Page 1

FALK LAURITSEN REJSER - OM MONTENEGRO

1

MONTENEGRO Dramatisk historie, sorte bjerge og skønne strande

PRAKTISK INFORMATION

SPISESTEDER

OPLEVELSER & UDFLUGTER


2

OM MONTENEGRO

Kære gæster Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Kreta. Vi håber, I

har fundet jer rgodt til jer rette, slapper af og nyder jeres ferie. Falk Lauri tsen Rejse byder rigtig hjerteligt velkommen til Mont enegro. Vi vi håber, I i håndbogen finder mange informationer om jeres rejsemål, som håber,Her I har fundet jer godt til Irette, slapper af og nyder jeres ferie. vil fåbogen glædefinde af i løbet af jeres ferie. Vi gør opmærksom på, at restauranter, forretHer i hånd r I mang e informationer om jeres rejsemål, som vi håber , forslag osv. i denne håndbog samt andet udleveret materiale er nævnt som I vil fåninger glæde af i løbet af jeres ferie. Vi gør opmærksom på, at restau rante r, sted. - og dermed ikke eerhånd et udtryk for vores anbefaling af det pågældende forretninge r osv. i denn bog samt andet udleveret materiale nævnt som I have yderligere spørgsmål, vil jeres rejseleder altiderhjælpe. forslagSkulle - og derm ed ikke er et udtry k for vores anbefaling af det pågældend e sted. ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Skulle Vi I have yderl igere spørg smål, vil jeres rejseleder altid hjælpe. Vi ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Med venlig hilsen Falk Lauritsen Rejser Med venli g hilsen

Falk Lauritsen Rejser

SERVICE INKLUDERET HOS FALK LAURITSEN REJSER mindre I rejser ”På egen hånd”, inviterer vi til Informationsmøde SERVIC E INKLUDERETMed HOS FALK LAURITSEN REJSER informationsmøde, informaInforma tionsmøde hvor vores rejseledere giver jer en række praktiske

tioner og oplysninger Kreta og fortæller om jeres mange oplevelsesMed mind re I rejser uden rejselom eder, inviterer vi til informationsmø de, hvor vores muligheder. Her kane I også få svar på de spørgsmål, som I måtte have i rejseledere giver jer en rækk praktiske informationer og oplysninge r om forbindelse med ferie. Montenegr o og fortæ ller jeres om jeres mange oplevelsesmuligheder. Her kan I også få svar på spørgsmål i forbindelse med jeres ferie. Mød jeres rejseleder Vores rejseledere besøger flere gange ugentligt jeres hotel/ feriekompleks, med mindre I rejser ”På egen hånd”. I kan se hvornår i Mød jere s rejse leder Vores rejseledere besøger flere gange ugent ligt jeres informationsmappen receptionen. Vores rejsel edere besøger flere ved gange ugentligt jeres hotel eller feriek ompleks. I kan se hvornår i informationsmappen ved receptionen. 24-timers servicetelefon Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejselederne på icete hotellet på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at kontakte jeres 24-time rs serv lefo n Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejserejseleder på hed servicetelefonen døgnet rundt. Hvis I ikke har mulig for at træffe rejsel ederne på hotel let på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at konta kte jeres rejseleder på servicetelefonen døgnet rundt: +382 691 832 03.


FALK LAURITSEN REJSER - INDHOLD

INDHOLD Montenegro

4

Budva

6

Becici

7

Petrovac

8

Flora og Fauna

9

Top 5 seværdigheder

10

Praktiske oplysninger

12

Nøøøj, det’ for børn

19

Lægehjælp

20

Shopping & indkøb

21

Det montenegrinske køkken

22

Gode restauranter

24

Drikkevarer

25

Oplevelser i Montenegro

26

3


4

OM MONTENEGRO - FALK LAURITSEN REJSER

MONTENEGRO en uopdaget perle Her er smukke, gamle kystbyer med kulturarv og flotte sandstrande. Her er mægtige bjergmassiver, der befolkes af mennesker med trekkingsko, og floder, der skærer sig gennem afgrundsdybe kløfter. Her er oliventræsplantager, vinmarker og fiskerestauranter, der serverer dagens fangst. Montenegro er et ungt land med en lang og dramatisk historie. Det lille areal gør, at I på ganske kort tid kan tage af sted ad de snoede bjergveje, væk fra den pulserende Adriaterhavskyst og helt ud i de betagende smukke bjerg- og skovområder.

Her bliver I ikke blot mødt af den enestående, vilde natur, men I kan også sagtens møde bjergboere, der gennem mange generationer har lært at klare sig med de materialer, de nu kan finde omkring sig. På én og samme dag kan I opleve det vilde Montenegro og nå tilbage på Budva Rivieraens fine sandstrande til en aftendukkert i det klare vand, inden solen langsomt går ned bag bjergene. Montenegro er en uopdaget perle, der kun venter på at blive udforsket.


FALK LAURITSEN REJSER - OM MONTENEGRO

5

Fakta om Montenegro Befolkning: Ca. 623 000 indbyggere Hovedstad: Podgorica (ca. 186 000 indbyggere) Religion: Mere end 90 procent af indbyggerne er kristne. Højeste bjerg: Mt Durmitor – 2522 meter højt. Sprog: Montenegrinsk Flag: Flaget er dekoreret med kong Nikolas’ gyldne ørn på en rød baggrund med en gylden ramme. På ørnens bryst er en gylden løve afbildet på et blåt våbenskjold. Løven blev tilføjet til flaget i år 2004 og symboliserer Montenegros statsdannelsesdag, som er den 12. juli.


6

BUDVA - FALK LAURITSEN REJSER

BUDVA Byen Budva har lagt navn til hele rivieraen, for her får I det hele: I kan nyde de fine strande, slappe af på strandpromenaden og opleve bylivet. Historikere er enige om, at Budva er hjemsted for de første bosættelser på Montenegros kystlinje. Og der er en helt særlig historie, om hvordan Budva blev grundlagt: Den mytiske karakter, Cadmus, en helt fra Boiotien, forlader sit hjemland for at finde sin søster, Europa, som er blevet bortført af guden Zeus. Cadmus’ mission mislykkes, og han rådfører sig med oraklet i Delfi. Her får han råd om at opgive sin søgen, følge efter en ko og bygge en by, hvor koen lægger sig. Koen guider ham til Boiotien, hvor han opbygger den verdenskendte by, Theben. Guderne tildeler Cadmus en hustru, og de regerer sammen byen i mange år.

Men i deres alderdom bliver Cadmus og hans hustru udvist fra byen, og de rider på en oksekærre sammen til landet, Enchelleae, hvor de opbygger en ny by – Budva. Budva er i dag centrum for livet omkring Budva Rivieraen. Her har I rig mulighed for at slappe af på fine strande i flotte omgivelser, gå på opdagelse i den gamle bydels smalle gader, slå jer ned på en af de mange nye cafeer og nyde livet på strandpromenaden. I kan også prøve kræfter med bananbåden eller en af de mange andre vandsportsaktiviteter eller shoppe på et af byens lokale markeder. Budva har det hele og kan med garanti holde jer underholdt og inspireret hele ferien.


FALK LAURITSEN REJSER - BECICI

BECICI Becici ligger blot 2 km uden for Budva. De to byer er forbundet med et fint stisystem, der bl.a. tager jer gennem en tunnel under den lille halvø, der skiller de to byer ad. Stien går langs vandet hele vejen, og her kan I gå fine aftenture eller cykle mellem de to små byer. Becici er mest kendt for sine flotte, hvide sandstrande. Rejser I med børn, er Becici helt sikkert det bedste bud på, hvor I kan tage familien med en tur på stranden. Der bliver ikke så hurtigt dybt, og den brede strand med det fine sand er perfekt til at bygge sandslotte, spille strandtennis eller slappe af i en af de mange liggestole. I finder også masser af vandsportsaktiviteter, så er I til fart og vind i håret, kan I f.eks. leje en vandscooter eller tage en tur i bananbåden.

Becici by er lille, og her er ikke så mange indkøbsmuligheder, men det er let at komme ind til Budva, hvor shoppingmulighederne er lidt bedre. Strandpromenaden i Becici er blandt de fineste i området, og I finder masser af gode restauranter og caféer helt ned til vandet. Her kan I nyde en god frokost eller en varm kop kaffe med udsigten til livet på stranden.

7


8

PETROVAC - FALK LAURITSEN REJSER

PETROVAC Den vilde, uspolerede natur dominerer stadig områderne uden for de større byer. Petrovac finder I lige midt i alt dette. Byen er en gammel fiskerby omgivet af oliven- og pinjetræer og små, hyggelige vingårde. Charmen i den lille by er svær at finde i andre middelhavsbyer. Her finder I en lille havn, hvor de lokale fiskere ofte står på kajen og håber på bid, en smuk strand og en strandpromenade med små butikker og restauranter. En del af restauranterne serverer italienske specialiteter, men det er selvfølgelig den friskfangede fisk og skaldyr, der pryder de fleste af restauranternes menukort.

Selvom Petrovac er en lille by, øges folkelivet drastisk i sommermånederne, og der er liv og glade dage langs strandpromenaden til langt ud på nattetimerne. Med bus eller bil kommer I til Budva centrum på ca. en halv time. Her er masser af muligheder for shopping og hyggelige gåture i den gamle bydel.


FALK LAURITSEN REJSER - FLORA & FAUNA

FLORA & FAUNA FLORA Montenegros natur er domineret af store bjergområder med naturlige floder, søer og vandløb som skaber en helt unik og urørt flora. Der er især i foråret og om sommeren fyldt med vilde blomster, hvoraf nogle af dem kun findes i Montenegro. Jordbærtræ På trods af navnet på dette træ har jordbærtræet intet med jordbær at gøre, bortset fra, at de små, røde bær, som vokser på træet, kan ligne skovjordbær. Træet vokser i de ikke-kalkholdige bjergområder og blomstrer med små, hvide eller lyserøde bælgformede blomster i det tidlige forår. Bærrene på træet ser lækre ud og kan skam også sagtens spises, men de er lidt bitre. Eukalyptus Eukalyptus er en stor slægt med mere end 700 arter, som især er udbredt i Australien og på Tasmanien, men visse arter finder I også i Montenegros vilde naturområder. De høje, stedsegrønne træer kaldes også for turisttræer, da de vender sig mod solen, til de bliver ”solbrændte” og begynder at skalle og tabe det yderste lag bark. Iris I Montenegros sumpområder finder I de allersmukkeste og farverige blomster som f.eks. iris. Den smukke blomst har taget sit navn fra det græske ord for regnbue, da blomsten kan ses i et væld af farver og arter, hvoraf nogle af arterne er ganske særlige for det baltiske område. Pinje I op til 2000 meters højde finder I pinjetræer, som vokser i de barske bjergområder. Pinjetræet er i familie med det fyrretræ, vi kender fra Danmark, dog er nålene længere, og farven er lysere. Nålene er blevet brugt i flere generationer i stedet for halm i staldene til dyrene. Pinjen hører hjemme i Middelhavsområdet og er et gammelt kulturtræ, da dets spiselige frø, kaldet pinjekerner, er blevet udnyttet siden forhistorisk tid. Pinjen har været dyrket i mindst 6000 år.

FAUNA Montenegro har kæmpestore, urørte naturområder, hvilket danner gode rammer for dyrelivet i landet. I kan blandt andet stadig finde bjørne, ulve og losser i de vilde dele af Montenegro. Bjørne Eksperter mener, at der kun lever ca. 100 brune Balkan-bjørne i verden. 31 af disse 100 lever i det nordlige Montenegro. Bjørnene lever normalt i 900-2600 meters højde og spiser primært bær og blommer. Bliver de rigtigt sultne, kan de angribe et får fra nogle af de små gårde i bjergene. I Montenegro siger man, at bjørnene kun angriber, hvis de beskytter deres unger eller deres maddepoter, og at disse sky dyr oftest holder sig langt væk fra mennesker. Ulve Man mener, at der lever et sted mellem 200 og 300 ulve i Montenegros nordlige bjergområder. Ulvene holder sig til løvskovområder med lysninger og engområder. Ulvene er sky dyr og har aldrig angrebet et menneske i Montenegro. De kan derimod godt jage mindre husdyr som f.eks. katte, høns og kaniner. Ulvene i Montenegro er ikke beskyttede, og man kan derfor jage dem frit hele året. I 1980 blev der skudt hele 300 ulve i Montenegro, men dette tal er dog væsentligt lavere i dag. Losser I området omkring Pluzine lever et mindre antal balkanske losser. De foretrækker at leve i 550-2500 meters højde i ubeboede, stenede løvskovområder. Det sjældne dyr angriber aldrig mennesker, men kan gå efter mindre husdyr. Lossen er mindre end ulven og holder sig derfor på lang afstand af deres territorier.

9


10

TOP 5 SEVÆRDIGHEDER – FALK LAURITSEN REJSER

TOP 5 seværdigheder DEN GAMLE BYDEL I BUDVA I hjertet af Budva finder I den gamle bydel, der første gang blev grundlagt for mere en 2500 år siden. Desværre styrtede meget af den oprindelige by sammen under et jordskælv i 1979, men den er i dag genopbygget de fleste steder med de oprindelige sten. En tur i den gamle by er som at rejse hundrede år tilbage i tiden. Her oplever I en atmosfære af afslappethed, unikke, gamle bygninger og det lokale liv. Når man går rundt inden for bymurene er det ligesom at gå rundt i en labyrint af smalle, brostensbelagte gader og man bliver let væk i myldret af små forretninger og hyggelige caféer. Heldigvis har bymuren flere udgange, så man altid kan find ud igen. For filmfans, så er det her i byen ”Pippi Langstrømpe på de syv have” er optaget. SKADAR-SØEN Sjælden skønhed, forskelligartet fugleliv, unikt planteliv med hundredvis af smukke blomstertyper, behageligt klima, naturlige underværker og masser af historisk kulturarv. Alt dette findes i området omkring den største sø på den baltiske halvø, Skadar. Skadar-søen ligger i Montenegros nationalpark, som man ganske let kan besøge med en kort bustur. Vandet i søen er klart og rent og indbyder til enhver tid til en forfriskende dukkert. Er man til store naturoplevelser er Skadar-søen helt sikkert et besøg værd.

 DUBROVNIK I nabolandet, Kroatien, ligger middelalderbyen Dubrovnik. Denne perle på Adriaterhavets kyst var i middelalderen centrum for hele områdets kultur og handel og giver os i dag et fantastisk billede af hvordan folkene på denne tid levede og handlede. Den idylliske, lille by er på UNESCO’s verdensarvsliste over bevaringsværdige steder og det er ikke uden grund. Byen er i dag rig på kulturelle monumenter, smalle handelsgader og en formidabel udsigt over havet fra den store bymur, der omkredser selve centrum.

 SVETI STEFAN Sveti Stefan er en tidligere ø, der i dag består af et stort luksushotel. Grunden til at området ikke længere er klassificeret som en ø er, at der nu er bygget en lille vej, der forbinder det til fastlandet. Mange berømtheder har boet på Sveti Stefan i årenes løb; herunder dronning Elizabeth, Liz Taylor og Jeremy Irons. Den smukke ø er nok den mest fotograferede i Montenegro og den gemmer desuden på en formidabel badestrand, der om sommeren oser af liv og aktiviteter.

 TARA CANYON Ved Durmitor nationalpark strømmer floden Tara. Vandet er noget af det reneste i verden og er en primær ferskvandskilde for montenegrinerne. Vandmasserne har dannet Tara Canyon, en 80 km. lang kløft, der har en dybde på op til 1300 meter. Dette gør Tara Canyon til den næststørste kløft i verden efter Grand Canyon i USA. På kløftens skråninger vokser en 500 år gammel skov og både bjørne og ulve lever i området. Der findes en 154 meter lang bro, der krydser floden Tara. Afstanden mellem broen og jorden er 135 meter og broen er et populært sted for turister på grund af den fantastiske udsigt derfra.


FALK LAURITSEN REJSER – TOP 5 SEVÆRDIGHEDER

11

Skadar-søen

Tara canyon

Dubrovnik

Sveti Stefan

Den gamle bydel i Budva


12

PRAKTISKE OPLYSNINGER - FALK LAURITSEN REJSER

PRAKTISKE oplysninger AKTIVITETER På strandene finder I et bredt udvalg af vandsportsaktiviteter. I kan prøve kræfter med vandcykler, bananbåde, faldskærm efter en båd etc. Receptionen og de små udlejningsfirmaer på stranden kan hjælpe med at booke tider. Montenegro er verdenskendt for sine raftingmuligheder. I kan bl.a. prøve kræfter med en tur ned af den smukke flod Tara, som løber gennem Tara Canyon, der er verdens næstdybeste kløft efter Colorado Canyon, og opleve den unikke oase af stilhed og urørt natur. Desuden findes masser af muligheder for dykning og snorkling. Hvis I ikke er så meget til de våde elementer, kan I prøve kræfter med minigolf, tennis eller legelandet for de mindste inde i byen.

AMBASSADE Det danske konsulat ligger i Montenegros hovedstad, Podgorica. Ul. Moskovska bb (Zgrada Maxim II) 81000 Podgorica, Montenego Tlf. nr.: (+382) 20 229 725 /(+382) 20 229 730 Fax. nr.: (+382) 20 229 726 Konsulatet har ekspeditionstid mandag til fredag kl. 09.00-17.00. Uden for åbningstiden kun efter aftale. Skulle I få brug for konsulatets hjælp, bedes I kontakte jeres rejseleder.

APOTEKER Apotek hedder lekarna på montenegrinsk, og de har samme åbningstider som de øvrige butikker. Efter lukketid er der i vinduet på hvert apotek et skilt, der henviser til det vagthavende apotek, hvor I kun kan købe medicin på recept uden for normal åbningstid. BADNING Med de mange dejlige strande her i området er det fristende at hoppe i bølgen blå uanset vind og vejr.

Det er dog vigtigt, at I respekterer flagene på strandene, da de fortæller, hvorvidt det er sikkert at bade eller ej. Rødt flag: Badning forbudt Gult flag: Badning på egen risiko Grønt flag: Badning ok

BANK/VALUTA Møntfoden er euro, og 1 euro svarer til ca. 7,5 DKK. Der kan ikke veksles penge på hotellerne. Dette skal gøres i banken eller på posthuset. I kan betale med kreditkort som Visa- og Mastercard i de fleste forretninger, restauranter osv. Bankerne har normalt åbent mandag til fredag fra kl. 08.00-16.00 og lørdag fra kl. 08.00-13.00. Søndag lukket. I skal medbringe pas, hvis I ønsker at veksle penge eller rejsechecks mv. i banken. Der findes desuden flere bankautomater i byerne, hvor I kan hæve kontanter på kreditkort. I skal dog være opmærksomme på, at jeres bank opkræver et gebyr ved hver transaktion.

BUSSER I Montenegro er der et velfungerende infrastruktursystem med busruter til de større byer og mellem de mindre byer ved Budva Riviera. Det er billigt og nemt at køre med bus, og de fleste busser er komfortable, men aircondition er dog ikke en garanti. Busser i Montenegro kaldes ”autobus”, hvilket også står på skiltene ved busholdepladserne. Der kører busser mellem de store byer Budva, Cetinje, Bar, Podgorica og Tivat. På busstationen i Budva kan I købe billetter på billetkontoret. Her betaler I gerne en euro ekstra for de længere ture, men så er I også garanteret en siddeplads i bussen. I kan også købe billetter direkte i busserne.


FALK LAURITSEN REJSER - PRAKTISKE OPLYSNINGER

Busserne kører med jævne mellemrum og er ret præcise i forhold til det annoncerede afgangstidspunkt. Dog kan der forekomme forsinkelser i højsæsonen pga. tæt trafik i Budva og de andre feriebyer. I Budva ligger busstationen på øvre side af hovedvejen i nærheden af politistationen. I Becici stiger I på bussen fra de små busskure langs hovedvejen. Her kører busserne enten til Budva eller Petrovac. Vil I længere væk i Montenegro, kan I skifte bus i Budva og derfra komme til nogle af de store byer længere inde i landet. I Petrovac findes busstationen i nærheden af hovedvejen, lige ovenfor hotel Vile Oliva. En billet fra Budva til Sveti Stefan koster 1,5 € hver vej, og en billet fra Budva til Petrovac koster 2,5 € hver vej. Husk at gemme billetten under hele turen, da der kan forekomme billetkontrol. Der findes en busplan over de forskellige ruter. Kontakt evt. jeres rejseleder for at få den senest opdaterede busplan.

DRIKKEPENGE Det er god kutyme at give drikkepenge - lidt på samme måde, som vi gør i Danmark. Vi råder jer til at runde lidt op, når I betaler taxaen og give lidt ekstra, hvis I har været tilfredse med betjeningen. På en restaurant lægger I ca. 10 % af den samlede regning i drikkepenge. Et par euro i starten af jeres ferie til rengøringsdamen på hotellet skaber ligeledes stor glæde.

Vælger I at tage på udflugt under ferien, forventes det også at I lægger lidt til buschaufføren, når turen slutter.

DRIKKEVAND Vandet fra vandhanen kan godt drikkes, og langt de fleste montenegrinere drikker vandet fra hanen. Drikkevandet kan dog have en anden bakterieflora, end vi er vant til - vi råder jer derfor til at købe vand på flaske. I kan bruge vandet i hanen til tandbørstning, kaffe, te osv. DISKOTEKER / BARER Der findes et bredt udvalg af barer, caféer og diskoteker i Budva Riviera. Den gamle bydel af Budva byder på et spændende og afslappende natteliv – sportsbarer, hyggelige barer med loungeområder og moderne cafeer med et bredt udvalg af diverse farverige drinks. Diskoteker med dansemusik finder I flere steder lidt udenfor den gamle bydel i nærheden af strandpromenaden. Barer og caféer holder oftest åbent til omkring kl. 01.00, hvorefter diskotekerne og natklubberne lukker dørene op og holder åbent til den lyse morgen.

ELEKTRICITET De fleste steder i Montenegro er der 220 V vekselstrøm, ligesom vi kender det fra Danmark. Det er samme type stik, I benytter, så det burde ikke være nødvendigt med en adapter. Skulle I alligevel få brug for en adapter, kan I som oftest låne i receptionen eller købe i en af byens mange elektronikforretninger.


14

PRAKTISKE OPLYSNINGER - FALK LAURITSEN REJSER

FORSYNINGSSVIGT Det er ikke så ofte, I oplever deciderede forsyningssvigt i Montenegro, men det kan forekomme. I højsæsonen, når der er stort pres på elforsyningerne i byen, kan strømnettet blive overbelastet og derved resultere i forsyningssvigt.

HENNATATOVERINGER Vi gør opmærksom på at hennatatoveringer kan fremkalde en allergisk reaktion. Hennatatoveringer kan også smitte af f.eks. på sengetøj og håndklæder og sker det, er hotellet berettiget til at kræve erstatning for ødelagt sengetøj og håndklæder.

FOTOGRAFERING Spørg altid lokalbefolkningen, før I fotograferer dem, da det ikke er alle, der bryder sig om at agere model på diverse feriebilleder. Vær opmærksom på, at det ikke er tilladt at fotografere politi eller militær, ligesom det ikke altid er tilladt at fotografere i kirker osv.

HOTELORDEN Hoteller og lejlighedskomplekser forventer ro efter kl. 23.00 af hensyn til jeres medrejsende. Derudover er det ikke tilladt at opføre sig uforskammet eller uagtsomt i f.eks. beruset tilstand. Hvis I ødelægger noget på hotellet, skal I naturligvis erstatte det. Hotellet har ret til at sætte jer på gaden, hvis hotelordenen overtrædes groft og gentagne gange.

HELLIGDAGE

9. MAJ: Sejr i Europa-dag

INDKØB OG BUTIKKER I Montenegro holder butikkerne ikke siesta, så I kan handle hele dagen. Butikker har oftest åbent i tidsrummet 09.00-21.00, og de fleste supermarkeder har åbent til 22.00. Hvis priserne på mærkevarer er mere 25 % billigere end danske priser, skal I være opmærksomme på, at der kan være tale om kopivarer. For at undgå kopivarer kan I bede om at få et originalt garantibevis med. For at sikre at de købte varer er originale, foreslår vi desuden, at I køber dem i de originale butikker frem for på markeder og basarer etc. Der kan være stor prisforskel på den samme vare i forskellige butikker, og vi anbefaler derfor, at I ser jer godt for, før I foretager jeres ferieindkøb.

13. JULI: Nationaldag – fejring af årsdagen for anerkendelse af Montenegros uafhængighed ved kongressen i Berlin i 1878 og det antifascistiske oprør i Montenegro i 1941.

Montenegro er kendt for deres friske råvarer af høj kvalitet. De fleste steder finder I lækre økologiske specialiteter som f.eks. olivenolie, honning, vin og friskpresset juice.

Mange butikker og seværdigheder holder lukket disse dage: Datoer i 2014 1.-2. JAN.: Nytårsdag 7. JAN: Den ortodokse juledag 8. MARTS: Kvindernes kampdag 20. PÅSKE Påske 1.-2. MAJ: Arbejdernes dag

25. DEC.: Juledag.


FALK LAURITSEN REJSER - PRAKTISKE OPLYSNINGER

De mest interessante indkøb, I kan gøre i Montenegro udover mad og drikke, er forskellige håndlavede souvenirers. I denne kategori kan bl.a. nævnes håndlavede træskåle og andre redskaber, lokalt vævede tæpper, lertøj, smykker osv. I kan også flere steder i de større byer handle antikviteter.

INTERNET På langt de fleste hoteller er der mulighed for gratis internetadgang. Desuden kan I, på næsten alle restauranter og cafeer, tilkoble jer trådløst internet gratis. Spørg blot tjeneren om kodeordet til netværket.

Vi vil dog gøre opmærksom på, at det ikke er tilladt at tage antikviteter med ud af landet uden en speciel tilladelse. I Budvas gamle bydel findes et rigt udvalg af tøj- og skobutikker. Der findes også flere shoppingcentre i byen. De fleste af disse ligger i nærheden af hovedvejen. Langs vandet på strandpromenaden kan I købe billige solbriller, smykker, tasker, souvenirs osv.

på væskemangel. Drik rigeligt med vand i varmen - vi tilråder 2-3 liter dagligt. Husk at alkohol og kaffe er vanddrivende og derfor har den modsatte virkning.

Bemærk, at kopivarer med henblik på videresalg er ulovlige at indføre til Danmark og at Skat har ret til at konfiskere, hvad der mistænkes for at være kopivarer. Vi anbefaler derfor ikke at købe nogle former for kopivarer på rejsemålet. Det samme gælder effekter fra truede eller fredede dyrearter. Derfor er varer, hvor der er brugt elfenben, skildpaddeskjold, koraller, kobra eller krokodilleskind, ulovlige.

INSEKTER Uanset hotelkategori kan der forekomme insekter, som f.eks. myg, myrer og kakerlakker. Bliver I generet af disse, bedes I give besked til rejselederen eller receptionen, som sørger for sprøjtning. Er I generet af myg, kan I købe en myggemaskine til at sætte i stikkontakten. Den holder myggene på afstand. I kan også købe en forebyggende spray på apoteket, som sprayes på kroppen. Har myggen allerede stukket, kan I på apoteket købe lindrende creme til at tage kløen. I Montenegro findes der også kakerlakker. De trives i det varme klima, og selv på de største og fineste hoteller er det umuligt helt at undgå disse insekter. De er i øvrigt helt uskadelige.

HOVEDPINE, SVIMMELHED OG KVALME Disse symptomer kan tyde

MAVEPROBLEMER Der findes andre bakterier her i landet end i Danmark, hvilket kan give problemer med maven. Kontakt lægen, hvis I får problemer med maven. MARKEDER Der findes et marked ved strandpromenaden i Budva, som strækker sig hele vejen langs stranden. Her kan I købe alt fra badesko til hjemmelavet honning og olivenolie. Der findes også et lokalt frugt- og grøntsagsmarked i Budva centrum lige ved siden af det store Mega Market. Markedet ved stranden har åbent det meste af dagen, mens frugt- og grøntsagsmarkedet har åbent fra tidlig morgen til tidlig eftermiddag. Det er ikke almindeligt at handle med priserne i Montenegro. PENGEOVERFØRSEL Rejselederen kan hjælpe jer med pengeoverførsler fra Danmark. Kontakt jeres rejseleder, hvis behovet skulle opstå. POLITI Skulle I få brug for politiet, beder vi jer kontakte jeres rejseleder, der gerne vil hjælpe. Mødet med politiet i Montenegro betyder ofte lang ventetid, da politiet arbejder i et lidt andet tempo, end vi er vant til. Vær opmærksom på at anmelde bortkomne ting med det samme og på det sted, de er bortkommet. Det er for sent at få en politirapport efter hjemkomst til Danmark.

15


16

PRAKTISKE OPLYSNINGER - FALK LAURITSEN REJSER

POST Når der skal sendes feriehilsner hjem til Danmark fra Montenegro, skal der 90 cent på i frimærke på et postkort. Frimærker hedder på montenegrinsk pečat og kan købes i de fleste kiosker og posthuse. Et postkort hedder razglednica på montenegrinsk, mens et brev hedder bev. Vær opmærksom på, at der skal ekstra porto på, hvis det sendes som brev. Postkontoret i Budva har åbent mandag til fredag i tidsrummet 08.00-20.00. De fleste hoteller er behjælpelige med at få feriehilsnerne postet, og I kan ligeledes kontakte jeres rejseleder, som selvfølgelig også kan hjælpe med at få postkortene sendt hjem. PÅKLÆDNING Når I går rundt i byen, bør I som minimum være iklædt en soltop/T-shirt og shorts, da det ikke alle steder er velset at gå rundt uden bluse eller top. Vær opmærksom på, at nudisme er acceptabelt på flere strande i området omkring Budva. Disse strande er afskærmede og skiltet med FKK på de fleste bykort. Ved besøg i kirker og kapeller bør I overholde de lokales regler for passende påklædning, dvs. at I skal bære tøj, der dækker både skuldre og knæ. Vær opmærksom på, at dette gælder både mænd og kvinder. Desuden er det ikke velset at bære hat eller solbriller i landets kirker.

SOLEN Solen er dejlig, men der er god grund til at dyrke den med omtanke. Husk solcreme og undgå så vidt muligt at være i solen fra 12-15, hvor solens stråler er ekstra stærke. Hvert år får ca. 12.000 danskere konstateret hudkræft. Pas godt på dig selv – og hinanden. STRANDE Montenegros kystlinje er i alt 293 km lang, hvoraf 73 km er strand. Der findes mange strande i Budva Riviera, som alle har hver deres særpræg. Nogle strande indbyder til afslapning og solbadning, mens andre er helt oplagte til en dukkert i det flotte, krystalklare vand.

Der er mulighed for både at slappe af på en lang, fin sandstrand i nærheden af restauranter og andre faciliteter eller på en mere grovkornet strand i en lille, hyggelig bugt, der indbyder til snorkling og dykning i det krystalklare vand. Jeres rejseleder vil gerne hjælpe med at finde netop den strand, der passer til jeres behov. Nedenfor kan I læse om flere af områdets populære strande. Uanset hvor I befinder jer, tilråder vi, at I overholder flagreglerne. Se afsnittet om badning for yderligere information. SLOVENSKA STRAND: Slovenska strand strækker sig helt inde fra den gamle bydel 1,6 km ud mod Becici. Det er på denne strand, flere af hotellerne har eget strandafsnit. Der findes liggestole, som de fleste steder koster ca. 8-10 euro for et sæt med to stole og en parasol. Stranden her er børnevenlig, og vandet bliver kun få steder hurtigt dybt. Sandet er grovkornet de fleste steder, så badesko kan være en god ide. Der findes masser af muligheder for vandsportsaktiviteter langs stranden i Budva. JAZ STRAND: Jaz strand ligger 2,5 km nord for Budva. Med sine 1,2 km er dette en af de største strande i området. Den ligger i smukke omgivelser omkredset af grønne områder, skov og klipper. Flere steder kan I spise frokost i naturen, så denne strand er optimal for en picnic med hjemmebragt frokost. Jaz strand har fint sand både på land og i vandet. MOGREN STRAND: Mogren strand er sammensat af to mindre strande, der er forbundet af en tunnel gennem klippen mellem de to små strande. Stranden ligger lige nord for den gamle bydel i Budva. Det fine sand og de dramatiske omgivelser gør stranden til en af Montenegros smukkeste. I 2004 fik Mogren strand tildelt ”det blå flag”, som er et internationalt badeflag, der viser, at stranden er ren.


FALK LAURITSEN REJSER - PRAKTISKE OPLYSNINGER

Stranden har fået sit navn efter den spanske sømand, Morgini, som drev i land her efter et skibbrud. BECICI STRAND: Stranden i Becici er blevet kåret til den smukkeste strand i Middelhavet. Den 1,8 km lange sandstrand ligger med smukke bjerglandskaber i baggrunden, tæt ved Becici by, så her er rig mulighed for at købe mad og drikke. Desuden finder I et mindre udvalg af vandsportsaktiviteter. Den brede, fine sandstrand gør stranden optimal for børnefamilier, da der her er masser af plads til at bygge sandslotte eller spille strandtennis. PRZNO STRAND: Denne lille strand strækker sig langs den typiske middelhavslandsby, Przno. Stranden er 260 m lang og en af de stille strande. Her kan I virkelig komme ned i gear og slappe af i solen. Desuden må I ikke gå glip af solnedgangen fra denne strand. SVETI STEFAN STRAND: Denne lille ø er nok Adriaterhavets mest kendte. Den er forbundet til fastlandet via en smal sandtange, som udgør en af de mest kendte strande i Montenegro. Sandet på denne strand er fint og har en lidt lyserød farve. Hele strandarealet dækker i alt over 1,1 km, og der er på denne strækning rig mulighed for vandsportsaktiviteter og dykning. PETROVAC STRAND: Den 600 m lange grovkornede sandstrand er en af de mest besøgte strande i Budva Riviera. Den charmerende, røde strand ligger med udsigt til to mindre

klippeøer, som giver landskabet et fredfyldt og urørt udseende. I nærheden af stranden ligger Petrovac by og strandpromenaden, der byder på masser af restauranter og caféer.

SPORT Fodbold er nationalsporten i Montenegro. Det er enhver drengs drøm at blive opdaget og komme til at spille i en af de store klubber. Der findes mindre fodboldbaner, I gratis kan komme ind og spille på. Hvis I ikke er til fodbold, findes der også mange andre muligheder for at holde en aktiv ferie. Nedenfor følger et udvalg af de aktiviteter, området byder på: DYKNING Vandet omkring Budva Riviera er meget klart, hvilket gør det til et ideelt sted at dykke. Vandtemperaturen er forholdsvis høj - som regel altid over 20 grader om sommeren. Der er rig mulighed for at se flotte, farvestrålende fisk under havets overflade. I havet omkring øen kan I også være heldige at se forskellige skildpadder og rokker. Kontakt jeres rejseleder for yderligere information. TENNIS I kan spille tennis på flere af vores hoteller. Hvis det ikke er muligt på netop jeres hotel, kan I ofte leje en bane på nabohotellet. Forhør jer gerne hos receptionen, der kan være behjælpelige med at bestille tid osv.

SUPERMARKEDER Hvis I holder ferie i lejlighed og gerne vil købe ind til madlavning, findes der en række større supermarkeder med et bredt udvalg af internationale varer.

17


18

PRAKTISKE OPLYSNINGER - FALK LAURITSEN REJSER

Der er selvfølgelig også flere minimarkeder med et begrænset udvalg af dagligvarer, men oftest er priserne en smule højere end i de store supermarkeder. Af større supermarkeder finder I bl.a. Mega Market, Roda Market, Maxi eller Voli.

TAXA I kan vælge at komme til jeres bestemmelsessted med taxi. Disse findes overalt i området og er oftest hvide. I kan benytte jer af taxaholdepladserne, som I finder rundt omkring i byen bl.a. på hovedgaden, eller I kan praje en taxa på gaden. I kan også få receptionen eller f.eks. restauranten til at ringe efter en taxa. Vær dog opmærksom på, at et mindre beløb pålægges prisen, når taxaen bestilles. De kører alle efter taxameter, og prisen er lidt lavere, end vi kender fra Danmark. En taxa kan bestilles på telefonnummer: +382 91555. TELEFON For at ringe til Danmark fra Montenegro skal I taste 0045 foran det danske nummer. Vær opmærksom på, at det kan være meget dyrt at ringe fra hotelværelset. Priserne for at benytte hoteltelefonen kan oplyses i receptionen. Vær opmærksom på, at de danske mobilselskaber kan opkræve en høj takst for at benytte mobiltelefonen i udlandet. Mange mobilselskaber opkræver desuden en afgift for at modtage opkald på en dansk mobiltelefon i udlandet. Skal I ringe til et montenegrinsk telefonnummer fra en dansk telefon, skal I taste 00382 foran nummeret.

TIDSFORSKEL Der er ingen tidsforskel fra Danmark til Montenegro. TURISTINFORMATION Der findes en turistinformation i centrum af både Budva og Petrovac. Turistinformationerne i begge byer har åbent mellem 08.00-20.00. Lukket søndage. TYVERI Vi ser desværre af og til, at vores gæster bliver bestjålet, og derfor opfordrer vi jer til selv at forebygge dette. For at minimere risikoen for tyveri foreslår vi følgende: Lej en safeboks på hotellet til opbevaring af penge og værdigenstande Sørg for ikke at have flere kontanter på jer, end I har råd til at miste Brug en pengekat/et mavebælte. Lad jer ikke narre af blomsterpiger el. lign. Vær opmærksom, når I opholder jer på steder med mange mennesker. Lommetyven er oftest på spil i områder med større menneskemængder.


FALK LAURITSEN REJSER - - NØØØJ, DET’ FOR BØRN

Nøøøj,

det’ for børn Når børnene har en god ferie – så har forældrene det også. Og børnene stiller helt særlige krav til en god ferie. Derfor har vi uddannet vores rejseledere i børnehøjde, så de kender de bedste strande, ved hvor I kan lege hele dagen – og hvor I får de bedste is. Vi tilbyder vores Nøøøj, det’ for børn-service på alle rejsemål med 24-timers rejselederservice. Uddannet i børnehøjde Alle vores rejseledere er uddannet til at give en god ferie for hele familien – og tage sig ekstra godt af de mindste. Så de ved præcis, hvad der gør en ferie god for både de allermindste, de lidt ældre og de største børn. Glade børn med i prisen Når I rejser med All Inclusive, får I mad og drikkevarer – og glade børn med i prisen. Så kan hele familien få deres livretter – og I skal ikke bruge tid på at finde en restaurant, når sulten melder sig. Falken Laurits Vi har verdens sødeste maskot; Falken Laurits. En sød, lille fyr, der har fløjet det meste af verden rundt, og som guider jer til Falk Lauritsen Rejsers mest børnevenlige oplevelser.

Flyv med børn På falklauritsen.dk får I 6 tips til en god flyrejse med børn

De allerbedste tips På falklauritsen.dk finder I altid de bedste tips til jer, der rejser med børn, til jeres konkrete rejsemål. Her kan I finde inspiration til udflugter, aktiviteter, restauranter og hoteller – og selvfølgelig hvor I får de bedste is.

19


20

LÆGEHJÆLP - FALK LAURITSEN REJSER

LÆGEHJÆLP I tilfælde af sygdom er I meget velkomne til at kontakte jeres rejseleder, som vil være jer behjælpelig i forhold til lægehjælp. I kan dog også selv vælge at tage kontakt til lægen. Dette kan gøres ved henvendelse i receptionen, som kontakter lægen. Lægen vil normalt komme ud på hotellet og medbringer oftest den nødvendige medicin. Vær opmærksom på at det ikke altid er samme læge, som vi har kontakt til. Ved behandling på hospitalet skal I medbringe pas og kreditkort. Har I tegnet forsikring ved Gouda gennem Falk Lauritsen Rejser, kan I mod aflevering af kvittering og recept i de fleste tilfælde få refunderet udgiften allerede i Montenegro. Kontakt venligst jeres rejseleder for yderligere oplysninger.

Vi gør opmærksom på, at medicinen kun kan refunderes, hvis den er receptpligtig, og den ikke skal helbrede en sygdom, I havde før rejsens start. Bemærk venligst, at I af såvel forsikringsmæssige hensyn som af hensyn til videre behandling i Danmark selv skal være opmærksomme på at få en kopi af journalen med hjem.


FALK LAURITSEN REJSER - SHOPPING & INDKØB

SHOPPING & INDKØB I løbet af jeres ferie i Montenegro er det nærliggende at købe forskellige souvenirs og ferieminder med hjem til Danmark. Der er flere ting, som er typiske for Montenegro. Prisniveauet i Budva er efterhånden på niveau med de danske priser - det har dog stadig sin charme at købe feriesouvenirs og specialiteter med hjem. Nogle af de mest attraktive køb i Montenegro er blandt andet de kulinariske souvenirs. I kan finde et stort udvalg af rakia, lokalproduceret vin, Njegusi-skinken, honning og ikke mindst olivenolie. Budva er det største handelscentrum langs kysten, som byder på et spændende udvalg af indkøbsmuligheder. De fleste butikker ligger placeret omkring centrum, hvor der ved TQ Plaza ligger flere nyere forretninger som f.eks. butikker med tøj og sportsartikler.

Butikkerne i dette center handler primært med mærkevarer. Lige bagved TQ Plaza ligger det lokale marked hvor der er god mulighed for at erhverve sig nogle af de lokale specialiteter. Hele vejen langs strandpromenaden er der fyldt med hyggelige caféer og restauranter. Derudover er der et spændende udvalg af souvenirbutikker, der har alt lige fra tøj, smykker, tasker og lokale produkter til uldsokker og hæklede duge.

21


22

DET MONTENEGRINSKE KØKKEN – FALK LAURITSEN REJSER

Det montenegrinske

KØKKEN

Det montenegrinske køkken byder på mange spændende smagsoplevelser på grund af de forskellige landskabstyper. I de nordlige dele af landet vokser friske bær, krydderurter og vilde svampe, mens de sydlige dele er kendt for friskfanget fisk og skaldyr. Et stort udvalg af oste og røget kød spises som forret eller frokost. Stort set alle råvarer er økologiske og lokalproducerede.

Forretter NJEGUSHKA PRSHUTA: Den røgede skinke fra Njegushi er nok Montenegros mest kendte madvare. I de små bjerglandsbyer ud for kysten går grisene i frie naturområder, og her kan I få den bedste skinke, der kan købes for penge. De specielle forhold under selve skinkeproduktionen, placeringen højt oppe i bjergene og saltet i luften, som kommer fra havet, giver skinken den kendte og karakteristiske smag. Skinken spises oftest som forret med lokale oste og oliven. SUPPE: På alle restauranter serveres supper til forret. Dette er en gammel tradition fra bjergområderne, hvor landsbyernes indbyggere udnyttede alle ressourcer og kogte supper på det spild, der var ved den øvrige madlavning.

Der bliver serveret mange forskellige varianter, men i Budva og de andre byer ned til kysten får I som regel en rigtig god fiskesuppe. MARINADA: Denne lækre dressing består i sin simpelhed blot af olivenolie, persille og masser af hakket hvidløg. I får på alle montenegrinske restauranter serveret denne med friskbagt brød som en forret, inden hovedretten er klar.

Hovedretter CEVAPCICI: Denne ret består af hakket svine- og oksekød blandet med masser af krydderier, der grilles. Navnet kommer oprindeligt fra ordet kebab, hvilket er ganske passende for denne ret, da den minder utroligt meget om den tyrkiske kofta-kebab.


FALK LAURITSEN REJSER - DET MONTENEGRINSKE KØKKEN

23

Desserter Retten kom til Montenegro med tyrkerne under den osmanniske udvidelse til det sydøstlige Europa og er sidenhen blevet til en nationalret, som oftest bliver serveret med rå løg, cremefraiche og fladbrød. FISK: I og omkring Budva Riviera er det umuligt at undgå de mange restauranter med friske fisk og skaldyr. Der bliver serveret alle typer fisk fra Middelhavet, men også fisk fra den store ferskvandssø, Skadar, finder I mange steder i byen. Fiskene bliver ofte grillet med forskellige krydderier og krydderurter, f.eks. rosmarin, persille, basilikum, citron og hvidløg. BLÆKSPRUTTESALAT: Blæksprutterne er altid friskfangede og bliver serveret med forskellige blandede salater. Ofte grønne salatblade, forårsløg og friske tomater. Denne lette salat er perfekt som frokost i sommervarmen.

PRIGANICE: De søde brødkugler er lette at spise efter en tung hovedret og bliver ofte serveret med honning, ost eller hjemmelavet syltetøj. ŠAMPITA: En traditionel montenegrinsk kage, som er lavet på tynde bunde vendt i sirup, toppet med en speciel type creme lavet på skumfiduser, og som mest af alt minder om guf.

LAM I MÆLK:Denne ret er Montenegros nationalret. Den bliver ikke spist lige så ofte ved kysten som oppe i bjergene. Lammet bliver kogt flere timer i hjemmelavet mælk og serveres med kartofler og forskellige krydderier. Når man koger lam i mælk, mister kødet den meget intense smag, som nogle kalder ”smagen af uld”. Denne ret kan derfor anbefales til alle - også de af jer, som normalt ikke er så vilde med lam.


24

GODE RESTAURANTER - FALK LAURITSEN REJSER

GODE RESTAURANTER I Montenegro er der et stort udvalg af spændende restauranter. Nedenfor præsenterer vi et udsnit af landets mange spisesteder og restauranter. JADRAN Denne populære restaurant ligger på strandpromenaden og er en af de ældste restauranter i Budva. Den er anbefalet af rejsearrangører og har et meget blandet menukort med lidt for enhver smag. Al maden er tilberedt med største omhu og servicen er altid helt i top. OBALA Ligger i vandkanten på Slovenskastranden i Budva. Den er åben fra tidlig morgen til sen aften. Her serveres fisk, kødretter, lokale specialiteter og pizza. Denne restaurant egner sig også særligt godt til at slå sig ned og tage en kop eftermiddagskaffe og nyde livet på strandpromenaden.

PASTROVICI Her kan I nyde den formidable udsigt over Adriaterhavet, mens solen går ned i baggrunden. Den hyggelige restaurant ligger lidt udenfor Becici, så vi anbefaler, at I ringer og bestiller bord og tager en taxa derud. I kan altid regne med god mad, god vin og underholdning fra værten selv. Telefon: +382 33 468 162 MEDITERANEO Fiskerestauranten ligger på strandpromenaden i Petrovac og er, som navnet indikerer, specialist på frisk fisk fanget i Middelhavet. Her serveres altid friske delikatesser fra havet – grillet fisk, risotto med skaldyr og pasta med skaldyr er bare få eksempler på de mange lækre retter, der tilbydes her.


FALK LAURITSEN REJSER - DRIKKEVARER

DRIKKEVARER De lækre specialiteter i Montenegro skal naturligvis ledsages at et spændende udvalg af drikkevarer, der matcher retterne. I kan sagtens drikke øl og sodavand til de fleste retter, men vi foreslår, at I også prøver nogle af de mere lokale, spændende drikkevarer, som de lokale foretrækker. VIN Montenegro har et stort udvalg af vine landets størrelse taget i betragtning. Den mest kendte er Vranac Pro Corde, en rødvin, der er produceret af Montenegros største vingård, ”Plantaze 13. jul”. Den er efter manges mening den bedste vin i det tidligere Jugoslavien. JUICE Montenegros varme, men også våde klima danner perfekt grobund for et stort udvalg at frugttræer. Appelsin-, citron-, hyben og druejuice er nogle af de mest almindelige typer. I kan næsten altid regne med, at juicen er frisk og økologisk. RAKIJA SLIVOVITZ Disse fine ord betyder blommebrandy og er et stort hit i Montenegro. Alle lokale montenegrinere har en flaske hjemmebrændt blommebrandy stående derhjemme – fx for at byde gæster. Den populære drik er sød i smagen og stærk i halsen.

25


26

FALK LAURITSEN REJSER - OPLEVELSER I MONTENEGRO

Oplevelser i

Montenegro Oplevelser skal deles med dem, du holder af. Falk Lauritsen Rejser tilbyder jer spændende oplevelser til nogle af områdets mest interessante seværdigheder. Her finder I vores udflugtsprogram med beskrivelser af udflugterne. I kan købe billetter til udflugterne efter informationsmødet, hos jeres rejseleder på hotellet/lejlighedskomplekset eller bestille dem på servicetelefonen. I skal tilmelde jer udflugterne hos rejselederen inden kl. 13.00 senest dagen før, udflugten finder sted og gerne tidligst muligt, så I undgår udsolgte udflugter. Bemærk, at I også skal betale, når I tilmelder jer. I kan betale med euro eller Visa/Dankort. Udover Falk Lauritsen Rejsers egne udflugter byder Montenegro på museer, skønne strande og andre oplevelser i naturen, som I kan udforske på egen hånd. Hos jeres rejseleder kan I få inspiration og information om landets mange muligheder. Falk Lauritsen Rejser forbeholder sig ret til at aflyse udflugter som følge af dårligt vejr eller manglende tilmeldinger. Programændringer kan forekomme.

Montenegros skatte

En kulturel, historisk og udforskende tur, der giver jer chancen for at lære en masse om landets kontraster og forskelligheder samtidig med, at I kommer helt tæt på den dramatiske og smukke natur. En tur, der byder på masser af udsigtspunkter og mulighed for at få taget de allerflotteste feriebilleder af bl.a. den gamle royale hovedstad, Cetinje.

Her havde landets første og eneste konge, Nikolas sit palads. Vi besøger selvfølgelig dette palads, hvor det ”rigtige” Montenegro blev grundlagt. Vi kører langs stejle skråninger op i bjergterrænet og stopper på vejen i den lille bjerglandsby, Njegusi, som er moderstedet for den kendte og velsmagende røgede skinke. Her bliver vi budt indenfor i en af de små, lokale restauranter, hvor vi kommer til at smage på den lokalproducerede ost, mjød, vin og selvfølgelig den kendte, røgede skinke. Vi kommer på denne smukke bustur bl.a. også forbi den historiske by, Kotor. En middelhavsperle, hvis grundlæggelse startede tilbage i middelalderen og som i dag er under UNESCOs beskyttelse. Vi krydrer udflugten med interessant information om Montenegro og dens gæstfrie befolkning og deres levevis. Montenegros skatte er for jer, der ønsker at se lidt mere af Montenegro og komme lidt tættere på lokalbefolkningen og opleve de små bjergbyer, hvor turismen endnu ikke er nået ud.


FALK LAURITSEN REJSER - OPLEVELSER I MONTENEGRO

Dubrovnik

I nabolandet, Kroatien, ligger middelalderbyen Dubrovnik. Denne perle på Adriaterhavets kyst var i middelalderen centrum for hele områdets kultur og handel og giver os et fantastisk billede af, hvordan folket på denne tid levede og handlede på disse kanter.

Albanien

Dubrovnik bliver ofte omtalt som Adriaterhavets perle - ikke uden grund. Den idylliske middelalderby er på UNESCOs verdensarvsliste over bevaringsværdige steder og er den bedst bevarede middelhavsby fra denne tid. Byen er rig på kulturelle monumenter, og en guidet tur her vil tage jer med på en rejse tilbage til dengang, der var fyldt med liv, underholdning og handel i de gamle gader. Vi kommer bl.a. forbi det franciskanske kloster, hvor vi finder et apotek, der går helt tilbage til 1400-tallet. Vi sørger selvfølgelig for, at der er tid på egen hånd til at suge de mange indtryk i den gamle by til sig, gå på shopping, nyde en kop kaffe på en af de mange fine caféer eller besøge et af byens mange museer. Busturen til Kroatien er en mageløs oplevelse for naturelskere, og udsigten over Kotor-bugten, som vi krydser med færge, er fuldstændig enestående. Efter besøget i det spændende naboland vender vi næsen hjemad og kører tilbage mod Montenegro og hotellerne i Budva Riviera.

Vi kører langs kysten mod syd igennem byerne Petrovac, Bar og Ulcinj, som er den sydligste by i Montenegro. Her har europæiske og østerlandske kulturer mødtes gennem tiden og skabt et helt særligt miljø med unikke traditioner og særlige sammenhold. Vejen fra Ulcinj til grænsen tager os gennem gamle landsbyer beboet af albanere. Vi krydser grænsen i området Sukobin og fortsætter vores rejse gennem små, albanske landsbyer nær de tre floder, Buna, Drini og Kiri, som omkredser det gamle fort, Rozafa. Vi kommer til Skadar, som er navnet på byen ved Skadar sø og den gamle markedsplads, som er centrum for den middelalderlige borg. Vi besøger det arkæologiske museum med ting fra bronzealderen og græske og romerske perioder. Desuden oplever vi et gammelt bosted fra bronzealderen som eksisterede ca. 4000 år f.Kr.

På denne udflugt har I den unikke mulighed for at besøge nabolandet Albanien. Et land, som er rigt på kulturarv og traditioner, og som har været isoleret fra resten af verden i mere end 50 år af det tyvende århundrede.

Efter at have besøgt Skadar bliver der serveret frokost på en lokal restaurant i området, hvor vi nyder specialiteter fra det traditionelle, albanske køkken. Efter frokosten går turen samme vej tilbage gennem de smukke omgivelser til Montenegro.

27


SKÅN MILJØET

e håndbog Genbrug denn én du eller giv den til på ferie al sk kender, som o gr ne te on iM

BADEFERIE MED OPLEVELSER FOR BÅDE STORE OG SMÅ!

Læs mere om vores mange spændende rejsemål og få inspiration til jeres næste ferie på

falklauritsen.dk Tlf. 70 10 26 88

Montenegro  

Dramatisk historie, sorte bjerge og skønne strande. Læs mere om Montenegro her!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you