Page 11

> Taalverwerving Taalverwerving is op scholen versnipperd over verschillende vakgebieden en stopt niet bij de taalles. Het verwerven van een taal gaat de hele dag door, in de alledaagse communicatie. Dat is ook zo bij Engels. Deze taal wordt niet alleen tijdens de Engelse les op school gebruikt. Engels kom je in het dagelijks leven vaak tegen. Denk aan televisieprogramma’s en taalgebruik op internet.

Doelstellingen • • • • •

Je kunt omschrijven wat we bedoelen met ‘taalverwerving’. Je kunt omschrijven wat we bedoelen met een ‘moedertaal’. Je kunt omschrijven wat we bedoelen met een ‘tweede taal’. Je kunt een lijst maken met verschillende Engelse uitdrukkingen. Je kunt een stelling formuleren over Engels in het basisonderwijs.

 

8. Opdracht: Taalverwerving • •

Lees theoriebron 2. Ga op internet en in boeken op zoek naar informatie over taalverwerving. Beantwoord de volgende vraag. – Welke verschillen zijn er tussen simultane taalverwerving en successieve taalverwerving? Noteer minimaal drie verschillen.

Theoriebron 2: Taalverwerving

___________________________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________________________

 

9. Opdracht: Tweede taal • •

Lees theoriebron 2. Ga op internet en in boeken op zoek naar informatie over het leren van een moedertaal en een tweede taal. Beantwoord de volgende vragen. – Welke overeenkomsten zijn er tussen het leren van een moedertaal en het leren van een tweede taal?

Theoriebron 2: Taalverwerving

___________________________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________________________ –

Heb je zelf overeenkomsten of verschillen ervaren bij het leren van jouw moedertaal en een tweede taal? ___________________________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________________________

 

10. Opdracht: Voorwaarden •

Ga op internet en in boeken op zoek naar informatie over voorwaarden voor het leren van een tweede taal op de basisschool. Beantwoord de volgende vragen.

© Uitgeverij Edu’Actief b.v.

11

12341 t engels in het basisonderwijs