Page 1

servicestation

141

Carwash & Convenience Magazine

Onafhankelijk vakblad voor tankstations en carwashes in België en Noord-Frankrijk V.U.: K. D’haveloose • verschijnt 5x/jaar (februari/april/juli/september/december) • Mei 2019 • 26ste jaargang • Afgiftekantoor P409057 Gent X Ce magazine est disponible en Français

In dit nummer :

Nabeschouwing voorjaars­ huisbeurs Conway

Voorbeschouwing Autopromotec 2019

Sprekers op FuelDay for Retail 2019 zien heel wat toekomstmogelijkheden voor het petrol­ kanaal

Vloeronderhoud is onontbeerlijk voor een veilig(e) en net(te) tankstation/ carwash

Propere velgen zijn een must in de Belgische carwashwereld

Washpartner realiseert met Carwash Planet innovatieve, groene carwash in Turnhout


COLOFON Onafhankelijk vakblad voor de service-stations en de carwashes in België en Luxemburg. Verschijnt ten minste vijf keer per jaar in een oplage van 6.500 exemplaren. Service Station Magazine is een uitgave van Invent Media Verantwoordelijk uitgever Karl D’haveloose Invent Media Kortrijksesteenweg 198 B-8530 Harelbeke Tel. 32 (0)56 21 30 32 Fax. 32 (0)56 25 71 41 magazines@expoadvice.com Bladmanager Evelien Desmyttere admin@expoadvice.com Redactie en fotografie Stijn Eeckloo Michel Vandenheede Bart Vancauwenberghe Wouter Temmerman Reclameregie en abonnementen Karlien Debruyne info@expoadvice.com Art Director Christian Laevens Druk Lowyck - Oostende De uitgever kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van de gepubliceerde advertenties. Het verlenen van toestemming tot publicatie in dit tijdschrift heeft tevens betrekking op de terbeschikkingstelling in om het even welke elektronische vorm.

14

4 11 14 17 18 23

27

Inside News

Istobal Flex 5 roll-over zorgt voor vlotte doorstroom bij servicebedrijf

Care4Fleets.

Een greep uit het aanbod op de voorjaarshuisbeurs van Conway.

29

Volumetabak genereert trafiek in de petrolshop.

Autopromotec 2019 presenteert nieuwe beursindeling.

Mobiel betalen bij DATS24 dankzij de Xtra-app. FuelDay for Retail 2019 : De consument wil terug centraal geplaatst worden. Veeg- en schrobmachine verhogen de efficiëntie van het vloeronderhoud.

31

Nieuwe generatie velgenreinigers garandeert snelle en grondige werking.

33

Nieuwe realisaties

35

Nuttige adressen

Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. Version française Sur simple demande

18

31


INSIDE NEWS

TSG introduceert MobyPay Het betaallandschap evolueert in een razend tempo. De afgelopen jaren zijn er dan ook tal van nieuwe technologieën geïntroduceerd, die het betalen steeds makkelijker en sneller maken. Betalen met de smartphone is één van de technologieën die niet meer uit onze maatschappij weg te denken zijn. Ook tankstations kunnen hier niet achter blijven. Betalen met een smartphone op een tankstation kan heel eenvoudig. In plaats van zijn bank- of tankkaart neemt de klant zijn smartphone en rekent af door het gebruik van een app. Het enige dat de consument nodig heeft, is een mobiele betaalapplicatie die geschikt is voor tankstations met Fuel POS. TSG is als service- en installatiepartner van benzinestations de geschikte partij om de introductie van mobiele betaaloplossingen op uw station(s) te vergemakkelijken. Daarom stelt de onderneming de nieuwste betaaltechnologieën beschikbaar en laat deze naadloos aansluiten op de huidige systemen op uw locatie(s). Om te kunnen voorzien in de groeiende vraag van uw tankende klant naar mobiel betalen, pakt TSG uit met MobyPay, een unieke betaaloplossing voor tankstations: uw klant selecteert de pomp op zijn smartphone, terwijl hij nog comfortabel in zijn wagen zit. Hij kan daarbij gebruik maken van zowel bank - als tankkaarten. TSG ontwikkelde de achterliggende technologie op het MobyPay Cloud-platform, waardoor de pomp op het juiste moment wordt vrijgegeven en betalingen via de desbetreffende autorisatiehost worden verwerkt. Vervolgens is de keuze aan u: wilt u de mobiele betalingsfunctionaliteit integreren in uw eigen app of eerder een kant-en-klare app die volledig op uw huisstijl is afgestemd? Beide manieren zijn mogelijk. In het eerstgenoemde geval wordt MobyPay via de API van TSG naadloos geïntegreerd in uw app.

Alpro stelt onder Alpro Caffè 3 unieke koffieblends voor Plantaardige koffierecepten zijn trending in het coffee-to-gosegment. Alpro speelt hierop in door de lancering van 3 intense smaakbelevingen voor de verfijnde koffiedrinker. Onder Alpro Caffè combineert men Arabicakoffie uit 3 specifieke teelgebieden met Alpro plantaardige drinks. Dit zorgt voor 3 unieke variëteiten ijskoffie die worden aangeboden in een beker van 235 ml. Iedere variant is bereid met Single Origin-bonen, bevat 47 mg cafeïne per beker, is vetarm en telt 35% minder suikers. Er is keuze tussen de delicate Peruaanse koffie met kokosnootdrink, de aromatische Braziliaanse koffie met amandeldrink en de fruitige Ethiopische koffie met sojadrink en karamel.

4

Eerste spreker van Car Wash Show Europe is bekend Op woensdag 18 september en donderdag 19 september, telkens van 10 tot 17 uur, vindt Car Wash Show Europe 2019 plaats in De Kromhouthal in Amsterdam. Nieuw aan deze editie is dat ProMedia Group, uitgever van onder meer de vakbladen TankPro (online en magazine) en CarwashPro (online), het event organiseert in samenwerking met de Amerikaanse International Carwash Association (ICA). Zij voerden alvast enkele wijzigingen door aan het beursconcept. Eén daarvan is een locatiewijziging: de derde editie van Car Wash Show Europe wordt niet meer in beurscomplex RAI, maar wel in De Kromhouthal in Amsterdam gehouden. Het betreft volgens ProMedia Group een bijzondere locatie die een onmiskenbare ‘carwash-sfeer’ uitademt en zich vlakbij het bruisende centrum van de Nederlandse hoofdstad bevindt. In de Kromhouthal zullen carwashondernemers uit binnen- en buitenland gedurende twee dagen de nieuwste ontwikkelingen en de recentste innovaties in de carwashbranche kunnen ontdekken. Onder andere Ma-Fra, Mesa Coatings, Ergox, Caramba, Drainvac, ICT, Technovap, AxiPoint, Hydra-Flex, Morolite, Faritec, MTM Hydro, Sonny’s The Carwash Factory, Brushcom, WashTec, Kenotek, STI Conveyor Systems, Ace Carwash Systems, Lustra, Peco Carwash Systems, Blendco Systems, AVW Automatic Vehicle Wash, Washworld en Motor City Wash Works bevestigden al hun deelname. Daarnaast vormt deze vakbeurs het ideale platform om te netwerken met collega’s, fabrikanten en toeleveranciers. Op de dag voor de beurs, namelijk dinsdag 17 september kunnen ze ook deelnemen aan een carwashtour doorheen Nederland. Daarnaast werken beide organisatoren hard aan de samenstelling van een interessant lezingenprogramma. De eerste spreker ligt ondertussen vast: Robert Andre, verantwoordelijk voor de klantenservice bij Sonny’s The CarWash Factory. In zijn sessie vertelt hij carwashondernemers hoe ze hun omzet kunnen verhogen door hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Andre stuurt een team experts aan die carwasheigenaren helpen om hun bedrijfsvoering naar een hoger niveau te tillen. Deze professionals weten waar ze het over hebben: samen wasten de teamleden reeds meer dan 75 miljoen wagens en namen ze ruim 200 wasgelegenheden onder hun hoede. Andre is sinds 1998 actief in de carwashbranche en staat aan het roer van een Xtreme Xpress-vestiging waar jaarlijks 280.000 voertuigen worden gereinigd. Deze lezing vindt plaats op 18 september om 10.30 uur. In dit twee uur durende ‘New Investor Seminar’ zal Andre de carwashondernemers meer inzicht geven in hun bedrijfsvoering. Hij zal de deelnemers aan deze lezing onder meer informeren over het belang van de juiste locatiekeuze, de aankoop en het onderhoud van apparatuur, de zeven meest voorkomende beginnersfouten, het optimaliseren van de operationele kosten en de huidige en de toekomstige carwashtrends. Voor meer informatie of inschrijvingen kunt u terecht op www.carwashshoweurope.com.


INSIDE NEWS Molco investeert in nieuwe muffinlijn

BBRV stelt nieuwe website voor

Om de teruglopende verkoop van de traditionele producten op te vangen, installeerde bake-offspecialist Molco, een onderdeel van CSM Bakery Solutions, onlangs een nieuwe productlijn voor muffins in Aartselaar. Deze kan 13.000 muffins per uur vervaardigen. Met dit project is een investering van ruim 7,5 miljoen euro gemoeid. De installatie zal door het partnership van Molco met Mondelez onder meer Milkaen Oreomuffins produceren. Op de Europese markt is er immers een groeiende vraag naar deze producten.

De Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen beschikt sinds kort over een nieuwe website. Daarnaast wist de branchevereniging ons te vertellen dat er twee nieuwe werkgroepen werden opgericht, één rond marktonderzoek en één rond water. Verder meldt BBRV dat de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst dit jaar 150 specifieke controles in de carwashbranche heeft gepland. Deze gebeuren naast de 2.750 vrij uit te voeren inspectierondes. Deze controles zullen worden uitgevoerd door de traditionele sociale inspectiediensten, bepaalde FOD’s, de douane en de Bijzondere Belastinginspectie. Daarnaast zal er opnieuw een zogenaamde flitscontrole plaatsvinden in de carwashsector. Deze zal plaatsvinden op 22 november 2019. Met al deze acties wil men de malafide handcarwashes aanpakken.

Kenotek stelt vernieuwde Alu 3200 voor Deze geconcentreerde zure reiniger, die wordt gebruikt voor het reinigen van aluminium onderdelen, velgen en trailers, kreeg onlangs een verbeterde formule. Hierdoor verzekert Alu 3200 een efficiënter resultaat ondanks de mindere contacttijd.

Flow Charging voortaan in handen van Eneco eMobility Begin maart 2019 maakte Eneco eMobility bekend dat het alle aandelen overnam van Flow Nederland B.V., dat operationeel is onder de naam FLOW Charging. Met deze transactie voegt Eneco eMobility circa 2.000 actieve laadpalen en 4.500 laadpassen toe aan haar portfolio. De overname gebeurt met terugwerkende kracht per 1 januari 2019. Financiële details van de transactie werden niet bekend gemaakt. Eneco ziet e-mobility als belangrijke groeimarkt, aldus Bram Poeth, directeur Eneco eMobility: “We zijn een top drie dienstverlener in elektrisch autoladen in Nederland, België en Duitsland en hebben de ambitie om een sterke Europese speler te worden. Met de overname van FLOW Charging zijn we weer een stap dichter bij het realiseren van dat doel. Zo groeit ons aantal actieve laadpalen naar meer dan 12.000 en zijn er meer dan 20.000 van onze laadpassen in omloop. Daarnaast nemen we met deze overname waardevolle klantencontracten over in de zakelijke markt.” Het management van FLOW Charging blijft nog voor een nader te bepalen periode bij het bedrijf betrokken om te zorgen voor een succesvolle overdracht en integratie.

Lotus Suzy lanceert de Luikse wafel met melkchocolade Deze Belgische koekjesfabrikant pakt uit met een primeur voor ons land: de nieuwste telg in de Suzy-familie van Lotus is immers een Luikse wafel met melkchocolade. Normaal zijn dergelijke wafels enkel met donkere chocolade verkrijgbaar. Maar aangezien melkchocolade de populairste chocoladesmaak is, breekt Lotus Suzy met deze traditie en pakt het uit met deze innovatie. Niet alleen kreeg de Suzy-wafel een nieuwe smaak in haar gamma, ook de verpakking werd in een kersvers jasje gestopt.

The Coca-Cola Company stelt eerste energiedrank onder het merk Coca-Cola voor Coca-Cola breidt zijn productaanbod uit met de nieuwe energiedrank Coca-Cola Energy. Het product werd midden april jl. gelanceerd op de Belgische en Luxemburgse markt. The Coca-Cola Company heeft plannen om Coca-Cola Energy in de loop van 2019 wereldwijd te introduceren, met een eerste focus op Europa. Coca-Cola Energy heeft een geweldige Coca-Cola-smaak met cafeïne uit natuurlijke bronnen, guarana-extract, vitamine B en zonder taurine. De energiedrank zal eveneens beschikbaar zijn als Coca-Cola Energy no sugar om consumenten een calorievrij alternatief zonder suiker te bieden. Beide producten zijn verkrijgbaar in 250 ml-verpakkingen in supermarkten, kleinere winkels en tankstations. “Coca-Cola Energy bevat ingrediënten uit natuurlijke bronnen en heeft de heerlijke en verfrissende smaak van Coca-Cola”, zegt Javier Meza, Global Chief Marketing Officer, Sparkling Business. “Die twee kenmerken stonden centraal in de ontwikkeling van het recept en we zijn trots dit onder het merk Coca-Cola te kunnen aanbieden. Het nodigt mensen uit om een nieuwe en andere energiedrank te proberen die is ontworpen als aanvulling op een vrolijk en dynamisch leven.” Coca-Cola Energy wordt gelanceerd met een opvallende, nieuwe visuele identiteit die zich onderscheidt van andere producten. De opstart gaat gepaard met een aantrekkelijke marketingcampagne die vanaf mei 2019 zal te zien zijn in België en Luxemburg. Het is in de eerste plaats ontworpen als drankje voor jongvolwassenen (18-35 jaar) en zal worden gepromoot conform de verantwoorde marketingrichtlijnen van The Coca-Cola Company. Zo zullen overeenkomstig de richtlijnen van de UNESDA geen stalen mogen worden uitgedeeld in de nabijheid van basisscholen en middelbare scholen en mag het mengen met alcohol niet worden gepromoot. Als integraal drankenbedrijf werkt Coca-Cola verder aan de ontwikkeling van haar productportefeuille om de consument een ruimer aanbod te verstrekken van de dranken die hij wenst. Recente toevoegingen aan Coca-Cola’s productaanbod in België en Luxemburg zijn onder andere de ijsthee ‘Fuze Tea’, biologische dranken onder het merk ‘Honest’ en plantaardige dranken met het merk ‘AdeZ’, ... Bovendien diversifieerde Coca-Cola haar traditionele merken, onder meer met de lancering eind vorig jaar van twee nieuwe smaken in het Coca-Cola Light-assortiment, namelijk ‘Exotic Mango’ en ‘Ginger Lime’.

LPG-Installaties, nieuwe regelgeving vanaf 01/01/19! Verkoop en verdeling van LPG en propaangas in bulk.

Verwijderen van boven- en ondergrondse propaan en LPG tanks met attest. Bouw, aanpassing, neutraliseren en afbraak van LPG en propaangas installaties.

011/64.10.88 - gas@verkoyen.be - www.verkoyen-gas.be 5


INSIDE NEWS Texaco Hulst (Nederland) pronkt met eerste CarwashPay Op de site van Texaco Hulst, dat deel uitmaakt van het Nederlands familiebedrijf De Pooter Olie, installeerde TSG voor de eerste maal het CarwashPay-betaalsysteem. Met CarwashPay wordt bij PicoBello Hulst de roll-over aangestuurd en kunnen klanten zelf eenvoudig het gewenste wasprogramma selecteren. Vervolgens kunnen ze contactloos of met een QR-code afrekenen. Het systeem laat bijvoorbeeld ook toe een klant die getankt heeft een kortingsbon aan te bieden die dan op de CarwashPay kan worden verzilverd. CarwashPay is één van de ontwikkelingen binnen het Charlieconcept. Via het Charlie Dashboard kunnen onder andere wasprogramma’s en promoties bepaald worden.

Xpetro wordt ICASA Energy Software Suite Met de cloud suite Xpetro biedt ICASA Group zijn cliënteel een totaaloplossing voor het beheer van alle energievormen. Door de steeds evoluerende energiemarkt en de internationale groei van ICASA Group dekt de naam XPetro de lading niet meer. Daarom besliste de onderneming om de naam XPetro om te vormen naar ICASA Energy Software Suite, een benaming die beter weergeeft wat er wordt aangeboden.

Ontdek de vendingtrends tijdens Eu’Vend & coffeena 2019 Van donderdag 9 tot en met zaterdag 11 mei kunnen tankstationondernemers alles vernemen over de recentste evoluties op het vlak van koffie- en vendingautomaten tijdens de negende editie van Eu’Vend & coffeena, die wordt gehouden in KölnMesse te Keulen (Duitsland). Gedurende 3 dagen zullen ruim 190 exposanten uit meer dan 22 landen op een totale beursoppervlakte van 13.500 m² hun producten en diensten voorstellen. Ook op deze markt zorgt de technologische vooruitgang voor diverse uitdagingen en nieuwe ontwikkelingen. De digitalisering maakt bijvoorbeeld dat de vendingtoestellen worden uitgerust met intuïtieve touch­ screens, die op maat van elke tankstationondernemer kunnen worden ontwikkeld. Deze displays laten tevens toe om specifieke promoties te tonen of advertentievideo’s af te spelen. Ook gezichtsherkenning is een item waar de vendingfabrikanten momenteel mee bezig zich. Hierdoor zullen vendingautomaten in de toekomst op basis van de gezichtsuitdrukking het gewenste product automatisch kunnen voorstellen. Daarnaast evolueert er ook heel wat op het gebied van betaalsystemen. Zo zijn de fabrikanten volop bezig met in te spelen op de nieuwste betaalmethodes zoals mobiel of contactloos betalen. Tijdens de Eu’Vend & coffeena worden ook de Vending Stars 2019 uitgereikt. Een internationale expertenjury kiest dan de beste innovatie in 4 verschillende categorieën, namelijk ‘Technical Applications’, ‘Innovative vending machine products’, ‘Concepts’ en ‘Auxiliary devices used to operate vending machines’. Wilt u zien wat er allemaal beweegt op deze markt, bezoek dan zeker Eu’Vend & coffeena 2019. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.euvend-coffeena.com.

Pur Natur is voortaan meer dan alleen yoghurt Midden maart 2019 voegde deze Belgische zuivelspecialist een overheerlijke panna cotta toe aan zijn dessertengamma. Daarnaast werd de verpakking van de verse kazen vernieuwd. De panna cotta van Pur Natur is geïnspireerd op het befaamde

Italiaanse dessert en is bovendien 100 % biologisch. Gecombineerd met verse bessen, karamel, chocolade of frambozensaus is dit een dessert om duimen en vingers bij af te likken. Deze nieuwkomer is verkrijgbaar in een duoverpakking van 2 x 125 g. Verder worden de verse kaasjes, die beschikbaar zijn in 3 verschillende smaken, namelijk natuur, vanille en rode vruchten, nu ook aangeboden in duopacks van 2 x 150 g.

Istobal lanceerde intelligente carwashinfrastructuur Smartwash op Motortec De Spaanse carwashfabrikant Istobal stelde in primeur deze nieuwe generatie van hightech wasinstallaties voor op de vakbeurs Motortec Automechanika , die midden maart 2019 in Madrid plaatsvond. Met Smartwash wil Istobal enerzijds de winstgevendheid voor de carwashondernemer en anderzijds de beleving voor de wasklant bevorderen. Deze innovatie is 100% geconnecteerd en gebaseerd op IoT en Big Data. Op die manier stimuleren deze installaties de efficiëntie en de omzet van de carwash. Bovendien zorgen ze ervoor dat de wasklant zijn voertuig sneller en comfortabeler kan reinigen. Met deze introductie biedt Istobal een antwoord op huidige markttrends zoals de digitalisering van onze samenleving. Daar­ naast pakte Istobal ook uit met HW’INTRAWASH: dit geautomatiseerd ma­ te­ riaal laat toe om de binnenkant van koeltrailers of shipping containers grondig te reinigen en te desinfecteren.

Beursvloer Tankstation Vakbeurs 2019 is al flink gevuld De nieuwe editie van Tank­station Vakbeurs, het grootste vakevenement voor de tank­station­branche in Nederland, wordt ge­or­ganiseerd op woens­dag 6 en don­der­dag 7 november 2019. Twee dagen lang staat Expo Houten volledig in het teken van brandstof, carwash en convenience. Een groot aantal exposanten heeft inmiddels al een plek op de beursvloer uitgezocht. De vakbeurs wordt georganiseerd door de vakbladen TankPro en CarwashPro. Vorig jaar mocht de Tankstation Vakbeurs meer dan 2.500 bezoekers verwelkomen. “Dat was een absoluut record”, geeft Remco Nieuwenbroek, pro­gram­mamanager en hoofdredacteur van TankPro, aan. “De vakbeurs is afgelopen jaren uit zijn voegen gebarsten, daarom besloten we vorig jaar uit te breiden naar twee dagen. Dat bleek in de smaak te vallen. Ook tijdens komende editie is de beursvloer daarom weer twee volledige dagen geopend. Bezoekers kunnen op beide dagen kennismaken met de nieuwste producten, diensten en innovaties. Uiteraard vormt de Tankstation Vakbeurs ook de perfecte locatie om met andere professionals uit de branche te netwerken.” Naast een volle beursvloer kunnen bezoekers zich ook laten bijpraten over ontwikkelingen en trends tijdens een uitgebreid inhoudelijk programma. Op de eerste dag staat het Nationaal Tankstation Congres gepland, waarbij een groot aantal interessante sprekers ingaat op actuele thema’s en uitdagingen waar de sector voor staat. Op dag twee kan de bezoeker het CarwashForum bijwonen: hierbij laten deskundigen en prominenten hun licht schijnen op carwashgerelateerde onderwerpen. Bovendien wordt er een uitgebreid workshopprogramma samengesteld. Deze sessies staan in het teken van (alternatieve) brandstoffen, carwash en convenience. “De beursvloer begint inmiddels al lekker gevuld te raken”, weet Niels Singeling, head of business development bij ProMedia Group, de uitgeverij achter de vakbladen TankPro en CarwashPro te vertellen. “Een groot aantal exposanten bevestigde immers zijn deelname, waaronder Total, Shell, BP, TanQyou, Newco, BigBrother, Extendas, MokoBouw, Hamer, EenzetCarwash, Christ, iClean DogWash, Mesa Coatings, AXiPOINT en TSG. Uiteraard kunnen geïnteresseerde ondernemingen contact met mij opnemen om verzekerd te zijn van een mooie standplaats voor de Tankstation Vakbeurs 2019.” Meer informatie over het event leest u op www.tankstationvakbeurs.nl.

7


DE NIEUWE GENERATIE STOFZUIGSYSTEMEN VOOR UW CARWASH OF INDUSTRIE TEL: 0032 (0)89 244 529 info@ergox.com www.ergox.com

Krachtig, onderhoudsvrij en duurzaam Aantrekkelijk voor de gebruikers Hoog efficiënt en energiezuinig Op maat gemaakt MADE IN BELGIUM


INSIDE NEWS Britse TLM komt in handen van Madic group De Franse onderneming Madic group breidt haar expertise op het vlak van management- en betaalsystemen uit door de overname van de Britse firma TLM. Die laatste ontwikkelt unieke technologie en systemen die noodzakelijk zijn om een retailbusiness te runnen zoals de EPOS-oplossingen. Door deze acquisitie zet Madic haar internationale groei verder en kan het bedrijf bovendien een complete management- en betaaloplossing aanbieden. “We zijn verheugd dat we TLM in onze groep kunnen integreren. Het bedrijf is immers een dynamische en innovatieve speler op de retail- en forecourtmarkt in het Verenigd Koninkrijk. Deze overname maakt deelt uit van onze ontwikkelingsstrategie op de internationale betaalmarkt, waarbij we willen beantwoorden aan de operationele en financiële noden van onze klanten, retailers, brandstofoperatoren en onderhoudsbedrijven”, stipt Fabrice Chapelain, CEO van MADIC group aan. “Ik ben verheugd over onze deal met Madic Group. Deze verzekert de toekomst van TLM en creëert een geweldig groeiplatform. Deze acquisitie stelt ons in staat om ons productgamma, met de steun van een wereldbefaamde speler op de tankstation- en conveniencemarkt, wereldwijd te verdelen”, voegt Lee Papper, CEO van TLM, hieraan toe.

Primagaz introduceert gasflessen met biopropaan Als eerste propaangasleverancier in de Benelux lanceert Primagaz gasflessen met biopropaan voor de consumentenmarkt. In de hele Benelux kunnen consumenten vanaf nu kiezen voor milieuvriendelijk biopropaan in lichtgewicht EasyBlue-gasflessen. Biopropaan vermindert de CO₂- uitstoot tot wel 80%. Het wordt geproduceerd uit plantaardige oliën en afval- en reststoffen, zoals dierlijk restafval uit de voedings- en visindustrie. Uit deze ‘biomassa’ wordt biopropaan geproduceerd door Neste op de Maasvlakte bij Rotterdam. “Gewoon propaan is een brandstof die al een lagere CO2-uitstoot heeft dan

The green power.

bijvoorbeeld houtskool voor de barbecue, benzine of stookolie. Maar biopropaan doet het nog veel beter en kan de CO2-uitstoot tot 80% verminderen.” zegt Eelco de Graaf, CEO van Primagaz Benelux. “12 maanden geleden introduceerden we al biopropaan voor de recreatiesector en industrie. De introductie van een gasfles met biopropaan voor de consumentenmarkt is de voor de hand liggende stap richting het verduurzamen van ons productaanbod. Het past bij onze maatschappelijke betrokkenheid en onze doelen om de CO₂-emissies aanzienlijk terug te dringen. Primagaz levert écht biopropaan. Het is dus geen CO₂-gecompenseerd propaan, zoals bij andere energieleveranciers in Nederland en België. Hierbij wordt er voor de geleverde fossiele energie een groencertificaat gekocht. Zo’n certificaat staat voor een investering in een project dat eenzelfde hoeveelheid CO₂-uitstoot vermindert, ergens anders in de wereld .” Vanaf dit voorjaar is biopropaan verkrijgbaar bij Primagaz-verdelers in de lichtgewicht Primagaz EasyBlue-gasflessen. Er zijn meer dan 2.000 verkooppunten in de Benelux bij onder andere tuincentra, bouwmarkten, doe-hetzelvers, kampeerwinkels en brandstofhandelaren.

Dover Fueling Solutions en EG Group sluiten deal Dover Fueling Solutions, een onderdeel van Dover Corporation en gespecialiseerd in geavanceerde brandstofverdeelsystemen, elektronische betaalsystemen, automatische tankpeilsystemen en wetstock management, kondigde aan dat het een vijfjarig contract afsloot met EG Group, dat in het Verenigd Koninkrijk opereert onder de naam Euro Garages. Door dit akkoord zal DFS hun ClearViewTM- en Fairbanks-wetstockmanagementdiensten leveren aan tankstationsites binnen het wereldwijde EG Group-netwerk. Die tankstations zullen hierdoor gebruik kunnen maken van de identificatiesystemen voor brandstofverlies en krijgen eveneens toegang tot het online Fairbanks Station Manager-webportaal, dat hun een beter inzicht biedt in hun voorraadniveau, de activiteit aan de pomp en de alarmsignalen.

Kracht en snelheid gebundeld!

DiBO PROJECTS BVBA Hoge Mauw 250, B-2370 Arendonk T +32 (0) 14 67 22 51 sales.projects@dibo.com

DiBO PROJECTS B.V. Industrieweg 7, 4181 CA Waardenburg T +31 (0) 418 65 21 44 sales.projects@dibo.com

www.dibo.com 9


INSIDE NEWS Banking of Things: automatisch betalen met een kentekenplaat Avutec, een Nederlandse fabrikant van Automatic Number Plate Recognitioncamera’s heeft betaalmogelijkheden aan hun ANPR-camera toegevoegd. Door dit IoT-apparaat te transformeren in een Banking of Things-apparaat, creëerden zij de eerste camera ter wereld die zelfstandige betalingen op basis van kentekens uit kan voeren. Door alledaagse activiteiten te vereenvoudigen, worden IoT-apparaten langzaam maar zeker steeds vanzelfsprekender in ons dagelijkse leven. Banking of Things tilt deze vooruitgang naar een hoger niveau, door IoT apparaten in staat te stellen om zelfstandig betalingen te verrichten. Doordat PSD2 recent richtlijnen bepaalde om de ontwikkeling van innovatieve betaalmethodes te stimuleren, staat de deur voor nieuwe betaalmethodes wijd open. Gatekeeper, Avutec’s ANPR-camera, kan verschillende acties op basis van kentekens uitvoeren. Naast het communiceren met access control systemen, FTP-servers en videomanagementsystemen kan de camera nu ook financiële transacties initiëren.

de ‘PayByPlate’-technologie uitrollen naar toepassingsgebieden zoals tolheffing, parkeren, autowassen, drive-thru restaurants en benzinestations. Als het van Avutec afhangt, zijn contanten of pinpassen overbodig zolang er een kenteken aanwezig is.

IJsboerke presenteert Fruit-tella-ijsje IJsboerke telt al licentiesamenwerkingen met bekende Belgische merken zoals Jules Destrooper, Jacques Chocolade, Leonidas en Studio 100. Daar komt er nu nog een licentiepartner bij: IJsboerke gaat immers in zee met Fruit-tella, het bekende snoepjesmerk van Perfetti Van Melle en stelt een nieuw impulsijs voor, dat is geïnspireerd op de bekende Fruit-tellasnoepjes. IJsboerke is erin geslaagd om een heerlijk fruitijsje te maken met de karakteristieke smaak van Fruittella in een speels formaat. Hierbij wordt heerlijk aardbeimelkijs omhuld met een lekker laagje aardbeivruchtenijs en helemaal betoverd door de karakteristieke Fruit-tella aardbeismaak. Deze nieuwigheid bevat immers bovendien weinig suiker en minder calorieën dan de meeste ijsjes.

Leeft u de nieuwe LPG-regels na?

Door de veilige betalingssoftware van fintech-startup FINN in de Gatekeeper te integreren, is de camera in staat om automatische betalingen namens de eigenaar van de auto te maken. Proof-of-conceptbetalingen werden op de parkeerplaats van Avutec uitgevoerd. Hierbij werden bij deelnemende werknemers de kosten voor parkeertijd automatisch afgeschreven. Dit jaar zal Avutec

Als gevolg van de Vlarem II-wetgeving gelden er sinds 1 januari 2019 nieuwe regels voor alle LGP-installaties. Alle LPG-installaties dienden vanaf begin dit jaar onder andere te voldoen aan de minimale technische eisen zoals opgenomen in bijlage 5.16.6.2 van Vlarem II en de risicoafstandsregels zoals opgenomen in artikel 5.16.4.4.11 van Vlarem II. Concreet houdt dit in dat heel wat stations hun LPG-tank moesten verplaatsen of zelfs afbreken om aan deze nieuwe regelgeving te beantwoorden. De betreffende overheidsdiensten voeren in de verschillende landsgedeelte controles uit. Mocht uw LGP-installatie toch nog niet in orde zijn, aarzel dan niet en maak deze conform de regelgeving.

GRATIS GROTE DISPLAY BIJ AANKOOP VAN

NU MET * GRATIS DISPLAY! OP=OP

60 ZONNEBRILLEN

GRATIS KLEINE DISPLAY BIJ AANKOOP VAN

40 ZONNEBRILLEN

Plaats uw bestelling via Newco Europe of Conway. Actie geldig t/m 31 mei 2019. *

Wordt na 31 mei verrekend als creditnota.

Newco Europe T: +31 (0)40 402 43 00 E: customersupport@newco-europe.com www.newco-europe.be

10


BEURZEN

De consument wil snacken, maar dan op een gezonde manier NIEUWIGHEDEN GESPOT OP DE VOORJAARSHUISBEURS VAN CONWAY Midden maart 2019 vond in Brussels Xpo de voorjaarseditie van de huisbeurs van Conway plaats. Het event vormt het ideale platform voor de tankstationondernemer om de laatste nieuwigheden om het vlak van snacking, confiserie en dranken te ontdekken. Uit ons bezoek kunnen we concluderen dat de fabrikanten en leveranciers nog meer gaan inzetten op het aspect gezondheid. Verder viel het ons op dat vegan producten aan een opmars bezig zijn. Hieronder alvast een selectie van de innovaties die we op de beursvloer konden spotten. ALKEN-MAES Deze bierproducent introduceerde onlangs Maes Radler Mojito 0.0%: een verfrissende mix van 0.0%bier, limoen en munt. Deze nieuwkomer is leverbaar in verpakkingen van 6 blikken van 33 cl. Daarnaast stond Maes 0.0% in de kijker. Kenmerkend voor dit 100% alcoholvrij bier is zijn verfrissende smaak, die perfect in balans is dankzij de fruitige aroma’s en lichte tonen van mout. Bovendien zit het bier met zijn 20kcal/100ml laag in calorieën. Een laatste nieuwigheid was Desperados Sangre, een verfrissend bier dat gebaseerd is op de Spaanse sangria. Het bier combineert de intensiteit van het tequila-aroma met de delicatesse van druiven- en kruidentoetsen. ALPRO Met Alpro Caffè brengt Alpro nu een plantaardige revolutie in het coffee-to-gosegment. Hierbij worden 100% Arabica-koffiebonen uit 3 specifieke teeltgebieden gecombineerd met plantaardige drinks. Elke beker bevat 47 mg cafeïne per beker, is vetarm en bevat 35% minder suiker. Er zijn 3 varianten ijskoffie beschikbaar: een delicate Peruaanse koffie met kokosnootdrink, een aromatische Braziliaanse koffie met amandeldrink en fruitige Ethiopische koffie met sojadrink en karamel. ASTRA SWEETS De focus lag hier onder meer op enkele nieuwe gomproducten zoals de ice cones, de spiders en de tongue painters. Verder vernamen we dat het aanbod onlangs werd uitgebreid met een gamma gelatinevrije snoepjes. Tot slot introduceerde deze snoepjesfabrikant onder het merk Frisia nog Mega Bbq marsmallows met cream vanilla. Deze zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 300 gram. BARBARICH Deze Waalse onderneming is gespecialiseerd in de import van internationale dranken-, snack- en snoepgoedmerken. Tijdens de Conway-huisbeurs stond in de eerste plaats het Britse chipsmerk Burts in de kijker. Deze hoogwaardige, 100% natuurlijke chips worden aangeboden in opvallende, niet-alledaagse smaken. Of wat dacht je van Sea Salt & Malt Vinegar, Devon Roast Beef, Guinness Rich Chili of Jim Bean Bourbon Whisky. Verder stelde deze standhouder het Franse chipsmerk Brets voor. Ook hier troffen we bijzondere varianten zoals Gouda komijn, Gegrild spek of Uienconfijt met balsamicoazijn aan.

BIC

Deze fabrikant van aanstekers bracht diverse nieuwe modellen uit onder The Rolling Stones-licentie. Om deze op het verkooppunt in de kijker te plaatsen, werd er een speciale display ontwikkeld.

BREUGHEL MEAT PRODUCTS Hier noteerden we dat de lijn Pick-Nick in een nieuw jasje werd gestopt. Zo werd de naam veranderd naar Frankfurter. Tevens werd de smaak en de verpakking aangepast. Tot slot vernamen we dat Breughel Meat Products sinds kort over een nieuw bedrijfslogo beschikt. CANDYVILLE Een opvallende introductie was Pur Fruit. Deze snoepjes zijn 100% natuurlijk en vervaardigd op basis van fruitconcentraat. Ze bevatten geen toegevoegde suikers, gelatine, additieven, noch artificiële kleurstoffen. De klant kan kiezen tussen 3 soorten: appel, appel-peer en appel-aardbei. Daarnaast stelde deze exposant een gamma biologisch vegan snoep voor. Het betreft 3 soorten gommen (zure frietjes, cola en beertjes) die zonder gelatine zijn geproduceerd. Tot slot stonden de referenties van Fini, de grootste snoepfabrikant van Spanje, in de kijker. Deze worden door Candyville verdeeld. COCA-COLA BELGIUM Aan innovaties geen gebrek op deze stand. We proefden onder meer twee nieuwe varianten van Fuze Tea, namelijk Green Tea Lime Mint en Black Tea Lemon Lemongrass. Zo zal Fuze Tea, dat ice tea met kruiden en fruit combineert, nu in totaal in 5 verschillende smaken beschikbaar zijn. De verpakkingen van dit merk zijn trouwens recycleerbaar. Verder presenteerde men de nieuwe Chaudfontaine Fusion MandarijnKamille, verkrijgbaar in een PET-fles van 500 ml. Tot slot ontdekten we ook in het Aquarius-gamma een nieuwe referentie: Aquarius Isotonic Blue Ice, een isotone sportdrank. CROUSTICO Deze exposant liet de tankstationuitbater niet alleen kennismaken met zijn uitgebreid bake-offassortiment, maar gaf tevens aan ook op servicevlak een duidelijke meerwaarde te kunnen aanreiken: zo wordt het aanbod afgestemd op de specifieke noden van het desbetreffende winkelpunt, wordt de petrolshop aangekleed met sfeervolle POS-materialen, wordt er coaching en follow-up aangeboden en noem maar op. CSM BAKERY SOLUTIONS Molco stelde de Milka Cookie voor. Deze kwalitatieve koekjes vallen op door hun artisanale look en bevatten zichtbare stukjes Milkachocolade. Bovendien blinken ze uit qua gebruiksgemak: ze hoeven immers enkel ontdooid te worden. We kregen verder te horen dat de Oreo-muffins en -donuts voortaan in de vestiging van CSM in Aartselaar worden geproduceerd.

D-DRINKS Nocco is een functionele koolzuurhoudende drank die verrijkt is met aminozuren en vitamines. Deze bevat geen toegevoegde suikers, heeft een laag caloriegehalte en is glutenvrij. Er zijn 3 smaken op de markt: appel, ananas en perzik. Een andere noviteit is Dash, een Brits suikervrij, bruisend bronwater dat geïnfuseerd is met groenten en fruit. Er is keuze tussen de varianten komkommer, framboos en lemon. Captain Kombucha vormt dan weer een perfect alternatief voor suikerrijke frisdranken. Deze natuurlijke drank, leverbaar in flessen van 400 ml, is vervaardig op basis van thee. Ze is vrij van lactose en gluten. Het aanbod bestaat uit 5 smaken. Een laatste nieuwkomer waren de organische juice shots van little miracles, die beschikbaar zijn in de varianten: gember-açai, lemon en granaatappel-chili. DANONE WATERS Een eerste innovatie die we te zien kregen, was Volvic Infusion Bio. Het betreft geïnfuseerd mineraalwater. Er worden twee varianten aangeboden: Hibiscus (met ook lychee en passievrucht) en Rooibos (met ook mango en passievrucht). Het is verkrijgbaar in PET-flessen van 37 cl. Verder konden we proeven van Volvic Essentiel Bio. Dit natuurlijk mineraalwater is volledig biologisch, bevat geen suiker, noch additieven. Er zijn twee smaken leverbaar in PET-flessen van 0,75 liter: enerzijds is er munt, komkommer en basilicum, anderzijds citroen, pompelmoes en rozemarijn. DE JAEGHER TOBACCO De aandacht ging hier onder meer uit naar het gamma e-liquids van het merk Xeo. Een handige toonbankdisplays helpt om het ruime aanbod in de kijker te plaatsen. DE NOTEKRAKER Onder het merk Pernoix zijn gesealde bekers noten en gedroogd fruit leverbaar. Deze zijn hersluitbaar, waardoor ze makkelijk onderweg kunnen worden mee­ genomen. De gram­ mages variëren van 70 tot 190 gram. Deze referenties hebben een houdbaarheid van 8 à 10 maanden. Daarnaast presenteerde deze exposant ook artisanale pesto. Deze bevat geen additieven en is na opening tot anderhalve maand houdbaar in de koeling. DELDICHE Onder de noemer ‘Medline’ wordt een breed assortiment van populaire dips, pesto’s, spreads, tapenades en dergelijke aangeboden. Deze zijn ideaal om belegde broodjes, wraps, panini’s… een persoonlijke touch te bezorgen.

11


DÉLIFRANCE Bij deze exposant vernamen we de introductie van een nieuw gamma voorverpakte viennoiserie, dat specifiek bedoeld is voor verkooppunten die geen afbakmogelijkheden hebben. Deze producten hoeven immers slechts 1 uur op voorhand te worden ontdooid en hebben een houdbaarheid van 2 à 3 dagen. Er is keuze tussen croissants, pecan- en chocoladebroodjes.

KRUSLI Een derde van ons voedsel wordt weggegooid of gaat verloren. Het is dan ook de missie van deze onderneming om voedselverspilling tegen te gaan. Dit doet zij door reststromen om te zetten in lekkere ontbijtjes die bovendien een laag suikergehalte hebben. Zo worden er 4 smaken muesli (waarvan er 3 vegan zijn) aangeboden in zakken of cupjes. Er is keuze tussen gember-biet, appel-walnoot, zoete aardappel-kokos en banaan-pindakaas.

ENERHELL Deze producent van energiedranken pakte onder meer uit met deze opvallende display waar de bekende filmacteur Bruce Willis op prijkt.

LA LORRAINE BAKERY GROUP Panesco pakte uit met de nieuwe ‘Treat Your Coffee-on-the godisplay, die de consument toelaat om lekkernijen voor onderweg mee te nemen. Plaats deze op een prominente plaats in uw petrolshop en terwijl de klant aanschuift, zullen deze heerlijke producten ongetwijfeld in het oog springen. Het concept valt op door zijn gebruiksgemak: gewoon ’s morgens mini-muffins, mini-donuts, mini-beignets, mini-wafeltjes, macarons en dergelijke ontdooien en/of kort afbakken, vervolgens zakjes vullen en die tot slot in de display plaatsen.

FERRERO

Sinds april is Kinder Maxi T2 op de markt. Iedere verpakking omvat 2 stuks. Verder werden er onder Nutella mini-potjes van 25 gram chocopasta voorgesteld. FRIESLAND CAMPINA De stand van deze exposant stond onder meer in het teken van het feit dat Cécémel dit jaar zijn 70ste verjaardag viert.

IZICO SNACKS Consumenten gaan steeds bewuster met hun voeding om. Een gevolg hiervan is dat heel wat mensen minder vlees gaan consumeren. Om op die trend in te spelen, lanceerde Beckers recent een complete lijn met vegetarische ovensnacks. Deze worden vermarkt onder de naam Beckers Veggie. Het assortiment omvat onder meer een kroket, bitterballen, nuggets en een snackmix. Alle referenties zijn 100% vegetarisch en plantaardig en zijn bereid op basis van soja en granen. Ze beschikken wel over dezelfde bite, het krokante laagje en de lekkere vulling met kruiden als de traditionele snacks van Beckers.

LOTUS BAKERIES Hier kregen we de nieuwe speculoos met melkchocolade te zien. Deze wordt aangeboden in een verpakking van 6 x 2 stuks. Deze zijn ideaal om onthe-go mee te nemen. Daarnaast kon de bezoeker kennismaken met de graanrepen van de merken Nakd en Trek. LUDWIG SCHOKOLADE Deze exposant plaatste het chocolademerk Schogetten in de kijker. Opvallend: de referenties omvatten geen tabletten, maar losse stukken. Een nieuwkomer binnen het gamma is de smaak Dark Chocolate met kokos en hazelnoot. Verder vernamen we dat er een nieuwe referentie werd gelanceerd binnen het Fritt-snoepgamma: Minis. Deze is beschikbaar in 3 smaken, namelijk goji&granaatappel, acerola&mango en lychee&aardbei.

JET IMPORT Een eerste blikvanger was de Red Bull White Edition. Typerend voor deze energiedrank is de smaak van kokos en blauwe bes. Deze wordt aangeboden in blikjes van 250 ml. Wie zonder schuldgevoel wil snacken, kan hiervoor terecht bij het Fulfil-gamma. Deze vitamine- en proteïnebar bevat minder dan 3 gram suiker per 100 gram. Er is keuze tussen 7 verschillende varianten. Verder kon men kennismaken met het Vit-Hitgamma. Deze drankjes zijn vervaardigd op basis van vitamines, sap, water en thee. Elke referentie heeft een verschillende functionaliteit. Tot slot pakte deze exposant uit met Propercorn, een volledig natuurlijke popcorn beschikbaar in 4 smaken, en de snacks van ‘ape’ die bereid zijn op basis van gepofte rijst en kokosolie.

MARS In een tijd waar de consument zichzelf graag iets gunt en tegelijkertijd aan een hoog tempo leeft, introduceert Mars BE-KIND™. Dit nieuwe alternatieve tussendoortje komt met lekkere en verrassende recepten vol kwalitatieve ingrediënten die in hun geheel zichtbaar zijn. Tegelijk wil BE-KIND™ inspireren tot meer vriendelijkheid in een steeds jachtiger wordende maatschappij. Het BE-KIND™ assortiment bestaat uit lekkere, voedzame repen, die rijk zijn aan noten. Verder zijn ze vrij van gluten, toegevoegde suikers, bewaarmiddelen en kunstmatige smaakstoffen. Er is keuze tussen 6 smaken: dark chocolate nuts & sea salt, almond & coconut, honey roasted nuts & sea salt, caramel almond & sea salt, peanut butter dark chocolate en maple glazed pecan & sea salt.

KELLOGG’S/PRINGLES Pringles Rice Fusion was een eerste innovatie die we opmerkten. Deze chips zijn vervaardigd op basis van rijst en vallen op door hun op de Aziatische keuken geïnspireerd smakenpalet. Ten opzichte van de traditionele Pringles-chips beschikken ze over een lichtere structuur en een lager zoutgehalte. Er worden 3 varianten aangeboden: Malaysian Red Curry, Indian Tandoori Chicken Masala en Japanese Bbq Teriyaki. Eveneens nieuw was de graanreep Kellogg’s Extra, die geroosterde amandelen en chocolade bevat.

MONDELEZ De nieuwe suikervrije Stimorol Candy Sensations is verkrijgbaar in 3 smaken: lime-strawberry, watermelon-citrus en peppermint-citrus. Verder pakte deze exposant uit met Oreo Golden: het betreft in feite een klassieke Oreo, maar dan met een wit koekje. De bezoeker kon tevens de nieuwe graanrepen van LU Grany ontdekken. Deze worden verkocht in een doos van 6 stuks. Het gamma omvat 2 smaken: appel en hazelnoot. Tot slot introduceerde het chocolademerk Côte d’Or Bio Noir-mignonettes. Deze zijn beschikbaar in 2 variëteiten: 70% en Pointe de Sel.

12

MONSTER ENERGY In eerste instantie stelde men de Monster Mango Loco voor. Deze energiedrank wordt aangeboden in een blik van 500 ml. Deze nieuwe referentie staat in het teken van de ‘Dia de Los Muertos’: op de avond van 31 oktober komen vrienden en familie in Zuid-Amerika immers samen om de doden te vieren. Goudsbloemen, mystiek en herinneringen in combinatie met eten en drinken verleiden de overledenen om zich bij het feest te vervoegen. Mango Loco is een hemelse mix van de meest exotische sappen, die zelfs de meest koppige geest aantrekt. Daarnaast boort Monster Energy een nieuw segment aan en presenteert het Monster Espresso. Hiervoor trok men speciaal naar Italië om te leren van de beste barista’s en zo de Espresso Monster te ontwikkelen. Deze innovatie heeft een triple shot: een driedubbele espresso, ijskoude melk en de Monster’s Espresso Energy Blend. Monster Espresso is verkrijgbaar in twee smaken Cream en Vanille. MORA Blikvanger was hier de Crispy Chick’n Strips. Deze innovatie is vervaardigd met 100% lekker malse en sappige kipfilet, omhuld door een extra krokant korstje. De Crispy Chick’n Strips bevatten geen toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen en dragen het ‘Beter Welzijn’-label. Dit label toont aan dat het vlees in deze producten afkomstig is van dieren die onder betere omstandigheden hebben geleefd dan de voorgeschreven Europese wetgeving. De Crispy Chick’n Strips kunnen per 3 stuks als snack worden aangeboden en kunnen zowel in de oven als de friteuse bereid worden. NESTLÉ Begin 2019 bracht Nestlé een nieuw tussendoortje op de markt: Yes!. Het merk biedt de consument naar eigen zeggen onverwachte smaakcombinaties aan. Verder zijn deze repen rijk aan vezels en proteïnen. Er is keuze tussen 3 notenrepen (pure chocolade, zeezout en amandel; cranberry en pure chocolade en koffie, kersen en pure chocolade) en 1 groenten- en fruitreep (rode biet en appel). NOBLE De focus lag hier op de Silver Line-reeks kaaskoekjes die wor­den aangeboden in 4 smaken: Delicious Gouda, Gouda met peper, Gouda met pesto en Gouda met paprika. Daarnaast is er ook een mixbox verkrijgbaar. ORANGE Deze exposant liet ondermeer zien wat ze voor verkooppunten uit het outof-homekanaal kun­­nen be­te­ kenen op het vlak van her­laad­ kaarten. ORANGINA-SCHWEPPES Het gamma geïnfuseerde ijsthee MayTea werd onlangs uitgebreid met twee nieuwe referenties, namelijk groene thee/citroen en zwarte thee/braam- en bosbes. PERFETTI VAN MELLE Een eerste innovatie waren de snoepjes Mentos Chewy & Fresh, die voor een fris mondgevoel zorgen. Ze worden aangeboden in een handige pot, die 90 stuks bevat. Er zijn twee varianten op de markt: peppermint en eucalyptus menthol. Daarnaast introduceerde men de limited edition ‘Mentos Spice It Up’, waarbij fruit en exotische specerijen worden gecombineerd. Tevens kregen we de nieuwe Mentos Gum Pure Fresh Frost te zien. Deze gevulde kauwgom met groene thee-extract biedt de consument


BEURZEN een extreem frisse smaaksensatie. Deze zijn verkrijgbaar in twee smaken (Strong Peppermint en Euca Menthol) in potten van 30 stuks. Een andere nieuwkomer was het valuepack van Frisk dat 150 stuks bevat en aangeboden wordt in twee soorten: Clean Breath en Peppermint. Tot slot noteerden we nog de lancering van een Look-o-Look veganreferentie en Fruitella Mini met yoghurtsmaak, die 30 % minder suiker dan gewoonlijk bevat. PERVASCO Deze fabrikant van de bekende Napoleon-snoepjes lanceert nu een mixverpakking van de referentie Napoleon Brutal. Een verpakking van 135 gram bevat de smaken appel, aardbei, lemon en cola. ROGER & ROGER Stars Sweetly Roasted was een eerste nieuwigheid in het Crokyassortiment. Deze stervormige chips worden aangeboden in een verpakking van 80 gram en richten zich in hoofdzaak op kinderen. Een andere innovatie was het licentieproduct Croky Nachtwacht. Deze flinterdunne chips zien er uit als spookjes en vleermuizen en zijn beschikbaar in zakken van 80 gram. Tot slot vernamen we nog dat de Croky Ribble chips peper&zout nu ook verkocht worden in een verpakking van 100 gram. SIGNATURE FOODS Begin april lanceerde Hamal 5 nieuwe smaakmakers waarmee u uw huisbereide belegde broodjes, warme snacks of maaltijdsalades een extra touch kunt bezorgen. Deze koelverse sauzen zijn gemaakt met verse, natuurlijke ingrediënten. Ze worden gepresenteerd in een handige topdown knijpfles van 0,5 liter met een transparante versuitstraling. De silicone valve zorgt voor een perfecte, propere dosering. De flessen worden geleverd met een peel-off

etiket. Het aanbod omvat tartaarsaus maison, mild curry, smokey bbq, hot chili en sweet onion. Verder pakt Hamal uit met een vegetarische bolognaisesaus, die vervaardigd is met tarwevezels en boordevol groenten zit. Deze is leverbaar in een verpakking van 1,4 kg. SPADEL Een opvallende introductie was Spa Reine Subtile, een gearomatiseerd plat water zonder suikers en calorieën. Dit assortiment telt momenteel 3 soorten: limejasmine, raspberry-apple en orange-cardamon. Verder noteerden we dat in de lijn Spa Touch of de variant blackcurrant onlangs vervangen werd door de smaak watermelon-kiwi. Bij Spa Duo verdween de variëteit Appel Dalandan, in de plaats kwam de referentie Spa Duo PeachApple. Dit gamma werd trouwens uitgebreid met de nieuwe smaak Lemon-Cucumber. SWEET-SWITCH Deze exposant is gespecialiseerd in suikervrije producten. Op de Conway-huisbeurs stelde de onderneming heel wat suikervrij snoepgoed voor. Dit laat u toe om in te spelen op de vraag naar lekkere én gezonde snoepjes. Het aanbod omvat ook diverse veganreferenties. THE BREAD OFFICE Onder het motto ‘Busy baking the best’ voert dit Nederlandse merk uitgebreid gebreid gamma voorverpakte belegde broodjes, sandwiches, wraps en dergelijke meer. Het aanbod omvat ook een lijn seizoensandwiches, waarbij voor elk seizoen een aparte variant wordt aangeboden.

TREYEUS Onder het merk Sunvita werden in eerste instantie de nieuwe fruitrepen Superfruits in de kijker geplaatst. Deze zijn rijk aan vezels en bevatten geen toegevoegde suikers of toegevoegde smaak-, kleurof bewaarstoffen. Er is keuze uit 3 referenties: gojibes en framboos, chia en tropisch fruit en tot slot matcha en lemon. Ze worden aangeboden in verpakkingen van 30 gram. Daarnaast presenteerde men Fruits & Nuts. Bij deze vezelrijke vegan repen worden amandel- en cashewnoten gecombineerd met fruit. Er is keuze tussen 3 variëteiten: veenbessen, aardbei en noten, ananas en zwarte bessen. UNILEVER Bij het merk Ben&Jerry’s werd het nieuwe Moo-Phoria ijs voorgesteld. Het bevat 50 % minder vet dan vergelijkbaar schepijs. Het product bevat geen kunstmatige suikervervangers en werd bereid met fairtrade vanille en suiker. Het aanbod omvat 3 smaken: Chocolate Cookie Dough, Salted Caramel Brownie en Chocolate Cookies & Cream. Daarnaast noteerden we dat Ola en Kinder Bueno de handen in elkaar sloegen. Dit leidde tot de creatie van 3 ijsjes, met name de Kinder Ice Cream Stick (bereid met verse melk en omhuld met melkchocolade), de Kinder Ice Cream Bar en de Kinder Ice Cream Cone (beiden gemaakt met hazelnootijs en een kern van chocoladesaus). Ook nieuw bij Ola is het waterijsje Calippo Lipton Beach. Bij de dranken kreeg het merk Pure Leaf een grondige make-over. Zo wordt deze ijsthee voortaan aangeboden in een nieuwe verpakking. Bovendien werd het formaat van 50 cl naar 33 cl gereduceerd. Het gamma Lipton Ice Tea werd uitgebreid met twee nieuwe smaken: granaatappel-gember en watermeloen-munt. Tot slot kon de bezoeker Yula ontdekken. Het betreft een nieuwe energiedrank uit het Amazonewoud op basis van groene thee, groene maté en guarana. Het aanbod omvat 3 varianten: açaiberry-spice, lemon-ginger en apple-ginseng.

NIEUW

ALPRO CAFFÈ Plantaardige ijskoffie

100% Arabica koffiebonen

3 uniek e blend s

+

Alpro plantaardige drinks 35% minder suiker dan de marktreferentie

VETARM

Gesch ikt voor vega ns en veget ariër s

www.alpro.com

asb19019_CAFFÈ_advertentie_service_station_magazine_190x135mm_NL.indd 1

13

25-04-19 10:43


BEURZEN

Autopromotec 2019 presenteert nieuwe beursindeling HAL 25 STAAT IN HET TEKEN VAN CARWASH- EN TANKSTATIONUITRUSTING

V

an woensdag 22 tot en met zondag 26 mei 2019 zijn alle ondernemers die actief zijn op de automotive aftersalesmarkt welkom op Autopromotec 2019 in het Italiaanse Bologna. Ze kunnen er op zoek gaan naar de nieuwste evoluties in de branche en er ontdekken in welke richting de toekomstige mobiliteit zal evolueren. Ook diverse ondernemingen die actief zijn in de carwash- en tankstationsector presenteren op Autopromotec 2019 hun recentste innovaties en ontwikkelingen. Traditiegetrouw pakte de organisator Promotec uit met een grote internationale promotiecampagne om de professionals op de automotive aftersalesmarkt te overtuigen van het belang van deze internationale vakbeurs. De verwachting is dan ook dat er dit jaar opnieuw meer dan 120 delegaties met aankopers uit 35 verschillende landen, waaronder de VS, China, Japan, Zuid-Korea, Australië, Mexico, Maleisië en Saudi-Arabië, naar Bologna zullen afzakken. De vorige editie van Autopromotec in 2017 brak alvast alle records. Toen werd de beursvloer bevolkt door ruim 1.600 exposanten en bezochten meer dan 113.600 professionals (waarvan er circa 23.000 van buiten Italië kwamen) deze vakbeurs. Het is alvast de bedoeling van de organisator om deze cijfers tijdens de komende editie te evenaren of zelfs te overtreffen.

Nieuw beursplan Voor de komende editie van Autopromotec besloot de organisatie de indeling van de beurs aan te passen. De beschikbare beursruimte wordt nu nog beter ingedeeld met zones die specifiek bestemd zijn voor bepaalde productsegmenten waardoor de bezoeker, wanneer hij de routing volgt die afgestemd is op zijn professionele interesse, nog beter doorheen het totale beursaanbod kan navigeren. Het vernieuwde beursplan beslaat in totaal 162.000 m², een uitbreiding van goed 4.000 m² ten opzichte van de editie in 2017. Tijdens Autopromotec 2019 zal de bezoeker zich dus opnieuw een duidelijk beeld kunnen vormen van de recentste innovaties en de nieuwste ontwikkelingen op de automotive aftersalesmarkt: van technologie voor het onderhoud of het herstellen van de wagen over de noden op het vlak van de toekomstige mobiliteit tot de laatste carwashtrends, het komt allemaal aan bod. “BolognaFiere leverde heel wat inspanningen om hun beurscomplex te renoveren en uit te breiden. Dat liet ons toe om ons beursplan verder aan te passen in functie van de behoeften van onze exposanten en bezoekers. De voornaamste wijzigingen die we doorvoerden, hebben betrekking op de hallen 28, 29 en 30. In de gloednieuwe hal 28 en een deel van hal 29 brachten we de producenten en leveranciers van smeermiddelen onder. Deze sector zal dit jaar dan ook nadrukkelijker aanwezig zijn in vergelijking met de voorbije edities. Ook

14

op het vlak van carrosserieherstelling noteerden we een toegenomen interesse. Exposanten uit deze sector zullen zoals in 2017 terug te vinden zijn in hal 26, maar daarnaast nemen zij ook een stuk van hal 29 in. In hal 29 wijden we tot slot ook een zone aan B2B-meetingen met buitenlandse aankopers. Tijdens de vorige editie gebeurde dit nog in het Service Centre. Hal 30 zal volledig in het teken staan van materiaal voor diagnostiek, wat maakt dat de beursoppervlakte voor dit segment verdubbeld is ten opzichte van 2017. Verder vinden de productgroepen ‘bandendienstverlening’, ‘voertuigliften’ en ‘werkplaatsuitrusting’ voortaan onderdak in de hallen 14, 19 en een deel van hal 22. Het buitengedeelte tussen hal 14 en hal 19 wordt aangewend als demonstratiezone. De producenten en dealers van banden, wielen en velgen zijn tijdens deze editie gehuisvest in de hallen 15, 20 en 22. In de hallen 16, 18 en 21 ligt de nadruk op componenten, reserve-onderdelen en dienstverlening. Bezoekers die meer willen vernemen over de nieuwigheden op het gebied van gereedschap, compressoren en multifunctioneel materiaal, zullen hun gading vinden in hal 36. Tot slot is er nog hal 25 waar alles draait omtrent carwash, car care en tankstationuitrusting”, schetst Renzo Servadei, CEO van Autopromotec.

Autopromotec Motorsport Er is altijd al een nauwe band geweest tussen de vakbeurs en de autosport. Heel wat standhouders op Autopromotec spelen tevens een vooraanstaande rol in de motorsport, waar ze doorheen de verschillende disciplines hoogwaardige componenten, instrumenten, materiaal en diensten leveren. Dit jaar besliste de organisatie om die sterke link duidelijk in de kijker te zetten door middel van het initiatief ‘Autopromotec Motorsport’, dat gesponsord wordt door ACI Sport en de Motorsport-sectie van ANFIA (Associazione Nazionale Filiera Industria Automobilistica). Hierbij kunnen de bezoekers een specifieke routing volgen doorheen de diverse hallen, waarbij zij onderweg kennis kunnen maken met producten die dezelfde technologie bevatten die ook in autoraces wordt gebruikt. Alle standhouders zullen herkenbaar zijn door een specifiek symbool, namelijk de zwart-wit geblokte vlag, die in de motorsport veelvuldig wordt gebruikt. Daarnaast wordt er ook een speciale gids uitgebracht met daarin alle exposanten die in de motorsport actief zijn. In hal 31 Bis is er bovendien een Autopromotec Motorsport-stand, die volledig in het teken van autoraces zal staan.

AutopromotecEDU Ook tijdens de komende editie van Autopromotec voorziet de organisatie een uitgebreid randprogramma onder de noemer AutopromotecEDU. Dit platform biedt de mogelijkheid om dieper in te gaan op actuele topics op de automotive aftersalesmarkt. Eén van de blikvangers hierbij is de International Aftermarkt


BEURZEN Meeting of kortweg IAM. Het thema van IAM, die van start gaat op de tweede beursdag, luidt dit jaar ‘Hoe zullen autoherstellingen evolueren in de mobiliteit van de toekomst?’. Experts zullen er een beeld schetsen van hoe nieuwe ontwikkelingen zoals zelfrijdende auto’s, geconnecteerde wagens, elektrische voertuigen en deelauto’s de markt grondig zullen veranderen. Deze innovaties brengen heel wat uitdagingen met zich mee, maar bieden tevens heel wat opportuniteiten voor ondernemers die weten hoe ze die moeten benutten. Onder meer het wereldbefaamde consultingbureau Mc Kinsey & Company zal

Carwash systemen

Projectontwikkeling & service

de deelnemers diverse scenario’s op het vlak van al deze evoluties voorstellen. Daarnaast belichten federaties van autoproducenten zoals ACEA en UNRAE welke invloed deze nieuwe vormen van mobiliteit op de aftersalesmarkt zullen hebben. Ook Lease Europe, de Europese federatie van autoverhuur en -leasebedrijven, zal zijn toekomstvisie voorstellen en aangeven welke diensten autoherstellers vast en zeker moeten aanbieden in de toekomst.

Autopromotec 2019 in het kort Datum: Van woensdag 22 tot en met zondag 26 mei 2019. Locatie: BolognaFiere, Bologna (Italië). Openingsuren: Van 9 tot 18 uur. Op zondag tot 16 uur. Toegang: Enkel voor professionals. Gratis inkom mits voorregistratie via de website. Meer info: Surf naar www.autopromotec.it

Tel.: +32 (0)3/860.00.10 | sales@dicobeflux.eu | service@dicobeflux.eu WWW.DICOBEFLUX.EU

15


ALL-IN-ONE PARTNER TANKSTATIONS EN SELF-CARWASHES Totaalinrichting tankstations Projectbegeleiding / piping / grondwerk / pompen /.... Dienst onderhoud / herstel / ijkingen metrologie self-carwash

service-stations

Self-carwash en roll-over wasinstallaties Professionele hogedrukreiniging systemen Onderhoudsdienst Nijverheidsstraat 49 - 8970 poperinge

roll-over & truckwash

tel: 057:335251

www.vandotec.be

professional cleaning

info@vandotec.be

onderhoud & ijking

www.ehrle.be

info@ehrle.be

Mobile Pay, mede dankzij Contacteer ons voor meer inlichtingen in verband met mobiel betalen: 09/296 45 20 of info@micrelec.be

16

micrelec adv apr19.indd 1

12/04/2019 14:01:57


STATION

DATS 24 introduceert mobiel tanken in Xtra-app SNELHEID EN GEBRUIKSGEMAK ESSENTIEEL BIJ DEZE NIEUWE FUNCTIE

O

p 10 januari 2019 introduceerde DATS24 als eerste tankstationnetwerk in ons land mobiel betalen op zijn stations. Dit gebeurt via de functie ‘mobiel tanken’ op de Xtra-app van Colruyt Group. Aan de lancering bij het grote publiek ging een uitvoerige testperiode vooraf. Dit project kwam tot stand na samen­ werking tussen DATS 24, Carpe Diem en Micrelec. De focus bij het mobiel betalen via de Xtra-app ligt integraal op snelheid, eenvoud en klantbeleving.

Uitvoerig getest De lancering van de mobiele tankoplossing in de Xtra-app werd grondig voorbereid. “Micrelec en DATS 24 hebben al jarenlang een partnership met elkaar: wij leveren immers onze technologie zoals site controllers, betaalautomaten, peilsystemen en dergelijke aan. Hierdoor kennen we de infrastructuur van DATS 24 erg goed. Bovendien sluit de werkcultuur bij Micrelec en DATS 24 nauw op elkaar aan, waardoor er een vlotte samenwerking wordt gegarandeerd. Ook bij dit project rond mobiel tanken met Xtra-app waren we betrokken. Wij stonden in voor de realisatie van de architectuur van deze dienst. De start van dit project dateert al van 2017, toen de eerste verkennende gesprekken plaatsvonden. Vervolgens hebben we eind 2017 de eerste pilots gelanceerd. Voor DATS 24 is een naadloze user experience essentieel. Daarom selecteerden ze zo’n 80 medewerkers binnen Colruyt Group om de tankfunctie op de app te testen. Uit die proof of concept bleek dat de oplossing voldoende potentieel had en werd de mobile paymentfunctie voorgelegd aan het management van DATS 24. Nadat die hun ‘go’ gaven, zijn we in de zomer van 2018 met de implementatie van deze betaaloplossing begonnen. De maanden daarna werden gebruikt om intensieve integratietesten uit te voeren. Zo checkten we op alle DATS 24-sites onder meer de werking van de gps-coördinaten, de responstijden en dergelijke. De grote troef bij dit project is dat de Xtra-app al goed ingeburgerd is bij meer dan een kwart miljoen klanten. Anders zou het geen sinecure zijn om zowel een app als een mobiele betaalfunctie tegelijkertijd te lanceren”, verduidelijkt Remko Rolberg, Business Development Manager bij Micrelec. Daarnaast heeft DATS 24 zelf 1.000 klanten opgebeld die met de Xtra-kaart tanken. Ook die feedback werd meegenomen mee bij de ontwikkeling van de tankfunctie op de app.

Rol Micrelec Zoals reeds aangegeven stond Micrelec in voor de ontwikkeling van de architectuur van deze mobiele betaalfunctie.

“Via onze site controller maken we verbinding met het Carpe Diem-platform en vervolgens zorgen we ervoor dat de gekozen pomp wordt vrijgegeven. DATS 24 heeft geopteerd voor een mobiele betaaloplossing die uitblinkt op het vlak van snelheid, gebruiksgemak en beleving. De betaalfunctie gaat via gps-locatie automatisch op zoek naar het tankstation waarop de klant zich bevindt. Daarnaast hoeft de tankende chauffeur geen pincode in te geven om de transactie te bevestigen. Hij moet enkel de gewenste brandstofpomp ingeven en op ‘ok’ drukken. Terwijl de klant enkele seconden op de autorisatie wacht, wordt er een animatie op de smartphone afgespeeld. Na de goedkeuring wordt de pomp vrijgegeven en kan men tanken. De klant hoeft zijn kasticket ook niet meer aan de OPT te halen: het getankte bedrag verschijnt meteen op de smartphone. De werkelijke banktransactie gebeurt pas ’s nachts”, geeft Remko Rolberg aan.

Grote tevredenheid “ D e D AT S 2 4 - k l a n t e n d i e ge­ bruik maken van de mobile payment-functie reageren alvast enthousiast en weten de snelle, eenvoudige werking van het systeem te appreciëren. Het proces wordt doorlopend gemo­­ nitored met als doel het gebruiksgemak verder te bevorderen in nieuwe versies van de mobiele betaalfunctie”, besluit Remko Rolberg.

17


EVENTS

Aan inspiratie geen gebrek tijdens de FuelDay for Retail 2019 “DE CONSUMENT WIL CENTRAAL GEPLAATST WORDEN”

O

p donderdag 28 maart 2019 organiseerde BigBrother zijn jaarlijks congres voor de tankstation- en carwashondernemers. Dit gebeurde niet meer onder de naam Benzinedag, maar voor het eerst onder de nieuwe benaming ‘FuelDay for Retail’. Met die naamswijziging speelt BigBrother in op de veranderende situaties op de tankstationmarkt. De presentaties van de verschillende sprekers stonden in het teken van het omarmen van nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie. Die moeten de tankstation- en carwashprofessionals helpen om de klant beter te leren kennen en begrijpen, zodat ze hun cliënteel een gepersonaliseerde shopervaring kunnen aanreiken. Tevens benadrukten de sprekers dat de tankstationondernemers een enorme troefkaart in handen hebben ten opzichte van veel andere retailers, namelijk hun locatie.

Geheime spreker Toen we het programma van het event onder ogen kregen, was het even wennen dat Steven Van Belleghem daar niet op prijkte. Van Belleghem was immers al enkele jaren een vaste waarde op de Benzinedag en wist met zijn bevlogen stijl en innovatieve kijk op de technologische ontwikkelingen steeds de zaal te begeesteren. Organisator BigBrother kondigde vooraf een mystery guest aan en jawel… dat was Steven Van Belleghem, al was hij niet fysiek aanwezig op de FuelDay for Retail. In een videoboodschap belichtte hij enkele opvallende ontwikkelingen op de retailmarkt en in het petrolkanaal.

“Dankzij COSIE maakten we van onze shop een destination” Daarna nam Frits Morrema, manager retail marketing & communication bij Total Nederland, het woord. Hij kwam meer vertellen over de ontwikkeling van het modulaire COSIE-concept (Coffee, Sandwiches, Inspiration & Experience), dat Total Nederland onlangs uitrolde. Hierbij worden verse sapjes, verrassende sandwiches en koffie van baristakwaliteit in een moderne, gastvrije en sfeervolle omgeving geserveerd. “Onze focus ligt allang niet meer op brandstof. Met COSIE willen we echt het onderscheid maken en ervoor zorgen dat de Total-shop een bestemming wordt. Daarom zetten we in op gezelligheid. Het moet hier fijn vertoeven zijn, zodat men bewust halt houdt bij onze shops. We focussen ons op het inspireren van onze gasten – we hebben geen klanten, maar gasten – en hen beleving aan te bieden. Voorts is gastvrijheid een must. De consument wil vriendelijk en vlot geholpen worden en komt terug als dit het geval is. De ontwikkeling van een concept betekent tevens keuzes maken: wie dit niet doet, creëert middelmaat. Wij hebben ervoor gekozen om enkel dingen te doen waarin we geloven. Met COSIE beschikken we over een innovatief, modulair concept dat nauw aansluit bij de huidige én toekomstige noden van onze gasten. In totaal hebben we ondertussen al een 25-tal modules ontwikkeld. We bekijken steeds per locatie welke onderdelen er op het station in kwestie passen. De modules wisselen tevens naargelang de dag en het tijdstip. De ontwikkeling van COSIE is volledig in eigen beheer gebeurd: van het bedenken van het idee over de ontwikkeling en de testfase tot de uitrol.” Daarnaast is het volgens Morrema van vitaal belang om een duidelijk doel te stellen. “Bij conceptontwikkeling moet je vooraf vastleggen welk objectief je wil bereiken:

18

Wil je meer marge? Of wil je eerder de omzet of het aantal gasten stimuleren? Wil je de tevredenheid van de gasten optimaliseren?… . Benoem ook zeker de impact van jouw concept. Welk effect zal bijvoorbeeld de lancering op de operationele kosten hebben? Eenmaal je een goed en duidelijk plan hebt en de doelen gesteld zijn, is het fundamenteel om door te zetten. Uiteraard komen er obstakels op de weg en zijn die soms lastig om te nemen. Geef een concept ook tijd en voer indien nodig aanpassingen door. Het hart van het COSIE-concept is de counter. Oorspronkelijk was die U-vormig, maar na de uitrol op twee locaties hebben we die U-vorm als het ware opengeklapt. Hierdoor kwam het concept beter tot zijn recht: het contact met de gasten verbeterde, de doorstroom verliep vlotter en de productpresentaties kwamen beter tot hun recht. Vergeet verder niet dat de ontwikkeling van een concept nooit stopt: je moet het enerzijds bewaken en anderzijds verder laten ontwikkelen.” Tot slot gaf Morrema aan dat het enorm belangrijk is om bij een ontwikkelingsproces een goed team samen te stellen. “Betrek mensen uit alle geledingen van het bedrijf bij de creatie van jouw concept. Beperk je niet enkel tot marketeers en de sales. De tabakskluis in ons COSIE-concept is bijvoorbeeld ontwikkeld door een medewerker van de afdeling engineering. Door alle afdelingen mee te laten denken, wordt de motivatie bovendien bevorderd.”

“We worden steeds meer een technologiebedrijf” Daarna beklom Dan Jeavons het podium. Hij leidt het Data Science Center of Excellence bij Shell. Deze afdeling telt ruim 130 man en speelt een significante rol bij de ontwikkeling van Shells digitale en dataplatformen. Tijdens zijn presentatie onderstreepte hij het belang van Artificial Intelligence (A.I.) voor Shell. “Oliemaatschappijen worden tegenwoordig met een groot dilemma geconfronteerd: enerzijds blijft de vraag naar energie groeien, anderzijds wordt de roep om ‘schonere’ energie luider. Dit maakt dat we al onze activiteiten nog beter moeten uitvoeren en tegelijkertijd meer moeten nadenken hoe we onze CO2-uitstoot kunnen reduceren. Dit kan door het gebruik van nieuwe brandstoffen, maar tevens door ons onderhoud, onze olieboringen of ons blendingproces te optimaliseren. A.I. kan ons helpen om die beide doelstellingen te realiseren. Shell is evolueert van een energieleverancier naar een technologiebedrijf, het is dus logisch dat we die nieuwe technologieën aanwenden. Het gebruik van data leert


EVENTS ons bijvoorbeeld hoe we efficiënter en effectiever met energie moeten omgaan. Daarnaast vormt A.I. een ideale tool om een beter inzicht te krijgen in het gedrag en de noden van de consument. Op basis van A.I. ontwikkelden we bijvoorbeeld ons

Aart Van Rooijen

nieuwe digitale beloningssysteem Shell Go+. Bij Shell zetten we sterk in op veiligheid. Ook op dat vlak fungeert A.I. als een perfect hulpmiddel zoals bij het analyseren van videobeelden. Dankzij data kunnen we problemen beter voorspellen, kosten reduceren, onze efficiëntie bevorderen en bovenal onze veiligheid naar een hoger niveau tillen. Om aan de toekomstige energiebehoeftes te voldoen, moeten we samen werken en partnerships sluiten, ook met jullie. Het is wel cruciaal dat de consument zich comfortabel voelt bij het gebruik van A.I. We trekken dan ook continu grenzen. We zetten bijvoorbeeld nog geen ‘face recognition’ in om de consument te herkennen, omdat die daar nog niet klaar voor is.”

BigBrother = innovatie en ambitie Het eerste deel van het programma werd afgesloten door Aart van Rooijen en Harold van der Velde, die aangaven hoe ze bij BigBrother naar innovatie kijken en naar wat dit leidt. “Bij BigBrother hebben we innovatie en ambitie in ons DNA. Innovatie begint in eerste instantie bij je medewerkers. In elke laag van ons bedrijf is vakmanschap, maar ook drive vereist. Daarnaast leren we vaak van onze klanten. Zij werken dag in, dag uit met onze producten en zij constateren waar nog ruimte is voor verbetering. Het is ook dankzij hen dat we nieuwigheden kunnen ontwikkelen. Verder zit ook ‘data’ in onze genen. Wij slaan dagelijks meer dan 3,1 miljard beelden op. Wanneer we die beelden met data verrijken, verkrijgen we informatie, die helpt om ons cliënteel betere proposities en toegevoegde waarde voor te stellen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de nieuwste versies van onze StoreWatch- en PumpWatch-systemen die we vandaag voorstellen. Deze platformen worden alleen maar intelligenter en zorgen ervoor dat ondernemers nog meer grip krijgen op hun petrol- en retailprocessen”, benadrukte Harold van der Velde. “De data die we verzamelen helpt om een veilige en eenvoudige klantervaring aan te bieden. Artificial

intelligence helpt ons om die gegevens correct te interpreteren en zo te leren hoe we flexibel kunnen inspelen op de veranderende behoeftes. Ons doel is om fraude en problemen te voorspellen, zodat de schade verhaald kan worden op diegene die

Frits Morrema

ze veroorzaakte. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig om in samenwerking met de universiteit van Utrecht nieuwe software te ontwikkelen waarmee we op voorhand agressie kunnen detecteren. Het systeem analyseert de lichaamstaal van bezoekers en achterhaalt zo met welke intenties personen uw zaak binnenkomen. Op die manier willen we zowel voor de klant als de medewerkers een veilige omgeving scheppen. Verder bekijken we hoe we de leeftijdscheck bij de verkoop van alcohol en tabak kunnen automatiseren. Tot slot denken we na over algoritmes die aangeven wanneer vuilnisemmers op een tankstation vol zijn. Netheid op een site is immers een belangrijk aandachtspunt voor de klant. Zoals je ziet, gaat het telkens om concrete cases die de dagelijkse zaken praktischer, veiliger en klantvriendelijker maken. We hopen dat jullie meestappen in dit verhaal, jullie data met ons delen en ons verder blijven uitdagen om te innoveren”, onderstreepte Aart van Rooijen.

“Het petrolkanaal is de ‘Drake’ van het retaillandschap” Na de pauze liet Cate Trotter, head of trends bij Insider Trends, haar licht schijnen op de toekomst van de retailer. Ze riep de aanwezigen op om technologie te omarmen. “Retailers moeten een nieuwe manier van denken hanteren en nieuwe technologieën inschakelen om de consument betere producten tegen een betere marge aan te bieden en de winkelervaring te bevorderen. Streef er naar om dé one-stop-shop van uw branche te worden. Spotify is dat voor de muziekhandel, Uber op het vlak van transport, Zalando voor de modesector… waarom zou het tankstation dit niet kunnen zijn op de retailmarkt? Jullie beschikken immers over talrijke troeven om uit te groeien tot hét warenhuis van de 21ste eeuw. Jullie worden benijd door vele sectoren omdat jullie de ‘Drake’ (enorm populaire Canadese rapper/zanger, nvdr) van de retailmarkt zijn: iedere dag komen de klanten bij jullie langs zonder dat je daarvoor forse inspanningen moet leveren. Dit is een enorme troef,

waarop jullie moeten verder bouwen. Vind jezelf heruit en sta open voor nieuwe dingen. Denk hierbij groots en ga op zoek naar meerwaarde. Gebruik voorts data om te optimaliseren, te personaliseren en innoveren. In een zo snel veranderende retail-

Cate Trotter

wereld is dat laatste van primordiaal belang. Zorg dat je voorop loopt, anders ben je te laat. Vergeet ook zeker niet om over je vernieuwingen te communiceren, want dat wordt vaak vergeten. Een mooi voorbeeld van een tankstation dat zich ‘omtunede’ is het Britse Westmoreland Family in Penrith dat geëvolueerd is naar een modern warenhuis met een slagerij, groentewinkel en bakkerij.” Die meerwaarde creëren, kan volgens Trotter door in te spelen op 3 actuele retailtrends, die ze schetste aan de hand van verschillende voorbeelden. Een eerste trend is ‘optimalisering’. “Wie succesvol wil zijn, moet zijn bedrijfsprocessen optimaal inrichten zodat het potentieel volledig kan worden benut. Dit kan door het gebruik van Artificial Intelligence. De Amerikaanse online groentewinkel Farmstead zet A.I. in om de vraag en het aanbod beter op elkaar af te stemmen. Hierdoor werd de derving met 10% gereduceerd. Het hamburgerrestaurant Creator (San Franscisco) laat dan weer een robot zijn creaties vervaardigen. Zo kan er een volledig gepersonaliseerde burger worden bereid tegen een lagere prijs dan gemiddeld.” Een tweede opvallende evolutie is ‘connected’. “Digitaal is de driver van de groei in de retail geworden. Wie niet digitaal denkt, heeft weinig overlevingskans. In Amerika begint 76% van de shopaankopen online. Bovendien gebeurt het gros van de bestellingen via de geconnecteerde wagen of de smartphone. Als tankstation kan je met dat onlinegegeven zeker iets aanvangen. Kijk of je geen andere producten of diensten kunt aanreiken. Plaats bijvoorbeeld een paskamer in je shop zodat de klant de bestelde kledij onmiddellijk kan passen en indien nodig terugsturen. Zorg ervoor dat de consument de paskamer kan reserveren en leg de bestelling klaar.” Tot slot vormt ‘personalisatie’ de derde opvallende trend. “De huidige klant wil een winkelervaring op maat aangereikt krijgen. Hij/zij weet dat je data over hen

19


EVENTS

■ Unieke klantervaring ■ Veilige betaaloplossing ■ Geen fysieke kaarten meer ■ Beloon trouwe klanten ■ Korting voor uw klant ■ Integratie met Tokheim FuelPOS en OASE ■ Tickets in de app

Smartphone betalingen op tankstations MobyPay is een unieke betaal-oplossing voor tankstations: Uw klant selecteert de pomp op zijn smartphone, terwijl hij nog comfortabel in zijn wagen zit. Hij kan daarbij gebruik maken van zowel bank - als fuelkaarten.

■ Liever in een eigen app? Integratie is geen probleem!

Tel.: +32 (0)14 44 85 00 www.tsg-solutions.be


EVENTS verzamelt, maar vindt het enorm vervelend als die gegevens niet worden ingezet om een betere dienstverlening te garanderen. Hierbij is het belangrijk om on- en offline met elkaar te blenden. Zo kan het cliënteel van Nike in hun fysieke winkel via de

Dan Jeavons

app de gewenste schoenen of kledij inscannen, die dan automatisch naar het pashokje gebracht wordt en mobiel kan worden betaald. Op die manier verzamelt het sportkledingmerk een berg informatie. Met die data verbeteren ze niet enkel hun klantencommunicatie, maar ook hun productontwikkeling. Ook interessant is hun flagshipstore ‘Nike Speed Shop’ in New York, die eind vorig jaar werd geopend. Deze mixt digitaal en fysiek winkelen met elkaar. Zo biedt de shop enkel de referenties aan die in de buurt het meest online worden aangekocht. Daarnaast kan de consument via een app schoenen laten klaar zetten in een locker in de shop. Die locker kan via een code op de app worden geopend. Past het schoeisel, dan kan men gewoon uitchecken en wordt er via de app betaald. Een ander mooi voorbeeld is het Londense take-awayrestaurant Vita Mojo. Hun concept vormt een oplossing voor de groeiende vraag naar gepersonaliseerde voeding en gezondere eetgewoontes. Vita Mojo gebruikt technologie om de klant een maaltijd op zijn maat te laten samenstellen op basis van zijn dieet, zijn gezondheidsdoelen en zelfs zijn DNA.”

soms in zijn geheel vervangen door het consumerto-businessmodel. Ga op zoek naar een concept waarbij alles rond de klant draait en waarbij die zich goed voelt. Het is geen toeval dat grote bedrijven tegenwoordig psychologen, sociologen en antro-

Harold Van De Velde

pologen inzetten om de klant beter te doorgronden, zodat ze nog beter kunnen beantwoorden aan zijn noden. Tankstationondernemers zijn voorts nog veel te vaak bezig met vandaag, terwijl ze vooruit moeten kijken en nu al moeten nadenken over de dag na morgen.” Rik Vera stond ook stil bij de veranderende mobiliteit, die zijn impact op het retailgebeuren zal hebben. Op dat vlak ziet hij diverse opportuniteiten voor het petrolkanaal. “Mobiliteit stond altijd synoniem voor de auto, maar die tijd is voorbij. Er komt een nieuwe mobiliteit op ons af met een mix van kleine en grote vervoersmiddelen, zoals auto’s, elektrische fietsen, deelsteps en noem maar op. Bovendien zal bezit veranderen in gebruik. Maar zelfs in tijden van ‘shared mobility’ zullen mensen zich van A naar B blijven verplaatsen Maar uiteraard moet men onderweg halt houden om te tanken (wat de energiebron ook is), te eten, te drinken of te plassen. Het grote voordeel is dat jullie tankstations op die locaties gelegen zijn, wat een enorme troef vormt. Om deze

opportuniteit te benutten, komt het er wel op aan de consument nieuwe producten voor te schotelen en andere winkelconcepten te bedenken. Zoek verbinding met de klant, want die wil het product toch nog graag voelen, zien en ruiken. Daarnaast

Rik Vera

is het belangrijk om het menselijk contact met je klant te onderhouden. Creëer een locatie waar het gezellig en aangenaam vertoeven is en die voor de druk bezette consument de moeite waard is om zijn schaarse tijd aan te besteden. Zet ook zeker nieuwe technologie in. Het is aan de retailer om de kracht van het geconnecteerde te gebruiken. Nu hebben nog te veel ondernemers schrik om bijvoorbeeld gebruik te maken van artificiële intelligentie. Wees niet bang, maar omarm deze nieuwe technologieën en gebruik ze om zoveel mogelijk data over je cliënteel te verzamelen. Je moet als het ware de klant beter kennen wanneer hij jouw shop verlaat dan op het moment dat hij binnenkwam. Wend die verzamelde informatie vervolgens aan om hen beter en persoonlijk te bedienen en niet om te upsellen zoals nu meestal het geval is. Het is essentieel om te weten wat de frustratie(s) van je klanten zijn: wat kan er sneller, efficiënter en gebruiksvriendelijker? Neem vervolgens die ergernis(sen) weg en groei door het inzetten van passie, empathie en creativiteit uit tot een betrouwbare adviseur van je cliënteel.”

“Connect to many, engage to individuals” Slotspreker was onze landgenoot Rik Vera, auteur van het boek ‘Managers the day after tomorrow’. “De wereld is op korte tijd erg veranderd en het komt erop aan die nieuwe wereld erg goed te begrijpen. De klant is in veel zaken een nummer geworden en pikt dat niet langer. Hij wil dat de retail hem centraal zet. Het zijn niet zozeer de grote onlinespelers die de disruptors op de retailmarkt zijn, maar de consument zelf. Die laatste verlangt dat de winkel naar hem toekomt met het juiste product tegen de juiste prijs én in het juiste kanaal. On- en offline vermengen zich immers steeds meer met elkaar. Tegenwoordig verwacht de klant de online convenience in een offline shop. Het traditionele business-to-consumermodel vervaagt en wordt

21


Europark-Oost 36 9100 Sint-Niklaas

SELF-CARWASH INSTALLATIES CHRIST ROLL-OVER INSTALLATIES SONNY’S AMERICAN SOFT WASH CHRIST WASH SYSTEMS - WASSTRATEN CHRIST REINIGINGSPRODUCTEN

REINIGEN

01. 02. 03. 04. 05.

TOEBEHOREN

EEN BENZINESTATION, GARAGE, COMMERCIEEL WASBEDRIJF OF SIMPELWEG EEN LEEG STUK GROND WAAROP U EEN CARWASH WILT OPENEN? PRO-WASH BIEDT U ALTIJD EEN GESCHIKTE OPLOSSING OP MAAT!

T +32 (0)3 722 03 05 F +32 (0)3 722 03 07

info@pro-wash.be www.pro-wash.be


DOSSIER

H

Vloeronderhoud is onontbeerlijk in het netheids- en veiligheidsverhaal

et is voor een tankstation- of carwash­ uitbater interessant om een veeg- of schrobmachine aan te schaffen in het kader van zijn kwaliteitsimago. Een klant vindt het nu eenmaal aangenamer om op een nette parking, aan een schoongeveegd tankeiland, in een nette shop of in een carwash met een schone vloer te staan. En met een dergelijke machine verhoog je ook de veiligheid wegens geen slipgevaar meer op een gladde vloer.

Het is zaak de juiste machine te vinden, die dit vloeronderhoud regelmatig en snel kan doen aan een betaalbare prijs. Bij zijn zoektocht naar de meest efficiënte oplossing moet de uitbater dan ook eerst enkele overwegingen maken, zoals: Welk resultaat wil hij bereiken? Is hij tevreden met een geveegde vloer? Wil hij een kraaknette vloer? Hoeveel tijd wil hij besteden aan zijn vloeronderhoud? Wat mag dat onderhoud kosten? Pas daarna komen de technische vragen: Welke oppervlakte is er te vegen/schrobben? Om welk soort vloer gaat het? Welke vervuiling betreft het?

STREVEN NAAR ECONOMISCHE, ECOLOGISCHE EN ERGONOMISCHE EFFICIËNTIE

Demo ter plaatse Een goede partner/leverancier kan de uitbater op een degelijke manier begeleiden en tot een voorstel komen dat past bij de specifieke omstandigheden en zijn verwachtingen. Hij zal dan een demo organiseren ter plaatse. De keuze moet niet alleen gebaseerd zijn op de technische specificaties, maar ook op de cost of ownership (wat kost een veeg-/schrobbeurt en wat kost het onderhoud van de machine).

Droog vegen/nat schrobben Er zijn diverse soorten veeg(schrob)machines. Voor de toepassing in service stations en carwashes gaat het om industriële machines. Veegmachines worden ingezet voor droog vegen van losliggend stof met als doel een stofvrije vloer te krijgen. Schrobmachines dienen voor het nat schrobben van kleverig en/of vloeibaar vuil, met een kraaknette vloer als doel.

Achterlopers en opzitters Zowel bij schrobmachines als veegmachines heb je achterlopers (waarbij de bestuurder achteroploopt met of zonder tractie), die eerder worden gebruikt voor kleinere oppervlakten en opzitters, die goed van pas komen voor grote oppervlakken. Voorts zijn er ook robotschrobzuigmachines voor het autonoom schoonmaken van middelgrote oppervlakten. Volgens sommigen genereren ze een hoog rendement, waarbij de ‘gebruiker’ tijd creëert voor andere schoonmaaktaken. Ze zijn voorzien van

DiBO

Motrac Handling & Cleaning

23


Altijd de juiste VEEG- EN/OF SCHROBMACHINE beschikbaar. Vraag vrijblijvend advies op info@kathagen.be of bel 089 46 37 94 www.kathagen.be

24

KATHAGEN-ADV-190X135MM.indd 1

23/04/19 09:45


DOSSIER een eigen docking station voor het geautomatiseerd opladen van batterijen, de afvoer van vuil water en het bijvullen van de zuiverwatertank. Anderen merken op dat de vervuiling en het reeds aanwezige water in het carwashgebeuren te moeilijk is voor een robot. Verder zijn er combinatiemachines, die zowel vegen als schrobben. Deze zijn geschikt voor grote oppervlakten, waarbij klein vuil wordt opgeveegd vooraleer er wordt geschrobd.

opleiding in het gebruik en dagelijks onderhoud van de machine. Het gebruik zelf is doorgaans erg overzichtelijk. Er wordt vaak gewerkt met pictogrammen.

Drie soorten efficiëntie verhogen De uitbater moet bij de aanschaf nagaan of de machine bij zijn toepassing en het verwachtingspatroon past. Als dat niet zo is, dan mag de machine technisch

Boma

Kathagen

Nilfisk

Betere hygiëne

Kärcher

Voor het poetsen van shop, cafetaria, toiletten en dergelijke is het gebruik van kleine flexibele toestellen aangewezen. Ze geven een beter poetsresultaat (lees: betere hygiëne) in vergelijking met manueel poetsen, en verhogen het rendement van het personeel, waardoor meer tijd ontstaat voor kerntaken. Verder kan je nog een keuze maken in het soort aandrijving. Batterijen worden het meest gekozen voor binnentoepassingen. Dieselmotoren, benzinemotoren en gas worden dan weer vaak gekozen bij zeer grote buitenoppervlakten.

nog zo goed zijn, ze zal nooit als goed worden ervaren. Men moet zich afvragen of men met de machine het schrob- en veegwerk kan doen binnen een redelijke tijd. Als het werk te veel tijd vergt, dan gebeurt het niet en staat de investering in een hoek. Belangrijk is dat de uitbater een goede partner heeft zowel op vlak van advies als service. De aanschaf van de machine moet de efficiëntie van vloeronderhoud op economisch, ecologisch en ergonomisch vlak ten goede komen. Aangezien elke machine een regelmatig preventief onderhoud nodig heeft, kan een onderhoudscontract interessant zijn, kwestie van stilstand te vermijden.

Vuilcontainer/zuiverwatertank

Ecosystemen

Het principe bij veegmachines is dat een centrale borstel over de hele breedte van de machine het vuil in een vuilcontainer veegt. De stofwolk die daarbij ontstaat wordt afgezogen met een zuigmotor via een filter. Je krijgt dus een stofvrije vloer. Bij schrobmachines gaat er vanuit een zuiverwatertank water en zeep naar de vloer waar de borstels het vuil losmaken. Dat vuil wordt via zeep en water getransporteerd naar de zuigvoet langs waar het vuil en het water worden opgezogen in een vuilwatertank. Je krijgt dus een zuivere en droge vloer. Zowel voor veegmachines als schrobmachines zijn er veel variaties mogelijk in borstels, filters, productdosering, tankinhoud, containerinhoud en dergelijke meer.

Vooral bij schrobmachines zijn er enkele trends merkbaar. Er worden toepassingen ontwikkeld om het water- en zeepverbruik tot een minimum te beperken, dit door ecosystemen van verschillende aard. Er wordt getracht om het tijdverbruik zo efficiënt mogelijk te maken door minder verlies bij het vullen en ledigen. Er komt dus stilaan automatisering om de hoek kijken, maar deze ontwikkeling is wel nog erg jong.

Gebruiksvriendelijkheid gegarandeerd De kwaliteit van de veegmachine wordt bepaald door een goed filtersysteem en filterreinigingssysteem, dit om stofvrij te kunnen vegen en blijven vegen. Het ecologisch verantwoord verbruik van water en zeep is dan weer bepalend bij schrobmachines. Ook een bedrijfszekere uitvoering, een goede service en een goed onderhoud zijn prioriteiten. Belangrijk is ook dat er gebruik wordt gemaakt van uitstekende componenten (printplaat, borstelmotor, tractiemotor en zuigmotor). Gebruiksvriendelijkheid is uiteraard eveneens een hot item. Als de uitbater met een goede partner/leverancier in zee gaat, zal hij kunnen genieten van een

Energiezuinigheid op punt De kostprijs bij aankoop kan variëren van 500 tot 65.000 euro en meer. Het belangrijkste is uiteraard dat de kostprijs van het veeg- of schrobwerk inclusief machine, operator en service aanvaardbaar is voor de uitbater. Qua energiezuinigheid stellen er zich weinig problemen. De machines, zeker in batterij-uitvoering, zijn meestal niet de grote energieverslinders. Kleine toestellen worden soms voorzien van Lithium Ion batterijen, voor maximaal rendement en tussentijds laden. Middelgrote/grote toestellen zijn dan weer voorzien van onderhoudsvrije gelbatterijen. Echt grote toestellen worden uitgerust met natte batterijen, die extra aandacht vragen op vlak van onderhoud. Goede toestellen beperken het waterverbruik. Met dank aan Rudi Brauns (Kathagen), Karl Baillius (Nilfisk), Evelien Jacobs (Motrac Handling & Cleaning), Erik Switsers (Boma) en Christophe Lenaerts (DiBO).

25


WIJ MAKEN HET U GRAAG GEMAKKELIJK Meer slaagkans dankzij onze inzet, service en betrokkenheid!

Voor ref en extra info zie eco-wash.be

Voor ref en extra info zie washpartner.com

Carwashprojecten van A tot Z Self carwash, Wasstraten, Roll-over en Toebehoren 0499/44.50.33 (Regio Vlaanderen + Brussel) 0475/89.53.92 (Région Wallonne + Bruxelles) partner van


PROJECT CARWASH

Istobal Flex 5-rollover verhoogt de efficiëntie bij Care4Fleets “WIJ LEGGEN DE LAT NOG HOGER DAN IN EEN COMMERCIËLE CARWASH”

V

oor de bespreking van een carwashproject trokken we deze keer niet naar een commerciële carwash, maar gingen we een kijkje nemen bij Care4Fleets, een servicebedrijf dat zich toelegt op poolcarmanagement en end-of-contracthandling. Zij moeten hun cliënteel op een snelle en flexibele manier een bedrijfswagen kunnen aanbieden. Uiteraard is het daarbij belangrijk dat die auto er ‘showroom ready’ uitziet, ook al werd hij voordien door een andere bestuurder gebruikt. Om een kwalitatieve wassing te kunnen verzekeren, investeerde deze Vilvoordse onderneming onlangs in een nieuwe Istobal Flex 5-portaalwasinstallatie.

Servicebedrijf Care4Fleets, een specialist op het gebied van operationele fleetservices voor bedrijven, is operationeel over gans België. Deze firma biedt zijn cliënteel een uitgebreid dienstenpakket aan. “Je kan Care4Fleets gerust beschouwen als de rechterhand van de fleet manager bij een bedrijf. Wij ontzorgen onze klanten van alle operationele en technische diensten die verbonden zijn aan het beheer van een wagenpark en reduceren zo de directe en de indirecte kosten die daar bij komen kijken. De klanten kunnen opteren voor een full servicepakket of gewoon voor bepaalde services bij ons aankloppen”, geeft Katty Blanckaert, general manager van Care4Fleets, aan.

Inwisselen bedrijfswagens Poolcarmanagement en end-of-contracthandling vormen de twee hoofdactiviteiten van Care4Fleets. “Wat dat laatste betreft, voeren wij concreet diverse controles uit wanneer een medewerker van één van onze klanten zijn bedrijfswagen inlevert. In

eerste instantie voeren we een technical check uit om de vitale functies van het voertuig te checken op een 60-tal criteria (banden, boorddocumenten, alarmlampjes, technische aspecten van de wagen, rijvaardigheid, vloeistoffen, edm.) Vervolgens voeren we een schadecheck uit. Hierbij gaan we na of het voertuig tijdens het gebruik abnormale schade opliep volgens de Renta-norm. Indien dit het geval is, dan koppelen we terug naar de klant wat er exact moet gebeuren. Met iedere klant hebben we in gezamenlijk overleg een bepaalde procedure vastgelegd. Wordt er daarvan afgeweken, dan vragen we steeds de goedkeuring aan onze opdrachtgever. Krijgen we een ‘go’ van de klant, dan wordt het voertuig terug technisch in orde gebracht of wordt de schade hersteld. Indien het voertuig hersteld is en/of technisch in orde is, dan wordt het door onze medewerkers gereinigd. Zij nemen zowel de binnen- als de buitenkant van het voertuig grondig onder handen. We leggen de lat op dat vlak enorm hoog: de wagen moet

er onberispelijk uitzien en als het ware opnieuw ‘showroom ready’ zijn. Zeker qua afwerking gaan we nog een stap verder dan een commerciële carwash. Zelfs in de randen van bijvoorbeeld de koffer of op de wielbogen mag er geen vuil of een druppel water meer te bespeuren zijn. Dit is ook normaal: de personen die hun bedrijfswagen in ontvangst nemen, vinden het op zich niet erg om met een gebruikte wagen te rijden, maar die moet er dan wel proper en piekfijn uitzien. We zijn dan ook heel streng op de eindcontrole van de wagen omdat we steeds de bestuurder tevreden willen stellen. Soms zijn er wel eens klachten, maar dat heeft dan vooral te maken met het feit dat sommige klanten een bepaalde schade vanwege de kostprijs niet willen herstellen. Het is dan aan ons om de bestuurder de nodige duiding te geven”, schetst Katty Blanckaert.

Ruim aanbod poolwagens Voor het poolcarmanagement heeft Care4Fleets

27


PROJECT CARWASH verhandeling zijn) in de parking staan, zodat ze die ad hoc kunnen verstrekken. “Op drukke dagen moeten we tot wel 150 auto’s afleveren. Die aflevering kan over gans België gebeuren. We spelen steeds erg kort en flexibel op de bal spelen: onze klanten kunnen tot ’s avonds 18 uur hun aanvraag doorgeven en wij kunnen die

manier beschikt het bedrijf over voldoende ruimte om kleine herstellingen uit te voeren, de wagens te reinigen en te parkeren. Er wordt gewerkt in verschillende teams. “Iedere dag maken we een planning op voor de voertuigen die ’s anderdaags behandeld moeten worden. Per wagen wordt er een werkbon opgesteld waarop staat wat er exact moet gebeuren en of er extra aandachtspunten zijn. Bij het carwashteam werkte vroeger een gans team aan één wagen. Maar om een efficiëntere flow te garanderen, hebben we een andere structuur opgezet. Eén persoon rijdt de wagens continu aan en af van de parking naar de wasplaats en omgekeerd. Daarnaast nemen twee medewerkers de reiniging van de auto voor hun rekening: de ene wast eerst de buitenkant, bedient de carwashinstallatie en droogt na, de andere voert de interieurreiniging uit, controleert de bandenspanning, vult de ruitensproeistof aan en dergelijke. Dan is er nog een carwashverantwoordelijke die de planning opvolgt en nagaat of het voertuig grondig gereinigd is. Alle uitgevoerde handelingen en de werktijd worden steeds op de werkbon genoteerd. Voor de reiniging van elke wagen (interieur en exterieur) wordt een uur uitgetrokken. De klant betaalt hiervoor een vaste fee, namelijk 30 euro. Moeten er speciale vervuilingen aangepakt worden, dan wordt er per kwartier een extra bedrag aangerekend. Volstaat een uur niet om de auto proper te krijgen, dan schuift die door naar de planning van de volgende dag en wordt die dan afgewerkt”, vertelt Katty Blanckaert.

Erg vuile wagens

vanaf ’s morgens 7u30 uitvoeren. Zo kunnen onze klanten acute problemen met hun wagenpark snel en efficiënt oplossen. Uiteraard zorgen we ervoor dat we ook deze auto’s in optima forma leveren. Zij vormen immers ons visitekaartje”, aldus Katty Blanckaert.

Goede planning essentieel Care4Fleets is gevestigd in één van de gebouwen van de oude Renault-site in Vilvoorde. Op die

28

Het reinigen van de voertuigen is zware en arbeidsintensieve job. Katty Blanckaert heeft dan ook veel respect voor de medewerkers uit het carwashteam. “Het is niet altijd evident om personeel te vinden om deze taak uit te voeren, maar we zijn er toch in geslaagd om een goed team samen te stellen. Al onze cleaningmedewerkers oefenen hun job met passie uit. Wij zorgen voor voldoende opleidingen zodat onze medewerkers duidelijk weten welke de aandachtspunten zijn bij het schoonmaken van de auto’s. Zowel de buitenkant als de binnenkant dient er piekfijn uit te zien. Een frisse geur in de wagen is ook steeds een absolute must. Aan deze aspecten besteden we extra zorg, maar uiteraard streven we in het algemeen naar een volmaakt wasresultaat. Als we de ingeleverde bedrijfswagens bekijken, dan constateren we wel dat properheid een erg rekbaar begrip is. Vooral op het gebied van de velgen, het interieur en de zetels moet er soms echt intensief gepoetst worden. Nu en dan is het noodzakelijk om de dieptereiniging van de zetels over meerdere dagen te spreiden om bepaalde vervuilingen toch weg te kunnen werken. Regelmatig moeten we een auto ook volledig ontgeuren. Het is al gebeurd dat we in overleg met de klant beslisten om een bepaald onderdeel te vervangen, omdat we dit niet meer volledig schoon kregen.

Het is zelfs al éénmaal voorgekomen dat we een gespecialiseerde firma moesten inschakelen om de wagen te ontmantelen en dan te reinigen ”, stipt Katty Blanckaert aan.

Istobal Flex 5 Recent investeerde Care4Fleets in een nieuwe portaalwasinstallatie om het werkcomfort van zijn medewerkers te verhogen en een snelle doorstroom te verzekeren. “Hier werd de eerste Istobal Flex 5 roll-over in ons land geplaatst. Dit toestel omvat 4 verticale borstels en 1 horizontale borstel. Het grote pluspunt van deze roll-over is dat ze gebruik kan maken van 5 of 3 borstels, zonder dat de machine volledig moet worden veranderd. De installatie beschikt over actief schuim, shampoo, wax, polish en een kantelbare droger. De Link-foamwasborstels zorgen voor een optimale en krasvrije wassing. Het touchscreen zorgt voor een duidelijke en gemakkelijke bediening zorgt. Daarnaast hebben we nog een innevelboog geplaatst en een volledige voorwaszone voorzien”, verduidelijkt Kurt Flies van Eco-Wash/Washpartner. “Naast de nieuwe Istobal Flex 5 beschikken we ook nog over een andere roll-over, namelijk een Istobal M’NEX 23. Dankzij deze twee installaties kunnen we onze voertuigen in optimale omstandigheden reinigen en is een vlotte doorstroom gegarandeerd. Bovendien besparen we heel wat tijd en arbeid, wat onze efficiëntie ten goede komt. Door de plaatsing van de tweede roll-over kunnen we indien nodig een uitval opvangen. We waren vooral op zoek naar een betrouwbare, robuuste installatie met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Voorts zochten we naar een leverancier die ons bij eventuele problemen een snelle service kon bieden. Eco-Wash/Washpartner heeft die beide vereisten ingevuld. Daarnaast hebben zij geluisterd naar onze behoeften en hebben ze ook meegedacht hoe we onze werking nog adequater kunnen laten verlopen. Zo hielp Kurt Flies bij de ontwikkeling van onze nieuwe interieurzone die we deze zomer zullen installeren: vanaf dan zullen de voertuigen vanuit de exterieurreiniging direct naar de interieurcleaning kunnen rijden. In die zone zal iedereen over een eigen uitrusting beschikken. Tevens zullen we de auto’s veel ruimer kunnen verwerken heel dichtbij de carwashinstallatie en ze direct erna in hun leverzone kunnen parkeren. Dit alles zal onze logistieke werking verder optimaliseren”, besluit Katty Blankaert.


SHOP

Volumetabak blijft trafiek genereren naar petrolshops

A

angezien de overheid de accijnzen op roltabak en sigaretten steeds weer blijft verhogen, wordt roken een alsmaar duurdere aangelegenheid. Die hoge prijzen hebben gevolgen en daar bedoelen we hier niet mee dat er minder mensen naar de sigaret grijpen, maar wel dat meer en meer mensen ervoor kiezen zelf sigaretten te maken. Binnen het zogenaamde MYO-segment neemt het aandeel HVT gestaag toe.

HVT HVT staat voor ‘high volume tobacco’ (volumetabak) en slaat op het type tabak dat speciaal voor doe-het-zelf sigarettenmachines wordt gemaakt zodat mensen thuis hun eigen sigaretten kunnen ‘rollen’. Het gaat daarbij initieel om precies dezelfde tabak als de al lang bekende ‘roltabak’ (shag), alleen is de bewerking na het drogen van de tabaksbladeren anders. Afhankelijk van de wijze waarop de tabak verwerkt wordt, kunnen we spreken van ‘gewone tabak’ of ‘volumetabak’. Tabaksbladeren worden in de fabriek op verschillende manieren gesneden naargelang het gebruiksdoel van de tabak. Bij de klassieke wijze worden de tabaksbladeren ‘lang’ gesneden, ideaal voor de ‘ready made’ sigaretten (RMC) en de roltabak (shag) die in de winkel te koop zijn. De bladeren voor volumetabak worden echter korter en fijner gesneden om het gebruik in een sigarettenmaker of hulzenstopper te vergemakkelijken. De tabak is doorgaans ook iets luchtiger en het vochtigheidsgehalte ligt, ook al met het oog op een vlotte verwerking in de machine, een stuk lager.

Volumetabak is een zeer sterke trafiek-generator naar de petrol shops en draagt bij aan frequent bezoek. © Notebaert

© Imperial Tobacco

Marktevolutie

Prijsbewuste roker

Afhankelijk van de bron kende de totale Make Your Own-categorie in 2018 een daling. Imperial Tobacco (IT) spreekt van -6% op de Belgische binnenlandse markt en aan de Franse grens. Aan de Belgisch-Nederlandse grens noteren we een daling van ruim 23%. Aangezien volumetabak vooralsnog duurder is in de ons omliggende landen, zijn grensaankopen binnen dit segment dus belangrijk. We noteren hier volgens Notebaert ook een verdergaande verschuiving naar GH Luxemburg waar de laatste twee jaar heel geringe taksverhogingen zijn doorgevoerd. JTI houdt het (algemeen) op een daling van 9% (bron: JTI desk FY 2018) en stipt aan dat de terugval van het totale MYO-gegeven vooral wordt gedreven door de sterke accijnsstijgingen. Desalniettemin bedraagt het belang van MYO volgens JTI zo’n 37% van de totale rookwarencategorie. De algemene evolutie in de markt leert ons dat volumetabak (HVT) wél aan belang blijft winnen binnen het MYO-segment. Volgens JTI kende HVT daar een ‘sterke procentuele groei’ van +2,4 %-punt ten opzichte van 2017 en vertegenwoordigde HVT in 2018 niet minder dan 78% van het MYO-gegeven. Die trend is volgens onze bronnen ook vergelijkbaar voor het petrolkanaal.

Waarom rokers ‘down-traden’ van voorgemaakte sigaretten (RMC) naar volumetabak, heeft alles te maken met de prijs(gevoeligheid). Het aantal te rollen hulzen/sigaretten (in vaktermen spreken we van ‘Stick Output’) tegenover zowel het klassieke pakje sigaretten als regular MYO ligt beduidend hoger. Met 1 gram volumetabak kunnen meer dan 2 sigaretten gemaakt worden. Met andere woorden: met 30 gram volumetabak kan men ruim 60 sigaretten ‘tuben’.

Groei? Volgens de fabrikanten schuilt er niet bepaald veel groei in het MYO/HVT-segment. Als er van groei sprake is, wijzen sommigen naar de ‘extra volume’ tabak, met andere woorden de echt grote verpakkingen. Op die manier kunnen er met 1 kilogram tabak nog meer sigaretten gemaakt worden, wat voor alle duidelijkheid de kwaliteit van het product niet ten goede komt. Prijs wordt hoofdzaak, kwaliteit bijzaak. Volgens andere fabrikanten, waaronder JTI, schuilt de groei binnen het segment vandaag daarentegen vooral in de kleine(re) formaten, in hoofdzaak in de 30 gram tins/verpakkingen. ‘Het feit dat deze trend vooral op het einde van de maand opvallend te zien is, bewijst nog maar eens dat het succes van HVT zeer sterk prijsgerelateerd is. Bovendien worden die kleinere formaten door de consumenten ook als instapformaat gezien.’ Welk formaat nu populairder wordt, mag dan koffiedik kijken zijn, gezien het aandeel van 37% in het totale verbruik en het nog veel grotere aandeel van 78% binnen het MYO-verhaal verdient HVT duidelijk zijn plaats in de rayon.

Toekomst

Volgens JTI schuilt de groei binnen het HVT-segment eerde in de kleinere (30 g) verpakkingen. © JTI

De rol van MYO, en vooral volumetabak, bestaat erin om ‘down traders’ van sigaretten (RMC) een volwaardige oplossing te bieden die voldoet aan hun prijsgevoeligheid. Aangezien rookwaren in prijs zullen blijven stijgen, onder andere door de jaarlijkse accijnsstijgingen, zal volumetabak steeds zijn doel hebben binnen de rookwarencategorie in de markt en dus ook in de rayon van de petrol-shop. Volumetabak is en blijft een zeer sterke trafiekgenerator naar de petrolshops en zal blijven bijdragen aan frequent shopbezoek en dus ook aan de algemene omzet. Conclusie: een voldoende groot en juist aanbod volumetabak in de shop verhoogt de omzet en werkt klantenbindend.

29


PERFECTE VELGENREINIGING

SNELSTE DROOGSYSTEEM

INTELLIGENTE ZIJBORSTELS

MEER BIEDEN, MEER KUNNEN, BETER WASSEN ! Met de Klean!Star iQ introduceert Kärcher een revolutionaire rollover carwash die aan alle verwachtingen voldoet. TSG is uw partner voor Kärcher wasinstallaties. U kan op ons rekenen tijdens het voortraject, de aankoop van uw wasinstallatie, de installatie zelf en service na verkoop. In de Benelux staan meer dan 150 monteurs klaar voor een perfecte installatie en uitstekende dienst na verkoop. Meer info op www.karcher.be en www.tsg-solutions.be


CARWASH

Nieuwste producten laten veilige en efficiënte reiniging toe PROPERE VELG IS PRIORITEIT IN DE BELGISCHE CARWASHWERELD

E

en propere velg blijft cruciaal in het carwashgebeuren, want de Belg is nu eenmaal heel kritisch op dit aspect. Met de laatste generatie velgenreinigers zit de carwashuitbater in elk geval goed. Deze producten zijn niet alleen veilig in gebruik, maar garanderen bovendien een snelle en grondige werking. En ze laten ook nog eens een mooie glans na op de velgen. De chemie voor het reinigen van velgen is in de loop der jaren sterk geëvolueerd. De tijd dat men steevast opteerde voor het zwaarste zuur zonder stil te staan bij de gevaren voor mens en milieu (en machine en materialen) is allang voorbij. Efficiëntie en veiligheid/gezondheid gaan hand in hand bij de huidige generatie producten voor velgenreiniging.

Trend naar alkalische producten Producten op basis van fluorwaterstofzuur worden meer en meer vervangen door varianten op basis van zoutzuur. Een andere optie is om de zuren helemaal te (ver)bannen en over te schakelen op sterk alkalische producten. Er is een duidelijke trend merkbaar naar de alkalische velgenreiniger, in combinatie met mechanische actie. Bij een alkalische variant wordt het milieu minder belast, maar is de inwerkingstijd wel iets langer. Een alkalisch product zal altijd iets duurder zijn dan zuur, afhankelijk van het concentraat. Een goede velgenreiniger is uiteraard ook zuinig in dosering.

Dejan

Automatische innevelsystemen Om het veilig te houden voor het personeel worden dikwijls automatische innevelsystemen gebruikt. Deze worden zowel binnen als buiten opgesteld. Bij het binnenrijden van het voertuig zullen meerdere sproeikoppen onder druk het product aanbrengen op de velg, terwijl het product goed verspreid

Compatibiliteit met waterrecyclage Voor alkalische en zure reinigers wordt vandaag de dag meer en meer gekeken naar de compatibiliteit met waterrecyclagesystemen en de implicaties op lozings(voor)waarden. Dit zonder de kwaliteit en efficiëntie van de reiniger uit het oog te verliezen. In selfcarwashes worden in principe nooit zure velgenreinigers aangeboden.

EXPRESS TUNNELS COMPACTE TUNNELS WATERBEHANDELING TUNNELBEHEER KETTINGEN EN WISSELSTUKKEN

pH-neutrale velgenreiniger

STOFZUIGRES EN ACCESSOIRES

Naast de zure en alkalische reiniger is er ook het pH-neutrale alternatief. Deze reiniger is nog steeds in opmars, voornamelijk bij detailers en poetsbedrijven. Dit product is efficiënt en veilig voor mens en milieu. Het is bovendien ook inzetbaar voor het verwijderen van vliegroest.

Snelle inwerking/snelle opdroging Voor de commerciële carwashwereld is en blijft het van essentieel belang dat de velgenreiniger snel werkt (om en bij de 20 seconden) omdat de inweektijd minimaal is in vergelijking met de manuele wassing, waarbij men meer tijd in het reinigen van de velgen kan steken. Er wordt soms gewerkt met een (alkalisch) schuim, dat als voordeel heeft langer aan het oppervlak te blijven hangen, waardoor de reiniging beter is. Een velgenreiniger moet niet enkel plastic wieldoppen, maar ook alle vormen en diameters van lichtmetalen velgen veilig en grondig reinigen en daarnaast ook nog elke vorm van vervuiling wegnemen. Verder is het belangrijk dat de velg snel opdroogt na de wasbeurt.

Opletten voor schadelijke dampen De carwashprofessional moet bij het aanschaffen van een velgenreiniger in eerste instantie stilstaan bij zijn eigen veiligheid en gezondheid. Het nevelen van zuren op soms warme velgen geeft vaak schadelijke dampen af, die kunnen worden ingeademd. Ook aanraking met de huid is gevaarlijk. De uitbater dient altijd na te gaan of de velgenreiniger voorzien is van een keurmerk. Hij moet ook steevast het etiket of veiligheidsblad contoleren of er schadelijke stoffen zoals fluorwaterstof in verwerkt zijn. Reinigers met dergelijke schadelijke stoffen zijn sowieso gevaarlijk in gebruik. Ze kunnen de velgen, maar ook de vloer van de washal en/of andere oppervlakken beschadigen.

Invoerder HANNA Snelle technische bijstand

Avenue de la Porallée 32 - 4920 REMOUCHAMPS Tel : 04/384 77 43 - Fax : 04/384 73 04 www.kauffmancleaning.be - info@kauffmancleaning.be

31


CARWASH wordt tijdens het verder bollen van de auto. Met dit procedé komt het personeel niet meer in aanraking met de dampen of het product.

Adviezen correct opvolgen Anderzijds moet de fabrikant er natuurlijk wel voor zorgen dat de aangeboden alternatieven even efficiënt werken, zodat de klant tevreden is en naar de carwash blijft komen. Vandaar dat het cruciaal is om de adviezen van de chemieleveranciers (die zich baseren op ervaring, gewenst resultaat en gebruikt materiaal zoals doseerpompen) correct op te volgen.

Nerta

Met dank aan Jacques Smet (Pro-Wash), Steve Dejan (Dejan), Jan Bockstaele (Nerta), Peter van der Veen (Auwa-WashTec Benelux), Shari Sterck (Kenotek) en Jeroen Houweling (Dr.Stöcker Benelux).

WashTec-Auwa

Pro-Wash

WashTec-Auwa

‘ Hoe verander ik mijn carwash in een glanzende business?’

Ontdek de extra dimensie in autowassen. Voor meer informatie: WashTec Benelux NV, Humaniteitslaan 415 B - 1190 Brussel Tel. +32 (0)2 376 00 35, Email: info@washtec.be www.washtec.be

32


NIEUWE REALISATIES

Roll-over bij Opel Willems in Bergen (Dico BeFLux) Soort wasplaats: Portaalwasinstallatie Locatie: Bergen Uitbater: Opel-garage Willems Model: Dico PRO+

Eigenschappen: Hier werd een full option-uitvoering geplaatst. Deze omvat onder meer zachte foamwasborstels, een rvs drooginstallatie, een volledig omtrekvolgende hogedrukinstallatie, automatische velgeninneveling en hogedrukreiniging.

Washoogte: 2,55 meter

Roll-over bij MW CARS in Brussel (Pro-Wash) Soort wasplaats: Roll-over

Eigenschappen:

Locatie: Brussel

Deze machine beschikt over ledpositionering, wielborstels, active foam, wielgeleiders en splash protection. Tevens werden er extra zijdrogers met drooghoogte tot 2 meter geplaatst.

Uitbater: MW Cars Model: Christ Roll-over Centus T Doorrijhoogte: 3,1 meter Doorrijbreedte: 2,55 meter

Roll-over bij Porsche Center Kronos in Louvain-la-Neuve (Eco-wash/Washpartner) Soort wasplaats: Roll-over Locatie: Louvain-la-Neuve Uitbater: Porsche Center Kronos Model: Istobal M’NEX22 Washoogte: 2,3 meter Wasbreedte: 2,5 meter

Eigenschappen: Deze installatie beschikt over actief schuim, hogedruk (70 bar, 80 l/min) horizontaal en verticaal roterende hogedruk voor de wielwas. Verder is het toestel voorzien van shampoo, wax, polish en een kantelbare droger. Tevens werd er een extra botsbeveiliging op de machine geïnstalleerd. De Link-Foam wasborstels zorgen voor een optimale en krasvrije wassing. De bediening gebeurt met een touchscreen, wat voor een duidelijke en gemakkelijke bediening zorgt. Tot slot werd er nog een voorwas geplaatst. Deze is uitgerust met een innevelpistool en een hogedrukpistool.

Wasinstallatie bij Brandweer Leuven in Leuven (Pro-Wash) Locatie: Leuven Uitbater: Brandweer Leuven

Eigenschappen: Om de grote voertuigen te wassen zonder dat men zich daarbij te veel moet verplaatsen, werden er buiten 2 zwenkarmen aan de muur gemonteerd. Deze werden voorzien van een tussenstuk van 3 meter. Hierdoor bedraagt het totale bereik 5,5 meter en kunnen de voertuigen optimaal worden gereinigd. In de aangrenzende binnenruimte werd bovendien een hogedrukinstallatie geplaatst. Het is trouwens mogelijk om een product toe te voegen aan de wassing. Tevens werd er een anti-vorstbeveiliging aangebracht.

Selfcarwash bij Sharky in Herentals (CTW Cleaning Systems) Soort wasplaats: Selfcarwash Locatie: Herentals Uitbater: Jan Van Den Borne (Sharky bvba) Model: D4 NEW 2000 Aantal wasplaatsen: 3 wasboxen

Eigenschappen: Deze nieuwe 3-delige carwash omvat alle recente carwashsnufjes. De wasboxen tellen volgende wasprogramma’s: velgenreiniger, voorwassen, schuimlans, schuimborstel, spoelen, hotwax en glansspoelen. De bedieningspanelen zijn voorzien van een vandalismebestendige glasplaat. De geldwisselautomaat is uitgerust met het Valinabetaalsysteem. Aan de voorzijde van de carwash werd er ledverlichting aangebracht om de installatie extra in de kijker te zetten. Naast de wasboxen is er ook een stofzuigereiland met 2 Tempest-stofzuigers, een vuilnisbak en mattenklopper.

33


NIEUWE REALISATIES

Voordroger bij Car-wash Bonheiden in Bonheiden (Pro-Wash) Wat geĂŻnstalleerd: Pre-droger Locatie: Bonheiden Uitbater: Car-wash Bonheiden

Eigenschappen: Bij de bestaande installatie werd een Aeropro pre-droger geplaatst. Het betreft een meevolgende voordroger met een 2 x 7,5 kW-uitbreiding, die gemonteerd werd op het hoofddroogsysteem. De units draaien ten opzichte van de lengteas van het, waardoor de luchtstroom langer contact heeft met het voertuig. Hierdoor wordt een optimaal droogresultaat bereikt.

Roll-over bij Opel-garage Mullens in Halen (DiBO Projects) Soort wasplaats: Roll-over

Eigenschappen:

Locatie: Halen

De roll-over werd uitgerust met onder andere Carliteborstels, een ledstoplicht, rvs wielwassers, zijdrogers, een contourvolgende dakdroger en een waxapplicatie. De DiBO S4 garandeert een snelle en precieze wassing. Het gebruik van Carlite-borstels en een optimale borsteldruk, in combinatie met frequentieregeling, zorgen voor een uitstekend wasresultaat.

Uitbater: Opel-garage Mullens Model: DiBO S4 Washoogte: 2,30 meter Wasbreedte: 2,52 meter

Renovatie wasstraat bij Car-Wash David Damiani in Houdeng (Dico BeFLux) Soort wasplaats: Wastunnel Locatie: Houdeng Uitbater: David Damiani

Eigenschappen: Hier werd de bestaande Dico-wasstraat volledig gerenoveerd en aangepast (zowel het gebouw als de machine). Zo werd er extra hogedrukreiniging voor de wielkasten en de velgen geplaatst. Daarnaast werd een extra lavafoaminstallatie met ledeffect aan de wastunnel toegevoegd. Tot slot omvat de installatie nu ook nog een extra schuimpolishstation met led-effecten.

Selfwash bij Car-Wash Bubbels in Beveren (Pro-Wash) Soort wasplaats: Selfwash Locatie: Beveren Uitbater: Car-Wash Bubbles Model: Touch Pro Aantal wasplaatsen: 6 boxen

Eigenschappen: De bestaande installatie werd volledig vernieuwd. In de plaats kwam het laatste nieuwe Touch Pro-systeem. De binneninstallatie werd vernieuwd, de buitenkant kreeg een moderne uitstraling met ledverlichting en een technische ruimte. Deze selfwash maakt nu gebruik van glasplaten. De klant kan kiezen uit een erg uitgebreid programma-aanbod zoals zeep, schuimborstel, spoelen, wax, osmose, intensieve shampoo en Protect shine. Op het terrein werd ook een nieuwe Valina-betaalautomaat geĂŻnstalleerd: de klant kan betalen via bancontact of biljetten.

Roll-over bij Car-Wash Legrand in Marche-en-Famenne (Dico BeFLux) Soort wasplaats: Portaalwasinstallatie Locatie: Marche-en-Famenne Uitbater: Car-Wash Legrand Model: Dico PRO+ Washoogte: 2,55 meter

34

Eigenschappen: Deze machine is uitgerust met zachte foam wasborstels, een automatische hogedrukinstallatie voor de flanken en de velgen, een automatische velgenproductinneveling en een rvs drooginstallatie.


NIEUWE REALISATIES

Selfwash bij N’Joywash in Recogne-Libramont (Eco-wash/Washpartner) Soort wasplaats: Selfwash Locatie: Recogne-Libramont Uitbater: N’Joywash Aantal wasplaatsen: 4

Eigenschappen: Deze selfwash bestaande uit 3 gesloten pistes en 1 open piste voor hoge voertuigen: Er werd telkens een lans met velgenproduct, een schuimlans, een HDlans en een schuimborstel geplaatst. Er is keuze tussen 9 programma’s, namelijk velgeninneveling, inschuimen, hogedrukwassen Xtra-power, hogedrukwassen, schuimborstel, spoelen, wax, glansspoelen en stop. Verder werd er een wisselautomaat geplaatst om jetons te verkrijgen. Tot slot werd er een dubbele stofzuiger van 3,4 kW geïnstalleerd.

Selfwash bij Car-wash Plas in Retie (Pro-Wash) Soort wasplaats: Selfcarwash Locatie: Retie Uitbater: Dhr. Gijbels Model: Touch Pro Aantal wasplaatsen: 3 gesloten boxen en 1 open box

Eigenschappen: De bestaande installatie werd vervangen door het nieuwe Touch Pro-systeem. Op de glasplaat krijgt de klant een visuele handleiding bij zijn programmakeuze. Hierbij wordt gedemonstreerd hoe de klant bij iedere verschillende stap de wagen moet wassen. De glasplaat kan tevens worden gebruikt als communicatiemiddel naar de klant toe (promo / happy hour /…). De installatie omvat de volgende programma’s: zeep, schuimborstel, spoelen, wax, osmose en eveneens de nieuwe Intensieve shampoo en Protect shine. Het nieuwe systeem biedt de uitbater de mogelijkheid om via een iPadapp alle gegevens te beheren of instellingen (bv. wastijden) aan te passen van waar dan ook. In de service ruimte werden 2 volledige nieuwe mattenkloppers en stofzuigers geplaatst.

SELF CARWASH CTW is de ideale partner voor al uw carwash-projecten. Met haar ervaring begeleidt CTW al haar klanten van A tot Z voor renovatie- en nieuwbouwprojecten.

RENOVATIE EN VOLLEDIGE RESTYLING

Uw carwash opnieuw rendabel voor het volgende decennium!

VOOR

NA CTW Cleaning Systems Everdongenlaan 9/19 - 2300 Turnhout T. +32 (0)14 27 00 80 info@ctwcleaning.com www.ctwcleaning.com

TANKCLEANING 35


NUTTIGE ADRESSEN

CARWASH AUTOREINIGINGSPRODUCTEN AUTO CLEANING SERVICE PRO-WASH BVBA

Europark-Oost 36, 9100 Sint-Niklaas T: +32 (0)3 722 03 05 - F: +32 (0)3 722 03 07 info@pro-wash.be - www. pro-wash.be Importeur van Otto Christ AG, een toonaangevende fabrikant van roll-overs, wasstraten, selfcarwash, truck- en buswasinstallaties en toebehoren.

CARAMBA NEDERLAND BV

Borgstee 3A, NL-9403 TS Assen T: +31 (0)592 345 161 - F: +31 (0)592 340 590 info@carambanederland.nl www.carambanederland.nl Caramba chemie is absoluut het beste voor uw autowasinstallaties. Professionele instelservice, gecombineerd met periodiek controlesysteem.

FLOWEY®

ICLEAN CARWASH TECHNOLOGIES BV

Ambachtstraat 46 - 5804 CD Venray T: +31 478 51 79 79 (sales) T: +31 478 64 21 91 (service) F: +31 478 64 21 05 info@iclean.nl - www.iclean.nl - www.icleancarwash.nl Dealer van HANNA hydraulische rvs wasstraten, Ceccato roll-overs, truck-/bus-/trein- en tramwash en wasstraten, Rowafil water­ recycling, wasboxen, velowash en dogwash.

Avenue de la Porallée 32 4920 Remouchamps T: +32 (0)4 384 77 43 - F: +32 (0)4 384 73 04 info@kauffmancleaning.be - www.kauffmancleaning.be Professionele hogedrukreinigers, carwash installaties exclusief invoerder - onderhoud en herstellingen.

SAVONA INTERNATIONAL PRODUKTIES BV

Verkoopkantoor: Industrielaan 5, 5061 KC Oisterwijk T: +31 13 528 33 27 info@savona.nl - www.savona.nl Bij Savona koopt u rechtstreeks bij de fabrikant. Savona Self Carwash systemen is al meer dan 50 jaar het oudste en bekendste merk Selfwash in de Benelux. Daarnaast vertegenwoordigen wij een uitgebreid scala aan accessoires zoals munt-Stofzuigers, Dispensers en tal van betaal- en loyaltysystemen. Door permanente innovatie is Savona uw partner voor nu en de toekomst. Wij garanderen met een eigen Benelux 24/7 servicedienst de inwerking en inzetbaarheid van uw apparatuur. Bezoek onze webshop in 4 talen voor al uw Self Carwash en stofzuig onderdelen.

CARWASHMATERIAAL BLEUBLUE BVBA

Ketelstraat 15, 3454 Rummen T: +32(0)475 55 05 74 info@bleublue.be - www.bleublue.be Specialist in waterhergebruik voor rollovers en wasstraten. Advies, upgrading, renovatie en nieuwbouwprojecten

ROLL-OVER

2, Z.A.C Klengbousbierg - L-7795 BISSEN (GD De Luxembourg) T: +352 33 52 50 - F: +352 33 52 40 info@flowey.com - www.flowey.com Fabrikant van producten voor wasstraten en roll-overs, selfcarwashes en truckwashes. Onze kernwaarden : vernieuwing, kwaliteit, prijs en service.

DOG WASH

WASHTEC BENELUX NV

ICLEAN INTERNATIONAL BV

Humaniteitslaan 415, 1190 Brussel T: +32 (0)2 376 00 35 - F: +32 (0)2 376 98 51 info@washtec.be - www.washtec.be AUWA, dé standaard voor professionele carwash chemie. Voor het beste wasresultaat en waterkwaliteit, ook bij waterrecuperatie. Deskundig advies en technische ondersteuning door onze specialisten.

KAUFFMAN CLEANING SA

DIBO PROJECTS

Hoge Mauw 250 B – 2370 Arendonk T: +32 (0)14 67 22 51 sales.projects@dibo.com - www.dibo.com DiBO Projects is exclusief invoerder voor Benelux van de Aquarama Roll-Overs welke op de markt worden gebracht onder de DiBO-vlag. Ook tot het gamma behoren truck- (volledig RVS), bus-, tram- en treinwasinstallaties en alle toebehoren.

Ambachtstraat 46 - 5804 CD Venray T: +31 478 51 79 79 info@iclean.nl - www.icleandogwash.com THE Dog Wash company. iClean International is al 10 jaar marktleider op het gebied van Dog Wash equipment. Bezoek onze website voor meer informatie over onze Dog Wash modellen.

DICO BEFLUX NV

Tisseltsesteenweg 49, 2830 Willebroek T: +32 (0)3 860 00 10 info@dicobeflux.eu - www.dicobeflux.eu Wasportalen Dico PRO+ voor commercieel of privaat gebruik.

ECO-WASH

BORSTELS & BORSTELSYSTEMEN

HOGEDRUKREINIGERS

BLATON & EVERAERT BVBA

CTW CLEANING SYSTEMS

Tieltstraat 87, 8760 Meulebeke T: +32 (0)51 48 80 39 - F: +32 (0)51 48 69 25 info@borstelsblaton.be - www.borstelsblaton.be Wij zijn gespecialiseerd in het produceren van alle soorten was- & droogborstels voor alle wasinstallaties. Ook manuele voorwasborstels kunnen wij u aanbieden.

BRUSHCOM BV

Angelenweg 51, 5349 TA Oss NL T: +31 412 69155 info@brushcom.net - www.brushcom.be Brushcom is gespecialiseerd in borstel- en textielproducten voor autowasinstallaties. Wij kunnen ieder merk en type autowasinstallatie voorzien van nieuwe borstels. Kijk op onze website voor een volledig overzicht van ons assortiment.

FAVAGROSSA EDOARDO SRL

Vila Lepanto 51 - 26041 Roncadello (CR) ITALY T.: +39 0375 283311 - F.: +39 0375 59401 favagrossa@favagrossa com - www.favagrossa.com Favagrossa is al 50 jaar marktleider in de productie van borstels. Favagrossa biedt een compleet gamma borstels aan voor roll-overs en wasstraten voor personenwagens en vrachtwagens : traditionele borstels met haren, FILOK® borstels, CARLITE® borstels (met de nieuwigheden SEA STAR® en PIERCED®), droogtextiel DRYTEX® en de revolutionaire F-ACE® borstel. Voor meer info, bezoek onze website www.favagrossa.com

BUS-, TREIN- EN TRAMWASH DIBO PROJECTS

Hoge Mauw 250 B – 2370 Arendonk T: +32 (0)14 67 22 51 sales.projects@dibo.com - www.dibo.com DiBO Projects is exclusief invoerder voor Benelux van de Aquarama Roll-Overs welke op de markt worden gebracht onder de DiBO-vlag. Ook tot het gamma behoren truck- (volledig RVS), bus-, tram- en treinwasinstallaties en alle toebehoren.

36

Everdongenlaan 9 Bus 19, 2300 Turnhout T: +32 (0)14 27 00 80 info@ctwcleaning.com - www.ctwcleaning.com CTW is meer dan 30 jaar Belgisch producent en totaalleverancier van reinigingssystemen. CTW staat voor kwaliteit, van voorstudie tot aftersales. Realisaties van selfcarwashes voor auto’s, truckwasinstallaties tot volledig geautomatiseerde tankcleanings, zijn ons specialisme met toepassing van radiaalpompen. De selfcarwash installaties van CTW kenmerken zich vooral door hun moderne look in combinatie met hun kwaliteit en technische vernieuwingen. Kouden warmwaterhogedrukreinigers, veeg- en schrobzuigmachines, stof- en stofwaterzuigers, wielwasinstallaties en diverse toebehoren vervolledigen het gamma.

DICO BEFLUX NV

Tisseltsesteenweg 49, 2830 Willebroek T: +32 (0)3 860 00 10 info@dicobeflux.eu - www.dicobeflux.eu Verdeler van het industriële gamma van Kärcher. Maatoplossingen met ‘CAT’ pompen.

Nijverheidsstraat 49, 8970 Poperinge T: +32 (0) 57 33 52 51 - F: +32 (0) 57 33 31 61 info@ehrle.be - www.ehrle.be ExcIusief invoerder van het het het Duitse merk Ehrle, dat als wereldmerk garant staat voor kwaliteit. Onze specialiteit is sleutel-opdeur projecten die wij volledig in eigen beheer uitvoeren en dit voor Selfwash systemen en Roll-Over installaties. Daarnaast beschikken wij ook over een ruim gamma industriële hogedrukreinigers, stofzuigers en veegmachines. Samen met onze dienst tankstations en onze onderhoud- en serviceploeg maken wij voor u het verschil.

Boomsesteenweg 939 2610 Wilrijk (Antwerpen) T: +32 (0/3 340 07 11 carwash@be.kaercher.com – www.kaercher.com/be Invoerder van Kärcher voor België en Luxemburg, alsook uw totaalleverancier voor alle reinigingstaken. Wij maken niet alleen het verschil op basis van de kwaliteit/prijsverhouding maar gaan samen met onze klanten op zoek naar de juiste reinigingsoplossing voor elk type voertuig. Zowel ecologisch als economisch zijn wij uw reinigingspartner.

EHRLE WASH SYSTEMS / VANDOTEC NV

Nijverheidsstraat 49, 8970 Poperinge T: +32 (0) 57 33 52 51 - F: +32 (0) 57 33 31 61 info@ehrle.be - www.ehrle.be ExcIusief invoerder van het het het Duitse merk Ehrle, dat als wereldmerk garant staat voor kwaliteit. Onze specialiteit is sleutel-op-deur projecten die wij volledig in eigen beheer uitvoeren en dit voor Selfwash systemen en Roll-Over installaties. Daarnaast beschikken wij ook over een ruim gamma industriële hogedrukreinigers, stofzuigers en veegmachines. Samen met onze dienst tankstations en onze onderhoud en service ploeg maken wij voor u het verschil.

ICLEAN CARWASH TECHNOLOGIES BV

EHRLE WASH SYSTEMS / VANDOTEC NV

KÄRCHER BELUX NV

Raaptorfstraat 31, 8580 Avelgem T: +32 (0)477 40 43 98 F: +32 (0)56 64 85 99 info@eco-wash.be - www.eco-wash.be Exclusief invoerder België en Luxemburg. Auto en truckwash installaties: selfwash systemen, Roll-over voor auto en truck, wasstraat voor wagens en autobus, Alle toebehoren van stofzuiger tot mattenklopper, waterterugwinning systemen, overkoepeling van stofzuigers enz, eigen milieudienst, projectbegeleiding. Technische dienst vertrekpunten; Gentbrugge, Tubize, Leuven.

Ambachtstraat 46 - 5804 CD VENRAY T: +31 478 51 79 79 (sales) T: +31 478 64 21 91 (service) F: +31 478 64 21 05 info@iclean.nl - www.iclean.nl - www.icleancarwash.nl Dealer van HANNA hydraulische rvs wasstraten, Ceccato roll-overs, truck/buswash en wasstraten, Rowafil waterrecycling, wasboxen, velowash en dogwash.

KÄRCHER BELUX NV

Boomsesteenweg 939 2610 Wilrijk (Antwerpen) T: +32 (0/3 340 07 11 carwash@be.kaercher.com – www.kaercher.com/be Invoerder van Kärcher auto-, truck- en selfwashinstallaties voor België en Luxemburg, alsook uw totaalleverancier voor alle reinigingstaken. Wij maken niet alleen het verschil op basis van de kwaliteit/prijsverhouding maar gaan samen met onze klanten op zoek naar de juiste reinigingsoplossing voor elk type voertuig. Zowel ecologisch als economisch zijn wij uw reinigingspartner.

OTTO CHRIST WASH SYSTEMS

Europark-Oost 36, 9100 Sint-Niklaas T: + 32 (0)3 722 03 05 F: +32 (0)3 722 03 07 info@pro-wash.be - www. pro-wash.be Importeur van Otto Christ AG, een toonaangevende fabrikant van rollovers, wasstraten, selfcarwash, truck- en buswasinstallaties en


NUTTIGE ADRESSEN SAVONA INTERNATIONAL PRODUKTIES BV

Verkoopkantoor: Industrielaan 5, 5061 KC Oisterwijk T: +31 13 528 33 27 info@savona.nl - www.savona.nl Bij Savona koopt u rechtstreeks bij de fabrikant. Savona Self Carwash systemen is al meer dan 50 jaar het oudste en bekendste merk Selfwash in de Benelux. Daarnaast vertegenwoordigen wij een uitgebreid scala aan accessoires zoals munt-Stofzuigers, Dispensers en tal van betaal- en loyaltysystemen. Door permanente innovatie is Savona uw partner voor nu en de toekomst. Wij garanderen met een eigen Benelux 24/7 servicedienst de inwerking en inzetbaarheid van uw apparatuur. Bezoek onze webshop in 4 talen voor al uw Self Carwash en stofzuig onderdelen.

TSG BELGIUM NV

Treskesdijk 7 - 2300 Turnhout T: +32 (0)14 44 85 00 - F:+32 (0)14 44 85 55 sales.turnhout@tsgnortheurope.com - www.tsg-solutions.com

WASHTEC BENELUX NV

Humaniteitslaan 415, 1190 Brussel T: +32 (0)2 376 00 35 F: +32 (0)2 376 98 51 info@washtec.be - washtec.be Autowasinstallaties van de Europese marktleider. Roll-overs, wassstraten, wasboxen, truck- en buswash, WashTec chemie, waterrecyclage en alle toebehoren.

SELFCARWASH AUTO CLEANING SERVICE PRO-WASH BVBA

Europark-oost 36, 9100 SINT-NIKLAAS T: +32(0)3 722 03 05 - F: +32 (0)3 722 03 07 info@pro-wash.be - www. pro-wash.be Van A tot Z alles voor carwash / complete wasinstallaties voor auto en truck / hogedruk selfcarwash binnen en buiten / auto cleaning center (gebouw) / wasproducten / stofzuigers / dit is Belgisch / 24 op 24 uur service.

CTW CLEANING SYSTEMS

Everdongenlaan 9 Bus 19, 2300 Turnhout T: +32 (0)14 27 00 80 info@ctwcleaning.com - www.ctwcleaning.com CTW is meer dan 30 jaar Belgisch producent en totaalleverancier van reinigingssystemen. CTW staat voor kwaliteit, van voorstudie tot aftersales. Realisaties van selfcarwashes voor auto’s, truckwasinstallaties tot volledig geautomatiseerde tankcleanings, zijn ons specialisme met toepassing van radiaalpompen. De selfcarwash installaties van CTW kenmerken zich vooral door hun moderne look in combinatie met hun kwaliteit en technische vernieuwingen. Kouden warmwaterhogedrukreinigers, veeg- en schrobzuigmachines, stof- en stofwaterzuigers, wielwasinstallaties en diverse toebehoren vervolledigen het gamma.

DICO BEFLUX NV

Tisseltsesteenweg 49, 2830 Willebroek T +32 (0)3 860 00 10 info@dicobeflux.eu - www.dicobeflux.eu Producent van Dico self-carwash installaties. Volledig gamma accessoires van stofzuigers tot mattenkloppers, recyclagesystemen,…

DICO BEFLUX NV

FARITEC WATER RECYCLING SYSTEMS

Weberstraße 10, D-55130 Mainz T: +49 (0) 6131 250 600 Kantoor Benelux: +32 (0) 497 62 41 67 info@faritec.eu - http://www.faritec.eu Bespaar tot 90% op vers water met de gepatenteerde FARITEC oplossingen. FARITEC biedt sinds 1992 systemen aan om organisch vervuild afvalwater te behandelen en meer specifiek voor een continue zuivering en hergebruik van gebruikt water. Het in Duitsland gevestigd bedrijf blijft werken aan verbeteringen en verfijningen van de behandelingsprocessen in hun eigen carwashinrichtingen. Tal van tevreden klanten vormen reeds vele jaren lang het beste bewijs voor de uitstekende kwaliteit van hun systemen. FARITEC biedt planning, levering en installatie aan voor carwashes van alle afmetingen over gans Europa. Hun kwalitatief aanbod wordt overigens nog aangevuld met een eigen selfwash-systeem.

ICLEAN CARWASH TECHNOLOGIES BV

Boomsesteenweg 939 2610 Wilrijk (Antwerpen) T: +32 (0/3 340 07 11 carwash@be.kaercher.com – www.kaercher.com/be Invoerder van Kärcher auto-, truck- en selfwashinstallaties voor België en Luxemburg, alsook uw totaalleverancier voor alle reinigingstaken. Wij maken niet alleen het verschil op basis van de kwaliteit/prijsverhouding maar gaan samen met onze klanten op zoek naar de juiste reinigingsoplossing voor elk type voertuig. Zowel ecologisch als economisch zijn wij uw reinigingspartner.

Avenue de la Porallée 32 4920 Remouchamps T: +32 (0)4 384 77 43 - F: +32 (0)4 384 73 04 info@kauffmancleaning.be - www.kauffmancleaning.be Professionele hogedrukreinigers, carwashinstallaties - exclusief invoerder - onderhoud en herstellingen.

OTTO CHRIST WASH SYSTEMS

Europark-Oost 36, 9100 Sint-Niklaas T: + 32 (0)3 722 03 05 - F: +32 (0)3 722 03 07 info@pro-wash.be - www. pro-wash.be Importeur van Otto Christ AG, een toonaangevende fabrikant van rollovers, wasstraten, selfcarwash, truck- en buswasinstallaties en toebehoren.

ERGOX

Venlosesteenweg 149 3680 Maaseik - België T: +32 (0)89 24 45 29 - F: +32 (0)89 75 51 10 info@ergox.com - www.ergox.com Ergox, laatste generatie energiezuinige en onderhoudsvrije centrale stofzuiginstallaties.

ECO-WASH

TSG BELGIUM NV

EHRLE WASH SYSTEMS / VANDOTEC NV

Nijverheidsstraat 49, 8970 Poperinge T: +32 (0) 57 33 52 51 - F: +32 (0) 57 33 31 61 info@ehrle.be - www.ehrle.be ExcIusief invoerder van het het het Duitse merk Ehrle, dat als wereldmerk garant staat voor kwaliteit. Onze specialiteit is sleutel-opdeur projecten die wij volledig in eigen beheer uitvoeren en dit voor Selfwash systemen en Roll-Over installaties. Daarnaast beschikken wij ook over een ruim gamma industriële hogedrukreinigers, stofzuigers en veegmachines. Samen met onze dienst tankstations en onze onderhoud en service ploeg maken wij voor u het verschil.

Treskesdijk 7 - 2300 Turnhout T: +32 (0)14 44 85 00 - F:+32 (0)14 44 85 55 sales.turnhout@tsgnortheurope.com - www.tsg-solutions.com

WASHTEC BENELUX NV


Humaniteitslaan 415, 1190 Brussel T: +32 (0)2 376 00 35 F: +32 (0)2 376 98 51 info@washtec.be - washtec.be Autowasinstallaties van de Europese marktleider. Roll-overs, wassstraten, wasboxen, truck- en buswash, WashTec chemie, waterrecyclage en alle toebehoren.

STOFZUIGERS BRUSHCOM BV

Angelenweg 51, 5349 TA Oss NL T: +31 412 69155 info@brushcom.net - www.brushcom.be Brushcom is gespecialiseerd in kettingbaanonderdelen, motoren, schokbrekers, stofzuigaccessoires, etc. voor autowasinstallaties. Wij kunnen bijna ieder merk en type autowasinstallatie voorzien van nieuwe onderdelen. Kijk op onze website voor een volledig overzicht van ons assortiment.

WASH PARTNER BVBA

DIBO PROJECTS

Verkoopkantoor: Industrielaan 5, 5061 KC Oisterwijk T: +31 13 528 33 27 info@savona.nl - www.savona.nl Bij Savona koopt u rechtstreeks bij de fabrikant. Savona Self Carwash systemen is al meer dan 50 jaar het oudste en bekendste merk Selfwash in de Benelux. Daarnaast vertegenwoordigen wij een uitgebreid scala aan accessoires zoals munt-Stofzuigers, Dispensers en tal van betaal- en loyaltysystemen. Door permanente innovatie is Savona uw partner voor nu en de toekomst. Wij garanderen met een eigen Benelux 24/7 servicedienst de inwerking en inzetbaarheid van uw apparatuur. Bezoek onze webshop in 4 talen voor al uw Self Carwash en stofzuig onderdelen.

Raaptorfstraat 31, 8580 Avelgem T: +32 (0)477 40 43 98 - F: +32 (0)56 64 85 99 info@eco-wash.be - www.eco-wash.be Exclusief invoerder België en Luxemburg. Auto en Truckwash installaties: Selfwash systemen, Roll-Over voor Auto en Truck, Wasstraat voor Wagens en Autobus, Alle toebehoren van Stofzuiger tot mattenklopper, Waterterugwinningssystemen, Overkoepeling van stofzuigers enz, Eigen Milieudienst, Project begeleiding. Technische dienst vertrekpunten; Gentbrugge, Tubize, Leuven.

Venlosesteenweg 149 - 3680 Maaseik België T: +32 (0)89 24 45 29 - F: +32 (0)89 75 51 10 info@ergox.com - www.ergox.com Ergox, laatste generatie energiezuinige en onderhoudsvrije centrale stofzuiginstallaties.

TRUCK & BUSWASH

KAUFFMAN CLEANING SA

SAVONA INTERNATIONAL PRODUKTIES BV

ERGOX

+32 (0)499.44.50.99 Kurt@washpartner.com - www.washpartner.be Hoofdverdeler MTM hydro stofzuigers, verdeler ESTA stofzuigers Duitsland, Partner van ERGOX België. Advies, planning, begeleiding, opvolging en eigen service.

Ambachtstraat 46 - 5804 CD Venray T: +31 478 51 79 79 (sales) T: +31 478 64 21 91 (service) F: +31 478 64 21 05 info@iclean.nl - www.iclean.nl - www.icleancarwash.nl Dealer van HANNA hydraulische rvs wasstraten, Ceccato roll-overs, truck-/buswash en wasstraten, Rowafil waterrecycling, wasboxen, velowash en dogwash.

KÄRCHER BELUX NV

Tisseltsesteenweg 49, 2830 Willebroek T: +32 (0)3 860 00 10 info@dicobeflux.eu - www.dicobeflux.eu Producent en verdeler van Dico centrale en individuele stofzuigingsinstallaties. Een volledig gamma carwash-accessoires. Zeer competitieve pricing door rechtstreekse verkoop af fabriek !

Hoge Mauw 250 B – 2370 Arendonk T: +32 (0)14 67 22 51 sales.projects@dibo.com - www.dibo.com DiBO Projects is exclusief invoerder voor Benelux van de Aquarama Roll-Overs welke op de markt worden gebracht onder de DiBO-vlag.Ook tot het gamma behoren truck- (volledig RVS), bus-, tram- en treinwasinstallaties en alle toebehoren

KÄRCHER BELUX NV

Boomsesteenweg 939 2610 Wilrijk (Antwerpen) T: +32 (0/3 340 07 11 carwash@be.kaercher.com – www.kaercher.com/be Invoerder van Kärcher auto-, truck- en selfwashinstallaties voor België en Luxemburg, alsook uw totaalleverancier voor alle reinigingstaken. Wij maken niet alleen het verschil op basis van de kwaliteit/prijsverhouding maar gaan samen met onze klanten op zoek naar de juiste reinigingsoplossing voor elk type voertuig. Zowel ecologisch als economisch zijn wij uw reinigingspartner.

WASSTRATEN AUTO CLEANING SERVICE PRO-WASH BVBA

Europark-oost 36, 9100 Sint-Niklaas T: +32(0)3 722 03 05 F: +32 (0)3 722 03 07 info@pro-wash.be - www. pro-wash.be Van A tot Z alles voor carwash / complete wasinstallaties voor auto en truck / hogedruk selfcarwash binnen en buiten / auto cleaning center (gebouw) / wasproducten / stofzuigers / dit is Belgisch / 24 op 24 uur service.

BLEUBLUE BVBA

Ketelstraat 15, 3454 Rummen T: +32(0)475 55 05 74 info@bleublue.be - www.bleublue.be Specialist in waterhergebruik voor rollovers en wasstraten. Advies, upgrading, renovatie en nieuwbouwprojecten

DIBO PROJECTS

Hoge Mauw 250 B – 2370 Arendonk T: +32 (014)67 22 51 sales.projects@dibo.com - www.dibo.com DiBO Projects is exclusief invoerder voor Benelux van de Aquarama Roll-Overs welke op de markt worden gebracht onder de DiBO-vlag. Ook tot het gamma behoren truck- (volledig RVS), bus-, tram- en treinwasinstallaties en alle toebehoren.

DICO BEFLUX NV

Tisseltsesteenweg 49, 2830 Willebroek T: +32 (0)3 860 00 10 info@dicobeflux.eu - www.dicobeflux.eu Producent & verdeler van hoogwaardige RVS wasstraten Dico, in Duitsland gebouwd en naar keuze hydraulisch of elektrisch aangedreven. Zeer competitieve pricing door rechtstreekse verkoop af fabriek !

ERGOX

Venlosesteenweg 149 3680 Maaseik - België T: +32 (0)89 24 45 29 - F: +32 (0)89 75 51 100 info@ergox.com - www.ergox.com Ergox, laatste generatie energiezuinige en onderhoudsvrije centrale stofzuiginstallaties.

ECO-WASH

Raaptorfstraat 31, 8580 Avelgem T: +32 (0)477 40 43 98 F: +32 (0)56 64 85 99 info@eco-wash.be - www.eco-wash.be Exclusief invoerder België en Luxemburg. Auto en Truckwash installaties: Selfwash systemen, roll-over voor auto en truck, wasstraat voor wagens en autobus, alle toebehoren van stofzuiger tot mattenklopper, waterterugwinning systemen, overkoepeling van stofzuigers enz, eigen milieudienst, projectbegeleiding. Technische dienst vertrekpunten; Gentbrugge, Tubize, Leuven.

37


NUTTIGE ADRESSEN ICLEAN CARWASH TECHNOLOGIES BV

KÄRCHER BELUX NV

PUMP SERVICE AUTOMATIC NV

KAUFFMAN CLEANING SA

TSG BELGIUM NV

SCHEIDT & BACHMANN NEDERLAND BV

Ambachtstraat 46 - 5804 CD VENRAY T: +31 478 51 79 79 (sales) T: +31 478 64 21 91 (service) F: +31 478 64 21 05 info@iclean.nl - www.iclean.nl - www.icleancarwash.nl Dealer van HANNA hydraulische rvs wasstraten, Ceccato roll-overs, truck/buswash en wasstraten, Rowafil waterrecycling, wasboxen, velowash en dogwash.

Avenue de la Porallée 32 4920 Remouchamps T: +32 (0)4 384 77 43 - F: +32 (0)4 384 73 04 info@kauffmancleaning.be - www.kauffmancleaning.be Professionele hogedrukreinigers, carwashinstallaties - exclusief invoerder - onderhoud en herstellingen.

OTTO CHRIST WASH SYSTEMS

Europark-Oost 36, 9100 Sint-Niklaas T: + 32 (0)3 722 03 05 - F: +32 (0)3 722 03 07 info@pro-wash.be - www. pro-wash.be Importeur van Otto Christ AG, een toonaangevende fabrikant van roll-overs, wasstraten, selfcarwash, truck- en buswasinstallaties en toebehoren.

BRUSHCOM BV

Angelenweg 51, 5349 TA Oss NL T: +31 412 69155 info@brushcom.net - www.brushcom.be Brushcom is gespecialiseerd in kettingbaanonderdelen, motoren, schokbrekers, stofzuigaccessoires, etc. voor autowasinstallaties. Wij kunnen bijna ieder merk en type autowasinstallatie voorzien van nieuwe onderdelen. Kijk op onze website voor een volledig overzicht van ons assortiment.

Boomsesteenweg 939 2610 Wilrijk (Antwerpen) T: +32 (0/3 340 07 11 carwash@be.kaercher.com – www.kaercher.com/be Invoerder van Kärcher auto-, truck- en selfwashinstallaties voor België en Luxemburg, alsook uw totaalleverancier voor alle reinigingstaken. Wij maken niet alleen het verschil op basis van de kwaliteit/prijsverhouding maar gaan samen met onze klanten op zoek naar de juiste reinigingsoplossing voor elk type voertuig. Zowel ecologisch als economisch zijn wij uw reinigingspartner.

Treskesdijk 7 - 2300 Turnhout T: +32 (0)14 44 85 00 - F:+32 (0)14 44 85 55 sales.turnhout@tsgnortheurope.com - www.tsg-solutions.com

WASHTEC BENELUX NV

Humaniteitslaan 415, 1190 Brussel T: +32 (0)2 376 00 35 - F: +32 (0)2 376 98 51 info@washtec.be - www.washtec.be AUWA, dé standaard voor professionele carwash chemie. Voor het beste wasresultaat en waterkwaliteit, ook bij waterrecuperatie. Deskundig advies en technische ondersteuning door onze specialisten.

WASSERSCHMIDT GMBH

Greiters 348 - D 87764 Legau T: +49 8330 9119 27 T: voor de Benelux: +31 684 812 277 F: +49 8330 9119 10 info@wasserschmidt.de - www.wasserschmidt.com Voor de Benelux: jvn@wasserschmidt.com Effectieve biologische afvalwaterbehandeling voor autobedrijven en reukloze, hygiënische recyclage bij de carwash. Geen olieafscheider nodig, bedrijfszeker en onderhoudsarm, tot 95% waterbesparing.

STATION

WASH PARTNER BVBA

+32 (0)499.44.50.99 Kurt@washpartner.com - www.washpartner.be Fabrikant en verdeler van de hoog aangeschreven Holz wasstraten (Duits, inox, Hydraulisch en/of elektrisch). Advies, planning, begeleiding, opvolging en eigen service.

WASHTEC BENELUX NV

Humaniteitslaan 415, 1190 Brussel T: +32 (0)2 376 00 35 F: +32 (0)2 376 98 51 info@washtec.be - washtec.be Autowasinstallaties van de Europese marktleider. Roll-overs, wassstraten, wasboxen, truck- en buswash, WashTec chemie, waterrecyclage en alle toebehoren.

WATERRECYCLING BLEUBLUE BVBA

Ketelstraat 15, 3454 Rummen T: +32(0)475 55 05 74 info@bleublue.be - www.bleublue.be Specialist in waterhergebruik voor rollovers en wasstraten. Advies, upgrading, renovatie en nieuwbouwprojecten

FARITEC WATER RECYCLING SYSTEMS

Weberstraße 10, D-55130 Mainz T: +49 (0) 6131 250 600 Kantoor Benelux: +32 (0) 497 62 41 67 info@faritec.eu - http://www.faritec.eu Bespaar tot 90% op vers water met de gepatenteerde FARITEC oplossingen. FARITEC biedt sinds 1992 systemen aan om organisch vervuild afvalwater te behandelen en meer specifiek voor een continue zuivering en hergebruik van gebruikt water. Het in Duitsland gevestigd bedrijf blijft werken aan verbeteringen en verfijningen van de behandelingsprocessen in hun eigen carwashinrichtingen. Tal van tevreden klanten vormen reeds vele jaren lang het beste bewijs voor de uitstekende kwaliteit van hun systemen. FARITEC biedt planning, levering en installatie aan voor carwashes van alle afmetingen over gans Europa. Hun kwalitatief aanbod wordt overigens nog aangevuld met een eigen selfwash-systeem.

ICLEAN CARWASH TECHNOLOGIES BV

Ambachtstraat 46 - 5804 CD VENRAY T: +31 478 51 79 79 (sales) T: +31 478 64 21 91 (service) F: +31 478 64 21 05 info@iclean.nl - www.iclean.nl - www.icleancarwash.nl Dealer van HANNA hydraulische rvs wasstraten, Ceccato roll-overs, truck/buswash en wasstraten, Rowafil waterrecycling, wasboxen, velowash en dogwash.

38

AFWATERINGSSYSTEMEN ACO PASSAVANT NV

Preenakker 8, 1785 Merchtem T: +32 (0)52 38 17 70 - F: +32 (0)52 38 17 71 Efficiënte afwatering en afscheiding conform de Europese Normgeving, DIN/NBN EN 1433 en DIN/NBN EN 858 - DIN 1999-100. Verplicht bij openbare aanbestedingen!

BENZINESTATIONUITRUSTING DCM EMBA METERING & CONTROL NV

M. Geysemansstraat 1 - 2550 Waarloos T: +32 (0)15 30 04 20 contact@dcmemba.eu - www.dcmemba.eu Verkoop & installatie van commerciële en industriële brandstofpompen en systemen. Preventief, correctief en metrologisch onderhoud. Verschillende onderhoudscontracten mogelijk waaronder 7/7d beschikbaarheid.

HAMER

Industriepark Zwaluwbeek Zwaluwbeekstraat 17A - 9150 Kruibeke T: +32 (0)3 722 16 05 - F: +32 (0)3 722 16 04 info@hamer.net - www.hamer.net Hamer is een grote totaalaanbieder op het gebied van installatietechniek in Benelux. Onze primaire dienstverlening strekt zich uit van ontwerp en bouw tot en met service en onderhoud van technische installaties op o.a. benzinetankstations. Verdeler en installateur van LED verlichting in luifelen shopplafond. Verdeler en installateur van Wayne brandstofpompen en temperatuur compensatie systemen (ATC). Verdeler en installateur van diverse Aircosystemen. Verdeler van diverse producten voor de tankstationen automotive sector. Erkend ijker van brandstofpompen. 24/24u + 7/7d helpdesk en onderhoudsdienst.

LANTZERATH NV

Wayenborgstraat 7 2800 Mechelen T: +32 (0)15 40 09 20 - F: +32 (0)15 40 09 29 mechelen@lantzerath.be Verdeler van commerciële en industriële brandstofpompen Gilbarco VeederRoot. Plaatsing van niveaumeetsystemen voor opvolging van uw brandstof stock. Levering en plaatsing van bandenblazers en tweetakt verdeelpompen. Erkend hersteller van brandstofpompen, service en onderhoud in gans België aan zeer concurrentiele prijzen. Vraag uw vrijblijvende prijsofferte.

MICRELEC NV

Poortakkerstraat 90 9051 St-Denijs-Westrem T: +32 (0)9 296 45 20 - F: +32 (0)9 296 45 21 helpdesk: +32 (0)9 296 45 25 sales@micrelec.be – www.micrelec.be

Bisschoppenhoflaan 601 – 603 B-2100 Deurne T: +32 (0)3 324 49 95 - F: +32 (0)3 326 08 84 info@pumpservice.be - www.pumpservice.be www.facebook.com/pumpservice Pump Service Automatic is sinds 1962 dé referentie voor uw tankinstallaties; totaalprojecten, industriële en commerciële pompen “PETROTEC”, tankregistratiesystemen “MÄNNL”, CNG aardgastankinstallaties voor commerciële “FORNOVOGAS” en industriële “NARDI” toepassingen. Wij verzorgen onderhoud en metrologische ijking volgens ISO 17020. Service 24/7!

Maarssenbroeksedijk 11 3542 DL Utrecht - Nederland T: +31 85 486 1500 info@scheidt-bachmann.nl - www. Scheidt-bachmann.nl Scheidt & Bachmann heeft een prominente rol gespeeld in de ontwikkeling van het eenvoudige tankstation naar het moderne hedendaagse brandstof- en convenience-verkooppunt. De resultaten van deze ontwikkelingen, opgedaan door ervaring en kennis, zijn terug te vinden in ons label SIQMA. Met SIQMA bieden wij centraal beheerde Cloud-gebaseerde technologieën en baanbrekende facilitaire diensten, die uw retail brandstof-business nog succesvoller maken.

TSG BELGIUM NV

Treskesdijk 7 - 2300 Turnhout T: +32 (0)14 44 85 00 - F:+32 (0)14 44 85 55 sales.turnhout@tsgnortheurope.com www.tsg-solutions.com TSG is Europees marktleider in totaaloplossingen voor benzinestations, de verkoop en dienst na verkoop van Tokheim verdeelzuilen, Tokheim FuelPOS, Progauge elektronische niveaumeting, Tokheim outdoor terminals en diverse host services. VCA** gecertificeerd.

VANDOTEC NV

Nijverheidsstraat 49, 8970 Poperinge T: +32 (0)57 33 52 51 F: +32 (0)57 33 31 61 info@vandotec.be - www.vandotec.be Installaties en renovaties van commerciële tankstations. Projectbegeleiding en ‘sleutel op de deur’ gekeurde industriële en commerciële brandstofinstallaties. Uitvoering van piping werken met alle bekende brandstofleidingen. Leveren en plaatsen dubbelwandige tanks, kws afscheiders, waterdichte pistes, civiele werken, enz. Leveren en plaatsen pompen met registratiesystemen zowel commercieel als voor industrie. Ook voor alternatieve brandstoffen en adblue. Erkend Technicus en erkend ijker met VCA certificaat. Eigen dienst service en onderhoud.

BEVEILIGING BIGBROTHER

Terbekehofdreef 6-8, 2610 WILRIJK T: +32 (0)3 870 88 88 - F: +32 (0)3 870 88 89 info@bigbrother-security.be - www.bigbrother-security.be Al meer dan 20 jaar is BigBrother toonaangevend op het gebied van totaalbeveiliging; toegangscontrole, inbraak- en camerabewaking voor uw tankstation. Wij zijn er om uw tankstation te optimaliseren en klaar te maken voor de toekomst met onze slimme technieken: • AutoAlert: aanpakken van gekende doorrijders, valse kentekens en klantenloyaliteit meten; • PumpWatch: alle beeld- en transactie-informatie handig weergegeven op één scherm; • ShopWatch: daadkrachtige beveiliging en controle aan de kassa; • Business Intelligence: rendementsverbetering door analyse van brandstof en carwash; • Watch-it: remote exploitatie en beveiliging van uw tankstation.

LICHTRECLAMES / PRIJSBORDEN PUBLISIGN VP BVBA

Zoning Ouest 11, 7860 Lessines T: +32(0)68 27 48 48 - F: +32(0)68 33 64 23 info@publisign.be - www.publisign.be Publiciteitsmaterialen voor uw benzinestation of carwash. Totems met electronische of manuele prijsaanduiding. Lichtkranten – luifelboorden – kolombekleding – spreaders – vlaggenmasten en bannerframes.

TSG BELGIUM NV

Treskesdijk 7 - 2300 Turnhout T: +32 (0)14 44 85 00 - F:+32 (0)14 44 85 55 sales.turnhout@tsgnortheurope.com - www.tsg-solutions.com TSG is Europees marktleider in totaaloplossingen voor benzinestations, de verkoop en dienst na verkoop van Tokheim verdeelzuilen, Tokheim FuelPOS, Progauge elektronische niveaumeting, Tokheim outdoor terminals en diverse host services. VCA** gecertificeerd.

LPG LEVERANCIER ANTARGAZ BELGIUM NV

T: +32 (0)11 42 16 64 www.euro-gas.be Antargaz Belgium neemt de commerciële en operationele activiteiten van Eurogas Belgium over. Zo breidt Antargaz haar productengamma uit en verdeelt nu butaan-en propaangas in tanks en flessen, LPG autogas en aardgas en elektriciteit.


NUTTIGE ADRESSEN VERKOYEN GASSERVICE

Leopoldlaan 156/1 B-3900 Overpelt T: 011 (0)64 10 88 gas@verkoyen.be - www.verkoyen-gas.be Verkoop en verdeling van propaan en LPG in Vlaanderen en Wallonië. Bouw, aanpassing, afbraak van propaan en LPG-installaties. Eigen plaatsingsdienst en materiaal.

LUCHT, WATER EN BANDENBLAZERUNITS TSG BELGIUM NV

Treskesdijk 7 - 2300 Turnhout T: +32 (0)14 44 85 00 - F:+32 (0)14 44 85 55 sales.turnhout@tsgnortheurope.com - www.tsg-solutions.com TSG is Europees marktleider in totaaloplossingen voor benzinestations, de verkoop en dienst na verkoop van Tokheim verdeelzuilen, Tokheim FuelPOS, Progauge elektronische niveaumeting, Tokheim outdoor terminals en diverse host services. VCA** gecertificeerd.

OLIE– EN BENZINEAFSCHEIDERS ACO PASSAVANT NV

Preenakker 8, 1785 Merchtem T: +32 (0)52 38 17 70 - F: +32 (0)52 38 17 71 Efficiënte afwatering en afscheiding conform de Europese Normgeving, DIN/NBN EN 1433 en DIN/NBN EN 858 - DIN 1999-100. Verplicht bij openbare aanbestedingen!

REALISATIE VOLLEDIGE BENZINESTATIONS HAMER

Industriepark Zwaluwbeek Zwaluwbeekstraat 17A - 9150 Kruibeke T: +32 (0)3 722 16 05 - F: +32 (0)3 722 16 04 info@hamer.net - www.hamer.net Hamer is een grote totaalaanbieder op het gebied van installatietechniek in Benelux. Onze primaire dienstverlening strekt zich uit van ontwerp en bouw tot en met service en onderhoud van technische installaties op o.a. benzinetankstations. Verdeler en installateur van LED verlichting in luifel- en shopplafond. Verdeler en installateur van Wayne- & Petrotec brandstofpompen en temperatuur compensatie systemen (ATC) Verdeler en installateur van diverse Aircosystemen. Verdeler van diverse producten voor de tankstationen automotive sector. Erkend ijker van brandstofpompen. 24/24u + 7/7d helpdesk en onderhoudsdienst.

LANTZERATH NV

Wayenborgstraat 7 2800 Mechelen T: +32 (0)15 40 09 20 - F: +32 (0)15 40 09 29 mechelen@lantzerath.be Nieuwbouw projecten en verbouwing van tankstations inclusief grondwerken, tanks, leidingwerk en vloeistofdichte bestratingen. Aanpassingen aan vergunde tankstations volgens de allerlaatste milieuwetgevingen (gasrecuperatie, temperatuurscompensatie). Sleutel-op-de deur projecten of werken in combinatie met uw eigen aannemers/contractors. Vraag uw vrijblijvende prijsofferte.

PUMP SERVICE AUTOMATIC NV

Bisschoppenhoflaan 601 – 603 - B-2100 Deurne T: +32 (0)3 324 49 95 - F: +32 (0)3 326 08 84 info@pumpservice.be - www.pumpservice.be www.facebook.com/pumpservice Pump Service Automatic is sinds 1962 dé referentie voor uw tankinstallaties; totaalprojecten, industriële en commerciële pompen “PETROTEC”, tankregistratiesystemen “MÄNNL”, CNG aardgastankinstallaties voor commerciële “FORNOVOGAS” en industriële “NARDI” toepassingen. Wij verzorgen onderhoud en metrologische ijking volgens ISO 17020. Service 24/7!

NV STADSBADER

Kanaalstraat 1, 8530 Harelbeke T: 056 26 06 66 - F: 056 20 13 98 info@stadsbader.com - www.stadsbader.com Stadsbader bouwt tankstations, nieuwbouw of vernieuwbouw met of zonder sanering. Asfalt, beton, slurry, shops, restaurants, piping, tanks, luifels, pompen in totaal pakket, Design en Build of gesplitste aanneming.

VANDOTEC NV

Nijverheidsstraat 49, 8970 Poperinge T: +32 (0)57 33 52 51 F: +32 (0)57 33 31 61 info@vandotec.be - www.vandotec.be Installaties en renovaties van commerciële tankstations. Projectbegeleiding en ‘sleutel op de deur’ gekeurde industriële en commerciële brandstofinstallaties. Uitvoering van piping werken met alle bekende brandstofleidingen. Leveren en plaatsen dubbelwandige tanks, kws afscheiders, waterdichte pistes, civiele werken, enz… Leveren en plaatsen pompen met registratiesystemen zowel commercieel als voor industrie. Ook voor alternatieve brandstoffen en adblue. Erkend Technicus en erkend ijker met VCA certificaat. Eigen dienst service en onderhoud.

SERVICE & ONDERHOUD BENZINETANKSTATIONS DCM EMBA METERING & CONTROL NV

M. Geysemansstraat 1 - 2550 Waarloos T: +32 (0)15 30 04 20 contact@dcmemba.eu - www.dcmemba.eu Verkoop & installatie van commerciële en industriële brandstofpompen en systemen. Preventief, correctief en metrologisch onderhoud. Verschillende onderhoudscontracten mogelijk waaronder 7/7d beschikbaarheid.

HAMER

Industriepark Zwaluwbeek Zwaluwbeekstraat 17A - 9150 Kruibeke T: +32 (0)3 722 16 05 - F: +32 (0)3 722 16 04 info@hamer.net - www.hamer.net Hamer is een grote totaalaanbieder op het gebied van installatietechniek in Benelux. Onze primaire dienstverlening strekt zich uit van ontwerp en bouw tot en met service en onderhoud van technische installaties op o.a. benzinetankstations. Verdeler en installateur van LED verlichting in luifel- en shopplafond. Verdeler en installateur van Wayne brandstofpompen en temperatuur compensatie systemen (ATC). Verdeler en installateur van diverse Aircosystemen. Verdeler van diverse producten voor de tankstation- en automotive sector. Erkend ijker van brandstofpompen. 24/24u + 7/7d helpdesk en onderhoudsdienst.

LANTZERATH NV

Wayenborgstraat 7 2800 Mechelen T: +32 (0)15 40 09 20 - F: +32 (0)15 40 09 29 mechelen@lantzerath.be Verdeler van commerciële en industriële brandstofpompen Gilbarco VeederRoot. Plaatsing van niveaumeetsystemen voor opvolging van uw brandstof stock. Levering en plaatsing van bandenblazers en tweetakt verdeelpompen. Erkend hersteller van brandstofpompen, service en onderhoud in gans België aan zeer concurrentiele prijzen. Vraag uw vrijblijvende prijsofferte.

MICRELEC NV

Poortakkerstraat 90 9051 St-Denijs-Westrem T: +32 (0)9 296 45 20 - F: +32 (0)9 296 45 21 helpdesk: +32 (0)9 296 45 25 sales@micrelec.be – www.micrelec.be

PUMP SERVICE AUTOMATIC NV

Bisschoppenhoflaan 601-03 - B-2100 Deurne T: +32 (0)3 324 49 95 - F: +32 (0)3 326 08 84 info@pumpservice.be - www.pumpservice.be www.facebook.com/pumpservice Pump Service Automatic is sinds 1962 dé referentie voor uw tankinstallaties; totaalprojecten, industriële en commerciële pompen “PETROTEC”, tankregistratiesystemen “MÄNNL”, CNG aardgastankinstallaties voor commerciële “FORNOVOGAS” en industriële “NARDI” toepassingen. Wij verzorgen onderhoud en metrologische ijking volgens ISO 17020. Service 24/7!

SCHEIDT & BACHMANN NEDERLAND BV

Maarssenbroeksedijk 11 3542 DL Utrecht Nederland T: +31 85 486 1500 info@scheidt-bachmann.nl - www. Scheidt-bachmann.nl Scheidt & Bachmann heeft een prominente rol gespeeld in de ontwikkeling van het eenvoudige tankstation naar het moderne hedendaagse brandstof- en convenience-verkooppunt. De resultaten van deze ontwikkelingen, opgedaan door ervaring en kennis, zijn terug te vinden in ons label SIQMA. Met SIQMA bieden wij centraal beheerde Cloud-gebaseerde technologieën en baanbrekende facilitaire diensten, die uw retail brandstof-business nog succesvoller maken.

TSG BELGIUM NV

Treskesdijk 7 - 2300 Turnhout T: +32 (0)14 44 85 00 - F:+32 (0)14 44 85 55 sales.turnhout@tsgnortheurope.com - www.tsg-solutions.com TSG is Europees marktleider in totaaloplossingen voor benzinestations, de verkoop en dienst na verkoop van Tokheim verdeelzuilen, Tokheim FuelPOS, Progauge elektronische niveaumeting, Tokheim outdoor terminals en diverse host services. VCA** gecertificeerd.

VANDOTEC NV

Nijverheidsstraat 49, 8970 Poperinge T: +32 (0)57 33 52 51 F: +32 (0)57 33 31 61 info@vandotec.be - www.vandotec.be Installaties en renovaties van commerciële tankstations. Projectbegeleiding en ‘sleutel op de deur’ gekeurde industriële en commerciële brandstofinstallaties. Uitvoering van piping werken met alle bekende brandstofleidingen. Leveren en plaatsen dubbelwandige tanks, kws afscheiders, waterdichte pistes, civiele werken, enz. Leveren en plaatsen pompen met registratiesystemen zowel commercieel als voor industrie. Ook voor alternatieve brandstoffen en adblue. Erkend Technicus en erkend ijker met VCA certificaat. Eigen dienst service en onderhoud.

SHOP LEVERANCIER NON-FOOD AXYMA BVBA

Linteweversstraat 13 – 7780 Komen – België T +32(0)56 31 12 03 Sales +32(0)475 39 59 77 Webshop : www.axyma.be Auto- & vrachtwagenaccessoires voor benzinestation en truckstop. Gepersonaliseerde microvezel en luchtverfrisser voor carwash. Meer dan 3.500 referenties.

NEWCO EUROPE BV

Adriaan Mulderweg 9-11 - 5657 EM Eindhoven Postbus 7056 – 5605 JB Eindhoven T: +31 (0)40 402 4300 - F: +31 (0)40 402 4309 verkoop@newco-europe.com www.newco-europe.com - www.facebook.com/newcoeurope Meer rendement uit non-food. Newco Europe - Betrouwbaar, Innovatief & Compleet.

TRENDY FOODS BELGIUM S.A.

TRENDY FOODS Belgium s.a. Avenue du Parc 37 - B-4800 Petit-Rechain T: FR +32 (0)87 321 888 - NL +32 (0)87 394 811 F: +32 (0)87 / 321 889

TANKSTATIONS / SOFTWARE LODDER SOFTWARE BVBA

Ernest van Dijckkaai 22/2 2000 Antwerpen. T: +32 (0)3 224 05 07 info@loddersoftware.com - www.loddersoftware.com Lodder ontwikkelt en levert administratieve en logistieke software, webportals en apps voor tankstation en oliehandel, onder andere voor facturatie, transactie- en dagstaatverwerking, shop-optimalisatie, voorraad- en accijnsadministratie, online transactieoverzicht en kaartbeheer, CRM en managementrapportage.

SCHEIDT & BACHMANN NEDERLAND BV

Maarssenbroeksedijk 11 3542 DL Utrecht Nederland T: +31 85 486 1500 info@scheidt-bachmann.nl - www. Scheidt-bachmann.nl Scheidt & Bachmann heeft een prominente rol gespeeld in de ontwikkeling van het eenvoudige tankstation naar het moderne hedendaagse brandstof- en convenience-verkooppunt. De resultaten van deze ontwikkelingen, opgedaan door ervaring en kennis, zijn terug te vinden in ons label SIQMA. Met SIQMA bieden wij centraal beheerde Cloud-gebaseerde technologieën en baanbrekende facilitaire diensten, die uw retail brandstof-business nog succesvoller maken.

TOPSTATION

Gent • Hasselt • Mechelen • Poperinge • Waterloo T: +32 (0)78 16 03 10 info@kluwersoftware.be - software.kluwer.be/nl/topstation topSTATION - gespecialiseerde software voor het beheer van tankstations. Met volledig stock- & shopbeheer, beheer van tankkaarten. Interface met o.m. Tokheim, Torex, DCM, DCB, Banksys, CTP, ... én automatische verwerking van betalingen van Tokheim & Torex. Meerdere tankstations mogelijk mét centralisatie van stock en facturatie. Rendementsberekening per station. Huren van software eveneens mogelijk!

WINKELINRICHTING INTERSTOCK NV

Ind. Park-ZI “Klein Frankrijk” Schoonboeke 1 9600 Ronse-Renaix T: +32 (0)55 21 64 86 - F: +32 (0)55 21 43 71 info@interstock.be - www.interstock.be De specialist voor het inrichten van uw shop.

WANZL BVBA

Ambachtenlaan 36, B-3001 Heverlee T: +32(0)16 40 28.30 - F: +32(0)16 40 01 69 wanzl@wanzl.be - www.wanzl-winkelinrichting.be

39


Profile for Invent Media

Service Station Magazine 141 - NL  

Onafhankelijk vakblad voor tankstations en carwash.

Service Station Magazine 141 - NL  

Onafhankelijk vakblad voor tankstations en carwash.

Advertisement