Art of life & Roderick Vos style guide

Page 1

StYLe gUide ARt OF LIFe & RODeRICK VOS‘Hoe krijg ik die orchidee van tafel?’ Dat was het eerste wat in mij opkwam toen me gevraagd werd een woonaccessoire te ontwerpen voor de orchidee. Dit inspireerde mij zo dat ik een complete stijlgids voor de orchidee ontwikkeld heb, in samenwerking met Art of Life. De orchidee is een heel unieke en bijzonder diverse plant! De veelkleurigheid trekt de aandacht in ieder interieur. Helemaal als je de moeite neemt verschillende orchideeën bij elkaar te zetten; dan komen de planten het beste tot hun recht. Ze fungeren dan bijna als een schilderij in een interieur. De inspiratie voor dit ontwerp put ik uit mijn verblijf in Indonesië in de jaren negentig, waar het vanzelfsprekend was dat binnen en buiten, net als het groen binnens- en buitenshuis, in elkaar overliepen. Na mijn laatste ontwerp, de plantenlamp ‘Bucket light’, hoop ik nu in samenwerking met Art of Life de orchidee een bijzondere plek in het interieur te geven. De plek die ze verdient! Ik bedacht een speciaal en uniek hangsysteem voor de plant, de ‘ORQUID’. Door dit speciale systeem is ze vrij op te hangen in elke ruimte. Maar voor de liefhebber: de ORQUID kan ook op tafel gezet worden. Mijn voorliefde voor deze plant komt ook duidelijk terug in het ontwerp. Uit de lasergesneden, bolvormige houder steken bladen die aan de plant doen denken. Met deze bladen is het ontwerp ook op tafel te zetten. Voor ieder ontwerp ga ik uit van mijn intuïtie. Niemand is geïnteresseerd in ellenlange en ingewikkelde verhalen over doodsimpele gebruiksvoorwerpen. Ik zoek naar simplicity en de balans tussen functie en schoonheid. Of het nou om een houten dressoir gaat, zoals mijn laatste ontwerp ‘Montigny’, gepresenteerd op de ‘Salone del Mobile’ in Milaan, of een mooi ophangsysteem voor de orchidee. De interieuraccessoire moet een eigen verhaal kunnen vertellen. Ieder product ontleent daar zijn bestaansrecht aan. De interieurtrends die ik presenteer in deze Styleguide zijn geïnspireerd op de Salone del Mobile. De trendbeelden laten ieder op hun eigen wijze modern design, kleur, vorm en orchideeën samensmelten met het interieur. Deze Styleguide biedt u inspiratie om de orchidee een sleutelpositie binnen uw huis te geven. Met de ORQUID probeer ik de binnen- en buitenruimte op een interessante manier samen te laten smelten. Dit geeft rust in de woonkamer en bovendien is het fantastisch om je te omringen met de organische vormen uit de natuur. Rest me u veel plezier en interieurinspiratie te wensen met deze Styleguide. Hartelijke groet, Roderick Vos


sALone DeL MOBILe miLAno Linteloo | Salone del Mobile, gefotografeerd door Arjen Benning | Pillow Cabinet gefotografeerd door Studio Reflex

Zoals ieder jaar laten wij ons inspireren op de Salone del Mobile, waar wij de laatste trends zien op het gebied van interieur en design.

Afrikaanse stoffen (Julius Holland voor Waxprint)

Dit jaar zagen wij vooral simpele vormen en het gebruik van zachte pasteltinten, met af en toe een fluorescent accent. Ik had zelf bijvoorbeeld een stalen kast gemaakt voor Linteloo in een unieke poedercoating. De textuur was een beetje fluorescent en fluweelachtig. Ook zagen wij rijke stoffen zoals fluweel, maar ook verrassend veel Afrikaanse Vlisco-achtige bedrukte (gebreide) stoffen. Nomadism als inspiratiebron lijkt ook de nieuwe trend. Vooral de Italianen waren erg bezig met veelkleurigheid in het interieur.

Pillow Cabinet (Roderick Vos voor Linteloo)

Facet Sofa (Niels Bendtsen voor Linteloo)

De tijd van recyclen van materialen, sobere tinten en zwart-wit is duidelijk voorbij. Marc Newson had prachtige brillen ontworpen voor het iconische merk Safilo, die voornamelijk interessant waren door het kleurverloop in de glazen. Gemaakt van Optyl, een super licht plastic met vormgeheugen. De brilvormen waren zeer organisch, bijna bloemof vlindervormig, en de glazen waren in een soort metallic lichte en donkere tinten uitgevoerd in royal blue en orange.

Zonnebril (Marc Newson voor Safilo)


The Architect

The

The Reformer

‘The Reformer’ omringt zich met natuurlijke (soms onbewerkte) materialen en tinten. Duurzaamheid staat natuurlijk voorop binnen deze trend. Rotan is ook weer zo’n klassieker die op een moderne manier terugkomt in het interieur. Maar denk ook aan een prachtig textuurbehang, geïnspireerd op de natuur. Misschien minder voor de hand liggend is de oxidatie van metalen of het gebruik van koper. Groen in het interieur blijft belangrijk en er wordt vooral veel gekeken naar de nieuwe vormen om dit op een praktische manier te integreren.

trends 2015

Expressionist

‘The Architect’ voelt zich thuis in een interieur met geometrische vormen en retrogevoel, afgemaakt met fluorescerende accessoires, zoals felroze. Marmer is een trend die ook weer terug is van weggeweest, maar ook andere soorten natuursteen zijn de natuurlijke materialen die terugkomen in deze trend. Dat alles afgewerkt met een matte finish, waarbij je kunt denken aan designaccessoires met een poedercoating.

‘The Expressionist’ drukt zich uit met een overvloed aan kleur. Deze wereldreiziger laat zien waar hij/zij voor staat! Diepe kleuren voeren de boventoon. Materialen zijn rijk en zacht als fluweel & breisels. Prints zijn uitbundig − denk daarbij vooral aan bloemenprints of Afrikaans bedrukte stoffen. Ook ambacht en kunstnijverheid voelen zich thuis binnen deze trend. ‘The Expressionist’ ziet zichzelf als een moderne nomade.


Phalaenopsis

Paphiopedilum

Phalaenopsis

Cymbidium

Oncidium

Dendrobium

Phalaenopsis

tHe reformer

orchideeËn BIJ DeZe tReND Het samenzijn en -brengen is een van de trends van 2015. Het gebruik van een intens en gelaagd kleurenpalet is hierbij heel belangrijk. Door het samenbrengen van diverse orchideeën met aardse kleurtinten, structuren en dessins, pas je groen op een praktische manier toe in jouw interieur.

Quote van Roderick: Voor mij is deze specifieke orchidee, de Phalaenopsis, een archetype voor haar soort: de klassieke, pure en natuurlijke witte orchidee. No-nonsense, mooi van vorm, en altijd toepasbaar in ieder interieur.

Zwarte staande kandelaar ‘BIG BOLD’ (Roderick Vos voor Moooi)

Rieten stoel ‘SARI’ (Roderick Vos voor Driade)


Rieten stoel ‘KRATON’ (Roderick Vos voor Driade), wandkast ‘NUBO’ (Roderick Vos voor MoodWorks/private label), bijzettafeltje ‘ISOLA’ (Roderick Vos voor Linteloo), orchideeënhouder ‘ORQUID’ (Roderick Vos voor Art of Life)


Rode roze stoel ‘TULIPANI’, witte salontafel ‘BIN’, achtergrond wit bijzettafeltje ‘SLICE’ (Roderick Vos voor Linteloo), lichtblauw bijzettafeltje ‘TRICK O TREAT’ (Roderick Vos voor MoodWorks/private label), fauteuil ‘SOLO’ (Roderick Vos voor Designonstock), plaid ‘FUZZ’ (Claire Vos voor Designonstock), witte kan (Roderick Vos voor BRICKS FOR THE HOUSE), grote groene vaas (CHANGING VASE van Dirk van der Kooij), karpet (Mark Janssen Tapijten)


Miltonidium

Paphiopedilum

Phalaenopsis

Phalaenopsis

Dendrobium Nobile

tHe Architect Aluminium object ‘MOROSUS’ (Roderick Vos voor PRIVeeKOLLeKtIe)

Quote van Roderick: De Miltonidium (uit de Cambriafamilie) vind ik sterk door haar contrasterende pasteltinten en kleurverloop: iets wat nu veel in het interieur & de mode wordt toegepast. Een eigentijdse orchidee!

Miltonidium

orchideeËn BIJ DeZe tReND Of het nu gaat om pastelkleuren of fluoresce-rende kleuren: binnen de orchideeënfamilie zijn deze allebei terug te vinden. De trend kleurverloop, ook wel bekend als het ombre-effect of dégradé, heeft als inspiratiebron de natuur. Binnen de orchideeën zijn er talloze voorbeelden die een prachtige samensmelting van kleuren laten zien.

Bijzettafeltje ‘BOOGIe WOOGIe’ (ontwerp Roderick Vos voor Linteloo)


Geel object ‘DOWNTOWN’ (Roderick Vos voor Linteloo), plaid aan de wand ‘FUZZ’ (Claire Vos voor Designonstock), blauwe fauteuil ‘METROPOLIS’ (Roderick Vos voor Spectrum), zwarte salontafel/magazine table ‘VANITY’ (Roderick Vos voor Linteloo), gele grote vaas ‘STACK’ (ontwerp Roderick Vos voor MoodWorks/private label), grote paarse vaas (privé Roderick Vos)


Dendrobium

Vanda

Cambria

Vanda

Brassia

tHe expressionist

Poef in grijs met boeken ‘HOPPeR POeF’ (Roderick Vos voor Designonstock)

Quote van Roderick: Dit vind ik een boeiende orchidee omdat de bloem mooi grillig van vorm is en er zo mooi verfijnd uitziet qua detaillering. De Brassia (uit de Cambria-familie) doet me denken aan de wilde orchidee die ik zelf in de jungle van Indonesië heb gezien en past prachtig binnen deze eclectische trend.

orchideeËn BIJ DeZe tReND De wereldreiziger is al jaren verbonden met de orchideeënfamilie. Waar de roots van de ene orchidee in Zuid-Afrika ligt, komt de andere uit Zuid-Amerika of Zuidoost-Azië. een echte nomade. Dat blijkt ook zeer uit de diversiteit en veelzijdigheid binnen deze familie. Uitbundige prints, fluweelzachte blaadjes, diepe kleuren: de orchidee is een expressionist bij uitstek!

Kussen ‘tWISt’ (Claire Vos voor Designonstock)

Fotografie sfeerbeeld: Rene van der Hulst, www.renevanderhulst.nl | Fotografie Shopping: Frank Tielemans, Jeroen van der Spek & Studio Reflex

Miltonia

Zygopetalum

Brassia (onderdeel van de Cambria-familie)


Door de vele verschillende bloemvormen en kleuren is de orchidee een echt designobject. er zijn maar liefst zo’n 25.000 soorten en elke plant is uniek. De bekendste is de Phalaenopsis, ook wel vlinderorchidee genoemd. Alleen deze klassieke schoonheid is al verkrijgbaar in honderden verschillende vormen en kleuren. Andere toppers uit de collectie zijn Oncidium (tijgerorchidee), Vanda, Dendrobium, Dendrobium Nobilé, Miltonia (viooltjesorchidee), Cattleya, Cambria, Cymbidium Paphiopedilum (venusschoentje), Zygopetalum en andere uitzonderlijke orchideeën. VerZorging: een groot misverstand is dat de orchidee moeilijk te verzorgen is. Ze is juist zo gemakkelijk! Met wat extra aandacht bloeien vrijwel alle orchideeën meerdere malen per jaar. en natuurlijk stralen de duizenden verschillende soorten orchideeën niet allemaal bij dezelfde verzorging. toch zijn er wel wat algemene tips waar de meeste orchideeën blij van worden. ORCHIDeeËN hoUden VAn: • Een lichte plek • Kamertemperaturen van 18 à 20 °C orchideeËn HOUDeN NIet VAN: • Natte voeten • Tocht • Direct zonlicht • De centrale verwarming of kachel in de buurt • De fruitschaal! Fruit produceert gassen waardoor bloemen snel verouderen

Paphiopedilum

Phalaenopsis

Phalaenopsis

Dendrobium Nobile

Paphiopedilum

Phalaenopsis

Cymbidium

Oncidium

Dendrobium

Phalaenopsis

OVeR orchideeËn:

tIPS VOOR Het WAteR GeVeN: • Giet het water niet op de plant, maar op de aarde • Houd orchideeën in de winter droger dan ’s zomers. Ze zijn dan in rust. Geef maar heel af en toe wat water. LeUK OM te WeteN! • Pantone heeft Radiant Orchid uitgeroepen tot de Kleur van het Jaar 2014. • Oorspronkelijk zou de orchidee uit Mongolië komen. Volgens onderzoekers kwam de plant daar al zo’n 120 miljoen jaar geleden voor. • Phalaenopsis is de populairste orchidee in ons land. Dit soort is door een Nederlandse botanicus, dr. Blume, op Java ontdekt in 1825. • Wist je dat het soms wel tien jaar duurt voordat een orchidee in de huiskamer staat? • Er is een legende waarin wordt verteld dat er ergens, diep in de jungle, een zeer zeldzame zwarte orchidee moet zijn. • In Brazilië wordt de orchidee vaak aan een geliefde cadeau gedaan. elke bloem staat dan voor een kus. Kijk voor meer tips en informatie op de website van Art of Life: www.orchidsinfo.eu


Miltonia

Zygopetalum

Dendrobium

Vanda

Cambria

Vanda

Brassia

Miltonidium


Art of Life

Onder de noemer ‘Art of Life’ hebben alle potorchideeëntelers in Nederland hun krachten gebundeld om mensen te inspireren en informeren over de veelzijdigheid en toepassingen van de potorchidee. Grote internationale namen in de kunst werken samen met Art of Life aan mooie projecten en laten zich inspireren door deze bijzondere planten. Wie gingen Roderick Vos voor: Schoenenontwerper Jan Janssen Fotograaf Kristian Schuller Hoedenontwerper Philip Treacy Modeontwerper Jan Taminiau Interieurontwerper François Hannes

Colofon Art of Life www.orchidsinfo.eu Twitter: twitter.com/orchids_info Facebook: facebook.com/orchidsinfo

Met dank aan: Roderick Vos www.roderickvos.nl Linteloo www.linteloo.com Julius Holland www.waxprint.nl Safilo www.safilo.com/en Designonstock www.designonstock.nl Mark Janssen Tapijten www.tapijten.nl Productie: Jantine de Vroome www.10more.nl Fotografie cover en sfeerbeelden: Rene van der Hulst www.renevanderhulst.nl Fotografie shopping: www.studioreflex.nl en www.franktielemans.com Vormgeving: Kitty van Stein www.toolkitty.nl Drukwerk:Tim Beijer producties www.timbeijerproducties.nl De beelden uit deze stijlgids zijn te gebruiken en op te vragen via pr-bureau exPRtease. Een selectie is te downloaden in de pressroom van Art of Life: www.artoflife.pr.co. Neem voor extra beelden contact op met Art of Life via artoflife@freshretail.nl of +31(0)20-5721752.