__MAIN_TEXT__

Page 1

MMB - Exposicions

Ilala, l’estrella del llac Malawi

Exposició temporal Vestíbul MMB De l’11 de maig fins a l’11 de setembre de 2012 Fotografies de: Lydia Delgado


MMB - Exposicions

E

l Museu Marítim de Barcelona ofereix, amb aquesta exposició, l’oportunitat d’apropar-se a altres realitats, altres maneres de viure. En aquesta ocasió, el vaixell Ilala ens porta fins al cor d’Àfrica i la seva gent. L’embarcació es coneix com Ilala, i navega per les aigües del llac Malawi, un llac que banya uns països (Malawi, Moçambic i Tanzània) i un continent (Àfrica) poc coneguts per a la majoria de nosaltres. L’Ilala, és un transbordador construït el 1949 que forma part de la vida de la gent dels pobles que envolten el llac Malawi, també conegut com a llac Niassa, i que s’ha convertit en un mitjà imprescindible per a la quotidianitat d’aquestes poblacions ja que necessiten del vaixell setmanalment per poder realitzar moltes transaccions.

La fotògrafa: Lydia Delgado

Lydia Delgado (Barcelona 1972). Apassionada pels països llunyans i les cultures poc conegudes, des de molt jove ha recorregut el mon acompanyada sempre de la seva càmera de fotos. Aquestes dues passions li porten a estudiar a GrisArt, escola superior de fotografia de Barcelona, el curs de fotografia de viatges, per especialitzarse l'any següent amb el curs de

Fotoreportatge. La seva primera exposició individual "Gronxat per les ones" es va poder veure a l'Espai de Fotografia F.Català-Roca de la ciutat comtal. Una selecció del seu treball, que en aquell moment va titular "Ilala, símbol d'un país en transició", es va exposar durant el gener de l'any passat a la llibreria Altaïr.


MMB - Exposicions

Història del vaixell misteriosa continua navegant les aigües del llac Malawi per transportar tot tipus de materials i productes bàsics a les nombroses aldees que puntegen les vores del llac. A moltes d’aquestes petites poblacions ni tan sols arriba cap carretera i l’Ilala, el ferri que arriba dos cops per setmana, és per als habitants d’aquests pobles l’únic mitjà de transport amb el que compten.

El vaixell Ilala pren el seu nom del poble en què el missioner i explorador escocès David Livingstone va morir el 1873. El Dr. Livingstone va ser el primer europeu en arribar al llac Malawi el 1859 i el va batejar com a "llac de les estrelles" pels reflexos del sol tropical a les seves aigües. La vida del vaixell, des què el 1949 va ser engalzat transportant peces escoceses des de l’interior de Moçambic fins al llac Malawi, ha passat per tot tipus de “vivències”. En un primer moment, va ser un luxós vaixell de línia dotat de cabines de primera classe amb plats i coberts d’argent. Però aquell luxós vaixell ha envellit i s'ha adaptat al pas del temps. Aquest vapor es resisteix a jubilar-se i amb una fiabilitat

L’inconfusible so de la campana de bord anuncia l'arribada del vaixell al port següent. En aquests ports res sembla importar tant com l'arribada de l’lala. Els Malawians gaudeixen passant el matí arrecerats del sol sota els arbres de mango mentre veuen arribar la nau per l’horitzó lentament. L'intercanvi de passatgers i de tot tipus de mercaderies, entre el vaixell i les canoes locals, és una festa per als sentits. Productes alimentaris com canya de sucre, blat de moro, peix, gallines, cabres i tota mena de bestiar. Però també bicicletes, estris per la llar, elements per a la construcció... A la coberta inferior, amuntegats entre la mercaderia, els passatgers de segona classe passen l'estona dormint, cantant o jugant a cartes.


MMB - Exposicions

David Livingstone. Arribada del primer europeu al llac Metge i missioner britànic que va iniciar l’exploració de l’interior d’Àfrica (Blantyre, Escòcia, 1813 - Chitambo, Zambia, 1873). Procedent d’una família pobre, va treure endavant els seus estudis de Medicina a la Universitat de Glasgow i s’enrolà en la Societat Missionera de Londres mogut pels sentiments religiosos (va ser ordenat sacerdot protestant el 1840). A petició pròpia, fou destinat al sud d’Àfrica el 1841. Des d’allà es va endinsar cap al nord a l’actual Botswana, predicant la religió cristiana i explorant territoris desconeguts. El 1852-54 va travessar el desert de Kalahari fins a connectar El Cab de Luanda, capital de la colònia portuguesa d’Angola; des d’allà, rebutjant les invitacions per a regressar a Anglaterra i, malgrat els seus problemes de salut, va iniciar una nova travessa de l’Atlàntic a l’Índic, unint Angola amb Mozambic a través del riu Zambeze (1854-56). ls seus escrits i conferències van despertar a tot el món l’interés pel misteriós continent Africà incitant la posterior carrera colonial pel repartiment del seu domini entre les potències europees; no obstant, les intencions del propi Livingstone varen ser sempre pacífiques, impulsant el coneixement científic del continent, l’establiment de relacions amistoses amb els pobles indígenes i l’eradicació de l’esclavitud.


MMB - Exposicions

Mapa amb les escales de l’Ilala durant el seu recorregut Mapa del llac Niassa-Malawi i els països que conflueixen al llac, on s’observa el recorregut de l’Ilala pel llac i els llocs on fa escala.


MMB - Exposicions

IMATGES DE L’EXPOSICIÓ


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions

Durant anys l’Ilala ha superat un munt de dificultats, avui encara continua sent alguna cosa més que un vell vaixell navegant per les aigües del llac Malawi: “Una estrella per a la seva gent”. Des d’aquí desitgem que continuï sent així, agraïm a la Lydia Delgado que les seves fotografies ens hagin permès la seva descoberta, i als nens i les nenes de l’escola Ruarwe els seus dibuixos i els seus somriures.


MMB - Exposicions

L’EXPOSICIÓ ILALA


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions

ALUMNES DEL POBLE PESQUER DE RUARWE

El petit poble pesquer de Ruarwe es troba ubicat a la ribera nord del llac Malawi, una zona rural i pobre del país. L’organització sense ànim de lucre Phunzira ajuda al habitants d'aquestes aldees del nord del llac a rebre una millor educació i atencions mèdiques. Phunzira ha volgut col·laborar amb aquesta exposició i ens ha fet arribar aquests dibuixos que mostren la vida de l’Ilala al seu pas per Ruarwe a traves dels ulls dels mes petits. http://www.phunzira.org


MMB - Exposicions

L’ILALA VIST AMB ELS ULLS DELS NENS DE RUARWE


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions

Moltes han estat les escoles que han visitat l’exposició L’ILALA al Museu Marítim de Barcelona. Els alumnes del CEIP MIQUEL MARTÍ I POL de Barberà del Vallès ens han deixat uns dibuixos de com ells han vist l’ILALA. Gràcies a tots per la vostra participació.


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions


MMB - Exposicions

Profile for Exposicions MMB

L'Ilala, l'estrella del llac Malawi  

Exposicó: L'Ilala, l'estrella del llac Malawi. Fotografies de Lydia Delgado

L'Ilala, l'estrella del llac Malawi  

Exposicó: L'Ilala, l'estrella del llac Malawi. Fotografies de Lydia Delgado

Advertisement