Extreme Petanque in Ego magazine (CZ) - NL - 22.06.2018

Page 1

RECLAME

(/)

(/)

NIEUWSTE ARTIKELEN

(/?M=EDITIONS) ARCHIV VYDÁNÍ

(HTTPS://IHNED.CZ/) IHNED.CZ

Tijdschrift Hospodářských novin

verschijnsel (/?m=slots&article[edition_slot_id]=11256440)

Pedunculate petanque. De sport van de Franse gepensioneerden mag helemaal niet saai zijn, vooral wanneer de beweging tussen puin en beton beweegt tekst: Barbora Pěničková (/? m=authors&article%5baut_id%5d=19219940)

00

Net als bij de klassieke jeu de boules, gooit de adrenalineversie een cirkel en gebruikt hij gehomolog vaak stijlv Foto door

Wie denkt dat jeu de boules is een niet veeleisende sport die alleen geschikt is voor senioren, heeft zijn punkvariant waarschijnlijk nog niet ontmoet. Het aangelegde veld wordt afgewisseld met ruw terrein, een kalme sfeer van

stormachtig gejuich.

sí ý, e ezi řečti%20si%20tohle:%20https://ego.ihned.cz/c1-

usiysena)


e skoroletní hete middag en voor de halte Křižíkova metro loungen op het

J

eerste gezicht ongelijksoortige stel jongens, elk met een eigen rits zak aan zijn voeten. "De meest interessante pétanque is dat het een perfecte dwarsdoorsnede van de samenleving Ze spelen het absoluut iedereen -. Van de eigenaren van de fabrieken aan de overkant van daklozen aan artsen en advocaten," zegt Michael Preuss, die net was stormde het kantoor. Hij werkt net zo dicht bij de Duitse beurs. En in de vrije tijd

speelt hij samen met Tomáš Klíř en Lubomír Srnský "extreme jeu de boules".

Deze specifieke sportsector is geworteld in België en slechts een handvol supporters. Nog niet. Een trio van intrigerende spelers, alias Team Czech Republic 1, heeft 's werelds eerste Wereldbeker ooit gewonnen. "Extreme jeu de boules in de Tsjechische Republiek eigenlijk bijna niet spelen. We hadden niet eens over hem een paar jaar geleden niet eens nog niet," voegt Thomas Klir die zijn hele leven werken als barman en ober die de eerste Tsjechische (https://a.centrum.cz/cent/adclick/FCID=82488/random=22502513/viewid=30258466/site=ec team extreme pétanquistů samen gaf. RECLAME

149,99 €

99,99 €

En hoe ziet dit spel eruit, waarin het wachtwoord "Geen regels, alleen ballen" van toepassing is, het ziet ernaar uit dat we het een tijdje proberen. Samen hebben ze met George Froněk en Tomas Brichta, die in de wereld toernooi in september van dit jaar begint goed, we gaan Rohanské waterkant, die verschillende opties biedt voor het speelveld - de keuze die we hebben tussen beton Place prorostlým groen, hopen aarde en puin of naast squat .


Extreme jeu de boules kan vrijwel overal worden gespeeld. Foto door Pepa Dvoracek

De echte ballen zijn onsterfelijk "Het is vrij ruw als je niet bang om de bal te verliezen", lacht Lubomir of Luban van Vrchlabí, die dit jaar afgestudeerd aan Jicin průmyslovce. "Ik heb niet de bal, maar vandaag de dag niet te nemen, kon ik verlies," Thomas OPAC Klir in baseball cap en legt uit dat indien berekend op een verlies, zou kiezen in plaats van de gewone supermarkt apparatuur, die wordt geleverd in actie tweehonderd.

Raceballen zijn daarentegen een relatief waardevolle onderneming en er zijn ook verschillende categorieën en typen. Het grootste verschil met amateur is in materiaal en structuur. "Je koopt een bal gevuld met beton, zand of water," gaat Tomas verder. Racebollen zijn gehomologeerd: gemaakt van hard staal, hol, hebben een gebalanceerd zwaartepunt, een beter aangrijpend oppervlak en unieke seriële markeringen. "Een ander verschil is natuurlijk dat de race ballen zijn ongeveer honderd keer zo duur. Ze hebben een specifiek ontwerp, speler ze kunnen krijgen gegraveerd noodzakelijk initialen en dergelijke," zegt Michal die ballen een waarde van ongeveer 1500-8000 kronen gehomologeerd.

En hoe lang heeft deze gehomologeerde racebal een leven lang? "Ik zag live maar één bal leven, en dat was echt een grote slag, anders zijn ze in essentie onverwoestbaar", herinnert Tomas zich. Normaal voor het spel is er echter geen tijd meer waarin de letters en nummers van de serie niet meer kunnen worden verspreid en de bal niet langer uniek identificeerbaar is. "Misschien moet ik nieuwe kopen, deze zijn al versleten," zegt Luban over de uitrusting die al zeven jaar aan de gang is voor de toernooien.


In tegenstelling tot de klassieke vorm is extreme jeu de boules veel krach iger, omdat deze over lange afstanden wordt gespeeld, vaak op een zeer oncomfortabel terrein.

Als het gaat om een hoge heuvel met zitten in een metalen buis van kdovíčeho waar een prachtig uitzicht op de rivier de Moldau, is het duidelijk dat we de ideale omgeving om te spelen hebben gevonden. "Het ziet er een beetje als een start voor skiërs, waarbij 12 overleden en vijf andere petanquistů ernaar gaan. Dat is vrij extreem", lacht Michael alias Manik kijken naar lange stokken zapíchané het vuil die eigenlijk weinig begraafplaats lijken.

Het gaat over kracht Omdat de jeu-de-boules gespeeld wordt in drie, zullen we gewoon twee teams creëren - Jirka Froněk en Tomáš Brichta spelen meestal met Martin Balek, die ik uitzonderlijk zal vertegenwoordigen. Voorafgaand aan het toernooi moet een klassieke warming-up worden gedaan - Jeu de boules is een sport als elke andere, en spelers moeten hun handen strekken, terug en de knokkels bewegen. Verwondingen van polsen en ligamenten in de schouders zijn naar verluidt een relatief frequent probleem op professioneel niveau. Maar we zullen het record niet kunnen overwinnen, dus het zal voldoende zijn als we onze handen opleggen en we een leuk spel zoals gebruikelijk in jeu de boules ontkennen.

Rechtshandige wereldkampioenen: Lubomir Srnsky, Tomas Klir en Michal Preuss Foto door Pepa Dvoracek

Na onze team wint de loting košonek, kan het spel echt beginnen - de grond wordt geplaatst een cirkel waar je ballen gooien, košonek past minstens tien meter afstand en nu is hij net zo veel dichterbij. "Extreem sterker dan de klassieke versie, het is veel krachtiger omdat het zelfs over lange afstanden wordt gespeeld", legt Jirka Fronek uit. "Als je gaat spelen voor het plezier met


de meisjes, we kiezen voor een kortere afstand, is er een kans om te regelen en pak interessanter terrein met originele obstakels", zegt ook Michael. Eén bal weegt ongeveer 700 gram. "Het is agressiever met de jongens."

Ons spel is niet agressief, maar we gaan heuvelopwaarts en zien vaak zelfs niet precies waar de košonek ligt. "Het is een meter onder de bloem, streven naar een dergelijk Bílej steen," Luban oproepen naar Thomas, die in een cirkel onder een heuvel gewoon gaan gooien. Bij de extreme jeu de boules werkt het team meestal samen, adviseert en stimuleert elkaar. In de klassieke versie van het spel is de sfeer veel meer ontspannen. "Bij toernooien, pétanque zeer serieus genomen, al zijn zeer geconcentreerd. Net als in het tennis, wanneer de speler is gericht op het brengen van fans te nevřískají vanaf de tribune. Dat is verboden."

Dankzij de gebruikelijke jeu-de-boules kwamen vijf van mijn teamleden jaren geleden samen. "Alleen ik dan jongens overgehaald ons op dit te zetten. We vertrouwden in de drie maanden voor het kampioenschap echt per dag oefenen en het werkte", zegt Thomas Klir ervaart kampioenschap in België, waar de speciaal gebouwde loop vol obstakels - zelfs in de vorm van autowrakken - betrof in totaal 16 teams uit negen landen over de hele wereld. Tot dit jaar zal het Tsjechische team de titel verdedigen, het aantal zal merkbaar hoger zijn.

We gaan niet uit voor een bierweekend Prestaties maar de jongens verzameld in een normale

Extreme jeu de boules Sport die oorspronkelijk in België is ontstaan, wordt eigenlijk overal gespeeld. Typerend zijn bijvoorbeeld autodromen, wrakken of natuurlijk terrein. In tegenstelling tot de klassieke, de extreme jeu de boules regels - of althans niet zo streng. Net als de klassieke vorm wordt gespeeld uit de cirkel en gooit het fundamenteel eronder. De mand moet echter op ten minste 10 meter van de cirkel liggen. Er zijn geen auto's in dit spel. In Tsjechië is extreme jeu de boules nog steeds niet populair, dus vorig jaar won Tsjechië 1 het historisch eerste wereldkampioenschap in Gent, België. In september zal de titel verdedigen.

pétanque - Luban en Michal hebben verschillende medailles in de binnenlandse en Europese toernooien, Tomas Klir in de Tsjechische topspelers uit de hele vijftigduizend geregistreerd. "De toernooien rijden regelmatig rond de 300 spelers in het hele land zijn al allemaal weten," Luban zei dat pétanque en vormt een redelijk goede gemeenschap. "Het racet" in principe elk weekend van de lente tot de herfst en deelname aan toernooien is behoorlijk tijdrovend.

"Het weekend bij ons niet eens voor een biertje We gaan na de Tsjechische Republiek, maar ook in Oostenrijk, Polen, Slovenië en andere landen van Midden-Europa, waar het toernooi scoren in de Tsjechische ranking,.", Zegt hij, en we zijn in een staat van 3: 2 voor de wereldoverheersende


wereldkampioenen verhuizen naar een betonnen plaat waar we het spel nog een beetje langer zullen proberen.

Hoewel Lubomir Srnský jongste van het team, jeu de boules gewijd langste in principe al mijn hele leven. "Ze bracht me naar hem, mijn grootmoeder toen ik een kind was. Ze nam me mee naar Vrchlabi groep waar ik was gehard. Het raakte me, ik ging naar de ring en dan krijg ik de wereld een of andere manier verzamelden zich," herinnert aan zijn spel begint.

Tomáš Brichta begon te spelen nadat hij en zijn vriendin vijf jaar geleden uit elkaar waren gegaan en andere ideeën wilden verzinnen. "Het was in wezen een therapie, Petanque redt levens", zegt hij. "Een sociaal bubble uitzet. Als ik niet zou spelen, zou ik waarschijnlijk nooit een kans om te voldoen aan de kiezers Milos Zeman gehad", lacht de man die is gewijd aan het spel tien jaar, net zoals hij gooit een bal dwars door de boom in het gat in het beton. "Wacht, dat was mijn en vrij zeldzaam, ik haar had van emotionele relatie ... nou ja, je hoeft alleen om een nieuwe te kopen", zegt hij schouderophalend Luban.

"Je ziet, jeu de boules hebben meestal happy endings", zegt Tomas Klir wanneer je erin slaagt na een paar minuten de bal verloren uit de diepte van de vis. Normaal gesproken gespeeld tot en met 13 punten, maar we zijn in een staat van 4: 4 beginnen aan de tweede ronde die uiteindelijk domineren jongens uit de eerste de Tsjechische Republiek, ons team verliest. Maar met wereldkampioenen en slechts één punt.