Page 1

LET THE WORLD BE OURS TO DESIGN


o are you? what can do? what do you nt? what makes you que? what are your s? why do you ex? what’s your goal? at are your talents? at do you deliver? to om are you of value? at is your vision? what your mission? what is r ambition? how are recognized? what your style? who are r role models? how you differentiate your? what is written inyour

Ezgi

COLUMN

5

WIE BEN IK ECHT?

6

MINDMAP

8

een kort voorproefje

Wat houdt het merk Ezgi in? Wat valt er van te verwachten en waar staat het voor?

11

wie ben ik, wat zijn mijn kernwaarden en hoe ervaren mensen me?

mezelf beschreven in een beknopte mindmap

2020

12

een kijkje in de toekomst: hoe ziet een dag uit mijn professionele leven er in 2020 uit?


14

GRAFREDE

hoe er op mij terug gekeken wordt in dit leven

15

POSITIONERINGSSTATEMENT

wat maakt mij zo uniek ten opzichte van anderen?

COLOFON

CONTACTGEGEVENS Ezgi Cakir Klisbeek 10 5501 EM Veldhoven e.cakir@student.fontys.nl AFBEELDINGEN Coverfoto Cagri Cakir Graphics Ezgi Cakir Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur worden overgenomen.


who are you? what can you do? what do you want? what makes ou unique? what are your traits? why do you excist? what’s your oal? what are your talents? what do you deliver? to whom re you of value? what is your vion? what is your mission? what your ambition? how are you erceived? how are you recogzed? what is your style? who re your role models? how do ou differentiate yourself? what is written in your obituary? what do ou show? how far will you go? who are you? what can you do? what do you want? what makes ou unique? what are your traits? why do you excist? what’s your oal? what are your talents? what o you deliver? to whom are you f value? what is your vision? what your mission? what is your amition? how are you perceived? ow are you recognized? what your style? who are your role models? how do you differentiate ourself? what is written in your bituary? what do you show? ow far will you go? who are you? what can you do? what do you


Zes jaar geleden. Groep 8. Een musical als afsluiting van mijn laatste jaar. Op het toneel is het chaos. Tafels, papieren, pennen, computers, allemaal redactieleden die zich in alle drukte van de ene naar de andere kant van het toneel haasten. Het is de redactie van de krant NIKS en ze zijn druk bezig met het leveren van krantenstukken, advertenties en foto’s. En daar, aan een bureau bij de telefoon, daar zit ik; de receptioniste/telefoniste van de krant.

En zie me nou. Zes jaar later als hoofdredactrice van mijn eigen glossy, trots met de eerste uitgave in mijn handen.

- Ezgi Cakir Hoofdredactrice


Wat schuilt er eigenlijk achter de naam Ezgi? Wie ben ik echt, wat zijn mijn goede en slechte eigenschappen, mijn kernwaarden en hoe ervaren mensen me? WIE BEN IK ECHT? Ik ben Ezgi Cakir, ben 17 jaar en woon in Veldhoven. Ik heb de HAVO gedaan en heb vervolgens voor de opleiding ICT & Media Design gekozen. Ik ben altijd al wel bezig geweest met graphic design en andere creatieve bezigheden zoals muziek. Ik hou ervan om m’n eigen ding te doen en m’n creativiteit op verschillende manieren te kunnen uiten. En laat dit nou net de ultieme kans zijn om echt je eigen ding te kunnen maken, je eigen glossy, je eigen merk.

KERNWAARDEN CREATIEF Al voor ik voor deze studie heb gekozen was ik creatief bezig. Ik ben ooit uit nieuwsgierigheid en interesse begonnen met dingen maken in photoshop en heb door de jaren heen hier veel ervaring uit op gedaan, allemaal geheel zelfstandig. Daarnaast ben ik ook altijd bezig geweest met filmpjes maken en monteren en daarnaast is ook muziek een creatieve uiting van mij.

“the art of life is to live in the moment.”

EFFECTIVITEIT Tijdens het werk dat ik zowel op school als thuis lever zijn vooral mijn kernwaarden creatief en sociaal op te merken. Ik hou van creatief bezig zijn en samenwerken. Alhoewel ik effectiever kan werken wanneer ik alleen aan de slag ga, vind ik het een hele andere en leukere ervaring om met een groep ergens mee aan de slag te gaan. Zo krijg je namelijk te maken met verschillende mensen, verschillende ideeën en verschillende meningen. Hierdoor kom je dan ook meestal tot een mooi resultaat waar iedereen wat in heeft gestoken en waar je uiteindelijk met z’n allen (hopelijk) positief op terug kan kijken.

SOCIAAL Ik wordt ervaren als een vrolijk, spontaan en openhartig persoon. Ik vind het zowel belangrijk als leuk om heel erg betrokken te zijn met de mensen om me heen en er een goede band mee op te bouwen. Ik ben warmhartig en openhartig, een spontane en behulpzame aanwezigheid die altijd voor je klaar staat en je weet te motiveren met haar enthousiasme. GENIETER Je leeft maar één keer en daar moet je het beste uit halen. “The art of life is to live in the moment” – een mooie quote die duidelijk maakt dat je moet genieten van de momenten die er zijn. Ik ben zelf een genieter. Ik geniet van de leuke maar ook vooral kleine dingetjes in het leven, ben optimistisch en enthousiast. Voor mij heeft het geen zin om altijd alles maar van de slechte kant te bekijken, het leven ziet er zo veel mooier uit als je het van de zonnige kant bekijkt. Natuurlijk zitten er dingen wel eens tegen, en natuurlijk moet je daar allemaal ook een keer door, maar zeg nou zelf; een optimist om je heen hebben is toch veel leuker dan een pessimist?


HOE ERVAREN MENSEN ME? Ik vanuit het oogpunt van anderen; familie, vrienden en klasgenoten. BESTE EIGENSCHAPPEN

SLECHTSTE EIGENSCHAPPEN

PROFESSIONELE CARRIERE

“Wat zijn Ezgi’s beste eigenschappen?” “Ze wil altijd dat iedereen gelukkig is en zou nooit iemand gauw kunnen kwetsen. Ook is ze een optimist en kan ze met iedereen lachen.” zegt een vriendin. “Ze is in alle mogelijke gevallen gelukkig en heel warmhartig.” vult een vriend haar aan.

“Wat zijn haar minst goede/slechte eigenschappen dan?” “Besluiteloos. Daarnaast denkt ze wel eens dat iedereen net zo goedhartig is als zij zelf.” vertelt een vriendin. Volgens iemand anders mogen we het feit dat ze soms wel eens lui en vergeetachtig kan zijn ook zeker niet vergeten.

“Welke professionele carriere zou het beste bij Ezgi passen? Wat zien we Ezgi over een aantal jaar wel doen?” “Ik heb me haar altijd al voorgesteld als iets in de trant van een editor bij een tijdschrift of iets dergelijks. Ze heeft hele originele ideeën en kan goed schrijven.” uit een vriendin haar gedachten.

“Ze houdt de sfeer erin en je kan altijd wel met haar lachen. Verder is ze behulpzaam en kan ze goed debatteren.” vertelt haar zusje, waarbij haar moeder haar aanvult; “Ze is een betrokken persoon en een doener, ze pakt dingen aan in plaats van er over door te blijven praten.”

“Ze kan zich soms niet aan planningen houden, alhoewel het wel altijd afkomt.” spreken vrienden. “Ze is wat lui aangelegen en kan zo nu en dan moeilijk ergens aan beginnen.”

“Ik denk dat ze het helemaal gaat maken in de reclamebranche. Ik zie haar wel werken bij een reclamebureau. Design, verhalen, tijdschriften en reclames!” zegt haar zusje enthousiast. Ook vrienden en vriendinnen sluiten zich hierbij aan. “Designer, zeker weten. Maar ik denk dat ze het ook heel goed zou doen als journalist.”

“Ze is erg enthousiast, soms zelfs te.” lacht een vriendin en tevens oud klasgenoot, waarbij een andere haar aanvult. “Er wordt altijd naar je geluisterd als je wat te vertellen hebt en ze staat open voor meningen van andere mensen. Verder is hulp aanbieden nooit een probleem. Er hoeft maar naar gevraagd te worden en ze staat klaar om je te helpen met de problemen die je hebt.”

“Ik zie haar wel iets doen met communicatie en/of fotografie.” vult als laatste haar moeder de rest nog aan.

GROOTSTE TALENT

ONGEBRUIKTE TALENT

“Wat is nou echt iets waarvan jullie zeggen dat dát Ezgi’s grootste talent is?” “Designen. Definitely.” zegt haar zusje standvast. Haar vrienden stemmen hier volledig mee in. “Haar grootste talent is met programma’s zoals photoshop en illustrator werken, graphic design dus.”

“Welk talent zit er nog diep in haar, onaangetast en ongebruikt? Wat is haar verborgen talent?” “Ik denk dat haar ongebruikte talent toch wel echt schrijven is.” knikt haar zusje, waarbij de rest mee instemt. Haar moeder echter heeft een heel ander ongebruikt talent in haar hoofd. “Dan moet ik toch echt opruimen zeggen.” lacht ze.

“Ze kan ook heel goed mensen voor zich winnen.” voegt haar moeder er nog aan toe wanneer er wordt gevraagd naar nog een ander talent.


Ezgi staat voor stijlvol simpel. Zonder al te veel poespas probeer ik voor een mooi strak resultaat te zorgen, waarbij de opdracht een creatieve draai krijgt van mijn kant. Er wordt goed nagedacht over wat de klant wil en wat er allemaal mee gedaan kan worden. Er wordt goed nagedacht over kleuren, foto’s, compositie en alles wat erbij hoort. Ezgi is een merk dat openheid uitstraalt. Het staat open voor veranderingen, nieuwe ideeën, nieuwe visie’s, en staat bovenal open voor het onbekende. Het is een betrouwbaar en oprecht merk, waarbij er gezorgd wordt dat het resultaat altijd iets is om trots op te zijn.

for all your graphic and webdesign: contact@ezgicakir.nl


De tijd zal altijd door blijven tikken. Het is een kwestie van genieten van het moment waarin je leeft. Ik ben niet iemand die haar hele leven heeft uitgestippelt, of zelfs maar weet wat ze de volgende dag tijdens het avondeten gaat eten. En toch blijft het wel eens ergens in je achterhoofd hangen. Hoe zou mijn leven er over vijf, of tien jaar uit zien? Waar zou ik dan staan, wat voor werk zou ik doen, wie zou ik om me heen hebben en hoe zou zo’n doodnormaal doordeweeks dagje als vandaag er dan uit zien? Het is nog vroeg wanneer de wekker gaat en ik me nog eens omdraai. Terwijl m’n man de wekker uitzet en zich naar de badkamer begeeft, blijf ik nog eventjes liggen genieten van de ochtendzon die door het raam de kamer binnenvalt. Hmm.. vrijdag.. Alweer het eind van de week. Met die gedachte sta ook ik op om me op te frissen en klaar te maken. Niet veel later staan we samen in de keuken, maken we een simpel ontbijtje klaar en sta ik even later al aan de deur met m’n tas en autosleutels in m’n handen. Na een kus te hebben gekregen van m’n man kan ik dan ook eindelijk ons appartement verlaten en naar m’n werk gaan. M’n werk is niet zo ver. Een klein kwartiertje met de auto. Ik werk bij een reclamebureau en doe graphic en webdesign. Gelukkig is het niet alleen maar binnen achter je computer zitten. Ik ben ook vaak buiten voor fotografie, wanneer dat zo nu en dan nodig is voor een campagne of andere dingen. Het is allemaal heel afwisselend, wat me goed uitkomt. Zo nu en dan verandering en toch doen wat je zelf altijd het leukst hebt gevonden om te doen. Ideaal. Een vriendin heeft altijd al gezegd mij te zien werken als editor bij een tijdschrift of iets dergelijks. Ik hou ook wel van schrijven, misschien wel een onderdrukte passie van me. Er ontstaat een glimlachje om m’n lippen wanneer m’n gedachten daarmee wat verder afdwalen, en voor ik het weet sta ik alweer op de parkeerplaats voor m’n werk.

“zo nu en dan verandering en toch doen wat je zelf altijd het leukst hebt gevonden om te doen. ideaal.” Wanneer ik binnen kom heerst de gezellige vrijdagsfeer er al. Ik groet diegenen die ik tegenkom met een glimlach, een goedemorgen of hetgeen wat je allemaal op een doodnormale vrijdag kan zeggen. Het is zo dat ik niet perse vanuit hier hoef te werken. De meeste dingen zijn ook heel makkelijk vanuit thuis te doen. Het is de aangename sfeer die ervoor zorgt dat je toch wel weer elke dag op diezelfde parkeerplaats komt te staan. Het is een aangename, luchtige en vrolijke sfeer. Iedereen is in z’n eigen element, de creativiteit is van ieder apart af te lezen. Sommige bureau’s liggen vol met foto’s en inspiratiebronnen, anderen met pen, potlood, papier en schetsen. Je wordt geïnspireerd door je omgeving, door alles wat je ziet en door alle mensen om je heen.

“je wordt geïnspireerd door je omgeving, door alles wat je ziet en door alle mensen om je heen.”

Iedereen heeft z’n eigen inbreng, z’n eigen ideeën, z’n eigen visie. Ieder geeft z’n eigen draai aan hetgeen waar we mee bezig zijn. Ieder maakt er z’n eigen ding van. Ook mijn eigen bureau staat vol. Ik ga op m’n stoel zitten en start vast de computer op om straks meteen aan de slag te kunnen gaan. Hier en daar zijn post-it’jes geplakt, er liggen ergens op een stapeltje wat tijdschriften en uitgeknipte artikelen bij elkaar, terwijl aan de andere kant van m’n bureau m’n dummy nog open ligt met wat schetsen en foto’s van verschillende dingen.

“ieder maakt er z’n eigen ding van.” Terwijl ik wat ruimte voor mezelf maak op m’n bureau, komt een collega onze dagelijkse eerste ronde thee brengen en kan ik vervolgens aan de slag gaan. Momenteel zijn we met een project bezig van een nieuw bedrijf. Ze zijn jong, zitten vol ambitie en willen veel dingen waarmaken. We hebben eerder deze week al een brainstormsessie gehad en er zijn al heel wat ideeën op papier gebracht en tevens ook gedigitaliseerd. Zelf ben ik bezig met het uitwerken van de huisstijl voor het bedrijf, waarbij ik gebruik maak van hun missie en visie. Er is van hun kant al een idee gegeven over wat voor iets ze willen, waar ik zelf vervolgens met mijn eigen ideeën en inspiratie iets mee tot stand probeer te brengen. Tijdens de lunch wordt er bijgepraat en ingelicht over de stand van zaken. Zo nu en dan ga je sowieso tussendoor even bij de anderen langs voor een gezellig praatje of vraag je om feedback en kom je later terug aan je eigen bureau met hele nieuwe ideeën of toevoegingen. Aan het einde van de dag ben je een stuk verder en kan je met een hoop nieuwe ideeën je weekend weer in.


Ezgi was iemand waarbij je altijd een lach op het gezicht kon vinden. Ze was een sociaal persoon, warmhartig en openhartig. Ze was betrokken en stond altijd klaar wanneer je haar nodig had, in zowel goede als in slechte tijden. Je kon je zorgen en je gelukkigste momenten met haar delen, waar en wanneer dan ook. Ze wenste je altijd het beste toe. Ze is altijd een spontane meid geweest. Ze was een echte genieter en genoot dan ook van elk moment dat ze heeft meegemaakt. Van de kleinste en onnozelste dingen zoals het weer, tot aan de meest belangrijke dingen die je in het leven kunnen overkomen. Elke ochtend weer stond ze gemotiveerd klaar om naar haar werk te gaan, iets waar ze haar creatieve geest het beste mee kon uiten, waar ze helemaal in haar element was en waar ze dan ook helemaal in op kon gaan. Ze hield van haar werk en deed dan ook met alle plezier hetgeen waar ze het beste in was. We zullen haar herinneren als een optimistische en enthousiaste dame die overal wel voor in was, eerlijk en oprecht, een creatieve geest en een goed luisterend oor. We zullen haar nooit vergeten.


Ik, Ezgi Cakir, sta als mediadesigner flexibel, optimistisch, creatief en betrokken ten opzichte van andere mediadesigners. Ik vind het belangrijk om de communicatie met klanten goed te onderhouden en een eigen draai te geven aan de opdracht, waarbij de eisen en wensen van de klant in tact gehouden worden, maar we beiden met een mooi resultaat en een voldaan gevoel eindigen.


Brand me  
Brand me  

Communicatie opdracht IMD eerste jaar. Brand me, een magazine over jezelf