Page 1


Regidoria Dona i Igualtat


Entrevistem a Jose Luis Llorens, membre fundador de la comissió, sobre l’actualitat de la comissió i del panorama faller en general.

“Últimament m‘ha entrat el cuquet un altra vegada, gràcies a lo que considere un renaixement de la Falla Sant Jordi” Enguany es cumplixen 30 anys des de que un grup d’amics refundaren la falla Sant Jordi, entre els que et troves tu. Estàs satisfet del recorregut que ha fet la comissió des d’aquell moment? Evidentment estic molt satisfet de que durant 30 anys, sense interrupció, la falla S. Jordi continue viva, inclús diria que, a dades de hui, molt viva gràcies a la activitat incansable d’un grup de gent que hui per hui continua creguent en un projecte que va naixer amb molta il.lusió, de la mà de gent que tenia mes bè poca experiència en falles, però que va trobar la col.laboraciò de molta gent que ens va anar donant espentonets per a que tirarem avant. 30 anys de recorregut donen per a molt; han hagut moments inoblidables, però tambè moments tristos, desagradables inclùs, tots ells han quedat en la memòria de cadascú de nosaltres com un tot sencer del que estic content i orgullòs de haver-hi format part i sempre queda en la memòria la quantitat de gent, de bona gent, que has conegut. El ben cert es que ací cotinuem jo, Vicent Bolinches, Manolo Juan i Andrea creguent en eixe projecte que en la actualitat pense que, si tot va bè i no caiguem en la autocomplacència i en personalismes absolutistes, està cridat a viure noves etapes de gran vitalitat.

Són molts els moments que has viscut amb la comissió. se que la pregunta és dificil, però, quin es el teu millor record? Evidentment el meu millor record, que continua sent una realitat, un present imborrable, és haver conegut en la falla a la dona amb la que compartisc la meua vida, i que m’ha donat 2 fills, meravellosos i fallers fins la medul·la, com son José Luis i Mar, i esta dona es María Borrás, fallera, fallera. Sense ella no sè si jo continuaria sent faller actualment. Cenyint-nos a la falla, el any 1998 està gravat amb lletres d‘or en el nostre record. Sols havien passat 11 anys i haviem aconseguit algo que no somniavem quan començarem i era guanyar el premi a la Millor Falla de Xàtiva. Inenarrable, indescriptible el sentiment, la felicitat, els plors.. jajaja, que bó¡¡¡ Cal recordar que erem una comissiò en un barri de gent major que no ens ajudava gran cosa, mès bé gens i per a nosaltres l’aconseguit tenia molt de valor. D’altra banda recorde amb molta estima els 3 primers anys de comissiò; gent jove amb molta il.lusiò i ganes. Activitat frenètica, corregudes de bous, arrosegament de moto amb tronà per l’Albereda en Fira... Xè,xè,xè quines barbaritats. Hui seria impensable.

També ha hagut moments complicats, et compensa haverlos viscut per a arribar fins ací? (fallerament parlant) Per supost, sino no seria faller encara, peró sí, ha hagut moments difícils. La majoria de vegades per encabotaments, personalismes extrems i poc sentit del diàleg, encara que pense que en cap moment la viabilitat de la Falla ha estat en perill, a pesar de tot. A nivell personal ja fa anys em vaig sentir minusvalorat amb la meua activitat i això va fer que m‘apartara com a membre actiu de la falla a un segòn plà, i des de llavors em considere mès un col. laborador de la falla que un faller actiu... encara que ultimament m‘ha entrat el cuquet un altra vegada, gràcies a lo que considere un renaixement de la Falla Sant Jordi. Que aixina siga. Aquest any contem amb un bon nombre de gent jove i amb ganes de fer falla, creus que la il.lusió que hi ha aquest exercici era el que li faltava a la nostra comissió? La realitat ha sigut eixa en els últims anys, poca gent jove encara que el nostre casal ha estat obert durant les falles a tot aquell que vullguera coneixer-nos. Era comprensible, una falla en un barri apartat, amb un veinat lamentable, era poc “encant” per a a atraure a la gent, a pesar de que tenim la falla mès barata de Xàtiva. Este any la cosa ha canviat i hi ha que mantenir-no


optimistes per que semblen bones les perspectives. A mí, al menys, m‘està agradant la nova situaciò, a la que no estava acostumat, i per aixó abans he dit que tal vegada estem vivint un renaixement de la Falla. Es funciò dels veterans limitar els excessos d’aquesta gent, peró sempre amb bones paraules i evitant la confrontació. Que aprenguen a ser fallers i poc a poc s’autolimitarán, pero paciència amb ells. Crec que tenim bona gent. Tenim que ensenyar-los a ser fallers; estic segur que molts d‘ells seguiràn amb nosaltres durant anys. Els teus fills són membres molt actius dins de la comissió, t’enorgulleix? Mès que enorgullir-me, és la constataciò de que la Falla S. Jordi segueix amb vida pròpia. En cap moment han pensat en formar part d’altra comissiò que no siga la nostra, i sí que m’enorgulliria vore que gràcies a ells i altres membres de la comissiò present i futura, d’ací 20 o 25 anys, que pense viure fins i tot com a faller, la Falla Sant Jordi segueix ocupant el seu tros en el mòn faller xativí. Com he dit anteriorment, tinc 2 fills fallers fins la medul·la, i de la falla Sant Jordi, per supossat. Qué creus que li fa falta a la festa de les falles a la nostra ciutat? M’agradaria que la qualitat dels monuments plantats fóra millor. No entenc com altres ciutats del voltant (Carcaixent, Alzira) puguen plantar monuments amb la categoria que ho fan. Els és mès fàcil obtindre ingressos o financiaciò? Lo dit, no ho entenc. Per altra banda, m’agradaria

que l’Ajuntament fera una aposta clara i decidida per les falles. No podem estar pendents de l’ideologia dels governants de torn, ni de si teatre de bades o no. No oblidem que les falles creen un ambient durant tot l’any que ni tan sols la pròpia Fira d’Agost és capaç de plantejar. La festa de les Falles comença el 20 de març i acaba el 19 de març de l’any següent, amb activitats al carrer durant tot este periode, amb l’activitat comercial que això genera. Tota la gent de Xàtiva deuria d’haver format part d’alguna comissió fallera; es donaria conter de l’ambient tan agradable que es respira en esta festa, que es de tots.

maneres de plasmarho increibles, i que encara que ja no gasten les tècniques artesanes d’abans, són capaços de dibuixar, moldejar i plantar vertaderes obres d’art. I tambè el reconeixement de una festa del poble, dels seus habitants, que es viu al carrer, en contra de lo que pensa molta gent, i que genera un ambient indescriptible per a qui no el conega. Mil anys deuriem ser ja Patrimoni Inmaterial de l’ UNESCO. Ens ho mereixem.

Quines diferències trobes entre les falles i la manera de viure-les abans amb l‘actualitat? Poques diferències hi han. Les ganes de divertir-nos es el que mou el món de les falles, i aquestes es mouen al ritme del món. És una festa molt viva, en continuo canvi. A nivell específic de la nostra falla, abans teniem molta preocupaciò per que el monument fora l’eix al que girara la festa, i plantar un monument digne. Poc a poc i fruit de decepcions, propiciades de vegades pels mateixos artistes, eixe eix ha canviat i ara ens preocupa tornar a ser una comissò mès nombrossa. Si ho aconseguim, tornarem a fer bons monuments i tal volta, llavors, tornem a centrar-nos amb ells. Ja vorem.

Sí, que #AnemAtot ​ amb tots, sense distincions, sense pensar que perque jo sóc mès o menys veterà en la falla tinc mès o menys drets que els demès. Que parlant s’entén la gent, i que ningú està en possessiò de la veritat absoluta.

Segons tu, que supossa per al món faller ser #FallesUNESCO? És el reconeixement al treball d’uns artistes que tenen una creativitat i unes

T’agradaria aprofitar aquest espai per a dir-li alguna cosa a la comissió?

Per favor, que la gent es parle les coses i que les qüestions o activitats es consensuen. Que ningú vullga ser protagoniste principal d’una obra teatral en la que tots som artistes. I als nous, que entenguen que tot tè límits i algú els tè que ficar, que no anirem en cap moment en contra d’ells.. i sè del que parle! Ah, se m’oblidava: VISCA XÀTIVA, VISQUEN LES FALLES I VISCA LA FALLA SANT JORDI (ja que no puc ser Fallera Major per a dir-ho, pues ho dic aci jajaja). Vos vuic.


sant jordi

FLASH NEWS


sant jordi

FLASH NEWS


Suplement 2017  

Flash News Sant Jordi - 2017: Es tracta d'un exemplar gratuït que ens du l'actualitat de la Falla Sant Jordi. Aquestes pàgines podras coneix...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you