Page 1

servicestation 136 Carwash & Convenience Magazine

Onafhankelijk vakblad voor tankstations en carwashes in België en Noord-Frankrijk V.U.: K. D’haveloose • verschijnt 5x/jaar (februari/april/juni/september/december) • Mei 2018 • 25ste jaargang • Afgiftekantoor P409057 Gent X Ce magazine est disponible en Français

In dit nummer :  Nabeschouwing Autotechnica 2018  Voorbeschouwing UNITI expo 2018  Wat houdt GDPR (Global Data Protection Regulation) in?  Benzinedag 2018 stond in het teken van klantbeleving  Afvalbeheer op een tankstation vraagt geen grote inspanning  Is detailen iets voor uw carwash?

Washpartner realiseert met Carwash Planet innovatieve, groene carwash in Turnhout

r e n t r a p h s a W n e h s a W Ecokers van e o z e b n u h l a n bedanke 8 1 0 2 a c i n h c e t o t Au


EEN BENZINESTATION, GARAGE, COMMERCIEEL WASBEDRIJF OF SIMPELWEG EEN LEEG STUK GROND WAAROP U EEN CARWASH WILT OPENEN? PRO-WASH BIEDT U ALTIJD EEN GESCHIKTE OPLOSSING OP MAAT!

01. 02. 03. 04. 05.

SELF-CARWASH INSTALLATIES CHRIST ROLL-OVER INSTALLATIES SONNY’S AMERICAN SOFT WASH

TOEBEHOREN

20s

CHRIST WASH SYSTEMS - WASSTRATEN CHRIST REINIGINGSPRODUCTEN

REINIGEN

Strikt vertrouwelijk en commercieel gevoelig: deze presentatie bevat informatie die uitsluitend bestemd is als persoonlijke informatie voor de tabakswederverkoper. Deze presentatie en de inhoud ervan mogen noch geafficheerd worden, noch tentoongesteld worden op om het even welke wijze, noch meegedeeld worden met of ter beschikking gesteld worden van klanten of andere derden, inclusief andere tabaks- en e-sigaret fabrikanten. Strictement confidentiel et commercialement sensible : cette présentation contient des informations exclusivement destinées à l’information personnelle des revendeurs de tabacs. Cette présentation et son contenu ne peuvent être ni affichés, ni exposés d’une quelconque manière, ni communiqués à ou mis à la disposition de clients ou autres tiers, en ce compris d’autres fabricants de tabac/e-cigarettes.

Roken is dodelijk – Stop nu - Fumer tue info@pro-wash.be – Arrêtez maintenant Europark-Oost 36 T +32 (0)3 722 03 05 Rauchen ist tödlich –722 hören Sie jetzt auf 9100 Sint-Niklaas F +32 (0)3 03 07 www.pro-wash.be


INHOUD

Colofon

4

Onafhankelijk vakblad voor de service-stations en de carwashes in België en Luxemburg. Verschijnt ten minste vijf keer per jaar in een oplage van 6.500 exemplaren.

Inside News

13

Voorbeschouwing UNITI 2018

18

Verslag Service Station, Shop & Carwash/Autotechnica 2018

27

Verslag Benzinedag 2018

30

Proper houden van de forecourt vraagt geen grote (financiële) inspanningen

32

Wat kan detailen voor uw carwash betekenen?

35

Project carwash: CGS Car Cleaning in Leffinge

38

Ook carwashes en tankstations moeten Global Data Protection Regulation (GDPR) naleven

40

Speel in op het ontbijtmoment

42

Nieuwe realisaties

44

Nuttige adressen

Service Station is een uitgave van Invent Media Verantwoordelijk uitgever Karl D’haveloose Invent Media Kortrijksesteenweg 198 B-8530 Harelbeke Tel. 32 (0)56 21 30 32 Fax. 32 (0)56 25 71 41 magazines@expoadvice.com Bladmanager Evelien Desmyttere admin@expoadvice.com Redactie en fotografie Karl D’ Haveloose, Stijn Eeckloo, Michel Vandenheede, Wouter Temmerman, Bart Vancauwenberghe en Wim Vanderhaegen Reclameregie en abonnementen Karlien Debruyne - info@expoadvice.com Art Director Dominique Monbaillieu graphics@expoadvice.com Druk Lowyck - Oostende De uitgever kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van de gepubliceerde advertenties. Het verlenen van toestemming tot publicatie in dit tijdschrift heeft tevens betrekking op de terbeschikkingstelling in om het even welke elektronische vorm. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever.

Doc. Meguiar’s

Version Française Sur simple demande

Publireportages

10 15 17

Doc. La Lorraine

3


4

INSIDE NEWS Vernieuwd Q8-station in Knokke combineert fraai design en duurzame energie

Op dinsdag 17 april 2018 openden Fadel Al Faraj, Managing Director Q8 Northwest Europe, burgemeester graaf Leopold Lippens en Sarah Pillen, Performance & Operations Manager Q8 Northwest Europe, officieel het vernieuwde Q8-tankstation met Shop & Go, Panos en Nespresso langs de Natiënlaan, de belangrijkste invalsweg van Knokke. De site kende de laatste jaren een grondige make-over en het verouderde benzinestation kon niet achterblijven. In samenspraak met de stad Knokke werd het tankstation gerenoveerd conform design en architectuur van de omgeving, met als inspiratiebron vuurtorens en de typische strandcabines. Kenmerkend voor het nieuwe tankstation is het schuine dak, dat een beschutting vormt voor de benzinepompen en de toegang tot het shopgebouw. Deze elegante eenheid creëert instant rust en straalt zelfs een relaxte vakantiesfeer uit. De gedeeltelijke beglazing van het luifeldak laat een zee van licht toe in de shopruimte, wat de ruimtelijkheid nog versterkt. Q8 biedt in Knokke een brede service aan haar klanten. Naast een volledig vernieuwd tankstation, kunnen de klanten 7 dagen op 7, van 6 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds terecht in de volledig nieuwe Shop&Go, Panos en Nespresso te Duinenwater aan het tankstation. Uiteraard greep Q8 de kans om een toekomstgericht tankstation uit te bouwen, dat maximaal inzet op groene energie. Zo werden er allereerst 48 zonnepanelen geïnstalleerd, goed voor een geschatte jaaropbrengst van ruim 12.500 Kwh en een CO2-reductie van circa 2.500 kg per jaar. Dankzij deze zonnepanelen is het tankstation voor een groot deel zelfvoorzienend qua stroomgebruik. De opgewekte energie van één zonnepaneel is namelijk goed voor 14.488 tankbeurten of 618.750 betalingen. Daarnaast werd er gekozen voor duurzame ledverlichting, zowel in de shop als op het voorterrein, en werd de draagconstructie samengesteld op basis van houten leggers, in plaats van stalen balken. Wat verwarming en koeling betreft, garandeert de warmtepomp met warmterecuperatie een optimaal energierendement. De unit recupereert zelfs tot 100% van de warmte uit de koeldisplaykasten van het tankstation.

PitPoint breidt Belgisch CNG-netwerk verder uit PitPoint België ondersteunt de groei van het CNGnetwerk met de bouw van zes nieuwe CNG-stations, zo werd begin april 2018 een CNG-station bij V-D Energie in Aalter geopend. Het nieuwe CNG-tankstation is gelegen in de Groendreef nr. 7. De andere stations komen in Kortrijk, Luik, Anderlecht, Eindhout en Charleroi. Country manager Geert Degroote: “Het uitbouwen van een breed CNG-netwerk is onze allergrootste prioriteit, en met de plannen voor deze nieuwe stations zetten we een grote stap in die richting. Zo maken we het samen nog makkelijker om op aardgas over te schakelen, voor zowel privé- als professionele klanten.”

Suzanne Huisman is nieuwe aanwinst bij PSD Codax Suzanne Huisman, voorzitter van de Belgische Branchevereniging en zelf actief in de carwashbranche, wordt Europese Business Development Directeur voor PSD Codax uit Bristol. Deze Britse onderneming is toeleverancier van de carwashindustrie. Haar voornaamste doelstelling is de betaalsystemen van ICS te verkopen in Europa. Ook in haar carwash Blinkie heeft ze deze systemen zelf aangeschaft en uitgetest. Ze weet dus perfect waarover ze praat. Voorlopig gaat Huisman aan de slag vanuit haar woonplaats Maaseik in België. Van daaruit wil ze PSD Codax ontwikkelen en ontplooien in diverse Europese landen, zoals België, Duitsland, Nederland en ook Scandinavië.

Total meldt acquisitie Direct Energie Het Franse olie- en gasconcern nam midden april 2018 de Franse stroom- en gasleverancier Direct Energie over. Total betaalt ongeveer 1,4 miljard euro voor 74,33 procent van de aandelen. Door deze transactie versterkt Total zijn positie op de Belgische en Franse energiemarkt gevoelig. In Frankrijk telt Direct Energie immers meer dan 2,5 miljoen klanten. In België is het bedrijf onder het merk Poweo actief en belevert het bijna 60.000 consumenten. Met deze overname onderstreept Total zijn ambitie om uit te groeien tot een brede energieleverancier. De voorbije twee jaar nam Total ook al Lampiris en PitPoint over. Bovendien behoort de Franse onderneming ook tot de kandidaat-overnemers van Eneco. “Met deze transactie zet Total zijn ontwikkeling op het vlak van de productie en ontwikkeling van elektriciteit en gas in België en Frankrijk verder. Deze overname maakt deel uit van onze strategie om onze volledige keten van gas en elektriciteit uit te breiden en ons nog meer te focussen op energie met een lage CO2-uitstoot”, schetst Patrick Pouyanné, CEO van Total.

Diversi Foods introduceert diverse innovaties voor het petrolkanaal In eerste instantie is er de lancering van een nieuwe Luikse wafel (100 g). Deze is bereid volgens een aloud familierecept en zet aan tot kopen door de uitnodigende geur die verspreid wordt in het winkelpunt. Een andere innovatie is de voorgesneden Focaccia Romana (300 g). Deze is uiterst makkelijk te beleggen. Het volstaat om het product even kort te grillen. Nu het WK Voetbal 2018 met rasse schreden nadert, bieden de nieuwe, gekleurde hamburgerbroodjes van Diversi Foods heel wat potentieel. Ze zijn leverbaar in het rood, zwart en geel. De zwarte referentie is vervaardigd op basis van plantaardige koolstof. Voor het rode broodje werd er met paprika gewerkt. In de gele hamburgerbun zit curry verwerkt. Daarnaast introduceert men tevens NY-styled burgerbuns. Er zijn 8 varianten op de markt: seedy (meergranen), poppy (maandzaad), pumpy (pompoenpitten), sunny (zonnebloempitten), shiny (met eggwash on top), maxy (standaardbun), wholy (volkoren) en blacky (zwarte bun). Tot slot is er nog Choc & Dip, een heerlijke combinatie van een potje ‘Boerinneke’-choco en zachte briochebroodjes. Deze nieuwigheid vormt het ideale ontbijt of tussendoortje om te delen met vrienden of familie.

Shell uit zijn vertrouwen in SIQMA cloud-oplossingen van Scheidt & Bachmann Shell is van plan om zijn tankstationnetwerk de komende jaren uit te rusten met deze toekomstgerichte systemen. Na een grondig onderzoek bleek dat Scheidt & Bachmann voldeed aan de voorwaarden van het Shell global Ecosystem en voortaan mag fungeren als leverancier van retailmanagementsystemen voor het petrolkanaal. In september 2017 werd hieromtrent een akkoord voor 5 jaar ondertekend. Dit houdt onder meer in dat Scheidt & Bachmann RaaS-systemen (Retail as a Service) mag leveren aan zowel de eigen tankstations van Shell en TMLA-landen (Trademark License Agreement). Met ruim 44.000 sites wereldwijd bedient Shell elke dag op de forecourt meer dan 30 miljoen klanten. Met dit akkoord breit Shell een vervolg aan zijn jarenlange samenwerking met Scheidt & Bachmann. Laatstgenoemde onderneming kan terugvallen op een enorme ervaring op het vlak van systeembusiness en in het bijzonder cloudoplossingen. Bovendien bereidt Scheidt & Bachmann met zijn www.servicestationmagazine.be


INSIDE NEWS eigen team al toekomstige activiteiten voor, onder meer wat het hosten van systemen betreft, die door Scheidt & Bachmann en zijn eigen globale datacenters zijn geleverd. Dit project omvat het recente SIQMA- productportfolio met gehoste cloudoplossingen en mobiele apparaten. De systemen worden gecontroleerd door SIQMA Cloudlink, dat tankstations toelaat om operationeel te blijven zelfs wanneer de internetconnectie wegvalt. Zelfs de kaartverwerking kan blijven gebeuren, wat uiteraard van essentieel belang is voor tankstations. Dankzij SIQMA Cloud BOS kunnen operatoren dan weer hun administratie bijhouden, waar ze zich ook bevinden. Zo is er een mobiele kassa met twee tablets, een POS voor de kassa en een consumentendisplay die naadloos gebruikt kunnen worden voor advertentiemogelijkheden. Bovendien kan SIQMA POS ook aangewend worden als een mobiele kassa op de forecourt of in de carwash. Ook via de outdoor betaalterminals SIQMA OPT en SIQMA CRID zal er in de toekomst mobiel betaald kunnen worden. Het centrale system van Shell wordt aan de tankstations gekoppeld via SIQMA API. Alle geconnecteerde tankstations worden centraal gecontroleerd. Hierbij ligt de nadruk op centraal productmanagement en promotieplanning. Dit alles zal leiden tot gebruiksvriendelijkere processen op het Shell-hoofdkantoor. Het akkoord omvat ook een servicepakket, dat houdt in dat er naast de levering en installatie van de hard- en software ook training en onderhoud zal voorzien worden. “Scheidt & Bachmann is trots dat we als partner voor dit uitdagend project werden gekozen en dat we voortaan een nieuwe leverancier zijn voor Shell International,” benadrukt Jörg M. Heilingbrunner, Managing Director van Scheidt & Bachmann.

Eerste CNG-station voor Gabriëls is een feit Brandstofleverancier Gabriëls, reeds 80 jaar actief in Hofstade, heeft recent in Merelbeke haar eerste CNG-tankstation geopend. Zowel vrachtwagens, personenwagens als bussen zullen er CNG kunnen tanken. Door de opslag in een extra grote buffer zullen veel vrachtwagens onmiddellijk na elkaar kunnen tanken. Voor Gabriëls betekent dit een eerste stap op de markt van de groene energie. Daar CNG gestaag de markt verovert, wil Gabriëls zeker niet achterblijven.

Maes zet in op milieuvriendelijke diesel Brandstoffenspecialist MAES volgt de ontwikkeling van nieuwe energievormen voor het wagenpark op de voet en speelt erop in zodra de technologie op punt staat. Zo heeft het bedrijf nu ook HVO-diesel of MAES CleanDiesel in zijn productgamma opgenomen. Hiervoor werkte Maes samen met Neste, de grootste producent van hernieuwbare diesel, geraffineerd uit afvalstromen van de landbouw en veeteelt. De nieuwe brandstof is een 100% biologische en hernieuwbare diesel die gewonnen wordt uit restafval uit de voedingsindustrie en dus veel minder milieubelastend is dan de klassieke diesel. Vooral de biologische afbreekbaarheid is de grootste troef van MAES CleanDiesel. Bovendien bevat deze brandstof heel wat minder schadelijke stoffen in vergelijking met gewone diesel: 33% minder fijn stof, 9% minder stikstofoxiden, 30% minder koolwaterstof en 24% minder koolstofmonoxide. Dit komt neer op 80 à 90% minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor de impact op het milieu en het klimaat veel beperkter is.

Coca-Cola Belgium presenteert 9 nieuwkomers

Bancontact Company en Payconiq Belgium fuseren

Bancontact Company en Payconiq Belgium kondigen aan dat zij de intentie hebben om hun expertise en innovatie onder één dak te brengen. ‘Bancontact Payconiq Company’ luidt de naam van de nieuwe onderneming. De aandeelhouders van Bancontact Company en Payconiq Belgium tekenden daarover een werkovereenkomst op maandag 26 maart 2018. De realisatie van de fusie staat gepland voor einde tweede kwartaal van dit jaar. Het nieuwe Belgische bedrijf zal nieuwe innovatieve producten voor zowel binnenlandse als Europese betalingen aanbieden, zoals een eengemaakte betaal-app ‘Payconiq by Bancontact’. Voorlopig blijven de twee bestaande betaalapps (Bancontactapp en Payconiq-app) beschikbaar. De vertrouwde Bancontact-kaart blijft gewoon verder bestaan, zowel online als in de fysieke winkel. De Bancontactkaart verandert ook niet van naam. De fusie belooft het beste van twee werelden voor consumenten en handelaars. Met Payconiq betaal je mobiel. De gebruiker koppelt zijn bankrekening aan de Payconiq-app. In winkels of webshops betaalt men door de QR-code te scannen. De gebruiker bevestigt zijn betaling met zijn vingerafdruk of PIN. Payconiq-handelaars ontvangen via mobiele betalingen rechtstreeks het geld op hun rekening zonder dat ze bijkomende hardware zoals een betaalterminal nodig hebben. Bancontact Company, dat zowel de Bancontact-kaart als de mobiele Bancontact-app aanbiedt, staat dan weer garant voor een grote reikwijdte bij de consument, dankzij het breed gedragen vertrouwen en dito netwerk van webshops, handelaars, distributeurs en banken. Door de fusie zullen de aanvullende expertise en innovatie van Bancontact Company en Payconiq Belgium onder één dak worden samengebracht om optimaal te kunnen inspelen op de sterk groeiende vraag naar veilige, performante en gebruiksvriendelijke betaaloplossingen. Vijf banken scharen zich achter het nieuwe Belgische bedrijf. AXA Bank, Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC zijn alle vijf aandeelhouder van Bancontact Company. Belfius, ING en KBC waren al een tijd aandeelhouder van Payconiq Belgium. Recent werd ook BNP Paribas Fortis aandeelhouder van Payconiq Belgium. De betaaloplossingen voor zowel elektronisch betalen als mobiel betalen worden uiteraard niet beperkt tot de klanten van de vijf banken, maar zijn er voor iedereen. www.servicestationmagazine.be

Deze nieuwe dranken hebben elk hun eigenheid, maar zetten stuk voor stuk in op suikerreductie én delen een voorliefde voor verrassende smaken. Zo maakt bijvoorbeeld komkommer zijn intrede in de wereld van frisdranken en gearomatiseerd water. Alle nieuwe dranken werden ontwikkeld in het Belgische R&Dcentrum in Anderlecht, dat onderzoek en ontwikkeling doet voor meer dan 120 landen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Celine Van den Rijn, marketingdirecteur Coca-Cola Services: “Met deze innovaties komen we weer een stapje dichter bij onze doelstelling om de hoeveelheid suiker in onze frisdranken met 10% te verminderen tussen 2015 en 2020. In België is intussen al 48% van ons totale verkoopvolume suikervrij en dus zonder calorieën.” Met Citrus-Granaatappel en Ananas-Komkommer-Munt brengt FÏNLEY een trendy vervolg op zijn lijn frisdranken voor volwassenen. De verpakkingen kregen een nieuwe gesofisticeerde en natuurlijke look. Daarnaast speelt FÏNLEY in op de populariteit van mixing met een eigen assortiment premium mixers. Naast de twee populaire en toegankelijke varianten Tonic Water en Ginger Ale, zijn er ook twee eigenzinnigere smaken: Sea Salt Lemon en Muscovado Twist. Perfect om te mixen met verschillende soorten alcohol of in een mocktail. Fans van de fruitige Fanta-smaken krijgen er een stukje fun bij met de nieuwe Fanta zero sugar Strawberry Kiwi. Deze suikervrije variant combineert de zoete smaak van aardbeien met de frisheid van kiwi en wordt gelanceerd in de gekende bolvormige petflesjes van 250 ml. Ook de bestaande Fanta Exotic wordt voortaan uitgebracht in deze verpakking. Midden mei voegt Sprite een smaak toe aan zijn portfolio: Sprite no sugar Cucumber, in elegante blikjes van 250 ml. Naast de nieuwe smaak is Sprite voortaan ook beschikbaar in een nieuwe verpakkingsgrootte: het miniblikje van 150 ml. De nieuwe look voor het hele Sprite-assortiment zet de natuurlijke citroen- en limoenaroma’s nog meer in de verf. Ook de bestaande variant Sprite no sugar Cranberry is straks verkrijgbaar in de hoge blikjes van 250 ml. Tot slot is de duosmaak watermeloen-komkommer de nieuwkomer in de Chaudfontaine Fusion-familie, het licht bruisende mineraalwater met natuurlijke fruitaroma’s. Chaudfontaine Fusion reikt zo nog meer variatie aan in het calorievrije segment.

5


ALL-IN-ONE PARTNER TANKSTATIONS EN SELF-CARWASHES Totaalinrichting tankstations Projectbegeleiding / piping / grondwerk / pompen /.... Dienst onderhoud / herstel / ijkingen metrologie self-carwash

service-stations

Self-carwash en roll-over wasinstallaties Professionele hogedrukreiniging systemen Onderhoudsdienst Nijverheidsstraat 49 - 8970 poperinge

roll-over & truckwash

tel: 057:335251

TSG is exclusief distributiepartner van Tokheim brandstofpompen, betaal- en registratiesystemen.

www.vandotec.be

professional cleaning

info@vandotec.be

onderhoud & ijking

www.ehrle.be

Quantium 510 Crypto VGA

✔ Betrouwbare kwaliteit

✔ Lage exploitatiekosten

✔ Meest veilige en innovatieve betaaloplossing

✔ Kwalitatieve en professionele service 24/7 Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op. TSG Belgium nv Treskesdijk 7 2300 Turnhout Belgium

info@ehrle.be

Fuel POS

Tel.: +32 (0)14 44 85 30 sales.turnhout@tsgnortheurope.com www.tsg-solutions.be

Better quality all round


INSIDE NEWS WashTec wint ‘Factory of the Year’-wedstrijd in de categorie ‘outstanding site development’

Ease2pay en MyOrder slaan handen in elkaar voor slimmere betaaloplossingen

Het Duitse vaktijdschrift ‘Produktion’ en het management consultingbureau A.T. Kearney hebben WashTec uitgeroepen tot winnaar van 2017 in de categorie ‘outstanding site development’, als onderdeel van de industriële wedstrijd ‘Factory of the Year’. Deze onderscheidende wedstrijd werd in 1992 in het leven geroepen en richt zich op de Duitse en Europese maakindustrie. Prof. Günther Schuh opende het tweedaags congres, dat op 6 maart ’s avonds afgerond werd met een toespraak door Winfried Kretschmann, minister-president van de deelstaat Baden-Württemberg. Tijdens deze ceremonie werd de award aan WashTec overhandigd. De juryleden kwamen tot de conclusie dat WashTec “een sterk overtuigende prestatie neerzette in termen van waardecreatie, kostenefficiëntie en flexibiliteit”. Daarbij werden ook de “indrukwekkende resultaten, duidelijke objectieven en het stappenplan voor de komende jaren” geprezen. Het managementteam met zijn uitgesproken functie-overschrijdend denkpatroon en een efficiënte manier van handelen vormt, samen met de duidelijke missie van het bedrijf die altijd en overal als leidraad dient, de factoren die daartoe bijdroegen. “Voor alle teamleden betekent de award een bevestiging van de voorbije jaren”, verklaarde Jörg Mielke, fabrieksdirecteur in Augsburg. In 2015 werd het duidelijk dat bepaalde bedrijfsprocessen dienden geoptimaliseerd te worden om de huidige en toekomstige opdrachten aan te kunnen. Zo investeerde Washtec onder meer in het monitoren van de toeleveringsketen en het invoeren van voorraadbeheersystemen. “Hierdoor kunnen we ons snel aanpassen aan de wensen van de klant”, aldus Mielke. “Het voortdurend in vraag stellen en verbeteren van onze producten heeft dus ook onze klanten overtuigd. De fabriek in Augsburg zag op die manier zijn omzet met 50% stijgen over de laatste drie jaar”, voegde Mielke er nog aan toe.

Via dochtermaatschappij Ease2pay B.V. neemt Ease2pay N.V. de activiteiten van MyOrder over van Rabobank. Hiermee willen zij de krachten bundelen om mobiel betalen en loyalty in verschillende sectoren een boost te geven. Ease2pay wil mobiel betalen en loyalty op grote schaal beschikbaar maken voor zowel consumenten als bedrijven. Op dit ogenblik werken beide bedrijven met een mobiele tank- en parkeeroplossing en door samen te werken ontstaat er een netwerk van ruim 600 tankstations en 116 steden waar je met één enkele app je brandstof kan betalen en ook je wagen kan parkeren langs de straat. “Mobiel betalen in combinatie met loyalty is zowel voor de consument als voor de ondernemer zeer voordelig. We hebben er het afgelopen jaar veel positieve ervaringen mee opgedaan met de Ease2pay app. Door nu de combinatie te maken met MyOrder hebben we alle elementen in huis om in verschillende branches een slimmere betaaloplossing aan te bieden” zegt Jan Borghuis, directeur Ease2pay. Ook Thomas Brinkman, oprichter van MyOrder, is opgetogen met de deal. Door deze samenvoeging kunnen we bijvoorbeeld het systeem van pre-ordering toevoegen: je bestelt vooraf een broodje, dat voor je klaarligt wanneer je aankomt op het tankstation. Er is veel vraag naar dit soort oplossingen en wij gaan ons daar volledig op richten.”

Patrick De Wachter van CleanShop wint onze wedstrijd nav lezersenquête Onlangs hield de redactie van Service Station, Carwash & Convenience een lezersenquête: daarin peilden we bij onze lezers naar hun bevindingen over ons vakblad. Op die manier wilden we te weten komen op welke vlakken we ons magazine nog kunnen bijsturen, waardoor we u in de toekomst nog beter kunnen informeren over de carwash- en tankstationmarkt. In totaal vulden 193 lezers deze enquête in. Aan het invullen van deze enquête was ook een wedstrijd gekoppeld, waarbij een lezer een hoogwaardige K 5 Premium Full Control Plus hogedrukreiniger met slangtrommel kon winnen. Uit de deelnemers werd een winnaar getrokken en het lot bepaalde dat dit de heer Patrick De Wachter van carwash CleanShop in Buggenhout geworden is. Patrick De Wachter en zijn echtgenote Sarah Heymans mochten de hogedrukreiniger in ontvangst nemen uit de handen van Bert Roobroeck van Kärcher.

Jet Import introduceert Red Bull Sugarfree Lime Edition Dit nieuwe drankje combineert de eigenschappen van Red Bull Energy Drink met de verfrissende smaak van limoen en bevat bovendien geen suiker. Ook het caloriegehalte is erg laag. De Red Bull Sugarfree Lime Edition staat trots naast de Red Bull Sugarfree en zorgt voor dezelfde verfrissing en optimale energieboost. De Red Bull Editions zijn nu uitgebreid tot zes referenties: The Green Edition (kiwi-appel), The Red Edition (veenbes), The Yellow Edition (tropische vruchten), The Blue Edition (bosbes), The Orange Edition (mandarijn) en de nieuwste Sugarfree Lime Edition (limoen).

Wasstraat te koop Geïnteresseerd om een recente wasstraatinstallatie van het merk Ceccato over te nemen? Neem dan contact op met de heer Dirk Nauwelaers van Belcar op het nummer +32(0)495 274274. Het toestel werd weinig gebruikt. www.servicestationmagazine.be

Transporteur bouwt eigen LNG-tankstation Het Ninoofse transportbedrijf Remitrans zal nog dit jaar een aantal vrachtwagens uit zijn vloot vervangen door LNG-voertuigen van Volvo Trucks. Daarom heeft de transporteur beslist om een eigen LNG-tankstation te bouwen, in samenwerking met de Nederlandse firma LIQAL. Er komt een opslagtank met een capaciteit van 70.000 liter. Niet alleen de eigen wagens zullen van het LNG-station gebruik kunnen maken, ook LNG-vrachtwagens van derden zijn welkom. Remitrans koos voor een prefab tankstation, waardoor zowel de graafwerken als de bouwtijd fors worden ingeperkt. Dit innovatieve tankconcept is compact, maar net zo performant en technisch hoogstaand als een volwaardig LNG-tankstation. Zo beschikt het over een geavanceerd online monitoring en trending systeem, beantwoordt het volledig aan de MID-normen voor brandstofpompen en beschikt het over de gepatenteerde LIQAL micro-liquefactietechnologie. Deze laatste garandeert een onbeperkte houdbaarheid van de LNG in de opslagtank en zorgt er ook voor dat alle trucks op de markt effectief kunnen bevoorraad worden zonder gebruik te maken van vloeibare stikstof. Verwacht wordt dat het LNG-tankstation tweede helft van dit jaar in gebruik zal genomen worden.

Nieuwe donut en pizza’s bij La Lorraine De onderneming brengt 4 nieuwe pizza’s op de markt, allemaal met grote stukken beleg om uw klanten te verlekkeren. Ze zijn ideaal om te delen of alleen van te genieten. De pizza Italiana met ham en champignons en de veggievariant pizza Primavera zijn ronde pizza’s (140 gram) en vallen op door hun typische, fijne Italiaanse pizzadeeg. Daarnaast zijn er ook twee rechthoekige pizza’s (circa 200 gram): Pizza Estrema Pepperoni met tomatensaus, kaas, salami en pepperoni en Pizza Estrema Caprese, belegd met mozzarella, tomatensaus en halve kerstomaten (zonder vlees). Een andere nieuwkomer is de donut crunchy candy wit. Deze is smaakvol dankzij het goudbruin gebakken berlinerdeeg. De kleurrijke decoratie zal iedereen aanspreken.

7


8

INSIDE NEWS Petrolshop heeft het zwaar in eerste kwartaal van 2018

Serveer uw klanten de Romeo’s Saus Speciaal

De foodservicemarkt heeft zware klappen gekregen tijdens het eerste kwartaal van 2018, dat blijkt uit cijfers die Foodservice Alliance bekend maakte. Op hoofdniveau kregen zowel de horeca, catering als convenience het zwaar te verduren. Dat is vooral merkbaar wanneer we naar het aantal faillissementen, maar ook naar de bestedingen kijken. Eén van de mogelijke oorzaken zijn de weersomstandigheden. In 2017 waren er minder sneeuwdagen dan in 2018, het jaar dat afklokte op 13 dagen sneeuw. Daarenboven scheen de zon veel minder en bedroeg de gemiddelde temperatuur in februari slechts 0,8 °C terwijl dat in 2017 nog 6,1°C was. Een reden te meer voor veel mensen om of thuis te blijven, of zo snel mogelijk naar hun bestemming te reizen zonder tussenstops te maken voor een etentje, broodje, koffie of andere lekkernij. Het consumentenvertrouwen en ondernemingsvertrouwen gaan in 2018 niet hand in hand. Nochtans leek januari hoopgevend: het consumentenvertrouwen gaf toen een indicator van +4 aan, waardoor de piek van oktober opnieuw geëvenaard werd. Ook het ondernemingsvertrouwen kende een boost door af te sluiten met +1,7, een indicator die sinds 2011 al niet meer gehaald werd. In februari loopt het echter spaak: het ondernemingsvertrouwen stijgt tot +1,9, maar het consumentenvertrouwen daalt van een dikke +4 naar een schrale +1. Deze forse daling zorgt voor lichte paniek bij ondernemers, waardoor hun ondernemingsvertrouwen in maart van +1,9 naar een miezerige +0,1 keldert. Een spijtige zaak, want net op dat moment trekt het consumentenvertrouwen opnieuw aan. Zowat alle kanalen binnen foodservice krijgen rake klappen tijdens het eerste kwartaal van 2018. Enkel twee kanalen kunnen het waarmaken om te groeien. De zwaarste verliezer tijdens Q1 blijkt jammer genoeg de petrolshop te zijn. Daar waar iedereen dacht dat de toekomst van foodservice bij petrol relatief veilig was en de sector ook alsmaar meer inzette op het belevingselement, lijkt dit in Q1 een nutteloze actie te zijn geweest. Foodservicebezoekers lieten petrol links liggen en kozen opmerkelijk genoeg vaker voor andere segmenten binnen foodservice om geld te spenderen.

Sauzenfabrikant Pauwels Sauzen slaat de handen in elkaar met de succesvolle Vlaamse muziekgroep De Romeo’s. “Het gaat om een kruidige Andalouse, een op Zuid-Spaanse smaken geïnspireerde saus met stukjes ui die heerlijk samengaat met lekkere snacks op basis van rundsvlees of kip”, aldus Joeri Vandermeeren, Sales Manager Foodservice bij Pauwels Sauzen. “De nieuwe saus is sinds 26 maart 2018 beschikbaar in 1L tubes.”

Kärcher behaalt omzet van € 2,5 miljard Een nieuw record voor de wereldwijde marktleider in reinigingstechnologie: in het financiële jaar 2017 steeg de omzet van Kärcher met 7,5 procent tot 2,5 miljard euro (aangepast naar valuta en niet-terugkerende effecten, groei van 8,7 procent). Deze sterke omzetstijging heeft geleid tot de creatie van meer jobs. Eind 2017 stelde het familiebedrijf 12.204 mensen tewerk in 67 landen wereldwijd. “Kärcher blijft groeien,” zegt Hartmut Jenner, CEO Hartmut Jenner, CEO van Kärcher. en Chairman van de Management Board. “Met 2,5 miljard euro in 2017 hebben we de hoogste omzet behaald in de geschiedenis van de onderneming.” Met 7,5 procent groeide het bedrijf in het voorbije financiële jaar dubbel zo snel als de wereldmarkt in reinigingstechnologie. “Het is positief dat we ons ook hebben verbeterd in lokale valuta in bijna alle landen,” zegt Hartmut Jenner. “De zaken gingen goed op onze kernmarkten in o.a. Duitsland, Frankrijk en Japan. Maar ook opkomende regio’s zoals Oost-Europa en Zuid-Amerika droegen bij tot deze positieve ontwikkeling.” In het voorbije jaar registreerde de onderneming 56 nieuwe patenten en lanceerde ze meer dan 100 nieuwe producten op de markt. Voor de stofzuigers bijvoorbeeld lag de focus op energie-efficiëntie en batterijtechnologie als sleuteltechnologie met aanzienlijke mogelijkheden. Dankzij moderne lithiumionbatterijen leveren nieuw geïntroduceerde toestellen voor het eerst dezelfde prestaties als 220 volt-varianten. Met de FC 5 Floor Cleaner ontwikkelde Kärcher een toestel voor eindgebruikers dat stofzuigen en dweilen combineert in één beweging. In 2018 viert Kärcher Belux trouwens zijn veertigste verjaardag. Een succesverhaal dat werd geschreven op drie verschillende locaties: in 1978 werd gewerkt in een voormalige Citroën-garage in Hoogstraten, in 1982 werd in hetzelfde Hoogstraten een nieuw, groter pand op industrieterrein De Kluis in gebruik genomen. Maar ook dat gebouw barstte al snel uit zijn voegen. Vanaf 2015 bevindt de nieuwe hoofdzetel van Kärcher Belux zich in gloednieuwe gebouwen langs de Boomsesteenweg in Wilrijk. Veertig jaar Kärcher Belux werd door de jaren heen gekenmerkt door een gestage groei, zowel op vlak van omzet als tewerkstelling.

Fastned onthult een nieuwe generatie snellaadstations Bij de nieuwe stations kan geladen worden tot 350 kW, dat is tot 100 keer sneller dan thuis. Dankzij het modulaire ontwerp kunnen de nieuwe stations nu ook gemakkelijk worden uitgebreid. Het eerste 350 kW-station bevindt zich op verzorgingsplaats De Watering aan de A8 vlakbij Foto: (Doc. Roos Korthals Altes) Amsterdam. Het nieuwe laadstation is het resultaat van een samenwerking met het technologieconcern ABB die de snelladers ontwikkelde. Met de opening van dit station hebben ABB en Fastned een primeur. De nieuwe snelladers op het station hebben een capaciteit tot 350 kW. Deze snelladers zijn ‘s werelds eerste die door een onafhankelijke partij CE certificering hebben verkregen en daarmee voor consumentengebruik goedgekeurd zijn. De veel hogere laadsnelheid betekent dat elektrische auto’s in een kwartier tot wel 500 km range kunnen bijladen. De aankomende tweede generatie elektrische auto’s heeft grotere batterijen die sneller kunnen laden. Komende dagen zullen op de Genève autoshow dergelijke tweedegeneratiemodellen van bijvoorbeeld Audi, Jaguar en Hyundai gepresenteerd worden. Deze auto’s komen nog dit jaar de weg op en Fastned wil daar klaar voor zijn. Naast de laadtechniek is ook het stationsontwerp volledig nieuw. Een opvallend en herkenbaar ontwerp met een dak van glas-glas zonnepanelen en gecertificeerd duurzaam hout. Ook heeft het nieuwe station een hogere overkapping, waardoor het nog beter zichtbaar is voor elektrische rijders en tevens geschikt is voor grotere elektrische voertuigen. Bart Lubbers, mede-oprichter Fastned: “Ik ben ontzettend trots op ons nieuwe station. María García, onze architect, heeft ontzettend veel energie gestoken in een iconisch ontwerp dat in elk detail beter is en dat is zichtbaar. Het verhogen van de laadsnelheid is erg belangrijk, want het maakt elektrisch rijden voor meer mensen aantrekkelijk. De vraag die bijna elke consument stelt is ‘Hoe lang duurt het opladen?’”

ISTOBAL kan groei van de voorbije jaren bestendigen Uit de jaarcijfers van 2017 blijkt dat de Spaanse groep ISTOBAL, marktleider in was- en verzorgingsoplossingen voor de automobielsector, zijn omzet in vergelijking met vorig jaar met 9% zag stijgen tot 134 miljoen euro. Net zoals de voorbije jaren blijft de onderneming uit Valencia verder groeien. De bruto bedrijfswinst bedroeg meer dan 18 miljoen euro, ruim 12% meer dan in 2016. In 2017 waren Spanje en Frankrijk met respectievelijk 25% en 18% netto omzet in carwashes de belangrijkste afzetmarkten voor ISTOBAL. Bovendien versterkte het bedrijf in beide landen zijn marktleiderspositie. In Italië en de VS boekten de filialen van de groep dit jaar een omzetgroei van meer dan 20%. Denemarken en het Verenigd Koninkrijk vervolledigen het lijstje van de belangrijkste exportmarkten van het bedrijf. De omvangrijke serie roll-overs vormt het belangrijkste segment binnen de totale omzet van ISTOBAL. Daarnaast kenden de staalconstructies, selfwashes, waschemie en waterbehandeling vorig jaar een sterke groei. ISTOBAL versterkt zijn eigen ondernemingsstructuur met de aanstelling van nieuwe professionals en het oprichten van nieuwe afdelingen. Hiermee wil de onderwww.servicestationmagazine.be


INSIDE NEWS neming zich wapenen om in te spelen op nieuwe marktuitdagingen, de eigen leiderspositie op internationaal vlak te consolideren en in 2018 een omzetcijfer van 144 miljoen euro te halen. De komende jaren zal de Spaanse groep verder inzetten op product- en procesinnovatie, de efficiëntie van zijn installaties verder optimaliseren, de nadruk leggen op connectiviteit en Big Data en nieuwe projecten realiseren. Op die manier wil ISTOBAL ervoor zorgen dat het merk bij de gebruiker synoniem staat voor kwaliteit, innovatie, efficiëntie en snelheid op het vlak van carwashes. Om verdere expansie te realiseren, zal de firma vooral blijven focussen op de groei van hun marktaandeel in landen waar het bedrijf reeds aanwezig is, voornamelijk in Italië, de VS en Duitsland.

Tankterminal opent eerste bemande LNG-tankstation in België Tankterminal, met hoofdzetel in Lokeren, opende het eerste bemande LNG-tankstation voor trucks in België. Het is strategisch gelegen langs de E17 in Lokeren en heeft een opslagcapaciteit van 73m³. LNG of vloeibaar aardgas vormt een economisch interessant en milieuvriendelijk alternatief voor diesel als brandstof voor vrachtwagens. Zo wordt met LNG een CO2-reductie van 10 tot zelfs 20% bekomen in vergelijking met diesel en is ook de uitstoot van fijn stof beduidend minder. De ligging van het eerste bemande LNG-tankstation (waar trouwens ook diesel, AdBlue en rode gasolie te verkrijgen zijn) is ideaal, daar de E17 de belangrijkste verbindingsweg tussen Nederland en Frankrijk is. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om er LCNG (Compressed Natural Gas afkomstig van LNG) te tanken. Het Nederlandse bedrijf LIQAL realiseerde de bouw van het nieuwe tankstation.

van de mobiele sector van 26 februari tot 1 maart 2018 bijeenkomen. De TOTAL eWallet richt zich tot alle klanten van de TOTAL-tankstations, zowel professionelen als particulieren. De oplossing vereenvoudigt de klantervaring en maakt het tankstation volledig geconnecteerd. Dankzij deze nieuwe functie in de Total Services-app kan de automobilist direct via zijn smartphone zijn brandstof selecteren, een pomp vrijgeven om te tanken, zijn volle tank automatisch en beveiligd betalen en zijn betaalwijze kiezen: TOTAL Card, bankkaart, op termijn een Wallet van derden zoals Apple Pay,… “Het vereenvoudigen van de klantenervaring staat centraal in al onze activiteiten. Samen met Worldline hebben we een vernieuwende, veilige en dynamische dienst ontwikkeld, die op termijn in alle tankstations van ons Europese netwerk beschikbaar moet zijn, zowel aan de pomp als in de shop. Ons doel? De ervaring van onze klanten eenvoudiger, veiliger en vlotter maken. De TOTAL eWallet is een belangrijke mijlpaal in onze strategische ontwikkeling om een topaanbieder van nieuwe mobiele diensten te worden,” benadrukt Antoine Tournand, directeur Retail & Cards bij Total Marketing & Services. In oktober 2017 startten Total en Worldline in Berlijn een pilootproject op, waaruit de hoge toegevoegde waarde voor de klant en de relevantie van deze oplossing bleken. De TOTAL eWallet zal dan ook geleidelijk op grote schaal worden ingevoerd in het TOTAL-netwerk in Europa, te beginnen in Duitsland en België. Behalve voor het betalen aan de pomp in de servicestations van TOTAL, kan de klant de TOTAL eWallet ook gebruiken om te betalen in de shop en in de carwashvestigingen. Op termijn zal ook het opladen van elektrische auto’s worden geïntegreerd.

Q8 bouwt met partner IONITY mee aan netwerk van 400 high power laadstations

Kärcher lanceert een nieuwe generatie middenklasse koudwaterhogedrukreinigers Deze modulaire apparaten zijn bijzonder robuust en duurzaam door de kwaliteitsmaterialen die werden gebruikt. Om te beantwoorden aan de vereisten en de bijzonderheden van verschillende doelgroepen, zijn de nieuwe hogedrukreinigers in eerste instantie beschikbaar in twee varianten. De mobiele standaardversie hogedrukreinigers zijn geschikt voor tal van toepassingen. De verlengbare handgreep en de lichtgewicht, makkelijk manoeuvreerbare wielen zorgen voor comfortabele verplaatsingen. De accessoires kunnen compact worden opgeborgen op het apparaat. Een slanghaspel kan later altijd worden toegevoegd. Het stationaire apparaat is onder meer geschikt voor toepassingen in de automotivebranche. Deze hogedrukreinigers werden ontwikkeld om aan de muur bevestigd te worden en kunnen makkelijk worden geassembleerd. Bij beide varianten worden de pomponderdelen beschermd door een grote waterfilter ter hoogte van de watertoevoer en een automatische drukontlasting. Wordt het pistool gesloten, vermindert de interne druk. Dit verlengt de levensduur, reduceert herstel- en onderhoudskosten en verlaagt de kracht nodig om het hogedrukpistool te activeren. Bij de ontwikkeling van deze hogedrukreinigers werd extra aandacht besteed aan het onderhoudsgemak. De pomp is bereikbaar zonder de behuizing te moeten openen. In functie van de toepassing en van gebruiksomgeving kunnen de toestellen in verticale of horizontale positie gebruikt worden. De nieuwe middenklasse koudwaterhogedrukreinigers worden aangeboden met een debiet tussen 560 en 800 l/u en met een werkdruk tussen 140 en 180 bar.

Total lanceert de TOTAL eWallet Total lanceert, in samenwerking met Worldline, Europees leider in de sector van de betaal- en transactiediensten, ‘TOTAL eWallet’, een 100% digitale en geconnecteerde oplossing waarmee automobilisten via hun mobiele telefoon met een paar klikken kunnen tanken en betalen. Deze innovatie werd voorgesteld tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, waar alle wereldspelers www.servicestationmagazine.be

Van links naar rechts: Geert de Mil (Q8), Sven Dochez (Q8), Fadel Al Faraj (Managing Director Q8), Marcus Groll (COO Ionity) en Colin Willems (Country Manager Benelux Ionity).

In minder dan 20 minuten een elektrische wagen opladen voor een afstand van 300 kilometer? Dankzij Q8 en IONITY schakelt de toekomst van e-mobiliteit een versnelling hoger: in 2020 moet het netwerk van 400 high power laadstations langs grote Europese snelwegen klaar zijn. Na de zomer wordt een van de allereerste laadstations geïnstalleerd op Belgische bodem. Q8 zet volop in op de mobiliteit van de toekomst. Centraal staat daarbij het pan-Europees netwerk van 400 high power laadstations van IONITY. Want om mensen over de streep te trekken om elektrisch te rijden, is er voldoende snelle laadinfrastructuur nodig. In België zullen 7 laadstations geïnstalleerd worden aan Q8 snelwegstations, een Belgische primeur. Midden maart 2018 sloot Q8 hiervoor een partnership met IONITY – een knipoog naar ion, elektriciteit en eenheid – om een betrouwbaar en krachtig oplaadnetwerk te ontwikkelen dat alle elektrische voertuigen ondersteunt, ongeacht het merk. Door samen te werken met partners zoals Q8, is vandaag al meer dan 50% van het geplande netwerk gedekt. Grote troef is de laadcapaciteit van maximaal 350 kW per laadpunt, een spectaculaire verbetering ten opzichte van de bestaande openbare laadpunten van 50 kW. Zo kan je een elektrische wagen in minder dan 20 minuten opladen voor een afstand van 300 km, waar dat bij de huidige laadstations nog tot 90 minuten duurt. Elk laadstation is bovendien uitgerust met 6 laadpunten, waardoor chauffeurs minder lang moeten aanschuiven om hun wagen op te laden. Met dit netwerk van laadstations bouwt Q8 actief mee aan de infrastructuur voor de mobiliteit van morgen.

9


10 PUBLIREPORTAGE

delfood begeleidt de tankstationondernemer als groothandel of via zijn buurtwinkelconcept ‘louis delhaize’

delfood profileert zich op twee manieren als een kwalitatieve partner voor de tankstationondernemer. In de eerste plaats fungeert de onderneming als groothandel die voedingsmiddelen en non-foodproducten verdeelt aan zowel buurtwinkels als verkooppunten in het out-of-homekanaal. Daarnaast presenteert delfood het winkelconcept ‘louis delhaize’, waardoor tankstations zich kunnen profileren als een moderne buurtwinkel die inspeelt op de huidige consument die steeds meer belang hecht aan nabijheid en op zoek gaat naar een verkooppunt op zijn/haar maat.

Wie is delfood? delfood NV ontstond in 1985 uit de Europese familiale groep louis delhaize, die al sinds 1875 in buurtwinkels gespecialiseerd is. Tot 2001 leverde delfood als groothandel enkel droge voeding. Eind 2002 opteerde het bedrijf voor een gecombineerde logistiek om zo in te spelen op de reële behoeftes van buurtwinkels. Vanaf dan kregen de winkelpunten simultane multi-temperatuurleveringen (vers en droog samen) via isothermische containers. Als servicebedrijf met een gecombineerde logistiek levert delfood aan meer dan 350 zelfstandigen, winkels in eigen beheer en gestructureerde klanten (tankstations, nachtwinkels, winkels in stations, verkooppunten op de luchthaven,…), al dan niet onder het uithangbord ‘louis delhaize’. De hoofdzetel en het distributiecenter van delfood bevinden zich in Montignies-sur-Sambre.

Nabijheid wordt essentieel delfood heeft duidelijk de ambitie om te groeien op de mobiliteitsmarkt en ziet dat er op dat vlak heel wat opportuniteiten liggen voor tankstations. “Consumenten staan tegenwoordig onder een hoge tijdsdruk. Ze oefenen vaak een intensieve job uit en na het werk willen ze graag nog wat quality time doorbrengen met hun gezin of genieten van ontspanning. Dit alles zorgt ervoor dat de manier van boodschappen tegenwoordig anders wordt ingevuld dan enkele jaren terug: er wordt minder aangekocht voor een ganse week, waardoor men vaker boodschappen doet maar kleinere volumes koopt, verse producten winnen aan belang, het winkelen gebeurt vaak zonder voorbereiding of boodschappenlijstje… Hierdoor zoeken veel consumenten een alternatief voor grote supermarkten. Die laatste laten ze niet volledig links liggen, maar voor producten die ze frequent aankopen, kijken ze uit naar verkooppunten die een pak toegankelijker zijn dan die grote winkelpunten. Bovendien wil de consument tegenwoordig zo dicht mogelijk in zijn buurt winkelen of in verkooppunten die zich op de route langs zijn verplaatsingen bevinden. De consument gaat echt op zoek naar aankoopgemak, ook al staat daar een kleine meerprijs tegenover. Buurtwinkels beantwoorden perfect aan het veranderende aankoopgedrag en de noden van de

huidige klant. Ze zijn geen noodoplossing meer, maar uitgegroeid tot een ideale locatie om de dagelijkse boodschappen aan te schaffen. In die optiek is het voor benzinestations interessant om hun aanbod in de shop te verruimen en zich als een echte buurtwinkel aan hun cliënteel te gaan presenteren. Op het vlak van nabijheid scoren tankstations immers erg sterk: ze bevinden zich meestal op het woon-werktraject dat de consument dagelijks aflegt. delfood kan het benzinestation in zijn rol als buurtwinkel ondersteunen. Enerzijds kunnen we een partnership als groothandel aangaan. Hierbij voorzien we onze klanten in één levering van zowel verse als droge voeding. We constateren immers dat de vraag naar verse referenties in het petrolkanaal stijgt. Dankzij onze specialisatie in het verssegment kunnen we de benzinestations voorzien van een uitgebreide waaier bereide maaltijden, broodjes, slaatjes en dergelijke meer. Tankstationondernemers die nog een stap verder willen gaan, kunnen terecht bij ons concept ‘louis delhaize’, dat bij het grote publiek bekend staat als hét toonbeeld van een buurtwinkel”, schetst Stéphane Genicot, Marketing Manager bij delfood.

Modulaire aanpak delfood wil aan alle behoeften van de buurtwinkel kunnen voldoen en ontwikkelde daarom een systeem met een productassortiment en diensten die in verschillende modules zijn opgedeeld. “Dit systeem is gebouwd rond een gemeenschappelijk kernaanbod, dat we aanvullen met specifieke artikelen afhankelijk van de locatie, het type verkooppunt en de noden van de consumenten die er winkelen. Een tankstation verlangt immers een ander assortiment dan bijvoorbeeld een persverkooppunt. We voeren een assortiment van meer dan 12.500 producten om een antwoorden te kunnen bieden op al deze verschillende behoeftes. Dankzij het centrale aankoopplatform van Group Louis Delhaize garanderen we ons cliënteel een compleet gamma voeding (droog en vers) en non-foodartikelen aan sterk concurrentiële prijzen. Op die manier kunnen onze klanten ook genieten van een mooie marge. Daarnaast presenteren we nog een aantal diensten zoals een koffiecorner, een broodjesbar of een postpunt. We vullen die in naargelang het soort verkooppunt en de specifieke mobiliteitsbehoefte die op die plaats aanwezig is.”, benadrukt Stéphane Genicot.

Klanten begeleiden Maar delfood doet uiteraard meer dan enkel producten leveren. “Onze klanten kunnen een beroep doen op de expertise en vakkennis die we door de jaren heen verzamelden. We staan hen bij met raad en advies op het vlak van de samenstelling van het productaanbod, zodat dit beantwoordt aan de noden van die specifieke locatie. Tevens kan de klant indien gewenst gebruik maken van de planogrammen die we ter beschikking stellen. Verder helpen we bij het uitwerken van promo-


PUBLIREPORTAGE 11 cliënteel. Hierbij bieden we de verse voeding aan in isothermische containers, die de producten 24 uur koel houden. Op die manier kunnen we het behoud van de koudeketen perfect garanderen. Om dit te realiseren, hebben de voorbije jaren fors geïnvesteerd in onze verslogistiek op de site van Montignies-sur-Sambre. Verder heeft onze klant ook de mogelijkheid om verse producten per stuk te bestellen. Droge voeding kan dan weer worden herverpakt in kleinere eenheden. Bovendien kunnen we de bestellingen ‘just in time’ leveren, waardoor de producten een optimale versheid hebben en de verkooppunten geen grote stock hoeven op te bouwen”, verduidelijkt Stéphane Genicot.

Win-winsituatie

tionele acties. Voor de verkooppunten van ‘louis delhaize’ werken we een volledig concept uit en bieden we in alle facetten ondersteuning: gaande van marktstudies, juridisch en financieel advies, het zoeken van een eventueel nieuw pand, winkelinrichting en noem maar op”, aldus Stéphane Genicot.

Gecombineerde logistiek Om te beantwoorden aan de noden van zijn klanten (al dan niet actief onder de vlag van ‘louis delhaize’), zet delfood in op een uniek leveringssysteem waarbij de versheid van de producten wordt geoptimaliseerd. “We leveren droge en verse voeding met dezelfde vrachtwagen aan ons

De omzet van delfood evolueerde de laatste jaren in alle sectoren positief, maar vooral de verkoop van voedingswaren in tankstations en andere verkooppunten die inzetten op mobiliteit kende een significante groei. “We zijn erin geslaagd om het model te vinden waar de consument op zoek naar is. En dat model staat niet alleen in het teken van mobiliteit, maar ook van nabijheid. We stemmen het bovendien af op de realiteit op het terrein zelf. Ook zorgen we ervoor dat het nog rendabel blijft voor de zelfstandigen die interesse tonen in ons merk”, besluit Stéphane Genicot.

Voor meer informatie kunt u terecht bij: delfood NV Rue de l’Espérance 84 6061 Montignies-sur-Sambre Tel.: +32(0)71 204211 www.delfood.be

Al sinds 1875 begeleiden wij zelfstandigen en onze aangeslotenen op hun weg naar succes.

w i j zu l l en e r a lt i j d vo o r j e zi j n Onze steun aan zelfstandigen behelst : • een grote expertise op het vlak van buurthandel, met respect voor de lokale economie; • een efficiënte en hoogwaardige logistiek die versheid op elk moment garandeert; • de garantie op de beste handelsvoorwaarden bij leveranciers dankzij de koopkracht van de groep louis delhaize in Europa; • de keuze uit meer dan 12.500 referenties, waaronder een groot assortiment exclusieve merken; • het hele jaar promoties, ondersteund door moderne en aangepaste communicatietools. Nieuwsgierig naar meer of zin om met ons in zee te gaan? Bel Kristel Willems op +32 71 204 223 of mail naar : kandidaat@gld.be

www.servicestationmagazine.be Service Station - 04-2018 190x135.indd

1

26/03/18 15:05


OXIDATIO

100% biologisch carwashonderhoud zuivere carwash = zuivere auto’s OXIDATIO, 100% biologisch, voor het verwijderen van: • • • •

Roestplekken Roet Kalk Schimmels & Mos

Zuiver maken van: • Foam & TexFel (Brushcom partner)

• Inox & Staal • PVC • Vloeren

E.B.A is een innovatief bedrijf in het ontwikkelen van 100% biologische producten voor het reinigen van carwashes en voor toepassingen in de industrie. Met het jongste product OXIDATIO zet men een reuzenstap op gebied van reinigen zonder schadelijke gevolgen. Middelmolenlaan 18, B-2100 Deurne T +32 471 10 86 33 www.eba-belgium.eu

SALES REPRESENTATIVE

TECHNICAL SALES SUPPORT

FUNCTIE • Je begeleidt de bestaande dealers in jouw gebied, en prospecteert zelfstandig waar nodig. • Je stelt nieuwe producten voor en zorgt voor goede opleidingen met de nodige kennis van producten en techniek van carwashes. • Je bent bereid om meer dan 50% van je tijd te reizen. • Je volgt de markttendensen op, neemt deel aan de belangrijke (internationale) vakbeurzen en wisselt marketingideeën uit met je teamleden (5).

FUNCTIE • Je werkt samen met de Belgische accountmanager. • Je denkt mee om carwashes verder te optimaliseren en meer rendabel te maken door de samenwerking met Kenotek. • Je stelt de carwashchemie zelfstandig af bij onze klanten. • Je wordt een schakel tussen R&D en het sales team, enerzijds door producten te testen in het werkveld en ons trainingcenter, anderzijds door ondersteuning van het sales team bij demo’s.

PROFIEL • Je bezit een bachelor of masterdiploma in een relevante studierichting en hebt een eerste B2B sales ervaring achter de rug. • Talen: Nederlands, Engels & Duits. • Affiniteit in de automotive sector of uitgesproken interesse in techniek is zeker een troef. • Met je commerciële flair straal je kennis en vertrouwen uit. • Als dynamisch, proactief persoon ben je naast een teamplayer, ook een zelfstandige ondernemer. • Je beschikt over een rijbewijs B.

PROFIEL • Je bezit een bachelor automechanica (automotive) of je bent gelijkwaardig door een eerste werkervaring of hebt affiniteit met de sector. • Je bent gemotiveerd, leergierig en een vlotte gesprekspartner voor de klant. • Je bent vlot tweetalig (NL / FR), Engels is een meerwaarde. • Je beschikt over een geldig rijbewijs B en bent bereid tot reizen.

DUITSLAND - ZWITSERLAND - OOSTENRIJK

AANBOD Een gevarieerde, uitdagende betrekking in een jong dynamisch en sterk groeiend bedrijf, met korte communicatielijnen. Een salaris gerelateerd aan resultaten, kennis en ervaring met daarnaast extra legale voordelen en een bedrijfswagen. BEN JE GEÏNTERESSEERD? Stuur dan je CV en motivatiebrief via e-mail naar: jobs@cidlines.com

Meer info.eu/jobs www.kenotek

www.servicestationmagazine.be


BEURZEN 13

UNITI expo 2018 wordt groter dan ooit Ontdek de nieuwste ontwikkelingen in de carwashen tankstationbranche in Stuttgart UNITI expo, één van de belangrijkste Europese vakbeurzen voor de brandstoffenretail en de carwashindustrie, telt dit jaar ruim 20% meer beursoppervlakte dan tijdens de vorige editie in 2016. Het tweejaarlijkse event, dat van 15 tot en met 17 mei 2018 in het Duitse Stuttgart wordt georganiseerd, biedt professionals uit de bovenvermelde sectoren de ideale gelegenheid om elkaar gedurende drie dagen te ontmoeten en zaken te doen in een internationale context.

3 hallen

Exposanten zullen tijdens UNITI expo 2018 hun recentste producten/diensten en innovaties op een totale beursoppervlakte van 40.000 m² voorstellen. “We zijn gegroeid van 25.000 m² beursoppervlakte tijdens de eerste editie in 2014 naar 35.000 m² in 2016. Tijdens de komende editie krijgen de bezoekers de grootste beursoppervlakte tot nu toe op UNITI voorgeschoteld. In totaal beschikken de exposanten immers over ruim 40.000 m² om hun producten en diensten te presenteren, verspreid over de hallen 1, 3 en 5 van Stuttgart Messe”, aldus Bruno Boroewitsch, CEO van com-a-tec dat de co-organisator van UNITI expo is. www.servicestationmagazine.be

Globaal beeld van de markt

De vakbeurs omvat alle interessegebieden van de tankstation- en carwashondernemer: tanktechnologie, logistiek, bouw van tankstations en carwashes, betaalverkeer, automatisering, carwash en autoverzorging, shopbenodigdheden, convenience… Op drie verschillende forums zal een selectie van sectorexperten tevens de huidige marktontwikkelingen, de voornaamste trends en de toekomstige uitdagingen belichten. “UNITI expo trekt een breed spectrum bezoekers aan. Daartussen bevinden zich heel wat beslissingsnemers van de belangrijkste brandstofretailers, oliemaatschappijen en carwashoperatoren. We trekken ook een erg internationaal vakpubliek

aan: van over de ganse wereld zakken professionals af naar Stuttgart Messe. We zijn ervan overtuigd dat we de resultaten van UNITI expo 2016 zullen overtreffen. Toen mocht het event 425 standhouders uit 36 landen en ruim 15.000 bezoekers uit 110 verschillende landen verwelkomen. Dankzij het innovatieve karakter van de beurs, het goed gestructureerde programma en de hoge kwaliteit van de standhouders staat UNITI expo met stip aangeduid in de agenda van veel professionals”, benadrukt Boroewitsch.

Focus op milieuvriendelijke brandstoffen

Dit jaar zal de vakbeurs zich extra focussen op alternatieve brandstoffen, wat het aanbod voor de brandstoffenretail betreft. Zo wordt er onder meer aandacht besteed aan de ontwikkeling van de waterstoftechnologie, e-mobiliteit en de opmars van LNG en CNG. Zo staat er tijdens de conferentieprogramma een volledige dag in het teken van


14 BEURZEN

deze brandstoffen van de toekomst. Verder geeft de organisatie aan dat dit jaar het aantal exposanten en de ingenomen beursoppervlakte uit de carwashbranche fors is toegenomen. Daarnaast wordt er ook een interessant randprogramma voor tankstationsondernemers aangeboden. Tijdens het International Forum worden op dinsdag 15 mei bijvoorbeeld de belangrijkste veranderingen op de wereldwijde brandstoffenretailmarkt belicht. De presentaties op woensdag 16 mei staan dan weer in het teken van de impact van alternatieve brandstoffen op het petrolkanaal. Wie meer wil vernemen over de globale betaaltrends op het vlak van brandstoffen- en convenienceretail, woont best op donderdag 17 mei enkele lezingen bij.

Carwashleveranciers nog significanter aanwezig

Tijdens de editie van 2016 was het aanbod carwash al sterk toegenomen en dat zal tijdens UNITI 2018 niet anders zijn. “De beurs zal nog meer aandacht besteden aan de thema’s carwash en autoverzorging. Het aantal aanvragen van leveranciers en producten uit deze productgroepen blijft stijgen. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in deze twee segmenten zullen hun gading vinden in de hallen 1 en 3. Bovendien

richten we ditmaal een afzonderlijke carwashpiazza met het Carwash Forum in. Deze zal terug te vinden zijn in hal 3 en daar wordt ook gratis catering aangeboden. Op het Carwash Forum kunnen bezoekers en exposanten opnieuw informatieve presentaties en seminaries bijwonen. Deze worden zullen zowel in het Engels en Duits worden gegeven met simultane vertalingen. Op de eerste dag (15 mei) gaan de lezingen onder meer over de betaaltrends in de carwashbranche en over de nieuwste ontwikkelingen in het roll-oversegment. Over dat laatste onderwerp wordt er ook een panelgesprek gevoerd. Op 16 mei kunnen geïnteresseerde carwashprofessionals onder andere deelnemen aan presentaties over de recentste innovaties op het vlak van wasstraten en worden er enkele case studies over carwashes bij tankstations en selfcarwashes belicht. Op 17 mei tot slot zullen enkele sprekers verduidelijken hoe je als carwash digitale marketing en sociale media kan inzetten. De exacte tijdstippen van deze presentaties worden binnenkort op onze website bekend gemaakt”, schetst Bruno Boroewitsch.

Veel nieuwigheden

Het bezoek aan de beurs en de bijhorende conferenties is gratis. Professionals uit de branche

kunnen hun beursbezoek nu al registreren op de website van UNITI expo: www.uniti-expo.de. Een bezoek loont alvast de moeite. Uit de verschillende persberichten die de redactie van Service Station, Carwash & Convenience Magazine mocht ontvangen, pakken heel wat bedrijven uit met opvallende innovaties. Dit is onder meer het geval voor Kärcher, Istobal, Mosmatic, Otto Christ, WashTec, Bever Innovations en Scheidt & Bachmann.

UNITI 2018 in het kort Locatie: Messe Stuttgart, Stuttgart (Duitsland). Datum: Van 15 tot en met 17 mei 2018. Openingsuren: Op dinsdag en woensdag van 9u30 tot 18u. Op donderdag van 9u30 tot 16u. Toegang: Enkel voor professionals uit de tankstation- en carwashbranche. De toegang is gratis. Registreer u nu reeds op de website van de beurs. Meer info: www.uniti-expo.de

www.servicestationmagazine.be


PUBLIREPORTAGE 15

TSG: uw partner voor o.a. ook ‘sleutel op de deur’ installaties voor CNG en Carwash

TSG is Europees marktleider in de ontwikkeling, de productie, de automatisatie en de serviceverlening van een benzinestation en is sinds vorig jaar ook de strategische partner voor Kärcher carwashinstallaties. TSG biedt haar klanten een compleet pakket aan van benzinepompen, betaalterminals, mediatoebehoren, retailautomatiseringssystemen, roll-overs en selfwashinstallaties. Een zeer belangrijke troef om dit alles te kunnen verwezenlijken, is dat TSG kan instaan voor o.a. het volledige projectbeheer, de eigenlijke installatie en het bijhorende preventieve en correctieve onderhoud ervan.

CNG - TANKS EN LEIDINGEN Vanuit de Benelux-organisatie bouwt TSG reeds jaren volledige commerciële benzinestations. In hun eigen organisatie beschikt de onderneming over zeer degelijk opgeleid en getraind personeel om dergelijke totaalprojecten te begeleiden. TSG probeert om van bij de start van nieuwe projecten betrokken te zijn, zodat ze hun ervaring en knowhow kunnen delen met de bouwheer en de architect. Alles wordt gebouwd volgens de laatste Vlarem-reglementering: met dubbelwandige tanks en leidingen, lekdetectie, overvulbeveiligingen, een vloeistofdichte piste, een olieafscheider... De getrainde tank- en leidingspecialisten van TSG zijn gecertificeerd om zowel aan nieuwe als bestaande installaties te werken en dit met de verschillende types materialen van diverse merken zoals o.a. KPS, UPP, Nupi, Fibrelite… Als uitbreiding op de bestaande activiteiten werd onlangs een volledig nieuw CNG station gebouwd in Merelbeke. TSG stond in voor de volledige projectcoördinatie, het leveren en plaatsen van gasleidingen, uitvoeren van de elektriciteitswerken, de installatie van een complete container met CNG-compressor en bufferopslag en de plaatsing van een afleverzuil. Deze verdeelzuil werd voorzien van CNG-pistolen voor het tanken van zowel personen- als vrachtwagens.

de carwashwereld. Naast het uitgebreide Kärcher assortiment dat TSG kan aanbieden, wil de onderneming nog een stap verder gaan. Zo werd tijdens de beurs het nieuwe futureproof betaalsysteem CarwashPay getoond, dat de Kärcher roll-overs automatisch kan aansturen. Dit volledig in-house ontwikkelde CarwashPay-systeem legt de focus op het gebruik van de modernste betaalmodaliteiten zoals o.a. NFC, mobile payment, chip/magneetkaart, barcode… Zo kan er een koppeling gemaakt worden met bestaande FuelPOS- kassasystemen om zo de klanten nog meer te binden. Enkele voorbeelden: de mogelijke uitgifte van kortingvouchers voor het wassen/stofzuigen van een voertuig na een tankbeurt van x liter brandstof, een loyalty spaarsysteem dat toelaat om na x aankopen in de shop een gratis wasbeurt te bekomen, enz… Deze nieuwe ontwikkeling, in combinatie met de robuuste en kwalitatief hoogstaande roll-over machines, leidt tot een revolutionaire oplossing in de carwash/benzinestationmarkt. Ook op het vlak van self-carwash wil TSG zijn positie in de markt verstevigen. Als totaalleverancier zal TSG naast de technieken ook de constructie en grondwerken aanbieden. Verder biedt TSG ook hier de mogelijkheid om te koppelen met het nieuwste betaalsysteem CarwashPay. Mogelijk heeft u reeds gemerkt dat sinds enkele maanden alle TSG servicewagens voorzien zijn van zowel het Tokheim- als het Kärcher-logo. Deze sterke aanwezigheid op ons wegennet is eens te meer het bewijs van het uitgebreide TSG servicenetwerk. TSG Belgium maakt deel uit van de Technical Services Group, gekend als toonaangevend Europees installatie- en servicebedrijf. De TSG Beneluxorganisatie heeft haar kantoren in Turnhout (België) en Dordrecht (Nederland) en verzorgt sales, projectmanagement, engineering, softwareontwikkeling, installatie- en serviceactiviteiten. Bij TSG Benelux werken zo’n 325 mensen. Voor meer informatie kunt u terecht bij:

CARWASH KÄRCHER Tijdens de beurs Service Station, Shop & Carwash in Brussel heeft TSG de nauwe samenwerking met Kärcher nogmaals aan het grote publiek getoond door in totaal 3 verschillende roll-overs Kärcher CB live te demonstreren. De vele positieve reacties van de aanwezige bezoekers bevestigen dat er wel degelijk behoefte is aan een nieuwe speler in

TSG Belgium nv Treskesdijk 7 2300 Turnhout Tel.: +32 (0)14 44 85 00 sales.turnhout@tsgnortheurope.com www.tsgnortheurope.com


SELF CARWASH Car- & Truckwash is de ideale partner voor al uw carwash-projecten. Met haar ervaring begeleidt CTW al haar klanten van A tot Z voor renovatieen nieuwbouwprojecten.

RENOVATIE EN VOLLEDIGE RESTYLING

Uw carwash opnieuw rendabel voor het volgende decennium!

WIELWAS VOOR

NA Car- & Truckwash nv - CTW Everdongenlaan 9 Bus 19 - 2300 Turnhout T. +32 (0)14 27 00 80 info@ctwcleaning.com www.ctwcleaning.com

Officiële partner van

SPEEDYWASH

TANKCLEANING

NIEUW!

GIFTSETS

BRUISBALLEN

• Heerlijke bad- en verzorgingsproducten zonder chemische toevoegingen. • Giftsets ook beschikbaar als mini’s. Makkelijk voor onderweg! • Met o.a. douchegel, body lotion, doucheolie. Voor hem & haar!

Kijk voor het complete assortiment gifts in onze webshop! Newco Europe BVBA T: +31 (0)40 402 43 00 E: verkoop@newco-europe.com www.newco-europe.com

www.servicestationmagazine.be 21232-NC-Adv Treets tbv Service Station_NL.indd 1

16-04-18 10:11


PUBLIREPORTAGE 17

Newco Europe biedt met All-in Stock Solution klantontzorging op voorraadniveau

Al jaren is Newco Europe dé partner op het gebied van non-food binnen het petrolkanaal. Newco is gestart in 2004 en groeide in een paar jaar met 80% marktaandeel naar een marktleiderspositie in de Benelux. In 2016 zette de internationale expansie zich door en werden de Deense en de Franse markt en die van de UK aangeboord. “Groeien in omvang is één, maar als marktleider moet je ook je verantwoordelijkheid nemen. Voor ons betekent dit steeds weer doorontwikkelen met als doel onze klanten de best mogelijke service te bieden”, onderstreept Renate Remie, Communications Professional bij Newco Europe. “Het draait allang niet meer alleen om de producten die we leveren. Referenties als luchtverfrissers of screenwash zijn immers overal verkrijgbaar. Het is onze dienstverlening die ons uniek maakt. En daar gaan we steeds verder in.”

De klant ontzorgen Dat Newco die dienstverlening naar een hoger niveau wil tillen, blijkt uit de toevoeging van de zogenaamde All-in Stock Solution: een oplossing waarbij de klant ontzorgd wordt op het gebied van voorraadbeheer inclusief de financiering ervan. “We hebben een unieke werkwijze die ons enorm heeft doen groeien. Toch staan de non-foodschappen er in zeker de helft van de gevallen niet goed bij. Waarom dat is? De meeste tankstationondernemers zijn heel druk met hun forecourt, voeding, tabak en eventueel carwash. De focus op non-food is gewoonweg een stuk kleiner. Dat is op zich niet vreemd aangezien het aandeel non-food in het volledige shopassortiment relatief beperkt is. Producten zoals auto-accessoires, verlichting, luchtverfrissers en zonnebrillen hebben echter een hoge marge; er is dus geld te verdienen met deze categorieën. Goed gevulde schappen met het juiste assortiment en een accuraat voorraadniveau is dan wel de voorwaarde. Daarom breiden we onze huidige dienstverlening uit met de All-in Stock Solution (AiSS)”, geeft Renate Remie aan.

Live opvolging Samen met partner Slimstock, specialist in forecasting en voorraadoptimalisatie, is gewerkt aan een oplossing die van het tankstation geen enkele inspanning vraagt en die waarborgt dat er steeds voldoende voorraad op het station aanwezig is, zonder dat dit een extra investering in voorraden vraagt. “We gaan live volgen wat er daadwerkelijk wordt verkocht in de shop” legt Cor Fraanje, projectmanager bij Newco Europe en verantwoordelijke voor AiSS, uit. “Dit is mogelijk door een koppeling tussen enerzijds onze partner Slimstock en anderzijds de softwareleveranciers van kassa- en backofficesystemen binnen het petrolkanaal. Dagelijks ontvangen wij afzetupdates en alleen voor daadwerkelijk verkochte producten ontvangt de klant een factuur. Op basis van deze informatie, gecombineerd met een forecastingmodel van de verwachte vraag waarbij rekening is gehouden met trends, het seizoen waarin we leven etc., zetten we de volgende bestelling klaar. De klant hoeft hier niets meer voor te doen en hoeft dus ook geen voorraden meer aan te houden. Hij hoeft alleen nog maar te zorgen dat het schap gevuld wordt. Dit maakt Newco 100% voorraadverantwoordelijk en dit gaat dus zo ver dat wij zelfs de voorraad financieren voor onze klanten.”

Fraanje legt verder nog uit dat een vergelijkbare oplossing al jaren operationeel is bij grote retailers buiten het petrolkanaal. “Het is dus proven technology waar met name grote petrolpartijen sterk in geïnteresseerd zijn. Maar omdat Slimstock op winkelniveau meet, is deze oplossing net zo interessant voor zelfstandige ondernemers en kleine clusters.”

Customer Support Concept AiSS maakt onderdeel uit van het zogenaamde Customer Support Concept; een model waarin de complete dienstverlening van Newco wordt toegelicht. “Elke potentiële nieuwe klant krijgt een storecheck aangeboden.” Vertelt Renate Remie. “We brengen de shop in kaart en geven een advies over de meest ideale invulling van de non-food schappen. Die raadgeving is gebaseerd op onze planogrammen, die regelmatig worden geüpdatet. Dat deze schappenplannen de juiste producten bevatten, weten we alleen maar omdat we elke dag data analyseren van zo’n 3.000 klanten. Deze analyses worden vervolgens door onze category managers omgezet naar de best mogelijke schappenplannen. We bespreken het advies met onze klant, luisteren naar de wensen die hij of zij verder nog heeft en gaan dan aan de slag.” Newco breidt haar dienstverlening nu dus uit met de All-in Stock Solution. Hiermee biedt zij een totaalpakket waarmee de huidige en toekomstige petrolklanten volledig worden ontzorgd op het gebied van non-food. “We onderstrepen hiermee opnieuw onze visie waarin we beloven dé non-food leverancier te zijn; een complete non-food dienstverlener die u op alle vlakken ontzorgt.” De eerste pilotlocaties hebben zich reeds gemeld en gaan in het eerste half jaar van 2018 testen met AiSS. Voor meer informatie of aanmelding voor deelname kunt u terecht op newco-europe.com.

Newco Europe Adriaan Mulderweg 9-11 5657 EM Eindhoven Tel.: +31 (0)40 402 4300 www.newco-europe.com


18 BEURZEN

Ook de tankstation- en carwashbranche raakt steeds meer geconnecteerd, zo blijkt op Service Station, Shop & Carwash/Autotechnica 2018 Van 25 tot en met 28 maart jl. vond de vakbeurs Service Station, Shop & Station/Autotechnica 2018 plaats in Brussels Expo. Het event vormde het ideale platform om na te gaan welke evoluties er momenteel te noteren vallen in de tankstation- en carwashsector. De redactie van Service Station Magazine constateerde alvast dat de leveranciers en fabrikanten inspelen op de toenemende digitalisering en het belang van big data. Op de volgende pagina’s ziet u alvast met welke innovaties de verschillende exposanten uitpakten.

Aquafix Belgium

Nieuw hier was Hydrotec HYDROblock, een monolithisch afvoergootsysteem uit nodulair gietijzer. Deze producten vallen op door hun licht gewicht. Desondanks kunnen ze weerstaan aan zware belasting. Bovendien kunnen ze makkelijk geplaatst worden zonder het gebruik van zware gereedschappen. Dit systeem beantwoordt aan het afvoergootsysteem type I volgens DIN EN 1433 en vereist dan ook geen extra betonommanteling. De goten zijn verkrijgbaar in 3 varianten: 100, 200 en 300.

Axyma

Deze specialist in non-food voor tankstations, truckshops en carwashes pakte uit met een ganse resem innovaties. De meeste aandacht ging uit naar het gamma telefonieproducten van Lampa: dit omvat onder meer laadkabels en tal van andere accessoires voor smartphones en tablets. Een blikvanger in deze lijn is onder de ‘Universal Connector’ die compatibel is met Apple en met Micro USB. Daarnaast presenteerde deze exposant ook diverse luchtverfrissers, waaronder de referenties van California Scents. Voor de carwashes levert Axyma ook gepersonaliseerde droogdoekjes en luchtverfrissers. Tot slot vernamen we dat Axyma onlangs een nieuwe website in gebruik nam.

Bandit

Deze wereldleider in actieve beveiliging demonstreerde op de beursvloer zijn mistgenerator. Deze is beschikbaar in twee uitvoeringen: Bandit 240 en Bandit 320. Het eerste toestel is ruimtedekkend tot 504 m³ per toestel in 18 seconden. Bandit 320 vormt de nieuwste generatie mistgenerator en is nog sneller en compacter. Het systeem is ruimtedekkend tot 200 m³ per toestel in 4 seconden.

SERVICE STATION S H O P & C A R WA S H 2 5 -2 8 .0 3 .2 0 1 8

BBRV

Ook de Belgische Branchevereniging voor Reiniging van Voertuigen was aanwezig tijdens de vakbeurs. Het doel van de aanwezigheid was vooral om de bekendheid van de nieuwe branchevereniging bij de carwashondernemers te verhogen en nieuwe leden te werven.

Bouwimpex

De kunststof wand- en plafondpanelen van Cleanpanel stonden hier centraal. De carwashondernemer kon de nieuwste modellen in diverse kleuren ontdekken. De panelen vallen op door hun superglad oppervlak, waardoor ze erg eenvoudig te reinigen zijn. Ze zijn bestand tegen de meeste schoonmaakmiddelen en chemicaliën en raken dus niet snel aangetast. Dankzij de unieke messing-groefverbinding met tweezijdige rubberen afdichting zijn deze producten heel eenvoudig in elkaar te klikken. Op die manier kan de carwashuitbater probleemloos strakke wanden en/of plafonds plaatsen die nagenoeg naadloos zijn. De panelen kunnen zowel in nieuwe projecten als bij renovatie worden gebruikt.

Cartec

Ceramic Guard is volgens deze exposant een revolutionair product op het gebied van siliciumgebaseerde nanocoatings. Het laat toe om in één stap een erg gladde, hoogglanzende en duurzame beschermlaag aan te brengen op de autolak. Het product versterkt en verhoogt de hardheid van de lak waardoor de krasbestendigheid sterk wordt bevorderd. Tevens biedt Ceramic Guard een uitstekende bescherming tegen straatvuil, zout, uv-straling en agressieve chemicaliën. De lak krijgt hierdoor een zichtbaar diepere kleur en glans. Bovendien kan de lak eenvoudiger worden gereinigd en stoot ze tevens beter water en vuil af. www.servicestationmagazine.be


BEURZEN 19

CTW

Hier werd een nieuwe selfcarwash met twee wasboxen en een technische ruimte gepresenteerd. “Deze installatie zal trouwens geplaatst worden bij tankstation P.M.G. in Luik. Opvallend aan deze selfwash is dat ze voorzien is van een speciaal ontwikkeld wasprogramma met velgenreiniger. Het product gaat via een afzonderlijke opvoerpomp naar een specifieke spuitlans waarmee de wasklant het op de velgen van het voertuig kan aanbrengen. Deze alkalische velgenreiniger is krachtig genoeg om het vuil te verwijderen, maar beschadigt de lak van de wagen niet. Volgens CTW is er bij de selfwashuitbaters alvast veel vraag naar een dergelijke toepassing. Ook nieuw bij deze constructie is het feit dat ze van op afstand beheerd kan worden en voorzien kan worden van een contactloos betaalsysteem dat via touchscreen bediend wordt. Verder is de installatie uitgerust met ledverlichting”, verduidelijkte Jonas Schellekens. Een tweede innovatie die ons werd voorgesteld was de betaalkiosk Valina: deze laat de wasklant toe om zijn wasbeurt contactloos, cash of met bank- en betaalkaarten af te rekenen. Onder 25 euro hoeft men geen pincode in te geven. Verder kregen we uitleg over de nieuwe fietsenhouder Velogroom. Dankzij deze fietsenhouder kunnen selfwashuitbaters een nieuwe doelgroep aanspreken, namelijk fietsers. CTW stelt vast dat zeker in landelijke gebieden meer en meer selfwashes de mogelijkheid aanbieden om fietsen te laten reinigen.

www.servicestationmagazine.be

Dico BeFLux

Dico introduceerde zijn nieuwe WaVe kassa- en managementsysteem, dat aan automatische nummerplaatherkenning gekoppeld is. Deze unieke tool laat de carwashuitbater toe om het klantengedrag te leren kennen en er een loyaliteitssysteem aan te verbinden. In Duitsland installeerde Dico reeds verschillende van deze systemen in samenwerking met zijn partners Poseidon Security en Walnut Loyalty. Een andere opvallende lancering op de Dico-stand was de nieuwe onbemande betaalterminal. “Dankzij de grote touchscreen met videobeeld én spraakondersteuning wordt de klant eenvoudig en snel door het betaalsysteem en de diverse opties geleid. Deze selfservicezuil levert een carwash dus heel wat personeelsbesparing op. Deze terminal kan upsellen als de beste: het systeem is zodanig geprogrammeerd dat ze de klant steeds vraagt of die geen uitgebreider wasprogramma wenst. Er kan contant betaald worden, maar tevens via PIN, creditcard of waspas. Het weersbestendige toestel is leverbaar in alle gewenste kleuren”, lichtte Peter Van Gael ons toe. We ontvingen ook meer uitleg over het Dico-uitrijscherm 3.0 voor de wasstraat. “Deze nieuwigheid vervangt alle traditionele wasprogrammaconfirmatieschermen en -stoplichten. Een grote 55 of 65 inch HD monitor aan het einde van de wasstraat telt in grote cijfers af naar nul, zodat de klant weet wanneer hij kan uitrijden. Het scherm laat tevens een live HD beeld van de glimmende auto zien, confirmeert het gekozen wasprogramma én wordt helemaal groen met een grote uitrijrichtingspijl bij het uitrijden. Alles wordt dus echt in één scherm gecombineerd. Het scherm is volledig met het internet verbonden, zodat eventuele wijzigingen direct zelf doorgevoerd kunnen worden. In rustmodus kan een eigen reclameboodschap worden getoond”, schetste Peter Van Gael.


Get ready for EvoPOS ! De petrol kassa met full retail mogelijkheden zoals mobile readiness, een tablet app en self check-out ! Meer info : info@micrelec.be of bezoek onze website www.micrelec.be

DiBO S4

DiBO PROJECTS BVBA Hoge Mauw 250 B-2370 Arendonk T +32 (0) 14 67 22 51 • sales.projects@dibo.com DiBO PROJECTS B.V. Industrieweg 7 4181 CA Waardenburg T +31 (0) 418 65 21 44 • sales.projects@dibo.com

Geavanceerde techniek voor succes en bedrijfszekerheid. Kwaliteit laat zich van zijn beste kant zien!

VANAF 35.000,00 EURO

excl. BTW

INBEGREPEN:

- Washoogte 2100mm of 2300mm - Zijborstels tiltsysteem - Voorzien van shampoo en wax - Drogers horizontaal en verticaal - Carlite borstels - Roestvaststalen wielwasser - Drukbewaking - Spatschermen voor zijborstels - Handbediening met display - Transport - Montage - Garantie Geldig t/m 31-12-2018

50814 - Dibo_Advertentie S4_190x135mm.indd 1

Follow us on

www.dibo.com 06-02-18 16:00

www.servicestationmagazine.be


BEURZEN 21 Eco-Wash

In primeur voor de Belgische markt werd de nieuwe roll-over M’Nex32 van Istobal voorgesteld. Deze nieuwkomer biedt meer mogelijkheden dan de M’Nex22 en kreeg een luxueuzere uitvoering. De roll-over is onder andere uitgerust met ledschermen, waarop telkens de verschillende fases van het wasproces worden vermeld. Daarnaast kunnen de verticale wasborstels in twee richtingen kantelen, waardoor het voertuig nog preciezer wordt gewassen, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen. Tevens beschikt deze installatie over nieuwe wielborstels. Zo scannen de borstels de grootte van het wiel en reinigen ze in tegenovergestelde richting tussen de velg. In de wielborstels zitten bovendien verschillende roterende hogedruknozzles die het vuil verwijderen. Opvallend is ook nog de infinite lavaboog die zorgt voor extra spektakel tijdens de wasbeurt. “De nieuwe Istobal M’Nex32 combineert dus een extreme carwashbeleving met een maximale efficiëntie en kwaliteit”, geeft Waldo Busschaert aan. Daarnaast konden de carwashuitbaters ook meer vernemen over de nieuwe betaalterminal Istobal Connect-a.

EcoWater Systems

Deze firma is onder meer gespecialiseerd in waterontharding, grondwaterbehandeling en omgekeerde osmose. Zo konden de carwashuitbaters bijvoorbeeld meer vernemen over de EcoWater ROHD-4000 die dankzij de technologie van omgekeerde osmose voor zuiver water zorgt. Het toestel wordt geleverd met geleidbaarheidsmeting en intervalspoeling en valt op door zijn gebruiksvriendelijkheid. Verder kon men meer vernemen over de systemen om grond- en putwater te behandelen.

Entaco/Nerta

Deze exposant pakte onder andere uit met de vernieuwde Super Carpolish Red. De samenstelling van dit product werd onlangs aangepast. Het bevat nu ook een speciale was die zorgt voor een goede voorbereiding van de droging en de wagen een mooie glans bezorgt. Deze referentie kan als actief schuim en als borstelshampoo dienen. Daarnaast liet men ons kennis maken met Wheel Shine Super, een hoogwaardige alkalische velgenreiniger. Deze bevat een pasta die zorgt voor een glanzende werking op de velg. Bovendien wordt na gebruik van deze velgenreiniger het vuil eenvoudiger verwijderd.

Esso

De Esso-stations in ons land zijn in handen van Brandstoffen Maes, G&V Energy Group en Uhoda Car Services. Deze drie partijen waren onder de Essovlag samen vertegenwoordigd op één stand en lieten de tankstationondernemers weten welke mogelijkheden ze voor hen kunnen bieden.

GS27

Deze firma is marktleider in Frankrijk op het gebied van autoverzorgingsartikelen en stelde zich op de beurs voor aan de Belgische professionals op de carwashen tankstationmarkt. Onder het gelijknamige merk presenteerde GS27 een uitgebreide consumentenlijn met reinigings-, onderhouds- en herstelproducten, waxen, polishes, geurhangers en interieurreinigers. Sinds kort beschikt het bedrijf ook over een professioneel gamma voor de reiniging en verzorging van voertuigen. Verder verdeelt GS27 ook de producten van Voodoo Ride. Dit merk omvat verzorgingsproducten voor auto’s, moto’s en fietsen en richt zich vooral op een jong publiek. www.servicestationmagazine.be

Interstock

Beleving op een tankstation is tegenwoordig essentieel. Op de beurs toonde deze specialist in shopinrichting dat beleving in de shop kan gecreëerd worden door sfeerbeelden in het interieur te integreren. Verder vernamen we dat Interstock ook echte shop-in-shopconcepten kan uitwerken, bijvoorbeeld op het vlak van de koffie- of broodjescorner. Op de stand werd ook een moderne rookwarenkast gepresenteerd: deze is voorzien van glazen legborden met ledverlichting, wat zorgt voor een mooi resultaat. De dunne legplanken zorgen ervoor dat er meerdere niveaus kunnen worden gecreëerd. Tot slot vernamen we dat Interstock onlangs een nieuwe kleurenkaart in gebruik nam.

Italian Car Care Cosmetics

In de eerste plaats introduceerde men op de beursvloer de nieuwe Labocosmetica-lijn. Dit exclusief gamma, dat zich richt naar de detailer en de particulier, vormt een aanvulling op het bestaande assortiment van Ma-fra en laat toe om de auto tot in de kleinste details te verzorgen. Er worden onder meer shampoos, lakreinigers, sealants, waxen, coatings en decontaminatiemiddelen aangeboden. De producten vallen op door hun gebruiksvriendelijkheid en mocht er toch nog iets fout gaan, dan omvat het aanbod steeds een oplossing. Bij Ma-fra ontdekten we onder andere een nieuwe polijstpasta 2-in-1 op waterbasis. In één eenvoudige handeling wordt een extra cuttingeffect en een nog betere finish gegarandeerd. Daarnaast werd ook de Ma-fra Gladius Orbital elektrische polijstmachine in de kijker geplaatst. Deze beschikt over een dubbele werking en een constante regeling van de uitvoersnelheid. De ergonomische vorm en de krachtige motor zorgen voor een optimaal resultaat. Het toestel beschikt over een lange levensduur. Dankzij de zachte start wordt spatten tot een minimum gereduceerd.

Kärcher

In de eerste plaats zette Kärcher zijn samenwerking met TSG in de kijker. Daarnaast had de onderneming heel wat machines naar de beurs meegebracht. Zo stonden enkele Kärcher CB roll-overs opgesteld op de stand. Tegelijk introduceerde de exposant de Rawa 2.0 wielwasser voor wasportalen. Deze reinigt de velgen grondig met chemie, drie diskborstels en hogedruknozzles. Een andere opvallende nieuwigheid was de nieuwe, individueel configureerbare zelfbedieningsstofzuiger SB VC. Het toestel kan volledig afgestemd worden op de desbetreffende waslocatie: met één of twee plaatsen, met verschillende start- en betaalsystemen, met tijdsindicatie… Kärcher SB VC combineert een maximale zuigkracht met comfort en innovatief design. Dankzij de gepatenteerde filterreiniging Tact kan de gebruiker langer stofzuigen met vol vermogen en hoeft de filter ook niet snel worden vervangen. De innovatieve slangoproller met glasvezelstaaf voorkomt dat de slang met de vloer in contact komt. Ook het waterrecyclagesysteem Biosaver viel te bewonderen. Het is geschikt voor roll-overs met een maximum debiet van 2.500 of 4.000 liter per uur. De behandeling van het water gebeurt via microorganismen. Tot introduceerde Kärcher ook een nieuwe generatie middenklase koudwaterhogedrukreinigers. De pomponderdelen van deze hogedrukreinigers worden ter hoogte van de watertoevoer beschermd door een grote waterfilter en een automatische drukontlasting. Hierdoor beschikken ze over een langere levensduur en vereisen ze minder kracht om het hogedrukpistool te activeren. Verder munten deze toestellen uit op het vlak van onderhoudsgemak.


22 BEURZEN Kauffman Cleaning

In eerste instantie liet de Waalse onderneming zien welke mogelijkheden het aanbiedt op het vlak van selfwashes. De bezoeker kon bijvoorbeeld het model Sferica van Adriateh van dichtbij bekijken. Verder was er heel wat belangstelling voor de Cube Bike Wash van het Kroatische bedrijf Innova Service. Het betreft een compacte wasbox voor fietsen, die 2,8 meter lang en 1,5 meter breed is. De box omvat alles wat nodig is om een fiets grondig proper te maken. Zo zijn er langs weerszijden hogedrukspuiten om te reinigen en luchtpistolen om te drogen voorzien. De waterdruk is zodanig geregeld, dat vuil makkelijk wordt verwijderd maar dat het vet op de fietsketting niet wordt afgespoten. Deze installatie is verkrijgbaar in 3 uitvoeringen: Base, Medio en Supreme. Voor scooters en moto’s is er ook een vierde model op de markt: Terra. De wasbox is dan groter om deze voertuigen in alle comfort te kunnen wassen. De constructie valt op door zijn stevigheid en duurzaamheid en is bestand tegen slechte weersomstandigheden. Naargelang de uitvoering is de Cube Bike Wash voorzien van 2 tot 4 vooraf ingestelde wasprogramma’s.

tegen eventuele bankkaartfraude. Ook het forecourt management-systeem ELYS van Lafon werd voorgesteld, dat onder andere alle forecourtuitrusting controleert en talloze frontoffice functionaliteiten biedt. Wie op zoek was naar elektrische laadpalen, kon eveneens op de stand van Madic terecht. Zo werd de Pulse-lijn van Lafon voorgesteld. Deze omvat zowel traag- als snelladers. De Pulse 22 is een courant model met een laadtijd van 3 à 4 uur. Het apparaat kan op een normaal elektriciteitsnetwerk worden aangesloten en is geschikt voor particulieren of garages om hun eigen wagenpark op te laden. Bij de Pulse 50 ligt de laadsnelheid flink hoger. Het toestel zorgt dat een elektrisch voertuig in 15 à 20 minuten volledig elektrisch opgeladen is. Beide referenties zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. We kregen tevens meer informatie over het automatisch peilsysteem TLS 4B van Gilbarco Veeder-Root, dat het brandstofniveau in de tanks meet en ook eventuele lekken detecteert.

Daarnaast was ook DiBO aanwezig op de stand van Kauffman Cleaning. DiBO verdeelt sinds februari 2018 exclusief de roll-overs van het Italiaanse merk Aquarama in de Benelux. Deze worden onder de naam DiBO op de markt gebracht. Op de beurs toonde men de roll-over S4. “Dit instapmodel is uiterst geschikt voor garages, autodealers en dergelijke. Het toestel wordt in basisconfiguratie met een washoogte van 2,10 of 2,30 meter, Carlite-borstels, top- en zijdrogers en wielwasborstels gelanceerd vanaf 35.000 euro (levering en plaatsing) inbegrepen”, aldus Marc Cumps van DiBO Projects.

Tot slot was Kingspan ook aanwezig op de stand van Madic Belgium. In eerste instantie demonstreerde de firma het nieuwe AdBlue® SlimLine Edge 4500 liter. Het toestel omvat het revolutionaire TriComp-systeem in combinatie met toonaangevende componenten. Bij Kingspan kreeg de SlimLine Edge de bijnaam ‘de kameleon van het tankstation’. Het product kan immers gepersonaliseerd worden volgens de wensen van de klanten. Er worden 5 standaardkleuren (wit, rood, blauw, geel en groen) aangeboden, maar daarnaast kan een eigen, persoonlijke kleurcode ontwikkeld worden. Dankzij de slimme afmetingen past de opslagtank perfect op het 1,2 meter brede pompeiland. Het toestel kan zowel met een externe MID-dispenser of met een geïntegreerde MID-afgifte worden geleverd. Een andere oplossing voor de opslag en afgifte van AdBlue® die Kingspan voorstelde was de BlueMaster®. Hierbij zitten de tanks in een gesloten bak. De beschikbare capaciteiten variëren van 1.200 tot 9.000 liter.

Kenotek

Meguiar’s

De bezoeker kon kennis maken met het nieuwste product van Kenotek: Cargo 4100 Forté. Het betreft een 3-in-1 oplossing die kan ingezet worden voor het reinigen van alle uitwendige onderdelen van een voertuig. Deze innovatie werkt erg tijdbesparend en valt op door zijn sterke ontvettingskracht en zijn krachtig doorweekvermogen van het vuil. Oplossingen zijn mogelijk in verschillende verdunningen voor zowel wiel- en carrosseriereiniging als insectenverwijdering. Deze nieuwigheid is geschikt voor touchless toepassingen. Verder werd de Bioteklijn nog eens in de kijker geplaatst. Dit gamma is specifiek bestemd voor carwashes met een waterrecyclagesysteem en biedt een antwoord op typische waterrecyclageproblemen. Zo kunnen de bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor slechte geuren, onderdrukt worden en kan de zuivering worden gestimuleerd.

Madic Belgium

Deze exposant had heel wat nieuwigheden meegebracht naar de beurs. In eerste instantie introduceerde men een nieuwe oplossing voor mobiel betalen van Lafon. Het volledige proces verloopt digitaal. Wanneer de chauffeur wil tanken, dan wordt er een plaats op het tankstation gereserveerd. De app op de smartphone detecteert dat de automobilist zich op de site bevindt. Van zodra de pomp geselecteerd is, kan de chauffeur de tankbeurt goedkeuren. De app zal dan aangeven wanneer de pomp vrij is. De tankbeurt wordt via de app betaald en vervolgens ontvangt de klant het ticket op zijn smartphone. Het is tevens mogelijk om een historiek van de tankbeurten te raadplegen. Daarnaast toonde Madic ons de vernieuwde OPT APL3 van Lafon. Deze outdoor betaalterminal telt enkele nieuwe functies. Tevens werd het design opgefrist, waardoor het betaalverkeer voor het cliënteel nog vlotter en veiliger verloopt. Zo beschikt APL3 nu over een geïntegreerde PCI contactloze lezer die gecertifieerd werd door Mastercard, Visa en Amex en die compatibel is met de MIFARE-technologie. Daarnaast zorgde Lafon ervoor dat het toestel nog beter beschermd is

Ook Meguiar’s was opnieuw aanwezig op de vakbeurs Service Station, Shop & Carwash. Het bedrijf presenteerde er diverse nieuwigheden. Eén van de innovaties die ons opviel was de Ultimate All Wheel Cleaner. Deze velgenreiniger is veilig voor alle types gepolijste, gelakte, chroom- of aluminiumvelgen. De pH-gebalanceerde geltechnologie zorgt dat het product langer aan de velg blijft hangen, waardoor de gel alle vuil kan losweken. De velgenreiniger kan eenvoudig op de wielen worden verneveld en moet daarna worden afgespoeld. Inborstelen kan indien nodig. Een andere nieuwkomer was de Ultimate Fast Finish, een eenvoudig, nieuw concept in lakbescherming. Het product blinkt uit in gebruiksgemak: de Ultimate Fast Finish op de meegeleverde microvezeldoek spuiten en aanbrengen op een zuiver oppervlak. Wanneer de gebruiker het product ziet wegdampen, moet hij de lak even met de andere zijde van de microvezeldoek opblinken. Een verpakking biedt de wagen één jaar lang bescherming. Daarnaast pakte Meguiar’s tijdens de beurs uit met enkele opvallende promo-acties.

Mesa Coatings

Dit Nederlands bedrijf, dat in gans Europa hoogwaardige kunststof vloer- en wandsystemen levert en plaatst, was voor de eerste maal op Autotechnica/Service Station aanwezig. De bedoeling van hun aanwezigheid was na te gaan of ze ook de Belgische markt kunnen betreden. In de loop der jaren ontwikkelde Mesa Coatings een aantal standaard vloersystemen voor de automotive sector. Op de beurs ging de aandacht uit naar een MMA-troffelvloer, die binnen één dag wordt aangebracht en uithardt. Deze vloer heeft een levensduur van 15 tot 20 jaar. www.servicestationmagazine.be


BEURZEN 23 Micrelec

Aan nieuwigheden geen gebrek op deze stand. Zo introduceerde Micrelec onder meer een nieuwe kassa-oplossing, namelijk evoPOS. “Tegenwoordig zijn er nog weinig spelers die echt een volledig nieuw kassasysteem op de markt brengen”, schetst Frank Van Herck. “Dit maakt dat het echt wel om een unieke innovatie gaat. Voor de evoPOS werken we samen met de Britse firma TLM Technologies, die het systeem specifiek voor het petrolkanaal ontwikkelde. Wij gaan het product in de Benelux verdelen. Deze innovatie biedt meer dan de standaardfunctionaliteiten van een POS-systeem en beantwoordt dus echt aan de behoeftes van een modern tankstation. Bovendien is dit concept erg flexibel: het is gebaseerd op een open platform, waardoor het snel en eenvoudig kan worden aangepast aan de digitale ontwikkelingen van vandaag en morgen. EvoPOS is uitgerust met BoS- en cloudfeatures. Het systeem kan zowel op een touchscreen als op een tablet worden gerund. Tevens kunnen diverse apps en diensten aan het systeem worden gekoppeld. Zo kunnen bijvoorbeeld ook selfscankassa’s op de EvoPOS worden aangesloten.” Verder was er heel wat belangstelling voor de nieuwste generatie site controllers van Micrelec. Naast de inmiddels ingeburgerde 9810 controller plaatste de onderneming tevens de Nano-site controller centraal. Het is de bedoeling van Micrelec echt internationaal uit te gaan rollen. Op de komende editie van Uniti Expo zal het product dan ook in de verf worden gezet. Een derde opvallende innovatie was een app om mobiel te betalen. Hiervoor werkt Micrelec samen met CarPay-Diem, een concept van de Luxemburgse start-up Kwalyo. “Dit platform staat open voor iedereen en laat tankstations toe om zich met automobilisten te connecteren. Tankstations kunnen een beroep doen op de CarPay-Diem app of de software in hun eigen app integreren. CarPay-Diem valt op door zijn gebruiksgemak. De klant hoeft gewoon een pomp te reserveren in het tankstation dat hij/zij kiest. Daarna selecteert men de gewenste brandstof en het maximale tankbedrag. Na de autorisatie van de bestelling kan de klant tanken. Na de tankbeurt worden eventuele loyaliteitspunten aan de spaarkaart toegevoegd en ontvangt de gebruiker ook promoties, zoals gepersonaliseerde kortingen of promo’s in de petrolshop”, verduidelijkt Remko Rolberg, CarPayDiem Programme Manager bij Kwalyo.

O-Beton/Dalis

Beide ondernemingen deelden een stand. Dalis is gespecialiseerd in afdekkingen van smeerputten. Bij O-Beton kon de bezoeker meer vernemen over hun aanbod olie-afscheiders en slibvangputten. De meest courante types afscheiders zijn trouwens uit voorraad leverbaar.

Pro-Wash

Op de stand van deze onderneming ging de aandacht in eerste instantie uit naar de nieuwe ‘Pre-Drying blower Aeropro, die ontworpen werd voor het basisframe van de Christ Aeroflex-droogblazer. Kenmerkend voor het toestel zijn de uitstekende droogresultaten. De nieuwigheid omvat een verlengingsset met twee draaiende voordrooginrichtingen, die elk voorzien zijn van een geïntegreerde blaasmotor. Deze units draaien ten opzichte van de lengteas van het voertuig waardoor het mogelijk is om de luchtstroom langer op het voertuig te houden. Daarnaast nam de bezoeker via Virtual Reality mee naar een recent gerealiseerd project, meer bepaald dat van Carwash Zuiver in het Nederlandse Sittard. Daar installeerde Pro-Wash onder meer een Sonny’s-wasstraat van 54, een Centus XXL roll-over van Christ, die voertuigen tot 3,10 meter hoog kan wassen www.servicestationmagazine.be

en een selfwash van Pro-Wash met touchpanels, die 4 wasplaatsen telt. Wie een VR-bril opzette, werd meegenomen voor een tour doorheen de carwashsite en kon van nabij kennis maken met de verschillende wasprocessen. ProWash deelde ook speciale brillen uit zodat de bezoeker deze VR-experience thuis nog eens kon beleven. Tot slot presenteerde het bedrijf een fietsenhouder: deze gebruiksvriendelijke en professionele oplossing voor het wassen van fietsen is voorzien van een rvs gescharnierde arm met twee handgrepen en is 1,10 meter hoog. De verzwaarde kop houdt de fiets in een verticale positie, zodat alle onderdelen vlot bereikbaar zijn en deze makkelijk gereinigd kunnen worden. Het toestel, dat beschikbaar is in het blauw of het grijs, kan tegen de muur of aan een optionele inox bevestigingspaal worden geïnstalleerd.

Publisign

Deze exposant is al meer dan 50 jaar een gevestigde waarde in de publiciteitswereld. Op hun beursstand liet het bedrijf zien dat het ook buiten de tankstationbranche actief is en toonde men foto’s van gerealiseerde projecten bij onder meer UZ Gent en Decathlon. Daarnaast toonde Publisign dat het zich binnen de petrolmarkt steeds meer profileert als een totaalleverancier, die de complete aankleding van een tankstation verzorgt. Verder produceert het bedrijf tal van accessoires voor op de forecourt. Zo toonde men diverse presentatiekasten en een leuk ontwerp voor een brandblusserkast. Tot slot vernamen we dat Publisign zijn beursstand volledig zelf had gebouwd in hun atelier. Hiermee zette de firma duidelijk in de kijker wat ze allemaal kan realiseren.


24 BEURZEN Pump Service Automatic

In eerste instantie merkten we op deze stand de brandstofdispensers Progress P2000-II en Progress 5000-II van Petrotec op. Deze vallen onder meer op door hun aantrekkelijk design en hun functionaliteit. Een andere blikvanger was de nieuwe tankautomaat van Männl Elektronik: ME Junior. Dit toestel kan in een Petrotec P1000- of P1500-pomp worden ingebouwd. Het apparaat kan gegevens van maximaal twee elektronische sondes bewaken en interpreteren. Daarnaast bood deze exposant heel wat materiaal voor de distributie van alternatieve brandstoffen aan. Zo werd onder het merk Nardi Compressori de CNG 5.0 voorgesteld: deze slowfiller voor aardgas is uiterst geschikt voor gemeentes, garages en dergelijke. Kenmerkend is de eenvoudige bediening van het toestel. Er is keuze tussen 6 verschillende modellen. Voor commerciële tankstations pakte Pump Service uit met de aardgascompressoren van Fornovogas. Deze toestellen hebben een hoge betrouwbaarheid en lage exploitatiekosten. Tot slot vernamen we meer over het elektrische oplaadpunt ChargePro AdPower 140. Dat omvat een LED-reclamescherm. 10% van de inhoud van dat scherm kan door de uitbater zelf worden bepaald. Verder telt het toestel een kostenvrije installatie en dito onderhoud.

Scheidt & Bachmann

De Duitse onderneming toonde de bezoekers de mogelijkheden van zijn innovatie SIQMA-cloudoplossingen, die toelaten om te voldoen aan alle behoeftes van het moderne tankstationbeheer. Sitebeheerders profiteren op die manier van een grote flexibiliteit en een optimale snelheid. Een eerste blikvanger in het SIQMA-productgamma was de Mobile POS. Dit kassasysteem voor mobiele apparaten biedt de gebruiker meer comfort, bespaart hem/haar heel wat tijd en kan makkelijk op een tablet geraadpleegd worden. Uniek aan dit systeem, dat erg geschikt is voor kleine werkplekken, is dat ze niet afhankelijk is van één specifieke hardware. De POS-display kan flexibel geconfigureerd worden. Om de offline-functionaliteiten te garanderen, werkt de applicatie op de achtergrond via de CloudLink. Op die manier is de POS altijd online, zelfs wanneer het tankstation offline is. De SIQMA CloudLink is een geïntegreerde interface-converter voor tankstations die forecourtcomponenten, POS-kassasystemen, kaartterminals en SIQMA Cloud-oplossingen flexibel met elkaar verbindt. Een ander opvallend SIQMA-product is de mobiele betaalapp ‘Fuel&GO’, waarmee de consument op eenvoudige manier zijn tankbeurt mee kan betalen: het volstaat om uit de aangesloten tankstations de gewenste site te kiezen en de tankbeurt goed te keuren. Na het tanken ontvangt men dan een ticket op zijn smartphone. De app kan tevens aan een getrouwheidsprogramma gekoppeld worden. Verder is het mogelijk om de gebruiker persoonlijke kortingsbonnen of dergelijke toe te sturen. SIQMA kan voortaan ook geconnecteerd worden met derde partijen zoals Lodder, Icasa en Orange Peak Company. Laatstgenoemde onderneming was trouwens op de stand van Scheidt & Bachmann aanwezig. Orange Peak Company ontwikkelt managementinformatiesystemen, gericht op inzicht in de performantie van een organisatie. Door hun specifieke hardwareconfiguratie is de firma in staat om van bijna oneindige datastromen gebruiksvriendelijke managementinformatie te maken. Op die manier krijgen uitbaters een duidelijker beeld van hun tankstation of carwash en weten ze in welke categorie ze goed scoren en welke segmenten voor beterschap vatbaar zijn. Bovendien kunnen deze gegevens vergeleken worden met de markt. Tevens is het mogelijk om de verkoopcijfers per medewerker te analyseren. Zo weet een ondernemer of een bepaalde medewerker nood heeft een training op het vlak van up- en crossselling.

TSG Belgium

In de eerste plaats legde TSG Belgium nog even de strategische samenwerking met Kärcher uit. Het partnership betekent concreet dat TSG voortaan instaat voor de verkoop, de distributie, de installatie en het onderhoud van de carwashinstallaties en -producten van Kärcher bij benzinestations. Naast het Kärcher-aanbod vormde de Charlietoepassing een absolute eyecatcher. Dit systeem laat toe alle data die op een tankstation of carwash aanwezig zijn op een efficiënte manier te verzamelen en te beheren. Een eerste onderdeel van Charlie is het nieuwe futureproof betaalsysteem CarwashPay, dat de Kärcher roll-overs automatisch kan aansturen. CarwashPay werd volledig door TSG ontwikkeld en legt de focus op het gebruik van de modernste betaalmodaliteiten zoals o.a. NFC, mobile payment, chip/magneetkaart, barcode… Zo kan er een koppeling gemaakt worden met bestaande FuelPOS- kassasystemen om zo de klanten nog meer te binden. Enkele voorbeelden: de mogelijke uitgifte van kortingvouchers voor het wassen/stofzuigen van een voertuig na een tankbeurt van x liter brandstof, een getrouwheidsspaarsysteem dat toelaat om na x aankopen in de shop een gratis wasbeurt te bekomen en noem maar op. Ook de nieuwe selfservice stofzuiger van Kärcher is uitgerust met een contactloze lezer en kan dus aan Charlie worden gekoppeld. Verder kunnen de koffieautomaten van Franke, toiletpoorten, sensoren en dergelijke met Charlie worden geconnecteerd. Alle data worden overzichtelijk weergegeven op het Charlie-dashboard. Ook op het gebied van het elektrisch laden van voertuigen kan TSG een partner voor uw zaak vormen. Onder TSG Charge worden diverse laadoplossingen van CirControl en Chargepoint aangeboden. Er zijn zowel AC- als DC-laadpalen beschikbaar. TSG Belgium kan trouwens instaan voor elektriciteitswerken en ook de installatie, de service en het onderhoud voor zijn rekening nemen.

V&V Carwash Equipment

De focus lag hier in eerste instantie op het chemiegamma van Koch. Een blikvanger in dit gamma was de 1K Nano lakverzegeling Deze sealer verbindt zich stevig met de autolak en vormt op basis van innovatieve, reactieve stoffen een uiterst gladde, hoogglanzende lakverzegeling die bestand is tegen chemicaliën, uv-straling en slijtage. Speciale additieven geven de lak een buitengewone diepteglans. Door de eenstapsmethode wordt de werktijd in vergelijking met 2-componentensystemen duidelijk verkort. Dankzij een unieke easy to cleanperformance kunnen insecten, uitwerpselen van vogels en soortgelijke vastzittende verontreinigingen aanzienlijk gemakkelijker worden verwijderd. Daarnaast was er ook veel belangstelling voor de ozongenerator, die binnen het uur vieze geuren in de wagen permanent verwijdert. De high-level ozon breekt alle geurmolecules, schimmels en bacteriën af. Tevens presenteerde V&V Carwash Equipment ook enkele schrob-zuigmachines en hogedrukreinigers van meclean. Tot slot kregen we ook meer uitleg over het hogedruk reinigingsmateriaal en de carwashonderdelen van Kothar.

www.servicestationmagazine.be


BEURZEN 25 Van der Velden Rioleringsbeheer

Deze Nederlandse onderneming is al meer dan 50 jaar gespecialiseerd in de verwerking van afvalstromen. Op zijn thuismarkt mag het bedrijf zich marktleider noemen. Sinds een 3-tal jaar is Van der Velden Rioleringsbeheer ook actief op de Belgische markt. Het bedrijf neemt het volledige afvalproces van A tot Z in handen. Zo beschikt men over eigen sites in Nederland waar het afval verwerkt wordt tot hernieuwbare energie zoals biofuel. Ook carwashes en tankstations behoren tot de doelgroep van de firma. Zeker op het vlak van olie- en slibafscheiders is Van der Velden Rioleringsbeheer een echte expert. Zo staat de onderneming in voor de levering en installatie van deze toestellen, maar ook op het vlak van het onderhoud en de lediging kunt u bij hen terecht. Zelfs de afvoer en de verwerking van het vrijkomende olie- en slibafval regelen ze.

Vandotec

De stand van Vandotec stond volledig in het teken van de carwashinstallaties van Ehrle. Zo kon de bezoeker kennis maken met de Ehrle Jetwash-unit voor 4 wasplaatsen. Deze werkt erg plaatsbesparend. Daarnaast werd ook de compacte SmartWash voorgesteld. De installatie wordt verwarmd met mazout en is uitgerust met micropoederdosering en waterontharding. Ze is bestemd voor 1 wasplaats. Ook de SmartWash Plus was te zien op de beursvloer. Het toestel heeft dezelfde eigenschappen, maar beschikt tevens nog over omgekeerde osmose.

Washpartner

Washpartner, dat samen met Eco-Wash een stand deelde, verdeelt de wasstraten van Holz en zette deze ook in de kijker. “Holz is al jaren een gevestigde waarde die garant staat voor kwaliteit en degelijkheid. Dit blijkt duidelijk bij de machine die we hier op de beurs presenteren. Hier en daar werden nog kleine verbeteringen aangebracht. Speciaal waren de ontwerpen van de lichtbogen, waarmee we laten zien dat ook de ontwikkelingen in andere domeinen niet onbenut gelaten worden. Alleen door constant rondom ons te kijken en bij te sturen, kunnen we de beste oplossingen aanbieden aan onze partners en zo hun succes blijven ondersteunen. Eén van de bogen zullen we ook een plekje geven in het nieuwe bureau van Washpartner.. Daarom vroegen we aan onze klanten op de beurs hun handtekening erop te plaatsen. De Holz-klanten die de gelegenheid niet hadden om de boog op de beurs te tekenen, kunnen dit nog doen bij een bezoek in de toekomst. Ook Wolfgang Holz, zaakvoerder van Holz Autowashtechnik, was speciaal met twee collega’s overgevlogen om Washpartner te ondersteunen en de klanten te begroeten”, aldus Kurt Flies.

www.servicestationmagazine.be

WashTec

Een opvallende introductie was die van de Valina-betaalterminal. “Deze nieuwigheid vervangt de CCV OPP50 die volgend jaar uit de certificering loopt en vanaf dan dus niet meer bruikbaar is”, legt Peter van der Veen uit. “De nieuwe terminal Valina is geschikt voor contactloos betalen, chip- en magneetstripbetaalkaarten en is eenvoudig te plaatsen als vervanging van de CCV-terminals in onze Drive-Interminal en op wasboxen. Voor de kaarten waar een PINcode gevraagd wordt zoals bijvoorbeeld MultiTankCard en TravelCard kan zelfs de pincode ingetoetst worden op het touchscreen. Een bonprinter is tevens mogelijk. Wanneer onze Drive-Interminal al uitgerust is met een bonprinter, dan kan deze hergebruikt worden.” Tevens lanceerde WashTec de nieuwste uitvoering van de SoftCare2Pro in de nieuwste kleur Basaltgrey en met een Chrone-design. Het toestel was trouwens voorzien van volledig rondlopende LED-verlichting.

Wasserschmidt

Het BioClassic-systeem levert de carwashuitbater in drie stappen zuiver, gerecycleerd water op. In een eerste fase laat men het afvalwater bezinken. Daarna vindt de biologische zuivering plaats en tot sluit wordt het water nog eens nagezuiverd. Kenmerkend voor dit 100% biologisch systeem is het gebruiksgemak, de compacte vormgeving en het lage energieverbruik. Dit modulair systeem kan in bestaande carwashes worden geïntegreerd.


‘ Hoe verander ik mijn carwash in een glanzende business?’

Ontdek de extra dimensie in autowassen. Voor meer informatie: WashTec Benelux NV, Humaniteitslaan 415 B - 1190 Brussel Tel. +32 (0)2 376 00 35, Email: info@washtec.be www.washtec.be


INSIDE EVENT NEWS 27

Benzinedag laat zien dat klantbeleving in de toekomst essentieel wordt Gebruik technologie en data om beter inzicht te krijgen in de consument

De komende jaren komen er enorme uitdagingen op de tankstation- en carwashmarkt af. De wereld verandert in sneltempo en dat heeft ook zijn impact op het consumentengedrag. Zo gaat de klant op zoek naar meer gemak, extreme beleving, een persoonlijke touch en zo veel meer. Maar hoe beantwoord je als tankstation of carwash aan de verwachtingen van de consument van de ‘day after tomorrow’? Daar probeerde de achtste editie van de Benzinedag, georganiseerd door BigBrother, een antwoord op te formuleren.

Inzetten op de ultieme klantbeleving

Steven Van Belleghem en de Benzinedag, het zijn twee handen op één buik. Dit jaar stond Van Belleghem, die onlangs zijn nieuwe boek ‘Customers the day after tomorrow’ uitbracht, niet enkel als spreker geprogrammeerd, maar fungeerde hij ditmaal als gastheer van het event. In zijn inleidende presentatie schetste Van Belleghem de enorme shift waarmee we momenteel geconfronteerd worden. “De complexiteit van zakendoen is de jongste jaren enorm toegenomen, terwijl de consument zoekt hoe die zijn leven steeds eenvoudiger kan maken. Vroeger volstond het voor de ondernemer om in te zetten op 1 USP: ofwel was je de goedkoopste, de leukste, de meest kwalitatieve of noem maar op. Tegenwoordig moet je in alle aspecten goed zijn. Dit zal in de toekomst niet veranderen. Als tankstation- en carwashondernemer is het essentieel om je af te vragen hoe de tank- en wasbeleving en je zaak er the day after tomorrow zullen/moeten uitzien. Durf te dromen en koppel dit terug naar het heden en kijk wat je nu al kan implementeren. Een optimale beleving is essentieel om uw cliënteel ook in de toekomst te behouden. Onder meer dankzij het slim inzetten van data en digitale technologieën kan je voor die extreme customer experience creëren. Dankzij data kan je bijvoorbeeld je klant beter begrijpen. www.servicestationmagazine.be

Wie zijn klant kent, weet wat die wil en wie daarop inspeelt met service en beleving, zal in de toekomst ongetwijfeld een streep voor hebben. Tankstations zullen trouwens hun toekomstige communicatie en marketing niet alleen op de consument, maar tevens op machines moeten richten: de geconnecteerde wagen zal straks immers gaan bepalen waar we gaan tanken. Het is zaak om daar nu al bij stil te staan.”

Efteling onderweg naar 2030

Hoe je technologie kan gebruiken om de beleving te optimaliseren, kwam Mijke Broeders, strateeg bij Efteling, vertellen. “We zijn langzaam maar zeker van een regionaal attractiepark naar een internationale bestemming geëvolueerd. Onze doelstelling is onze gasten hun dagelijkse zorgen te laten vergeten. Dit doen we aan de hand van storytelling, door kwaliteit te bieden, de gasten te verrassen en authentiek uit de hoek te komen. De vraag blijft of we dit eveneens in de toekomst kunnen blijven doen. Zal de consument binnen 15 jaar nog naar Kaatsheuvel afzakken of zal die ons attractiepark dan vanuit zijn zetel met een VR-bril bezoeken? Ook wij moeten met onze tijd mee, om continu te kunnen voldoen aan de verwachting van onze gasten. Om onze dienstverlening te bevorderen en onze verhalen nog beter


28 EVENT

te kunnen vertellen, schakelen we dan ook - vaak onzichtbaar - de nieuwste technologie in, zonder dat dit ten koste gaat van de menselijke interactie. Om de toekomst voor te bereiden, kijken we voortdurend naar ons park vanuit het standpunt van onze gasten. We hebben een eigen Innovation Program opgericht, waar onze medewerkers ideeën kunnen lanceren om onze klantbeleving naar een hoger niveau te tillen. Sinds de oprichting werden al meer dan 150 voorstellen ingediend, daarvan werden 16 concepten echt ontwikkeld. Een voorbeeld daarvan is de Boarding Pass. Onze gasten kunnen inloggen op een app, waarmee ze een bepaald tijdslot voor de Python kunnen reserveren. Op die manier hoeft men niet langer dan 15 minuten te wachten vooraleer men op de attractie kan.”

KBC zoekt antwoorden op de veranderende wereld

KBC won onlangs nog een prijs voor best getransformeerde bank ter wereld. Ingrid Creten en Kristof Huysecom verduidelijkten hoe KBC een antwoord biedt op het gewijzigde gedrag van de consument en de technologische vooruitgang. “Om klaar te zijn voor de toekomst startte KBC in 2013 het transformatieprogramma ‘Klant 2020’ op. Hierin gaan we na hoe we ervoor kunnen zorgen dat we ook de day after tomorrow dé referentie in bank en verzekeringen blijven. Klantbeleving is voor ons dan ook van primordiaal belang. Het is onze bedoeling om zo dicht mogelijk bij ons cliënteel te staan en hen oplossingen aan te reiken die erg toegankelijk zijn. We kiezen hierbij voor een omnichannel-aanpak. Zo communiceren we nu ook met onze klanten via Whatsapp. 2 dagen na de lancering van deze dienstverlening hadden we al meer dan 500 vragen van de klanten via deze weg ontvangen. Be instant, be personal en be all-in-one, daar draait het volgens ons om wanneer je een goede customer experience wil aanreiken. Zo kan men bij KBC Ireland nu in 5 eenvoudige stappen een nieuwe bankrekening openen of kan de klant via de KBC-app op zijn smartphone ook zijn zichtrekening bij andere banken bekijken”, duidde Ingrid Creten. Haar collega Kristof Huysecom vertelde de deelnemers aan de Benzinedag meer over KBC Mobility “We evolueren immers meer van productprovider naar een inspirerende mobiliteitsprovider. Tot voor een paar jaar beschikten we niet over een mobiliteitsoplossing, maar nu gaan we echt voor multimobiliteit. De auto blijft een cruciale rol spelen in het mobiliteitsverhaal, maar we zien dat ook hier de wereld in verandering is. Bij KBC Autolease groeit de aandacht voor alternatieve brandstoffen. Die hebben ondertussen al een aandeel van meer dan 32%. Daarnaast wint de fiets aan belang. Zo hebben wij de fietsleasing in ons aanbod opgenomen, als aanvulling op de auto. Dagelijks worden er bij ons een 10-tal leasingcontracten voor high speed fietsen getekend, zeker voor woon-werkverkeer zijn deze vervoersmiddelen interessant. Tankstations moeten in de toekomst dan ook maken dat ze uitgroeien tot een mobiliteitsplatform dat de consument onderweg faciliteert.”

Hoe omgaan met technologie?

Na de pauze fungeerde Steven Van Belleghem als moderator van twee panelgesprekken. In het eerste debat bespraken Frodi Hammer (a2i systems), Aart Van Rooijen (BigBrother) en Thomas Brinkman (MyOrder) de rol van techno-

logie in de tankstationbranche. “Technologie laat een ondernemer toe om zijn klanten beter te leren kennen en hun gedrag te analyseren. Hoe meer data je verzamelt, hoe beter je weet wat de klant verwacht, waardoor je hem/haar nog efficiënter bedient. Investeer dan ook in data, want ze leveren enorm veel informatie op die je kan gebruiken in het voordeel van de consument. Zo hebben wij een systeem voor de bepaling van de brandstofprijs ontwikkeld, waarbij we voor elke klant een specifiek model vervaardigden zodat die via een app een unieke, individuele prijs krijgt of op bepaalde dagen een speciale korting ontvangt”, gaf Frodi Hammer aan. Aart Van Rooijen stelt vast dat data de ondernemer nieuwe inzichten oplevert. “Beveiliging draait tegenwoordig niet zozeer om dingen te bewaken, maar vooral om het openen van de ogen van onze klanten. Via technologie kunnen we de tankstationuitbater een beter inzicht geven, waardoor die op zijn beurt meer impact heeft op de consument. De gebruiker van de BigBrotherproducten wordt steeds meer een machine in plaats van een mens. Investeer in de technologische processen die achter het tankstation zitten. Op een tankstation vinden enorm veel transacties plaats. Die leveren je enorm veel data van onschatbare waarde op en laten je toe om nieuwe inzichten in de consument te bekomen. Op die manier zal je klanten bereiken, die je voorheen niet aanboorde. Gebruik technologie en innovatie om dingen te veranderen en ga voor een gepersonaliseerde klantenbenadering: kijk bijvoorbeeld op het vlak van prijssetting niet naar jouw concurrent, maar naar jouw klant.” “Technologie wordt essentieel, maar veel tankstationondernemers gebruiken die nog verkeerd. Ze ontwikkelen dan wel een mobiele app, maar vaak doet die gewoon dienst als locatiezoeker, wat de gebruiker weinig relevante meerwaarde biedt. Ga na wat de klant wil, welke problemen hij opgelost wil zien en reik oplossingen aan. Dit kan via een individuele app, maar je kan eveneens samenwerken met bestaande platformen. Apps leren je heel veel over het gedrag van de klant. Gebruik die data en schotel de klant een persoonlijke service voor”, benadrukte Thomas Brinkman.

Durf te innoveren en te verrassen

De Benzinedag werd afgesloten met een panelgesprek tussen 3 tankstationondernemers, namelijk Ger Loogman (Loogman Tanken & Wassen), Jan-Harmen Akkerman (TanQyou) en Peter Etman (Tankey). Ger Loogman stelde dat er in de tankstation- en carwashbranche weinig durf aan de dag wordt gelegd. “De meeste tankstations verzetten nauwelijks bakens en zetten te weinig in op innovatie en verrassing. Veel ondernemers spelen op safe, terwijl je pas echt risico’s neemt als je niets probeert. Beleving staat in een carwash centraal, waardoor veel consumenten een carwashbeurt leuk vinden. Over een tankbeurt hoor je dat nooit. Ik heb getracht daar verandering in te brengen door een Comfort Lane te installeren op ons tankstation in Aalsmeer. Concreet betekent dit dat de klant zijn wagen op een lopende band van 14,5 meter plaatst. Terwijl de auto op de lopende band naar voren beweegt, tankt een medewerker die vol via een systeem van meebewegende brandstofslangen. Bovendien kan de chauffeur zijn tankbeurt betalen via Comfort Pay. Dit houdt in dat het kenteken van de wagen automatisch wordt gescand en gecheckt, waarna het bedrag automatisch wordt afgerekend. Dit levert de klant heel wat gemak en tijdswinst www.servicestationmagazine.be


EVENT 29

Blink uit met uw Kärcher carwash

op. Bovendien heb ik op die manier mijn klantentrouwheid bevorderd: mensen rijden hier echt voor om. Tevens constateer ik dat de getankte hoeveelheid bij de Comfort Lane hoger ligt dan aan een normale pomp.” Jan-Harmen Akkerman komt uit de ICT-wereld en implementeerde zijn kennis uit de wereld op zijn 6 onbemande TanQyou-sites. “Onze onbemande sites concurreren niet puur op prijs, maar leggen vooral de nadruk op persoonlijke beleving. Onze stations zijn aangesloten op het internet en zijn voorzien van diverse sensoren. Dit stelt ons in staat om de klant contactloos te herkennen. Van zodra een chauffeur komt tanken, wordt die op het scherm persoonlijk begroet. Ook de dienstverlening wordt op hem/haar afgestemd. Wanneer er iemand jarig is, dan weten we dit en dan ontvangt die klant extra korting op zijn tankbeurt. We bieden deze verjaardagskorting sinds november vorig jaar aan en al meer dan 1.100 automobilisten konden hiervan genieten. Bovendien stellen we vast dat ze na hun verjaardag blijven terugkomen. Daarnaast spelen onze klanten via hun getankte hoeveelheid brandstof mee in een loterij, waarbij ze mooie prijzen in de wacht kunnen spelen. Dat bevordert eveneens onze klantentrouw en bewijst dat je op een onbemande site ook een persoonlijke beleving kan creëren.” Peter Etman van Tankey is er rotsvast van overtuigd dat de bemande tankstations een rooskleurige toekomst tegemoet gaan. “Vandaag hebben onbemande sites een voorsprong dankzij hun prijssetting en hun snelheid. Maar daar komt weldra verandering in. Bemande stations beschikken namelijk over een ongelooflijke troef, namelijk gastheerschap. Niet iedereen wil het station binnen stappen, maar ontvang de consument die dat wel doet als echte gastheer met open armen en reik hem extra dienstverlening aan. Maak dat de klant via zijn smartphone alles bij jou kan regelen. Zo kan je je echt differentiëren. Het petrolkanaal is erg traditioneel. Durf je dan ook open te stellen voor innovatie en aparte invalshoeken. Schuw het experimenteren niet en leer uit eventuele mislukkingen.”

makes a difference TSG is uw exclusieve partner voor Kärcher wasinstallaties. In de Benelux staan meer dan 150 servicetechniekers in voor een perfecte installatie en een kwaliteitsvolle dienst na verkoop.

✔ Nieuwste technieken ✔ Hoog commercieel rendement ✔ Lage exploitatiekosten ✔ Kärcher kwaliteit ✔ Voldoet aan alle milieu-eisen

Interesse in onze producten en services? Neem vrijblijvend contact op.

TSG Belgium nv Treskesdijk 7, 2300 Turnhout Belgium Tel.: +32 (0)14 44 85 30 sales.turnhout@tsgnortheurope.com www.tsg-solutions.be

www.servicestationmagazine.be


30 TANKSTATION

Afvalbeheer op een tankstation vraagt geen grote (financiële) inspanning Omdat de forecourt het uithangbord van een tankstation vormt, is het belangrijk dat die er steeds netjes bijligt. De uitbater kan dit realiseren zonder al te grote inspanningen op vlak van tijd en arbeid. Ook de kosten van kwalitatieve afvaloplossingen vallen best mee. Een overzicht van de huidige trends in afvalbeheer. Vuilnisbakken moeten geplaatst worden waar er nood aan is. Op de site van een tankstation is dat onder andere onder de papierrollen, aan de toegangsdeuren van de shop en aan de betaalautomaat. Overal waar er afval vrijkomt, met andere woorden.

Steeds meer semi-ondergrondse containers

Er worden voornamelijk twee types afvalcontainers op tankstations geplaatst: de gewone rolcontainer en de semi-ondergrondse afvalcontainer. Er is tegenwoordig duidelijk een verschuiving naar de semi-ondergrondse containers merkbaar. Ze zijn niet alleen mooier, maar ook zeer duurzaam, kostenbesparend wegens minder transport en milieuvriendelijk.

Meer opslag, minder geurhinder

De voordelen van ondergronds afvalbeheer ten opzichte van de klassieke rolcontainers zijn legio. Eerst en vooral is er meer afvalopslag mogelijk op dezelfde oppervlakte. Zo kan op een beperkte oppervlakte tot 5m³ worden gestockeerd. Ook de hygiëne ligt een stuk hoger, want deze afvalcontainers sluiten volledig af zodat ongewenste geurtjes tot een minimum beperkt worden. Het ondergronds afvalcontainersysteem maakt dankbaar gebruik van de stabiele temperaturen onder de grond, waardoor het verrottingsproces minder snel op gang

komt en geurhinder uitblijft. Tijdens de winter liggen de temperaturen ondergronds dan weer hoger dan boven de grond, hierdoor bevriest het afval niet en blijft het ledigen van de container altijd eenvoudig. Dit soort container is bovendien bijzonder gebruiksvriendelijk, de uitbater kan op een veilige en ergonomische manier tewerk gaan. En tot slot wordt het gekozen afvalsysteem volledig aangepast aan het soort afval. Variaties in afwerking, grootte en inwerpopeningen zijn mogelijk.

Randactiviteiten zorgen voor extra afval

Het aantal containers hangt uiteraard af van de hoeveelheid afval op de forecourt. Hoe groter het tankstation, hoe meer afval. Vaak zijn er ook nog randactiviteiten die de hoeveelheid afval gevoelig verhogen, zoals de shop, de snackbar, het restaurant en de carwash.

Selectief inzamelen

Het selectief inzamelen van afval is aan een grote opmars bezig: fracties zoals restafval en PMD worden ook buitenshuis steeds vaker gescheiden ingezameld. Afvalbakken in meerdere compartimenten, met verschillende kleurcodering winnen dan ook aan terrein, zeker ook op sites van tankstations. De hoeveelheden afval van een gemiddeld Belgisch tankstation bestaan overigens om en bij uit: • Restafval: 1.100 liter (meestal wekelijkse ophaling) • Papier & Karton : 1.100 liter (wekelijkse ophaling) • PMD : 1.100 liter (tweewekelijkse ophaling) • Oliehoudend afval: 240 liter (maandelijkse ophaling)

Selectief inzamelen van afval is ook aan de orde op een tankstation (Doc. Engels Logistics)

Met semi-ondergrondse afvalcontainers worden de geurtjes tot het minimum beperkt. (Doc. Traflux)

(Doc. Engels Logistics)

www.servicestationmagazine.be


TANKSTATION 31 Vaste frequentie versus afroep

De rolcontainers worden meestal op een vaste frequentie geledigd. Terwijl de semi-ondergrondse containers na afroep van de uitbater (aanvraag via telefoon, fax, mail of SMS) geledigd kunnen worden. Dit vermindert de afvalkost en vermijdt niet alleen overvolle containers, maar ook het ledigen van halfvolle containers. Intussen bestaat er al een systeem (bij Vanheede) waarbij de klant heel zijn dossier kan opvolgen via een klantenportaal. Daarbij worden zo weinig mogelijk afroepen gedaan via de klassieke kanalen. De klant wordt gesensibiliseerd om zo efficiënt mogelijk te werken en foutmarges klein te houden. De klant beheert zijn eigen afvaldossier op een heel transparante en eenvoudige wijze. Via zijn kalender kan hij extra ophalingen aanvragen en eventueel zelfs ophalingen annuleren.

Check-up

Bij het ledigen wordt er trouwens een check-up gedaan van de container. Ter plaatse kan er al een kleine reparatie gebeuren. Indien de reparatie niet onmiddellijk kan gebeuren, dan wordt dit binnen een korte tijdspanne uitgevoerd. De afvalfirma’s staan ook in voor het (jaarlijks of halfjaarlijks) onderhoud (met desinfectie) van de containers.

Sensibilisering

Het is belangrijk op het tankstation de consument te sensibiliseren om de vuilnisbakken ook daadwerkelijk te gebruiken. Je kan de vuilbakken een opvallende kleur geven zodat ze goed zichtbaar zijn. Ook het gebruik van pictogrammen kan helpen. Met een duidelijke communicatie kan je in elk geval aangeven wat er in de afvalbak hoort. Dit kan niet alleen door middel van kleuren maar ook via stickers met de scheidingskleuren. Het volume van de vuilbakken mag ook niet te klein zijn. Dan zijn ze te rap vol en gooien de bezoekers het afval toch nog op de grond.

Vandalismebestendige modellen

Vandalisme valt te vermijden door degelijke containers en vuilnisbakken te voorzien. De huidige generatie semi-ondergrondse containers zijn dikker gemaakt en voorzien van een dubbelwandig inwerpdeksel. Ze kunnen ook afgesloten worden met een slot. Dit beperkt de geurhinder, sluikstorten en vandalisme. Er bestaan voorts duurzame vuilnisbakken die ontworpen zijn voor gebruik in

stedelijke omgevingen. Ze zijn volledig opgetrokken uit roestvrij inox, hebben een vlam-vertragende binnenbak, een anti-graffiti coating en anti-aanplak noppen. Ook camerabewaking helpt natuurlijk om vandalisme te voorkomen.

Geen grote investeringskost

Er zijn al afvalbakken vanaf 50 euro, maar de tarieven voor vuilbakken variëren gemiddeld van 500 tot 1200 euro voor een tankstation. Voor de rolcontainers en semi-ondergrondse containers is er zo goed als geen investering nodig. Deze kunnen immers gehuurd worden. In principe kan je met enkele eenvoudige afvalbakken in meerdere kleuren al een afvalstraat opzetten. Maar de meeste tankstations mikken op iets meer uitstraling.

Met dank aan: David Theunis (Traflux), Rein Motyka (Renewi), Kim Delvoye (Vanheede) en Gita Bessemans (Engels Logistics)

Vlarema vanaf 1 juni 2018 Momenteel zijn alle bedrijven in Vlaanderen verplicht om 18 afvalstromen aan de bron in te zamelen. Vanaf 1 juni 2018 komen er nog een drie stromen bij: EPS (expanded polystyrene, in de volksmond ook wel piepschuim genoemd), folie en harde kunststoffen. Dit is vastgesteld door de Vlaamse regering, het Vlarema (VLAams REglement voor het duurzaam beheer van Materiaalkringlopen en Afvalstoffen) genaamd. Het doel is om het afval nog beter te sorteren. Hoe beter er aan de bron gescheiden wordt, hoe beter men kan recycleren en verwerken. Voor tankstations blijkt dat het merendeel van de uitbaters kiest om de volgende afvalstromen via gespecialiseerde bedrijven te laten inzamelen: PMD, restafval, papier/karton, folie (verpakkingsfolies van drankverpakkingen, wikkelfolies, en dergelijke), glas, voedingsafval (verpakte en onverpakte voeding bijvoorbeeld vanuit de keuken, waaronder sauzen, etensresten, broodjes en dergelijke).

(Doc. Renewi)

De vuilbakken op een tankstation mogen niet (te) klein zijn. (Doc. Engels Logistics)

www.servicestationmagazine.be

Semi-ondergrondse containers zijn kostenbesparend (Doc. Traflux)


32 CARWASH

Steeds meer carwashuitbaters Voortdurende bijscholing is een must Alsmaar meer carwashuitbaters wagen zich aan detailing. Dat er een stijgende marktvraag naar deze specialisatie is, staat buiten kijf. Maar de stap zetten naar detailen is niet evident. Het blijft een vak apart dat veel vakkennis vergt. Constante bijscholing is een noodzaak, zo blijkt.

Detailing is een trend die komt overwaaien uit onder meer Polen en Amerika. Mensen investeren doorgaans meer in een nieuwe wagen, waardoor zij ook meer de aandacht vestigen op een propere, schone wagen. Eindgebruikers worden er steeds meer bewust van gemaakt dat een wagen regelmatig beschermd dient te worden om de showroom-look te behouden, wat ook een meerwaarde inhoudt bij de overname van het voertuig. Sommigen maken daar zelf tijd voor vrij, anderen laten dit dan weer uitvoeren door een detailer. Maar de consument begrijpt in elk geval dat er veel meer mogelijk is op vlak van autoreiniging en bescherming en wat detailen daadwerkelijk kan betekenen voor zijn of haar auto.

Extra klantenbinding

Dat carwashes inspelen op deze steeds grotere vraag vanuit de markt is logisch. Met detailing kunnen de uitbaters de rustigere of zelfs bijna dode periodes in de week invullen. Het is een mooie aanvulling, kortom. Ze genereren sowieso extra werk, wat hun zaak bovendien rendabeler maakt. Carwashuitbaters kunnen met detailing bovendien een extra service aanbieden en hiermee de klant nog nauwer aan zich binden.

Stofvrije en goed verlichte ruimte

Niet iedere carwash komt evenwel in aanmerking om detailingactiviteiten aan te bieden. Allereerst is er een aparte en zo stofvrij mogelijke en propere ruimte nodig om goed te kunnen werken. Er moet tevens een aangename temperatuur (tussen 15 à 20 graden) heersen. Zonder nutsvoorzieningen kom je ook nergens. Een goede verlichting is zeker ook noodzakelijk. Het snel even detailen van een auto in een donker hoekje waar de rest van de materialen zijn opgeslagen, dat werkt niet. Als er in de ruimte twee werkplaatsen kunnen zijn naast de wasplaats of lijn, is dit zeker een meerwaarde. Deze ruimtes kunnen het best uitgerust worden voor zowel detailing van de buitenzijde als de

binnenzijde van een wagen. Voorts is er natuurlijk voldoende vakkennis nodig om de detailingactiviteiten perfect uit te voeren, aangezien elke wagen een andere aanpak vereist.

Relatief kleine startinvestering

De investering voor een carwashuitbater om aan detailing te doen is relatief klein. Voor 5.000 à 7.500 euro kan je volgens de spelers op deze markt eigenlijk al beginnen. Met een paar machines (een goede poliermachine is onmisbaar, ook een extractiemachine en ozonmachine behoren tot de vaste uitrusting van een detailer), een reeks producten, doeken, pads en een zeer goede verlichting kan de carwashuitbater zijn detailingcenter opstarten. De investering kan ook vrij snel terugverdiend worden. Voor de high-end detailer ligt de investeringssom een stuk hoger.

Van smalle tot brede behandeling

Welke detailingactiviteiten je gaat aanbieden, is geheel afhankelijk van de regio, het klantenaanbod en de mogelijkheden qua ruimte en locatie. Maar er valt vrij gemakkelijk meer omzet te behalen dan bij het manueel wassen en bij interieurreiniging.

De investering om met detailing te starten is relatief klein. (Doc. Pacauto)

Carwashuitbaters kunnen met detailing de klant nog nauwer aan zich binden. (Doc. Meguiar’s)


CARWASH 33

zetten de stap naar detailing Aan mogelijkheden is er geen gebrek: gaande van een eenvoudige simoniseerbeurt over snelle detailingbehandelingen waarbij lichte krasjes kunnen worden verwijderd tot een uitgebreide behandeling van minimaal één dag. De detailingactiviteiten kunnen dus zeer breed of beperkt zijn, al naargelang de kwaliteit die de carwash wenst aan te bieden.

Veel keuze is belangrijk

Detailingactiviteiten als wassen, de lak beschermen, de reflecties van de lak herstellen (het ontdoen van aangehechte contaminaties, het wegpolijsten van waskringen en krassen) en meer diepglans bezorgen kunnen aangevuld worden met dieptereiniging van het interieur, waarbij de textiel, vinylof lederoppervlaktes zuiver gemaakt worden en er een degelijke bescherming wordt aangebracht. Voorts zijn er nog enkele extra’s zoals het herstellen van dof geworden plexi koplampen, het waterafstotend maken van cabriodaken, het voorzien van de ramen van een betere waterafstotende sealant en zo verder. In elk geval is een uitgebreide keuze zeer belangrijk voor de klant.

Knowhow is cruciaal

Voor de carwashuitbater die aan detailing gaat doen, is het belangrijk om zoveel mogelijk knowhow op te doen. Er zijn avondscholen die polijsttechnieken aanleren, maar voor de echte knowhow richten zij zich beter tot gespecialiseerde bedrijven en scholen, die een rijke ervaring hebben in de detailingwereld. Daar kan men terecht voor algemene opleidingen op vlak van productkennis en de diverse polijsttechnieken, maar ook voor doorgedreven opleidingen in schuurtechnieken, technieken om coating aan te brengen en dieptereinigingstechnieken voor het interieur. Belangrijk is om regelmatig ervaringen te delen op vlak van de nieuwste ontwikkelingen. Bijsturing door een commercieel technisch afgevaardigde is een meerwaarde.

Ook zakelijke kant aanleren

Het valt op dat diverse merken steeds meer cursussen aanbieden over de basis van veilig wassen van een auto tot de technische aspecten van krasverwijdering, polieren, waxen, coaten en dergelijke zaken. Ieder merk heeft zijn eigen visie en een cursus gebaseerd op de producten die zij leveren. De cursisten worden niet alleen getraind

op het behalen van maximale glans, het optimaliseren van de bescherming en verwerkingstechnieken met verschillende poliermachines. Ook aspecten als bijvoorbeeld een maximaal rendement, verkooptechnieken en het verdienmodel komen aan bod.

Bijscholingen

En het blijft niet bij enkele workshops. De ondersteuning moet blijven doorlopen. Ook wat betreft de nieuwste producten worden er regelmatig bijscholingen gegeven. De wereld van de detailing staat niet stil, laat dat duidelijk zijn. Qua polijstpasta’s is er niet veel ondersteuning van de fabrikanten. Voor coatings is dat een ander verhaal. Elke coating heeft immers zijn manier van aanbrengen en fabrikanten geven ook pas garantie als dit wordt uitgevoerd door iemand waaraan zij dit hebben uitgelegd.

Met dank aan: Sven Verschaeren (Meguiar’s), Jurian Westhuis (Angelwax Europe), Edwin Segier (Riankar-Riwax), Viktor Claes (Sonax), Nicolas Van de Velde (Italian Car Care Cosmetics) en Patrick Kubaszynski (Nano Ceramic Protect).

Elke wagen vraagt een andere detailing aanpak. (Doc. Nano Ceramic Protect)

Opleidingen en bijscholingen volgen zijn essentieel bij het detailen. (Doc. Riankar)


WIJ MAKEN HET U GRAAG GEMAKKELIJK Meer slaagkans dankzij onze inzet, service en betrokkenheid!

Voor ref en extra info zie eco-wash.be

Voor ref en extra info zie washpartner.com

Carwashprojecten van A tot Z Self carwash, Wasstraten, Roll-over en Toebehoren 0499/44.50.33 (Regio Vlaanderen + Brussel) 0475/89.53.92 (Région Wallonne + Bruxelles) partner van


PROJECT CARWASH 35

CSG Car Cleaning is een unieke combinatie van een indoor selfwash en roll-over Leffingse carwash zet in op ecologie met biologische waterzuivering en zonnepanelen

Chris Schoutteet van CGS Car Cleaning (links) en Jakob van Nimwegen van wasserschmidt (rechts) zijn erg tevreden over hun samenwerking.

Op 21 oktober 2017 opende in Leffinge, een deelgemeente van Middelkerke, CGS Car Cleaning. De carwash, die uitgebaat wordt door Chris Schoutteet, omvat een selfwash met 4 wasboxen en een roll-over. Het opvallende is dat beide installaties, die trouwens door WashTec werden geïnstalleerd, binnen in de washal zijn opgesteld, iets unieks in de Belgische carwasbranche. Tevens werd er een BioClassic®-waterzuiveringssysteem van wasserschmidt aangebracht, dat dag na dag kwalitatief waswater garandeert.

Op terrein van grootouders

De site waarop de carwash gevestigd is, behoorde oorspronkelijk toe aan de grootouders van de uitbater. “In 1952 openden mijn grootvader Gentiel Schoutteet en zijn vrouw Lisette Ryckeman hier een garage. Na het pensioen van mijn opa namen mijn ouders de zaak over en verhuisden ze die naar een nieuw pand in Oostende. Onze takeldienst en garage zijn daar nog steeds gevestigd en worden nu door mijn ouders, mijn vriendin en mezelf gerund. Deze carwash is vooral mijn project. Ik liep al een tijd rond met het idee om een carwash te openen en toen mijn grootouders overleden, kon ik hun terrein aankopen. De afkorting CGS in onze carwashnaam staat trouwens voor Chris Gentiel Schoutteet, wat mijn volledige naam is. Tevens is het een eerbetoon www.servicestationmagazine.be

aan mijn grootvader. De site is gelegen langs de N33 (de gewestweg tussen Torhout en Oostende, nvdr) en vormt door de grote passage een ideale locatie. Omdat ik niet echt vertrouwd was met de carwashwereld, ben ik niet over één nacht ijs gegaan bij de keuze van de carwashinstallaties. Ik heb me dan ook grondig voorbereid: gedurende twee jaar bezocht ik tientallen carwashsites in België en Nederland en luisterde ik veel naar die uitbaters. Op die manier wist ik wat de do en don’ts waren. Pas daarna klopte ik bij verschillende carwashleveranciers aan. Uiteindelijk viel de keuze op WashTec omdat hun toestellen me het meest overtuigden en ik de beste klik had met de medewerkers van dit bedrijf”, schetst Chris Schoutteet.

Onvoorziene kosten

In het voortraject op de eigenlijke plaatsing van de toestellen doemden wel enkele obstakels op. “Het terrein waarop CGS Car Cleaning is gevestigd, is in feite zonevreemd, maar hiervoor beschikten we eveneens over de nodige vergunningen. Omdat de functie echter wijzigde van garage naar carwash, waren we wel genoodzaakt een studiebureau onder de arm te nemen. Deze firma was echter niet met de carwashsector vertrouwd en dat zorgde uiteindelijk wel voor enkele problemen. Zo had men de nodige nutsvoorzieningen niet aangevraagd en had het studiebureau maar een elektrische aansluiting van 40 ampère voorzien, terwijl er op piekmomenten tot wel 184 ampère vereist is. Uiteindelijk was ik genoodzaakt om een hoogspanningscabine te plaatsen om dit euvel op te lossen, maar dat bracht een zware extra financiële inspanning met zich mee die ik niet ingecalculeerd had. Het enige pluspunt aan dit verhaal is dat mijn elektriciteitsfactuur nu significant lager ligt dan dat ik vooraf berekende. Bovendien heeft de cabine een lange levensduur en is ze onderhoudsvrij. Ik raad startende carwashuitbaters zonder ervaring dan


36 PROJECT CARWASH

“Klanten appreciëren netheid. Ik kom hier dan ook iedere avond poetsen”, benadrukt Chris Schoutteet.

Het gerecycleerde waswater is enorm helder.

De roll-over kan zowel auto’s, bestelwagens als campers reinigen.

ook aan om een budget te voorzien dat ruim 10% hoger ligt dan de raming. Houd, wanneer je zelf bouwt, tevens een financiële reserve voor bepaalde onvoorziene structuurwerken achter de hand. De plaatsing van de was- en de waterzuiveringsinstallaties zelf verliep probleemloos, onder meer dankzij de goede samenwerking met WashTec en wasserschmidt”, onderstreept Chris Schoutteet.

Polyvalente roll-over

De klant kan zijn/haar voertuig in de eerste plaats reinigen in de SoftCare Pro Classic XL 320 van WashTec. “Deze roll-over wast niet alleen alle type personenwagens, maar is eveneens geschikt voor bestelwagens en campers met een hoogte tot 3,20 meter en een maximale breedte op spiegelhoogte van 2,60 meter. Bij het begin van de wasbeurt moet de klant enkel het soort voertuig aanduiden: een auto, een bestelwagen of een camper. De machine is uitgerust met een alkoofprogramma voor campers. Hierbij stuurt het toestel om de voorkant-dakuitbouw heen en wast dan vanaf de voorruit in voorwaartse richting ook de onderkant van de alkoof. Dankzij de intelligente softwarebesturing herkent de machine bij het wassen automatisch het voertuigtype en start ze indien nodig zelfstandig het bestelwagen-spiegelprogramma: hierbij draaien de zijkantborstels zodanig vooruit- en terug dat ze de ingeklapte zijspiegels niet beschadigen”, verduidelijkt Yves Glorieux van WashTec. “De klant kan kiezen tussen 3 wasprogramma’s voor personenwagens, 1 voor bestelwagens en 1 voor campers. Bij de auto’s is Silver het voorde-

ligste programma. Het kost 9 euro en omvat actief schuim met voorwas, chemische velgenreiniger, hogedruk zijkant, wassen, spoelen en drogen. Voor 12 euro krijgt men het Gold-programma, dat bestaat uit actief schuim met voorwas, chemische velgenreiniger, hogedruk zijkant, wassen, wax, spoelen en drogen. Voor het topprogramma Diamond betaalt de klant 15 euro. Hiervoor krijgt die actief schuim met voorwas, chemische velgenreiniger, hogedruk zijkant, wassen, spoelen, polish en drogen. Ook bij de bestelwagens en campers bieden we het Diamond-programma (actief schuim met voorwas, chemische velgenreiniger, hogedruk zijkant, wassen, wax, spoelen en drogen) aan. Het kost respectievelijk 19 en 21 euro. Per aangekocht programma krijgt de klant een gratis jeton om te stofzuigen”, vult Chris Schoutteet aan.

Auto zelf wassen kan ook

Klanten die ervoor opteren om hun voertuig zelf te wassen kunnen terecht in één van de vier extra brede wasboxen. “Er zijn 8 programma’s beschikbaar, namelijk voorwas, powerschuimlans, hogedruk voorwas, schuimborstel, tussentijds afspoelen, Shinetecspolish, waxconservering en afspoelen met osmosewater. Binnenkort richten we ook nog een box in om moto’s en fietsen te reinigen. Het is de bedoeling om hier ook een helmkast te voorzien. We stellen verder 3 industriële stofzuigers (twee outdoor en één indoor) ter beschikking van de klant. Het is mijn bedoeling om binnen enkele jaren nog een centraal stofzuigsysteem te integreren in onze carwash.

BioClassic®

Chris Schoutteet besloot om meteen ook te investeren in een biologisch waterzuiveringssysteem. De keuze viel daarbij op de BioClassic® van het Duitse wasserschmidt. “Voor mij was de plaatsing van een waterzuiveringssysteem meteen een evidentie. Veel uitbaters onderschatten het belang van een goede recyclewaterkwaliteit bij de carwash. Een slechte recyclewaterkwaliteit heeft direct invloed op het was- en droogresultaat en dat moet je niet willen. Bovendien werken de drooghulpen en waxen bij bij goed recyclewater veel beter en veel efficiënter. Tot slot ligt het chemieverbruik bij kwalitatief goed gerecycleerd waswater veel lager. Kortom, het belang van goed recyclewater voor de carwash is miet te onderschatten. Bovendien weegt een dergelijk toestel niet het zwaarst door in het totale kostenplaatje en is de terugverdientijd beperkt tot een viertal jaar. Via de mensen van WashTec kwam ik in contact met Jakob van Nimwegen van wasserschmidt. Ik ben erg tevreden dat ik met hen in zee ben gegaan. Doorheen het ganse proces hebben ze ons steeds goed begeleid, ook tijdens de vergunningsaanvragen. Omdat de BioClassic® van wasserschmidt het water echt zuivert en niet gewoon filtert en belucht, was een olie- en benzineafscheider niet noodzakelijk. Daarover waren ze bij het Middelkerkse stadsbestuur wel wat verwonderd. Maar dankzij de deskundige uitleg van Jakob was alles snel uitgeklaard. Wel is het volume van de bioreactor vergroot om zeker binnen de strenge normen te blijven voor lozing op oppervlaktewater. Onze bioreactors hebben in totaal een capaciteit van 24.000 liter. Zowel het afvalwater van de wasboxen www.servicestationmagazine.be


PROJECT CARWASH 37

De indoor selfwash telt vier ruime wasboxen.

en de roll-over wordt gezuiverd en gerecycleerd. Enkel het afvalwater van de ontharding wordt apart geloosd en wordt niet gerecycleerd. De waterhardheid bedraagt hier 24°F en om een optimale wassing te kunnen garanderen, was de installatie van een waterontharder noodzakelijk. Elke maand controleer ik de hardheid en de geleidbaarheid van het water, want deze factoren zijn bepalend voor ons droogresultaat. Omdat we met een indoor selfwash werken, is er ook een extra UV-filter door wasserschmidt geplaatst, die het water ontsmet vooraleer het in de wasboxen wordt gebruikt”, legt Chris Schoutteet uit. “Het verheugt me dat Chris meteen het belang van biologische waterzuivering inzag, want veel carwashondernemers beschouwen waterrecyclage als het laatste onderdeel bij de opstart van hun carwash. Het budget is dan al vaak grotendeels opgebruikt aan de wasinstallatie zelf, waardoor men uiteindelijk voor een gewoon filtersysteem opteert dat het afvalwater alleen maar een beetje filtert en belucht. Maar binnen korte tijd duiken er dan toch vaak problemen op die worden veroorzaakt door een slechte en ondoordachte waterhuishouding en dat is jammer en volstrekt onnodig”, stelt Jakob van Nimwegen.

3 stappen

De geplaatste biologische zuiveringsinstallatie bij CGS Car Cleaning werkt op basis van voorbezinking, biologische zuivering en nazuivering. “Het vuile afvalwater stroomt eerst in de afvoergoot van de carwash waar eerst de grove deeltjes kunnen bezinken. Vervolgens stroomt het afvalwater naar de ondergrondse slibvangput van www.servicestationmagazine.be

12.000 liter put voor de verdere bezinking van de fijne deeltjes. Daarna stroomt het afvalwater door naar twee ondergrondse bioreactors die gevuld zijn met dragermateriaal en waar het water door op de bodem gemonteerde membranen intensief wordt belucht, waarbij de opgeloste vuilstoffen biologisch worden afgebroken door diverse soorten bacteriën, die spontaan ontstaan.Tijdens de nazuivering scheidt de bovengrondse lamellenafscheider de biovlokken af die tijdens de biologische zuivering altijd ontstaan waarna schoon en gezuiverde recycewater over blijft voor hergebruik. De afgescheiden biovlokken worden afgevoerd naar de eerste ondergrondse slibvangput. Het propere water kan dan weer worden ingezet in de roll-over en de selfwash”, geeft Jakob van Nimwegen aan. “Het systeem vraagt heel weinig werk van de uitbater. Ik hoef enkel om de 8 à 10 weken de lamellenafscheider eens te reinigen. De handige touchscreen biedt een duidelijk overzicht van het zuiveringsproces en laat toe om verschillende parameters te checken. Verder is het toestel uitgerust met een onderhoudsprogramma dat aangeeft wat er moet worden gecontroleerd. Bij meldingen van de zuiverings- of wasinstallaties ontvang ik trouwens een pushbericht op mijn smartphone”, vervolgt Chris Schoutteet.

Groen label

“We beschikken bij CGS Car Cleaning over een echt milieucertificaat”, geeft Chris Schoutteet aan. “Maar aandacht voor ecologie reikt verder dan enkel onze waterzuivering. Al onze waschemie is 100 procent biologisch afbreekbaar en nauwkeurig afgestemd.

Bovendien komen er op het dak en de zijgevel nog zonnepanelen. Verder voorzagen we in onze washal ledverlichting met een bewegingssensor. Wanneer er geen activiteit is in de hal, valt de lichtsterkte terug tot op 30%. Dat we echt inzetten op milieuvriendelijkheid weet het cliënteel erg te waarderen. Zo zijn er diverse bedrijven die aan dat aspect veel belang hechten en speciaal daarom hun wagenpark bij ons komen reinigen. We trekken een heel breed publiek aan en heel wat automobilisten rijden diverse kilometers tot hier omdat ze weten of vernamen dat ons wasresultaat enorm goed is. Zo krijgen we zelfs klanten van Nieuwpoort of Torhout, toch ruim twintig kilometer verderop, over de vloer.”

Steekkaart CGS Car Cleaning Adres: Torhoutsesteenweg 4 in Leffinge (Middelkerke) Zaakvoerder: Chris Schoutteet Installaties: WashTec SoftCare Pro Classic XL 320 roll-over, WashTec selfcarwash met 4 wasboxen en een biologische waterzuiveringsinstallatie BioClassic® van wasserschmidt. Openingsuren: De carwash is iedere dag van 6 tot 22u toegankelijk. Buitenrijden kan tot 23u. Putten: 3 met een capaciteit van telkens 12 kubiek. Stofzuigplaatsen: 3 Website: www.cgscarcleaning.be


38 ACTUEEL

Ook uw tankstation en/of carwash valt onder de GDPR Nieuwe regelgeving omtrent gegevensbescherming wordt eind mei 2018 van kracht

Op 25 mei 2018 wordt de nieuwe General Data Protection Regulation of kortweg GDPR (in het Nederlands Algemene Verordening Gegevensbescherming of AVG) van kracht. Op het eerste gezicht zeggen deze benamingen u misschien niets, maar toch ligt u er maar beter wakker van. Deze Europese verordening legt ondernemingen die persoonsgegevens verwerken, beheren en/ of bewaren striktere regels op. Kleine en middelgrote ondernemingen moeten eveneens aan GDPR voldoen. Ook het bijhouden van gegevens over uw personeel, uw klanten, uw prospecten, uw leveranciers en noem maar op valt immers onder deze nieuwe regelgeving. Het niet-naleven van deze regels kan leiden tot forse boetes en dus zware gevolgen hebben voor uw zaak. De GDPR is erg uitgebreid. Dit houdt ook in dat bepaalde regels meer impact zullen hebben op uw zaak of bedrijf dan andere. Bijvoorbeeld de specifieke beschermingsregelgeving omtrent de persoonsgegevens van kinderen zullen in principe voor de meeste ondernemingen geen impact hebben. Het is daarom aangewezen om duidelijk in kaart te brengen welke bepalingen vooral relevant zijn voor uw organisatie en deze dan ook eerst door te voeren. De Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer zal vanaf de inwerkingtreding van de GDPR actief controleren of de nieuwe regels worden nageleefd. Naast strafrechtelijke sancties is deze commissie ook bevoegd om administratieve geldboetes uit te schrijven. Deze kunnen oplopen tot 4% van uw omzet. Laat deze nieuwe reglementering dus zeker niet links liggen en voer ze tijdig door. Wij geven u alvast 12 tips mee om de implementering van de GDPR in uw onderneming vlot te laten verlopen 1. IEDEREEN OP DE HOOGTE Uiteraard is het van primordiaal belang dat alle medewerkers in uw zaak/bedrijf op de hoogte zijn van de GDPR en de implicaties ervan. Zorg ervoor

dat zeker de sleutelfiguren in uw organisatie weten welke stappen en acties er moeten ondernomen worden om volledig in orde te zijn met de nieuwe regelgeving. 2. DATAREGISTER De voornaamste consequenties van GDPR voor een onderneming is dat men een inventaris moet bijhouden van alle persoonsgegevensstromen (dus van de verzameling van de data tot en met de verwerking ervan) en deze op een duidelijk vastgelegde manier moet beveiligen. Concreet betekent dit dat u in kaart brengt welke gegevens u bijhoudt, waar deze vandaan komen en met welke partijen u deze data deelt. Het is aangewezen om je verwerkingen te registreren. Eventueel kan je hiervoor een informatie-audit organiseren. 3. TRANSPARANTIE Controleer of uw privacyverklaring nog up-todate is. Om in orde te zijn met de GDPR, dient u deze verklaring binnenkort aan te vullen met extra informatie. Zo ben u voortaan verplicht om o.a. de wettelijke basis voor de gegevensverwerking mee te delen, de bewaartermijn van de gegevens

aan te geven en te vermelden of u de gegevens ook buiten de EU zal uitwisselen. Tevens moet de betrokkene de mogelijkheid hebben om klacht bij de Privacycommissie in te dienen, indien die meent dat zijn/haar gegevens foutief worden verwerkt. Bovendien is het vereist dat uw privacyverklaring op een beknopte, duidelijke en begrijpbare manier is samengesteld. 4. RECHTEN VAN DE BETROKKENE De GDPR biedt personen alvast volgende rechten aan met betrekking tot zijn gegevens. In eerste instantie heeft iedere persoon het recht om niet mee te gaan in een geautomatiseerde besluitvorming. Men kan dus een menselijke tussenkomst vragen, zijn visie duidelijk maken, uitleg vragen over de besluitvorming en deze eventueel aanvechten. Dit recht is niet van toepassing wanneer de besluitvorming noodzakelijk is om een overeenkomst af te sluiten of uit te voeren, wanneer deze wettelijk is toegelaten of ze gestoeld is op een uitdrukkelijke toestemming. Een tweede verandering die GDPR met zich meebrengt is dat een persoon over het recht beschikt om in bepaalde gevallen zijn volledige persoonsgegevens te laten verwijderen of deze te corrigeren. Daarnaast geldt ook het recht om bezwaar aan te tekenen tegen direct marketingpraktijken. Tot slot heeft een persoon ook het recht zijn gegevens op een veilige manier te laten overdragen aan een andere leverancier/bedrijf. 5.RECHT TOT TOEGANG Net zoals vroeger heeft de betrokkene ook bij GDPR het recht om zijn/haar data in te kijken. www.servicestationmagazine.be


ACTUEEL 39 Alleen moet dit sneller gebeuren dan momenteel het geval is: voortaan moet het verzoek binnen de 30 dagen worden verwerkt in plaats van de huidige 45. Een onlinesysteem waar de betrokkene zelf zijn/haar gegevens kan raadplegen en eventueel aanpassen, vormt hier een goede oplossing. 6. WETTELIJKE GRONDSLAG Documenteer de verschillende types van gegevensverwerking die u uitvoert en verduidelijk de gekozen wettelijke grondslag in uw privacyverklaring en telkens wanneer u een toegangsverzoek beantwoordt. 7. TOESTEMMING

gegevensbescherming en privacyregels. Beoordeel welke plaats die persoon binnen uw organisatie en beleid krijgt. Zorg er desondanks voor dat iedereen binnen uw zaak goed op de hoogte is van de regelgeving. Let er tevens op dat u de verantwoordelijkheid niet doorschuift naar uw provider wanneer u data in de cloud bewaart. U bent steeds verantwoordelijk voor de gegevens die u gebruikt. 11. INTERNATIONAAL Indien uw zaak internationaal actief is, dan is het aan te raden om te checken onder welke toezichthoudende autoriteit u valt. 12. BESTAANDE CONTRACTEN

Controleer op welke manier u toestemming vraagt om gegevens te bekijken en hoe u die toestemming bewaart. Voortaan moet u immers steeds kunnen bewijzen dat de betrokkene expliciet toestemming gaf voor de persoonsgegevens die u bewaart.

Controleer zeker of uw bestaande contracten, voornamelijk in geval van outsourcing, voldoen aan deze regels en pas ze indien nodig aan.

Bron: Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer (CBPL)

8. DATALEKKEN Tevens is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te implementeren om de verzamelde gegevens te bezorgen. Zorg dat u over efficiënte procedures beschikt om persoonlijke datalekken op te sporen en te onderzoeken. 9. TWEE CENTRALE BEGRIPPEN Binnen de GDPR zijn de termen ‘Privacy by Design’ en ‘Privacy Impact Assessment’ van essentieel belang. Het eerste begrip geeft aan dat privacy vanaf het begin in uw bedrijfsprocessen wordt geïntegreerd. Bij de ‘Privacy Impact Assessments’ analyseert men de gevolgen van elk nieuw systeem of proces op de privacy. Let er dan ook op dat uw zaak beide concepten kan doorvoeren. 10. VERANTWOORDELIJKE AANDUIDEN Het is essentieel om te bepalen wie binnen uw zaak verantwoordelijk is voor het naleven van de

GDPR, hoe beginnen? Sommige tankstations en carwashes denken ten onrechte dat de GDPR niet voor hen geldt. Elke onderneming - hoe groot of klein die is – die een database heeft met gegevens van klanten, prospects, leveranciers, personeelsleden en dergelijke, is verplicht aan deze wetgeving te voldoen. Velen vragen zich af hoe ze het moeten aanpakken om in orde te zijn met GDPR. In de eerste plaats is het aangewezen om na te denken over uw privacybeleid. In de toekomst is het immers mogelijk dat klanten of leveranciers nagaan of u ‘privacy compliant’ bent. Zorg dan ook dat u dit kunt aantonen. Daarnaast is het essentieel om uw zaak door te lichten op het vlak van het gebruik van persoonlijke gegevens. Zorg dat u duidelijk zicht hebt op welke data u gebruik, waar die vandaan komen, waarom u die bijhoudt, wie die binnen uw firma gebruikt, enz. Dankzij deze analyse kunt u dan aanpassingen doorvoeren, bijvoorbeeld extra gegevensbeveiliging implementeren of uw contracten aanpassen en eventueel een ‘opt-in’ toevoegen zodat de betrokkene duidelijk zijn toestemming geeft.

Carwash systemen

Projectontwikkeling & service

Tel.: +32 (0)3/860.00.10 | sales@dicobeflux.eu | service@dicobeflux.eu WWW.DICOBEFLUX.EU

www.servicestationmagazine.be


40 SHOP

Scoren met de belangrijkste

Doc. Croustico

Doc. CSM

Doc. La Lorraine

Doc. Diversi Foods

Ook klanten die on-the-go ontbijten verdienen hun portie gezelligheid. Leuke tafeltjes, de geur van brood en koffie plus een aanbod dat net als in een hippe ontbijtzaak meesurft op de laatste trends. Dat kan al volstaan om van het ontbijtmoment een topper te maken in je petrolshop. Veel consumenten associëren ontbijten niet meteen met een petrolshop. Het is geen typisch ‘ontbijthuis’, maar toch heeft het een onmiskenbaar potentieel. Iedereen die ’s ochtends op weg naar ergens wil ontbijten, behoort tot de doelgroep van je ontbijtaanbod. En net omdat die keuze voor on-the-go voor veel consumenten een noodzaak geworden is, kan je als uitbater met de nodige portie beleving al een flink verschil maken. Dat betekent dat het kan lonen om in te zetten op herkenbare ontbijtelementen in combinatie met convenience. Denk maar aan ontbijttafeltjes vlakbij de plaats waar je koffie, chocolademelk, fruitsap of andere dranken ter beschikking stelt. Maar ook het bakken zelf creëert beleving en kan leiden tot een impulsaankoop. Broodgeur is - net als koffiegeur overigens - een geur die doet verkopen en die ervoor zorgt dat klanten zich welkom voelen in de shop.

Ken je klassiekers

Maar naast een portie gezelligheid is een stevig basisaanbod uiteraard de hoeksteen van het ontbijtmoment in je zaak. Consumenten hebben graag keuze, maar de klassiekers zoals croissants, boterkoeken en chocoladebroodjes zijn een absolute must. Verder is het altijd goed om naast deze snel roterende viennoiserie enkele blikvangers uit te spelen, zoals een gekleurde croissant of donuts. Zij trekken de aandacht naar het schap en kunnen overtuigen tot een aankoop. Keuze stimuleert klanten om verder te kijken dan wat ze op routine bestellen. Het aanbod bij de leveranciers leent zich in elk geval tot diversiteit: chocoladebollen, muffins, brownies, koeken met fruit, een assortiment kleine broodjes (pistolets, keizertjes…) gecombineerd met variatie in broodsoort (wit, bruin, meergranen). En ook al is brood zonder twijfel de koning van het ontbijt,

weet ook dat een stuk fruit de appreciatie van almaar meer klanten zal opleveren. Kijken we naar de trends in het ontbijtsegment, dan is gezondheid met stip het meest geciteerde aandachtspunt. Je kan daar zeer ver in gaan, inclusief fruitsalade, verse yoghurts, granola en smoothies, maar in het verwachtingspatroon van heel wat petrolshopbezoekers zit nog steeds de basiscombinatie van verse koffie en dito koffiekoek. Zonder te beweren dat ontbijtkoeken ‘gezond’ zijn, is het merkbaar dat ook dat aanbod in die richting evolueert. Dat zie je aan mogelijkheden zoals een botercroissant meergranen of een ronde koek met bosvruchten en muesli.

Denk niet aan één klant of één moment

Los van de trends blijft ontbijt wat het is: een energierijke maaltijd die je een eind op weg helpt tijdens de nieuwe dag. Het aanbod van alle plekken waar je kan ontbijten, vertoont belangrijke gelijkenissen en iedereen volgt de trends. Kan je als petrolshop dan nog wel het verschil maken? We merken dat er zeker mogelijkheden zijn om je te onderscheiden. De meeste petrolshops hebben een divers klantenpubliek, bestaand uit een mix van reizigers, truckers, arbeiders en managers. Dat hoeft geen nadeel te zijn, tracht hierop in te spelen met je aanbod. Zo zullen - bijvoorbeeld - veel arbeiders tussen 5u en 6u30 langskomen voor een vers chocoladebroodje, terwijl klanten op weg naar kantoor eerder vanaf 8u zullen binnensijpelen. Maar evengoed ontvang je mensen die in ploegen werken. En dan merk je wel dat zij eerder kiezen voor een worstenbroodje, een zoete donut of een belegd broodje. Daarin is een petrolshop duidelijk anders dan een buurtsupermarkt, bakker of ontbijthuis. Je kan gespreid over vele uren mensen ontvangen voor een verschillende types ontbijt.

Werk met combideals

Meedenken doe je niet enkel door in te spelen op het profiel van je klanten en het moment dat ze langskomen. Je kan je ook ten opzichte van de concurrentie onderscheiden met gerichte formules. In marketingtermen: met combiwww.servicestationmagazine.be


SHOP 41

maaltijd van de dag

Doc. CSM

Doc. Croustico

deals of cross-selling. Dat kan al met eenvoudige ingrepen: fruitsappen en chocolademelk presenteren bij de viennoiserie bijvoorbeeld. En vergeet niet de servetjes erbij te plaatsen. Een klant wil snel kunnen ontbijten met alles erop en eraan voor de juiste prijs. Het belang van de zogenaamde combideals is daarin niet te onderschatten. Doorgaans bestaan deze uit drie artikelen, zoals een broodje, een croissant en een koffie/fruitsap. Experts raden aan om een promoproduct te mengen met een product met hoge marge om zo de omzet te optimaliseren. Maar je ziet het ook al eenvoudiger: een koffie en een koek voor 2 euro bijvoorbeeld is een klassieker. Deze deals verhogen de zichtbaarheid en kunnen volgens leveranciers de omzet tot 20 procent doen stijgen. De combideals werken heel goed als klanten kunnen zitten en hun koffie plus koek kunnen bestellen aan een toog met bediening.

Doc. La Lorraine

Not only cars need fuel ... “Back on track” ack! with a quick sn

Denk verder dan de prijs

Hoewel de voordeelprijs van een combideal de factor is die de klant overtuigt, heeft het succes ervan vaak ook te maken met de manier waarop je de deals in je zaak uitspeelt. Wat kan helpen? - Promomateriaal. Je geeft alle producten een duidelijke prijs (dat accentueert de deal), maar je kan ook op de promotie inspelen via affichage, wobblers of schermcommunicatie. - Presentatie. Goed gevulde meubels met een mooi gepresenteerd én vers afgebakken assortiment doen verkopen. Vul de meubels meerdere keren bij en doe dit voor de ogen van de klant. Vergeet ook de impulsproducten niet te presenteren. Je wil ook de mensen aanspreken die niet de tijd hebben om te blijven. - Getrouwheid stimuleren. Het ontbijtmoment leent zich uitstekend voor getrouwheidsacties. Tijdsgebrek om thuis te ontbijten is immers een fenomeen dat meer regel dan uitzondering is voor de meeste van uw klanten. Een spaarkaart voor een gratis koffie of gratis koffiekoek kan ervoor zorgen dat ze steeds bij uw petrolshop stoppen. Of klanten laten weten dat je regelmatig het aanbod en de deals vernieuwt, kan een reden zijn om vaker terug te keren. www.servicestationmagazine.be

Chocorange ref. 2082

Vlinder Abrikoos ref. 117

Choco Croqant ref. 239

www.diversifoods.com

T: + 32 (0) 53 68 07 27 • customers@diversifoods.com


42 NIEUWE REALISATIES

Nieuwe realisaties Selfcarwash bij Maes Kielsbroek in Antwerpen (Pro-Wash) Soort wasplaats: Selfwash Locatie: Antwerpen Uitbater: Brandstoffen Maes Model: Pro-Wash

Eigenschappen: Hier werd de oude carwash afgebroken. In de plaats werd een volledig nieuwe selfcarwashinstallatie geplaatst. Deze omvat 4 boxen met de standaardprogramma’s. De serviceruimte op zijn beurt werd dan weer vervolledigd met stofzuigers, een mattenklopper en vuilnisbakken.

Aantal wasplaatsen: 4 boxen

Roll-over bij Mercedes-Benz Eurostar 2000 in Sint-Pieters-Leeuw (Dico BeFlux) Soort wasplaats: Roll-over Locatie: Sint-Pieters-Leeuw Uitbater: Mercedes-Benz garage Eurostar 2000

Eigenschappen: Dit toestel is uitgerust met 3 soft foam-borstels ‘Carlite profile string’, 2 wielwassers en een omtrekvolgende roestvrijstalen droger.

Model: Dico PRO+ Washoogte: Max. 2,25 meter

Selfwash bij Pessleux in Namen (Eco-Wash/Washpartner) Soort wasplaats: Selfcarwash Locatie: Namen Uitbater: Pessleux Group Aantal wasplaatsen: 3 pistes

Eigenschappen: Elke piste telt 3 lansen: een lans met velgenproduct, een HD-lans en de schuimborstel. De klant heeft de keuze uit 8 programma’s, namelijk velgeninneveling, hogedrukwassen Xtra Power, hogedrukwassen, schuimborstel, spoelen, wax, glansspoelen en stop. Verder werd er een wisselautomaat geplaatst, waaraan de klant jetons kan verkrijgen. Tevens werd er een IWManager geïnstalleerd, zodat de techniekers van op afstand de parameters kunnen aanpassen en eventuele problemen kunnen oplossen. De site werd tevens uitgerust met 2 stofzuigers geplaatst.

Roll-over bij Autohandel Sneppe in Maldegem (Pro-Wash) Soort wasplaats: Roll-over Locatie: Maldegem Uitbater: Autohandel Sneppe

Eigenschappen: Hier werd een Leanus roll-over geplaatst voor het wassen van het eigen wagenpark.

Model: Christ Leanus Washoogte: Max. 2,25 meter Wasbreedte: Max. 2,40 meter

Roll-over bij BMW-garage Centrauto in Malle (Dico BeFlux) Soort wasplaats: Roll-over Locatie: Malle Uitbater: BMW-garage Centrauto

Eigenschappen: Deze roll-over beschikt over 3 soft foam-borstels ‘Carlite profile string’, 2 wielwassers en een omtrekvolgende roestvrijstalen droger.

Model: Dico PRO+ Washoogte: Max. 2,25 meter

www.servicestationmagazine.be


NIEUWE REALISATIES 43

Nieuwe realisaties Waterzuiveringsinstallatie bij Total-station in Peer (Pro-Wash) Wat geïnstalleerd: Waterzuivering Locatie: Peer

Eigenschappen: Bij de huidige roll-overinstallatie van het Total-tankstation in Peer werd een waterzuiveringsinstallatie ‘Bio Clear’ geplaatst.

Uitbater: Total Peer

Roll-over bij Toyota City in Zaventem (Dico BeFlux) Soort wasplaats: Roll-over Locatie: Zaventem Uitbater: Toyota City Model: Dico PRO+

Eigenschappen: Het toestel is voorzien van 3 soft foam-borstels ‘Carlite profile string’, 2 wielwassers en een omtrekvolgende roestvrijstalen droger.

Washoogte: Max. 2,25 meter

Roll-over bij Garage Renga in Gilly (Pro-Wash) Soort wasplaats: Roll-over Locatie: Gilly (Charleroi) Uitbater: Garage Renga Model: Christ Leanus

Eigenschappen: Bij Garage Rena, die Citroën, Fiat en Alfa Romeo verdeelt, werd deze roll-over geplaatst. De machine is voorzien van hogedruk, een wielborstel en spatprotectie.

Washoogte: Max. 2,65 meter Wasbreedte: Max. 2,40 meter

www.servicestationmagazine.be en blijf overal op de hoogte van het nieuws in uw sector

DE NIEUWE GENERATIE STOFZUIGSYSTEMEN VOOR UW CARWASH OF INDUSTRIE Krachtig, onderhoudsvrij en duurzaam Aantrekkelijk voor de gebruikers Hoog efficiënt en energiezuinig Op maat gemaakt - MADE IN BELGIUM

Tel: 0032(0)89 244 529 | info@ergox.com | www.ergox.com www.servicestationmagazine.be


44 NUTTIGE ADRESSEN

CARWASH ŠŠAUTOREINIGINGSPRODUCTEN AUTO CLEANING SERVICE PRO-WASH BVBA

Europark-Oost 36, 9100 Sint-Niklaas T: +32 (0)3 722 03 05 - F: +32 (0)3 722 03 07 info@pro-wash.be - www. pro-wash.be Importeur van Otto Christ AG, een toonaangevende fabrikant van roll-overs, wasstraten, selfcarwash, truck- en buswasinstallaties en toebehoren.

CARAMBA NEDERLAND BV

Borgstee 3A, NL-9403 TS Assen T: +31 (0)592 345 161 - F: +31 (0)592 340 590 info@carambanederland.nl www.carambanederland.nl Caramba chemie is absoluut het beste voor uw autowasinstallaties. Professionele instelservice, gecombineerd met periodiek controlesysteem.

CID LINES NV – KENOTEK

Waterpoortstraat 2, 8900 Ieper T: +32 (0)57 21 78 77 F: +32 (0)57 21 78 79 info@kenotek.eu - www.kenotek.eu Belgisch fabrikant van Vehicle Care Chemie. Marktleider in de Belgische carwashes. Export naar meer dan 50 landen. CID LINES werkt volgens de strengste ISO, GMP en VDA- kwaliteitscertificeringen. VDA “A”-label op verschillende producten. Private Labeling mogelijk.

FLOWEY®

2, Z.A.C Klengbousbierg L-7795 BISSEN (GD De Luxembourg) T: +352 33 52 50 - F: +352 33 52 40 info@flowey.com - www.flowey.com Fabrikant van producten voor wasstraten en roll-overs, selfcarwashes en truckwashes. Onze kernwaarden : vernieuwing, kwaliteit, prijs en service.

WASHTEC BENELUX NV

Humaniteitslaan 415, 1190 Brussel T: +32 (0)2 376 00 35 - F: +32 (0)2 376 98 51 info@washtec.be - www.washtec.be AUWA, dé standaard voor professionele carwash chemie. Voor het beste wasresultaat en waterkwaliteit, ook bij waterrecuperatie. Deskundig advies en technische ondersteuning door onze specialisten.

ŠŠBORSTELS & BORSTELSYSTEMEN BLATON & EVERAERT BVBA

Tieltstraat 87, 8760 Meulebeke T: +32 (0)51 48 80 39 F: +32 (0)51 48 69 25 info@borstelsblaton.be - www.borstelsblaton.be Wij zijn gespecialiseerd in het produceren van alle soorten was- & droogborstels voor alle wasinstallaties. Ook manuele voorwasborstels kunnen wij u aanbieden.

BRUSHCOM BV

Angelenweg 51, 5349 TA Oss NL T: +31 412 69155 info@brushcom.net - www.brushcom.be Brushcom is gespecialiseerd in borstel- en textielproducten voor autowasinstallaties. Wij kunnen ieder merk en type autowasinstallatie voorzien van nieuwe borstels. Kijk op onze website voor een volledig overzicht van ons assortiment.

FAVAGROSSA EDOARDO SRL

Vila Lepanto 51 - 26041 Roncadello (CR) ITALY T.+39 0375 283311 F. +39 0375 59401 favagrossa@favagrossa com - www.favagrossa.com Favagrossa is al 50 jaar marktleider in de productie van borstels. Favagrossa biedt een compleet gamma borstels aan voor roll-overs en wasstraten voor personenwagens en vrachtwagens : traditionele borstels met haren, FILOK® borstels, CARLITE® borstels (met de nieuwigheden SEA STAR® en PIERCED®), droogtextiel DRYTEX® en de revolutionaire F-ACE® borstel. Voor meer info, bezoek onze website www.favagrossa.com

ŠŠBUS-, TREIN- EN TRAMWASH DIBO PROJECTS

ŠŠCARWASHMATERIAAL

ŠŠROLL-OVER

BLEUBLUE BVBA

DIBO PROJECTS

T: +32 (0)475 55 05 74 info@bleublue.be - www.bleublue.be Specialist in waterhergebruik voor rollovers en wasstraten. Advies, upgrading, renovatie en nieuwbouwprojecten.

ŠŠHOGEDRUKREINIGERS CAR- & TRUCKWASH NV

Everdongenlaan 9 Bus 19, 2300 Turnhout T: +32 (0)14 27 00 80 info@ctwcleaning.com - www.ctwcleaning.com CTW is meer dan 30 jaar Belgisch producent en totaalleverancier van reinigingssystemen. CTW staat voor kwaliteit, van voorstudie tot aftersales. Realisaties van selfcarwashes voor auto’s, truckwasinstallaties tot volledig geautomatiseerde tankcleanings, zijn ons specialisme met toepassing van radiaalpompen. De selfcarwash installaties van DiBO kenmerken zich vooral door hun moderne look in combinatie met hun kwaliteit en technische vernieuwingen. Koud- en warmwaterhogedrukreinigers, veegen schrobzuigmachines, stof- en stofwaterzuigers, wielwasinstallaties en diverse toebehoren vervolledigen het gamma.

DICO BEFLUX NV

Tisseltsesteenweg 49, 2830 Willebroek T +32 (0)3 860 00 10 info@dicobeflux.eu - www.dicobeflux.eu Verdeler van het industriële gamma van Kärcher. Maatoplossingen met ‘CAT’ pompen.

EHRLE WASH SYSTEMS / VANDOTEC NV

Nijverheidsstraat 49, 8970 Poperinge T: +32 (0) 57 33 52 51 - F: +32 (0) 57 33 31 61 info@ehrle.be - www.ehrle.be ExcIusief invoerder van het het het Duitse merk Ehrle, dat als wereldmerk garant staat voor kwaliteit. Onze specialiteit is sleutel-op-deur projecten die wij volledig in eigen beheer uitvoeren en dit voor Selfwash systemen en Roll-Over installaties. Daarnaast beschikken wij ook over een ruim gamma industriële hogedrukreinigers, stofzuigers en veegmachines. Samen met onze dienst tankstations en onze onderhoud- en serviceploeg maken wij voor u het verschil.

KAUFFMAN CLEANING SA

Avenue de la Porallée 32 4920 Remouchamps T: +32 (0)4 384 77 43 - F: +32 (0)4 384 73 04 info@kauffmancleaning.be - www.kauffmancleaning.be Professionele hogedrukreinigers, carwash installaties exclusief invoerder - onderhoud en herstellingen.

SAVONA BVBA /SAVONA INTERNATIONAL PRODUKTIES BV

Verkoopkantoor: Industrielaan 5, 5061 KC Oisterwijk T: +31 13 528 33 27 info@savona.nl - www.savona.nl Bij ons koopt u rechtstreeks bij de fabrikant de Savona Self Carwash met de langste ervaring in de Benelux, daarnaast vertegenwoordigen wij de Autodoes waterrecycling, munt-Stofzuigers, Doekendispenser, commerciële Metro Dogs & Digit Dogwash en zeer uitgebreide moderne betaalsystemen voor alle soorten wassystemen en merken. Bezoek onze webshop in 4 talen voor al uw Self Carwash en stofzuig onderdelen.

Hoge Mauw 250 B – 2370 Arendonk T: +32 (0)14 67 22 51 sales.projects@dibo.com - www.dibo.com DiBO Projects is exclusief invoerder voor Benelux van de Aquarama RollOvers welke op de markt worden gebracht onder de DiBO-vlag. Ook tot het gamma behoren truck- (volledig RVS), bus-, tram- en treinwasinstallaties en alle toebehoren.

DICO BEFLUX NV

Tisseltsesteenweg 49, 2830 Willebroek T +32 (0)3 860 00 10 info@dicobeflux.eu - www.dicobeflux.eu Wasportalen Dico PRO+ voor commercieel of privaat gebruik.

ECO-WASH

Raaptorfstraat 31, 8580 Avelgem T: +32 (0)477 40 43 98 F: +32 (0)56 64 85 99 info@eco-wash.be - www.eco-wash.be Exclusief invoerder België en Luxemburg. Auto en truckwash installaties: selfwash systemen, Roll-over voor auto en truck, wasstraat voor wagens en autobus, Alle toebehoren van stofzuiger tot mattenklopper, waterterugwinning systemen, overkoepeling van stofzuigers enz, eigen milieudienst, projectbegeleiding. Technische dienst vertrekpunten; Gentbrugge, Tubize, Leuven.

EHRLE WASH SYSTEMS / VANDOTEC NV

Nijverheidsstraat 49, 8970 Poperinge T: +32 (0) 57 33 52 51 - F: +32 (0) 57 33 31 61 info@ehrle.be - www.ehrle.be ExcIusief invoerder van het het het Duitse merk Ehrle, dat als wereldmerk garant staat voor kwaliteit. Onze specialiteit is sleutel-op-deur projecten die wij volledig in eigen beheer uitvoeren en dit voor Selfwash systemen en Roll-Over installaties. Daarnaast beschikken wij ook over een ruim gamma industriële hogedrukreinigers, stofzuigers en veegmachines. Samen met onze dienst tankstations en onze onderhoud en service ploeg maken wij voor u het verschil.

ICLEAN CARWASH TECHNOLOGIES BV

Ambachtstraat 46 - 5804 CD VENRAY T: +31 478 51 79 79 (sales) T: +31 478 64 21 91 (service) F: +31 478 64 21 05 www.iclean.nl - www.icleancarwash.nl - www.pimpyourcarwash.nl De invoeder voor HANNA hydraulische rvs wasstraten, Ceccato rollovers, truck/buswash en wasstraten, Rowafil waterrecycling, wasboxen, velowash en dogwash.

OTTO CHRIST WASH SYSTEMS

Europark-Oost 36, 9100 Sint-Niklaas T: + 32 (0)3 722 03 05 - F: +32 (0)3 722 03 07 info@pro-wash.be - www. pro-wash.be Importeur van Otto Christ AG, een toonaangevende fabrikant van rollovers, wasstraten, selfcarwash, truck- en buswasinstallaties en toebehoren.

SAVONA BVBA /SAVONA INTERNATIONAL PRODUKTIES BV

Verkoopkantoor: Industrielaan 5, 5061 KC Oisterwijk T: +31 13 528 33 27 info@savona.nl - www.savona.nl Bij ons koopt u rechtstreeks bij de fabrikant de Savona Self Carwash met de langste ervaring in de Benelux, daarnaast vertegenwoordigen wij de Autodoes waterrecycling, munt-Stofzuigers, Doekendispenser, commerciële Metro Dogs & Digit Dogwash en zeer uitgebreide moderne betaalsystemen voor alle soorten wassystemen en merken. Bezoek onze webshop in 4 talen voor al uw Self Carwash- en stofzuigonderdelen.

TSG BELGIUM NV

Treskesdijk 7 - 2300 Turnhout T: +32 (0)14 44 85 00 - F:+32 (0)14 44 85 55 sales.turnhout@tsgnortheurope.com - www.tsg-solutions.com

WASHTEC BENELUX NV

Humaniteitslaan 415, 1190 Brussel T: +32 (0)2 376 00 35 F: +32 (0)2 376 98 51 info@washtec.be - washtec.be Autowasinstallaties van de Europese marktleider. Roll-overs, wassstraten, wasboxen, truck- en buswash, WashTec Chemie, waterrecyclage en alle toebehoren.

Hoge Mauw 250 B – 2370 Arendonk T: +32 (0)14 67 22 51 sales.projects@dibo.com - www.dibo.com DiBO Projects is exclusief invoerder voor Benelux van de Aquarama RollOvers welke op de markt worden gebracht onder de DiBO-vlag. Ook tot het gamma behoren truck- (volledig RVS), bus-, tram- en treinwasinstallaties en alle toebehoren.

www.servicestationmagazine.be


NUTTIGE ADRESSEN 45 ŠŠSELFCARWASH AUTO CLEANING SERVICE PRO-WASH BVBA

Europark-oost 36, 9100 SINT-NIKLAAS T: +32(0)3 722 03 05 - F: +32 (0)3 722 03 07 info@pro-wash.be - www. pro-wash.be Van A tot Z alles voor carwash / complete wasinstallaties voor auto en truck / hogedruk selfcarwash binnen en buiten / auto cleaning center (gebouw) / wasproducten / stofzuigers / dit is Belgisch / 24 op 24 uur service.

CAR- & TRUCKWASH NV

Everdongenlaan 9 Bus 19, 2300 Turnhout T: +32 (0)14 27 00 80 info@ctwcleaning.com - www.ctwcleaning.com CTW is meer dan 30 jaar Belgisch producent en totaalleverancier van reinigingssystemen. CTW staat voor kwaliteit, van voorstudie tot aftersales. Realisaties van selfcarwashes voor auto’s, truckwasinstallaties tot volledig geautomatiseerde tankcleanings, zijn ons specialisme met toepassing van radiaalpompen. De selfcarwash installaties van DIBO kenmerken zich vooral door hun moderne look in combinatie met hun kwaliteit en technische vernieuwingen. Koud- en warmwaterhogedrukreinigers, veegen schrobzuigmachines, stof- en stofwaterzuigers, wielwasinstallaties en diverse toebehoren vervolledigen het gamma.

DICO BEFLUX NV

Tisseltsesteenweg 49, 2830 Willebroek T +32 (0)3 860 00 10 info@dicobeflux.eu - www.dicobeflux.eu Producent van Dico self-carwash installaties. Volledig gamma accessoires van stofzuigers tot mattenkloppers, recyclagesystemen,…

ERGOX

Venlosesteenweg 149 3680 Maaseik - België T: +32 (0)89 24 45 29 - F: +32 (0)89 75 51 10 info@ergox.com - www.ergox.com Ergox, laatste generatie energiezuinige en onderhoudsvrije centrale stofzuiginstallaties.

ECO-WASH

Raaptorfstraat 31, 8580 Avelgem T: +32 (0)477 40 43 98 - F: +32 (0)56 64 85 99 info@eco-wash.be - www.eco-wash.be Exclusief invoerder België en Luxemburg. Auto en Truckwash installaties: Selfwash systemen, Roll-Over voor Auto en Truck, Wasstraat voor Wagens en Autobus, Alle toebehoren van Stofzuiger tot mattenklopper, Waterterugwinning systemen, Overkoepeling van stofzuigers enz, Eigen Milieudienst, Project begeleiding. Technische dienst vertrekpunten; Gentbrugge, Tubize, Leuven.

EHRLE WASH SYSTEMS / VANDOTEC NV

Nijverheidsstraat 49, 8970 Poperinge T: +32 (0) 57 33 52 51 - F: +32 (0) 57 33 31 61 info@ehrle.be - www.ehrle.be ExcIusief invoerder van het het het Duitse merk Ehrle, dat als wereldmerk garant staat voor kwaliteit. Onze specialiteit is sleutel-op-deur projecten die wij volledig in eigen beheer uitvoeren en dit voor Selfwash systemen en Roll-Over installaties. Daarnaast beschikken wij ook over een ruim gamma industriële hogedrukreinigers, stofzuigers en veegmachines. Samen met onze dienst tankstations en onze onderhoud en service ploeg maken wij voor u het verschil.

FARITEC WATER RECYCLING SYSTEMS

Weberstraße 10, D-55130 Mainz T: +49 (0) 6131 250 600 Kantoor Benelux: +32 (0) 497 62 41 67 info@faritec.eu - http://www.faritec.eu Bespaar tot 90% op vers water met de gepatenteerde FARITEC oplossingen. FARITEC biedt sinds 1992 systemen aan om organisch vervuild afvalwater te behandelen en meer specifiek voor een continue zuivering en hergebruik van gebruikt water. Het in Duitsland gevestigd bedrijf blijft werken aan verbeteringen en verfijningen van de behandelingsprocessen in hun eigen carwashinrichtingen. Tal van tevreden klanten vormen reeds vele jaren lang het beste bewijs voor de uitstekende kwaliteit van hun systemen. FARITEC biedt planning, levering en installatie aan voor carwashes van alle afmetingen over gans Europa. Hun kwalitatief aanbod wordt overigens nog aangevuld met een eigen selfwash-systeem.

KAUFFMAN CLEANING SA

Avenue de la Porallée 32 4920 Remouchamps T: +32 (0)4 384 77 43 - F: +32 (0)4 384 73 04 info@kauffmancleaning.be - www.kauffmancleaning.be Professionele hogedrukreinigers, carwashinstallaties - exclusief invoerder - onderhoud en herstellingen.

OTTO CHRIST WASH SYSTEMS

Europark-Oost 36, 9100 Sint-Niklaas T: + 32 (0)3 722 03 05 - F: +32 (0)3 722 03 07 info@pro-wash.be - www. pro-wash.be Importeur van Otto Christ AG, een toonaangevende fabrikant van roll-overs, wasstraten, selfcarwash, truck- en buswasinstallaties en toebehoren.

SAVONA BVBA /SAVONA INTERNATIONAL PRODUKTIES BV

Verkoopkantoor: Industrielaan 5 – 5061 KC Oisterwijk T: +31 13 528 33 27 info@savona.nl - www.savona.nl Bij ons koopt u rechtstreeks bij de fabrikant de Savona Self Carwash met de langste ervaring in de Benelux, daarnaast vertegenwoordigen wij de Autodoes waterrecycling, munt-Stofzuigers, Doekendispenser, commerciële Metro Dogs & Digit Dogwash en zeer uitgebreide moderne betaalsystemen voor alle soorten wassystemen en merken. Bezoek onze webshop in 4 talen voor al uw Self Carwash en stofzuig onderdelen.

TSG BELGIUM NV

Treskesdijk 7 - 2300 Turnhout T: +32 (0)14 44 85 00 - F:+32 (0)14 44 85 55 sales.turnhout@tsgnortheurope.com - www.tsg-solutions.com

WASHTEC BENELUX NV


Humaniteitslaan 415, 1190 Brussel T: +32 (0)2 376 00 35 F: +32 (0)2 376 98 51 info@washtec.be - washtec.be Autowasinstallaties van de Europese marktleider. Roll-overs, wassstraten, wasboxen, truck- en buswash, WashTec Chemie, waterrecyclage en alle toebehoren.

ŠŠSTOFZUIGERS BRUSHCOM BV

Angelenweg 51, 5349 TA Oss NL T: +31 412 69155 info@brushcom.net - www.brushcom.be Brushcom is gespecialiseerd in kettingbaanonderdelen, motoren, schokbrekers, stofzuigaccessoires, etc. voor autowasinstallaties. Wij kunnen bijna ieder merk en type autowasinstallatie voorzien van nieuwe onderdelen. Kijk op onze website voor een volledig overzicht van ons assortiment.

DICO BEFLUX NV

Tisseltsesteenweg 49, 2830 Willebroek T +32 (0)3 860 00 10 info@dicobeflux.eu - www.dicobeflux.eu Producent en verdeler van Dico centrale en individuele stofzuiginstallaties. Een volledig gamma carwash-accessoires. Zeer competitieve pricing door rechtstreekse verkoop af fabriek !

ERGOX

Venlosesteenweg 149 - 3680 Maaseik - België T: +32 (0)89 24 45 29 - F: +32 (0)89 75 51 10 info@ergox.com - www.ergox.com Ergox, laatste generatie energiezuinige en onderhoudsvrije centrale stofzuiginstallaties.

ŠŠTRUCK & BUSWASH DIBO PROJECTS

Hoge Mauw 250 B – 2370 Arendonk T: +32 (0)14 67 22 51 sales.projects@dibo.com - www.dibo.com DiBO Projects is exclusief invoerder voor Benelux van de Aquarama RollOvers welke op de markt worden gebracht onder de DiBO-vlag. Ook tot het gamma behoren truck- (volledig RVS), bus-, tram- en treinwasinstallaties en alle toebehoren.

ŠŠWASSTRATEN AUTO CLEANING SERVICE PRO-WASH BVBA

Europark-oost 36, 9100 Sint-Niklaas T: +32(0)3 722 03 05 F: +32 (0)3 722 03 07 info@pro-wash.be - www. pro-wash.be Van A tot Z alles voor carwash / complete wasinstallaties voor auto en truck / hogedruk selfcarwash binnen en buiten / auto cleaning center (gebouw) / wasproducten / stofzuigers / dit is Belgisch / 24 op 24 uur service.

BLEUBLUE BVBA

T: +32(0)475 55 05 74 info@bleublue.be - www.bleublue.be Specialist in waterhergebruik voor rollovers en wasstraten. Advies, upgrading, renovatie en nieuwbouwprojecten.

www.servicestationmagazine.be

DIBO PROJECTS

Hoge Mauw 250 B – 2370 Arendonk T: +32 (014)67 22 51 sales.projects@dibo.com - www.dibo.com DiBO Projects is exclusief invoerder voor Benelux van de Aquarama RollOvers welke op de markt worden gebracht onder de DiBO-vlag. Ook tot het gamma behoren truck- (volledig RVS), bus-, tram- en treinwasinstallaties en alle toebehoren.

DICO BEFLUX NV

Tisseltsesteenweg 49, 2830 Willebroek T +32 (0)3 860 00 10 info@dicobeflux.eu - www.dicobeflux.eu Producent & verdeler van hoogwaardige RVS wasstraten Dico, in Duitsland gebouwd en naar keuze hydraulisch of elektrisch aangedreven . Zeer competitieve pricing door rechtstreekse verkoop af fabriek !

ERGOX

Venlosesteenweg 149 3680 Maaseik - België T: +32 (0)89 24 45 29 - F: +32 (0)89 75 51 100 info@ergox.com - www.ergox.com Ergox, laatste generatie energiezuinige en onderhoudsvrije centrale stofzuiginstallaties.

ECO-WASH

Raaptorfstraat 31, 8580 Avelgem T: +32 (0)477 40 43 98 F: +32 (0)56 64 85 99 info@eco-wash.be - www.eco-wash.be Exclusief invoerder België en Luxemburg. Auto en Truckwash installaties: Selfwash systemen, roll-over voor auto en truck, wasstraat voor wagens en autobus, alle toebehoren van stofzuiger tot mattenklopper, waterterugwinning systemen, overkoepeling van stofzuigers enz, eigen milieudienst, projectbegeleiding. Technische dienst vertrekpunten; Gentbrugge, Tubize, Leuven

ICLEAN CARWASH TECHNOLOGIES BV

Ambachtstraat 46 - 5804 CD VENRAY T: +31 478 51 79 79 (sales) T: +31 478 64 21 91 (service) F: +31 478 64 21 05 www.iclean.nl - www.icleancarwash.nl - www.pimpyourcarwash.nl De invoeder voor HANNA hydraulische rvs wasstraten, Ceccato rollovers, truck/buswash en wasstraten, Rowafil waterrecycling, wasboxen, velowash en dogwash.

KAUFFMAN CLEANING SA

Avenue de la Porallée 32 4920 Remouchamps T: +32 (0)4 384 77 43 - F: +32 (0)4 384 73 04 info@kauffmancleaning.be - www.kauffmancleaning.be Professionele hogedrukreinigers, carwashinstallaties - exclusief invoerder - onderhoud en herstellingen.

OTTO CHRIST WASH SYSTEMS

Europark-Oost 36, 9100 Sint-Niklaas T: + 32 (0)3 722 03 05 - F: +32 (0)3 722 03 07 info@pro-wash.be - www. pro-wash.be Importeur van Otto Christ AG, een toonaangevende fabrikant van roll-overs, wasstraten, selfcarwash, truck- en buswasinstallaties en toebehoren.

BRUSHCOM BV

Angelenweg 51, 5349 TA Oss NL T: +31 412 69155 info@brushcom.net - www.brushcom.be Brushcom is gespecialiseerd in kettingbaanonderdelen, motoren, schokbrekers, stofzuigaccessoires, etc. voor autowasinstallaties. Wij kunnen bijna ieder merk en type autowasinstallatie voorzien van nieuwe onderdelen. Kijk op onze website voor een volledig overzicht van ons assortiment.

WASHTEC BENELUX NV

Humaniteitslaan 415, 1190 Brussel T: +32 (0)2 376 00 35 F: +32 (0)2 376 98 51 info@washtec.be - washtec.be Autowasinstallaties van de Europese marktleider. Roll-overs, wassstraten, wasboxen, truck- en buswash, WashTec Chemie, waterrecyclage en alle toebehoren.


46 NUTTIGE ADRESSEN ŠŠWATERRECYCLING BLEUBLUE BVBA

T: +32(0)475 55 05 74 info@bleublue.be - www.bleublue.be Specialist in waterhergebruik voor rollovers en wasstraten. Advies, upgrading, renovatie en nieuwbouwprojecten.

FARITEC WATER RECYCLING SYSTEMS

Weberstraße 10, D-55130 Mainz T: +49 (0) 6131 250 600 Kantoor Benelux: +32 (0) 497 62 41 67 info@faritec.eu - http://www.faritec.eu Bespaar tot 90% op vers water met de gepatenteerde FARITEC oplossingen. FARITEC biedt sinds 1992 systemen aan om organisch vervuild afvalwater te behandelen en meer specifiek voor een continue zuivering en hergebruik van gebruikt water. Het in Duitsland gevestigd bedrijf blijft werken aan verbeteringen en verfijningen van de behandelingsprocessen in hun eigen carwashinrichtingen. Tal van tevreden klanten vormen reeds vele jaren lang het beste bewijs voor de uitstekende kwaliteit van hun systemen. FARITEC biedt planning, levering en installatie aan voor carwashes van alle afmetingen over gans Europa. Hun kwalitatief aanbod wordt overigens nog aangevuld met een eigen selfwash-systeem.

ICLEAN CARWASH TECHNOLOGIES BV

HAMER

Industriepark Zwaluwbeek Zwaluwbeekstraat 17A - 9150 Kruibeke T: +32 (0)3 722 16 05 - F: +32 (0)3 722 16 04 info@hamer.net - www.hamer.net Hamer is een grote totaalaanbieder op het gebied van installatietechniek in Benelux. Onze primaire dienstverlening strekt zich uit van ontwerp en bouw tot en met service en onderhoud van technische installaties op o.a. benzinetankstations. Verdeler en installateur van LED verlichting in luifelen shopplafond. Verdeler en installateur van Wayne brandstofpompen en temperatuur compensatie systemen (ATC). Verdeler en installateur van diverse Aircosystemen. Verdeler van diverse producten voor de tankstation- en automotive sector. Erkend ijker van brandstofpompen. 24/24u + 7/7d helpdesk en onderhoudsdienst.

LANTZERATH NV

Wayenborgstraat 7 2800 Mechelen T: +32 (0)15 40 09 20 - F: +32 (0)15 40 09 29 e-mail: mechelen@lantzerath.be Verdeler van commerciële en industriële brandstofpompen Gilbarco Veeder-Root. Plaatsing van niveaumeetsystemen voor opvolging van uw brandstof stock. Levering en plaatsing van bandenblazers en tweetakt verdeelpompen. Erkend hersteller van brandstofpompen, service en onderhoud in gans België aan zeer concurrentiele prijzen. Vraag uw vrijblijvende prijsofferte.

Ambachtstraat 46 - 5804 CD VENRAY T: +31 478 51 79 79 (sales) T: +31 478 64 21 91 (service) F: +31 478 64 21 05 www.iclean.nl - www.icleancarwash.nl - www.pimpyourcarwash.nl De invoeder voor HANNA hydraulische rvs wasstraten, Ceccato roll-overs, truck/buswash en wasstraten, Rowafil waterrecycling, wasboxen, velowash en dogwash.

MICRELEC NV

TSG BELGIUM NV

Bisschoppenhoflaan 601 – 603 B-2100 Deurne T: +32 (0)3 324 49 95 - F: +32 (0)3 326 08 84 info@pumpservice.be - www.pumpservice.be www.facebook.com/pumpservice Pump Service Automatic is sinds 1962 dé referentie voor uw tankinstallaties; totaalprojecten, industriële en commerciële pompen “PETROTEC”, tankregistratiesystemen “MÄNNL”, CNG aardgastankinstallaties voor commerciële “FORNOVOGAS” en industriële “NARDI” toepassingen. Wij verzorgen onderhoud en metrologische ijking volgens ISO 17020. Service 24/7!

Treskesdijk 7 - 2300 Turnhout T: +32 (0)14 44 85 00 - F:+32 (0)14 44 85 55 sales.turnhout@tsgnortheurope.com - www.tsg-solutions.com

WASHTEC BENELUX NV

Humaniteitslaan 415, 1190 Brussel T: +32 (0)2 376 00 35 - F: +32 (0)2 376 98 51 info@washtec.be - www.washtec.be AUWA, dé standaard voor professionele carwash chemie. Voor het beste wasresultaat en waterkwaliteit, ook bij waterrecuperatie. Deskundig advies en technische ondersteuning door onze specialisten.

WASSERSCHMIDT GMBH

Greiters 348 - D 87764 Legau T: +49 8330 9119 27 T: voor de Benelux: +31 684 812 277 F: +49 8330 9119 10 info@wasserschmidt.de - www.wasserschmidt.com Voor de Benelux: jvn@wasserschmidt.com Effectieve biologische afvalwaterbehandeling voor autobedrijven en reukloze, hygiënische recyclage bij de carwash. Geen olieafscheider nodig, bedrijfszeker en onderhoudsarm, tot 95% waterbesparing.

STATION ŠŠAFWATERINGSSYSTEMEN ACO PASSAVANT NV

Preenakker 8, 1785 Merchtem T: +32 (0)52 38 17 70 - F: +32 (0)52 38 17 71 Efficiënte afwatering en afscheiding conform de Europese Normgeving, DIN/NBN EN 1433 en DIN/NBN EN 858 - DIN 1999-100. Verplicht bij openbare aanbestedingen!

ŠŠBENZINESTATIONUITRUSTING DCM EMBA METERING & CONTROL NV

M. Geysemansstraat 1 - 2550 Waarloos T: +32 (0)15 30 04 20 contact@dcmemba.eu - www.dcmemba.eu Verkoop & installatie van commerciële en industriële brandstofpompen en systemen. Preventief, correctief en metrologisch onderhoud. Verschillende onderhoudscontracten mogelijk waaronder 7/7d beschikbaarheid.

Poortakkerstraat 90 9051 St-Denijs-Westrem T: +32 (0)9 296 45 20 - F: +32 (0)9 296 45 21 helpdesk: +32 (0)9 296 45 25 sales@micrelec.be – www.micrelec.be

PUMP SERVICE AUTOMATIC NV

SCHEIDT & BACHMANN NEDERLAND BV Maarssenbroeksedijk 11 - 3542 DL Utrecht - Nederland T: +31 85 486 1500 info@scheidt-bachmann.nl - www. Scheidt-bachmann.nl Scheidt & Bachmann heeft een prominente rol gespeeld in de ontwikkeling van het eenvoudige tankstation naar het moderne hedendaagse brandstof- en convenience-verkooppunt. De resultaten van deze ontwikkelingen, opgedaan door ervaring en kennis, zijn terug te vinden in ons label SIQMA. Met SIQMA bieden wij centraal beheerde Cloud-gebaseerde technologieën en baanbrekende facilitaire diensten, die uw retail brandstof-business nog succesvoller maken.

TSG BELGIUM NV

Treskesdijk 7 - 2300 Turnhout T: +32 (0)14 44 85 00 - F:+32 (0)14 44 85 55 sales.turnhout@tsgnortheurope.com www.tsg-solutions.com TSG is Europees marktleider in totaaloplossingen voor benzinestations, de verkoop en dienst na verkoop van Tokheim verdeelzuilen, Tokheim FuelPOS, Progauge elektronische niveaumeting, Tokheim outdoor terminals en diverse host services. VCA** gecertificeerd.

VANDOTEC NV

Nijverheidsstraat 49, 8970 Poperinge T: +32 (0)57 33 52 51 F: +32 (0)57 33 31 61 info@vandotec.be - www.vandotec.be Installaties en renovaties van commerciële tankstations. Projectbegeleiding en ‘sleutel op de deur’ gekeurde industriële en commerciële brandstofinstallaties. Uitvoering van piping werken met alle bekende brandstofleidingen. Leveren en plaatsen dubbelwandige tanks, kws afscheiders, waterdichte pistes, civiele werken, enz… Leveren en plaatsen pompen met registratiesystemen zowel commercieel als voor industrie. Ook voor alternatieve brandstoffen en adblue. Erkend Technicus en erkend ijker met VCA certificaat. Eigen dienst service en onderhoud.

ŠŠBEVEILIGING BIGBROTHER

Terbekehofdreef 6-8, 2610 WILRIJK T: +32 (0)3 870 88 88 - F: +32 (0)3 870 88 89 info@bigbrother-security.be - www.bigbrother-security.be Al meer dan 20 jaar is BigBrother toonaangevend op het gebied van totaalbeveiliging; toegangscontrole, inbraak- en camerabewaking voor uw tankstation. Wij zijn er om uw tankstation te optimaliseren en klaar te maken voor de toekomst met onze slimme technieken: • AutoAlert: aanpakken van gekende doorrijders, valse kentekens en klantenloyaliteit meten; • PumpWatch: alle beeld- en transactie-informatie handig weergegeven op één scherm; • ShopWatch: daadkrachtige beveiliging en controle aan de kassa; • Business Intelligence: rendementsverbetering door analyse van brandstof en carwash; • Watch-it: remote exploitatie en beveiliging van uw tankstation.

ŠŠLEVERANCIER ELEKTRICITEITSWERKEN, DATA, VERLICHTING EN HERSTELLINGEN GEVITEC BVBA

Wijtschotbaan 3 units 9/11 B -2900 Schoten T: +32 (0)3 633 96 70 - F: +32 (0)3 633 04 23 www.gevitec.be - info@gevitec.be

ŠŠLICHTRECLAMES / PRIJSBORDEN PUBLISIGN VP BVBA

Zoning Ouest 11, 7860 Lessines T: +32(0)68 27 48 48 - F: +32(0)68 33 64 23 info@publisign.be - www.publisign.be Publiciteitsmaterialen voor uw benzinestation of carwash. Totems met electronische of manuele prijsaanduiding. Lichtkranten – luifelboorden – kolombekleding – spreaders – vlaggenmasten en bannerframes.

TSG BELGIUM NV

Treskesdijk 7 - 2300 Turnhout T: +32 (0)14 44 85 00 - F:+32 (0)14 44 85 55 sales.turnhout@tsgnortheurope.com - www.tsg-solutions.com TSG is Europees marktleider in totaaloplossingen voor benzinestations, de verkoop en dienst na verkoop van Tokheim verdeelzuilen, Tokheim FuelPOS, Progauge elektronische niveaumeting, Tokheim outdoor terminals en diverse host services. VCA** gecertificeerd.

ŠŠLPG LEVERANCIER EUROGAS BELGIUM NV

Truibroek 36a - 3945 Ham T: +32 (0)11 42 16 64 - F: +32 (0)11 42 16 47 www.euro-gas.be - info@euro-gas.be Distributie van LPG over heel het land. Excellente service met jaarlange ervaring. Bijstand en deskundig advies voor de LPGvergunningsaanvraag. Bouw van volledige LPG-verdeelinstallaties in eigen beheer

ŠŠLUCHT, WATER EN BANDENBLAZERUNITS TSG BELGTIUM NV

Treskesdijk 7 - 2300 Turnhout T: +32 (0)14 44 85 00 - F:+32 (0)14 44 85 55 sales.turnhout@tsgnortheurope.com - www.tsg-solutions.com TSG is Europees marktleider in totaaloplossingen voor benzinestations, de verkoop en dienst na verkoop van Tokheim verdeelzuilen, Tokheim FuelPOS, Progauge elektronische niveaumeting, Tokheim outdoor terminals en diverse host services. VCA** gecertificeerd.

ŠŠOLIE– EN BENZINEAFSCHEIDERS ACO PASSAVANT NV

Preenakker 8, 1785 Merchtem T: +32 (0)52 38 17 70 - F: +32 (0)52 38 17 71 Efficiënte afwatering en afscheiding conform de Europese Normgeving, DIN/NBN EN 1433 en DIN/NBN EN 858 - DIN 1999-100. Verplicht bij openbare aanbestedingen!

www.servicestationmagazine.be


NUTTIGE ADRESSEN 47 ŠŠ REALISATIE VOLLEDIGE BENZINESTATIONS HAMER

Industriepark Zwaluwbeek Zwaluwbeekstraat 17A - 9150 Kruibeke T: +32 (0)3 722 16 05 - F: +32 (0)3 722 16 04 info@hamer.net - www.hamer.net Hamer is een grote totaalaanbieder op het gebied van installatietechniek in Benelux. Onze primaire dienstverlening strekt zich uit van ontwerp en bouw tot en met service en onderhoud van technische installaties op o.a. benzinetankstations. Verdeler en installateur van LED verlichting in luifel- en shopplafond. Verdeler en installateur van Wayne- & Petrotec brandstofpompen en temperatuur compensatie systemen (ATC) Verdeler en installateur van diverse Aircosystemen. Verdeler van diverse producten voor de tankstation- en automotive sector. Erkend ijker van brandstofpompen. 24/24u + 7/7d helpdesk en onderhoudsdienst.

LANTZERATH NV

Wayenborgstraat 7 2800 Mechelen T: +32 (0)15 40 09 20 - F: +32 (0)15 40 09 29 mechelen@lantzerath.be Nieuwbouw projecten en verbouwing van tankstations inclusief grondwerken, tanks, leidingwerk en vloeistofdichte bestratingen. Aanpassingen aan vergunde tankstations volgens de allerlaatste milieuwetgevingen (gasrecuperatie, temperatuurscompensatie). Sleutel-op-de deur projecten of werken in combinatie met uw eigen aannemers/contractors. Vraag uw vrijblijvende prijsofferte.

PUMP SERVICE AUTOMATIC NV

Bisschoppenhoflaan 601 – 603 - B-2100 Deurne T: +32 (0)3 324 49 95 - F: +32 (0)3 326 08 84 info@pumpservice.be - www.pumpservice.be www.facebook.com/pumpservice Pump Service Automatic is sinds 1962 dé referentie voor uw tankinstallaties; totaalprojecten, industriële en commerciële pompen “PETROTEC”, tankregistratiesystemen “MÄNNL”, CNG aardgastankinstallaties voor commerciële “FORNOVOGAS” en industriële “NARDI” toepassingen. Wij verzorgen onderhoud en metrologische ijking volgens ISO 17020. Service 24/7!

NV STADSBADER

Kanaalstraat 1, 8530 Harelbeke T: 056 26 06 66 - F: 056 20 13 98 info@stadsbader.com - www.stadsbader.com Stadsbader bouwt tankstations, nieuwbouw of vernieuwbouw met of zonder sanering. Asfalt, beton, slurry, shops, restaurants, piping, tanks, luifels, pompen in totaal pakket, Design en Build of gesplitste aanneming.

VANDOTEC NV

Nijverheidsstraat 49, 8970 Poperinge T: +32 (0)57 33 52 51 F: +32 (0)57 33 31 61 info@vandotec.be - www.vandotec.be Installaties en renovaties van commerciële tankstations. Projectbegeleiding en ‘sleutel op de deur’ gekeurde industriële en commerciële brandstofinstallaties. Uitvoering van piping werken met alle bekende brandstofleidingen. Leveren en plaatsen dubbelwandige tanks, kws afscheiders, waterdichte pistes, civiele werken, enz… Leveren en plaatsen pompen met registratiesystemen zowel commercieel als voor industrie. Ook voor alternatieve brandstoffen en adblue. Erkend Technicus en erkend ijker met VCA certificaat. Eigen dienst service en onderhoud.

ŠŠSERVICE & ONDERHOUD BENZINETANKSTATIONS DCM EMBA METERING & CONTROL NV

M. Geysemansstraat 1 - 2550 Waarloos T: +32 (0)15 30 04 20 contact@dcmemba.eu - www.dcmemba.eu Verkoop & installatie van commerciële en industriële brandstofpompen en systemen. Preventief, correctief en metrologisch onderhoud. Verschillende onderhoudscontracten mogelijk waaronder 7/7d beschikbaarheid.

GEVITEC BVBA

Wijtschotbaan 3 units 9/11 B -2900 Schoten T: +32 (0)3 633 96 70 - F: +32 (0)3 633 04 23 www.gevitec.be - info@gevitec.be

HAMER

Industriepark Zwaluwbeek Zwaluwbeekstraat 17A - 9150 Kruibeke T: +32 (0)3 722 16 05 - F: +32 (0)3 722 16 04 info@hamer.net - www.hamer.net Hamer is een grote totaalaanbieder op het gebied van installatietechniek in Benelux. Onze primaire dienstverlening strekt zich uit van ontwerp en bouw tot en met service en onderhoud van technische installaties op o.a. benzinetankstations. Verdeler en installateur van LED verlichting in luifelen shopplafond. Verdeler en installateur van Wayne brandstofpompen en temperatuur compensatie systemen (ATC). Verdeler en installateur van diverse Aircosystemen. Verdeler van diverse producten voor de tanksta-

www.servicestationmagazine.be

tion- en automotive sector. Erkend ijker van brandstofpompen. 24/24u + 7/7d helpdesk en onderhoudsdienst.

LANTZERATH NV

Wayenborgstraat 7 2800 Mechelen T: +32 (0)15 40 09 20 - F: +32 (0)15 40 09 29 e-mail: mechelen@lantzerath.be Verdeler van commerciële en industriële brandstofpompen Gilbarco Veeder-Root. Plaatsing van niveaumeetsystemen voor opvolging van uw brandstof stock. Levering en plaatsing van bandenblazers en tweetakt verdeelpompen. Erkend hersteller van brandstofpompen, service en onderhoud in gans België aan zeer concurrentiele prijzen. Vraag uw vrijblijvende prijsofferte.

MICRELEC NV Poortakkerstraat 90 9051 St-Denijs-Westrem T: +32 (0)9 296 45 20 - F: +32 (0)9 296 45 21 helpdesk: +32 (0)9 296 45 25 sales@micrelec.be – www.micrelec.be

PUMP SERVICE AUTOMATIC NV

TRENDY FOODS BELGIUM S.A.

TRENDY FOODS Belgium s.a. Avenue du Parc 37 - B-4800 Petit-Rechain T: FR +32 (0)87 321 888 - NL +32 (0)87 394 811 F: +32 (0)87 / 321 889

ŠŠTANKSTATIONS / SOFTWARE LODDER SOFTWARE BVBA

Ernest van Dijckkaai 22/2 2000 Antwerpen. T: +32 (0)3 224 05 07 info@loddersoftware.com - www.loddersoftware.com Lodder ontwikkelt en levert administratieve en logistieke software, webportals en apps voor tankstation en oliehandel, onder andere voor facturatie, transactie- en dagstaatverwerking, shop-optimalisatie, voorraad- en accijnsadministratie, online transactieoverzicht en kaartbeheer, CRM en managementrapportage.

SCHEIDT & BACHMANN NEDERLAND BV

Bisschoppenhoflaan 601-03 - B-2100 Deurne T: +32 (0)3 324 49 95 - F: +32 (0)3 326 08 84 info@pumpservice.be - www.pumpservice.be www.facebook.com/pumpservice Pump Service Automatic is sinds 1962 dé referentie voor uw tankinstallaties; totaalprojecten, industriële en commerciële pompen “PETROTEC”, tankregistratiesystemen “MÄNNL”, CNG aardgastankinstallaties voor commerciële “FORNOVOGAS” en industriële “NARDI” toepassingen. Wij verzorgen onderhoud en metrologische ijking volgens ISO 17020. Service 24/7!

Maarssenbroeksedijk 11 - 3542 DL Utrecht - Nederland T: +31 85 486 1500 info@scheidt-bachmann.nl - www. Scheidt-bachmann.nl Scheidt & Bachmann heeft een prominente rol gespeeld in de ontwikkeling van het eenvoudige tankstation naar het moderne hedendaagse brandstof- en convenience-verkooppunt. De resultaten van deze ontwikkelingen, opgedaan door ervaring en kennis, zijn terug te vinden in ons label SIQMA. Met SIQMA bieden wij centraal beheerde Cloud-gebaseerde technologieën en baanbrekende facilitaire diensten, die uw retail brandstof-business nog succesvoller maken.

SCHEIDT & BACHMANN NEDERLAND BV

TOPSTATION

Maarssenbroeksedijk 11 - 3542 DL Utrecht - Nederland T: +31 85 486 1500 info@scheidt-bachmann.nl - www. Scheidt-bachmann.nl Scheidt & Bachmann heeft een prominente rol gespeeld in de ontwikkeling van het eenvoudige tankstation naar het moderne hedendaagse brandstof- en convenience-verkooppunt. De resultaten van deze ontwikkelingen, opgedaan door ervaring en kennis, zijn terug te vinden in ons label SIQMA. Met SIQMA bieden wij centraal beheerde Cloud-gebaseerde technologieën en baanbrekende facilitaire diensten, die uw retail brandstof-business nog succesvoller maken.

TSG BELGIUM NV

Treskesdijk 7 - 2300 Turnhout T: +32 (0)14 44 85 00 - F:+32 (0)14 44 85 55 sales.turnhout@tsgnortheurope.com - www.tsg-solutions.com TSG is Europees marktleider in totaaloplossingen voor benzinestations, de verkoop en dienst na verkoop van Tokheim verdeelzuilen, Tokheim FuelPOS, Progauge elektronische niveaumeting, Tokheim outdoor terminals en diverse host services. VCA** gecertificeerd.

VANDOTEC NV

Nijverheidsstraat 49, 8970 Poperinge T: +32 (0)57 33 52 51 F: +32 (0)57 33 31 61 info@vandotec.be - www.vandotec.be Installaties en renovaties van commerciële tankstations. Projectbegeleiding en ‘sleutel op de deur’ gekeurde industriële en commerciële brandstofinstallaties. Uitvoering van piping werken met alle bekende brandstofleidingen. Leveren en plaatsen dubbelwandige tanks, kws afscheiders, waterdichte pistes, civiele werken, enz… Leveren en plaatsen pompen met registratiesystemen zowel commercieel als voor industrie. Ook voor alternatieve brandstoffen en adblue. Erkend Technicus en erkend ijker met VCA certificaat. Eigen dienst service en onderhoud.

Gent • Hasselt • Mechelen • Poperinge • Waterloo T: +32 (0)78 16 03 10 info@kluwersoftware.be - software.kluwer.be/nl/topstation topSTATION - gespecialiseerde software voor het beheer van tankstations. Met volledig stock- & shopbeheer, beheer van tankkaarten. Interface met o.m. Tokheim, Torex, DCM, DCB, Banksys, CTP, ... én automatische verwerking van betalingen van Tokheim & Torex. Meerdere tankstations mogelijk mét centralisatie van stock en facturatie. Rendementsberekening per station. Huren van software eveneens mogelijk!

ŠŠ WINKELINRICHTING INTERSTOCK NV

Ind. Park-ZI “Klein Frankrijk” Schoonboeke 1 9600 Ronse-Renaix T: +32 (0)55 21 64 86 - F: +32 (0)55 21 43 71 info@interstock.be - www.interstock.be De specialist voor het inrichten van uw shop.

WANZL BVBA

Ambachtenlaan 36, B-3001 Heverlee T: +32(0)16 40 28.30 - F: +32(0)16 40 01 69 wanzl@wanzl.be - www.wanzl-winkelinrichting.be

SHOP ŠŠLEVERANCIER NON-FOOD AXYMA BVBA

Linteweversstraat 13 – 7780 Komen – België T +32(0)56 31 12 03 Sales +32(0)475 39 59 77 Webshop : www.axyma.be Auto- & vrachtwagenaccessoires voor benzinestation en truckstop. Gepersonaliseerde microvezel en luchtverfrisser voor carwash. Meer dan 3500 referenties.

NEWCO EUROPE BV

Adriaan Mulderweg 9-11 - 5657 EM Eindhoven Postbus 7056 – 5605 JB Eindhoven T: +31 (0)40 402 4300 - F: +31 (0)40 402 4309 verkoop@newco-europe.com www.newco-europe.com - www.facebook.com/newcoeurope Meer rendement uit non-food. Newco Europe - Betrouwbaar, Innovatief & Compleet.

eens Bekijk zeker ook en de nuttige adress ! op onze website


Europark-Oost 36 9100 Sint-Niklaas

SELF-CARWASH INSTALLATIES CHRIST ROLL-OVER INSTALLATIES SONNY’S AMERICAN SOFT WASH CHRIST WASH SYSTEMS - WASSTRATEN CHRIST REINIGINGSPRODUCTEN

REINIGEN

01. 02. 03. 04. 05.

TOEBEHOREN

EEN BENZINESTATION, GARAGE, COMMERCIEEL WASBEDRIJF OF SIMPELWEG EEN LEEG STUK GROND WAAROP U EEN CARWASH WILT OPENEN? PRO-WASH BIEDT U ALTIJD EEN GESCHIKTE OPLOSSING OP MAAT!

T +32 (0)3 722 03 05 F +32 (0)3 722 03 07

info@pro-wash.be www.pro-wash.be

Service Station Magazine 136 - NL  

Onafhankelijk vakblad voor tankstations en carwash.

Service Station Magazine 136 - NL  

Onafhankelijk vakblad voor tankstations en carwash.

Advertisement