Issuu on Google+

falk lauritsen rejser – XXXXX

1

mallorca

middelhavets perle

Praktisk information

Spisesteder

Oplevelser & udflugter


Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Mallorca. Vi håber, I har fundet jer godt til rette, slapper af og nyder jeres ferie. Denne håndbog indeholder mange informationer om øen, som vi håber, I får glæde af i løbet af jeres ferie. Vi gør dog opmærksom på, at omtalte restauranter og forretninger samt andet udleveret materiale er nævnt som forslag, og dermed ikke er et udtryk for vores anbefaling af det pågældende sted. Har I yderligere spørgsmål, vil jeres rejseleder altid være behjælpelig. Vi ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Med venlig hilsen Falk Lauritsen Rejser

Service inkluderet hos Falk Lauritsen Rejser Informationsmøde I inviteres til informationsmøde, hvor vores rejseledere giver jer en række praktiske informationer og oplysninger om Mallorca og fortæller om øens mange oplevelsesmuligheder. Desuden bliver I præsenteret for vores spændende udflugter, som I har mulighed for at tilmelde jer i løbet af ugen. Endvidere bliver der lejlighed til at få svar på de spørgsmål, som I eventuelt måtte have i forbindelse med jeres ferie.

Mød jeres rejseleder Vores rejseledere besøger flere gange ugentligt jeres hotel/ feriekompleks, med mindre I rejser ”På egen hånd”. De nærmere angivne tidspunkter kan ses i informationsmappen i/ved receptionen.

24-timers servicetelefon Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejselederne på hotellet på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder på servicetelefon hver dag fra kl. 09.00-18.00. Bemærk, at telefonen kun må benyttes i nødstilfælde efter kl. 18.00 og frem til kl. 09.00. Nord (Alcudia/Can Picafort) Tlf.: +34 626 302 901 Syd (Palmanova/Magaluf/Santa Ponsa) Tlf.: + 34 626 459 762


falk lauritsen rejser – indhold

Indhold Spanien

4

Mallorca

6

Alcudia

7

Puerto De Soller

8

Can Picafort

9

Palma Nova/Magaluf

10

Palma

11

Cala D’or

12

Santa Ponsa

13

Flora & Fauna

14

Top 5 seværdigheder

16

Praktiske oplysninger

18

Læge

26

Shopping & Indkøb

27

Det græske køkken

28

Gode restauranter

30

Drikkevarer

31

Oplevelser på Mallorca

32

3


4

spanien – falk lauritsen rejser

spanien Landet med de fascinerende landskabe Kastagnetternes smældende puls blander sig med den sortklædte danserindes trampende hæle og publikums spontane olé. Sangerens ansigt fortrækkes i koncentration og smerte, mens hænderne skiftevis paraderer henover guitarens strenge eller istemmer håndklapperne, der sidder tæt rundt om i det lille, lavloftede lokale. Sveden driver fra deres ansigter. Forestillingen er tæt på klimaks. Alle har overgivet sig. De store følelsers land Spanien er fuld af store dramaer – fra tyrefægterarenaen over fodboldstadionet til de små flamencoklubber, hvor følelserne får frit løb. I kraft af en fortid som rig kolonimagt har Spanien med sit sprog og sin kultur præget store dele af verden, herunder især Latinamerika, men påvirkningerne er også kommet den anden vej. Spaniens signaturdans rummer for eksempel træk fra andre musik- og dansekulturer, herunder maurernes – de muslimer, som fra 711 og de efterfølgende 800 år var med til at udbrede den arabiske verdens videnskab og kunst i Europa og gøre Andalusien til et kulturcentrum. Øerne, landet og rejsemålene Spanien ligger på den iberiske halvø i det sydvestlige Europa og er det fjerdestørste land på kontinentet. Foruden fastlandet består Spanien af flere store øer – Balearerne i Middelhavet, De Kanariske Øer i Atlanterhavet samt enklaverne Ceuta og Melilla i Marokko på den afrikanske nordkyst.


falk lauritsen rejser – spanien

5

Fakta om Spanien Befolkning: ca. 45 millioner Hovedstad: Madrid (ca. 3,2 mio. indbyggere) Religion: Mere end 90 procent af indbyggerne er romersk-katolske. Højderekord: Madrid ligger i 646 meters højde og er dermed den højest beliggende hovedstad i Europa Færre børn: I de seneste år har Spanien udviklet sig fra at være et af de børnerigeste lande i Europa til nu at have en af de laveste fødselsrater. Kvinder føder kun i gennemsnit 1,3 børn mod 1,8 i Danmark. En af forklaringerne er høj arbejdsløshed og stigende huspriser.

FRANKRIG

PORTUGAL Madrid Menorca

SPANIEN Ibiza

Mallorca

DE KANARISKE ØER

Størst er Mallorca med ca. 850.000 indbyggere – kendt for sine skovklædte bjerge, stejle klipTenerife Lanzarote pekyster og drypstenshuler, der i århundreder La Gomera har været genstand for videnskabelig interesse. Fuerteventura Gran Canaria

Gran Canaria – den tredjestørste af de kanariske øer – er berømt for sine sanddyner og naboøen Fuerteventura for sine aloe vera-plantager, smukke vulkanske landskaber og nogle af Europas bedste badestrande.

Vulkanøen Tenerife er kendt for at huse Teide, som er Spaniens højeste bjerg og verdens tredjestørste vulkan. Og La Gomera kan prale af sine stejle, grønne bjergterrasser, af nationalparken Garajonay der bugner af laurbærtræer - og af, at det var her, Columbus provianterede, inden han tog på sine farefulde togter over Atlanten for at finde bagvejen til Indien.


6

mallorca – falk lauritsen rejser

mallorca

Middelhavets perle, som mange ynder at kalde Mallorca, er den største af de fem Baleariske øer. Øen har et areal på 3640 km2, og den imponerende kyststrækning strækker sig over godt 550 km. På Mallorca bor ca. 850.000 indbyggere, hvoraf ca. 396.000 bor i hovedstaden Palma. Mallorca er opdelt i 53 kommuner fordelt på tre geografiske områder: Sierra de Tramuntana, er den viltre bjergkæde, som strækker sig på øens nordvestlige side fra byen Andratx til Cap de Formentor. La Montañas imponerer med mange bjergtinder og er Mallorcas højeste bjergkæde. Det er også her, I finder øens højeste punkt Puig Major, hvor I om vinteren kan opleve sne på toppen af det 1445 meter høje bjerg. Nogle af Mallorcas mest charmerede og gamle byer ligger også i dette område, bl.a. Valldemosa, som i dag er mest kendt for klostret La Cartuja, hvor komponisten Chopin boede i vinteren 1838-39. Længere mod nord gennem bjergene, ligger den hyggelige by Sollér om-

givet af citrusplantager. Herfra kan I stige på det gamle veterantog, som kører til havnebyen Puerto de Sollér, der er et yndet feriested, hvor cafélivet nydes i fulde drag. Sierras de Levante er den laveste bjergkæde på Mallorca og strækker sig på øens sydøstlige side, hvor bjergene ligger som høje knolde i det ellers flade landskab. På øens østside kan I opleve smukke udsigtspunkter og cala’er (små bugter) med små strande. Midt mellem de to bjergkæder Sierra de Tramuntana og Sierra de Levante, breder Es Pla, Mallorcas lavland sig. Området er præget af frugtbare sletter, hvor mallorcinerne dyrker deres landbrugsprodukter, som kan høstes op til tre gange om året. Es Pla er også kendetegnet ved de charmerende gamle gårde, der med primitive vindmøller pryder landskabet.


falk lauritsen rejser – alcudia

7

Alcudia

Ca. 3,5 km. fra Bodrum ligger Gümbet, og grænsen mellem de to byer kan være svær at finde. Gümbet b­ etyder ”vand­cisterne”, og byen har fået n ­ avnet efter de utallige ­cisterner i området, der ­opsamler ­regnvand.

Alcudia byder på mange muligheder og aktiviteter for feriegæster, som har valgt den nordlige del af Mallorca som feriedestination. Ønsker I at opleve byens historie, eller vil I hellere se naturen og dyrelivet, kan I gøre det direkte fra byen. Foretrækker I derimod bare at slappe af, kan I nyde områdets dejlige, fine sandstrand med roligt vand ud til det herlige Middelhav. Området byder også på levn fra både arabernes og romernes tid, som stadig kan opleves den dag i dag. Byens navn er af muslimsk oprindelse, til trods for at byen først blev grundlagt efter den katolske erobring af øen. Flere år efter fik byen tilnavnet “Den trofaste by”. Alcudia er opdelt i tre områder: Den oprindelige, gamle by Alcudia ligger et par kilometer inde i landet, og her kan I opleve den charmerende midtby med rester af den gamle bymur, som for ca. 2000 år siden omkransede hele bykernen. I den gamle bydel er der marked ca. to gange om ugen, og hyggelige restauranter og barer i traditionel spansk stil præger de charmerende gader. Det andet område er havnebyen Puerto de Alcudia, hvor ferielivet leves. Restauranter og butikker ligger dør om dør på den ene side af strandpromenaden og et mylder af små fiskerbåde og sejlbåde på den anden side. Den tredje del er feriebyen er Playa de Alcudia. Her kan I virkelig slappe af ved den fantastiske strand, der begynder ved Puerto de Alcudia og samtidig nyde feriestemningen på Dollargaden, hvor I finder livemusik og masser af dans om aftenen. På stranden er der gode muligheder for forskellige vandsportsaktiviteter som f.eks. vandcykling, vandski og meget andet.


8

puerto de soller – falk lauritsen rejser

puerto de soller Den charmerende havneby ligger gemt på vestkysten i Mallorcas største bjergkæde Sierra de Tramuntaña ca. 3 kilometer fra byen Sollér. Byen ligger i læ og er kendt som den varmeste by på øen, hvor citron- og appelsintræer står side om side i en skøn forening med oliventræerne og har derfor også fået tilnavnet ”Den gyldne by”

Byen ligger i naturskønne omgivelser, men byder også på et rigtigt ferieparadis med skønne badestrande. Fra havnen i Puerto de Sollér kører den gamle sporvogn til byen Sollér. En nostalgisk togtur, hvor tankerne henledes til datidens transportformer, mens I passerer det smukke landskab på turen til Sollér. I byen er der forskellige indkøbsmuligheder med bl.a. et marked, hvor I kan købe frisk fisk og grøntsager. Sollér byder desuden på et udvalg af souvenirbutikker og små butikker med lokalproducerede varer. Hvis I ønsker et større udvalg af butikker, kan I tage ind til øens hovedstad Palma de Mallorca, enten med veterantoget via Sollér eller med bus, som kører flere gange dagligt. Langs stranden og havnen ligger et stort antal hyggelige og charmende fortovscaféer og restauranter med spændende retter, tapas og mallorcinske specialiteter på menukortene, som i kan nyde under parasollerne, mens lokale spillemænd sørger for den rette stemning. Byens varme klima, spanske stemning og flotte naturomgivelser danner rammen om dette fantastiske feriested.


falk lauritsen rejser – can picafort

Can picafort Den lille kystby Can Picafort ligger midt i Alcudiabugten i udkanten af nationalparken S’Albufera. Byen strækker sig ca. 3 km langs kysten. Byens historie kan dateres til 1860, hvoraf bymidten er den ældste del. Udover et udbud af hoteller er bybilledet præget af private boliger med blomster på terrassebordene og rigtig lokalt liv. Strandpromenaden er meget hyggelig og rolig, og da det ikke er tilladt at køre med biler, cykler og larmende knallerter, indbyder promenaden til rolige og romantiske gåture. Parallelt med stranden ligger hovedgaden Paseo Colom, hvor I

finder alt lige fra keramik, læder og smykkebutikker til spillehaller, restauranter, barer og diskoteker. På hovedgaden finder I også de store supermarkeder, Mercadona og Eroski. I Can Picaforts havn ligger de store lystbåde side om side med de små mallorcinske fiskerbåde. Can Picafort er en hyggelig by med en god blanding af turisme og ægte mallorcinsk charme. I byen er der bl.a. mulighed for at leje cykler og spille minigolf.

9


10

palma nova/magalluf – falk lauritsen rejser

Palma Nova/ Magalluf Det som især tiltrækker så mange besøgende er de gode strande samt områdernes mange aktiviteter for besøgende i alle aldre. Palma Nova og Magalluf er to af de mest yndede feriesteder på Mallorca. Især de gode strande og områdernes mange aktiviteter tiltrækker mange besøgende i alle aldre. Oprindeligt var de to byer naturligt adskilt af pynten, men nu er de faktisk vokset helt sammen til en by. Der er dog en lille forskel mellem dem. Palma Nova er den roligste del, og alligevel finder I her et mangfoldigt udvalg af barer, cafeer, restauranter langs den dejlige strandpromenade. Her er også mange forskellige butikker, hvor I kan finde alt, hvad I kan tænke jer.

Det er blandt andet i Palma Nova, at I kan få jer et hyggeligt slag minigolf i aftentimerne i det imponerende “Golf Fantasia” med 54 huller. Magalluf, derimod, er kendt som stedet, der aldrig sover i sommerperioden. Det er her, I finder de to berømte bargader, hvor festen først slutter ud på de tidlige morgentimer. Men her er også massevis af hyggelige restauranter og butikker langs med strandpromenaden, som er en forlængelse af stranden i Palma Nova. Magalluf byder også på forlystelser som f.eks. “Aquapark” og “Western Water Park” i udkanten af byen.


falk lauritsen rejser – palma

Palma Øens hovedstad har en historie, som går mere end 1000 år tilbage. Dengang kunne udefrakommende kun besøge byen via søvejen. På havnefronten hæver den gotiske katedral La Seu sig stolt over bymurene, som om den skuer ned på kongeslottet, der blev rejst af arabiske herskere og senere ombygget af kristne konger.

stuer. Århundredet senere blev denne bydel bebygget af Palmas velstående catalanske handelsmænd, der opførte deres byejendomme med store atrier og yndefulde arkader. Øst herfor findes den jødiske ghetto, hvis smalle, krogede gyder synes at fornægte ghettoens enorme betydning i 1300-tallet, som et af Europas førende centre for kartografi. Gammel værdighed indgår i harmonisk blanding med moderne stilarter. Palma ligger lige i midten af en både dyb I Palma kan I også opleve den middelalderlige og bred bugt, som er blevet et af de mest efterspurgte turistområder i Europa. Indtil børs samt sø- og handelsretten fra 1600-tallet til minde om Palmas maritime betydning i for- 1950erne skete der ikke den store udvikling langs kysten, men i dag præges området af dums tid. På bjergtinden over havnen troner motorveje, strandpromenader og hoteller. slottet Bellver med det gamle kirkespir som kronen på værket. For ca. 15 år siden anlagde Domkirken og borgen, som engang dominerede omgivelserne, er nu kun pletter på man byens flotte Park, Parc de la Mar, hvor landkortet. den kunstige sø på inddæmmet land neden for katedralen har forstærket effekten af de Hvis I spadserer en tur på Paseo Marítimo, gyldne sandsten, der spejles i havoverfladen. kan I nyde den flotte udsigt til lystbådehavFra katedralen kan I følge den gamle bymur, nene. I kan også besøge en af de utallige caféer som den ældste del af byen ligger gemt bag. eller restauranter, der findes langs havneproI gamle dage kaldte araberne denne del for Medina Mayurka, som var et udsøgt sted med menaden og få lidt godt at spise eller drikke, mens I nyder udsigten. hyggelig gadebelysning og velbesøgte bade-

11


12

cala d’or – falk lauritsen rejser

cala d’or

Cala D´Or betyder den gyldne bugt. Et navn, som passer meget godt til denne charmerende ferieby på Mallorcas østkyst. Størstedelen af bygningerne i dette område er hvidkalkede, hvilket giver byen en helt unik atmosfære. Området kan opdeles i tre hovedområder: centrum af Cala D´Or, Cala Egos og Cala Ferrera. Denne meget stilfulde by har egen havn, hvor et stort antal flotte og eksklusive lystyachter lægger til kaj. I området omkring Cala D’Or er der mange skønne bugter side om side i det tætpakkede strandområde med krystalklart vand. Santanyi er den nærmeste større by. Her får I gode muligheder for at shoppe.

Ønsker I et større udvalg af forretninger, er et godt udgangspunkt øens hovedstad, Palma, som ligger ca. 65 km vest for Cala D´Or. Busserne kører dagligt fra Cala D’Or til Palma. Den charmerende fiskehavn Porto Petro ligger kun 5 minutters kørsel fra Cala D´Or, men I kan også tage turen med minitoget. Langs havnen findes et godt udvalg af små, hyggelige fiskerestauranter, som også byder på et godt udvalg af nationale retter, som fx risretten paella. Byens stemning og de flotte naturområder danner rammen om dette skønne feriested.


falk lauritsen rejser – santa ponsa

Santa ponsa

Santa Ponsa er en dejlig lille ferieby med en livlig atmosfære, især om sommeren, hvor feriegæster fra hele verden strømmer til og feriepulsen stiger flere grader. Der er masser af cafeer og restauranter langs stranden og mange små barer at vælge imellem. Selvom Santa Ponsa har taget springet fra fiskerleje til ferieby har man alligevel formået at bevare følelsen af ​​en autentisk fiskerby, og der er en hyggelig lystbådehavn at slentre rundt i. I området omkring Santa Ponsa finder I flere velholdte golfbaner, og Magalufs hektiske byliv er kun en kort taxatur herfra.

Dejlig strand i Santa Ponsa Santa Ponsas brede strand er hvid og pulveragtigt og er flankeret af fyrretræer, der giver en naturlig skygge i de varmeste timer. Ved stranden er der mulighed for at leje vandcykler eller jet ski - men det er også godt at bore tæerne ned i sandet og bare slappe af.

13


14

flora & fauna – falk lauritsen rejser

flora

På Mallorca oplever I et meget varieret planteliv. Der er registreret mere end 1500 forskellige plantearter. Oftest forbinder man Mallorca med mandeltræer, oliven og appelsin, men her findes også mange andre træer, som f.eks. johannesbrød, citron, fersken og nåletræer samt pinje og cypres. Mallorcas kalkrige undergrund giver en raffineret flora med pragtfulde planter som f.eks. orkideer. Mange af de potteplanter, vi har hjemme i Danmark, finder I mange steder hernede som buske eller træer, og blomstringstiden er en stor, visuel oplevelse.

ask, mastiktræ og orkideerne, og fra april til midten af maj er højsæson for blomstring af soløjetræerne, spansk gyvel, tamarisk, torngyvel og figenkaktus. Johannesbrødtræet samt en del løgplanter blomstrer fra slutningen af september, når efterårsregnen så småt sætter ind. Senere på året er det svampetid. I kan plukke svampe fra omkring midten af oktober og frem til først i december. Oliven plukkes to gange om året omkring august og september og så igen i november og december måned, hvor de er blevet sorte og anvendes til bl.a. jomfruolivenolie.

Udviklingen følger klimaet, dvs. at mandel-, fersken-, og abrikostræerne samt en del løg og knoldvækster blomstrer i perioden fra december - februar. I marts blomstrer manna-

I bjergene ses vækster som fyr og steneg. I de højest beliggende områder vokser de mindre buske samt mastikstræer, jordbærplanter og kaprifolium mellem træerne.


falk lauritsen rejser – flora & fauna

Fauna

På Mallorca findes der meget få vilde pattedyr. I øde bjergegne kan I opleve vilde geder og plettede desmerkatte. Øens to største pattedyr er skovmåren og genetten. I har størst chance for at se de vilde harer og kaniner, som jages - se skiltningen langs vejene (sort og hvid firkant). Ingen af øens dyr er farlige for mennesker, dog kan myggen være en generende gæst, ligesom de sortbrune kakerlakker. Er I heldige, kan I få øje på de små firben, som kan blive op til omkring 20 cm. Firbenene er som regel bange for mennesker, og bliver de forskrækkede, kan de tabe halen. Oppe i bjergene finder I også skorpioner. De lever ofte i nærheden af husene. Bliver I stukket af en skorpion, er reaktionen oftest som et bistik. Snogen lever også her på øen. Det er den eneste slange-art på øen, og den er ikke farlig.

Der er omkring 300 fuglearter på Mallorca, men fuglelivet er ikke, hvad det har været. Mallorcinerne elsker at gå på jagt, og fra november til marts bliver der skudt mange fugle. Mallorca ligger godt placeret for trækfuglenes mellemlanding, og det er primært disse fugle, I kan se i foråret og sensommermånederne. I området S’Albufera mellem Alcudia og Can Picafort finder I et rigt dyreliv. Besøger I vadeområdet, som er det største på øen, kan I se frøer, krybdyr og insekter i massevis. Her er der også mulighed for at studere fuglelivet fra udsigtstårne. Der er bl.a. mange ænder, flokke af flamingoer, hejrer, ibis-fugle, terner og svaler som holder til i dette område. Hvis I er heldige, kan I også se rørhøg, rød glente, aftenfalk, dværgørn, fiskeørn, munkegrib og den sjældne eleonore-falk.

15


16

top 5 seværdigheder – falk lauritsen rejser

Top 5 seværdigheder arta-grotterne Ved den smukke kyst i Capdepera-området ligger de smukke Artá-grotter og drypstenshuler. Allerede ved den majestætiske indgang træder I ind i et univers af stalagmitter og stalaktitter, som gennem de sidste mange tusinde år har fået lov at udvikle sig i unikke former. Stalagmitter på op til 22 m danner sammen med stalaktitter fra de store bjerglofter rammen om den unikke oplevelse i de store hulrum med det dramatiske lys- og lydshow. palma Mallorcas charmerende hovedstad, som byder på noget for enhver smag. Her kan I besøge Europas tredjestørste katedral, La Seu. Almundeina Paladset var tidligere hjemsted for de arabiske ledere, men er i dag den spanske konges officielle sommerresidens. Castillo Belver er en af Europas få runde borge, hvorfra I har en fantastisk udsigt over Palma by og bugt. I kan også tage en tur i de arabiske bade, som er et af de få levn fra arabernes tid. La Lonja er den gamle handelsbørs bygget i gotisk stil fra 1426-1448. I dag bruges den bl.a. til forskellige udstillinger. LLuc & sa calobra Her kan I besøge Mallorcas helligste sted, nemlig kirken i Lluch, hvor Den Sorte Madonna er placeret. Desuden kan I se, hvordan klostret fra 1900-tallet delvist er omdannet til hotel og opleve de smukke pilgrimsruter omkring klostret. Fra Lluch går turen ad den 12 km lange bjergvej med hårnålesving og et fald på ca. 800 m. for at komme frem til den lille bjergby Sa Calobra, der ligger omgivet af høje klipper.

Frem til 1932 boede der kun få mennesker i Sa Calobra, og deres eneste vej ud af byen var med båd, indtil vejen blev bygget. I dag besøges stedet mest for at opleve hårnålesvingene og se Torrent de Pareis; en imponerende kløft med en lille strand.

alcudias gamle by Alcudia er meget mere end blot strand og daseliv. En tur i den gamle by er som at rejse hundrede år tilbage i tiden.Her oplever I en atmosfære af afslappethed, lokalitet og unikke gamle bygninger. Hele vejen rundt om Alcudias gamle bydel er den ægte bymur stadig bibeholdt. Den står i dag, som den har stået siden 1300-tallet, hvor romerne var på Mallorca. Ved alle indgange ser I palmer, da dette er byens symbol. Inden for murene finder I i de smalle gader interresante butikker med traditionelle varer. Uden for murene kan I opleve romerske ruiner og ikke mindst den gamle tyrefægterarena, som er over 100 år gammel og stadig bliver brugt. la granja I udkanten af den skønne by Esporles som ligger ved foden af Tramuntañabjergene, finder I den gamle herregård La Granja. La Granja var vigtig for maurerne, som dominerede øen fra det tiende til det trettende århundrede. Dengang fandtes et ”Alcarria”; et sted med få huse, som var kendt for vindmøllerne og det fortræffelige vand, der over en strækning på ca. 5,5 km forsvandt ned i jorden for derefter at springe frem igen i naboområdet Canet. Her har været cistercienser-munke, som fik gården overdraget i 1239, hvor de kunne anlægge det første kloster på Mallorca, og senere har herremænd ledet stedet og bygget det op til det, I ser i dag.


falk lauritsen rejser – top 5 sevÌrdigheder

Arta Grotterne

Palma

Lluch & Sa Galobra

Alcudias Gamle By

La Granja

17


18

praktiske oplysninger – falk lauritsen rejser

Praktiske oplysninger Ambassade Se under Konsulat. Apoteker Apotek hedder farmacia på spansk, og de har samme åbningstider som de øvrige butikker. De holder ligeledes lukket i siestaen. Efter lukketid vil der i vinduet på hvert apotek være et skilt, der henviser til det vagthavende apotek, hvor man dog kun kan købe medicin på recept uden for normal åbningstid. Apotekerne holder åbent fra kl. 09.00 til kl. 13.00 og igen kl. 16.30 til kl. 20.00 på hverdage og fra kl. 09.30 til kl. 13.30 om lørdagen. Aviser Enkelte steder på øen kan der i højsæsonen købes danske aviser i et begrænset omfang. Derudover er der mulighed for at købe både engelske og tyske aviser. Aviserne kan købes på nogle hoteller samt i kiosker. badning Mallorca er kendt for de skønne badestrande. Øst for Palma findes flere store, flotte sandstrande. De mest kendte er Can Pastilla i syd, S’Arenal i øst og Alcudia i Nord. Her kan I nyde solen og det flotte Middelhav. Det er dog altid vigtigt at respektere flagene på strandene, da disse fortæller om badesikkerheden.

Sort & rødt flag: Badning forbudt Gult flag: Badning på egen risiko Grønt flag: Badning ok

Bank/ ValutaBankerne har åbent mandag til fredag mellem kl. 08.30 til 14.00. Foran de fleste banker findes kontantautomater, som har døgnåbent. Der kan hæves op til ca. 250 euro om dagen. Hvis I har medbragt danske kroner, som I vil have vekslet, er der masser af muligheder. Bankerne tilbyder den officielle kurs, og de fleste vekselkontorer tilbyder også denne kurs. Børn Der findes masser af aktiviteter på øen, som familien kan være fælles om alt afhængig af barnets alder og interesse. Kontakt jeres rejseleder, hvis I ønsker information om områdets mange muligheder i børnehøjde. Billeje/ cykel/ scooter/ motorcykel Der er mange muligheder for at opleve øen på egen hånd på forskellige måder. Der er blandt andet gode muligheder for at leje biler i forskellige kategorier, så I enten har plads til en barnevogn eller en bil, der er god til bjergkørsel, eller de helt små modeller, som er fine at køre rundt i inde i de større byer.


falk lauritsen rejser – praktiske oplysninger

Kontakt jeres rejseleder, hvis I har spørgsmål eller ønsker hjælp til leje af køretøj.

busser Det er let at komme rundt på hele Mallorca via busser: De kører mange gange i løbet af dagen og til en overkommelig pris. Spørg jeres rejseleder for nærmere information.

Drikkepenge I Spanien er det kutyme at give drikkepenge, hvis man har været tilfreds med en serviceydelse. På en restaurant lægger man ca. 5-10 % af regningen i drikkepenge. Et par euro i begyndelsen af jeres ferie til rengøringsdamen på hotellet skaber ligeledes stor glæde. Husk at lægge drikkepengene f.eks på hovedpuden, så det tydeligt fremgår, at der er tale om drikkepenge og ikke penge, I har glemt. Drikkevand Vandet i vandhanerne er renset spildevand fra bjergene. Selvom det er blevet renset, fraråder vi jer at drikke vandet fra hanen, da det indeholder en anden bakterieflora, end den vi er vant til fra Danmark. Desuden er vandet tilsat en hel del klor, så det hverken smager godt eller er behageligt for maven. Mineralvand på flaske kan købes forholdsvis billigt i minimarkeder, restauranter og supermarkeder.

Diskoteker/ barer Der findes et bredt udvalg af barer, cafeer og diskoteker på Mallorca. I Palma finder I det største diskotek, Titos på Paseo Maritimo. Magalluf byder også på adskillige diskoteker og barer, blandt andet Den Glade Viking, som er en skandinavisk bar med imødekommende bartendere og kulørte drinks. Hvis I bor i Port de Alcudia er Enjoy en oplagt mulighed eller Skau i Can Picafort. Elektricitet Ligesom i Danmark bruges der 220 volt. I visse tilfælde kan det være nødvendigt med en adapter, som ofte kan lånes/ lejes i receptionen eller købes i et nærliggende supermarked. Fotografering Der er mange smukke steder på Mallorca, så der er gode muligheder for at tage en række gode billeder på ferien. Spørg også altid lokalbefolkningen, før I fotograferer dem, da det ikke er alle, der bryder sig om at agere model på diverse feriebilleder. Vær også opmærksom på, at det ikke er tilladt at fotografere politi eller militær, ligesom det ikke altid er tilladt at fotografere i kirker, grotter etc.

19


20

praktiske oplysninger – falk lauritsen rejser

Frugt og grøntsager Friske grøntsager og frugter kan købes på markeder og i diverse supermarkeder. Hvis I køber appelsiner eller citroner fra Sollér-området, kan I være sikre på, at de er her fra øen. Den sjove grøntsag, Pimientos de Padron, som mest ligner en chili, smager af peberfrugt og skal blot steges et par minutter på panden, så har I en lækker tapasret! Helligdage Mange butikker og seværdigheder holder lukket disse dage: 1. januar: Año Nuevo, Nytårsdag 6. januar: Dia de Reyes, Helligtrekonger 20. januar: San Sebastian, Mallorcas skytshelgen 1. marts: De Baleriske øers nationaldag April: Dia de San José*, Skt. Josefsdag, Juevos Santo, Skærtorsdag Viernes Santo, Langfredag 29. april: Øernes indlemmelse i Spanien 2. tors. efter pinse: Dia del Corpus Christi, Kristi legemsfest 1. maj: Dia de Trabajador, Arbejdernes dag 15. august: Asunción de la Virgin, Maria “himmelfarts” dag. 12. oktober: Fiesta Nacional de España, Spaniens nationaldag 1. november: Todos los Santos, Allehelgensdag 6. december: Dia de la Constitución, Grundlovsdag España 8. december: Immaculada Concepción, Undfangelsen (Maria) 25. december: Navidad del Seños, 1. juledag 28. december: Dia de los Inocentes, Denne dag skal man passe lidt på, da dagen svarer til vores aprilsnar *Dagen fejres, dog holder butikkerne stadig åbent denne dag. OBS: Hverken 2. påskedag eller 2. juledag er helligdage i Spanien.

Henna-tatoveringer Vi gør opmærksom på, at hennatatoveringer kan fremkalde en allergisk reaktion. Hennatatoveringer kan også smitte af f.eks. på sengetøj og håndklæder, og sker det, er hotellet berettiget til at kræve erstatning for ødelagt sengetøj og håndklæder. Hotelorden Hoteller og lejlighedskomplekser forventer ro efter kl. 23.00 af hensyn til jeres medrejsende. Derudover er det ikke tilladt at opføre sig uforskammet eller uagtsomt i f.eks. beruset tilstand. Hvis I kommer til at ødelægge noget på hotellet, så kommer I naturligvis til at erstatte det. Hotellet har ret til at sætte jer på gaden, hvis hotelordenen overtrædes groft og gentagne gange. Hovedpine, svimmelhed og kvalme Disse symptomer kan tyde på væskemangel. Drik rigeligt med vand i varmen, vi tilråder 2-3 liter dagligt. Husk at alkohol og kaffe er vanddrivende og derfor har den modsatte virkning.

Indkøb Der er mange minimarkeder og større supermarkeder i ferieområderne på Mallorca. De fleste minimarkeder har åben fra tidlig morgen, hvor det de fleste steder er muligt at købe friskbagt brød samt et mindre udvalg af de mest almindelige dagligvarer. Minimarkederne i ferieområderne har oftest åbent til ud på aftenen. I Palma er der et stort udvalg af butikker med alt fra sko og mode- og mærkevaretøj til små butikker med antikke bøger.


falk lauritsen rejser – praktiske oplysninger

Insekter Uanset hotelkategori kan der forekomme insekter, som f. eks myg, myrer og kakerlakker. Bliver I generet af disse, bedes I give besked til rejselederen eller receptionen, som gerne sørger for at sprøjte mod skadedyrene. Er I generet af myg, kan I købe en myggemaskine til at sætte i stikkontakten. Den holder myggene på afstand. I kan også købe en forebyggende spray på apoteket, som sprayes på kroppen. Har myggen allerede stukket, kan I købe lindrende creme på apoteket. Internet På mange hoteller er der mulighed for internetadgang, men prisen er ofte lavere, hvis I benytter én af byens internetcaféer. Kirker Se under Seværdigheder i Palma. Konsulat Det kongelige danske Konsulat ligger i Palma på følgende adresse: Calle Unión 2, 1. sal, Palma de Mallorca. Telefonnummer: 971 71 40 97. Konsulatet holder åbent mellem kl. 10.00 – 13.00 på alle hverdage. Hvis I skulle få brug for Konsulatets hjælp, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder.

Markeder Hver dag er der marked et sted på Mallorca. Nedenfor en byoversigt med markederne: Mandag: Calvia, Manacor og Montuiri Tirsdag: Alcudia, Arta, Campanet, llubi og St. Margarita Onsdag: Andraitx, Santanyi, Port de Pollenca, Villafranca og Sineu Torsdag: Arenal, Inca og Llorenc

Fredag: Llucmayor, Son Servera, Binissalem og Can Picafort Lørdag: Santayi, Sollér og på Avenidaen i Palma Søndag: Alcudia, Felanitx, Sa Pobla, Santa Maria og Valldemosa. Derudover er der flere dage brugskunstmarked inde i Plaza Mayor i Palma. Alle markeder er åbne fra kl. 09.00-14.00.

Maveproblemer Der findes andre bakterier her i landet end i Danmark, hvilket kan give problemer med maven. Kontakt lægen, hvis I får problemer med maven. Pengeoverførsel Rejselederen kan være jer behjælpelig med pengeover-førsler fra Danmark. Kontakt jeres rejseleder, hvis behovet skulle opstå. P o l i t i Politiets alarmtelefon har nummer: 112. Hvis I får brug for politiet, er det nemmest at bede receptionen på jeres hotel om at ringe efter politiet eller kontakte jeres rejseleder, da politiet stort set kun taler spansk. Hvis I skal på politistationen, kræves det, at I taler spansk eller har en ledsager med, der taler og forstår spansk. Det vil også få det hele til at gå meget hurtigere, da det i forvejen kan tage lidt tid.

P o s t Frimærker hedder på spansk sellos og kan købes i de fleste hotelreceptioner samt kiosker og posthuse.

21


22 22

praktiske oplysninger falk lauritsen rejser XXXXX – falk lauritsen- rejser

Et postkort på spansk hedder postal, mens et brev hedder carta. Vær opmærksom på, at der skal ekstra porto på, hvis kortet sendes som brev. Postkasserne er gule og står som regel på et gadehjørne.

Museo Arquelogio Arkæologisk museum. Ligger bag ved kirken i den gamle bydel. Besøg efter aftale.

På k l æ d n i n g Når I går rundt i byen, bør I som minimum være iklædt en soltop/Tshirt og shorts, da det ikke alle steder er velset at gå rundt uden bluse eller top.

Mal Pas Mal Pas er en lille halvø som ligger ud for Alcudia. I kan enten leje cykler eller spadsere ud til dette dejlige område. Der er bl.a. en lille lystbådehavn, samt to små bugter med skønt badevand. Sidste del af halvøen er et militærområde, som er spærret for offentligheden.

Ved besøg i kirker og kapeller bør I overholde de lokales regler for passende påklædning, dvs. at I skal bære tøj, der dækker både skuldre og knæ. Vær opmærksom på, at dette gælder både mænd og kvinder. Desuden er det ikke velset at bære hat eller solbriller i landets kirker.

Pollentia Her kan I opleve resterne af den romerske by Pollentia, opf. 123 f.kr., der kan ses lige ved siden af kirken. Kun 1% af byen er tilbage. Efter den arabiske invasion blev den omdøbt til AL-KUDIA (bakken), som senere førte til navnet Alcudia.

R e s tau r a n t e r Se længere fremme i bogen under ”Restauranter og spisesteder”.

Det romerske teater Mellem Alcudia og Puerto de Alcudia ligger resterne af områdets gamle amfi-teater. Bjergvandring Bjerget Puig de Sant Marti, som er ca. 250 m højt, kan bestiges via en sti, som findes for enden af forretningsgaden ved komplekset Bellevue. Det tager ca. 45 min at gå op til toppen.

S e væ r d i g h e d e r Sev æ rdig h e de r i A l c udi a Den gamle bydel Tager I på marked i Alcudia, kan I bagefter spadsere en tur i den gamle bydel, som ligger bag bymuren. Bymuren blev opført i det 14. og 15. århundrede som værn mod pirater.

S’Albufera Mellem Can Picafort og Alcudia ligger det knap 2000 hektar store vadeområde. I området findes sjældne fugle- og plantearter. Ved floden er der et kort over området, hvor I kan se de afmærkede stier og vandreruter.


falk lauritsen rejser – praktiske oplysninger

Sev æ rdig h e de r i Palm a Almudaina paladset Paladset blev bygget af Mallorcas anden konge, kong Jaime II, som kongeresidens på resterne af de arabiske emirers fæstning. En enkelt fløj er indrettet til museum, hovedsageligt med flamske gobeliner og historiske malerier. Paladset benyttes også af den spanske konge ved officielle lejligheder. Arabiske bade De arabiske bade er et af de få levn fra den arabiske periode, der ligger i den gamle bydel bag Katedralen. Oprindeligt var det en badestue med en smuk tilhørende gårdhave. Barrios-kvarteret Palmas gamle bydel, som også går under navnet Casco Viejo. Kvarteret består af et virvar af smalle gader og små torvedannelser, som gør et stærkt indtryk ved sin tysthed og den middelalderstemning, som hviler over stedet. Kongens have Parkanlæg lige ved siden af Katedralen. En naturskøn og iøjnefaldende oase midt i Palmas bytrafik, specielt fordi haven har et meget typisk arabisk arkitektonisk udtryk. La Lonja Den tidligere handelsbørs. Opført i 1400-tallet. I dag bruges bygningen hovedsageligt til udstillinger, specielt kunst.

La Seo Palmas absolut flotteste og mest imponerende bygningsværk, den berømte La Seo Katedral, hvis første grundsten blev lagt i 1230 på den daværende arabiske moské. Også kaldet ”lysets katedral”, da bygningsværket er prydet med verdens største roset-vinduer i forskelligfarvet glas. Katedralens skønhed er størst i morgentimerne, hvor lysindfaldet gennem de høje kirkeruder oplyser det ellers dunkle rum. Plaza Mayor Byens største plads i centrum af alle gågader, herfra strækker sig et væld af spændende shoppinggader. Plaza España Palmas hovedbanegård, herfra afgår metro og busser til hele øen, samt Mallorcas to togforbindelser, det moderne tog til Inca (Manacor) og veterantoget til Sollér. Pueblo Español Hvis I ikke har tid til at se Spaniens historiske bygninger, råder Pueblo Espanol, ”Den spanske by”, bod på dette. Her kan I opleve mange af landets interessante og historiske bygninger i miniaturestørrelse. Rådhuset På Plaza Cort ligger rådhusbygningen. Her kan I bl.a. se malerier af datidens malere og nymodens kunstnere samt et ældgammelt oliventræ, som står midt på pladsen foran rådhuset.

23


24

praktiske oplysninger – falk lauritsen rejser

San Francisco kirken Mallorcas ”søn”, hofpoeten Ramon Llull ligger begravet her. Ramon Llull levede under kong Jaime II og var datidens store digter, forfatter, historiker og kongehusets læremester. I vejkrydset ved Katedralen står en statue af Ramon Llul, og det siges, at han den dag i dag noterer de folk, der kører over for rødt lys. Joan Miró museet Billedkunstneren Joan Miró (1893-1983) var oprindeligt fra Barcelona, men bosatte og giftede sig på Mallorca fra 1956. Han opnåede stor popularitet og anerkendelse, som kun få kunstnere har opnået. Hans billeder er mest kendt for de glade og klare farver samt kærlige formsprog, som han har hentet fra sit hjemland Spanien. Museet ligger ved Marivent-paladset lige efter Cala Mayor.

Solen Husk at bruge en god solcreme med høj faktor, børn kan anbefales at have Tshirt og hat på, da solen er stærkere hernede end hjemme. Sp o rt Hvis I har lyst til en aktiv ferie, er Mallorca den rette ø. Mallorca regnes for et af de bedste golfsteder i Europa med omkring 20 forskellige golfbaner. På en af øens mange tennisbaner, kan I også svinge tennissketcheren. Derudover kan I tage på vandreture i bjergene eller besøge en af øens naturparker. Det gode klima samt det kuperede terræn og ikke mindst øens bjergkæde har bevirket, at Mallorca er blevet et attraktivt rejsemål for cykelryttere. Og har I ikke selv taget cyklen med, er der gode muligheder for at leje en god cykel i et af de mange udlejningsbureauer. Kontakt jeres rejseleder for yderligere information. På byens turistinformation kan I for et ganske lille beløb købe rigtig gode vandrekort eller kort med cykelruter.


falk lauritsen rejser – praktiske oplysninger

Ta x a Hvis I får brug for en taxa, kan I finde dem på vejene døgnet rundt. Taxaerne har også bestemte holdepladser over hele byen. Alle taxaer kører på taxameter og prisen i dagtimerne er ca. 1 euro pr. kilometer.

I kan også benytte jer af de mange telefonbokse, der findes rundt omkring. Herfra kan I ringe både med mønter eller med et telefonkort, som I kan købe i kiosker og supermarkeder. Hvis I ønsker at ringe ”Modtager betaler”, er nummeret: 900 99 0045.

T i d s f o r s k e l Der er ingen tidsforskel mellem Danmark og Mallorca.

T y v e r i Vi ser desværre af og til, at vores gæster bliver bestjålet, og derfor opfordrer vi jer til selv at forebygge dette. For at minimere risikoen for tyveri foreslår vi følgende:

T u r i s t i n f o r m at i o n Der findes turistinformation i langt de fleste større ferieområder. Her kan I blandt andet købe gode kort over øen og få inspiration til udflugter på egen hånd.

T e l e f o n For at ringe hjem til Danmark fra Mallorca skal I taste 0045 foran det danske nummer. Vær opmærksom på, at det kan være meget dyrt at ringe fra hotelværelset. Priserne for at benytte hoteltelefonen oplyses i receptionen. De fleste mobiltelefoner kan benyttes på øen, men taksterne er stadig forholdsvis høje afhængig af jeres abonnement.

Lej en safeboks på hotellet til opbevaring af penge og værdigenstande. Sørg for ikke at have flere kontanter på jer, end I har råd til at miste. Brug en pengekat. Lad jer ikke narre af blomsterpiger el. lign. Vær opmærksom, når I opholder jer på steder med mange mennesker. Lommetyven er oftest på spil i større menneskemængder.

25


26

læge – falk lauritsen rejser

Læge I tilfælde af sygdom er I meget velkomne til at kontakte jeres rejseleder, der vil være jer ­behjælpelig i forhold til lægehjælp. I kan dog også vælge selv at tage kontakt til lægen: Vi har kontakt med lægeklinikkerne

Urgencias Medicas Der er flere klinikker over det meste af øen.

Clínica Juaneda, Palma de Mallorca Kliniken har altid åbent, da det er hospital samt skadestue. I kan også finde klinikker i Palma Nova Og San Agustin. Såfremt I får behov for lægehjælp uden for normal åbningstid, kan lægen kontaktes på telefon: +34 900 72 22 22. Desuden kan I kontakte jeres rejseleder på service/nødtelefonen, som findes forrest i denne bog.

Lægerne taler engelsk/tysk og har skandinaviske sygeplejersker ansat, som kan hjælpe, hvis der skulle opstå sprogvanskeligheder. Udgifter forbundet med behandling ved lægen og evt. sygehusophold er ikke dækket af den offentlige sygesikring. Det dækkes kun af en privat forsikring. Har I tegnet forsikring ved Gouda gennem Falk Lauritsen Rejser, kan I mod aflevering af kvittering og recept i de fleste tilfælde få refunderet udgiften allerede i Alanya. Kontakt venligst jeres rejseleder for yderligere oplysninger. Vi gør opmærksom på, at medicinen kun kan refunderes, hvis den er receptpligtig, og såfremt den er til helbredelse af en ikke før rejsens start eksisterende sygdom. Bemærk venligst, at I af såvel forsikringsmæssige hensyn som af hensyn til videre behandling i Danmark selv skal være opmærksomme på at få en kopi af journalen med hjem.


falk lauritsen rejser – shopping & indkøb

27

Shopping & indkøb Keramik, lædervarer og kulturperler Under jeres ferie på Mallorca er det nærliggende at købe forskellige souvenirs og ferieminder med hjem til Danmark. I finder flere ting, som er typiske for Mallorca. Mallorca er især kendt for gode lædervarer. Dem kan I med fordel købe især i byen Inca. Her finder I mange fabrikker og butikker med lædervarer på hylderne. Der er også et stort udvalg af lokalproducerede likører. I Manacor produceres kulturperlerne Majorica Perler, som efterhånden er blevet et varemærke, selvom de ikke kan sammenlignes med ”ægte” naturperler. Over alt på øen findes hyggelige butikker, hvor I kan købe sjove souvenirs med hjem til familie og venner. Er I til modebutikker krydret med cafébesøg, er Palma det helt rigtige sted af gå på indkøb. Her finder I et stort udbud af mode- og mærkevaretøj samt sko- og taskebutikker med de nyeste kollektioner. Små, charmerende caféer og beværtninger frister med kolde forfriskninger og spændende tapasretter i de atmosfærefyldte gader. Bemærk, at kopivarer er ulovlige at indføre til Danmark, og at Dansk Told & Skat har ret til at konfiskere, hvad der mistænkes for at være kopivarer. Det anbefales derfor ikke at købe nogle former for kopivarer på rejsemålet. Det samme gælder effekter fra truede eller fredede dyrearter. Bemærk derfor, at varer, hvor der er brugt elfenben, skildpaddeskjold, koraller, kobra eller krokodilleskind er ulovlige.

Kearmik Ud over de mallorcinske perler er Mallorca også kendt for fremstilling af farverig keramik.


28

det spanske køkken – falk lauritsen rejser

Mange kulturer har præget det spanske køkken, herunder den nordafrikanske, den franske og den amerikanske. Blandingen af kulturer og traditioner udgør tilsammen en spændende vifte af veltilberedte og til tider krydrede retter tilberedt af de bedste råvarer. Ta pa S Tapas består af mange små, lette retter og kan spises både som forret og hovedret alt efter hvor mange retter, man vælger. Af de mest traditionelle kan nævnes gambas al ajillo, rejer i hvidløg, alcachofas alinadas, marinerede artiskokker, jamon serrano, der består af lækker serranoskinke, tortilla, der er en spansk omelet, som tilberedes med kartoffel samt croquetas, hvilket er små kroketter med fisk, skinke eller grøntsager. A i o l i En tyk hvidløgsmayonnaise, der smøres på brødet til forret. Det er også muligt at bestille friske tomater og ristet brød, som serveres til mayonnaisen. A c e i t u na s a l i na da s Disse fine ord dækker over noget ganske simpelt, men meget traditionelt, nemlig marinerede oliven. Ofte er dette det første, der sættes på bordet på en spansk restaurant. De mallorcinske oliven kan være meget stærke og lidt bitre i smagen, derfor serveres de ofte i en lage af kamille eller ansjoser. Pa a m b o l i Pa amb oli betyder egentlig ”brød med olivenolie”. Det bliver spist ofte på de Baleariske øer. Det kan spises som morgenmad, snack eller som tilbehør til frokost eller aftensmad. Det ristede brød serveres med olivenolie, modne tomater og frisk hvidløg samt enten manchego-ost eller serranoskinke. J a m o n Ib e r i c o Jamon Iberico betyder iberisk skinke og ligner til forveksling en parmaskinke. Iberisk skinke betegnes oftest som en delikatesse. Skinken kommer fra vildtgående grise, som udelukkende er fodret med agern. Det giver skinken en helt vidunderlig smag. Efter grisen er blevet slagtet, modnes kødet ved lufttørring i op til 2 år. Q u e s o M a n c h e g o Queso Manchego er en ost, som stammer fra La Mancha-regionen i Spanien. Osten er lavet på mælk


falk lauritsen rejser – det spanske køkken

Det spanske

køkken

fra får af racen Manchega. Osten lagres mellem 60 dage og to år. Farven på osten kan variere fra hvid til elfenbensgul og har en karakteristisk smag uden at være stærk samt en cremet konsistens. Osten har en eftersmag af fåremælk.

J a m o n S e r r a n o Jamon Serrano er en bjergskinke, der bliver serveret rå i tynde skiver. De fleste Serranoskinker stammer fra racen af hvide svin. De friske skinker bliver renset og derefter tildækket med salt i to uger for at trække overskydende væske ud af kødet og undgå fordærvelse. Herefter bliver skinken vasket og hængt til tørre. Skinkerne skal hænge til tørre på et køligt, men tørt sted i seks til atten måneder. Tørrerummet er normalt bygget på et højt beliggende sted, hvoraf navnet bjergskinke kommer. Denne skinke skal ikke forveksles med de dyrere og anderledes Jamon Iberico. C h i p i r o n e s Chipirones er en meget lille blæksprutte, som udgør en meget delikat ret i den spanske tapas. Blæksprutterne bliver friturestegt og serveres sammen med en skive citron for at gøre smagen ekstra frisk. P i m i e n to s d e Pa d r o n Pimientos de Padron er små, grønne peberfrugter, som er stegt på panden i olivenolie og herefter krydret med salt. De er oftest søde, men enkelte grønne pebere er meget stærke.

Pa e l l a Denne ret kan man med rette kalde Spaniens nationalret. Den indeholder safranris, ærter, rød peber og fås med kylling, skaldyr eller lignende. Det er ofte muligt selv at bestemme, hvad I vil have i jeres paella. Det hele tilberedes i en stor jernpande og er en fryd for både ganen og øjnene, når retten serveres. Vær opmærksom på, at det ofte tager lang tid at tilberede en paella, da det hele laves fra bunden. A r r o z b ru t Arroz brut er en af de mest typiske retter fra Mallorca. Direkte oversat betyder navnet ”beskidte ris”. Det er en suppe tilsat krydret ris. Suppen er tilberedt med kylling eller kanin. Opskriften varierer afhængig af sæsonens ingredienser. F i d e ua Fideua er en ret, der minder om paella, men den er tilsat tynde nudler i stedet. Der findes mange variationer af retten, men den serveres oftest med lys fisk og krebsdyr. Aioli kan serveres som tilbehør. B r o c h e t ta s Brochettas er grillspyd, som oftest serveres med grøntsager og kød, men det kan også lade sig gøre at få dem med fisk.Denne ret bliver ofte forvekslet med bruchettas, som er et stykke lyst brød, som serveres med tomat.

29


30

gode restauranter – falk lauritsen rejser

Gode restauranter På Mallorca findes et stort udvalg af spændende restauranter. Nedenfor har vi valgt at præsentere et udsnit af øens mange spisesteder og restauranter. Vores rejseledere vil altid gerne hjælpe, hvis I ønsker at bestille bord. La bodega Autentisk spansk-mexicansk køkken i hjertet af Magaluf. Nyd en skøn aften på denne hyggelige restaurant og prøv eventuelt husets specialitet Fajitas og en af husets gode mallorkinske vine. Calle Pineda 4., Palmanova/Magaluf. Tlf. +971 680 523 Bodega D’es Port Har I lyst til at stifte bekendtskab med det spanske og mallorcinske køkken, bør I prøve denne restaurant. Restauranten ligger på havnen i Puerto de Alcudia. Nyd tapasretter, fisk, grillede kødretter og den spanske risret, paella, på restauranten, der genkendes på de store skinker, som hænger ned fra loftet. C/. Teodoro Canet 8, Puerto de Alcudia. Tlf. +34 971 54 96 33

gammel teater- og biografsal og er i dag indrettet i romersk stil. Nyd formidable retter kreeret af en af Spaniens bedste kokke, eller besøg restauranten til en kop kaffe. Ved fremvisning af taxakvittering refunderer restauranten op til 10 euro af taxatransporten fra jeres hotel, hvis I spiser på restauranten. Placa Constitucío 4, Alcudia. Tlf. +34 971 54 49 97

Sa Placa På torvet i den gamle by i Alcudia, finder I denne restaurant, som byder på et menukort præget af middelhavskøkkenet. Nyd en lækker bøf eller smag på restaurantens hjemmelavede risret, paella. Nyd også et glas sangria eller vin i disse charmerende omgivelser. Ved fremvisning af taxakvitteLa Playa Chill Out Restau- ring refunderer restauranten op til 10 euro af rant Midtvejs på den 14 km lange Alcudia- taxatransporten fra jeres hotel, hvis I spiser på bugt, ligger denne restaurant. Restaurantens restauranten. beliggenhed giver jer en af de smukkeste Placa Constitucío 1, Alcudia. udsigter på hele øen. La Playa har et harmoTlf. +34 971 54 62 78 nisk middelhavskøkken. Smag f.eks. risretter Restaurant Caballito de lavet af Sa Pobla-ris, en mallorcinsk råvare, Mar Denne restaurant er et oplagt valg til eller grill udsøgt kød på minigrillen, som særlige anledninger, hvor den gastronomiske bliver sat ind på bordet. Ved fremvisning af taxa-kvittering refunderer restauranten op til oplevelse er i fokus. Med stor omhu udvælger 10 euro af taxatransporten fra jeres hotel, hvis køkkenchefen sine råvarer, som er fundamentet i restaurantens image. Retterne er flot I spiser på restauranten. Minerva 17, Escalera anrettet og er både en visuel oplevelse og en 4, Puerto de Alcudia. Tlf. +34 971 89 28 80 fryd for ganen. Caballito Mar er særligt kendt Sa Taverna Restauranten ligger i et af for sine fiskespecialiteter, men tilbyder også et de ældste middelalderhuse i den gamle by i godt udvalg af internationale retter. Priserne Alcudia. En af husets specialiteter er spanske ligger i den dyre ende, men til gengæld er tapasretter. Prøv f.eks. tapasplatten med seks maden en sanselig oplevelse. udvalgte retter, eller nyd det lækre kød, som Passeig Sagrer (ved havnepromenaden i Palma) bliver grillet på den store grill i gårdhaven. Tlf.: +34 971 72 10 74. Bordreservation er I kan møde jeres rejseleder på restauranten nødvendig ved større grupper. hver mandag aften mellem kl. 19.00 – 21.00. Can Pedro En rigtig god mallorcinsk Ved fremvisning af taxakvittering refunderer restauranten op til 10 euro af taxatransporten restaurant med et stort udvalg af spanske specialiteter som snegle, lammeskulder og fra jeres hotel, hvis I spiser på restauranten. tapas. Stemningen er spansk og omgivelC/. Serra 9, Alcudia. Tlf. +34 971 54 64 81 serne hyggelige – et godt valg, når I vil stifte Satyricon Ønsker I en oplevelse ud bekendtskab med det spanske køkken. over det sædvanlige, bør I besøge denne C/. Rector Vives 1, Genova. nyåbnede restaurant på torvet i den gamle by Tlf. +34 971 70 21 62 i Alcudia. Restauranten har tidligere huset en


falk lauritsen rejser – drikkevarer

31

Drikkevarer De gastronomiske specialiteter skal selvfølgelig ledsages af et spændende udvalg af drikkevarer. I kan sagtens drikke øl og sodavand til de fleste retter, men vi foreslår, at I også prøver nogle af de lidt mere specielle drikkevarer, som de lokale foretrækker. K a f f e Spansk kaffe er lidt anderledes end den kaffe, vi kender hjemmefra. Vil I gerne have filterkaffe som hjemme, skal I bestille en ”café aleman”. Kan I lide stærk kaffe, kan I bede om en ”café solo”, der er en stærk espresso, som serveres i en lille kop. Er I mere til kaffe med mælk, skal I bestille en ”café con leche”, som er en stor kop kaffe med mælk. V i n En af de lokale vine her på øen stammer fra Binissalems vingårde. Vinzonen Binissalem er det vigtigste vinområde i det centrale Mallorca med cirka 1700 hektar vinmarker. Der produceres overvejende rødvin med en alkoholprocent på ca. 15%. Binissalem ligger på en let bakket slette ved byen Binissalem. Det lange, varme efterår og beskedne regnmængder samt bjergkæden, som skærmer for kolde vinde fra nordvest i 200-300 m over havoverfladen, skaber gunstige forhold for dyrkning af druerne i den kalkrige lermuld.

ø l Når I skal bestille en øl på spansk, skal I bestille en ”cerveza”. Har I lyst til at slukke tørsten med en kold øl, kan I også prøve den spanske øl San Miguel. Dette er en god og frisk øl, som passer fint til klimaet.

?? Sangria?????? Sangria er en læskende punch, der dog er forskellig fra sted til sted. Der findes ingen egentlig opskrift, da hver restaurant, bar etc. har deres egen. Fælles for dem er dog, at den bør indeholde rødvin, cognac, mineralvand, citron, is og lidt sukker. Hele herligheden er fyldt med friske frugtstykker, som f.eks. æble eller appelsin.generationerne.


32

oplevelser på mallorca – falk lauritsen rejser

Oplevelser

på mallorca

Falk Lauritsen Rejser har til-rettelagt en række spændende oplevelser til nogle af Mallorcas mest interessante seværdigheder. Neden for finder I en kort beskrivelse af nogle af vores udflugter. Yderligere oplysninger finder I i vores udflugtsprogram eller i informationsmappen på jeres hotel/lejlighedskompleks. Billetter til udflugt-erne kan købes efter informationsmødet eller hos jeres rejseleder på hotellet/ lejlighedskomplekset. Tilmelding til udflugterne skal ske hos rejselederen senest dagen før udflugten inden kl. 12.00 og gerne tidligst muligt for at undgå udsolgte udflugter.

Bemærk, at betaling skal ske ved tilmelding. I kan betale med euro eller visa/dankort. Udover Falk Lauritsen Rejsers udflugter byder Mallorca på museer, skønne strande og andre oplevelser i naturen, som I kan udforske på egen hånd. Hos jeres rejseleder kan I få inspiration og information om øens mange muligheder. Falk Lauritsen Rejser forbeholder sig ret til at aflyse udflugter som følge af dårligt vejr eller manglende tilmeldinger. Programændringer kan forekomme.


falk lauritsen rejser – oplevelser på mallorca

Bådtur

Robinson Cat

Tag med på denne spændende og afslappende sejltur ved Mallorcas nordkyst. I den smukke Pollenca-bugt på Mallorcas nordkyst tager vi på et lille krydstogt, hvor I kan se Mallorcas fantastiske natur fra søsiden. Først sejler vi op langs østsiden af bugten, krydser denne, og sætter kurs mod Cap de Formentor. På dette åbne stykke kan I være heldige at se delfiner. Et af dagens højdepunkter er stoppet ved den ”Blå Grotte”, hvor vandet er op til 30 m dybt. Vi sejler herefter ind til en lille vig, hvor I har mulighed for at snorkle i det azurblå vand med stimer af farvestrålende fisk i mange forskellige nuancer. I løbet af bådturen får I serveret en god frokost med drikkevarer. Efter frokosten får I tid til at snorkle, solbade og dase på Formentor-stranden, som er en af øens flotteste, inden kaptajnen hen på eftermiddagen igen sætter kursen mod Port d’ Pollenca. Personalet om bord er med til at gøre sejlturen til en dejlig dag med afslapning og gode oplevelser.

Udflugt

kun fra Alcudia

33


34

oplevelser på mallorca – falk lauritsen rejser

Porto Cristo

På denne udflugt oplever I Mallorcas største seværdighed, Dragegrotterne! En smuk udflugt til ”Cuevas del Drach” drypstenshulerne i Porto Cristo. I skal ca. 29 m ned i grotterne og 1,5 km ind, mens I lader jer betage af de utrolige drypstensformationer og farver, naturen har skabt gennem tusinder af år. Efter den fascinerende rundtur kommer I til Martell-søen, som er Europas største underjordiske sø. Her bliver I præsenteret for en unik lille klassisk koncert, der sammen med den dæmpede belysning og helt specielle akustik er en særlig oplevelse.

Son Amar

Vi kører også forbi den hyggelige lille havneby Porto Cristo. Naturhavnen blev i tidernes morgen brugt af fiskerne, men i dag er det hovedsageligt flotte lystbåde, som lægger til kaj. Turen byder også på et besøg på en perlefabrik. Og I får mulighed for at købe typisk mallorcinsk keramik ved en keramikforretning, der selv producerer keramikken. Her får I også mulighed for at smage på flere forskellige likører, som laves på alt lige fra johannesbrød, kaffe og kakao til frugt og urter. Er I interesserede i de Mallorcinske perler, keramik eller smagfulde likører, er denne udflugt et oplagt valg.

Gammel herregård fra det 16’ århundrede har de sidste mange år dannet rammen om det fantastiske dinnershow der flere gange er blevet kåret som et af Europas bedste. Med anerkendte kunstnere og dansere fra hele verden og ikke mindst nogle af de bedste flamenco dansere i Spanien, er Son Amar kendt for at give et show i høj international klasse og en oplevelse for livet for dem der kommer ind og ser det. Man vil få en oplevelse fyldt med dans, musik, akrobatik med mere.


falk lauritsen rejser – oplevelser på mallorca

Marineland

Hvis I vil opleve et af Sydeuropas bedste shows med delfiner, søløver og papegøjer, er Marineland et besøg værd. Marineland har et af Sydeuropas bedste og mest imponerende delfin- og søløveshows. Her kan I se de legesyge delfiners fantastiske udfoldelser i vandet og akrobatiske spring på op til flere meter. I kan også stifte bekendtskab med de søde søløver, som underholder med et imponerende bold-jongleringsnummer eller tag bestik af de sjove og frække papegøjer.

Bjergtur

I Marinelands lille zoologiske have kan I se mange eksotiske dyr og farvestrålende fisk. I kan opleve de tropiske fisk og kødædende hajer svømme rundt mellem de meget smukke og farverige koraller. I parken finder I også et mindre vandland for familiens yngste med forskellige vandrutsjebaner og aktiviteter. Ved stranden i Marineland har I rig mulighed for at nyde solen eller spise den medbragte frokost. I kan selvfølgelig også benytte Marinelands restaurant. Marineland er en rigtig god oplevelse for hele familien - store som små.

På denne enestående tur oplever I den fantastiske natur ved Mallorcas vestkyst. Her kan I gå på indkøb i de mange boder. Turen fortsætter til det smukke bjerglandskab, hvor I besøger den lille dal Lluch. De små bjergveje fører jer gennem den fascinerende natur, inden I spiser frokost ved Puerto de Sollér. Området ved Puerto de Sollér. er omgivet af citrusplantager. Sidst på dagen besøger I byen Valldemossa, som er en af de smukkeste byer på Mallorca.

35


Skån

miljøet

e håndbog Genbrug denn én du eller giv den til på ferie al sk kender, som . ca or all M til

Badeferie med oplevelser for både store og små!

Få inspiration til jeres næste ferie på

falklauritsen.dk

hvor I kan læse mere om vores mange spændende rejsemål.


Mallorca håndbog