Page 1

N U MMER 1 2016

T ILL VÅ R A H Y R E SGÄ ST ER

Snabbare uppkoppling

BYGGNYTT: 24 LÄGENHETER KLARA FÖR INFLYTT I LÅNGÅS

NU FÅR FABOS HYRES­GÄSTER ÖPPET FIBER

500

NYA LÄGENHETER TILL 2025

KÄRLEK OCH

SURFING TOG DEREK TILL FALKENBERG


INNEHÅLL

CHRISTIAN KYLIN VD FABO:

“Hemkänsla till alla våra hyresgäster”

D

etta året har varit ett förändring­ ens år, för Fabo men även för Falkenberg. Vi har i vår vardag mött flera nya falkenbergare både inflyttade och de som tvingats fly från sitt hemland. För oss som ett allmännyttigt bolag är det viktigt att vara del­ aktiga i att ge bostäder åt alla. Fabo har också förändrats, med nytt varumärke, ny logotyp, nya medarbetare och en ny organisation. Det känns som ett stort steg på vägen mot att uppfylla våra mål, att under de kommande åren möjliggöra den största satsningen på nya hyresrätter i Falken­berg någonsin. Att fortsätta satsa på våra befintliga fastigheter genom att säkerställa en hög nivå på vårt planerade underhåll.

VI FLYTTAR HEM våra arbeten så att du som kund

oftare skall möta en av Fabos egna reparatörer när du har en felanmälan som måste åtgärdas. För att du skall få rätt service vid rätt tid. För oss på Fabo är det av yttersta vikt att du som kund känner dig som hemma. FÖR MIG SJÄLV innebär vintern nu en paus i alla hemma­projekt som hör den varma årstiden till och en ny känsla infinner sig, lugn och trygg i hemmets lilla vrå, en Hemkänsla. Det är sällan man upp­ skattar hemmet så mycket som man gör just denna tiden på året.

4

DEREK GUTIERREZ flyttade från Costa Rica till Svenska västkusten.

9

PÅ GÅNG Mycket roligt händer i Falkenberg även efter jul – ha koll på eventen.

12

SNABBARE UPPKOPPLING Fabo satsar på öppet fiber i sina hyreshus.

14

10 19

Falkenbergs Bostads hyresgästtidsskrift, årgång 2016. Adress Falkenbergs Bostads AB, 311 80 Falkenberg. Besöksadress Klockaregatan 27, Falkenberg Tel 0346-88 66 00 Fax 0346-583 60 E-post info@fabo.se Webb www.fabo.se Ansvarig utgivare Christian Kylin Redaktion Fabo och Treativ Reklambyrå Form, text och produktion Treativ Reklambyrå Tryck Sandstens tryckeri Omslagsfoto Mikael Pilstrand Foto för reportagen: Kärlek och surf, Dax för inflytt, Stöd i svåra stunder: Mikael Pilstrand.

2 |

hemk ä nsl a

2016


BONYTT 500

BONYTT

LÄGENHETER 2025

FABO FLYTTAR FABO ÄR INNE i en positiv utvecklingsfas, nya bostäder åt falken­ bergare, ny hemsida och grafisk profil samt en ny organisation som gör det lättare för våra hyresgäster att få hjälp när de behöver det är några av de synbara effekterna. VI HAR VUXIT UR vårt befintliga kontor på Rörbecksgatan och flyttar till fastig­heten på Arvidtorps­ vägen intill polis­huset i april 2017. – Vi är nöjda med att vara kvar på ett centralt läge, säger Fabos VD Christian Kylin. Fram tills flytten har Fabo sitt huvudkontor på en tillfällig adress på Klockaregatan 27.

För att kunna tillhandahålla bostäder till kommunens invånare har Fabo planerat för 500 nya lägenheter som ska vara inflyttningsfärdiga vid olika tidpunkter fram till 2025. SOM ALLMÄNNYTTIGT BOSTADSBOLAG är det i vårt uppdrag att säkerställa att vi har god försörjning på bostäder, detta ställer oss idag inför stora utmaningar, säger Christian Kylin, VD på Fabo. INOM BEFINTLIGA FASTIGHETER, finns det potential till förtätning. Planarbete pågår för en del av Fabos bostäder i området Herting. Ansökningar om att ta fram nya detaljplaner har lämnats in över bland annat Sloalyckan och Västra Gärdet. Majoriteten av de nya lägenheterna är planerade inom Falkenbergs stad. Många projekt är lokaliserade norr om Ätran och fördelas främst till centrum, Östra Gärdet och Tröingeberg. I flera orter och samhällen på landsbygden utreder Fabo möjligheten att bygga nya bostäder. Främst ser vi idag över möjligheten för detta i Ullared, Slöinge och Vessigebro.

40 UNGDOMSLÄGENHETER

SUCCÉ FÖR UNGDOMSLÄGENHETER DEN FÖRSTA EGNA BOSTADEN, ett viktigt steg i att frigöra sig. För att göra det lättare för unga som vill flytta hemifrån har Fabo klassat 40 lägenheter som ungdomslägenheter. Det är enkla lägenheter, oftast

ettor eller små tvåor. Det är samma regler som gäller för hyreskontrakt allmänt, den sökande ska ha fast inkomst och inga skulder, och ska vara mellan 18 till 25 år gammal. Läs mer på www.fabo.se

hemk ä nsl a

2016

| 3


INTERVJUN

Derek Gutierrez är sedan sommaren 2016 med i det svenska surflandslaget.

4 |

hemk ä nsl a

2016


INTERVJUN

KÄRLEK OCH SURF DEREK GUTIERREZ

är falkenbergaren från Costa Rica som flyttade till svenska västkusten för kärlekens skull och som nu vill skriva om svensk surfhistoria.

hemk ä nsl a

2016

| 5


INTERVJUN

NAMN DEREK GUTIERREZ FAMILJ FLICKVÄNNEN KAROLIN OCH EN 9 MÅNADERS SON YRKE MASKIN­ OPERATÖR OCH PROFFESSIONELL SURFARE AKTUELL MED TÄVLAR I MEN’S QUALIFYING SERIES, SOM ÄR EN SERIE DEL­TÄVLINGAR FÖR ATT KVALA IN TILL WORLD SURF LEAGUE, SOM ÄR VM I SURF.

V

 i träffade Derek en vindstilla dag i Glommen. Det kalla, mörka och nästan spegelblanka vattnet känns som en mot­ sats till Costa Ricas subtropiska klimat med sitt azurblåa hav och några av världens bästa vågor. Men Falkenberg är en bra stad både för surfare och för surfing enligt Derek.

DET HELA BÖRJADE på en paradisstrand i Costa Rica när falkenbergaren Karolin Bengtsson var på en semesterresa som kom att förändra hennes liv. Hon gillar att fota och en dag på stranden fick hon fina bilder på en av surfarna, en som stack ut med sina tricks och sköna stil. Karolin satte sig på ett café vid strandpromenaden och frågade tjejen vid bordet bredvid om hon visste vem surfaren på bil­ derna var. Hon visste, det var hennes killes bäste vän. Det blev början till en berättelse som fem år senare gav Sverige en ny medlem i det svenska landslaget och Falkenberg sin bästa surfare någon­ sin. Idag bor Karolin och Derek i en hyreslägenhet nära Hjortsberg med sin nio månaders gamla son och de stortrivs på västkusten. – När jag kom till Sverige var tanken att jag skulle vara här en kort tid och sedan skulle jag till Santa Monica i Kalifornien och studera, men det var något speciellt med Sverige och jag kände mig hemma direkt, berättar Derek.

HAN HADE KOMMIT på turistvisum så det gick inte att stanna. Istället åkte Derek och Karolin tillbaka till Costa Rica och sökte om nytt visum hos den svenska ambassaden. Med alla papper i ordning återvände Derek till Sverige. – Jag trodde inte det gick att surfa här, men några bekanta till Karolin berättade om en surfbutik i Varberg och jag tog mig dit för att kolla läget. Det visade sig att det surfas väldigt mycket på väst­ kusten, även i Falkenberg kan man surfa om det blå­ ser rätt, berättar Derek som erkänner att det gjorde att beslutet att stanna i Sverige kändes ännu bättre. – Att bo i Falkenberg som surfare är riktigt bra, du har många möjligheter till surf både norr och söder om staden, både Skåne och Varberg bjuder på mycket bra surf, menar Derek.

6 |

hemk ä nsl a

2016

Det är en speciell känsla, att vara ute i det svarta vattnet och känna elementen.

DEREK BERÄTTAR att han hade tur och hittade jobb direkt, men insåg ganska snart att det var vikt­igare att lära sig svenska ordentligt för att kunna komma in i det svenska samhället. Så han läste åtta måna­ der på SFI (svenska för invandrare). Han var redan tvåspråkig eftersom han växte upp i Kalifornien. Spanska är hans modersmål från Costa Rica men engelskan är lika mycket som ett modersmål för honom. – Svenskar gillar att prata engelska och det är lätt att fastna i fällan och ta sig vidare genom livet med bara engelskan, men jag tycker att det är viktigt att kunna språket när vi nu bor i Sverige, säger Derek på perfekt svenska. Förutom två språk, gav åren i Kalifornien en annan fördel. Derek är van att surfa i kallt vatten med våtdräkt. – Jag började surfa i Costa Rica när jag var tio år


INTERVJUN Derek trivs i Sverige och har snabbt anammat svenska seder, som att fika. Här på ett café i centrala Falkenberg.

gammal, dit åkte vi varje sommar med familjen. Jag ville börja surfa i San Diego men mina föräldrar tyckte inte det var bra att surfa i det kalla vattnet där. Därför blev Costa Rica så starkt förknippat med min surfkarriär och när jag började tävla kändes det självklart att tävla för Costa Rica, säger Derek.

Glommen en stilla dag, men när det blåser går det faktiskt att få en fin våg här vid piren.

IDAG JOBBAR DEREK som maskinoperatör på SCA i Falkenberg, ett jobb som passar honom mycket bra eftersom han jobbar skift och får mycket tid att surfa när det går. – Det är annorlunda att surfa här i Sverige. Det behövs stormar för att skapa surfbara vågor och oftast är det kallt, både i vattnet och i luften, när det går att surfa. Men det är en speciell känsla, att vara ute i det svarta vattnet och känna elementen. Det är svårt att surfa här, men jag ser det som en utmaning, menar Derek. ß

hemk ä nsl a

2016

| 7


KORSORD

Vinterkryssa VAR EN HÄST

FINARE ER

TORR

DELAD

EN LITEN RACKARE

BAKOM HÄST FÖRR

VID SMÄRTA

GNUGGA geniknölarna och vässa pennan. Lösningen på krysset publiceras på www.fabo.se efter trettonhelgen.

BLÅ BÄR

BLEV UTBYTT

TYDLIG

HÖGTID

KÄKAR IHOP

KÄRLEK

IR

KRYDDA

SYNS I NORR

ANNORLUNDA

GIFT BÄVAN

OVANA FLACKA

ÄLDRE TITEL

ÄR VISSA TAL

DET SES PÅ EKEN

GUBBEN PÅ MÅNEN

UPPRETADE AFTON

ARGON

TELEBOLAG

STYRDES AV EN ANNAN

INTE VÅRT

LITE ÖVER 3

IRIDIUM

DUMBURK

KORREKT

GÄLLER DET ATT STÅ

PÅ HUGGET

COCKTAILDJUR

PREVENTIVMEDEL

LYFTANORDNING

GEMEN

GÖR KESO I FALKENBERG

SMÅFÅGLAR

SKVALADE

AXA SJÖNG ALL `BOUT THE MONEY

METALLSKONING TAR GULD I VINTER?

BÅTTYP

TULPANÄMNE ULLEVI FROSTIG MEDLA

FROSSA

SJÖNG QVICK OM

TILLGÅNGAR

GINKRYDDA

ATLANTPAKTEN ARMSTÖD

ENGELSKA MYROR

BOKBJÖRN

HOPPAS IBLAND ÖVER

BERÄTTANDE

TYP AV STOLLE FÖRGIFTNING

ÄRVS

HAR DEN GISTNA EKAN

LAG VOMERAT

NEGERANDE PREFIX

DISKBÄNK

ÄR MÖ

ANDNINGSORGAN

SÅS

KUNGÖRA

KANSKE OM 007 LINDRIG PRISSÄNKNING

HISTORIA

VILL EJ BORT

ENA LÄNGST NER TILL HÖGER FEGIS

HELA SURVEN

ÅKDON

hemk ä nsl a

2016

PINKA

GÅR FÖRE

HEMVIST

8 |

ÄLDRE MÅTT

GÖRS DET MYCKET BIL

MÅNGA I JULBOCKEN


PÅ GÅNG

MYCKET ROLIGT HÄNDER i Falkenberg även efter jul, här är ett axplock av några evenemang i januari och februari. Läs mer och boka biljetter på visitfalkenberg.se

EMIL JENSEN ÄR EN AV SVERIGES mångsidigaste artister, på scen blandar han musik, lyrik, komik och mellan­snack till en helt egen genre. Nu är han tillbaka med föreställningen Flyktpotatis, som tar upp de mest angelägna och brännande aktuella ämnena, men alltid genom humorn, ljuset och komiken. Föreställningen spelas på Teatern i Falk­hallen den 9 februari.

STULEN KÄRLEK NU SÄTTER KÅLLE Gunnarsson upp Krister Classons succéföre­ ställning Stulen Kärlek på Teater Storan i Falkenberg. Pjäsen handlar om en dumsnäll inbrottstjuv som försöker stjäla en värdefull tavla. Spelas under mars–maj 2017.

TAKIDA & STIFTELSEN LÖRDAGEN DEN 4 JANUARI kommer sångaren Robert Petterssons båda band för första gången att stå på samma scen. Ta den unika chansen och upplev Takida och Stiftelsens alla hits under en fullspäckad kväll.

FALKENBERGSREVYN REVYN GÖR i vinter sin 20:e revy och firar stort jubileum med premiär på Trettondags­ afton den 5 januari. Gänget är laddat till tusen och lovar att bjuda på mängder av härliga jubileenden. 2016 HAR VARIT ett händelse­ rikt år så det finns gott om saker att skoja om. Det räcker nästan att räkna upp efternamn som Romson, Trump och Sahlin så förstår du att det inte är någon brist på uppslag. Nya partisymbolen för Liberalerna, OS i Rio och skandalerna på Karolinska Institutet. Spelas på Falkenbergs Stadsteater.

hemk ä nsl a

2016

| 9


BYGGNYTT

DAX FÖR INFLYTT FALKENBERG VÄXER, både i tätorten

och på landsbygden. Under hösten har Fabos byggnation av 24 nya lägenheter i Långås färdigställts och nu välkomnar vi alla våra nya hyresgäster.

10 |

hemk ä nsl a

2016


BYGGNYTT Snart är det färdigbyggt och då kan barnfamiljerna njuta av den nya lekplatsen.

FABOS PLANERADE BYGGEN

bostadslösningar, säger Josefin Selander tf. Samhällsbyggnadschef.

F

abo har i samarbete med Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsavdel­ ningen byggt 24 lägenheter i två tvåplanshus på Axels väg, i den äldre delen av Långås. Det är moderna, fräscha och välplanerade treor.

SOM PÅ MÅNGA HÅLL i landet står Falkenbergs kommun inför stora utma­ ningar gällande bostadsförsörjningen till kommunens invånare. Bland annat trädde den 1:a mars en ny lag i kraft som ökar kraven på Sveriges kommuner att lösa boende för personer som fått permanent uppehållstillstånd. – För att kunna möta de nya lagkraven och den stora efterfrågan på boende generellt i Falkenbergs kommun behöver vi ta en del nya grepp, öka byggtakten och tillsammans hitta bra och hållbara

DE 24 LÄGENHETERNA som nu står färdiga är en del i den strategin. Fabo valde att bygga i Långås av flera anledningar, dels fanns det byggklar mark i samhället, dels har Långås goda förutsättningar för barn­ familjer att trivas. – Socialförvaltningen har ansvarat för fördelningen av dessa lägenheter så att det blir gynnsamt för integrationen i samhället och för närområdet i övrigt. Skola och omsorg är viktiga faktorer att ta hänsyn till. Byggnationen i Långås är en del av en hel­ hetslösning, säger Christian Kylin, VD på Fabo. PARALLELLT FORTSÄTTER Falkenbergs kommun att planera långsiktigt för en bred och offensiv bostadsplanering, bland annat med utvecklingsmål kopplat till fler bostäder och ett nytt bostadsförsörjnings­ program. Fabo planerar att, utöver lägen­ heterna i Långås, bygga 500 nya lägenheter i kommunen fram till 2025, bland annat i Ullared, Hjortsberg och i Glommen. – Som tillväxtkommun har vi även många privata entreprenörer som planerar för nya bostäder i hela kommunen. Det blir fler­bostadshus vid stationsområdet, och bostadsbyggnation i Skrea, Hjortsberg och längs med kusten. Vi hoppas även att bygg­ nationen i kvarteret Hjulet vid Stor­torget kommer igång under 2017, säger Josefin Selander. ß

glommen

I natursköna Glommen bygger Fabo 17 lägenheter i två rad­ huslängor. Inflytt sker under sommaren 2017.

hjortsberg

Fabo bygger 45 nya lägenheter på Hjortsberg. I huset kommer det att finnas ettor, tvåor och treor. Beräknad inflyttning sker 2017/2018.

FALKENBERG VÄXER    Falkenberg har de senaste åren haft en positiv befolkningsutveckling. I den senaste mätningen från 2015 ökade antalet invånare med 1,2 procent. Våra närmaste grannar ökar också, Varberg med 1,0 procent och Halmstad med 1,5 procent.

   Falkenberg har en hög andel sysselsättning, under 2015 hade hela 81,6 procent av falkenbergarna sysselsättning, jämfört med Halmstad som hade 77,2 och Varberg 84 procent. Sveriges toppkommun är Habo med 87,5 procent.

    Falkenbergs kommun tar under 2016 emot 79 personer med permanent uppehållstillstånd som anvisats Falkenberg via Länsstyrelsen och Migrationsverket. Utöver denna grupp ansvarar även Falkenbergs kommun för att lösa bostäder åt andra målgrupper med särskilda behov.

nytt bostadsprojekt i ullared

Under hösten 2016 startar Fabo nästa utvecklingsprojekt i Ullared. Den tidigare veterinär­ bostaden skall utvecklas till ett bostadskvarter med verksam­ hetslokaler och lägenheter.

hemk ä nsl a

2016

| 11


FIBERSKOLAN

UPPTÄCK ÖPPEN FIBER Fabo satsar stort på öppen fiber i sina hyreshus för att du ska få de bästa förutsättningarna att leva det digitala liv du själv vill ha. Fiberanslutningen levereras av Telia.

S

verige har ett nationellt bred­bandsmål som innebär att minst 90% av alla hus­ håll och företag ska ha till­ gång till höghastighetsbred­ band (över 100 Mbit/s) senast år 2020. Såväl kommunerna som mark­ nadens privata aktörer behöver ta sitt ansvar för att nå detta mål för att Sverige ska fortsätta ha de bästa förutsättningar­ na vad gäller att ta tillvara på digitalise­ ringens möjligheter. BRA UPPKOPPLING är idag lika själv­

klart som vatten och el. Mer tillgänglig, mer relevant och framför allt mer per­ sonlig smart teknik – det är vad digita­ liseringen handlar om. Med tillgång till fiber öppnas dörren till en helt ny värld av digitala lösningar och tjänster. Du får en snabb och stabil internet­uppkoppling som klarar av att hela familjen använder datorer, surfplattor, telefoner och tv-apparater samtidigt, hur mycket som helst, med full fart. ARBETET MED ATT DRA IN FIBER till

våra lägenheter kommer att pågå under december och januari. Montaget utförs

12 |

hemk ä nsl a

2016

Du får en snabb och stabil internet­ uppkoppling som hela familjen kan använda. av Telia som även anlitar Ericsson LSS som entreprenör tillsammans med under­­­entreprenör Blacklink. Montörerna bär klädsel med Ericsson logotyp och har ID-kort att visa. En informations­ broschyr om fibertjänster ska delas ut i samband med montage av uttag inne i lägenheterna. VI KOMMER ATT FÖRVARNA om besöken

till samtliga av våra hyresgäster. Du får en lapp från montörerna i din brevlåda i god tid, på lapparna kommer det även att finnas telefonnummer till montören samt till kontaktperson på Fabo. ß

DU VÄLJER TJÄNSTER OCH LEVERANTÖR TELIA LEVERERAR FIBER­ ANSLUTNING till din lägen­

het som öppen fiber. Det ger dig som hyresgäst möjlighet att välja leverantör till dina bredbandstjänster. Tack vare den snabba fiberanslutningen kan du välja tjänster upp till 1000 Mbit/sekund från den leverantör du väljer. Med så snabb uppkoppling är Fabos lägenheter förberedda för framtidens behov. FÖR DIG SOM HAR SMART-TV

men inte vill koppla upp dig trådlöst, monterar vi ett extra uttag vid tv-apparaten. På så sätt har du tillgång till maxi­ mal uppkoppling när du tittar på en film eller favoritserien i full HD. Du kan välja TV, bredband och bredbandstele­ foni via fiber. NÄR INSTALLATIONEN ÄR KLAR finns det möjlighet för

dig att välja leverantör för bredbandstjänster.


FIBERSKOLAN

2 minuter tar det att ladda ner 1,5 GB med fiber jämfört med 27 minuter med en ADSL uppkoppling.

VAD ÄR FIBER? Fiber är en bred­bands­lösning som levereras ge­nom fiber­optiska kablar. Informationen överförs via ljussignaler och är oerhört driftsäkert och mycket okänsligt

för störningar. Då fiberkabeln inte kan leda elektricitet påverkas den inte alls av åska. Ledningen är nedgrävd och väl skyddad från andra oväder och skaderisker.

Så installeras det i din lägenhet

Du ansluter till fibernätet genom det nya nätuttaget i väggen.

FIBERKABELN dras in genom fastighetens

yttervägg till en så kallad access-switch i källaren. Därifrån dras nätet vidare in i lägenheterna. I lägenheten installeras ett nätuttag som ser ut ungefär som ett telefon­ jack. Från uttaget dras en nätverkskabel till den plats i lägenheten där man beslutat att placera medieomvandlaren. Nu är ditt interna hemma­nätverk redo att berikas med tjänster för bredband, tv och telefoni.

Hur fungerar Bredbandstelefoni? EN AV DE VANLIGASTE funderingarna är hur bredbandstelefoni genom fibernätet ersätter den traditionella telefonin. Istäl­ let för att ditt telefonnummer är kopplat till stationen så ligger det registrerat i den inbyggda telefonadaptern. Detta gör att man slipper den fasta månadskostnaden och gör den fasta telefonin betydligt billigare än den annars traditionella fasta telefonin. Man kan ansluta sin vanliga telefon direkt till den trådlösa routern alternativt ansluta en telekabel till första jacket om man vill ha flera fungerande telefoner i hushållet.

Med snabbare uppkoppling kan du se dina favoritfilmer och serier i HD.

MÖJLIGHETERNA MED FIBER

M

ÖJLIGHETERNA som

en snabb och stabil uppkoppling ger är många. Med fiber kan ditt hem förvandlas till en upp­ kopplad underhållningscentral. Se filmer och favoritprogrammen via tjänster som HBO och Netflix, och via olika playtjänster. Fiber ger även de bästa förutsättningarna för hdtv, som gör både ljud och bild riktigt bra. Med ett snabbt bredband via fiber kan live­ sända konserter och matcher från hela världen streamas i datorn, surfplattan, tv:n eller mobilen utan att du behöver kompromissa med kvalitet eller kapa­ citet.

FÖR ONLINESPELAREN är lagg på grund av långsamma svarstider bland det värsta som kan hända när man spelar dataspel online. Uppkoppling via fiber ger dig tillräckligt med kraft för att utmana hur många du vill, när du vill och hur mycket som helst. DET VÄXANDE digitala samhället ger oss också nya möjligheter att kommu­ nicera och komma i kontakt med vik­ tiga tjänster – utan att behöva lämna hemmet. Webbaserade tjänster inom vården och skolan ger oss friheten att ta del av samhällstjänster på ett helt annat sätt än tidigare. Träffa läkaren i datorn, skypa med kollegorna i Indien, handla mat från din lokala e-butik eller ta del av föreläsningar från universitet direkt i surfplattan. ß

hemk ä nsl a

2016

| 13


VÅRA HYRESGÄSTER

STÖD I SVÅRA STUNDER

D

e flesta falkenbergare har sett kontoret på Holgersgatan med de sobra skyltarna som visar att här huserar Falkenbergs Begrav­ ningsbyrå. Det ligger på stadens mest trafikerade gata, ett fantastiskt läge för vilken affärsrörelse som helst. – När vi kom överens med Fabo om att flytta in, då var huset inte ens färdigt, här låg det en grusparkering, mitt i stan. Kan du tänka dig det? Undrar Frank Claesson, begravningsrådgivare och ägare av byrån. DE BLEV DE FÖRSTA hyresgästerna att flytta in i det nybyggda kvarteret, i samma hus där Fabo har haft kontoret fram tills nu. Året var 1992 och då var det fortfarande Franks föräldrar som ägde byrån sedan 1976. – När vi flyttade till de här lokalerna kunde vi inte längre ha ett showroom med kistor och urnor som vi haft tidi­ gare, men läget kompenserade för detta berättar Frank.

14 |

hemk ä nsl a

2016

ATT VARA BEGRAVNINGSRÅDGIVARE

är ett speciellt yrke. Många av de kunder som kommer in genom dörren befinner sig i en svår stund. – Jag började som 22-åring och har varit i branschen i 39 år nu, och jag kan inte tänka mig ett bättre jobb. Det gäller att vara lyhörd och trivas med att hjälpa människor, bemöta alla med stor respekt, säger Frank. – Vi får mycket tacksamhet tillbaka, människor som hör av sig och tackar för den fina ceremonin eller för all den prak­ tiska hjälpen de fick just i en svår stund, menar han. FALKENBERGS BEGRAVNINGSBYRÅ

erbjuder hjälp vid allt som rör begrav­ ningar. Med dagens nya teknik är det lätt att sitta i lugn och ro och välja kista, urna eller blommor på en surfplatta tillsammans med någon av byråns råd­ givare. På hemsidan hittar du dessutom en mängd råd om hur du ska agera vid förlusten av en anhörig. Två av byråns rådgivare kan också agera borgerlig officiant om du önskar en icke religiös begravning. Ø


VÅRA HYRESGÄSTER

Adam Claesson till höger går i fadern Franks fotspår och jobbar i familjens företag som begravningsrådgivare.

FABOS HYRESGÄSTER kan se ut på

många sätt, tjej eller kille, gubbe eller gumma, nyanländ eller ur-falkenbergare. Och varför inte en begravningsbyrå. Många av Fabos hyresgäster är företag. Falkenbergs Begravningsbyrå är en av dem.

hemk ä nsl a

2016

| 15


VÅRA HYRESGÄSTER

FABOS FASTIGHETER Vid sidan av bostäder hittar du idag bland Fabos hyresgäster många olika verksamheter. Från stora lokaler som Coop på Klockaregatan till trafikskolor och Turistinformationen, Fabos hyresgäster är en viktig del i Falkenbergs aktiva och växande näringsliv.

F Sven, Ulf ,Adam och Frank utanför lokalen byrån hyr av Fabo.

– I dagens Sverige ska vi kunna erbjuda begravningar för alla tros­ uppfattningar. Även inom kristendomen kan begravningstraditionerna skilja sig åt, exempelvis har katoliker annorlunda begravningar än Svenska Kyrkan. Mus­ limer träffas ute på kyrkogården vid kistan och gravsätter. Andra väljer en borgerlig begravning med kremering, berättar Frank. UNDER ÅREN som Frank varit med i

branschen har det skett en ganska radikal förändring i hur svenskar väljer att begravas. – Jag uppskattar att omkring 80 pro­ cent väljer kremering idag jämfört med gravsättning som var vanligast för drygt 30 år sedan då jag började. Det finns flera alternativ idag, som minneslundar eller askgravlundar som är väldigt populära just nu, säger Frank. En askgravlund är som en minnes­ lund men där finns det en stenpelare med minnesplattor över de som finns i gravlunden. PÅ BYRÅN jobbar även Adam Claesson, son till Frank, som likt sin pappa började på familjeföretaget vid 22-års ålder. – Jag hade jobbat som kock i några år och trivdes med det, men jag fick tillfäl­

16 |

hemk ä nsl a

2016

let att utbilda mig till begravningsråd­ givare och har inte ångrat det en sekund, säger Adam som idag är 24 år gammal. – Det är ett givande arbete, varje begravning är unik och jag trivs väldigt bra av att jobba med människor, säger han. BÅDE ADAM OCH FRANK har en aktiv fritid. De åker skidor, sportar och kör motorcykel, ibland tillsammans, ibland med sina kompisar. – Vi har mycket fina vägar här runt Falkenberg, bland annat Hallands vack­ raste väg från Askome till Gällared. Den följer ån Ätran och slingrar sig genom vackra landskap, berättar Adam. BILDEN AV EN begravningsrådgivare som en allvarsam, något tråkig person börjar blekna. Den får sig ytterligare en törn då vi pratar med de andra råd­ givarna Ulf Ivarsson och Sven Hämberg. Ulf har ett förflutet som fotbollspelare i Falkenbergs FF och Sven driver en egen dansskola på sin fritid och har varit svensk mästare i Latin & Standard. – Oftast tror de inte på mig när jag berättar för mina elever att jag jobbar som begravningsrådgivare, säger Sven med ett leende. ß

abo har som ett allmännyttigt bostadsbolag ett fokus på bostäder. Men både i bostads­ kvarteren och våra olika områden finns det loka­ ler i olika former och med olika innehåll som Fabo äger eller förvaltar. I Falkenbergs centrum äger Fabo ett större antal verksamhetslokaler som innehåller allt från handel, begravningsbyrå och restauranger. Några kända exempel är Torggrillen, Coop-huset, trafik­skolan Murtans och Turistbyrån. Några av lokalerna ägs av kommunen och Fabo förvaltar dem, andra äger Fabo själv. På landsbygden kan verksamhetslokaler innehålla bostads­ nära ändamål och verksamheter väl knutna till orten. – För Fabo är det en naturlig del att ta ansvar för vår kom­ muns utveckling, områden och orter är beroende av bostäder men även verksamheter för att bostäderna skall vara attraktiva och ha en bra funktion, säger Bo Björkner på Fabo. – Det är även viktigt att vi i vår framtida kommande nyproduktion tar ett helhetsansvar och väger in viktiga delar som utvecklar staden och våra orter vilken innebär en mix av bostä­ der, verksamhetslokaler, vård och han­ del, tillägger han. ß


BRANDSÄKER JUL Gör det till en tradition att kolla brandvarnaren varje december.

Släckutrustning, som brandsläckare och brandfilt är viktigt att ha i bostaden för att tidigt kunna släcka mindre bränder.

RÅD OM DET BÖRJAR BRINNA!

Stärk ditt brandskydd

Om det skulle börja brinna i trapphuset, på balkongen eller i lägenheten, har Räddnings­tjänsten några råd och instruktioner som det är bra att känna till.

1

RÄDDA

Rädda först dem som är i livs­fara, men utsätt inte dig själv för risker. Ta dig ut så snabbt du kan. Brinner det hos någon annan och det är rök i trapphuset – stanna i lägen­heten. Varje lägenhet är en egen brandcell, som ska klara brand i minst 60 minuter.

2

VARNA

Varna andra så att de kan sätta sig i säkerhet.

Julen är ljusens stora högtid. Levande ljus är mysigt, men var försiktig, lämna inte dem obevakade. Och se till att brandvarnaren fungerar.

3

LARMA

Ring SOS Alarm på telefonnum­ mer 112. Tala om vad som hänt, var det har hänt, varifrån du ringer och vem du är. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.

4

SLÄCK

Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en hand­ brandsläckare och sikta mot glöden inte på lågorna.

NÄR GRANEN DANSATS UT DET ÄR PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN

granen skall hamna när den dansats ut. Där finns personal som är förberedda för julgransruschen och de kan hjälpa dig så att din julgran tas tillvara på bästa möjliga sätt. ATT SLÄNGA UT GRANEN på gatan eller

på gården är inte att rekommendera, det klassas som nedskräpning och kan till och med leda till polisanmälan och böter.

E

n god tradition är att testa din brandvarnare första december varje år. Byt batteri om det behövs. Fabos ansvar är att se till att du har en fungerande brand­ varnare, ditt ansvar är att meddela Fabo om batteribyte. Vet du om att det finns en gratis SMS-tjänst som påminner dig om att testa din brand­ varnare? Du väljer själv tidsinterval­ let för din påminnelse. Beställ tjäns­ ten på: https://aktivmotbrand.msb.se – Det kanske blir en brandvar­ nare, brandfilt eller brandsläckare i julklapp, säger Hanna Danielsson, informatör vid Räddningstjänsten Väst. TYVÄRR ÄR DECEMBER en månad då risken för bränder ökar i våra bostäder. Mattias Norling, kvalitets­ utvecklare vid Räddningstjänsten Väst vill trycka på vikten av att vara förberedd om olyckan är framme. – Det är viktigt att man funderar igenom hur man ska agera i händel­ se av brand. Prata med varandra och bestäm en återsamlingsplats, fortsätter Norling.

hemk ä nsl a

2016

| 17


FRÅGA FABO

Våra kundvärdar finns till för att hjälpa dig att trivas hos oss. I sitt dagliga arbete träffar de hyresgästerna och väldigt ofta är det samma frågor som dyker upp. Här svarar våra kundvärdar på några av dessa. Du kan läsa fler frågor och svar på vår hemsida. Skicka dina boendefrågor till: info@fabo.se Frågorna besvaras av våra kundvärdar.

MATA FÅGLARNA

GRANNENS HUND

SVAR: Fåglar är trivsamma djur och vackra att se på, men dessvärre skräpar de ner en hel del med sin avföring. Dessut­ om sprider de mat, bröd­bitar, frön och lik­ nande som kan locka råttor och möss till bostaden. Lägg därför inte ut mat på balkongen eller fönsterblecket. Istället kan du som är djurvän hjälpa fåglarna med ett extra näringstillskott under vintern genom att hänga ut en talgboll i en buske eller ett träd en bit från bostaden.

SVAR: Hunden är människ­ ans bästa vän, sägs det. Men hundar i lägenheten kan sätta grannsämjan på prov. Ofta kan det vara så att hundägaren själv inte vet om att hunden skäller när matte och husse inte är hemma. Blir du störd ska du såklart upp­ lysa hundägaren om det. Knacka på hos din granne och för en dialog. Du kan även kontakta Fabos personal som då tar kontakt med hundägaren och upplyser denne om att hunden skäller. Skulle det ske utanför kontorstid kan du kontakta Störningsjouren.

Jag vill gärna mata våra småfåglar på vintern. Får jag hänga upp fågelmatare på balkongen?

18 |

hemk ä nsl a

2016

Grannens hund på över­ våningen skäller i tid och otid, vad kan vi göra åt det?

JULPYNT PÅ BALKONGEN

KRYP I GARDEROBEN

Kan jag dekorera min balkong med lampor?

Jag har hittat ohyra i garderoben, vad gör jag då?

SVAR: Man får sätta ut jul­ granen på balkongen men du får inte ha något på fasa­ den. Blinkande ljus­slingor är något som Fabo tror skul­ le uppfattas som störande. Men i slutändan hänger det på om grannarna tycker att det är ett problem eller inte. En undersökning gjord av tidningen Hem & Hyra visar att julpynt inte brukar vara något problem för grannar­ na men man ska såklart all­ tid ha sina grannar i åtanke.

SVAR: Ohyra av konstiga slag förekommer ännu idag fastän det är sällsynt i våra moderna bostäder. Vill du veta mer om skadedjur och insekter så finns det mer information på Anticimex hemsida. Skulle du upptäcka silver­­­f iskar, mjölbaggar eller andra skadedjur i ditt hem måste du genast ta kontakt med Anticimex så att inte ohyran sprider sig. Vi har ett avtal med dem, så san­­ering av lägenheten kostar dig vanligtvis ingenting.


RECEPT

NÖTTRYFFELCREME Ingredienser: • Grädde 1,5 dl • Choklad 150 g • Hasselnötter, utan skal 0,5 dl Gör så här: • Hacka eller mixa hasselnötterna. Hacka chokladen. Koka grädden och häll den direkt på chokladen och rör tills du får en jämn tryffel. Rör i nötterna. Kyl ett par timmar eller förbered tryffeln dagen innan.

Borgmästargårdens Hasselnötsmakroner På Borgmästargården Kafé & Konditori på Storgatan i Falkenberg bakas allting från grunden på de finaste råvarorna. Här bjuder konditor Ann-Sofie Lönnberg på en av sina favoriter. Både goda att äta och roliga att baka.

HASSELNÖTSMAKRONER Ingredienser: • • • •

Hasselnötter utan skal 3 dl Florsocker 1,5 dl Äggvitor 4 st Socker 3 dl

Gör så här: • Rosta hasselnötter utan skal och låt svalna. Mixa dem fint i hushållsmixer. Blanda med florsocker och 2 ovispade äggvitor. • Vispa resterande 2 äggvitor till ett hårt skum. Häll i sockret, lite i taget under vispning. Fortsätt vispa varligt tills du får en fast maräng. • Rör försiktigt ner marängen i hasselnöts­smeten. • Spritsa eller klicka ut makroner­ na på en plåt med bakplåtspap­ per. De ska vara i storlek av en femkrona. • Låt makronerna stå i rumstempe­ ratur ca. 20 minuter innan du bakar dem. Det gör att de inte spricker lika lätt i ugnen. • Baka makronerna i 150 grader, i 10 minu­ ter. De ska vara lite sega inuti. • När de svalnat spritsas tryffelcremen mellan två kakor, som försiktigt trycks ihop.

Receptet räcker till 10–12 makroner

• För en extra fin touch kan du på slutet pudra makronerna med lite kakao.

hemk ä nsl a

2016

| 19


HJÄLP SYRIEN! Situationen i Syrien är desperat. Våldet trappas upp och varje dag är en kamp för överlevnad. Röda Korset är på plats och med ditt stöd kan vi fortsätta att rädda liv.

Så här kan du hjälpa: >> Swisha valfri gåva till 123 000 46 48 >> Sms:a AKUT SYRIEN till 72 900 och skänk 100 kr

GENOM ATT SMS:A ELLER SWISHA GODKÄNNER DU ATT BLI KONTAKTAD AV RÖDA KORSET. DINA PERSONUPPGIFTER HANTERAS ENLIGT PUL.

Fabo – Hemkänsla – nummer 1 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you