Page 1

30ste jaargang nr. 1

2 januari 2013

NIEUWS- EN ADVERTENTIE WEEKBLAD VOOR LOCHEM, LAREN, BARCHEM, BORCULO, ALMEN, HARFSEN, GORSSEL, EEFDE EN EPSE

Help vogels tijdens de Wilde Buiten Dagen!

Versterking karakter buurtschappen Heidenhoek, Wassinkbrink en Winkelshoek Brockhorst - Op maandagavond 15 januari organiseren de buurtschappen Heidenhoek, Wassinkbrink en Winkelshoek en de gemeente Bronckhorst een nieuwjaars-informatiebijeenkomst voor de inwoners van deze kernen. Deze avond wordt gebruikt om elkaar te informeren over de voortgang van de ontplooide initiatieven om het landschaps karakter van de buurtschappen te versterken. Landschapsbeheer Gelderland geeft een presentatie over de cultuurhistorie, het ontstaan van het essen- en kampenlandschap, typische erfinrichtingen en voorbeelden van inrichtingsmogelijkheden van het gebied.

Grote belangstelling voor eerste Herdertjestocht

Een voederplank en smeuïge pindasnacks maken, pindaslingers rijgen, en nog veel meer! Op zondag 6 januari organiseert Natuurmonumenten weer een Wilde Buiten Dag op landgoed Hackfort. De dag staat in het teken

van Vette Vogels: help de vogels de winter door. Een leuk dagje uit voor het hele gezin! Voor kinderen van 4 tot 12 jaar en hun (groot) ouders, vriendjes en vriendinnetjes. Doe de tjielpwedstrijd, ren de vogelrace en ga op pad met een echte vogelkenner. Tussen 11.00

en 15.00 uur kun je meedoen vanaf het boerenerf van Natuurmonumenten, Baakseweg 1a in Vorden. Het evenement duurt tot 17.00 uur. Kijk voor meer locaties en informatie op www.natuurmonumenten.nl/wildebuitendagen.

Zware explosie Nieuweweg 16 in Lochem

Gorssel - “Opstellen in rijen van twee! Schrijf u hier in.” Met deze woorden startte de eerste Herdertjestocht in Gorssel. Twee imposante Romeinen lieten de kinderen, ouders en opa’s en oma’s in groepjes door naar de plek waar men zich kon inschrijven.

Aanhouding voor vernielingen Lochem - De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag 27 december een 30-jarige man uit Lochem aangehouden voor vernielingen. Omstanders hadden gezien hoe de man op de Dorpsstraat in Laren, onder meer de spiegel van een auto had vernield. Daarnaast had hij meerdere plantenbakken omgetrapt.

Hoog water bij de IJssel

Foto’s: Arjen Dieperink Lochem - Maandag 24 december om 12.18 uur, ontving de brandweer Lochem de melding van een gebouwbrand aan de Nieuweweg 16. Een explosie, volgens de politie veroorzaakt door laswerkzaamheden, vond plaats in het tuinhuis en was tot aan de Graaf Ottoweg te horen. Het gebouwtje werd ontzet en de gewonde () werd met ambulance afgevoerd.

Aan de hand van het doorgegeven signalement konden de agenten de man in zijn woning aanhouden. Hij is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de aanhouding en het vervoer gedroeg de man zich opstandig en beledigde hij de agenten. Van zowel de vernielingen als de beledigingen is aangifte gedaan. De man is voor verder onderzoek ingesloten.

Meerdere inbraken eerste kerstdag

Zutphen - In verband met het hoge IJsselwater dient men bij het passeren van de oude IJsselbrug rekening te houden met vertraging. Met regelmaat gaat de brug open om de boten die thans niet onder de brug door kunnen varen te laten passeren. Foto: Arjen Dieperink

Op eerste kerstdag zijn er negen woninginbraken in de regio IJsselstreek gemeld bij de politie. Volgens de politie weten inbrekers dat de kerstdagen bij uitstek dagen zijn dat mensen op familiebezoek gaan, en langere tijd van huis zijn, en maken misbruik van dit feit. De politie onderzoekt de inbraken en adviseert nadrukkelijk om tijdens

Daarna ging men op weg op zoek naar de Koning. De route werd uiteindelijk verlicht door meer dan 1500 lichtjes. Wat zorgde voor een sprookjesachtige sfeer. Meer dan 800 mensen liepen mee en hoorden hoe Jozef en Maria stonden te dubben over welke ezel ze moesten meenemen. afwezigheid de boel goed af te sluiten en een lampje te laten branden. Ook is het belangrijk om bij verdachte situaties in de buurt, bijvoorbeeld verdachte personen die in tuinen lopen of door ramen kijken, meteen de politie te bellen via 112 en kentekens en signalementen te noteren. Op 25 december is er ingebroken onder anderen op de Rietdekkerweg in Gorssel, de Barchemseweg in Lochem en de Schoneveldsedijk in Barchem. Uit sommige woningen mist geld of sieraden. Ook is een tv gestolen uit een woning en uit een andere woning een fotocamera. Bij sommige woningen is niets weg of is nog onduidelijk of er iets mist. De politie vraagt mensen die in de omgeving van de inbraken iets verdachts gezien hebben om te bellen met de politie via 0900-8844.

Politie zoekt twee getuigen suïcide Almen - De politie zoekt twee personen, mogelijk in het bezit van een mountainbike, die op vrijdag 28 december rond 16.00 uur vermoedelijk ooggetuige zijn geweest van een suïcide in Almen. De politie wil graag met deze twee personen in contact komen om hen slachtofferzorg aan te bieden. U kunt contact opnemen via 09008844.


EXTRA-nieuws

Pagina 2

2 januari 2013

www.vvvberkelland.nl Januari Geesteren t/m 30 april Korenmolen De Ster Molenweg 13, 7274 DJ Geesteren. Iedere zaterdag geopend van 9.00-17.00 uur.

4 febr. Ruurlo ‘t Nut, Virtuele wandeling in de stad Münster. De Keizerskroon, Dorpsstraat 15. Aanvang 20.00 uur.

Ruurlo t/m 31 januari Poppenshow in Nostalgiehuis Cactusoase, Jongermanssteeg 6, 7261 KA.

5 febr. Ruurlo Luister- en muziekmiddagen ‘t Nut, Klassieke Muziek bij ’t Schietkroontje. Locatie: de Keizerskroon, Dorpsstraat 15. Aanvang 14.00 uur.

Ruurlo t/m 28 januari Schilderijen Frieda te Lindert in Kulturhus, Nieuweweg 5. Op werkdagen geopend van 9.00-17.00 uur.

6 febr. Neede N.C.G. DE VLEARMUZE Kleintje Gala, aanvang 19.30 uur bij café-rest. Het Haantje, Borculoseweg 111, Neede.

Ruurlo t/m 21 maart Wintershow Familie Park CactusOase, Jongermanssteeg 6.

7 febr. Neede N.C.G. DE VLEARMUZE Gehandicaptencarnaval bij ’t Haantje, Borculoseweg 111, Neede; aanvang 19.30 uur.

Gelselaar t/m 31 dec. Uitleg over geologische collectie Elke maandag van 14.00-17.00 uur in Museumboerderij Erve Brooks Niehof. 6 jan. Beltrum Survivalrun Beltrum. Strijd tegen de elementen. Voor informatie en inschrijving: www.survivalbeltrum.nl 6 jan. Gelselaar Afbloazen en spreukskes vertellen Van 14.00 tot 16.00 uur. Erve Brooks, Broekhuisdijk 5, 7275 CB Gelselaar. Tel. 0545 481371. 7 jan. Ruurlo Fotografie ‘t Nut, presentatie fotografie van reizen Antartica, Alaska en Japan. Locatie: De Keizerskroon, Dorpsstraat 15. Aanvang 20.00 uur. 12 jan. Neede Gala avond NCG de VLEARMUZE NEEDE organiseert gala-avond; aanvang 19.45 uur. Sport- en Recreatiecentrum Het Spilbroek, Bleekenweg 14 te Neede. 13 jan. Ruurlo Nieuwjaarswedstrijd Oud Ruurlo 1-Huidig Ruurlo 1. Sportpark ‘t Rikkelder, Furstenauerstraat 2, aanvang 14.00 uur. 19 en 20 jan. Neede Needse Pluimveetentoonstelling Spilbroekshow 2013, Bleekenweg 14, Neede. 26 jan. Neede Mini rommelmarkt Trefpunt de Berg houdt weer de minirommelmarkt met platen,boeken,munten tweede handsen babykleding. De markt is van 09.00-12.00 uur aan de Bergstraat tegenover nr. 96. Afgeven van spullen kan elke maandag, dinsdag en donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Graag even bellen met Gerard Hubers, tel. 0545292278,of Mieneke Cornelese tel. 0545-293029 27 jan. Ruurlo Muziek Kraayenhof Tango Ensemble. Locatie: Dorpskerk, Kerkplein, aanvang 15.30 uur. Februari 2 febr. Neede Hollandse avond Muzikaal Hollandse avond Assink Lyceum, van Gellicumzaal, Julianastraat 12A, Neede.

Advertentietarieven: Voor advertentietarieven zie onze website, www.extra. nl. Kleine rubrieksadvertenties kosten 10 euro per zes woorden. Bij contante betaling aan het kantoor worden geen administratiekosten in rekening gebracht. Extra Nieuws Online: Extra Nieuws is ook iedere week gratis te lezen op internet, kijk op www.extra.nl. Als u ons uw e-mail adres stuurt, ontvangt u iedere week gratis de digitale versie van Extra Nieuws. Abonnement: U kunt ook een abonnement op Extra Nieuws nemen. De kosten hiervoor zijn 125 euro per jaar.

8 febr. Neede N.C.G. DE VLEARMUZE Jongerencarnaval. Feesttent: Oranjelaan. aanvang: 20.30 uur. 9 febr. Neede N.C.G. DE VLEARMUZE. Sleuteloverdracht/kinderoptocht, Bonte Carnavalsavond Om 11.00 uur sleuteloverdracht, 13.30 uur kinderoptocht en 20.00 uur Bonte Carnavalsavond in de feesttent Oranjelaan. 9 febr. Ruurlo Jeugdplaybackshow ‘t Broek Café-rest. Mentink, Groenloseweg 57, vanaf 13.30 uur. 10 febr. Neede N.C.G DE VLEARMUZE Optocht Carnavalsvereniging N.C.G. de VLEARMUZE NEEDE. 33e carnvalsoptocht door centrum van Neede, aanvang 13.30 uur. 11 febr. Neede N.C.G. DE VLEARMUZE Rosenmontag/Dweilen, aanvang 12.00 uur. Er wordt gestart bij de D’n Rooi’n Vos. 12 febr. Ruurlo Luister- en muziekmiddagen ‘t Nut, Klassieke Muziek bij ’t Schietkroontje: de Keizerskroon, Dorpsstraat 15. Aanvang 14.00 uur. 13 febr. Neede Winterwandeling Noordijk. Voor informatie: prhaarhoeshotmail.com 19 febr. Ruurlo Luister- en muziekmiddagen ‘t Nut, Klassieke Muziek bij ’t Schietkroontje: de Keizerskroon, Dorpsstraat 15. - Aanvang 14.00 uur.

zaterdag 5 januari ALMEN Haggis en Braz Vanaf december is in het voorste deel van de galerie Schotland-fotografie van Geert de Groot te zien onder de titel ‘Haggis’. Proef het onbekende Schotland ! Daarnaast kunt u tussen 1 december en 6 januari het werk bewonderen van cursisten, die aan een brons-workshop bij Józef Polewka in Myslenice, hebben deelgenomen. Ook hierbij fotografie gemaakt door Geert de Groot. Tijdens de wintermaanden is de galerie beperkt geopend (woensdagen en het eerste weekend van de maand), maar u kunt ook altijd bellen voor een afspraak. Het tentoonstellingsschema voor 2013 ligt voor u klaar ! Galerie de Blauwe deur, Bakkersteeg 2, www.blauwedeur.nl 11:00 - 17:00 uur LOCHEM Modeltreinmarkt N-Spoorstore-Freebit.nl organiseert in samenwerking met Mehlbaum en Bovendorp de Modeltreinmarkt in Lochem. Anders dan u gewend bent, zijn hier “alle” schalen vertegenwoordigd. Een groot aanbod van modeltreinen en toebehoren zal voor u gereed liggen bij Café Restaurant Bousema Bousema, Zutphenseweg 35, (0573) 71 20 03 € 2,00, 10:00 - 16:00 uur

museum. Hierin zal de collectie Melchers vertoond worden. Deze collectie is afkomstig uit het Scheringa-museum in Spanbroek. In 2014 zal het nieuwe museum geopend worden met schilderijen van o.a. Magisch realistische schilders zoals Carel Willink, Charley Toorop, Pyke Koch, Dick Ket. Willem Kwakernaak gaf al drie lezingen bij ons; de laatste was over Michelangelo in de Sixtijnse kapel. Het Trefpunt, Molenweg 53/55, (0575) 49 23 91, www.pluspuntgorssel.nl 10:30 uur LOCHEM Joris Linssen & Caramba Licht is de derde avondvullende voorstelling van Joris Linssen & Caramba. Najaar 2012 reizen ze samen naar Mexico, op zoek naar hun grote held Armando Manzanero, van wie Joris veel nummers vertaald heeft. Ze maken er een roadmovie en doen inspiratie op voor dit nieuwe theaterprogramma. In het theaterconcert Licht worden vrolijke meezingers en stampende drankliederen afgewisseld met wonderschone ballades. Nederlandstalig met een latin randje. Dit alles aaneengesmeed door de autobiografische verhalen van Joris, die zich kwetsbaarder toont dan ooit. Schouwburg Lochem, Oosterwal 22, € 19,00, 20:00 uur Markten: Mini-weekmarkt Almen, Dorpsstraat dinsdag: 11:00 - 13:00 uur

zondag 6 januari

Mini-weekmarkt Harfsen, Lochemseweg dinsdag: 13:30 - 17:00 uur

EEFDE Concert van Nederlands Trombone kwartet en vocaal ensemble Duzz Naast haar reguliere serie concerten probeert de Kapel elk seizoen ook te verrassen met één of meer extra concerten. Was dat vorig jaar met de topper Carel Kraayenhof, het komend seizoen wordt aansluiting gezocht bij het thema “(inter)nationaal niveau met een regionale link”. Een lid van het Nederlands Trombone Kwartet woont in Zutphen terwijl de regionale connectie bij het vocaal ensembe DUZZ geen nadere uitleg behoeft. Speciaal voor dit optreden zullen de ensembles ook gezamenlijk werk gaan instuderen. Kapel op ‘t Rijsselt , Mettrayweg 25 € 12,50, 11:30 uur

Mini-weekmarkt Eefde, Schoolstraat woensdag: 14:00 - 17:30 uur Mini-weekmarkt Gorssel, Hoofdstraat woensdag: 14:00 - 17:30 uur Gezellige warenmarkt in Lochem, met een grote variëteit aan kramen, Markt woensdag: 08:30 - 12:30 uur Mini-weekmarkt Laren, Huenderstraat donderdag: 08:00 - 12:00 uur Dagelijkse evenementen: ALMEN

woensdag 9 januari GORSSEL Lezing: Magisch Realisme Kunstkenner en kunstenaar Willem Kwakernaak opent het nieuwe jaar met een lezing over het Magisch realisme. Vanaf 1 jannuari wordt het oude gemeentehuis in Gorssel verbouwd tot

Wandelen met een ezel Je loopt met één of meerdere ezels vanaf Camping de Vetweide in Almen. De ezel draagt de picknickspullen in een mandje op zijn rug. Prijs €15,- per ezel en €3,- per persoon. Reserveren gewenst. info: Wandelen met een ezel, Dorpsstraat 7, (0575) 431927, www.devetweide.nl

23 febr. Ruurlo Weg van Kaapverdië Kulturhus, Nieuweweg 5, aanvang 20.30 uur. 23 febr. Neede Mini rommelmarkt Trefpunt de Berg. Mini-rommelmarkt met platen,boeken,munten tweede hands- en babykleding. De markt is van 09.00 uur tot 12.00 uur aan de Bergstraat tegenover nr. 96. Afgeven van spullen kan elke maandag, dinsdag en donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Graag even bellen met Gerard Hubers, tel. 0545-292278, of Mieneke Cornelese tel. 0545-293029

Abonnementen dienen vooraf te worden betaald, na ontvangst van onze nota. De papieren versie van Extra Nieuws wordt u dan per post toegezonden. Aanleveren kopij per e-mail: Kopij zondag’s voor 21.00 uur per mail naar info@extra.nl. Voor een goede verwerking is het noodzakelijk dat u rekening houdt met het volgende: - Kies een logische naam voor tekstbestand; noem het niet ‘stukje’ of ‘artikel’. - Tekstbestanden maken in Word en als bijlage toevoegen aan uw e-mail. Bijbehorende foto’s ook als bijlage toevoegen als JPG-bestand. Beelden met een lage resolutie worden niet gebruikt.

- Foto’s niet plaatsen in het Worddocument! - Foto 15 cm. breed moet een resolutie hebben van 300 DPI.

Advertenties: Telefoon 0573-25 55 55 E-mail: diane@extra.nl GSM 06 - 302 15 379

Waarschuwing: - Advertenties opgemaakt in InDesign, waarvan een PDF is gemaakt, kunnen problemen opleveren. Voor controle gebruik PitStop van Adobe. Extra Nieuws garandeert dan ook geen goede weergave in druk.

Lay-out/opmaak: Extra Nieuws

Verspreiding Extra Nieuws: Extra Nieuws verschijnt in een oplage van 14.500 in de plaatsen: Lochem, Laren, Barchem, Borculo, Almen, Eefde, Harfsen. Foto’s nabestellen uitsluitend via www.extra.nl (gratis). Kantoor openingstijden: Ma. t/m wo. 9.00-13.00 uur Aanleveren advertentiemateriaal: uiterlijk maandag tot 12.30 uur voor woensdag van verschijning.

Verspreiding/klachten: Telefoon (0573) 25 55 55 bezorgen@extra.nl Redactie- en advertenties: Nieuwstad 27, 7241 DM Lochem Telefoon (0573) 25 55 55 Fax (0573) 42 13 00 www.extra.nl advertentie@extra.nl info@extra.nl Correspondent: Arjen Dieperink: lochem@extra.nl Eindredactie: Arjen Dieperink lochem@extra.nl barchem@extra.nl info@extra.nl

Rechten foto’s. Vrijwillig aangeboden foto’s voor plaatsing in de papieren Extra Nieuws en de digitale versie van Extra Nieuws kunnen na plaatsing geen rechten worden ontleend. De rechten van de foto blijven bij de maker of recht hebbende van de foto. Indien de naam van de maker of recht hebbende van de foto niet wordt is vermeld, dan ook hieraan kan geen rechten worden ontleend. De uitgever houdt zich uitdrukkelijk het recht voor om foto’s te snijden, te bewerken of niet te plaatsen. Beleid ten aanzien van commercie van verenigen, clubs en dergelijke Persberichten met inhoudelijke commerciële belangen zoals oliebollen, bloembollen en worsten verkoop, lezingen tegen betaling, optredens tegen entree gelden, het werven van leden, worden niet op genomen als persbericht. Deze berichten worden uitsluitend opgenomen als advertentie tegen betaling van het advertentie tarief. Vraag hiervoor eerst prijsopgave. Of zie www.extra.nl/tarieven

EXTRA Nieuws is een gedeponeerd handelsmerk in de Benelux en een onafhankelijke uitgave van Regio Media.

berichten zijn ook te volgen op twitter. @ExtraNieuws1


EXTRA-nieuws

2 januari 2013

Uitgave Regio Media Lochem

Pagina 3

Aardappels

Weekblad voor Neede, Rietmolen, Noorddijk, Markvelde

Aanmelden Klaver 4 prijs 2012 Neede - Organisaties die zich het afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt in Berkelland, kunnen genomineerd worden voor de Klaver 4 prijs. Deze prijs wordt uitgereikt door D66 Berkelland. De prijs is bedoeld om waardering uit te spreken voor een organisatie die in Berkelland in het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van sport, cultuur,

natuur, buurt of vrijwilligerswerk. Iedereen kan een organisatie van zijn of haar voorkeur, met een korte motivatie, nomineren via de website www.d66berkelland.nl De sluitingsdatum voor nominaties is verlengd tot 1 februari 2013. Medio maart zal de uitslag bekend worden gemaakt. De prijs bestaat uit een bronzen trofee (Vervaardigd door Anton ter Braak) en een geldbedrag van 250 euro.

Aardappels behoren tot de familie van de Nachtschade, net als aubergines, tomaten en paprika’s. De Latijnse naam hiervoor is ‘Solanum tuberosum’, afgeleid van tuberosa (knol) en sol (zon). Het blad van de plant is niet eetbaar, in tegenstelling tot de wortel of de knol. De plant slaat alle voedingsreserves daarin op. De pieper is dus

Klootschiettoernooi om de Sanne Ribbers Trofee Barchem - Zaterdag 12 januari is de 37-ste editie van het Sanne Ribbers klootschiettoernooi. Sanne is de dochter van toenmalig voorzitter Arie Ribbers, die heeft in 1976 (geboortejaar van Sanne) in

Zutphen - Vanaf 2 januari 2013 werkt Gelre Zutphen met een nieuwe bewegwijzering, zowel in het ziekenhuisgebouw als bij de ingangen aan de voor- en de achterzijde. Gelre ziekenhuizen wil een gastvrij en toegankelijk ziekenhuis zijn en daar hoort een duidelijke interne bewegwijzering bij. Onderzoek onder patiënten en medewerkers heeft uitgewezen dat de bestaande interne bewegwijzering als onduidelijk wordt ervaren. De borden zijn te klein, qua kleurstelling te onopvallend en de nummering is niet logisch. Hierdoor komen patiënten regelmatig op de verkeerde plaats terecht of ze moeten lang zoeken.

Niet schillen, maar scrubben!

overleg met de andere bestuursleden, een toernooi te organiseren met haar naam daaraan verbonden, dit keer dus voor de 37ste keer. ”De Heksenkring” hoopt er weer een geweldig toernooi van te maken.

Gelre ziekenhuizen Zutphen past de interne bewegwijzering aan De nieuwe bewegwijzering bestaat uit grotere borden, heeft grotere letters en cijfers, beter zichtbare pijlen door contrasterend kleurgebruik en minder iconen. Bovendien is de aanduiding van liften, trappen en uitgang een stuk duidelijker geworden. De routenummers bestaan uit de nummers 1 t/m 160, opeenvolgend per bouwdeel. Ook wordt beter rekening gehouden met de logische looproutes die patiënten en bezoekers gebruiken doordat op essentiële kruispunten verwijsborden staan.

eigenlijk een ondergrondse energievoorraad van zetmeel. Elke knol heeft verschillende knopaanzettingen, ook wel ogen genoemd, die zich eerst voeden met de reserves van de moederknol. Pas als de plant bladeren krijgt, die zonlicht opvangen, kan zich een nieuwe knol ontwikkelen.\ Bron: www.aardappel.nl

Leugens hebben mooie benen Laren en Oranje op 26 januari toneel Laren(G),- Het jaarlijkse toneelstuk, dat Laren en Oranje verzorgt, zal plaats vinden op zaterdag 26 januari 2013. Er zijn weer twee opvoeringen, namelijk ’s middags en ’s avonds. De Holtense toneelclub O.C.H. zal het blijspel “Leugens hebben mooie benen ”op de planken brengen. Alles zal plaatshebben op de Delle bij ’t Langenbaergh.

Veel mensen beginnen een aardappel direct te schillen, maar weten niet hoe lekker een aardappel met schil kan zijn! Als een aardappel bereid wordt met de schil, blijven er meer vitaminen achter in de aardappel. Naast het feit dat het gezonder is, is een aardappel inclusief schil smaakvoller en veel sneller op tafel te zetten. Hoe doe je het?

Scrub of was de aardappel goed schoon voordat je deze kookt of bakt. Hiervoor kun je zo’n handige scrubhandschoen gebruiken. Je kunt hem in partjes snijden, maar het is ook heel lekker om de aardappel in z’n geheel te gebruiken bijvoorbeeld voor in de oven, magnetron of op de barbeque. Bron:www.aardappels.nl

De nieuwe routenummers zijn te vinden op de website www.gelreziekenhuizen.nl/bereikbaarheid

Taal en Teken in kulturhus Laren

Dichter Tim Pardijs Laren - Afgelopen zaterdag werd de eindproductie van Taal en Teken Lochem, de voorstelling ‘Nieuwe Bewoners’, gepresenteerd in het Kulturhus in Laren. De basis voor de productie was het

Foto: Toon Sesink. gelijknamige gedicht van de Zutphense dichter Tim Pardijs. Zijn gedicht werd door de jury van de schrijfwedstrijd ‘Aan het woord! Achterhoek 2011’ tot een van beste drie inzendingen gerekend.

Nieuwjaarsconcert Bargkapel

Vrijwilligerswerk iets voor jou?

Barchem - IJs en weder dienende, zal op zondag 20 januari de “Radetzky-Marsch” het jaarlijkse nieuwjaarsconcert van de Bargkapel weer openen. Het concert zal beginnen om 11.30 uur in HCR “De Groene Jager” in Barchem.

www.natuurwerk.nl


EXTRA-nieuws

Pagina 4

AFHAAL PUNTEN EXTRA NIEUWS

tra Ex ws u Nie

Ook Sinterklaas kwam bij AttentPlus langs om te vertellen dat de kinderen hun schoentje mochten zetten. Op zaterdag 1 december kwamen de eerste kindjes, al bij het openen van de winkel, hun schoentje weer ophalen. Zo benieuwd waren ze of zwarte Piet nog was geweest. En ja, gelukkig er zaten kadootjes en pepernoten in.

Albert Heijn Lochem Prins Bernhardweg 40 - Lochem

Albert Heijn Borculo Lichtenhorst 1-3 - Borculo

Het gemak in de buurt

Oliebollen verkoop bij AttentPlus Almen

Frank Bannink

Lochemseweg 2 - Barchem

Kirchjünger Lochemseweg 130A - Harfsen

Ook konden de kinderen een kleurplaat kleuren van Sinterklaas en zwarte Piet en deze inleveren. Dit hebben zij dan ook met veel enthousiasme gedaan. Er zaten hele mooie kleurplaten bij. Alle kleurplaten waren opgehangen in de winkel en de mooiste kleurplaten werden beloont met een prijsje. 1e prijs jongens (t/m 5 jaar) Jayden Gotink 1e prijs jongens (v.a. 6 jaar) Mark Kolkman 1e prijs meisjes (t/m 5 jaar) Roosmarijn Bibo 1e prijs meisjes (v.a. 6 jaar) Emma Marije Linsay Troostprijsjes: Yfke Suter (1 jaar), Maila (2 jaar) en Emma Janssen (2 jaar)

Leugens hebben mooie benen Laren(G),- Het jaarlijkse toneelstuk, dat Laren en Oranje verzorgt, zal plaats vinden op zaterdag 26 januari 2013. Er zijn weer twee opvoeringen, namelijk ’s middags en ’s avonds. De Holtense toneelclub O.C.H. zal het blijspel “Leugens hebben mooie benen” op de planken brengen. Alles zal plaatshebben op de Delle bij ’t Langenbaergh.

Oud ijzeractie Open Jongeren Werk Lochem

2 januari 2013

FAMILIE-BERICHTEN: GEBOREN Is uw baby geboren? Stuur ons het geboortekaartje en de geboorteadvertentie komt GRATIS in het EXTRA Nieuws! Geboren

Teun 6 december 2012 Zoon van Hendri Bannink en Marchien van Bolhuis Nassaulaan 82, 7242 CP Lochem

Liam eerste nieuwe burger in nieuw gemeentehuis Op woensdag 19/12 heeft Mattijs Janssen, wonende in Laren, de geboorte van hun zoon gemeld bij het nieuwe gemeentehuis in Lochem. Hij was, om 8.30 uur, de eerste die aangifte kwam doen op de nieuwe locatie. Zijn zoon Liam Noah Janssen is ingeschreven in het geboorteregister van de gemeente Lochem. Moeder Lonneke en zoon maken het prima. Liam is geboren op zaterdag 15/12 om 9.47 uur maar door de verhuizing van het gemeentehuis was er niet eerder de gelegenheid om aangifte te doen. Trotse opa Nico Pluim

Lochem - Open Jongeren Werk Lochem organiseert elk jaar een oud ijzer actie. Ook dit jaar komen we weer oud ijzer ophalen in het buitengebied van Laren en Lochem.

RATTINK Lochemseweg 3 - Epse

BEUZEL Holterweg 10 - Laren

Molenweg 53 - 55 Gorssel

Schurinklaan 16, Eefde

Lichtenhorst 7, Borculo

Wapen van Lochem 4, - Lochem

Het oud ijzer binnen de bebouwde kom kan op de dag zelf bij de verzamelplaats worden afgeleverd. Er wordt dus binnen de bebouwde kom niet opgehaald. Op zaterdag 5 januari 2013 is het buitengebied van Laren aan de beurt. De verzamelplaats is bij Klein Velderman, Toldijk 1 in Laren. Op zaterdag 12 januari 2013 komen we in het buitengebied van Lochem het oud ijzer ophalen. Het oud ijzer in Lochem wordt verzameld bij Hoftijzer, Lindenboomsweg 5 in Barchem. Op beide dagen beginnen we om 8:30 uur en eindigen we rond 18:00 uur.

Politie Noord- en OostGelderland Volgens het persbericht van de politie zijn 2012 het aantal geweldsincidenten, straatroven en overvallen in de regio Noord- en Oost-Gelderland gedaald. Het aantal woninginbraken daalde licht. Ook het totale aantal misdrijven daalde. Dat blijkt uit de cijfers 2012. De aanpak van misdrijven die veel impact hebben op slachtoffers heeft een hoge prioriteit. In 2010 zijn er 43789 misdrijven gepleegd. In 2011 daalde dat naar 41997. Het afgelopen jaar zijn er 39566 misdrijven geregistreerd. In 2011 steeg het aantal woninginbraken in hoog tempo. ‘Een woninginbraak heeft veel gevolgen voor het gevoel van veiligheid van bewoners. Dat het nog zo vaak gebeurt is een doorn in ons oog. Elke agent is zich doordrongen van het feit dat dit minder moet worden en iedereen staat op scherp’, zegt plaatsvervangend korpschef Gerard ten Have. Het aantal geweldsincidenten liep vorig jaar al licht terug. De aanpak van overvallen heeft een hoge prioriteit. Het aantal overvallen daalt van 63 in 2010 naar 59 in 2011 en 39 het afgelopen jaar. Ruim de helft (53%) van de overvallen wordt opgelost.

Bronckhorst krijgt meer dan een miljoen voor centrumplan Hengelo

ADVERTEREN IN EXTRA NIEUWS?? BEL DIANE: 0573-255555 - 06-30215379 of diane@extra.nl

Bronckhorst - De gemeente Bronckhorst heeft van de provincie Gelderland een bijdrage ontvangen van 500.000 euro uit het Impulsplan Wonen voor de ontwikkelingen in het centrum van Hengelo (Gld). Daarnaast ontvangt Bronckhorst via het Regiocontract Achterhoek een bijdrage van 835.000 euro. Beide bijdragen zijn bedoeld om het centrum van Hengelo leefbaar en toekomstbestendig.

Opbrengst NSGK-collecte Lochem - Begin november hebben 22 vrijwilligers in Lochem voor NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) 1527,30 euro opgehaald.

Wij zoeken een

BEZORGER voor de kom van Lochem Voor meer informatie bel tussen 09.00 en 12.00 uur: 0573 - 255555 of diane@extra.nl met vermelding van tel. nr. Nieuwstad 27 - 7241 DM Lochem

Lochemse Kunstroute 2013 de grootste Lochem - Liefhebbers van kunst kunnen tijdens de Paasdagen in 2013 hun hart weer ophalen. Een record aantal kunstenaars doet dit jaar mee aan de kunstroute in Lochem. Het streven naar meer kunstenaars per locatie is een welbewuste doelstelling van de organisatie om de veelzijdigheid van het aanbod en de intensiteit te vergroten. De kunstroute kende de afgelopen jaren veel succes met een groeiend aantal bezoekers en deelnemers. Dit jaar doen 125 kunstenaars op 48 locaties mee. Volgens Egbert Oldenboom Lochemse wordt de Kunstroute 2013 de grootste en meest veelzijdige kunstroute van Oost Nederland.

Provincie milieu- en kostenbewust Arnhem - In de Statenvergadering is het voorstel ingediend om papierloos te vergaderen in te voeren. Provinciale Staten heeft dit bekrachtigd. Met als doel het papierverbruik van de provincie terug te dringen.

ADVERTEREN KOST GELD. NIET ADVERTEREN KOST MEER! “DE BEUK”


EXTRA-nieuws

2 januari 2013

Pagina 5

VIOS-Eefde 1 kampioen Lezers schrijven! De inhoud van de rubriek Lezers Schrijven valt geheel onder verantwoordelijkheid van de auteurs. Teksten die anoniem zijn of onder schuilnaam worden niet geplaatst. Commissie van schoonheid

De troste coach Rolf de Jong met van links naar rechts Lieke, Kate, Linde, Amber, Cheleste en Sara Eefde - Onlangs zijn de volleybalmeiden van VIOS 1 (CMV niv.6) kampioen geworden in de 1e klasse. Onder leiding van Rolf de Jong wonnen de meiden de laatste 6 wedstrijden op rij met 4-0. Een goede prestatie die beloond werd met het kampioensschap.

Eén Faunabeheereenheid in Gelderland De drie Faunabeheereenheden van Gelderland gaan per 1 januari fuseren tot één stichting Faunabeheereenheid Gelderland. De Faunabeheereenheid is een samenwerkingsverband van jachthouders die zorg dragen voor het beheer van diersoorten en de bestrijding van schade aan bijvoorbeeld landbouwgewassen.

Midwinterhoorn-puttenwandeling Laren

manege St.Steffenrijders aan de Verwoldseweg 26, ten oosten van Laren. Men kan starten tussen 11.00 en 13.30 uur. Het parkeerterrein wordt

Lezers schrijven! De inhoud van de rubriek Lezers Schrijven valt geheel onder verantwoordelijkheid van de auteurs. Teksten die anoniem zijn of onder schuilnaam worden niet geplaatst.

aangegeven. De hond mag mee, mits aan de lijn. Voor meer informatie: www.Toeristenbelanglaren.nl

DekaMarkt actie voor goede doelen doorslaand succes Wens (doel 1, 2 of 3) komt uit bij DekaMarkt Lochem

Lochem - Stichting Hulpverlening Lochemse Kerken krijgt 1000 euro, dankzij de actie ‘Wensen komen uit bij DekaMarkt’. Aan de Speeltuin vereniging Berkeloord en Muziek vereniging Advendo geeft DekaMarkt respectievelijk 750 en 500 euro.

Jan Klein Polsvoort

SNSB opmerkelijk

Laren - Op zondag 6 januari organiseert Toeristenbelang Laren voor de jaarlijkse wandelroute langs midwinterhoornblazers en de oude waterputten op het landgoed Verwolde bij het Gelderse Laren. Men kan kiezen uit twee afstanden van 8 km of 12 km. Tijdens de wandelingen kan men verschillende midwinterhoornblazers zien en horen spelen. Er zijn onderweg verwarmende hapjes en drankjes. Tijdens de pauze op boerderij Blankenberg is erwtensoep, een broodje worst en koffie, is een midwinterhoornbouwer aanwezig. Rondom Laren beschikken veel boerenerven nog over 17e eeuwse waterputten. Blazers gebruiken een waterput om het geluid te versterken of om er de hoorn op te laten rusten. Start van de wandelroutes is bij

Alle lelijke gebouwen die in Nederland staan, hebben we te danken aan de zogenaamde Schoonheidscommissies. Immers zij hebben het ontwerp van het bouwwerk goed bevonden. Ik was immers in de veronderstelling dat een dergelijke commissie uit meerdere personen zou bestaan. Maar dat is niet zo. Een stichting leent iemand uit aan de gemeente om B en W te adviseren in zake bouwkundige projecten. Een aantal jaren geleden kwam ik bij toeval in discussie met zo’n uitgeleende. Ik was verbaast dat de man voor Lochem alles alleen beoordeelde. Doch ik was nog stommer verbaast dat de man in kwestie geen enkele notie had van architectuur en zijn onkunde in woorden trachtte te verzuipen met alleen maar drogredenen. Op het zelfde moment begreep ik destijds de uitspraak van de zeer gewaardeerde wethouder Ruud Schwartz met betrekking tot een project in de Walderstraat. Ik citeer; ”Het is onbegrijpelijk dat we dit hebben kunnen goedkeuren!“

Vanaf 13 november deden klanten boodschappen bij DekaMarkt en steunden tegelijkertijd goede doelen. Alle winkels deden mee, ook die aan de Nieuwstad in Lochem. De supermarktmanager van de DekaMarkt Wilco Wagenvoort: “Onze klanten ontvingen bij speciale actieproducten dukaten. Die konden ze geven aan één van de

drie geselecteerde doelen, omdat ze een concreet plan hadden om ‘de buurt’ nog beter te maken.” Het goede doel dat uiteindelijk de meeste dukaten had, kreeg 1000 euro, de nummers twee en drie respectievelijk 750 en 500 euro. Na een zorgvuldige telling bleek dat de Stichting Hulpverlening Lochemse Kerken bij de klanten favoriet was. Het geld gaat naar Kerstpakketten voor mensen in nood. Speeltuinvereniging Berkeloord werd tweede en zal het bedrag besteden aan een speeltoestel. Muziekvereniging Advendo is een gelukkige derde, want ook zijn wens komt uit. Financiële ondersteuning voor (zijn project) is altijd nodig. Supermarktmanager Wilco Wagenvoort overhandigde de cheques op zaterdag uit aan de vertegenwoordigers van de goede doelen. Dat gebeurt in het filiaal. “We maken er een feestje van. Er zijn alleen maar winnaars, dus het wordt zeker gezellig.”

Klep van een asbak in een Noorse trein. Iedereen krijgt een langer bankrekeningnummer. Dat heet IBAN. Tot 1 februari 2014 kan men zowel met uw huidige rekeningnummer als met uw IBAN betalen. In dat IBAN nummer is onder anderen de naam van de bank vermeld in vier letters. Voor de SNS bank is dat SNSB. Lees deze lettercombinatie maar eens hard op. Een naar mijn mening slechte keuze. In Noorwegen staat op de gevel van ieder spoorwegstation NSB. (Noorse Staats Baan). Het blijft voor mij een opmerkelijke letter combinatie ook in het buitenland. De Rijksdienst voor het Wegverkeer houdt rekening met lettercombinaties bij de uitgifte van kentekens. De letter combinatie SS, SD en SA worden niet gebruikt, verband met mogelijk ongewenste herinneringen aan de tweede wereldoorlog. Jan Klein Polsvoort

ForFarmers verkoopt aandelen Lochem - De huidige aandeelhouders van Probroed, waaronder ForFarmers, hebben besloten de aandelen in Probroed B.V. (Onafhankelijke leverancier van eendagskuikens voor de vleeskuikenhouderij.), over te doen aan het Duitse Wimex (Producent van broedeieren en eendagskuikens.). De aandeelhouders van Probroed zijn van mening dat door een volledige samenwerking met Wimex een nog sterkere positie krijgt in de Nederlandse- en Duitse vleespluimveemarkt. Samen versterken en verbinden Wimex en Probroed de volledige Kipketen in Nederland en Duitsland. De belangrijkste aandeelhouders van Probroed B.V. zijn Koninklijke Agrifirm Group (49%) ForFarmers Group (33%) en Coöperatie Cobroeders (16%).


EXTRA-nieuws

Pagina 6

2 januari 2013

Vrienden van de Berkel weer compleet

Doetinchem - De groepering ’Vrienden van de Berkel’ is weer op compleet in het Algemeen Bestuur van het Waterschap Rijn en IJssel. Tonni Wormgoor uit Eibergen is geïnstalleerd als algemeen bestuurslid.

De vacature was ontstaan door het overlijden van fractievoorzitter de heer Jan Ribbers in augustus van dit jaar. Het fractievoorzitterschap wordt overgenomen door de heer Stef Smit, die als tweede wordt gevolgd door mevrouw Joke Pot.

Met zijn drieën zullen Stef Smit, Joke Pot en Tonni Wormgoor weer veel energie stoppen in de belangen van de Berkel en andere watergangen en de speerpunten van de Vrienden van de Berkel verder uitdragen.

Nieuwjaarsschoppen Knollentrekkers

Substitute gaat feestvieren Harfsen - Op zaterdag 5 januari speelt Substitute. Dat alles op hun eigen grond in in Buitenlust. Op hun eigen feest The Afterparty. Om hun blikkenhuwelijk te vieren. 6 en een kwart jaar samen. Substitute treedt op tijdens The Afterparty. Het feest dat zij ooit zelf bedachten. Mark Willems, de in de regio meer dan bekende gita-

rist en zanger, opent solo om 19.00 uur. Daarna speelt de fonkelnieuwe band The Rousers uit Bathmen. De steeds ouder ogende tieners The Little Guys speelt daarna hun punkrock en eigen geschreven dialectrock. Substitute zal afsluiten met een lange show en drie surprise acts. Tussendoor, maar ook na afloop, zorgt DJ Jos voor dansmuziek.

Borculo - zondag 6 januari wil blaaskapel de Knollentrekkers uit Borculo het nieuwe jaar traditiegetrouw beginnen met het zogenaamde nieuwjaarsschoppen.

Dit jaar zullen de Knollentrekkers u weer vermaken met de bekende Egerländermuziek. Dit jaar zal het gezelligheidskoor “Efkes Anders” uit Barchem een optreden verzorgen.

Muziekgebouw Volharding, Haarloseweg 7 te Borculo (schuin tegenover de sporthal). De aanvang van het Nieuwjaarsschoppen is 11.30 uur. Kaarten à 3 euro zijn aan de zaal verkrijgbaar.

Alle schaapskuddes krijgen geld De VVD vindt raar dat een aantal kuddes niet van de beschikbare subsidie gebruik zouden kunnen maken. Vandaar dat zij een motie aankondigden waarin het College van Gedeputeerde Staten werd oproepen om het beschikbare budget van 260.000 euro over alle Gelderse schaapskuddes te verdelen.” Tijdens het debat deed gedeputeerde Van Dijk de toezegging dat hij wil bezien of alle schaapskuddes voor subsidiëring in aanmerking kunnen komen. Door deze toezegging werd de motie weer in getrokken.

Hoog water bij de nieuwe brug over de IJssel bij Zutphen. Foto Arjen Dieperink

Arnhem - Tijdens de Statenvergadering van 19 december vond VVD het vreemd dat een groot aantal Gelderse schaapskuddes niet voor een subsidie in

aanmerking kwamen. Daarom werd een motie van de VVD, ChristenUnie, SGP, PVV en 50Plus ingediend.

College van Gedeputeerde Staten en de indieners van de motie zijn er voorstander van, dat vanaf 2014 de schaapskuddes niet meer van subsidies afhankelijk zijn. (Kuddes of kudden. Alle beide spellingen zijn juist. Red.)

Krant 2013 wk 01  

Krant 2013 wk 01

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you