Page 1

STAGE VERSLAG

1


Fabienne Kruit Communicatie & Multimedia Design 1663461 Ask Phill B.V. Prinsengracht 3D 1015 DK Amsterdam +31 (0) 20 261 5080 phill@askphill.com september 2018 - februari 2019 2


you may be talented, but you’re not kanye west - kanye west, 2012

3


inhouds opgave 06

Introductie

18

Aan het werk

30

Take away’s

4

Het proces van solliciteren naar een stageplaats en een introductie van mijn uiteindelijk stageadres.

Mijn taken en dagindeling bij Ask Phill en de projecten waar ik aan heb gewerkt tijdens mijn stageperiode.

Een terugblik op mijn stageperiode bij Ask Phill en een vooruitzicht op mijn toekomst


5


intro ductie

6


Hoe het begon Ask Phill Team Waarom Ask Phill? Verwachtingen Doelen

8 10 11 12 14 15

7


Hoe het begon Even vanaf het begin beginnen. Leerjaar 2 van Communicatie & Multimedia Design te Maastricht, blok 2. De periode waarin we voor het eerst écht kennismaken met misschien wel de spannendste periode van de opleiding: stage. Gedurende blok 2.2 werd van ons gevraagd contact te leggen met verschillende bedrijven om te solliciteren voor een stageplek voor de periode van september 2018 tot en met februari 2019. Aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan, online portfolio, gesprekken met SLB’ers en het bedenken van de ideale stageplek was het tijd om de bedrijvenwereld te gaan ontdekken. Want, wat wil ik nu later eigenlijk gaan doen? Welk bedrijf zou bij mij passen? Waar wil ik mij in profileren, en waar liggen mijn kansen en valkuilen? Met behulp van school, vrienden en Fontanel heb ik een lijst weten te maken van bedrijven waar ik mij mogelijk 5 maanden stage zie lopen. En dan kan het solliciteren beginnen.. Al snel had ik beet: een positieve reactie van één van mijn top 5 bedrijven! Met de vraag of ik een assignment wilde doen als deel van het sollicitatieproces. Dus zodoende, een assignment en twee Skype gesprekken verder was het eindelijk zover, ik had een stageplek gekregen!

8


9


Wie is Ask Phill? Ask Phill is een digital agency in Amsterdam die zich focust op e-commerce. Hun klanten komen voornamelijk uit de fashion, beauty en lifestyle branche en verschillen van start-ups tot grote, Europese merken. Bedrijven kunnen bij Ask Phill terecht voor branding, design, replatforming van e-commerce platformen, (app) development en online marketing. Zo kunnen ze van begin tot eind zorgen voor een succesvol resultaat. Vanaf het begin ligt de focus van Ask Phill bij Shopify, een e-commerce platform. Shopify is een van de snelst groeiende hosted e-commerce platforms ter wereld. Door de eenvoud van Shopify is het voor beginnende particulieren een fluitje van een cent om je bedrijf up and running te krijgen, maar het platform biedt ook eindeloze mogelijkheden om het optimale resultaat uit je webshop te halen. Bij Ask Phill heeft de klant de mogelijkheid om een webshop te realiseren vanuit een bestaand thema (met eventuele aanpassingen conform design) of te beginnen met een gloednieuw, zelfgebouwd thema naar wens van de klant. Met een kantoor aan de Prinsengracht is Ask Phill verzekert van een mooi uitzicht en perfecte locatie. Met veel klanten op fietsafstand kan Ask Phill ervoor zorgen dat ze een hechte band vormen en veel onderling contact hebben. De sfeer aan de Prinsengracht is gezellig, vertrouwd en informeel; maar dat betekent niet dat er niet hard gewerkt wordt. Je merkt dat er aandacht is besteed aan het uiterlijk van het kantoor, waardoor niemand meer raar opkijkt wanneer er door passerende toeristen foto’s van de voorgevel worden gemaakt. Work hard play hard is geen vreemde uitspraak bij Ask Phill, zo staat er op kantoor een Playstation waar geregeld FIFA op wordt gespeeld. Ook wordt er veel tijd besteed aan de lunch, waardoor je een fijne onderbreking hebt van je kantoordag. Verder worden er geregeld teamuitjes gehouden, waardoor je je collega’s echt als vrienden gaat zien en elkaar beter leert kennen.

10


team Martijn

Paul

Co-founder

Co-founder

Derek

Cecille

Development

Designer

Jo-ann

Seb

Growth hacker

Creative copywriter

Vera

Davey

Stagiaire design

Stagiaire development

Fabienne

Sophie

Stagiaire development

Project manager 11


Waarom heb ik voor Ask Phill gekozen? Bij het zoeken van een geschikte stageplek heb ik mijn ‘ideale stageplek’, zoals beschreven in mijn persoonlijk ontwikkelingsplan, in mijn achterhoofd gehouden. Deze was als volgt beschreven: “Ik zou mijn bestaande kennis graag willen verbreden tijdens mijn stage. Hiernaast vind ik het belangrijk dat ik mijn eigen kennis al kan inzetten bij een bedrijf en waardevol werk verricht. Mijn voorkeur voor stageplek gaat uit naar een bedrijf wat zich focust op front-end development en design. Hier zou ik deze twee aspecten willen combineren en beide skills verbeteren. De locatie van mijn ideale stageplek is de Randstad. Ook al ben ik verliefd op Maastricht, wil ik mij op professioneel gebied focussen op ‘where it’s all happening’, en dat is logischerwijs de Randstad. Deze locatie zou mij qua persoonlijke ontwikkeling goed doen, maar ook voor mijn netwerk zou de Randstad alleen maar positief kunnen zijn. Tijdens mijn marktonderzoek heb ik interesse gekregen in meerdere bedrijven in Nederland, die zich niet in de Randstad bevinden. Terwijl hier niet mijn eerste voorkeur naar uit zou gaan, weegt het bedrijf en de stageplek natuurlijk ook zwaarder mee dan een voorkeur voor een stad. Hierdoor heb ik deze bedrijven niet uitgesloten maar zal ik ook hier solliciteren. Ik heb een voorkeur voor een kleiner bedrijf, wat zich serieus inzet voor hun doel maar waar ook ruimte is voor gezelligheid. Ik vind het belangrijk dat er een band is tussen de collega’s en dat je je op je gemak voelt in het team. Hierdoor heb ik dan ook de voorkeur ontwikkeld voor bedrijven die persoonlijke informatie op hun website hebben staan, zoals een vermelding van het team of een foto van de werkplek. Dit maakt het net wat toegankelijker en vertrouwelijker.” Deze beschrijving klopt 1 op 1 met de visie, sfeer en beschrijving van Ask Phill. Hierdoor was ik dan ook erg enthousiast toen ik hoorde dat ik hier stage mocht komen lopen, het paste namelijk precies in het plaatje wat ik voor ogen had. Wel had ik een kleine angst voor het feit dat ik misschien niet op niveau zou presteren, ik wist namelijk niet hoe ik presteerde in vergelijking met andere stagiaires en wat er van mij verwacht werd.

12


Our vision We believe it’s essential to meet rapidly changing customer trends and expectations. This is why we’re constantly exploring e-commerce best practices, challenging assumptions, benchmarking our clients and sharing our knowledge across clients. For us, it’s about building stunning e-commerce experiences which make our clients stand out from the competition.

13


Wat verwacht ik van mijn stage? Van mijn eigen verwachtingen was ik daarentegen wél op de hoogte. Logischerwijs verwacht ik bij Ask Phill meer te weten te komen over e-commerce websites. Hoe laadt je nu ál die producten in godsnaam in?! En hoe ontwerp je nu een op conversie gerichte webshop? En daarbij, hoe zorg je voor meer conversie? Hoe maak je de afweging tussen vorm en functie? En hoe werk je in een team gezamenlijk aan één project? Ook hoop ik zicht te krijgen in het proces van a tot z bij het werken met een (nieuwe) klant. Hoe gaat de briefing? Wat zijn de verwachtingen en eisen van de klant, en zijn die haalbaar? Hoe bepaal je de tijdsduur en prijs van een project? Hoe gaat het contact met de klant na de oplevering van een website? Verder verwacht ik mijn skills zichtbaar te verbeteren en meters te maken met het optimaliseren van mijn code. Ik weet dat ik kan coderen, maar is mijn niveau hoog genoeg om mee te draaien met het bedrijf? Zal de druk te hoog liggen, of heb ik nog ruimte om mijzelf verder uit te dagen en te zien wat mijn mogelijkheden zijn? Als laatste zou ik mij graag willen verdiepen in UX/UI design. Daar waar hier bij mij weinig focus op lag tijdens CMD, wil ik hier wel meer over te weten komen tijdens mijn stage. Ik vind het namelijk belangrijk om als developer kennis te hebben over design. Zo leer je door het design te begrijpen, ook beter de gebruiker te begrijpen. Design en development gaan namelijk hand in hand samen, dus het is slim om van beide kanten iets af te weten.

14


Welke doelen heb ik gesteld voor mezelf? Het is belangrijk om je stageperiode te beginnen met duidelijke leerdoelen, op zowel professioneel als persoonlijk gebied. Hier heb ik mij dan ook in het tweede studiejaar mee bezig gehouden – wat wil ik nu eigenlijk bereiken met deze stage? Welke richting wil ik gaan nemen, en wat wil ik verbeteren aan mezelf?

persoonlijke leerdoelen

Werken voor klanten Doordat ik mijn stage wil gaan lopen bij een front-end development bedrijf of de afdeling front-end development van een bedrijf, lijkt het mij fijn om mij meer te verdiepen in het creëren van websites voor klanten. Afgelopen blokken heb ik veel tijd gestoken in het vak Multimedia Technology, maar hebben wij telkens dezelfde soort websites moeten bouwen. Nu ik het skillsvak ‘Wordpress CMS met SASS workflow’ volg, krijg ik al meer inzicht in het creëeren voor de klant. Deze kennis wil ik dan ook graag uitbreiden tijdens mijn stageperiode. Beheersing van (meer) programmeertalen Inhoudelijk wil ik mij dan ook verder verdiepen in verschillende programmeertalen, de basis van enkelen (zoals Javascript, PHP, SASS) krijgen wij geleerd tijdens CMD maar ik wil deze kennis nog verder verbreden en hier meer behendig mee worden. Verder wil ik ook in de breedte meer talen verkennen, zoals Python of C++. Design Ook zou ik graag beter willen worden in visual design en het ontwerpen van websites, applicaties en huisstijlen. Dit heb ik een beetje laten verzwakken door mij te focussen op het coderen in plaats van ontwerpen van producten (en hierdoor ook vaak de taak ‘developer’ gekregen tijdens groepsprojecten). Deze skill zou ik dan ook graag willen verbeteren door meer te werken hieraan en ook in mijn vrije tijd meer tijd hieraan te besteden.

15


Professionele leerdoelen 16

Professioneel teamverband Ik zou tijdens mijn stageperiode willen leren om te functioneren in teamverband in een professioneel bedrijf. Hierbij komen twee dingen kijken: het functioneren in een team en het functioneren in een professioneel bedrijf. Zo wil ik leren hoe ik een actieve rol kan zijn in een team, een planning maak voor mijn taken en mijn verantwoordelijkheid neem voor het volbrengen van deze taken. Ook is professionaliteit hierbij belangrijk: je werkt immers nu voor een daadwerkelijke klant in plaats van een schoolopdracht. Omgaan met kritiek Verder wil ik meer open staan voor kritiek en mij dit niet meer zo zeer persoonlijk aantrekken. Ik merk dat wanneer ik feedback krijg, ik snel aan mezelf en mijn skills begin te twijfelen. Hierdoor wil ik beter om leren gaan met feedback en dit dan ook te zien als opbouwend, en niet neerbuigend. Verantwoordelijkheid Ook wil ik meer verantwoordelijkheid nemen, ik merk dat ik afgelopen blokken bij CMD telkens twijfelde over het worden van een groepsleider maar deze verantwoordelijkheid niet wilde nemen. Dit lijkt me fijn om te leren, hoe ik een goede leider kan zijn en de bijbehorende verantwoordelijkheid kan dragen.


17


aan he werk

18


et

Taken Dagindeling Projecten

20 20 21 19


Wat zijn mijn taken bij Ask Phill? Mijn voornaamste taak bij Ask Phill is frontend-development. Hierbij maak ik gebruik van HTML, SASS, Liquid en JavaScript. De vreemde eend in dit rijtje is Liquid: een template taal, gecreëerd door Shopify en geschreven in Ruby. Het wordt gebruikt door meer doeleinden dan alleen Shopify, door het feit dat Liquid een open source project is. Met Liquid kan dynamische content geladen en aangepast kan worden, zoals bij Shopify de product- en klantgegevens in de backend van de webshop. Verder heb ik een klein aandeel op het gebied van design. Daar waar ik mij later in het beroepsveld niet als designer aan het werk zie gaan, vind ik het wel belangrijk om een oog voor design te houden en mij bezig te houden met de huidige trends op dit gebied. Zo heb ik bij projecten soms vrijheid om een eigen invulling te geven aan het design van webpagina’s en onderdelen van een webshop. Als developer vind ik het namelijk ook belangrijk dat iets het niet alleen goed doet, maar er ook goed uitziet.

Hoe ziet mijn dag bij Ask Phill eruit? De dag bij Ask Phill begint ergens tussen 9 en half 10 – en voor de échte enthousiastelingen vanaf een uur of half 9. Zelf fluctueert mijn begintijd een beetje, afhangend van hoe lekker mijn bed ’s ochtends ligt. Eenmaal aangekomen op werk, ga ik met Martijn, Paul of Derek onder het genot van een kop koffie door mijn to-do’s voor de dag waar ik daarna mee aan de slag ga. Rond een uur of 12 is het alweer tijd voor lunch, die vaak bestaat uit heerlijk brood, avocado’s, 5 soorten vegetarisch vlees, mozzarella pesto sandwiches en zo nu en dan tosti’s met de gekste combinaties. Na de lunch wordt er weer gewerkt. Gewoonlijk gaat iedereen tussen 17:00 en 18:00 weer langzaam richting huis, met uitzondering van enkele donderdagen of vrijdagen waarop geborreld wordt door het team.

20


Aan welke projecten heb ik gewerkt? Gedurende mijn stageperiode bij Ask Phill heb ik verschillende projecten langs zien komen, waarbij ik bij de meeste projecten een aandeel heb gehad in de realisatie ervan. Dit verschilt van kleine aanpassingen doen voor bestaande klanten tot het realiseren van een gehele webshop van A tot Z. Drie projecten licht ik wat verder uit.

Dekbedwarenhuis Het eerste project waar ik aan mocht meewerken was tegelijkertijd het grootste project van mijn stageperiode: Dekbedwarenhuis, een webwinkel voor – je raadt het al – dekbedden. Maar daar stopt het niet, Dekbedwarenhuis richt zich ook op allerlei toebehoren voor in zowel de slaap- als badkamer, zoals badjassen, kussens, kussenslopen en allerlei dekbedovertrekken. Dekbedwarenhuis zet zichzelf op de markt als dé grote concurrent van Dekbeddiscounter, waardoor de start-up moet concurreren met de grootste webwinkel in beddengoed van de Benelux. Hierdoor moet de website volledig gericht zijn op verkopen en een zo goed mogelijke ervaring bieden voor de klant. Bij dit project heb ik zo’n 5 weken gezeten aan de ontwikkeling van de website. De klant wilde namelijk een custom thema, waardoor er meer werk in de ontwikkeling van de website komt te zitten. Hierdoor is het voor ons wél makkelijker om een webshop te realiseren, aangezien je geen bestaande code of elementen hoeft aan te passen. Hierbij heb ik onder meerdere gewerkt aan secties voor de homepage, de product- en informatiepagina’s en een deel van de account pagina. Het ontwikkelen van deze webshop lag volledig in de handen van mijn collega Derek en mij. Aan de hand van zijn ervaring en de progressie die ik de eerste weken bij Ask Phill had geboekt, hebben we de taken opgedeeld en een to-do lijst gemaakt. Tijdens dit project bleek dat ik met sommige onderdelen meer moeite had dan gedacht (bijvoorbeeld het werken met Github), maar op sommige vlakken leerde ik dan weer sneller dan verwacht. Hierdoor kreeg ik goed inzicht in waar mijn kansen en valkuilen lagen voor de volgende projecten. Tussentijds hebben we samen gezeten om te kijken hoe de samenwerking verliep en of ik tegen bepaalde dingen op liep. 21


Bij dit project heb ik veruit de meeste kennis opgedaan. Zo was dit de eerste keer dat ik voor een klant moest werken, dus alles moest tip top in orde zijn. Het werken met Liquid was nog even wennen, maar ik kon op mijn collega’s rekenen wanneer ik er even niet meer uitkwam. Ook was het werken in een team een enorm leermoment. Zo moest mijn code makkelijk leesbaar zijn voor collega’s en had ik een grote verantwoordelijkheid om mijn deel van de website voor de deadlines af te hebben. Verder werd ik tijdens het werken aan Dekbedwarenhuis geïntroduceerd aan een nieuw framework, systeem en methodologie: respectievelijk Bulma, Git en BEM. Hier had ik voorheen nog nooit mee gewerkt, dus voorafgaande aan het project heb ik mij aan de hand van tutorials en oefenopdrachten hierin verdiept. Met Git had ik de eerste weken nog wat problemen, maar met behulp van mijn collega heb ik een goed resultaat neer kunnen zetten.

Heel fijn, to-do lijstjes afvinken!

22


dekbed warenhuis Homepage

23


KANE Watches Geïnspireerd door het Japans minimalisme, focust KANE Watches zich op tijdloze en stijlvolle horloges met een less-is-more look. De horloges van KANE zijn perfect voor elke gelegenheid en elke outfit, en door de vervangbare horlogeband zijn de horloges aanpasbaar aan elke situatie. KANE Watches is een bestaande klant van Ask Phill, maar tijdens mijn stageperiode werd de website op de schop gegooid. Een geheel nieuwe webshop, gericht op nóg meer traffic. Hierbij moest ik de homepage, collectie- en productpagina aanpassen conform het nieuwe design. Ik moest beginnen vanuit een basic Shopify thema, waardoor al veel elementen van de website zoals de homepage, productpagina en collectiepagina al gebouwd waren en klaar stonden om aangepast te worden. Dit maakt het werken sneller, maar soms ook lastiger: aangezien je de code zelf niet hebt geschreven, is het soms even zoeken naar de juiste bestanden om je website aan te passen. Dit levert vooral voor de styling zo nu en dan problemen op, aangezien er veel styling toegepast is geworden op het thema maar niet nodig is voor ons design. Door dit project heb ik geleerd hoe ik moet werken vanuit een bestaand Shopify thema, en deze zo efficiënt mogelijk aan te passen aan het design. Zo is het soms beter om gehele onderdelen te verwijderen en opnieuw te beginnen met een eigen geschreven code. Verder heb ik geleerd wat kritischer naar het eindresultaat te kijken, aangezien ik gedurende het project wat slordigheidsfoutjes heb gemaakt. Zo had ik bijvoorbeeld soms teveel en soms te weinig witruimte rondom onderdelen en miste ik enkele iconen. Dit kwam vooral door het feit dat ik niet alles 2 keer controleer wanneer ik iets afmaak, waardoor ik kleine dingen over het hoofd kan zien. Ook kwamen er vanuit de klant gedurende het ontwikkelen nog enkele nieuwe aanpassingen. Zo wilden ze een optie toevoegen voor een mobiele video, een pop-up op de product pagina, een extra element op de productpagina met vierkante foto’s en een slider voor de recensies van de klanten. Enkele eisen hiervan hebben wij niet kunnen doorvoeren vanwege de restricties van Shopify.

24


Kane watches Before & after: homepage KANE

25


V&VN V&VN, uitgeschreven Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, is een beroepsvereniging voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten in Nederland. En niet zo maar eentje: met 100.000 leden is het de grootste beroepsvereniging van Nederland. Om een centraal punt te vormen voor hun leden, wordt er een Microsoft portaal ontwikkeld die zal dienen als een soort Facebook voor verzorgend en verpleegkundig Nederland. Ondanks het feit dat V&VN geen directe klant is van Ask Phill, heb ik wel gewerkt aan dit project in opdracht van Pylades. Pylades is namelijk een bedrijf wat gespecialiseerd is in Microsoft omgevingen en portalen, maar niet in frontenddevelopment. En laat dat nu net mijn specialiteit zijn! V&VN is de langstdurende en meest frustrerende opdracht geweest tijdens mijn stageperiode. Het moeilijkste aan het werken bij dit project was het wennen aan het portaal. V&VN wordt gebouwd met Microsoft Dynamics 365, wat in de verste verte nog niet lijkt op de logica en de layout van bijvoorbeeld Wordpress of Shopify. Dit zorgde voor veel tijdsverlies, aangezien het zoeken naar pagina’s, sjablonen en templates hierdoor moeilijker was dan bij andere projecten. Een ander onderdeel wat het schrijven van code bemoeilijkte, was het feit dat het systeem gebruikt zou worden door mensen met oude browsers zoals Internet Explorer. Hierdoor moest ik goed letten op de compatibiliteit van mijn code en kon ik enkele onderdelen niet gebruiken (Flexbox, css-animaties enzovoorts), waardoor ik mijzelf in bochten moest wringen om een goedwerkend resultaat te krijgen.

26


V&VN Homepage en berichtpagina

27


Overige projecten Oscar & Jane Oscar & Jane is een gelimiteerde collectie, ontworpen en samengesteld door Geraldine Kemper. De lijn bestaat uit vrolijke kleurtjes en prints, perfect voor feestjes en het festivalseizoen. Voor Oscar & Jane mocht ik zowel development als design doen, zo moesten er enkele onderdelen aangepast worden op de website en moest de store locator een geheel nieuwe look krijgen. Hierin had ik geheel de vrijheid om het ontwerp zelf te realiseren.

POGS Headphones POGS headphones is een start-up die zich focust op het verkopen van koptelefoons voor kinderen, die zowel qua functionaliteit als design aansluiten op de behoeften van het kind. Aan de hand van een door de klant aangeleverd wireframe werd een huisstijl ontworpen en een design gemaakt voor de homepage, collectie- en productpagina. Met als startpunt een bestaand Shopify thema heb ik de nodige pagina’s aangepast aan het design.

The CouCou Club The CouCou Club is een global beauty platform. Naast het hebben van een eigen beauty-lijn zijn ze ook een platform voor de laatste beauty trends; via Coucou College informeren ze over internationale beauty geheimen en de werking van de ingrediënten in hun producten. Het design van The CouCou Club lag in handen van The Phoney Club. Ask Phill werd gevraagd voor de ontwikkeling van de website. Hierbij werd gebouwd vanuit een standaard Shopify thema, maar moesten er een paar grote aanpassingen gedaan worden. Zo krijgt elk werelddeel een eigen moodboard pagina en bestaat de productpagina uit veel informatie en instructievideo’s. Voor The CouCou Club heb ik maar enkele aanpassingen gedaan, zoals het vullen van content en het fixen van bugs op de website.

28


Travelteq Travelteq is een reistassen- en accessoiremerk, wat zich richt op ‘smart travel producten’ voor de stijlvolle en moderne reiziger, met veel slimme compartimenten en een uniek design. De webshop van Travelteq werd door Ask Phill verplaatst van het Magento platform naar Shopify. Verder werd er een nieuw design gecreëerd, conversie geoptimaliseerd en gewerkt aan een betere functionaliteit van de website. Gedurende de samenwerking tussen Travelteq en Ask Phill werden er meerdere aanpassingen gedaan aan de webshop, zo ook tijdens mijn stage. Zo heb ik bijvoorbeeld een wishlist feature geïmplementeerd en het uiterlijk hiervan aangepast aan het bestaande design. Verder wilde Travelteq tijdens Black Friday en Cyber Monday groots uitpakken met verschillende aanpassingen. Hierbij heb ik een aantal to-do’s gekregen (o.a. het optimaliseren van de cart pagina en het verbeteren van de functionaliteit van de website), en heb ik met sommige onderdelen een eigen invulling aan het design mogen geven.

29


take away’s

30

Heerlijk om to-do’s af te vinken!


Terugblik op doelen Leermomenten Inzichten En nu?

32 33 34 35 31


Heb ik mijn doelen behaald? Terugblikkend op zowel mijn professionele en persoonlijke doelen tijdens mijn stageperiode bij Ask Phill, kan ik helaas niet zeggen dat al mijn doelen behaald zijn. Maar niet getreurd, ik heb alsnog een enorme groei gemaakt tijdens deze 5 maanden. Zo ligt de focus van mijn stagewerkzaamheden niet bij backend-development, dus zijn andere programmeertalen zoals Python en C++ niet aan bod gekomen. Daarentegen heb ik wél geleerd om mijn code te verbeteren op zowel functioneel als orderlijk gebied. Dit komt met name door het feit dat mijn collega heel secuur en semantisch te werk gaat, en ik zelf niet erg nauwkeurig ben hiermee. Ook merk ik dat ik progressie heb gemaakt qua snelheid van coderen, in hetzelfde tijdsbestek kan ik nu veel meer realiseren dan voor mijn stage. Qua design heb ik het een en ander gerealiseerd, maar niet zoveel als dat ik had verwacht. Dit komt ook deel door het feit dat ik tijdens mijn stage heb gemerkt dat mijn passie toch écht bij development ligt en ik mij hier dan ook meer op heb gefocust. Door het creëeren van websites voor klanten in plaats van schoolopdrachten, heb ik een groter verantwoordelijkheidsgevoel gekregen. Ik vind het heel belangrijk dat het eindresultaat perfect is en mijn code te begrijpen is en opgepakt kan worden door collega’s. Ook ben ik sneller geworden in het schrijven van code en heb ik nieuwe onderdelen geleerd, die op school niet aan bod zijn gekomen. Het openstaan voor kritiek van anderen was in het begin van mijn stageperiode nog een struikelblok. Zo zat ik er even doorheen met alle to-do’s, verbeterpunten en niet werkende code. Gelukkig werd ik door het team goed opgevangen, werden er enkele deadlines verschoven en kon ik met een fijn gevoel verder.

32


Wat heb ik geleerd over mezelf? Mijn stageperiode is één groot leermoment geweest. Natuurlijk had ik verwacht veel te leren op het gebied van code en design, maar behalve dat heb ik ook aan mijzelf kunnen werken. Hierdoor kan ik ook na mijn stage beter presteren en neem ik deze competenties mee naar het afstuderen en het beroepsleven. Betrouwbaarheid Door mijn stage ben ik mij meer bewust geworden van mijn eigen verantwoordelijkheidsgevoel. Hierdoor vind ik het belangrijk dat de klant op nummer één staat en dat ik goed en werkend resultaat lever. Stressbestendig Door het werken met harde deadlines – die soms dichterbij zijn dan je denkt – heb ik tijdens deze periode geleerd hoe ik met de stress die hierbij komt kijken om moet gaan. Ik kan nog steeds volledig in paniek raken wanneer ik mijn zaken niet op orde heb, maar ik merk dat deze paniek nu veel minder voorkomt dan voorheen. Ook heb ik geleerd om te praten met mijn collega’s hierover, waardoor we samen naar oplossingen kunnen kijken. Accuraat De meeste progressie heb ik geboekt met deze competentie. Daar waar ik voorheen niet heel accuraat te werk ging bij het schrijven van code, is dat nu gelukkig wel het geval. Misschien was het alfabetisch schrijven van CSS code iets teveel van het goede, maar het was een goede manier om mij ervan bewust te maken dat mijn code overzichtelijker en duidelijker kon zijn voor zowel mijzelf als anderen. Door het overzichtelijk te maken van mijn code hoef ik namelijk zelf ook niet meer uren te zoeken naar iets, wat ook weer mijn tempo tijdens het werken verbetert.

33


Welke inzichten heb ik opgedaan? Natuurlijk heeft iedereen een bepaald beeld bij het bedrijfsleven en de bijbehorende beroepstak, maar tijdens mijn stage heb ik ook enkele inzichten opgedaan van dingen waar ik voorheen nooit bij stil heb gestaan. Zo had ik bij aanvang van mijn stageperiode verwacht dat een stage ‘all work and no play’ zou zijn; dagen van 8 tot 5 aan een bureau’tje, opdrachten die zich opstapelen, uitkijken naar het weekend, saaie collega’s… Maar niets is minder waar. Ik kan met enthousiasme zeggen dat mijn stageperiode een geweldige tijd is geweest, waarin ik juíst uitkeek naar de weekdagen (maar ook nog steeds de weekenden :) ). Dit kwam mede door het feit dat ik steeds meer wilde leren en beter wilde worden in hetgeen waar mijn passie ligt, maar de grootste oorzaak van dit enthousiasme kwam door mijn collega’s bij Ask Phill. Verder heb ik veel geleerd over de periode na oplevering van een website, en de mindere aspecten die hierbij komen kijken. Een geweldig gevoel geeft het, wanneer een project waar je weken aan hebt gewerkt eindelijk online komt! De bezoekers komen binnen, producten worden verkocht en de website draait goed. Maar dan komen de eisen… ‘Kan dit nog aangepast worden?’ en ‘We hadden deze tekst tóch liever in een andere kleur gehad..’ zijn uitspraken die ik meerdere keren gehoord heb. Nu is het vervelende hieraan dat dit soms geen betaald werk meer is, omdat het om zo’n kleine aanpassingen gaat. En wanneer de aanpassingen zich ophopen, kan dat lastig worden. Nu zijn Paul en Martijn de beroerste niet en doen ze deze klusjes vaak zonder te zeuren, maar dit is wel een aspect waar ook ik later mee te maken kan hebben en mee om moet leren gaan. Veruit het grootste inzicht wat ik heb opgedaan is het feit dat ik niet zo moet twijfelen aan mijzelf. Daar waar ik 5 maanden geleden dacht dat ik onder niveau zou presteren op gebied van development, werkweken van 40 uur niet zou kunnen bijbenen en simpelweg stress ondervond bij het denken aan stage, heb ik na deze periode gemerkt dat ik mijzelf enorm onderschat. En hierdoor ben ik best een beetje trots op mezelf. Ik heb 150% uit mezelf gehaald en kan met een trots en dankbaar gevoel terug kijken op mijn stageperiode.

34


En nu? Met ontelbaar veel ervaringen, leermomenten, ups en downs en nieuwe skills op zak kan ik mij voorbereiden op het beroepsleven wat gaat volgen na mijn studie. Maar voordat het zo ver is, ga ik mij nog verder specialiseren door middel van minoren. Daar waar ik voor mijn stage nog enigszins twijfelde over het verloop van mijn studie en het latere beroepsleven,heeft mijn stage alle twijfels weggenomen. Dagen van 9 tot 6 die van begin tot eind uit coderen bestaan? Yes please! Vooral het feit dat ik nu voor echte klanten werk, heeft hier impact op gehad. Het voelt namelijk heel goed om iets daadwerkelijk te realiseren wat bekeken gaat worden door misschien duizenden bezoekers per dag. Hierdoor is de stress bij het maken van fouten dan ook gelijk een stuk groter, maar dat zorgt eigenlijk alleen maar voor een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Je wilt namelijk iets moois neerzetten waar zowel jij als de klant trots op kan zijn. Hierdoor weet ik 100% zeker dat ik mij wil specialiseren als front-end developer. Gedurende de stageperiode heb ik hiernaast ook gemerkt dat ik nog redelijk onzeker ben over mijn design skills, waardoor ik feedback erg persoonlijk aantrek en niet sterk in mijn schoenen sta. Simpelweg is het design vak dus niet geschikt voor mij.. Tijdens mijn stage heb ik ook ontdekt hoe belangrijk growth hacking kan zijn voor een bedrijf. Zo wordt er aandacht aan besteed voor Ask Phill zelf, maar ook voor onze klanten. Je wilt je bezoekers of gebruikers namelijk een optimale ervaring bieden, waarbij je een maximale groei in omzet wilt genereren. Gezien het feit dat het aantal minoren in web development gering is, moest ik op zoek naar een minor die bij mijn interesses past en waar ik later in het beroepsleven ook nog iets aan kan hebben. Zo kwam ik uit bij de minor Online Marketing aan Avans Hogeschool te Den Bosch. Hierbij worden de elementen online marketing, creativiteit en communicatie gemixt tot een voor mij interessant klinkende minor. Door de afgelopen 5 maanden heb ik enorm veel zin gekregen in het verdere verloop van mijn studie en het beroepsleven wat hierop gaat volgen. Het voelt zelfs een beetje vreemd om nu weer terug naar school te moeten... Maar ondanks het feit dat mijn stageperiode zo goed is bevallen, heb ik nog veel te leren. En ook dat komt wel goed. 35


36


Thanks guys!

37


38

Profile for fabienne_kruit

Stageverslag Ask Phill  

Stageverslag Ask Phill  

Advertisement