Page 1

Om samos

1

Gran canaria Atlanterhavets ferieperle

Praktisk information

Spisesteder

Oplevelser & udflugter


2

Om samos

Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Gran Canaria. Vi håber, I har fundet jer godt til rette, slapper af og nyder jeres ferie. Her i håndbogen finder I mange informationer om jeres rejsemål, som vi håber, I vil få glæde af i løbet af jeres ferie. Vi gør opmærksom på, at restauranter, forretninger osv. i denne håndbog samt andet udleveret materiale er nævnt som forslag - og dermed ikke er et udtryk for vores anbefaling af det pågældende sted. Skulle I have yderligere spørgsmål, vil jeres rejseleder altid hjælpe. Vi ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Med venlig hilsen Falk Lauritsen Rejser

Service inkluderet hos Falk Lauritsen Rejser Informationsmøde Med mindre I rejser ”På egen hånd”, inviterer vi til informationsmøde, hvor vores rejseledere giver jer en række praktiske informationer og oplysninger om Gran Canaria og fortæller om jeres mange oplevelsesmuligheder. Her kan I også få svar på de spørgsmål, som I måtte have i forbindelse med jeres ferie.

Mød jeres rejseleder Vores rejseledere besøger flere gange ugentligt jeres hotel/ feriekompleks. I kan se hvornår i informationsmappen ved receptionen.

24-timers servicetelefon Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejselederne på hotellet på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder på servicetelefonen døgnet rundt: Tlf.: +34 630 030 535


falk lauritsen rejser - indhold

Indhold

Spanien

4

Gran Canaria

5

Puerto Rico

6

Playa del Ingles

7

4 kanariske perler

8

Top 5 seværdigheder

10

Flora og Fauna

12

Praktiske oplysninger

14

Læge

22

Shopping og indkøb

23

Det kanariske køkken

24

Gode restauranter

26

Drikkevarer

28

Oplevelser på Gran Canaria

29

3


4

om spanien - falk lauritsen rejser

Landet med spanien de fascinerende landskaber

Kastagnetternes smældende puls blander sig med den sortklædte danserindes trampende hæle og publikums spontane olé. Sangerens ansigt fortrækkes i koncentration og smerte, mens hænderne skiftevis paraderer henover guitarens strenge eller istemmer håndklapperne, der sidder tæt rundt om i det lille, lavloftede lokale. Sveden driver fra deres ansigter. Forestillingen er tæt på klimaks. Alle har overgivet sig. De store følelsers land Spanien er fuld af store dramaer – fra tyrefægterarenaen over fodboldstadionet til de små flamencoklubber, hvor følelserne får frit løb. I kraft af en fortid som rig kolonimagt har Spanien med sit sprog og sin kultur præget store dele af verden, herunder især Latinamerika, men påvirkningerne er også kommet den anden vej. Spaniens signaturdans rummer for eksempel træk fra andre musik- og dansekulturer, herunder maurernes – de muslimer, som fra 711 og de efterfølgende 800 år var med til at udbrede den arabiske verdens videnskab og kunst i Europa og gøre Andalusien til et kulturcentrum. Det er snart 50 år siden, at Spanien slog igennem som turistland. Den smukke, dramatiske natur, den medrivende historie og de intense oplevelser på de besjælede flamencoklubber gør, at folk bliver ved med at vende tilbage.

Øerne, landet og rejsemålene Spanien ligger på den iberiske halvø i det sydvestlige Europa og er det fjerdestørste land på kontinentet. Foruden fastlandet består Spanien af flere store øer – Balearerne i Middelhavet, De Kanariske Øer i Atlanterhavet samt enklaverne Ceuta og Melilla i Marokko på den afrikanske nordkyst. Størst er Mallorca med ca. 850.000 indbyggere – kendt for sine skovklædte bjerge, stejle klippekyster og drypstenshuler, der i århundreder har været genstand for videnskabelig interesse. Gran Canaria – den tredjestørste af de kanariske øer – er berømt for sine sanddyner og naboøen Fuerteventura for sine aloe vera-plantager, smukke vulkanske landskaber og nogle af Europas bedste badestrande. Vulkanøen Tenerife er kendt for at huse Teide, som er Spaniens højeste bjerg og verdens tredjestørste vulkan. Og La Gomera kan prale af sine stejle, grønne bjergterrasser, af nationalparken Garajonay, der bugner af laurbærtræer – og af, at det var her, Columbus provianterede, inden han tog på sine farefulde togter over Atlanten for at finde bagvejen til Indien.


5

falk lauritsen rejser - om Gran Canaria

PORTUGAL Madrid

Fakta om Spanien Befolkning: Ca. 47 millioner Hovedstad: Madrid (Ca. 5,7 mio. indbyggere) Religion: Mere end 90 procent af indbyggerne er romersk-katolske. Højderekord: Madrid ligger i 667 meters højde og er dermed den højest beliggende hovedstad i Europa.

SPANIEN

DE KANARISKE ØER Tenerife

Lanzarote

La Gomera Gran Canaria Fuerteventura

Gran Canaria

Gran Canaria tilhører ø-gruppen De Kanariske Øer, som alle hører under det spanske kongedømme. Gran Canaria er den tredjestørste af i alt syv beboede øer. Størst er Tenerife, herefter Fuerteventura, og mindre er Lanzarote, La Gomera, La Palma og El Hierro. Gran Canaria er på størrelse med Lolland med et areal på 1532 km2. Øen har omkring 800.000 indbyggere, hvoraf ca. 400.000 bor i hovedbyen Las Palmas på den nordlige del af øen. Mange bruger udtrykket ”minikontinent” om Gran Canaria, da øen byder på alt fra storbyliv til ørken. I syd findes lange, dejlige sandstrande samt den 4 km lange ørken, Dunas De Maspalomas. Midt på øen findes landbrug, bjerge og skove, mens der i nord findes industri og storbyliv. Midt på øen finder I Pico de las Nieves, der med sine 1949 meter er øens højeste punkt. Hver dag ankommer 15.000 nye feriegæster til Gran Canarias hotelværelser, hvilket er mere end 5 mio. turister årligt, hvoraf de 150.000 er danskere. I 1820 blev Las Palmas hovedstad på Gran Canaria. Tidligere har Santa Cruz på Tenerife været hovedbyen for begge øer. Byen er 14 km lang og opdelt i en ny og en gammel bydel. I den gamle bydel finder I bl.a. Casa de Colon, hvor man mener, Christopher Columbus overnattede, da han besøgte øen på sin rejse til Amerika i 1492. I den nye bydel finder I store shoppingcentre og den 3 km lange sandstrand Playa de las Canteras. Den gamle bydel blev anlagt i 1478 af den spanske kaptajn Juan Rejon, der skulle forberede spaniernes erobring af øen. Han mødte kvinden Anna,

der fortalte ham om det frodige område fyldt med palmetræer. Senere gjorde han kvinden til skytsengel for byen, og man lod opføre en katedral i hendes navn. Gran Canarias urbefolkning, guancherne, levede i lavaskabte huler i bjergene. Under Spaniens erobring blev guancherne udryddet fra øen, og frem til 1975, hvor Franco ikke længere var øens militære overhoved, var det tabu at tale om guancherne. I dag er canarierne stolte over deres forfædre og opkalder veje og steder efter dem.

Las Palmas de Gran Canaria

Agaete

Teror Artenara

Vega de San Mateo

Cruz de Tejeda

Roque Nublo

Pico de las Nieves San Lucia Fataga

Mogán

Puerto de Mogán

Palmitos Park

Puerto Rico San Agustin Arguineguin Maspalomas Playa del Inglés


6

puerto rico - falk lauritsen rejser

Puerto Rico Byen er bygget op omkring den smukke dal, der for bare 40 år siden var en tomatplantage. Men da turismen kom til sydkysten, var det oplagt at bygge hoteller op ad de to klippesider, hvilket giver en fantastisk udsigt og en smuk aftensol. Vest for Puerto Rico finder I den nyere strand Playa de Amadores, der er en kunstigt anlagt strand med sand importeret fra Caribien. Tæt på denne strand finder I byens andet store shoppingcenter, Europacentret, der ligger på toppen af Puerto Rico, og også byder på et stort udvalg af hyggelige restauranter og aktiviteter for hele familien. Længere vestpå kan I gå på opdagelse i byen Puerto Mogan, der med sine mange smukke hoteller og farverige flora bliver kaldt lille Venedig. I kan sejle fra Puerto Ricos havn til Puerto Mogan. Puerto Rico er kendt som det varmeste sted på øen med 340 solskinsdage om året. Dette er også en af grundende til, at byen i dag har plads til 30.000 overnattende gæster. Det store shoppingcenter i midten af dalen danner med sine mange butikker og restauranter centrum for bylivet. I midtbyen finder I den lækre Puerto Rico strand og på hver side af stranden er der havn, hvorfra I kan tage på sejlture langs kysten eller ud i det azurblå Atlanterhav.

Øst for Puerto Rico finder I den hyggelige fiskerby Augineguin, hvor I kan bruge alle sanser på det kæmpe marked hver tirsdag. Byen er også kendt for sine fantastiske restauranter med lækre fiskespecialiteter.


falk lauritsen rejser - Playa del Ingles

Playa del Ingles Før turismen kom til sydkysten var det, vi i dag kender som Playa del Ingles, blot et langt sandområde. Det var ejet af Don Alejandro de Castillo, der fik den ide, at man skulle flytte turisterne fra Las Palmas i nord til Maspalomasområdet i syd.

Han byggede hoteller og efter nogle år lykkedes det ham, at forvandle det golde ørkenområde til et ferieparadis. De efterfølgende år voksede Gran Canaria til et meget populært rejsemål. I 1980erne havde europæerne dog fået nok, og området måtte gennemgå store renoveringer af hoteller og udendørsarealer. Lige siden har turismen til området været stigende, og i dag er Playa del Ingles Spaniens mest populære sted at holde ferie. Turistområdet i syd omfatter 5 forskellige områder: San Agustin, Playa del Inglés, Pasito Blanco, La Playa de Arguineguin, Puerto Rico Centrum Her finder I utallige butikker, barer, restauranter og hoteller. Byen er med sin lange

sandstrand ikke bare centrum for badeferie, men også for shopping og natteliv. Midt i byen finder I det store Yumbocenter, der byder på et hav af butikker og restauranter. Tæt ved stranden finder I Plaza/ Kasbah Centret, som huser en stor del af byens barer og diskoteker. Navnet Playa del Ingles betyder ”Englændernes strand” og kommer sandsynligvis af, at englænderne var de første til at holde ferie i det nye område.

7


8

4 kanariske perler - falk lauritsen rejser

4

perler

kanariske

San Agustin

Maspalomas

Det ældste område, der på trods af sine lidt ældre feriecentre er blevet et godt alternativ til det meget livlige Playa del Ingles. I San Agustin finder I de lidt grovere sandstrande, der er perfekt til windsurfing og vandsport.

Området, som ligger ned til Gran Canarias 4 km lange ørken, Dunas De Maspalomas, byder blandt andet på aktivitetsparken Holiday World, sydkystens største golfområde, Campo International og et børnevenligt vandland.


falk lauritsen rejser - 4 kanariske perler

Hvis du vil lidt væk fra de traditionelle turistområder eller prøve noget nyt, så er der rundt på Gran Canaria nogle små perler. San Agustin er perfekt for windsurfere og vandsportselskere, mens Maspalomas byder på ørken, golf og masser af familieaktiviteter. San Fernando er der et unikt lokalt miljø, mens Meloneras er det nye turistmekka med luksusbutikker, femstjernede hoteller og kasino.

San Fernando

Meloneras

Denne bydel ligger ikke ned til vandet og derfor finder I heller ikke ret mange hoteller i dette område. Det er kanarierne, der bosætter sig her blandt de mange lokale restauranter og supermarkeder. Priserne er som regel lavere end i resten af byen. Hver onsdag og lørdag kan I nyde indtrykkene på det lokale marked, hvor I kan købe alt fra madvarer til tøj og souvenirs.

Den nyeste bydel, der ligger vest for selve Playa del Ingles, og hvor I finder de store femstjernede hoteller. Shoppingcentret Varadero rummer butikker med mærkevarer og luksusting. Det er også her, I kan prøve lykken på byens største og flotteste kasino.

9


10

top 5 seværdigheder - falk lauritsen rejser

Top 5

seværdigheder Hulelandsbyen i Guyadeque Kom væk fra turistkysten, for at opleve roen og stemningen i Gran Canarias mest spændende og velbevarede kulturarv. Landsbyen, der er beliggende 750 m over havet, har stadig indbyggere der bor i huler, som man gjorde det for over 3000 år siden. Hulerne er skabt af lava, og har været her i flere millioner år. I 1400-tallet levede der omkring 30.000 guanchere på øen, så kom spanierne og i 1473 lykkedes det dem at erobre øen og dermed udrydde Gauncherne. I hule nr. 17 bor mamma Isabella, som stolt fremviser sin hule for at give jer indblik i en fredfyldt hverdag uden stress og jag. Museo de Guyadeque ligger i begyndelsen af den 20 km lange dal, der fører til hulelandsbyen, blev opført i 2001 og er et af øens bedste museer. Hele dalen, som ligger for foden af Tirajanabjergkæden, er et af de mest frodige steder på øen og et arkæologisk fredet område, hvor der bl.a. er fundet adskillige mumier, som kan ses på museet. Museet er opført som en grotte der gennemstrømmes af en af de 60 naturlige kilder, som findes i dalen.

Dunas de Maspalomas På Gran Canarias sydligste spids finder I øens miniørken, Dunas de Maspalomas. Den er over 4 km lang og med sandbanker typisk op i 10 meters højde. Noget af sandet er blæst hertil med sandstormene, Kalima og Sirocco, som kommer fra Marokko og Sahara og stadig i perioder kan opleves. Hovedparten af sandet er dog koralsand, som gennem årene er skyllet op på land. I 1982 blev området gjort til naturreservat og er nu fredet område og den lange strand med de høje sandbanker er blandt Europas bedste. En fantastisk oplevelse er det at sidde på toppen af dynerne og se morgensolen danse, eller aftensolen gå ned i havoverfladen.

Marked i Puerto de Mogan De hvide huse i de farverige blomstersmykkede gader og den lille hyggelige lystbådhavn danner rammen om det lokale fredagsmarked i ”Lille Venedig”. Her kan købes alt fra frugt og grønt, dyrket i øens egne plantager, til små historiske lerfigurer. Mest populær er den lille frugtbarhedsgud med meget tykke lår, som traditionstro gives til alle nygifte par. Oplev ægte kanarisk stemning når I går ved boderne langs havnepromenaden. Byen var oprindelig en lille fiskerby, men efterhånden som turisterne kom længere vestpå er Mogan i dag et populært sted at holde ferie, eller i det mindste besøge i løbet af ferien. Det er populært at gå langs kysten til eller fra Puerto Rico og se solnedgangen fra et af Gran Canarias smukkeste steder.

Roque Nublo Roque Nublo betyder stenen i skyen, og stenen er også ofte dækket af skyer. På lang afstand ligner den en tommeltot, som stikker op i landskabet – denne ses ofte på souvenirs, da stenen er Gran Canarias vartegn og gauncherne betragtede den som en helligdom. Den er 80 m høj og en af verdens største monolitter (en sten, som har løstgjort sig fra en klippe). På en solrig dag er udsigten fra Roque Nublo, over Gran Canaria badet i et magisk lys, helt unik. Casa de Colon - Columbus’ hus Huset ligger i den gamle bydel af hovedbyen Las Palmas og er opført i kanarisk stil. I midten af huset er et åbent rum, hvorfra Columbus kiggede på stjernerne, som han navigerede efter. Det siges, at han flere gange overnattede i dette hus under sine rejser over Atlanten til Amerika i slutningen af 1400-tallet. I dag fungerer bygningen som museum for søfartsudstyr og gamle søkort. Museet huser også et par ægte skibspapegøjer som våger over stedet.


falk lauritsen rejser - top 5 sevĂŚrdigheder

Hulelandsbyen i Guyadeque

Dunas de Maspalomas

Casa de Colon

Puerto de Mogan

Roque Nublo

11


12

flora & fauna - falk lauritsen rejser

flora

Der vokser omkring 1700 forskellige blomsterarter på Gran Canaria, og ikke mindre end 470 er endemiske i dette område. Derudover er der indført ca. 1300 forskellige nye arter samt flere hundrede forskellige alger, svampe og bregner.

Bougainvillea Blomsten findes overalt på De Kanariske Øer og er kendt og elsket af mange. Den er opkaldt efter den franske admiral Louis de Bougainvillea, der fandt blomsten i Sydamerika. En smuk blomst, der findes i orange, hvid, lilla og rød.

Figenkaktus Ved første øjekast ligner hovederne på figenkaktusplanten Mickey Mouses ører. Men de er fyldt med torne, så her stopper sammenligningen. Kaktussen stammer fra Mexico og de lokale mener, at den blev bragt til De Kanariske Øer af selveste Columbus. Om sommeren blomstrer den med røde og gule blomster, der senere bliver til frugt. Figenkaktus gror vildt, men dyrkes også i stor stil på grund af en lille skjoldlus, der lever på planten. Lusen hedder cochinelle, og den indeholder en meget kraftig rød farve, der bliver brugt som farvestof til bl.a. læbestift.

Pinjetræet Træet er i familie med fyrretræet. Pinjen optager 80 % af væsken gennem nålene, og den overskydende væske udskilles gennem rødderne. Pinjen har store, runde kogler og er lugtfri på trods af, at stammen indeholder terpentin. Pinjetræet vokser typisk i bjerge i 1200-1900 meters højde. Johannesbrødtræet Træet bliver aldrig særlig højt og findes oftest inde i byerne. På træet hænger brune bønnelignende frugter, som kaldes Johannesbrød. De lugter af lakrids, og den tyske producent, Nestlé, benytter frugterne i deres babymad.


falk lauritsen rejser - flora & fauna

Fauna

Til trods for et rigt planteliv findes der ikke nær så rigt et dyreliv. Herunder er beskrevet nogle af de mest almindelige dyr, I kan opleve på Gran Canaria. Fugle Der findes mere end 200 forskellige fuglearter på øen, men mange af dem er ikke fastboende fugle, men er på træk henover øen. De mest almindelige arter, I kan opleve, er duer, spurve og høge. Over havet ses bl.a. stormsvaler. En fugl, der ikke er så vellidt, er solsorten, der spiser af bøndernes ager. Den gule kanariefugl, som vi kender hjemmefra, kommer I ikke til at se. Den gule farve er nemlig et resultat af mange års opdræt. Kanariefuglen findes på øen, men har en grågrøn farve. Insekter Der findes omkring 20 forskellige slags sommerfugle på De Kanariske Øer, heriblandt en forholdsvis ny sommerfugl, Danausplexippus, der kom til øerne omkring år 1880. Denne gule og brune sommerfugl er ca. 10 centimeter stor og kan på imponerende vis flyve over Atlanten uden stop. På øen findes der også mindre populære insekter som kakkelakker, der trives forrygende i det varme klima.

Krybdyr & padder Der findes mange typer firben på De Kanariske Øer og flere er endemiske for øerne. De varierer meget i farver og mønstre og findes ligeledes i mange størrelser. De fleste er dog ganske små. De lever af frugt og grønt og kan være en plage for mange tomatavlere, da de ødelægger høsten. De mere almindelige gekkoer findes i to forskellige arter. De er aktive om natten, hvor de spiser insekter og edderkopper. Gekkoerne er ganske ufarlige. Havdyr Selv om havet omkring De Kanariske Øer er forholdsvis koldt, findes der et rigt dyreliv under havets overflade. Der findes et utal af flotte fisk – faktisk mener man, at der findes 350 forskellige slags, hvoraf en håndfuld af dem menes at være endemiske i området. På trods af de mange flotte fisk er det hvalerne, der tiltrækker størst opmærksomhed. Grindehvaler og delfiner kan af og til ses langs kysterne til stor glæde for både øboere og feriegæster.

13


14

praktiske oplysninger - falk lauritsen rejser

Praktiske oplysninger A k t i v i t e t e r På sydkystens lange sandstrande kan I kaste jer ud i et bredt udvalg af vandsport. Prøv f.eks. kræfter med vandcykler, bananbåde, faldskærm efter en båd etc.. I San Agustin er bølgerne specielt gode til windsurfing. Hvis I ikke er så meget til sport i det våde element, kan I spille tennis, minigolf eller golf. I centrum finder I små, hyggelige minigolfbaner, ligesom de store centre indeholder flere spillehaller og forlystelser for både børn og barnlige sjæle. I Maspalomas finder I Holiday World, der har bowling, fitnesscenter, spillemaskiner, et stort område med karruseller og meget mere. Derudover vil børnene elske vandlandet, som ligger i udkanten af Maspalomas, hvor man også har mulighed for at svømme med søløver (mod betaling). Ikke langt fra Maspalomas ligger Palmitos Park, hvor du kan opleve ørne på tæt hold og et unikt delfinshow.

A m b a s s a d e / Ko n s u l at Det danske konsulat for De Kanariske Øer har hovedsæde på Tenerife. Consulado Real de Dinamarca, Villalba Herves 5, 3. piso, 38002 Santa Cruz de Tenerife Tlf.: +34 922 275 757

Konsulatet har ekspeditionstid mandag, onsdag og fredag kl.11.00-13.00. Skulle I få brug for konsulatets hjælp, bedes I kontakte jeres rejseleder.

Ap ot e k e r Apotek hedder farmacia på spansk, og de har samme åbningstider som de øvrige butikker. De holder ligeledes lukket i siestaen. Efter lukketid vil der i vinduet på hvert apotek være et skilt, der henviser til det vagthavende apotek, hvor I dog kun kan købe medicin på recept udenfor normal åbningstid. Av i s e r I kan købe danske aviser og de findes hovedsageligt i Puerto Rico. Engelske og tyske aviser finder I i ethvert supermarked. Flere hoteller har den skandinaviske gratisavis ”Dag og Natt” liggende i receptionen. Ba d n i n g Med de mange dejlige strande her på øen er det fristende at hoppe i vandet uanset vind og vejr. Det er dog vigtigt at flagene på strandene respekteres, da disse fortæller om badesikkerheden. Sort & rødt flag: Badning frarådes Gult flag: Badning er usikkert, risiko for bølger, understrøm og hurtigt vejrskifte Grønt flag: Badning ok


falk lauritsen rejser - praktiske oplysninger

Ba n k / va lu ta Bankerne har normalt åbent mandag – fredag kl. 09.00 – 14.00. Visse banker holder åbent lørdag fra 09.00 – 13.00. Søndag er der lukket. Husk at medbringe pas, hvis I ønsker at veksle penge eller rejsechecks mv. i banken. Der findes flere bankautomater rundt om i byerne, hvor I kan hæve kontanter på kreditkort. I kan betale med kreditkort som Visa- og Mastercard i de fleste forretninger, restauranter etc. Det er ligeledes muligt at hæve kontanter i de mange pengeautomater på øen. I skal dog være opmærksomme på, at jeres bank opkræver et gebyr ved hver transaktion. Møntfoden er euro, og 1 euro svarer til ca. 7,5 dkr.. Der kan veksles penge på langt de fleste hoteller, hvor de dog ofte tager et mindre gebyr. I kan også benytte de små vekslehuse (Casa de Cambio), der findes rundt omkring i byerne.

B u s s e r På Gran Canaria er der et velfungerende infrastruktursystem med busruter til de større byer og mellem ferieområderne på øen. Det er billigt og nemt at køre med bus, og de fleste busser er komfortable med aircondition. I forruden er der et skilt, så I kan se, hvor bussen kører hen. Både i Playa del Ingles og Puerto Rico kører de lokale turkisgrønne busser, Global. Billetter købes i bussen, og det er derfor en god ide at have småpenge med. De præcise tider findes ved de forskellige påstigningssteder rundt omkring i byerne. I kan få en gratis busplan på turistkontoret. Skulle I have yderligere spørgsmål, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder.

af jeres ferie til rengøringsdamen på hotellet skaber ligeledes stor glæde. Læg dem på hovedpuden, så ved de det er drikkepenge.

D r i k k e va n d Vandet fra hanen kan ikke drikkes, da det er afsaltet havvand, og smager af både salt og klor – vi tilråder derfor, at I køber vand på flaske. I kan roligt benytte vandet fra hanen til tandbørstning og lignende. D i s kot e k e r o g Ba r e r I Puerto Rico finder I et stort udvalg af diskoteker og barer i de to store centre. Desuden er der mange små hyggelige cafeer langs havnen, hvor der er musik og liv om aftenen. I Playa del Ingles er diskotekerne hovedsageligt koncentreret omkring Plaza/ Kasbah centret. Her findes alt fra skandinaviske natklubber til engelske karaokebarer.

C y k e l , s c o ot e r o g m oto r c y k e l Det er muligt at leje henholdsvis cykler, scootere og motorcykler rundt omkring i byerne. Det tilrådes dog ikke, da de almindelige bilister ikke tager samme hensyn til tohjulede trafikanter på samme måde som i Danmark. Dette faktum, samt at vejene nogle steder kan være dårlige gør, at der sker en del ulykker med tohjulede køretøjer.

D r i k k e p e n g e Det er god kutyme at give drikkepenge – lidt på samme måde, som vi gør i Danmark. Derfor tilrådes, at I runder lidt op, når I betaler taxaen og giver lidt ekstra, hvis I har været tilfredse med betjeningen, f.eks. lægger I ca. 5-10 % i drikkepenge af den samlede regning på en restaurant. Et par euro i starten

15

Dy k n i n g Havet omkring Gran Canaria er perfekt til at dykke i. Vi har kontakt til et velrenommeret dykkerfirma, der arrangerer både prøvedyk og tredages kurser. Kontakt jeres rejseleder for mere information. E l e k t r i c i t e t De fleste steder er der 220 volt vekselstrøm på Gran Canaria, ligesom vi kender fra Danmark. Der kan dog fortsat være steder, hvor der anvendes 110 volt, hvilket gør det nødvendigt med en adapter. Skulle dette blive et nødvendigt, kan I ofte låne en adapter i receptionen.


16

praktiske oplysninger - falk lauritsen rejser

ikke er alle, der bryder sig om at agere model på diverse feriebilleder. Vær opmærksom på, at det ikke er tilladt at fotografere politi eller militær, ligesom det ikke altid er tilladt at fotografere i kirker etc.

F ru gt o g g r ø n t s ag e r Frugt og grønt er efterhånden blevet relativt dyrt på Gran Canaria, da det er dyrt at kunstvande. Mange steder har lokalbefolkningen citrustræer i baghaven, og de spanske appelsiner smager også helt fantastisk. I kan med fordel købe frugt og grønt på de lokale markeder, hvor det er helt friskt og langt billigere end i supermarkederne.

H e n natatov e r i n g e r Er det ikke muligt, kan en adapter købes i en af de mange elektronikforretninger.

F o r s y n i n g s s v i gt Gran Canaria oplever heldigvis ikke deciderede forsyningssvigt så ofte, men det kan forekomme. På De Kanariske Øer er håndtering af affald og produktion af både vand og elektricitet en kostbar og ressourcekrævende proces. Vi vil derfor tilskynde jer til at slukke lyset, når I ikke opholder jer på jeres værelse, samt lukke for vandet, når I børster tænder etc. F oto g r a f e r i n g Spørg altid lokalbefolkningen før I fotograferer dem, da det

Hennatatoveringer kan fremkalde en allergisk reaktion og smitte af f.eks. på sengetøj og håndklæder, og sker det, er hotellet berettiget til at kræve erstatning for ødelagt sengetøj og håndklæder.

H e l l i g da g e Mange butikker og seværdigheder vil være lukket disse dage: Dato: Dansk/Spansk 1. jan.: Nyårsdag/Año Nuevo 6. jan.: Helligtrekonger/Dia de Reyes Påske: Skærtorsdag/Jueves Santo Langfredag/Viernes Santo 29. apr.: Øernes indlemmelse i Spanien 1. maj: Arbejdernes dag/Dia del Trabajador


falk lauritsen rejser - praktiske oplysninger

17

12. okt.: Spaniens nationaldag/Fiesta Nacional de España 1. nov.: Allehelgensdag/Todos los Santos 6. dec.: Grundlovsdag/Día de la Constitución Española 8. dec.: Undfangelsen (Maria)/Immaculada Concepción 25. dec.: 1. juledag/Navidad del Seños 28. dec.: Día de los santos inocentes – Denne dag skal man passe lidt på, da dagen svarer til vores aprilsnar. Hverken 2. påskedag eller 2. juledag er helligdage i Spanien.

kopivarer. For at undgå kopivarer kan I bede om at få et originalt garantibevis med. For at sikre at det er den originale vare, foreslår vi desuden, at I køber jeres varer i de originale butikker frem for markeder, basarer etc. Den samme vare kan variere kraftigt i pris i forskellige butikker, og derfor bør I se jer godt for, når I foretager ferieindkøb.

H ot e l o r d e n Hoteller og lejlighedskomplekser forventer ro efter kl. 23.00 af hensyn til hotellets øvrige gæster. Derudover er det ikke tilladt at opføre sig uforskammet eller uagtsomt i f.eks. beruset tilstand.

Det er dog ulovligt både at købe og indføre effekter fra truede eller fredede dyrearter. Bemærk at varer, hvor der er brugt elfenben, skildpaddeskjold, koraller, kobra eller krokodille-skind er ulovlige.

Hvis I kommer til at ødelægge noget på hotellet, så kommer I naturligvis til at erstatte det. Hotellet har ret til at sætte jer på gaden, hvis hotelordenen overtrædes groft og gentagne gange.

I n s e k t e r Uanset hotelkategori kan der forekomme insekter, som f.eks. myg, myrer og kakkelakker. I kan give besked til rejselederen eller receptionen, som gerne sørger for sprøjtning, hvis I bliver generet af insekter. Er I generet af myg, kan I købe en myggemaskine til at sætte i stikkontakten. Den holder myggene på afstand. I kan også købe en forebyggende spray på apoteket, som sprayes på kroppen. Har myggen allerede stukket, kan I købe lindrende creme til at tage kløen på apoteket.

H ov e d p i n e , s v i m m e l h e d o g k va l m e Disse symptomer kan tyde på væskemangel. Drik rigeligt med vand i varmen – vi tilråder 2-3 liter dagligt. Husk at alkohol og kaffe er vanddrivende og derfor har den modsatte virkning.

I n d køb Butikkerne holder siesta mellem kl. 14.00-17.00. Mange butikker i turistområderne holder dog ikke siesta, så der kan I handle hele dagen. Gran Canaria har ligesom de øvrige kanariske øer været frihandelszone siden 1852. Derfor kan I med fordel købe bl.a. elektronik, parfume, cigaretter og spiritus. I skal dog være opmærksomme på, at hvis priserne er under 25 % billigere end danske priser, kan der være tale om

I Danmark kan du som forbruger lovligt både købe og bruge kopivarer. Du kan også frit medbringe kopivarer til eget brug til Danmark efter en rejse til et andet EU-land. (Kilde: www.forbrugereuropa.dk)

I n t e r n e t På mange hoteller er der mulighed for internetadgang, men prisen er ofte lavere, hvis I benytter en af byens internetcaféer. K i r k e r Både i Puerto Rico og Playa del Ingles findes skandinaviske turistkirker, der afholder gudstjeneste hver søndag. De arrangerer også aftenarrangementer som koncerter og foredrag og tilbyder undervisning i gospel.


18

praktiske oplysninger - falk lauritsen rejser

M av e p r o b l e m e r Der findes andre bakterier på Gran Canaria end i Danmark, hvilket kan give problemer med maven. Skulle det ske, består den bedste kur af vand og brød. Kontakt lægen, hvis maven ikke er i orden i løbet af et døgn.

M a r k e d e r På markedet har I mulighed for at opleve, hvordan de lokale handler, og der er bestemt mulighed for at gøre et godt ferieindkøb. Se informationsmappen på hotellet/i komplekset for hvor og hvornår der afholdes marked. P e n g e ov e r f ø r s e l Rejselederen kan hjælpe med pengeoverførsler fra Danmark. Kontakt jeres rejseleder, hvis behovet skulle opstå.

P o l i t i Skulle I få brug for politiet, beder vi jer kontakte jeres rejseleder. Mødet med det kanariske politi betyder ofte lang ventetid, da politiet arbejder i et lidt andet tempo, end vi er vant til hjemmefra. Vær opmærksom på at anmelde bortkomne ting med det samme og på det sted, de er bortkommet. Det er for sent at få en politirapport efter hjemkomst til Danmark. Spanien har flere slags politikorps med hver deres uniform: Policia Canarias: Bærer sort uniform Policia local/ Policia municipal: Bærer blå uniform og er det kommunale politi. Policía nacional: Bærer brun uniform og svarer til kriminalpolitiet. De kan også genkendes på det røde huebånd. Guardia civil: Bærer grøn uniform og er civilgarden. De ses ofte som færdselspoliti uden for byerne. I tilfælde af indbrud på værelset, i lejligheden eller lignende, skal der optages en politirapport. For at politirapporten bliver skrevet hurtigst muligt, skal I ringe på tlf. +34 902 102 112 og fortælle politiet, hvad der er sket (husk at oplyse navn, hotel, værelsesnummer og nationalitet). Efterfølgende vil I få et sagsnummer, der bør skrives ned. Herefter skal I hente rapporten på politistationen i San Fernando eller i Arguineguin. Ved


falk lauritsen rejser - praktiske oplysninger

indlevering af sagsnummeret på politistationen, slipper I for den eventuelle kø. På politistationen får I udleveret politirapporten, som I kan tage med hjem til Danmark. Tlf. til alarm: 112

P o s t I kan købe postkort mange steder på Gran Canaria, så der er gode muligheder for at sende feriehilsner hjem fra øen. Frimærker hedder på spansk sellos og kan købes i de fleste hotelreceptioner samt i kiosker og på posthuse. Et postkort hedder tarjeta, og et brev carta. Vær opmærksom på, at der skal ekstra porto på breve. Postkasserne på Gran Canaria er gule og I skal benytte dem, hvorpå der står extranjeras, hvilket betyder ”Post til udlandet”. De fleste hoteller er ligeledes behjælpelige med at få feriehilsnerne postet.

R e s tau r a n t e r Se længere fremme i bogen under ”Gode restauranter”. S o l e n Solen er dejlig, men der er god grund til at dyrke den med omtanke. Husk solfaktor og undgå så vidt muligt at være i solen mellem kl. 12-15. Hvert år får ca. 12.000 danskere konsta-teret hudkræft. Pas godt på dig selv - og hinanden. S t r a n d e Netop strandene på Gran Canaria er grunden til, at mange gæster kommer igen og igen. Her kan I både slappe af på en lang hvid sandstrand, i en lille hyggelig bugt eller på en sort lavastrand. Jeres rejseleder vil gerne hjælpe jer med at finde netop den strand, der passer til jeres behov. Ved alle strande kan I leje liggestole og parasoller. Ved den nye strand i Amadores vest for Puerto Rico finder I helt hvidt sand importeret fra Caribien. Øens sydligste strand ligger ved det store ørkenområde, Dunas de Maspalomas. Her kan I nyde solens varme stråler, bade i det azurblå Atlanterhav og endda ride en tur ud over sanddynerne på kamelryg. Det er også i dette område I finder sydkystens eneste nudiststrand.

19

Uanset hvor I befinder jer, tilråder vi, at I overholder flagreglerne. Se afsnittet om badning for yderligere information.

S o u v e n i r s Ofte har kuglepenne, nøgleringe og lignende hundemotiver på Gran Canaria. Dette skyldes betydningen af øens navn, Gran Canaria. ”Gran” er spansk og betyder stor. Første halvdel af Canaria ”Can”, kommer af det latinske canis, der betyder hund og ”aria” betyder område. På dansk bliver det altså ”Den store hunds område”. I vil ofte se en klippe formet som en tommelfinger på diverse souvenirs. Dette er øens vartegn, Roque Nuoblo, der er øens næsthøjeste punkt. Fra havet ligner denne store klippe blot en tommelfinger. Navnet Roque Nuoblo betyder ”skyklippen”, og navnet kommer af, at klippen ofte er dækket af skyer. Flere steder, specielt i lokalområderne, kan I købe en lille figur uden arme, men med meget store lår, som den sidder på. Denne figur stammer fra stenalderfolket her på øen og symboliserer gudinden for frugtbarhed. I religiøse familier bruges figuren stadig som bryllupsgave eller gave til barnløse par. Sp o rt På Gran Canaria er der et væld af muligheder for en aktiv ferie. Her følger et udvalg af de aktiviteter, øen byder på: Golf På Gran Canaria findes mange spændende 18-hullers golfbaner. Ved Playa del Ingles ligger den populære bane Campo International ud til de store sanddyner. Campo International er en flad velholdt parkbane, hvor I følger sanddynerne på flere af hullerne. Banen er flot og moderne med mange smukke palmer og blomsterbede samt et imponerende dyreliv. I bjergene mellem Playa del Ingles og Puerto Rico ligger det storslåede golfanlæg, Salobre Golf. Banen er svær og meget kuperet, hvilket gør den til en udfordring og derfor ikke specielt egnet til spillere med højt handicap. Hullerne er


20

praktiske oplysninger - falk lauritsen rejser

Den længste og nyeste bane er El Cortijo. Et imponerende anlæg, der er utrolig velplejet og i fantastisk stand. De første ni huller er flade, men der er vand i spil på flere af hullerne. De sidste ni huller er kuperede og starter på hul 10 med et langt par-5 hul op ad bakke. Derudover er der Meloneras Golf, der er ejet af hotelkæden Lopesan. En nyanlagt 18-hullers golfbane på 520.000 m2. Banen har 4 tees pr. hul, hvilket betyder, at niveauet egner sig til både professionelle og nybegyndere.

fordelt over et relativt stort område, så der bruges buggies på banen. Der er både vand og kløfter i spil undervejs og udslag fra tee steder som er højt hævet over fairway og greens. Længere mod nord før Las Palmas ligger golfbanen Bandama, der er den ældste bane i Spanien. Den ligger i krateret af vulkanen Bandama med en helt fantastisk udsigt, der i sig selv er en dejlig naturoplevelse.

Surfing Hele vejen langs Gran Canarias kystlinje findes over 20 egnede steder til både wind- og bodysurfing. De bedste steder finder I i nord omkring stranden Confital i Las Palmas. Her finder I bølgen ”Monjas”, der ved optimale tilstande kan blive op til 5 meter. I øst ligger kysten Pozo Izquierdo, hvor VM i windsurfing har fundet sted. Her er en del vind og derfor også gode bølger. Kanarisk brydning (Lucha Canaria) Denne sportsgren er flere tusinde år gammel og stammer fra guancherne, der var meget sportsinteresserede. Kampen udkæmpes mellem de to modstandere i en cirkel af sand som kaldes ”tarrero”. Her benyttes forskellige greb og teknikker til at slå modstanderen. Man har vundet dysten, når


falk lauritsen rejser - praktiske oplysninger

modpartens ene hånd rører jorden. Man har lange bukser, som er smøget op, samt en skjorte på, hvilket gør det lettere at vælte modstanderen omkuld. I lokalområderne finder man sportsklubber, der dyrker denne sportsgren, og der afholdes stævner klubberne imellem. Tennis I har mulighed for at spille tennis på flere af vores hoteller, og ofte kan I også leje en bane på et nabohotel. Forhør jer gerne hos receptionen, der kan hjælpe med at bestille tid etc.

S u p e r m a r k e d e r Vil I gerne købe ind til madlavning, så finder I en række større supermarkeder med et bredt udvalg af internationale varer. Der er selvfølgelig også flere minimarkeder med et begrænset udvalg af dagligvarer, men oftest er priserne en smule højere end i de store supermarkeder.

Ta x a Meget let og billig måde at komme rundt på. I kan enten bestille taxa i receptionen eller stoppe dem direkte på gaden. Hvis skiltet på taget af taxaen lyser rødt eller gult, er taxaen optaget, og lyser det grønt, er den fri. Langt de fleste taxaer kører på taxameter, og der findes altid en tarifskala i bilen. Ved længere strækninger kan det være en god ide at aftale en pris på forhånd.

T e l e f o n For at ringe til Danmark fra Gran Canaria skal I taste 0045 foran det danske nummer. Vær opmærksom på, at det kan være meget dyrt at ringe fra hotelværelset. Priserne for at benytte hoteltelefonen oplyses i receptionen. I kan benytte de fleste typer mobiltelefoner på øen, men taksterne er stadig forholdsvis høje afhængende af jeres abonnement. Vær

21

opmærksom på, at det også koster penge at modtage et opkald på en dansk mobiltelefon på Gran Canaria. I kan også benytte jer af de mange telefonbokse, der findes rundt omkring. Herfra kan I ringe både med mønter eller med et telefonkort, som I kan købe i kiosker og supermarkeder.

T i d s f o r s k e l Ved ankomst til Gran Canaria skal uret stilles en time tilbage. T u r i s t i n f o r m at i o n I Playa del Ingles ligger turistinformationen ved indgangen til det store Yumbocenter midt i centrum. I Puerto Rico finder I turistinformationen overfor busstationen mellem Puerto Rico-centret og stranden. T y v e r i Vi ser desværre af og til, at vores gæster bliver bestjålet, og derfor opfordrer vi jer til selv at forebygge dette. For at minimere risikoen for tyveri foreslår vi følgende: Lej en safeboks på hotellet til opbevaring af penge og værdigenstande. Sørg for ikke at have flere kontanter på jer, end I har råd til at miste. Brug en pengekat. Lad jer ikke narre af blomsterpiger el. lign. Vær opmærksom, når I opholder jer på steder med mange mennesker. Lommetyven er oftest på spil i områder med større menneskemængder.


22

Læge - falk lauritsen rejser

læge I tilfælde af sygdom er I meget velkomne til at kontakte jeres rejseleder, der vil være behjælpelig i forhold til lægehjælp. I kan dog også vælge selv at tage kontakt til lægen. Vi har kontakt med lægeklinikken, “ Hospiten Clinica Roca”.

teket, hvor I i første omgang selv skal betale. Fra apoteket skal I sørge for at få såvel recepten som en kvittering. Efter hjemkomsten kan I få refunderet pengene ved at henvende jer til SOS, der varetager alle sager vedrørende sundhedskortet.

Hospiten Clinica Roca: Akut lægehjælp tlf.: +34 900 110 120 Receptionen tlf.: +34 928 769 036

Har I tegnet forsikring ved Falck TravelCare gennem Falk Lauritsen Rejser, kan I mod aflevering af kvittering og recept i de fleste tilfælde få refunderet udgiften allerede her på Gran Canaria. Kontakt venligst jeres rejseleder for yderligere oplysninger.

Lægerne taler engelsk og har flag på deres navneskilte, som symboliserer, hvilke øvrige sprog de taler. Desuden er der skandinavisk personale ansat, som kan hjælpe, hvis der skulle opstå sprogvanskeligheder. Ved behandling på hospitalet skal I medbringe sundhedskort, pas og kreditkort. Desuden kan I kontakte jeres rejseleder på servicetelefonen, hvis nummer findes forrest i denne bog. Ved fremvisning af det gule sundhedskort er behandlingen hos lægen gratis. Skulle I få ordineret medicin, tages recepten med på apo-

Vi gør opmærksom på, at medicinen kun kan refunderes, hvis den er receptpligtig, og såfremt den er til helbredelse af en ikke før rejsens start eksisterende sygdom. Bemærk venligst, at I af såvel forsikringsmæssige årsager, som af hensyn til videre behandling i Danmark, selv skal være opmærksomme på at få en kopi af journalen med hjem.


falk lauritsen rejser - Shopping

Shopping

Parfume, elektronik, Aloe Vera og krydrede tomater Gran Canaria har ligesom de øvrige Kanariske Øer været frihandelszone siden 1852. Derfor kan I med fordel købe bl.a. elektroniske artikler, kameraer, ure, solbriller, parfume, cigaretter og spiritus i de mange butikker i både Puerto Rico og Playa del Ingles, men også i de mindre byer ligger små, hyggelige forretninger.

For at sikre at det er den originale vare, forslår vi desuden, at I køber jeres varer i de originale butikker frem for på markeder, basarer etc. Den samme vare kan variere kraftigt i pris i forskellige butikker, og derfor bør I se jer godt for, når I foretager ferieindkøb.

I skal dog være opmærksomme på, at hvis priserne er under 25 % billigere end danske priser, kan der være tale om kopivarer. For at undgå kopivarer kan I bede om at få et originalt garantibevis med.

Vil I købe elektronik, er elektronikkæden Visanta i Yumbocentret en mulighed. Visanta forhandler samtlige mærkevarer og I får altid et gyldigt garantibevis. Kvaliteten er god og prisen rimelig.

23


24

det kanariske køkken – falk lauritsen rejser

Det kanariske

køkken Det kanariske køkken er en god blanding af kogetraditioner fra de spanske, portugisiske og mauriske madkulturer tilsat gode og stærke afrikanske krydderier. Dette sammenkog af traditioner udgør tilsammen en spændende vifte af veltilberedte, krydrede retter. På Gran Canaria kan I også bestille internationale retter samt traditionelle spanske retter. Nedenfor ses en beskrivelse af et lille udvalg af smagsoplevelser, I kan vente jer: Forretter

De lokale spiser generelt meget sent, så hvis I har lyst til at prøve en af de mange lokale restauranter, foreslår vi, at I spiser omkring kl. 21.00. De mere turistprægede restauranter følger efterhånden de skandinaviske spisetider.

Aceitunas Alinadas Disse fine ord dækker over noget ganske simpelt, men meget traditionelt, nemlig marinerede oliven. Ofte er dette det første, der sættes på bordet på en ægte kanarisk restaurant. De er enten små og sorte eller lidt større og grønne. De kan ligeledes være fyldte med paprika, ansjoser eller lignende. Aioli En tyk hvidløgsmayonnaise, der smøres på brødet til forret. Nogle steder serveres mayonnaisen med friske tomater. Gazpacho I varmen er denne suppe ideel. Den stammer oprindeligt fra Andalusien, men har i mange år været en af de foretrukne retter på De Kanariske Øer. Det er en kold suppe, der består af tomater, agurker, løg, hvidløg og paprika. Den er krydret og serveres ofte med brød. Perfekt frokost på en varm dag. Papas arrugadas Dette er måske den næstmest kendte ret på De Kanariske Øer, naturligvis efter nationalretten paellaen. Papas arrugadas er små, nye kartofler – kogt og saltet med skræl på. De kommer for alvor til sin ret, når de dyppes i mojo canario, som er en ægte kanarisk specialitet. Mojo canario er en salsa ofte lavet af chilifrugter og findes i mange forskellige variationer. Næsten uanset hvilken variant, I vælger, kan I være sikre på, at det bliver en stærk oplevelse. Papas arrugadas bestilles ofte i forbindelse med tapas.


falk lauritsen rejser - det kanariske køkken

H ov e d r e t t e r Paella Denne ret kan med rette kaldes Spaniens nationalret. Den indeholder safranris, ærter, rød peber og fås med kylling, skaldyr eller lignende. Ofte kan I selv bestemme, hvad I vil have i jeres paella. Det hele tilberedes i en stor jernpande og er en fryd for både ganen og øjnene, når den serveres. Vær opmærksom på, at det ofte tager lang tid at tilberede en paella, da det hele laves fra bunden. Tapas Tapas består af mange små, lette retter og kan spises både som forret og hovedret, alt efter hvor mange retter I vælger. Af de mest traditionelle kan nævnes gambas al ajillo, der er rejer i hvidløg, alcachofas alinadas, der er marinerede artiskokker, jamon serrano, der består af lækker serranoskinke, tortilla, der er en speciel spansk omelet oftest med kartoffel samt calamares fritos, som er små friturestegte blæksprutter. Potaje canario Dette er en af de klassiske kanariske sammenkogte retter, som findes i et utal af variationer. Det er en meget fyldig og mættende ret, der består af årstidens grøntsager, kød (kylling, kanin, lam eller lign.), spaghetti, og hvad der ellers er inden for rækkevidde. Denne ret kan ligeledes serveres kold og kaldes så punchero.

D e s s e rt e r Turrón de gofio Der er brug for ikke bare én, men en del søde tænder til denne dessert, hvilket generelt gælder for de fleste traditionelle, kanariske desserter. Denne dessert består af gofio (hvede- eller majsmel), mandler, honning, majs og figner og kan bedst sammenlignes med det, vi kender som konfekt. Plátanos flambés Denne dessert er populær blandt voksne. Navnet dækker over bananer flamberet i cognac. Serveres ofte med is og en herlig cognacsauce.

25


26

gode restauranter - falk lauritsen rejser

Gode restauranter På Gran Canaria er der et stort udvalg af spændende restauranter. I det følgende har vi valgt at præsentere et udsnit af øens mange spisesteder og restauranter. Barbacoa Barbacoa tilbyder en hyggelig feriestemning med masser af liv. På restauranten serveres alt fra gode steaks til klassiske burgere. På restauranten får I venlig engelsk eller skandinavisk betjening. På Barbacoa er der altid god stemning, og I kan blive underholdt til diverse arrangementer med alt fra dansk fodbold til comedy. På Barbacoas Grillaften kan I få en stor grilltallerken til en god pris. Er I til en livlig aftenstemning, hvor I også kan få lidt at drikke, er Barbacoa stedet.

Europacentret Puerto Rico. Tlf.: +34 646 050 379 – – Borbestilling kan være nødvendigt. Donosti Nede ved Puerto Escala havnen ligger denne restaurant, som har en meget hyggelig og god atmosfære. Det er en spansk restaurant, så her bydes på ægte tapas og god spansk vin.

Puerto Escala Tlf. +34 928 561 910 – Borbestilling kan være nødvendigt. Guantanamo Guantanamo syder af lokal stemning og er områdets mest populære restaurant. Her findes bl.a. en af de absolut bedste bøffer, husets egen steak, ”Guantanamo Steak” - en smagsoplevelse, der får jer til at vende tilbage. Det venlige personale er et plus ved denne restaurant, og de gør gerne lidt ekstra ud af en fødselsdag.

Tauro (4 km. fra Puerto Rico mod Mogan.) Tlf. +34 928 561 433 – Borbestilling kan være nødvendigt.

Rest. Espetada Restaurant Espetada, der ligger i Playa del Inglés, er et mindre, men hyggeligt spisested. Her bliver maden og serveringen prioriteret højest, og personalet sørger for, at I får en skøn aften i intime omgivelser. På Espetada kan I ikke komme uden om deres kød på spyd, som er i en klasse for sig selv.

Avd de Gran Canaria Edificio Los Molinos Playa del Ingles Tlf.: +34 928 77 60 28 – Borbestilling kan være nødvendigt.


falk lauritsen rejser - gode restauranter

Hos Pia Hos Pia er der ægte dansk sommerstemning. På restauranten er der middagsmad a la carte samt aftensmad med dagens ret. Til frokost kan I bl.a. vælge dansk smørrebrød, og aftensmaden er alt fra stegt flæsk med persillesovs til hamburgerryg. Alt på restauranten er fra Pias egen kogebog. ”Hos Pia” er der altid plads til en hyggelig snak, både med Pia og hendes mand Jesper, der til daglig af Pia selv omtales som ”Gammel Dansk”.

Avda. Tirajana Edif. Barbados. Tlf. +34 928 764 959. – Borbestilling kan være nødvendigt. Tango Tapas Tapas restaurant med god spansk atmosfære og et stort udvalg af velsmagende tapasretter. Restauranten er et besøg værd, hvis man vil prøve en klassisk spansk frokost eller middag, men det anbefales at bestille bord på forhånd.

Avd de Gran Canaria Edificio Los Molinos Playa del Ingles Tlf. +34 928 76 49 75 – Borbestilling kan være nødvendigt. La Caña Spansk familerestaurant med afvekslende menukort. Mange spændende fiske- og skaldyrsretter og et godt vinkort.

Edif Green Park Local 4 Playa del Ingles Tlf. +34 928 761 553 – Borbestilling kan være nødvendigt.

Capaco Lille intim spansk taverne og tapas restaurant, som oser af spansk kultur. Her kan man få en bred vifte af spanske og kanariske tapas, og så ligger den kun 5-10 minutter fra Playa del Ingles.

Pension San Fernando Playa del Ingles Tlf. +34 928 761 124 – Borbestilling kan være nødvendigt.

27


28

Drikkevarer - falk lauritsen rejser

Drikkevarer De lækre kanariske specialiteter skal naturligvis ledsages af et spændende udvalg af drikkevarer, der matcher retterne. I kan sagtens drikke øl og sodavand til de fleste retter, men vi foreslår, at I også prøver nogle af de mere karakteristiske spanske drikkevarer, som de lokale foretrækker.

Vin Den lokale vin Malvasías fik i 1993 en international pris og er fortsat en rigtig god vin, I bestemt bør prøve. Vinen er lidt sødere end gennemsnittet, hvilket ifølge kendere skyldes, at den dyrkes i små gryder gravet i asken fra tidligere vulkanudbrud. Asken suger fugt til sig om natten, hvorefter vinstokken kan drikke af det hele dagen, mens solen ellers skinner fra en skyfri himmel. Er I åbne over for nye smagsoplevelser, kan I bede om vino de la casa, der er husets vin. I skal dog være opmærksomme på, at kvaliteten varierer meget, alt efter hvilken restaurant I besøger.

Øl Når I skal bestille en øl på spansk, skal I bestille en cerveza. Hvis I har lyst til at slukke tørsten med en kold øl, kan I prøve den lokale stolthed Tropical eller den spanske øl San Miguel. Begge er gode og friske øl, som passer fint til klimaet. Kaffe Spansk kaffe er lidt anderledes, end den kaffe vi kender hjemmefra. Hvis I gerne vil have filterkaffe som hjemme, skal I bestille en café aleman. Kan I lide stærk kaffe, kan I bede om en café solo, der er en stærk espresso, som serveres i en lille kop. Er I mere til kaffe med mælk, skal I bestille en café con leche, som er en stor kop kaffe med mælk.

Sangria Sangria er en læskende punch, der dog er forskellig fra sted til sted. Der findes ingen egentlig opskrift, da hver restaurant og bar har sine egne traditioner. Fælles for dem er dog, at den bør indeholde rødvin, cognac, mineralvand, citron, is og lidt sukker. Hele herligheden er fyldt med friske frugtstykker, f.eks. æble eller appelsin.


falk lauritsen rejser - oplevelser på gran canaria

Oplevelser

på gran canaria

Oplevelser skal deles med dem, du holder af. Falk Lauritsen Rejser tilbyder jer spændende oplevelser til nogle af Gran Canarias mest interessante seværdigheder. Nedenfor finder I en kort beskrivelse af nogle af vores udflugter. I kan finde flere oplysninger i vores udflugtsprogram eller i informationsmappen på jeres hotel eller lejlighedskompleks. I kan tilmelde jer udflugterne efter informationsmødet, hos jeres rejseleder på hotellet/ lejlighedskomplekset eller på servicetelefonen. I skal tilmelde jer udflugterne hos rejselederen senest dagen før udflugten finder sted, inden kl. 17.00 og gerne tidligst muligt, så I undgår udsolgte udflugter. Bemærk, at I også skal betale, når I tilmelder jer. I kan betale med euro eller Visa/ Dankort. Ud over Falk Lauritsen Rejsers egne udflugter byder Gran Canaria på museer, skønne strande og andre oplevelser i naturen, som I kan udforske på egen hånd. Hos jeres rejseleder kan I få inspiration og information om øens mange muligheder. Falk Lauritsen Rejser forbeholder sig ret til at aflyse udflugter som følge af dårligt vejr eller manglende tilmeldinger. Programændringer kan forekomme.

Delfinsafari

Ud for kysten på Gran Canarias sydside breder det store og imponerende Atlanterhav sig. Fra Puerto Ricos havn sejler I på denne udflugt ud på havet for at se, hvad der gemmer sig under havets overflade. Vi sejler ud med en hyggelig båd og nyder udsigten over byerne på Gran Canarias sydside, og er vejret godt, kan I selvfølgelig også nyde solens stråler og få en flot sommerkulør. Vigtigst af alt er dog den imponerende oplevelse ved mødet med havets mest legesyge dyr – delfinen. Bådens besætning har mange års erfaring med at lokalisere delfinen, ofte er vi heldige og ser store flokke af delfiner, som svømmer og springer langs båden. Delfiner er ikke bange af sig, de elsker selskab og kommer ofte helt tæt på båden. Så der er god mulighed for at opleve dette fantastiske dyr på helt tæt hold. En skøn tur for hele familien.

29


30

Oplevelser på gran canaria - falk lauritsen rejser

I urbefolkningens fodspor

Tag med på en rejse fra turistbyerne i syd til det oprindelige Gran Canaria. I oplever det originale Gran Canaria midt på øen og besøger de romantiske, historiske bjergbyer Guayadeque, Santa Lucia og Fataga. I kører gennem den smukke Guayadequedal, som er et af de ældste, mest fascinerende og frugtbare områder på øen. Den smukke kontrast mellem de imponerende klippevægge,

blomstrende mandeltræer, beplantede grotter og luftakrobatiske rovfugle er en oplevelse i sig selv.Langs klippevæggene ses de små grotter, hvor guancherne for mere end 4.000 år siden boede. Vi gør et stop, så I har mulighed for at komme helt tæt på grotterne, og foruden de beboede grotter, besøger vi også det enestående grottekapel. Stedet giver også sin version af en moderne grotte anno 2010. Turen fortsætter til den smukke by Santa Lucia, som er kendt for sine hvide huse og de flere hundrede år gamle palmetræer, samt den smukke moské, som I kan se på lang afstand. På vej mod byen Fataga kører vi gennem et imponerende vulkankrater, hvor der i dag findes store frugtplantager. Den maleriske by er romantisk placeret i en dal med mange palmer – en smuk grøn oase i det tørre klima. Dagens sidste højdepunkt er turen gennem Gran Canarias svar på Grand Canyon, med det smukke udsigtspunkt over ferieområdet i Playa del Ingles samt dalgangen fra Fataga.

Stjerner på toppen

Kunne I tænke jer at opleve en uforglemmelig aften i selskab med jeres medrejsende, rejseledere og ikke mindst en af Danmarks topnavne, som gæster Gran Canaria? – Så er dette bestemt ikke en aften, I bør gå glip af. Aftenen byder på en fantastisk buffet til de behagelige toner fra en af de bedste pianister på øen. Når I er blevet godt mætte, er det tid til aftenens underholdning. Hver uge ankommer en ny dansk kunstner til Gran Canaria, som

gør jeres aften til noget helt særligt. Dog slutter aftenen ikke selvom den danske kunstner går af scenen. Restaurant Barbacoa byder nemlig på forskellig topunderholdning hele aftenen.


falk lauritsen rejser - OPLEVELSER på gran canaria

Afrikat

Nyd solens stråler på dækket af den dejlige katamaran, Afrikat, hvor I oplever Gran Canaria fra søsiden. Sejlturen starter fra havnen i Puerto Rico og fortsætter langs kysten mod sydvest. Undervejs er der flere badestop hvor I kan få en svalende dukkert i det klare vand eller snorkle og se det fantastiske dyreliv, som findes under havets overflade. I har også mulighed for at komme med gummibåd ind til kysten, hvor I skal se en af Gran Canarias imponerende naturskabte grotter. Kaptajnen kaster anker i en lille bugt og I får en let frokost på båden, mens I kan nyde solen og udsigten over Gran Canaria fra kystsiden En afslappende dag med frisk luft på det azurblå hav.

Jeep Safari

Tag med ud og oplev Gran Canaria på en helt speciel måde og bliv ét med naturen. De lune og hyggelige chauffører kører jer rundt i de imponerende store bjerge, hvor I ser øens smukke natur. I det bjergfyldte landskab suser I af sted i åbne jeeps med vind i håret, smil på læben og røde kinder. Det går hurtigt over stok og sten, i de stejle højdekurver, hvor næsten kun jeeps kan komme op. Dernæst videre nedad i dalene, forbi nogle af Gran Canarias mange opdæmmede søer og forbi øens naturreservater. Undervejs er der mulighed for at bytte de små

jeeps ud med kameler, og dermed opleve landskabet fra en gyngende kamelryg. (mod betaling). Kan I lide natur, fart og spænding, og er I ikke bange for lidt støv i håret, er dette bestemt en tur for jer! Vær frisk og tag med ud og se den storslåede natur Gran Canaria byder på!

31


32

Om samos

Skån miljøet

e håndbog Genbrug denn én du eller giv den til på ferie al sk kender, som ria. na Ca n ra på G

Badeferie med oplevelser for både store og små!

Læs mere om vores mange spændende rejsemål og få inspiration til jeres næste ferie på

falklauritsen.dk Tlf. 70 10 26 88

Gran Canaria håndbog  

Gran Canaria håndbog fra Falk Lauritsen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you