Page 1

Cecilie Felumb

Line og Livet En rose

familieforlaget


Denne bog er udgivet med støtte fra Den folkekirkelige Udviklingsfond. Distributionen af bogen er støttet af Jubilæumsfonden. Susanne Voss Pedersen, sognepræst ved Anna kirke, har været teologisk sparringspartner på bøgerne om Line og Livet. Line og Livet bøgerne fomidler salmernes poesi til danske børn og deres familier. Målet er, at åbne øjne og ører for fin poesi som en tolkning af de store spørgsmål i tilværelsen. Bøgerne fortæller om Lines tid sammen med farfar, og hendes møder med livets alvor, skaberværkets mirakel og den store undren. Når først barnet kan nynne salmen, har det en livline til Himlen, og til alt det, der er vigtigt her på Jorden mellem mennesker. Intet mindre.

LINE OG LIVET - EN ROSE Tekst: Cecilie Felumb Illustrationer: Anna Jacobina Jacobsen (jacobina.dk) Foto af Marie Carmen Koppel: Bjarne Stæhr Layout: Jesper Felumb Conrad ISBN: 978-87-92580-90-0

Udgivet af

familieforlaget

www.familieforlaget.dk kontakt@familieforlaget.dk Dette er en digital kopi af bogen LINE OG LIVET - EN ROSE ISBN: 978-87-92580-32-0 Bogen er sat med Times New Roman. Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner eller virksomheder der har indgået aftale med Copydan, og kun inden for de rammer der er nævnt i aftalen.


Line leger gemme med farfar. Hans have er stor og fuld af sne. Farfar har gemt sig godt. 3


“En rose så jeg skyde .... op ad den frosne jord.” Det er farfar, der synger henne bag busken. “Du er skør, farfar,” siger Line. “Du synger midt i gemmeleg. Så er du jo for let at finde! Og så synger du endda, at en rose kan skyde! Det kan den jo ikke.”

4


“Johhh,” siger farfar. “Du har nok ret. Det var lidt dumt. Men se lige! En rosenknop midt om vinteren. Helt rød og fin. Det er jo utroligt. Sangen kom af sig selv. Det kan du nok forstå.”

5


“Det er min tur,” siger Line. Hun løber. Farfar tæller. Der er mange steder at gemme sig i farfars have. Der er busken, skuret og brændestablen. Line vælger skuret. Der er nok ikke så koldt.

6


Line kan høre farfars støvler knirke i sneen udenfor. Og hun kan høre ham synge for sig selv: “I ham brød lyset frem, midt i den mørke vinter ...” Farfar synger lidt. Så Line altid ved, hvor han er.

7


Egentlig er Line bange for mørke. Hun kan godt mærke det nu. Der er mørkt i skuret, og Lines hjerte hamrer. Line har ondt i maven. Mørket fylder det hele, Line kan næsten ikke være der. Hun vil gerne findes snart. 8


Farfar er helt ovre ved æbletræet, dér hvor Line altid gemte sig mellem bladene, da det var sommer. Hvor er alle de blade nu? Det må da være let for farfar at se, at Line ikke er der. 9


Der kommer lidt lys fra døren. Line flytter sig lidt, så lyset rammer hendes hænder. Når der bare er lidt lys, er mørket ikke så farligt. Hun åbner døren lidt på klem. 10


“Fundet!” Farfar kan godt se, at Line var blevet bange. Han tager hendes hånd. “Blev du bange for mørket, Line?” “Ja,” snøfter Line, “men så fandt jeg lidt lys, og så gik det.” “Kom! Vi går ind nu,” siger farfar. 11


Line tænder et lys. Der er hyggeligt i farfars stue. Line er ikke bange mere. Farfar har bagt rosinkager og skåret æbler.

12


“Er du også bange nogle gange, farfar?” “Ja,”, siger farfar, “Jeg har været bange mange gange i mit liv. Så synger jeg. Det er også en slags lys.”

13


“Hvad var det med den rose, farfar?” Spørger Line. “Hvorfor synger du, at den skyder? Det kan en rose jo ikke rigtig gøre.” “Når noget vokser frem, siger vi at det skyder”, forklarer farfar, “Det nye der vokser frem om foråret på et træ eller en plante, er et skud. Det utrolige i sangen og i haven er, at finde et sådant skud midt om vinteren.”

14


“Naturen er Guds mirakel, Line. Ligesom lyset. Tænk på, at ét lys fik alt mørket til at forsvinde. På et øjeblik,” smiler farfar varmt. “Ja,” siger Line, “og så var jeg ikke bange mere.”

15


En rose så jeg skyde Mel.: Köln 1599 1.En rose så jeg skyde op af den frosne jord, alt som os fordum spå’de profetens trøsteord. Den rose spired frem midt i den kolde vinter om nat ved Betlehem. 2. For rosen nu jeg kvæder om kap med Himlens hær. En jomfru var hans moder, Maria ren og skær. I ham brød lyset frem midt i den mørke vinter om nat ved Betlehem. 3. Den rose fin og lille har dejlig duft og skær; den lyse for os ville og sprede mørket her; i sandhed mand og Gud; af syndens nød og pine han nådig hjalp os ud. Str. 1-2: Tysk 16. årh. Michael Praetorius 1609. Th. Laub 1920. Str. 3: F. Layritz 1844. Uffe Hansen 1935.


Hør salmen Med sin store og vidunderlige stemmepragt har Marie Carmen Koppel sunget salmen ’Sov sødt, barnlille.’ Marie Carmen Koppels udgave af salmen er intens og nærværende. Salmen er akkompagneret af Dan Hemmers klangfulde spil. Salmen kan høres og downloades gratis på lineoglivet.dk/salmer.

Besøg mariecarmenkoppel.dk og se hvornår du kan opleve denne fantastiske stemme live.


Læs de andre bøger om Line og Livet.

Flere bøger fra familieforlaget: Rune og rummet - Solsystemet Rune og rummet - Meteoren Rune og rummet - Kometen Rune og rummet - Mars Karl og Bent bygger en ubåd Karl og Bent bygger en gynge Karl og Bent bygger en robot Strit og Snøfte - Dracula Strit og Snøfte - Loch Ness Uhyret Dødningehovedbyen - Dyrenes hævn Ost og Pølse - Skelettets skat Snøblen

Du kan læse alle bøgerne på internettet.

Besøg familieforlaget.dk/læs


Line og farfar leger gemmeleg en knitrende vinterdag. I haven finder farfar en vinterrose, og bryder ud i sang. I et mørkt skur møder Line en stor frygt, og finder vej gennem den ved lidt lys fra døren og farfars stemme i haven. Læs bogen, lyt til salmen og lær lidt om, hvordan poesien kan bære os i vores komplekse eksistens. På lineoglivet.dk kan du høre og downloade Marie Carmen Koppels fine version af salmen.

familieforlaget

Line og Livet - En rose  

Line og farfar leger gemmeleg en knitrende vinterdag. I haven finder farfar en vinterrose, og bryder ud i sang. I et mørkt skur møder Line e...

Line og Livet - En rose  

Line og farfar leger gemmeleg en knitrende vinterdag. I haven finder farfar en vinterrose, og bryder ud i sang. I et mørkt skur møder Line e...

Advertisement