a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

U N D E R G R A D U A T E

PORTFOLIO FA R A N E H N O U R A E I 2017


TABLE OF CONTENTS

1 TRAPEZOID

9 HEXASPACE 5 INTERTWINE

15 THE RIBBON 11 “L”EVATED


20 VERDANT RINGS 18 CDARC

SAN

23 WAVE HOUSE

25 ANCHOR

28 PHOTOS 27 SKETCHES

ARCHITECTURAL COMPETITION STUDENTS & YOUNG GRADUATES PRIZES 5500€ + PUBLICATION IN ARCHITECTURE MAGAZINES + EXHIBITION AT


TRAPEZOID

Commercial Complex, Tehran, Iran Studio Work, Spring 2016 Selected as “Best Project in the Studio” by the studio supervisors Supervisors: Dr. Heshmat Allah Motedayen, Dr. Farzin Negarestan


THE GOAL

THE CONCEPT

• To design a commercial complex housing certain facilities with a special attention to the structural system of the building: • Shops and Stores • Department Store • Movie Theaters • Daycare • Food Court and Coffee Shop

1

• The First Step was to combine the 4 initial shapes and connect them using a fifth element. • Adding components and rotating them (5 degrees each) to represent the entrances of the building as distinct elements was the next step.

2

• Next was configuring the main void (in purple) and the two other voids (in blue) of the complex according to different functions of the facility on each floor. • After that the layout of the columns was determined with special attention to the interior design of the building. • The Final step was to design the structural roof for the two taller voids.

SITE INTRODUCTION

“Valiasr” Street is the longest, most crowded street in Tehran city. The approximately 100 m2 site in which the mall was designed, is on the east side of Valiasr St. between two one-way alleys to and from the street. Valiasr St.

3

4

Sarv Aly. Taban Aly. Mirdamad Blvd.

2


FLOOR PLANS

N

3 2 1

4

void 5

6

7 8

9

void

10

11

12

void 13 14

15

25

24

23

22

21

20

19

18

17

16

GROUND FLOOR A • Main Entrances • The NW (from the Parking) • The W (from the Street)

• Info & Reception • Shops • Dept. Store (Upper Floor)

GROUND FLOOR B

3 2 1

4

• Dept. Store Entrance • Cashiers • Shops

5

6

7 8

9 10

11

12

1 FLOOR

void 3 2 1

• Box Office • Theaters • Shops • Indoor Cafe

4

void 5

6

7 8

9

void

10

11

25

24

23

22

21

20

19

18

17

16

2 1

• Daycare • Food Court (Outdoor/ Indoor)

4

void 5

6

7 8

9

11

12

12

13 14

15

15

2ND FLOOR

3

10

14

14

N

ST

13

13

3

N

N

15

25

24

23

22

21

20

19

18

17

16

25

24

23

22

21

20

19

18

17

16


STRUCTURE OF THE ROOF Glass Cover INP Beams

Truss Legs

The structural roof of the facility -on top of the two main voids- consisting of triangular trusses every 5 meters and a glass coat, sits with a 10% slope on the columns that transfer the load to the columns directly under them to the ground.

4


INTERTWINE

Residential Complex, Tehran, Iran Studio Work, Spring 2017 Selected as “Best Project in the Studio” by the studio supervisors Supervisors: Dr. Alireza Einifar, Dr. Hamidreza Ebrahimi


THE GOAL

To provide approximately 100 modular housing units with one, two or three bedrooms spread in a multi-block residential complex of 3-5 stories without interrupting the city landmarks in the area

SITE INTRODUCTION “Emamzade Yahya” is one of the most dense and crowded regions of old Tehran holding in it many historic places including a functioning outdoor bazaar, a traditional bath, an old school, a mosque and a monumental house.

Mostafa Khomeyni St. Panzdah-e Khordad St. Amir Kabir St. Rey St.

THE START Due to the triangular shape of the site, the most important things were: 1. The Nodes (which were the main meeting points of the site) 2. The Paths (which determined the entry points to the site)

NEXT STEP What came after was the tentative placement of the blocks. Horizontal rows were the best possible form for that considering the lighting of the site and the surrounding landscape. These rows were later divided into two sections creating building blocks.

THE PROCESS

CHOOSING THE SITE Lighting Slope 2%

THE CONCEPT

Noise

(Unacceptable)

Noise

(Acceptable)

Pedestrian Access

Motorway

1 The divided pieces were connected at different levels and then platforms were placed in order to define each individual block.

2 “L“ shaped blocks of different dimensions were grouped together to create semi-private spaces in the complex that were semi-public to the surrounding area.

3 The process was repeated at every level so that the “L” shaped blocks formed an intertwined network of 5 separate blocks.

4 Every two blocks were connected at a different level to allow communication between blocks.

6


SITE PLAN & LOBBIES

INSIDE THE BLOCKS 1 First floor outline (Block A)

A

B

2 Arranging the plan types

C D

3 Placing the stairs and elevators

E

PLAN TYPES

Bedroom Living Room

There are 6 different types of floor plans (2 types of one/ two/three-bedroom houses). Depending on the placement of the houses in the blocks the location and size of the terraces can differ.

Entrance Kitchen Dining Room WC

1-BEDROOM PLANS

4 The final outline of the floor Area: 68 m2

Area: 65 m2

2-BEDROOM PLANS

Roof 15.20

Roof 12.80

3rd Floor 11.70

3rd Floor 9.30

2nd Floor 8.20

2nd Floor 5.80

1st Floor 4.70

1st Floor 2.30

Ground Floor 1.20

Ground Floor -1.20

1. Sufficient lighting for all houses 2. Minimizing unwanted views from neighboring houses

THE LOBBY

Waiting areas (lobby) for the guests

Area: 105 m2

Area: 87 m2

3-BEDROOM PLANS

Access to a roof garden for the te nants An exclusive gym

Area: 148 m2

7

Area: 123 m2


THE TRADITIONAL LOOK 1

Using red bricks as the main material for the buildings to give the whole complex a traditional feel and in order to have harmony with the adjacent buildings in the area.

2

3

1

2

3

4

5

6

7

Adding milky concrete to bricks in order to somehow reduce the ‘heaviness’ of brick walls; also, separating the areas of the houses by means of linear concrete decorations on the brick faces of the building.

Using large bodies of glass in the public areas (lobbies and corridors) to increase transparency.

8

9

10

11

12

13

14

15

THE MODEL

16

Roof 15.20

3rd Floor 11.70

2nd Floor 8.20

1st Floor 4.70

Ground Floor 1.20

Parking -1.60

8


HEXASPACE

3D Fractal Geometry Course Work Modeling, Spring 2014 Selected as “Best Project” by the Supervisor Supervisor: Dr. Matini Team Members: Bahar Bagheri, Mohadese Bagheriyan, Hamed Hejazi, Ghazal Nickzad, Nesa Nick Seresht, Faraneh Nouraei, Maryam Ohadi, Mohammad Sabouri, Reyhaneh Salami, Nooshin Shafiee, Maryam Shahrezaei, Hadi Vasfi


INTRODUCTION

The goal was to create a real life 3D space using existing patterns in nature.

THE MODULES 1

Pentagon and hexagon shapes

2

Attaching triangular wings to each side

3

Folding the wings with the appropriate degree

4

Putting two of each shape together

5

The final 3D modules with the ability to get attached to each other from the triangular faces

MAKING THE MODEL

We used the pentagonal modules as knots to attach the hexagonal modules with the proper angle.

THE CONCEPT

The early idea was to use a hexagonal shape and spread it with a fractal geometry similar to beehives.

But the problem with a hexagon is that it can spread in a 2D plane and will not provide the necessary curve needed. So we tried a pentagon, but in order for them to click, they would have a steep slope, which would make the space under it unusable.

10


“L”EVATED

Small Residential Complex, Tehran, Iran Studio Work, Fall 2016 Selected as “Best Project in the Studio” by the studio supervisors Supervisor: Dr. Alireza Einifar


THE GOAL

• To create 5 groups of fictional characters • To provide residential spaces for each family/individual customized according to their needs and preferences

• To create a complex that resembles a group of houses gathered together, rather than an apartment

SITE INTRODUCTION “North Sima” is a two way street in “Zargandeh,” one of the more luxurious neighbohrhoods of Tehran city. With a stream running along it in the middle and tall trees on each side, N. Sima has a peaceful scenery. However, a lot of traffic goes through the street due to cars rerouting to skip the traffic lights of “Shariati“ Avenue. North Sima St.

Yazdaniyan Aly. Shariati Ave.

THE FAMILIES

Here is a brief introduction to the characters:

1

CHOOSING THE SITE

NAHID AND MAHMOOD

Job: Retired Hobbies: Having their children/grandchildren over, reading, cooking Interests: A traditional yard

2

THE ANSARI FAMILY

Job: Architects (both kids go to school) Hobbies: Designing and playing video games Interests: A basketball hoop

3

3%

ARMITA AND BARDIA (NEWLYWEDS)

Lighting

Slope

Lighting

Possible Entry Point

(Unwanted)

Noise

Pedestrian Access

Bus Stop

Noise

Motorway

Metro Station

(Unacceptable)

(Acceptable)

Job: Students (photography and psychology) Hobbies: taking pictures, chatting and doing charity work Interests: Throwing parties

4

THE MEHRAEEN FAMILY

Job: Surgeons (1 baby on the way and the twins) Hobbies: Relaxing and painting Interests: Quiet environment

5

PARNIAN AND TARANEH

Job: Part-time students (musician and designer) Hobbies: Parties, composing, designing clothes Interests: Having a private work space

12


CONCEPT

COMPLEX PLANS

The idea was to place the five houses so that they have direct communications (through a public yard) while each having their private yards in the back.

ONE-STORY HOUSES

House 1

House 2

House 4

TWO-STORY HOUSES

The “L“ shaped houses positioned in the site so that their back was to the neighboring houses and they could all have a good view of the street and sufficient daylight.

1ST FLOOR

Using various forms of settling the buildings (on, below and higher than the ground) to establish different types of useful spaces.

13

10.50

10.50

9.00

9.00

7.00

7.00

5.50

5.50

3.50

3.50

2.00

2.00

0.00

0.00

-1.50

-1.50

-3.50

-3.50

GROUND FLOOR

2ND FLOOR

House 3

House 5


FACADE

A BOX IN A BOX

INTERIOR DESIGN

The main focus in the interior design was the kitchen with the consideration of the standards of a modern kitchen.

MATERIALS Combining a cold material (concrete) with a warm material (wood) not only as a decoration for the facade but also as a useful component of the building.

MORE ROOM FOR STORAGE The wooden parts of the facade are partially hollow in order to have extra space for

closets in the bedrooms without reducing the useful area of the rooms.

Designing an island counter according to the kitchen triangle. In addition to being decorations of the facade, the wooden boxes form window frames (for the bedrooms and the living rooms) as well as creating a space for flower boxes on their wide edges.

14


THE RIBBON

Cultural Center, Tehran, Iran Studio Work, Fall 2015 Supervisors: Dr. Heshmat Allah Motedayen, Dr. Farzin Negarestan


SITE INTRODUCTION “Kharazm Park” is a small local park that is located in a residential neighborhood south of District 2 in the city of Tehran near “Zarafshan” St. where the elders of the neighborhood gather in the afternoon and people take their dogs for a walk and there is a playground in the front. The objective was to design a cultural center in the unused space in the park to serve cultural events and to provide a library and a number of classrooms for art classes.

7th Aly.

Kharazm St.

THE CONCEPT & DESIGN PROCESS 1

Kharazm Park

The initial idea for the shape of the facility came from a ribbon that was twisted.

Zarafshan St.

2

3

4

The next step was to transform the idea into a geometrical shape which was two circles chained together.

After that the circles were distanced from each other to allow more space and linked with a third partial circle and were then turned into donut-shaped masses.

Lastly, the shapes were cut in smaller arcs connected to each other at different levels creating the whole building.

16


PLANS GROUND FLOOR • Classrooms • Concert Hall • Library • Cafe

THE ENTRANCES

The building is created for two main purposes: 1. Educational: Classrooms and Library 2. Entertainment: Concert Hall, Gallery and Cafe Each section has its own entrance and another door on the other side of each part connects the two parts on the ground floor. The parts are also linked on the first floor by means of a small lobby which directly connects the cafe to the library.

THE SLOPE OF THE PARK 1ST FLOOR • Gallery • Terrace • Library (Hall) • Cafe

17

The facility is mainly two levels on the lower parts of the site and one level on higher parts taking full advantage of the steep slope of the site. Another benefit of the slope was that it was also easier to connect the two sections of the building (cultural and educational) at the first floor because of the difference in height.


CDARC

Structural Surface Course Work Modeling, Fall 2015 Supervisor: Dr. Taghizade Team Members: Bahar Bagheri, Anya Khodabakhshian, Mahsa Nikoofard, Ghazal Nickzad, Faraneh Nouraei, Nooshin Shafiee


INTRODUCTION

Our aim was to build a functional structural surface using secondhand materials with minimum cost.

THE MATERIAL

We chose used CDs and DVDs as our raw material becasuse they could be found at any home therefore we had access to a good amount of supply with no cost and they had a good endurance and flexibility. (DVDs proved to be better than CDs.)

THE MODULES

Analysing our first draft, we came to the conclusion that for each unit, which consisted of 21 CDs, we needed 5 types of modules for the connections.

2

MODULE B

Used in the midpoint of every edge in each unit.

MODULE C

Used in the 4 corners of the unit.

4

Using toy prototypes, we made a unit that could multiply and spread in any direction to expand the surface.

MODULE D

Used to connect B & C modules at 2 parallel edges. Also used to join 2 units.

5

MODULE E

Used for connecting the other 2 parallel edges and for the connection of the center piece to the edges.

x8

19

In addition to putting the CDs together, we used nuts and bolts to tighten every connection from two angles. Note that they should not have been too tight, as this could have cracked the CDs.

x1

3

THE UNIT

ASSEMBLING THE CDS

x4

x4

x4

6x Module D


VERDANT RINGS

Urban Design, Tehran, Iran Frankenstein II Workshop, Summer 2016 Supervisor: Dr. Javier Sanjuan Team Members: Sadeq Kaveh, Faraneh Nouraei, Shahrzad Parsa, Omid Poornejati


THE OBJECTIVE The workshop aimed at creating a new image for the construction of a modern city. The general idea was to analyze in a new way; by changing the existing urban texture and then designing an ideal urban environment eliminating the negative characteristics. The workshop began with the overview of a city and going backwards to reach the scale of a residential unit. The workshop ended with a model of the ideal urban picture.

OUR PERSPECTIVE

Bringing back the missing features of today’s cities such as nature. Community was the central focus of our group as well as eliminating pollution.

21

FRANKENSTEIN PIECES

Collage (from a specific collection) was the method used in every step of the design process of our ideal city. Some of the pieces highlighted in our work and their key points are:

1

Mirador Housing by MVRDV

2 The Interlace by OMA & Ole Scheeren “Interlace” has introduced a number of main squares and shaped the whole complex around these, giving it an order.

The key point of “Mirador Housing” was making a hole at the higher levels of the building to allow sunlight to pass through.

3 Mountain Dwellings By BIG + JDS In “Mountain Dwellings”, the efficient use of space for parking underneath the building and utilizing the sunlight for every unit caught our eyes.

4 Linked Hybrid By Steven Holl “Linked Hybrid” gave us the idea of connecting the blocks to each other and to the ground thru tunnels.


THE OVERVIEW

THE NEIGHBORHOOD

Our idea in the first collage was to separate the residential region of the city from the city center, which is mainly used for offices or shops.

THE IDEAL CITY The last collage shows the potential plan. Here, the ring roads around each block are illustrated that keep the cars out of the no-car zone in the blocks.

For communications, we added tunnels that linked the buildings to each other and the ground. We also meant to show that cars were not allowed inside the blocks to minimize traffic, noise and pollution.

THE NETWORK BELOW

The important point was the underground routes that we provided underneath the main square that directly ended under each building.

22


WAVE HOUSE

Surfers Service Complex, Kish Island, Iran Studio Work, Spring 2015 Selected as “Best Project in the Studio” by the studio supervisor Supervisor: Dr. Mahmoodi


INTRODUCTION

THE SITE AND LANDSCAPE

“Kish“ island in southern part of Iran is famous for its beaches and surfing. Therefore I thought about constructing a meeting point for surfers where they could learn and also showcase their talents.

THE PLANS

The effort was on creating an atmosphere that encouraged surfing by means of curves and sectors in the landscape of the building and the wave pool in the back as well as relative materials.

THE CONCEPT

The initial idea for the form of the building came from an early conceptual model in which curved roofs were combined with curved walls.

GROUN FLOOR Cafe Lounge Shop Amphitheatre Conference Room

1ST FLOOR

THE FUNCTIONS UPPER FLOOR

Gym

LOWER FLOOR

24


ANCHOR

Cruise Hub, San Juan, Puerto Rico Competition, Winter 2016 By ARCHmedium Team Members: Ali Falahati, Amir Khesali, Amirsalar Pardakhti, Nooshin Shafiee, Sara Naseri, Faraneh Nouraei


INTRODUCTION

Cruise tourism is one of the fastest growing industries in the 21st century and Puerto Rico is one of the most important destinations, receiving 1.3 million visitors a year. Despite being the busiest port in the Caribbean, the current port infrastructure is insufficient and its precariousness makes it unsustainable. For this reason the construction of a new cruise terminal that optimizes the connection between the city and cruise ships was necessary.

THE CONCEPT

As designers, we tried to emphasize the existance of 3 functional terminals by utilizing simple forms and masses and separating them by contrasting materials (Rigid and Transparent) and dividing them into three parts. These parts are then stitched together with the main mass, which houses the main terminal and the citizen terminal, to remind us of an anchor that sews the sea to the shore.

THE DESIGN PROCESS

THE PLANS

As said before, the three designed terminals will be connected through the main terminal as below:

1

Using simple masses

2

Combining rigid cubic masses with a linear transparent one

3

Using hollow compositions in order to make the building lighter

4

Adding the exposed structure components

1ST FLOOR

5

Finilizing the form of the hub by submitting the details

2ND FLOOR

CITIZEN SECTION AND MAIN TERMINAL

GROUND FLOOR

26


SKETCHES

27

Here is a small collection of my hand work:

Sketch with Rapid Pen

Color Pencil

Bleach

Color Pencil (Monochrome)

Marker

Black Marker

Marker (Monochrome)

Sketch with Rapid Pen

Water Color


PHOTOGRAPHS

Here are a few of my architecture related photographs:

Th vvvvFrame

The Path

The Arc

I-Stairs

Shades

The Blue Mirror

The Chandelier

Into the Clouds

Above the Attic

28


TO BE CONTINUED...

Thank You.

Profile for Faraneh Nouraei

Undergraduate Portfolio - Faraneh Nouraei  

My undergrad work from years of architectural studies at University of Tehran (2013-2017)

Undergraduate Portfolio - Faraneh Nouraei  

My undergrad work from years of architectural studies at University of Tehran (2013-2017)

Profile for f.nouraei
Advertisement