Page 1

Jaargang 9 - nr 2 juni 2013

België – Belgique P.B. 8800 Roeselare 1 4/1551 P608710 kantoor van afgifte: 8500 Kortrijk

Driemaandelijks tijdschrift

juni - juli - augustus

VU: L. Martens, Botermarkt 2, 8800 Roeselare

infokrant voor senioren die niet van gisteren zijn

In dit nummer: Alles over de ‘blauwe’ parkeerkaart

Op fototoer door het nieuwe Roeselare! Actieve senioren kijken uit naar september 1

mee_2013_2_v2.indd 1

17/05/13 18:56


Voorwoord

Op toer Maar misschien doe je het zoals die bewoonster in WZC De Waterdam: elke dag met Google Street View een paar straten bezoeken en daar uren plezier aan beleven. De virtuele wereld wordt herkenbaar en nabij. Waarom niet?

Boekentasjes bijna aan de kant, de werktafel bijna opgeruimd, de caravan bijna opgekuist, de valiezen bijna afgestoft, de barbecue bijna klaar voor de houtskool, de terrasjes bijna altijd vol°. Het wordt vakantie. Of bijna.

Misschien klikt zelfs die click niet. En dan? Ach, dan is er… Koffie misschien. Maar ook de Mee!

Mensen gaan dan vaak op toer. Sommige sjeezen door de lucht en landen mijlenver van hier (om dan snel weer iets gelijkaardigs te zoeken). Andere verkiezen het risico op fileleed en verkennen Europa. Van fjord tot fort, van strand naar zand, van stad naar citytrip, van reservatie naar reservaat en maar zuchten tussen berg en dal. Achteraf is het nog leuker.

De Mee! neemt je in deze zomereditie mee op toer door Roeselare. Onze ‘hof’fotograaf ging op toer (dat doet hij eigenlijk altijd, zomer of niet) en nam beeldig beeld van een paar veranderde hoekjes in onze stad. En dat een aantal centrale plaatsen aan het veranderen zijn, hoeft geen betoog (zelfs niet aan de zomertoog)!

Sommige vakantiegangers verkiezen het eigen land. Naar de Dardennen bijvoorbeeld, of pootje baden om en rond de kustcasino’s (daarbinnen pootjes uitsteken, kan nogal wat in je portemonnee betekenen). Altijd veel volk, veel garnalen en frisse pinten.

Een toernee genérale door Roeselare. Even goed kijken, even op reis gaan met actuele foto’s en teruggaan in je geheugen. Er komen verhalen los. Mee! zorgt dat je mee-blijft in de stad.

Een andere groep verkiest de thuishaven ondanks de verleidingen van oost en west. Thuis dus best.

Een beetje dwars. Een beetje anders. Moet er nog zand zijn?

Een tuintafeltje, een babbel met de buur of kennis, een zomeravondje met vrienden, boekje in een hoekje, beetje ‘tuinkuisen’ en vooral uitkijken naar contact van wie net hetzelfde idee had (of moeten hebben) met even weinig zin.

De redactie ° altijd indien goed weer, weer iets minder bij minder weer.

Voor sommige een keuze, voor andere senioren een niet-andersmeer-kunnen. Minder mobiel, wat gekluisterd aan zetel of stoel, de weg heen en terug niet zo goed meer vinden.

2

mee_2013_2_v2.indd 2

17/05/13 18:57


mee! ABC

Colofon

A B D •

Mee! Roeselaarse seniorenkrant jaargang 9, nr 2 juni 2013 Verantwoordelijke uitgever: Luc Martens Botermarkt 2, 8800 Roeselare Redactieraad: Filiep Bouckenooghe, Odiel Devoldere, Norbert Dutry, Trees Coffyn, Marie-Louise Lust, Dirk Deruyter, Laurens Deboeuf, Celine Coppens, Luc Desloover, Annick Vansevenant, Geert Depondt, Luc Martens. Eindredactie: Woordwerk Vansevenant

D e • •

F •

van

Apart Wonen: heen en terug naar Roeselare

p.4-5

Doen en Mee!doen Actieve senioren kijken uit naar september

p.6-7

Fotogeniek Fototoeren in Roeselare

p.8-9

• •

G H

Gezondheid Vergeten groenten

p.10-11

Mobiliteit De ‘blauwe’ parkeerkaart

p.12-13

I J K L

M N O P Q R s T U V

W • • •

X

Weetjes Nooit te oud om te weten

p.14

X-punt

p.15

SAR-petanque

p.16

Y

Vormgeving: Ans Vercruysse

Z

Fotografie, foto cover: Stefaan Beel Druk: Artex

Sociaal Huis welwel Zuidstraat 17 Roeselare 051 26 21 80 senioren@roeselare.be www.roeselare.be

mee_2013_2_v2.indd 3

17/05/13 18:57


a

Apart Tekst: Annick Vansevenant

Dossier: Senioren en wonen

Wonen: heen en terug naar Roeselare!

Een centrumstad als Roeselare heeft voor senioren veel te bieden. Er is het actieve leven eigen aan een stad. Culturele centra, verenigingen, een winkelcentrum… Daarnaast is ook het welzijns- en zorgaanbod niet onbelangrijk voor wie een jaartje ouder wordt. En zo gebeurt het dat mensen, geboren in Roeselare en even uitgeweken naar het platteland, terugkeren naar onze stad. Mee! sprak met Karel en Frederika, geboren en (gedeeltelijk) getogen in Roeselare. Een beetje over vroeger en vooral over nu.

Karel Gheeraert (84 jaar) en Frederika Pouille (78 jaar) zijn beide afkomstig van de parochie Sint Michiel, en er in 1958 gehuwd. Echte Roeselarenaars dus. Karel was actief als groothandelaar in verven, met vestiging in de Noordstraat. Frederika genoot een opleiding Lichamelijke Opvoeding en was bezig met kinesitherapie, een combinatie die toen nog mogelijk was. Karel en Frederika kregen 4 kinderen (Marianne, Johan, Sylvia, Carol) waarvan geen enkele in het Roeselaarse bleef wonen. In ’75 kochten ze een lapje grond in Moorslede waar ze in ’80 gebouwd hebben. “Dat was een droom”, legt Frederika uit. “Midden het platteland, erg afgelegen, de rust en stilte. Buiten werken, genieten van de natuur, fietsen, wandelen met onze trouwe labrador. We gingen er wonen vanaf 1992, het jaar dat Karel stopte met de actieve loopbaan. En we zijn er blijven wonen tot 2010.” “We hadden natuurlijk nog veel kennissen en veel contact met Roeselare”, vult Karel aan. “Ik ben tot 2011 vrij actief geweest in het Mannahuis waar ik als vrijwilliger zorgde voor het vervoer van voedingswaren afkomstig van bijvoorbeeld Westvlees of de veiling.” Nu wonen ze sinds een kleine drie jaar in de Adriaen Willaertstraat, een zijstraat van de Noordstraat, in het ouderlijk huis van moeder Gheeraert.

foto: ©Stefaan Beel

Beide van Sint Michiel

“In het centrum van Roeselare zijn alle mogelijke diensten binnen loopafstand. Dat geeft ons een veilig gevoel.”

Andere prioriteiten Wat doet deze twee mensen dan besluiten om dit idyllisch bestaan op te geven en terug te keren? “We worden een dagje ouder”, zegt Frederika. “En dan begin je toch eens na te denken. Stel dat er met een van ons twee iets ernstigs voorvalt. We woonden daar zo afgelegen. Altijd had je de fiets of wagen nodig voor boodschappen, voor administratie, voor ander contact. Heel veel buren hadden we er niet en die mensen waren bezig met hun ding. Onze meest nabije buur was een verre boer en die mens was altijd bezig. Dat begrepen we wel, maar het bleef een bekommernis. En van dat denken groeide de beslissing: we keren terug naar Roeselare!” “We zijn twee keer verhuisd”, zegt Karel. “En twee keer met ons volle gedacht. We zijn nu zeer blij met deze beslissing. Post, winkel, supermarkt, apotheek, dokter… allemaal om de hoek of op loopafstand. Natuurlijk gaan we nog graag fietsen en zoeken we op een mooie dag graag de stilte op. We hebben ons een elektrische fiets aangeschaft en we zijn daar supergelukkig mee.

4

mee_2013_2_v2.indd 4

17/05/13 18:58


foto: ©Stefaan Beel

“We zijn twee keer verhuisd en twee keer met ons volle gedacht”

En daarnaast de zekerheid dat je alle diensten binnen handbereik hebt, is een enorme geruststelling. Het geeft ons een gevoel van veiligheid.” En dat ze graag fietsen bewijst hun ‘palmares’: 13 keer de Gordel per fiets, Rijsel en vélo, Brussel of Antwerpen op de autoloze zondag schrikt hen niet af. En van het buitenland zagen ze per caravan ook een en ander: Noorwegen, Zweden, Normandië…

Leven vanuit het centrum Intussen hebben Karel en Frederika hun leven als ‘rasechte Roeselarenaars’ weer opgepakt. “Al wonen de kinderen niet in de streek; we zijn toch bereikbaar binnen het uur, maximaal anderhalf uur. Dat stelt toch niets voor als je dit vergelijkt met andere landen?? En er zijn zoveel manieren om contact te houden. Ons huis hier is kleiner dan vroeger, maar dat is perfect. We hebben een klein buitenplaatsje waar we het knus hebben gemaakt met kunstgras. Onderin bevinden zich 2 kelders: een huishoudkelder en het atelier waar Karel af en toe verdwijnt. Wat hij daar doet, weet ik niet altijd”, lacht Frederika. “Maar vaak komt hij terug met kleine praktische ineengezette elementen die het leven hier nog wat gemakkelijker maken.” Intussen neemt het koppel zich voor om wat meer te voet de stad te verkennen. “Fietsen in de stad is iets moeilijker. En wandelen is ook goed voor de gezondheid. Dus misschien moeten we toch eens meer op die manier de uitdaging aangaan…” Ik hoor ze het zeggen. Maar ik zie ze denken: “Hmm, zo lang het gaat... toch maar liever per fiets Roeselarenaar.”

In een volgend nummer onderzoeken we andere vormen van wonen bij senioren. Want wonen en goed wonen, blijft een basisvereiste voor kwaliteit van leven. In september dus meer!

5

mee_2013_2_v2.indd 5

17/05/13 18:58


d

Doen en Mee!doen Tekst: Annick Vansevenant, OCMW-dienstencentra, Spil, CVO, SASK

Actieve senioren kijken al uit naar september!

De vakantie moet nog beginnen en toch zijn al heel wat organisaties, verenigingen, instanties bezig met het programma dat start vanaf september. Een rondvraag toont dat er weer veel te beleven valt in Roeselare: ‘r’ roert iets!

Verenigingen verwelkomen je!

SASK: voor wie wat kunstig wil zijn

Wist je dat Roeselare meer dan 10 verschillende seniorenverenigingen kent? En dat 1 op 3 senioren die niet aangesloten is, te kennen geeft te willen aansluiten? Misschien ben jij wel een van hen. Wie op zoek is naar meer informatie over het verenigingswerk voor senioren, kan zeker terecht in Sociaal Huis welwel. Informatie op www.roeselare.be maakt je wegwijs en biedt ook een overzicht van de contactadressen. Niet aarzelen. Doen! En vooral: Mee!doen…

In de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten is een groot aanbod voor volwassenen waarvoor geen voorkennis is vereist: analoge fotokunst, animatiefilm, beeldende vorming, beeldhouwkunst, digitale beeldende vorming, digitale fotokunst, juweelkunst, keramiek, monumentale kunst, schilderkunst, tekenkunst, textiele kunst, vrije grafiek. De lessen starten vanaf 1 september en lopen tot eind juni. Per schooljaar betaal je € 203 (€ 118 voor mensen met een beperking). Inschrijven kan van 22/6 tot 30/9: ofwel via de website, ofwel op de inschrijvingsmomenten in de academie. Lees meer op: www.saskroeselare.be of loop eens langs. SASK | Leenstraat 14, Roeselare 051 20 30 29 | info@saskroeselare.be

CVO Roeselare: namiddagcursussen voor senioren! Waarom? Omdat: “ik iets bij leer in een aangename sfeer” “het tempo aangepast is aan de groep, er wordt met iedereen rekening gehouden” “ik nieuwe mensen leer kennen” “het actief houden van mijn geheugen belangrijk is” “wat we leren ook praktisch bruikbaar is” ... dat en nog zoveel meer zijn redenen die senioren aanhalen! Er is voor elk wat wils: • Computercursussen: lessen voor beginners, internet, fotobewerking, sociale media, tekstverwerking, ... • Taalcursussen: Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans • Creatieve cursussen: fantasiejuwelen, bloemschikken, breien en haken. Alle cursussen starten eind september. Je kan nu al inschrijven in de dienstencentra Ten Elsberge, Schiervelde of De Zilverberg. ’s Avonds zijn er ook cursussen op de gewone CVO-locaties, toegankelijk voor alle volwassenen, dus niet specifiek voor senioren.

6

mee_2013_2_v2.indd 6

17/05/13 18:58


CC De Spil 10 juni vanaf 18.30 uur is iedereen welkom: de nieuwe seizoensbrochure wordt voorgesteld. Théâtre De La Licorne uit Dunkerque palmt voor de gelegenheid De Spil in met hun curiositeiten, installaties en vreemde figuren. Met het ticketsysteem wordt ONLINE ABONNEREN kinderspel op www.despil.be vanaf zaterdag 15 juni, vanaf 10 uur: • Je kiest minstens 6 voorstellingen. • Je kiest zelf jouw zitplaats(en)( max. 8 per voorstelling). • Je betaalt online: keuze uit verschillende betaalmogelijkheden. • Je drukt jouw tickets zelf af. De tickets@home zijn jouw toegangskaarten, deze hebben een unieke code en zijn verbonden aan jouw zitplaats. Maar uiteraard kun je vanaf zaterdag 15 juni om 10 u. aan de balie je nieuwe abonnement afhalen. Uit het programma voor volgend jaar: Will Tura, Vernieuwd Gents volkstoneel, Vlaamse Opera, Herman Van Veen, Scala…

Instuifweek dienstencentra van 10 tem 14 juni 2013 Moorddiner dienstencentrum Ten Elsberge Terwijl je op een ontspannende manier meehelpt om een moordmysterie op te lossen, word je culinair verwend (aperitief, hoofdgerecht, dessert, koffie of thee). “Ter gelegenheid van Okkergem-kermis worden alle bewoners uitgenodigd op het kasteel van Graaf Hubert de Bois d’Outreligne voor een galadiner. De graaf is al jarenlang burgemeester en zeer geliefd. Als Okkergem fusioneert met een andere gemeente, trekt hij zich uit de politiek. Twee dagen voor het diner, gebeurt echter een ramp: de graaf overlijdt aan een hartstilstand. Hoewel de familie in rouw is, besluiten ze toch om het galadiner te laten doorgaan, graaf Hubert zou immers niets anders gewenst hebben...” DC Ten Elsberge | Inschrijven: 051 27 27 11 of dctenelsberge@ ocmw-roeselare.be | Kostprijs: € 25

Creamarkt op maandag 10 en dinsdag 11 juni De creamarkt is een gezellige markt in de drie dienstencentra, met tal van kraampjes, waar onze creatieve lesgevers en cursisten hun werkjes in de kijker zetten en verkopen. De creamarkt opent zijn deuren telkens om 14 u. en sluit om 18 u. (een greep uit het aanbod: aquarel op zijde, figuurzagen, hobbyclub, juwelen, borduurpakketjes, hardanger, houtsculptuur, kalligrafie, kantklossen, letterkappen, schilderijen, patchwork, kleibewerkingen,... en tal van andere creaties!) Geniet tijdens je bezoek van een cocktail aan onze zuiderse cocktailbar, een streekbier of een lekkere pannenkoek met koffie! Doedagen op woensdag 12, donderdag 13 en vrijdag 14 juni Tijdens deze doedagen kun je aansluiten bij tal van workshops. Iedere dag staat een ander dienstencentrum centraal. Zo kun je op woensdag in Schiervelde, op donderdag in de Zilverberg en op vrijdag in Ten Elsberge terecht.

Aperitiefdansen dienstencentrum Schiervelde In de dienstencentra zijn er verschillende dansclubs die wekelijks oefenen. Tijdens de instuifweek demonstreren ze graag ook de verschillende aangeleerde dansen. Onder het genot van een lekker aperitiefje kan je genieten van mooie muziek, ritmische of klassieke dansen en verschillende bijpassende outfits, zeker de moeite waard. DC Schiervelde Tijdstip: woensdag 12 juni om 10 u. Toegang is gratis.

Poëzieavond dienstencentrum de Zilverberg Bart Cafmeyer en An Deryckere vertellen, lezen gedichten en brengen ze naar voor. Arnold Sercu weeft een klanktapijt onder de voorstelling en heeft over het thema (stilstaan, opnieuw beginnen, zoeken) enkele prachtige liedjes geschreven die hij tijdens het programma brengt. De voorstelling duurt 3642 seconden. Dit wordt zo geformuleerd omdat (geen) ‘tijd hebben’, de rush zeg maar een belangrijke rol speelt in ons leven. DC De Zilverberg Uur: 20 u. Inschrijven: dczilverberg@ocmw-roeselare.be Kostprijs: € 6 te betalen aan de deur. 7

mee_2013_2_v2.indd 7

17/05/13 18:59


f

Fotogeniek Fototoeren in Roeselare

Tekst: Annick Vansevenant

Op reis gaan in eigen stad? Tja, allemaal goed en wel maar als je niet meer kunt stappen, geen auto meer in kunt… dan blijft het een wensdroom. Maar kijk, daar is de Mee! en die neemt je mee op sleeptouw. Onze fotograaf Stefaan ging voor jou op stap en nam beelden van belangrijke sites die veranderd zijn of nog bezig zijn een nieuw gezicht te krijgen. Gewoon om ‘mee’ te beleven hoe de stad nu is en straks wordt… Ga je mee met Mee!?

De Koninklijke Passage: een mooi tof winkelbinne nplein fleurt het centrum op nabij de Consciencestraat en de Jan Mahieustraat.

foto’s: ©Stefaan Beel

De Koninklijke Passage: een mooi tot winkelbinne nplein opening fleurt op 21 ARhus (het kenniscentrum) is bijna klaar! Grote het centrum nabij de Consciencestraat en de Jan beetje worden Mahi eustraat; februari 2014. Ook de volgende fases van De Munt bij beetje opgetrokken.

Voorkant station. Het was lang wachten op wat zon, maar de terrasvlakte is zonder meer indrukwekkend te noemen. 8

mee_2013_2_v2.indd 8

17/05/13 19:00


De dorpskern van Oekene

krijgt een facelift.

De De nieu nieuwe we bush bushalte alte zijde zijdeArdo Ardooise oisestee steenwe nweg-Be g-Bevers verseste esteenw enweg, eg,achterzijde station. Ruim , veel en Ruim achterzij gemakke degroe lijk statnion. toeg lijk. akkelijk toeganke , veel groenanke en gem lijk.

De Waterdam bouwt rustig verder: het voormalige Ten Hove wordt helemaal vernieuwd. Daa rmee wordt De Waterdam het grootste WZC van Roe selare, als ‘fusie’ van het vroegere Ten Hove en Ter Dre ve.

Een groot project van socialehuisvestingsmaatschappij De Mandel, op de hoek van de Weststraat en Kattestraat. Een project dat de buurt een nieuw en ander gezicht geeft.

9

mee_2013_2_v2.indd 9

17/05/13 19:01


g

Gezondheid Tekst: Annick Vansevenant

Vergeet de vergeten groenten niet!

Dat we nog steeds niet voldoende fruit en groenten eten, blijft jammer genoeg de realiteit. Dat we in onze streken kieskeurig zijn als het om voedsel gaat, is eveneens een feit. Dat we graag tafelen en aan die tafel ook graag veel variatie zien, staat eveneens geboekstaafd als ‘historisch erfgoed’. En wat is de gemeenschappelijke deler van deze vaststellingen? Juist. De vergeten groenten. Een verzamelnaam voor groentesoorten die een generatie of twee terug bijna dagelijkse kost waren, maar beetje bij beetje ‘vergeten’ werden. En al deed men bij tijd en wijle nostalgisch als het om ‘grootmoeders’ keuken ging, er waren weinig consumenten die nog vertrouwd zijn met warmoes, postelein, aardpeer, rode biet, pastinaak of een raap.

Ken je deze straffe snaak? Pastinaak is in onze contreien ouder dan de aardappel. Deze crèmekleurige ranke wortel was populair bij de gewone man. Deze wintergroente is familie van de meer bekende oranjewortel maar is zoeter van smaak en ook wat zachter van samenstelling. Zeker een pastinaak die wat vrieskou meemaakte, wordt zachter van smaak. Hoe ‘jonger’, hoe straffer. Opvallend is de kruidige anijsachtige smaak van de rauwe pastinaak. De pastinaak bevat heel wat voedingswaarde: het is een vezelrijke groente, rijk aan koolhydraten, ijzer, vitamine C. Het caloriegehalte bedraagt 53 kcal/100 g. Voor het gebruik worden de uiteinden afgesneden. Je kan de pastinaak reinigen zoals je met gewone wortels doet: ofwel schrobben ofwel fijn schillen. Een verse pastinaak bewaart niet zo lang en wordt vlug slap. Bewaar de groente maximaal 3 of 4 dagen in de groentelade van de koelkast, in een geperforeerde plastieken zak.

foto: ©Stefaan Beel

10

mee_2013_2_v2.indd 10

17/05/13 19:02


Ideeën rapen! Wie repte zich niet in de kindertijd om een wortel en raapje klaar te leggen voor het paard van Sinterklaas? Voor alle duidelijkheid Met groenten kun je en eventjes recht voor de raap: rapen zijn een lekkere, gezonde en ‘multitask’groente alle kanten op: rauw, voor de menselijke keuken. Wat bewezen in de soep, bakken, wordt door een stijgende populariteit en een frituren, gratineren… steeds groeiende verkoop. Honderd gram rapen staat voor 36 kcal aan energie. Raapjes zijn rijk aan vitamine In alle geval: C, vezels en calcium. Net zoals broccoli gezond de zomer in! of andere kolen bevatten rapen flavones, waarvan onderzoek vermoedt dat ze antikankereigenschappen bezitten. Het meest bekende gerecht waar rapen gebruikt worden, is uiteraard de traditionele hutsepot. Maar met rapen kun je veel meer aanvangen: uiteindelijk kan deze groente net zo gevarieerd gebruikt worden in de keuken als de aardappel. Bakken, frituren, stoven,... alles is mogelijk. In een soepje, als ingrediënt van een groenteratatouille bij een couscous of als begeleidende groente bij een stoofpotje met lam. De aparte smaak van een raap laat zich mooi combineren met gerechten begeleid door een mosterdsausje: dat kan zowel voor de vlees- als visgerechten.

Rode bietjes als vergeet-me-nietjes De rode biet (of kroot) is uiteraard familie van de suikerbiet. Ze zijn rond van vorm en vertonen een dieprode tot mauve kleur. Het ganse jaar door is er een aanbod van bieten waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen zomer- en winterbieten. Zomerbietjes zijn kleiner dan hun winterbroertjes. Gekookte bieten hou je slechts een dag goed in de koelkast. Wellicht was precies de lange kooktijd de reden om de rode biet te ‘vergeten’. Maar met een energiewaarde van 48 kcal/100 g, heel wat vitamine C en mineralen als calcium en kalium met daarbovenop een rijkdom aan vezels, is de biet een kleurrijke afwisseling binnen een gezond dieet. Bovendien smaakt biet zoet. En dat is een troef om het jonge volkje te overtuigen! Dankzij haar zoete smaak kan biet perfect de combinatie aan met zure begeleiders: zure room, yoghurt, kwark, augurken, zilveruitjes. Rode biet is een prima hoofdbestanddeel van een ‘rode’ smoothie en laat zich dankzij de zoete smaak graag slurpen als alternatief en zomers vieruurtje. Maar ook een espuma van biet met een laagje zure room en daarop de unieke Zeebrugse garnalen laten zich smaken als een gelaagdheid van zout, zuur naar zoet. De kleurschakering is een toemaatje, of beter een bietenmaatje en surplus.

Warmoes en postelein zijn fijn! Zomerpostelein bezit frisgroene ovalen blaadjes. De groente is ideaal voor een slaatje maar kan ook na een korte bereidingstijd gestoofd worden opgediend, of met een stamppot gecombineerd worden. Net als alle slasoorten bevat postelein veel ijzer. De meest opvallende eigenschap echter is de aanwezigheid van omega-3-vetzuren waardoor de groente ook een cholesterolverlagend effect zou hebben. Warmoes is beter bekend onder de naam snijbiet. Je kan het rauw of gekookt verorberen en het lijkt wel wat op spinazie. Ook warmoes zorgt voor veel vitamine C, ijzer en is zeer rijk aan mineralen en vezels. Kortom, weeral een vergeten variatie!

Aan tafel! 11

mee_2013_2_v2.indd 11

17/05/13 19:02


m

Mobiliteit Tekst: Celine Coppens, Sociaal Huis welwel

Commissaris Rudy Cracco over de blauwe parkeerkaart

foto: ©Stefaan Beel

Mensen met een beperking krijgen vaak een speciale “blauwe” parkeerkaart. Maar ook veel senioren beschikken over zo’n kaart. In dit interview willen we even nagaan welke rechten je nu precies hebt wanneer je over zo’n parkeerkaart beschikt. Commissaris Rudy Cracco was de ideale persoon om een antwoord te geven op onze vragen.

Hoe bekomen mensen een parkeerkaart?

Welke rechten dankzij deze parkeerkaart?

Er moet altijd een aanvraag gebeuren bij de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Bij deze dienst wordt nagegaan of iemand recht heeft op een parkeerkaart. De huisarts zal een aanvraagformulier invullen waarin meer uitleg wordt gegeven over de medische toestand van de aanvrager. Veel personen met een beperking hebben of komen in aanmerking voor een parkeerkaart. Maar ook heel wat senioren zijn minder mobiel en beschikken hierdoor over zo’n kaart.

Men mag gratis parkeren op een parkeerplaats voor personen met een handicap, de “blauwe parkeerplaats”. In een blauwe zone mag men onbeperkt parkeren: hier gelden geen tijdsgrenzen. In Roeselare mag men daarenboven ook in een betalende zone onbeperkt parkeren zonder te betalen. (Dit is niet in alle gemeentes zo, sommige kustgemeentes zijn bijvoorbeeld wel betalend, nvda) In een privéparking (bv. parkeergarages) zijn er meestal parkeerplaatsen voor personen met een beperking voorzien die meestal strategisch goed gelegen zijn. Daar moet je wel betalen.

12

mee_2013_2_v2.indd 12

17/05/13 19:03


Mag iemand anders dan de persoon met een beperking de auto besturen en de kaart gebruiken?

foto: ©Stefaan Beel

De kaart is voertuigonafhankelijk, de kaart kan dus met verschillende wagens gebruikt worden. De eigenaar van de kaart moet wel mee zijn in het voertuig om de parkeerkaart correct te gebruiken. Anders wordt er onrechtmatig gebruik gemaakt van de kaart en dat is strafbaar.

Waar moet je de parkeerkaart leggen in de auto? Het is belangrijk dat de kaart duidelijk zichtbaar aan de binnenkant van de voorruit ligt.

Hebben personen met een parkeerkaart die in het centrum wonen ook nog een bewonerskaart nodig?

Wat is er speciaal aan een parkeerplaats voor personen met een beperking?

In principe niet, want je mag in Roeselare overal op de openbare weg parkeren met de parkeerkaart en dit onbeperkt in tijd.

De parkeerplaats is meestal blauw geschilderd met een wit pictogram “persoon met een handicap”. Dit zorgt ervoor dat de plaats veel duidelijker en van ver zichtbaar is. Het parkeervak is langer en breder zodat mensen voldoende plaats hebben om in en uit te stappen. Er is ook een verkeersbord aanwezig.

Wordt er veel foutgeparkeerd op de parkeerplaatsen voor personen met een beperking?

Hoe wordt bepaald waar deze parkeerplaatsen ingericht worden en hoeveel er nodig zijn?

Er is een actieve controlepolitiek naar parkeerplaatsen voor personen met een beperking. Wanneer er foutgeparkeerd wordt, kan men boetes uitschrijven. Het bedrag van de boete hangt af van de overtreding: wanneer men geen parkeerkaart heeft, krijgt men een hogere boete dan wanneer men de correcte blauwe kaart vergeten is.

Het minimum aantal parkeerplaatsen is wettelijk vastgelegd maar een stad kan wel beslissen om meer plaatsen te voorzien. In Roeselare kwamen er de laatste 5 jaar veel plaatsen bij. Men probeert vooral parkeerplaatsen aan te leggen op drukke plaatsen waar er veel nood is. Ook in de nabijheid van openbare gebouwen zijn dergelijke parkeerplaatsen voorzien.

Interessant om weten! Vanaf juni start de stad in samenwerking met de cluster toegankelijkheid met een onderzoek naar de parkeerplaatsen voor personen met een beperking in de stad. De bestaande parkeerplaatsen zullen geëvalueerd worden en er wordt onderzocht waar nood is aan bijkomende parkeerplaatsen. Zo wil de stad ervoor zorgen dat er voldoende parkeerplaatsen zijn voor personen met een beperking. Via de website www.navigeerenparkeer.be kun je de voorbehouden parkeerplaatsen van alle kuststeden en -gemeenten, Roeselare en Brugge downloaden op de GPS-toestellen van Garmin, Mio en Tom Tom. Via het geo-loket op de website kun je alle voorbehouden plaatsen opzoeken van 38 West-Vlaamse steden en gemeenten.

13

mee_2013_2_v2.indd 13

17/05/13 19:03


w

Weetjes Tekst: Sportdienst, Sociaal Huis welwel

Nooit te oud om te... weten!

En uiteraard stond het leven in Roeselare niet stil, de laatste maanden. Er werd nagedacht, een gezondheidcharter ondertekend en straks zijn er weer de Sporteldagen. Altijd goed om weten. Nog beter is… actief mee-werken!

Vrijwilligers begeleiden leerlingen met de fiets!

Sporteldag 22 augustus

Stad Roeselare wil de Roeselaarse basisscholen ondersteunen om meer verplaatsingen met de fiets mogelijk te maken. Daarom is in mei een proefproject gestart waarbij vrijwilligers klassen zullen begeleiden die een uitstap maken met de fiets. De vrijwilligers voor het project zijn senioren met een opleiding ‘wegkapitein’. Alle Roeselaarse basisscholen kunnen deze vrijwilligers contacteren om een verplaatsing naar het zwembad of een daguitstap te begeleiden… Zo hoeven de scholen geen bus te betalen en wordt het gebruik van de fiets in de stad gestimuleerd. De vrijwilligers beschikken over veel ervaring en kregen een extra opleiding waardoor de verplaatsingen in alle veiligheid verlopen. We hopen dat dit een succesvol project wordt met een mooie toekomst. Wie interesse heeft om als vrijwilliger leerlingen te begeleiden met de fiets, kan steeds het Sociaal Huis contacteren.

Sport(namid)dag voor 50-plussers in Expo Roeselare. Inschrijven ter plaatste (Diksmuidesteenweg 369) Inkom: € 3. • Bloso-sportelteam: een reeks testen om de algemene conditie van 50-plussers te testen. Met professioneel advies. Vooraf inschrijven bij de sportdienst: 10 deelnemers per uur. • Fietstochten 25 – 50 – 75 en 100 km, i.s.m. WestVlaanderens Mooiste. Vrije start tussen 9 u. en 15 u. • Gezondheidsrally: korte wandelzoektocht over gezonde voeding • Binnenprogramma: vanaf 14 u. zijn er tal van initiaties en sportmogelijkheden. • Muzikale afsluiter en doorlopend terras.

Meer info: Sociaal Huis Welwel | Celine Coppens | Seniorenconsulent Toegankelijkheid | 051 26 21 75

8 en 9 oktober: Seniorgames in Blankenberge

Vrije inschrijving of georganiseerde daguitstap (9 oktober) met busvervoer via de sportdienst. Meer informatie en inschrijven: Sportdienst | Zuidstraat 3 | 8800 Roeselare | 051 26 23 60 | sportpromotie@roeselare.be • www.sportelen.be • www.westvlaanderensmooiste.be • www.roeselare.be/sport

14

mee_2013_2_v2.indd 14

17/05/13 19:04


Roeselare ondertekent gezondheidcharter! Dinsdag 23 april 2013 ondertekende schepen van Welzijn Filiep Bouckenooghe, samen met Jo Vandeurzen (Vlaams minister van Volksgezondheid) en Inge Vervotte (voorzitter van het ViGeZ), het charter ‘Gezonde Gemeente’ op het gelijknamige symposium in Mechelen. De 118 Vlaamse steden en gemeenten die het charter ondertekenen, verklaren een samenhangend beleid te zullen ontwikkelen dat iedereen kansen biedt om gezond te leven in een gezonde omgeving. Zo engageren ze zich om zowel sensibiliserende acties als projecten voor een gezond aanbod (van bijvoorbeeld groenten en fruit) en een gezonde omgeving (bijvoorbeeld fietspaden) aan te bieden. Ook hebben ze de intentie de nodige capaciteit, budget en deskundigheid voor gezondheidsacties te vergroten. Met behulp van een groeimeter kunnen de steden en gemeenten jaarlijks nagaan hoe ver ze al staan en wat nog verbeterd kan worden.

Xpunt Dit keer weer een fotopuzzel van een nieuw stukje Roeselare. Wie weet waar de foto werd genomen, kan weer in de prijzen vallen. Dit keer wordt het een andere toer door de stad (kwestie van in de sfeer te blijven). Wie wint, krijgt het mooie fotoboek ‘Roeselare, opvallend voor beeld. Roeselare in beeld’.

x

De oplossing verwachten we tegen 31 juli 2013 bij Dienst Senioren - Stad Roeselare - Sociaal Huis welwel - Zuidstraat 17 - 8800 Roeselare - Mailadres: senioren@roeselare.be De winnares van de vorige wedstrijd is: Vercaigne Arlette, Gitsestraat 348. Zij wint een duo ticket voor de Filharmonie. De prijs kan afgehaald worden in het Sociaal Huis welwel, Zuidstraat 17.

Mee! juni nr. 2013 X-Punt Oplossing:

...............................................................................................

Naam:

............................................................................................... Tel.:

Adres:

................................................................................................

........................................................

15

mee_2013_2_v2.indd 15

17/05/13 19:05


Vrijdag 14 juni om 13.30 u.

STEDELIJK PETANQUE TORNOOI voor Roeselaarse senioren Beversesteenweg 310 te Roeselare Inschrijven v贸贸r 31 mei bij uw seniorenvereniging of bij de petanqueclub van het dienstencentrum.

GRATIS DEELNAME TE WINNEN! stadstrofee + geldprijzen i.s.m. stedelijke seniorenadviesraad Roeselare met ondersteuning van de gratis BLOSO-sportverzekering

mee_2013_2_v2.indd 16

17/05/13 19:07

Seniorentijdschrift mee juni13 web  

Tijdschrift Stad Roeselare voor senioren Editie juni 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you