Page 1

Falles d’Oliva

2018


2·0·1·8


En memòria de Noelia Inisterra Mollå


Crèdits Edita

Federació de Falles d’Oliva

Coordinació editorial

Àrea de Cultura de la Federació de Falles d’Oliva

Disseny gràfic, maquetació i arts finals Helena Mañó

Fotografia institucional Pedro Victoria

Producció, gestió i publicitat Falles d’Oliva 2018

Gràfiques Maral

Tirada

400 exemplars

·6


7 Salutacions

19 FM d’Oliva 2018

25 Cort d’Honor

35 Comissions

59 Monogràfic

75 Premis Falles 2017

101 Guia comercial


·8

Falles d’Oliva 2018


Salutacions

9·


David González

Falles d’Oliva 2018

Alcalde d’Oliva

Les Falles prenen de nou els carrers d’Oliva per Sant Josep, i es compleix un any més la tradició que duu els fallers a passar dels dies i nits de treball intens, als de festa plena. Oliva esclata en color, en música i en alegria, amb ganes d’eixir al carrer i gaudir de la festa, dels actes de les comissions, de l’ofrena i de l’art dels monuments que amb molt de treball ens ofereixen les set comissions falleres. Les falles són font de cultura, generadores d’economia, element vertebrador de la nostra societat i exerceixen un paper de defensa, difusió i impuls de la llengua i de la nostra història i tradició. La nostra festa és universal, patrimoni de la humanitat! I això ha estat possible perquè les valencianes i els valencians, des de fa dècades, hem treballat de valent i hem sabut projectar la festa més enllà de les nostres fronteres. Perquè les falles, allà on se celebren, són la festa de la terra valenciana!

· 10


La Federació de Falles d’Oliva es troba al començament d’una nova etapa, amb il·lusions renovades, amb el seu president al capdavant, Vicent Pérez. És de justícia agrair la dedicació i l’esforç del seu equip. I com no, he de felicitar a la Fallera Major d’Oliva, Mireia Burgos Salinas, i a la seua Cort d’Honor; a totes les Falleres Majors i reines de les diferents comissions; i a cadascun dels fallers i falleres. Perquè tots vosaltres sou els protagonistes de la festa, del primer a l’últim, sou aquells gràcies als quals la festa de les Falles ompli els carrers i les places Oliva cada Sant Josep, però també bona part de l’any. Dit això, només em queda traslladar-vos que teniu tot el suport de l’Ajuntament perquè tots, fallers i no fallers, puguem celebrar esta festa tan nostra de la millor manera possible, amb ganes i amb il·lusió, però també amb responsabilitat i civisme. Bones Falles a totes i tots!

11 ·


Pepe Salazar

Falles d’Oliva 2018

Regidor de Festes

Com a regidor de Festes de l’Ajuntament d’Oliva, és per a mi un honor adreçar-me a tot el col·lectiu faller d’Oliva amb motiu de l’arribada de la nostra celebració tradicional valenciana per excel·lència, les estimades falles. A més, enguany tenim l’orgull d’haver recuperat la figura de la Fallera Major d’Oliva i la seua Cort d’Honor. Enhorabona per tant a la màxima representant de les Falles d’Oliva, Mireia Burgos Salinas, de la Falla Casa d’Alonso, i també a la seua Cort d’Honor, formada per Ariadna Burgos Salinas i Vanessa Sanchis Ciscar, també de la Falla Casa d’Alonso; Maria Bertomeu Soria, de l’Estació; Marina Mateu Benimeli i Maria Morant López, de la Falla Sant Francesc; i Maria Jordà Fullana, de la Falla Institut. No ha estat fàcil, però al final, amb el treball conjunt de la Junta Local d’Associacions Falleres d’Oliva i la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Oliva, ha estat possible.

· 12


Tots els olivers estan per tant d’enhorabona, perquè cada dia les falles són més rellevants. Oliva compta amb la celebració fallera de forma ininterrompuda des del 1981, quan va nàixer la Falla Pensat i Fet. L’any següent s’afegiren l’Institut, l’Estació i Sant Francesc, i més endavant vingueren la Casa d’Alonso, la Falla Conservatori, i fa un parell d’anys, la Falla de la Mar. Les falles d’Oliva no han parat de créixer. A més la celebració fallera va estar declarada el 2016 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, així que l’Ajuntament d’Oliva no podia quedar-se enrere. Per això, només puc agrair al col·lectiu faller d’Oliva el seu treball, i assegurar-li que la Regidoria de Festes farà tot el possible per estar sempre al seu costat, amb tot el necessari perquè continue avançant. Perquè les falles no són només quatre dies de festa; és una gran celebració que dura quasi tot l’any, amb les demanades i presentacions, el concurs de Teatre en Valencià Salvador Soler i Soler, els de Pilota Valenciana i les Paelles; la Crida, la Cavalcada i l’Exposició del Ninot, l’Ofrena de Flors, la Missa a Sant Josep o les mascletades. Actes tots ells que disfruten no només els fallers sinó tot el poble. Per tant, només em queda felicitar també a totes les Falleres Majors, Reines i presidents de les Falles d’Oliva del 2018, i també els seus acompanyants, i desitjar-vos a tots que disfruteu de les nostres festes josefines amb intensitat, germanor i alegria. Visquen les Falles d’Oliva!

13 ·


Vicent Pérez

Falles d’Oliva 2018

President de la Federació de Falles d’Oliva

Ja estem preparats. Fa dies que hem iniciat el periple faller. De Sant Josep a Sant Josep les activitats ni han parat, ni pararan. Ha sigut, de nou, un any ple de compromís amb la festa. Ara ve l’hora de disfrutar del treball realitzat. Vull aprofitar aquestes línies per agrair el treball desinteressat dels membres de la Junta de la Federació de Falles, sense elles i ells seria impossible dur endavant aquesta tasca. Igualment vull manifestar el meu reconeixement a les comissions oliveres, pel seu esforç de fer festa als nostres barris. Ara és l’hora de la participació activa i, més enllà dels premis, fer possible que tots junts, des de la implicació en el dia a dia, fem possible que a Oliva, la festa fallera siga cada dia millor i més coneguda. Enguany també tenim un motiu més de satisfacció, que és recuperar, després de dos anys, la figura de la Fallera Major d’Oliva i la seua Cort d’Honor.

· 14


Calia tindre la tan necessària representació de la nostra ciutat, i a més, amb la persona de Mireia que ens ha traslladat la seua il·lusió, a les seues companyes i a totes les persones que, dia a dia, estem al seu costat. Cal agrair la col·laboració del nostre ajuntament. Sense la seua ajuda, material i personal, seria impossible dur endavant un treball que, al remat, es converteix en gratificant pel que significa al nostre poble. S’acosta el final d’un cicle i, com és natural, el principi d’un altre. Mentrestant cal que disfrutem, que passem uns dies submergits en el foc hipnòtic que desprén la festa de les falles. I no vull acabar sense convidar-vos a totes i tots, fallers i amics de la festa, perquè compartiu amb nosaltres la vivència de ser part de la festa durant els pròxims dies fallers. Una forta abraçada.

15 ·


· 16

Falles d’Oliva 2018


Federació de Falles d’Oliva Executiva

President

Arxivera

AC Falla Barri Sant Francesc

AC Falla Barri Sant Francesc

Vicente J. Pérez Bernabeu

Rosanna Torres Pérez

Vicepresident Primer

Vocals

AC Falla Barri Sant Francesc

Falla Casa d’Alonso

Santiago Garcia Chillon

Vicepresident Segon Paco Gregori Llopis Falla Institut

Vicepresident Tercer Miguel A. Roig Gregori AC Falla l’Estació

Secretària

Maria José Barreres Monzonís AC Falla Conservatori

Vicesecretària

Verónica Molina Garcia

Marita Bretó Gisbert Falla Pensat i Fet

Representants Falles Maria José Escrivà Vicens AC Falla Barri Sant Francesc

Belinda Sabater Mollá Falla Pensat i Fet

Francisco Ibañez Such Falla Institut

Paula Montilla Gozálvez

Adrià Femenia Mulet

AC Falla l’Estació

Falla Casa d’Alonso

Tresorer

Inma Ferrer Costa

Falla Pensat i Fet

Paco Ibiza Peiró

Salvador Esteve Pastor

AC Falla Conservatori

Comptadora

AC Falla l’Estació

AC Falla Barri Sant Francesc

AC Falla la Mar

Elia Sanchis Torres

Elisa Climent Escortell

17 ·


Inmaculada Guerrero Mantenidora de la Fallera Major d’Oliva 2018

Inmaculada Guerrero Bolinches va nàixer en el barri del Botànic de València. És mestra de Primària, mestra de valencià i formadora de formadors. Es dedica a la docència des de fa trenta anys. Casada i amb tres fills, tots formen part de la Comissió Borrull-Túria, de l’Agrupació de Falles del Botànic. La seua trajectòria fallera és llarga, és posseïdora del Bunyol d’Or i Brillants amb Fulles de Llorer. Ha participat en el concurs de teatre en valencià de la Junta Central Fallera en nombroses ocasions. De fet, actualment, és l’actriu més nominada i guardonada del certamen amb nou “Saragüells”. Des de 2016 és Vicepresidenta de Cultura a la Junta Central Fallera de València.

Falles d’Oliva 2018

Tots aquests motius la porten a ocupar el càrrec de Mantenidora de la Fallera Major d’Oliva 2018, Mireia Burgos i Salinas. I de ben segur que ens oferirà una visió molt interessant sobre les falles des de la part més activa d’aquesta.

· 18


Vicent Roig

Pregoner de Falles d’Oliva 2018

Vicent Roig Tomàs, natural d’Oliva, mestre i bibliotecari, a hores d’ara jubilat, destaca per la seua ampla participació en el teixit fester i cultural de la nostra localitat. Des de l’any 1977, ha estat membre actiu de les festes de Setmana Santa, tant com a confrare i president de la Germandat Nostra Senyora dels Dolors, així com a membre de la Junta Central de Germandats de la Setmana Santa d’Oliva, exercint diferents càrrecs, com ara Secretari General, Vicesecretari i mantenidor en la presentació de Padrines de la Setmana Santa de 2014. Tanmateix, ha estat membre de les Juntes del Cinquantenari del Monestir de la Visitació de les monges clarisses l’any 1994, de la Coronació de la Verge del Rebollet en l’any 1998 i del Cinquantenari de la fundació del temple parroquial de sant Francesc d’Assís l’any 2004. Bon coneixedor de la realitat parroquial, ha participat en les Festes de la Verge del Rebollet i del Crist de sant Roc i ha estat pregoner de les Festes del Rebollet en l’any 2006. Membre fundador de l’Associació Cultural Centelles i Riusech, ha estat secretari de la mateixa i ha format part de la comissió de redacció de la revista Cabdells. L’any 2011 entrà a formar part de la corporació municipal de l’Ajuntament d’Oliva com a regidor de la formació Compromís per Oliva, sent Regidor delegat de Museus, Patrimoni Artístic, Mercats i Comerç. En el món de la Festa de Moros i Cristians, és soci de la Filà Marràqueix des de fa més de 38 anys, ha treballat en nombroses comissions festeres i ha ostentat diversos càrrecs, com ara President i Capità de la seua Filà, així com primer President de la Federació de Moros i Cristians.

19 ·


· 20

Falles d’Oliva 2018


Mireia Burgos Salinas Fallera Major d’Oliva 2018

21 ¡


Poesia

Falles d’Oliva 2018

Josep Lluís Roig

El record ja és teu –i nostre–: la falla cruix. S’allarga el vent humit com una flama entre la fosca. El caçador reposa. Un tigre dorm ferotge als nostres braços que creix amb la primera emoció de la primera flama. Som temporals. Com la falla damunt del nostre asfalt, com un cruixit callat que ens avisa: prompte cauran les cendres mentre també crema l’odi dels ulls rere les urpes del tigre quan l’alliberes i se’n va. Tot un any que se’n va. Però tu estàs ací per a donar fe, per a explicar que el moment màgic de la nit i el foc i tantes il·lusions va existir. Per a guardar-ne el record.

· 22


23 ·


· 24

Falles d’Oliva 2018


25 ·


· 26

Falles d’Oliva 2018


Cort d’Honor Oliva 2018

27 ·


Falles d’Oliva 2018

Maria Bertomeu Soria AC Falla l’Estació

· 28


Marina Mateu Benimeli AC Falla Barri Sant Francesc

29 ¡


Falles d’Oliva 2018

Maria Jordà Fullana Falla Institut

· 30


Maria Morant LĂłpez AC Falla Barri Sant Francesc

31 ¡


Falles d’Oliva 2018

Vanessa Sanchis Císcar Falla Casa d’Alonso

· 32


Ariadna Burgos Salinas Falla Casa d’Alonso

33 ¡


· 34

Falles d’Oliva 2018


35 ·


· 36

Falles d’Oliva 2018


Comissions

37 ·


AC Falla l’Estació

Falles d’Oliva 2018

1982

Jose Luis Cañamás Navarro President

Falla Major

Falla Infantil

Amunt el teló

Animalada

Dino García

· 38

Dino García


Mª Teresa Dueñas Aguado Fallera Major

Candela Millet Llorca Fallera Major Infantil

39 ·


Falla Casa d’Alonso

Falles d’Oliva 2018

1990

Vicent Pons Gozálvez i Marc Juan Escrivà President i President Infantil

Falla Major

· 40

Falla Infantil

Roberto Chorro Torregrosa

Roberto Chorro Torregrosa

The show must go on

Andaléee


Carmen Soria Nalda Fallera Major

Paula EspĂ­ Fuster Fallera Major Infantil

41 ¡


Falles d’Oliva 2018

Paula Salort Roger Reina del Foc Infantil

Laura Vila Pous Reina del Casal Infantil

Sergi Espí Fuster

Acompanyant de la Reina del Foc Infantil

Rubén Morales González

Acompanyant de la Reina del Casal Infantil

· 42


Mireia Ibiza Muñinos Reina del Foc

Javier Tur Peiró

Acompanyant de la Reina del Foc

43 ·


AC Falla Conservatori 2006

Falles d’Oliva 2018

Elena Martínez Beltrán i Dereck Savall Virgili Presidenta i President Infantil

Falla Major

Falla Infantil

Estètiques

La família

Sergio Martinez

· 44

Sergio Martinez


Alexia Sais Romero Fallera Major Infantil

45 ¡


AC Falla la Mar

Falles d’Oliva 2018

2015

Josep Domènec Peirò Santapau i Rafael Serrano Sòria President i President Infantil

Falla Major

Falla Infantil

Tribu-(nals)

Per Falles, rondalles

Vicente Chaveli Llinares

· 46

Vicente Chaveli Llinares


Estefania Chover Peiró Fallera Major

Nerea Peirò González Fallera Major Infantil

47 ·


Falles d’Oliva 2018

Anaïs Peiró González Reina del Foc

Miriam Serrano Sòria Reina del Casal

Juanjo Llorca Mateu Acompanyant de la Reina del Foc

Mireia Llorca Isnardo Acompanyant de la Reina del Casal

· 48


49 ·


AC Falla Barri Sant Francesc

Falles d’Oliva 2018

1982

Marta Alcaraz Pérez Presidenta

Falla Major

Alfredo Bayona

Ara comença el mambo!

· 50

Falla Infantil Myriam García

Qui canta i balla, no badalla


Sandra Rodríguez Costa Fallera Major

51 ·


Falla Pensat i Fet

Falles d’Oliva 2018

1981

Joan Torres Escrivà i Andrés Amorós Mayol President i President Infantil

Falla Major Artista

Este circ és un circ

· 52

Falla Infantil Artista

La República Independent del meu arbre


Marta Torres Escrivà Fallera Major

Paula Amorós Mayol Fallera Major Infantil

53 ·


Falles d’Oliva 2018

Claudia Luque Galiano Reina del Foc Infantil

Amparo Luque Galiano Reina del Casal Infantil

Alejandro Mayans Agut

Acompanyant de la Reina del Foc Infantil

Andreu Llorca Soria

Acompanyant de la Reina del Casal Infantil

¡ 54


Toya Sanchis Soria Reina del Foc

Mireia Salort Roger Reina del Casal

Pablo Gracia Garcia

Acompanyant de la Reina del Foc

Vicent Sorolla RomĂĄn Acompanyant de la Reina del Casal

55 ¡


Falla Institut

Falles d’Oliva 2018

1982

Jose Vte. Serrano Martí President

Falla Major

Falla Infantil

Desequilibrats

El bes de la mar!

Palacio i Serra

· 56

Palacio i Serra


Eva Maria Sahuquillo Aroca Fallera Major

Paula Parra Madero Fallera Major Infantil

57 ¡


Falles d’Oliva 2018

Andrea Pous Madero Reina del Foc Infantil

· 58


59 ·


· 60

Falles d’Oliva 2018


Monogràfic

Oliva i les Falles (1981-2017)

Trenta-set anys es diuen prompte, passen de pressa, i en realitat és poc el recorregut fet. Quasi quatre dècades de falles a Oliva avalen la consolidació de la festa en la nostra ciutat. I no, no ha sigut fàcil arribar; el camí no ha estat exempt de dificultats i tot, malauradament, no ha sigut un tapís de roses fines. A través de les següents pàgines, però, volem reivindicar la part més positiva d'aquest viatge iniciat en 1981. No oblidem que molt abans, en la dècada dels 50, el poble va ser testimoni de la festa. Per això, abans de narrar el període de creació i consolidació de les falles modernes (1981-1990), revisem els seus orígens (1956-1959). Finalment, ens endinsem en la segona època d'implantació (2006-2017), amb l'expansió d'una festa imparable que mira al futur amb entusiasme. Tot, amb el propòsit de dignificar i divulgar la història de les falles a Oliva, les nostres, les que estimem sense fi i que són part de nosaltres mateixos.

61 ·


Les falles pioneres al barri de sant Francesc (1956-1959)

Falles d’Oliva 2018

Miquel Font

L´«alma mater» de les primeres falles d´Oliva fou Salvador Sendra Navarro, que estava vinculat al món de les arts i del dibuix i que va rebre la invitació per part d´un grup de feligresos del barri de Sant Francesc de fer el primer monument per festejar a Sant Josep l´any 1956. Va tindre l´ajuda de José Sempere, alies «Pepito La Bernarda» i també es van incorporar al projecte Ramón Navarro Barreres i Domingo Climent, aquest darrer oferint el seu taller de treball per a la construcció de la falla. Amb gran il.lusió es va plantar la primera falla a Oliva a l´encreuament de les carreteres de Pego i Dénia, concretament on estava l´antic abeurador dels animals de llaurança que utilitzaven els homes del camp quan passaven per la zona. El tema central del mateix era la «Gelada» que havia assolit els camps olivans aquell any i estava representat per uns pingüins als laterals, mentre que al centre figurava el nou campanar de l´església de Sant Francesc en construcció en eixe moment, i sobre el mateix una bola del món que parlava de la dèbil economia amb una exportació de taronja amb divises.

· 62

Però malauradament aquella falla sols va durar un dia, perquè va ser cremada espontàniament per un grup de joves que venien de prendre unes copes, la qual cosa va causar forta desolació entre els veïns que veien com la festa s´havia acabat abans d´hora. Però aquell fet no va fer més que animar a la gent i sumar-se al projecte faller i l´any 1957 es va fer una falla molt més gran de nou amb l´artista Salvador Sendra al front, que fou vigilada tota la nit per Ramón Navarro i Oliva va tindre la primera fallera major d´un monument, Maria Mercedes Soler Molió. Es va afegir al projecte el poeta olivà Salvador Soler Soler aportant la seua poesia als llibrets amb les lloances a les regines i també les crítiques. La nota curiosa és que en la falla del 1.957 duia un ninot amb una carabassa al cap encenent un misto representant al tararot que havia cremat abans d´hora la primera falla olivana. El nou servei de telefonia a Oliva era l´eix central del monument on es parlava també dels homes que pixaven fanals o llocs com l´àbsis de Santa Maria al carrer de les Moreres, dels problemes agrícoles, etc.


Falla Barri Sant Francesc i Llibret de l’any 1957

Falla Barri Sant Francesc i Llibret de l’any 1958

A més la rellevància que van tindre aquelles falles va ser reforçada per l´emissora parroquial de Sant Francesc Ràdio Oliva, amb entrevistes i informacions realitzades pel locutor Francisco Perea. La tercera falla, la de l´any 1958 és tal vegada la més recordada de totes, perquè dalt de tot van posar un gran nap i xirivies representant els coets «Sputnik» que volaven llavors a l´espai sideral en clau d´humor valencià. El tràfic, l´aigua amb un pou o l´agricultura amb els pagos que havien de fer els llauradors, estaven en les crítiques d´un exercici que va tindre com a Fallera Major a Carme Frasquet Mayans i Fallera Major Infantil Maria-Francesca Gilabert Monferrer.

63 ·


L´any 1959 es va plantar la darrera falla a Oliva de la primera època fallera. Segons deia Salvador Sendra, l´artista, el motiu fou que «la gent es va cansar de veure que no s´animaven altres ciutadans en sumar-se al projecte faller o fer altres monuments i com sempre érem els mateixos, uns quants amics, al final vam decidir deixar-ho». Aquell any la Fallera Major fou María Teresa Tercero Gregori i la Fallera Major infantil Amalia Vicenta Navarro Mateo. El darrer monument parlava dels èxits de la UD Oliva al Campionat Regional d´Aficionats amb la copa al damunt amb el «ja en llep» d´un que pujava per una escala nugat i el ball que es feia a llocs com la «Pista de Mena», aixi com un cap de paiasso de circ que coronava l´altre costat del monument.

Falles d’Oliva 2018

El testimoni després el prendría l´Acadèmia Sant Josep de la Muntanya amb les seues falles escolars a la Plaça de l´Església de Santa Maria i finalment la comissió de Pensat i Fet l´any 1982 plantant la primera falla de la segona època fallera de la ciutat.

Falla Barri Sant Francesc i Llibret de l’any 1959

· 64


Falla Pensat i Fet

L’INICI DE LES FALLES A OLIVA Com qualsevol valencià que es precie sap, i si és faller més, les falles tenen el seu origen en les deixalles que els fusters cremaven el dia del seu patró Sant Josep. En Oliva tradicionalment no hi havia falles, més enllà de les que plantaven els col·legis. Tots els membres de la meua Comissió hem escoltat més d’una vegada com va ser això de plantar la primera falla: Corria l’any 1981, i al Bar de “la paella” (Bar Montecarlo, on ara està Bankia) estaven esmorzant un grup de comerciants de la zona, com feien qualsevol dia de la setmana. Però eixe no anava a ser un dia qualsevol per a la història de la nostra ciutat. Va ocórrer un fet fortuït ( difícil d’ocórrer si no tinguérem la carretera nacional per dintre del poble), el fet és que un vehicle es va encendre just allí davant. Clar, van eixir a “aclarir el fet” i en retornar a l’esmorzar va sorgir el comentari del paregut amb l’encesa d’una falla. Però clar com que a Oliva no en tenim... Perquè no voleu, total és fer-la... No hi ha... Qué no?... Ahí estan els meus bitllets... I... PENSAT I FET I així, entre bromes, rialles... I un cotxe encés, va començar a caminar la Comissió. Es va triar President Pepe Alemany, que va iniciar els tràmits per fer estatuts i inscriure la nova comissió en la Junta Central Fallera, nomenaren Fallera Major a Maisa Alemany i Fallera Major Infantil a Patrícia Borràs; el President Infantil fou Vicent Frasquet. Tocava buscar artista faller, i ens van recomanar a Andreu Martorell. La primera falla que es plantaria a Oliva ho faria amb el lema “La mala llet” amb una gran

vaca lletera com a remat del monument. Tot anava encaminat però ens esperava una dificultat, els dimonis del foc van actuar i malauradament un accident en el taller de l’artista faller va fer foc a tota la base del nostre projecte de falla. Pintava mal, però finalment, amb l’esforç de tots, la falla es plantava en temps i forma davant el nostre Ajuntament. Recorde, meravellat, la destresa d’Andreu, pinzell en mà, rematant el monument. Eixe any es va començar a donar forma a les activitats que els fallers fem per celebrar Sant Josep, “l’arreplegà” amb carro i aca per tot el poble, les despertades, les mascletades, la música al carrer, els coets.. I el més important, eixe any va prendre l’espurna que, un any després encengué la flama de tres noves comissions a Oliva: Caminaven cap a la consolidació de la festa. Això podria ser l’explicació de l’origen de la FALLA PENSAT I FET i de les falles a Oliva. Però els fallers sabem que tot allò que fem al llarg de l’any es crema la nit de Sant Josep, tot s’ha de cremar per a què puguem renàixer de les nostres cendres, i així ho hem fet any darrere any, completant eixe cicle vital que comença a la primavera i finalitza amb la cremà del final de l’hivern. I, el haver nascut no et garanteix el renàixer si no es persevera en l’esforç i la il·lusió que comporta fer viva la flama de la nostra festa. En PENSAT I FET sabem molt bé el que significa renàixer de les cendres i el valor que se li ha de donar a l’esforç que s’ha de fer per mantenir viva eixa flama i renàixer any rere any per a cada Sant Josep, poder donar la benvinguda a un nou cicle vital.

65 ·


Falla Institut

Nosaltres, no fórem la primera Falla d’Oliva, però després de les festes Josefines de l’any 1982 un grup de veïns del barri, va decidir, que per què no, formar una altra falla.

Falles d’Oliva 2018

Convocaren una reunió el dia 23 de març del 1982 al Bar Institut i per a sorpresa de tots, l’assistència fou prou nombrosa. Cadascun dels assistents donà la seua opinió i a la fi, es va decidir que es constituira en assemblea i no paraven de pensar: quin nom donar-li a la nova falla. Entre tots s’arribà a la conclusió que aquesta nova falla diguera el nom del barri en el qual estava ubicada, i així fou com nasqué la FALLA INSTITUT d’Oliva. Acabada la reunió decidiren tornar a reunir-se dilluns següent per tal de buscar un president, i així, tot aquell que ho desitjara, podria presentar la seua candidatura. Eixe dia, 29 de març de 1982 tornaren a reunir-se tots al bar Institut. Aquesta vegada l’assistència fou multitudinària. Com a secretari en funcions estava els Sr. Julio Fuster que donà la paraula a l Sr. Ramon Medina qui demanà a tot aquell que volguera ser president que ho diguera. Sols va haver una persona decidida a acceptar aquest càrrec i fou Francisco Parra i Sanchis que obtingué el vistiplau de tota la gent que estava allí reunida i passà a ser el 1r president de la ja constituïda Falla Institut.

· 66

ACTA FUNDACIONAL DE LA FALLA INSTITUT “Siendo las 22 horas del día 23 de marzo de 1982, estando reunidos un numeroso grupo de vecinos en el Bar Institut de esta ciudad, y, constituyéndose en asamblea acuerdan por unanimidad el participar en la valenciana fiesta fallera de San Jose, creándose la comisión fallera que en principio se denominará FALLA INSTITUT, nombre por el cual se conoce el BARRIO. Seguidamente se inicia la inscripción de afiliados falleros llegando al número 45 de invitados. Después de unas breves palabras de aliento por los Srs. Francisco Parra Sanchis y D. Juan Miralles Torregrosa, se cree conveniente que debe formarse una Junta Directiva, y después de un breve cambio de impresiones entre todos los asistentes, se acuerda por unanimidad el seguir la reunión el lunes siguiente día 29 de marzo de 1982, para dar tiempo a que todos los inscritos que quieran presentarse a presidente lo comuniquen dicho día 29, para proceder a votación si hubiere a lugar, aceptando como inscritos todos los que lo hagan hasta el día 29 y antes de la votación. Se acuerda también por unanimidad el hacer un escrito dirigido a todos los vecinos del Barrio, invitándolos a que formen parte activa de la Falla. Igualmente es aprobado por unanimidad el que el presidente electo elija a sus directivos entre los falleros por el elegido”.


A partir d’aquell dia, començaren tots els preparatius i la feina per dur endavant l’exercici faller que començava. PRIMERA JUNTA DE LA FALLA INSTITUT En el Acta de la asamblea del 5 de Abril de 1982 en el segundo punto del orden del día se aprueba lo que será la primera junta Directiva de la Falla Institut y que son los siguientes: • PRESIDENTE: D. Francisco Parra Sanchis • VICE-PRESIDENTE 1º: D. Salvador Gregori Fuster • VICE-PRESIDENTE 2º: D. Francisco Pérez Ramón • VICE-PRESIDENTE 3º: D. Antonio Orquin Orquín • VICE-PRESIDENTE 4º: D. Juan Fullana Mestre • SECRETARIO: D. Julio Fuster Bonet • VICE-SECRETARIO: D. Francisco Faus Planes • TESORERO: D. Vicente Alandete Miñana • CONTADOR: D. Vicente Aguilar Cervera • DELEGADO ACTIVIDADES DIVERSAS: D. Jose Vidal Cots • DELEGADOS J.L. FALLERA: D. Ramón Alemany Mayans - D. Juan Miralles Torregrosa -D. Vicente Sanchis • DELEGADOS INFANTILES: D. Vicente Nuñez Agut • DELEGADA FEMENINA: Dñª. Pilar Sánchez Vilches • BIBLIOTECARIO ARCHIVERO: D. Ana María Tornero Martinez • DELEGADO LOTERIAS: D. Jose A. Buir Pastor. En esta misma asamblea en el 4º punto del día se aprueba por unanimidad el siguiente Barrio: Capitán Cortes, Alejandro Cardona, Gandia, camino Piles, Paseo Luis Vives, y Paseo Rey don Jaime, y todas las calles interiores y trasversales, así como la de nueva creación que estén intersección con las calles descritas. En el 5 punto de la asamblea por UNANIMIDAD es aprobado el solicitar al Exc. Ayuntamiento de la ciudad de Oliva, el emplazamiento donde nos interesa destinar para la “Planta” de la Falla, con el siguiente orden de intereses y preferencias: • • •

CRUCE BOTANICO CABANILLES, OBISPO JUAN OSTA, AVDA. VALENCIA CRUCE SANTISIMO Y AVENIDA DE VALENCIA CRUCE AUSIAS MARCH Y AVENIDA DE VALENCIA.

En el 6 punto del día, presentado por el Sr . Presidente, se informa del ofrecimiento por parte del Sr. Angel Martinez Cruz, de su local emplazado en obispo Juan Osta para el uso de Casal Fallero para la FALLA INSTITUT para el presente año y futuros en el supuesto de ser posible, por lo cual la asamblea por Unanimidad, acepta el ofrecimiento, dándole las gracias unánimamente y autorizando por la asamblea a la directiva a proponer el sistema para agradecer dicho ofrecimiento. Nace por lo tanto el primer casal de la Falla Institut. Els primers anys, ens reuníem al Restaurant Cavall Bernat. Més tard el Sr. Àngel Martínez (l’amo del Deportes) ens deixà la seua cotxera (situada al mateix carrer de la falla) per fer-la servir com a casal faller.

67 ·


Aquest primer any de falla, tinguérem ja les primeres falleres majors i president infantil. Foren les següents: fallera major: Agustina Gandia i Sánchez, fallera major infantil: Cristina Fullana i Fullana i el president infantil: Salvador Millet i Cots. La nostra pinta de l’anagrama també es va decidir aquest primer exercici faller i també s’estipularen les quotes que es pagarien per ser fallers de la nova comissió que acabava de formar-se. Les primeres presentacions de la comissió tingueren lloc al ja desaparegut Cine Savoy, que a més a més el cine estava ben prop de la nostra falla. Varen ser el dia 22 de gener la presentació infantil i el dia 5 de març la de la fallera major. Abans les presentacions es feien en dos actes distints separant cort d’honor major i infantil perquè era molta la gent que participava. Es preparaven tota mena d’actes: paelles al carrer, partides de raspall, excursions, cucanyes, concursos de cartells de falles, etc. Tanta era la gana de participar i fer festa que fins i tot la primera falla infantil la feren els mateixos fallers. Res importava el premi que ens donaren (per cert fou el quart o siga l’últim) doncs per a nosaltres era el primer premi. Era el premi a la dedicació i germanor entre tots els membres de la comissió. Així, com veieu, aquest primer any fou frenètic en tots els sentits.

Falles d’Oliva 2018

L’any 1989 ja es varen aprovar en assemblea els nostres estatuts que fins el de hui són la base de la nostra falla i en alguns casos han estat modificats, ja que com totes les coses han d’anar modernitzant-se. Ja ho diu el refrany: “renovar-se o morir” i pensem que millor ens quedem en la primera part. Perquè a les falles d’Oliva encara es queda molta vida per davant. Les actes com podreu comprovar a continuació no es feien en valencià, que encara que era la llengua utilitzada per la gent, quasi ningú sabia ben bé escriure-la. Serà a partir de l’any 1991 quan comencen a fer-se en la nostra llengua.

· 68


AC Falla l’Estació

Des del finestral del dormitori, abocats al carrer Cervantes, tots els dies de matí uns infants miraven cap al bar Express, un lloc important al poble, des d’on es movien els olivers atrafegats per la rutina de la taronja, el treball i el camp. En el cantó del carrer, la cadira de ferro i fusta del bar Express fou testimoni de moltes converses i discussions del veïnat. Una ullada a l’esquerra els deixava vore la carretera i allà lluny, el Gabrielet i l’Ajuntament d’Oliva, mentre que a l’esquerra del carrer estava l’edifici roig de l’estació de tren de via estreta. D’aquella estació oblidada pel trànsit dels trens, la jove comissió fallera del barri li va donar nom a la Falla. Al bell mig de la cantonada del carrer Cervantes es va plantar la primera falla de l’Estació.

Entre la muntanyeta de Santa Anna, el castell, i el blau mariner de la platja hi havia una gran Falla i una Falleta infantil, els ulls dels infants d’aquella habitació del carrer Cervantes les descobriren amb sorpresa i emoció. La traca, la plantà, el concurs de paelles, els trons dels coets, les falleres i els fallers, els vestits típics de la València d’un passat gloriós, el casal faller, les bandes de música, l’Ofrena, les mascletades, la Falla, els colors dels monuments i l’amor a la Verge del Rebollet esclataren i s’encengueren a les dotze de la Nit del Foc, del mes de març de 1982, en una foguera màgica, que impregnaria per sempre la infantesa d’uns xiquets abocats al carrer Cervantes, testimonis infantils de la festa d’un poble orgullós de participar en la Festa dels valencians.

A partir del mes de març de l’any 1982 les festes de Sant Josep es van fer sentir al barri. La pólvora s’enlairava, barrejada amb el perfum incipient de la primavera que ja omplia la ciutat d’Oliva amb l’essència de les flors dels tarongers.

69 ·


Falles d’Oliva 2018

AC Falla Barri Sant Francesc

· 70

LA FESTA ON LA VIDA ES FA FOC Recordar sempre és un bon exercici per saber d’on venim i per tornar a viure, o reviure, allò que tant ens ha marcat en aquest grapat d’anys que porta la falla en actiu. Els records s’amunteguen al cervell i es converteixen, per uns moments, en una espècie de deliri festiu. Tot va començar fa trenta anys al voltant i dintre d’un barri que mai no ens cansem d’explicar: territori d’al·luvió on s’han integrat éssers humans de tots els terrenys, llengües i condicions, frontera de la ciutat, assolellat, muntanyós en part, industrial i, per tant, obrer.

Sant Francesc s’ha caracteritzat per ser una falla atrevida i innovadora en la concepció festiva i cultural del seu àmbit. Una comissió que ha contemplat canvis continus a l’hora d’encarar-se amb la presentació, la cavalcada, els monuments, el llibret o les obres de teatre. Però també, i no menys important, en la distribució del treball i la igualtat de gènere als càrrecs directius. En aquest sentit, la situació política de les dones falleres ha experimentat un avanç imparable en els darrers vint anys: de regnar sense governar a fer-se càrrec de la gestió de la festa.

Corria l’any 82 quan aquella barreja de quadrilles d’amics va fundar la falla. De les primeres assemblees va sorgir president Salvador Marí, qui assumia la responsabilitat de comandar la nova entitat festera. S’assentarien llavors les bases de la comissió, alhora que es constituïa la seua primera executiva. Aquell conglomerat de treballadores i treballadors incansables no sabia, en eixos dies, la repercussió social, cultural i mediàtica que tindria l’acte inicial.

Al capdavall, però, el tresor més important de tots aquestos anys ha sigut el fet de poder compartir moltes hores de festa amb gent que d’altra manera no haguérem conegut. Hem vist créixer el nostre cercle d’amistats i hem propiciat un espai comú, on no tan sols hem anat a passar-ho bé, sinó també a expressar la nostra forma de fer les coses. Des de la festa, des de l’activa participació de la gent i la complicitat del barri, hem creat llocs de debat i estats d’opinió.

36 anys després, a simple vista, pot fer la impressió que les coses continuen igual. És cert que les persones que formaven part d’aquell projecte estan encara, en la seua gran majoria, ací, amb les seues filles i fills, les parelles, els nets, els nebots, i totes i tots els qui han anat incorporant-se. Tot i això, la festa no ha restat immòbil: ha evolucionat al llarg del temps, ha ampliat el seu horitzó i ha introduït noves formes de gaudir-la.

La falla ha de ser una festa dinàmica, oberta i disposada al canvi; recordant sempre que cal conservar les nostres tradicions per no perdre la identitat, però sense obviar que hi ha un futur al davant del qual cal tenir cura per tal que fer festa no s’esdevinga només un acte de diversió, sinó una manifestació plural, popular i autocrítica. Des d’eixa posició, farem possible que la festa no siga de tres dies, sinó de molts més moments de vida, joia i divertiment.


Falla Casa d’Alonso

ELS INICIS DE LA FALLA Tot començà l’any 1990, quan un grup de veïns del barri es varen reunir per a protestar a l’ajuntament sobre l’estat en el qual estava la seua placeta. El problema que hi havia és que tots els gossos anaven a fer les seues necessitats allí, on al final les condicions i l’olor era molt modest. No va ser fins a l’any de després, el 1991, quan aquest grup de veïns varen voler unir-se i formar una comissió fallera, xicoteta, però a la vegada, molt familiar. Aquest any, varen plantar el seu primer monument faller, i en el cas de l’infantil, va ser realitzat pels mateixos membres de la falla, on aquesta feia homenatge a la casa d’Alonso, nom que fa referència a la nostra comissió. El primer any, les falleres que varen desfilar varen ser amb vestits llogats, ja que per aquestes el món de les falles acabava de començar.

Amb el pas del temps, aquesta comissió, que començà per ser una protesta del barri, ha acabat sent una gran família, on els uneix un vincle d’amistat molt arrimat entre tots els seus membres.


Falles d’Oliva 2018

AC Falla Conservatori

Ja fa 11 anys, en el 2006, va nàixer la nostra comissió. Una comissió amb un grup reduït de persones. Dic reduït, perquè al principi fórem molt poques. En aquell temps, es parlava que al poble hi havia una falla nova pel conservatori. La gent s’alegrava perquè aquesta zona del poble era nova i hi vivia poca gent i deien que muntar una falla li donaria vida a la zona. Tenint el conservatori davant, el nom el teníem clar, però que ben clar! Ens preguntàrem, què serien les falles sense música? La música forma part d’aquesta festa josefina, se sent per tot arreu, pels passacarrers, pels casals... Sense cap dubte, la nostra falla no es podia dir d’una altra manera: CONSERVATORI. Començàrem a pensar en el nostre estendard ... Com seria? Havia de ser alguna cosa, que ens representara d’allò més bé. Després d’uns quants esbossos, es quedà aquell que, a dia de hui, ens representa: el rat penat, símbol de València, una partitura de

· 72

música que identifica el conservatori i uns instruments musicals típics d’aquesta festa, la dolçaina i el tabalet. Tot això, al costat d’una arpa i una olivera envoltades d’unes grans flames que harmonitzaven molt bé amb el fons blau elèctric. A dia de hui, el nostre estendard, llueix com un més pels carrers de la nostra localitat, representat el que som. Tal com diu el refrany, els principis sempre són durs. Però l’important, és superar les complicacions i mirar cap endavant. Sabíem que no era cosa fàcil, érem una comissió amb poca experiència, s’havia de treballar molt, i encara que érem pocs, tots havíem de caminar junts i formar una gran família d’amics que, a mesura que passava el temps, buscava excuses per ajuntar-se i fer festa. Érem i som una comissió molt treballadora, ens impliquem cadascú en el que podem, però tots estem ahí. Gaudim fent-ho, perquè sens dubte, som una gran colla d’amics ben avinguts.


AC Falla la Mar

DESPERTA VIDA, DESPERTA! És per tots ben sabut que la platja d’Oliva es converteix en una ciutat adormida quan arriba l’hivern. La vida que l’ompli a l’estiu desapareix amb l’últim ressò del trepitjar de les maletes i l’últim gelat desfet a les mans d’eixa xiqueta que esprem les últimes hores de les vacances que tant ha anhelat al llarg de l’any. Abandonem la vida per tornar a la rutina, oblidant-nos així del petit paradís que tenim a un tir de pedra fins a l’estiu següent. Malgrat això, farà cosa d’uns 3 anys, allà pel 2015, un esbufec d’aire fresc impregnat d’olor a pólvora i flors, de color i de llum va capbussar-se a la nostra platja. Un grup d’arriscats va emprendre la meravellosa idea d’obrir-li la porta a la festa fallera i deixar-la despertar la ciutat adormida. Per bandera escolliren la mar, un immens horitzó de tranquil·litat i bellesa que forma part de la nostra estimada terra i que és part indispensable de la cultura valenciana. Es deixaren embadalir per l’esperit faller i amb els ulls i el cor tips d’il·lusió van fer nàixer del no-res una mica de vida, creant així la setena comissió fallera al poble d’Oliva, poble d’extensa tradició fallera. I d’aquesta manera un 24 d’abril de l’any 2015 la vida va començar a despertar.

Comboi és la paraula que millor descriu la creació d’aquesta comissió i de tota la festa fallera, el comboi per un afer comú. Aquest comboi va arribar a la platja del nostre poble de la mà d’un ninotet de falla, més concretament d’una gallineta. La culpable d’aquest enrenou, si és encertat el terme de culpable, és la gallineta dels ous d’or. El destí tenia aquest pla preparant de bestreta i l’incentiu pel seu desenvolupament fou la troballa d’aquesta. La vida va brollar amb la força d’un fènix renaixent de les seues cendres, omplint de màgia i esperança aquella ciutat oblidada a l’hivern. Desperta vida, desperta! Desperta amb el so de la dolçaina i el tabal, amb l’olor de pólvora, flors i bunyols, amb els colors de les teles precioses i dels monuments, amb l’alegria i les rialles esdevingudes d’una setmana de festa plena, amb el caliu amb el qual et volem omplir, amb tot allò que conforma la festa fallera. Desperta vida, que la Falla La Mar ha vingut per a no deixar-te dormir mai més. La platja mai més tornarà a ser una ciutat adormida, ja que les falles l’han feta VIDA.

73 ·


Falles d’Oliva 2018

In Memoriam

Des de finals d’octubre passat van donant-me voltes i més voltes pel meu cap dos paraules que són: “reconeixement i agraïment”. El motiu fonamental és perquè nostra falla, la resta de les falles i la Junta Local Fallera i a la fi tot el món faller d’Oliva ha de tenir en compte i sempre present en la seua memòria a eixa gran persona i grandíssima fallera, que al llarg dels últims anys ha fet tot el possible i fins i tot quasi l’impossible, per donar molta més vida i rellevància a la festa de les falles a Oliva. Tot el que es puga dir sempre serà poc. De tot ha fet esta gran fallera, i per a mi (i pense que per a molts) serà sempre nostra inoblidable NOELIA INISTERRA I MOLLÁ, que aquell 15 d’octubre ens va deixar per a anar-se’n junt amb el Pare Sant Josep i nostra Maredeueta. Allí estarà contenta i feliç en veure com tots eixos treballs, esforços i sacrificis que va fer per Oliva, aquestes falles avui en dia van prenent unes fortes arrels i consolidant-se en tots els seus aspectes.

· 74

Va treballar ocupant càrrecs de delegada en diverses delegacions de nostra falla, així com ho va fer en la Junta Local Fallera d’Oliva, i fins i tot va arribar a ser la primera presidenta de nostra falla i al llarg d’eixos anys del seu mandat va aconseguir moltes millores en tots els aspectes, ja que ella també amb el grup de teatre de Casa d’Alonso treballava “de valent”. Per tot el que ha fet al llarg de la seua vida fallera, s’ha enviat a la Junta Central Fallera de València una sol·licitud aprovada per unanimitat en una junta general de nostra falla, se li concedisca a Noelia, com a premi extraordinari el Bunyol d’Or i Brillants amb Fulles de Llorer a títol pòstum. Ja només em resta dir: NOELIA, EL MÓN FALLER NO T’OBLIDARÀ! Un faller.


75 ·


· 76

Falles d’Oliva 2018


Premis Falles

Oliva 2017

77 ¡


Falles d’Oliva 2018

Primer premi - Falla Major Premi Ingeni i Gràcia Falla Institut

· 78


Primer premi - Falla Infantil Premi Ingeni i GrĂ cia Falla Institut

79 ¡


Falles d’Oliva 2018

Segon premi - Falla Major AC Falla Barri Sant Francesc

· 80


Segon premi - Falla Infantil AC Falla Barri Sant Francesc

81 ¡


Falles d’Oliva 2018

Tercer premi - Falla Major AC Falla l’Estació

· 82


Tercer premi - Falla Infantil AC Falla l’Estació

83 ·


Falles d’Oliva 2018

Quart premi - Falla Major AC Falla Conservatori

¡ 84


Quart premi - Falla Infantil AC Falla Conservatori

85 ¡


Falles d’Oliva 2018

Cinqué premi - Falla Major Falla Casa d’Alonso

· 86


Cinqué premi - Falla Infantil Falla Casa d’Alonso

87 ·


Falles d’Oliva 2018

Sisé premi - Falla Major AC Falla la Mar

· 88


Sisé premi - Falla Infantil Falla Pensat i Fet

89 ·


Falles d’Oliva 2018

Seté premi - Falla Major Falla Pensat i Fet

· 90


Seté premi - Falla Infantil AC Falla la Mar

91 ·


Falles d’Oliva 2018

Ninot Indultat Major Falla Casa d’Alonso

· 92


Ninot Indultat Infantil AC Falla Barri Sant Francesc

93 ¡


Primer Premi Comparsa i Millor Crítica - Cavalcada del Ninot Falles d’Oliva 2018

AC Falla Barri Sant Francesc

Segon Premi Comparsa - Cavalcada del Ninot AC Falla Conservatori

· 94


Primer Premi Grup - Cavalcada del Ninot AC Falla Conservatori

Segon Premi Grup - Cavalcada del Ninot AC Falla Barri Sant Francesc

95 ¡


Primer Premi Figura Individual - Cavalcada del Ninot Falles d’Oliva 2018

AC Falla Barri Sant Francesc

Segon Premi Figura Individual - Cavalcada del Ninot Falla Casa d’Alonso

· 96


Millor Llibret

14é Premi de la Generalitat Valenciana a la promoció de l’ús del valencià AC Falla Barri Sant Francesc

97 ·


Teatre

XVIII Concurs de Teatre en valencià Salvador Soler i Soler Primer Premi - Obsessos | Grup de Teatre Ramón Sanz Falla Institut Segon Premi - Delicades | AC Falla Barri Sant Francesc Tercer Premi - Spot | Grup de Teatre El Rebollit Millor Direcció - Mayte Fullana | Falla Institut Millor ús del valencià - AC Falla Barri Sant Francesc

Falles d’Oliva 2018

Millor Millor Millor Millor

Actriu - Maria José Miralles | AC Falla Barri Sant Francesc Actor - Suso Morant | Falla Institut Actriu de Repartiment - Anna González | Falla Institut Actor de Repartiment - Juanjo Sanchis | El Rebollit

Cartes TRUC

Primer Classificat - AC Falla Barri Sant Francesc Segon Classificat - AC Falla la Mar

CAU MASCULÍ

Primer Classificat - Falla Casa d’Alonso Segon Classificat - Falla Pensat i Fet

CAU FEMENÍ

Primer Classificat - AC Falla l’Estació Segon Classificat - AC Falla Barri Sant Francesc

· 98


Pilota PRIMERA CATEGORIA INFANTIL

Primer Premi - Falla Institut: Jesús, Kiko, Pepe i Dani Segon Premi - AC Falla Barri Sant Francesc: Joan, Roger, Antoni i Ainhoa

SEGONA CATEGORIA INFANTIL

Primer Premi - Falla Institut: Marc C., Jose, Carla i Marc V. Segon Premi - AC Falla l’Estació: Candela, Lluna i Claudia

PRIMERA CATEGORIA ADULTS

Primer Premi - AC Falla la Mar: Arlandis i Bunca Segon Premi - AC Falla Conservatori: Pau i Justo

SEGONA CATEGORIA ADULTS

Primer Premi - Falla Casa d’Alonso: Paul i Juanjo Segon Premi - AC Falla l’Estació: Sergio i Javi

99 ·


Recompenses Bunyol d’Or i Brillants amb Fulles de Llorer Miguel Muñinos Benimeli - AC Falla l’Estació Melchor Tur Pinto - Falla Casa d’Alonso Maria del Milagro Peiró Salort - Falla Casa d’Alonso Noelia Inisterra Mollá - Falla Casa d’Alonso Rafael Boronat Llinares - AC Falla Barri Sant Francesc Juan Costa Sendra - AC Falla Barri Sant Francesc Concepción Esteban Tormo - AC Falla Barri Sant Francesc Bruno Mengual Sastre - AC Falla Barri Sant Francesc Mari Carmen Ramos Muñoz - AC Falla Barri Sant Francesc

Falles d’Oliva 2018

Isabel Sabater Molla - Falla Pensat i Fet Salvador Esteve Pastor - Falla Pensat i Fet Antonio Rodríguez Herreros - Falla Pensat i Fet

Bunyol d’Or amb Fulles de Llorer María Teresa Alcaraz Berbegall - AC Falla l’Estació Lidia Soria Verdú - Falla Casa d’Alonso Maria Rosa Parra Gregori - Falla Casa d’Alonso Jose Luís Ripoll Sala - Falla Casa d’Alonso Juanjo Llorca Mateu - AC Falla la Mar Guillermo Císcar Sanchis - AC Falla Barri Sant Francesc Ana Vicenta Colom Seguí - AC Falla Barri Sant Francesc Marta Colom Seguí - AC Falla Barri Sant Francesc Alejandro Mestre Tomás - AC Falla Barri Sant Francesc Juan Moreno Sánchez - AC Falla Barri Sant Francesc Maria Consuelo Pérez Portes - AC Falla Barri Sant Francesc Pilar Monzó Monzó - Falla Pensat i Fet Maria Vicenta Bretó Gisbert - Falla Pensat i Fet Lola Pellicer Soria - Falla Institut Alicia Martínez Tomás - Falla Institut

· 100


101 ·


Falles d'Oliva 2018  

El llibre oficial de la Federació de Falles d'Oliva.

Falles d'Oliva 2018  

El llibre oficial de la Federació de Falles d'Oliva.

Advertisement