__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Nieuw winkelconcept AVEVE focust op beleving en kwaliteit


nr 132 Maart 2021 NATIONAAL VAKBLAD VOOR DIERENSPECIAALZAKEN, TUIN-, VIJVER- EN AQUARIUMCENTRA EN TRIMSALONS

Wij zijn alvast trots op onze vernieuwde lay-out! Hopelijk valt die ook bij u in de smaak? Ontdek ook onze opgefriste website www.petandgardenpro.be Wenst u uw bedrijf/producten voor te stellen in onze volgende editie(s)? Neem dan contact op met Evelien Desmyttere via +32 (0)56 245941 magazines@inventmedia.be

Populariteit kippen legt jouw zaak geen windeieren


Een complete borstellijn voor honden en katten! Le nouveau Pet & Garden Pro est arrivé… In 2021 viert Pet & Garden Pro zijn 25-jarig bestaan. Al een kwarteeuw informeren we petcare- en tuinretailondernemers over de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun branche. Ons vakblad heeft dus al heel wat maturiteit op de teller, maar dat betekent niet dat we geen oog hebben voor dynamiek en vernieuwing. Het eerste nummer van ons jubileumjaar leek ons het perfecte moment om uit te pakken met een nieuwe, frisse look & feel, waarbij we zelfs ‘heilige huisjes’ doen sneuvelen: weg met het krantenformaat, leve de magazineafmeting. Onze kernwaardes zoals een kwalitatieve inhoud, aandacht voor trends, het delen van advies en kennis met de sector en het bij elkaar brengen van leveranciers/fabrikanten en de winkelpunten blijven uiteraard behouden. Ook onze website en nieuwsbrieven steken we in een nieuw jasje. Neem dus zeker ook een kijkje op www.petandgardenpro.be. Wij zijn alvast erg te spreken over onze make-over. Hopelijk jullie ook!

40 referenties

6 referenties

21 referenties

Een modern design en hoogwaardige materialen die lang meegaan Merchandising

Een informatieve verpakking die de gebruiker helpt met zijn keuze

Brosserie chien ANAH 1m

Segment Hond en Puppy

Segment Kat Brosserie chat 75 cm

Doelgroep: HET DIER

Het soort HAREN

Stijn Eeckloo, Hoofdredacteur Pet & Garden Pro

Inhoudspagina

Inside News

What’s New Publireportage The Pots Company Publireportage Distri Pond

19

Versvleesvoeding voor honden kent groeiende verkoop

25

Tips & tricks voor het zelf aanmaken van zeewater

28

De unieke aanpak van dierenspeciaalzaak Cats & Dogs

31

Hoe inspelen op de groeiende populariteit van kippen?

36

Beursnieuws en -kalender

38

Een correct gazononderhoud na de winter

41 44

De grootte VAN HET PRODUCT

Details over de functies op de achterzijde.

4 6 10 15 16

Nuttige adressen Video’s integreren in jouw marketingaanpak

Colofon V.U.: Invent Media, magazines@inventmedia.be ∎ Verschijnt 4x per jaar (maart, juni, sept, dec) | Maart 2021 ∎ 25’ jaargang ∎ Afgiftekantoor P409055 Gent X. Onafhankelijk vakblad voor de pet- en tuinsector in België. Verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 5.500 exemplaren. Pet & Garden Pro is een uitgave van lnvent Media BVBA, Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk - Tel.: +32(0)56 21 30 32 ∎ E-mail:magazines@inventmedia.be ∎ Redactie en fotografie: Stijn Eeckloo, Wim Vanderhaegen ∎ E-mail: redactie@inventmedia.be ∎ Reclameregie en abonnementen: Evelien Desmyttere, Virginie Deneckere ∎ Tel.: +32(0)56 2130 32 ∎ E-mail: magazines@inventmedia.be ∎ Art Director: Alyssa mae Enzon ∎ Druk: Lowyck De uitgever kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van gepubliceerde advertenties. Het verlenen van toestemming tot publicatie in dit tijdschrift heeft tevens betrekking op de terbeschikkingstelling in om het even welke elektronische vorm. Niets uit deze uitgave mag op welke manier dan ook worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. Ce magazine est disponible en français sur simple demande.

Longueur rayon: 0,8000m

Meer weten over de MVO-engagementen van Zolux? Ga naar www.zolux.com/rse-horizon

ngueur rayon: 1,1000m

01/02/2021

Page 1 / 1

01/02/2021

ZOLUX.COM Page 1 / 1


Ecopots-bloempotten dragen CO2 Neutral®-label Het bedrijf Vinçotte kende het merk Ecopots van The Pots Company het CO2 Neutral®-label toe. Firma’s die dat label willen bekomen, moeten serieuze klimaatinspanningen leveren. Zo produceert Ecopots zijn bloemenpotten uit 100% gerecycleerde materialen. Tevens becijfert het zijn lokale en wereldwijde impact op het klimaat, verlaagt die en compenseert wat overblijft. Hiervoor ondersteunt Ecopots wereldwijd 3 gecertificeerde projecten, meer bepaald in Kenia, Guatemala en Rwanda.

Hoge containerprijzen wegen ook op petcare en tuinretail Sinds eind vorig jaar zijn de tarieven voor het transport van zeecontainers vanuit Azië (hoofdzakelijk China) naar Europa fors toegenomen. Een jaar terug schommelde de prijs voor een container rond 1.500 à 2.000 dollar. Tegenwoordig vormen tarieven die 4 à 5 maal hoger liggen geen uitzondering meer. De oorsprong van deze problematiek situeert zich bij de coronacrisis. Toen de pandemie uitbrak en veel landen in maart 2020 in lockdown gingen, viel de productie stil. Hierop besloten de containerrederijen om een deel van hun schepen uit de vaart te nemen en minder containers te bestellen. Maar na de zomer zwengelde de economie weer aan in de VS en Europa en werden er massaal weer consumptiegoederen uit China geïmporteerd. Door de verminderde capaciteit schoten de tarieven de hoogte in voor containers die vanuit China vertrokken. Bovendien staan veel containers leeg geparkeerd in Amerikaanse en Europese havens. Het hoge prijsniveau van zeecontainers verstoort dan ook ernstig de aanvoer van volumeproducten uit China en andere Aziatische landen. Veel importeurs stellen hun bestellingen uit in de hoop dat de tarieven voor het transport van zeecontainers terug zullen dalen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de levertijden voor bepaalde producten (behoorlijk) zullen oplopen. Ook in de petcare- en tuinretailbranche is de kans groot dat dit bijvoorbeeld voor diverse non-foodartikelen voor huisdieren en houten tuinmeubelen het geval zal zijn, zo vernam de redactie van Pet & Garden Pro bij diverse leveranciers en fabrikanten. De verwachting is dat de situatie zich in de loop van het jaar weer zal normaliseren.

Inside news

Ferplast neemt Marchioro over

Eind december 2020 nam Ferplast officieel Marchioro Sas over van de Marp Srl-groep. Familiebedrijf Machioro, gevestigd in het Italiaanse Vicenza, is gespecialiseerd in de productie van tuin- en huisdierartikelen. Dankzij deze belangrijke aankoop verwerft Ferplast de apparatuur, machines en matrijzen van Machioro, die van grote waarde zijn. Deze deal zorgt er dan ook voor dat Ferplast zijn aanbod zal uitbreiden met nieuwe ontwerpen en nieuwe oplossingen voor de verzorging van huisdieren. Bovendien wordt de onderneming door de aankoop van deze kwaliteitsmachines en matrijzen één van de grootste fabrikanten van comfortartikelen voor huisdieren in Europa.

JBL wordt voortaan geleid door derde generatie Roland Böhme en zijn dochter Stella Kaltenmeier-Böhme

Toen Joachim Böhme in 1960 JBL, gespecialiseerd in aquaristiek, terrarium en vijver, oprichtte, kon hij alleen maar hopen dat zijn bedrijf in het bezit van de familie zou blijven. Toen in 1991 zijn zoon Roland Böhme de dagelijkse leiding van de firma overnam, was de tweede generatie een feit. Nu, 30 jaar later komt met Stella Kaltenmeier-Böhme de derde generatie aan het roer. Roland Böhme zal zijn dochter wel nog bijstaan als Strategic Managing Director. Stella Kaltenmeier-Böhme voltooide haar master ‘Internationaal bedrijfsmanagement MKB’ en werkte vervolgens gedurende vier jaar in een middelgrote onderneming in Heidelberg. Bij JBL liep ze stage op bijna alle afdelingen. De verdere digitalisering van de onderneming staat alvast bovenaan haar to-dolijstje. Ze is vooral onder de indruk van het lage personeelsverloop bij JBL. Ook haar beide broers zijn aandeelhouders van de firma geworden.

6

United Petfood blijft zijn expansie verderzetten United Petfood, de internationale producent van dierenvoeding, kondigt de overname aan van de Britse dierenvoedingsfabrikant Cambrian Pet Foods. Laatstgenoemde onderneming heeft een leidende positie op de Britse markt voor huisdierenvoeding. Het familiebedrijf beschikt over 3 productievestigingen in Llangadog, Pencader en Longridge. De onderneming is gespecialiseerd in de productie van private label droge dierenvoeding en natte dierenvoeding, zowel in kuipjes als in blik. Deze acquisitie versterkt de positie van United Petfood als fullservice-huismerkproducent van dierenvoeding en geeft klanten toegang tot een compleet assortiment van intern vervaardigde producten.

Vobra Special Petfoods bouwt nieuwe fabriek Het Nederlandse Vobra Special Petfoods, specialist in de ontwikkeling en de productie van kwalitatieve diervoeding, breidt uit met een nieuwe fabriek, naast de bestaande productiefaciliteit in Veghel. Hierdoor wordt de productiecapaciteit met 50% vergroot en biedt het de producent van hoogwaardige hondenen kattenvoeders meer mogelijkheden om te voldoen aan de sterk groeiende, wereldwijde vraag. De officiële opening staat op maandag 4 oktober 2021 gepland. Naar verwachting zal Vobra Special Petfoods in de zomer van 2021 al starten met proefdraaien. “Er komt onder andere een derde productielijn, een extra magazijn en kantoren zodat we onze ondersteuning, service en hoogwaardige kwaliteit kunnen blijven waarborgen”, aldus algemeen directeur Edwin Roelands.

7


ONKRUID?

Pelsis Group meldt acquisitie Edialux France

INABA-Foods pakt uit met Benelux-afdeling

Pelsis Group, de wereldleider op het vlak van technologie voor ongediertebestrijding, nam begin maart 2021 de grootste leverancier van ongediertebestrijding in Frankrijk over als onderdeel van zijn internationale groeistrategie. Het in Mâcon gevestigde Edialux France wordt hierdoor een volledige dochteronderneming van Pelsis Group. Alle werknemers, klanten en leveranciers van Edialux France zijn overgedragen naar de moedermaatschappij. “Pelsis Group is een bedrijf met een duidelijke groeistrategie en het deelt onze ambitie om het merk Edialux verder te doen groeien in Europa en Scandinavië. We zijn enthousiast over de kansen die onze nieuwe relatie creëert voor onze mensen, klanten en leveranciers en kijken ernaar uit om het potentieel van Edialux volledig te ontplooien”, stelt Serge Simon, algemeen directeur van Edialux France.

INABA-Foods kent zijn oorsprong in Japan, waar in 1805 Mr. Yoshizo Inaba zijn allereerste verse tonijn uit de zee oogstte en tegelijk kwalitatief hoogstaand voedsel leverde aan gezinnen in heel Japan. Voortbouwend op dat erfgoed van het oogsten van zeevruchten, introduceerde INABA-Foods in 1958 het merk INABA Ciao. Tegenwoordig is laatstgenoemde uitgegroeid tot het populairste merk van premiumkatten- en hondensnacks in Japan. Bovendien zijn deze producten ondertussen over de hele wereld verkrijgbaar. De meeste verpakkingen van de INABAsnacks zijn ontworpen om met de hand te voeren. De snacks zijn gemaakt met (dolfijnvriendelijk gevangen) wilde tonijn en hoevekip. Bovendien bevatten ze weinig calorieën en worden ze graanvrij en zonder conserveringsmiddelen of kunstmatige kleurstoffen vervaardigd.

“We hebben al een aantal jaren een goede businessrelatie met Edialux France. We delen vergelijkbare zakelijke doelen, waarden en ambities voor de toekomst. Vanwege de voortdurende groeimogelijkheden en de duidelijke voordelen van een samenwerking, besloten we dat dit het juiste moment is om onze activiteiten volledig op één lijn te brengen, waardoor we onze klanten een hoger niveau van productinnovatie, service en ondersteuning kunnen bieden”, meldt Andrew Milner, algemeen directeur van Pelsis Group.

INABA-Foods zet nu ook voet op Europese bodem en doet dat in de Benelux meteen met een sterke tandem. Erica van Bonheemen maakte zich reeds vele jaren verdienstelijk als internationaal sales manager in de petfoodindustrie en neemt ook nu de rol van Country Manager op zich. Zij wordt bijgestaan door Kaatje De Moor, die als Brand Manager instaat voor het neerzetten van INABA in de markt. Voor de distributie van hun producten ging INABA Benelux een samenwerking aan met Finest Petfoods.

PETREBELS

WWW.NAGELSPETPRODUCTS.BE

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden steeds veilig. Lees voor gebruik steeds het etiket en de productinformatie, inclusief de passende waarschuwingszinnen en –symbolen.

Edialux-HPP-advert-92_5x135mm-FEB-MAR.indd 1

THE PERFECT CAT TREE FOR EVERY CAT

13/01/2021 14:48

Surf naar www.petandgardenpro.be Wens je meer nieuws of extra informatie over bovenstaande berichten, dan kan je terecht op onze vernieuwde website, waar we je continu op de hoogte houden over de nieuwste ontwikkelingen in de petcare- en tuinretailbranche.

Preventieve en curatieve oplossingen tegen onkruid

Gebruik plantenbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik aandachtig het etiket en de productinformatie.

9


Producten in de kijker

Nagels Pet Products: Unleash the Rebel Inside ...

Het reinigen van een kattentoilet is geen leuke klus. Daarom ontwikkelde Petrebels met uiterste zorg een kattenbakvulling van topkwaliteit om katten(eigenaars) helemaal happy te maken. Dirty Rebels absorbeert 4 x zijn gewicht en maakt direct stevige klonten. Zo kan men met alle gemak rustig door de kattenbak scheppen om het schoonste resultaat te verkrijgen. Dirty Rebels is een 100% natuurlijk product met sterk absorberende eigenschappen. Deze kattenbakvulling is bovendien supervast klonterend. Ze is geschikt voor 1 of meerdere katten. Dirty Rebels wordt aangeboden in 4 varianten: zonder geur, witte lotus, babypoeder en fresh garden. Nagels Pet Products Tel.: +32 (0)14614301 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be

Gebr. De Boon: Boony XXL-krabpalen Everest en Andes

Het gamma Boony XXL-krabpalen werd uitgebreid met de modellen Everest en Andes, die buitengewoon geschikt zijn voor grote en/of meerdere katten. Everest (182 cm hoog), verkrijgbaar in de kleurstelling crème/zwart, is voorzien van meerdere hangmatten, een speeltouw en een uitkijkplatform met afneembaar kussen. Andes (178 cm) telt 2 hangmatten, een speeltunnel, een krabhuis en een uitkijkplatform en is verkrijgbaar in het lichtgrijs met antraciet sisal. De massieve bodemplaat zorgt samen met 11 cm dikke sisalstammen voor de nodige stabiliteit. Beide referenties zijn zo ontworpen dat oudere of minder mobiele katten de meeste etages zonder veel inspanningen kunnen bereiken. Gebr. De Boon Tel.: +31 (0)183660822 info@deboon.nl www.deboon.nl

Nagels Pet Products: Petrebels Maine Coon 200 Krabmeubel Maine Coon 200 is groot qua afmetingen, maar ook groots in luxeafwerking en design. Met deze zware topper (200 kg) maakt de koper zijn kat(ten) zielsgelukkig, want er is ruimte in overvloed. Elke kat kan er naar hartenlust in klimmen en aan krabben. Voor een schoonheidsslaapje kan de pluizenbol zich terugtrekken in één van de kattenhuisjes en hangmatten of de XL-loungemand. Het meubel is beschikbaar in de kleuren pepper of cream. Afmetingen: 255 cm (l) x 95 cm (b) en 200 cm (b). Dit model omvat 5 knusse kattenhuisjes van 50 x 50 x 30 cm, 4 extra stevige hangmatten van 45 x 45 cm, heel veel plateaus en een XL-loungemand van 115 x 55 cm.

What’s New Flamingo Pet Products: Voederstaander Suvi Deze Suvi-voederstaander voor honden is vervaardigd uit grijze melamine en zorgt voor een comfortabele houding tijdens het eten. De staander wordt geleverd inclusief slow feeder en drinkpot (met een inhoud van respectievelijk 1.100 ml en 1.500 ml) en is in de hoogte verstelbaar (min. 20 en max. 50cm). De eet- en drinkpotten, eveneens gemaakt uit melamine, kunnen vastgezet worden in de staander en zijn vaatwasmachinebestendig. Dankzij de antislipvoetjes blijft de staander steeds op zijn plaats staan.

Laroy Group: Aqua Della ‘Dia de los muertos’-assortiment Deze nieuwe lijn tovert een aquarium om tot een levendig geheel. Deze kleurrijke referenties zijn beschilderd met een speciale verf. Wanneer de zon ondergaat, lichten de ornamenten op in het donker of schitteren ze onder een blauw licht. De decoratie, gemaakt van polyesterhars, is absoluut gifvrij en heeft dus geen invloed op het biologisch evenwicht van het aquarium. Deze lijn is geschikt voor zowel zoet- als zoutwateraquariums.

Pelsis: Herbi-Alarm paden en terrassen Deze totale, niet-selectieve onkruidbestrijder werkt tegen onkruid, grassen en mossen op opritten, paden en terrassen en niet-verharde terreinen. Het product is ontwikkeld op basis van pelargonzuur, een organisch vetzuur dat van nature aanwezig is in bijvoorbeeld Pelargonium. Het membraan van de planten wordt beschadigd bij contact met het product, waardoor de plant uitdroogt. Het product wordt heel snel opgenomen door de plant, zelfs bij de lage temperaturen.

Hobby First: Farm Health Care Liquids Om de gezondheid van de kippen te bevorderen, stelt Hobby First een gamma vloeibare supplementen voor. Ter verkoopondersteuning van deze natuurlijke producten, aangeboden in flesjes van 250 ml, werd een aantrekkelijke cascadedisplay ontwikkeld. Farm Egg Control, rijk aan tarwekiemen en lijnzaadolie, verzekert een lange legperiode. Farm Aqua Control biedt een preventieve bescherming tegen bacteriologisch vervuild drinkwater. Dankzij Farm Intestinal Control wordt een goede immuniteit en een evenwichtige darmgezondheid gegarandeerd. Farm Lice Control beschermt preventief tegen externe parasieten. Voor een goede rui en een gezond vederkleed werd Farm Fit Control gelanceerd. Ook nieuw is de Farm Pikblok, die natuurlijk pikgedrag stimuleert.

Nagels Pet Products Tel.: +32 (0)14614301 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be

10

11


Eheim: LOOPpro 6000 + 8000

Ferplast: Nieuwe rollijn Flippy One

De LOOPpro-vijverfilter is het enige model uit de ‘middenklasse’ met een voorfilter, die grove vuildeeltjes vasthoudt voordat het water in de andere afzonderlijke filterkamers stroomt. Dankzij de terugspoelfunctie kunnen opgehoopte grove resten worden verwijderd, wat de effectiviteit van de filter bevordert en de levensduur van de biologische filtermedia verlengt. Het ingebouwde UVC-apparaat doodt ziektekiemen en algensporen, wat resulteert in kristalhelder en gezond vijverwater. De extreem onderhoudsarme LOOPpro is beschikbaar 2 modellen, namelijk 6000 en 8000.

De Flippy One zal de bestaande ranges rollijnen van Ferplast vervangen, met uitzondering van de Ferplast Amigo. Flippy One is een betrouwbare en compacte rollijn die zowel in koord als tape wordt geleverd. Deze nieuwkomer is verkrijgbaar in de maten mini, small, medium en large en in de kleuren rood, zwart, blauw en zacht rose. De verpakking bestaat uit gerecycled karton en biedt de consument de gelegenheid om de Flippy One uit te proberen.

Nieuw assortiment Het nieuwe ‘Dia de los muertos’ assortiment van Aqua Della zal uw aquarium omtoveren tot een kleurrijk geheel. Als de zon ondergaat, lichten de ornamenten op in het donker of schitteren ze onder een blauw licht!

under

Daytime

light

Compo: Barrière Insect Green Al jaren is Barrière Insect een uitstekend middel voor de bestrijding van insecten in en rondom het huis. Voor 2021 stelt Compo 2 nieuwe producten voor onder de naam Barrière Insect Green. Het betreft eenvoudige, doeltreffende oplossingen om insecten op een andere manier te bestrijden. De Fruitvliegenval met moderne uitstraling maakt gebruik van een aantrekkelijke geur om fruit-, azijn- en groentevliegjes in de woning te vangen. De val blijft 4 tot 6 weken actief. Daarnaast is de Fly Trap ideaal voor het vangen van vliegen in de tuin. Deze val vangt en verteert tot 20.000 vliegen.

Evergreen Garden Care: Roundup® Enclean Roundup® blijft het meest verkochte merk voor onkruidbestrijding. Dit seizoen gaat Roundup® nog een stap verder met een uitbreiding van het assortiment en lanceert het Enclean, een groene aanslagreiniger. Roundup® Enclean verwijdert snel en gemakkelijk groene aanslag en algen van vloeren, daken, muren, bestrating, tegels en ook van de meeste tuinmeubelen en terrassen. De actieve stof is ook hier pelargonzuur, bekend van de andere categorieën. Roundup® Enclean PAE in sprayvorm (1L) is eenvoudig en bijzonder handig in gebruik. ROUNDUP® is een geregistreerd handelsmerk en wordt onder licentie gebruikt.

Aqua Della is een merk van www.aquadella.eu

-

Door de sterke groei die ons bedrijf de laatste jaren heeft meegemaakt, zijn wij op zoek naar een:

(fulltime) voor België, Luxemburg en Noord-Frankrijk

JBL: ProClean Aqua In Out Complete

Deze vormen een diervriendelijk alternatief voor conventionele mineraalstenen en zijn volledig afgestemd op de beginselen van het dierenwelzijn. De natuurlijke klei bevordert op natuurlijke wijze de belangrijke tandafslijting bij knaagdieren en voorziet hamsters en dergelijke bovendien van belangrijke mineralen. De kleistenen zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 100 g, die worden aangeboden in de volgende varianten: goudsbloem/ rozenbloesems, wortel en peterselie.

Voer, plantenresten en stofwisselingsproducten belasten het aquariumwater. Een regelmatige verversing van het aquariumwater is dan ook noodzakelijk. Om deze klus te vereenvoudigen, pakt JBL nu uit met deze complete, praktische waterverversingsset voor aquaria. Deze set omvat een bodemreiniger en een aanzuigpomp om aan de waterkraan aan te sluiten. Deze nieuwigheid blinkt uit door zijn gebruiksgemak en voorkomt zo het gezeul met emmers en dergelijke.

www.laroygroup.com

Groothandel Smulders BV is al ruim 48 jaar gespecialiseerd op het gebied van aquarium- , vijver- en terrariumproducten. Wij vertegenwoordigen verschillende A-merken uit onze branche (exclusief) voor de Benelux, zoals bijvoorbeeld HS aqua, Aquatlantis, Eheim, Juwel Aquarium, Aquarium Systems en nog vele anderen! Ons assortiment bestaat uit ca. 6500 producten uit voorraad leverbaar voor de aquarium- en vijverspeciaalzaken, dierenwinkels en tuincentra.

Vertegenwoordiger Trixie: kleistenen voor knaagdieren

in the dark

Profielschets • Kennis van aquaristiek, vijver en terraristiek • Beheersing Nederlandse en Franse Taal • Positieve en creatieve instelling • Ervaring in de buitendienst is een pré • Géén “8 tot 5“ mentaliteit • Stressbestendig en goede communicatieve eigenschappen

We r k z a a m h e d e n • Bestaande klanten beheren en uitbreiden • Aquisitie van nieuwe klanten • Present op beurzen en indien nodig incl. overnachting(en) • Training geven aan klanten • Orderverwerking W ij b i e d e n • Werken in een enthousiaste, informele internationale organisatie • Aantrekkelijk vast salaris • Auto van de zaak • Laptop/tablet van de zaak • Begeleiding en coaching • Als vertegenwoordiger krijg je vrijheid en verantwoordelijkheid om te ondernemen. Wil je solliciteren op deze functie? Mail hem dan vandaag nog naar sollicitatie@smulders.nl

Burg. Visschersstr. 130, 6235 EM Ulestraten, The Netherlands, +31-43-3642387, info@smulders.nl, www.smulderswholesale.nl

12


Zolux: Kattenspeeltjes Kali

The Pots Company: Ecopots Oslo

Enerzijds zijn er de leuke hengels die de katten steeds in beweging houden. Elk model bestaat uit een bamboesteel van 40 cm en een figuurtje met etnische motieven uit polyester. Bij de hengels onderscheiden we 4 verschillende figuren (een muis, een bal, een konijn en een vis) die in grijs of blauw beschikbaar zijn. De figuurtjes zijn ook los verkrijgbaar en bevatten dan catnip.

De licht eigenwijze ‘Oslo’-pot met zijn typerende afgeronde bodem eist zijn plek in eender welke setting. Dit tijdloos, karaktervol model met slim design komt in 6 verschillende kleuren en 4 formaten. Dankzij het waterreservoir in de Ecopots hoeft de consument zich geen zorgen te maken dat de plant te veel of te weinig water krijgt. Overtollig water wordt door de aarde losgelaten en loopt naar de bodem. Wanneer de plant ‘dorst krijgt’, zal ze zichzelf voorzien van water uit het reservoir. Voor buitengebruik moet de rubberen plug op de bodem van de pot worden verwijderd.

Dingonatura: Functionele snacks Moments

Laroy Group: duvoplus chew!-snacks

Deze Spaanse onderneming breidde zijn snackgamma Moments uit met enkele functionele referenties. In de eerste plaats is er Derma, dat zink en biotione bevat voor een goede vachtverzorging. Articular versterkt dan weer de gewrichten dankzij de aanwezigheid van L-carnitine, zink en vitamine E en C. Fit Plus is rijk aan natuurlijke antioxidanten en zorgt voor de nodige energie en vitaliteit. Tot slot zijn er nog de Dental-snacks, beschikbaar in 2 verschillende formaten. De hoge algenconcentratie bevordert de tandhygiëne en leidt tot een frisse adem.

14

Deze snacks combineren runderhuid met een smakelijke vleesstick, die zorgvuldig door elkaar zijn gedraaid. Bovendien bevatten deze lekkernijen een laag vetgehalte en geen toegevoegde suikers. Dankzij de hardere runderhuid geniet de hond van lang kauwplezier. Deze innovatie is erg geschikt als extraatje tegen de verveling voor elke hond.


Ecopots biedt meerwaarde voor de consument én de winkelier

Architecturaal karakter In de eerste plaats springen de bloempotten en plantenbakken van Ecopots in het oog door hun minimalistische vormgeving, gebaseerd op de Scandinavische designfilosofie. Dit maakt dat alle potten en bakken stevig, vorstbestendig en tijdloos zijn, zodat de eindgebruiker er vandaag, morgen en zelfs over tien jaar nog van houdt en nog gebruik kan van maken. “Onze producten worden met de hand afgewerkt, wat uniek is bij voor kunststof plantenbakken en bloempotten. Hierdoor krijgen ze een natuurlijke, matte uitstraling en zijn ze qua look & feel nauwelijks te onderscheiden van natuursteen, zonder dat ze inboeten op de troeven van kunststof referenties. Zo zijn ze ondanks hun lichte gewicht toch schok- en breukvast en uv-bestendig. Dit maakt dat de potten en bakken zowel binnens- als buitenshuis kunnen worden gebruikt. Alle referenties worden ook in slechts zes kleuren aangeboden. Dit maakt de keuze voor de consument eenvoudiger”, stelt Emmanuel Devriendt, oprichter en CEO van The Pots Company. Esthetiek gecombineerd met functionaliteit Vormgeving en functie lopen naadloos in elkaar over bij Ecopots. “Onze producten moeten niet alleen stijlvol zijn, ze moeten tevens relevant zijn. Bij de ontwikkeling van elke referentie plaatsen we de behoeftes van de consument en de verzorging van de plant centraal. Dit doen we bij Ecopots op een doordachte manier: de functionaliteiten van onze referenties, zoals de wielen, de isolatie of het geïntegreerde waterreservoir, zitten steeds verborgen, zodat het esthetisch karakter niet belemmerd wordt”, aldus Emmanuel Devriendt. Durability by design Bij het Belgische Ecopots is duurzaamheid zoveel meer dan alleen het verantwoord gebruik van grondstoffen. Het merk gelooft in de ontwikkeling van bloempotten en plantenbakken die duurzaam zijn zowel qua materiaalgebruik als stijl. Elk exemplaar is vervaardigd uit een hoog percentage gerecycleerde materialen, (80 % hergebruikte kunststoffen en 20 % gerecycleerde natuurlijke mineralen). “Ecopots mag zich binnen het bloempottensegment met trots een pionier noemen op het vlak van duurzaamheid.

Wij waren ruim 10 jaar geleden al bezig met het gebruik van gerecycleerd materiaal, toen dit nog geen ‘hot topic’ was zoals nu het geval is. We sleutelden 3 jaar aan de juiste samenstelling, vooraleer het voldeed aan de normen die we vooropstellen. Tevens zijn we het eerste merk van bloempotten en plantenbakken, dat zowel het CO2 Neutraal Product- als het CO2 Neutraal Bedrijf-certificaat van Vinçotte behaalde. Dit label, dat serieuze klimaatinspanningen vraagt, garandeert onze berekening, vermindering en compensatie van onze lokale en wereldwijde impact”, onderstreept Emmanuel Devriendt. Langdurig partnership met de verkooppunten Op 1 november 2020 nam The Pots Company de commercialisatie en de marketing van Ecopots terug over van de firma Bucomat, die verder onder de noemer Distri Garden de distributie/logistiek als specialisatie op zich zal nemen. “Ecopots is ondertussen in ruim 50 landen wereldwijd verkrijgbaar. We profileren ons echt als een partner voor de gespecialiseerde vakhandel en focussen ons op een duurzame relatie met het verkooppunt. We trachten de winkelier echt te ontzorgen. Zo ontwikkelden we een mooi shop-in-shopconcept dat ons verhaal en onze producten mooi weergeeft. Bovendien vereenvoudigt het de keuze van de eindgebruiker. Daarnaast investeerden we fors in onze supplychain, zodat we het verkooppunt steeds een goede levergraad kunnen verzekeren. We beschikken over een B2B-portaal waar de winkelier snel en eenvoudig de referenties kan bestellen die hij niet in huis heeft. We reiken ook qua marketing zowel on- als offline voldoende ondersteuning aan. Voorts vinden we het essentieel om het verkooppunt steeds een correcte marge aan te bieden. Met Ecopots opteren we wel voor een selectief netwerk van verkooppunten. Het is essentieel dat de winkel gelooft in ons concept en een kwalitatieve service-na-verkoop waarborgt, zodat de consument bij een eventueel probleem snel een oplossing wordt aangereikt”, besluit Emmanuel Devriendt.

Publireportage

Ecopots is een merk van de Belgische onderneming The Pots Company, dat bloempotten en plantenbakken ontwerpt en vervaardigd. Het bedrijf wil via zijn producten een meerwaarde creëren voor ‘people, planet and profit’. De Ecopotsreferenties onderscheiden zich door hun unieke mix van onderscheidende kenmerken: het tijdloze design, de innovatieve en slimme oplossingen, de duurzame samenstelling uit gerecycleerde materialen en het betaalbare prijsniveau. The Pots Company streeft echt naar meerwaardecreatie en doet dat eveneens in de relatie met zijn verkooppunten: ook op dat vlak streeft het merk naarduurzaamheid en profileert het zich als een echte langetermijnpartner.

The Pots Company Evolis Business Park 100 8500 Kortrijk support@ecopots.eu www.ecopots.eu

15


De waarheid over de verschillende zwemvijversystemen Natuurlijke zwemvijvers, bio-zwembaden, hybridebaden,… de laatste jaren is er wellicht wat onduidelijkheid ontstaan. Guido Lurquin MSc en ir. Stijn Wulleman van Distri Pond vatten de voornaamste systemen samen en plaatsen ze in een logische volgorde: van de 100% natuurlijke zwemvijver tot het fysicochemisch gereinigd bad. Natuurlijke zwemvijvers Bij natuurlijke zwemvijvers voegt men niets toe aan het water. De filtering gebeurt met grote moerasbedden gevuld met waterplanten.

Publireportage

Downflow Het oudste gebruikte systeem bij zwemvijvers is dat met het downflow-principe. Hier wordt het water van boven naar beneden biologisch gezuiverd door de planten en een laag met substraat. Alle vervuiling blijft in het systeem en wordt er verwerkt door de natuur. Upflow Het moerasbed met upflow-principe wordt gebruikt wanneer men meer vervuiling uit de omgeving verwacht (van bijvoorbeeld grote bomen, wegen of industrie) en wanneer men verstopping van het moerasbed wil vermijden. Het belangrijkste verschil is dat het water in tegenovergestelde richting beweegt. Een deel van de vervuiling wordt eerst verwijderd uit het systeem met behulp van een boogzeef of een andere mechanische voorfilter. De natuur doet de rest. Meerkamerfilter Bij de combinatie meerkamer met moerasbed beweegt het water zijdelings of verticaal door het filterbed met planten. Het water stroomt via skimmers de zwemzone uit. Het loopt door een meerkamerfilter. De filterkamers ervan bevatten verschillende filtermedia, van grof naar fijn. Een pomp stuurt het voorgefilterde water vervolgens door de moerasfilterzone met planten. Biologische zwemvijvers Bij biologische zwemvijvers bespoedigt men de mechanische en biologische processen zodat men met kleinere volumes efficiënt kan filteren. De filterfunctie wordt verbeterd met gedoseerde toevoegingen van mineralen en bacteriën. Gedeeltelijke automatisatie is mogelijk. De combinatie van trommelfilter met bewegend bed en uv-filter geeft ons een efficiënte mechanisch-bacteriologische filter. Ook heel kleine vaste vuildeeltjes worden dadelijk uit het water gevangen. Er is hier geen moerasbedzone. Het systeem is compact, maar van een hogere prijsklasse.

Opvolging kan eenvoudig door gebruik van de Spintouch wateranalyse van Aquatic Science. Fysicochemische filtering Bij fysicochemisch gefilterde zwemvijvers gaat men wat minder filteren natuurlijk. Er gebeurt desinfectie door hydrolyse van water. De fysicochemisch gestuurde zwemvijver met plantenzone. Er gebeurt hier desinfectie door hydrolyse van water en met uv-stralen. Er is koperionisatie, gecombineerd met pH-sturing. In correct functionerende systemen zijn de concentraties zo laag dat dit geen gezondheidsprobleem voor de baders kan vormen. Een moerasbed met planten zorgt voor het verbruik van reststoffen en een natuurlijk uitzicht. Het moeras kan hier kleiner zijn dan gebruikelijk. Er wordt bewust GEEN zout toegevoegd aan dit systeem. We zitten hier in een hogere prijsklasse. De opstelling van de techniek gebeurt in een tuinhuis of dergelijke. Toevoeging van zout Een fysicochemisch gestuurd bad met toevoeging van zout gaat een stap verder… Het betekent bewust kiezen voor ontsmetting. Dit type bad is niet geschikt voor vissen of planten. Er is geen moeraszone en geen plantenfilter. Er wordt WEL zout toegevoegd aan het water. Er is dus ook low conductivity zoutelektrolyse met vorming van chloor. Dus gaat het hier niet meer om een zwemvijver, maar wel om een zwembad. Veel ‘hybridebaden’ vallen onder deze categorie. Deze zijn niet te gebruiken in combinatie met EPDM- of TPO-waterdichtingen, want die worden aangetast. Verder is het ook oppassen geblazen met het gebruik van inox 304. Hier is inox 316 aanbevolen. Biofilm Bij zwemvijvers is de aanwezigheid van een biofilm niet uit te sluiten. Bij Distri Pond zijn we van mening dat de aanwezigheid van een biofilm absoluut noodzakelijk is voor het goed functioneren. Verwarmen? Bijverwarming is mogelijk bij alle systemen, maar het is aanbevolen niet te overdrijven. Een vloeibare onzichtbare afdekking met HeatCover zorgt voor minder verdamping en minder warmteverlies, terwijl het mooie uitzicht van de vijver behouden blijft.

PROFESSIONELE OPLOSSINGEN VOOR HELDER VIJVEREN

Met onze expertise en producten kunt u elk project aan! Totaalaanbod van sterke vijvermerken Degelijk onderbouwd advies

DISTRI POND Nikelaan 33 2430 Vorst-laakdal 013/61.88.70 info@distripond.com www.distripond.com

Werfassistentie & plaatsingsdienst voor waterdichting op maat Vulkaniseren van EPDM ter plaatse of op voorhand (3-D folie)

Voor heldere vijverinfo: 16

www.distripond.com

Filteropstellingen voor biologisch helder water Ecologische oplossingen voor aanleg en onderhoud van vijvers, vijververlichting, vijverboorden,...


Voer uw hond kerngezond

NIEU

W

Onli voor m ne suppor t aatw in uw erkadvies winke l www. energ ique.n l

Versvleesvoeding kent groeiende verkoop De laatste jaren kent de verkoop van diepvriesvoeding voor honden een duidelijke stijging in ons land. Jaarlijkse groeicijfers van 10% en meer zijn volgens bepaalde fabrikanten en leveranciers van deze producten de standaard geworden. De toenemende populariteit heeft dan ook gezorgd voor een forse expansie van het aanbod. Dat versvleesvoeding goed scoort hoeft op zich niet te verwonderen. In de eerste plaats zijn de meeste viervoeters er dol op. Bovendien keert men zo terug naar het oorspronkelijke voedingspatroon van een hond en een omvangrijke groep consumenten hecht belang aan die ‘back to nature’-tendens. Daarnaast heeft dit type voeding een hoge verteerbaarheid (wat resulteert in minder ontlasting), draagt ze bij aan de algemene gezondheid van het dier en beschikt ze over een lange houdbaarheid. In tegenstelling tot brok- of blikvoeding is versvleesvoeding een rauw product, waardoor de kans bestaat dat er bepaalde bacteriën aanwezig zijn in de voeding. Het is dus cruciaal dat het baasje hygiënisch te werk gaat bij het voederen van vers vlees aan zijn geliefd huisdier. Toch zorgt dit gegeven voor scepsis en veel vragen bij sommige hondeneigenaars. Correct en onderbouwd adviseren en informeren is voor een dierenspeciaalzaak dan ook primordiaal bij de verkoop van diepvriesvoeding. Sterke ontwikkeling categorie Dankzij de humanisering van huisdieren zijn hondenbaasjes bewuster gaan nadenken over welke voeding ze hun viervoeter voorschotelen. Een steeds groter aantal eigenaars kiest er dan ook voor om terug te keren naar wat volgens hen het oorspronkelijke eetgedrag van de hond is - die afstamt van de wolf - en schotelt hun dier een zo natuurlijk mogelijk dieet voor, dat niet verhit is en weinig of geen artificiële geur-, kleur- of smaakstoffen bevat. Volgens verscheidene leveranciers behoort diepvriesvoeding tot de snelst groeiende categorieën binnen petfood. Die toenemende vraag leidde tot een forse expansie van het aangeboden gamma. Op zich is dit goed nieuws omdat er nu veel meer mogelijkheden zijn om een hond variatie qua versvleesvoeding aan te bieden. Maar al die verschillende soorten, grammages, smaken en verpakkingsvormen zorgen ervoor dat de consument door de bomen het bos niet meer ziet. In hoofdzaak kunnen we stellen dat bij rauw vlees twee verschillende methodes van voederen worden gehanteerd: het kan zowel als aanvullende of als volledige hondenvoeding worden gegeven. Aanvullende versus volledige diepvriesvoeding De enkelvoudige diepvriesvoeding is alleen toereikend als dagelijkse, volwaardige maaltijd wanneer die in combinatie met

Verkrijgbaar in 750 g, 3 kg en 12 kg

Verantwoord vers vlees voor uw hond. Daar staat Energique voor. Onze moderne productielocatie in Gorredijk voldoet aan de strenge voedselveiligheidsnormen.

een ander, compleet voer (dus aanvullend) wordt geserveerd. Pas dan krijgt de hond zijn noodzakelijke portie voedingstoffen binnen. Een groot deel van die aanvullende voeding wordt volgens de BARF-methode aangeboden. BARF staat hierbij voor ‘Biologicacally Appropriate Raw Food’ of de meer gangbare betekenis ‘Bones And Raw Food’. Een dergelijke voeding bestaat uit spiervlees, organen en botten, vaak aangevuld met groenten, fruit, oliën en kruiden. Vaak gaat de hondeneigenaar de maaltijd zelf samenstellen, maar dit vraagt de nodige ervaring en nutritionele knowhow, zo niet bestaat de kans dat er op korte of lange termijn gezondheidsproblemen ontstaan. Om ervoor te zorgen dat de hond de juiste voedingstoffen in een correcte hoeveelheid en verhouding binnenkrijgt, is het volgens sommige leveranciers aangewezen dat de eigenaar een maaltijdplan opstelt in overleg met een veterinair voedingsdeskundige. Complete diepvriesvoeding houdt in dat de maaltijd alle voedingstoffen bevat die een hond dagelijks nodig heeft en dit in de juiste verhoudingen en hoeveelheden. Dergelijke producten moeten dan ook voldoen aan de richtlijnen, vastgelegd door het National Research Counsil (NRC) of FEDIAF. Concreet betekent dit dat de fabrikanten naast botten, organen en spiervlees ook fruit, groenten, oliën, vitamines en mineralen gebruiken bij de samenstelling van deze volledige maaltijden. Diverse troeven spreken consument aan In de eerste plaats heeft versvleesvoeding een sterke acceptatiegraad. Zelfs kieskeurige honden zijn er vaak erg verlekkerd op. Verder beschikken deze producten over een hoge verteerbaarheid, wat leidt tot minder ontlasting in vergelijking met andere soorten hondenvoeding. Versvleesvoeding stimuleert ook de werking van de darmfunctie en een verbeterde weerstand. Volgens sommige spelers komt de consumptie van vers vlees ook de tandhygiëne bij honden ten goede: zij stellen dat diepvriesvoeding de kans op tandplak sterk reduceert, aangezien het weinig zetmeel bevat. Anderen nuanceren dit dan weer en geven aan dat bepaalde studies aantonen dat honden wel goed overweg met zetmeel kunnen. Zij merken op dat de vorming van tandplank voornamelijk erfelijk bepaald is. Nog

19


om de kwaliteit persoonlijk te kunnen waarborgen”, schetst Hanneke Stubbe van Raw4Dogs.

© Freshfrozen for pets

een pluspunt is de lange houdbaarheid van deze artikelen: ze worden immers diepgevroren aangeboden en kunnen soms tot 1 jaar na de productie worden geconsumeerd. Last but not least heeft versvleesvoeding een positief effect op de huid en de vacht van honden. Hygiëne en kwaliteit zijn cruciaal In dag- en weekbladen en op tal van internetfora vloeide al heel wat inkt over het gevaar van bacteriën in versvleesvoeding. Niet alle artikels hieromtrent bevatten correcte informatie, waardoor er soms misverstanden ontstaan. Vers vlees kan nu éénmaal bacteriën of pathogenen bevatten, maar dat hoeft niet per se risico’s in te houden. Bij veel producten voor humane consumptie zoals rauwe kipfilet, carpaccio, filet americain en noem maar op, is dit eveneens het geval. Sommige bacteriën worden trouwens al in de muil of de maag van de hond geëlimineerd. Dit neemt niet weg dat het primordiaal is dat er in de ganse productie- en distributieketen – van bij de fabrikant tot aan de consument – zo hygiënisch als mogelijk met versvleesvoeding wordt omgegaan. De diverse producenten hanteren alvast allerlei hygiëne- en kwaliteitsprotocollen om eventuele gevaren uit te sluiten. Als dierenspeciaalzaak is het dan ook een must om het hygiëneaspect grondig te belichten en de klant voldoende te adviseren op dat vlak. Wijs op het belang van onder andere een goede bewaring en ontdooiing, het grondig wassen met zeep van handen en het gebruikte materiaal, het afschermen van het voedsel zodat het ‘niet ten prooi valt’ van vliegen en zonnestralen, het wegnemen van het resterende voedsel nadat het dier at en dergelijke. Daarnaast speelt de kwaliteit van versvleesvoeding een elementaire rol. Wij peilden alvast naar de factoren die de hoogwaardigheid van diepvriesvoeding bepalen. “De kwaliteit van de gekozen grondstoffen is doorslaggevend. Tevens komt het erop aan om die samen met het productieproces en de eindkwaliteit van het product continu te monitoren. We voeren daarom ook regelmatig analyses uit. Tevens hechten we veel belang aan de juiste etikettering, het volgen van de FEDIAFrichtlijnen, de kwaliteit van de vitaminen- en mineralenpremix en een gegarandeerde vaste samenstelling. Daarnaast hebben een eigen nutritioniste in dienst en een receptuurprogramma

“Het is essentieel dat de koude keten zeker niet onderbroken wordt. Daarom kopen we bij Degomeat onze grondstoffen steeds in slachthuizen, waarvan we weten dat ze aan onze normen voldoen. We volgen dit erg secuur op en streven ernaar om de kwaliteit van de ingrediënten te blijven optimaliseren. We werken bij voorkeur ook met grondstoffen die niet bewerkt of reeds gemengd zijn. Op die manier kunnen we de temperatuur en versheid beter controleren. Verder is het aangewezen om een hond voldoende variatie te bieden, zodat die voldoende verschillende eiwitbronnen binnenkrijgt”, luidt het bij Frankie De Gols van Degomeat. “Wat voornamelijk bepalend is voor de kwaliteit van versvleesvoedingen is allereerst het gebruik van hoogwaardige ingrediënten in de voedingen. Hiermee bedoelen we niet alleen de kwaliteit van de producten zelf (afkomst van ingrediënten, hun duurzaamheid, keurmerken enz.), maar tevens of deze ingrediënten de juiste essentiële voedingsstoffen voor honden bevatten. Zo gebruikt Farm Food bijvoorbeeld geen karkassen van slachtkuikens van 5 à 6 weken oud, omdat die veel natuurlijke groeihormonen bevatten, wat nadelig voor de algemene gezondheid van honden kan zijn. Daarnaast besteden we veel aandacht aan het productieproces (productiesysteem, duurzaamheid, hygiëne, kwaliteitscontroles op mogelijke pathogenen, zware metalen of toxines, invriesmethodes, inpakmethodes, enz.). Dit alles maakt dat de kwaliteit van verschillende versvleesvoedingen op de markt kan verschillen”, legt Benthe de Kinkelder van Farm Food uit”. “De toegepaste vleessoorten determineren de kwaliteit van diepvriesvoeding. Kwalitatief vlees is natuurlijk aanzienlijk duurder dan rest- en afvalvlees, maar bevat hoogwaardige eiwitten, die een grote verscheidenheid aan essentiële aminozuren herbergen. De aanwezigheid van laatstgenoemde stoffen bepaalt de kwaliteit van een eiwit. Eiwitten met een hoog gehalte essentiële aminozuren beschikken over een sterke biologische waarde en garanderen een betere kwaliteit”, verduidelijkt Huub van de Lang van Bandit Diervoeding. “De ingrediënten, de samenstelling en de productie zijn bepalend voor de kwaliteit van diepvriesvoeding. Zo bepalen de grondstoffen de voedingswaarde en de verteerbaarheid van het product. Daarnaast is het belangrijk dat een volledige voeding voldoende voedingstoffen in de juiste hoeveelheden bevat, zodat een hond elke dag in een optimale gezondheid kan opgroeien. Tot slot vormt het productieproces een cruciale factor. Aangezien er met vers vlees en orgaaningrediënten wordt gewerkt die niet verhit worden, besteden we uitgebreid aandacht aan hygiëne. Onze producten worden in een koude omgeving bereid, direct ingevroren en op de juiste temperatuur bewaard”, beklemtoont Marlou Mulders van Prins Petfoods. “Bij Freshfrozen for Pets geven we onze klanten mee dat er 5 paramaters zijn aan de hand waarmee je verschillende voedingen kan evalueren. In de eerste plaats dient men na te gaan indien een voeding aanvullend dan wel compleet is. Een andere bepalende factor is de calciumbron. Gezuiverde kalk heeft een gegarandeerde opname als voordeel, maar wordt door bepaalde hondeneigenaars als onnatuurlijk ervaren. Bij bot bestaat de kans op inadequate kalkinname en slokdarm- en maagperforaties, zeker bij pups. Uiteraard is de samenstelling van de voeding bepalend. Het is dan ook belangrijk dat de

20

consument de grondstoffen op de verpakking goed checkt. Enkel snijvlees mag de naam vlees dragen en lam-rijstvoedingen zijn niet verondersteld kip te bevatten. Voorts moet de hondeneigenaar nagaan of de gewenste referentie aangepast is aan de leeftijd van zijn huisdier. Puppy’s hebben immers andere behoeften dan volwassen honden. Tot slot bepaalt de producent mee de hoogwaardigheid van versvleesvoeding. Bedrijven met een FCA-keurmerk garanderen bijvoorbeeld een verhoogde kwaliteit van de voeding die er wordt geproduceerd”, stelt Pierre Kemseke van Freshfrozen for Pets. “Er zijn verschillende elementen die de kwaliteit van een diepvriesvoeding aantonen, zoals de vermelde samenstelling op de verpakking, de verhouding van de nutriënten (bijvoorbeeld eiwitten en vetten), de versheid van de verwerkte grondstoffen en de onafhankelijke kwaliteitscertificering van de producent, die de herkomst en de hoogwaardigheid van de grondstoffen garandeert. Kwalitatief hoogstaande grondstoffen zijn namelijk niet goedkoop”, licht Esmae Minne van Energique toe. Meerwaarde voor de dierenspeciaalzaak Voor dierenspeciaalzaken is het om meerdere redenen erg interessant om verse vleesvoeding aan te bieden, ook al is de nodige ruimte vereist zodat er diepvrieskasten of -kisten geplaatst kunnen worden om de producten in te bewaren. In de eerste plaats verbreedt u uw doelgroep: zo trekt u naast de klanten die de traditionele hondenbrokken of het natvoer aanschaffen een ander publiek aan. Bovendien ligt de bezoekfrequentie van klanten die diepvriesvoeding aanschaffen hoger dan bij uw doorsnee cliënteel. Bij veel huishoudens is de diepvriesruimte beperkt, waardoor er slechts een gelimiteerde hoeveelheid producten kan worden bewaard. Een regelmatig bezoek van uw zaak dringt zich dan ook op. Tot slot zijn er nauwelijks onlinespelers die verse vleesmaaltijden aanbieden omdat de leveringen logistiek gezien niet evident zijn en het qua prijsniveau niet evident is om te concurreren met de fysieke verkooppunten. Er is trouwens niet enkel diepvriesvoeding voor honden op de markt, maar ook voor katten en fretten. Assortiment op maat van uw klant Bij de samenstelling van het assortiment versvleesvoeding zijn er enkele aandachtspunten die u als dierenspeciaalzaak in acht moet nemen. In de eerste plaats is het aangewezen om een breed aanbod aan te reiken. Het gros van het cliënteel is normaliter op zoek naar gebruiksgemak, wat maakt dat de nadruk vaak op complete diepvriesvoeding zal liggen, want die hoeft men immers niet zelf samen te stellen. Maar presenteer zeker voldoende referenties voor mensen die zelf de versvleesmaaltijden van hun viervoeter willen samenstellen. Wijs hen er wel op dat dit best gebeurt in overleg met een veterinair voedingsdeskundige, zodat alles wetenschappelijk onderbouwd wordt. Een duidelijke visuele scheiding in de winkelpresentatie tussen de segmenten complete en aanvullende diepvriesvoeding is trouwens zeker aangewezen. Zo vermijdt u dat klanten hun huisdier onbewust niet-complete referenties als enig voer aanbieden. “Bij Energique zetten we in op complete versvleesvoedingen, maar er zijn ook producenten die een scala enkelvoudige producten op de markt brengen. Veel consumenten zijn zich niet altijd bewust van die tweeledigheid in het aanbod. Hierdoor bestaat het gevaar dat ze die aanvullende referenties als enige voeding aan hun hond geven, waardoor er na verloop van tijd eventuele gezondheidsproblemen kunnen ontstaan omdat bepaalde voedingsstoffen onvoldoende aangevuld worden. Die onwetendheid komt er onder meer omdat dit gegeven zich niet voordoet bij droog- en natvoer. Het is aan de dierenspeciaalzaak om de klant adequaat te wijzen op het verschil tussen beide segmenten. Een productnaam geeft immers niet altijd uitsluitsel of de referentie in kwestie enkelvoudig is samengesteld of niet. Wij beschouwen aanvullende voedingen eerder als een tussendoortje of als afwisseling op een compleet dieet”, benadrukt Esmae Minne (Energique).

21


© Bandit Diervoeding

Vergeet zeker niet in te spelen op de specifieke noden van uw klanten. Komen er in uw zaak vooral eigenaars van bijvoorbeeld kleine hondenrassen over de vloer, dan moeten kleinere of doseerbare verpakkingen uiteraard een overwicht hebben in uw schap. Een goede balans in uw assortiment tussen producten met meerdere eitwitbronnen en mono-proteïne referenties is eveneens aangeraden. Op die manier dekt u ook de noden van honden met bepaalde allergieën.

Maak met advies het verschil Hondeneigenaars hebben vaak heel wat vragen over dit type hondenvoeding. Een dierenspeciaalzaak is het dan ook aan zichzelf verplicht om adequate kennis in huis te hebben, zodat ze de consument grondig kunnen informeren en adviseren.

“Bij een switch van voedingssoort kunnen de eigenaars tijdens een drietal dagen best wat kokend water over de rauwe voeding gieten. Deze aanpak doodt een deel van de bacteriën in het vlees, waardoor het dier langzaam kan wennen aan de rauwe voeding. Het is wel fundamenteel om de hoeveelheid heet water stelselmatig tot nul te herleiden. Kokend water kan immers nefast zijn voor de stabiliteit van de voedingsstoffen, vandaar dat afbouwen belangrijk is. Vergeet ook niet om de consument erop te wijzen dat ze bij vers vlees een andere hoeveelheid moeten hanteren dan bij brokvoeding. In het algemeen wordt gewerkt met een dubbele portie vers vlees ten opzichte van hondenbrokken, maar dit is uiteraard een richtlijn en kan verschillen per product en per hond”, stipt Annelie de Jonge van Farm Food aan. “Honden laat je best langzaam aan rauwe voeding wennen als ze daar niet vertrouwd mee zijn. Elke dag een beetje meer toevoegen aan de oude voeding helpt niet alleen om de hond aan de smaak te laten wennen, maar voorkomt ook maagen darmproblemen door een te snelle overgang. Wanneer honden éénmaal rauwe voeding geproefd hebben, hoeven ze doorgaans de volgende keer niet meer overtuigd te worden”, weet Hanneke Stubbe (Raw4Dogs).

“Bij deze productcategorie is knowhow essentieel. Veel leveranciers voorzien opleidingen voor het winkelpersoneel, maar het is zeker een pluspunt als u of uw medewerker uit eigen ervaring kan vertellen over versvleesvoeding. Zo wordt het voor de klant meteen duidelijk dat u met kennis van zaken spreekt. Push de consument ook niet, maar vertrek vanuit een adviserende rol: luister hierbij naar de problemen of vragen en tracht steeds via versvleesvoeding een oplossing of antwoord aan te reiken”, tipt Pierre Kemseke (Freshfrozen for Pets). “Advies is en blijft cruciaal bij diepvriesvoeding. Goed luisteren naar de klanten en hun behoeftes is de boodschap, zodat u hen op maat kunt adviseren. Is de consument niet overtuigd van het nut van versvleesvoeding, probeer hen dan ook niet koste wat kost te overhalen. Het is dan beter een andere kwalitatieve voedingsoplossing uit uw zaak aan te reiken”, bemerkt Marc Bennenbroek van Petfood Factory. “Een dierenspeciaalzaak moet over een gedegen kennis beschikken om de voordelen van diepvriesvoeding en de verschillen tussen de diverse referenties goed uit te leggen. Het is immers belangrijk om de klant goed te informeren”, aldus Huub van de Lang (Bandit Diervoeding). “We stellen vast dat wanneer een winkelier zelf vertrouwd is met het geven van versvleesvoeding dat dit een positief effect heeft op de verkoop, omdat die dan echt met kennis van zaken spreekt. Consumenten diepvriesvoeding opdringen heeft weinig zin en komt bovendien negatief over”, weet Frankie De Gols (Degomeat). “De klant is duidelijk op zoek naar transparantie: hij/zij wil vernemen hoe een voeding is opgebouwd en met welke (dierlijke) ingrediënten die is vervaardigd. Ze willen meer vernemen over het vlees- en orgaangehalte in de diverse referenties, want daar hecht men belang aan. Die informatie kunnen ze vaak op het etiket terugvinden, maar het is essentieel dat een dierenspeciaalzaak daar voldoende duiding over geeft”, klinkt het bij Marlou Mulders (Prins Petfoods). Raad klanten die van droog- en/of natvoer naar vers vlees over willen schakelen aan om dit geleidelijk aan te doen. Het is trouwens niet zo dat uw klant per se voor één voedingssoort hoeft te kiezen. Vers vlees kan bijvoorbeeld twee dagen per week een perfect alternatief vormen voor brokvoeding.

22

Nieuwe worsten bij Farm Food Een gezonde darmflora is één van de belangrijkste pijlers in de totale gezondheid van een hond. Niet alleen darmproblemen, maar ook vachtproblemen of voedselallergieën bij honden vinden heel vaak hun oorsprong in een verstoring van de darmflora. Daarom adviseert Farm Food om naast de complete droogvoeding Farm Food HE ook ‘versvleesdagen’ op basis van vuile, groene pens in te lassen. Farm Food Fresh met vuile, groene pens bevat natuurlijk probioticum en helpt de darmen te ondersteunen. Farm Food Fresh is beschikbaar in twee varianten: Pens & Hart Compleet (perfect voor de opbouw van de darmflora) en Rundvlees compleet (ideaal voor het onderhouden van de darmflora). Naast bakjes en kleine worstjes zijn nu ook worsten van 250, 500 en 1.000 gram beschikbaar.

Energique lanceert Energique Puur Eend Energique Puur Eend is een hypoallergene compleet samengestelde rauwvleesmaaltijd die ontwikkeld is in samenwerking met dierenartsen. Deze maaltijd bevat als enige dierlijke eiwitbron eendenvlees en enkel plantaardige bronnen waarvan bekend is dat de kans op een overgevoeligheidsreactie heel klein is, zoals spinazie, wortel, appel, biet en cichorei. Deze voeding is daarom uitstekend in te zetten als eliminatiedieet of als therapie bij voedselovergevoeligheid. Energique Puur Eend is wetenschappelijk compleet en daardoor geschikt om levenslang te voeren. Deze nieuwigheid, verkrijgbaar in verpakkingen van 750 gram en 3 en 12 kg, is geschikt voor puppy’s vanaf 4 weken. Energique Puur Eend wordt geproduceerd in de GMP+ en IFS Food gecertificeerde productielocatie van Energique BV.

Nu in de

Jolipet

diepvries

van je dieren winkel

GPS trackers voor katten en honden

© Raw4Dogs

De oplossing om zijn dier niet kwijt te raken

Freshfrozen for Pets stelt Barf Buffet VitaMin voor Barf Buffet VitaMin is een door Freshfrozen for Pets ontwikkelde mix van vitamines en mineralen, die ervoor zorgen dat de hondeneigenaar zijn eigen Barf Buffet-recepten compleet kan maken. Het werkt erg eenvoudig: hondenbaasjes moeten op de website www.barfbuffet.be 5 vragen invullen en komen zo te weten hoeveel Barf Buffet VitaMin ze moeten toevoegen aan het Barf Buffet-menu van hun viervoeter. Dit alles gebeurt op een nutrioneel verantwoorde manier. Door de simulator op de website te checken, kan de consument zijn/haar hond laten smullen van eigen heerlijke en creatieve recepten.

Aanbevolen verkoopprijs

www.weenect.com Werkt met abonnement vanaf € 3,75 per maand

Wellicht de fijnste voeding voor je hond of kat

Laat de wolf in je hond los

®

Stel zelf het eten voor je hond samen

Het team staat tot uw beschikking +32 3 376 45 93 I sales@weenect.com

23


DIGITAL 900 soorten zoetwatervissen... 1 miljoen vissen op voorraad... 1000 tevreden klanten! De grootste in assortiment en voorraad. Wij hebben 900 soorten zoetwatervissen in het assortiment. Een voorraadcapaciteit van ruim 1 miljoen vissen. Oftewel: nooit misgrijpen en zekerheid van levering.

Oók voor uw aquariumplanten, diepvriesvoer en voederdieren. Een royaal aanbod aquariumplanten, diepvriesvoer en voederdieren passend bij de vissen die u heeft geselecteerd en erg belangrijk voor het welzijn van de vissen. Uiteraard zijn ook deze producten van de beste kwaliteit en worden direct meegeleverd met uw bestelling.

24/7 online bestellen Op www.ruinemans.com bestelt u overzichtelijken makkelijk. Kijk ook eens naar de wisselende aanbiedingen en nieuwe vissen. Makkelijk 24/7 uw bestellingen doorgeven en exact zien wat u koopt. Eén leverancier, één factuur, altijd gemak en kwaliteit. Onze eigen chauffeurs bezorgen wekelijks in Nederland en België met verwarmde bestelauto’s.

Contact: Ruinemans Aquarium BV IJsselveld 9, Montfoort, T: +31 (0)348 - 47 98 00 www.ruinemans.com | info@ruinemans.com

Tips en tricks om zeewater zelf aan te maken Water toevoegen of vervangen in een zeewater- of zoutwateraquarium is heel wat minder evident dan bij een zoetwateraquarium het geval is. Het ‘juiste’ water hangt onder meer af van de levende organismen (koraal, vissen) die in de waterbak aanwezig zijn. Aan welke criteria moet zeewater voldoen? Kun je dat zelf maken en hoe doe je dat? Zeewater is geen … zeewater Zeewater is een oplossing van verschillende zouten in water. De opgeloste zouten zijn weliswaar overal in de oceanen hetzelfde, maar de precieze hoeveelheid kan in de kleinere zeeën anders zijn. Zo bevat het water in de Rode Zee meer zout dan water in de Atlantische oceaan. Dus afhankelijk van de dieren die in het aquarium aanwezig zijn, kan het zoutgehalte een klein beetje variëren. Hierbij zijn de lagere dieren, en in het bijzonder de steenkoralen, gevoeliger dan vissen. Door de opbouw van een kalkskelet verbruiken deze koralen bovendien ook grote hoeveelheden aan mineralen vooral calcium en bicarbonaat naast vele andere mineralen en sporenelementen. In de natuur putten de koralen uit een enorm grote hoeveelheid water. In het aquarium is dit anders. De begrensde hoeveelheid water bevat natuurlijk ook een begrensde hoeveelheid mineralen. Een nauwkeurige controle en aanvulling van de mineralen en sporenelementen in zeewater is dan ook van groot belang. Het is eveneens belangrijk om te weten dat een zeeaquarium niet ‘de zee’ is en natuurlijk zeewater niet zomaar mag gebruikt worden. Als zeewater niet voldoende wordt gefilterd of behandeld, kan het onzuiverheden of zelfs ziekten bevatten die schadelijk zijn voor de aquariumbewoners. Natuurlijk zeewater heeft echter ook verschillende pluspunten, zoals de aanwezigheid van plankton, het feit dat sporenelementen in de perfecte verhouding aanwezig zijn en bovenal het feit dat er goede bacteriën in aanwezig zijn. Kant-en-klaar of DIY Om (niet natuurlijk) zeewater te verkrijgen kan men op twee manieren te werk gaan. In de eerste plaats is er kant-en-klaar zeewater dat in verschillende aquariumwinkels wordt verkocht. In principe bevat dit water de stoffen voor je aquarium, maar een test op de juiste waardes blijft aan te raden. Kant-en-klaar zeewater is wellicht de eenvoudigste, maar helaas ook duurste manier om het juiste water te bekomen. Een tweede optie is je eigen aquariumwater aan te maken. Dit doe je door eerst een osmoseapparaat aan te schaffen dat kraanwater filtert. Zuiver leidingwater is immers niet geschikt omdat dit sommige, voor zeewateraquaria ongewenste elementen kan bevatten. Hier is vooral silicaat te noemen, wat bruine kiezelalgengroei kan bevorderen. Het leidingwater wordt d.m.v. een omkeerosmosetoestel zoutvrij gemaakt of ‘gedemineraliseerd’. Pas dan kan men de juiste hoeveelheid zout gaan toevoegen. Na het oplossen kan het zoutgehalte gemakkelijk met een refractometer of een aerometer (zoutmeter) gecontroleerd worden. Criteria zeewateraquaria De criteria waaraan een zeeaquarium moet voldoen, zijn afhankelijk van het type populatie dat de aquariaan wil houden. De drie meest voorkomende typen zeeaquaria zijn:

1 Alleen vissen

ongebruikelijk om er ook algen, kreeftachtigen en slakken in terug te vinden. Er bestaat wel geen koraal of andere ongewervelde dieren voor dit type aquarium. Een ‘fish only’-aquarium waarin alleen vissen zijn ondergebracht, vereist een goed filtersysteem, voornamelijk mechanisch, maar ook veel waterbeweging. De belangrijkste parameters van het zeewater voor dit soort aquarium zijn: „ Zoutgehalte: 29 tot 31 ppt (parts per thousand = gram zout per liter) „ Calcium: 360 tot 400 ppm (parts per million) „ Magnesium: 1050 tot 1150 ppm „ Alkaliteit (zuurbufferende capaciteit: 7-8 d°KH „ Nitraat: < 10 ppm „ Fosfaat: < 1 ppm

2 Gemengd aquarium Een gemengd aquarium bevat vissen en zacht koraal (lederkoraal) of LPS (Large Polyp Stony Coral = grote poliep steenkoralen). Dergelijke biotoop vereist een intensere verlichting, een hoger zoutgehalte en een hogere bacteriële belasting. De belangrijkste parameters van het water in een ‘gemengd aquarium’ zijn: „ „ „ „ „ „

Zoutgehalte: 32 tot 34 ppt Calcium: 400-430 ppm Magnesium: 1150-1250 ppm Alkaliteit: 8-10 d°KH Nitraat: < 5 ppm Fosfaat: < 0,15 ppm

3 Rifaquarium

Een rifaquarium is het aquarium dat het dichtst bij koraalriffen komt. Een SPS (short polyp stony corals) dominated aquarium bevat relatief weinig vissen aangezien deze koralen de laagste NO3 (nitraat) en PO4 (fosfaat) waarden vereisen en vissen deze verhogen. Op vlak van filtratie en watercirculatie hebben dergelijke aquaria nagenoeg dezelfde behoeften als een ‘alleen vis’-aquarium. De lichtvereisten zijn echter hoger en een betere waterkwaliteit is vereist. Ook het gebruik van verrijkt zout en additieven is noodzakelijk. De belangrijkste parameters van het water in een rifaquarium zijn: „ Zoutgehalte: 34-35 ppt „ Calcium: 440-450 ppm „ Magnesium: 1250-1300 ppm „ Alkaliteit: 8-12 d°KH „ Nitraat: < 2 ppm (mag hoger bij enkel SPS) „ Fosfaat: < 0,15 ppm

Hoewel dit type algemeen wordt omschreven als een zeeaquarium dat alleen vissen bevat, is het niet

25


Hoe vaak en hoeveel? Eenmaal het water is aangemaakt, moeten we weten wanneer het zeewater precies moet ververst worden. De ideale methode is regelmatig kleine hoeveelheden te vervangen. Hierbij wordt het onevenwicht tussen de verschillende zouten voortdurend gecorrigeerd. Een wekelijkse waterverversing van 10% van het totale aquariumvolume wordt aanbevolen, maar het mag zelfs 10% per dag of om de paar dagen zijn, zolang er maar niet te veel in één keer wordt vervangen. Deze waterverversingen zullen het niveau van alle grote en kleine elementen in het aquarium op peil houden. Geraffineerde zouten Zeewater is een chemisch complex iets gegeven. Het verdient daarom de voorkeur om speciale, in de handel verkrijgbare geraffineerde zouten te gebruiken. Deze zouten zijn klaar voor gebruik. U hoeft ze alleen maar op te lossen in water met omgekeerde osmose om uw zeewater voor te bereiden. De zouten zijn vrij van alle vervuilende stoffen en bevatten alle

elementen die nodig zijn voor de bewoners van het aquarium (in tegenstelling dus tot natuurlijk zeewater dat mogelijk vervuilende stoffen bevat). Bovendien vereisen geraffineerde zouten geen noemenswaardige logistiek, in tegenstelling tot zeewater dat uit de natuurlijke omgeving wordt gehaald. Een emmer van 25 kg volstaat om tot 750 liter zeewater te bereiden, afhankelijk van de gewenste dichtheid. De eenvoudigste manier om dit te doen is om een voorbereidingstank met een circulatiepomp en eventueel ook een verwarmingselement te gebruiken om het oplossen te garanderen. Na 24 uur kan het water worden gebruikt voor de waterverversing. Er zijn wel enkele merken die direct na het oplossen gebruikt kunnen worden, maar het merendeel heeft na het oplossen nog geen stabiele pH en kan beter eerst 24 uur belucht worden. Een circulatiepomp die voor een lichte stroming aan de oppervlakte zorgt, is hiervoor al voldoende.

Kinshi Groothandel smulders b.v. is al ruim 48 jaar jaar dé totaalleverancier in aquarium- en vijverproducten! Bestellingen worden binnen 48 uur bezorgd in de hele Benelux! Wilt U producten verkopen met marge, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

ONS ASSORTIMENT VAN CA. 6500 PRODUCTEN BESTAAT O.A. UIT DEZE A-MERKEN (EXCLUSIEF) VOOR DE BENELUX.

info@smulders.nl www.smulderswholesale.nl

Instant Ocean voor snel perfect zeewater. © Aquarium Systems

Eheim waterrefill © Eheim

Burg. Visschersstr. 130, 6235 EM Ulestraten, The Netherlands, +31-43-3642387

Test Kit voor het testen van calcium in zeewater. © Red Sea

Gebruiksklare calciumoplossing van HS aqua. © Groothandel Smulders

BioDigest levende bacteriën voor toevoeging aan zeewater. © Prodibio

Uitgebalanceerde fijn zeezout, correct geanalyseerd en behandeld. © De Jong Marinelife

sera heeft een breed programma aan oplossingen voor zeewater. © sera

Aquarium Systems introduceert Waste-Away Gel Aquarium Systems reikt met deze nieuwigheid een unieke, eenvoudige oplossing aan voor een helder en gezond aquarium. Deze kant-en-klare gel laat nuttige bacteriën vrij die nitraten, fosfaten en organisch afval in het algemeen verwijderen. Tevens ontkleuren die bacteriën grindbedden en voorkomen ze de verstopping van filters. Deze innovatie, die uitblinkt qua gebruiksgemak en beschikbaar is in 3 formaten, verbetert dus de watercirculatie, de zuurstofvoorziening en de aquariumomgeving. De verkleuring van de gel geeft aan wanneer het product aan vervanging toe is. De Waste-Away gels zijn volledig veilig voor vissen, planten en koralen.

26


Kevin Massart (l.) en Kevin Van Gils (r.).

Cats & Dogs onderscheidt zich door in te zetten op 4 kernwaarden In 2003 startte Kevin Massart samen met zijn moeder Brigitte Pettens een dierenspeciaalzaak in Schilde. Cats & Dogs was geboren. Ondertussen telt het bedrijf 4 vestigingen, waarvan de laatste in oktober 2019 in Rijkevorsel zijn deuren opende. Een vijfde winkel komt er weldra aan, al blijft de locatie voorlopig nog geheim. Het concept van Cats & Dogs is gestoeld op een kwalitatief en betaalbaar assortiment, gepassioneerd personeel, uitstekend gelegen shops met een aangename winkelbeleving en een geoliede organisatie. Die aanpak weet de consument alvast te overtuigen. Al lijkt de naam Cats & Dogs iets anders te doen vermoeden, toch biedt deze dierenspeciaalzaak meer dan alleen maar producten voor honden en katten. “Bij ons kan je ook terecht voor alle voeding en toebehoren voor knaagdieren, vogels, vissen en boerderijdieren. Hoewel ik de zaak samen met Brigitte heb opgericht, oefent zij ondertussen voornamelijk een adviserende rol uit. Hierbij waakt ze onder meer over de kwaliteit van de producten en zoekt ze naar de beste kwekers voor onze knaagdieren en vogels”, steekt bestuurder Kevin Massart van wal. Aanbod met een sterke prijs-kwaliteitverhouding Bij de samenstelling van het assortiment primeert voor Cats & Dogs steeds de kwaliteit. “We streven er inderdaad naar om de beste producten op de markt in ons schap op te nemen. De essentiële voorwaarde is wel dat er een aanvaardbaar prijskaartje aan vasthangt. Enkele jaren terug hebben we ons voedingsaanbod sterk gewijzigd. Concreet werken we nu bij iedere productcategorie met een basisassortiment van 5 à 6 spelers, die echt specialisten in hun domein zijn en voldoen aan onze kwaliteitsvoorwaarden. We zijn een dierenspeciaalzaak, dus zijn we het aan ons eigen verplicht om ons cliënteel een gespecialiseerd assortiment aan te reiken. Hierbij ligt de focus voornamelijk op natuurlijke voeding. Op het gebied van accessoires stellen we dan weer vast dat de consument tegenwoordig meer en meer op zoek gaat naar duurzame en ecologisch verantwoorde referenties. Uiteraard hebben we ook daar voldoende aandacht voor in ons aanbod”, verduidelijkt Kevin Massart. “Dat basisgamma voeding vullen we aan met onze eigen merken Gusto’s, Felice’s en Georges voor respectievelijk honden, katten en kippen en ons eigen strooivoer voor buitenvogels. Het betreft telkens premiumartikelen, die tegen een betaalbare prijs

28

verkrijgbaar zijn. Momenteel zijn we ook bezig met de ontwikkeling van een superfood in droogvoeding voor de hond met een hoog % vers vlees en gezonde ingrediënten, natuurlijke snacks en een eigen diepvrieslijn van de beste kwaliteit. Productinnovatie is voor ons van groot belang. Daarnaast omvat ons assortiment referenties die inspelen op de specifieke noden die leven bij de klanten van onze diverse vestigingen. Dit maakt dat ons aanbod in iedere vestiging verschillend is. Dit is een bewuste keuze, want ook al bevinden onze winkels zich op maximaal 20 kilometer afstand van elkaar, toch is het cliënteel telkens erg verscheiden en zijn ze op zoek naar andere producten”, vervolledigt Kevin Van Gils, verantwoordelijk voor de aankoop en interne organisatie bij Cats & Dogs.

Met advies en service het verschil maken Cats & Dogs maakt er een punt van om elke klant optimaal te adviseren en te begeleiden. “Het vinden van kwalitatief personeel vormde nog nooit een echt pijnpunt. We hebben erg weinig uitstroom en krijgen regelmatig spontane sollicitaties binnen. We beschikken over een heel gedreven team van 20 medewerkers (vast en flexi), die verkoopsskills, een passie voor huisdieren en vakkennis combineren. Dit blijkt uit ook uit de vele positieve Googlereviews die onze vestigingen krijgen, waarbij onze service, klantvriendelijkheid en vakkennis worden geroemd. We proberen ons personeel zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo voorzien we elk jaar één volledige opleidingsdag waarop verschillende specialisten, bijvoorbeeld een kynoloog, een dierenarts of een nutritionist een uiteenzetting komen geven over een specifiek onderwerp. Daarnaast informeren we ons personeel via ons eigen intranet. Daar kan iedereen alle uitleg over nieuwigheden nalezen. We constateren trouwens dat veel medewerkers na hun werkuren voor zelfstudie kiezen om de klant nog beter te kunnen informeren en bijstaan. Tevens loopt er een samenwerking met een dierenarts die onze medewerkers up-to-date houdt over de voeding, de verzorging, de gezondheid en noem maar op van huisdieren en waar ze met vragen steeds bij terecht kunnen. We schakelen ook regelmatig mysteryshoppers in, die hun ervaringen delen en doorspreken met ons team zodat eventuele pijnpunten bijgestuurd kunnen worden”, beklemtoont Kevin Massart. Aantal leveranciers sterk teruggedrongen Om dagelijks alles vlot te laten verlopen in de vier vestigingen, is het cruciaal dat de interne organisatie op punt staat. Om die opdracht in goede banen te leiden, trok Kevin Massart in 2016 Kevin Van Gils aan, die ruim 10 jaar ervaring had bij Kruidvat op het vlak van inkoop en marketing.

Overal zelfde look & feel De Cats & Dogs-vestigingen zijn steeds gevestigd op drukke locaties, waar zich nog tal van andere winkels bevinden. Zo bevindt de laatst geopende winkel in Rijkevorsel zich op het shoppingcentrum Breebos. “Op die manier kan de consument die steeds vaker onder tijdsdruk

“Ik ben het eerste aanspreekpunt voor het winkelpersoneel. Ze weten dat ze voor het minste probleem op de winkelvloer bij mij terecht kunnen. Ik zorg er eveneens voor dat het voorraadpeil in de alle vestigingen steeds klopt. Dit vraagt de nodige aandacht aangezien het aanbod in elke winkel verschillend is. Indien er toch een bepaald product uit ons basisassortiment tijdelijk niet aanwezig is in een winkel, dat hebben we wel het voordeel dat we snel kunnen schakelen tussen onze locaties onderling. Tevens sta ik in voor het contact met de leveranciers. Eén van mijn eerste

werkpunten was het structureren van de afspraken met de vertegenwoordigers van onze leveranciers. Bovendien heb ik in samenspraak met Kevin het aantal leveranciers fors teruggeschroefd: van 80 naar 40 op 4 jaar tijd. We hebben keuzes gemaakt en geopteerd voor bedrijven die echt geloven in ons concept. Met hen zijn we ook een sterk partnership aangegaan dat gebaseerd is op wederzijds vertrouwen”, legt Kevin Van Gils uit. Op naar meer dan 4 Cats & Dogs-winkels? Het is alvast de ambitie van Kevin Massart om Cats & Dogs verder te laten groeien. Die plannen worden trouwens snel concreet, want in mei opent een vijfde vestiging zijn deuren in de provincie Antwerpen. De exacte locatie houdt Kevin Massart voorlopig nog voor zich. “De consument is echt op zoek naar kwalitatieve en betaalbare huisdierbenodigdheden. Dus er is zeker nog ruimte om extra vestigingen op te starten. We speuren alvast nieuwsgierig de markt af en staan steeds open voor interessante opportuniteiten. Dit kan perfect ook een bestaande dierenspeciaalzaak zijn, die we dan omtunen naar ons concept. Achter de schermen lopen er gesprekken voor expansie, maar de focus ligt in de eerste plaats op kwalitatieve groei dan overhaast zoveel mogelijk winkels op te starten. De grootste uitdaging vormt steeds het vinden van de geschikte locatie. Elke nieuwe vestiging en/of overname moet passen binnen de identiteit van het bedrijf en onze filosofie, gaande van locatie over inrichting tot personeel. Onze eigenheid vormt nu net onze sterkte. Tevens mikken we bij een verdere uitbreiding in eerste instantie op de provincie Antwerpen. We hebben immers weinig voeling met de markt in bijvoorbeeld Oost- en West-Vlaanderen en zijn onvoldoende op de hoogte welke specifieke behoeftes er daar leven bij de huisdiereigenaars. Bovendien hechten we erg veel belang aan lokale verkankering en werken daarbij regionaal samen met hondenscholen, asielen en gedragstherapeuten, die wij op verschillende manieren mee ondersteunen.” Offline heeft voldoende toekomstpotentieel Kevin Massart gelooft alvast sterk in de toekomst van de dierenspeciaalzaak. “Het laatste decennium is de concurrentie enorm toegenomen, maar toch ben ik overtuigd dat het vooruitzicht van de dierenspeciaalzaak an sich er erg rooskleurig uitziet. Dergelijke winkels zullen niet zomaar door online- of branchevreemde spelers uit de markt worden gebonjourd. De enige voorwaarde voor een succesvolle toekomst is wel dat je een verhaal aan je klant te vertellen hebt, anders red je het niet als offlinewinkel. Wanneer een consument bij jou over de prijs klaagt, dan is dat volgens mij vooral een signaal dat je geen (andere) troeven te bieden hebt. Het komt er als ondernemer op aan om de klant te doorgronden en te weten wat er bij hem/haar leeft. De consument is tegenwoordig veel slimmer geworden en is enorm bewust van het belang van een goede gezondheid en dito welzijn van zijn/haar huisdier. Het is voor een fysieke winkel veel eenvoudiger om op dat vlak een ondersteunende en adviserende rol te spelen. Webshops zullen daar nooit zo goed in slagen. De meeste klanten komen immers langs met een vraag of een probleem voor of over hun huisdier. Het is de taak van de dierenspeciaalzaak om hen op een gefundeerde manier raad te geven of een oplossing aan te reiken. Op die manier maak je het verschil en versterk je de klantenloyaliteit. Uiteraard biedt de onlineverkoop veel mogelijkheden en kan ze de fysieke winkel op bepaalde vlakken versterken. Vandaar dat we met Cats & Dogs geloven in een omnichannelaanpak. Ondertussen zijn we dan ook volop bezig met de uitbouw van onze digitale winkel, waarbij we sterk de nadruk leggen op kwalitatieve en onderscheidende producten. Op die manier willen we mensen die de fysieke winkels van Cats & Dogs nog niet kennen eveneens bereiken.”

Op bezoek bij

staat, de aankoop van huisdierbenodigdheden perfect combineren met zijn andere boodschappen. We proberen steevast een aangename en warme winkelomgeving te creëren. Zo werken we veel met hout en natuurmaterialen bij onze winkelinrichting. We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in een eigen branding en gezorgd voor een eenvormige beleving in al onze vestigingen. We gaan vrij ver in die uniformiteit, gaande van interne/externe winkelcommunicatie tot de kledij van ons personeel. We willen dat elke vestiging onze eigenheid uitstraalt. De klant moet onmiddellijk doorhebben dat die een winkel van Cats & Dogs binnenstapt”, schetst Kevin Van Gils.

29


BIO ASSORTIMENT VOOR KIPPEN NIEUW

NATUURLIJK, PUUR & ECOLOGISCH

Voor bewust gezonde kippen en eieren.

Met handvat! Komt in een ergonomische en ecologische verpakking

12,5kg

All

Ages & Sizes

High Protein

No Mess

High Protein

Biologisch, ch? Dit BIO assortiment voor kippen bij jou in de winkel? Contacteer nu via paul.bayer@natural-granen.com of +32 478 97 07 58.

No Soy

& Pellets

BE-BIO-01 CERTISYS

HobbyFirst.comSpeel met een doordacht assortiment in op de groeiende populariteit van kippen De jongste jaren zijn kippen uitgegroeid tot echte huisdieren, wat ervoor gezorgd heeft dat de kippenpopulatie in ons land fors is toegenomen. Het houden van kippen is om diverse redenen populair. In de eerste plaats zijn deze dieren echte restjesverwerkers: overschotten van maaltijden, groenten- en fruitafval en dergelijke belanden bij veel Belgische huishoudens bij de kippen. Om die reden stimuleren veel steden en gemeentes dan ook de aanschaf van kippen en verstrekken ze die tegen een betaalbare prijs of soms zelfs gratis aan hun inwoners. Daarnaast zorgen kippen dagelijks voor kakelverse eieren. Wie start er de dag nu niet graag met een zacht gekookt eitje of spiegelei, dat door de eigen kippen werd gelegd. Bovendien zijn kinderen dol op deze dieren en vinden ze het tof om kuikens te zien opgroeien? Een laatste pluspunt is het feit dat men kippen ook in kleine- of stadstuintjes kan houden. Als dierenspeciaalzaak is het dus aangewezen om een breed kippenassortiment te presenteren, met zowel voeding, huisvesting, accessoires als verzorgingsproducten. Kippenvoer Belangrijk is dat de consument steeds voor een voer opteert dat aangepast is aan het ras, de noden en de leeftijdsfase van zijn/ haar kippen. Het spreekt voor zich dat kuikens behoefte hebben aan een fijne voeding, want maakt dat meel en kruimel voor hen het meest geschikt zijn. Legvoer is dan weer aangewezen voor legkippen, want het is rijk aan ingrediënten die de eierenleg bevorderen. Sierkippen krijgen best voeding met grondstoffen die voor een glanzend verenkleed zorgen. Vleeskippen vereisen een vetrijke voeding. Ook het feit of kippen al dan niet buiten lopen, heeft zijn invloed op de voedingskeuze. Dieren zonder buitenloop moeten alle noodzakelijke voedingstoffen binnenkrijgen via hun voer, kippen die buiten scharrelen pikken al een groot deel zelf op. “Het groeipotentieel schuilt momenteel in specifieke, volledige mengelingen voor kriel- en groothoenrassen, die rekening houden met de behoeftes van het dier. In die referenties zit reeds grit, legkorrels, (groente)zaden,… verwerkt. Tevens is

de

structuur afgestemd op een vlotte en volledige opname: voor krielen is dit een fijne voeding, voor groothoenders grovere”, weet John van der Heiden van Holland Diervoerders (Group Depre). “De sterkste groei noteren we bij mengelingen die verrijkt zijn met een legkorrel. Dankzij deze toevoeging krijgen de kippen meer essentiële voedingsstoffen en vitamines E en D toegereikt, wat de eierenleg stimuleert. Deze leggraanmengelingen zijn heel gebruiksvriendelijk en winnen daarom enorm aan populariteit. Een goede kippenmengeling zoals onze duvoplus-referenties bestaat trouwens uit ongeveer 50% mais (volle of gebroken) en een groot aandeel tarwe. Daarnaast zijn milocorn, erwtjes, gestreepte zonnebloempitten en andere lekkere grondstoffen er vaak in terug te vinden”, vertelt Yannis Vandewiele van Laroy Group. “Onze verschillende graanmengelingen zijn steeds aangepast aan het type kip, haar noden en leeftijd. Dit bepaalt telkens het

31


voedingssupplementen en snacks uittrekken in het schap.

om de klant erop te wijzen dat hij/zij bij de plaatsing van het hok rekening moet houden met regen en wind. Openingen in het hok bevinden zich in ons contreien best aan de oost- of zuidkant”, adviseert Ann Vanhout van Flamingo Pet Products.

“Kippensnacks kennen een groei. Eigenaars willen hun dieren wat extra variatie voorschotelen en dit kan perfect met dergelijk tussendoortje. Het aanbod breidde de afgelopen tijd dan ook fors uit. Kinlys Group bracht bijvoorbeeld recent een popcorn met wortel uit en die is erg succesvol”, aldus Mathias Bruyneel van Kinlys Group. Huisvesting Nu het houden van kippen populairder is dan ooit, hoeft het natuurlijk niet te verwonderen dat de verkoop van kippenhokken de jongste jaren een positieve evolutie kent. Sommige leveranciers stippen trouwens aan dat de rotatie van de kippenhokken behoorlijk toenam tijdens de recente lockdowns omdat veel consumenten extra investeerden in hun huis en tuin. Gemiddeld spendeert een consument tussen de 100 en 300 euro bij de aanschaf van een kippenhok. Opvallend is de toegenomen vraag naar modellen met een aangebouwde buitenren, zeker in de tuinen en bij mensen met een kleine(re) tuin. Verder noteren we dat de hokken in steeds meer verschillende stijlen en kleuren worden aangeboden. Op die manier kunnen de hokken perfect geïntegreerd worden in de tuin van de kippenliefhebber. Daarnaast is duurzame productie uitgegroeid tot een belangrijk aandachtspunt. “Consumenten hechten steeds meer belang aan aspecten zoals milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Ze gaan bewust op zoek naar producten met het FSC-label (Forest Stewartship Council), wat er op wijst dat het gebruikte hout uit duurzame bosbouw afkomstig is. Wij spelen op die noden in door te opteren voor 10:30 een volledig FSC-gecertifieerde productieketen”, stelt Hans Freerks van Ferplast.

gehalte aan mineralen en calcium van die voeders. Nog een bepalende factor in de kwaliteit van kippenvoer is het stofgehalte. ADV_2021_01_92,5x135mm_Hen House_Happy Farm_tt.indd 1 Stof komt vrij bij de graanoogst, maar is erg hinderlijk 27/01/21 voor de dieren. Daarom ook dat we onze granen steeds afstoffen en olieën. Doorzichtige vensters in de verpakkingen laten de consument toe om de kwaliteit van het voer te checken”, geeft Het hok beschermt de dieren immers tegen regen, wind en roofdieren. Het is dan ook van groot belang dat de referenties Nathalie Vimeux van Zolux aan. die je als dierenspeciaalzaak aanbiedt kwalitatief zijn. De “Kippenhouders willen dat hun kippen zich goed kwaliteit van een kippenhok wordt in grote mate bepaald voelen en ze gaan op zoek naar een smakelijk door de gebruikte materialen. Bij de houten modellen speelt voeder dat alles bevat wat hun kip nodig de gekozen houtsoort, de dikte van het hout en het feit heeft, zoals ons Versele-Laga GOLDof het hout al dan niet behandeld is, een essentiële rol. assortiment. Kleinverpakkingen zijn Daarnaast is het type roofing doorslaggevend. Er mag tegenwoordig in trek. Meer en immers geen regen binnensijpelen of tocht binnenkomen. meer mensen met een kleinere of Een vergrendelbare deur vormt zeker een pluspunt en zorgt stadstuin houden kippen. Kleinere dat ongewenste gasten, zoals vossen, ’s nachts niet kunnen grammages beantwoorden beter binnendringen. Een zitstok in het hok biedt eveneens een aan hun behoeftes”, verduidelijkt meerwaarde aangezien de meeste kippenrassen daar graag Celien Caveye van Versele-Laga. op vertoeven. De stokken zijn bij voorkeur rechthoekig, waarbij de hoeken worden afgerond. Voor de meeste Biologische kippenvoeding heeft momenteel rassen hangt de zitstok ideaal op 80 cm hoogte. Last but nog een beperkt marktaandeel, maar het segment wint wel aan belang. Als winkelier is het dus aanbevolen om not least moet het hok de dieren voldoende ruimte bieden. dergelijke referenties aan te bieden.

“Het biocertificaat is momenteel de enige garantie dat de gekozen grondstoffen in het voer GMO-vrij zijn en er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest werden aangewend bij hun teelt. Biologisch kippenvoer kent een groeiende populariteit, ook al zijn ze duurder dan het traditionele voer. Een deel consumenten koopt dergelijke producten uit overtuiging, anderen schaffen het aan omdat ze gewoon een gezonde en kwalitatieve voeding zoeken voor hun dieren en dito eieren willen. Opvallend is trouwens dat de belangstelling voor biokippenvoer momenteel groter is in Wallonië dan in Vlaanderen. Ook voor de winkelier zijn deze referenties interessant omdat er een mooie marge aan vasthangt. Recent introduceerden we bij Hobby First een nieuwe lijn biologisch voer, om in te spelen op de toegenomen vraag”, schetst Krist Verougstraete van Natural Granen. Tot slot moet je als dierenspeciaalzaak zeker ook ruimte voor

32

“Wanneer de kippen enkel overnachten in het hok, dan volstaat ongeveer 1 m² per 3 volwassen grote kippen. Beschikken de dieren niet over een afzonderlijke uitloop, dan is een grotere ruimte vereist, namelijk 3 m² per dier. Bij krielkippen volstaat ongeveer 2/3 van de opgesomde oppervlakte. Het is belangrijk

Ook al nemen kippenhokken behoorlijk wat ruimte in, toch is het cruciaal om voldoende exemplaren op te stellen in jouw winkel. Op die manier vindt de consument niet alleen een model dat bij zijn noden past, maar kan men de kwaliteit van de hokken beter nagaan. Het is interessant om in de buurt van de hokken een uitgebreid assortiment bodembedekking, zoals stro, hooi, houtkrullen of hennepstrooisel te presenteren. Die bodembedekking maakt het voor de kippen comfortabeler om in het hok te verblijven. Ook legnesten en kalkeieren mogen zeker in het aanbod van een dierenspeciaalzaak worden opgenomen.

metaal vervaardigd. Tegenwoordig wordt er trouwens steeds vaker voor gerecycleerd materiaal geopteerd bij de productie van bovengenoemde producten. Nog aan te raden in jouw gamma zijn onder meer automatische deuropeners, warmtelampen, broedmachines, eiermanden en dergelijke. Om de impulsaankoop te stimuleren, worden de accessoires op de winkelvloer best zo dicht mogelijk bij het voer en de hokken geplaatst. Verzorging Een goed onderhoud van het kippenhok is noodzakelijk om parasieten, ongedierte en insecten buiten te houden. Desinfecterende middelen dienen dan ook deel uit te maken van het kippenassortiment van een dierspeciaalzaak of tuincentrum, net als bestrijdingsmiddelen tegen parasieten. (Rode vogel) mijten, bloedluizen, wormen en dergelijke kunnen de dieren immers fel verzwakken.

Toebehoren Dierenspeciaalzaken die de consument een compleet aanbod voor kippen willen aanbieden, kunnen niet om accessoires heen. Uiteraard mogen silo’s, bakken en emmers voor voer en water niet ontbreken. Deze worden hoofdzakelijk in kunststof en (gegalvaniseerd)

ASP International kiest voor Belgisch vakmanschap bij kippenhokken De kant-en-klare kippenhokken, die ASP International richting dierenspeciaalzaken en tuincentra verdeelt, zijn het resultaat van Belgisch vakmanschap, gemaakt van kwaliteitsvol grenenhout. Ze krijgen een extra vernislaag waardoor ze perfect bestand zijn tegen een jarenlange blootstelling aan gure weersomstandigheden. Tevens zijn er modellen beschikbaar uit geïmpregneerd hout, wat het hok uitstekend beschermt tegen houtrot, insecten of andere aantastingen en waterafstotend maakt. De hoeken van de hokken worden bovendien verstevigd met metalen hoekprofielen. Op de daken wordt stevige roofing gebrand. Er is keuze tussen voorgemonteerde hokken en eenvoudige bouwpakketten. Hobby First brengt gamma biologisch kippenvoer uit Deze lijn omvat 4 verschillende referenties, namelijk Farm Bio Mash, Farm Bio Pellet, Grani Bio Mix&Pellet en Grani Bio Mix&Peas. Deze kippenvoedingen zijn samengesteld uit zaden en granen van biologische teelt, wat concreet inhoudt dat deze zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest werden verbouwd. De twee eerstgenoemde producten stimuleren de groei van kuikens en ondersteunen de regelmatige leg van smakelijke eieren. De twee laatstgenoemde referenties zijn geschikt voor krielkippen en grotere rassen. Ze beschikken over een hoog eiwitgehalte. Ze worden aangeboden in een ecologische papieren verpakking van 12 kg.

Ontdek de nieuwe generatie voersilo’s en drinkfonteinen voor neerhofdieren geproduceerd met gerecycleerde plastic dankzij een 100% duurzame behandeling. Er zijn 50 flessen van 20 gr nodig om 1 drinkfontein te produceren. Want er is geen planeet B.

Industriezone 6 | Zwaantjesstraat 8 8710 Wielsbeke | Belgium T +32 56 66 65 12 | F +32 56 66 54 77 info@kinlys.com | www.kinlys.com


Versele-Laga stelt ideaal startvoer voor Met Gold 1 Mash Herbal Plus presenteert Versele-Laga een startmeel met een kruidenmix die de darmimmuniteit van kuikens versterkt. Het betreft het ideale startvoer om kuikens optimaal te laten opgroeien tot gezonde legkippen, zonder een te snelle vervetting. Gold 1 Mash Herbal Plus is geschikt voor kuikens van 0 tot 10 weken. Afhankelijk van de leeftijd en het ras is het aangewezen om 10 tot 50 gram per dag te voederen.

Ruime kippenren van Kinlys Group Deze ruime ren (4 x 3 x 1,95 m) is erg geschikt voor kippen en biedt hen een veilige afgebakende zone. De ren bestaat uit een metalen buizenframe dat gemakkelijk te monteren is. Dankzij de hoge afmetingen kan de eigenaar van de kippen de ren makkelijk betreden en erin rechtstaan. De kippen kunnen ook niet via het dak ontsnappen; vreemde vogels kunnen de ren niet via deze weg binnendringen. Een doek zorgt ervoor dat de kippen over de nodige schaduw beschikken.

ONTDEK HET NIEUWE ASP!

Laroy Group presenteert handige legbakken duvoplus verdeelt een uitgebreid gamma aan voeding en accessoires voor pluimvee, waaronder deze praktische, gegalvaniseerde legbakken. Er zijn 2 modellen beschikbaar met of zonder hoge poten. De legbakken zijn ideaal wanneer er zich één of meerdere dominante dieren tussen de kippen bevinden: zo kan elke kip in alle rust eieren leggen. Ze zijn geschikt voor binnen- en buitengebruik. De uitneembare opvangbak is gemaakt van duurzaam kunststof en is eenvoudig om te reinigen en te onderhouden. Eieren verzamelen is dankzij het praktische deksel erg makkelijk. Elke legbak kan 8 à 12 eieren opvangen. In het dak bevindt zich een opening om condensatie in het nest te voorkomen.

JOUW GROOTHANDEL V O O R H O N D E N KAT, M E T D AT T E C K E LT J E M E E R .

Bloedluizen bestrijden met Pelsis For-Mite® Dit kant-en-klaar product is uiterst geschikt voor de bestrijding van rode vogelmijt of bloedluis in de hokken van gevogelte en pluimvee. Het poeder hecht zich vast aan de poten van de mijten en immobiliseert ze. De mijten kunnen zo de dieren niet meer bereiken en sterven af.

Ontdek ons assortiment op www.countrysbest.be

Alles om je kippen zich kiplekker te laten voelen

Jouw par tner voor topproducten & advies: • assortiment op maat

kwalitatieve voeding & duurzame accessoires

• overtuigende verkooptips • advies over nieuwste markttendensen • de beste (na)service

ASP is verdeler van o.a. volgende A-merken:

Graag meer informatie? +32 15 68 12 96 • info@asp-pets.be Laat je inspireren op onze nieuwe website: www.asp-pets.be


Bedrijven kunnen ook een showroom of een trend- of themagericht virtueel café opzetten, zelfs de ontwikkeling van exclusieve VIP-rooms voor bepaalde zakenrelaties behoort perfect tot de mogelijkheden.

36

Maak kennis met ‘Interzoo.digital’

Omwille van de coronapandemie en de belangen van de exposanten binnen de petcareindustrie hebben Interzoo-organisator WZF (Wirtschaftsgemeinschaft Zoologischer Fachbetriebe GmbH) en BolognaFiere, organisator van Zoomark International, besloten om hun beurskalender voor 2021 en 2022 opnieuw te wijzigen. Concreet betekent dit dat Interzoo van 1 tot en met 4 juni 2021 als een puur digitaal event zal worden gehouden. Op zijn beurt verwelkomt Zoomark International van 10 tot en met 12 november 2021 de petcareindustrie in Bologna. Van 24 tot en met 27 mei 2022 keert Interzoo dan terug als een fysieke vakbeurs die zoals gewoonlijk in het Duitse Neurenberg zal plaatsvinden. Ook de vakbeurs ANIDO, waarvan de komende editie in 2022 wordt georganiseerd, kondigde twee nieuwigheden aan. Zo zal één beursdag overlappen met de vakbeurs DIY, Pro & Garden, de vakbeurs voor dhz-zaken, de vakhandel en tuincentra. Daarnaast evolueert ANIDO tot een hybride-event.

Van 1 tot en met 4 juni 2021 nodigt Interzoo-organisator WZF de internationale petindustrie uit voor ‘Interzoo.digital’. De reisrestricties die gelden als gevolg van de Covid-19-crisis leiden ertoe dat ‘s werelds belangrijkste vakbeurs voor de internationale markt van huisdierbenodigdheden dit jaar exclusief online zal verlopen. Deze innovatieve format werd ontwikkeld door WZF en biedt exposanten nieuwe kansen om hun bedrijf en producten/ diensten wereldwijd te presenteren. Ondernemers uit de petcareindustrie kunnen deze dan weer op een eenvoudige manier ontdekken. Het nieuwe format maakt contact met klanten, het zoeken naar nieuwe business en het bespreken van trends toch mogelijk in deze tijden van ‘social distancing’. “In dit uitdagende jaar bieden we de Interzoo-standhouders toch de gelegenheid om hun zakelijke ideeën, productinnovaties en diensten voor te stellen op een manier die gelijkaardig is aan die tijdens een fysieke Interzoo-editie. Zowel exposanten als bezoekers kunnen genieten van de nieuwe, digitale diensten, waardoor ze hun zakenrelaties succesvol en duurzaam kunnen onderhouden. Dankzij ‘Interzoo.digital’ kan de globale petindustrie nieuwe commerciële impulsen genereren, nieuwe tendensen en benchmarks ontwikkelen en de bezoekers inspireren”, beklemtoont Dr. Rowena Arzt, Directeur Beurzen bij WZF. Ook in de huidige aparte omstandigheden blijft netwerken essentieel om zaken te kunnen doen. Volgens WZF zit de meerwaarde van de komende ‘Interzoo.digital’ net daar in, want contacten leggen kan bijzonder efficiënt op het onlineplatform. Functionaliteiten, zoals de ‘Match-Making-functie’ en de contactmanagementdetails die in elk gebruikersprofiel geïntegreerd worden, verzekeren dit. Dit laat de geregistreerde bezoekers toe om hun netwerk te bekijken, gelegde contacten en enquêtes bij te houden en nieuwe contacten te leggen. Verder breidt de organisatie de exposantenprofielen uit, waardoor bedrijven online hun diensten en producten kunnen voorstellen via foto’s, video’s en documenten. Tevens kunnen standhouders een afzonderlijke pagina voor productdetails en de voorgestelde contacten creëren.

De professionele bezoekers krijgen via één klik op de homepage van het onlineplatform toegang tot de exposantenlijst, de virtuele thema- en exposantencafés, de netwerkruimte of het randprogramma van ‘Interzoo.digital’. Al deze functionaliteiten worden via video of livestream aangeboden. Een zoekfunctie in de lobby stelt de bezoekers in staat om de gewenste standhouders en/of producten snel terug te vinden. Tot slot kunnen de bezoekers ook bedrijven en producten als favoriet opslaan, directe contacten leggen via chat of videocalls en beursafspraken organiseren via hun onlineagenda Voor meer informatie kunt u terecht op www.interzoo.com.

Global Pet Expo Digital Van 24 tot en met 26 maart 2021 www.globalpetexpo.org Spoga + Gafa Van 30 mei tot en met 1 juni 2021 KölnMesse, Keulen (Duitsland) www.spogagafa.com Interzoo.digital Van 1 tot en met 4 juni 2021 www.interzoo.com Iberzoo+Propet Van 17 tot en met 19 juni 2021 Feria de Madrid, Madrid (Spanje) www.ifema.es/iberzoo-propet

ANIDO profileert zich als hybride-event ANIDO 2022 vindt plaats op zondag 13 en maandag 14 februari 2022 in Kortrijk Xpo. De 22ste editie van dé tweejaarlijkse vakbeurs voor de volledige petcarebranche in de Benelux en (Noord-)Frankijk biedt een gespecialiseerd aanbod producten, accessoires en diensten voor dierenspeciaalzaken of winkels met een petafdeling (tuincentra, DIYzaken, trimsalons, aquariumhandels, handels in granen…). Ook in de huidige uitzonderlijke tijden blijven huisdieren een belangrijke(re) rol spelen binnen het gezin. Pet parents verwachten een gepersonaliseerd aanbod voor hun dieren, zowel op gebied van voeding, gezondheid en verzorging als qua accessoires die comfort en functionaliteit combineren. De petcaresector wordt ook steeds duurzamer en de e-commerce kende de afgelopen maanden een exponentiële groei. Bovenvermelde trends zullen zeker in de kijker worden gezet op ANIDO 2022, zowel via het exposantenaanbod als via de randactiviteiten. Nieuw tijdens de komende editie is het feit dat ANIDO op maandag 14 februari 2022 zal overlappen met de vakbeurs DIY, Pro & Garden: het tweejaarlijks treffen voor de doe-het-zelfzaken, de vakhandel en de tuincentra. De specifieke overlappende bezoekersprofielen van beiden beurzen, namelijk de doe-het-zelfzaken, de hypermarkten en de tuincentra, zullen zich voortaan kunnen registreren voor een gratis combiticket om beide beurzen op dezelfde dag (eventueel met de collega’s van de petafdeling) te bezoeken in Kortrijk Xpo. ANIDO 2022 wordt bovendien een ‘hybride-event’, wat betekent dat de ‘on site’ fysieke beurs wordt aangevuld met een interactief onlineplatform. Zo worden nieuwe digitale elementen toegevoegd zoals chatten, livestreams en vooral smartsearchfuncties. Het is een efficiënte en extra tool voor zowel exposanten als bezoekers om waardevolle contacten te leggen binnen de petcare community en dit zowel kort vóór, tijdens als nà ANIDO. De exposanteninschrijving van ANIDO 2022 start eind februari 2021. Voor meer info en een stand reservatie, contacteer de organisatie via anido@kortrijkxpo.com of telefonisch op het telefoonnummer +32(0)56 24 11 22.

Superzoo Van 17 tot en met 19 augustus 2021 Mandalay Bay, Las Vegas (Verenigde Staten) www.superzoo.org

BEURSKALENDER

Beursnieuws

Interzoo 2021 gaat digitaal, ANIDO 2022 overlapt met DIY, Pro & Garden.

Virtual Petindex Van 16 tot 31 maart 2021 www.petindexshow.com

Pet Fair Asia Van 18 tot en met 20 augustus 2021 SNIEC, Shangai (China) www.petfairasia.com Dibevo-Vakbeurs Op 10 en 11 oktober 2021 Broodfabriek, Rijswijk (Nederland) www.dibevovakbeurs.nl Zoomark Van 10 tot en met 12 november 2021 BolognaFiere, Bologna (Italië) www.zoomark.it ANIDO Op 13 en 14 februari 2022 Kortrijk Xpo, Kortrijk www.anido.be DIY, Pro & Garden Op 14 en 15 februari 2022 Kortrijk Xpo, Kortrijk www.diy-pro-garden.be Interzoo Van 24 tot en met 27 mei NürnbergMesse, Neurenberg (Duitsland) www.interzoo.com Deze beurskalender is onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen als gevolg van de coronapandemie zijn steeds mogelijk. Wilt u uw beurs of event in onze beurskalender zien verschijnen, neem dan contact op met Evelien Desmyttere (magazines@inventmedia.be).

37


Een mooi en sterk gazon na de winter

te bepalen. Is de pH lager dan 5.5 – 6.0, dan kan het gras niet goed voedingsstoffen opnemen. Ook het bodemleven houdt niet van zure grond. Een te lage zuurgraad kun je aanpakken door kalk te strooien. De meeste kalkproducten op de markt zijn wateroplosbaar. Dit betekent dat ze snel werken, maar ook dat ze snel uitspoelen tijdens een regenbui. Daarom is het raadzaam uit te kijken naar een kalkproduct dat niet oplost in water en alleen vrijkomt wanneer het moet.

Eenmaal de wintermaanden achter de rug zijn, willen mensen terug genieten van hun tuin. Een mooi, goed verzorgd gazon is één van de belangrijkste elementen in het outdoor gebeuren. Wat moet de consument allemaal doen om zijn gazon weer in optimale omstandigheden te brengen? En hoe kan het tuincentrum daar best op inspelen?

Inzaaien Kale plekken die in de wintermaanden en na het verticuteren zijn ontstaan, moet je opnieuw inzaaien. De beste producten daarvoor zijn specifieke zaadmengsels met grassoorten die al bij lage temperatuur snel kiemen. De bodemtemperatuur moet 5-10°C bedragen, dat is heel belangrijk voor de ontkieming van de zaden. Opgelet: de bodemtemperatuur en de buitentemperatuur zijn niet gelijk. Aangepaste mengsels voor het bijzaaien van kale plekken na een mosbehandeling zijn eveneens beschikbaar.

Problemen Wat zijn nu de meest voorkomende problemen in het gazon na de winter? We lijsten ze even op:

Beluchten Alles valt of staat bij een correct gazononderhoud. De basis (m.a.w. de bodem) moet goed zijn. Wanneer er sprake is van structuurproblemen – er blijft lang water op één plek staan of de grond is zó dicht dat je er geen stok in kan steken, om maar een paar voorbeelden te noemen – is het beter om eerst te beluchten. Beluchten is niet meer of minder dan gaatjes in de bodem prikken. Het brengt zuurstof in de bodem en zorgt dat verdichte lagen worden opengebroken waardoor het water weer gemakkelijker wegvloeit. Beluchten kan makkelijk met een prikrol of spitvork of met een beluchtingsmachine. Verwijder wel eerst alle dingen die niet op het gazon thuishoren zoals takken en bladeren. Verticuteren Wanneer het gazon voor meer dan 30% uit mos en vilt bestaat, luidt het advies over te stappen op verticuteren. Hiermee verwijder je het mos en vilt uit het gazon en kun je een frisse start maken. Men kan ook kiezen voor een meststof met mosbestrijder en bacteriën of voor een meststof met indirecte werking tegen mos. Om nog zekerder te zijn, kan een mosdodend product aangewend worden. Het dode mos kan dan met een verticuteerhark of verticuteermachine verwijderd worden.

38

Onderhoudsplan DCM Groen-Kalk® gaat grondverzuring tegen en verbetert de grondstructuur. © DCM

„ Open plekken: na een natte winter met regen, sneeuw en vorst en/of veel betreding in de wintermaanden zal het gazon minder dicht zijn geworden. Dit heeft vaak te maken met structuurproblemen in de bodem. Vaak zien we dat mos in deze kale plekken gaat groeien. Mos kan namelijk goed groeien wanneer het koel en donker is, en zal dus eerder ‘wakker’ worden dan het gras. „ Gele plekken: vrijwel iedereen zal de geelverkleuring van het gazon in de winterperiode herkennen. Er is immers lange tijd minder zonlicht beschikbaar geweest voor het gazon. In een natte winter kan de grond zelfs zo nat zijn geweest dat de wortels van het gras worden aangetast en het gras daardoor geel verkleurt. „ Mos en vilt: mos is een plantje dat vaak ontstaat wanneer gras om wat voor reden dan ook niet goed groeit. Veel voorkomende oorzaken van mos zijn schaduw, te kort maaien (maai nooit korter dan 2,5 cm), een te lage zuurgraad, een tekort aan voedingsstoffen en een verdichte bodem. Veel van deze oorzaken zien we juist in de winterperiode ontstaan. Vilt is een laagje onverteerde organische materialen (bijv. grasmaaisel en blaadjes) onder in de grasmat. Normaal gesproken worden deze materialen afgebroken door het bodemleven, maar in de koude maanden is dit proces vaak verstoord. Een viltlaag kan allerlei andere problemen met zich meebrengen zoals structuurproblemen en mos. „ Beestjes: na de relatief warme winters van de afgelopen jaren zien we dat plagen zoals engerlingen en emelten steeds vroeger weer actief worden.

Als we ook onkruid in het gazon willen behandelen, is het belangrijk om te wachten tot we groeizaam weer krijgen. Dit is meestal rond de 15°C. Enerzijds kunnen sommige onkruiden handmatig worden verwijderd, anderzijds bestaan er genoeg producten om het probleem aan te pakken.

Als tuincentrum loont het beslist de moeite om in te spelen op deze problematiek. Verschillende fabrikanten hebben een onderhoudsplan/stappenplan ontwikkeld dat men in de winkel kan presenteren als één geheel, ondersteund met folders, flyers en videopresentaties. Ook kopstanden met aanduiding van de juiste momenten om het gazon te behandelen, zijn een must. Verder zijn workshops en infosessies (bijvoorbeeld tijdens opendeurdagen) een goede oplossing om de consument te wijzen op de verschillende verzorgingsfases. Gezien de COVID-19-problematiek moet het vanzelfsprekend

Bekalken Elke bodem wordt elk jaar een klein beetje zuurder. Gras groeit het beste bij een pH tussen de 6.0 en 7.0. Een grondstaal nemen en laten onderzoeken is ideaal om de zuurtegraad van de bodem

Signing De vraag naar een duidelijke ‘signing’ wordt – onder invloed van Covid-19 – steeds groter. We moeten sneller winkelen en vaak ook alleen. Er is minder mogelijkheid om een winkelmedewerker aan te spreken. Een klant moet dus op een heel eenvoudige manier begeleid worden naar het juiste product. Om de consument en retailer hierbij te helpen, bestaan er handige gazongidsen en praktische tuinkalenders die per maand aangeven welke verzorging het gazon precies nodig heeft. Kan er ook preventief iets gedaan worden om deze problemen te voorkomen? Ja, maar dan wel ruim op tijd (lees: in de herfst) zodat het gazon sterk en gezond de winter in gaat. Er kan met een kaliumrijke meststof gestrooid worden die het gazon zo goed mogelijk voorbereidt op de winter en een goede start garandeert in het najaar. De noodzaak aan een najaarsbemesting mag zeker aangekaart worden.

BSI Bio-Korrel-Kalk Vermindert de zuurgraad, ideaal voor het gazon. © BSI

FFEN MESTSTOZON VOOR GA

inerale O rgano m meststof

tof Gazonmests nen’ ‘Alle seizoe ² 20kg = 400m

eriën tof met bact Gazonmests gen mos te ing rk we Met indirecte ² 20kg = 200m

Bemesten Het gazon heeft voeding nodig om goed te kunnen groeien. Tijdens een natte winter spoelen veel voedingsstoffen weg uit de bodem. Het is daarom belangrijk om minimaal tweemaal per jaar te bemesten, de eerste keer al vroeg in het voorjaar, bij voorkeur met een organische meststof. Deze meststoffen zijn niet alleen beter voor het milieu, ze stimuleren ook het bodemleven (minder vilt), spoelen niet uit tijdens een regenbui, verbranden het gras niet én werken tot wel drie maanden lang. Een goede meststof geeft de juiste hoeveelheid stikstof vrij die de wortels kunnen opnemen. Hierdoor is er geen sprake van overbemesting en geen risico dat overtollige voedingszouten in het grondwater terecht komen. Gekorrelde meststoffen met een indirecte werking tegen mos en onkruid bevorderen de groei van het gras tot een dikkere en densere grasmat. In een mooie volle grasmat zal onkruid en mos minder snel floreren. Een regelmatige onderhoudsbemesting is dus aangeraden. Er bestaan ook meststoffen met wortelversterking. Zij bevorderen de aanmaak van meer wortelhaartjes waardoor het gras beter nutriënten en water kan opnemen vanuit de bodem. Hierdoor wordt het gras sterker en kan het beter de competitie aan met onkruid en mos.

wel mogelijk zijn om workshops veilig te organiseren. Ook opleidingen voor winkelpersoneel zijn heel belangrijk. Diverse leveranciers organiseren workshops rond allerlei thema’s om het personeel informatie te verschaffen zodat zij vragen van consumenten zo correct mogelijk kunnen beantwoorden.

Minerale

EEN MOOI EN GROEN GAZON OM VAN TE GENIETEN?

6 + Fe NPK 7 + 3 + ) MgO + 10 SO 3 (+ 5 CaO + 3 + bacteriën

meststof

20 NPK 5 + 5 + bacteriën (+ 3 MgO) +

tof ‘Sprin Gazonmests Snelle werking ² 20kg = 500m

t’

n’ tof ‘Maratho Gazonmests ing rk Langdurige we ² 20kg = 600m n’ tof ‘Triatlo Gazonmests mos werking tegen Met indirecte ² 15kg = 300m

5 NPK 10 + 8 + SO ) (+ 3 MgO + 16 3 16 NPK 17 + 6 + ) SO (+ 2 MgO + 10 3

11 NPK 8 + 6 + 16,5 SO 3+ (+ 19 CAO + O) Mg 3

HOGERE WEERSTAND TEGEN DROOGTE OOK INDIRECTE WERKING TEGEN MOS EN ONKRUID

NV VAN ISRAEL Gaverstraat 41

GAZON TOT 3 MAANDEN LANG GEVOED

Planten hebben liefde nodig. En Substral. 9500 Geraardsbergen

Tel. (054) 41 43 70

Fax (054) 41 03 92

info@vanisrael.be

www.vanisrael.be

INFO? infobe@evergreengarden.com


Compo presenteert nieuwe manier van onkruidbehandeling in het gazon Compo lanceert met Compo Progazon een oplossing voor de behandeling van onkruid in het gazon. Het betreft een geconcentreerde bladvoeding die snel wordt opgenomen door de grassen. Door het ontbreken van fosfaat in de formule wordt de groei van de wortels van onkruiden en mossen vermeden. De voedingsrijke samenstelling resulteert in een dichte, gezonde, diepgroene grasmat. Kale plekken zullen gemakkelijker dichtgroeien, waardoor onkruid en mos geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Deze nieuwigheid is beschikbaar in verpakkingen van 1 liter (voor 100 m²) en 2,5 liter (voor 200 m²).

Van Israel houdt met vlaskorrels onkruid in het gazon tegen Deze vlaskorrels vormen een nieuwe, natuurlijke en efficiënte mulch, zonder dat de bodem verzuurt. De korrels worden verwarmd tot 70° Celsius en gesteriliseerd, waardoor ze geen zaden meer bevatten. Dankzij hun lichte kleur zijn ze bovendien erg decoratief. Deze korrels vormen een korst die het ontstaan van onkruid verhindert. Tevens houden ze de bodem goed vochtig en bieden ze een interessante bescherming tegen vorst. Dit product kan zowel in sieren moestuinen als in plantenbakken worden aangewend.

Maak kennis met Substral® All-In-One gazonmest De organisch-minerale Substral® Gazonmest All-In-One is een erg compleet product dat dankzij zijn viervoudige werking het gazon in topconditie houdt. Het zorgt dat het gazon tot 3 maanden lang wordt gevoed. Tevens biedt het een indirecte werking tegen mos en onkruid en verhoogt het de weerstand tegen droogte. Substral® All-in-One zal de komende maanden uitgebreid ondersteund worden met POS-materialen op de winkelvloer, in de media en op social media.

ECOstyle duurzame oplossingen om het gazon in conditie te brengen en te houden. © ECOstyle

Saniflor gazonmeststof Marathon met langdurige werking, werkt 3 tot 4 maal langer. © Van Israel

Clever off van Viano is een natuurlijk product dat mossen en klavers aanpakt. © Viano

Compo biedt een volledig programma voor een sterk gazon. © Compo

Substral Gazonmest All-In-One genereert vier effecten voor een gazon in topconditie. © Evergreen


Nuttige adressen AANKOOPVERENIGING

ATD NV – HORTA TUIN EN DIER Assesteenweg 115 bus 2 1740 Ternat atd@horta.org www.horta.org

ATD NV – HORTA DIER Assesteenweg 115 bus 2 1740 Ternat atd@horta.org www.horta.org

AQUARIUM ALGEMEEN

DEFISH AQUARIUMS Rue de l’Escalier 27 5000 Beez T: +32 (0)81 22 56 10 info@defishaquariums.be www.defishaquariums.be

AQUARIUM SIERVISSEN

RUINEMANS AQUARIUM BV Ijsselveld 9 NL-3417 XH Montfoort T: +31 (0)3 48 47 98 00 info@ruinemans.com www.ruinemans.com

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

DIERVOEDING, SNACKS EN ACCESSOIRES

KINLYS Industriezone 6 | Zwaantjesstraat 8 8710 Wielsbeke T: +32 (0)56 66 65 12 info@kinlys.com www.kinlys.com

GROUP DEPRE PETFOOD Wasserijstraat 25 2900 Schoten T: +32 (0)33 26 07 10 info@beduco.be www.groupdepre.com Vogelaarsweg 23 NL Dordrecht, LL-3313 T: +31 (0)7 86 22 06 22 info@hollanddiervoeders.nl www.groupdepre.com

VITAKRAFT BELGIË NV Paapsemlaan 11, Block B, Bus 6 1070 Brussel T: +32 (0)25 26 88 80 info@vitakraft.be www.vitakraft.be

GROOTHANDEL

ASP INTERNATIONAL Herentalsesteenweg 54 2270 Herenthout T: +32 (0)15 68 12 96 info@asp-international.be www.asp-international.be

BEEZTEES Energieweg 4 NL-5145 Waalwijk T: +32 (0)33 30 14 40 info@beeztees.com www.beeztees.nl

ETS H LEJEUNE JARDIRAMA Rue de la Gare 12 4608 Warsage T: +32 (0)43 76 61 03 info@jardirama.be www.jardirama.be

FERPLAST BENELUX BV Collseweg 21 NL-5674 TR Nuenen T: +31 (0)4 02 84 22 22 orders.benelux@ferplast.com www.ferplast.com

FLAMINGO PET PRODUCTS NV Hagelberg 14 2440 Geel T: +32 (0)14 24 21 00 info@flamingo.be www.flamingo.be

GEBR. DE BOON BV Avelingen West 39b NL-4202 MS Gorinchem T: +31 (0)1 83 66 08 22 info@deboon.nl www.deboon.nl

GRIZO Posterijlaan 5 8740 Pittem T: +32 (0)51 46 40 44 question@grizo.be www.grizo.be

KINLYS Industriezone 6 | Zwaantjesstraat 8 8710 Wielsbeke T: +32 (0)56 66 65 12 info@kinlys.com www.kinlys.com

LAROY GROUP Industrieweg 98-100 9032 Wondelgem T:+32 (0)92 58 13 00 info@laroygroup.com www.laroygroup.com

NAGELS PET PRODUCTS Ambachtstraat 32 2340 Beerse T: +32 (0)14 61 43 01 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be

NEDAC SORBO BELUX NV Koning Leopoldlaan 9A 2870 Puurs T: +32 (0)38 60 76 30 petcare@nedac.eu www.petcare.nedac.com www.petsunlimited.fr www.petsunlimited.nl

SMULDERS WHOLESALE Burg. Visschersstraat 130 NL-6235 EM Ulestraten T: +31 (0)4 33 64 23 87 sales@smulders.nl www.smulders.nl www.hsaqua.nl www.kinshi.nl

TRIXIE TRIXIE Heimtierbedarf GmbH & Co. KG Industriestraße 32 D-24963 Tarp T: +32 (0)33 04 98 97 sales@trixie.be www.trixie.de

VAN DER MEER DIERTOTAALGROOTHANDEL Hongkongstraat 71 NL-3047 BR Rotterdam T: +31 (0)1 04 37 05 05 klantenservice@vdmdtg.nl www.vandermeerrotterdam.nl

HOND + KAT SNACKS EN VOEDING

FARM FOOD HONDENVOEDING Baruch Spinozastraat 10 NL-7442 PD Nijverdal Voeding Advies: T: +32 (0)11 98 84 77 info@farmfood.be Administratie: T: +32 (0)11 98 84 74 administratie@farmfood.be www.farmfood.be

HUPPLE Boudewijnstraat 19 2960 Brecht T: +32 (0)36 46 11 60 info@hupple.com www.hupple.com

DIERVOEDING TAK Vaartveld 18 NL-4704 SE Roosendaal T: +31 (0)1 65 37 83 91 info@happydog.nu www.happydog.nu

41


VOEDINGSSUPPLEMENTEN JOHNSON PETFOODS Saffierborch 16 NL-5241 LN Rosmalen T: +31 (0)7 35 22 08 73 info@johnsonpetfoods.nl www.johnsonpetfoods.nl

NEDAC SORBO BELUX NV Koning Leopoldlaan 9A 2870 Puurs T: +32 (0)38 60 76 30 petcare@nedac.eu www.petcare.nedac.com www.petsunlimited.fr www.petsunlimited.nl

TRUDO’S PET PRODUCTS Rellestraat 5035 3800 St Truiden T: +32 (0)11 68 75 22 info@trudospetproducts.be www.trudospetproducts.be

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

HOND + KAT ACCESSOIRES

FLEXI BOGDAHN INTERNATIONAL GMBH & CO. KG Carl-Benz-Weg 13 D-22941 Bargteheide T: +49 (0)45 32 4 04 40 info@flexi.de www.flexi.de

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

HOND + KAT VERZORGINGSPRODUCTEN

BIOGANCE Zi Anjou Atlantique FR-49123 Champtoce Sur Loire T :+33 (0)2 41 73 15 15 info@biogance.fr www.biogance.fr

BEAPHAR Provenstraat 11-13 8970 Poperinge T: +32 (0)57 33 35 00 info@beaphar.be www.beaphar.com

LABORATOIRES FRANCODEX rue de l’Ormeau de Pied 10 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 97 90 23 adv@francodex.com www.francodex.com

KNAAGDIEREN SNACKS EN VOEDING ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

TERRARIUM ALGEMEEN NAGELS PET PRODUCTS Ambachtstraat 32 2340 Beerse T: +32 (0)14 61 43 01 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be

WEENECT Chaussée d’Alsemberg 995 1180 Uccle T: +32 (0)33 76 45 93 sales@weenect.com www.weenect.com

42

ZOO MED EUROPE Seoulstraat 1 2321 Meer T: +18 (0)55 42 99 88 info@zoomed.com www.zoomed.eu

MANNAVITA Zuidstraat 10 8560 Wevelgem T: +32 (0)56 43 98 52 info@animavital.be www.animavital.be

LABORATOIRES FRANCODEX rue de l’Ormeau de Pied 10 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 97 90 23 adv@francodex.com www.francodex.com

VOGELS SNACKS EN VOEDING

GRIZO Posterijlaan 5 8740 Pittem T: +32 (0)51 46 40 44 question@grizo.be www.grizo.be

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

WINKELINRICHTING

EASYRACK Drieselstraat 150/3 9041 Oostakker T: +32 (0)93 77 05 00 info@easyrack.be www.winkelrek.be www.winkelkarren.be www.easyrack.be


100 %

GEMAAKT IN

FRANKRIJK

natuurlijk

Natuurlijke gezondheid voor honden!

Marketing

Video’s vormen grote meerwaarde in jouw contentmarketing

van de biologische landbouw.

4 formules op basis van BIOPLANTEN

Contentmarketing vormt een ideale manier om consumenten aan te trekken en hen aan jouw zaak te binden. Aan de hand van waardevolle informatie help je de (potentiële) klant betere keuzes te maken of oplossingen te vinden voor een bepaald probleem. Met die content wek je vertrouwen en sympathie en kan je bovendien jouw vakkennis en knowhow duidelijk in the picture plaatsen. Er zijn diverse mogelijkheden om een boodschap over te brengen, zoals een blog of een video. Laatstgenoemde tool biedt het voordeel dat die snel en vaak de aandacht trekt. Bovendien ligt bij een video de betrokkenheid hoog: een filmpje wordt immers makkelijk bekeken, becommentarieerd en gedeeld. Maar hoe integreer je een video in jouw contentstrategie? We zetten enkele belangrijke aandachtspunten voor jou op een rij. Bepaalde ondernemers van een dierenspeciaalzaak of tuincentrum denken misschien dat het gebruik van video’s in hun marketing enkel voor grote ondernemingen geschikt is. Maar dat is absoluut niet het geval! Video’s opnemen is tegenwoordig trouwens heel betaalbaar geworden. Een smartphone en één of meerdere apps volstaan vaak.

gebruik van testimonials is zeker een aanrader, aangezien ze een hoge herkenbaarheidsfactor voor de kijker hebben. Een laatste belangrijk item is de actualiteit van de video. Het filmpje kan bijvoorbeeld pas maanden na het posten worden bekeken. Maak dat het onderwerp of de mededeling ook dan nog actueel is.

Naar wie sturen?

Welk medium gebruiken?

Videocontent creëren betekent niet dat het volstaat om snel een filmpje op te nemen en dit online te plaatsen. Het is essentieel om een duidelijk plan en dito visie uit te werken. Een eerste belangrijk aandachtspunt is het bepalen van je doelgroep. Wie wil je exact bereiken? Is het de bedoeling om mensen aan te spreken die jouw zaak en producten nog niet kennen of wil je eerder bestaande klanten informeren? Daarnaast moet je je ook afvragen of je op een breed publiek mikt of liever een specifieke doelgroep, zoals hondeneigenaars of mensen die graag in de moestuin werken, bereikt. Ook het geslacht, de leeftijd en dergelijke kunnen een selectiecriterium vormen. De afbakening van de vooropgestelde doelgroep bepaalt immers mee de boodschap die je moet brengen.

Een laatste knoop die moet je doorhakken in je videostrategie, is de keuze van het medium waarop je het filmpje plaatst: de eigen website; sociale media, zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en dergelijke; YouTube;… Elk kanaal heeft immers zijn specifieke eisen. Maak desnoods per medium een aparte video. Zorg er dan wel voor dat de filmpjes op elkaar afgestemd zijn en dezelfde huisstijl hanteren.

Wat vertel/toon je? De inhoud van jouw video vraagt ook de nodige aandacht. Denk na over wat je exact wil vertellen aan de kijker: neem je de mensen mee op een virtuele tour doorheen jouw dierenspeciaalzaak of tuincentrum zodat ze de winkel ontdekken, toon je hen oplossingen voor veel voorkomende problemen, leg je hen de werking van bepaalde producten uit, laat je klanten getuigen over hun ervaringen met hun dieren/tuin,… Vermijd pure promopraatjes of echte verkoopfilmpjes. Die kunnen eveneens hun nut hebben, maar bij contentmarketing zijn ze weinig effectief. Het

44

De voedingssupplementen van Biodene zijn afkomstig

met heilzame eigenschappen die voldoen aan de behoeften van het dier:

Gewrichten en vitaliteit senior Soepele en glanzende vacht Goed voor de spijsvertering Rustig gedrag

Daarnaast zijn er zeker op sociale media nog enkele regels die cruciaal zijn. Op deze kanalen beslissen mensen vaak al na een paar seconden of ze al dan niet verder kijken. Wees dus direct en zorg dat je meteen de aandacht trekt. Dit kan bijvoorbeeld door onmiddellijk in te spelen op een specifiek(e) behoefte/probleem of door onverwacht uit de hoek te komen. Denk er tevens aan dat kijkers op sociale media vaak video’s zonder geluid bekijken. Let er dus op dat je boodschap ook dan overkomt. Sociale media biedt wel het voordeel dat de kijker deze video vlug en eenvoudig kan delen. Denk er aan om tools, zoals SEO (Search Engine Optimalisation) en SEA (Search Engine Advertising), te gebruiken zodat de klant jouw video sneller ontdekt in zoekmachines. Kies dus voor titels en tags die makkelijk door zoekmachines teruggevonden worden. Zorg ook steeds voor een verwijzing naar jouw website.

Vloeibare voedingssupplementen in een glazen flesje, met maatbeker. Verkrijgbaar in 2 formaten: 150 en 300 ml.

FRANCODEX.COM

Biodene zet zich in voor de planeet en is lid van 1% for the planet


De nieuwe

Ecopots brand portal: jouw ‘toolbox’ voor de beste fysieke én online winkelbeleving!

100 %

GEMAAKT IN

FRANKRIJK

natuurlijk

Natuurlijke gezondheid voor honden! De voedingssupplementen van Biodene zijn afkomstig van de biologische landbouw.

4 formules op basis van BIOPLANTEN met heilzame eigenschappen die voldoen aan de behoeften van het dier:

Gewrichten en vitaliteit senior Soepele en glanzende vacht Goed voor de spijsvertering Rustig gedrag

De Ecopots Marketing Toolbox Het platform voor alle Ecopots tools: on- en offline merchandising, een mediabank met professionele foto’s, instructievideo’s, catalogi, sales tools, het Ecopots team … Je winkel, website en -shop, je social media … We reiken je alle hulpmiddelen aan om met Ecopots te scoren. Maak nu je account aan op www.thepotscompany.eu. Zo geniet iedereen van Ecopots: je klanten en hun planten. Surf vandaag nog naar www.thepotscompany.eu en vraag je login aan.

Vloeibare voedingssupplementen in een glazen flesje, met maatbeker. Verkrijgbaar in 2 formaten: 150 en 300 ml.

FRANCODEX.COM

Biodene zet zich in voor de planeet en is lid van 1% for the planet


De nieuwe

Ecopots brand portal: jouw ‘toolbox’ voor de beste fysieke én online winkelbeleving!

De Ecopots Marketing Toolbox Het platform voor alle Ecopots tools: on- en offline merchandising, een mediabank met professionele foto’s, instructievideo’s, catalogi, sales tools, het Ecopots team … Je winkel, website en -shop, je social media … We reiken je alle hulpmiddelen aan om met Ecopots te scoren. Maak nu je account aan op www.thepotscompany.eu. Zo geniet iedereen van Ecopots: je klanten en hun planten. Surf vandaag nog naar www.thepotscompany.eu en vraag je login aan.

Profile for Invent Media

Pet & Garden Pro nr 132  

Editie maart 2021

Pet & Garden Pro nr 132  

Editie maart 2021

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded