Page 1

brochure.indd 1

5/01/2012 11:13:59


brochure.indd 2

5/01/2012 11:13:59


Bij vragen kan u contact opnemen met Dienst Cultuur Zuidstraat 3 8800 Roeselare T.: 051 26 24 00 E.: cultuur@roeselare.be

Dit programma werd mogelijk gemaakt door: De Spil Adriaen Willaert Stichting SAMWD Roeselare Orgelkring A. Willaert Culturele Deelraad Erfgoed Projectvereniging TERF Roeselaars Kamerkoor Vereenigde Vrienden Davidsfonds. Stadsbestuur Roeselare

brochure.indd 3

5/01/2012 11:13:59


Biografie Adriaen Willaert Adriaen Willaert werd rond 1490 wellicht in Roeselare geboren. Als jonge knaap trok Willaert rond 1507 naar Parijs met het plan om rechten te studeren. Toen hij daar echter de componist Jean Mouton leerde kennen, besloot hij om zijn leven aan de muziek te wijden. Twee jaar later volgde hij Mouton naar Terwaan om er te studeren. In 1511 schreef Willaert zich in aan de universiteit van Leuven en behaalde er de titel van Magister. Na deze studietijd treffen we hem vanaf ca. 1515 aan in de kringen van de beroemde familie d’Este in Ferrara. In deze stad, die tot ver in de zestiende eeuw een aantrekkingspool zou blijven voor kunstenaars en intellectuelen, dient hij achtereenvolgens kardinaal Ippolito I, hertog Alfonso I en diens zoon Ippolito II. Tijdens deze periode verschijnen de eerste motetten en chansons van hem in prestigieuze handschriften en drukken, zoals de Medici-codex (ca. 1518). In het jaar 1527 werd Willaert aangesteld tot kapelmeester van de San Marcobasiliek in Venetië, een functie die hij tot aan zijn overlijden in 1562 bleef uitoefenen. Hij was er onder meer verantwoordelijk voor de leiding van alle muziekuitvoeringen en het contrapuntonderricht van de zangers. De rol van Venetië mag in dit verhaal zeker niet onderschat worden. Sinds 1527 ontwikkelde Venetië zich tot een muzikaal centrum met internationale uitstraling. Niet alleen heeft het oeuvre van Willaert ganse generaties van componisten beïnvloed, maar hij stond ook aan de wieg van een heuse Venetiaanse School. Vele componisten kon hij dan ook tot zijn leerlingen rekenen: Jacob Buus, Perissone Cambio, Baldassare Donato, Claudio Merulo, Cipriano de Rore (die hem in 1563 als kapelmeester zou opvolgen) en niet in het minst Gioseffo Zarlino, die het muziekonderricht van zijn leraar te boek stelde in een aantal theoretische geschriften. Naast zijn officiële functie als maestro di cappella was de componist ook actief in de Scuole Grandi en de vele private salons en academies van de stad, die toonaangevend waren omwille van hun interdisciplinaire opzet.

brochure.indd 4

5/01/2012 11:14:00


Willaerts oeuvre mag zonder meer divers en uitgebreid worden genoemd. Hij componeerde missen, religieuze & Latijnse motetten, hymnen, dubbelkorige psalmen, Italiaanse madrigalen, Franse chansons en instrumentale ricercari. Voor de publicatie ervan kon hij rekenen op de bloeiende Venetiaanse muziekdruk. Ook in andere Italiaanse steden en in Frankrijk, Duitsland en Vlaanderen verschenen Willaerts composities geregeld in handschrift en/ of druk. Op 7 december 1562 overlijdt Willaert, na 35 jaar trouwe dienst als kapelmeester van ĂŠĂŠn van de meest gerenommeerde muzikale centra die Europa op dat moment kende. Zijn dood werd in gedichten en in vijf treurzangen beklaagd. Deze stukken vormden een passend eerbetoon aan een Vlaams polyfonist die het muzikale landschap van de zestiende eeuw grondig heeft bepaald. In Roeselare leeft zijn naam voort in de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Adriaen Willaert en heeft hij ook een straatnaam gekregen. We vinden te Roeselare ook de Orgelkring Adriaen Willaert en de Adriaen Willaert Stichting.

brochure.indd 5

5/01/2012 11:14:00


Activiteiten in 2012 Openingsconcert Bl!ndman Datum: 10 februari 2012 Locatie: Sint-Michielskerk Aanvangsuur: 20 u. Organisatie: De Spil De herdenking rond A. Willaert start met een concert van BL!NDMAN. Aan BL!NDMAN, dat vroeger al intrigerende bewerkingen maakte van o.a. J.S. Bach en Johannes Ockeghem, werd gevraagd om een nieuwe creatie te maken rond de muziek van Willaert. Het wordt een grootschalige productie voor de vier BL!NDMAN-kwartetten: zangers, strijkers, saxen en turntables. BL!NDMAN vertrekt vanuit de dubbelkorige werken van Willaert en de Gabrieli’s en zal vanuit de verste hoeken van de St.-Michielskerk de ruimte vullen zoals de briljante polyfonie dat in de zestiende eeuw deed. Vandaag zijn het echter de echo’s van de zangers, strijkers, blazers en turntables die zullen weerklinken. De vier kwartetten van het BL!NDMAN-collectief bieden een actueel antwoord op de schitterende renaissancekunst van Willaert en zijn leerlingen. Eigenwijs als de musici van BL!NDMAN zijn, kiezen ze resoluut voor ongehoorde kruisbestuivingen en boeiende confrontaties tussen oud en nieuw. Muzikanten: Sax: Koen Maas, Roeland Vanhoorne, Piet Rebel en Raf Minten Drums: Ruben Cooman, Tom De Cock,Yves Goemaere en Hannes Nieuwlaet Strings: Floris Uytterhoeven, Femke Verstappen, Ine Kuypers en Joyce Kuipers Vocals: Griet De Geyter, Gunther Vandeven, Kevin Skelton en Hugo Oliveira Artistieke leiding en arrangementen: Eric Sleichim Productie: BL!NDMAN, in opdracht van De Spil, in coproductie met Festival van Vlaanderen Mechelen/Cultuurcentrum Mechelen en Cultuurcentrum Hasselt.

brochure.indd 6

5/01/2012 11:14:01


Orgelconcert met lezing Datum: 11 mei 2012 Locatie: Sint-Amandskerk Aanvangsuur: 20 u. Organisatie: Orgelkring Adriaen Willaert Roeselare heeft de Italiaanse Diego Cannizzaro al mogen verwelkomen in 2010 voor het Internationaal Orgelfestival, toen hij ons trakteerde op een orgelconcert. Ditmaal komt hij in de hoedanigheid van musicoloog, met een lezing over Adriaen Willaert en zijn school. Het werk van Willaert is Cannizzaro niet onbekend, omdat hij al orgelpartijen inspeelde op de cd van Giovanni Salvatore: ‘Ricercari, Canzoni, Toccate’ en op de cd van Pietro Vinci: ‘I Ricercari A Tre Voci’. Na deze inleidende lezing speelt Diego vervolgens enkele stukken van Willaert en van zijn leerlingen.

Workshops voor (Roeselaarse) koren Datum: tweede helft augustus 2012 Organisatie: SAMWD, De Spil en Roeselaars Kamerkoor

Venetiaans bal Datum: 25 augustus 2012 Locatie: Binnenplein tussen SAMWD en De Spil Aanvangsuur: 20 u. Organisatie: De Spil, SAMWD, Onze Kinderen en Tracee Adriaan Willaert leefde, werkte en stierf in Venetië. Daarom nodigen we op zaterdagavond 25 augustus alle Roeselarenaren uit voor een groots Venetiaans muziek- en dansfeest op het binnenplein van de Spil. Vooraf werkten we maandenlang met verschillende partners aan het maken van maskers, verkleedkledij, poppen en reuzen,…We zingen, musiceren, dansen, en we houden een prachtige parade door de stad.

brochure.indd 7

5/01/2012 11:14:01


Aperitiefconcert Datum: 26 augustus 2012 Locatie: De kleine Stooringhe Aanvangsuur: 11 u. Organisatie: De Spil, SAMWD, Onze Kinderen en Tracee ism Roeselaars Kamerkoor Op zondagvoormiddag 26 augustus bieden we graag een aperitiefje aan, samen met het Roeselaars Kamerkoor en madrigalen van Willaert.

Lezingenreeks met afsluitend concert Datum: donderdag 8, 15 en 22 november 2012 Locatie: De Spil Aanvangsuur: 19.30u. einde: 22.30u. Organisatie: De Spil, Davidsfonds en Universiteit voor de Vrije Tijd In november kan je lezingen bijwonen, gewijd aan de renaissancepolyfonie, de stroming waartoe ook Adriaen Willaert behoorde. Leer meer over deze figuur en zijn tijdgenoten tijdens deze lezingenreeks.

Tentoonstelling Adriaen Willaert & zijn tijd Datum: van 1 tot 29 december 2012 Locatie: Nationale Bank-Directeurswoning Organisatie: TERF ism Adriaen Willaert Stichting, Culturele Deelraad Erfgoed, Vereenigde Vrienden en Davidsfonds. Curator: Raoul Boucquey Opening: vrijdag 01 december om 17.30u Gedurende ĂŠĂŠn maand heb je de kans om deze tentoonstelling te bezichtigen in een uniek pand in Roeselare, die in het verleden zelden publiek toegankelijk was. De werken bieden in deze aparte sfeer een omkadering voor de figuur Adriaen Willaert en situeren hem in zijn tijd.

brochure.indd 8

5/01/2012 11:14:02


Afrondingsconcert ‘Capilla Flamenca’ Datum: 1 december 2012 Locatie: De Spil, Schouwburg Aanvangsuur: 20u. Organisatie: De Spil Capilla Flamenca rekruteert zijn gespecialiseerde musici hoofdzakelijk uit Vlaanderen om het unieke timbre van deze schitterende muziek uit 1400-1600 in haar volle “authenticiteit” te laten weerklinken. Vandaag wordt de vocale kern van 4 mannenstemmen (contratenor-tenorbariton-bas) naargelang het programma of genre, met een alta capella (blaasinstrumenten), een bassa capella (snaarinstrumenten), een orgel of met meerdere zangers aangevuld. Capilla Flamenca wil de polyfonie als deel van ons gezamenlijk muzikaal erfgoed over de hele wereld uitdragen en was al aanwezig op de vele grote podia van Europa en gaf concerten van Canada tot Nieuw-Zeeland. Via educatieve projecten (zoals o.a. workshops voor volwassenen en kinderen, coaching van amateur- en semiprofessionele ensembles) geeft het ensemble zijn rijke ervaring met de polyfonie ook door aan volgende generaties muzikanten. Aansluitend op de opening van de tentoonstelling in de Directeurswoning, kan je deze polyfonische groep komen bekijken en beluisteren in de Schouwburg van De Spil.

Herdenkingsmis met Roeselaars Kamerkoor Datum: 8 december 2012 Locatie: Sint-Michielskerk Aanvangsuur: 18u. Organisatie: Adriaen Willaert Stichting

brochure.indd 9

5/01/2012 11:14:02


Colloquium Datum: 15 december 2012 Locatie: Klein Seminarie-Auditorium suren: 09u.—16.30u. Organisatie: Adriaen Willaert Stichting Tijdens deze dag wordt het woord gegeven aan een vijftal sprekers die een uiteenzetting zullen houden rond Adriaen Willaert en zijn tijd(-sgeest). Om uw energiepeil hoog te houden, wordt er ’s middags een lunch aangeboden. Tevens wordt tijdens dit Colloquium een cd voorgesteld met motetten van Adriaen Willaert en wordt ook een boek over hem uitgebracht. Een niet te missen dag vol primeurs dus.

Concert Singer Pur Datum: 15 december 2012 Locatie: Kerk Klein Seminarie Aanvangsuur: 20u. Organisatie: Adriaen Willaert Stichting Ontstaan in 1992 met als doel A Capella liederen te brengen, is Singer Pur vandaag een sextet met een ongebruikelijke stemmencombinatie (een sopraan, drie tenoren, een bariton en een bas). Ze kregen in hun beginjaren in verschillende Europese landen een prijs voor hun live-optredens. Hierdoor verwierven ze optredens over de ganse wereld en de daarmee gepaarde internationale carrière. Singer Pur legt zich geen stilistische beperkingen op en hun repertoire bevat dan ook werken vanaf de middeleeuwen tot de avant-garde. Maar daarenboven zijn er in hun repertoire ook moderne composities en samenwerkingsverbanden met andere muzikanten te vinden. Ondertussen is hun discografie aangegroeid tot 18 cd’s, waarvan verschillende een onderscheiding ontvingen. Na een inleiding trakteert Singer Pur het publiek op een geestelijk concert met motetten van Adriaen Willaert en zijn tijdgenoten en stellen ze deze in fel contrast met de motetten uit de Musica Nova. Na het optreden kunt u op de receptie nog even nagenieten met een drankje.

brochure.indd 10

5/01/2012 11:14:03


Activiteiten in 2013 U kon in de inleiding al lezen dat Stad Roeselare in 2012 bijzondere aandacht heeft voor Adriaen Willaert . Ook in 2013 en verder blijft Roeselare aandacht hebben voor Willaert. De Adriaen Willaertstichting plant ook in 2013 concerten. Verdere info kan u via hun website terug vinden: www.adriaenwillaert.be

Adriaen Willaert in de media & in het buitenland Adriaen Willaert wordt niet alleen in Roeselare, maar ook in het buitenland gewaardeerd. Getuige hiervan zijn diverse concerten in Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland Duitsland en de Verenigde Staten. Een overzicht van geplande concerten kan u terug vinden op de site van de A. Willaertstichting. Ook radiozender Klara besteedt aandacht aan Willaert. Op 8 januari start de eerste aflevering over Adriaen Willaert. In vijf afleveringen, telkens op zondag van 16u. tot 18.00u., zal hij worden belicht rond levendige thema’s, waarin Adriaen Willaert een centrale rol krijgt toebedeeld, en waarin ook werken van tijdgenoten, latere en vroegere werken aan bod komen ( productie: dr. Koen Uvin)

brochure.indd 11

5/01/2012 11:14:03


v.u. Luc Martens, Botermarkt 2, 8800 Roeselare

brochure.indd 12

5/01/2012 11:14:03

Brochure Adriaen Willaert  

Programmafolder Herdenkingsjaar Adriaen Willaert, Dienst Cultuur, Stad Roeselare