Ordriket 2B Lesebok BM (2. utgave) (9788211035660)

Page 1

Christian Bjerke, Marit Midbøe Hagen, Lars Mæhle og Gro Ulland

Lesebok 2B

Bokmål • 2. utgave

Ordriket er et prisvinnende norskverk for hele barnetrinnet. Verket legger opp til et systematisk arbeid med de grunnleggende ferdighetene, samtidig som det fremmer leselyst og leseglede.

Lesebok 2B I lesebøkene på 2. trinn følger vi Ina og Sam på jakt etter en tyv som har vært på ferde på skolen deres. Underveis i jakten oppstår situasjoner som danner utgangspunkt for samtale og undring gjennom et tverrfaglig og variert tekstutvalg.

Leseboka finnes også i digital utgave. Oppgaver til tekstene finnes i Arbeidsbok 2B.

BOKMÅL • 2. utgave

Hvert kapittel presenterer et tekstutvalg i forskjellige sjangre og med ulik vanskegrad. Tekstene presenteres i to nivåer, og hver tekst er rikt illustrert. Dette gir alle elever mulighet til å kunne delta på egne premisser. Tekstene i leseboka er hentet fra både den nyeste barnelitteraturen og fra kjente klassikere.

Ordriket Lesebok 2B

1–7

Les mer på fagbokforlaget.no

ISBN 978-82-11-03566-0

Ordriket 2B Lesebok bm og nn.indd 1

06.11.2020 13:09Christian Bjerke, Marit Midbøe Hagen, Lars Mæhle og Gro Ulland Bokmål • 2. utgave

Lesebok 2B


Til foreldre og foresatte

Tips til bruk av boka FØR LESING Snakk med barnet om hva teksten kan handle om: • Se på bilder og overskrift sammen. • Vet barnet noe fra før om emnet som tas opp? • Les første setningen. Hva slags tekst er det? Fakta, fortelling, dikt eller eventyr? UNDER LESING Les teksten og snakk sammen underveis: • Pek på ordene samtidig som dere leser. • Stopp opp ved vanskelige ord og snakk om hva de betyr. • Stopp opp av og til og snakk om det som skjer i teksten. Har barnet opplevd noe lignende? Hva mener barnet om handlingen? Hva tror dere skjer videre? • Pass på at barnet leser nøyaktig og ikke sløyfer endelser. ETTER LESING Snakk sammen om det dere har lest: • La barnet gjenfortelle handlingen i teksten. Hva har barnet fått vite? • Finn viktige ord i teksten. • Still spørsmål om teksten til barnet. La barnet stille deg et spørsmål.

Når du leser med barNet ditt: • Vær et forbilde: Vis at du har glede og nytte av å lese! • Bidra til å utvikle barnets språk: Lek med ord, rim, regler, vitser og gåter! • Oppmuntre barnet ditt: Gi ros!


DIFFERENSIERING Teksten har to ulike vanskelighetsgrader. Disse er merket med Elevene øver på det nivået som passer best.

Det enkleste nivået. Denne teksten har større skrift og er lettere å lese. Teksten er ofte en oppsummering eller en innledning til firkantteksten.

Frosken og den spesielle dagen Frosken var så spent i dag. Haren hadde sagt at det var en helt spesiell dag. Men frosken visste ikke hvorfor. Da han spurte vennene sine, kunne ingen si noe. Derfor gikk han bort til haren. Men haren var ikke hjemme. En lapp hang på døra. Der sto det noe om en fest. Haren var i et selskap! Da begynte frosken å gråte og følte seg alene.

eller

Den vanskeligste teksten. Denne teksten bør leses høyt av en voksen inntil eleven selv kan lese den.

«Haren er invitert i selskap», hikstet han. «Det var altså det han mente. Og han bad meg ikke med engang. Noe så dårlig gjort.» Hva slags selskap kunne det være? Sikkert med masse kake og brus og med flagg overalt … Frosken så alt sammen for seg. Røde, gule og blå flagg, og selvsagt var det synging, og dansing med. Å, som han ønsket at han var der! Snufsende gikk frosken hjem igjen til seg selv. Men hadde det vært noen i huset hans? Kanskje det var en innbruddstyv! Da frosken åpnet døra si, trodde han ikke det han så. Rommet var pyntet med flagg og blomster. På bordet stod det bløtkaker og brus. Og der var vennene hans – anda og grisen og rotta og haren. Og alle sang de: «Hurra for deg som fyller ditt år! Ja, deg vil vi gratulere …»

Underveis blir elevene minnet på den aktuelle lesestrategien som det øves på i kapittelet.

Lag et tankekart.

Les mer!

Hikste: gråte

hjem

hjemme

78

Noen tekster er merket med . Disse bør alle elevene lese. Foreldre kan lese resten av fortellingen høyt for barnet.

.

79

Øveord. Ord vi bruker ofte og ord som elevene bør lære seg å kjenne igjen.

Les mer. Her blir elevene tipset om boka teksten de leser, er hentet fra.

Ordforklaringer i margen letter leseforståelsen og utvider elevenes ordforråd.


Innhold

7

Årstider 7 Fire årstider 8 Årstidene 10 Årets tider – vinteren 12 Snøfnugg 13 Istappen 14 Eit dikt i ein hage 15 Kaja og Stine 16 Årstider i verden 20 Fredrik 22 Smykketyven 24 Tre detektiver i regnet 24

Monsteret på loftet 37 Folk og røvere i Kardemomme by 40 God natt, natt 42 Mari drømmer 44 Smykketyven 46 Tre små spioner i Snippen 46

9 Meninger 51 Rett eller galt 52 Mobbing 54 Mias bod 56 Jeg er sterkest 58 Jakob og Neikob 60 8 God natt 29 Det store møtet i skogen 62 Greta og kjempene 66 Hva gjør du før du legger deg? 30 Smykketyven 68 God natt på forskjellige språk 31 En blå sprayboks 68 Kveldsstell 32 Lyset om kvelden 33 Ida og ulven 34


10 Store dager 73 Hverdag og fest 74 Helligdager 76 Frosken og den spesielle dagen 78 Monsterkarneval 80 Hurra for deg 83 Samefolkets dag 85 Rockesokk 86 Karsten og Petra feirer 17. mai 88 Halloween 90 Smykketyven 92 Landets vakreste skole 92 11 På biblioteket 97 På biblioteket 98 Vi er i en bok 100 Drømmetreet 103

Håndbok for superhelter 104 Midnattsbiblioteket 106 Potet-Isaksen 108 Emil fra Lønneberget 111 Astrid Lindgren 114 Smykketyven 116 Ingen er for stor til å si unnskyld 116 De mistenkte 120 12 Løsning i sikte 123 Å løse mysterier 124 Barnedetektiver 125 Miljøagenter 126 Tips fra Miljøagentene 127 Smykketyven 128 Sporene 128 Tyven avsløres 134 Tyven gir opp 140 Landets vakreste skole? 144


Ser du? 6

solhatt

støvler

fotballsko


Ă…rstider

paraply

badering

ski

7

staver 7


LESESTRATEGI Er et ord vanskelig? Se på delene av ordet.

Fire årstider Vinter ski snø skøyter kulde lue votter mørketid

8

Se på delene av ordene: MØRKETID, FUGLEKVITTER.

Vår snøsmelting joggesko blomster sykling fuglekvitter


Sommer varmt sol insekter iskrem sommerklær

Se på delene av ordene: SOMMERKLÆR, HØSTFARGER.

Høst vind regn frukt og bær høstfarger kjølig

9


Årstidene Se på delene av ordet: PINNSVIN.

Vinteren Om vinteren blir det tidlig mørkt. Ute er det kaldt. Det snør, og bakken blir hvit. Vi kan finne på mye morsomt. Vi kan ake, gå på skøyter og lage snømann. Bladene har falt av trærne. Noen dyr kryper inn i hiene sine og hviler der. Det gjør både bjørn, pinnsvin og maur.

kaldt 10

rundt


Våren Om våren blir det varmere og lysere. Snøen smelter, og bakken blir bar. På trærne spretter løvet, og gress og planter vokser fram. Det blir grønt og fargerikt ute. Dyrene våkner, og trekkfuglene kommer tilbake. Barna kan begynne å sykle, spille fotball og hoppe tau igjen.

Sommeren Om sommeren er det lyst til langt på kveld. Langt nord er det midnattssol. Da er det lyst om natta også. Nå er det varmt, og plantene vokser. Sommerfugler, bier og humler summer rundt blomstene i naturen. Jordbær og bringebær blir modne. Ute kan vi bade og leke på stranda.

Se på delene av ordet: FOTBALL.

Høsten Om høsten blir det kaldere og mørkere. Frukt og grønnsaker blir modne. Bonden høster korn og poteter. Vi kan plukke epler og plommer i hagen og finne bær og sopp i skogen. Bladene på trærne blir gule og røde. De visner og faller ned på bakken. Trekkfuglene flyr sørover.

Trekkfugler: fugler som flyr til varme strøk om vinteren

11


Årets tider – vinteren Så kommer en liten hvit dame og det er vinteren det, og hun har spade og ryggsekk med seg og legger snø utover markene, og snøklatter oppe i trærne, og så gir hun mennesket tykke skjerf og luer og røk ut av munnene – og røk ut av pipene på husene også – og himmelen maler hun kald og hvit og gir lufta kuldegrader. Arild Nyquist

12

Se på delene av ordet: SNØKLATTENE.


Snøfnugg Kom vesle hvite snøfnugg, og sett deg på min panne. Fortell om alle stjernene som seiler over landet.

Se på delene av ordet: SNØFNUGG.

Kom vesle hvite snøfnugg og hils på mine hender. Fortell meg hvor du kommer fra og hvor din reise ender. Kom alle hvite snøfnugg, kom ned, kom ned på bakken, så jeg kan gi min storebror en snøball midt i nakken. Halfdan Rasmussen Copyright © Tekst: Iben Nagel Rasmussen. Trykt med tillatelse. Trykkrettigheter © adm. Musikk-Husets Forlag A/S, Oslo

Ender: slutter

over 13


Istappen Min lange nese har forkjølet seg, ja, dryppe-drypp og takk for meg nü drypper jeg min vei! Harald Sverdrup

14


Eit dikt i ein hage

Se på delene av ordet: HAGESLANGAR.

Eg fann eit dikt i ein hage iblant blomar mold og stein tørre grastustar badeshortsar trampoliner og hageslangar solkrem syklar sandalar og strandmadrassar og under den brennande steikande sol Diktet var slik: I dag er det 152 dagar att til jol Odd Nordstoga

Tørre grastustar : tørt gress

under 15


Kaja og Stine Kaja og Stine er på stranda. Sola skinner. Havet glitrer. Sanden er myk og varm. «Skal vi svømme?» spør Kaja. Stine nikker. Begge jentene har lært å svømme på skolen.

strand 16


Stine vasser ut i vannet. Det er litt kaldt. Hun ser etter brennmaneter. Kaja klatrer opp på brygga. Hun ser ned. Så tar hun sats og hopper. Vannet spruter rundt henne. Kaja ler. «Prøv du også», sier hun til Stine.

Se på delene av ordet: BRENNMANETER.

Stine ser opp på brygga. Det er litt høyt. «Jeg har lyst på is», sier Stine. Jentene får penger av Stines mamma. De løper til kiosken. De står i kø. Det er mange barn som bader i dag. Og mange har lyst på is i varmen.

17


En dame i rød badedrakt løper langs vannet. «Har dere sett en liten gutt?» spør hun. «Han er bare fire år. Han har lyst hår og grønn badebukse.» «Nei», sier Kaja.

18


«Skal vi lete, vi også?» spør Stine. «Ja», sier Kaja. «Vi er jo detektiver.» Kaja og Stine har en detektivklubb. De kaller seg «To små blå». De har løst mange mysterier. «Kanskje Magnus har gått seg vill», sier Kaja. «Hvor da?» spør Stine. Kaja peker på skogen bak stranda. Ingen leter der. Kaja og Stine går inn i skogen. De roper på Magnus. De stanser og lytter. Det er helt stille. Stine ser seg rundt. Det er ikke så lett å gjemme seg på stranda. Og skogen er altfor stor. Hvis hun var fire år, ville hun finne et trygt sted å gjemme seg. Line Baugstø

Les mer!

19


Årstider i verden I Norge har vi fire årstider: vår, sommer, høst og vinter. Slik er det også i mange andre land, for eksempel i Kina. Det er ikke alle land som har fire årstider.

20


Noen steder nær ekvator er det bare to årstider. Disse kalles regntid og tørketid. I Thailand deler de året i tre årstider. De heter regntid, kjølig tid og varm tid.

Se på delene av ordet: REGNTID.

I Egypt deler de året i to årstider. De heter sommeren og den kjølige vinteren. Samene har åtte årstider: vinter, vårvinter, vår, vårsommer, sommer, høstsommer, høst og høstvinter. Ekvator: midt på jordkloden

land 21


Fredrik En musefamilie bodde inni et gammelt steingjerde. Om høsten måtte musene samle nøtter. De trengte noe å spise hele vinteren. Alle hjalp til, unntatt Fredrik. «Fredrik, hvorfor arbeider du ikke?» spurte de andre. «Jeg arbeider jo», sa Fredrik. «Jeg samler solstråler til kalde, mørke vinterdager.»

22

Se på delene av ordet: VINTERDAGER.


Vinteren kom, og da den første snøen falt, skyndte de fem små markmusene seg inn mellom steinene. Først var det nok å spise, og musene fortalte historier om redde rever og dumme katter. Alt var bare familiehygge. Men smått om senn tok maten slutt. Det var kaldt i steingjerdet, og ingen hadde lyst til å prate mer. Da kom de på det Fredrik hadde sagt om solstrålene. «Hvor har du lageret ditt, Fredrik», spurte de. «Lukk øynene», sa Fredrik og klatret opp på en stor stein. «Nå skal jeg sende dere solstråler. Kjenn som de varmer og lyser som gull.» Og Fredrik fortalte om solstrålene, så de fire små musene fikk varme i kroppen igjen. Leo Lionni

Smått om senn: etter hvert

Les mer!

23


Christian Bjerke, Marit Midbøe Hagen, Lars Mæhle og Gro Ulland

Lesebok 2B

Bokmål • 2. utgave

Ordriket er et prisvinnende norskverk for hele barnetrinnet. Verket legger opp til et systematisk arbeid med de grunnleggende ferdighetene, samtidig som det fremmer leselyst og leseglede.

Lesebok 2B I lesebøkene på 2. trinn følger vi Ina og Sam på jakt etter en tyv som har vært på ferde på skolen deres. Underveis i jakten oppstår situasjoner som danner utgangspunkt for samtale og undring gjennom et tverrfaglig og variert tekstutvalg.

Leseboka finnes også i digital utgave. Oppgaver til tekstene finnes i Arbeidsbok 2B.

BOKMÅL • 2. utgave

Hvert kapittel presenterer et tekstutvalg i forskjellige sjangre og med ulik vanskegrad. Tekstene presenteres i to nivåer, og hver tekst er rikt illustrert. Dette gir alle elever mulighet til å kunne delta på egne premisser. Tekstene i leseboka er hentet fra både den nyeste barnelitteraturen og fra kjente klassikere.

Ordriket Lesebok 2B

1–7

Les mer på fagbokforlaget.no

ISBN 978-82-11-03566-0

Ordriket 2B Lesebok bm og nn.indd 1

06.11.2020 13:09