Page 1


EL PARKOUR: QUÈ ÉS? El parkour també anomenat PK o free running és una disciplina física d'origen francès, en què els practicants tracten de superar tots els obstacles que es presentin en el seu camí de la manera més fluida, ràpida i tècnica possible utilitzant tècniques amb el cos. Són obstacles com tanques, murs, parets (ambients urbans), per a alguns especialment els que no el practiquen el parkour és un esport extrem. Els practicants de parkour es fan anomenar traceurs (el que fa el camí) o traceuses les dones. Els moviments es caracteritzen per la seva fluïdesa i per la rapidesa en què es realitzen els moviments. No serveix de res escalar una tanca si s’aixequen molt els peus i poc a poc, s'ha de fer els mes ràpid possible. TÈCNIQUES UTILITZADES AL PARKOUR:

RECEPCIÓ BÀSICA: quan fem un salt gran i caiem, juts en tocar el terra, hem de repartir el pes a tot el cos, flexionem els genolls, el taló no ha de tocar el sòl, l'esquena inclinada cap endavant amb les mans cap endavant per si hem de utilitzar-les.

AMB RODADA: S'utilitza quan es fa un salt amb velocitat, en tocar terra, una tombarella recolzant-se en l'omòplat, pemitirá evadir una caiguda amb molta inèrcia cap endavant, després de fer la tombarella s'ha de seguir tenint prou inèrcia com per aixecar sense ajuda de les mans i seguir corrent.

SALT DE BRAÇ: es realitza amb la part davantera dels peus i amb les mans a la part superior de l'obstacle, si és una tanca es flexionen els genolls per esmorteir l’impacta.

RECEPCIÓ EN BRANCA: Es reacciona amb els braços en una ranca;però es balanceja per evitar un cop als braços i esquena


PEED O PASAVALLA: Moviment fonamental en el qual s'intenta sobrepassar l'obstacle utilitzant una sola mà s' utilitza d'enllaç en una carrera quan es troba una tanca.

UNDERBAR O SOTA DE TANCA: Es passa una tanca o un buit baix ha d'ajudar de les mans en la part superior del buit per a passar el cos.

MONKEY O GAT:És un salt en el qual es franqueja un obstacle recolzant-se en ell amb les mans en paral·lel durant el salt, per després passar les cames juntes i flexionades entre el buit que deixen els braços en el seu empenyiment en l'obstacle.

KONG O SALT DEL GAT: És semblat al monkey , però s’utilitza per passar un obstacle més llarg, empenyent el cos cap a endavant i impulsant-me amb les mans en l'obstacle de la mateixa forma que en un mico.

DISTENSIÓ: És un salt de precisió en el qual el punt de recepció està a nivell diferent del punt de sortida .


LA NOVA MODA DEL PARKOUR: Des que a principis dels anys 80 dos joves francesos crearen aquesta disciplina, els seus seguidors no han fet més que augmentar en totes les ciutats del món. El Parkour ja és una expressió d'art de carrer. Alguns pensen que són uns brètols que corren i salten destrossant el mobiliari urbà, però el cert és que el Parkour o "l'art del desplaçament" està guanyant cada vegada més adeptes i és molt més que un nou i simple esport, és també una filosofia de vida. D'aquesta manera, i gràcies a la proliferació del Parkour, s'ha creat tota una línia de roba adaptada a les necessitats dels esportistes i en consonància amb el seu estil de vida i les seves idees i actituds. El Parkour als videojocs: La nova moda del Parkour ha inspirat a molts creadors de videojocs. S`han desenvolupat molts videojocs on el Parkour es una de les eines fonamentals per al moviment del nostre personatge. Gràcies a aquesta nova moda els creadors han aconseguit crear videojocs nous i revolucionaris que agraden molt tant als practicants de parkour, com a les persones que no el practiquen ALGUNS JOCS INSPIRATS EN EL PARKOUR: ASSASIN`S CREED: Assassin`s Creed es un joc que consisteix en un assassí de l’època mitjana, on la seva missió es assassinar als seus enemics amb la finalitat de fer un món millor. El nostre personatge, Altair pertany a un grup d’assassins. Un dels seus recursos com assassí es l’úes del parkour, que ajudará al nostre personatge a despaçar-se ràpidament per les ciutats, i a vegades a passar desapercebut.

FREE RUNING: Free running com el seu nom indica, és un joc fet únicament amb el propòsit de fer parkour, el nostre personatge es desplaçarà per les ciutats sense motiu algú. Aquest joc s`ha creat amb la intenció de fer sentir al jugador com si estigues al joc, es un simulador.


SkateboardinG: Què és? El skateboarding és un esport que consisteix a lliscar sobre una taula amb rodes i alhora poder realitzar diversitat de trucs, gran part d'ells elevant la taula del sòl i fent figures i piruetes amb ella en l'aire. Es practica amb un monopatí (skate), taula de fusta plana i doblegada pels extrems i que té dos eixos (trucks) i quatre rodes, preferentment en una superfície plana, en qualsevol lloc on es pugui rodar, ja sigui al carrer o als skateparks. Aquest esport es va desenvolupar al començament de la dècada de 1948 com a substitut a la taula de surf a terra. TÉCNIQUES QUE S’UTILTZEN AL SKATEBOARDING: OLLIE: El peu del darrere va sobre el tail (part posterior) i el peu davanter ho posem al mig de la taula i el peu davanter ho posem al mig de la taula.Per començar la maniobra hem trepitjar el tail amb força alhora que comencem a lliscar el peu davanter sobre el paper de vidre.Quan la taula ja s'ha aixecat tot el que es pot pel cop al tail, hem de seguir guiant-la cap amunt amb el peu davanter i quan aterrem flexionar les cames pero amortiguar l’impacte.

NOLLIE: És similar al ollie però en comptes de donar un cop al tail, donem el cop al nose(part davantera).

El shove-it : té dues variants, el shove-it, i el pop shove-it. El primer consisteix a girar la taula en 180 ° graus cap davant lliscar sobre el pis i caure sobre ella.Primer es posa el peu a un costat del tail i després se li dona una empenta.


Kick FLIP: consisteix que la skate d'un gir de 360 ° al

llarg de l'eix cap enrere.És similar al ollie, però en comptes de lliscar la taula cap endavant, es llisca cap a un costat amb força.

HARD FLIP: Posa els peus com per a un ollie Salta i deixa que el nose s'elevi i quedi vertical entre les cames. Amb el peu davanter a penes has de donar-li una mica de flip. Obre bé les cames i sobretot salta molt. Quan el skate acaba de girar procura caure bé en els cargols ja que aquesta prova arrisca molt la teva taula.

HEELFLIP: Posa els peus com per fer un ollie però el peu davanter una mica més fora (Creuats). Salta i amb el peu davanter dóna-li amb el taló al capdavant en diagonal cap endavant. És important que tiris el cos cap endavant, només has de moure la cama, sinó la prova s'inclinés. Espera el gir i baixa-la , però compte que solem empènyer a tornar la cama.

360 FLIP: Posa les cames ben creuades com per fer un shovit 360, posant la cama de davant al centre del skate perquè sigui més fàcil. T’has ajupir bé i fer mes força amb el peu de darrere, donant només el flip amb la cama de davant. Salta molt alt que el skate s`alin-hi amb els teus peus, baixa-la però procura posar els peus bé en els cargols per evitar donar un bon cop.


LA MODA DEL SKATE: Aquest esport es va desenvolupar al començament de la dècada de 1948 com a substitut a la taula de surf a terra, traient les rodes a uns patins. Creat a partir d'una variació del surf ha desenvolupat una gran atracció i interès per a molts, i sol ser un reclam publicitari per als joves (skaters o no). Sobre els que patinen, un reportatge de l'any 2002 per l'American Sports Data va estimar que havia 40,5 milions de skaters a tot el món, sent el 84% menors de 18 anys, dels quals el 74% eren homes i el 26% dones. Té diversos estils: el old school, el que es practicava en els anys 60, 70, 80, fins que va evolucionar a principis dels 90 a l'estil "street" de la nova escola. També està l'eslàlom, el freestyle, el longboard i el mini cruiser el qual s'ha posat de moda durant els últims anys. Videojocs inspirats en el skate Al igual que en el parkou el skateboarding ha inspirat a molts videojocs, però la majoria son jocs en el que únicament podem utilitzar el skate, limitant les accions que podrà fer el nostre personatge al llarg del videojoc i amb uns terrenys fets a propòsit pero poder utilitzar el skate. TONY HAWK PRO SKATER HD: és un video joc de skate arcade i realista.L'objectiu és sumar punts per completar amb èxit trucs de skateboarding generant puntuació per al jugadori aquest es multiplica pel nombre de trucs en el combo.Si el jugador aconsegueix arribar a terra amb el truc se li sumés tota la puntuació al banc de punts d'aquest, en cas contrari tots els punts de l'combo es perden. Tony Hawk's Proving Ground Tony Hawk’s Proving Ground es un joc on tu crees el teu propi “skater” amb la seva aparença. Quan ja tens creat el teu propi personatge, pots moure’t lliurament per la ciutat util·litzant el teu skate. Aquest joc tracta de crear la teva modalitat de skate, pots decidir entre escollir una carrera i ser famós, ser un skater que busca diferents ciutats per practicar noves tècniques extremes o fer tècniques i gravar-les a pagines web i fer-te famós gràcies a internet.


PARACAIgudISME Què és? El paracaigudes es una eina inventada per Leonardo DA Vinci, ell va estudiar els ocells i la seva manera de volar, i va tenir la idea de crear-lo.El va inventa per poder arribar a terra des d’un lloc bastant alt amb seguretat.Com podem veure en aquesta imatge el paracaides que ell va dissenyar tenia forma triangular. El paracaigudisme, es l’esport que es practica amb un paracaigudes saltant des de una gran altura. Els practicants pujen molt amunt en parcaides i quan arriben a una certa altura, es llencen al buit. El paracaigudisme es practica per l’adrenalina,per poder maniobres amb el cos, o per fer figures en grup.I quan s’ha baixat una certa altura,s’obre el paracaigudes i s’aterra. EQUIN NECESSARI PER FER PARACAIGUDISME L'equip necessari per al paracaigudisme són:

Guants:

Un Altimetre:

Un Casc:

El Paracaigudes:

Roba Térmica:


MODALITATS DEL PARACAIGUDISME:

Salt de precisió: Els paracaigudistes intenten aterrar el més a prop possible d’un blanc.

Treball Relatiu :un equip de paracaigudistes, adopta diverses formacions durant la caiguda lliure

Estil Lliure :es realitzen piruetes molt similars a la de gimnàstica olímpica.

Sky Surf: amb un skyboard, una taula especial que permet realitzar impressionants Moviments Amb molt veloços rotacions.

Speed Riding: es una Combinació d'esquí, vol i Velocitat.


LA MODA DEL PARACAIGUDISME: El paracaigudisme s’ha convertit en una moda per la diversió de poder saltar d’un lloc molt alt i a la vegada poder fer maniobres amb el cos o diferents activitats metre caus. El paracaigudisme , també agrada a les persones per la forta sensació de l’adrenalina.

EL PARACAIGUDISME ALS VIDEOJOCS: El paracaigudisme, no es molt inspirador per als videojocs, perquè no hi ha videojocs dedicats totalment al paracaigudisme, perquè seria molt repetitiu i avorrit. En comptes de fer jocs dedicats 100% han utilitzats altres videojocs que no tenen res a veure amb el paracaigudisme i han utilitzat paracaigudes. És el cas per exemple de: GTA IV: El viedojoc utilitza el paracaigudes com a recurs i objecte totalment secundari que no te res a veure amb la trama el joc. Tu pots utilitzar el paracaigudes com a objecte normal, per saltar de edificis o aeroplans a una certa altura.

Gta San Andreas: Gta san Andreas es un joc de la mateixa saga de GTA pero amb una trama diferent .Al igual que en el GTA, es pot utilitzar el parcaigudes per els mateixos propòsits, pero en aquest pots practicar el paracaigudisme com a deport totalment secundari a la trama.


REVISTA FAIG 2.0.1.1  
REVISTA FAIG 2.0.1.1  

revista d'esports extrems fet aper grups d'alumnes de 3ESO C

Advertisement