Page 1

ExQuis Destinations

Jef & Lucia

Reportage

Over Macedonië Officieel de Republiek Macedonië, is een land gelegen in het midden van de Balkan in Zuidoost-Europa. Het is een van de opvolgerstaten van de voormalige Socialistische Federale Republiek Joegoslavië, waarvan het zich onafhankelijk verklaarde in 1991. Het werd een lid van de Verenigde Naties in 1993. De Republiek Macedonië is een binnenstaat en wordt begrensd door Kosovo in het noordwesten, Servië in het noorden, Bulgarije in het oosten, Griekenland in het zuiden en Albanië in het westen. De hoofdstad van het land is Skopje, met een kleine 670.000 inwoners in 2006. Het heeft meer dan vijftig meren en zestien bergen hoger dan 2000 meter. Macedonië is een lid van de VN en de Raad van Europa. Sinds december 2005 is het ook een kandidaat voor toetreding tot de Europese Unie en heeft het lidmaatschap aangevraagd voor de NAVO.

MASEDONIE OHRID

Het meer van Ohrid

...

Ohrid is gelegen aan het naar haar genoemde Meer van Ohrid, op de grens met Albanië. Ohrid is rijk aan monumenten, waaronder het antiek theater van Ohrid, en is om die reden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO onder de inschrijving “Natuurlijk en cultureel erfgoed van de regio Ohrid”. Het toerisme vormt een belangrijke bron van inkomsten. De stad lag in de oudheid aan de Via Egnatia, die dwars over het Balkanschiereiland naar Byzantium liep. Van de vele Byzantijnse monumenten is de kathedraal Sint-Sophia de belangrijkste. Een heel eind buiten het centrum, nabij de Albanese grens, ligt het Sveti Naum-klooster.

The Art of Living

ExQuis 50.indd 63

63

10/10/13 09:31


Natuurlijke rijkdom

Het beste restaurant in Ohrid is voor ons Sveti Sofija in de oude stad. Je eet er heerlijke stoofpotjes en forel uit het meer van Ohrid. U vindt het in de oude stad nabij het amfibitheater.

Schilderachtige natuur, veel zon, rijke cultuur en traditie, authentieke, nog levende folklore, een platteland dat intact is gebleven en dat het gevoel geeft eeuwen terug in de tijd te gaan. Door haar centrale ligging op de Balkan is Macedonië een smeltkroes geweest voor veel beschavingen door de eeuwen heen. Hun sporen zijn nog steeds te vinden zowel in de steden, in de dorpen, als in de vele opgravingen. Het meer van Ohrid is gelegen in het zuidwesten van Macedonië. Het is 30 km lang, 14,5 km breed en de maximale diepte is ca. 290 m. Het meer en de beekjes hebben zeer zuiver water zodat vissen als forel (Pastrmka) zich er thuis voelen. De maximale dagtemperatuur in de zomer ligt tussen de 25°C en 35°C en van het water tussen 22°C en 26°C. De nachten zijn lekker koel doordat het meer op 700 m hoogte ligt. De gevarieerde Macedonische keuken heeft ook Turkse en Hongaarse invloeden. Er wordt vaak paprikapoeder gebruikt. Het hoofdgerecht bestaat uit gegrild vlees; groenten nemen een beduidend kleinere plaats in dan we hier gewend zijn. Meer traditionele panen ovengerechten worden met veel groenten bereid. In Ohrid kunt u zalmforel (Letnitsa) eten. Daarnaast is er een smaakvolle witte forel (Belvitsa), Plasjitsa, een karper, en een aal. Plasjitsa is een klein visje dat gebakken een heerlijk voorgerecht is. De beroemde Ohridparels vind u volop in de juwelierswinkeltjes. Macedonië is van oudsher een rijk wijn gebied. Proef eens een Kratosjija (rood) of een Temjanika (wit).

Ook in Struga eet je lekker langs de rivier.

De beroemde Ohrid parels en armbanden vindt u overal in Macedonië

.. 64

ExQuis Magazine

ExQuis 50.indd 64

10/10/13 09:31


Per Taxi op ontdekking

In Ohrid vind je op iedere straathoek taxistaanplaatsen. Ze zijn er in verhouding spotgoedkoop en zeker als je een taxi huurt voor een volledige dag. Je betaalt dan omgerekend iets tussen de 70 en 90 euro al naar gelang je bestemming. Bovendien heb je meteen je privé gids mee die je naar verborgen dorpjes en zonderlinge plaatsen brengt. Een daguitstap naar Bitola mag niet op je programma ontbreken, het is een rit van ongeveer twee uur maar onderweg krijg je heel wat te zien. Je rijdt ook dwars door het natuurreservaat waar nog wilde beren in voorkomen. Onderweg kan je een bezoek brengen aan een prehistorisch dorp uit de 7é eeuw dat geheel op het water is gebouwd. Men noemt het “De Baai van de Botten”.

Hoofdstad Skopje

Als je tijdens je bezoek aan Skopje de Oude stad niet aandoet, ben je niet in het echte Skopje geweest. Het historisch centrum is een bruisende combinatie van oosterse souvenirs en Westerse invloeden. Je vindt er veel gezellige winkeltjes, oude gebouwen en knusse cafés. In het hart van Skopje is de Stenen Brug van Skopje te vinden. De brug is gebouwd in de 15e eeuw in opdracht van Sultan Mehmed II in Ottomaanse stijl. De Stenen Brug verbindt het oude gedeelte van Skopje met het nieuwere deel van de stad. Bij verschillende voorvallen werd de brug beschadigd, maar in de jaren ’90 is geprobeerd de brug in originele staat terug te brengen.

Met een taxiuitstap kom je op onbekende plaatsen. Tussen Bitola en Ohrid, hoog in de bergen leeft Zoran. Zijn levensbehoefte dekt hij door een zelfgemaakte natuurlijke wasmachiene in de vorm van een ronde kuip waarin het water van de hoger gelegen rivier met kracht instroomt. Inwoners van steden en dorpen brengen hier hun tapijten naartoe die met kracht en volledig natuurlijk worden gewassen. Hij weet ook alles over planten en kruiden.

. The Art of Living

ExQuis 50.indd 65

65

10/10/13 09:31

Macedonie  
Macedonie  
Advertisement