Page 1

Jaargang 8 - nr 4 dec. 2012

BelgiÍ – Belgique P.B. 8800 Roeselare 1 4/1551 P608710 kantoor van afgifte: 8500 Kortrijk

Driemaandelijks tijdschrift

dec - jan - feb

VU: L. Martens, Botermarkt 2, 8800 Roeselare

infokrant voor senioren die niet van gisteren zijn

In dit nummer: Wat staat er op mijn ziekenhuisfactuur?

Eindejaarsgeschenken met een warm gezicht Een Serviceflat, wat is dat nu precies?


mee ! In het leven krijg je geen cadeaus, hoor je dikwijls zeggen door mensen met een beetje jaren achter de rug. Je kan slechts oogsten wat je zaaide en als je niet zaait naar de zak blijft er op het einde van de rit alleen een ‘platzak’ over. En toch is het weer volop geschenkentijd. De schimmel van Sint Niklaas is nauwelijks een schim geworden of daar staat de Kerstman al te jinglebellen. We rollen van het ene geschenkenfeest in het andere. En ja, toch iemand moet die cadeaus krijgen? Dus hoezo, je krijgt geen cadeaus in het leven? De wollen sokken van vorig jaar vergeten? De fles rode wijn? De cadeaubon van De Spil? De leuke tekening van je jongste kleinkind? Het zal wel onze cultuur zijn van hard werken dat geluk enkel komt na veel zwoegen. En dan nog. Niet zaaien is niet oogsten, maar als je zaait kan de oogst nog mislukken. Dat geluk niet te koop is, dat is waar. Maar dat geluk per se moeilijk is of duur, daar kunnen we nog een (kerst)boompje over opzetten. Het is eigenlijk veel simpeler dan dat: geluk ligt soms zo voor het grijpen dat we er naast grijpen. We zien het gewoon niet. Neem nu gezondheid. Geen mens die spreekt over gezondheid als ze zich fit voelen. Het is vanzelfsprekend. Maar ziek worden of geconfronteerd worden met ziekte in de nabije omgeving, verandert het gespreksonderwerp. Opeens wordt de waarde van gezondheid veel hoger ingeschat. Geen mens die spreekt over het weer als het op een winterdag 10° is en de zon wat schijnt. De meevaller wordt vergeten. Tot het weer dagenlang regenweer wordt: na de eerste zes druppels start links en rechts al de klaagzang die duurt tot de laatste druppel opgedroogd is. Misschien moeten we dat idee van cadeau omdraaien. Als we enkel bij het ontbreken weten wat we missen, dan zijn we mis. De reden? We vergeten wat vanzelfsprekend is mooi te verpakken. Het gewone in geschenkverpakking. Met een grote strik en glanzend papier. Met of zonder lachende Kerstman. Begin je dag eens met zo’n rol geschenkpapier onder de arm. Verpak de zon die schijnt, de olijke streken van weeral dat jongste kleinkind, iedere stap van de stadswandeling die je doet. Verpak de glimlach van de buur, de zwaaiende hand van een ex-collega, de zorg van de thuiszorger die weeral paraat staat. Wedden dat je niet toekomt met een rol per dag? Dus een goede tip voor mensen die jou met eindejaar een geschenk willen geven: vraag ze geschenkpapier als geschenk. Verbazing alom. Maar wedden dat het werkt?

De redactie wenst jou en je familie een toffe geschenkentijd, elke dag in 2013!

mee! ABC

Voorwoord Cadeau

Colofon Mee! Roeselaarse seniorenkrant jaargang 8, nr 4 dec. 2012 Verantwoordelijke uitgever: Luc Martens Botermarkt 2, 8800 Roeselare Redactieraad: Odiel Devoldere, Norbert Dutry, Trees Coffyn, Marie-Louise Lust, Dirk Deruyter, Laurens Deboeuf, Celine Coppens, Luc Desloover, Greet Pattyn, Annick Vansevenant, Geert Depondt, Griet Coppé, Luc Martens. Eindredactie: Woordwerk Vansevenant Vormgeving: Greet Pattyn Fotografie, foto cover: Stefaan Beel

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w q y z

van

Apart Met hart en ziel voor een beter wereld!

p.4-5

Doen en Mee!doen Is er nog plaats in je agenda? p.6-7 Gezondheidszorg Zorgen om betaalbare zorg: de ziekenhuisfactuur (Deel 2) p.8- 11 Serviceflats: Zelfstandig wonen met alle diensten bij de deur

p.12-13

Welwel De vrijetijdspas Kerstconcert SAR

p.14 p.15

X-punt

p.15

Sneeuwtelefoon

p.16

Druk: Creative Printing bvba Roeselare

Zuidstraat 17, Roeselare - 051 26 21 80 senioren@roeselare.be - www.roeselare.be


a

mee ! Apart Tekst: Annick Vansevenant,

Geschenkentijd: senioren met een wereldwijd hart!

Het is niet uitzonderlijk dat veel mensen in deze tijden op zoek gaan naar een gepast geschenk voor familie of kennissen. Veel keuze soms, maar vaak weinig inspiratie. Daarom gaat Mee! even de andere toer op. Want in Roeselare zijn ook geschenken met een groot hart te vinden. Neem nu de Wereldwinkel bijvoorbeeld. Al jarenlang een vaste waarde in onze stad als het gaat om een eerlijke handel met het Zuiden. We hadden een gesprek met een Denise, Greta en Dries, 3 senioren die zich vrijwillig inzetten in de Wereldwinkel.

Rechtvaardige handel is de spil Als we vragen naar het waarom van precies dit engagement, dan krijgen we een genuanceerd beeld. Duidelijk is wel dat ze alle drie reeds een leven van engagement achter de rug hebben: actief in jeugdbewegingen, sociale verenigingen, werkkampen in Derde Wereld… “Mijn dochter”, zo vertelt Denise, “was jarenlang arts in derdewereldlanden. Ik bezocht haar in Bolivia en Mozambique. Dat zijn ervaringen die beklijven. Het laat je niet meer los. Toen ik op pensioen ging, ben ik in de Wereldwinkel begonnen. Je probeert iets te doen en uiteindelijk is rechtvaardige handel de spil van alles.” “Ik kan me niet voorstellen niets te doen”, vult Greta aan. “Ooit vroegen mensen die gezien hadden dat ik hier de ramen poetste, hoeveel ik betaald werd. Ze vielen bijna omver dat dit werk een gratis inzet is! Het leuke aan het engagement hier is dat je geen grote speeches of voordrachten moet geven. Je verkoopt goede, kwaliteitsvolle producten waarbij de producent eerlijk betaald wordt, ongeacht de internationale conjunctuur. En daarmee help je de mensen in die landen. Ze kunnen daarmee investeren in hun coöperaties, zaaigoed kopen voor een volgende oogst, en op lange termijn uitbouwen.” Dries zag in al die jaren hoe de Wereldwinkel groeide. “Dat is voor mij het meest deugddoend: de groei die we realiseerden. De verkoopcijfers in stijgende lijn, in ons land meer dan 220 wereldwinkels, het gamma dat steeds beter en rijker wordt…”

Nieuw interieur sinds oktober 2011 Een bezoekje aan de Roeselaarse Wereldwinkel is een leuke ervaring. De winkel is sinds een jaar compleet vernieuwd. Fris, luchtig, een moderne presentatie. De vele voedingsproducten maken nog altijd de hoofdmoot uit van het gamma: koffie, fruitsap, wijnen, chocolade,… Maar ook de vele artisanale producten zoals tassen, juwelen, schoonheidsproducten, de bekende solidariteitsagenda’s, serviezen, sjaals… geven je alvast massa’s inspiratie voor een eindejaarsgeschenk. Leuk om te geven, want het is dubbel geven! Niet alleen de persoon die het geschenk ontvangt, is gelukkig. Ook ergens ver weg, over een of andere oceaan, kunnen mensen dankzij jouw aankoop weer een stukje verder ‘boeren’. Wie op de hoogte wil zijn van activiteiten in de Wereldwinkel, kan gratis intekenen op het magazine Vitoon. We noteren alvast dat er op zaterdag 15 en 22 december wijnproeverij is met Gido Van Imschoot en Ronny Debaere, twee sommeliers met een wereldwijde reputatie.

Wereldwinkel Roeselare - Noordstraat 156 Open van maandag tot en met vrijdag van 9 u. – 12 u. en van 13.30 u. – 18 u. Zaterdag doorlopend open van 9 u. tot 18 u.

Enkele alternatieve cadeautips in Roeselare!

van L naar R: de trotse wereldwinkeliers: Denise Hoedt, Dries Roosen, Greta Courtens

Een toffe vrijwilligersgroep Wereldwinkel Roeselare kan rekenen op een groep van zo’n 25 vrijwilligers. Zij dragen de werking en kiezen zelf wat ze doen en de tijdsinvestering die ze daaraan koppelen. Denise Hoedt bijvoorbeeld, is elke maandagvoormiddag wereldwinkelier. Greta Courtens doet dat samen met haar en is ook ‘meter’ van de nieuwe winkeliers. Ze introduceert hen in het werk, legt uit waarover de vergaderingen gaan, leert hen het jargon. “Op die manier voelen nieuwe vrijwilligers zich meer geruggensteund”, vertelt Greta. Dries Roosen is een ancien onder de vrijwilligers: hij is al zo’n 25 jaar actief bezig in de Wereldwinkel. Als winkelier, als vertegenwoordiger in de Noord-Zuidraad van de stad, als vertegenwoordiger voor de Roeselaarse Wereldwinkel op de nationale vergaderingen. De drie senioren vinden het super dat de vrijwilligersgroep gaat van jong naar oud. “We werken samen en het verschil in leeftijd doet er niet toe”, zo klinkt het in koor.

4

Uiteraard biedt het winkelcentrum van Roeselare een fantastisch gezellig en sfeervol kader voor de eindejaarsinkopen. Winkeliers geven het beste van zichzelf om een en ander aantrekkelijk voor te stellen. Straatevenementen, mooie etalages, de ijspiste op de markt… zeker de moeite om een paar uurtjes door te brengen in ‘Roeselare stad’. Daarnaast zijn ook een aantal tijdelijke initiatieven waarbij er kans is om een ‘ander’ cadeautje op de kop te tikken. Wij geven enkele suggesties en excuseren ons op voorhand als we iets of iemand vergeten zijn! • De kerstmarkt in de Zuidstraat focust volledig op “goede doelen”. Vorig jaar waren er 51 standjes die heel wat verschillende zaken aanboden: hapjes en drankjes maar ook allerhande geschenken. Deze kerstmarkt vindt plaats op 16 en 23 december van 13 u. tot 19 u. • De leerwinkel van de Burgerschool in de Noordstraat. Sessibon, open van maandag tot vrijdag, van 9 u. tot 18 u. Men verkoopt er allerhande zoetigheden, koffie en theeserviezen, pluchen beertjes en werken thematisch. • Biohoeve Lochting Dedrie, een biowinkel met groenten, fruit maar ook andere producten. Dedrie is een sociaal tewerkstellingsproject. Contact: Oude Stadenstraat 15. Openingsuren van maandag tot en met zaterdag van 9 – 12 u. en van 14 tot 18 u. • De kerstmarkt van Beveren en Rumbeke biedt een mix aan van standjes met eten en drinken en standjes met geschenken.

5


d

mee !

Doen en meegedaan: de SAR feestnamidagen hadden zoals gewoonlijk veel noten op hun zang.

Doen en Mee!gedaan Tekst: OCMW, De Spil, Sociaal Huis welwel

Nog plaats over in de agenda?

Wintertijd is bij uitstek een moment van binnenhuisactiviteiten. En dus zien we weer heel wat toffe initiatieven voor senioren in onze stad, vanaf januari 2013. Inhoudelijk boeiend, gezellig, onder mensen, een wolkje cultuur, een potje koffie. Een opsteker!

Laat je rijden door Roeselare! Senioren sightseeing! Ben je benieuwd hoe het centrum van Roeselare er op vandaag uitziet? Of wat er veranderd is in Rumbeke of Oekene? Kortom, je bent nieuwsgierig hoe Groot-Roeselare floreert is en je kunt dit op eigen houtje niet meer doen? Wel, wij rijden met een mini-busje rond in Roeselare. We rijden niet alleen naar iedere deelgemeente, maar we rijden ook langs de plaatsen die jij graag nog eens zou zien (jouw ouderlijk huis, je vroegere school,…). Een echte sightseeing dus. We vertrekken telkens om 14 u. en zijn rond 16.30 u. terug. Middenin de rit wordt er in een dienstencentrum even halt gehouden voor koffie en taart. We kunnen je uiteraard komen ophalen. Geef gerust een seintje!   Data: - Vrijdag 4 januari 2013 om 14 u. in DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, 8800 Roeselare - Vrijdag 1 maart 2013 om 14 u. in DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, 8800 Roeselare   Kostprijs: € 5 (taart en koffie inbegrepen). Inlichtingen: 051 24 60 50.

Tentoonstelling (H)erken dementie … in woord en beeld Roeselare zet zich in om een dementievriendelijke gemeente te worden én om een positieve beeldvorming rond dementie te creëren. Music For Life, dat dit jaar plaatsvindt van 17 tot 23 december werkt rond het thema dementie en het doorbreken van het taboe dat hierop rust. De stad Roeselare wil samen met de partners WZC Ter Berken, Katho en heel wat andere vrijwilligers in die week nog eens extra de aandacht vestigen op dementie. In het infocentrum zal een tentoonstelling lopen die een ander licht wil werpen op dementie. We willen aandacht schenken aan de mooie momenten in het leven van een persoon met dementie. Waar? Infocentrum, Ooststraat 35 Openingsuren? Donderdag 20/12 en vrijdag 21/12 van 9 u. – 12.30 u. en van 13.30 u. tot 17 u. Zaterdag 22/12 van 13 u. – 17 u. Woningaanpassing 25 januari 2013 om 10 u. in DC Ten Elsberge, ism steunpunt woningaanpassing.

Grote quiz der Vlaamse dienstencentra De dienstencentra bestaan in 2013 reeds 40 jaar in Vlaanderen. Om dit te vieren houden we in de week van 4 maart 2013 heel wat activiteiten. Zo wordt er ondermeer op Vlaams niveau een grote quiz georganiseerd binnen de dienstencentra.  er dienstencentrum kunnen verschillende teams meedingen naar deze titel.   Datum: woensdag 6 maart 2013 om 14 u. in DC Ten Elsberge. (einde ongeveer om 17 u.)   Inlichtingen: Laurens Deboeuf, centrumleider DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, 8800 Roeselare, 051 24 60 50.

Kersttoneel De toneelclub van Ten Elsberge stelt zijn jaarlijkse kerstoptredens voor: Op dinsdag 18 en woensdag 19 december 2012 vinden er telkens 2 toneelstukken plaats in Ten Elsberge. -“ Kom jij maar eens bij de kerstman” (kerststuk) - “Boer zoekt vrouw” (blijspel) Kaarten te verkrijgen bij DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, 8800 Roeselare. 051 24 60 50. Kostprijs: € 5. (Koffie en taart inbegrepen). Vooraf reserveren is noodzakelijk. Aanvang van de voorstelling is telkens om 14 u.

NIJNTJE DE MUSICAL: Familiemusical voor iedereen vanaf 3 jaar Een origineel kerst/nieuwsjaarsgeschenk: samen genieten met familie en kleinkinderen Wie kent de avonturen van Nijntje niet? Iedereen houdt van dit beroemde konijntje. Het goede nieuws is dat Nijntje nu tot leven komt in een muziekvoorstelling voor jong en oud. Nijntje en de andere leden van de familie Pluis beleven vanalles: verkleedpartijtjes, een dagje naar het strand en een gezellig verjaardagsfeest. Zal de grootste wens van Nijntje in vervulling gaan? Wie nieuwsgierig is, moet zeker komen kijken!  Deze voorstelling is een feest van herkenning voor liefhebbers van de verhalen van Dick Bruna. De puntige liedteksten van Ivo de Wijs, de levendige muziek van Joop Stokkermans en het vrolijke spel zorgen voor een onvergetelijke dag.  De Spil / Zaterdag 26 januari 2013 / www.despil.be

6

7


g Deel 2

mee ! Gezondheidszorg Tekst: Annick Vansevenant

Zorgen om betaalbare zorg: een eerste verkenning In een vorig nummer hadden we reeds een eerste verkenning wat betreft kosten van de gezondheidszorg en leerden we dat je heel wat informatie kunt opdoen via de gezondheidscoördinator OCMW, via de sociale diensten van de diverse mutualiteiten en de administratieve diensten van de ziekenhuizen. Om een ziekenhuisfactuur beter te begrijpen, ging Mee! langs bij de Diensthoofden Administratie van zowel het Heilig Hart Ziekenhuis als het Stedelijk Ziekenhuis van Roeselare. Met veel geduld toonden Patrik Dekeyser (HHart) en An Hoorne (Sted.Z.) hoe een ziekenhuisfactuur wordt opgebouwd en waar verschillen in prijs voor eenzelfde behandeling mee te maken hebben.

Opbouw van een ziekenhuisfactuur De factuur begint met een onderdeel waarbij zowel de verplegende instantie als de patiënt wordt geïdentificeerd. Duur en aard van de zorgverlening worden aangeduid. Belangrijke informatie hier zijn de mutualiteitgegevens van de patiënt. Hierbij wordt ook aangeduid of de patiënt al of niet in aanmerking komt voor een verhoogde tegemoetkoming (zie kader). Bij een verhoogde tegemoetkoming ben je 100% verzekerd, anders ben je 75% verzekerd. De factuur is verder in drie grote blokken onderverdeeld: verblijfskosten, apotheek en medische hulpmiddelen en tenslotte de honoraria.

1.1 De verblijfskosten In principe zijn er drie verschillende soorten facturen wat te maken heeft met de aard van de zorgverstrekking: ambulante zorg (een consultatie, een RX,…), een dagopname (dagziekenhuis) of een verblijvende factuur (bij opname vanaf 1 nacht). De laatste drie kolommen geven de kostprijs aan. Een eerste kolom behandelt de kostprijs ten laste van het ziekenfonds. De twee laatste kolommen gaan over de kost voor de patiënt zelf. Dit deel kent terug 2 kolommen: het persoonlijk aandeel en het supplement voor de kamer. Dat vraagt een woordje uitleg: Het persoonlijk aandeel is de kost die niet door de mutualiteit wordt gedragen. Dit is beter bekend 8

onder de term ‘remgeld’. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming krijgen hier meer terug. Het supplement voor de kamer heeft alles te maken met een eigen keuze bij opname. Wie een eenpersoonskamer kiest, mag zich verwachten aan een aantal supplementen. Zo bedraagt het kamersupplement voor een eenpersoonskamer 34 € (behalve op materniteit) per dag in het Sted. Ziekenhuis en 35 € per dag in het Heilig Hart Ziekenhuis. Vanaf een tweepersoonskamer vervallen die supplementen. Wie bij opname een 1-persoonskamer kiest maar wegens gebrek hieraan terechtkomt in een 2-persoonskamer waar 1 bed dan niet gebruikt wordt, zal gefactureerd worden op basis van een 1-persoonskamer. Wie om medische redenen (zoals de ziekenhuisbacterie) naderhand op een 1-persoonskamer terechtkomt, wordt op basis van een 2-persoonskamer gefactureerd als dat de keuze was bij opname. Binnen deze rubriek wordt ook een aantal wettelijk forfaits aangerekend per verpleegdag. Deze forfaits worden aangerekend zelfs al kreeg je geen van deze prestaties. Dit gaat om een wettelijk forfait, een soort basisvergoeding voor alle faciliteiten die het ziekenhuis biedt, dat voortvloeit uit de forfaitaire financieringen van bepaalde prestaties.

1.2. Apotheekkosten en medische hulpmiddelen Een eerste deel maakt onderscheid tussen vergoedbare en niet-vergoedbare producten, een lijst die wettelijk is vastgelegd. Daarnaast worden ook een aantal medische hulpmiddelen omschreven. Deze kunnen soms erg hoog oplopen, bvb. in het geval van een heup- of knieprothese. Ook hier is het belangrijk na te gaan, ingeval van een bijkomende hospitalisatieverzekering, of deze implantaten door je polis worden terugbetaald. Soms is dat het geval, soms niet. Ook de kostprijs van sommige hulpmiddelen kan de factuurhoogte sterk bepalen: daarom kan een korte opname voor een hoogtechnologische ingreep meer kosten dan een langdurig verblijf in bijvoorbeeld geriatrie.

1.3. Honoraria Een laatste luik betreft de lonen en erelonen van artsen en specialisten. Een eerste deel gaat terug om een forfait per opname. Dan volgen allerlei onderverdelingen van honoraria o.a. voor dokters, kinesitherapie, radiografie, labo-onderzoek. Dan volgt het aandeel voor ziekenfonds, jouw persoonlijk aandeel (of remgeld) en eventuele supplementen. Ingeval van een éénpersoonskamer kan er een honorariumsupplement aangerekend worden. Dat bedraagt in het Stedelijk Ziekenhuis maximum 110%, (het grootste deel van de dokters rekent 100%) bovenop het normaal honorarium (wettelijk mag het tot 300%). In het Heilig Hart Ziekenhuis bedraagt dit 100%, zowel voor geconventioneerde als niet-geconventioneerde artsen. In beide ziekenhuizen rekenen niet-geconventioneerde artsen geen hoger tarief aan en is er ook geen supplement voor tweepersoonskamers, wat wettelijk wel mag! Voor aparte consultaties kan wel een verschil bestaan tussen geconventioneerde en niet-geconventioneerde artsen.

  

 

 

 

   



9


Deel 2

Wat onthouden we hier? Dankzij de mutualiteitverzekering wordt een groot deel van de ziekenhuiskosten rechtstreeks betaald zonder aandeel ten laste van de patiënt. Wie een verhoogde tegemoetkoming geniet, krijgt meer terugbetaald. Wie kiest voor een eenpersoonskamer, zal te maken krijgen met extra supplementen die hoog kunnen oplopen. Dat gaat zowel om kamersupplementen als erelonen van de artsen. Veel mensen denken dat hun hospitalisatieverzekering automatisch de kosten van een eenpersoonskamer dekt, en alle prestaties. Dat is echter niet zo! Informeer je op voorhand over de inhoud van je polis hospitalisatieverzekering! Of vraag inlichtingen in het ziekenhuis of mutualiteit hieromtrent!! Hetzelfde geldt voor een aantal extra voorzieningen: een telefoon, internet,… Soms worden deze gedekt door een polis, soms niet. Als de behandelende arts wel of niet geconventioneerd is, kan dat een serieuze slok op de borrel schelen voor het eindtotaal van je ziekenhuisfactuur. De mutualiteit waarbij je aangesloten bent, ontvangt evengoed een factuur van je ziekenhuisopname. Die factuur is nog uitgebreider gedetailleerd en bevat alle codes per geleverde prestatie. Op die manier kan ook het ziekenfonds nagaan of het te betalen deel voor hen correct werd verrekend. Bewaar je ziekenhuisfactuur! Want bij betwisting of verrekening van je hospitalisatieverzekering is het goed over het document te beschikken.

Verhoogde tegemoetkoming Personen met een laag inkomen hebben recht opeen verhoogde tegemoetkoming. Daardoor betalen ze minder voor de gezondheidszorg. De grens voor het bruto belastbaar gezinsinkomen mag niet hoger zijn dan 16.306.33 € te verhogen met 3.018,74 € per persoon ten laste (cijfers februari 2012). Als dit zo is dan genieten o.a. gepensioneerden, weduwen en weduwnaars, wezen, invaliden, langdurig werklozen, eenoudergezinnen, personen met handicap, ambtenaren langer dan 1 jaar in disponibiliteit wegens ziekte, verblijvenden in ons land vanaf 65 jaar, religieuzen vanaf pensioenleeftijd, rechthebbenden op stookoliefonds, kinderen met ongeschiktheid van minstens 66%, personen die een uitkering ontvangen als leefloon, gewaarborgd inkomen bejaarden, inkomensgarantie ouderen, inkomensvervangende tegemoetkoming voor personen met handicap, integratietegemoetkoming, tegemoetkoming hulp aan bejaarden (zie ook vorig nummer Mee!, editie september 2012). De aanvraag gebeurt bij het ziekenfonds.

Inlichtingen Op voorhand inlichtingen winnen Uit bovenstaande zal al duidelijk zijn, dat het belangrijk is om een en ander na te gaan vooraleer je de zorgverlening in het ziekenhuis opstart. Om welk soort ingreep gaat het en hoe zit het dat bij je ziekenfonds, je hospitalisatieverzekering? Waarvoor ben je wel of niet gedekt? Informeer zeker bij jouw persoonlijke verzekeraar! Is de arts die je behandelt geconventioneerd of niet? En wat betekent dat in jouw concreet geval? Laat je inlichten!(zie kader onderaan dit artikel) Bij het Stedelijk Ziekenhuis kan je een kostprijsberekening aanvragen. Daar probeert men op basis van jouw geval een ‘gemiddelde’ kost te berekenen. Gemiddeld omdat patiënten onderling moeilijk te vergelijken zijn. Een verwikkeling, een sterker of zwakker gestel, kan het aantal prestaties of het aantal ligdagen veranderen.

• • • • • • •

Onthaalbrochure Stedelijk Ziekenhuis Roeselare factuur@szr.be Kasdienst Stedelijk Ziekenhuis Roeselare 051 23 62 05 Straks komt een uitgebreide pagina FAQ’s ivm facturatie op www.szr.be toelichting bij patiëntfactuur http://www.hhr.be/patienten/opname Kasdienst Heilig Hart Ziekenhuis Roeselare 051 23 70 48 Sociale Dienst van jouw ziekenfonds Verzekeraar van je hospitalisatieverzekering

Opnameformulier Bij de opname moet iedere patiënt een opnameformulier invullen. Daar heeft de patiënt keuze tussen het soort kamer, eventuele extra faciliteiten. Het gaat om een vrije keuze! Maar deze keuze kan erg bepalend zijn voor de hoogte van je factuur straks. Om een voorbeeld te geven: Patiënt X, koos een 1-persoonskamer en geniet geen verhoogde tegemoetkoming. De ingreep betrof een heupoperatie met een verblijf van 3 nachten. Totale kost:2.364.04 € (los van de hospitalisatieverzekering van de patiënt uiteraard). De mutualiteit betaalt hier 752.89 €. Patient Y koos een 2-persoonskamer (een verblijf van 5 nachten)en geniet verhoogde tegemoetkoming. De ingreep was identiek aan deze van patiënt X.

Oproep!! Heb je zelf nog vragen in verband met jouw ziekenhuisfacturen of wens je nog meer gedetailleerde inlichtingen waar je terecht kunt voor meer info? Stuur ons een bericht via senioren@roeselare.be Beide administratieve diensten (Stedelijk Ziekenhuis en H.Hart Ziekenhuis) waren bereid om in een volgend nummer hierop een antwoord te formuleren.

Totale kost voor de patiënt: 947,08 €. De mutualiteit betaalde hier 3.846.53 €.

10

11


s

mee !

Serviceflatgebouw Zilverschoon

Wat is een serviceflat?

Dit zijn serviceflats die gerealiseerd zijn door het OCMW Roeselare. Ze zijn erkend door het Ministerie van de Vlaamse gemeenschap. Het gaat om 30 flats die gelegen zijn in de Beversesteenweg 51 te Roeselare. Deze flats zijn voor 60-plussers: alleenstaanden en koppels. Men moet nog zelfstandig kunnen wonen met of zonder hulp van thuiszorg en/of mantelzorg. De flats zijn uitgerust met een modern noodoproepsysteem. Er is een conciërgekoppel aanwezig dat 24- uurspermantie biedt, bijgestaan door de dagelijkse verantwoordelijke, het dienstencentrum Ten Elsberge en de spoedopnamedienst van het Stedelijk Ziekenhuis. De bewoners huren de flat. De kostprijs hiervan is €18.98 per dag (of gemiddeld €578.90 per maand). Inbegrepen in de huur zijn: onderhoud en energie van de gemeenschappelijke ruimten en tuin, waterverbruik, brandverzekering van het gebouw, ruitenwas van de buitenzijde, permanentie en diensten van het conciërgekoppel. Zelf moet men nog het volgende betalen: telefoonabonnement, tv, individueel elektriciteitsverbruik. Je mag je flat naar eigen smaak bemeubelen en aankleden.

Een serviceflatgebouw is een gebouw met verschillende appartementen, allemaal zelfstandige eenheden. Je woont er dus zelfstandig. In zo’n flat vind je een leefruimte, keuken, slaapkamer, toilet en badkamer. De woning is aangepast en veilig: er zijn weinig trappen, er is een oproepsysteem om hulp in te roepen. Men kan vrijwillig hulp doen op bepaalde diensten zoals bvb. poetshulp, warme maaltijden, thuisverpleging. Maar een serviceflat is geen woonzorgcentrum: er komt geen verzorgend bezoek indien niet gevraagd. Vaak zijn er ook gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes.

Contactverantwoordelijke: Dhr. Stijn Dusselier 051/27 27 13 Dienstencentrum Ten Elsberge, Mandellaan 101, 8800 Roeselare zilverschoon@ocmw-roeselare.be

Serviceflats Tekst:Tekst: woondienst

Zelfstandig wonen met alle diensten aan de deur

Zelfstandig wonen is voor veel bejaarden een surplus in het leven. In je vertrouwde omgeving, in jouw buurt,… leven op eigen ritme en het gevoel hebben te doen waar je zin in hebt. Of toch een beetje. Op hoge leeftijd wordt dit minder en minder eenvoudig. En dan kan een serviceflat uitkomst bieden. Vanuit de redactieraad Mee! werd geopperd om in dit nummer een staalkaart aan te reiken van wat bestaat aan serviceflats en waar je verder inlichtingen vindt.

Voor wie zijn deze flats? Serviceflats zijn er voor mensen die nog zelfstandig kunnen wonen maar die verkiezen om niet in hun huis te blijven wonen omdat dit onvoldoende aangepast is, omdat het moeilijk bereikbaar is, omdat er onvoldoende beroep kan gedaan worden op verschillende diensten,…Serviceflats zijn gericht op ouderen of oudere koppels die nog zelfstandig willen blijven wonen maar nood hebben of graag flexibel willen inspelen op een aantal thuiszorgdiensten.

Serviceflatgebouw De Rozelaar Dit serviceflatgebouw maakt deel uit van Woonzorgnetwerk Vincenthove. De Rozelaar bezit 30 flats. De serviceflats zijn bedoeld voor 65-plussers: alleenstaanden of koppels. De bewoners van de flats kunnen genieten van aangepaste diensten: in geval van nood kan er 24u op 24u beroep gedaan worden op gekwalificeerd personeel vanuit het aanleunend woonzorgcentrum Vincenthove en ook de hulp van thuisdiensten kan gemakkelijk ingeroepen worden. Uiteraard kunnen bewoners van een serviceflat deelnemen aan de verschillende activiteiten georganiseerd door Vincenthove. De flats beschikken over een keuken, woonkamer, badkamer, vestiaire en berging. De kostprijs bedraagt € 19.75 per dag. De energiekost boven de € 700 moet men extra betalen.

Serviceflatgebouw De Regenboog en Jeanneke Serviceflatgebouw De Regenboog is gelegen in de Sint Michielsstraat en Jeanneke is gesitueerd in de Meensesteenweg, het gaat hier om een privé-initiatief. Deze flats worden ook erkend door de Vlaamse overheid. De 54 + 18 assistentiewoningen variëren van een oppervlakte van 54m² (Jeanneke) tot 60m² à 115m² (De Regenboog). Er is een permanentiesysteem aanwezig voor de bewoners. De bewoners zijn 65-plussers, dit kunnen zowel alleenstaanden als koppels zijn. De standaardhuurprijs voor een flat in Jeanneke is €21,25. Voor een flat in de Regenboog is er een startprijs van €37,50. Er is ook mogelijkheid tot het aankopen van een woonrecht. Hiervoor verwijzen we naar onderstaand inlichtingenadres. In deze prijs zijn volgende zaken inbegrepen: huur, syndic, dag- en nachtpermanentie, zorgmakelaarschap,coördinatie van activiteiten en diensten. Daarnaast biedt De Regenboog nog een boodschappendienst en een apotheekdienst aan. Extra (betalende) diensten zijn: dienstencheques, de kapperszaak, de kinesitherapeut en het verpleegcentrum (derde betaler). Er is ook een maaltijddienst. Aan de balie kun je terecht voor alle vragen, ook van administratieve aard. In het restaurant kun je ‘s middags de maaltijd nemen. De brasserie staat open voor iedereen. Inlichtingen: Residentie Regenboog Roeselare & Jeanneke Sint-Michielstraat 38 en Meensesteenweg 12 - 8800 Roeselare - Tel: 0493 25 80 40 info@regenboogroeselare.be - www.regenboogroeselare.be

Contact: Mevr. Hilde Roose - 051/23.23.64 flats.rozelaar@vincenthove.be

12

13


w

mee ! Welwel Tekst: Sociaal Huis welwel

Thuis in ons Sociaal Huis welwel

De deuren van Sociaal Huis welwel staan altijd open voor senioren. En altijd is er wel nieuws te rapen. Dit keer willen we de vrijetijdspas, het kerstconcert van SAR en ook onze sneeuwtelefoon even in de kijker plaatsen. Twee wintertopics: want ook tijdens de eerste drie maanden van het jaar is er een leuk vrijetijdsaanbod voor senioren. En als het te veel sneeuwt, dan geraak je zonder problemen de deur uit dankzij… de sneeuwtelefoon. Dus, wat houd je nog tegen?

Vrijetijdspas

mee !

Een vrijetijdspas is een persoonlijk pasje waarmee je aan verschillende activiteiten in Roeselare tegen een verminderde prijs kan deelnemen. Denk maar aan voorstellingen in cultureel centrum De Spil, korting in de bibliotheek, het zwembad, … Als je recht hebt op een vrijetijdspas, dan heb je ook recht op een vrijetijdstoelage. In 2012 bedroeg die toelage € 50 per gezinslid. Wat moet je doen om deze toelage te verkrijgen? 2012 Hiervoor moet je alle toegangstickets, facturen e.d. van activiteiten bijhouden. Bijvoorbeeld: je gaat naar een voorstelling in CC De Spil. Je kan de voorstelling volgen voor de helft van de prijs. Wat je nog moet betalen als toegangsprijs, kan je terugkrijgen op voorwaarde dat je je toegangsticket bijhoudt. Je kan maximaal € 50 terugkrijgen. Andere voorbeelden: uitstappen naar een pretpark met een seniorenvereniging, een lessenreeks in het dienstencentrum, … Voor wie? De vrijetijdspas en de vrijetijdstoelage zijn bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Als je twijfelt, kom dan eens langs bij de diensten die een vrijetijdspas afleveren (zie onder ‘praktisch’). Dan bekijken we of je recht hebt op een vrijetijdspas. Praktisch De vrijetijdspassen voor 2013 kunnen vanaf december afgehaald worden. De vrijetijdspas geldt van januari 2013 tot en met december 2013. Breng het volgende mee: Je identiteitskaart Een pasfoto van elk gezinslid Jouw loonbrief of een ander bewijs van jouw inkomen (pensioen, uitkering, …) van de voorbije drie maanden Als je huurt of een hypothecaire lening afbetaalt: jouw huurcontract of het bewijs van de maandelijkse aflossingen van de hypotheek. Untitled-2 1

Een vrijetijdspas is af te halen op de volgende diensten: 14

Xpunt Dit keer weer een fotopuzzel van een bekend adres in Roeselare waar ze wereldwijd hun geschenken gaan zoeken en proberen aan de man te brengen. Wie weet waar de foto werd genomen, kan weer in de prijzen vallen. Dit keer kunnen er drie fietsroutes gewonnen worden. Drie winnaars die weer uren bewegingsplezier hebben langs de vele kleine verkeersluwe wegen in onze provincie.

29/05/2012 11:59:23

Sociaal Huis welwel - Zuidstraat 17 CAW Midden West-Vlaanderen - Iepersestraat 47/49 VOC Opstap - Bollenstraat 25 OCMW Roeselare - Gasthuisstraat 10.

x

De oplossing verwachten we tegen 31 januari 2013 bij Dienst Senioren / Stad Roeselare Sociaal Huis welwel - Zuidstraat 17 - 8800 Roeselare Mailadres: senioren@roeselare.be

De winnaar van de vorige wedstrijd is Willy Mortier, Hellestraat 40 in Roeselare. Willy wint de box met 3 fantastische wandelroutes. Het juiste antwoord was: politie. De prijs ligt klaar in het Sociaal Huis welwel. Mee! december nr. 4 2012 X-Punt Oplossing:

...............................................................................................

Naam:

............................................................................................... Tel.:

Adres:

................................................................................................

........................................................


Mee!  

Seniorentijdschrift

Advertisement