Page 1

Groendak producten en systemen

T +31 (0)6 170 363 00 F +31 (0)13 220 20 11 info@greenmakers.eu www.greenmakers.eu Greenmakers - Teelt locatie Belverse Akker, Belversestraat 21, Haaren (NL) Correspondentieadres: Koestraat 9, 5071 EE, Udenhout (NL)


WAT DOEN WE?

WIE ZIJN WE?

Greenmakers produceert planten en ontwikkelt systemen voor groene daken.

De Greenmakers zijn René de Lepper en Aad Vermeer. Groen zit bij beide in het bloed. René is al ruim 15 jaar teeltadviseur op hoog niveau en Aad Vermeer heeft vanuit zijn eigen kwekerij al jaren ondernemingservaring. Met kennis, ervaring en enthousiasme van beide ‘groen makers’ produceren ze met Greenmakers hoge kwaliteit planten voor groene daken. René en Aad maken met hun hoogwaardige producten de wereld groener.

Onze focus ligt op groen blijvende daken. Dit waarborgen wij door een goede selectie van plantsoorten geschikt voor een groendak en een perfecte opbouw van de teeltbodem.

Nadat de spruiten goed zijn vastgegroeid beperkt het onderhoud zicht tot tweemaal per jaar bemesten en ingewaaid onkruid verwijderen.

SPRUITEN

Technische gegevens • Meer dan 20 soorten op soort verkrijgbaar • Standaard mix bevat meer dan 8 soorten Sedum • Goed gebalanceerde mix. • Voor 99,9% vrij van onkruiden • Per kg • Strooiadvies tussen 150 en 200 gram per m² • In VML, gaas zakken of geïsoleerde box te verkrijgen • Indien gewenst gekoeld te verkrijgen

De spruiten van Greenmakers zijn verkrijgbaar in een brede mix van sedum soorten maar ook apart op soort.

WAAROM kiezen voor GREENMAKERS • Breed assortiment planten geschikt voor groene daken.

Toepassing Inzetbaar op vlakke daken om te strooien en te laten kiemen op een daktuin substraat. Enkel inzetten indien watergeven mogelijk is voor het kiemen van de spruiten.

SPRUITEN

• Planten en systemen van hoogwaardige kwaliteit. • Onze kennis en kwaliteit minimaliseren het onderhoud. • Goede prijs kwaliteit verhouding. • Voor ieder wat wils, pluggen, matten, cassettes en spruiten. • Leverancier van de totale opbouw van drainagelagen en substraat. • Flexibiliteit, wij denken graag met u mee. • Gratis advies. • Greenmakers ontzorgt door het verzorgen van transport. • Zekerheid door het juiste product op het juiste moment bij u of op uw werk.

www.greenmakers.eu

1

Toepassing De spruiten komen van onkruidvrije moederplanten. In aanvang vereist een ingestrooid dak met spruiten meer arbeid. Goed vochtig houden in het begin is heel belangrijk, zodat de spruiten goed wegkiemen. Wind kan de spruiten verspreiden, een tweede keer strooien kan daardoor wenselijk zijn.

6


PRODUCTEN

PlugPLANTEN Kleine planten met een sterke wortelkluid

Plugplant

• • • •

Vegetatiematten Ready Roof Plugplanten Spruiten

Plugplanten zijn compacte planten met een sterke wortelkluit. De planten overwinteren buiten en zijn daardoor erg afgehard. Door regelmatige snoei zijn de planten mooi bossig. Een zeer breed assortiment pluggen van Sedum, Sempervivum, Delosperma, kruiden en gras soorten van hoge kwaliteit is voor ons standaard. Het selecteren van soorten vindt door onszelf plaats. Ze worden kritisch beoordeeld op gezondheid en functionaliteit op de uiteindelijke standplaats. Het assortiment bestaat hierdoor altijd uit gezonde sterke gewassen die goed toe te passen zijn op een dak. Wat is Sedum? Sedum ofwel vetplant past zich perfect aan, aan zijn omgeving. Deze planten slaan water in de bladeren op om langdurige droogtes te overleven. De bladeren worden dan opgezwollen en rond. De bladeren van de Sedum breken heel gemakkelijk af; als de omstandigheden goed zijn, schieten die bladeren zó weer wortel. Het maakt de Sedum niet uit of ze in de schaduw of in de zon staat. Na de bloei worden de bloemen en stengels niet afgeknipt. Ze blijven de hele winter aan de plant. Als er dan wat rijp of sneeuw op ligt, heb je alweer een prachtig effect. In het voorjaar, als de plant onderaan begint uit te lopen, worden de dode stengels en bloemen weggeknipt. Wat is Sempervivum? Sempervivum betekent letterljik ‘atijd leven’. Deze betekenis verwijst naar de winterhardheid en weerbestendigheid van de taaie plant die behoort tot de familie van de vetplanten. Vijftig soorten sempervivums leven van nature in Azië en in bergstreken in Europa (Alpen, Dolomieten, Kaukasus, Balkan...).

5

Volgroeide matten met 10 tot 15 soorten Sedum

VEGEtatiematten

Voor de grotere dak oppervlakken en direct een mooie groen dak hebben wij voorgekweekte vegetatiematten. De matten zijn van zeer hoge kwaliteit. Ze zijn goed volgroeit, bevatten een mooie sterke en brede selectie planten, zijn ziekte- en onkruidvrij en goed vastgegroeid aan de mat. Op aanvraag produceren wij ook vegetatiematten op maat op basis van soort of kleur. -15 gr. C. en blijft de gehele winter groen. Groeit bodembedekkend en laat zich goed combineren met andere planten. Grassen, kruiden en overige assortiment zijn op aanvraag verkrijgbaar en in de meeste gevallen uit voorraad leverbaar. De plugplanten worden rechtstreeks in een substraat geplant en zullen snel een dichte begroeiing bereiken. Wij adviseren 16 tot 20 plugplanten per m², gebruik van een drainagemat en een substraatlaag van minimaal 5 cm. De plugplanten kunnen op drie manieren geleverd worden: 1. Op elkaar gestapeld in de tray waarin ze gekweekt zijn. Per pallet zijn dit ongeveer 6.000 planten. 2. Tray in een lage logo kist. Per pallet zijn dit 3.840 planten. 3. Pluggen uit de tray, los in een lage logo kist. Uitsluitend op afspraak en tegen meerprijs.

Als drager van de vegetatiemat gebruiken wij kokos. Producteigenschappen • Bedekkingsgraad: ca. 95% • Aantal plantsoorten: 10 tot 15 • Treksterkte kokos: ca. 10kN/m • Gewicht: droog ca. 10 kg/ m²/ verzadigd ca. 15 kg/m² • Dikte kokos vegetatiemat: 2-3 cm • Afmeting plak of rol: 120 cm x 100 cm In verband met verwerkingsgemak en beladingsvoordeel adviseren wij deze maatvoering. Andere maten zijn bespreekbaar. De vegetatiematten zijn direct aan te brengen op een substraatlaag. Voor het beste resultaat en behoud van soortrijkheid adviseren wij altijd gebruik te maken van een drainagemat en minimaal 5 cm substraat.

www.greenmakers.eu

Wat is Delosperma? De bloemkleur is donkerroze, geel of wit en de bloeitijd is van ca. mei tot en met juli. De bladeren zijn groen en ongeveer 5 cm hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 5 cm. Verdraagt een temperatuur tot

Vegetatiematten

2


READY ROOF Kant-en-klaar groendak element

Ready Roof is een zeer kwalitatief kant-en-klaar groen dakelement. Dit element is zeer compact (40x40 cm) en licht van gewicht waardoor het zeer arbeidsvriendelijk te plaatsen is op platte en hellende daken (tot 10%). En is door zijn lage gewicht toe te passen op bijna ieder dak zonder constructieve aanpassingen. Ready Roof is van hoogwaardige kwaliteit en eenvoudig aan elkaar te klikken door middel van een gepatenteerd kliksysteem. Met de kant-en-klare Ready Roof dakelementen kan snel en eenvoudig een zeer kwalitatief groendak gecreëerd worden. Per uur kan er gemiddeld per persoon 10m² aangelegd worden.

Het Ready Roof dakelement bevat minstens 8 soorten Sedum, een kwalitatief hoogwaardig teeltsubstraat, een waterbuffer voor droge periodes en een zeer goede afwatering bij overtollige regenval.

READY ROOF SEDUM

Nieuw zijn de Ready Roof dakelementen met minstens 8 soorten Sedum gecombineerd met grassen (Ready Roof Prairie) , bloemen (Ready Roof Butterfly) of kruiden (Ready Roof Herbs).

4. Aanleggen 3

1

Ready Roof is geschikt voor platte en licht hellende (tot 10%) daken van o.a. een tuinhuis, aanbouw, carport, garage en schuur.

'Klik'

STAPPENPLAN AANLEG VOORBEREIDING 1. Het gewicht van een Ready Roof groendak is, indien met water verzadigt, 50 tot 60kg/m². Vaak kunnen daken waarop grind ligt dit gewicht aan. Het gewicht van grind is ongeveer gelijk per/m² en het grind wordt vervangen door de Ready Roof elementen. Bij twijfel altijd een bouwexpert raadplegen. 2. Bescherming dakbedekking Kunststof daken zijn wortelwerend, hierop kunnen de Ready Roof elementen direct geplaatst worden. Op bitumen daken moet een rubber of dikke HDPE folie geplaatst worden. Folies die gebruikt worden voor vijvers zijn geschikt en bij de bouwmarkt of tuincentra verkrijgbaar. De Ready Roof elementen kunnen ook op voetjes geplaatst worden, zodat ze van de ondergrond komen en de wortels door de luchtlaag worden gesnoeid. Dit systeem is ook zeer geschikt voor waterdaken. 3. Maatvoering De Ready Roof elementen zijn 40 x 40 x 7 cm (LxBxH) groot. De dakrand moet minimaal 8 cm hoog zijn, zodat de Ready Roof elementen onder de rand blijven en de wind niet onder de elementen kan komen. Rondom moeten tussen de dakrand en de Ready Roof elementen een laag grind gelegd worden. Dit zorgt ervoor dat het water langs de rand goed weg kan.

Maak de bestaande dakbedekking goed schoon.

Cassettes plaatsen en in elkaar klikken.

2

4

Maak uw dakbedekking wortelwerend indien nodig.

Tot slot de zijkanten afvullen met grind.

* Zorg ervoor dat u aan het begin en eind evenveel ruimte over heeft voor het grind.

3

ASSORTIMENT

• • • •

Rekenvoorbeeld

Ready Roof Sedum Ready Roof Butterfly (bloemen) Ready Roof Herbs (kruiden) Ready Roof Prairie (grassen)

www.greenmakers.eu

415cm lang/40cm= 10 stuks 175cm breed/40cm= 4 stuks Cassettes plaatsen en in elkaar klikken.* Bestel in totaal 40 (10x4) dakelementen en vul de zijkanten af met grind. U heeft rondom een grindrand van 7,5 cm.

3

4

Brochure gm nl  
Brochure gm nl  
Advertisement