Page 1

v

med

sommer 2012

Guide til de bedste lokale køkkener

BØRNEBILLET

TIL LEGOLAND®* vedlagt magasinet

Få tips fra vores ­gæster og r­ ejseledere

*Kun gyldig ifølge med fuldt betalende voksen

Oplev Egyptens skjulte skatte Krydstogt på Nilen

pak den perfekte kuffert Sådan husker I det hele

Brevkasse:

Spørg Falk Lauritsen

Sommerrejser Nyd livet i

Spanien,

Egypten, Bulgarien og Grækenland

Tyrkiet,

6 tips til at:

Flyve med børn

Rundrejser

oplev hele verden


s.18

Bulgarien Se den smukkeste side af Bulgarien

.24

s Tyrkiet

Et moderne ferieparadis

.4-5

s Nyheder & inspiration Tips til at flyve med børn. Eksperternes bedste ferietips og meget, meget mere info til jer, der ønsker den perfekte ferie

4 Nyheder & inspiration 6 Mallorca 12 Kreta 16 Nyheder & inspiration

s.6 Mallorca Still going strong

18 Bulgarien 24 Tyrkiet 30 Nyheder & inspiration 32 Rhodos 36 Egypten

.36 Egypten

42 Fuerteventura

s

Eventyr for alle

Hurghada

46 Se hele verden med Falk Lauritsen

Udgiver: Falk Lauritsen Rejser · Søndergade 10-14, 7400 Herning · Tlf.: 70 10 26 88 · Fax: 97 21 22 91 · falklauritsen.dk Design: Aller Client Publishing Tryk: Aller Tryk Oplag: 110.000 · Vi tager forbehold for trykfejl og henviser til falklauritsen.dk for detaljerede hotelbeskrivelser, priser og rejsebetingelser. ­Artikler i Rejsnu må citeres, når det sker med tydelig angivelse af Rejsnu som kilde Foto: Falk Lauritsen · Istockphoto Illustration: Mikkel Henssel 2|

| sommer 2012


Leder

Velkommen til den

perfekte Søren Buchbjerg, 36 år, salgs- og marketingdirektør hos Falk Lauritsen

ferie

Ferien er et lyspunkt i hverdagen. Vi glæder os i lang tid, forbereder os og taler om ferien og hvad vi forventer – uanset om vi er garvede udi at rejse, eller vi er tre år og skal ud at flyve for første gang. På ferien slapper vi af og samler energi. Vi får talt om ting, vi ellers ikke har tid til i den travle hverdag derhjemme, og vi får nye oplevelser på kultur- og madfronten. Kort sagt: Ferien er vigtig!

Mine bedste ferietips

Hos Falk Lauritsen har vi siden 1967 sat en ære i at sende forventningsfulde gæster ud i verden for derefter at byde dem velkommen hjem, glade, afslappede, solbrændte og fulde af energi og med en masse uforglemmelige ferieminder i hjertet. Det vil være os en stor fornøjelse at gøre det samme for jer også. Her i magasinet og på falklauritsen.dk kan I finde inspiration til jeres næste ferie, og vi sidder altid parate ved telefonerne for at hjælpe jer med jeres spørgsmål. God fornøjelse – og rigtig god rejse.

Hvis jeg rejser med familien ...

Hvis jeg rejser uden børn ...

Hvis jeg rejser med mine venner ...

... synes jeg, det er dejligt at tage på All Inclusive-hotel i Tyrkiet. Her er en masse at lave for alle aldre, og det er dejligt at lave noget sammen med hele familien. Jeg synes rigtig godt om, at man kender omkostningerne på forhånd – det giver god ro. Jeg vil anbefale alle at leje en bil og køre ud på egen hånd en af dagene. Et godt sted at tage hen er Antalya, hvor der er en masse historie og en smuk, gammel bydel, der er meget fascinerende, også for børn. Der er også en moderne bydel med gode muligheder for shopping.

... kunne jeg finde på at tage til den græske ø Samos. Det er en dejlig, lille ø med skønt badevand, smukke bjerge og en masse små byer, hvor man kan spise lækker frokost på de små taverner. Om ­aftenen ville jeg tage ned på havnepromenaden i Pythagorion, hvor det summer af liv, og hvor der er masser af gode restauranter. Jeg kan godt lide kombinationen af, at der er roligt og temmelig upåvirket af turisme, og at stemningen er så lokal og autentisk.

... ville jeg tage til Mallorca og tage en kombineret bade- og vandreferie. I bjergene på øens nordvestlige del, ved Estellencs, er der masser af vandreruter af forskellig sværhedsgrad, så der er noget for alle. Jeg kunne også sagtens finde på at tage mine børn med på en vandretur. Når man vandrer, ser man et helt andet Mallorca, og der er en fantastisk udsigt. Vi skulle selvfølgelig også besøge de små tapasbarer i Palma. Det er en virkelig dejlig by. Der er lige så mange lokale som turister, så den føles aldrig overrendt.

sommer 2012 |

|3


Nyheder & inspiration Eksperternes

bedste ferietips

All Inclusive

Kreta, Alanya og Mallorca er evergreens, når det handler om ferierejser, og vi har bedt vores destinationschefer de pågældende steder om deres bedste tips.

Kreta

Hanne ­Rasmussen Destinationschef Chania 2011 1. Restaurant Kouroupis i Agia Marina – lokal vin og lammekød med vilde urter fra bjergene. 2. Elafonisi-stranden – lagune med blændende hvidt sand og flot turkisblåt vand. 3. De små og ofte oversete kirker i Chania bl.a. den, der ligger over for katedralen i Chania.

Alanya

Nina Dalgas Vesterager Destinationscehf Alanya 2011 1. Kale – borgen på toppen af klippen lige midt i Alanya må man bare opleve. 2. Sapadere højt oppe i de smukke Taurusbjerge – landsbykultur, flot natur og silkeproduktion. 3. Tyrkisk mad på Mini Mutfak i Alanyas bazarområde – vælg fra gryderne, hvad menuen skal stå på.

All inclusive For jer, der ikke orker ­overraskelser i budgettet. Med All Inclusive ved I nøjagtigt, hvad I skal kalkulere med, når feriebudgettet skal lægges. Hoteller med All Inclusive har ofte flere restauranter, så I kan variere jeres måltider, og det eneste, I skal finde ud af, er, hvornår I vil spise. Resten tager de sig af på hotellet – også regningen. Her er en oversigt over, hvad der oftest er med i prisen med All Inclusive.

Med i prisen

Mallorca

Janet Olsen Marquez Destinationschef Mallorca

1. Palma – byliv, den gotiske katedral ud til Middelhavet og lækre tapasrestaranter i La Lonja. 2. Cala Mondrago – en af Europas bedste strande i nationalparken af samme navn. 3. Formentor – det nordligste punkt på øen hvor man kan tage perfekte panoramaferiebilleder og kaste sig i bølgerne på Cala Formentor, der er smukt indrammet af skove og bjerge.

4|

| sommer 2012

• Morgenmad • Frokost • Aftensmad • Frisk frugt • Snacks • Lokale øl og sodavand • Lokale drinks • Lokal vin • Underholdning • Aktiviteter

Ikke med i prisen • Friskpresset juice • Udflugter • Drinks, øl og vin efter kl. 23 (på få hoteller er der dog fri ­servering hele døgnet)

På falklauritsen.dk under de enkelte hoteller kan I se en detaljeret ­beskrivelse af, hvad der er inkluderet i All Inclusive.


Nyheder & inspiration

Det bruges

­feriepengene på Danskere, der rejser uden børn, bruger flest feriepenge på restaurantbesøg og udflugter og færrest penge på leje af bil. Er børnene med, er det derimod dem, der bruges flest penge på. Det viser en stor undersøgelse fra Falk Lauritsen. “Hvad bruger I flest penge på, når I er ude at rejse?” Det var Falk Lauritsens spørgsmål til de danske turister, da de vendte hjem fra årets sommerferie. 2.474 brugere fulgte opfordringen og svarede – og tendensen er klar: Har man børn med på ferie, bruger man allerflest penge på forkælelse af

familiens yngste medlemmer. Restauranter er den næststørste udgiftspost blandt rejsende med børn og på tredjepladsen kommer organiserede udflugter. Til gengæld bruger familier og rejsende med børn kun få penge på f.eks. cafébesøg og barer og færrest på leje af bil. Feriegæster uden børn bruger gennemsnitligt allerflest penge på restauranter. Udflugter er den næststørste udgiftspost og besøg på barer og caféer kommer ind på en tredjeplads.

6 tips til at flyve med børn

1

3

2

Forbered barnet på, hvad der skal ske

Tag af sted ­hjemmefra i god tid

Tal med barnet flere dage i forvejen om, hvad der skal ske på rejsedagen. Skal I med taxa, tog eller med farfars bil til lufthavnen? Hvad skal I lave på ferien? Vis barnet billeder på nettet af swimmingpoolen. Forklar barnet om reglerne i flyet: at man ikke må skrige og sparke, og at man skal have sikkerhedssele på, når man sidder ned, ligesom i en bil.

Det kan tage syv lange og syv brede at rejse med børn, så læg tid ind til tissepauser, at se på flyvemaskiner og lege i lufthavnens legeområde. Jo mindre stress før afrejsen, jo bedre bliver flyveturen – og jo bedre bliver ferien.

BrevkassE

Spørg Falk Lauritsen Jeg taler ikke særlig godt engelsk. Bør jeg være nervøs for dette, når jeg rejser? Nej, absolut ikke! På alle Falk Lauritsens rejsemål er der dygtige, uddannede rejseledere, som taler dansk. Deres fornemste opgave

Spisetid Medbring en lille madpakke til flyet med mad, I ved, jeres barn kan lide. Hos de fleste flyselskaber er fly­personalet søde til at varme vælling osv. Rosiner, riskiks og frugt er også gode. Hvis jeres barn selv har fået lov at pakke sin taske til at have med i flyet, så tjek for en sikkerheds skyld, at der ikke er røget plasticvåben eller andet med. Flydende væsker, som ikke er babymad, bliver konfiskeret i ­sikkerhedskontrollen.

er at gøre jeres rejse til den bedst mulige oplevelse for jer – også hvad eventuelle sprogbarrierer angår. Har I bestilt transport, sørger de for at få jer sikkert frem til jeres destination, og de kan fortælle jer alt om de bedste restauranter, seværdigheder, strande osv. Rejselederne kan I møde på fastsatte tidspunkter, hvor I også kan tilmelde jer vores udflugter. På falklauritsen.dk kan I desuden downloade en lille håndbog/folder med information om rejsemålet samt ­inspiration til udflugtsmål. Rigtig god rejse!

5

4

6

Hold barnet beskæftiget

Sov sødt, ­barnlille

En flyvetur kan føles ulideligt lang, når man er lille, så jo mere, I kan beskæftige jeres barn undervejs, jo bedre bliver turen. Pak små puslespil, farvekridt, bøger og malehæfter ind som små gaver, og hiv en frem, når det bliver aktuelt. Større børn klarer turen fint med en iPod med musik, en film på den bærbare med høretelefoner eller ved at få læst højt i en god bog. Sørg for, at­­aktiviteterne ikke forstyrrer jeres medpassagerer med høje lyde.

De fleste forældre vil gerne have poden til at tage en lur i de højere luftlag, og chancen for at det sker bliver betydeligt højere, hvis barnet ikke har sovet i eller på vej til lufthavnen. En lille pude og/eller tæppe, som barnet har med hjemmefra, hjælper også med at berolige barnet.

Falk Lauritsens rejseledere taler alle dansk, og de er grundigt uddannede. De har svar om alle ­destinationer. Chat desuden med vores rejsekonsulenter mandag-fredag fra kl. 10.00 til 17.00.

Husk skiftetøj

Fuerteur a vent Strandenes og

Tag skiftetøj med til barnet i flyet og også gerne en ekstra bluse til jer selv, hvis jeres barn har et lille uheld, spilder vælling eller lignende. Et par tykke strømper til ­barnet er også en god idé, så barnet ikke behøver have sko på hele tiden.

AlAnyH A urgHa

da

vindenes ø Byen med DronningEventyr i sand og vand Kleopatras borg

Alle håndbøger/­foldere kan downloades på ­falklauritsen.dk

Praktis

Praktisk inFormat

ion

sPisesteder

PrAktisk informAtion sPisesteder r r & udFlugte 00979_FL_destinationsbro oPlevelse chure_Alanya_DS.indd 1

k info

rmation

oPlevelser & udflugter

sPiseste

09/05/11 10.08

sommer 2012 |

der

oPleve

lser

& udf

lugter

|5


6|

| sommer 2012


Mallorca

Mallorca Still going strong Mallorca har siden 1967 stort set været synonym med ordet charterferie. Det er stadig et af de mest populære rejsemål hos os danskere, og der er langt fra fordums grisefester til virkeligheden på Mallorca. Sandheden er nemlig, at ­Mallorca er en smuk og ­alsidig ø, der har noget at byde på for alle ­aldersgrupper. Her har vi samlet de bedste tips til jer, der rejser henholdsvis med børn og uden børn. sommer 2012 |

|7


Stranden ved Alcudia går rent ind hos familiens yngste.

Mallorcamed børn

38 år, destinationschef på Mallorca. Hun har boet på øen i snart ti år.

Den populære ferieby Alcudia, der ligger på Mallorcas nordkyst, er et område med Mallorcas allerbedste og mest børnevenlige badestrande. Alcudia er delt op i tre dele: Den gamle bydel med flotte herskabsboliger fra 1600-tallet er omkranset af gamle bymure. Havnebyen Puerto de Alcudia med den hyggelige lystbådehavn og mange butikker og lokale restauranter ligger et par kilometer væk og er stort set vokset sammen med strandområdet Playa de Alcudia. Herfra kan man se de lokale fiskere bringe dagens fangst i land, man kan dyrke forskellige former for vandsportsaktiviteter, og man kan tage på udflugter til bl.a. Menorca. For de mindste vandhunde lokker byens Hidropark med bølgebassin, børnepool og hæsblæsende ture på rutsjebanerne. 12 kilometer fra Alcudia ligger C’an Picafort, der byder på en hyggelig strandpromenade med et pænt udvalg af restauranter, barer og butikker.

8|

| sommer 2012

Midt mellem de to byer ligger den ’nye’ ferieby Playa de Muro, som med mange store hoteller og en fantastisk, 15 kilometer lang, gylden sandstrand hører til børnefamiliernes ferie­ favoritter. Her er lavt vand, finkornet sand og klart turkisblåt vand. Lige ved Playa de Muro ligger det flotte naturreservat Salbufera, hvor I kan gå på opdagelse blandt spændende plante- og fuglearter. Feriens bedste panoramabilleder tager I ved Formentor – det nordligste punkt på øen. Her skal I spise i Alcudia Janet Olsen Marquez er destinationschef på Mallorca og har boet på øen i snart ti år. Hun anbefaler restauranten Sa Taverna. ”De serverer traditionel spansk mad, både kød, fisk og tapas. Restauranten er hyggelig og har en lille gårdhave, og man får god kvalitet til en rimelig pris,” siger hun. Hver mandag mellem kl. 19 og 21 er der en rejseleder fra Falk Lauritsen til

Janet Olsen Marquez

stede i restauranten for at hjælpe gæsterne med at bestille. ”Der er flere af vores gæster, der ikke kender de spanske retter, og de tør prøve flere forskellige specialiteter, når der er en dansk rejseleder med til at forklare om maden,” siger hun. Gode udflugter for jer med børn Janet Olsen Marquez anbefaler en tur på hesteryg, hvis I bliver trætte af at slænge jer ved poolen. ”Det er fantastisk morsomt, og alle kan være med, da det foregår på flere niveauer, lige fra de hestevante, der kan trave af sted, til dem, der ikke er så mobile, og som kan komme med i en hestevogn. Det er en utrolig dejlig måde at se naturen og solnedgangen på, og det hele afsluttes med et show med linedance, som alle synes om, uanset alder,” siger hun.

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk


Mallorca

Duftende ­appelsintræer er overalt. Nyd livet langs de fine ­havnepromenader.

Mallorcas strande er et hit for store og små. Der er masser af gode shoppingmuligheder i Palma by, men også på markeder rundt omkring på Mallorca.

sommer 2012 |

|9


Mallorca Mallorca

Uden børn

Mallorcas største by er Palma, som med sine 400.000 indbyggere er en ægte storby, som dog har masser af charme og feriestemning. Særligt om aftenen, når spanierne går ud for at spise, er der liv og stemning i gaderne. Her er masser af kulturelle tilbud, gode spisesteder og rigtig sydlandsk stemning om aftenen med fortovscaféer og tapasbarer. En af byens største tilløbsstykker er den fascinerende flotte La Seu-katedral, hvis kolossale kirkerum er indrettet af Antoni Gaudi, den berømte arkitekt, der blandt andet står bag den imponerende La Sagrada Familia-katedral i Barcelona. Byerne Palma Nova og Magalluf, som ligger vest for Palma, er to byområder, som næsten er vokset sammen. I sommermånederne nydes livet langs strandpromenaden, hvor der ligger talrige caféer, tapasbarer, fastfoodspisesteder og souvenirbutikker. I aftentimerne er der en livlig feriestemning i gaderne og på områdets mange barer og diskoteker. Fra Palma er det let at komme til de øvrige feriebyer i Palmabugten, heriblandt Cala Major, Palma Nova og Magalluf. Her skal I spise Falk Lauritsens destinationschef på Mallorca, Janet Olsen Marquez, anbefaler, at I tager en tur til den lille by Genova lige uden for Palma. Her ligger restauranten Can Pedro, der tilbyder alt inden for mallorcinske specialiteter. ”Det er en kæmpestor restaurant, men der er hyggeligt og stemningsfuldt alligevel, med skinker, der hænger ned fra loftet, og mange lokale spiser på restauranten. Her kan I smage specialiteter som snegle og kanin, og de har masser af tapas og grillede retter med kød og fisk. Om sommeren kan man sidde ude på tagterrassen og spise. Det er fantastisk hyggeligt. I det hele taget er hele Genova et rigtig godt område at spise i. Her er mange virkelig gode restauranter,” siger Janet Olsen Marquez.

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk 10 |

| sommer 2012


Flyvetid: 3 timer

Møntfod: Euro

Mallorca

30° 20° 10°

Gennemsnitstemperatur:

Vidste I …

… at Mallorca i gennemsnit har 2.726 solskinstimer om året?

Areal: 3.664 km2 Befolkningstal: Ca. 860.000 Religion: Mere end 90 procent er romersk-katolske Sprog: Spansk

Køkkenet på Mallorca

Vidste I ...

Overalt på Mallorca er der et stort udvalg af spisesteder med hele paletten af hyggelige lokale beværtninger, internationale restauranter, tapasbarer og fortovscaféer. Det spanske køkken har de seneste ti år været toneangivende på den kulinariske scene i Europa, og med Michelin-stjerner og andre udmærkelser hører Spanien til den gastronomiske elite. Også på Mallorca finder man spisesteder med højt ambitionsniveau, ikke mindst i hovedbyen Palma, hvor en række dygtige kokke har åbnet prestigefulde madtempler. Af særlige mallorcinske specialiteter kan nævnes berenjenas rellenas, som er auberginer fyldt med brød, løg, urter og evt. svinekød, escalduns, der er hønsekød og kartofler smagt til med mandler og pinjekerner, fritto mallorquin, en smagfuld ret bestående af nyrer, lever, grøn peber, kartofler og porre samt den frisk-krydrede tomatsuppe gazpacho, der serveres kold.

... at Tapas, de små, lækre snacks, der følger med en drink i Spanien, betyder ’låg’ eller ’dække’ fordi man i sin tid serverede snacksene oven på vinglasset for at beskytte vinen mod fluer?

3

steder I kan bo – med børn

Lejlighed Sol Alcudia Center For jer, der vil bo centralt

Hotel Eden Playa For jer, der vil bo tæt på stranden

Hotel Alcudia Garden For jer, der er til mange faciliteter

Tag ud på egen hånd

All Inclusive

mod tilkøb

I klarer selv maden

I klarer selv maden

Gode, rummelige ferielejligheder tæt ved centrum og strand. Dejligt poolområde med separat børnepool, hvor I kan leje liggestole. Internetcafé og trådløst internet (mod betaling), minimarked, restaurant samt pool- og snackbar. I har mulighed for tilkøb af morgenmad Beliggenhed: 150 meter fra stranden, der er 14 kilometer lang og meget børnevenlig. Tæt på centrum af den nye bydel, ”Dollargaden” i Alcudia, hvor I finder en hyggelig bymidte med et stort udvalg af forretninger, barer og mange restauranter.

Dejligt hotel med perfekt strandbeliggenhed i Alcudia-bugten. Poolområde med separat børnepool. Håndklædeservice mod depositum og liggestole og parasoller til fri afbenyttelse. Buffet­ restaurant og restaurant med a la carteservering samt bar på hotellet. Trådløs internetadgang i hotellets reception.

Dejligt hotel centralt i Puerto de Alcudia. Pool med separat børnepool, liggestole og parasoller, I frit kan benytte samt håndklædeservice mod betaling. I komplekset er der restaurant og bar samt internetadgang mod betaling. I har mulighed for tilkøb af morgenmad, halvpension eller All Inclusive.

Beliggenhed: 100 meter fra den skønne, fine sandstrand i Playa de Muro. Der er flere mindre butikker og forretninger i nærheden af hotellet.

Beliggenhed: Hotellet ligger tæt ved stranden, og i området omkring hotellet ligger der mange forskellige restauranter med både lokale specialiteter og internationale retter på menukortet. Desuden er der flere barer og mange gode indkøbsmuligheder i området.

Ud at vandre Er I glade for at vandre – som stavgænger eller almindelig vandrer – er en tur i bjergkæden Sierra Di Tramuntana et must. Bjergkæden kaldes øens rygrad, og det er en ­fantastisk måde at opleve den smukke ø på. På en vandretur kan I opleve de mange små "cala’er" – små bugter med smaragdfarvet vand og uforglemmelige udsigter. I kan også nyde en dejlig frokost undervejs, så I har masser af energi til resten af turen.

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk eller ring 7010 2688 sommer 2012 |

| 11


12 |

| sommer 2012


Kreta

Kreta

en kær favorit

Kreta har i mange år været et af danskernes absolutte ­favorit-rejsemål, og det er der ikke noget at sige til. Azurblåt hav, blodappelsinfarvede solnedgange, fine, små ­landsbyer med smalle gader, fascinerende historiske udflugtsmål, ­markeder, en rar og gæstfri lokalbefolkning og godt vejr er alt sammen med til at sikre Kreta en solid topplacering på listen over favorit-feriemål år efter år.

Kreta

Chania Kretas næststørste by og den største på Vestkreta er et yndet rejsemål. Her trækker den gamle bydel, der emmer af stemning, og de smalle gader, som er fyldt med hyggelige restauranter og græske taverner. I byens små butikker og boder foregår den livlige handel både i dag- og aftentimerne, og når mørket falder på, vågner havnepromenaden, og folk strømmer til de mange caféer og restauranter. I Chania kan I besøge mange interessante museer, f.eks. den byzantinske samling, som har til huse i en gammel venetiansk kirke og søfartsmuseet som også dokumenterer livet under den tyske besættelse. I byens middel­alderkvarter rummer det arkæologiske museum en stor samling af minoisk keramik og klassiske skulpturer, og i Det Kretensiske Hus er et traditionelt hjem blevet rekonstrueret med himmelseng og håndvævede tæpper. I den højloftede markedshal i Chania sælges grønsager, oliven, ost og andre mundvandsfremkaldende lækkerier. Mange af dem kan nydes med det samme på markedets taverner. I byens Middelalderkvarter er det spændende at besøge Lædergaden, hvor dygtige skomagere og håndværkere forvandler læder til støvler, tasker og skindtøj. Er I på jagt efter græsk musik eller ortodoks ikonografi, er der også gode muligheder, ligesom I kan købe fine, lokale smykker til gode priser.

Rethymnon Rethymnon er en gammel universitetsby fyldt med unge studerende, der sætter deres livlige præg. Rethymnon er den tredjestørste by på Kreta og – er mange enige om – en af de allermest charmerende. Livet i Rethymnon folder sig ud i den gamle bydel og på caféerne omkring den smukke venetianske havn, der også er hjemsted for en lang række fiskerestauranter. Her står også et af byens store vartegn, det tyrkiske fyrtårn, som er fra 1700-tallet. Er I morgenfriske, er det også her, at I tidligt om morgenen kan opleve fiskemarkedet, hvor de friske fangster parteres og afsættes til byens restauranter. Den største seværdighed er dog det venetianske fort, Palaiokastro, der ligger på et klippefremspring tæt på havnen og blev opført i 1590 som værn mod pirater og osmannere. Fra fortet er der en helt fantastisk udsigt ud over havet. Lige uden for Rethymnon ligger Rethymnons Park, som er et perfekt sted, hvis I trænger til et roligt åndehul. Den fine bystrand, der varierer mellem finkornet sand, grovkornet sand og rullesten, fortsætter næsten 15 kilometer østpå. Mange steder er det muligt at leje liggestole og parasoller. Derudover er det flere steder muligt at spille beachvolley og dyrke forskellige former for vandsport, herunder paragliding og vandski. Læs mere og bestil på falklauritsen.dk

sommer 2012 |

| 13


Kreta er indbegrebet af skønne strande og græsk charme.

Familien Clausen

Fire generationer på ferie sammen I oktober fyldte Marianne Clausen fra Hals i Nordjylland 50 år. I stedet for at holde en fest, inviterede hun hele sin familie på en uges ferie på Kreta. Yngste deltager var et og den ældste, Mariannes mor, var 73. “Det gik så fint. Vi havde alle sammen en helt fantastisk ferie,” fortæller Marianne. “Jeg valgte Kreta, fordi jeg har været der før med min mand og vores børn, og det er en dejlig ø. Grækerne er søde og rare, vejret er godt, der er dejlige strande, og maden er fantastisk. Jeg elsker deres tzatziki og deres grønsager og salater. På Kreta smager en tomat af tomat!” som hun siger.

14 |

| sommer 2012

Med i overvejelserne var også, at familien kunne rejse samlet fra Aalborg Lufthavn. “De fleste af vores børn bor i Nordjylland – et enkelt bor i Randers – så det var nemt for alle at flyve derfra,” siger hun. Da familien – 22 personer i alt – kom hjem fra ferien, sendte de et brev til Falk Lauritsen, hvor de takkede for en dejlig ferie. “Vi tænkte over, om der var noget, vi kunne klage over, men det var der faktisk ikke. Vores fly derned var en smule forsinket, og det var lidt hårdt for de mindste i selskabet, men derudover gik det så fint,” siger Marianne Clausen.

Familien boede på Talos, et dejligt familievenligt ­kompleks med lejligheder uden for ­Chania, og der var noget at lave for alle generationer. Marianne og hendes mand blev fortrinsvis på hotellet, da de med Mariannes ord havde været på Kreta så mange gange, at de havde set det, de skulle. Så det blev til afslapning på hotellet i stedet. “Sådan en uge går jo faktisk hurtigt, selv om man ikke rigtig laver så meget,” som Marianne siger. De mindste boltrede sig i hotellets swimmingpool, så de med Mariannes ord til sidst næsten havde svømmehud mel-

lem tæerne. Med i selskabet var et par unge mennesker på 18 og 20, og de brugte noget af tiden på at leje scootere og se noget af øen. Familien boede i små lejligheder og klarede morgen­ maden selv. Aftensmaden spiste de sammen i hotellets restaurant, og i løbet af dagen var der masser af hygge og is-spisning. “Vi sad bestemt ikke lårene af hinanden, og det passede alle rigtig fint med den form. Alle hyggede sig og havde en dejlig ferie,” siger Marianne.


Flyvetid: 3,5 time

Møntfod: Euro

Maden på Kreta For nylig lavede vi hos Falk Lauritsen en undersøgelse blandt vores rejsende om, hvor de syntes, man fik den bedste feriemad. Grækenland kom ind på en klar førsteplads. Der er mange muligheder for at spise godt på Kreta. Overalt på Kreta fås et væld af friske grøntsager, ost, fisk og blæksprutter. Og naturligvis bliver der brugt store mængder af olivenolie – kretenserne kan ikke få nok af den

4

sunde olie, og tal viser, at kretenserne i snit indtager ikke mindre end 38 liter olivenolie pr. snude pr. år. Kretenserne afrunder de fleste måltider med frugt, og også gerne et glas af den populære brændevin, raki. Falk Lauritsens destinationschef, Hanne Rasmussen i Chania, ­anbefaler især Restaurant Kouroupis i Agia Marina, hvor ­gæsterne kan nyde lokal vin og ­lammekød med vilde urter fra bjergene.

30° 20° 10°

Gennemsnitstemperatur:

Er I eventyrlystne, er en tur til Samariakløften næsten et must. Det er Europas længste slugt og en naturoplevelse ud over det sædvanlige. Turen til fods gennem den 16 kilometer lange kløft går fra Omalosplateauet i 1.200 meters højde og ned til badebyen Agia Roumeli. På det smalleste sted kan man næsten røre begge sider af kløften på én gang, og på skyggebunden rager kløftens bjergvægge mere end 300 meter op i vejret. Ifølge de gamle sagn er kløften skabt af titanen Kronos, der under en kamp mod guden Zeus svingede sit sværd og ramte jorden.

Kreta

udflugt på Kreta

Areal: 8.330 km2 Indbyggertal: Ca. 623.660 fastboende Sprog: Græsk Religion: Græsk ortodoks

steder I kan bo

Lejlighed Talos For jer, der vil bo tæt på stranden

Lejlighed Anais Summerstar For jer, der ønsker græsk stemning

Hotel og lejlighed Jasmine Village For jer, der rejser med børn

Hotel Louis Creta Princess For jer, der elsker at bade

All Inclusive* I klarer maden selv

All Inclusive I klarer maden selv

Dejligt lejlighedskompleks med en god familiær stemning tæt på stranden. Mindre poolområde i hyggelige omgivelser møbleret med træmøbler og mulighed for håndklædeservice mod betaling. Et ideelt udgangspunkt for jer, der ønsker en afslappende ferie. Talos har en dejlig restaurant, hvor der serveres græske specialiteter. Beliggenhed: 100 meter fra stranden, der har fine badeforhold for både børn og voksne og med mulighed for at leje liggestole. Omkring Talos er der dejlige grønne områder og gode indkøbsmuligheder. Fire kilometer fra Chania.

Et ideelt ferievalg til jer, der ønsker at opleve den græske stemning og samtidig gerne vil bo tæt ved stranden. Poolområde med separat børnepool, liggestole og parasoller. På søster­ hotellet ved siden af er der a la carterestaurant, og i poolbaren kan I købe kolde forfriskninger og lette retter. Minimarked og mulighed for internet­ adgang mod betaling. Beliggenhed: 200 meter fra stranden Chrisi Akti og tre en halv kilometer til Chania by. I området omkring hotellet er der gode indkøbsmuligheder samt få restauranter og græske taverner.

Et oplagt ferievalg til jer, som holder af den græske charme og gerne vil nyde sommeren i en af Kretas mest populære feriebyer. Stort poolområde med integreret børnepool, liggestole og parasoller, I frit kan benytte. Restaurant og bar samt internethjørne i receptionen, som kan benyttes mod betaling. Beliggenhed: Ligger i hjertet af Platanias, 200 meter fra stranden. Gode indkøbsmuligheder og hyggelige restauranter og spisesteder i nærområdet. * Ved bestilling af hotelværelse

Ideelt til jer, som ønsker at holde ferie på et dejligt, komfortabelt hotel med et velassorteret All Inclusive-program. Stort, imponerende poolområde med separat børnepool, poolbar, liggestole, parasoller og håndklædeservice, I frit kan benytte. Flere forskellige barer, restauranter, diskotek, spillerum og mindre butikker med et begrænset udvalg. Beliggenhed: Hotellet ligger ved Maleme, som er en charmerende lille græsk by. Til Platanias er der ca. syv kilometer, til Chania er der 17 kilo­ meter, og tre en halv kilometer til byen Gerani. Hotellet ligger direkte ned til stranden, som er med større sten. I det omkringliggende område er der flere gode indkøbsmuligheder. Der er gratis bus til Chania flere gange dagligt (ikke søn- og helligdage).

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk eller ring 7010 2688

sommer 2012 |

| 15


Nyheder & inspiration

Den bedste feriemad Mad er et vigtigt element i de flestes hverdag, ikke mindst når vi rejser. Sidste sommer lavede Falk Lauritsen en stor undersøgelse blandt vores gæster om, hvor de syntes, de havde fået den bedste feriemad.

Her er gæsternes Top 3

Se hele

verden med Falk Lauritsen Discover er Falk Lauritsens rejser for jer, der ønsker at se hele verden, men som gerne vil have en dansk rejseleder med på turen. Sammen med vores hovedorganisation, Kuoni Travel, arrangerer Falk Lauritsen rejser til alt fra storbyjungler til nationalparker. Oplev Sydafrika, Indien, USA, Egypten og mange, mange andre spændende lande. Som et par af de helt nye tilbud kan man bl.a. tage med Falk Lauritsen ad Tzarens Vandveje eller tage med på eventyr til Ukraine med mystik, dramatiske kyststrækninger, smukke bjerglandskaber og imponerende UNESCO-monumenter. Rundrejsekonceptet kombinerer det bedste fra charterrejsen med den individuelle oplevelses ferie og henvender sig til gæster fra alle aldersgrupper og indkomstlag. Alle rundrejser orkestreres og gennemføres af kompetente, dansktalende rejseledere, forklarer salgs- og marketingsdirektør i Falk Lauritsen Søren Buchbjerg. På kortet på side 48 kan I se alle vores sommer rundrejser.

16 |

| sommer 2012

over de lande, hvor de har fået den bedste feriemad

Hvor vigtig er maden på rejsen ? 600 har svaret

1. Grækenland 2. Spanien 3. Tyrkiet

178

318

66

Meget vigtig

Vigtig

Ikke særlig vigtig

38 ved ikke


Nyheder & inspiration

Kom sikkert frem

Det er en rigtig god idé at bestille transport fra lufthavnen til hotellet, da det kan være meget uoverskueligt at finde ud af, når man står et fremmed sted, hvor det er svært at kommunikere med folk. På falklauritsen.dk kan I under menupunktet “Mit Falk ­Lauritsen” bestille transfer.

På alle Falk Lauritsens rejser er det muligt at bestille mad om bord

Sid, hvor I vil, i flyet

For 50 kroner eller mere er det muligt at bestemme sin plads i flyet, hvis I f.eks. ønsker mere benplads, at sidde tæt på wc’et eller så langt fremme som muligt. Ekstra komfort kan bestilles fra 60 dage før afrejse til senest ni dage før afrejse. Ekstra benplads koster fra 250 kroner.

Mad ­om bord

Uanset hvor langt I skal flyve, bliver en flyvetur altid bedre af at blive suppleret med et måltid mad – ikke mindst for de små. På alle Falk Lauritsens rejser er det muligt at bestille mad om bord, når I har bestilt jeres rejse. Det kan I enten gøre hos vores rejse­konsulenter eller på falklauritsen.dk.

Pak den perfekte kuffert De fleste af os kender sikkert til at slæbe af sted med verdens tungeste kuffert, for efter ferien at finde ud af, at vi kun fik brugt en tredjedel af det, vi tog med. Her får I tre tips til at pakke den perfekte kuffert. 1 Lav en pakkeliste Inden I skal rejse, så lav en liste over det, I skal have med og hold jer til den. Begræns jer så meget som muligt. Skal I på solferie, er det f.eks. alt rigeligt med et par klipklappere og ét par lidt pænere sandaler pr. person.

2 Koordiner farverne For at begrænse jer, kan I nøjes med at pakke tøj, som I ved matcher. Hvis I kan sammensætte flere sæt af få stykker tøj, er I allerede godt på vej til en langt mindre proppet kuffert.

3 Pak sammen Fordel hele familiens tøj i alle kufferter, da I så ikke kommer i så slem knibe, hvis en kuffert skulle blive forsinket undervejs.

sommer 2012 |

| 17


Bulgarien

Se den smukkeste side af

Bulgarien Sunny Beach i Bulgarien byder på nogle af Europas allerbedste badestrande. Desværre tror mange, at en rejse til Sunny Beach automatisk inkluderer, at man havner i en teenage fest, men sådan er det overhovedet ikke. Her kan I møde to glade bulgariensfarere, der har besøgt Sunny Beach med deres familier, uden at blive generet af fest og ballade.

sommer 2012 |

| 19


Bulgarien

Sunny Beach:

Perfekt til børn Karina Funk Pedersen fra Herning har holdt ferie i Sunny Beach fire gange. De to seneste somre har hun og hendes mand rejst med deres lille datter, som var fire måneder gammel første gang, de tog af sted. “Vi besluttede os for, at vi ikke ville lade os begrænse af at vi fik barn,” fortæller hun. “Selvfølgelig indretter du din rejse på, at du har et barn med, og jeg har da ammet hende på flere fortovskanter, men det er virkelig ikke noget problem, med mindre, du selv gør det til et. Vores datter er halvandet år nu, og hun har ­allerede været i flere forskellige lande,” fortæller Karina Funk Pedersen. Hun kender naturligvis til danskernes forbehold mod Sunny Beach, men har aldrig oplevet nogen former for ballade eller ståhej i forbindelse med sine ture til Sunny Beach.

20 |

| sommer 2012

“Selvfølgelig er der unge mennesker i bybilledet, men der er lige så mange ældre og børnefamilier,” siger hun. “Der bliver festet igennem om natten, men det er ikke noget, jeg nogensinde har hørt noget til,” siger hun. Heller ikke Jill Graversen, der er rejsekonsulent hos Falk Lauritsen, og som selv har besøgt Sunny Beach flere gange, har været generet af larm fra de festende unge. “I sommer boede min kæreste, vores datter og jeg 50 meter fra Blomstergaden, hvor diskotekerne ligger, og selv ikke da hørte vi nogensinde noget. Så det er simpelthen fuldstændig overdrevet, det billede, medierne har skabt af Sunny Beach,” siger hun. Som rejsekonsulent oplever Jill ofte, at folk med det samme siger nej, når hun foreslår Sunny Beach, men stort set alle som hun har Fortsættes på side 22

29 år, bogholder har holdt ferie i Sunny Beach fire gange.

Karina Funk Pedersen

Maden i Bulgarien

Hawaii på Sunny Beach

Det bulgarske køkken minder rigtig meget om det tyrkiske, da landet i mange hundrede år var besat af tyrkerne. Et traditionelt bulgarsk måltid består typisk af fire retter: forret, suppe, hovedret og dessert. En dejlig og populær forret er shopska, som er en salat af tomat, agurk, løg og revet feta. En af de mest kendte retter fra Bulgarien er kavarma, som er en sammenkogt ret af kød og grønsager, der tilberedes og serveres i et lerfad med låg. En typisk dessert er frugt, men mange steder serveres også overdådige kager eller pandekager som dessert. Én ting er sikkert: I kommer ikke til at gå sultne eller skuffede fra bordet i Bulgarien.

Rejsekonsulent Jill Graversens yndlingsrestaurant i Sunny Beach er Hawaii. “Det er stort set det eneste sted, min kæreste og jeg spiser, når vi er der,” siger hun. “Den ligger på promenaden, og de har alt fra pizza til kylling i karry og pastaretter. Du kan også få traditionel, bulgarsk mad, og det hele smager fantastisk, og personalet er rigtig søde,” siger Jill. Jills kæreste har oprettet en fanside for restauranten på Facebook. Søg på Hawaii Restaurant and bar Sunny Beach, Bulgaria, så kommer den frem. Her lægger gæsterne billeder ind og holder kontakten med hinanden, når ferien er slut.


Bulgarien

Den bulgarske nationalret kavarma er et must.

Bulgarerne er et smilende og hjælpsomt folkefærd.

Strandsjov for alle aldre.

Den gamle b ­ ydel, Nessebar, er et besøg værd.


Sunny Beach har nogle af Europas bedste strande.

Bulgarien har mange skønne og charmerende kyststrækninger.

Markederne i Bulgarien bugner af solmodne ­lækkerier.

Nessebar er en kulturel og historisk oplevelse.

“For nylig solgte jeg en r­ ejse til en enlig far med to sønner, som efter r­ ejsen ringede til mig for at ­takke for en dejlig tur” været i kontakt med efter ferien, har skiftet mening undervejs, og er endt med at blive rigtig glade for det. “For nylig solgte jeg en rejse til en enlig far med to sønner, som efter rejsen ringede til mig for at takke for en dejlig tur,” fortæller Jill. “Sunny Beach er efter min mening perfekt for børnefamilier,” siger Jill, der selv er mor til en pige på et år. “Prisniveauet er virkelig godt: Det er billigt at gå ud at spise, og du får en høj hotel kvalitet for dine penge. Strandene 22 |

| sommer 2012

er perfekte for børn, da man skal langt ud, før der bliver dybt. Bulgarerne er generelt utroligt søde og gæstfrie, og de elsker børn, og de vil gøre alt for at hjælpe én. Kommer du alene med en klapvogn, står folk på spring for at hjælpe dig op og ned ad trapper. Min datter elskede det. Hun sov to middagslure om dagen, så hun kunne holde sig vågen til klokken 23, og så sad hun ellers i sin klapvogn og var dronningen af Sunny Beach, mens hun sagde hej til alle og grinede til tjenerne på restauranten,” siger hun.

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk


Flyvetid: 3 timer

Møntfod: Leva

30° 20° 10°

Gennemsnitstemperatur:

Sunny Beach

Bulgarien xxxxx

Nessebar.

Udflugter fra Sunny Beach Nessebar Den gamle bydel, Nessebar, ligger få kilometer fra selve Sunny Beach og er med sine gamle, krogede brostensbelagte gader et yndet udflugtsmål. Flere af husene i Nessebar er over 100 år gamle, og bydelen er fyldt med små, hyggelige butikker med blandt andet keramik, og her er mange gode og hyggelige caféer og restauranter – og slet ingen diskoteker.

Tag en båftur på Sortehavet.

Bådtur Sortehavet har et rigt dyreliv, og de heldige får et glimt af en delfinflok på deres bådtur. Turen byder desuden på en flot udsigt ind over byen og Balkanbjergene. Frokost spiser man om bord, og der er rig lejlighed til at sole sig på dækket og tage en dukkert i havet. Se mere på falklauritsen.dk og bestil hos jeres rejseleder.

3

steder I kan bo

Hotel Sol Nessebar Mare & Bay Til vandhunde i alle aldre

Areal: 110.879 km2 Indbyggertal: Ca. 7,1 mio. Hovedstad: Sofia (ca. 1,2 mio.) Religion: Bulgarsk kristendom Sprog: Bulgarsk

Hotel New Jupiter Til jer, der vil bo centralt

Lejlighed Heaven Til jer, der vil bo på stranden

All Inclusive I klarer selv maden

d Tag uen g e på d hån

Morgenmad

Pomoriesøen En kort bustur fra Sunny Beach ligger Pomoriesøen, som engang var en del af en græsk koloni og berømt for sit helsebringende ler, der efter sigende skulle kunne kurere alverdens dårligdomme såsom nyreproblemer, iskias og gigt. Om det er rigtigt, vides ikke, men det er et populært udflugtsmål for store og små. Udflugten foretages på egen hånd, da Falk Lauritsen ikke arrangerer udflugter til Pomoriesøen, men vores rejseledere eller personalet på hotellet kan selvfølgelig hjælpe jer med bustider osv.

To spændende All Inclusive-hoteller til jer, der gerne vil holde ferie i flotte omgivelser med en fantastisk strandbeliggenhed. Hotellet er en del af et større hotelkompleks med i alt tre hoteller. Spændende faciliteter og aktiviteter for hele familien med underholdning i både dag- og aftentimerne. Flere dejlige poolområder med liggestole samt et separat poolområde til børn med vandrutsjebaner. Beliggenhed: to en halv kilometer fra den lille by Ravda, som er et stille hotelområde, fire kilometer fra Nessebar centrum og otte kilometer fra Sunny Beach. Hotellet har egen strand, som ligger ca. 100 meter fra hotellet. For at komme ned til stranden skal I passere en del trapper eller via en lang rampe.

Hotel New Jupiter er et godt og enkelt hotel i Sunny Beach. Et ideelt ferievalg til jer, som vil bo tæt på det stemningsfyldte ferieliv og med stranden inden for rækkevidde. Poolområdet med lille separat børnepool er ganske dejligt med grønne omgivelser og afskærmning mod vejen, desuden er der liggestole og parasoller, I frit kan benytte. Beliggenhed: Hotellet ligger 300 meter fra stranden og fem minutters gang fra Blomstergaden. Tæt på flere hyggelige restauranter og butikker samt shoppingcentret Royal Beach Mall.

Gode nyrenoverede ferielejligheder centraltbeliggende i Sunny Beach til jer, der vil holde ferie tæt på stranden og bylivet. Hyggeligt poolområde med liggestole og parasoller og integreret børne­pool. Heaven har tre restauranter og et dejligt barområde samt mindre butik og souvenirforretning. Beliggenhed: Heaven ligger i centrum af Sunny Beach, lige ned til stranden, ca. 400 meter fra Blomstergaden.

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk eller ring 7010 2688 sommer 2012 |

| 23


24 |

| sommer 2012


Tyrkiet

Tyrkiet

Tyrkiet et moderne ferieparadis

Med sine lange, børnevenlige strande og fine hoteller, de imponerende kulturskatte, det gode vejr og ditto mad er Tyrkiet blevet et af danskernes foretrukne rejsemål. Et stort og moderne ferieland med en lang og spændende historie og med masser at tage sig til for enhver – uanset om den står på ren badeferie eller kombineres med store kulturelle oplevelser. Med Falk Lauritsen kan I opleve alle Tyrkiets mest populære feriemål. Mange af dem ligger vestpå, f.eks. byen Bodrum og de omkringliggende småbyer Göltürkbükü, Gümbet og Bitez. Her kan I nyde livet i de hvidkalkede huse, der ligger langs bjergsiderne, og I kan gå på eventyr på det arkæologiske, undersøiske museum eller på Mausolos’ mausoleum, der engang var et af verdens syv vidundere, kalkstens- og mudderbadene ved Pamukkale eller en udflugt til den græske naboø, Kos, der ligger blot en kort sejltur væk, er også på listen over gode udflugtsmuligheder. Tal med jeres

rejseleder, når I kommer frem, om, hvad I gerne vil opleve. Marmaris på Tyrkiets sydvestkyst med nabobyen Içmeler og et af Tyrkiets bedste badeområder, Ölüdeniz, er et af de få steder langs Middelhavet, hvor Caretta Caretta-havskildpadderne formerer sig, og et par timers kørsel derfra kan man gå på opdagelse i den fascinerende oldtidsby Efesos, som er et af Tyrkiets allerstørste tilløbsstykker. Falk Lauritsen har rejser til både Marmaris, Bodrum, Alanya og Ölüdeniz.

sommer 2012 |

| 25


De fine strande er det perfekte sted at slappe af.

Udsigten over Bodrum-bugten er storslået.

Bodrum byder på stille badebugter, fine, dykkervenlige sandstrande, den flotte korsridderborg, hvidkalkede huse og hyggelige restauranter og caféer. Byen, der er smukt omkranset af bjerge, består af flere mindre sammenvoksede byer, Gümbet, Bitez og selve Bodrum. Overalt kan I se rester af oldtidens bygningsværker, blandt andet Mausolos’ mausoleum, der engang var et af verdens syv vidundere. Det 2.400 år gamle amfiteater, der er bygget direkte ind i en bjergvæg og har plads til 10.000 tilskuere, er også værd at se. Herfra er der en bragende flot udsigt over selve Bodrum by med det imponerende syn af korsridderborgen Skt. Peter, der ligger midt i centrum. Borgen blev opført i 1400-tallet og huser i dag Bodrums arkæologiske undersøiske museum – et magisk univers af gamle skibsvrag og de skatte, som skibene gik ned med. Der er gode muligheder for at dykke ud for Bodrum, men områdets bedste strande finder I i Bitez og Gümbet. I Gümbet er der en fin strandpromenade, og om dagen er der mulighed for at prøve vandski, dykning og vandcykler. Når aftenen falder på, er der fin og 26 |

| sommer 2012

Bodrum

livlig feriestemning med spændende restauranter og spisesteder. Bitez er en mindre, men meget hyggelig by ca. syv kilometer vest for Bodrum. Her er stranden bred og vandet klart, og på strandpromenaden er der mulighed for at nyde en god frokost på en af de mange udmærkede restauranter, der ligger side om side. I kan også slænge jer i de store puder, der findes langs store dele af strandpromenaden, Göltürkbükü er endnu en charmerende lille badeby i den nordlige del af Bodrum-halvøen, 20 kilometer fra Bodrum by. Langs strandpromenaden er der en hyggelig atmosfære med gode restauranter og barer – og minibusser sørger flere gange dagligt for, mod betaling, at bringe folk til og fra Bodrum. Trænger I til afveksling fra solbadningen, kan I besøge kalkterrasserne ved Pamukkale, tage en tur i de varme kilder ved Hierapolis eller tage på en udflugt til den græske naboø, Kos, der ligger en kort sejltur væk.

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk


Tyrkiet

Her kan I spise

24 år, destinationschef i Bodrum (sommer 2011).

Restaurant Sultan

”Her holder vi informationsmøde, og vi anbefaler alle vores gæster at spise her, for maden er rigtig god. Man kan få både tyrkiske og internationale retter,” fortæller Susanne. ”Prisniveauet er generelt lavt, når man går ud og spiser. På en god restaurant i Bodrum koster det typisk 100 kroner pr. person for et måltid, mens man i Gümbet sagtens kan finde gode steder, hvor prisen kommer helt ned på 30 ­kroner,” siger hun.

Ekspertenss bedste tip

Susanne Mark Andersen

Turkish Delight

Den særlige specialitet, Turkish Delight – eller Lokum, som den hedder på tyrkisk – kan købes over hele Tyrkiet.

Det skal I opleve i Bodrum

3

steder I kan bo

Hotel og lejlighed Toloman Til jer med børn

Susanne Mark Andersen anbefaler en guidet udflugt ud til de små landsbyer i bjergene. ”Her kan I spise traditionel frokost og se, hvordan man høster frugt og grønt i de små, lokale haver, og der er mulighed for at købe smukke, tyrkiske tæpper,” siger hun.

Hotel Salmakis Resort & Spa Til jer, der vil forkæles ekstra

Hotel Wow Bodrum Resort Til jer, der vil bo ved stranden

Hotel og lejligheder All Inclusive

Pas på kopivarer og truede ­dyre­arter En tur i basaren eller på et marked er et must, når I besøger Tyrkiet. Markederne bugner af fristende varer, og er I gode til at prutte om prisen, kan I gøre nogle rigtig gode køb. Vær opmærksomme på, at ”mærkevarerne” ofte er kopier. Hvis I ønsker at købe ægte mærkevarer, henviser vi til autoriserede forhandlere. Bemærk, at kopivarer er ulovlige at indføre til Danmark og at Dansk Told & Skat har ret til at konfiskere alt, hvad der mistænkes for at være kopivarer. Det samme gælder effekter fra truede eller fredede dyrearter. Varer, hvor der er brugt elfenben, skildpaddeskjold, koraller, kobra eller krokodilleskind er ulovlige.

All Inclusive

Dejligt, familievenligt kompleks ideelt til jer, som holder af ferieomgivelser tæt ved stranden. Til både lejlighederne og hotellet er der et charmerende poolområde med separat børnepool samt liggestole og parasoller. Der er bar og a la carte-restaurant på hotellet. Beliggenhed: Komplekset ligger i Bitez ved en rigtig dejlig og børnevenlig strand, hvor I frit kan benytte liggestole. Hoteldelen ligger helt ned til stranden og lejlighederne ca. 150 meter fra hotelbygningen. I det omkringliggende område er der enkelte butikker, restauranter og et par caféer.

Et skønt hotel til jer, som vil have en komfortabel badeferie med masser af muligheder for børnene samt holde formen ved lige, mens I nyder ferien med All Inclusive. Til hotellet er der et dejligt poolområde med separat børnepool, og I kan frit benytte liggestole og parasoller. I tilbydes håndklædeservice til brug ved pool og strand. Der er flere barer og restauranter i tilknytning til hotellet; buffetrestaurant, a la carte med tyrkiske specialiteter, og en a la carte-restaurant med retter fra middelhavskøkkenet.

Et lækkert feriekompleks med spændende faciliteter for hele familien og en storslået beliggenhed. Fra det store poolområde er der en eminent udsigt over vandet og bjergene i horisonten. Der er separat børnepool, vandrutsjebaner samt liggestole og parasoller, I frit kan benytte. Derudover er der håndklædeservice. Hotellet har endvidere indendørspool. I komplekset er der flere barer og restauranter samt minimarked. I receptionsområdet er der mulighed for trådløs internetadgang.

Beliggenhed: Salmakis Resort & Spa har en skøn beliggenhed ved egen strand, hvor I frit kan benytte liggestole og parasoller. Der er ca. halvanden kilometer ind til Gümbet by, som byder på et livligt bymiljø med gode restauranter, shopping og et festligt aften- og natteliv.

Beliggenhed: Hotellet ligger ved hotellets egen sandstrand, hvor der er liggestole. De nærmeste restauranter og barer uden for hotelområdet ligger i byen Gümbet ca. 500 meter fra komplekset. I Bodrum bymidte, som ligger ca. seks kilometer fra hotellet, er der et stemningsfuldt forretningsmiljø samt et stort udvalg af barer og restauranter.

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk eller ring 7010 2688

sommer 2012 |

| 27


På det lokale marked kan I smage mange forskellige, lokale specialiteter.

Badevandet er sublimt i Tyrkiet.

Bådture fra Marmaris er en populær udflugt.

Marmaris

Marmaris ligger i en malerisk bugt på den tyrkiske sydvestkyst omgivet af frodige bjergskråninger til den ene side og Det Ægæiske Hav til den anden. Over byen knejser den gamle fæstning, og ved byens travle marina er stemningen helt speciel. Lystbådehavnen i Marmaris er med mere end 1.000 gamle træskibe, lystbåde og moderne lystyachter side om side Tyrkiets største og regnes for at være en af de bedste i Europa. I den lokale basar, hvor man kan købe krydderier, lædervarer, tæpper og smykker, og i den gamle bydels snævre og stemningsfulde gader får man en snert af Orienten med dufte af krydderier, kebab, kager og friskbagte brød. Marmaris er en moderne by, og det eneste historiske levn af betydning er det gamle karavanserai og mægtige sultan Süleymans middelalderborg, der blev bygget i 1500-tallet som forsvar mod den tids korsriddere fra ­Rhodos. Borgen er ikke voldsomt stor, men afgjort værd at besøge.

28 |

| sommer 2012

I området omkring Marmaris er der gode muligheder for aktiv ferie, bl.a. i form af dykning, vandski, vandcykler og parasailing. Det kan også være en stor oplevelse at besøge den gyldne, fem kilometer lange Iztuzu-sandstrand ved Dalyan. Det er nemlig et af de få steder langs Middelhavet, hvor Caretta Carettahavskildpadderne formerer sig. Her slæber hunnen sig op på stranden og lægger ca. 120 æg i små huller, som den graver med sine bagluffer. To måneder senere udklækkes ungerne i fuldmånelysets skær. Store oplevelser er der også i den 2.500 år gamle romerske ruinby Efesos, der ligger to-tre timers kørsel væk. Efesos var bl.a. hjemsted for Artemis-templet, som blev regnet for et af verdens syv vidundere. Endelig er der flere gange dagligt bådture til den populære græske ferieø Rhodos.

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk


Flyvetid: 3,5 time

Møntfod: Türk Lira

Tina Rasmussen

Her kan I spise i Marmaris

Golden Plate og Oh Yes

”Begge restauranter ligger på marinaen, og det er fantastisk hyggeligt med udsigt til de mange fine træbåde, der ligger og vugger i vandet. Begge restauranter har både tyrkiske og internationale retter, og på Golden Plate kan I f.eks. smage de tyrkiske meze, eller I kan prøve en af de særlige salt-indbagte fisk." I følge Tina har de også gode steaks. ”På Oh Yes serverer de mere internationale retter som pizza, pasta og steaks,” siger hun.

3

Gennemsnitstemperatur:

Tyrkiet

30° 20° 10°

Ekspe bedstrtens e tips

23 år, destinationschef i Marmaris (sommer 2011).

Befolkning: Ca. 75 mio. Hovedstad: Ankara (ca. 3,5 mio. indbyggere) Sprog: Tyrkisk Religion: Islam

Det kan I opleve i Marmaris ”Tag med på en af de særlige badeture ud til Gökova-golfen, der ligger 30 kilometer fra Marmaris. Falk Lauritsen arrangerer ture på en privat båd kun for vores gæster, og det er meget dejligt med fire-fem badestop undervejs,” siger Tina.

steder I kan bo

Lejlighed Club Aida Til jer med børn

Hotel Hawaii 1 Til jer, der vil bo tæt på byen

Hotel og lejlighed Banu For jer, der vil bo nær stranden

I klarer maden selv I klarer maden selv Halvpension

Flot lejlighedskompleks med gode faciliteter for hele familien. Til komplekset er der et dejligt poolområde med to pools, den ene med vandrutsjebaner. Derudover er der liggestole og parasoller. I komplekset er der desuden bar, restaurant, frisør, spillerum, tv-stue, minimarked og internetcafé (flere mod betaling). Beliggenhed: To kilometer fra Marmaris centrum. Nærmeste strand ligger godt 500 meter fra lejlighedskomplekset. I det omkringliggende område er der flere barer og restauranter. Nærmeste shoppingcenter ligger ca. en kilometer fra komplekset. Ved stranden er der mulighed for at leje forskellige former for vandsportsaktiviteter.

Ideelt ferievalg til jer, der holder af at bo tæt ved stranden og i gåafstand til byens centrum med basar og lokale restauranter. Hotellet har et lille, hyggeligt poolområde med integreret børnepool samt liggestole. Til hotellet er der bar og restaurant, hvor I kan sidde og nyde maden udendørs ved poolen. Stemningen ved poolområdet er munter, og musik kan høres i baggrunden. Derudover er der tv-stue og trådløs internetopkobling i receptionsområdet. I har mulighed for tilkøb af All Inclusive. Beliggenhed: Nærmeste strand ligger ca. 25 meter fra hotellet. I området omkring Hawaii 1 er der gode indkøbsmuligheder, og der er ca. en kilometer ind til Marmaris centrum. I kan gå langs strandpromenaden helt ind til centrum. I bymidten af Marmaris emmer det af sydlandsk stemning i de små gader med restauranter og kaffebarer og i byens basar, som ligger tæt ved havnen.

Banu er til jer, der sætter pris på en beliggenhed tæt ved stranden og ikke har behov for mange ekstra faciliteter. Komplekset råder over både dobbeltværelser samt ferielejligheder, beliggende i hver sin bygning adskilt af en lille vej. Til hver afdeling er der et poolområde med liggestole. Derudover er der restaurant, snackbar og tv-stue. Der er en del trapper på komplekset, som kan give udfordringer for gangbesværede. Beliggenhed: 200 meter fra stranden, hvor I kan leje liggestole og parasoller. Tre-fem kilometer til Marmaris centrum. Der kører jævnligt lokale busser ind til Marmaris bymidte. I området omkring feriekomplekset er der flere gode indkøbsmuligheder, lokale restauranter og barer.

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk eller ring 7010 2688

Det tyrkiske køkken Det tyrkiske køkken er sammen med det franske og det kinesiske køkken de største i verden. Overalt i gaderne er der små boder med delikatesser, og basarerne bugner af frugt, grøntsager, og de søde specialiteter ”Turkish delight”. Tyrkisk mad er krydret med hvidløg, dild, spidskommen og paprika, men selv om der bruges mange krydderier, er maden sjældent særlig stærk. Mange retter består af okse- og lammekød.

sommer 2012 |

| 29


Vælg det rigtige sted at bo Uanset om I er på voksenferie eller I rejser med børn, har Falk Lauritsen det perfekte sted at bo. Den perfekte ­børneferie

Rhodos

Rhodos

Kos

Når I rejser med børn, er det vigtigt at vælge et sted at bo, som tilgodeser hele familiens behov. Vælg et hotel eller lejlighedskompleks med børnepool, vand­rutsjebaner eller tæt ved en lavvandet, børnevenlig strand. Separate soverum gør, at I kan nyde aftenen, når de små sover, og vælger I All Inclusive, vælter ­sodavandene ikke budgettet. Læs mere og bestil på falklauritsen.dk eller ring 7010 2688

perfekt for voksne

Lejlighed Villas Duc

Rhodos

Hotel Eden Roc, All Inclusive

Mallorca

Hotel Ramira Beach Mitsis

Hurghada

Vil I nyde ferien som par, er her Falk Lauritsens bud på de bedste hoteller til en voksenferie. Alle har poolområder med liggestole og parasoller og har egen restaurant eller ligger tæt ved gode restauranter. Læs mere og bestil på falklauritsen.dk eller ring 7010 2688

Hotel Sol Cala Blanca

Hotel Cactus

tyrkiets bedste All inclusivehoteller

Tyrkiet er i de senere år blevet et af danskernes absolutte favorit-rejsemål, og med rette: Sol, varme, azurblåt hav, fantastiske badestrande, søde og gæstfrie mennesker, et lækkert køkken og et væld af muligheder for spændende udflugter gør Tyrkiet til et fantastisk feriemål. På et All Inclusive-hotel slipper I for at skulle skele til budgettet og kan slappe af og nyde ferien fuldkommen. Her er Falk Lauritsens bud på Tyrkiets bedste All Inclusive-hoteller, der alle ligger lige ned til stranden, har ­fantastiske poolområder med børnepool, liggestole og parasoller, og hvor der er masser af aktiviteter for hele familien.

kun for voksne

Hotel Premier Le Reve & Spa kun for voksne

Hotel Voyage Belek, Belek

Hotel Voyage Türkbükü, Bodrum

Hotel Voyage Sorgun, Side

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk eller ring 7010 2688

Hotel Voyage Torba, Bodrum 30 |

| sommer 2012


Nyheder & inspiration

Start rejsen i

LEGOLAND®

LEGO, the LEGO logo, the Minifigure, knob configurations and LEGOLAND are trademarks of the LEGO Group. ©2012 The LEGO Group.

Alle børn mellem tre og 12 år, der rejser med Falk Lauritsen i 2012, får en ­børnebillet til ­LEGOLAND®. Der er tilmed rabat på ­indgangsbilletten til alle over 12 år. Billetten gælder til sæsonen 2012, dog ikke gyldig fra den 1. juli til 31. juli samt den 18. august 2012.

Mange af Falk Lauritsens rejser starter i Billund. Her finder I også børnenes foretrukne forlystelsespark, LEGOLAND®, og nu kan I kombinere jeres rejse med et besøg i den populære forlystelsespark. Her er noget for hele familien – med masser af aktiviteter for både store og små samt ikke mindst Miniland med miniature modeller fra hele verden bygget af LEGO® ­klodser – et meget fascinerende syn for alle, og specielt for jer der selv har prøvet at bygge med LEGO klodser.

Ved forlystelsen Templet, kan I deltage i konkurrencer om ­rejsegavekort og vinde LEGO præmier. miniferie-før-ferien I udvalgte perioder kan I bestille Falk Lauritsens miniferie-før-ferien bestående af en hel dag i LEGOLAND med efterfølgende overnatning på Hotel ­LEGOLAND, inden ferien fortsætter under sydlige ­himmelstrøg – alt i én og samme pakke.

Gå ind på falklauritsen.dk/legoland og læs mere.

Vidste I det om LEGOLAND? Over 50 ­millioner børn og voksne har besøgt ­LEGOLAND ­Billund siden ­åbningen i 1968.

60 millioner! Så mange LEGO klodser er der blevet brugt til at bygge LEGOLAND Billund.

Om efteråret lægges omkring 80.000 ­forårsblomsterløg i jorden i ­LEGOLAND.

Få BørNEBiLLET TiL LEGOLAND og rabat til de voksne Læs mere her på siden

Ta’ på en vild opdagelsesrejse i det nye Polar Land – hvis du tør!

Spring ombord i snescooteren, og ta’ familien med på en forrygende rutsjebanetur gennem det store, nye Polar Land, hvor vilde LEGO® dyr og levende pingviner venter. Men pas på, for pludselig ryger du gennem isen og havner i isbjørnenes hule – efter et unikt 5 meters frit fald. Så spring på, hvis du tør … det bli’r cool! Se mere på LEGOLAND.dk


Rhodos En perle i det græske øhav Den græske ferieklassiker har i mange år været en af de mest populære ferierejsemål i Europa. Det er den stadig – ikke mindst på grund af det lækre badevand, de mange solskinstimer, det smukke landskab og de mange, antikke udflugtsmål.


Rhodos

Rhodos

I antikken var Rhodos kendt som litteraturens, filosofiens, retorikkens og kunstens store kraftcenter, og de seneste 30 år har øen ført an som en af de vigtigste feriedestinationer i Grækenland. Klimaet på øen er varmt, og Rhodos er en af de mest solbeskinnede pletter på det europæiske landkort. Som en dejlig bonus blæser den friske brise fra vest, hvilket gør, at temperaturen næsten altid føles behagelig. Naturen er smuk og rigt varieret, på trods af at Rhodos ikke er nogen særligt stor ø, så hvis I kan lide smukke naturscenarier og oplevelser i naturen, er Rhodos det oplagte feriemål. Den gamle bydel i Rhodos by er på UNESCOs liste over bevaringsværdig verdenskulturarv. Byen huser hyggelige, små gader og et stort udvalg af interessante restauranter og forretninger og er en af Europas bedst bevarede middelalderbyer. Her kan I opleve Johanitterriddernes imponerende fæstningsværk, Stormesterens Palads, samt moskéer og minareter fra 1300-tallet. Alle bærer fascinerende vidnesbyrd om byens og øens hæsblæsende og spændende historie. Flere steder i og omkring Rhodos by er der butikker med guld- og sølvsmykker samt ure og lædervarer. Grækerne er også kendt for kunsthåndværk udført i keramik og glas, og på markeder og i delikatesseforretninger kan man købe pinjekerner, pistacienødder, honning og forskellige former for olivenprodukter – ikke blot olivenolie, men også sæber og køkkenredskaber skabt af oliventræ. Der produceres også vin og brændevin.

Nord for den gamle bydel i Rhodos ligger Mandrakihavnen, hvor I kan hygge jer på de mange caféer og taverner. Både aften og dag er her et rigt liv og masser af muligheder for at nyde den lækre græske mad. I kan også tage en af udflugtsbådene, der sejler jer til andre steder langs kysten. Falk Lauritsen tilbyder en vifte af spændende udflugter med dansk rejseledersevice, så også de mindste er med. Strandene Rhodos’ mange strande tiltrækker naturligvis en del mennesker. Langt de fleste af Falk Lauritsens hoteller ligger tæt ved strand og by i de charmerende ferieområder. På kysten, 12 kilometer sydøst for Rhodos by, finder I Faliraki, som er et af øens allerbedste bade­steder med dejlige, gyldne sandstrande og klart, turkisblåt havvand at boltre sig i. Her finder I et pænt udvalg af barer og taverner samt et stort udvalg af butikker og restauranter, og nattelivet er sprælsk – til tider hektisk med engelske pubber og natklubber. Mere roligt er der i Ialyssos, som ligger på øens vestkyst ca. fem kilometer syd for Rhodos by og er ideel for børnefamilier. I byen er der små hyggelige barer, forretninger samt gode restauranter.

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk

sommer 2012 |

| 33


I den hvide by, Lindos, kan I nyde en dejlig frokost på en lokal taverne. Det s­ mukkeste badevand omkranser Rhodos.

34 |

| sommer 2012

Rhodos er fyldt med spændende kulturelle seværdigheder. En udflugt på æselryg er en god måde at se den smukke ø.


Flyvetid: 3,5 time

Møntfod: Euro

Rhodos Gode udflugter på Rhodos

steder I kan bo

Louis Colossos Beach For jer, der elsker græsk badeferie

Her skal I spise ”Jeg vil anbefale en tur i den gamle bydel i Rhodos by. Her er en helt fantastisk atmosfære og masser af gode restauranter. Det er virkelig skønt at sidde i de brostensbelagte gader og spise en dejlig, græsk frokost. Der er utrolig smukt om aftenen med lysene og den gamle ringmur, der omkranser byen,” siger Michael Buch. Rhodos by har et enormt udvalg af restauranter og hyggelige taverner med internationale retter og traditionelle græske specialiteter på menukortet. Ikke mindst i den gamle bymidte ledsages anretningerne ofte af musikalsk aftenunderholdning og live optræden. Det er imidlertid en god idé at væbne sig med tålmo-

sunny beach

Areal: 1.402 km2 Befolkning: Ca. 100.000 Sprog: Græsk Religion: Græsk ortodoks

Michael Buch

Marmaris: ”Det tager ca. to timer at sejle til Marmaris i Tyrkiet, hvor I kan besøge den lokale basar. Det er der mange, der gør, og her er virkelig mulighed for at gøre et godt køb. Samtidig er der mange, der synes, at det er sjovt at besøge to lande på sin ferie,” siger Michael Buch.

2

Eksp beds ertens te ti ps

Michael Buch, 34 år, produktchef hos Falk Lauritsen.

Lindos: ”Den hvide by er en af de mest populære udflugtsmål – og med rette, for den er virkelig smuk. Jeg vil anbefale en tur på æselryg til toppen, så I fra bjergryggen kan se ud over byen. Det er en fantastisk måde at opleve udsigten på,” siger Michael Buch. Lindos ligger omkring 55 kilometer fra Rhodos by.

Rhodos

30° 20° 10°

Gennemsnitstemperatur:

dighed – det er ikke nødvendigvis de steder, hvor tjenerne råber højest, der er de bedste. Foruden kendte græske retter som souvlaki, moussaka, tzatziki og græsk salat med lækre solmodne tomater, fetaost og oliven, kan man flere steder sætte tænderne i muslinger, skaldyr, grillet blæksprutte og forskellige former for fisk. Efter maden er der god mulighed for at fortsætte aftenen i muntert selskab. På Rhodos er aften- og nattelivet nemlig både varieret og farverigt. Den nye bydel i Rhodos er kendt for sin bargade, og her er der et livligt og festligt aften og natteliv.

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk

Hotel Avra Beach For jer, der rejser med børn

All Inclusive All Inclusive

Dejligt strandhotel, som består af en hovedbygning og flere mindre bygninger, som alle ligger i en frodig have. Stort poolområde med separat børnepool, hvor I kan slappe af og benytte liggestole og parasoller. På hotellet er der flere barer, restauranter og mange aktivitetsmuligheder. Mulighed for trådløst internet i fællesarealerne. Beliggenhed: Lige ned til egen strand og tre kilometer fra Faliraki centrum, hvor I finder spændende restauranter, hyggelige butikker og barer.

Rolige, børnevenlige omgivelser med egen strand og poolområde med separat børnepool, som ligger i grønne omgivelser. Ved poolen er der liggestole og parasoller. På hotellet er der restaurant, bar og tv-stue samt internetadgang mod betaling. Beliggenhed: I centrum af den mindre by Ixia direkte ned til en lille stenstrand, hvor der er tilgang til via en lille trappe. I området omkring hotellet er der flere gode indkøbsmuligheder, hyggelige restauranter og barer. To kilometer fra Ialyssos og seks kilometer fra Rhodos. Der kører jævnligt lokale busser til begge byer.

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk eller ring 7010 2688

Solgudens ø Ifølge den græske mytologi opstod Rhodos, da Zeus havde besejret giganterne og besluttede at dele jorden imellem Olympens guder. Solguden Helios blev forbigået ved lodtrækningen, og som kompensation tilbød Zeus ham et stykke jord for at gøre ham tilfreds.

sommer 2012 |

| 35


Egypten Eventyr for alle

Egypten er et meget populært rejsemål, som danskerne ­virkelig har taget til sig gennem de seneste år. Og med r­ ette, for Egypten byder på alt, hvad et rejselystent hjerte kan ­begære, lige fra lækre sandstrande med azurblåt b ­ adevand til verdens mest fantastiske kulturskatte. Med Falk ­Lauritsen kan I opleve det hele.

36 |

| sommer 2012


Egypten

sommer 2012 |

| 37


24 år, ­Destinationschef for Falk L ­ auritsen i Hurghada.

Malene Thorup Frandsen Egypten

Strandparadis for små og store

Hurghada

Hurghada er på få årtier vokset fra at være et lille fiskerleje med 3.500 indbyggere til at være en stor turistby med 250.000 indbyggere. Byen er især populær på grund af de fine badestrande, hvor der er sikkert at bade for hele familien. Trods den store vækst er flere dele af byen stort set upåvirkede af turismens indtog, så hvis I vil, kan I sagtens komme til at opleve den oprindelige egyptiske stemning, f.eks i den store basar i Hurghadas nordlige bydel. Her sælges alt fra frugt og grønt til smykker, messingplatter, lædervarer og krydderier. I den gamle bydel, Sekalla, bor egypterne, som de altid har gjort, med masser af liv i gaderne. Det gamle fiskerleje ligger gemt bag Sheraton Road, og her er masser af små, hyggelige caféer og butikker. Den nyeste del af byen ligger syd for Sekalla, og her finder man alle de flotte, moderne hoteller, der bindes sammen af en flot havnepromenade. “Den nye marina ved havnepromenaden er virkelig fin,” siger Malene Thorup Frandsen, der er Falk Lauritsens destinationschef i Hurghada, og som selv bor fast i byen. “Der er ikke så meget liv langs promenaden om dagen, da feriegæsterne enten er på udflugter eller nyder de varme timer ved havet eller hotellets pool, men om aftenen er her masser af liv. Til forskel fra mange andre steder i byen er det nemt at gå i fred, når man er turist. Der er ingen, der hiver i en for at sælge,” tilføjer hun. Kvalitet for pengene Langs havnepromenaden er der masser af gode restauranter og caféer. “Her kan I få alt fra bøffer til sushi, og alt er i super kvalitet og til rimelige priser,” siger Malene Thorup Frandsen. “En sushi-menu med vin koster typisk 200 kroner, og da fisken er helt friskfanget og kvaliteten helt i top, synes jeg, det er yderst rimeligt.” Malene Thorup Frandsen anbefaler restaurant Gad, hvis I vil prøve at spise ægte, egyptisk mad. “Jeg fraråder som regel folk at gå på de meget lokale, tradi38 |

| sommer 2012

“ Hotellerne er af utrolig høj standard til prisen. Man får virkelig meget for sine penge” tionelle egyptiske restauranter på egen hånd, da hygiejnen ikke altid er i top, men det er den på Gad. Stemningen er god og lokal – man får f.eks. prøvet den specielle, egyptiske kø-kultur – og maden er god og billig. En falafel koster 3,50 kr.” I det hele taget er der masser af kvalitet for pengene, når I rejser i Egypten, understreger Malene Thorup Frandsen. “Hotellerne er af utrolig høj standard til prisen. Man får virkelig meget for sine penge.” Aktiviteter og udflugter for alle Alle kender pyramiderne og Kongernes Dal, og det er en stor, stor oplevelse. Der går busser fra Hurghada til både Cairo og Luxor, så man kan tage på en dagsudflugt ud at opleve de storslåede seværdigheder. Udflugterne til Cairo og Luxor kan bestilles hjemmefra inden afrejse hos Falk Lauritsen. Selv om de fleste tager til Hurghada for at slappe af i varmen, er det rart med nogle alternativer til liggestolen. Dem er der masser af, når I rejser med Falk Lauritsen. ­Koralrevene langs kysten er et slaraffenland for dykkere, den friske brise gør kysten til et paradis for wind- og kitesurfere, og på mange hoteller er der gode muligheder for at spille golf, squash, tennis og dyrke fitness, og der er masser af vandsportsaktiviteter ved strandene.

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk

Alkohol i Egypten Da Egypten er et muslimsk land, er alkohol i teorien forbudt, men det kan dog sagtens lade sig gøre at få serveret øl og vin. Det er ikke muligt at købe alkohol i supermarkederne, som til gengæld bugner af alkoholfrie erstatninger. Langt de fleste restauranter og caféer serverer alkohol, og på hotellet kan I altid få en øl eller et glas vin.


Egypten

En udflugt i ­ rkenen er et hit ø hos store og små.

De lokale markeder bugner af krydderier og spændende ting.

I Egypten kan I opleve en verden af kulturskatte. Hurghada har nogle af verdens bedste koralrev og skønne strande.

Der er gode muligheder for at dykke, hvis I vil.


Nilens

åbenbaringer Afslapning og kultur i ét

De fleste kender Agatha Christies “Døden på ­ ilen”, hvor den excentriske belgier Hercule Poirot opklaN rer en mordgåde begået om bord på et krydstogtskib. Agatha Christie blev inspireret til historien i byen Aswan, som er det sydligste punkt på vores krydstogter – som vi gerne vil understrege er fuldkommen fri for mord og lignende uhyggelige sager. Et krydstogt på Nilen er for jer, der ønsker at opleve de spektakulære seværdigheder og kulturskatte, som Egypten har at byde på, kombineret med afslapning, solbadning og god mad. Turen begynder med, at I flyver til Hurghada og derefter går turen med bus til Luxor. Her venter de lækre både, som skal være jeres hjem den næste uge. Der er tale om både med mellem 40 og 60 kahytter, moderne og komfortable med store vinduer, så det hele mest af alt minder om et lækkert hotelværelse. Der er aldrig bølger eller stærk strøm på Nilen, så selv folk, der normalt er søsvage, vil ikke kunne mærke, at de befinder sig på en båd overhovedet. På toppen af alle både er et dejligt poolområde med liggestole, hvor I kan slappe af og nyde den smukke natur langs Nilens bredder. Alle måltider indtages i bådens restaurant, og al mad er af høj kvalitet og af europæisk karakter. Maden er inkluderet i prisen, men drikkevarer skal I selv betale udover. Hver dag begynder forholdsvis tidligt med udflugt til en seværdighed, der ligger ca 30 minutters buskørsel fra Nilen (se falklauritsen.dk for inkluderede udflugter). Det tidlige tidspunkt skyldes, at der op ad dagen bliver meget varmt, og at det derfor er rarere at ligge og dase på dækket, mens båden sejler til den nye destination. Båden sejler ikke om natten, da det ville medføre støjgener for nogle passagerer. Så det er en meget fredelig og afslappende måde at rejse på. Krydstogtet varer en uge, og undervejs får I set verdens største tempel, Karnak Templet, de smukke og farvestrålende grave i Kongernes Dal, Krokodillegudens tempel i Kom Ombo, Aswan-dæmningen og den smukke by Aswan, der er turens sydligste punkt. Herefter går turen tilbage igen til Luxor, og derfra til Hurghada, hvor I så kan rejse hjem eller snuppe en uges badeferie med mulighed for udflugt til Cairo og pyramiderne.

Se detaljeret program og bestil på falklauritsen.dk 40 |

| sommer 2012


Flyvetid: 5 timer

Møntfod: Egyptiske Pund

De vigtige drikkepenge

Tidsforskel:

Ved ankomst til Egypten, dansk vintertid, skal uret stilles en time frem. Når der er sommertid i Danmark er der ingen tidsforskel mellem Egypten og Danmark.

3

Egypten

Kongernes Dal og Tut Ankh Amons grav

Lønningerne er meget lave i Egypten, og derfor spiller drikkepenge en stor rolle. En rengøringsassistent på et hotel tjener typisk 150 kroner om måneden, og da en lejlighed typisk koster 1.000 kroner om måneden, er der langt igen, når huslejen skal betales. “Vi opfordrer alle vores gæster til at lægge drikkepenge,” siger Malene Thorup Frandsen. På krydstogtet skal I forvente at betale 35-40 US dollar i drikkepenge. ”Det betyder så lidt for os, men det gør virkelig en kæmpe forskel for personalet,” siger hun.

Areal: 1.002.000 km2 Befolkning: Ca. 79 mio Sprog: Arabisk Hovedstad: Cairo Religion: Sunnimuslimer ca. 92 %

30° 20° 10°

Gennemsnitstemperatur:

steder I kan bo

Hotel Arabella Azur Resort Til jer, der vil bo centralt

I november 2011 var det 90 år siden, den engelske ­arkæolog Howard Carter fandt frem til Tut Ankh Amons grav. Carter fik lavet en smal åbning i toppen af døren, så han kunne skubbe et stearinlys ind, hvorefter han kunne se at meget af guldet og øvrige værdigenstande stadig var på deres pladser. Hans partner, Lord Carnavon, spurgte ham, om han kunne se noget, og han svarede “Ja, vidunderlige ting!” Tut Ankh Amons grav er til dato den bedst bevarede grav, der nogensinde er fundet i Kongernes Dal. I dag er alle skattene flyttet til museet i Cairo, men det er alligevel en stor oplevelse at se gravkammeret, mens man tænker på alle de rigdomme, der blev fundet, og ikke mindst historien, der har udspillet sig der.

Cairo og Pyramiderne

Pyramiderne i Egypten har altid været omgivet af mystik og fascination, og de imponerende bygningsværker i Giza er de eneste, der er tilbage af de menneskeskabte Syv Vidundere. På Det Egyptiske Museum i Cairo er der udstillet over 120.000 genstande, heriblandt nogle af de 5.000 skatte fra Tut Ankh Amons grav – bl.a. faraoens sarkofag, der er beklædt med over 100 kilo guld.

Hotel Grand Plaza Resort Til jer, der vil bo ved stranden

Hotel Albatros Palace Resort Til jer, der elsker luksus

All Inclusive

All Inclusive

I trygge hænder Gæsternes sikkerhed har vores højeste prioritet uanset hvilket land vi rejser til og dette gælder selvfølgelig også Egypten. Egypten er et spændende land på mange måder, og det er især interessant at følge udviklingen på vej mod demokrati. Området omkring Rødehavet er fredeligt, og Falk Lauritsen sælger i øjeblikket lige så mange rejser til Rødehavet som til Gran Canaria og Tenerife. “Vi gør utrolig meget ud af at fortælle vores gæster, at man med Falk Lauritsen er i trygge hænder med dansktalende rejseledere – og det gælder for alle rejsemål uanset hvor i verden, man vælger at tage til,” siger Falk Lauritsens salgs- og marketingdirektør, Søren Buchbjerg.

All Inclusive

Et spændende hotel tæt ved vandkanten og med et dejligt poolområde med separat børnepool samt liggestole og parasoller. Flere restauranter, barer samt diskotek. Internetadgang (mod betaling). Barber/skønhedssalon (se listepriser på hotellet). I har mulighed for at låne snorkeludstyr, så I kan opleve den fascinerende verden under hav­overfladen med farvestrålende koraller og eksotiske fisk. Beliggenhed: Hotellet ligger tre kilometer fra den gamle, hyggelige bydel Sekalla. I området omkring hotellet er der minimarked og et mindre supermarked.

Grand Plaza Resort har en skøn strandbeliggenhed og er et ideelt ferievalg til jer, som holder af strandlivet og komfortable omgivelser. Flere poolområder, bl.a. med separat børnepool, liggestole, parasoller og håndklædeservice. Der er flere barer og restauranter. Mulighed for trådløs internetopkobling i receptionsområdet (mod betaling). Beliggenhed: Hotellet ligger i den nye del af Hurghada, hvor der er mange hoteller og udenlandske feriegæster. Den centrale bydel Sekalla ligger ca. syv kilometer fra hotellet. Der er gode taxaforbindelser ind til centrum. I det nærliggende område er der internet­caféer, barer, butikker og flere restauranter.

Et flot og luksuriøst hotel til jer, som vil holde ferie ved stranden i komfortable, flotte omgivelser. Hotellet ligger ud til en dejlig sandstrand og et gigantisk pool­område med separat børnepool, liggestole og parasoller. Hotellet har flere restauranter, barer og et diskotek. I hotelområdet er der minimarked med et mindre udvalg af de mest almindelige dagligvarer. Beliggenhed: Hotellet ligger ca. 15 kilometer fra Hurghada centrum. Flere gange dagligt kører der hotelbus til Hurghada centrum, hvor der er et større udvalg af forretninger, barer og restauranter.

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk eller ring 7010 2688

sommer 2012 |

| 41


Gæstens bedste tips ”Vi boede først en uge i Playitas og bagefter en uge i Corralejo. Det var to meget forskellige steder, og skulle vi til Fuerteventura igen, ville vi nok vælge at være to uger i Playitas. Det er det perfekte sted for en aktiv familie som vores, da der er mange forskellige aktiviteter, man kan prøve. Vores søn spiller golf, og der er en virkelig god golfbane på stedet. Lejlighederne var perfekte, og ud over at spille golf, lejede vi cykler, og der er endvidere et nyt og lækkert fitness­center, så der er altid noget at lave. Vi cyklede bl.a. ud til det lille fiskerleje, der ligger ved hotellet. Der er også nogle meget smukke lavabjerge ved Playitas, som man kan vandre i,” fortæller Ole Friis. ”Vi tog ind til Grand Tarajal, der ligger i nærheden af Playitas – det er en lille by med nogle få butikker, så man kan få shoppet, hvis man vil det, og så spiste vi frokost nede ved vandet,” siger han. Det første, der slog Ole Friis, da familien kom til Fuerteventura, var, at det er en meget gold ø. ”Jeg blev meget overrasket over, at der slet ikke var nogen træer. Der er træer, men de er alle sammen i byerne eller omkring hotellerne. Så snart du kommer ud i naturen, er der ikke et eneste træ. Det var meget fascinerende, når man kommer fra så frodigt et land som Danmark,” siger han. ”Vi kan godt lide at komme ud og opleve noget, så vi kørte ud til Cartillo Lagos, der ligger nær ved Corralejo. Det ligger ud til Atlanterhavet, og jeg har aldrig oplevet et lignende hav. Det er meget, meget fascinerende at stå og kigge på. Vi satte os og fik en kop kaffe på en café derude. Der var virkelig flot,” siger han. ”Dunas de Corralejo – ørkenen ud for Corralejo – er dannet af kridhvidt sand, der blæser derop fra Sahara. De strande, der ligger langs kysten, er de flotteste og lækreste, jeg har oplevet,” siger han. ”En dag tog vi ud og så en forhistorisk lavatunnel, der løber under bjergene. Den er skabt af naturen, og den ender ude i havet. Så langt nåede vi aldrig ud, men vi kom et godt stykke ind i tunnellen, og det var virkelig spændende – især for børnene. Vi fik hjelme på med pandelygter, som var det eneste lys, vi havde med ind, og da vi var nået helt ind i tunnellen fik alle besked på at slukke pandelamperne og være helt stille. Det, syntes vores børn, var rigtigt spændende,” siger han.

42 |

| sommer 2012

Ole Friis

47 år, faglærer på Herningsholm Erhvervsskole. Var på Fuerteventura i 14 dage med sin familie (kone og tre børn på seks, ti og 12 år)


Fuerteventura

Fuerteventura

Øen med det evige forår

Fuerteventura Top-idrætsfolk tager til Fuerteventura for at gå i træningslejr, men øen kan også sagtens nydes af folk med et mere moderat træningsniveau. Her er nemlig noget for enhver smag – uanset om man er til løb, golf, windsurfing eller yoga, eller hvis man bare vil slappe af ved poolen med en god bog og spise god mad.

Et af Falk Lauritsens populære rejsemål er den kanariske ø Fuerteventura. Her kan I opleve langstrakte ørkenstrande, fascinerende sanddyner og frodige plantager, hvor der dyrkes tomater, dadler, figner og aloe vera. I kan finde fred og ro i de hvidkalkede landsbyer, og er I til windsurfing, er her gode bølger at ride på. Med omkring 3.000 årlige solskinstimer og temperaturer, der hele året ligger på mellem 15 og 27 grader, har Fuerteventura også et sjældent eftertragtet klima, og øen kaldes af samme grund også for ”det evige forårs ø”. I kan opleve alt, denne skønne ø har at byde på, når I rejser med Falk Lauritsen. Corralejo Feriebyen Corralejo ligger på nordkysten, på kanten af ørkenen med det fantastiske, drømmeagtige landskab Dunas de Corralejo. Her indrammes de store gyldne klitter af turkisfarvet vand, der udfordres af vovelystne surfere. Selve Corralejo byder med mange fine tapas- og fiskerestauranter og sjove natklubber også på masser af oplevelser efter mørkets frembrud – og for de mindste vandhunde er der

Fortsættes på side 44

sommer 2012 |

| 43


Den rå, vilde natur opleves fint til fods.

Playitas byder på ­masser af aktiviteter for store og små.

Forbrænd feriekalorierne i den olympiske pool på Playitas.

fuld fart over feltet i Baku Waterpark med både bølgepools og vandrutsjebaner. Annie Brix, der er rejsekonsulent hos Falk Lauritsen, var på Fuerteventura med sin familie for halvandet år siden. De var i alt 17, der tog på en uges ferie i Corralejo. ”Det var helt perfekt. Der var noget for alle, og vi havde alle sammen en virkelig god ferie,” fortæller hun. Las Playitas Der er rigtig gode muligheder for fysisk udfoldelse i og omkring den lille fiskerlandsby Las Playitas, bl.a. i form af sportsaktiviteter på feriekomplekset Playitas, hvor hele familien kan teste talentet og holde formen ved lige med vandpolo, volleyball, snorkling, golf og minigolf og løbe- og cykelture. I landsbyen, der er opført omkring et lille fiskerleje, kan man restituere og samle kræfter på hyggelige og stemningsmættede restauranter, der har spændende kanariske retter på menuen. Annie Brix fra Falk Lauritsen fortæller, at selv om Playitas måske på overfladen lyder som et sted for de meget aktive, er der mange, der tager dertil for at slappe af. ”Det hele er jo nyt og lækkert, og der er

44 |

| sommer 2012

“Det var helt perfekt. Der var noget for alle, og vi h ­ avde a­ lle sammen en virkelig god f­ erie” f.eks. villaer til store familier og til de moderne, sammenbragte familier, som typisk består af flere end de traditionelle far, mor og to børn,” fortæller hun. Og selv om man ikke dyrker idræt på eliteplan, er det en god mulighed for at prøve noget nyt – og hvem siger, man ikke kan udfordre sig selv lidt på sin ferie? ”Jeg har aldrig været på Playitas, og jeg er, med mine 60 år, bestemt ikke en, der løber lange ture hver dag, men der er jo alt fra zumba til yoga, og det kunne jeg da godt tænke mig at prøve,” siger Annie Brix. Læs mere og bestil på falklauritsen.dk

Annie Brix 60 år, rejsekonsulent hos Falk Lauritsen.


Flyvetid: 5 timer

Møntfod: Euro

30° 20° 10°

Gennemsnitstemperatur:

Fuerteventura

Her skal I spise i CORRALEJO Ole Friis og hans familie fremhæver Restaurant Meson Tio Bernabé i Corralejo. ”Den ligger nede ved havnen, og der er utrolig flot. Maden er typisk spansk, og den er virkelig god,” siger han.

3

Steder I kan bo

Lejlighed Dunas Caleta Club For jer, der vil bo centralt I klarer maden selv

Vidste I ... At navnet Fuerteventura betyder ”stærk vind”? Det er dog ikke en kold vind, som den vi kender fra Danmark, og især om sommeren er vinden en kær gæst, da den sørger for, at der aldrig bliver stegende hedt.

Udflugt til Lanzarote Et af Falk Lauritsens mange udflugtsmål på Fuerteventura går til nabøen Lanzarote. Her kan I bl.a. besøge en lokal vinbonde, nyde nationalparken ­Timanfaya og den hyggelige by Playa Blanca.

Hotel Oasis Village For jer, der er vilde med All Inclusive

Playitas Resort For jer, der vil holde aktiv ferie

All Inclusive

Et centralt udgangspunkt for ferieoplevelser for hele familien. Dejlige poolområder og fine faciliteter for både store og små, desuden separat børnepool og liggestole. Der er restaurant, bar, internethjørne (mod betaling) samt trådløst internet til fri afbenyttelse i receptionsområdet. I har mulighed for tilkøb af morgenmad og halvpension. Beliggenhed: Lejlighedskomplekset ligger midt i Corralejo, hvor der er mange spændende restauranter og et hyggeligt butiksmiljø. Der er ca. 300 meter til nærmeste strand.

Et hyggeligt hotel med et godt udvalg af faciliteter til hele familien. Dejligt poolområde med to saltvandspools, separat børnepool, liggestole og parasoller samt poolbar. I tilbydes håndklædeservice mod mindre betaling. I hotellets restaurant serveres der morgenmad, frokost og aftensmad. Der er internethjørne på ­hotellet, som kan benyttes mod betaling og trådløs internetforbindelse i receptions­området med egen bærbar computer. Beliggenhed: 700 meter fra centrum af Corralejo, hvor der er et hyggeligt bymiljø med butikker, barer og restauranter. Nærmeste strand ligger ca. en kilometer fra hotellet.

I klarer maden selv

Playitas er et fantastisk ferieresort med et stort udvalg af sportsfaciliteter og det ideelle udgangspunkt for en aktiv ferie. Til komplekset er der flere dejlige poolområder med separat børnepool, håndklædeservice (mod depositum), liggestole og parasoller. I tilknytning til hotellet er der flere restauranter, barer og indkøbsmuligheder samt mulighed for internetadgang (mod betaling). Villaerne har privat pool. Beliggenhed: Feriekomplekset, som består af flere forskellige afdelinger ligger lige ved stranden, ca. 500 meter fra det lille fiskerleje Las Playitas, hvor der er et begrænset bymiljø og enkelte restauranter. Der er mulighed for at tage den lokale bus til byen Gran Tarajal, som ligger ca. fem kilometer fra komplekset.

Læs mere og bestil på falklauritsen.dk eller ring 7010 2688

sommer 2012 |

| 45


Vidunderlige rejsemål Fantastisk badevand, kulturelle skatte og ­spændende udflugtsmål ved Middelhavet og ­Atlanterhavet. I kan få det hele med Falk Lauritsen. Her er alle vores charterejsemål sommer 2012.

Egypten

Tunesien

Hammamet

Hurghada

Bulgarien

Sunny Beach

Spanien

Mallorca Fuerteventura Gran Canaria 46 |

| sommer 2012 | Læs mere på falklauritsen.dk eller ring 7010 2688

Tenerife


Rejsemål

Grækenland

Kreta, Chania

Kos

Rhodos

Samos

n o n m y h t e R , Kreta

Tyrkiet

Bodrum Alanya Ölüdeniz

Marmaris Læs mere på falklauritsen.dk eller ring 7010 2688 | sommer 2012 |

| 47


Jeres livs rejse Discover er Falk Lauritsens rundrejser til hele den store verden. Oplev nationalparker med ­dyreflokke, det mest farverige af Indien, ­fascinerende Ukraine og mange andre eventyrlige ­rejsemål.

48 |

| sommer 2012 | læs mere på falklauritsen.dk eller ring 7010 2688


Rundrejser

lĂŚs mere pĂĽ falklauritsen.dk eller ring 7010 2688 | sommer 2012 |

| 49


50 |

| sommer 2012


sommer 2012 |

| 51


Rejs verden rundt med Falk Lauritsen Med Falk Lauritsens rundrejser kan I opleve flere skønne rejsemål på helt nært hold. Nyd fantastisk mad og gode vine i Toscana, se løver og elefanter i Sydafrikas imponerende natur, oplev Kongernes Dal og Nilens åbenbaringer i Egypten og forfølg den amerikanske drøm på tværs af USA.

Nilens åbenbaringer

Toscana på kryds og tværs

Den amerikanske drøm

Den sydafrikanske sjæl

Mød os på Facebook På facebook.com/FalkLauritsen kan I hver måned vinde skønne præmier og få gode rejsetips, inspiration og svar på jeres rejse-spørgsmål. Klik på ’synes godt om’ på facebook. com/FalkLauritsen, og læs mere om vores konkurrencer og mange rejsetilbud.

Vind rejsegavekort på 5.000 kr. Tilmeld jer Falk Lauritsens nyhedsmail på falklauritsen.dk og deltag i lodtrækningen om tre rejsegavekort til hver en værdi af 5.000 kroner. De heldige vindere udtrækkes den 29. februar, 29. juni og 29. oktober 2012.

falklauritsen.dk tlf.: 7010 2688

Rejs nu  

Inspirationsmagasin med sommerens rejser 2012 fra Falk Lauritsen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you