Page 1

FABRICE JOSEPH Assoc. AIA

HOWARD UNIVERSITY SCHOOL OF ARCHITECTURE 2011

DESIGN PORTFOLIO


Table of Contents

Brick Making Factory and Dairy in Morogoro, Tanzania

Captured Garden - A House in Suburban Area

Sustain and Reuse - LEED Platinum Building

Musician’s Redidence - A House and Creative Stimulant

The Portable - A School of Innovation and Technology

CO- LAB Center for Research Collaboration


Shells and Ceramics I construction of shells in the Visitors’ Center at the Mapungubwe National Park in South Africa, a project by the architect Peter Rich. Although the project used stabilized earth blocks as opposed to burned bricks, the method of laminating several layers of block together to create the shell is applicable to burned brick as well.

brick is found in the work of Eladio Dieste, the Uruguayan engineer. That a large part of Dieste’s work was devoted to humble spaces, grain storage, warehouses, basket ball courts, is a testament to the economics of this building technique in the right context. Morogoro is such a context for its low cost of labor, the availability of material, and a rapidly expanding municipality which will need buildings of increasingly larger scales.

sketch model of scheme / detail model of dairy roof

principle of arches moving in multiple directions, supporting themselves. Their forces are self contained, transmitting directly downward. The traditional roof vault requires either buttressed end walls to absorb lateral forces or a tie rod to mitigate the effect of that force with tension. This self contained nature allows much more freedom to the form. Structurally the roof form below operates more like a beam than an arch, supporting its own weight and delivering the forces straight down.The form, however, it not purely derived for their structural characteristics, but also for their environmental and passive design attributes. It sheds, collects, and channels water, as well as providing a separation adequate both to let in light and ventilate the roof system.


The Plan Dairy 1. ramp to dairy 2. main entry 3. anaerobic digester 4. stairs to roof and courtyard 5. cattle stalls 6. calf pen 7. rest room 8. walking area 9. feed trough 10. water trough 11. granary 12. balcony / stairs to courtyard and kilns

Brick Making Factory 13. kiln 1 14. access to burning port (kiln 1) 15. brick making area (kiln 1) 16. brick loading area (kiln 1) 17. track and cart for safe loading (kiln 1) 18. seating area 19. ramp 20. well and water storage for brick making 21. track for moving mud from alluvial plain 22. kiln 2 23. access to burning port (kiln 2) 24. brick making area (kiln 2) 25. brick loading area (kiln 2) 26. track and cart for safe loading (kiln 2) 27. well and water storage for brick making 28. track for moving mud from alluvial plain 29. courtyard 30. mud catching berms / track

30.


27.

28. 4.

24.

3.

6. 2.

25.

29.

7.

26. 12.

23. 9. 22.

8. 11. 1.

10. 13.

14.

21.

17.

15. 20.

19.

18.

16.

5.


Captured Garden

A Small House and Apartment in Suburabn Area


View from Apartment back towards Main House Lap pool and Garden to Right - Stair for Painting Studio / 2nd bedroom to Left


Captured Garden

A Small House and Apartment in Suburabn Area

The typical suburban garden manifests as an elongated fringe stretching taught around a centralized building core, essentially wrapping or capturing the building in a thin veil of disgruntled shrubbery, overcrowded and baking in the sun. These gardens inhabit the left-over or unusable space. This project is a response/alternative to that typology, a study of its eter condition around a centralized garden core. The house is designed for a couple who have entered retirement, a painter and a woodworker, both of whom were born and raised in rural “old Florida� communities. The slash pines forest and deeply layered shadows of the live oak hammock inhabit their earliest memories. The garden space of this house responds to those memories, capturing conditions of a similar quality. The house responds to their programmatic requirements: spaces to continue their artistic work, a Bridge to Painting Studio / Covered Walkway to Apartment


Key1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

Entry Kitchen Dinning Room Living Room Porch Bedroom Bathroom Closet / Utility Room Woodworking Shop Shop Courtyard Laundry Painting Studio / Guest Bedroom Garage Garden Pool Shop Fountain Waterfall Library Herb Garden Balcony

GROUND LEVEL


3RD LEVEL

2ND LEVEL


View from the Painting Studio Balcony towards the Main House

The Great Room

garage door, which rolls completely up and away. This wall faces North, as does the back wall of the painting studio to allow a constant soft light during the day.The glazing of the southern facades are shaded with overhangs to limit heat gain and glare. The two main wings of the house capture an inner courtyard. This courtyard is comprised of three main areas: a covered corridor to the courtyard apartment, a lap pool, and a garden. These areas are controlled in their arrangement to limit the

private space. The pool sits between the corridor and the garden, the only method of moving across is via a keyed entry into either wing of the house. While physical passage is limited, spatially the courtyard remains open. The courtyard functions as the great room, binding all spaces together. Sitting at the of this spatial arrangement, it functions in the same manner as the Japanese concept of borrowed space. Each area connected to it borrows the space to incorporate into its own. By this method the sense of volume and depth within he house is greatly increased.


WALL SECTION - LIBRARY

1.

TREATED WOOD BLOCKING

14.

SEMI-OPAQUE FROSTED GLASS

2.

SINGLE PLY FELT IN ASPHALT

15.

ALUMINUM DRIP FLASHING

3.

RIDGID INSULATION

16.

IMPACT RESISTANT SYSTEM

4.

FIBER BOARD

17.

BACKER ROD AND SEALANT

5.

BUILT UP ROOFING

18.

CLEAR IMPACT RESISTANT GLASS

6.

CONCRETE ROOF DECK

19.

REINFORCED CONCRETE SLAB

7.

GALVANIZED FLASHING

20.

CONCRETE FLOOR SLAB

8.

GALVANIZED SCUPPER

21.

12” BOND BEAM MASONRY UNIT

9.

CONCRETE ROOF SLAB

22.

12” MASONRY UNIT W/ ALL CELLS

10.

TREATED WOOD BUCK 3/8” MIN

23.

STUCCO ON MASONRY

11.

STEEL REINFORCEMENT

24.

ALUMINUM ENDCAP

12.

ALUMINUM BRACING FIN

25.

ALUMINUM TOP RAIL

13.

MAHOGANY PLANK BOOKSHELF

26.

TEMPERED FLOAT GLASS


Pool and Water Fall into Wood Shop Courtyard


Circulation

inner | outer

The circulation of the house provides both interior and exterior connections between all major spaces. Each may be achieved by either means, by multiple paths. The master suite and the living / dinning room connects to the painting studio via a long bridge which doubles as a library. This passage conthe Southern wing.

and opens to a covered balcony looking over the street to the South. The glazing on both sides of this room may be opened to allow the breeze to pass all the way through in a manner similar to the sleeping porches of the “old Florida� vernacular.

Library / Bridge to Painting Studio - Early Basswood Model

Beneath the living room of the main building is a woodworking shop, a two car garage, and a laundry/service area. The wood shop looks directly to the garden via a small embedded courtyard. A stair connects up to the garden and then continues to the porch off the main living room. The embedded courtyard also incorporates a waterfall from the pool above, which functions as sound mitigation for when the wood shop is in use. The painting studio may be reached via the library corridor or by an exterior stair branching off the covered walkway to the small courtyard apartment beneath it. It may also function as a second bedroom. It is open with glazing to the North and South, though the glare of the southern exposure is mitigated by garden trees as well as the proximity of the Southern wing. Bridge to Painting Studio / Covered Walkway to Apartment


Sustain and Reuse A LEED Platinum Building


Model photo: View of building and site from the loading docks of recycle center


Top Right: View of the Entrance. Top Right: Arriel view of the final sanitation site.. Center Left: View of the tour pathway that runs parallel to the recycle sorting tubes. Center Right: View of structured columns that carry the recycling tubes. Bottom: Connection space between buildings


Musician’s Residence

A House and Creative Stimulant

(Hand Rendered Project)


The environment in which an artist finds inspiration and creates work can be as influential as the very skill they possess. In this situation a space dedicated to enhancing an artist’s abilities is detrimental to their success. This project was designed for Robert Cooper, a pianist. He requested his new residence to be modern and to keep sound in its purest form. The interpretation taken from the musicians’ music was a combination of elegance and structure. His work came from a solid foundation of sound surrounded by something more whimsical. The design provides a space for the two to co-exist.

Perspective Drawing and Section


Floor Plan of the First and Second Level


Building Elevations


THE PORTABLE

A School of Innovation and Technology


The intent of the design was to create a space that has the capability to be transformed by the user. The floor plans, as well as the ceiling space, possess theses capabilities for the implementation of projectors, screens and other divides hung from above. The use of the temporary partitions supply for a variety of group activity as well as individual spaces.

Sunlight

Kalwall


Cool Roof Membrane Sandwich Board

4’ Channel Track

Kalwall Translucent Pivoting Doors

Sandwich Board

Classroom Section


View of Portable Classroom exterior and the Kalwall Pivot Doors

Interior view of classroom space looking across cortyard to adjacent classroom


Axonometric Drawing of Portable building parts

Exterior view of Portables and courtyard space


CO-LAB Center for Collaborative Research


details of 6’ x 8’ plaster mural

Site Study

geographic darkness

This casting to the right is a light level study. The low level of the relief signify intense light levels; the high areas are though which introduce low levels of light into the night sky. A NASA sponsored program will open a facility for Astrophysists and research students in the SE region of the US. Lights from neighboring building, cars, street signage, etc. would cause research of the night sky difficult with this uncontrolled variable. Site selection would ideally be in a location of very low light pollution

. After completing an initial light level

study, a site overlay was added as a way to measure the association between light levels and density and to track potential areas for growth in an effort to anticipate where further light pollution is bound to occur. From this study a site

was chosen on the south

edge of a wetland sitting in the middle of campus. The area connects to the main campus through roads used by the department of agriculture.

Light Level Study - Cast Plaster


Ground Level Plan

The main circulation spaces of this facility include the astrophysics library and laboratory for work on electron microscopes. This site selection was important because of major factors which greatly affects the calibration of sensitive equipment used for research.

The second part of the program provides flexible workspace for departments to work on joint venture projects. The program also includes a galley for the displaying of joint venture projects in a public forum and conference rooms for conferences and lectures.


2ND FLOOR

Rooms 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

3RD FLOOR

Co-Lab Gallery Administration

Adminitration Office Facilities Management Building Services Café Café Kitchen Multi- Purpose Hall Multi- Media Room

16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

Lab/ Work Space Conference Room Work Stations Coffee Kitchen Prep Station Mechanical Room Storage Trash Room Storage Courtyard Wetland Boardwalk Library Library Circulation Desk Wetland Walkway Subterranean Astrophysics Lab Sensitive Equipment Area


Early study model

Main Entrance to Complex


Library and Boardwalk - looking from wetland


South Facade of Co-Lab and Library


Fabrice Joseph Assoc. Aia 8206 McClelland Place Alexandria, VA 22309

Fabricejsph@gmail.com (954) 649-1009

Self-motivated, organized, and innovative architectural professional with intermediate skills in AutoCAD, Revit, SketchUp, AutoDESK, Illustrator and Microsoft Office Suite, including Excel, Powerpoint, and Word. Bachelor of Architecture praised for applying strong personal management skills and ability to learn quickly. Enjoys researching and evaluating solutions, hand drawings, drafting, while learning new processes and technologies. Core competencies include: Document Preparation ∙ Engaging Presentations ∙ Interpersonal Communication ∙Team Collaboration ∙ Conceptual Design ∙ Computer Drafting and Design ∙ Sustainable Development ∙ Adaptive Reuse ∙ Innovation Site Plans and Construction

EDUCATION Howard University, Washington, DC Master of Architecture

May 2011

Howard University, Washington, DC Bachelor of Architecture

May 2010

Columbia University, New York, NY Collaborative Design Studio

May 201 0

Florida Gold Coast, Tamarac, FL Real Estate Sales Associate

June 2007

Pre-career EXPERIENCE P.O.S.T Construction Bid Coordinator September 2011   

Select projects for the firm to pursue based on scale, potential profit, bonding and manpower. Organize bidding invitations, addendums, plans and all bidding documents. Created files on network that all employees could access. Conduct take-offs, estimates and furnish proposals to General Contractors. Review proposals received from sub-contractors and determine which company would be best to award based on figures and company profile. JG Construction, Miami, FL Intern May 2007-August 2009

     

Organized proponents of architectural projects including, but not limited to plans, sections, elevations, rendering and three-dimensional models that afforded the firm with new opportunities while generating revenue. Created accurate, fully annotated plans, of various drawings/documents to ensure integrity; Submission of all edits in a timely manner and granted approval by the local government. Thoughtful preparation of design renovations with space, structure, and cost effectiveness, as well as environmental attributes utilizing BIM software. Interfaced with subcontractors and partners to ensure all components of the agreed upon terms were fulfilled by all parties involved. Continuously consulted with clients regarding the progression of the project, explained any changes or answered questions, as well as notifying them of possible changes. Creating punch list and following through with all tasks to ensure quality and completion, which, also led to more efficient time management and meeting project deadlines.


Results Gym, Washington, DC Front Desk/ Floor Staff Associate January 2008- April 2008     

Assisting gym members with questions on operating machines, advice on particular exercises and assistance in training. Ensuring the that facility was in presentable condition throughout the day and equipment was in safe operating state. Provided structured abdominal classes 3 times a day to gym and saw a gradual increase of students participating in each session. Process sales transactions, schedules appointments for ancillary services and served as a consistent point of contact for members. Handled telephone inquiries, incoming mail deliveries and the maintained a status check of member accounts as they visited the facility.

COMMUNITY SERVICE & LEADERSHIP EXPERIENCE 

National Organization of Minority Architects President 2007 Fall/Spring 2005; 2006; 2007. Assisted urban youth in understanding the ripple effects of development in their communities. Taught in classroom setting as well as affording each youth an opportunity to help design and present buildings that would become a part of their community.

College of Engineering Architecture and Computer Science Student Council Executive Vice President Assist the president and become acting president in the event the president cannot fulfill their duties. Responsible for overseeing project committees and appointing chairpersons.

Engineers Without Borders- Howard University Chapter Architecture Spring 2009- Providing aid by completing a physical site assessment of a modest and dilapidated community center - Instituto de Cultura Brasil Italia Europa (I.C.B.I.E) for future renovations, and to evaluate the socioeconomic conditions of residents living in the distressed peninsula District of Ribeira.

Architecture and Design Student Association Grievance Chair Received ethics complaints and arbitration requests and determined with committee if a hearing is warranted

AFFILIATIONS & HONORs National Organization of Minority Architects School of Architecture and Design; Representative 2007-2008 NBPA Alphonzo Deal Scholarship Recipient American Institute of Architects; Associate Member Gilbane Scholarship Recipient

Technical Skills Google SketchUp Revit AutoCAD Plan Swift

Illustrator Photoshop Microsoft Office Suite

Design Portfolio  

Selected works of Fabrice Joseph

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you