Think Forward 2014, FREJA Transport, Swedish

Page 1

2014

FREJA ~ NUMMER 05

Taking transport & logistics one step further  FRAMGÅNGSRIKA PROJEKTLÖSNINGAR – EN LIVSSTIL EXPANDERANDE STYCKEGODSKOMPETENS I EUROPA DAGLIGA DRAMMEN-FÖRBINDELSEN LEVERANSER ENLIGT KUNDENS BEHOV

DANSTEEL ANPASSADE LÖSNINGAR OMVANDLAR ÄVEN DE SVÅRASTE UTMANINGARNA TILL KONKURRENSFÖRDELAR


U T TA L A N D E F R Å N KO N C E R N C H E F

SKILLNADEN MED FREJA: 5 SYNPUNKTER FRÅN TOPPEN

En öppenhjärtig intervju med FREJAs grundare Jørgen J. Hansen om de viktiga faktorer som skiljer FREJA från konkurrenterna

1. O m att ta ansvar för våra kunders verksamhet ”FREJA är ett företag fyllt av engagerade medarbetare som är väl medvetna om att varje enskild kunds verksamhet är beroende av de produkter vi transporterar för dem. Så när kunderna anförtror sina produkter åt FREJA, anförtror de oss även sin försörjning – sin verksamhet. Att ha en del av någons verksamhet i sina händer är ett enormt ansvar. Om vi skulle misslyckas med att ta hand om våra kunders produkter, är det inte bara ett misslyckande för oss själva, vi skulle också skada våra kunders verksamhet.”

2. O m fördelarna med att vara privatägt ”I ett privatägt företag som FREJA kan det vara lättare att driva en målinriktad och sammanhållen verksamhet där kommunikationen flyter fritt mellan personer och avdelningar. Vi känner oss som ett litet företag med en familjär atmosfär, även om vi utifrån sett är ett ganska stort företag. Alla medarbetare känner till det ansvar vi har för våra kunder varje dag, och vi har lyckats behålla vår ”fötterna på jorden”-inställning trots vår tillväxt. Detta familjetänkande i kombination med våra oöverträffade IT-system ger oss möjlighet att verkligen göra skillnad på marknaden.”

3. O m FREJAs high-tech IT-system och hur de gör verklig skillnad ”Våra konkurrenter använder godssökning för att övervaka sina lastbilar, medan vi har tagit det hela ett steg längre och öppnat våra system för våra kunder, så att de kan söka efter sin last och kontrollera dess status var som helst i världen. Det är en ärlig och öppen attityd som vi har haft sedan starten 1985, och det var redan från början fokus på skillnaden vi ville göra på marknaden. På den tiden, och i många fall även idag, kunde en speditör istället för att berätta sanningen om en försening, säga att lastbilen gått sönder eller att föraren tvingats ta en vilopaus – eller något annat som man tyckte lät bra och som inte borde påverka affärsrelationen. Hos FREJA sa vi precis som det var om förseningar inträffade. Nu har vi tack vare våra investeringar i informationssystem skapat ännu större öppenhet – och ingen annan i segmenten för delpartier eller hellaster kan i dagsläget göra det vi redan gör. Det är ytterligare ett steg som visar att vi vill vara kända för vår tillförlitlighet, och att vi istället för att vara rädda för att öppna våra dörrar ser det som en del i vårt ansvarstagande för kundernas verksamheter.”

4. O m att hjälpa kunderna skapa nya konkurrensfördelar ”Vi kan leverera traditionella lösningar precis som alla andra speditionsföretag, men vi sätter mer än någonsin fokus på de områden där vi kan använda vår kunskap, vår förmåga och vår kreativitet för att hjälpa våra kunder att vinna konkurrensfördelar. Faktum är att vi har ett förnämligt ”track record” av att bygga specialiserade system, inte bara för att öka vår egen effektivitet utan också för att skräddarsy lösningar för våra kunder. Vanligtvis är dessa lösningar en mix av tjänstenivåer, utrustningar och teknik som skapar flexibla och

2     T H I N K F O R W A R D   ~   N U M M E R 0 5   |   2 0 1 4


”Idén är egentligen väldigt enkel: våra konkurrenter har oftast sina rötter i postbranschen. Vi vill vara det privata alternativet till statligt ägda företag – ett företag som kan komma med snabba svar och flexibla lösningar oavsett kundernas behov.”

anpassade lösningar för varje krav. Ofta tar vi lösningar som vi har upptäckt i arbetet med större företag och använder de lösningarna för att hjälpa även små och medelstora företag. Våra speciallastbilar med diagonalhydraulik för DanSteel (se sidan 6) är ett exempel på hur vi skapar nya fördelar, och det vi gjort med Deichmann är en annan (se sidan 4). Den mätbara påverkan på dessa företag har varit mycket positiv. Vi vill naturligtvis tjäna pengar för att kunna investera i ännu bättre lösningar för våra kunder, men det är också mycket glädjande när vi ser att en lösning vi har skapat gör det möjligt för kunden att växa – det är en riktig win-win-situation. Vi har alltid drömt om att göra en skillnad på det sättet, och det är definitivt en dröm som vi har klarat att uppfylla.”

Jørgen J. Hansen, FREJAs grundare

5. O m FREJAs framgångar hittills – och vår strategi för framtiden ”Vi är stolta över vad vi har åstadkommit, eftersom våra framgångar är den tydligaste indikatorn på att vi levererar precis vad våra kunder vill ha. Under de senaste tre till fyra åren har vi byggt en strategiskt placerad nordisk plattform. Vi har gjort detta för att uppfylla kraven från marknaden, men också för att utnyttja fördelarna med att vara det enda privatägda företaget som har möjlighet att samtidigt serva både tillverkningsindustrin och handeln, och vara den partner som speditionsbranschen väljer i första hand. Idén är egentligen väldigt enkel: våra konkurrenter har oftast sina rötter i postbranschen. Vi vill bli det privata alternativet till statligt ägda företag – ett företag som kan komma med snabba svar och flexibla lösningar på kundernas behov. Det handlar mycket om attityd. Vi har valt vår attityd, och vi kan se att marknaden efterfrågar just den attityden.

”Detta familjetänkande i kombination med våra oöverträffade IT-system ger oss möjlighet att verkligen göra skillnad på marknaden.”

Vår ambition är att fokusera på kvalitet och ständig utveckling av våra tjänster. Och om detta ger en årlig tillväxt på 5–12 procent som vi har haft i det förflutna, är vi nöjda. Framöver kommer vi att utnyttja vår befintliga kompetens i att hantera komplexa krav inom t.ex. projektlösningar (se sidan 8) och lösningar för läkemedelsindustrin samt ytterligare stärka vår kompetens inom styckegods genom nära partnersamarbeten som det med Gebrüder Weiss (se sidan 12).”  ∑

F R E J A . C O M    3


LOGISTIK

LOGISTIK FÖR EN MULTI-FUNKTIONSTRATEGI En multi-funktionstrategi som stöds av en integrerad logistisk fullservicelösning ökar Deichmanns skoförsäljning i Norden För den internationella skodetaljisten Deichmann är kombinationen av fysiska butiker och online-butiker ett viktigt fokusområde. På den starkt konkurrensutsatta detaljhandelsmarknaden, där gränserna mellan att handla i butiker och att handla online suddas ut allt mer, ger det företaget en viktig fördel. När en ny skomodell släpps, måste den snabbt levereras till de lokala butikerna. Deichmann ser hanteringen av distributionskedjan som en viktig faktor för företagets framgångar och för att kunna ge god kundservice. I Norden har Deichmanns tillväxt varit snabb. Sedan man öppnade sin första butik 2003 har Deichmann vuxit så att man nu har 67 butiker i Danmark och Sverige samt dessutom online-butiker i båda länderna. ”Vi är fokuserade på att bibehålla en stark multi-funktionstrategi”, förklarar Mikkel Linck, chef för ekonomi, IT och administration på Deichmann Danmark. ”Konsumenterna blir allt mer krävande. De vill ha tillgänglighet dygnet runt, alla dagar i veckan, precis som en online-butik kan erbjuda, och när de handlar vill de ha skorna levererade snabbt. Vår normala leveranstid är inom två dagar och med vårt system går online-butiker och fysiska butiker hand i hand. Ett exempel: när kunderna besöker vår online-butik kan de ’klicka och reservera’ ett par skor i en närliggande butik.” Nordisk distribution Distributionen av skor avsedda för Deichmanns butiker i Norden, för närvarande i Danmark och Sverige, sköts av FREJA. Och det är inget dåligt kraftprov, med mer än två miljoner par skor bara i denna region under 2013, vilket innebär att vi distribuerar fler än 40 000 par skor varje vecka. Mikkel Linck uppskattar den roll FREJA har spelat i Deichmanns snabba tillväxt i Norden: ”FREJA har varit med Deichmann sedan vi öppnade vår första butik i Skandinavien under 2003. Fram till 2011 hade vi olika leverantörer som hjälpte oss med olika delar av leveranserna och distributionen, men 2011 konsoliderade vi våra leverantörsprocesser och valde FREJA som vår enda leverantör.” FREJA hämtar varorna från Deichmanns distributionscentral i Soltau, Tyskland, och transporterar dem till distributionsnaven i danska Stilling och i Stockholm. Från sina två nordiska nav levererar FREJA till alla Deichmanns butiker i Sverige och Danmark med FREJAs eget distributionsnät. För varje butik innebär det cirka 20–100 kartonger, var och en med 10 par skor. Kartongerna transporteras och levereras i burar på hjul, vilket gör det lätt för Deichmanns butiker att lagra eller flytta varor direkt vid leverans.

4     T H I N K F O R W A R D   ~   N U M M E R 0 5   |   2 0 1 4

Mikkel Linck förklarar att ”tillsammans med FREJA planerar vi ett fast leveransschema för ett år i förväg. Varje butik i Danmark och Sverige vet exakt när lastbilarna kommer – både dag och tid. Det gör att butiken kan planera sin personal och deras arbetsscheman, vilket optimerar kostnader och processer.” Inte bara distribution Naven i Stilling och Stockholm fungerar även som lagerdepåer för att hantera returer och interna transporter mellan Deichmanns butiker. Om till exempel en kund beställer ett par skor som inte finns tillgängliga i en viss butik, samordnar FREJA leveransen från en annan butik. Mikkel Linck förklarar: ”Vår lösning med FREJA som enda partner hjälper oss att uppfylla målet för vår kundservice. Leveranser är en nyckelparameter och vi planerar mycket noga för att skapa optimala leveranser. Lösningen för de nordiska länderna har utvecklats i nära samarbete med FREJA och de har visat att de vill samarbeta med oss och sträva efter kontinuerliga förbättringar.” Utformat för e-handel FREJA har en nyckelroll i att stödja Deichmanns multifunktionstrategi. På sina speciellt utformade lager tar FREJA emot alla beställningar som kunderna gör i Deichmanns onlinebutiker i Danmark och Sverige. Skorna plockas och packas separat, och görs färdiga för leverans. FREJA hanterar också vissa returer. Och allt eftersom kundernas krav ökar, fortsätter Deichmann och FREJA att hjälpa varandra att höja ribban för leveranskvaliteten. Mikkel Linck förklarar att ”vi vill minska leveranstiden för vår online-försäljning ännu mer. Nyligen införde vi möjligheten att plocka och packa produkter från vårt lager flera gånger varje dag. Kunderna förväntar sig korta leveranstider – det är en av de viktigaste parametrarna på marknaden i dag.” Han belyser viktiga fördelar med att integrera distribution, lagerhantering och e-handel på en enda plats: ”Oavsett vilken kanal kunden väljer att handla genom, kommer de köpta varorna från samma plats. Det betyder till exempel, att vi inte behöver flytta varor från ett lager till ett annat. Då undviker vi ett steg i logistiken och minskar leveranstiden till våra kunder.” Ett starkt partnerskap mellan företagen Jørn K. Jensen, chef för FREJAs europeiska distributionsnät, berättar att FREJAs mål har varit att etablera ett partnerskap som gör det möjligt för Deichmann att fokusera på sin kärnverksamhet.


”Vi har under flera år haft ett nära samarbete med Deichmann för att utveckla en lösning som passar företagets behov. Flera avdelningar inom FREJA hanterar olika aspekter av Deichmanns verksamhet. För oss handlar det om vår förmåga att ge Deichmann en helhetslösning, som omfattar såväl distribution till butiker som e-handel med leverans direkt till slutanvändarna.” Även om Deichmanns e-handelskompetens redan är avancerad, är det ett område som kan utvecklas ännu mer för att skapa fortsatt tillväxt i Danmark och Sverige. Mikkel Linck sammanfattar målet med partnerskapet: ”Vårt företags uppdrag är att erbjuda människor, dvs. våra kunder, den service de vill ha, så vi måste lyssna efter deras behov och anpassa oss därefter. När de gör en beställning, är det upp till oss och FREJA att uppfylla kundens önskningar så snabbt vi kan.”  ∑

F R E J A . C O M     5


KUNDANPASSADE LÖSNINGAR

RÄTT PÅ MÅLET Anpassade lösningar för stora stålplåtar hjälper DanSteel att omvandla leve­ ransutmaningar till konkurrensfördelar

Just-in-time-leveranser Det är inte så att Frederiksværk, som är NLMK DanSteel A/S i Danmark, inte gör allt för att minimera produktionskostnaderna – det är ju trots allt en viktig faktor i en starkt konkurrensutsatt bransch. Men företagets viktigaste förmåga är just-in-time-leveranser av sina stora stålplåtar, för att hjälpa kunderna att optimera sina tillverkningsprocesser. För att kunna upprätthålla denna framkantsposition krävs att DanSteels egen produktion klarar den fina balansgången mellan noggrann planering och sista-minuten-flexibilitet – och dess transportörer måste klara samma sak. Stålsatt fokus på leveranser 2002 delades det delvis statsägda stålverket ”Det Danske Stålvalseværk” upp och en separat enhet bildades för tillverkning av stålplåtar. 2006 såldes företaget till NLMK Europa Plate Products, världens näst största leverantör på denna marknad. Idag tillverkar DanSteel, som det nyförvärvade bolaget heter, plåtar upp till 4 meter i bredd och 5–200 millimeter i tjocklek. Produkterna används vanligtvis för varvsindustrin, land- och havsbaserade vindkraftverk, tryckkärl och för allmän konstruktion. För närvarande tillverkas plattorna i längder upp till 29 meter, men de kommer att bli ännu längre i framtiden. Tack vare företagets läge i en hamn, kan så stora plåtar enkelt lastas och levereras med fartyg. Men om plattorna ska transporteras med lastbil eller järnväg blir det en annan historia. VD Yuriy Bokachev förklarar: ”Traditionellt har vi tre olika transportalternativ. Nummer 1 i tonnage är fartyg, sedan kommer lastbilar. Det tredje alternativet, järnväg, har blivit mindre intressant.” Fartygstransporter innebär få problem för företaget. Lastbilstransporter är däremot mer komplext, med viktiga begränsningar när det gäller vikt, bredd och längd. Det är svårt att lasta lastbilar till 100 procent av tillåten last. Att trafikbestämmelserna varierar mellan olika länder gör det ännu svårare. Anpassad lösning nummer 1 I samarbete med FREJA började DanSteel försöka lösa ett av de mest akuta och kostnadskrävande problemen med vägtransporter, nämligen det faktum att användningen av öppna flak för att exportera stålplattor innebar små möjligheter att minska totalkostnaden genom att ta returlaster. Svaret visade sig vara lastbilar av typ dual-mode (”duo”) vars kaross kan skjutas framåt för att exponera det öppna flaket, eller dras tillbaka för att täcka hela lastbilen som då kan användas för returlast på pallar. Det var den första av två stora framgångar för samarbetet mellan transportören och kunden – och det gav årliga besparingar på över 1,5 miljoner danska kronor för DanSteel.

6     T H I N K F O R W A R D   ~   N U M M E R 0 5   |   2 0 1 4


Anpassad lösning nummer 2 Till 2012 var bredden på DanSteels plattor begränsad till 3,25 meter. Men kunderna, drivna av nya kostnadseffektiva möjligheter, blev mer och mer intresserade av större stålplattor. Företaget insåg detta och investerade över 100 miljoner euro i ett nytt valsverk som kan tillverka plattor som är upp till fyra meter breda. Det skapade i sin tur nya transportutmaningar, eftersom de flesta nordeuropeiska trafikregler förbjuder laster bredare än tre meter om man inte uppfyller en lång lista med särskilda krav. ”Fyra meter bred last kan transporteras som platt last med lastbil”, säger Martin Dan Jensen, DanSteels transportchef. ”Men den tid det kan ta att få tillstånd för varje transport, komplexiteten i vägvalet, begränsningarna i tid för transporten och behovet av följebilar innebär att vi inte kan vara så flexibla och smidiga som vi vill med att tillgodose våra kunders behov. I vissa länder kan du få vänta upp till 4–6 veckor på dispens för transporten.” Efter månader med forskning och över 1 miljon danska kronor i investeringar, kom FREJA och DanSteel fram med en ny ”diagonalkonstruktion” som använder hydrauliska kolvar för att resa ena sidan på de fyra meter breda stålplattorna i vinkel mot lastbilsflaket, i exakt rätt vinkel för att bredden ska understiga den högsta tillåtna bredden på 2,7 meter. Nu, så snart dessa enorma plattor är tillverkade, kan DanSteel leverera dem på högst några dagar – vilket ännu en gång ger företaget ett försprång framför sina konkurrenter. ”Cirka åtta procent av de nya, bredare plattorna som vi tillverkar på beställning är över 3,25 meter breda”, säger Martin Dan Jensen. ”De flesta levereras med båt, men vi får fler och fler förfrågningar runt om i Europa för leverans med lastbil.”

”Vi gillar att vara proaktiva i vårt sätt att arbeta tillsammans – utbyta information, hitta saker som går att förbättra ...” Win-win ”Vi lastar upp till två fartyg och 50 lastbilar per dag”, säger Yuriy Bokachev. ”Vi har arbetat med flera speditionsföretag under årens lopp och hittills har FREJA varit bäst ifråga om pris, service och flexibilitet. Deras vilja att investera har också varit en viktig faktor. Men de gånger varje år när vi har högsäsong kan vara en utmaning, och vi letar alltid efter alternativ – i vår bransch måste man alltid vara hungrig.” ”Förutom den dagliga kontakten vid bokningar träffar vi ofta FREJAs ledning för att utforska nya lösningar och diskutera förbättringar av befintliga rutiner”, säger Martin Dan Jensen. ”Vi gillar att vara proaktiva i vårt sätt att arbeta tillsammans – utbyta information, hitta saker som går att förbättra och så vidare.” Yuriy Bokachev samtycker: ”Vi är stolta över att vara bra på att samarbeta och försöker att redogöra för våra krav på ett tidigt stadium, så att våra leverantörer kan vara så förberedda som möjligt, samt att vara flexibla om laster kommer senare än planerat.” Ekonomiska och miljömässiga besparingar I dag levereras cirka 35 procent av DanSteels produkter inrikes och internationellt med lastbilar – och en stor majoritet levereras av FREJA. Med de nya duo- och diagonallastbilarna har DanSteel blivit mer konkurrenskraftiga – och tillsammans har de två företagen också gjort miljömässiga besparingar. Ytterligare förändringar är på gång, man letar efter möjligheter att kombinera duo- och diagonallastbilarna för att komma fram till en tredje, ännu effektivare lösning som kan hantera ännu bredare och längre laster.  ∑

F R E J A . C O M     7


PROJEKTLÖSNINGAR

FREJAs projektavdelning erbjuder skräddarsydda lösningar även för mycket stora transporter

FRAMGÅNG­ SRIKA PROJEKT­ LÖSNINGAR – EN LIVSSTIL På många sätt är multimodala projektlösningar ett bra exempel på när FREJA är som bäst: allt handlar om noggrant skräddarsydda lösningar som måste hanteras professionellt men ändå flexibelt

Komplexa funktioner FREJA i Finland har arbetat med båt-, flyg- och landbaserade projektlösningar sedan dotterföretaget etablerades för 11 år sedan. Under årens lopp har företaget byggt upp en solid bas av kunskap, rutiner och informationssystem. I dag arbetar kontoret i Vasa helt med projektlösningar, baserat på ramavtal framför allt inom sjöfarts- och energisektorn. Utvecklingen är positiv och organisationen går från klarhet till klarhet. FREJAs projektlösningar använder ofta flera olika transportslag. Frakter till havs innebär bokning och hantering av laster för containerfartyg, fartygscharter i Europa och resten av världen samt pråmtransporter på europeiska och ryska flodsystem. Vägtransporter omfattar lastbilstransporter med företagets egna nätverk, ofta med laster som är extra stora eller extra tunga inom Europa och till Ryssland. Varje dag för med sig nya äventyr, helt beroende på typ av projekt och kundens behov och önskemål. Många uppdrag gäller utmanande transporter till länder som Indien, Bangladesh, Kina och Brasilien. I säkra händer Det är särskilt två personer på FREJAs kontor i Vasa som har massor av kunskap och erfarenhet av att lösa fraktuppgifter för regionens största företag. Chefen för sjö- och lufttransporter, Mikael Åback, kom till FREJAs kontor i Vasa i oktober 2009 som sitt senaste steg i en karriär inom transportbranschen som sträcker sig tillbaka till 1986. Under årens lopp har han arbetat med nästan varje aspekt av spedition, även med att köra lastbilar. Han kom till det internationella fraktföretaget Kuehne & Nagel Ltd. 1999, startade kontoret i Vasa och blev chef för kontoren i både Vasa och Björneborg 2005, innan han slutade för att hjälpa till att bygga upp FREJAs organisation för projektspedition. ”Trots att jag har arbetat i branschen länge, så har de senaste fem åren varit rika på nya erfarenheter – projektspedition är en bransch där varken processer eller teknik någonsin står stilla! Tom och jag använder våra gemensamma erfarenheter för att lösa problemen, oavsett hur komplexa projekten är.”

8     T H I N K F O R W A R D   ~   N U M M E R 0 5   |   2 0 1 4


  Mikael Åback, Chef för sjö- och lufttransporter, FREJA Finland

Tom Lunabba, Projektchef, FREJA Finland

PROJEKTLÖSNINGAR ”Tom” är projektchefen Tom Lunabba, ett nytt ansikte i företaget sedan 2013 som arbetar tvärs över hela organisationen med projektuppdrag och tunga laster. Men han är ingen nykomling inom speditionsbranschen – och det är inte första gången han arbetar med Mikael. De träffades först på Kuehne & Nagel och när Tom hörde om ett ledigt jobb hos FREJA så var han inte sen att åter börja arbeta med sin tidigare kollega. Tom för med sig över sex års erfarenhet som projektledare på Vasa Logistics och tre och ett halvt år från exportspedition med fartyg. ”Jag startade företaget för lite mer än 10 år sedan och arbetade med FCL/LCLexport för stora finska företag. Jag kom in i branschen nästan av en slump – jag sökte en praktikplats och min lärare anvisade en plats på ett speditionsföretag. Jag pratade med företaget, fick ett jobb och det var faktiskt Mikael som förde in mig i branschen. Resten är historia.” Skillnaden med FREJA Både Mikael och Tom har arbetat inom stora speditionsföretag och de vet att en stor organisation kan vara sin egen värsta fiende. ”Om du vill bli bra på projektlösningar, kan det snarare vara bättre att vara en mindre organisation än en stor”, säger Tom. ”Fördelen med att vara ett litet eller mellanstort företag är att du kan vara flexibel och snabbt kan skräddarsy lösningar. Vi kan skapa ett nytt nätverk för varje projekt, med projektets behov i åtanke, istället för att behöva använda en stel egen infrastruktur.” För att klara projektbudgeten måste man inte bara hantera olika leveranstider och samordna flera leverantörer, utan också snabbt kunna få fram och behandla all nödvändig dokumentation. Det är mycket viktigt, eftersom ju snabbare kunderna får konossementet, originalfakturor, intyg och annan dokumentation i enlighet med deras remburser, desto snabbare kommer banken att betala.

Projektspedition handlar om att flytta och frakta laster i samband med specifika projekt, och leverera dem till sina destinationer enligt ett strikt schema och till budgeterad kostnad. Typiska kunder när det gäller projektlösningar kommer från industrier med anknytning till olja, gas och energi, kraftgenerering, gruvor och metallindustri samt infrastrukturprojekt, som kräver detaljerade rutiner för lastning, transport och lossning för att underlätta t.ex. byggandet av ett kraftverk eller en ny fabrik. En projektspeditör måste fokusera på att utforma en plan som ger de snabbaste och säkraste leveranserna till lägsta pris. FREJAs projektlösningstjänster inkluderar: •  Övergripande projektledning •  Genomförbarhetsplanering •  Undersökningar av vägar, anläggningar och hamnar •  Anläggningsledning

Genom att all samordning sker centralt från det finska kontoret, och alla leveransdokument produceras här, får FREJAs kunder sina dokument upp till två veckor snabbare än vad som är normalt i branschen. Kontinuerlig dialog mellan projektspeditören och kunden ger kontinuerlig uppdatering, och man kan registrera åtgärder och bocka av mot en detaljerad plan.

•  Transportvägsoptimering •  Teknisk assistans •  Juridiskt stöd •  Kostnadsoptimering

Det är en livsstil När vi frågar hur FREJAs tjänster inom projektspedition skiljer sig från konkurrenternas, tvekar inte Tom: ”Jag kan peka på tre viktiga fördelar: lösningar för detaljhandeln, våra medarbetares engagemang och flexibiliteten i våra lösningar.” ”Branschen är en livsstil, vi lever och andas den”, tillägger Mikael. ”Du kan alltid nå någon av oss. Engagemanget hos FREJAs medarbetare är fantastiskt – och det visas av vår 24/7-attityd – många kommer tidigt och lämnar kontoret väldigt sent. Av eget fritt val. Du måste tänka på det som en livsstil.”  ∑

•  Transport av tunga laster på land, till sjöss, på inre vattenvägar eller med flyg •  Laster som är extra breda/ höga och tunga •  Befraktning och följefordon •  Hantering av tillstånd och dokument

F R E J A . C O M     9


SNABBA LÖSNINGAR   Fyra gånger i veckan samlas kablar ihop från Ludwigsburg service- och logistikcenter i Stuttgart och levereras sedan till Drammen inom 48 timmar

DAGLIGA DRAMMEN-FÖRBINDELSEN Dagliga leveranser från Tyskland är mycket viktiga för Miltronic för att uppfylla kraven från de lokala kunderna i Norge

Lapp-koncernens produktionsanläggningar i Ludwigsburg nära Stuttgart är en av världens ledande kabeltillverkare som tillverkar cirka 200 000 olika artiklar. Dessa levereras till olika platser runt om i Europa, bland annat till Miltronic i Drammen, Norge. Här är efterfrågan stor på kablar från Lapp, speciellt inom olje- och gasindustrin

Miltronic Norway måste vara säkra på att ha tillräckligt med produkter tillgängliga på den lokala marknaden och därför är det viktigt att produkterna transporteras snabbt, regelbundet och säkert från fabriken där de tillverkas. Christian Raak, logistikchef på Miltronic Norway, förklarar betydelsen av leveranser i rätt tid från Stuttgart till Norge. ”På grund av det stora antalet tillverkade artiklar är det omöjligt att ha dem på lager i Norge. Samtidigt är det stor efterfrågan på våra produkter från våra kunder i Norge, vilket betyder att vi måste kunna leverera dem så snabbt som möjligt. Vi måste faktiskt kunna leverera som om fabriken låg i Norge.” Dessutom varierar kundernas ordrar kraftigt från dag till dag. Miltronic kom fram till att den bästa lösningen var dagliga leveranser från Stuttgart till distributionscentralen i Drammen. ”Vi behövde en pålitlig transportpartner som kunde hjälpa oss med dagliga expressleveranser mellan dessa två platser”, säger Christian Raak. Tidigare transporterades produkterna till Norge via Miltronics distributionscentraler i Sverige. Men den lösningen innebar långa ledtider, återkommande förseningar och brist på information om pågående transporter. Så en förändring behövdes för att snabba upp leveranserna. Från beslut till handling Christian RAAK inbjöd FREJA Norge att föreslå en lösning. Problemet var så viktigt för Miltronic att ett beslut måste fattas mycket snabbt, och man ville att den nya transportlösningen skulle starta så snart som möjligt. En vecka senare hämtade FREJA sin första leverans från Stuttgart och levererade i tid till Miltronic i Drammen. Geir Heiermo, försäljningschef på FREJA Norge, förklarar: ”Flexibilitet och snabba åtgärder är viktiga värden för FREJA, så när jag blev kontaktad av Christian var jag säker på att vi skulle kunna uppfylla hans krav. Vi mobiliserade snabbt resurser så

1 0     T H I N K F O R W A R D   ~   N U M M E R 0 5   |   2 0 1 4


att vi redan från början kunde lasta dagligen och leverera inom 48 timmar.” Leverans på 48 timmar, fyra gånger i veckan 48 timmars leveranstid var ett krav från Miltronic som en del av företagets mål att snabbt leverera på kundorder. Men det fanns ett undantag för den dagliga servicen. Miltronic ville inte att vi skulle hämta leveranser på torsdagar. Det var en anpassning till regeln om 48 timmars leverans, eftersom en upphämtning på torsdagen skulle innebära leverans till Norge på lördag morgon. I stället hämtar vi leveransen på fredagen för leverans på måndag morgon – ett annat specialkrav som FREJA kunde uppfylla utan problem. De upphämtade volymerna varierar kraftigt i storlek, från en enda pall till tio flakmeter. Flygfrakt kunde vara ett alternativ, men inte mellan dessa två platser. Geir Heiermo säger: ”Vi var ganska säkra på att vägtransporter skulle vara mer tillförlitliga, delvis på grund av att de kablar vi transporterar är tunga. Även enstaka pallar kan väga flera hundra kilo. Totalt sett var vägtransporter den mest kostnadseffektiva lösningen.” Den vanliga vägen är landsväg från Stuttgart via Hamburg till Kiel, och sedan färja från Kiel till Oslo. Från Oslo är det cirka en halv timmes körning till Miltronic i Drammen. Denna rutt har visat sig vara upp till 25 procent billigare än vägen genom Sverige eller Danmark och de sänkta kostnaderna har ökat Miltronics konkurrensfördelar i Norge.

Men naturligtvis måste planeringen vara öppen för förändringar. Geir Heiermo berättar om ett tillfälle när en bro stängdes av på vägen mellan Hamburg och Kiel: ”Eftersom föraren inte kunde köra den vanliga vägen, måste vi snabbt ändra lastbilens rutt. Vi lyckades hitta en alternativ väg och hann till färjan i tid. Det är inte alltid möjligt att ändra resvägen i sista minuten som den gången, men hittills har vi lyckats i 98 av 100 fall.” ”Vi övervakar trafiken med vårt avancerade system för fordonsadministration och ändrar rutt när det är möjligt. Det innebär ibland transport på mindre vägar. Vi talar om att erbjuda logistiklösningar för en värld i rörelse – och det är precis vad vi gör!”, säger Geir. Snabbhet, tillförlitlighet och pris är viktiga faktorer för Miltronic för att kunna bevara sin konkurrenskraft. Christian Raak är mycket nöjd med det utmärkta samarbetet med FREJA och säger: ”Vi tog ett snabbt beslut att arbeta med FREJA, baserat på en allmän övertygelse om att våra värdefulla produkter skulle hanteras på rätt sätt och till en acceptabel kostnad. Det är viktigt för oss att leveranserna sker på överenskommen tid och på överenskomna dagar, det är precis vad FREJA gör.”  ∑

F R E J A . C O M     1 1


STYCKEGODS

STÄRKER DET EUROPEISKA STYCKEGODSNÄTET

F

ör över fem hundra år sedan hjälpte familjen Weiss till att etablera en meddelandetjänst mellan Österrike och Italien. Tjänsten blev en varaktig framgång och växte under årens lopp till vad som nu är Gebrüder Weiss, ett av Europas ledande speditions- och logistikföretag. Nu tillhandahåller man transporter runt om i hela världen, på land, till havs och med flyg. Företaget har cirka 6 000 anställda och 150 företagsägda anläggningar. Under 2013 hade man intäkter på 1,2 miljarder euro. Företagets imponerande historia och ”track record” har byggts på starka familjeägda värden och en tradition av positiv utveckling i en föränderlig värld. Dessa värden stämmer i hög grad överens med FREJA och utgör en del av bakgrunden till det nyligen etablerade samarbetet mellan de två företagen. Samarbetet syftar till att utvidga bägge företagens styckegodsnät i hela Europa.

1 2     T H I N K F O R W A R D   ~   N U M M E R 0 5   |   2 0 1 4

För FREJA innebär det att man kan hjälpa kunder med transporttjänster i Österrike, Schweiz, södra Tyskland och i ett antal centraleuropeiska länder. Med detta samarbete får kunderna till Gebrüder Weiss ökad tillgång till FREJAs starka områden i norra Europa och speciellt i de nordiska länderna. Ett erbjudande du inte kan tacka nej till Jørgen Hansen, VD för FREJA, ser fram emot att få integrera fördelarna av samarbetet i FREJAs nätverk: ”Våra två organisationer delar liknande värderingar, som bygger på att sätta kunden i fokus. Båda företagen lägger tonvikten på nära kundrelationer och dialog, hela tiden med målet att skapa värde för kunderna. Vi driver vår verksamhet som en livsstil och jag tror att det märks i det dagliga arbetet.” Ett mål med samarbetet är att skapa ett starkt, oberoende alternativ till de globala statsägda transportföretagen.


Walter Konzett, Produktledningschef inom landtransporter hos Gebrüder Weiss

Gebrüder Weiss har valt att ingå partnerskap med FREJA tack vare FREJAs styrka och solida utveckling. Walter Konzett, produktledningschef inom landtransporter hos Gebrüder Weiss, beskriver fördelarna som partnerskapet kan ge Gebrüder Weiss: ”Vad gäller nya möjligheter, får våra kunder en starkare distributionsservice och fler utlämningsställen i de nordiska länderna, med standardiserade ledtider och godssökning. De får också tillgång till utmärkta LTL- och FTL-tjänster i dessa länder.”

Han tycker att de två organisationerna passar bra ihop. ”Båda företagen är familjeägda, starkt marknadsdrivna och flexibla. Jag tror att tillsammans kan vi erbjuda ett bättre alternativ för kunderna än de statligt ägda företagen.” Jørgen Hansen håller med: ”Båda organisationerna bidrar med något unikt till samarbetet, men det vi har gemensamt är starka och engagerade medarbetare som verkligen är intresserade av vad kunderna faktiskt vill ha. Tillsammans är vi väl positionerade för att skapa ett enastående mervärde för våra kunders verksamheter.”  ∑   Läs mer om Gebrüder Weiss på www.gw-world.com

F R E J A . C O M     1 3


SPEDITION

Grundare och VD Niclas Rautamo (till vänster) med verksamhetspartner Tony Roos vid Rautamos finska huvudkontor

”FASHION” PÅ FRAMMARSCH Om du letar på marknaden efter nya lättmetallfälgar och du bor i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Estland eller Ryssland, så är det ganska troligt att du kommer att köpa en produkt från Jakobstad, från Finlandsbaserade Rautamo Wheel Fashion ”Fashion” i namnet på detta progressiva företag är ingen överdrift. Enligt Rautamos grundare, Niclas Rautamo, handlar lättmetallfälgar och tillbehör bara om mode. ”Det här är som att handla med kläder”, säger Niclas. ”Smaken ändras från säsong till säsong och du måste alltid skylta med något från den senaste kollektionen.” Han startade verksamheten 1991 när han var bara 20 år. Direkt efter militärtjänsten hade Niclas egentligen inte tänkt ägna sig åt fälgar. Han visste bara att han måste hitta på något för att förtjäna sitt uppehälle – och ju snabbare han kom igång, desto bättre. En framgång som rullar på Andra kanske skulle ha blivit avskräckta av den ekonomiska krisen som då rådde, men Niclas gick mot allas råd (”ingen köper lyxiga fälgar i hårda tider!”) och köpte 40 fälgar från en finsk importör som snabbt ville minska sitt lager. Att få fälgarna för ”ett bra pris” var första steget mot framgång. Det andra steget var att sälja alla 40 fälgarna på bara två veckor. Det var början på en mycket givande resa.

1 4     T H I N K F O R W A R D   ~   N U M M E R 0 5   |   2 0 1 4

Den allra första leveransen av fälgar importerades från Tyskland på bara en pall. Fyra år senare började företaget sälja utanför den lokala marknaden och nådde ut över hela Finland. Sedan, 1999, ändrade Rautamo Wheel Fashion radikalt sin affärsmodell från försäljning direkt till konsumenterna till att enbart vara grossist. Det var ett djärvt drag som banade vägen för att öppna ett kontor i Sverige under 2006, som troget kopierade det finska konceptet. 2013 fanns företaget även i Norge, och enbart på den finska marknaden sålde man under 2013 över 90 000 fälgar. Bara det bästa Idag är Rautamo Wheel Fashion är ett blomstrande företag, med verksamhet i sex länder. Vid rodret återfinner vi Niclas och hans nära affärspartner, Tony Roos, som började i företaget 1995 och kan ta åt sig en stor del av äran för Rautamo Wheel Fashions framgångar. ”Bakom vårt företags framgångar finns, tror jag, en kombination av hög kvalitet, personlig service och flexibilitet”, säger Niclas.


ThinkForward Taking transport & logistics one step further 

”I vår verksamhet måste vi arbeta med de bästa för att själva bli bäst.”

Han ser liknande kvaliteter i FREJA, speditören som han nu har haft ett nära samarbete med i cirka tre år. Att arbeta med leverantörer som har samma värderingar som hans eget företag, är en del av Rautamo Wheel Fashions affärsidé för framgång. Det framgår till och med av företagets hemsida: ”De leverantörer som vi samarbetar med uppfyller våra egna höga krav på leveranssäkerhet, finansiell styrka, design och kvalitet.” ”I vår verksamhet måste vi arbeta med de bästa för att själva bli bäst. Till exempel säljer vi idag 10–12 ledande varumärken, bland dem Brock, Oxigin, OZ Racing, Momo, Vossen och Vertini. De står alla för högsta kvalitet. Kunderna vill ha våra fälgar för både sina sommar- och vinterdäck, så hög kvalitet är viktigt också med tanke på saltet på vägarna.” Effektiva leveranser i rätt tid Tack vare internetbaserade system kan företaget hantera imponerande produktoch ordervolymer med relativt få anställda. I Finland finns det till exempel bara sex anställda. Nyckeln till verksamheten är förmågan att ha fälgar på lager och kunna leverera dem snabbt och säkert till kunderna i de nordiska länderna. Rautamo Wheel Fashion började att systematiskt använda spedition från Tyskland 1994 och provade en mängd olika leverantörer. I dag sköter FREJA de flesta uppdragen. ”FREJA tar hand om transporter och distribution för oss på olika sätt i Sverige, Finland och Norge. Vi levererar stora kartonger på pall med lastbil. Varje pall rymmer 60 stycken 14–16 tums fälgar eller 40 fälgar som är 17 tum eller större. Produkterna levereras till bilimportörer, återförsäljare av däck, leasingföretag och andra kunder”, säger Niclas. ”FREJA är en mycket bra leverantör för oss. De levererar i rätt tid och har verklig känsla för detaljer. Och de har samma inställning till service som vi uppmuntrar i vårt eget företag: det är lätt att nå dem, du får ett omedelbart svar och de är väldigt flexibla.”

NUMMER 05

2014 KONCERNCHEF

Jørgen Hansen CHEFREDAKTÖR

Jesper E. Petersen PRODUKTIONSCHEF

Mari Linna TEXT, FOTO OCH PRODUKTION

Eye for Image FOTON

Deichmann Gebrüder Weiss Miltronic Rautamo

Kontakta oss om du vill få THINK FORWARD gratis eller om du vill ha mer information om vår koncern. FREJA TRANSPORT & LOGISTICS Danmark

+45 96 70 50 00

Norge

+47 22 07 50 00

Sverige

+46 (0)42 495 00 00

Finland

+358 (0)20 7129 830

www.freja.com ALLMÄNNA FRÅGOR

Tony Roos håller med: ”Tid är pengar och alla är upptagna. Man måste vara mycket proaktiv för att finnas kvar på marknaden – det gäller för oss och även för våra leverantörer.” Allt från Rautamo Wheel Fashions eleganta utställningslokaler till de europeiska märken man representerar passar in i bilden av ett premiumföretag som kommer att fortsätta att vara ledande i sin bransch. Och FREJA är stolta och glada att hjälpa till på vägen.  ∑

freja@freja.com

Copyright ©2014 FREJA Transport & Logistics A/S. Alla rättigheter förbehålles. Detta material får publiceras, utsändas, omskrivas eller vidaredistribueras i sin helhet eller delvis med uttryckligt skriftligt godkännande från FREJA.

F R E J A . C O M     1 5


A

Ö

www.freja.com

VI ARBETAR ENGAGERAT FÖR ATT DAGLIGEN SKAPA VÄRDE FÖR VÅRA KUNDER