Ordriket 4A Lesebok BM (9788211038180)

Page 1

Christian Bjerke, Marit Midbøe Hagen, Lars Mæhle og Gro Ulland Bokmål

Lesebok 4A I denne boka følger vi Sam og Ina på en spennende reise i tid og rom. Underveis møter de historiske mennesker og havner i situasjoner som danner utgangspunkt for samtale og undring.

Ordriket Lesebok 4A

Hvert kapittel innledes med en introduksjon av tema og en lesestrategi som skal trene elevene i kritisk og analytisk lesing. Med hvert tema følger et mangfold av tekster i ulike sjangre og med ulik vanskegrad hentet fra den nyeste barnelitteraturen og kjente klassikere.

BOKMÅL

1–7 Ordriket er et prisvinnende norskverk for hele barnetrinnet. Verket legger opp til et systematisk arbeid med de grunnleggende ferdighetene, samtidig som det fremmer leselyst og leseglede.

Leseboka finnes også i digital utgave. Oppgaver til tekstene finnes i Arbeidsbok 4A. Les mer på fagbokforlaget.no

ISBN 978-82-11-03818-0

Lesebok 4AChristian Bjerke, Marit Midbøe Hagen, Lars Mæhle og Gro Ulland Bokmål

Lesebok 4A


VELKOMMEN TIL ORDRIKET! Visste du at det er skapt fortellinger til alle tider og alle steder i verden? Tenk så fantastisk å få reise i tid og ta del i all verdens historier! Vi som har laget denne boka, ønsker at du skal bli glad i å lese, skrive og å bruke språket. Derfor vil vi gjerne at du skal møte Ina, Sam og onkel Ola og bli med dem på tidsreise. Hilsen forfatterne


Innhold 1 Oppfinnelser 7

Ord og begreper 8 Lesestrategi: Overvåk egen lesing 9 Oppfinnelser i hverdagen 10 Hjulet 12 Nye ideer 14 Norske oppfinnelser 16 Patenter 18 Hattenøkkel 20 Jeg er genial! Espen Herberts opptegnelser III 22 Arkimedes og vindmølla 24 Den store tidsreisen 29 En stor begivenhet 30 Gåten 34

2 Tall 41 Ord og begreper 42 Lesestrategi: Gjenfortell teksten 43 Tallglede 44 Olles venstre sko 46 Teljeregle 47 Den mystiske tallkoden 48 Ulykkestallet 13 52 Ingen spøk å telle til 13 54 Alle sammen teller 57 Googolplex. Verdens største tall? 58 Matilda 62 Den store tidsreisen 65 Reisen begynner 66 Skriften på leirtavlene 71


3 Ung – gammel 77 Ord og begreper 78 Lesestrategi: Lag tankekart 79 Farmor og jeg 80 Hvor gammel blir en tiger? 83 Emil og Alfred 86 Vaffelhjarte 88 Oldefars øye 91 Sjuende far i huset 94 Den store tidsreisen 97 Snippen, en gang for lenge, lenge siden 98

4 Mat 103 Ord og begreper 104 Lesestrategi: Undersøk teksten 105 Fruktkurv 106 Pølsevev 107 Onkel Gunnar koker saus 108 Mannen som nesten døde av pasta 112 Et vi det same over heile verda? 114 Matpakkespisevise 117 Klovnebrød med salathår 118 Matens lange reise 120 Koke suppe på en spiker 123 Den store tidsreisen 125 Franske fristelser 126


5 Filosofi 131 Ord og begreper 132 Lesestrategi: Lag spørsmål til teksten 133 Hvor kommer tanker fra 134 Så rart! 136 Verden har ingen hjørner 138 Sokrates 140 TommelTitter 142 Tastaturnatur 144 Fakta om tid 146 Sokrates og pappa 149 Den lille kyklopen 152 Ordtak 155 Hva i all verden! 156 Tiden er en sommerfugl 158 Den store tidsreisen 161 Høyt oppe i Hellas 162


6


1 Oppfinnelser

• Hvilke oppfinnelser kjenner du til? • Hvilke oppfinnelser ser du på bildet? • Hva skulle du ønske at noen fant opp nå? 7


Vennskap og uvennskap Oppfinnelser I dette kapittelet skal du lese tekster om oppfinnelser. Noen av tingene vi har rundt oss, er funnet opp for lenge siden, mens andre er nye. For å finne opp noe nytt, trenger vi ikke bare kunnskap, men også mye fantasi! Lær av det du leser i kapittelet, kanskje blir det du som bruker oppfinnsomheten din til å finne opp noe nytt vi kan få glede av!

ORD OG BEGREPER Oppfinner Oppfinnelse

noe som er funnet opp for første gang

Oppfinnsom

en som lett finner på noe nytt og originalt

Bruksanvisning

8

en person som finner opp nye ting

en beskrivelse av hvordan noe brukes, trinn for trinn


LESESTRATEGI Overvåk egen lesing Å overvåke betyr å følge med på. Når du overvåker egen lesing, følger du med på hva du forstår, og hva du ikke forstår. Du følger også med på hva du kan fra før, og hva som er nytt. En måte du kan overvåke lesingen din på, er å notere. Du kan notere når • du leser noe du visste fra før • du lærer noe nytt • noe er vanskelig å forstå Eksempel:

OSTEHØVELEN Oppfunnet av Thor Bjørklund i 1925. Ostehøvelen gjør det lett å skjære tynne skiver av osten. Noen mener den er en typisk norsk oppfinnelse – i mange andre land vil folk ha mye større og tykkere osteskiver!

Jeg lærte at ostehøvelen er funnet opp av Thor Bjørklund og at den er typisk norsk. Jeg visste allerede at den skjærer tynne skiver ost, for jeg bruker den selv hver morgen.

9


Oppfinnelser i hverdagen Vi bruker mange oppfinnelser i hverdagen. Og vi ville hatt problemer med å klare oss uten dem. Noen av dem har eksistert i mange hundre år. Andre er ganske nye.

FAKTA

Vi bruker paraply for å holde oss tørre. De gamle kineserne oppfant den for å skjerme seg mot sola.

10


Folk har brukt kniver, såpe og knappenåler i cirka 4000 år.

11


Hjulet Hjulet er kanskje den største oppfinnelsen som noen gang er gjort. De første kjøretøyene med eikehjul var hestetrukne vogner brukt i Tyrkia for cirka 4000 år siden. For cirka 3500 år siden begynte folk i Midtøsten å bruke hjul når de skulle lage keramikk- og leirvarer. Uten hjulet ville vår verden og måten vi lever på, vært helt annerledes. Vi bruker hjul til å lage elektrisitet, til transport og i en masse andre sammenhenger. Robert Coupe

12


OVERVÅK EGEN LESING Lærte du noe nytt?

LES MER!

13


Nye ideer Skepsis: tvil

Bidra til: hjelpe til med

De som har nye ideer, blir ofte møtt med skepsis. Men uten nye ideer kommer vi ikke videre. Vi trenger alle de som skaper noe nytt av egen kraft. Albert Einstein sa at fantasi er viktigere enn kunnskap. Han mente at fantasi må til for å få glede av kunnskapen. Barn har en slik fantasi. Skolen må bidra til at fantasien får leve og vokse, slik at vi beholder evnen til å tenke nytt. Jens Stoltenberg

14


15


Norske oppfinnelser BINDERSEN Oppfunnet av Johan Vaaler i 1899. Bindersen lages av bøyd ståltråd eller plast. Den brukes til å holde flere papirark sammen. Under krigen i Norge i 1940– 1945 brukte nordmenn den på jakka, som et hemmelig tegn som betydde: «Vi holder sammen».

Næring: det mennesker, dyr og planter trenger for å vokse og få energi

KUNSTGJØDSEL Oppfunnet av Kristian Birkeland i 1906. Når planter vokser, bruker de opp næringen i jorda. Derfor trenger de gjødsel – et stoff med masse næring som blir tilført jorda. Kristian Birkeland oppfant en måte å lage kunstig gjødsel på – av luft! Sammen med Sam Eyde bygde han en fabrikk som laget kunstgjødsel. Fabrikken het Norsk Hydro.

OVERVÅK EGEN LESING

Var det noe du visste fra før? Er det noe du ikke forstår?

16


SPRAYBOKSEN Oppfunnet av Erik Rotheim i 1927. Rotheim jobbet på en lakkfabrikk. Den første sprayboksen han laget, var til lakk. Men den hadde en lei uvane: Hullet som lakken skulle komme ut av, ble fort tett. Oppfinnelsen ble derfor solgt til USA, og der løste de problemet. Under andre verdenskrig brukte amerikanske soldater sprayboksen til å ha insektmiddel på – og det virket!

ØV En binders brukes til å holde ark sammen. Oppfinner: Johan Vaaler i 1899 En sprayboks brukes til å sprute ut noe flytende. Den første sprayboksen ble brukt til lakk. Oppfinner: Erik Rotheim i 1927 Kunstgjødsel er næring til planter, som er laget på en kunstig måte. Oppfinner: Kristian Birkeland i 1906 17


Patenter Hvis du har fått en idé du tenker er god og ny, kan du være i ferd med å bli en oppfinner. Mange tenker at alt er funnet opp før, mens andre tenker at de ØV er først ute med å tenke ut noe nytt. For å finne ut av dette kan Du kan søke patent på oppfinnelsen din. du søke patent hos Patentstyret. Med patent har du enerett De vil sjekke om ideen din er til å lage det du har funnet opp. beskrevet tidligere, eller om du Ingen kan bruke patentet ditt uten å be er den første. deg om lov først. Et patent varer i 20 år.

18


Thor Bjørklund tok patent på ostehøvelen i 1926. Dette er tegningen som fulgte med søknaden.

Et patent er en god teknisk idé som ingen andre har beskrevet tidligere. Patentet gir deg rett til å lage og selge denne ideen i det landet du har fått patent. Patent kan beskrives som en enerett du har i 20 år. Det betyr at andre må spørre deg om lov til å lage tingen du har funnet opp, og de må betale deg hver gang de bruker ideen din. Du kan også søke om enerett på navn og merker og utseende. Ikke bli skuffet om ideen din er funnet opp fra før. Det er uendelig mange muligheter for å få nye gode ideer og patenter. Å lykkes krever både kunnskap og fantasi. Mange oppfinnere har teknisk utdanning og er ansatt i store og små bedrifter. Der arbeider de med å utvikle nye produkter. Om du har fått en god idé, er det lurt å samarbeide med folk du stoler på, og som kan ting du ikke er så flink til selv. Da øker muligheten for å lykkes.

OVERVÅK EGEN LESING

Var noe vanskelig å forstå? Lærte du noe nytt?

19


Christian Bjerke, Marit Midbøe Hagen, Lars Mæhle og Gro Ulland Bokmål

Lesebok 4A I denne boka følger vi Sam og Ina på en spennende reise i tid og rom. Underveis møter de historiske mennesker og havner i situasjoner som danner utgangspunkt for samtale og undring.

Ordriket Lesebok 4A

Hvert kapittel innledes med en introduksjon av tema og en lesestrategi som skal trene elevene i kritisk og analytisk lesing. Med hvert tema følger et mangfold av tekster i ulike sjangre og med ulik vanskegrad hentet fra den nyeste barnelitteraturen og kjente klassikere.

BOKMÅL

1–7 Ordriket er et prisvinnende norskverk for hele barnetrinnet. Verket legger opp til et systematisk arbeid med de grunnleggende ferdighetene, samtidig som det fremmer leselyst og leseglede.

Leseboka finnes også i digital utgave. Oppgaver til tekstene finnes i Arbeidsbok 4A. Les mer på fagbokforlaget.no

ISBN 978-82-11-03818-0

Lesebok 4A