ανναστέλλα Λαζάρου Γιούλη Μπαλίκου Γεωργία Ειρήνη Γκανασούλη Γιάννης Ξηντάρας Ευαγγελία Βλασσοπούλου Ευτέρπη Μυτιληναίου Καίτη Μιχαλοπούλου Μαρία Γεωργακού Mαρία Χαντζίκου Μαρία Υφαντοπούλου Μαρίνα Πλούμπη Μένια Κουκουγιάννη Σωτηρία Μπιλιανού ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Γεωργία Ειρήνη Γκανασούλη

9

Ταξίδι με το αυτοκίνητο & ασφάλεια 8 Πώς να οργανώσετε αποκριάτικο πάρτι στο σπίτι

Συνταγές ομορφιάς με υλικά της άνοιξης 10 Μητρότητα μετά τα 30

11 Παλιά παιχνίδια που παίζαμε στην αυλή 12 Vitamine Nature 14 Γιατί τα παιδιά είναι εθισμένα στα social media;

16

20

Πινιάτα κλόουν 18 Wabi-Sabi Διακόσμηση δωματίου με κιμωλία

22

Παιδική παχυσαρκία

24 Συγχωρώ θα πει χωράω μέσα μου 26 Κρίσεις πανικού

28

Μαγειρίτσα με κοτόπουλο 30 Φραουλοκέικ


Βιβλιο...προτάσεις

Meet our family

32

36

14 20

16

30


Φ


Φωτογράφιση: Mamangelic

5

Η

άνοιξη, η πιο αγαπημένη ίσως εποχή για πολλούς, κάνει την εμφάνισή της δειλά δειλά, καθώς έχει να ανταγωνιστεί έναν βαρύ -συνήθως- χειμώνα. Το καταλαβαίνει κανείς από τις ημέρες, που γίνονται μεγαλύτερες, από τον ήλιο, που γίνεται δυνατότερος, από τα σύννεφα του ουρανού, που γίνονται καθαρότερα αλλά κυρίως από τα κελαηδίσματα των πουλιών και τα αρώματα των λουλουδιών, που πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα! Κι οι άνθρωποι το δίχως άλλο συμμετέχουμε σε όλη αυτήν την αναγέννηση της φύσης και συμπαρασυρόμαστε από τον στρόβιλο αρωμάτων και ήχων. Το έχουμε τόση μεγάλη ανάγκη άλλωστε που όλο μας το είναι αδημονεί να ανανεωθεί και να ανοίξει σε μια νέα εποχή, την άνοιξη! Βέβαια τώρα είναι και μια καλή ευκαιρία να αποτοξινωθούμε από την κατήφεια και την εσωστρέφεια του χειμώνα, και κυρίως να γιορτάσουμε τις Απόκριες, το Πάσχα και την Πρωτομαγιά με όλη μας την καρδιά! Για ακόμη μία φορά, εδώ στο Familives, έχουμε συγκεντρώσει ενδιαφέροντα και ξεχωριστά θέματα που ελπίζουμε να αρέσουν και σε εσάς, ώστε να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας διαδικτυακά, αφού τα ωραία πρέπει να μοιράζονται... Θέματα για όλη την οικογένεια, τη γυναίκα, το παιδί. Ξεφυλλίστε λοιπόν το νέο μας τεύχος και ανοίξτε τον εαυτό σας σε ένα καλύτερο παρόν, γιατί το τώρα είναι εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία τελικά! Καλή ανάγνωση! Οι συντάκτες του περιοδικού

Editorial


Οικογενειακή Ζωή

6

Ταξίδι με το αυτοκίνητο & ασφάλεια ΜΑΡΙΝΑ ΠΛΟΥΜΠΗ

via

Α

ΣΦΑΛΕΙΑ. Είναι από τους βασικότερους κανόνες, όταν μιλάμε για ταξίδι με το αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει για τους μεν ενήλικες ζώνη ασφαλείας, για τα δε παιδιά ειδικό, παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο! Από τους ίδιους τους γονείς αρχικά και έπειτα από την κοινωνία. Είναι ανεπίτρεπτο στις μέρες μας παιδιά να κυκλοφορούν με το αυτοκίνητο χωρίς την απαραίτητη ασφάλεια.

παιδί μας να κάθεται στο ειδικά διαμορφωμένο για την ηλικία του και το βάρος του κάθισμα αυτοκινήτου. Δε θα πρέπει να υπάρχει η επιλογή “μετακινώ το παιδί χωρίς καρεκλάκι”. Είναι εγκληματικό. Γιατί; Στο άρθρο αυτό δε θα μιλήσουμε για τις προδιαγραφές, για τα κιλά και τις κατηγορίες ενός ειδικού, παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου. Θα μιλήσουμε για νούμερα.

ΠΗΓΗ: «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΟΔΟΙ ΜΕ ΔΙΟΈχουμε ακούσει από πολλούς παππούδες ΔΙΑ» Παιδιά στο αυτοκίνητο & Οδική ασφάκαι δυστυχώς από γονείς να λένε τη φράση λεια «Η γενιά μας μεγάλωσε χωρίς αυτά και τίποτα δεν πάθαμε». Έτυχε! Μπορούμε να το → Το ποσοστό χρήσης παιδικού καθίσματος συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε, επειδή στα- στη Β. Ευρώπη φθάνει το 85%, ενώ στις θήκαμε τυχεροί; Έπειτα ακούμε τη φράση ΗΠΑ το 97%. Στην Ελλάδα μόνο το 25% περί«Εγώ δεν έχω ακούσει για κανένα δυστύχη- που των γονέων χρησιμοποιούν παιδικό κάμα στα χρόνια μου». «Στα χρόνια μας, παπ- θισμα. πού, σχεδόν δεν υπήρχε τηλεόραση. Όποιος έμενε Αθήνα δεν ήξερε τι γινόταν στη Θεσ- → Έχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσμασαλονίκη εκτός και αν είχε συγγενή και τον τα αυτοκινήτου, όταν χρησιμοποιούνται σωκαλούσε με υπεραστικό τηλέφωνο παίρνο- στά, αποτρέπουν κατά 71% τα θανατηφόρα ντας πρώτα το μηδέν». Η γενιά των γονιών ατυχήματα και κατά 67% τους βαρείς τραυμας δεν ήξερε τότε. Η γενιά μας όμως τώρα ματισμούς. ξέρει και δεν υπάρχει δικαιολογία. Ξέρει, → Σε μια πρόσκρουση με 30 χλμ./ώρα ένα καθώς έχουν γίνει εκατοντάδες μελέτες παιδί 10 κιλών φεύγει από την αγκαλιά ε(δυστυχώς πάνω σε χιλιάδες δυστυχήματα) νός ενήλικα με δύναμη 300 κιλών!! και έτσι οφείλουμε να πράξουμε το ένα και μοναδικό, απόλυτα σωστό. Να βάζουμε το


7 → Το 35% των παιδιών ηλικίας από 13 ετών και κάτω που σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κάθονταν στο μπροστινό κάθισμα. Ο κίνδυνος για τα παιδιά στο μπροστινό κάθισμα είναι μεγάλος και προέρχεται από δύο πηγές: Σε περίπτωση σύγκρουσης η μπροστινή θέση είναι η περισσότερο επικίνδυνη. Επιπρόσθετα, ο αερόσακος που θα ανοίξει στο μπροστινό κάθισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κακώσεις ή και να σκοτώσει το παιδί, ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος που θα συμβεί σε χαμηλές ταχύτητες. → Μόνο 58% των γονιών που μένουν στην Αθήνα και έχουν αυτοκίνητο αγοράζουν παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, και ακόμα λιγότεροι (32%) στην επαρχία, ενώ, μόνο 0,5-1% αγοράζουν πιο σύγχρονων προδιαγραφών κάθισμα ασφαλείας που είναι ειδικό για το βάρος, την ηλικία, το ύψος του παιδιού και παρέχει ικανοποιητική προστασία. → Το 90% των επιβατών που κρατούσαν παιδιά στην αγκαλιά τους σε τροχαίο ατύχημα και σώθηκαν, σώθηκαν, επειδή το παιδί λειτούργησε ως ασπίδα. → Το 75% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στην πόλη.

Οικογενειακή Ζωή

Οι πιο συχνοί θάνατοι ή τραυματισμοί σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλονται σε χτυπήματα στο κεφάλι (ανυπαρξία πλευρικής προστασίας) και στην κοιλιακή χώρα (η ζώνη πιέζει τα εσωτερικά όργανα στην κοιλιά, επειδή είναι πολύ ψηλά για το παιδί). Με βάση τον ΚΟΚ, η χρήση παιδικού καθίσματος στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική μέχρι 12 ετών. 2.Το παιδί μου αρνείται να μπει στο κάθισμα ή προσπαθεί να βγάλει τις ζώνες του. Τί να κάνω; Το παιδί σας πρέπει να μάθει να κάθεται πάντα στο παιδικό κάθισμα και να έχει τις ζώνες δεμένες σωστά και σφιχτά. Χρησιμοποιήστε το δικό σας παράδειγμα με τη χρήση της ζώνης. Αρνηθείτε να ξεκινήσετε το όχημα, εάν δεν έχουν όλοι δεθεί σωστά. Σε περίπτωση που το παιδί σας βγάλει τη ζώνη εν κινήσει, προσπαθήστε να σταματήσετε το συντομότερο δυνατό και εξηγήστε τους κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση. Τα παιδιά λειτουργούν σαν “σφουγγάρια” από πολύ μικρή ηλικία και επηρεάζονται πολύ από τη συμπεριφορά των γονέων. Η υποδειγματική και πειθαρχημένη συμπεριφορά των γονέων στο αυτοκίνητο αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά!

Στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» συναντάμε ένα επίσης τρομακτικό νούμερο: Στην Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα είναι η Νο1 αιτία θανάτου για παιδιά από 1 έως 14 ετών. Επιπρόσθετα, πέρα από πολύ σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλεια του παιδιού μας μέσα στο αυτοκίνητο θα βρούμε και τις παρακάτω απαντήσεις σε δύο προβληματισμούς που συναντούμε συχνά. 1.Μέχρι ποια ηλικία πρέπει το παιδί μου να κάθεται σε παιδικό κάθισμα; Πολλοί γονείς νομίζουν ότι το παιδικό κάθισμα είναι αναγκαίο μέχρι μια μικρή ηλικία, 56 ετών. ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Όλα τα συστήματα παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένα, για να προσφέρουν προστασία σε επιβάτες με ύψος από τουλάχιστον 135 εκ. και πάνω. Τα παιδιά με ύψος κάτω από 135 εκ. που είναι απλά δεμένα με τη ζώνη του αυτοκινήτου έχουν ελλιπή προστασία και είναι εκτεθειμένα σε πολύ μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος.

via


Οικογενειακή Ζωή

8

Πώς να οργανώσετε αποκριάτικο πάρτι στο σπίτι ΚΑΙΤΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ Oi paramythenies via

Υ

πάρχει άραγε πιο ξέφρενη γιορτή από αυτή των Αποκριών; Η μόνη γιορτή του χρόνου που μπορείς να φορέσεις ό,τι θέλεις, να μεταμορφωθείς σε ό,τι σού αρέσει ή θαυμάζεις, να χορέψεις μέχρι τελικής πτώσεως, να γελάσεις μέχρι δακρύων και μικροί - μεγάλοι να έχουν ένα κοινό πάρτι.

Πώς όμως θα οργανώσετε στο σπίτι ένα όμορφο, αποκριάτικο πάρτι για μικρούς και μεγάλους; • Ετοιμάστε μια πρόσκληση που να απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. • Επιλέξτε ημέρα και ώρα κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους. Αν είναι πολύ αργά το απόγευμα, το πιθανότερο είναι οι μικροί καλεσμένοι σας να κουραστούν και να δυσανασχετήσουν. • Μην ορίσετε θέμα για το πάρτι. Ο καθένας μπορεί να μεταμφιεστεί σε ό,τι θέλει. • Προμηθευτείτε μπαλόνια, σερπαντίνες, καραμούζες κ.α. • Σχεδιάστε το μενού της μέρας. Μια καλή ιδέα είναι να έχετε έναν μικρό μπουφέ που δεν χρειάζεται πολλή προετοιμασία και χρόνο: φαγητά finger food και σαλάτες, αναψυκτικά και χυμοί για τους μικρούς & fruit punch με ή χωρίς αλκοόλ για τους μεγάλους, είδη σερβιρίσματος μιας χρήσης σε χαρούμενα χρώματα και σχέδια. • Φροντίστε να έχετε playlist με «αποκριάτικα» μουσικά κομμάτια. • Απομακρύνετε έπιπλα και αντικείμενα που σπάνε. Αφήστε ανοικτό χώρο για να χορέψετε. • Ετοιμάστε μικρές εκπλήξεις, κυρίως για τα παιδιά. Μια πινιάτα, μικρές σακούλες με αστεία δωράκια κ.α. • Απαθανατίστε σε βίντεο και φωτογραφίες το πάρτι και στείλτε τα στους καλεσμένους σας σαν ενθύμιο! • Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι να υπάρχει διάθεση, για να διασκεδάσετε! Οι Απόκριες είναι άλλωστε μια καλή ευκαιρία, για να διασκεδάσετε μικροί και μεγάλοι. Οργανώστε λοιπόν ένα πάρτι στο σπίτι χωρίς μεγάλο budget και κόπο. Μόνο με όρεξη για χορό και γέλια!


9

Συνταγές ομορφιάς με υλικά της άνοιξης

Οικογενειακή Ζωή

ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΥ Beauty harmony

Η

άνοιξη είναι πάντοτε καλοδεχούμενη. Είναι η εποχή που το κρύο κι οι έντονες, καιρικές συνθήκες είναι πιο περιορισμένες σε σχέση με τον δύσκολο χειμώνα. Δυστυχώς όμως το δέρμα μας, και ειδικότερα η επιδερμίδα του προσώπου μας, την άνοιξη είναι αρκετά ταλαιπωρημένα λόγω του χειμώνα. Ξηρότητα, αφυδάτωση, έλλειψη ζωντάνιας είναι μερικά μόνο από τα σημάδια που αφήνει πίσω του ο χειμώνας. Καθώς όμως οι ηλιόλουστες μέρες γίνονται περισσότερες κι η θερμοκρασία ανεβαίνει, η άνοιξη μάς προδιαθέτει να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με τη φροντίδα του προσώπου μας. Η φύση άλλωστε αυτήν την εποχή αναγεννάται και άνθη ξεπροβάλλουν, πολλά από τα οποία προσφέρουν αναζωογόνηση και στο δέρμα μας! Ψάξαμε και βρήκαμε μερικές από τις πιο πετυχημένες συνταγές ομορφιάς που θα προσφέρουν μια νέα «άνοιξη» στο δέρμα σας χρησιμοποιώντας κυρίως εποχιακά προϊόντα που η φύση μάς προσφέρει απλόχερα. Διαλέξτε αυτήν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του δέρματός σας και υποδεχθείτε την άνοιξη κάνοντας τις δικές σας κούρες ομορφιάς στο σπίτι. Συσφικτική μάσκα προσώπου με αυγό: To αυγό θεωρείται σύμβολο της άνοιξης, καθώς συμβολίζει τη νέα ζωή και το ξεκίνημα, όπως και η άνοιξη. Πλούσιο σε βιταμίνες, λεκιθίνη και πολλά ιχνοστοιχεία το αυγό είναι μια υπερτροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα το ασπράδι του αυγού από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται σε πολλές θεραπείες προσώπου, γιατί προσφέρει σύσφιξη και άμεσο αποτέλεσμα lifting.

λοσιόν προσώπου. Μάσκα προσώπου με αυγό κατά της λιπαρότητας: Ανακατέψτε το ασπράδι του αυγού με μία κουταλιά της σούπας μέλι και προσθέστε και μία κουταλιά του γλυκού πολτοποιημένες νιφάδες βρώμης. Απλώστε το μίγμα στο πρόσωπο και τον λαιμό για 15 λεπτά και ξεβγάλετε. Αντιοξειδωτική μάσκα προσώπου με φράουλα: Στα μέσα της άνοιξης οι φράουλες κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους της μαναβικής. Επωφεληθείτε από τις ιδιότητες της φράουλας και στο δέρμα σας, καθώς περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ παράλληλα προσφέρει θρέψη και προστασία σε αφυδατωμένα δέρματα. Είναι γνωστή για τις μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C που έχει. Επιπλέον το σαλικυλικό οξύ που περιέχει δρα απολεπιστικα για το δέρμα. Για να παρασκευάσετε τη μάσκα, θα χρειαστείτε: Μισή κούπα φράουλες, 1 κουταλιά της σούπας γάλα φρέσκο και 1 κουταλιά της σούπας ρυζάλευρο ή corn flour. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και απλώστε τη μάσκα σε πρόσωπο και λαιμό. Αφήστε να δράσει για περίπου 20 λεπτά και ξεβγάλετε. Ενυδατική μάσκα προσώπου με κεράσι: Τα κεράσια προσφέρουν άφθονη βιταμίνη C στον οργανισμό, ενώ παράλληλα τον ενυδατώνουν.

Μπορείτε να πολτοποιήστε περίπου 10-12 κεράσια και να απλώστε το μίγμα στο πρόσωπο για Χτυπάτε λοιπόν το ασπράδι του αυγού, μέχρι να γίνει αφρός (μαρέγκα). Στη συνέχεια απλώ- 10 λεπτά. Ξεβγάλετε με χλιαρό νερό. νετε τη μαρέγκα σε πρόσωπο και λαιμό και αφήνετε το φιλμ/μάσκα που έχει δημιουργηθεί για περίπου 20 λεπτά. Το δέρμα είναι εμφανώς αναζωογονημένο. Ξεπλένετε χρησιμοποιώντας

via


Οικογενειακή Ζωή

10

Μητρότητα μετά τα 30 ΓΙΟΥΛΗ ΜΠΑΛΙΚΟΥ Psychologia paidiou

Π via

όσο δύσκολο είναι να γίνεις μαμά μετά τα 30, 35 ή ακόμη και 40; Και ενώ οι στατιστικές δεν ευνοούν τους βιολογικούς παράγοντες;

Η μητρότητα σε μεγάλη ηλικία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες και οι λόγοι είναι πολλοί (οικονομική ανασφάλεια, δυσκολία δέσμευσης, διαζύγια και παιδιά από δεύτερο γάμο, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή). Κι αν ακόμη παραμερήσουμε τον βιολογικό παράγοντα, θα δούμε ότι υπάρχουν συναισθηματικά πλεονεκτήματα. Η ωριμότητα της μεγαλύτερης ηλικίας κάνει τη μαμά να δίνει στο παιδί μεγαλύτερη ασφάλεια, χρόνο και σιγουριά, κάτι που φυσικά ευνοεί τη συναισθηματική και νοητική του ανάπτυξη. Μια μαμά μεγαλύτερης ηλικίας έχει πάρει την απόφαση συνειδητά, είναι πιο σίγουρη για την επιλογή της, είναι πιο ήρεμη, έχει προετοιμαστεί διαθέτοντας περισσότερο χρόνο και είναι έτοιμη να παρέχει στο παιδί αυτό που πιθανώς η ίδια σε μικρότερη ηλικία να μην ήταν έτοιμη να δώσει. Σε μεγαλύτερη ηλικία πιθανώς έχει ολοκληρωθεί ο αγώνας εγκαθίδρυσης μια καριέρας και η μητέρα είναι έτοιμη να δοθεί σχεδόν ολοκληρωτικά στο παιδί της. Ακόμη και τώρα που διανύουμε οικονομική αστάθεια στη χώρα μας, οι μαμάδες μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμη και όντας άνεργες, έχουν ολοκληρώσει κατα κύριο λόγο την εκπαίδευσή τους και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Το αγχος σαφώς υπάρχει για την εργασία, αλλά μειώνεται ο χρόνος που απαιτεί η εγκαθίδρυση καριέρας. Επιπλέον η μητρότητα σε μεγάλη ηλικία βελτιώνει τη συναισθηματική κατάσταση της μη-

τέρας, παρέχοντας μια «ένεση» τόνωσης νεότητας, η οποία κλονίζεται με την έλευση των πρώτων «-άντα». Η μητρότητα και κυρίως όταν αποκτάς πρώτο παιδί, είναι μία νέα «αρχή» που κινητοποιεί τη μαμά. Κι αν οι επικριτές της μητρότητας σε μεγάλη ηλικία σάς πουν ότι δε θα προλάβετε να δείτε το παιδί σας να παντρεύεται ή να δείτε εγγόνια από αυτό, αρκεί να αναφέρουμε την γενικότερη αύξηση του μέσου όρου ζωής, τη βελτίωσης της υγείας των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων αλλα και έρευνες που αναφέρουν ότι η μητρότητα σε μεγάλη ηλικία έχει συσχετιστεί θετικά με την αύξηση του ορίου ηλικίας. Παρόλα ωστόσο τα προαναφερθέντα, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η κατάλληλη ηλικία μητρότητας για κάθε γυναίκα είναι προσωπική υπόθεση. Και σίγουρα αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι δεν υποστηρίζουμε ότι τη μητρότητα θα πρέπει να τη ζούμε σε μεγάλη ηλικία απλώς και μόνο παθητικά. Σαφώς μια μαμά στα 28 ή λιγότερο ή περισσότερο μπορεί να υπάρξει μια εξαίρετη μαμά. Αν όμως η μητρότητα δεν έχει έρθει, μπορούμε να την αναζητήσουμε και μετα τα 30, 35 ή και 40! Αρκεί οι συνθήκες να την ευνοούν.


11

DECO—DIY

Παλιά παιχνίδια που παίζαμε στην αυλή ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ via

Ε

Koritsi malama

Στεριά ή θάλασσα λάτε να θυμηθούμε παλιά παιχνίδια που παίζαμε στην αυλή!

Περπατώ εις το δάσος Ένα παιδί κάνει τον λύκο. Τα υπόλοιπα χορεύοντας τραγουδούν: «Περπατώ, περπατώ εις το δάσος, όταν ο λύκος δεν είναι εδώ. Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;» Ο λύκος, αναλόγως του πόσο θέλει να κρατήσει τους παίκτες σε αγωνία, μπορεί να απαντήσει «βάζω τις κάλτσες μου, το παντελόνι μου κλπ.». Το παιχνίδι συνεχίζεται, μέχρι ο λύκος να πει «παίρνω τη μαγκούρα μου και σας κυνηγώ!» Τότε κυνηγά τα παιδιά και όποιο πιάσει, κάνει στον επόμενο γύρο τον λύκο.

Τα παιδιά παρατάσσονται το ένα πίσω από το άλλο. Όταν η μάνα πει: «θάλασσα» τα παιδιά θα πρέπει να πάνε αριστερά και «στεριά» δεξιά. Όποιος μπερδευτεί, βγαίνει από το παιχνίδι. Νικητής είναι, όποιος τα καταφέρει ως το τέλος! Κόκκαλο, ξεκόκκαλο Μια άλλη εκδοχή του κυνηγητού! Η μάνα κυνηγά τα παιδιά, τα οποία, μόλις πάει να τα πιάσει, μπορούν να «κοκκαλώσουν» στη θέση τους φωνάζοντας «κόκκαλο»! Η μάνα δεν μπορεί να τα πιάσει κι εκείνα, για να κινηθούν και πάλι, θα πρέπει ένας άλλος παίκτης να περάσει και να τα ακουμπήσει, φωνάζοντας «ξεκόκκαλο»! 1, 2, 3 στοπ!

Γάτα, γατούλα

Η μάνα «τα φυλάει», ενώ όλα τα παιδιά παρατάσσονται σε μια σειρά απέναντί της. Ένα παιδί κάνει τη γάτα. Τα υπόλοιπα λέ- Η μάνα γυρνά την πλάτη της στα παιδιά, νε: «Γάτα, γατούλα, τι χρώμα ζητάς; Τι λέγοντας «1, 2, 3 στοπ». Τα παιδιά τότε σου αρέσει και τι προτιμάς;» Η γάτα διαλέ- κινούνται προς το μέρος της, αλλά μόλις γει ένα χρώμα και τα παιδιά τρέχουν να εκείνη πει «στοπ» και γυρίσει, θα πρέπει πιάσουν οποιοδήποτε αντικείμενο με το να μείνουν ακίνητα, διαφορετικά αν τα δει χρώμα αυτό. Όποιος δε βρει, χάνει και κά- και κουνηθούν, επιστρέφουν πάλι στην αρνει τη γάτα! χή! Αυτό επαναλαμβάνεται, μέχρι να φτάσει κάποιος κοντά της και να τη χτυπήσει Κουτσό στην πλάτη 3 φορές. Με το τρίτο χτύπημα, εκείνη κυνηγά τα παιδιά και όποιος πιαΣτην πιο απλή εκδοχή του κουτσό, τα παι- στεί, τα φυλάει! διά παρατάσσονται σε μια ευθεία και με κάποιο σήμα ξεκινούν να τρέχουν, πηδώ- Δείτε στο προηγούμενο τεύχος «Παλιά παιχνίδια για ντας με το ένα πόδι ως ένα σημείο. Όποιος μέσα στο σπίτι». φτάσει πρώτος, κερδίζει!

via


Οικογενειακή Ζωή

12

via

Πόσο καλό κάνει η φύση στα παιδιά μας

ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΙΛΙΑΝΟΥ My little world


13

Η

επαφή με τη φύση είναι απαραίτητο στοιχείο για την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Οι γιαγιάδες μας έλεγαν ότι τα παιδιά χρειάζονται καθαρό αέρα και είχαν πολύ δίκιο! Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη τον καθαρό αέρα, γιατί η επαφή με τη φύση είναι ευεργετική! Τα παιδιά όμως την έχουν ακόμα περισσότερο ανάγκη από τους ενήλικες, καθώς συμβάλλει στην καλή τους υγεία και στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. • Καταρχήν το παιχνίδι στη φύση κάνει τα παιδιά πιο χαρούμενα και πιο ευδιάθετα. Ο ήλιος κι ο καθαρός αέρας άλλωστε δημιουργούν σε όλους μας μια αίσθηση ευφορίας.

Οικογενειακή Ζωή

• Σύμφωνα με τους γιατρούς, το παιχνίδι στη φύση είναι ο καλύτερος τρόπος, για να μην γίνουν τα παιδιά υπέρβαρα, να μην έχουν άγχος και να αποφύγουν μελλοντικά καρδιακά νοσήματα. • Βέβαια συχνά οι γονείς φέρνουν αντιδράσεις για την επαφή των παιδιών με τη φύση. Επιχειρήματα, όπως θα αρρωστήσει, θα ιδρώσει και θα αρπάξει κρύωμα, θα λερωθεί, θα λασπωθεί ή δεν έχουμε κοντά μας κάποιον υπαίθριο χώρο, παιδική χαρά, πάρκο, κτλ, είναι απλώς δικαιολογίες! • Τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν στην ύπαιθρο, αφού οι ιώσεις μεταδίδονται σε κλειστούς, συγχρωτισμένους χώρους. Τα λερωμένα ρούχα για τους γιατρούς είναι δείκτης υγείας του παιδιού. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιο κοντινό πάρκο, γήπεδο, παιδική χαρά, κτλ. αρκεί να τα αναζητήσουμε!

• Η ύπαιθρος προσφέρει στα παιδιά σημαντικές εκπαιδευτικές εμπειρίες. Το χορτάρι, τα δέντρα, η εναλλαγή των εποχών, η λάσπη, το χώμα, το νερό αποτελούν τις φυσικές ύλες που βοηθούν τα παιδιά να εξοικειωθούν και να αναπτύξουν σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον. Γενικά η διασκέδαση έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού δίνει την ευκαιρία • Τα παιδιά στην ύπαιθρο αισθάνονται στα μέλη της οικογένειας να έχουν ποιοτιπιο ελεύθερα. Καθώς είναι από τη φύση κό χρόνο μεταξύ τους, να χαλαρώσουν και τους κινητικά, στην ύπαιθρο βρίσκουν να περάσουν όμορφα. Δοκιμάστε λοιπόν την ευκαιρία να κινηθούν ασταμάτητα να καθιερώσετε την επαφή με τη φύση σε και σε έντονο ρυθμό κι αυτό έχει θετι- τακτά, χρονικά διαστήματα και θα δείτε κές επιδράσεις στην υγεία τους. άμεσα τα ευεργετικά αποτελέσματα! Η φύση είναι η βιταμίνη που κάθε παιδί έχει α• Η φύση βοηθάει τα παιδιά να γίνουν νάγκη για την ομαλή, σωματική και ψυχική πιο δημιουργικά. Το παιχνίδι στη φύση του ανάπτυξη. Άλλωστε η επαφή με τη φύείναι ελεύθερο κι όχι δομημένο, οπότε ση έχει τόσα πολλά να προσφέρει στα παιτα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν διά και πραγματικά δεν κοστίζει τίποτα! τη φαντασία τους και να δημιουργήσουν τα δικά τους, υπέροχα παιχνίδια! • Τα παιδιά που παίζουν στη φύση βρίσκονται μακριά από τις οθόνες και δεν κινδυνεύουν να εθιστούν σε αυτές.


Οικογενειακή Ζωή

14

ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΗΝΤΑΡΑΣ via

Μ

έσα κοινωνικής δικτύωσης ή αλλιώς social media (facebook, instagram, twitter κλπ.) είναι τα μέσα που μας βοηθούν να συνομιλήσουμε με τους άλλους, να κοινωνικοποιηθούμε και να κάνουμε καινούριους φίλους από όλο τον κόσμο με εύκολο τρόπο. Τα social media ελλοχεύουν αρκετούς κινδύνους, αλλά προσφέρουν και αρκετά θετικά. Πρώτον, όπως προανέφερα, είναι ένας εύκολος τρόπος να κοινωνικοποιηθείς και να κάνεις νέους φίλους. Δεύτερον, μέσα από τον προσωπικό σου λογαριασμό σε αυτές τις εφαρμογές μπορείς να φτιάξεις ένα image, μία εικόνα δηλαδή εντελώς διαφορετική από αυτό που πραγματικά είσαι. Μπορείς δηλαδή να κρύψεις τον πραγματικό σου εαυτό και να παρουσιάσεις με εύκολο τρόπο κάτι που θα γίνει αρεστό στους άλλους. Τρίτον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς ψυχαγωγούν, καθώς συνδυάζουν συνομιλία με τους άλλους, εικόνες, παιχνίδια, βίντεο κλπ. Λέμε για τους έφηβους ότι είναι «κολλημένοι» στα social media και δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο παρά μόνο με

το κινητό τους. Έχουμε αναλογιστεί όμως ποτέ ότι ακόμη και εμείς οι ενήλικες είμαστε εξίσου κολλημένοι με αυτές τις εφαρμογές; Το ερώτημα είναι λοιπόν το εξής: αφού οι ενήλικες είναι (εξίσου) εθισμένοι με τα social media, γιατί να μην είναι και οι έφηβοι; Προσπαθώντας λοιπόν να κάνουμε τους έφηβους να απεξαρτηθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ εμείς είμαστε «κολλημένοι», μοιάζει απλώς με κακόγουστο αστείο. Είναι σαν να πηγαίνεις στον καρδιολόγο και να σου λέει «κόψε το τσιγάρο» και ο ίδιος να καπνίζει μπροστά σου. Είναι άραγε ένα σωστό πρότυπο που πρέπει να το ακολουθήσουμε; Μάλλον όχι… Για να έχουμε λοιπόν μία επιτυχή απεξάρτηση από τα μέσα αυτά, θα πρέπει να αναλογιστούμε τι έχουν και μας κάνουν να εθιζόμαστε, τόσο εμείς οι ενήλικες όσο και οι έφηβοι.


15 Οι έφηβοι, θεωρώ, ότι είναι εθισμένοι με τα social media, γιατί δεν έχουν σωστά πρότυπα. Δεν υπάρχει άρτια παιδεία και τα πρότυπα που υπάρχουν στα σημαντικά πλαίσια για την ανάπτυξη του παιδιού, όπως είναι η οικογένεια, το σχολείο και η κοινωνία γενικότερα, είναι προς αποφυγή (ή τουλάχιστον δεν είναι αρκετά ελκυστικά, πειστικά). Τα παιδιά έχουν «βαρεθεί» να αντικρίζουν «λάθος» παραδείγματα προς μίμηση και προτιμούν να στραφούν στη μικρή οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού και να «σπαταλήσουν» τον χρόνο τους στο facebook, το instagram και άλλες τέτοιου είδους εφαρμογές.

Οικογενειακή Ζωή

διών, σίγουρα θα πάψουν να υπάρχουν και οι εξαρτήσεις ή έστω θα περιοριστούν. Αφιερώνοντας χρόνο στον έφηβο και προσφέροντάς του τη δυνατότητα του διαλόγου μέσω της εγγύτερης επικοινωνίας και όχι της εικονικής, θα τον βοηθήσει σίγουρα να μην είναι μονομερής, αλλά να μοιράζει τον χρόνο του και σε άλλες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα πέρα από την προσκόλλησή του μπροστά από μία οθόνη.

Τα παιδιά θα ξεκολλήσουν λοιπόν, αν διορθώσουμε τη σχέση μας μαζί τους και αν επικοινωνούμε περισσότερο με αυτά. Δεν σημαίνει ότι δε θα ξανά ασχοληθούν με τα social media -αυτό θα ήταν το άλλο Οι περισσότεροι ενήλικες και οι άκρο-, αλλά σίγουρα θα ξέρουν να επιλέ«σημαντικοί άλλοι» για τη σωστή διαπαιξουν το σωστό, θα ξέρουν να προστατευδαγώγηση του παιδιού έχουν υπερβολικές τούν από πιθανούς κινδύνους και προπάυποχρεώσεις και καταβάλλονται από ντων θα έχουν μέτρο στη χρήση των μέσων άγχος στην προσπάθειά τους να τα προλά- αυτών. βουν όλα, με αποτέλεσμα να μένει ελάχιστος έως και καθόλου χρόνος, για να ασχοληθούν με τα παιδιά. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι που βρίσκονται στο στάδιο διαμόρφωσης της ταυτότητάς τους, και αυτό που χρειάζονται είναι η επικοινωνία και η συζήτηση των προβληματισμών τους, αντικρίζοντας αυτή την απαθή στάση των ενηλίκων παύουν να ασχολούνται μαζί τους και αναζητούν «συντροφιά» και παρέα στα social media. Αν λοιπόν διορθώσουμε κάπως αυτή τη συμπεριφορά μας και βρούμε και λίγο παραπάνω χρόνο να ασχοληθούμε με τους προβληματισμούς και τις ανάγκες των παι-

via


DECO—DIY

16

Τα

τελευταία χρόνια η παρουσία της πινιάτας στα παιδικά πάρτι έχει μπει για τα καλά στη λίστα με τα απαιτούμενα. Δυστυχώς για εμάς τους γονείς, μια «καλή» και εντυπωσιακή πινιάτα ανεβάζει πολύ το κόστος. Μην ανησυχείτε καθόλου όμως! Θα σας δείξουμε λοιπόν πώς μπορείτε να φτιάξετε μια πινιάτα που θα λατρέψουν τα παιδιά. Τι καλύτερο από πινιάτα κλόουν;

Ελάτε να δούμε όλα τα βήματα. Τα υλικά που χρειαζόμαστε υπάρχουν σίγουρα στο σπίτι μας: - χαρτόνια σε διάφορα χρώματα - κόλλα στικ - ψαλίδι - κορδέλα ή σχοινί - πιστόλι σιλικόνης - σελοτέιπ


17

Αρχικά βρίσκουμε το θέμα που επιθυμούμε και καταλήγουμε στην εικόνα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό. Εμείς χρησιμοποιήσαμε αυτήν την εικόνα κλόουν.

Παίρνουμε, είτε χοντρό χαρτόνι από κούτα, είτε απλό χαρτόνι, και σχεδιάζουμε 2 κύκλους (χρησιμοποιήσαμε ένα μεγάλο πιάτο) Κάνουμε ακριβώς το ίδιο με χαρτόνι στο χρώμα που θα χρησιμοποιήσουμε και κολλάμε με απλή κόλλα στικ. Επειτα σχεδιάζουμε τις λεπτομέρειες σε χρωματιστά χαρτόνια (στη συγκεκριμένη χρησιμοποιήσαμε αφρώδη πλαστικά, αν και δεν ήταν απαραίτητο) και τα κολλάμε. Επίσης κολλάμε με θερμή σιλικόνη κορδέλα ή σχοινί, ώστε να μπορούμε να κρεμάσουμε την πινιάτα. Αποφασίζουμε το πάχος που θέλουμε να έχει η πινιάτα μας και σχεδιάζουμε μακρόστενα κομμάτια, τα οποία θα έχουν τελικό μήκος, όσο η περίμετρος της πινιάτας και πάχος, όσο το πάχος που θέλουμε να έχει + 10 πόντους ακόμη. Στη συνέχεια κόβουμε τα μακρόστενα κομμάτια και τσακίζουμε 5 πόντους από τη δεξιά πλευρά και 5 πόντους από την αριστερή. Κόβουμε σχετικά κοντά μέχρι την τσάκιση. Συνηθίζουμε να κολλάμε τις πινιάτες με σιλικόνη. Έτσι γίνονται πολύ γερές και σπάνε δύσκολα. Συνήθως όμως προορίζονται για 30-40 παιδιά και το καθένα χτυπάει 3 φορές την κάθε φορά. Μπορείτε να την κολλήσετε και με σελοτέιπ, αν θέλετε. Ή τη μισή με σιλικόνη και την άλλη μισή με σελοτέιπ! Γεμίζουμε. Και κολλάμε το άλλο κομμάτι από πάνω!! Έτοιμη η πινιάτα μας! Εύκολη, έτσι; (Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ.)

DECO—DIY

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Miss Healthy Living


DECO—DIY

18

Α

ν ασχολείστε με τη διακόσμηση, θα αναγνωρίζετε πως ουσιαστικά trends στον χώρο δύσκολα έρχονται στην επικαιρότητα. Σίγουρα λοιπόν θα βρείτε ενδιαφέρουσα αυτή τη νέα τάση που σας παρουσιάζουμε και που σε βάθος χρόνου θα τη συναντήσετε τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Το “νέα” βέβαια είναι σχετικό, αφού η συγκεκριμένη τάση έχει τις βάσεις της πολλούς αιώνες πριν στην Ιαπωνία. Το όνομα αυτής Wabi-Sabi, ορισμός που δεν μεταφράζεται εύκολα. Αρχικά η βασική έννοια για τo wabi ήταν η μοναξιά μέσα στη φύση, μακριά από την κοινωνία, ενώ το sabi μεταφραζόταν ως κάτι το ψυχρό, το μαραμένο. Περνώντας ο καιρός και κατά τον 14ο αιώνα, ο ορισμός τους αλλάζει και πλέον το wabi βρίσκει την έννοιά του στη ρουστίκ απλότητα, τη φρεσκάδα, την ησυχία ή και στην υποτιμημένη κομψότητα. Μπορεί να εφαρμοστεί τόσο με φυσικό τρόπο όσο και με επεξεργασία από τον άνθρωπο. Για να κάνουμε κάπως πιο κατανοητή την έννοια του wabi, αρκεί να πούμε πως το συναντάς σε ιδιορρυθμίες και ανωμαλίες που προκύπτουν από τη διαδικασία κατασκευής, στοιχεία τα οποία προσθέτουν μοναδικότητα και κομψότητα στο αντικείμενο. Όπως μια ρωγμή στο ξύλο, οι φυσαλίδες σε ένα γυάλινο αντικείμενο ή οι τρύπες σε ένα κεραμικό αντικείμενο. Το sabi, βάσει της σύγχρονης ορολογίας του, συμβολίζει την ομορφιά και τη γαλήνη που επιφέρει ο χρόνος και η πατίνα που αφήνει στο αντικείμενο το πέρασμα των ετών αλλά και η ανεπιτήδευτη ομορφιά των εμφανών επιδιορθώσεων, όπως το κέρωμα κάποιων ρωγμών στο ξύλο. Υπάρχει μάλιστα μια τεχνική, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις στην Ιαπωνία τις σπασμένες πορσελάνες και κεραμικά τα επιδιορθώνουν με χρυσό. Η τεχνική ονομάζεται kintsugi και αυτομάτως αντιλαμβανόμαστε πόσο Wabi-Sabi είναι αυτό. Ένα βασικό χαρακτηριστικό δείγμα της τάσης αυτής είναι τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στην ιαπωνική τελετή τσαγιού. Σκεύη κεραμικά, χειροποίητα, με διαφορές μεταξύ τους, κάποια πιο άγρια από άλλα, με ατέλειες που κάνουν το καθένα μοναδικό. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ και σε ένα μικρό μέρος της φιλοσοφίας που μεταδίδει το Wabi-Sabi, χωρίς να μπω σε βαθιά νοήματα. Η αισθητική του απλού και ανεπιτήδευτου, η άσκηση να παρατηρείς τη διαφορετικότητα και τις ατέλειες ή τις επιδιορθώσεις, σε μαθαίνουν να ζεις μέσα από τις αισθήσεις σου αποφεύγοντας τις περιττές και αγχωτικές σκέψεις. Κλείνοντας, αξίζει να τονίσουμε πως η ομορφιά που πρεσβεύει το Wabi Sabi καταλαμβάνει στο ιαπωνικό πάνθεον των αισθητικών αξιών σχεδόν την ίδια θέση με τα ελληνικά ιδεώδη της ομορφιάς και της τελειότητας στη Δύση! (Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ.)


19

DECO—DIY

ΑΝΝΑΣΤΕΛΛΑ ΛΑΖΑΡΟΥ Deco fairy


DECO—DIY

20

Η

διακόσμηση είναι θέμα αγάπης! Αγάπη για τον χώρο ή το αντικείμενο που θέλεις να φτιάξεις ή να αλλάξεις! Δεν έχει καμία σχέση με το ποσό των χρημάτων που θα ξοδέψεις. Είναι πραγματικά υπέροχο, όταν οι άνθρωποι εμπνέονται, συμβουλεύουν και κάνουν προτάσεις για διακόσμηση χαμηλού κόστους με τεχνικές που απαιτούν μόνο λίγη δημιουργικότητα.

ρείτε εύκολα να εφαρμόσετε μόνοι σας στο δωμάτιο των μικρών σας με μόνο έξοδο την αγορά ειδικής κιμωλίας που δεν αφήνει σκόνη.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ιδέας αυτής είναι ότι με ένα νωπό πανί μπορείτε να καθαρίσετε τον τοίχο και να ξανασχεδιάσετε από την αρχή! Η ιδανική βέβαια επιφάνεια, για να ξεδιπλώστε όλο σας το ταλέντο είναι ο τοίχος να είναι βαμΠιο συγκεκριμένα το να διαμορφώσεις και μένος με χρώμα μαυροπίνακα. Χρώμα μαυνα διακοσμήσεις ένα παιδικό δωμάτιο μπο- ροπίνακα θα βρείτε έτοιμο στο εμπόριο ή ρεί να θεωρείται από κάποιους αρκετά δύ- μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας, σκολη υπόθεση και ακόμα πιο δύσκολο να βρίσκοντας συνταγή στο διαδίκτυο, σε οθεωρείται φυσικά το κόστος που μπορεί ποιαδήποτε απόχρωση θέλετε. αυτό να χρειαστεί! Αν δεν έχετε τα χρήματα, για να αγοράσετε μια πανάκριβη ταπε- Εμείς τολμήσαμε να δημιουργήσουμε στον τσαρία τοίχου για το παιδικό δωμάτιο ή τοίχο του παιδικού, ο οποίος δεν είναι βαμζείτε σε νοικιασμένο σπίτι και δεν θέλετε μένος με χρώμα μαυροπίνακα και διαπινα ξοδέψετε μια μικρή περιουσία για τοιχο- στώσαμε ότι με ένα καλά βρεγμένο πανί γραφία ή σας προβληματίζει η διαφορετική μπορεί εύκολα να σβηστεί η ζωγραφιά! Σας ηλικία και το φύλο των παιδιών σας ή πο- παρουσιάζουμε λοιπόν τη δική μας δηλύ απλά σας αρέσει να αλλάζετε συχνά μιουργία και σας ευχόμαστε να τολμάτε να διακοσμητικές λεπτομέρειες σε ένα χώρο, πειραματίζεστε με νέες ιδέες που δεν κοτότε σας έχουμε μια πρόταση που θα λαστίζουν! τρέψετε! Ζωγραφίστε, γράψτε ή μουτζουρώστε τον τοίχο του παιδικού δωματίου με κιμωλίες!! Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε! Πρόκειται για μια ιδέα που τείνει να γίνει μόδα τον τελευταίο καιρό και τόσο σε σπίτια όσο και σε επαγγελματικούς χώρους, την οποία μπο-


21

DECO—DIY

ΜΑΡΙΑ ΧΑΝΤΖΙΚΟΥ

Σε ένα δωμάτιο με μπλε-γκρι τοίχο μοιράζονται τα όνειρά τους δυο αγόρια. Ένας τοίχος που μας ενέπνευσε να γίνει ουρανός, ώστε να ταξιδέψει τα μικρά αγόρια και να τα ενθαρρύνει να πραγματοποιήσουν όλα τους τα όνειρα! Πήραμε λοιπόν μια άσπρη κιμωλία και με γνώμονα την αγάπη τους για τα ταξίδια, τα αεροπλάνα και την αστείρευτη, παιδική ονειροπόληση γράψαμε ένα μοτο - ευχή και ζωγραφίσαμε σαΐτες! Με πολλές σαΐτες διαφόρων μεγεθών να πετούν γύρω από το μοτο ευχόμαστε να μη χαθεί ποτέ αυτή η παιδική ονειροπόληση και αισιοδοξία και πάντα να πετάμε προς την κατεύθυνση των ονείρων μας!

Φωτογράφιση: Μαρία Χαντζίκου


Υγεία

22

via

Παιδική παχυσαρκία

ΑΝΝΑ ΜΙΧΤΗ

Working mama

Τ

ις δύο τελευταίες δεκαετίες η παι- Στα αίτια αυτά συγκαταλέγονται: δική παχυσαρκία έχει πάρει δια• Η απομάκρυνση της ελληνικής νοοστάσεις επιδημίας στις χώρες της νότιας Ευρώπης αλλά και στην Ελτροπίας από τη μεσογειακή διατροφή. λάδα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανι• Η κατανάλωση αναψυκτικών και ανσμό υγείας, 1 στα 5 παιδιά ανήκουν στην θυγιεινών σνακ σε καθημερινή βάση. κατηγορία των παχύσαρκων παιδιών, γε• Ο καθιστικός τρόπος ζωής των παιγονός που τα καθιστά πιο επιρρεπή στο να διών που ακολουθεί τον τρόπο ζωής μετατραπούν αργότερα σε παχύσαρκους των γονιών τους. ενήλικες αλλά και ευάλωτα σε πολλές α• Η απουσία της γυμναστικής από την σθένειες, οι οποίες έχουν ως προδιαθεσικό καθημερινότητα της ζωής των παιδιών. παράγοντα την παχυσαρκία. • Η συχνή κατανάλωση έτοιμου φαγηΗ διάγνωση της παχυσαρκίας γίνεται μετού κακής ποιότητας. τρώντας την ποσότητα του λίπους και του • Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος και δείκτη μάζας σώματος του παιδιού, ενώ οι η μειωμένη κατανάλωση σαλάτας, λατιμές αυτές καθορίζονται από την ηλικία χανικών και οσπρίων. και από άλλους υποκειμενικούς παράγοντες. • Οι κακής ποιότητας τροφές που παρέχονται στα σχολικά κυλικεία. Τα αίτια αυτής της ραγδαίας αύξησης της • Αλλά και το γεγονός ότι οι οικογέπαχυσαρκίας είναι πολλά, όμως για την νειες πλέον δεν τρώνε όλες μαζί, με απαιδική ηλικία εντοπίζονται σε περιβαλλοποτέλεσμα οι γονείς να μην ελέγχουν το ντικούς παράγοντες που διαμορφώνονται είδος και την ποσότητα των τροφών από τους γονείς αλλά και από τον σύγχροπου καταναλώνουν τα παιδιά τους. νο τρόπο ζωής.


23 Οι τρόποι, για να αντιμετωπίσουμε την παιδική παχυσαρκία, είναι να καταπολεμήσουμε όλα τα αίτια που την προκαλούν. Το πρώτο βήμα λοιπόν θα πρέπει να είναι η σωστή ενημέρωση των παιδιών για την παχυσαρκία και τις επιπτώσεις που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό και στην υγεία του ανθρώπου. Αυτή η ενημέρωση πρέπει να γίνεται από τους γονείς των παιδιών αλλά και από το σχολείο, το οποίο είναι ουσιαστικά ο επίσημος φορέας ενημέρωσης των παιδιών. Η επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή κρίνεται επιτακτική στις μέρες μας, προκειμένου να προφυλαχτούν τα παιδιά από την παχυσαρκία.

Υγεία

Και ας μην ξεχνάμε και την άθληση, η οποία θα πρέπει να εντάσσεται στο καθημερινό πρόγραμμα των δραστηριοτήτων των παιδιών. Αν τα παιδιά ακολουθούν ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο με καθημερινή σωματική άσκηση, τότε σίγουρα θα προφυλαχτούν και από την ενήλική παχυσαρκία, καθώς και από τις ασθένειες που τη συνοδεύουν! Άλλωστε ας θυμηθούμε και το αρχαίο γνωμικό «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Σαλάτες, λαχανικά, όσπρια, φρούτα και ξηροί καρποί θα πρέπει να είναι μέσα στις πρώτες επιλογές τροφίμων που καταναλώνονται από τις ελληνικές οικογένειες. Τα γλυκά είναι πολύ αγαπητά από τα μικρά και μεγάλα παιδιά, αλλά θα πρέπει να τηρείται ένα μέτρο, χωρίς να είναι εντελώς απαγορευτικά. Στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής των παιδιών δεν θα πρέπει να παραλείπεται κάποιο από τα 5 γεύματα (πρωινό - δεκατιανό - μεσημεριανό - απογευματινό - βραδινό)

Αποφυγή κατανάλωσης αναψυκτικών και ζαχαρούχων χυμών και αντικατάστασή τους με νερό και φυσικούς χυμούς.

via


Υγεία

24

ΜΕΝΙΑ ΚΟΥΚΟΥΓΙΑΝΝΗ Karkinaki

Οι

γονείς των παιδιών που νοσούν από σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες δοκιμάζουν πολλές προκλήσεις. Χρειάζεται να μάθουν έναν ρόλο που δεν είχαν φανταστεί ούτε στους πιο τρομακτικούς τους εφιάλτες: Τον ρόλο του γονέα που στηρίζει ένα άρρωστο παιδί. Μέσα στην παραπάνω φράση κρύβονται φόβοι και ελπίδες. Προσευχές και κατάρες. Απόγνωση και λύτρωση. Καθώς οι ίδιοι παλεύουν με μια αδιανόητη πραγματικότητα, οι εξωτερικές προκλήσεις μπορεί να φτάσουν στα άκρα ακόμα και τους πιο υπομονετικούς και ψύχραιμους, ειδικά όταν αυτές προέρχονται με τη μορφή κοντινών συγγενών ή φίλων που αρνούνται την πραγματικότητα του άρρωστου παιδιού με πολλούς και διάφορους τρόπους.

άλλοι έρχονται δεύτεροι. Δεν με νοιάζει, αν η μάνα μου, ο πατέρας μου ή η κολλητή μου έχει πρόβλημα, να το ξεπεράσει και να είναι δίπλα μου, δίπλα στο παιδί μου.» Σαν αποτέλεσμα μιας τέτοιας στάσης οι γονείς μπορεί να αισθάνονται πλημμυρισμένοι από θυμό και πικρία και να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια διπλή απώλεια. Μία που αφορά την ασθένεια του παιδιού τους και μία που αφορά αγαπημένους και φίλους. Πηγές υποστήριξης δηλαδή που λόγω συνθηκών απουσιάζουν σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο ρόλος της συγχώρεσης Η γεύση της συγχώρεσης είναι γλυκιά. Η αλήθεια επίσης είναι ότι η συγχώρεση –σαν διαδικασία– είναι θεραπευτική . Αν όμως βιαστώ να φτάσω στο αποτέλεσμα, πριν περάσω από τα στάδιά της, τότε όχι μόνο δεν πρόκειται να γευτώ αυτήν τη γλύκα, αλλά Ξεκινώντας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αντίθετα μπορεί να βρεθώ εγκλωβισμένος/η ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες α- σε μια μνησικακία βλαπτική τόσο για τον εντοχές απέναντι στον πόνο, την ασθένεια αυτό μου όσο και για τις σχέσεις μου με τους και τον θάνατο. Οι άνθρωποι επιλέγουν τους άλλους. τρόπους που θα επεξεργαστούν τις παραπάνω καταστάσεις από προηγούμενες εμπειρί- Ο πόνος που νιώθει κάποιος, όταν δεν βρίες που έχουν ζήσει, αλλά επιλέγουν επίσης σκει συμπαράσταση ή ανταπόκριση, μετακαι με βάση τα στερεότυπα που επικρατούν τρέπεται σε θυμό και οργή. Αυτή η δύναμη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έτσι κάατσαλώνει το άτομο, το οποίο κάνει τα ποιοι άνθρωποι, για παράδειγμα, διστάζουν πράγματα μόνο του και μοιάζει να μην έχει να πάρουν τηλέφωνο να ρωτήσουν για τα ανάγκη κανέναν και τίποτε. Αυτό βέβαια αποτελέσματα μιας εξέτασης, όχι γιατί δεν επιφέρει μια μοναξιά, η οποία απομονώνει το ενδιαφέρονται, αλλά γιατί πιστεύουν ότι με άτομο και του στερεί τη δυνατότητα να λάβει αυτόν τον τρόπο θα «ενοχλήσουν» τους γο- τη βοήθεια που του χρειάζεται. νείς. Κάποιοι δεν μπορούν να μιλήσουν στους γονείς ή στο παιδί, γιατί δεν μπορούν να αντέξουν τον πόνο που νιώθουν. Κάποιοι Τόσο ο πόνος όσο και ο θυμός χρειάζεται να βιωθούν, πριν περάσουμε στη διαδικασία αναβιώνουν παλαιότερα –προσωπικά τους– τραύματα και δυσκολεύονται να εμπλακούν της συγχώρεσης. Η διαδικασία αυτή μάς κασε κάτι που τους προξενεί, χωρίς υπερβολή, λεί να κατανοήσουμε σε βάθος τη θέση και την επιλογή ενός άλλου ατόμου, ακόμα και υπαρξιακό τρόμο. όταν αυτή η επιλογή μοιάζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε εμάς. Πώς μπορώ όμως να κα«Καλά όλα αυτά» λένε κάποιοι γονείς, «αλλά τανοήσω τους άλλους, αν πρώτα δεν καταεδώ μιλάμε για το δικό μου το παιδί και τον νοήσω εμένα; πόνο του. Δε χωράω τίποτε άλλο. Όλοι οι


25

Η βιασύνη ή οποιασδήποτε μορφής πίεση δεν βοηθά σε αυτήν την περίπτωση. Θα χρειαστεί να παρέχω στον εαυτό μου τον χρόνο που του χρειάζεται. Σε κάποιες περιπτώσεις ο χρόνος αυτός είναι μέρες, σε κάποιες άλλες μήνες και σε άλλες χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι το τραύμα που περνούν οι γονείς είναι πολύ σοβαρό. Χρειάζεται ο γονιός να βιώσει πρώτα τα δικά του συναισθήματα για την κατάσταση και έπειτα να προχωρήσει στη διαδικασία. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω επαγγελματική βοήθεια, ώστε το άτομο να μπορέσει σε έναν ασφαλή χώρο να εξερευνήσει τη διαδικασία της συγχώρεσης.

• Η συγχώρεση μπορεί να είναι θεραπευτική, μόνο όταν δεν είναι προϊόν πίεσης ή βιασύνης, για να τηρηθούν άλλες ισορροπίες.

Με λίγα λόγια

• Δεχθείτε την παρουσία και τη βοήθεια των ανθρώπων που είναι κοντά σας.

• Θυμηθείτε ότι περνάτε μια αδιανόητη φάση της ζωής σας και χρειάζεστε χρόνο, για να ενσωματώσετε τη νέα πραγματικότητα. • Δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο θέματα ασθένειας, απώλειας ή και θανάτου. • Πολλές αντιδράσεις που βιώνετε από τους άλλους ανθρώπους είναι αποτέλεσμα λάθος στερεότυπων.

• Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, πριν αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε. • Ζητήστε βοήθεια, αν βλέπετε ότι η οργή που νιώθετε δεν είναι απλά ένα στάδιο αλλά μια καθημερινότητα, η οποία βλάπτει τον εαυτό σας και τους άλλους γύρω σας.

Η γαλήνη που θέλουμε να βρούμε έρχεται ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης του θάρρους και του κουράγιου που ανακαλύπτουμε σε τεράστιες δόσεις στον εαυτό μας. Οι ιδιότητες αυτές μάς βοηθούν να χωρέσουμε εκείνους του ανθρώπους που απουσίαζαν ή ακόμα απουσιάζουν από κοντά μας. Νάνσυ Ψημενάτου, σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. (Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ)

Υγεία

via


Υγεία

26

via

Ε

κεί που καθόμαστε ήρεμοι και συζητάμε με τους φίλους μας, ξαφνικά νιώθουμε ότι ο κόσμος χάνεται, η καρδιά χτυπάει με τους πιο δυνατούς παλμούς, έχουμε δύσπνοια, τρέμουμε, ιδρώνουμε, έχουμε ρίγη, τάση για λιποθυμία, όλες οι φοβίες και οι αρνητικές σκέψεις περνάνε από το μυαλό μας. Νιώθουμε ότι θα πάθουμε κάτι κακό. Αν λοιπόν έχετε βιώσει αυτά τα συναισθήματα, ίσως να είναι μία κρίση πανικού. Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια περίοδος έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, στομαχικών διαταραχών και αδιαθεσίας, που σχετίζεται με μια ποικιλία σωματικών και νοητικών συμπτωμάτων. Το επακόλουθο είναι να αισθανόμαστε έντονο φόβο, ανησυχία και άγχος. Φοβόμαστε ότι θα μας ξανασυμβεί και αυτό οδηγεί σε εντονότερο στρες ίσως και αγχώδεις διαταραχές. Αναρωτιόμαστε «Γιατί μου συμβαίνει αυτό;», «Έκανα κάτι εγώ;» , «Θα μου ξανασυμβεί;», «Είμαι ανεύθυνος» και έτσι αρχίζει ο φαύλος κύκλος της αυτοτιμωρίας και της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθηθούμε τη στιγμή της κρίσης πανικού;

1. Για αρχή, να τονίσουμε πως δεν έχει πεθάνει ή λιποθυμήσει κανείς από κρίση πανικού. Μπορεί να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση και να υπάρξει μία αδιαθεσία! 2. Πρέπει να γίνετε ο ψυχολόγος του εαυτού σας και να εκλογικεύσετε τις αυτοκαταστροφικές σκέψεις για αυτή τη δυσλειτουργία που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στο σώμα σας. 3. Σκεφτείτε με κλειστά τα μάτια σας και φέρτε στο μυαλό σας μια ευχάριστη εικόνα (π.χ. η αγαπημένη σας παραλία, το χαμόγελο του συντρόφου σας) και πείτε «Είμαι ήρεμος και θα ελέγξω αυτήν την κατάσταση». Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι οι τρομακτικές σκέψεις είναι μέρος του πανικού και περνάνε. 4. Παλέψτε με τους φόβους σας. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας φόβισε και πυροδότησε τον πανικό σας και εκλογικεύστε το. Αυτό που φοβάστε δεν είναι πραγματικό και θα περάσει. 5. Πάρτε βαθιές αναπνοές. Αναπνεύστε αργά και βαθιά και σταθερά. Συνεχίστε να το κάνετε ρυθμικά, μέχρι να χαλαρώσει ο οργανισμός σας και να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα.

Αυτό που σας συμβαίνει δεν είναι κάτι για Θα προτείνουμε κάποια βήματα αντιμετώ- το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Μοιραστείτε το και ζητήστε τη βοήθεια και τη στήριξη πισης σε μια τέτοια στιγμή: από ένα κοντινό σας άτομο που το εμπιστεύεστε.


27

Υγεία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΗΝΤΑΡΑΣ

via


Διατροφή

28

Υλικά: • 500 γρ. κοτόπουλο (προτιμήστε έτοιμο φιλέτο στήθος/μπούτι) • μπόλικο ξύδι • ελαιόλαδο • 200 γρ. κρεμμύδι ξερό • 2- 3 σκελίδες σκόρδο περασμένες από την πρέσα • 100 γρ. λευκό κρασί • μουστάρδα απαλή • 1.5 lt βραστό νερό • 100 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι • 1 μεγάλο μαρούλι • 2 χούφτες ρύζι μπασμάτι ή πλιγούρι ή μικρό ζυμαρικό (προαιρετικά)

• μια μεγάλη χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο • μια μέτρια χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο • μυρώνια, καυκαλήθρες (αν βρείτε) • μισό ματσάκι τσουκνίδα ή σπανάκι ή σέσκουλα (ό,τι βρείτε) • ξύσμα από 2 λεμόνια (ακέρωτα και βιολογικά) • 2 κ.γ. λευκό πιπέρι • αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό) • θυμάρι • 3 κ.σ. ταχίνι ή όπως φτιάχνετε το κλασικό αυγολέμονο

Εκτέλεση:

1. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα βαθύ μπολ και του βάζουμε μπόλικο ξύδι -το αφήνουμε έτσι τουλάχιστον 10 λεπτά ή μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά μας. 2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τοποθετούμε σε ένα πιατάκι, λιώνουμε το σκόρδο και το κρατάμε ξεχωριστά από το ξερό κρεμμύδι. 3. Πλένουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε, τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ένα μεγάλο σουρωτήρι -όπου σας βολεύει. 4. Πλένουμε πολύ καλά το μαρούλι και τα σέσκουλα ή σπανάκι ή τσουκνίδα που θα χρησιμοποιήσουμε. Έπειτα τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στα φρέσκα κρεμμυδάκια. 5. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα προσθέτουμε και αυτά στο σουρωτήρι. 6. Ξεπλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο. Σας προτείνω να φοράτε γάντια μια χρήσης και το κόβουμε σε μικρές μπουκίτσες. Το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. 7. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κομμένο κοτόπουλο. Ανάβουμε το μάτι στο μέγιστο, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να λαδωθούν καλά τα κομματάκια. Βάζουμε 1.5 lt νερο στον βραστήρα. 8. Σοτάρουμε καλά το κοτόπουλο, μέχρι να ασπρίσει περίπου 2 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Έπειτα προσθέτουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βραστό νερό και όλα τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά - μυρωδικά. Αν θα συμπεριλάβετε και ρύζι, πρέπει να το προσθέσετε και αυτό τώρα. 9. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού. Βράζουμε για 20 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ό,τι πιστεύουμε ότι χρειάζεται καθώς και 3 κ.σ. ταχίνι. 10. Ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λεμόνι και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή άνηθο. Για έξτρα tip και μικρά μυστικά, δείτε εδώ


29

Διατροφή

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Miss Healthy Living

Φωτογράφιση: Ευαγγελία Βλασσοπούλου


Διατροφή

30


31

Διατροφή

Φραουλοκέικ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΓΚΑΝΑΣΟΥΛΗ

Mamangelic

Υλικά για 5 κεκάκια happy easter ή 7-8 μάφιν • 75 γρ. μαρμέλαδα φράουλα • 20 γρ. αλεσμένο αμύγδαλο (πούδρα/ αλεύρι) • 1-2 γρ. σόδα • 1/2 κ. γλ. baking powder • 40 γρ. λάδι καρύδας • 1/2 κ. γλ. μηλόξυδο • 90 γρ. γάλα καρύδας • 65 γρ. μέλι • 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του • φυσική βανίλια (σπόρους ή εκχύλισμα) • 40 γρ. ψιλοκομμένες φράουλες

Εκτέλεση Ανακατεύουμε τα υλικά μας σε ένα μπόλ και γεμίζουμε τα φορμάκια μας. Ψήνουμε στους 170oC αντιστάσεις μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα από πάνω (στις συγκεκριμένες φόρμες έκαναν 30 λεπτά να ψηθούν). Καλή επιτυχία! Για έξτρα tip και μικρά μυστικά, δείτε εδώ.

Φωτογράφιση: Mamangelic


Προτάσεις

32 Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας Συγγραφέας: Stefanie Stahl Αυτό το βιβλίο θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις το παιδί μέσα σου και να γίνετε φίλοι. Θα μας βοηθήσει όλους να καταλάβουμε το φωτεινό και το σκοτεινό παιδί που συνυπάρχουν μέσα μας καθώς και όποιον είναι διατεθειμένος να δουλέψει με τον εαυτό του μέσα από πρακτικές ασκήσεις και συμβουλές.Οι πεποιθήσεις μας είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε την πραγματικότητα. Αρκεί μία μόνο στιγμή για να βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε παλιά συναισθήματα και αρνητικές πεποιθήσεις και αυτό επηρεάζει δραστικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αυτεπίγνωση συνήθως φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το σκοτεινό παιδί μέσα τους. Αν όμως αποδεχτούμε την ύπαρξή του, και μαζί μ’ αυτό τους φόβους, τα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής, τη θλίψη και την απόγνωσή μας, τότε θα συμφιλιωθούμε μαζί του. Η ψυχολόγος Stefanie Stahl έχει αναπτύξει μία νέα, αποτελεσματική προσέγγιση για να «δουλέψουμε» με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Οι ασκήσεις του βιβλίου θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από παλιά ψυχικά μοτίβα, που οδηγούν σε αδιέξοδο τη ζωή μας και να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά μας, ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να ζήσουμε ευτυχισμένοι. Ένα βιβλίο το οποίο δεν θα διαβάσεις μόνο μία φορά και θα σε συντροφεύει σε ολόκληρη τη ζωή σου. Psychologie bringt dich weiter γερμανικό περιοδικό ψυχολογίας

ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ. Κείμενα για το καθημερινό και το αιώνιο Συγγραφέας: Ελευθεριάδης Ελευθέριος Είναι φορές που αν δεν ρισκάρεις, που αν δεν κάνεις το βήμα, το αβέβαιο, το δύσκολο, δεν θα προχωρήσει τίποτα. Θα κάθεσαι και θα βλέπεις τη ζωή σου να περνά, τους γύρω σου να προχωρούν τις ζωές τους, και εσύ να δυστυχείς μέσα στις ανασφάλειές σου. Έχε στον νου σου πως αν το πουλί δεν κάνει το βήμα να φύγει από τη φωλιά, δεν πρόκειται ποτέ να μάθει να πετάει. Ο Ελευθέριος Γ. Ελευθεριάδης μετά το πρώτο βιβλίο του «Πριν νυχτώσει», που έγινε best-seller σε λίγες εβδομάδες, επανέρχεται με ένα δεύτερο βιβλίο εξίσου ενδιαφέρον και άμεσο: Με κείμενα που αγγίζουν την καθημερινότητα του καθενός και ακροβατούν ανάμεσα στο καθημερινό και το αιώνιο!


33

Εξερευνώντας ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Συγγραφέας: Διονύσης Βαλεριάνος Ελάτε να γνωρίσουμε μια μικρή «γειτονιά» του απέραντου Διαστήματος που μας περιβάλλει, το Ηλιακό μας Σύστημα! Με το διαστημόπλοιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1 ξεκινά η συναρπαστική περιπλάνησή μας στο Ηλιακό Σύστημα. Με σημείο εκκίνησης τον Γαλάζιο Πλανήτη, τη Γη μας, θα εξερευνήσουμε τους πλανήτες, τους αστεροειδείς, τους κομήτες και, φτάνοντας έως τις εσχατιές του, θα συναντήσουμε τον μεγαλύτερο αστεροειδή: τη Δήμητρα. Το ταξίδι μας καταλήγει στον φωτοδότη Ήλιο, την πηγή ζωής τού πλανήτη μας. Με την ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ζήστε την εκτόξευση του ΠΡΟΜΗΘΕΑ 1 και δείτε τους πλανήτες και όλο το Ηλιακό μας Σύστημα να «ζωντανεύουν» στην οθόνη του smartphone ή του tablet.

Ο μαγικός καθρέφτης Συγγραφέας: Μαριαλένα Σπυροπούλου Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη Σαν µέσα από έναν καθρέφτη πραγµατοποιείται η µαγική συνάντηση του µωρού µε τη µητέρα του. Μόλις γεννηθεί το παιδί και για τους πρώτους µήνες έχει ανάγκη το βλέµµα της µητέρας του για να χτίσει τον εσωτερικό του κόσµο και κυρίως τον τρόπο που θα αρχίσει να βλέπει τον εαυτό του σιγά σιγά. Κάπως έτσι ξεκινά το πρώτο του εσωτερικό ταξίδι, που ανοίγει τον δρόµο για όσα θα ακολουθήσουν. Η ποίηση και το παραµύθι συναντούν την ψυχαναλυτική θεωρία σε ένα βιβλίο για αναγνώστες όλων των ηλικιών.

Προτάσεις


Προτάσεις

48

Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου Εικονογράφος : Κέλλυ Ματαθία Κόβο Τι έγινε όταν το ΑΓΟΡΙ άρχισε να διαβάζει στις κότες παραµύθια; Τι συνέβη όταν οι ΚΟΤΕΣ, από τα πολλά παραµύθια που άκουσαν, σταµάτησαν να έχουν στενό µυαλό και τα φτερά της φαντασίας τους άρχισαν να µεγαλώνουν; Τι έκανε ο ΜΑΥΡΟΚΟΚΟΡΑΣ όταν παρατήρησε πως οι κότες σταµάτησαν ξαφνικά να τρώνε πίτουρα; Ποιος θα δώσει ένα τέλος σ’ αυτή την ιστορία, η ΓΙΑΓΙΑ, το ΑΓΟΡΙ, ή µήπως ΕΣΥ; Μια αλληγορική ιστορία για µικρά και µεγάλα παιδιά που πιστεύουν αυτό που λένε όλα τα παραµύθια: «Αν θέλεις, µπορείς να αλλάξεις τον κόσµο».

Παραμύθια της πολυταξιδεμένης αλεπούς Συγγραφέας: Ζωή Βαλάση Εικονογράφος : Λεμονιά Αμαραντίδου Τα Παραμύθια της πολυταξιδεμένης Αλεπούς είναι μια συλλογή με λαϊκά παραμύθια και τραγουδάκια απ’ όλον τον κόσμο. «Παραμύθια χωρίς σύνορα» που, πριν γίνουν βιβλίο, ήταν ζωντανή αφήγηση, τραγούδια, λόγια φτερωτά, ελεύθερα, πολύχρωμα, σαν μάγοι, σαν πεχλιβάνηδες και σαν ταξιδευτές, που πήραν μαζί τους χιλιάδες παιδιά στο πέταγμά τους, πριν φτάσουν, βιβλίο πια, στα δικά σας χέρια.

Μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ: ΜΑΡΙ ΚΙΟΥΡΙ Συγγραφέας: Sánchez Vegara Isabel Mª Εικονογράφος: Frau Isa Μαρί Κιουρί Μια νέα σειρά ιστοριών με τις οποίες νεαρά και λιγότερο νεαρά κορίτσια και αγόρια θα ανακαλύψουν ποιες ήταν και τι κατόρθωσαν οι σπουδαιότερες γυναίκες της σύγχρονης ιστορίας. Σχεδιάστριες, ζωγράφοι, εξερευνήτριες, επιστημόνισσες… Γυναίκες μοναδικές από τις οποίες έχουμε πολλά να μάθουμε και με τις οποίες μπορούμε να ταυτιστούμε. Γυναίκες όπως η Μαρί, που μετέτρεψαν ένα μικρό όνειρο σε μια μεγάλη ιστορία.


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΣ, ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΕΙΠΕΣ ΧΤΕΣ Συγγραφέας: Ράντγιαρντ Κίπλινγκ Εικονογράφος: Μάρτα Αλτές Θέλετε να μάθετε πώς απέκτησε η φάλαινα τον μικρό της λαιμό ή η καμήλα τη μεγάλη της καμπούρα; Διαβάστε τις απολαυστικές ιστορίες του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ όπως έχουν αποδοθεί σε ρυθμικούς στίχους, παρατηρήστε την εντυπωσιακή εικονογράφηση και μην παραπονεθείτε αν τα παιδιά σας σας ζητούν να τις διαβάζετε κάθε βράδυ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τις διαβάσατε και χτες και προχτές και…

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Ο Νικόλας και ο Πότερ απολαµβάνουν τις διακοπές τους µαζί µε τη νέα τους φίλη, την Ελίζα. Μια µέρα, εκεί που περιπλανιούνται στην παραλία, ανακαλύπτουν ένα µπουκάλι µε ένα παράξενο µήνυµα, που τους µεταφέρει µακριά από τους δικούς τους, στο Μακρινό Βασίλειο! Συναντήσεις µε απίστευτα πλάσµατα και συναρπαστικές περιπέτειες περιµένουν τους τρεις γενναίους φίλους!

Το περιστέρι δικαστής Συγγραφέας: Ειρήνη Καμαράτου - Γιαλλούση Εικονογράφος: Εύα Καραντινού Τα ζώα του δάσους, για να λύσουν τις διαφορές τους, όρισαν αρχικά για δικαστή τους το άγριο γεράκι. Οι λύσεις όμως που έδινε δεν τα ευχαριστούσαν κι έτσι όρισαν για δικαστή τους το ειρηνικό περιστέρι που κατάφερε όχι μόνο να αποδώσει δικαιοσύνη, αλλά και να πετύχει τη συμφιλίωσή τους.

Νερό, νεράκι Συγγραφέας: Ηρώ Παπαδοπούλου Εικονογράφος: Αγγελική Δελεχά Νερό, νεράκι, μας ξεδιψάς, μας ταξιδεύεις, κάνεις τα ρούχα μας να λάμπουν, ποτίζεις τα λουλούδια μας, αγκαλιάζεις τις βουτιές μας, στολίζεις τη σημαία μας, μας δίνεις το όνομά μας, μα πού και πού στάζεις και στα μάγουλά μας... Και πού δεν κρύβεται το πολύτιμο και δροσερό νεράκι! Ελάτε, παιδιά, να ταξιδέψουμε μαζί του! Οι εκδόσεις Θύρα έχουν την τιμή να παρουσιάσουν τo νέο βιβλίο της ταλαντούχας νηπιαγωγού και συγγραφέως Ηρώς Παπαδοπούλου με πανέμορφες εικόνες της Αγγελικής Δελεχά. Περιλαμβάνει: Κείμενα και εικόνες για το νερό. Ένα πλούσιο οδηγό με επιλεγμένα βιβλία, δραστηριότητες, θεματολογικές συζητήσεις, τραγούδια και δραματοποιήσεις, χρήσιμος για τον παιδαγωγό και τον γονέα. Περιέχει μια αφίσα και ένα χαριτωμένo CD.


Προτάσεις

62

Μαρία Υφαντοπούλου Aρχαιολόγος-φιλόλογος, beauty blogger, crafter, dreamerblogger omorfi mesa exw & oneirotexnhmamaria Omorfhmesaexw & Oneirotexnhma.Maria

Μαρία Χαντζίκου Σύζυγος, μητέρα, διακοσμήτρια (ΤΕΙ Αθήνας). Οτιδήποτε σχετίζεται με την τέχνη με κάνει να ονειρεύομαι να δημιουργώ και να χαμογελάω. mchantzikou

Άννα Μίχτη Μαμά, Σύζυγος, Νοσηλεύτρια και Blogger. Το χαμόγελο των παιδιών αποτελεί την κινητήριο δύναμή μου! Working mama Working mama

Μένια Κουκουγιάννη Περήφανη μαμά, blogger ... karkinaki.gr karkinaki

Ευαγγελία Παπαρίζου Σύζυγος,μανούλα, παιδαγωγός, photoshop, ψηφιακά άλμπουμ, blogger forhappymoments.gr forhappymoments

Ειρήνη Λουίζου Μαμά & Digital Marketer. Ερωτευμένη με το Blogging tomikromoublog to mikro mou blog

Καίτη Μιχαλοπούλου Μαμά, νοσηλεύτρια, blogger. Αγαπώ όσα με κάνουν να νιώθω παιδί! oi paramythenies Oi paramythenies

Γιάννης Ξηντάρας Ψυχολόγος, σύμβουλος γάμου και οικογένειας, παντρεμένος και πατέρας δυο αγοριών. Xidaras.gr


Σωτηρία Μπιλιανού Mαμά, σύζυγος, εργαζόμενη, blogger.Τρελαίνομαι για χειροτεχνίες, κατασκευές και ταξίδια! mylittleworld my little world

Ευτέρπη Μυτιληναίου Νηπιαγωγός, blogger, χαζοσύζυγος & χαζομαμά, DIY maniac, αγαπώ την οργάνωση & την οικονομία. κορίτσι μάλαμα koritsi malama

Μαρίνα Πλούμπη Tουριστικός πράκτορας. Αγαπώ, χαμογελώ, γράφω, διαβάζω, ταξιδεύω.

Γιούλη Μπαλίκου Εργαζόμενη ψυχολόγος, αλλά πρωτίστως μαμά. psychologiapaidiou psychologiapaidioublog

Γεωργία Ειρήνη Γκανασούλη Μαμά, σύζυγος, διατροφολόγος, φωτογράφος,blogger, ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα! Mamangelic Mamangelic

Μαρία Γεωργακού Μαμά, σύζυγος, αισθητικός, αρωματοθεραπεύτρια, ρεφλεξολόγος, blogger. beauty harmony blog. Beauty harmony blog

Ανναστέλλα Λαζάρου Interior designer, blogger, σύζυγος, μαμά 2 κοριτσιών, δημιουργός των πρώτων ελληνικών χειροποίητων παιδικών σκηνών και λάτρης της φωτογραφίας και των ταξιδιών. decofairy.gr decofairy

Ευαγγελία Βλασσοπούλου Σύζυγος, μαμά, εργαζόμενη, craft and food blogger που δε σταματά να δημιουργεί. Miss Healthy Living Miss Healthy Living Καλλιτεχνικές Δημιουργίες Καλλιτεχνικές Δημιουργίες


Διαβάστε εδώ τα προηγούμενα τεύχη μας

Profile for Familives Magazine

Περιοδικό Familives Οικογενειακή μας Υπόθεση - Μάρτιος 2019  

Ψηφιακό περιοδικό που αφορά όλη την οικογένεια!

Περιοδικό Familives Οικογενειακή μας Υπόθεση - Μάρτιος 2019  

Ψηφιακό περιοδικό που αφορά όλη την οικογένεια!

Advertisement