Page 1

september - oktober 2017

nr 1

Dossier p 4 Ik kies

Ik heet . . . . . . . . . . . . Klas: . . . . . . . . . . . . . .

fm-1.indd 1

Tijdschrift niet-confessionele zedenleer voor de tweede graad lager onderwijs

01/08/17 17:42


Stuur een tekening, verhaal of leuke mop naar: Fakkeltjes vzw, Brand Whitlocklaan 87 bus 9, 1200 Brussel of fakkeltjesvzw@demens.nu en win een leuke prijs!

Wedstrijd!

fm-1.indd 2

Leuke natuurtekening van Lusi!

IN DE KIJKER

Prachtige Inca van Kenaï uit MPI ‘t Craeneveld.

2

01/08/17 17:42


Colofon

Fakkeltjesmagazine nr. 1 September - oktober 2017 Schooljaar 2017-2018, jg. 18 Tijdschrift niet-confessionele zedenleer voor de tweede graad lager onderwijs Fakkeltjeskrant, Fakkeltjesmagazine en Tienerfakkel zijn een uitgave van Fakkeltjes vzw.

Ondersteunend comité Laurent Blonden, Annie Hermans, Ann Bogaerts, Filip Debrabandere, Luc De Ro, Robert Joncret, Marlene Stevens, Martine Konings, Erik Hurts, Tamara Festraets, Ingrid Soetewey, Christel Birchen en Anke Hurts Vrijwilligerskern & redactie Ally Steven Severi, Anouk Leys, Britt Raes, Christel Birchen, Lieve Meiresonne, Mira Borghs, Mira Roos, Myriam Kalaï, Nicole Ledegen, Sarah Rathé, Steven Steven Gryspeerdt, Thomas Rotthier, Jana Buttiens, Nathalie Van Staen en Myriam Haaze Hoofdredactie Bert Goossens Illustrator Floris De Smedt / www.mrfart.be Lay-out Wim Pauwels / www.silkentofu.org Druk NV Drukkerij Verbeke Lijnmolenstraat 34-36, 9040 Gent www.drukkerijverbeke.be

2 - 3 In de kijker

4 - 9 Dossier: Ik kies!

Inhoud

10 - 11 Vrij verhaal: De twijfelaar 12 - 13 Kapitein Ansjovis 14-17 Astroreis: thailand 18-19 lunapark 20 - 21 Wegwijzer: De drijvende kracht

22 Leugendetector

23 Ezelsoor en oplossingen

Abonnement Via de school: € 8 Persoonlijk abonnement: € 10 Bestellen: via www.fakkeltjes.be/bestellen Contact Fakkeltjes vzw Brand Whitlocklaan 87 bus 9, 1200 Brussel 02 735 81 92 (ma-vrij tussen 9u en 16u) fakkeltjesvzw@demens.nu www.fakkeltjes.be Meeschrijven of –tekenen? Neem contact met ons op! V.U. Laurent Blonden Brand Whitlocklaan 87 bus 9, 1200 Brussel Alle teksten en beelden in Fakkeltjeskrant, Fakkeltjesmagazine en Tienerfakkel zijn eigendom van Fakkeltjes vzw. Er steekt heel wat vrijwilligerswerk achter de Fakkeltjes. Niets uit deze publicaties mag zonder voorafgaande toestemming van de uitgever worden overgenomen, uitgezonderd beelden die aangeduid zijn met creative commons (c) (steeds auteur en oorsprong vermelden).

fm-1.indd 3

Mooie tekening van Hargun uit De Springplank.

3 01/08/17 17:42


DOSSIER

Ik kies!

Kiezen is makkelijk Welke kleren je aantrekt, wat je eet voor ontbijt, of je oplet in de les (of toch maar wat wegdroomt), naar welk tv-programma je kijkt ‌ Elke dag maak je keuzes. Het zijn dingen die je gewoon bent om te doen en waarvan de gevolgen niet altijd een grote impact hebben (behalve dat opletten in de les natuurlijk!). Maar goed dat we niet bij elke keuze of handeling stilstaan. We zouden amper nog vooruit geraken!

4 fm-1.indd 4

01/08/17 17:42


Identiteit De keuzes die je maakt, zeggen iets over wie je bent. Doe zelf de test: wat kies jij?

een sappige appel

OF een zoete koek met de auto naar school

OF met de fiets naar school een hond

OF een kat dansen

OF voetballen Kinderen kunnen niet alles zelf beslissen. Volwassenen hebben meer inzicht en ervaring, daarom maken zij vaak keuzes voor de kinderen. Maar ook volwassenen kunnen zich vergissen. Het is belangrijk dat kinderen een stem krijgen als keuzes over hen worden gemaakt.

fm-1.indd 5

5 01/08/17 17:42


Denk na! Of je nu een hond of een kat kiest als huisdier, is niet de meest belangrijke keuze die je in je leven moet maken. Andere keuzes zijn dat wel. Dan is het wĂŠl belangrijk om even stil te staan en goed na te denken. Welke richting je gaat volgen op de middelbare school is bijvoorbeeld een keuze die je latere leven kan beĂŻnvloeden. Wat je leert op school, maakt deel uit van wie je bent. De gegeven stof zal je nog nodig hebben als je verder gaat studeren of werken. Ook op vlak van je gezondheid maak je belangrijke keuzes. Wat zal je eten? Hoeveel beweeg je? Hou je er andere (on)gezonde gewoontes op na?

Wat zijn nog belangrijke keuzes in je leven? ......................................................................

6 fm-1.indd 6

...................................................................... ......................................................................

01/08/17 17:42


Tips om tot goede keuzes te komen Denk na Zeg niet zomaar het eerste wat in je opkomt. Durf (na)denken!

Voor- en nadelen Voor de echt belangrijke keuzes kan je een lijstje maken met voor- en nadelen van de verschillende opties. Zo kan je ze beter afwegen tegenover elkaar.

Informeer jezelf

Heb jij nog een tip om tot een go ede keuze te komen?

Zoek informatie op over het onderwerp van je keuze, in de bibliotheek of op het internet. Maar wees waakzaam en kritisch: geloof niet zomaar alles wat je (online) leest.

Jouw geluk Je eigen geluk is de maatstaf voor jouw keuzes. Kijk niet steeds naar wat anderen doen. Wat goed is voor een ander, is misschien niet goed voor jou. Het is belangrijk om zelf te leren kiezen wat goed is voor jou.

Samen Wat ook niet wegneemt dat je je keuze samen met iemand anders kan maken. Bij sommige keuzes is de raad van een volwassene nuttig.

Hou ook rekening met anderen Wat niet wegneemt dat je ook rekening houdt met anderen. Belangrijk is dat jouw keuzes geen schade aan anderen berokkenen.

Foute keuze Heb je spijt van je keuze? Geen probleem. Uit fouten, groot of klein, kan je leren. Aanvaard dat je een (foute) keuze hebt gemaakt en probeer volgende keer gewoon beter te doen.

7 fm-1.indd 7

01/08/17 17:42


Groepskeuzes Soms is het nuttig om een beslissing te nemen op het niveau van een groep. Een scoutsgroep die op kamp is, kiest elke avond één gerecht om samen te koken. Dat is veel makkelijker dan dat iedereen zelf beslist, en er twintig verschillende gerechten moeten worden gemaakt. Groepskeuzes kunnen worden gemaakt op basis van overleg. Men bespreekt de te maken beslissing in groep, waarbij iedereen zijn mening kan geven. De scoutsgroep kan bijvoorbeeld rondvragen wat iedereen graag lust. Op die manier probeert de groep een consensus te bereiken. Dat betekent dat iedereen akkoord gaat. Vaak is het moeilijk om iedereen tevreden te stellen bij een groepsbeslissing. Daarom gaat men vaak uit van het meerderheidsprincipe: als de meerderheid van de groep akkoord is, is de beslissing geldig.

Om tot groepsbeslissingen te komen wordt er vaak gestemd. Wie de meeste stemmen krijgt, wint. In televisieprogramma’s zoals The Voice Kids of Eurosong kunnen kijkers stemmen op hun favoriete kandidaat.

8 fm-1.indd 8

01/08/17 17:42


Leider In een groep is het niet altijd mogelijk om over alles overleg te plegen en de mening van iedereen te horen. Daarom wordt vaak een leider of baas aangeduid om beslissingen te nemen voor de hele groep. Denk maar aan een trainer van een voetbalploeg of de directeur van een school. Dat iemand de baas is of het voortouw neemt, wil niet zeggen dat de rest van de groep niets te zeggen heeft. Belangrijk is dat er regels zijn om met iedereen rekening te houden. Welke regels gelden er in jouw klas? ....................................

Wie vind jij het meest geschikt als kapitein van een voetbalploeg?

.................................... ................................... ................................... ................................... Wie is de baas? A. In de klas

Bram gaat altijd voorop in de strijd. Hij is de beste voetballer en is de eerste om zijn mening te geven. Hij probeert altijd en overal zijn gelijk te halen.

B. Thuis

Lize is de stille van de groep. Ze luistert steeds naar wat iedereen te zeggen heeft. Als er ruzie is in de groep, probeert ze te bemiddelen.

C. In een voetbalploeg

Arthur is de slimste van de groep. Hij haalt dan ook goede punten op school. Hij is niet de beste voetballer, maar weet wel hoe de ploeg het best kan samenspelen.

Heb je altijd een baas nodig? fm-1.indd 9

9 01/08/17 17:42


VRIJ VERHAAL De twijfelaar Het begint al wanneer de wekker afgaat. Opstaan of nog even blijven liggen? Loes twijfelt. Na twintig minuten wriemelen, is het welletjes geweest. Ze gaat opstaan. Al is het wel zalig in bed … Nee nee, opstaan. Hmm. Ze mag niet met het verkeerde been uit bed stappen. Maar, welk been is het verkeerde? Het linker of het rechter? Loes denkt na, maar ze weet het antwoord niet. Ze twijfelt. Dan heeft ze iets gevonden. Ze springt met beide benen het bed uit. Dat is toch al half goed, denkt ze. Loes is al een grote meid. Tot vorig jaar legde haar mama elke ochtend haar kleren klaar. Nu kiest ze zelf wat ze aantrekt. Ze loopt naar haar kleerkast. Hmm. Wat zal het vandaag worden? Haar lievelingsshirt is altijd een goede keuze. Maar wat als ze het nu aandoet en vuil maakt… Dan kan ze dat shirt dit weekend niet meer dragen. En dit weekend is het haar feestje.

“Loes!” Het is mama. “Opstaan! Je moet komen ontbijten, straks ben je nog te laat op school.” Loes weet het niet meer. Ze grijpt snel iets uit haar kast, trekt het aan en loopt de trap af. Papa zit aan tafel koffie te drinken. Hij laat zijn krant zakken en kijkt Loes aan. “Ik wist niet dat je op klasuitstap ging, en dan nog wel naar de Noordpool.” Loes kijkt haar papa vol verbazing aan. Ze gaat toch helemaal niet op uitstap. “Waarom heb je zo’n dikke trui aangetrokken? Het is vijfentwintig graden buiten!” Mama lacht. “Mijn Loes toch, zo’n warhoofd.” En zo gaat de dag verder. Loes twijfelt of ze melk of fruitsap wil. Een boterham of cornflakes. Of ze met mama of met papa meerijdt naar school. Of A of B het juiste antwoord is op de vraag van de juf. Of ze tikkertje of verstoppertje wil spelen. Of dit of dat … Loes is een twijfelaar. Meestal staat ze stil. Met een vinger op haar lip. Te twijfelen.

10 fm-1.indd 10

01/08/17 17:42


Eindelijk is het weekend. Loes is jarig. Ze geeft een feest. Al haar vriendjes en vriendinnetjes zijn uitgenodigd. Ze hebben elk een cadeau mee. “Waar is papa?” vraagt Loes. “Die komt nog …” zegt mama mysterieus. Na de taart is papa er. Hij zat de hele tijd gewoon boven. Maar wat deed hij daar? “Ik heb een verrassing voor jou,” zegt hij. Loes loopt de trap op, naar haar slaapkamer. Daar staat een nieuw bed. Een mooi bed met een groene overtrek. Haar favoriete kleur. “Het is perfect,” zegt Loes. “Niet te groot, niet te klein.” “Weet je hoe men zo’n bed noemt? Een twijfelaar!” lacht papa. Loes geeft haar papa een knuffel. Dat ze haar papa en mama graag ziet, daarover twijfelt ze niet.

Loes twijfelt vaak. Twijfel jij soms? Over wat?

11 fm-1.indd 11

01/08/17 17:42


12 fm-1.indd 12

01/08/17 17:43


13 fm-1.indd 13

01/08/17 17:43


astroreis

thailand

Onze vier ruimtevrienden Mieke, Koen, hond Chip en hun oma snakken naar een nieuw avontuur. Toeval of niet? Oma kreeg zonet post uit Thailand.

De hoofdstad Bangkok is in zicht. Het ruimtetuig landt vlakbij het winkelcentrum Siam Paragon. Chip: Daar zijn Mayoree en Kai-mook. Het zijn heel mooie meisjes ook. Ik ga hen snel begroeten met ‘een wai’ net zoals een echte Thai. Iedereen vouwt de handen en buigt. Onze vrienden hebben de wai al goed onder de knie. Mayoree: Kom, we gaan een kijkje nemen in het winkelcentrum. Koen: Wat is me dat? Hier staat een Ferrari te koop!

Mieke: Is dat een winkel met echte diamanten in de etalage? Oma: Dat denk ik wel! Kijk hier: Prada en Gucci. Dat zijn allemaal merken van topontwerpers. Daar kan ik alleen maar van dromen. Mayoree: Wij ook hoor. Bangkok is een stad voor arm en rijk. Kom maar mee. We nemen de ‘tuktuk’ en rijden wat rond in de stad.

14 fm-1.indd 14

01/08/17 17:43


Koen: Leuk, het is precies een bromfiets die werd omgebouwd tot een busje! Mieke: Een busje op drie wielen en zonder ramen. In de stad is het enorm druk. Mieke: Overal file, het gaat hier traag. Het stinkt ook naar uitlaatgassen ‌ Koen: Mieke, je mag vooral niet zagen op reis. Kai-Mook: Mieke heeft gelijk. De lucht is vervuild. Wat denken jullie van een boottocht? Vooraleer de bende bij de boot is, komen ze langs een grote pier vol kraampjes met eten en souvenirs. Oma en Mieke snuisteren rond. Oma: Kijk eens wat een mooie beschilderde waaier! Die komt met de warmte beslist nog van pas. Mayoree: Wacht oma, eerst nog wat van de prijs afdingen hoor. Chip: Ik ruik eten. Zullen we ons buikje rond eten? Wat zijn de porties hier klein! Vinden Thai eten dan niet fijn?

enkele waterzakjes voor op de boot.

Mieke: Je betaalt amper een euro, Chip. Als je nog honger hebt, kies je nog wat.

Oma: Oef, ik zit ‌ Wat leuk om alles vanop de rivier te kunnen zien!

Kai-Mook: Wij eten heel graag, Chip. We eten soms wel zeven keer een kleine portie per dag! Of toch diegenen die het kunnen betalen.

Mieke: Wat zijn die speciale gebouwen daar? Mayoree: Dat is een tempel. De meeste Thai vereren Boeddha. We proberen net zo goed te worden als Boeddha. Zullen we een tempel bezoeken?

Iedereen heeft een portie noedels met groenten, kip of garnalen. Koen waagt zich aan Nam Prik saus. Zijn hoofd kleurt rood bij de tweede hap.

Mieke: Moet ik dan ook bidden?

Chip: Wat is er aan de hand? Is je tong verbrand? Kai-Mook: Koen koos zonet de meest pikante chilisaus! Haha, jullie zijn dat pikant eten niet gewoon! Vergeet ook niet te drinken met deze hitte. Een lekkere smoothie, avocado-sap, kokossap, lychee-sap en ananassap. De bende heeft keuze genoeg. Kai-Mook koopt ook nog

Kai-Moo: Nee, dat moet niet. Je kan ook gewoon kijken. Maar uit respect moet je wel je schoenen uitdoen. Heb jij nog een lange broek bij, Koen? Koen is op stap in een short met bloemenmotief. Dat is niet fatsoenlijk genoeg voor het bezoek aan een tempel. Aan de ingang krijgt hij een deftige broek te leen. Oma: Dat noem ik pas een mooie broek! Zal ik je er zo een kopen voor thuis?

15 fm-1.indd 15

01/08/17 17:43


wandelen in de hitte op het asfalt?

Kai-Mook: Je kan in de stad zelfs leuke pakken op maat laten maken.

Chip: Dat is waar, voor de olifant is zo’n leven beslist zwaar.

Koen: Geen sprake van! Ik ben een jonge kerel. Lang leve mijn Hawaï-short.

Mayoree: In de jungle leven nog olifanten. Met wat geluk komen we ze morgen tegen!

De Wat Pho tempel is de oudste van de stad. Hier kan je meer dan 1000 Boeddhabeelden zien. Kai-Mook: Het meest bijzondere beeld is deze met goud vergulde liggende Boeddha. Het beeld is 45 meter lang en 15 meter hoog. De voeten zijn 5 meter lang! Mayoree: Buiten kunnen we nog langs mooie pagodes wandelen. Dat zijn die torens daar. Chip: De torens lijken zo uit China te komen. Of ben ik nu aan het dromen?

Mieke: De jungle! Wow! Oma: Ik lijk me wel wat te oud voor die trip. Mijn benen doen nu al behoorlijk pijn. Gelukkig hebben de meisjes ook aan oma gedacht. Wat ze gaan doen, verklappen ze niet. De volgende dag vertrekken de avonturiers al vroeg met de auto. Sunan, de vader van Mayoree zal hen door de natuur gidsen. Chip: Jammer dat we oma moesten achterlaten. Ze was zo moe, had je dat ook in de gaten?

Kai-Mook: Nee hoor, je bent wakker. Hier wonen ook veel Chinezen. We hebben hier zelf een Chinatown. Daar kan je leuke dingen kopen.

Mieke: Ja, ze zit daar moederziel alleen op de 34ste verdieping van het hotel. Koen: Wat een grote waterval! Hier neem ik een foto.

Koen kijkt beteuterd. Hij en Chip vinden dat ze genoeg gewinkeld hebben.

Mieke: Kuddes wilde zwijnen … maar geen olifanten. Wat vliegt daar?

Chip: Kijk eens, dat lijkt me een fantastisch idee. Een ritje op een olifant, wie doet er mee?

Sunan: Dat zijn neushoornvogels. Je ziet vast wel hoe ze aan hun naam komen, niet?

Kai-Mook: Er rijden veel toeristen op deze olifantenruggen. Zou jij het leuk vinden om uren per dag met mensen op je rug te

Chip: Zou oma het goed stellen? Jammer dat we haar niet kunnen bellen.

16 fm-1.indd 16

01/08/17 17:43


Mieke: Ze moet zich nu wel vervelen ‌ Arme oma. Sunan: Straks gaan we naar de vleermuizengrot. Bij zonsondergang verlaten deze vleermuizen met duizenden de grot om eten te zoeken in de fruitbomen. Mieke: Kijk! Kijk! We hebben geluk. Daar zijn toch olifanten. Foto, Koen! Foto! Het jungle-bezoek zit er op. Hoe zou het nu met oma zijn? Oma: Joehoe! Mieke: Oma!!! Hoe was je dag? Heb je ons gemist? Was het niet vervelend zonder ons? Oma: Vervelend? Nee hoor, ik kreeg bezoek van twee lieve dames. Chip: Vertel oma, wat hebben jullie dan gedaan? Het gaat beslist goed met jou zoals ik je zie staan. Oma: Kinderen, ik ben herboren! Die twee dames hebben me een echte Thaise massage gegeven. O wat was dat goed! Mijn

hoofd, mijn voeten, heel mijn lichaam werd onder handen genomen. Alle vermoeidheid is weg. Koen: Daarna kwam de verveling? Oma: Maar nee, in de tuin ben ik mee gaan turnen. Wist je dat ze hier met hun waaiers turnen? Heel rustig en gracieus. Mieke: Tijdens de maaltijden moest je zeker aan ons denken? Oma: De maaltijd was heerlijk. De chef-kok van het hotel is me komen halen. Ik heb genoten. De tijd vloog voorbij. Mieke: Wij dachten de hele tijd aan jou! Oma kijkt naar de vermoeide avonturiers. Oma: Euh ‌ Ik ben natuurlijk heel blij dat jullie terug zijn! Helaas zit de reis er weer op. De Astrobende neemt afscheid van Sunan, Mayoree en Kai-Mook. Het ruimtetuig zoeft de ruimte in. De lichtjes van Bangkok schitteren.

17 fm-1.indd 17

01/08/17 17:43


C Wat staat er hier geschreven?

eschrev e r h ie r g t a a t s t Wa

en?

W E

Het totaal van elke rij en kolom is 10. Leg de 4 stukken op de juiste plaats.

5 1 4 A B 1 4 5 5 1 C D 4 5

1

4 3

2

5 4 1

1 4

18 fm-1.indd 18

01/08/17 17:43


CRYPTOGRAMMEN Welke omschrijving past het beste bij elk woord?

A. B. C. D. E.

Ontplo fte chef Fri sgewassen munteenheid Papegaai‛s muzikaal symbo o l Zeer lekker Thais gerecht Grondgebied dat niet mals is. 1. 2. 3. 4. 5.

Yam Bath Cocosno o t Bangko k Thailand

Welk getal hoort bij het laatste figuur? En weet je ook waarom?

6

8

16

Wat een pech! Er staat iets in de weg!

?

Wat sta at er op deze fot o? A . S t a la g t ie t u it e e n v u lk B. De sc aangrot h il C . S c h e lp v a n e e n r o t t e k iw i van de T uktukmo D . D e b il ssel le n v a n e e n o li f a n E. De st t am van e e n f ie t s pompboo m

De olifant is het nationale symbool van Thailand. Zoek de 7 verschillen.

19 fm-1.indd 19

01/08/17 17:43


WEGWIJZER De drijvende kracht Sommige dingen drijven en andere niet. Hoe komt dit? We leggen het uit met een proefje!

20 fm-1.indd 20

01/08/17 17:43


Wat zie je?

Laat nu de verschillende voorwerpen in het glas vallen.

Het steentje is zwaarder dan water en olie en zinkt tot de bodem. Plastic is lichter dan water, maar zwaarder dan olie. Daarom drijft het in de olie. Kurk is dan weer zeer licht en drijft bovenop de olie.

Neem het glas en vul ongeveer de helft met water en de helft met olie.

Wat gebeurt er?

WAT HEB JE NODIG?

Een lang doorzichtig glas Water - Een plastic figuurtje Olie - Een kurk Een steentje - Andere voorwerpen

De olie drijft op het water. Dat komt omdat olie lichter is dan water.

-

Hoe kan een zware boot blijven drijven? Een schip is voor een groot deel hol en dus gevuld met lucht. Lucht is licht. Daarom blijft een schip drijven op het ‘zware’ water.

WEETJE Een duikboot gaat onder water wanneer de ‘luchtkamers’ gevuld worden met ‘water’. Hij gaat weer drijven wanneer het water uit de kamers geperst wordt.

21 fm-1.indd 21

01/08/17 17:43


LEUGENDETECTOR Heb jij samen met de Astrobende Thailand bezocht? Dan ken je vast de juiste antwoorden op deze vragen!

3

1 Wat is de hoofdstad van Thailand?

Wie wordt door veel Thailanders vereerd?

A Bangkok B Istanbul C Kai-Mook

A Wai B Boeddha C Chip

2

4

Hoe heet de typische Thaise begroeting?

Welke vogel kan je spotten in Thailand?

A De bai B De wai C De mai

A De neushoornvogel B De olifantsvogel C De tijgervogel

5 Wat doe je als je een ThaĂŻse tempel wil bezoeken? A Je doet je broek uit B Je doet je schoenen uit C Je knipt je haar

6 Hoe noemt men het busje op drie wielen dat geen ramen heeft? A Een tuktuk B Een tictac C Een toktok

22 fm-1.indd 22

Ontdek de oplossingen van de quiz op pagina 23! 01/08/17 17:43


EZELSOOR

BROBOT James Foley

Droomt niet iedereen van de perfecte broer? Hier is Brobot! Soesja Tinker is ’s werelds eerste uitvinder jonger dan twaalf. Haar babybroer heeft heel wat gebreken. Soesja besluit dan maar zelf een betere broer te bouwen: Brobot. Brobot heeft alle gadgets en functies om de perfecte broer te zijn. Maar dan gaat de Broafstandsbediening stuk. Misschien is haar kleine broer toch meer dan een lastpost?

OPLOSSINGEN WOORDSOM WOORDSOM

Raar rijtje Raar rijtje

OPLOSSINGEN LEUGENDETECTOR GEHEIM SCHRIFT GEHEIM SCHRIFT Zeven verschillen1  A Stembus Stembus Zeven verschillen 2B REKENROOSTER REKENROOSTER 1B-2A-3D-4C 1B-2A-3D-4C 3B CRYPTOGRAMMEN CRYPTOGRAMMEN 4A A4-B2-C3-D1-E5 A4-B2-C3-D1-E5 5B FOTOFLOP FOTOFLOP Antwoord d Antwoord d 6A JasmijnJasmijn

Het aantal tellen Het aantal hoekenhoeken tellen en maalen2maal doen.2 doen. Het had figuur had 6 hoeken het antwoord Het figuur 6 hoeken dus hetdus antwoord is 12. is 12.

23

fm-1.indd 23

01/08/17 17:43


Vrijzinnig humanistische jongeren met een kritische-en open geest

Dit is Hujo Grenzeloos eigenzinnige jeugdwerking

HELEMAAL HUJO

Vorming jeugdwerkers

Hujo daagt als humanistische jeugdvereniging sinds 1956 kinderen en jongeren van 6 tot 30 jaar uit om nieuwsgierig naar de wereld te kijken.

Hujo organiseert workshops en vormingen waarin we de begeleidershouding van onze vrijwilligers versterken. Ook hun creatieve-en speltechnieken helpen we verbeteren. Daarnaast vormen we (hoofd)animatoren en instructeurs. De meerwaarde van onze cursussen zit hem in ons humanistisch perspectief. We hechten veel belang aan eigen zingeving en leggen de nadruk op respect voor diversiteit onder kinderen en jongeren.

Respect voor de waardigheid van elk individu en een gevoel van maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid staan steeds centraal.

Workshops en spelen

Vakanties

Bij Hujo ontleen je de ideale activiteit. We bieden een hoop onverantwoord interessante educatieve spelen, workshops en films aan, telkens met een vrijzinnig humanistische inslag. Ook voor lentefeesten en feesten vrijzinnige jeugd lenen we onze spelen of workshops uit, met of zonder begeleiding. Zo leren kinderen met ‘Op Stap met Darwin’ al spelend over de evolutietheorie, staan ze met het ‘Superoneerlijk armoedespel’ stil bij armoede of denken ze al spelend na over overbevolking.

Hujovakanties, das fun op jongerenmaat! We werken met vier vaste vakantieconcepten: Recreaxie: Vakanties met een mix aan creatieve en actieve bezigheden rond het thema ‘duurzaamheid’, onder meer via professionele recyclage-, upcycling- en fix-it-yourself workshops.

Lokale-en regionale werking Hujo-groepen zijn autonome lokale afdelingen van Hujo met elk hun eigen identiteit. Ze bepalen zelf hun beleid, zonder inmening van het landelijk secretariaat. Lokale Hujogroepen zijn daardoor heel divers in doelgroep, frequentie van activiteiten, werkmethoden en structuur. Bij Hujo zijn geen twee groepen dezelfde! Doorheen het jaar worden ook op landelijk vlak tal van kwaliteitsvolle en inhoudelijk sterke activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren van 6 tot 30 jaar.

hujoofficial

fm-1.indd 24

hujo.be

HujoLabs: We dompelen ons onder in de wondere wereld van wetenschap en techniek en gooien ons op thema’s zoals evolutie, het ontstaan van de aarde of ethische vraagstukken. Hujo Outdoor: Actieve buitensport vakanties, met overnachting in of dicht bij de natuur. Dagelijks staan actieve en boeiende activiteiten op het programma, zoals bosspelen, schattenjachten, hoogteparcours... Hujo Switch: Grenzeloos wijs! Deze vakanties brengen vrijzinnig humanistische jongeren uit binnen- en buitenland met elkaar in contact. Ze leren elkaars leefwereld en cultuur kennen en werken samen aan creatieve en inhoudelijke projecten.

025 21 79 20

01/08/17 17:43

Fm 1 druk  
Fm 1 druk  
Advertisement