Page 43

fairtrade-kommuner

NORGE RUNDT MED FAIRTRADE Visste du at byen eller kommunen du bor i kan få Fairtrade-status?

Forutsetningen er at det jobbes for å øke kunnskap om Fairtrade gjennom aktiviteter og kommunikasjon og at tilgjengeligheten av Fairtrade-merkede produkter øker i lokalmiljøet. Garstang i Storbritania ble utnevnt til verdens første Fairtrade-by allerede i år 2000. I dag finnes det mer enn 1600 Fairtrade-kommuner i mer enn 25 land. I Norge har nærmere 40 kommuner så langt fått status, deriblant mange av de store kommunene. Faktisk bor 1/3 av Norges befolkning i en Fairtrade-kommune. les mer på

fairtrade.no

TRONDHEIM Sjokoladeelskende trøndere: I Trondheim har kommunegruppen laget reklamefilm om Fairtrade som hvert år vises på Trondheim-kinoene. I tillegg har trønderne sjokolademakeriet Cielo, som lager konfekt av Fairtrade-sertifisert kakao. ÅLESUND Rettferdighet lønner seg: ­Eurospar Blindheim i Ålesund doblet salget av r­oser etter at de gikk over til å tilby kun Fairtrademerkede roser til sine kunder. SAUDA Førstemann i mål: Sauda ble Norges første Fairtrade-kommune i 2006. Etter flere års iherdig informasjonsarbeid kjenner nå flesteparten av de vel 4000 innbyggerne i Sauda til hva Fairtrade er.

UTSIRA Ikke størrelsen det kommer an på: Utsira er Norges minste Fairtrade-kommune med litt over 200 i­nnbyggere. Selveste ordføreren leder Fairtradearbeidet fremover.

KARMØY & TYSVÆR Samarbeider på tvers: Flere ildsjeler sørger for at ­Karmøy og Tysvær samarbeider tett ved flere anledninger – de fremmer Fairtrade på ulike arrangement året rundt.

MANDAL Raus ordfører: I Mandal er det fast gest at ordføreren gir personlig Fairtradegave med hilsen ved alle offisielle gjestebesøk.

HAMARØY Fairtrade brer seg: Det finnes over 1600 Fairtradekommuner i verden. Hamarøy er verdens nordligste!

SUND FOLKEHØYSKOLE Høster av egen Fairtradeerfaring: I 2014 reiste elever fra Sund ­folkehøyskole til Guatemala for å lære mer om Fairtrade-sertifisert kaffeproduksjon. VINJEROCK I JOTUNHEIMEN POPuLÆR MUSIKKFESTIVAL: Vinjerock serverer ikke bare en unik opplevelse til fjells, de tilbyr også kortreist mat og Fairtrade-produkter over hele linja.

LILLEHAMMER Flagg i OL-byen: På Strandtorget kjøpe­senter frontes Fairtrade-produkter i kunde­magasiner, i byen kan man til tider få smaksprøver og kommunegruppen har laget store Fairtrade-flagg for å pynte opp gågaten. OSLO Norges Fairtrade-hovedstad: Innbyggerne i Oslo kjøpte Fairtrade-bananer for over 12 millioner kroner i 2014. Oslo har også investert i en flott fotoutstilling om Fairtrade, som kan l­eies ut til andre kommuner ved forespørsel. FRIENDS FAIR TRADE Det finnes Fairtrade-merkede produkter i alle dagligvarebutikker i Norge, men det bredeste u ­ tvalget finner du hos Friends Fair Trade i Oslo. ØSTFOLD Vil bli nummer en: Østfold jobber for å bli Norges første ­Fairtrade-fylke. Fairtrade-kommunene Moss og Fredrikstad er pådrivere i prosessen. Blir de det første, tro? LIER Norges rose-mekka: I Lier er ­Fairtrade-kaffen spesielt ­populær blant de ansatte. Kommunen ­huser også hovedkontoret til Mester Grønn, og sørger alltid for å kjøpe Fairtrade-roser til ­spesielle anledninger. HØYSKOLEN I TELEMARK Fairtrade på timeplanen: Høyskolen i ­Telemark er Norges første Fairtrade-­høyskole. Det tilbys Fairtrade-produkter i kantina, og i april 2015 holder de k­ onferanse for å inspirere og utfordre fl­ ere høyskoler og universiteter til å engasjere seg for rettferdig handel.

ASKER & BÆRUM Vestkantsamarbeid: Hver høst annonserer de i lokal­avisa og deler ut gratis kaffe til alle Oslo-pendlere på togstasjonene. De har tidligere også arrangert en stafett hvor bedrifter i kommunen går over til Fairtradeprodukter – for så å sende stafettpinnen videre til neste bedrift.

Spør dine lokalpolitikere om muligheten til å bli Fairtrade-kommune! 2015

KFT_060102_småstoff2.indd 43

43

23.02.15 15:46

Profile for Fairtrade Norge

Fairtrade-magasinet 2015  

Fairtrade-magasinet 2015  

Advertisement