Issuu on Google+

Interior & Space Designer

PORTFOLIO


CONTENT

Urban Living Space

Residential Houses

Health


hcare

Private Villa

Urban Shared Space


Urban Living Space Project concepted for my degree in Space and interior design exam. Through this project the idea was to experiment and argue another point of view concerning the way we are living in urban spaces. It interrogates a new way to think living spaces in urban areas in nowaday society.


Impact and usage of positiv spaces


Investigate visual space Living box incorporated into the interstice

These are formal researches did at the beginning of the conception phase. They resulted from an analyse phase that was showing a lack of interest for unuse spaces in urban areas. These are some tests and ideas kept from this drawing phase.


detail screen system

wooden structure

Tiled shower covering

Wooden piloti structure

5m Long cross-section view

7m

Front elevation


full-height curtain wall on the gable-end

dark stainless steel cladding

3m

Back elevation

3m

Here are some blueprints drew for the final concept presentation. They are mentionning technical details to explain the building construction and my suggestions to make the project more realistic. The general idea was to conceptualized an easy, cheap and realistic house pod.


Night rendering - the house pod

Here are the final renderings created through several softwares. The aim was to communicate the project in a real space in Nantes (France) downtown.

Street view of the project -


Here is the final interior rendering. The idea was to show the space planning and the materials choose for the interior identity of the pod. If I had to modify the project I would like to rethink the stove placement and the ladder to better serve the circulation in the space.

Interior view


Residential Houses Project concepted as independant Space Designer for a private owner in french brittany. This project first part is dedicated to the conception of an house extension for rental. The other part is considering the owner wish to build an independant house open on the seashore.


Part A


This top view show the way are implanted the houses (Part A and B) on the site. A particular attention has been paid on the site implantation according to the sun itinerary and the wind exposiition.


space planning

keep existant identity

Shape’ dynamism


visual impact

On this board are exposing the formal researches that lead me to the final extension shape. It gave me the opportunity to study the town planning to develop a coherent project in term of shapes, materials, etc.


Long cross section view Wood structure extension linked to the existant building.


This section combine to a Sketchup mockup served me to do the client presentation for the first part of the project (concept acceptance).


Traditionnal stone wall

Stainless steel cladding

Hardwood

This communication perspective helped me to assert the project identity by putting onto a real model the texture and material wished for the project.


Residential Houses


Part B


green roof top

integration and open view on the land


window screen site topography integration

double side orientaion roof

Same as the ÂŤPart AÂť of the project, I began this part by exploring through drawings, the way to design the project. It gave me the freedom to experiment differents houses shapes without beeing restricted by the technical part.


Long cross section view

Living space

Relaxation space


Traditionnal stone wall

Stainless steel cladding

Hardwood

This section combine to a Sketchup mockup served me to do the client presentation for the first part of the project (concept acceptance).


Traditionnal stone wall

Stainless steel cladding

Hardwood

This communication board helped me too for the client presentation. It communicates the identity of the project by a realistic integration on the real site capture.


TOP VIEW N+1

Living space

Relaxation space


ELEVATION NORTH VIEW

On this board are presenting some blueprints produced in order to ask for a project costing by contacting the concerned firms.


Traditionnal stone wall

Stainless steel windows frame

Hardwood

This interior rendering assert the direction developped for project by reusing coherent material inside and outside of the house. Therefore there is a link between architecture and interior design. Also there it illustrates the reflexion concerning the space optimization.


Healthcare Different from the others, this project has only been a realization one. The aim was to program a render of a future healthcare building for an architecture firm in which I did my previous two years apprenticeship.


Long cross section view

Here are some geographic explanation about the project. Some keywords are also illustrating the briefing. They symbolized the differents criterias the illustration should have to match up to.


This rendering is the final version of the work. This night rendering underline the visual impact of the building in the environment. We can feel the dynamism of the shape thanks to this point of view.


Private Villa Another individual project realized for a private owner in french West Indies. For this project the demand was to have a house open on the outside like traditionnal carribean houses with a contemporary writting.


terrace

integration in the floor


Outlying circulation

For this project, the idea has been to work on squarred modules to create the space. The project take place on a particular site in term of topography. This point has been a base for the project integration.


This Elevation show the global shape of the house and give the idea of the final volume in addition to the top view. It also gives interesting details such as wood cladding, the swimming pool integration, etc.


This rendering has been realized in order to do the client concept presentation. The goal of this perspective is to give the impression that the final user is already using his house.


Urban Shared Space Project concepted for my undergraduate year in Space and interior design exam. Through this project the idea was to identify a need in term of urban development for a growing city in west of France and develop an coherent urban answer.


Context 123-

Extendable city

Seaside development axe Commercial and healthcare development axe Industrial factories development axe

“ Pop-up city ”

N

Top view - scale 1/2500°

Previous policy of territory space planning

New policiy of territory space planning

Why this site ? Developments axes are converging on this site which is partially useless today.


Rate of frequentation 50K

25K

month

Harbour Island - Long cross section view

Site identity Old city downtown, this island is linked with the new part of the city by bridges. People usually going through but never stop in this area, excepting people who are living here or restaurant owners and customers.

0


Brief PROJET

Cohésion sociale

Interaction

Fonctionnalité

Attraction


Dynamisation ĂŠconomique


Open shared space

Adaptable urban furniture

Slidding bench

These are formal researches did at the beginning of the conception phase. They resulted from the analyse phase that was showing a lack of interest for this part of the city. These are some tests and ideas kept from this drawing phase.


30 m

14,5 cm

15,5 m

9m

1m

2m 3m

This top view show the way is implanted the pavillion on the site. A particular attention has been paid on the site implantation according to the sun itinerary to enable plantations.

4m

N


1m

2m 3m

4m

This elevation explain the integration of the pavillion in the area. How the structure considerates the space and the way it feets to the existing environment.


This top view show the way is implanted the pavillion on the site. A particular attention has been paid on the site implantation according to the sun itinerary to enable plantations.


N


N


Meeting Pavillion Material ID Corrogated stainless steel

Hardwood

Increase the dynamism of the space by creating a meeting pavillion where inhabitants and restaurant owners shared space for commercial and individual activities. Daylitght render of the pavillon


Meeting Pavillon

This render to assert the fact that the space live during the day and is also usable during the night.

Night view


Meeting Pavillon

Here is a view of the shared garden and the terrace which can be used firstly by inhabitants who want to cultivate and also by the restaurant customers, as a relaxation area with a wide viewpoint on the future site refurbishment.

Shared garden


CONTENT

Urban Living Space

Residential Houses

Health


hcare

Private Villa

Urban Shared Space


Contact me Interior & Space Designer

46 BOULEVARD JULES VERNE 44300 NANTES France

(+33)6 48 15 72 14 design.cattoni@gmail.com


François cattoni - portfolio 2014