Page 1

Ontdek de kracht van scholieren en professionals samen Inspiratie event over verbinding in en om organisaties Georganiseerd door Facilitating Company in samenwerking met Erasmus College Zoetermeer Dinsdag 10 november 2015


ONTKETEND! Ontstaan Ontketend! Crisis, oude werkwijzen niet meer voldoende, nieuwe manieren van samenwerken, opnieuw verbinding aangaan. Frisse blik van scholieren om te helpen ontketenen en opnieuw verbinding aangaan

INSPIRATIE CARROUSEL korte workshops voor nieuwe perspectieven

INTERMEZZO verbazing en illusie

4 WORKSHOPS


INSPIRATIE CARROUSEL De inspiratie carrousel bestaat uit 8 miniworkshops. De deelnemers ontdekken in een razend tempo nieuwe perspectieven op verbindingen aangaan. Elke deelnemer volgt 4 van de 8 workshops.

Iets moois ontketenen Het filmpje ‘Pay it forward’ is de inspiratie om het principe in je eigen situatie toe te passen.


INSPIRATIE CARROUSEL De inspiratie carrousel bestaat uit 8 miniworkshops. De deelnemers ontdekken in een razend tempo nieuwe perspectieven op verbindingen aangaan. Elke deelnemer volgt 4 van de 8 workshops.

Iets moois ontketenen Het filmpje ‘Pay it forward’ is de inspiratie om het principe in je eigen situatie toe te passen.


INSPIRATIE CARROUSEL Iets moois ontketenen Het filmpje ‘Pay it forward’ is de inspiratie om het principe in je eigen situatie toe te passen. Het levert mooie resultaten op, die uitblinken in eenvoud en kracht: Koffie drinken met mijn jongere collega’s om ervaringen en kennis te delen.

Helpen met (problemige) liefdeskwesties.

Helpdesk voor startende communicatie medewerkers om feedback te geven of te brainstormen.

Help ouderen/bejaarden/vrijwilligersorganisatie

Wekelijks met iemand praten die het moeilijk heeft. En als Alphen a/d Rijn herbergt 1200 vluchtelingen. In het het beter gaat, vragen of hij/zij dat weer met iemand naastgelegen winkelcentrum zit een pizzawinkel. Idee: anders doet. langsgaan met dit idee. Samen post openmaken en rekeningen betalen in het ‘pay Doorgeef cadeau; collega krijgt cadeau en geeft een it forward’-principe. cadeau aan een ander en die geeft weer een ander…… Smeer ‘s ochtends een extra boterham, verzamel deze op een centraal punt in school. Dan kunnen mensen die geen geld hebben voor ontbijt ook ontbijten.

Duurzame/sociale initiatieven op de werkvloer; ik geef een verlofdag als financiering voor een project dat bijdraagt aan sociaal karakter bedrijf/maatschappij.

De sporters(jeugd) bij mij op de club helpen met hun huiswerk tussen de trainingen door. Zij kunnen met hun diploma weer anderen helpen.

Bijvoorbeeld bij ons in school door middel van iemand een compliment te geven. Niet perse bij mensen die je kent.

Net afgestudeerden helpen door een beetje tijd en kennis te geven over hoe job/werk te vinden. Geef het door!

Spread the love!


INSPIRATIE CARROUSEL Kettingreactie Vier groepen bouwen achter elkaar aan een kettingreactie van restmateriaal (plastic, papier, hout, touwtjes, tape, etc.). Of de kettingreactie werkt, blijkt aan het einde als het balletje zijn weg zoekt naar de bel. Leuk, hier zien we een groot verschil tussen scholieren en professionals. De scholieren gaan bijna allemaal direct aan het werk en proberen meters te maken, volgens de opdracht. De scholieren nemen de leiding. Op een enkel idee van de professionals na, nemen zij duidelijk het initiatief. De professionals helpen meer in het denkwerk. Zij schrijven bijvoorbeeld tips voor de volgende groep en werken zo over de groepen heen samen. Of ze helpen om de eerdere baandelen te testen en te verbeteren.


INSPIRATIE CARROUSEL Kettingreactie Vier groepen bouwen achter elkaar aan een kettingreactie van restmateriaal (plastic, papier, hout, touwtjes, tape, etc.). Of de kettingreactie werkt, blijkt aan het einde als het balletje zijn weg zoekt naar de bel. Leuk, hier zien we een groot verschil tussen scholieren en professionals. De scholieren gaan bijna allemaal direct aan het werk en proberen meters te maken, volgens de opdracht. De scholieren nemen de leiding. Op een enkel idee na van de professionals, nemen zij duidelijk het initiatief. De professionals helpen meer in het denkwerk. Zij schrijven bijvoorbeeld tips voor de volgende groep en werken zo over de groepen heen samen. Of ze helpen om de eerdere baandelen te testen en te verbeteren.

Hoe Ontketend! ben jij? Door quizvragen ontdek je hoe ontketend je eigenlijk bent, en je groep. En zijn scholieren meer ontketend dan de professionals? Elke groep is toch telkens anders. Wat mooie inzichten geeft, is de vraag aan het einde van het spel: “gezien de uitslag, wie van jullie is het meest ontketend?�. Dat zijn dan niet de mensen met de meeste punten, maar juist met de minste. Zij lopen het meeste uit de pas.


INSPIRATIE CARROUSEL Online Ontketenen Wat geef je mee aan bedrijven of werknemers die door de crisis zijn getroffen? Naast zachte en vooral empathische teksten als: blijf in je zelf geloven, vertrouw op de toekomst, een hug!, vraag hulp Is het opvallend dat scholieren en volwassenen eigenlijk dezelfde opvattingen hebben: Ga vooral doen, maak van de nood een deugd, kies nu voor wat je eigenlijk altijd hebt gewild, betrek je netwerk, kom in beweging. Hulp vragen en grenzen verleggen vinden zowel scholieren als professionals noodzakelijk, maar wel moeilijk. scholieren denken daarbij iets meer in kansen: ga ondernemen, ga doen wat je echt leuk vindt. Volwassenen onderschrijven dit ook, maar zien eerder een ‘ja maar ..’. Het is mooi om te zien dat mensen altijd bereid zijn elkaar te helpen. Het resultaat is samengevat in een mindmap


INSPIRATIE CARROUSEL Ontketend Proeven Met de groeiende wereldbevolking wordt het steeds moeilijker om iedereen van voldoende voedsel te kunnen voorzien. Als alternatief zijn er ‘superfoods’, zoals insecten, zeewier en kunstmatig vlees op basis van sojaproducten. Hoe staan de scholieren en de professionals tegenover de ‘superfoods’?

Wormen – sprinkhanen – zeewier - moerbei


INSPIRATIE CARROUSEL Ontketend Proeven Met de groeiende wereldbevolking wordt het steeds moeilijker om iedereen van voldoende voedsel te kunnen voorzien. Als alternatief zijn er ‘superfoods’, zoals insecten, zeewier en kunstmatig vlees op basis van sojaproducten. Hoe staan de scholieren en de professionals tegenover de ‘superfoods’? Eigenlijk denken de scholieren en professionals gelijk over de ‘superfoods’. Allebei onderkennen ze het probleem van voedselschaarste, maar zien het nu niet een als een acuut probleem voor de nabije toekomst. Het is meer iets voor de langere termijn. Ook over smaak en uiterlijk denken beiden gelijk. Ze vinden dat de ‘superfoods’ er niet smakelijk uitzien en dat er kraak noch smaak aan zit. Maar als je deze ingrediënten op zo’n manier verwerkt dat de wormen of insecten niet herkenbaar zijn, kan het best lekker zijn. Velen hebben al eens insecten en wormen gegeten. Tot slot vinden zowel de scholieren als de professionals dat elk nieuw alternatief een duurzame oplossing moet zijn voor het onevenredig onttrekken van grondstoffen aan onze aarde.


INSPIRATIE CARROUSEL Ontketend Proeven Met de groeiende wereldbevolking wordt het steeds moeilijker om iedereen van voldoende voedsel te kunnen voorzien. Als alternatief zijn er ‘superfoods’, zoals insecten, zeewier en kunstmatig vlees op basis van sojaproducten. Hoe staan de scholieren en de professionals tegenover de ‘superfoods’? Eigenlijk denken de scholieren en professionals gelijk over de ‘superfoods’. Allebei onderkennen ze het probleem van voedselschaarste, maar zien het nu niet een als een acuut probleem voor de nabije toekomst. Het is meer iets voor de langere termijn. Ook over smaak en uiterlijk denken beiden gelijk. Ze vinden dat de ‘superfoods’ er niet smakelijk uitzien en dat er kraak noch smaak aan zit. Maar als je deze ingrediënten op zo’n manier verwerkt dat de wormen of insecten niet meer als zodanig herkenbaar zijn, kan het best lekker zijn. Velen hebben al eens insecten en wormen gegeten. Tot slot vinden zowel de scholieren als de professionals dat elk nieuw alternatief een duurzame oplossing moet zijn voor het onevenredig onttrekken van grondstoffen aan onze aarde.

Elkaar helpen Ontketenen Schrijf je vraag of dilemma op een kaart en laat andere deelnemers daar suggesties en oplossingen voor aandragen. De deelnemers zijn blij verrast met de vele goede suggesties op hun probleem of uitdaging. In een hoog tempo gaan de formulieren rond. Er wordt amper gepraat, maar wel heel veel geschreven. Deze vorm is niet alleen geschikt voor nieuwe ideeën, maar is ook als bevestiging te gebruiken.


INSPIRATIE CARROUSEL De Ontketende professional Hoe denkt de ontketende professional? Hoe werkt hij/zij? Wat kan hij/zij? En kijken de scholieren daar anders naar dan de professionals?

Het resultaat Op kleine verschillen van inzicht na, zijn de scholieren en professionals het eens met elkaar: meer verbinding, minder ruzie, overal kunnen werken. Opvallend is dat bijna iedereen een positief toekomstbeeld heeft. Er zijn maar twee mensen die somber durven te zijn: meer werkdruk (leerling) en meer stress vanwege minder zekerheden (professional).


INSPIRATIE CARROUSEL De Ontketende professional Hoe denkt de ontketende professional? Hoe werkt hij/zij? Wat kan hij/zij? En kijken de leerlingen daar anders naar dan de volwassenen? Op kleine verschillen van inzicht na, zijn de scholieren en professionals het eens met elkaar: meer verbinding, minder ruzie, overal kunnen werken. Opvallend is dat bijna iedereen een positief toekomstbeeld heeft. Er zijn maar twee mensen die somber durven te zijn: meer werkdruk (leerling) en meer stress vanwege minder zekerheden (professional).

Talent Ontketenen De foto van Conchita Wurst (vrouw met baard) levert leuke statements op over wat men er typisch ontketend aan vindt: • • • • •

Je eigen weg gaan lef tonen je zelf zijn laten zien wie je bent en waar je voor staat je niet laten leiden door verwachtingen en normen van anderen.

Vervolgens geeft iedereen aan welke eerste indruk iemand maakt. Dit feedback proces wordt als leuk ervaren, verbindend en levert soms verrassende reacties op. Maar er is toch ook vaak herkenning van de eigen kwaliteiten en persoonskenmerken.


INTERMEZZO VAN ONTKETENING, VERBINDING EN ILLUSIE Onmogelijk is geen feit, maar een mening! Dan Lefay en Karin Boon


4 WORKSHOPS, om “los” te komen en/of “opnieuw” te verbinden Vind en verbind Teams worden vaak samengesteld om een opdracht te vervullen of een doel te realiseren. Om goed te kunnen samenwerken wordt (soms) ook nog wel eens aandacht besteed aan teambuilding. Maar wat is het resultaat, als je die volgorde eens omdraait? Eerst, op basis van individuele waarden, de gezamenlijke teamwaarden formuleren en pas dan aan de slag. Eerst verbinden, dan verdienen!

Resultaten Ontdekken WereldHumaniteit Authentiek op Optimist z’nRust kop en opportunistisch Om Vanuit Onszelf je heen Met rust zijn.kijken respect Positieve en We We natuur. zijn en houden omgaan allemaal verder blik Drive op van durven met nu om authentiek natuur, en wereld elkaar. toekomst. te ontdekken kijken. Natuur openzijn dat Het Balans kop komt isen loopt het willen omop vinden zetten.tussen krachtigste terug,wieltjes, wat wat inspanning je er heen doet is.Kijken Houden kijken. natuur envooruit ontspanning. Haat-liefde met van basic, je? en omhoog, Balans eigen met Shortcuts, tussen geld: dingetje. wind nodig het in jezelf Geluksmuntje, makkelijk inspanning demaar zeilen. maken, waarde enwil ontspanning. Het vindingrijkheid. het van gaat niet hetons leven, belangrijk goed. Mensen heel Glas vinden. simpel. in isverbinding halfvol. Venster Beleving metvan natuur schoonheid. werkt en2elkaar kanten(open op. Vanuit staan/transparant). je rust kijk je naar binnen en vanuit binnen kijk je naar buiten en zie je de wereld en de daarbij behorende dynamiek.

Conclusie Een team dat eerst zijn gezamenlijke waarden vindt en benoemt, is sterker en krachtiger. Je weet wat je aan elkaar hebt. Daardoor is het team ook beter in staat een teamopdracht uit te voeren. • een leuke manier om snel elkaars talenten te ontdekken. Het is makkelijk toepasbaar en effectief! • Nooit verwacht dat er een gemeenschappelijke relatie kan zijn, puur door te vragen of luisteren naar andermans interesses • Leeftijd, ervaring en functies spelen geen rol -> gelijkheid!


4 WORKSHOPS, om “los” te komen en/of “opnieuw” te verbinden Droomverkenner Ontdek wat je droom of ambities is, wat er achter schuilt en krijg inspiratie om invulling te geven aan je droom of ambitie.

Observaties tijdens de workshop Praten over elkaars dromen werkt heel verbindend en inspirerend. De scholieren en professionals hebben snel een serieus en open gesprek. Men is bereid naar elkaar te luisteren en elkaar te helpen. We merken dat de professionals het lastiger vinden er voor uit te komen dat ze nog niet goed weten wat hun droom of ambitie is. Ze gebruiken veel woorden om hun ware gedachten en gevoelens te maskeren. De scholieren zijn directer, oprechter en meer open over hun dilemma's en gevoelens. De professionals werpen zich in dit proces meer op als ''helper'' voor de scholieren. Zowel professionals als scholieren ervaren obstakels in het realiseren van hun ambities of dromen. Maar juist erover praten inspireert om weer wat meer voor je dromen te gaan.

Conclusie Om vol voor je droom en ambities te gaan, is het nodig om los te komen van obstakels. Veelal zijn dit je eigen belemmerende overtuigingen. Veel dromen en ambities schuiven we op de lange baan, terwijl er toch veel mogelijkheden zijn om ze “nu” op vele manieren te verwezenlijken. Daarvoor is het wel nodig om te begrijpen wat er achter je droom en ambitie zit (de WHY achter je droom).


4 WORKSHOPS, om “los” te komen en/of “opnieuw” te verbinden Klik! Groepjes van 3 personen krijgen de opdracht een tekening te maken volgens een voorbeeld, zonder deze vooraf te zien. De instructeur geeft aanwijzingen. De eerste tekenaar maakt met deze aanwijzingen de eerste tekening. De tweede tekenaar luistert, en maakt vervolgens op instructie van de eerste tekenaar een tweede tekening. Daarna worden de tekeningen vergeleken.

Wat maakt een goede samenwerking? Vertrouwen en commitment vormen de basis van een goede samenwerking. Na een korte uitleg hierover maken de groepjes een strategie om opnieuw de tekeningen te maken.

Observaties tijdens de workshop Sommige groepen willen het heel goed doen en maken rigide afspraken. Terwijl anderen zich meer focussen op onderling kennismaken en vertrouwen ontwikkelen. De groepen met rigide afspraken zijn niet altijd beter. De meeste groepen hebben een betere, tweede tekening, maar niet allemaal.

Conclusie Duidelijke afspraken maken, een gezamenlijk begrip ontwikkelen en een werkwijze afspreken zijn belangrijke aspecten die naar voren komen om beter samen te werken. Deze oefening is heel goed om inzicht te krijgen in wat je moet verankeren om goed samen te werken, en hoe verschillende afspraken in de praktijk werken om samenwerken te verbeteren.


4 WORKSHOPS, om “los” te komen en/of “opnieuw” te verbinden Faciliteer Toeval (Online) profiel Een goed (online) profiel is belangrijk in onze digitale tijd. Om daarvan bewust te worden, vragen we de deelnemers een korte omschrijving van zichzelf te maken. Het verschil tussen scholieren en de professionals is meteen duidelijk. scholieren beschrijven veelal hun gevoel en persoonlijke kenmerken, zoals: ‘ik ben druk’. Volwassenen vertellen eerder wat ze doen, met hier en daar een interesse.

Conclusie Een goed profiel gaat over authenticiteit en vindbaarheid. Met het juiste profiel kun je verbindingen aangaan en de info gebruiken om voor te sorteren.


4 WORKSHOPS, om “los” te komen en/of “opnieuw” te verbinden Faciliteer Toeval Online Samenwerken Voor samenwerken is commitment en vertrouwen nodig, zoals de workshop Klik! al laat zien. Maar hoe wil je samenwerken en welke tools wil je daarbij gebruiken? En is er een verschil in de tools die scholieren en professionals gebruiken? Er zijn wel degelijk verschillen in de aanpak en keuze van tools tussen van professionals en scholieren. scholieren kiezen veelal voor snelle communicatietools als Snapchat en Whatsapp. Bovendien denken ze er aan een takentool te gebruiken. Volwassenen gebruiken dan wel Whatsapp, maar borgen meer in email, Dropbox en Google Drive. En zij vinden het nog altijd belangrijk om te vergaderen.

Conclusie Er is nog veel verschil in benadering waarbij de overeenkomst vooral zit in snelle communicatie op afstand. Het echt slim samenwerken, tijd en plaats onafhankelijk werken heeft nog een slag nodig. De grootste open deur hierbij is dat persoonlijk contact het aller belangrijkst is. Het nut van online samenwerken naast persoonlijk wordt nog niet gevoeld. Nog een hoop te doen! Ook hier mooi om te zien dat wanneer scholieren en volwassenen met elkaar aan de slag gaan de leeftijdsgrenzen vervagen.


STELLINGEN De scholieren en de professionals krijgen de volgende 8 stellingen voorgelegd: 1. 2.

3. 4. 5. 6. 7.

8.

De digitalisering zoals die nu plaats vindt, heeft alleen positieve aspecten. De jonge generatie hoeft niets te leren van de oude generatie – dat beperkt je alleen maar in je creativiteit. In de moderne netwerkeconomie is verbinding met elkaar belangrijker dan verbinding door middel van een arbeidscontract. Als ondernemer is een betekenisvolle bijdrage leveren aan je leefomgeving van groter belang dan het puur behalen van business marges. Kunnen loslaten heeft niets met leeftijd of aantal dienstjaren te maken, maar met je persoonlijkheid. Digitalisering is een hype die straks net zo interessant is als gas, water en licht. Om te ontketenen is het essentieel om veiligheid en vertrouwen te verankeren door een open transparante houding van de leiders van organisaties. Doordat we werken met functies in organisaties worden de talenten van medewerkers voor minder dan de helft benut.

Resultaat Slecht op twee stellingen wijkt de mening van de scholieren af van die van de professionals. Op stelling 4 vinden de volwassenen het leveren van een betekenisvolle bijdrage belangrijker dan de scholieren. De scholieren als een gehele groep vinden het puur behalen van business marges gemiddeld belangrijker, echter binnen de groep zijn de scholieren het niet eens met elkaar en is er sprake van polarisatie. Daar waar scholieren (op stelling 6) vinden dat digitalisering geen hype is die overgaat, zien volwassenen de digitalisering veel meer als een wezenlijk onderdeel van onze maatschappij waarbij we vooral het comfort van de digitalisering hebben, zoals gas water en licht.

Verslag event #ontketend - De kracht van scholieren en professionals samen  

De wereld verandert snel en heeft impact op de wijze waarop we verbinden, kennis en informatie delen en organiseren. Het vraagt om nieuwe id...

Verslag event #ontketend - De kracht van scholieren en professionals samen  

De wereld verandert snel en heeft impact op de wijze waarop we verbinden, kennis en informatie delen en organiseren. Het vraagt om nieuwe id...

Advertisement