Page 1

EZEKIEL JONES M. Arch I Applicant - 2018


CONTENTS i. competition flush ii. school discovery park learning center fashion in rome little saigon hanging closet

4

10 14 20 26

ii. design/build shed for a canoe

28


FLUSH 2015 TONLE SAP, CAMBODIA DESIGN COMPETITION TEAM: NICK DURIG, WENJING ZHANG Tonle Sap Lake provides means of economy for upwards of one million people; however, there is a lack of clean water in highly populated areas. Because of a lack of resources for sanitary defecation there is a chronic problem with environmental enteropathy in many children, which stunts growth and increases mortality rates. Because the lake is so vital to the community the inhabitants continue to use it. Flush aims at not only treating such diseases, but preventing disease before it can occur. By providing means for defecation, bathing, and other important sanitary needs, this series of public bathrooms becomes a beacon for clean water and clean water education. This proactive system is realized in a series of three large outhouse pavilions—a large public bathroom, an educational amphitheater, and a clinic and maternity ward. All spaces serve their respective function in addition to being public pavilions for gathering. Programmed elements are held in semi-translucent cylinders that shape the surrounding public pavilions. The public space becomes a gathering space and means of celebrating use of sanitary

processes. The construction of the pavilions is derived from a combination of both traditional Cambodian building methods and modular prefabricated construction. Each outhouse pavilion is held afloat with floating 55 gallon drums. The spaces are constructed from a screen bamboo structure that act as columns for a large box beam roof. The bamboo structure is wrapped in canvas with gaps both top and bottom, inducing natural stack ventilation through each bathroom space. Corrugated sheet metal covers the box beam acting as a final means of shelter for the whole pavilion, except at programmed cylinders where the corrugated metal is replaced by polycarbonate decking. Each pavilion is wrapped by operable screened bamboo panels for protection from insects. The floating outhouses are intended to give access to all populated areas surrounding the lake. In doing so, they serve as both a solution to existing sanitation problems and a new public space with which to gather, learn, and celebrate.

tonle sap lake during flood season, water spills into the lake from the mekong and tonle sap rivers,altering the use of housing and the ground plane. 4

flush


floating outhouses among a village on the edge of the tonle sap lake.

ezekiel jones / architecture portfolio

5


section A

section B

Medical Pavilion 1 Medical Clinic 1 Maternity Ward 2 Bathrooms 1 Terrarium

6

flush

A

A

B


section C

B

Outhouse Pavilion 13 Bathrooms 6 Showers 1 Terrairium C C

Amphitheater Outhouse 1 Amphitheater 2 Bathrooms 1 Terrairium

ezekiel jones / architecture portfolio

7


problem: people don’t have access to toilets or shower

1. provide recepticle for water contamination source

water is contaminated in populated areas, increasing mortality rates.

toilets + showers

2. create enclosure make spaces private while allowing ventilation

3. populate spaces

end result

public occupiable space becomes areas to celebrate bathroom usage

establishes clear differentiation between drinking water and blackwater.

8

flush


polycarbonate decking

roof decking box beam operable doors

bamboo frame wrapped canvas

flooring 50 gallon drums

programmed canvas bamboo cylinders

1

2 3

1 4

2

3 4

5

box beam to bamboo post connection

1 2 3 4 5

22 gauge corrugated sheet metal roofing 10 cm polycarbonate decking canvas 300mm box beam 120 mm tube 80mm diameter bamboo column

box beam detail

canvas and bamboo wall assembly

and bamboo

1 canvas 2 quartered bamboo wrap wall assembly 3 80mm diameter bamboo column 4 string tie canvas detail

ezekiel jones / architecture portfolio

9


DISCOVERY PARK LEARNING CENTER SEATTLE, WA DESIGN ARCH 300 PROFESSORS: PENELOPE WEST, ROB PENA, ROB CORSER Discovery Park is a highly frequented public space at the western edge of Seattle, which provides over 500 acres of waterfront nature to the public on the site of a former World War Two Army Base. The Discovery Park Learning Center is a student laboratory space within Seattle’s Discovery Park which attempts to remediate the rationality of human built work with the chaotic order of nature through controlled views and relationships to ground level that mimic natural patterns. The program consists of a laboratory space, outdoor classroom, and two sleeping spaces (one in the meadow, and one in the forest). Precise

cuts in each programmed mass control a view out to a specific environmental condition, producing moments of isolation with the forest, the meadow, and the ecotone between. While the laboratory space is conceived as a rational controlled environment to conduct scientific experiments and observe the natural world, the outdoor classroom and sleeping spaces are more immersive. Each sleeping pod is meant to mimic the sleeping pattern of the animals that inhabit that landscape. Each structure is wrapped in 2x2 cedar baguettes to blend with the heavy amount of foliage in the forest.

discovery park is located on the northeast end of Seattle, a former military base that’s home to forest, meadow, and bluff conditions.

10

discovery park learning center

N

N


bunk sleeping conditions mimic context. meadow burrows, forest perches. ezekiel jones / architecture portfolio

11


meadow meadow

lab building acts as subtracted solid which isolates views of each environmental condition.

main lab space and learning space below.

12

discovery park learning center

ecotone

forest

forest


3

1

2

lab plan

N

1. lab 2. forest bunks 3. meadow bunks 4. learning space below

section north through lab and two bunk spaces ezekiel jones / architecture portfolio

13


FASHION IN ROME 2014 ROME, ITALY DESIGN ARCH 401 PROFESSORS: ROB PENA, DAVE MILLER, GALEN MINAH, TRINA DIENES The Testaccio neighborhood, in the south portion of the city of Rome, east of the Tiber, is characterized by dense residential apartment blocks with ground floor commercial functions The atmosphere of community and existing program surrounding Testaccio Piazza influenced the idea of giving the site of the Rome Fashion Institute back to the public. A design was produced using an

abstraction of the organizational hierarchy of a Roman Palazzo scheme to provide opportunity for learning about fashion to the community of Testaccio. The result is an architecture that maintains the typology of the surrounding buildings while establishing a new identity as a public learning center.

testaccio, rione 20 of the city of rome

14

fashion in rome

N


street corner looking northwest into restaurant and piazza

ezekiel jones / architecture portfolio

15


response to neighborhood

piano nobile gives back piazza

piazza highlights movement of the surrounding circulation space

sun shapes mass

section west, runway ramp and exhibit space with workshops and classrooms above. Classrooms look down into the workshop, while the workshop space has windows into the exhibition space. Street level workshops open up to the interior plaza.

16

fashion in rome


program 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

restaurant bar lobby workshops retail exhibit space restrooms/storage classrooms library auditorium 9

8 8

4

9

7

4

7 10

6 7

6 5 3

4

1 2

N

fashion in rome

ezekiel jones / architecture portfolio

17


section south, office area with courtyard beyond on the second floor. restaurant at street level. circulation space wraps the courtyard side of the building.

ceramic fins 24” o.c.

ceramic fins 12” o.c.

ceramic fins 6” o.c.

workshops retail space restaurant bar

exhibit space office space library

auditorium classrooms

ceramic fins are placed at 6” o.c. intervals depending on the lighting requirements for the associated program.

18

fashion in rome


circulation on interior of courtyard provides shading, dynamic movement to facade as shorvtest point of travel.

green space provides comfortable visual stimulus, pleasant outdoor space, and acces to natural light

runway connects to plaza below, exaggerating the historic piano nobile building typology

piazza acts as public space with retail and resturants accessed from each side of the block

ezekiel jones / architecture portfolio

19


LITTLE SAIGON MIXED USE 2015 SEATTLE, WA DESIGN ARCH 404 INTEGRATED STUDIO PROFESSORS: MYER HARRELL, CARRY DOSSICK, KATE SIMONEN TEAM: DYLAN CLARK, AVRA PLATIS, MINFENG XANG The proposed mixed use residential building comprises of 173 low income units in Little Saigon district of the International District neighborhood of Seattle. The concept behind Landmark Saigon is to provide ample amounts of public space for families, younger residents, and senior citizens to interact. The design of the entire complex focused on maximizing the amount of natural light, passive ventilation, and outdoor public space available to tenants whilst integrating the program at street level with the residential units above.

Unit organization is based on Vietnamese family structure, where older generations live in close proximity to their children. A night market and activated alley space connects midblock space to the street while creating a new commercial public right of way. Little Saigon Mixed Use is the product of an integrated interdisciplinary studio, where the primary focus was to coordinate various disciplines and pools of knowledge.

located in the little saigon neighborhood of the international district in seattle

20

little saigon mixed use


jackson st, front facade responds to summer sun from north & provides balcony space for each unit.

ezekiel jones / architecture portfolio

21


floor plan typical residential floor plate with courtyards

east west running bars allow maximum southern exposure 22

little saigon mixed use

N

spine connects bars and increases site FAR


night market encompasses midblock and sideblock passthrough.

green space and subtracted thresholds allow ample public and semi-public space.

bars shift to connect semi-public space to the street and increase site FAR. “celebrated stair� acts as a public gathering space. ezekiel jones / architecture portfolio

23


CIRCULATION

communal porch mutlifamily walkways and communal front porches

section south through courtyard and stair 24

little saigon mixed use

PORCH

UNIT

BALCONY


assembly 1 2x6 stud 16” o.c. 2 fiberglass batte insulation 3 5/8” gypsum board 4 double glazed window 5 2x8 cedar w/ clear coat 6 1/2” diameter tension rod 7 water resistant membrane, 10 mils 8 2” rockwool insulation 9 5/8” osb plywood sheathing 10 hardie reveal 2x6 fiber cement

section through balcony, iterated with structural engineering student and construction management student to find most economical and constructable assembly.

SUMMER SOLSTICE 67 Degrees EQUINOX 48 Degrees

WINTER SOLSTICE 18 Degrees

SUMMER SOLSTICE 67 Degrees

EQUINOX 48 Degrees

WINTER SOLSTICE 18 Degrees

section east night market below with courtyard spaces residential units above ezekiel jones / architecture portfolio

25


HANGING CLOSET 2015 SEATTLE, WA DESIGN ARCH 402 NEIGHBORHOOD DESIGN BUILD PROFESSORS: STEVE BADANES, JAKE LABARRE 1/2 remaining

A closet made for a shared room with an occupant who was sick of wrinkled clothing. the parameters of the project were to use 16 ft of 2x2 and a 4’x8’ piece of 1/8” plywood to create a piece of furniture. The project emphasizes proportional relationships, exploitation of structural properties of each material, scalability, and minimal waste. This project was designed and constructed in a week.

1/2 - 4’x8’ sheet 1/4” maple ply 2 - 8’ 2x2s 1 - 1/2” diameter 6” copper pipe - 4x8 sheet of 1/8” maple veneer plywood - 16 feet of 2x2 - 1/2” diameter copper tube

HANGING CLOSET spring 2015 1/2 remaining

copper connection detail at plywood bypass - 4x8 sheet of 1/8” maple veneer plywood - 16 feet of 2x2 - 1/2” diameter copper tube

A closet made for a shared room with an occupant who was sick of wrinkled clothing. the parameters of the project were to use 16 ft of 2x2 and a 4’x8’ piece of 1/8” plywood to create a piece of furniture. The project emphasizes proportional relationships, exploitation of structural properties of each material, scalability, and minimal waste,

assembled with wood glue, de-stil proportioned bypass construction -assembled without fasteners, only glue -de stijl bypass construction and proportions

HANGING CLOSET spring 2015 A closet made for a shared room with an occupant who was sick of wrinkled clothing. the parameters of the project were to use 16 ft of 2x2 and a 4’x8’ piece of 1/8” plywood to create a piece of furniture. The project emphasizes proportional relationships, exploitation of structural properties of each material, scalability, and minimal waste,

26

hang in low ceiling pitched roof condition, dimensioned to 16” o.c. joist spacing.

hanging closet -assembled without fasteners, only glue

- dimensioned to fit joists/rafters 16” o.c.

-


perspective from the front

ezekiel jones / architecture portfolio

27


SHED FOR A CANOE 2016 SHORELINE, WA DESIGN-BUILD Located in the backyard of a residential neighborhood in Shoreline, WA, and designed and built for a merchant marine with a seasonal work schedule and a desire for a selfbuilt wooden canoe. The client is of Japanese descent and wanted a structure that reflected the philosophy of his heritage. The program consists of a music room and a covered deck with a long work bench that serves as storage for tools. The music room is situated so that all windows outward are directed at the western moss and bamboo garden, a space

pouring concrete grade beams on site.

28

shed for a canoe

to escape from urban life and play guitar. The structure uses a traditional gable with long eaves and an Engawa porch to protect from the elements and produce indirect reflected light in the workshop and music room. After building the canoe, the client plans to build modular shoji screens to fit within the column grid and enclose the covered deck space. The project scope included design, full construction documentation, budgeting, and building the structure.


guitars books

4’-0� module x9

200 sf max enclosed without permit

canoe

tools

bamboo & moss

program

window to bamboo & moss garden

ezekiel jones / architecture portfolio

29


shed fits into north portion of the yard with existing greenhouse in the foreground.

west elevation 30

shed for a canoe


3

6

2

1

5

plan 1 music room 2 woodshop 3 moss garden

4 existing greenhouse 5 existing chicken coop 6 existing shed to be demolished

4

N

south elevation ezekiel jones / architecture portfolio

31


10'-0" 4'-014"

12'-0"

22 GAUGE CORRUGATED METAL ROOF

22 GAUGE CORRUGATED METAL ROOF

WAB 1/2" PLYWOOD SHEATHING 2x4 PURLIN

R-21 INSULATION 1 4"

DOUGLAS FIR VENEER 2x6 BEAM

312"

31 2" 1" 1"

2x6 BEAM

5 R2 - ROOF AT MUSIC ROOM

31 2"

3 2" 1

31 2"

312"

(2) 2x4 COLUMN

312"

1-1/2"=1'-0"

3 4" PLYWOOD SHIM 1x4 GUSSETT (SHIM)

3.5" LONG SCREW (16D) 4" O.C.

4 R1 - TYPICAL ROOF ASSEMBLY

1-1/2"=1'-0"

2x6 RAFTER

1 "21 "1 " 2 2 2

gussett detail at column

3 GUSSET AT COLUMN TO BEAM

2 GUSSET AT

1-1/2"=1'-0"

31 2"

31 2"

2x6 RAFTER 3 4" PLYWOOD SHIM 1x4 GUSSETT (SHIM)

1x4 GUSSETT (SHIM)

3.5" LONG SCREW (16D) 4" O.C.

3.5" LONG SCREW 4" O.C.

312 " (2) 2x4 COLUMN

312 "

2x6 RAFTER

312 "

1'-0"

312"

312"

312"

31 2" 1" 1"

31 2"

1-1/2"=1'-0"

1 "21 "1 " 2 2 2

shim connection at typical column-beam

gussett detail at ridge

Date Job Number Drawn Checked

3 GUSSET AT COLUMN TO BEAM 1-1/2"=1'-0"

section west through music room & engawa looking west into moss garden 32

shed for a canoe

2 GUSSET AT RIDGE 1-1/2"=1'-0"


22 guage corrugated steel roofing r-20 extruded polystyrene insulation 1/4” douglar fir plywood veneer 3/8” tinw wall polycarbonate 2x4 purlins 2; o.c. (2) 2x6 beams 4 ft. o.c.

1x4 t&g cedar siding, dark stain 2x2 cedar furring 2 ft. o.c. 1/2” plywood sheathing r-18 insulation 1/2” drywall workbench

(2) 2x4 columns 4 ft. o.c.

2x4 cedar decking, 1x8 cedar flooring & 3/4” plywood underlay (2) 2x8 douglas fir ridgebeam 2x8 douglas fir joists 12” o.c. 2x4 p.t. sill plate H1 hurricane clips 8”x30” concrete grade beam #4 reinforcement 16” o.c., e.f. vert, (2) cont. horiz.

exploded axon ezekiel jones / architecture portfolio

33


WATERCOLOR 2014 PROFESSOR: GALEN MINAH

turtle, bombarzo, italy

34


the old road, ostia antiqua, italy

ezekiel jones / architecture portfolio

35

Ezekiel Jones Portfolio 2018  

Academic and Personal Architectural Works.

Ezekiel Jones Portfolio 2018  

Academic and Personal Architectural Works.

Advertisement