__MAIN_TEXT__

Page 1

nr 131 December 2020

N ATI O N A A L VA K B L A D VO O R D E D I E R E N S PECI A A L Z A A K , D E TU I N - E N AQ UA RI U M CE NTR A , K W E K E RS E N TRI M SA LO N S V.U.: K. D’haveloose, magazines@inventmedia.be • Verschijnt 4x per jaar (maart, juni, sept en dec) • December 2020 • 24e jaargang • Afgiftekantoor P409055 Gent X. Onafhankelijk vakblad voor de pet- en tuinsector in België. Verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 5.500 exemplaren. Pet & Garden Pro is een uitgave van Invent Media BVBA, Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk - Tel. +32(0)56 21 30 32 Fax +32(0)56 25 71 41 - E-mail: magazines@inventmedia.be • Redactie en fotografie: Stijn Eeckloo - Wim Vanderhaegen - E-mail: redactie@inventmedia.be. Reclameregie en abonnementen: Evelien Desmyttere Virginie Deneckere, Tel.: +32(0)56 21 30 32 - E-mail: magazines@inventmedia.be • Art Director: Christian Laevens • Druk: Lowyck/Plus Point. Ce magazine est disponible en français sur simple demande. De uitgever kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van gepubliceerde advertenties. Het verlenen van toestemming tot publicatie in dit tijdschrift heeft tevens betrekking op de terbeschikkingstelling in om het even welke elektronische vorm. Niets uit deze uitgave mag op welke manier dan ook worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever.

IN DIT NUMMER Inside News . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-2 5 visies over het voorbije en komende jaar . . 4-5 Hondenshampoos . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6-8 Pet & Garden Pro ondergaat weldra make-over . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 Trends in het potgrondsegment . . . . . . . . . . 10-11 Het functionele nut van terrariumdecoratie . . . 12 Wat beweegt er op de markt van snoeigereedschap . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 Nuttige adressen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 Nieuwe producten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15-16

Aveve pakt uit met nieuw logo Secretariaat BTV is verhuisd Aveve, het sterke merk van Arvesta en bekend van de gelijknamige winkels en als professioneel merk voor boer en tuinder, kiest voor een nieuw logo. De trouwe blauwe en gele kleuren worden ingeruild voor een fris, groen logo dat voortaan het uithangbord wordt van de Aveve-winkels en de professionele Aveve-merken van Arvesta. De primeur voor het onthullen van het nieuwe logo was weggelegd voor de Aveve-winkel in Edegem en de Aveve-veevoederfabriek in Merksem. Het nieuwe logo, bedacht door Hotel Hungaria, zal geleidelijk aan in alle winkels en agrarische centra, evenals op verpakkingen, vrachtwagens en on- en offline communicatiedragers worden aangepast. Na jarenlange dienst onder de blauwe en gele kleuren, kiest Aveve nu voor een nieuwe look & feel. Voor de Aveve-winkels, die vorig jaar nog een nieuw winkelconcept en een nieuwe slogan ‘Hier groeit plezier’ aangemeten kregen, is de rebranding een logische volgende stap. Stefan De Clercq, Business Unit Director Franchise & Retail bij Arvesta: “In het nieuwe winkelconcept, dat we vorig jaar introduceerden, zetten we volop in op beleving en inspiratie. Dat willen we nu ook volledig doortrekken naar ons logo. We matchen de buitenkant met de binnenkant. Het nieuwe logo is modern, jong en nodigt uit. We willen hiermee een jongere doelgroep aanspreken zonder daarbij onze bestaande klanten te verliezen. We gaan mee met de tijd, maar blijven tegelijk garant staan voor kwaliteit en expertise op vlak van tuin- en dierenvoedingsproducten.”

DIY, Pro & Garden verschuift naar 2022 Met een mooi aanbod aan exposanten en een mediacampagne die op stapel stond, was de organisatie volledig klaar en enthousiast om van de 35ste jubileumeditie van de vakbeurs DIY, PRO & Garden opnieuw een succes te maken. Praktisch kon het event perfect opgezet worden in een coronaproof-omgeving, met respect voor de veiligheid van exposanten en bezoekers. Helaas woedt de tweede golf van het coronavirus volop en vaardigde de Belgische overheid nieuwe maatregelen uit die volledig inzetten op het beperken van onderlinge contacten. Met de timings die op vandaag in het vooruitzicht worden gesteld, lijkt het onrealistisch dat tegen midden januari 2021 de beperkingen al zóver teruggedrongen zullen zijn, waardoor een volwaardige editie van DIY, PRO & Garden mogelijk is. Gezien deze omstandigheden besliste de organisatie om DIY, PRO & Garden een jaar uit te stellen. De nieuwe datum wordt 14 en 15 februari 2022. Alle exposanten volgen alvast naar deze nieuwe datum.

Sinds 1 oktober 2020 is het secretariaat van BTV gevestigd in de gebouwen van het Bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen te Oudenaarde. Het kantoor bevindt zich op volgend adres: MeersbloemMelden 46 in Oudenaarde. Dirk Ballekens is bereikbaar op het telefoonnummer +32(0)468 075584. Het e-mailadres blijft tot nader order ongewijzigd: info@tuincentra-vzw.be.

Smart: voer via de app De nieuwe voederautomaten met app-besturing kunnen via de smartphone worden bediend. Ze maken dankzij camera en microfoon opnamen alsmede livestream mogelijk. De app is gratis verkrijgbaar in de appstore.

Managementswijziging bij Renske Natuurlijke Diervoeding Renske van den Berg en haar dochter Elma van den Berg vormen vanaf 1 januari 2021 de algemene directie. Niels Horrevoets versterkt het team als marketing- en salesmanager. Deze verschuivingen binnen het team zijn ontstaan door het aanstaande vertrek van salesdirecteur Frank van Zutphen en marketingdirecteur Eric van den Berg. “We vinden het ontzettend jammer dat ze ons gaan verlaten. Eric heeft meer dan twintig jaar bij ons gewerkt. En ook Frank is al zeven jaar voor velen een vertrouwd gezicht. We gunnen ze allebei een prachtig nieuw avontuur”, aldus Renske van den Berg, grondlegster van het bedrijf. “In Niels Horrevoets hebben we dé man gevonden, die een brug kan slaan tussen ons marketing- en sales­ team. Met zijn jarenlange ervaring in diverse functies kent hij de branche op zijn duimpje. Jan-Hilco van den Berg wordt zijn rechterhand en verzorgt het contact met de buitendienst. Voor onze klanten verandert er dan ook niets. De lijnen blijven kort en we blijven verrassen met nieuwe producten. Jan van den Berg gaat zich namelijk volledig op innovatie richten. Zo blijven we ons familiebedrijf verder professionaliseren. Met daarbij één doel voor ogen: we willen de beste voeding ontwikkelen voor honden en katten”, besluit Renske van den Berg.

TX9 Smart #24341

TX8 Smart #24339

www.trixie.de

V.l.n.r.: Eric, Frank en Niels.

1

Pet & Garden Pro • Juli 2018

Pet & Garden Pro • December 2020

1


INSIDE NEWS Forse kapitaalsinjectie voor Edgard & Cooper

De Belgische producent van honden- en kattenvoeding Edgard & Cooper werd in 2016 opgericht door de vrienden Koen Bostoen, Louis Chalabi en Jürgen Degrande. Ze legden de focus op kwalitatieve voeding, bereid met vers vlees en voedzame ingrediënten. Bovendien worden de referenties verpakt in biologisch afbreekbare of recycleerbare verpakkingen. Het concept sloeg aan want ondertussen is de onderneming actief in 13 Europese landen en heeft het ruim 100 medewerkers in dienst. Maar daar stopt de ambitie van Edgard & Cooper niet bij: het wil verder internationaliseren zonder daarbij hun duurzaam ondernemingsmodel te verloochenen. Om deze plannen te realiseren, haalde het bedrijf recent 18,5 miljoen euro vers kapitaal op bij twee investeringsfondsen: enerzijds DLF Venture van AB Inbev-telg François-Xavier de Mévius (dat al sinds 2017 in de onderneming participeert) en het internationale The Craftory. De drie oprichters behouden wel de controle.

Agras Pet Foods realiseert strategische acquisitie

om verder te gaan dan de onlinemeetings, die nu zo vaak georganiseerd worden. Om klanten werkelijk te kunnen ontmoeten, de innovaties te kunnen tonen en het komende jaarprogramma 2021 te kunnen bespreken, ging het team tot eind november 2020 met de Evergreenmobiel bij de retailers langs. Evergreen Garden Care maakte er op deze manier een gezellig, interessant en veilig, corona-proof ontmoetingsmoment van. Ook de klanten-retailers waren enthousiast over deze oplossing: voor hen betekende het tijdswinst, ze hoefden geen verplaatsing te maken en de Evergreen-mobiel kwam op afspraak wanneer het hen het best schikte.

The Green Community introduceert ecologische plantenwinkel Ympa Eind 2019 lanceerden Luc De Bruyne, Bob Douliez en Patrick Vanbelleghem ‘The Green Community’, een coöperatie van 13 lokale plantenkwekers. Nadat The Green Community al met het concept ‘Terrasplant. be’ uitpakte, waarbij ze hun assortiment tot bij Vlaamse en Brusselse consumenten brachten, introduceren ze nu een eigen winkelconcept ‘Ympa’. De eerste vestiging bevindt zich in de Gentse binnenstad, namelijk de Bennesteeg. Maar het is de bedoeling om dit mini-tuincentrum in de loop van volgend jaar ook in andere Vlaamse centrumsteden te lanceren. Ympa, dat trouwens ‘enten’ in het Zweeds betekent, zet in op kwalitatieve planten die steeds op een duurzame manier worden geteeld. Het aangeboden assortiment omvat onder andere tuin- en kamerplanten, kruiden en bijbehorende artikelen. Ympa in Gent, dat gerund wordt door Pauline De Bruyne (de dochter van Luc De Bruyne, mede-oprichter van The Green Community), fungeert tot 2022 zeker als pop-up, maar zal daarna naar een definitieve locatie op zoek gaan. Ympa zal ook een webshop starten.

De Italiaanse onderneming Agras Pet Foods, die huisdierenvoeding commercialiseert onder de merken Schesir, Stuzzy en Adoc, meldt dat het Cerere Produzione overgenomen heeft. Laatstgenoemd bedrijf, gevestigd in het Italiaanse Neive, spitst zich toe op de productie en het verpakken van droogvoer voor honden en katten. Met deze deal verstevigt Agras Pet Foods zijn positie op de markt van huisdierenvoeding en bestrijkt het nu de volledige waardeketen: van productie tot de verkoop. Agras Pet Foods werd in 1986 in Genua opgericht. Het commercialiseert in Italië en het buitenland de merken Schesir en Stuzzy naar de vakhandel en het merk Adoc naar de grootdistributie. De verwachting is dat het bedrijf dit jaar een omzet van ruim 100 miljoen euro zal realiseren, wat een duidelijke groei is ten opzichte van 2019. De acquisitie van Cerere betekent een fundamentele, strategische stap in de ambitie van Agras Pet Foods om met haar topmerk Schesir uit te groeien tot een sleutelspeler in het segment van droogvoeding voor huisdieren. De focus ligt daarbij op hoogwaardige kwaliteit en smaak van de producten, een dynamische innovatiedrang en een duurzame en efficiënte productie. De komende jaren wil Agras Pet Foods, mede dankzij het investeringsplan dat de vorige eigenaar de afgelopen 3 jaar uitvoerde, de productie van droogvoeding voor huisdieren verdubbelen, zowel voor de eigen merken als andere partijen. "Deze transactie past perfect in de strategie van Agras Pet Foods om een innovatief gamma droogvoer te ontwikkelen, dat in Italië en het buitenland wordt verdeeld. We willen daarbij een directe toegang hebben tot de productiecapaciteit en die ook controleren door verantwoordelijk te zijn voor de ganse keten", verklaart gedelegeerd bestuurder Pietro Molteni van Agras Pet Foods.

Evergreen Garden Care ontmoet retailers via creatieve pop-up Evergreen Garden Care is niet bij de pakken blijven zitten na de annulatie van de vakbeurzen voor de tuinsector naar aanleiding van de coronamaatregelen. Er werd gezocht naar een alternatief voor de beursdeelnames; het was de wens

900 soorten zoetwatervissen... 1 miljoen vissen op voorraad... 1000 tevreden klanten! De grootste in assortiment en voorraad. Wij hebben 900 soorten zoetwatervissen in het assortiment. Een voorraadcapaciteit van ruim 1 miljoen vissen. Oftewel: nooit misgrijpen en zekerheid van levering.

Ruinemans Aquarium neemt Landman Hoevelaken over De Nederlandse groothandel in aquariumvissen Ruinemans Aquarium is sinds kort de nieuwe eigenaar van groothandel Landman Hoevelaken, gespecialiseerd in hondensnacks. Landman Hoevelaken blijft wel als een aparte afdeling binnen de Ruinemans Group functioneren. Met deze acquisitie wil Ruinemans zijn positie in de petcarebranche verstevigen, voor Landman Hoevelaken betekent deze deal een opportuniteit om zijn klantenbestand uit te breiden. Cees Buijtenhuis, de huidige directeur bij Landman, gaat op pensioen. Evert Landman en Frank de Goey zullen voortaan de directiefuncties bij Landman Hoevelaken op zich nemen. Ze worden bijgestaan door Jan Willem van Maanen als bedrijfsleider en Arjan Mostert als verantwoordelijke commerciële buitendienst.

MAXIMILIEN hondensofa De Maximilien hondensofa biedt huisdieren een lekker warm plekje in huis. Deze super comfortabele slaap- en rustplaats is van hoge kwaliteit en dankzij het strakke design past het in elk interieur. De sofa staat op pootjes, waardoor hij van de vloer wordt getild. De ideale manier dus om honden een stijlvolle en vertrouwde eigen stek te bieden.

Oók voor uw aquariumplanten, diepvriesvoer en voederdieren. Een royaal aanbod aquariumplanten, diepvriesvoer en voederdieren passend bij de vissen die u heeft geselecteerd en erg belangrijk voor het welzijn van de vissen. Uiteraard zijn ook deze producten van de beste kwaliteit en worden direct meegeleverd met uw bestelling.

24/7 online bestellen Op www.ruinemans.com bestelt u overzichtelijken makkelijk. Kijk ook eens naar de wisselende aanbiedingen en nieuwe vissen. Makkelijk 24/7 uw bestellingen doorgeven en exact zien wat u koopt. Eén leverancier, één factuur, altijd gemak en kwaliteit. Art. 520605

Onze eigen chauffeurs bezorgen wekelijks in Nederland en België met verwarmde bestelauto’s.

71 x 45 x 34cm Contact: Ruinemans Aquarium BV IJsselveld 9, Montfoort, T: +31 (0)348 - 47 98 00 www.ruinemans.com | info@ruinemans.com

2

Pet & Garden Pro • December 2020

We care about pets! www.flamingo.be


R E T R A C TA B L E L E A S H E S

MADE IN GERMANY

Style Walk with the Best www.flexi.de

Pet & Garden Pro • September 2020

3


FOCUS

5 VISIES OVER 2020 EN 2021

WORDT 2021 HET JAAR VAN DE LIVESTREAMED SHOPPING EN DE VERKOOP VIA SOCIALE MEDIA? Traditioneel blikken we in het laatste Pet & Garden Pro-nummer van het jaar terug en kijken we ook vooruit naar wat de komende 12 maanden ons zullen brengen. De voorbije jaren was het steeds reikhalzend uitkijken naar wat de experts en ondernemers uit de tuinretail- en petcaresector als belangrijkste ontwikkeling/gebeurtenis van het afgelopen jaar beschouwden. 2020 was ook op dit vlak een apart jaar: het hoeft niet te verwonderen dat niemand rond de coronapandemie en de daarbij horende gevolgen heen kon, iets wat we ondertussen van dit virus gewoon geworden zijn. Deze crisis zorgde er wel voor dat de Belgische consument massaal e-commerce omarmde en tevens nog meer dan voorheen de weg naar de lokale handelaar vond. Voor 2021 verwachten onze 5 deskundigen die ditmaal aan het woord komen, namelijk Dirk Ballekens (BTV), Stephan Ekelmans (Jest and Pets), Katelijn Quartier (Retail Design Lab), Cis Scherpereel (Mex United) en Bert Van Tilborgh (Futureproved), dat er zeker qua onlineverkoop heel wat interessante evoluties te gebeuren staan. Bereid je alvast voor op de verkoop via socialmediakanalen en shoppertainment! BERT VAN THILBORGH: “DE TOEKOMST IS AAN DE LIVESTREAMED COMMERCE” Bert Van Thilborgh was de founder van communicatiebureaus in België en Nederland en adviseerde bedrijven zoals IKEA, Walt Disney Studios, Creative Labs, Panasonic en Diageo. Na ruim 15 jaar intensieve marketing- en communicatiecampagnes transformeerde hij zijn bedrijf naar het trendbureau Futureproved Trendwatchers dat dagelijks bedrijven, waaronder AB Inbex, Proximus en Sodastream adviseert met trendanalyses, trendimplementaties, trendcommunicatie en trendacceleratie. Daarnaast geeft hij als spreker regelmatig lezingen in België en daarbuiten. Momenteel legt hij de laatste hand aan zijn eerste boek. Voor Bert Van Thilborgh behoort de coronacrisis samen met de val van het communisme, de aanslagen op 9/11 en de bankencrisis tot de belangrijkste disruptoren van de afgelopen 30 jaar. “In 2020 werd onze maatschappij enorm ontwricht door COVID-19. Het zorgde ervoor dat we plots in een mondkapjessamenleving, een hygiënehype, een virtualisering en een contactloze economie belandden. De mondmaskers zijn zonder meer het symbool van 2020, maar zelfs met een vaccin zullen ze niet snel verdwijnen: in

"Ik raad dierenspeciaalzaken en tuincentra aan om de fysieke en onlinewinkel duidelijk met elkaar te verweven" de toekomst zullen nog virussen opduiken of zullen we ze gebruiken als bescherming tegen de griep of de milieuvervuiling. Ook de hygiënehype zal wel nog enkele jaren top of mind blijven. De coronapandemie was tevens een katalysator voor het onlineshopgedrag. Amazon, bol.com, Alibaba en andere Bert Van Thilborgh Zalando’s zijn de grote winnaars van deze crisis. Alleen spijtig dat we in België zo laat op deze onlinetrein zijn gesprongen, maar ik zie gelukkig mooie initiatieven. Ik heb dan ook goede hoop dat we de kloof met de buurlanden en de grotere spelers in de toekomst kunnen dichten.” Voor de trends van 2021 kijkt Bert Van Tilborgh vooral naar wat er zich momenteel al in Azië afspeelt. “Daar is e-commerce aan het versmelten met livestreaming. Het afgelopen jaar kende livestreaming net als e-commerce een geweldige opmars, onder meer in het onderwijs, de toeristische sector en de entertainmentindustrie. In China koppelt men nu livestreaming aan e-commerce, waardoor shopentertainment of livestreamed commerce ontstaat. Deze mix van entertainment, community en handel is interactief en ervaringsgericht en gebeurt bovendien in realtime. Bijvoorbeeld Taobao Live, het livestreaminghandelsplatform van Alibaba, noteerde in februari 2020 een groei van 110 % ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Een andere boeiende case is die van Ideal, een Chinese fysieke juwelierszaak die zijn businessmodel door de crisis drastisch omgooide. Als reactie op de lockdown lanceerde Ideal zijn initiatief ‘Thousand People, Thousand Stores’: een programma waarbij verkoopmedewerkers in de winkel werden getransformeerd tot presentatoren van liveshows. Bovendien werd een meer betaalbare lijn gelanceerd om online jongere consumenten aan te spreken. Verder verhoogde de onderneming zijn commissies voor het personeel sterk: van 3 % in de winkel tot 10 à 50 % online, om zo de participatie en de verkoop te stimuleren. Nog een opmerkelijke ontwikkeling constateerden we bij de Chinese e-commercegigant Alibaba die tegen 2023 ruim 1 miljoen influencers wil rekruteren om merken wereldwijd te helpen extra verkoop te genereren via zijn retailplatform AliExpress. De grote Amerikaanse socialmediaplatformen reageerden ondertussen met de lancering van Facebook Shops in mei 2020, waarmee ze westerse retailers willen helpen bij het opzetten van shoppertainment stores. Facebook Shops stelt retailers gratis tools ter beschikking om online-etalages te creëren op zowel Facebook als Instagram. Handelaars kunnen de look & feel van hun digitale etalage aanpassen, producten weergeven en die uiteraard ook verkopen. Facebook haakt met dit initiatief duidelijk in op deze trend van livestreamed shopping

4

Pet & Garden Pro • December 2020

en shoppertainment. Verder wil Facebook op termijn tevens augmentedrealitytools aanbieden om de onlineklantenervaring verder te optimaliseren. Kleinschalige winkels zullen ongetwijfeld opperen dat dit vooral initiatieven van mastodonten zijn, maar het toont vooral aan dat je ook in crisismomenten kansen moet zien. Livestreamed shopping staat in België nog nergens, maar die trend zal er - weliswaar met enige vertraging - komen. Ik raad de Belgische (online)retailers aan om meteen op deze kar te springen. Fysieke winkels gaan het erg moeilijk krijgen als ze niet mee evolueren. Social shopping behoort trouwens niet tot het verleden en zal na de crisis volledig terugkomen. Consumenten houden er immers van om met de familie, vrienden of kennissen te gaan shoppen als een totaalbeleving. Maar hou ermee rekening dat voortaan de kwaliteit en minder de kwantiteit in onze aankopen zal primeren.” Tot slot geeft Bert Van Tilborgh dierenspeciaalzaken en tuincentra nog de duidelijke tip mee om de fysieke en onlinewinkel duidelijk met elkaar te verweven. “Ga voor een dubbele strategie. Ga enerzijds zo als ver mogelijk in het e-commerceverhaal en opteer hierbij resoluut voor de nieuwste trend in de retailsector, namelijk livestreaming. Die aanpak vraagt niet per se een grote investering want de technologie is betrekkelijk eenvoudig. Maar livestreaming vereist wel creativiteit en vernuft om er meerwaarde uit te genereren. Anderzijds is het aangewezen om je tuincentrum of dierenspeciaalzaak uit te bouwen tot een echt experience center: ga samenwerkingen met andere ondernemers uit de buurt aan, organiseer cursussen en workshops, nodig experten uit in uw zaak en noem maar op. Out of the box denken is hierbij zeker een pluspunt.” CIS SCHERPEREEL: “BELANG SOCIALE MEDIA IN ONLINEVERKOOP ZAL TOENEMEN” Cis Scherpereel is mede-zaakvoerder, groei- en e-commercestrateeg bij Mex United. Hij stond als consultant aan de wieg van diverse e-commerceprojecten en webshops voor onder meer Maxitoys, Bel&Bo, Fun, Duvel Moortgat, Brooklyn, Hubo, Colora en talrijke kleinere start-ups. Cis Scherpereel heeft ook al twee boeken over e-commerce op zijn conto staan: ‘De people factor in e-commerce’ en de toolbox van Unizo ‘Start to e-commerce’. Tot slot is hij gastdocent ‘E-commerce’ aan Odisee Hogeschool Campus Brussel. We vonden Cis Scherpereel dan ook de ideale man om een licht te werpen op de opvallendste ontwikkelingen qua e-commerce tijdens het afgelopen jaar. “Ook op het vlak van onlineverkoop werd 2020 gekenmerkt door de coronapandemie, die ervoor zorgde dat we op korte tijd enkele jaren vooruit werden gekatapulteerd. De reflex om online te kopen nam immers bij veel mensen fors toe. Bovendien kregen ook de verkopers in dit atypische jaar een sterke maturiteitsboost. Die impuls betekende voor veel (lokale) handelaars hét moment om in te stappen en snel met een eigen webshop te beginnen. Wie nu nog achterblijft, wordt via initiatieven zoals elkezaakonline.be of talrijke seminars toch wakker

"Zaken die nu nog altijd niet op de e-commercekar springen, zullen een te grote kloof ervaren en ter ziele gaan, vrees ik..." geschud. Zaken die nu nog altijd niet op de e-commercekar springen, zullen een te grote kloof ervaren en ter ziele gaan, vrees ik. Door de bovenvermelde boost steeg het basisrendement van de meeste onlineondernemers serieus in vergelijking met een jaar terug. Na de sterke groei tijdens de eerste lockCis Scherpereel down, vlakte de onlineverkoop wel weer wat af, maar het algemene omzetniveau bevindt zich toch enkele trappen hoger dan voorheen.” Cis Scherpereel verwacht dat sociale media in 2021 een significante rol zullen spelen in het e-commerceverhaal.


FOCUS “E-commerce is meer dan ooit tot een ecosysteem uitgegroeid, waarbij de verkopen op diverse kanalen worden gesprokkeld en niet enkel via een eigen webshop. Wie daarin slaagt en dat kan combineren met unieke producten, personalisatie en/of een unieke beleving, zal zijn plaats online ongetwijfeld kunnen vasthouden. Ik zie bijvoorbeeld opvallend meer commerciële boodschappen op de verschillende socialmediakanalen opduiken: producten worden er voorgesteld, waarna de stap naar aankopen supereenvoudig en volledig smartphoneproof is. Het komende jaar zal het aandeel van sociale media in de onlineverkoop zich gevoelig versterken.” Cis Scherpereel ziet wel nog enkele uitdagingen voor (recente) webshops. “In eerste instantie is het essentieel dat retailers beseffen dat een webshop de kip met gouden eieren niet is. Een onlinewinkel zal niet alle verkoop kunnen redden en moet eigenlijk worden beschouwd als een tool om je zaak te promoten. Het is immers crucialer om jouw verkooppunt continu in de kijker te plaatsen. Daarnaast zien we dat bij e-commerce de druk meer dan ooit ligt op zowel de onlinemarketing als het operationele aspect. Wie dat vergeet, zal niet kunnen opboksen tegen de grote gevestigde waarden. E-commerce loopt bijvoorbeeld door na de openingsuren van de winkel. Veel handelaars worstelen hoe ze dat op het vlak van personeel en logistiek ­– want vaak liggen de volumes voorlopig te laag – kunnen oplossen. Toch is een uitkomst voor die problematiek noodzakelijk want e-commerce is maar zo sterk als de zwakste schakel in de ketting. Een laatste uitdaging bestaat erin dat ondernemers die recent met een onlineverkoop gestart zijn, zichzelf steviger op de kaart zullen moeten zetten. Door de coronacrisis gunden veel consumenten een lokale handelaar een aankoop uit sympathie. Maar die factor valt vroeg of laat weg. Het is aan die webshop om een aanbod samen te stellen of troeven te ontwikkelen, waar de klant voor smelt. Dat realiseren vormt een enorme beproeving.” KATELIJN QUARTIER: “EEN EIGEN DNA ZORGT DAT HANDELAARS ZICH KUNNEN DIFFERENTIËREN” Prof. Dr. Katelijn Quartier is één van de drijvende krachten achter het Retail Design Lab van de Universiteit Hasselt. Ze is er aan de slag als post-doctoraal onderzoeker en retaildesignexpert. Ze stelde vast dat de coronacrisis ervoor zorgde dat de Belgische consument het afgelopen jaar richting e-commerce werd geduwd. “Onlineshopping heeft een hoge vlucht genomen. Veel retailers - ook de kleinere ondernemingen - zagen hun onlineomzet met maar liefst 200 à 300 procent aanzwellen. Consumenten die voor de coronacrisis onlineshoppen ‘gruwelijk’ vonden, hebben de afgelopen maanden massaal toch die barrière doorbroken en ondervonden de voordelen. Winkeliers ontwikkelden dan weer in een recordtijd eenvoudige webshops om op die toegenomen vraag in te spelen en stelden vast dat hun aanpak rendeerde. Deze evolutie is onomkeerbaar. Bovendien merken we dat handelaars steeds creatiever omgaan met digitale kanalen: kledingwinkels presenteren hun collecties in hippe livestreams, wijnshops kwamen met onlinewijntutorials en anderen zetten toffe onlinecampagnes op. Toch is het opmerkelijk dat in de maanden tussen de twee lockdowns een deel van de retailers hun onlineactiviteiten sterk minderden of zelfs stopzetten. Dat lijkt me geen goede zet, zeker omdat zowel de consument als de ondernemers de switch naar e-commerce maakten. De zoektocht naar een werkbaar model en een goede balans zodat het online en offline elkaar versterken, vraagt uiteraard tijd.” ‘Lokaal’ en ‘relevantie’ zullen volgens Katelijn Quartier uitgroeien tot de kernwoorden van 2021. “Winkelhieren werd in 2019 al verkozen tot woord van het jaar en deze crisis heeft die trend alleen maar aange-

"Dierenspeciaalzaken en tuincentra houden het contact met de klant in de toekomst best zo persoonlijk mogelijk ." zwengeld. Enerzijds vertrouwt de consument grote internationale ketens steeds minder, anderzijds weet het lokale hem/ haar alsmaar meer te charmeren. Lokale winkeliers zijn nu eenmaal vaak enorm gepassioneerd over hun producten, ze leveren een schitterende service én ze doen de groeten aan de kinderen of familieleden. Dankzij het menselijke aspect Katelijn Quartier overtreffen ze de grote, onpersoonlijke spelers. Daarnaast constateer ik dat er nood is aan een relevante beleving. De vraag van de klant naar ‘value’ klinkt steeds luider. Wanneer de consument toch het huis uitstapt, dan moet het ook echt de moeite lonen.” Op het vlak van winkelinrichting ziet Katelijn Quartier dat zaken zich gaan aanpassen aan de nieuwe anderhalvemetermaatschappij. “Ontwerpbureaus hebben die uitdaging echt vastgepakt. Zij spelen vooral in op het nieuwe normaal door het winkelinterieur zo flexibel mogelijk te maken. Vergeet winkelinrichtingen die alle zeven jaar helemaal veranderd moeten worden. Vandaag investeren retailers beter in een vaste structuur die heel makkelijk aan te passen en up te daten is. Dat is volgens mij een positieve en kostenefficiënte evolutie, die bovendien hand in hand gaat met de groeiende vraag naar duurzamere winkeloplossingen. Bij Retail Design Lab ontwikkelden we net een ‘EHBO-kit offlineretailing’. Deze bevat een 7-tal richtlijnen om deze periode door te komen en er in het postcoronatijdperk met de juiste winkelbeleving te staan, nu en ook in het post-coronatijdperk. Tot slot raadt Katelijn Quartier dierenspeciaalzaken en tuincentra aan het contact met de klant in de toekomst zo persoonlijk mogelijk te houden. “Het personeel kan deze taak op zich nemen, wanneer jouw zaak niet te groot is. Anders kan je hiervoor technologie inzetten. Door je klant te kennen, bijvoorbeeld via klantenkaarten, slaag je erin om persoonlijker advies te geven en laat dat net iets zijn waarvoor de consument graag uit de zetel komt. Blijf daarbij ook jezelf. Zorg dat je opvalt door een onderscheidende factor, die trouwens in je DNA verweven moet zitten. Op die manier geef je mensen een reden om bij jou te winkelen.” STEPHAN EKELMANS: “CONSUMENTEN ZULLEN VOLGEND JAAR WAARSCHIJNLIJK EXTRA INVESTEREN IN HUN HUISDIER” We legden ons oor ook te luister bij een uitbater van een dierenspeciaalzaak, namelijk Stephan Ekelmans die ‘Jest and Pets’ in Bonheiden runt. Deze zaak omvat zowel een fysieke winkel als een webshop. Ook voor Stephan was 2020 door de coronapandemie een apart jaar, al had deze crisis weinig impact op de gerealiseerde omzet. “Gelukkig mochten dierenspeciaalzaken de ganse tijd open blijven. In het begin van de eerste lockdown noteerden we toch hamstergedrag bij de klanten, wat resulteerde in schitterende verkoopcijfers. Na enkele dagen normaliseerde de situatie zich en viel het ons op dat de consument voornamelijk nog over de vloer kwam om voeding en snacks aan te schaffen. De verkoop van accessoires viel toen wel behoorlijk terug. Na de eerste lockdown keerde alles terug naar het oude normaal. Onze verkoop van dieren zoals vissen, knaagdieren, vogels en kippen groeide wel behoorlijk. Dit had ongetwijfeld te maken met het feit dat kinderen lang thuis waren en het goede weer in de lente- en zomermaanden.

"Ik hoop dat de ondernemers uit de petcarebranche elkaar het komende jaar zullen bekijken als conculega en niet als een pure concurrent." In het algemeen kunnen we dan ook stellen dat we dit jaar een lichte omzetstijging verwezenlijkten. Natuurlijk hebben we wel extra moeten investeren in de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen op de winkelvloer, zonder bepaalde compensaties. De sterkste groeisegmenten waren de knaagdierverblijven, de kippenhokken en de accessoires en snacks voor kippen. Tegenwoordig wordt een kip echt als een huisdier beschouwd en niet meer als Jest & Pets een pure afvalwerker.” Stephan Ekelmans verwacht dat een groot deel van 2021 vergelijkbaar zal zijn met dit jaar. “Voorspellingen zijn moeilijk omdat we niet over een glazen bol beschikken. Maar als de dierenspeciaalzaken hun deuren niet tijdelijk moeten sluiten, dan denk ik dat we een gelijkaardig verkoopcijfer zullen realiseren. Qua trends vermoed ik dat een aanzienlijke groep klanten zal investeren in toebehoren voor hun hond, kat of andere huisdieren, aangezien heel wat mensen ook volgend jaar zullen thuisblijven. Dat zou positief nieuws zijn voor onze branche, maar veel zal afhangen van het feit of er gereisd mag worden en de financiële situatie van de gezinnen. Verder hoop ik dat de ondernemers uit de petcarebranche elkaar het komende jaar zullen bekijken als conculega en niet als een pure concurrent. Uiteraard moet iedereen zijn boterham verdienen maar elkaar eens uit de nood helpen bij bepaalde problemen, moet volgens mij zeker kunnen. Dat maakt onze branche mooier en toffer. Gelukkig hebben wij met diverse collega’s uit de buurt een voortreffelijke band.” DIRK BALLEKENS: “DE CORONACRISIS LEGDE VOOR VEEL TUIN- EN PLANTENCENTRA ZEKER GEEN WINDEIEREN” Ook voor Dirk Ballekens was 2020 een jaar om niet snel te vergeten. Eind maart trad hij aan als directeur van de Belgische Tuincentra Vereniging (BTV). De week voor zijn officiële start ging ons land een eerste maal in lockdown en moesten de tuincentra verplicht hun deuren tijdelijk sluiten. “Mijn eerste dagen verliepen allerminst rustig, zeker omdat er initieel veel onduidelijkheid was over welke winkels wel en niet mochten opblijven. Gelukkig konden we onder meer door het lobbywerk van BTV een vervroegde heropening van de tuincentra op 18 april 2020 bewerkstelligen, terwijl het leeuwendeel van de andere winkels pas op 12 mei 2020 terug aan de slag konden. De periode tussen 18 april en 12 mei 2020 werd uiteindelijk een ongekend unicum: de meeste tuin- en plantencentra genereerden een erg mooie meeromzet als gevolg van het goede weer, het verbod op niet-essentiële verplaatsingen en het feit dat ze in tegenstelling tot veel andere handelszaken open mochten blijven. Maar ook na de eerste lockdown bleven veel tuin- en plantencentra uitstekende groeicijfers halen. Onder meer doordat er weinig evenementen waren en veel mensen hun reis annuleerden, herontdekte de doorsnee consument zijn eigen tuin en huis en werd er daarin fors geïnvesteerd. Toch vielen de grote omzetverschillen tussen de winkels onderling op. Bijvoorbeeld de ‘grenswinkels’ met een significant deel klanten uit Frankrijk en Nederland boekten stevige verliezen aangezien onze landsgrenzen tot in juni op slot bleven. Grote winkels hadden het eveneens moeilijker, zeker in vergelijking met de kleinere, lokale uitbatingen. Het verbod op de (fysieke) verkoop van bijvoorbeeld kerstdecoratie tijdens de tweede lockdown was voor talrijke tuincentra een bittere pil om te slikken. Maar ten opzichte van andere sectoren zoals de horeca, de mode- en de evenementenbranche mogen we zeker van geluk spreker en behoren we onmiskenbaar tot de winnende segmenten. Door deze crisis werden we nog eens met de neus op de feiten gedrukt dat ondernemen synoniem staat voor risico. Die dreiging wordt vaak onderschat en is bovendien meestal niet te voorzien. Dit vereist dan ook de nodige flexibiliteit en stressbestendigheid van een ondernemer. Bovendien is een sterke financiële basis steeds een must. De overheid voorzag in deze crisis wel een financieel ondersteuningspakket zoals de coronahinderpremie en het overbruggingsrecht, maar voor grotere tuincentra viel die tegemoetkoming licht uit.” Dirk Ballekens kijkt alvast gematigd optimistisch uit naar het nieuwe jaar dat voor de deur staat. “Vorig jaar heeft de Belgische consument zijn tuin herontdekt en daar ook fors in geïnvesteerd: de nieuw aangelegde tuinen, zwembaden, terrassen,… verdwijnen niet in 2021. Deze beleving loopt dus door, aangezien die ook onderhoud vragen. Mijn verwachting is dat 2021 wellicht een ‘half Coronajaar’ wordt, waarbij diverse beperkingen met mondjesmaat verdwijnen zodra de vaccinatieprogramma’s uitgerold worden. Toch zullen veel mensen dicht bij hun tuin blijven, wat goed nieuws is voor onze branche. Maar de extreme verkooppieken zoals we tussen half april en half mei van dit jaar kenden, gaan we helaas niet meer meemaken. Bij BTV nemen we aan dat de resultaten van volgend jaar zich tussen die van 2019 en 2020 zullen nestelen. Ook in 2021 zal de beleving voor tuin- en plantencentra essentieel blijven: de consumenten genieten van de ruimte en het aanbod dat ze er terugvinden. Bovendien hebben inspirerende presentaties een enorme aantrekkingskracht en vormen die een sterk weerwerk tegen de internetaankopen. Verder merken we een tendens naar originele en nieuwe planten en naar een luxueuzere inrichting van de tuin en de terras. Laatstgenoemde plekken

"Door deze crisis werden we nog eens met de neus op de feiten gedrukt dat ondernemen synoniem staat voor risico." vormen voor veel consumenten een echte oase waar ze even kunnen ontsnappen aan alle coronaperikelen. Tot slot zien we dat veel consumenten, zeker jonge gezinnen, de meerwaarde van een moestuin (her)ontdekken.” Tot slot wenst Dirk Ballekens de ondernemers in de tuinbranche een normaal jaar toe: Dirk Ballekens “De ganse tijd met een mondmasker op werken, de doorlopende onzekerheid,… het kruipt allemaal in de kleren bij veel handelaars. Maar de vaccinhoop geeft perspectief. Tuin- en plantencentra willen terug op een normale manier kunnen ondernemen, waarbij ze zich focussen op hun producten, hun personeel en hun klanten en niet op een onzichtbare, maar gevaarlijke vijand.”

Pet & Garden Pro • December 2020

5


HOND

CONSUMENT KOOPT STEEDS BEWUSTER HONDENSHAMPOOS AAN

Gebr. De Boon Gebr. De Boon

VRAAG NAAR NATUURLIJKE EN DUURZAME REFERENTIES ZWENGELT AAN De laatste jaren kent de verkoop van hondenshampoos een duidelijke stijging. Ook het assortiment kent een sterke expansie. Dit is in grote mate te danken aan de humanisering van het huisdier: ieder baasje wil immers dat zijn/haar hond er steeds piekfijn en verzorgd uitziet. Zeker premiumreferenties weten te scoren. Een rondvraag bij de verschillende spelers leert dat een hondeneigenaar gemiddeld tussen 4 à 8 euro spendeert aan een kwalitatieve shampoo. Voor een doorsnee consument vormt 10 euro vaak een psychologische barrière die ze liever niet overschrijden. Als dierenspeciaalzaak is het dan ook aangewezen om de nodige aandacht aan deze categorie te besteden. TREND NAAR NATUURLIJKHEID De humanisering van het huisdier leidt niet alleen tot een toename van de verkoop, het brengt tevens met zich mee dat de klant met een kritischer oog naar de producten kijkt. Net zoals bij de shampoos voor humane consumptie analyseert men de samenstelling en de werking van de producten. Dit alles resulteert in een groeiende belangstelling voor natuurlijke en biologische hondenshampoos. Deze consumenten opteren weloverwogen voor referenties zonder chemische bestanddelen zoals parabenen en ftalaten en gaan bewust op zoek naar shampoos op basis van natuurlijke en plantaardige ingrediënten. Bovendien is de klant bereid om meer uit te geven voor dergelijke artikelen. Verder noteren we ook een trend naar ecologische producten: zo opteren steeds meer klanten doelgericht voor shampoos die in gerecycleerde of recycleerbare verpakkingen worden aangeboden. De verwachting is dat in de komende jaren die focus voor duurzaamheid en natuurlijkheid in dit segment alleen maar zal toenemen. Wat de geuren van de shampoos betreft, constateren we dat fruitige en bloemige aroma’s nog steeds erg populair zijn bij de Belgische consument. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan aloë vera, kokos of lavendel. Sommige consumenten laten sterk geparfumeerde referenties links liggen omdat ze die als erg chemisch beschouwen. PRESENTEER EEN VERZORGD SCHAP Bij de aankoop van een hondenshampoo laten de baasjes zich voornamelijk leiden door diverse criteria: het design van de verpakking, de aangename geur van het product, het gebruik van hoogwaardige bestanddelen, bepaalde labels en een correcte prijs-kwaliteitverhouding. Een aantrekkelijke winkelpresentatie, waarbij deze aspecten centraal worden geplaatst, zal ongetwijfeld zijn vruchten afwerpen. Een elementair aandachtspunt is alvast de evenwichtige samenstelling van jouw assortiment hondenshampoo. Zorg dat je voor elke behoefte van de klant een passend product aanreikt: voor alle verschillende vachttypes, huidstructuren, hondenrassen en problemen moet in het rek een oplossing aanwezig zijn. Basisshampoos zijn uiteraard een vaste waarde, maar worden best aangevuld met probleemoplossende referenties en premiumartikelen. Het gepresenteerde aanbod moet onmiskenbaar uitstralen dat je een specialist in dit segment bent. Zoals bij alle andere productgroepen is het uiteraard ook hier belangrijk dat het schap er steeds netjes en overzichtelijk uitziet en er geen rupturen aanwezig zijn. Om de consument te helpen de benodigde shampoo snel en eenvoudig terug te vinden, hebben wobblers, informatiepancartes en tal van ander POS-materiaal zeker hun nut. Presenteer zeker complementaire producten naast de shampoos, zoals borstels, kammen, tondeuses, droogshampoos, anti-klitsprays, lotions, aftershampoos en noem maar op. Op die manier verleid je de consument tot supplementaire aankopen en verhoog je Biogance de totale besteding in jouw zaak. Het is zeker een interessant idee om shampoos of andere bad- of

6

Pet & Garden Pro • December 2020

verzorgingsartikelen als een leuk hondengeschenk te presenteren. De plaatsing van een doggywash op de winkelvloer is eveneens een aanrader: op die manier kan de klant bepaalde shampoos en conditioners al eens uitproberen. Het maakt het tevens mogelijk om demo’s of workshops te organiseren, zodat het cliënteel zich een duidelijk beeld kan vormen van de eigenschappen van de aangeboden producten. MAAK MET ADVIES HET VERSCHIL Daarnaast is het verstrekken van degelijk advies essentieel. Tegenwoordig krijgt de consument een immens brede waaier shampoos en conditioners voorgeschoteld. Dit maakt dat het voor veel hondenbaasjes niet

Beaphar

GPS trackers voor katten en honden

De oplossing om zijn dier niet kwijt te raken

Aanbevolen verkoopprijs

www.weenect.com Werkt met abonnement vanaf € 3,75 per maand

Het team staat tot uw beschikking +32 3 376 45 93 I sales@weenect.com


Hery_Press_2020_L272xH188Vecto.pdf

2

28/10/2020

18:25

C

M

J

CM

MJ

CJ

CMJ

N

AL SPELENDERWIJS VERZORGEN Laboratoire Francodex pakt uit met een gevarieerd assortiment lekkers voor honden en katten dat hun comfort en welzijn verbetert. Het houdt de tanden gezond, bestrijdt parasieten of beperkt haarballen.

francodex.com Pet & Garden Pro • December 2020

7


HOND evident is om het bos nog door de bomen te zien en dat maakt het uiteraard moeilijk om de geschikte referentie voor hun viervoeter te kunnen aanschaffen. Als dierenspeciaalzaak is het dus een must dat je de klant een goede begeleiding garandeert. Bovendien kunt u zich op die manier onderscheiden van de onlineverkooppunten. Het personeel moet dan ook over de nodige productkennis beschikken. In eerste instantie is het belangrijk dat je de consument overtuigt om de vacht van hun dier regelmatig te reinigen. Op die manier wordt de gezondheid van de vacht bevorderd en krijgen microben en parasieten de kans niet om zich in de haren te nestelen. Tevens is het cruciaal om erop te hameren dat de aankoop van een aangepaste shampoo voor honden echt aangewezen is. Bepaalde eigenaars hanteren om welke reden dan ook (gemakzucht, budgettaire overwegingen,…) een shampoo voor humaan gebruik. Dit is echter zeker uit den boze. De huid van een hond is immers veel alkalischer in vergelijking met de menselijke huid, waardoor een speciale pH-formulering vereist is. Daarenboven is het noodzakelijk om voldoende informatie over de noden en behoeftes van de consument te verzamelen, zodat je de juiste verzorging kunt aanbevelen. Check dus zeker over welk hondenras en welk vachttype het gaat. Peil tevens naar het doel van de aankoop: wil men een oplossing vinden voor een bepaald huid- of vachtprobleem, zoekt de klant een basisverzorging of wil die zijn viervoeter echt een professionele behandeling geven. Pas op basis van al deze input kan je bepalen welke referentie de klant in kwestie best aankoopt. Tevens is het aangeraden – zeker bij klanten die nog maar net een Nagels Pet Products / Jean Peau hond bezitten – om nuttige tips mee te geven over hoe ze een wasbeurt precies moeten aanpakken. Mensen die de vacht van hun hond voor de eerste maal wassen, maken bijvoorbeeld de fout om de shampoo onvoldoende uit te spoelen. Tijdens een eerste bad is ook het noodzakelijk om het dier langzaam te laten wennen aan deze nieuwe ervaring, zodat een wasbeurt steeds een plezier blijft.

Trixie

Spectrum Brands

Tot slot informeert u de consument best over de waarschuwingen die tegenwoordig op de verpakkingen van hondenshampoos vermeld moeten worden. De fabrikanten moeten voortaan hun referenties declareren volgens de erg strikte Europese regelgeving voor chemicaliën. Die speciale etiketteringsplicht geldt niet voor humane shampoo, hoewel de gebruikte ingrediënten vaak gelijkaardig zijn. Omdat de klant niet vertrouwd is met deze verplichte vermeldingen, kan dit voor verwarring zorgen. Enige duiding is hier dus op zijn plaats. Zolux / Francodex

Martin Sellier / Laboratoires Héry

Flamingo Pet Products

Grizo

Pet,Care & Love

U vindt bij ons een volledig gamma & scherpe prijzen waarmee we u een stabiel partnership garanderen. ASP is als groothandel 20 jaar geleden ontstaan vanuit een liefde voor dieren.

• winkelassortiment op maat • kwalitatieve dierenvoeding • onderscheidende accessoires

Wij komen graag bij u op bezoek! www.asp-international.be info@asp-international.be +32 15 68 12 96

8

Pet & Garden Pro • December 2020


ACTUEEL

PET & GARDEN PRO BLAAST WELDRA 25 KAARSJES UIT

25

WEBSITE EN MAGAZINE KRIJGEN GRONDIGE FACELIFT In 1996 vond Expo Advice, uitgeverij van diverse vakbladen, dat het tijd was om de lacune qua professionele magazines die er toen op de Belgische petcare- en tuinretailmarkt was op te vullen. Pet & Garden Pro was meteen geboren. Ondertussen proberen we je al 131 nummers lang grondig te informeren over de gebeurtenissen en evoluties in jouw branche. Volgend jaar viert jouw vakblad zijn 25-jarig bestaan. Dit jubileum laten we niet onopgemerkt voorbijgaan. Verschiet niet als u het eerstvolgende nummer uit jouw brievenbus haalt, want dat zal er compleet anders uitzien. Maar niet enkel de gedrukte versie krijgt een make-over, in de loop van 2021 lanceren we eveneens een vernieuwde website. Tevens drijven we het aantal nieuwbrieven op. Onze ambitie blijft echter ongewijzigd: de uitbaters van dierenspeciaalzaken, vijver-, aquarium- en tuincentra en hun personeel uitgebreide en kwalitatieve informatie aanreiken over de ontwikkelingen in hun sector!

0 tember 202 nr 130 Sep RI N AQUA TUIN- E

LONS

MER

. . . . . . . . . .

. . . . . . . . . .

. . . . . . . . . .

1-5

. .

s . . . . . . . . . . . . . Inside New g op city gardenin . . . . . . . . .6-7 . . . . . . . . . . Impact van . . . . . . . . . . m . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 uw tuincentru van vijverfolie n op het vlak Ontwikkelinge en en . . 9-11 van hond . . . . . . . . . . Presentatie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kattensnacks oop ten bij de verk . . . . . . 12-13 . . . . . . . . . . Aandachtspun . . . . . . . . . . verlichting . . . . . 14 . . . . . . . . . . van aquarium . . . . . . . . . . izen erhu en voed . . . . 15 Nestkastjes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . .

ssen . . . . . . . . . 16 . . . . . . . . . . Nuttige adre . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ucten . . . . . . . Nieuwe prod 15 . . . . . . .

r . . . . . . . . . . .

de JBL-expeditie zich aan terwijl ldingen voor en meldden ikHet aantal aanmeen . Meer dan 200 person plaatsen besch r maar 36 expealle verwachting de lokale infrastructuu en om een eerst beslot van coronavirus er omwille JBL voor het lle van het . Daarom heeft itie wordt vinden . Omwi baar waren te laten plaats mits het De eerste exped aniseerd . tweemaal doorgaan . n toegelaten, 2022 georg en . ditie pas in 2022 zouden worde zich nu in november den het toeliet beide reizen e 2020 weer kan g, ber zullen tweed ndighe de vanaf 1 septem expeditie ontvin bia . Zoals iologische omsta Green 'de safest place begin februari 2022 en Colom voor de eerste t dat vakbeurzen voor zover de epidem vinden . keld om van peditie naar een afwijzing een eidsraad beslis teiten en en en ontwik 2020 zou plaats Iedereen die tweede JBL-ex maal deelnemen aan Nationale Veiligh rd van de lokale autori dures voorzi r dan vier 29 september lden voor de ngen . werd door de het akkoo rmen en -proce voor de eerste binnen minde op 27, 28 en weer aanme eens meegi Op 23 juni 2020 het beursprotocol en van Green veiligheidsno de vakbeurs personen die atsen naar rden die al n van had alle strikte de komende editie van waardoor het organiseren Green 2020 te verpla steeds krijgen geïnteressee strikt naleve van Green, om dat voorrang op organisator erheid zorgen ook naar uit Green . ber besloten JBL-expeditie Easyfairs, de begin septem de veertiende editie van zag het er dan e factoren die voor onzek maken . Lang . Daarom werd rs Expo voor te veel extern to meet' te richt weten nog Flande in persbe echter er ber 2022 irs in een Vandaag zijn en 27 septem , laat Easyfa lbaar wordt w op 25, 26 weken onhaa u graag opnieu irs ontvangt 2022 . Easyfa

k voor m en loo x benaeen nieuwe Nieuwe naaPetfoods Benelu gaat onder uitstrad dat het verder een nieuwe Champion aan Benelux beken met een nieuw logo en meteen ook ion Petfoods g uit

geeft nemin e Champ honden bedrijf, maar 2020 maakt pakt de onder heid van het e voeding voor ds . Daarnaast Eind augustus dat de onafhankelijk uteur van hoogwaardig ijk Finest Petfoo telkens net rukt niet enkel ming, namel en distrib dat het bedrijf en e naam benad leverancier wat aangeeft zijn producten ling . De nieuw een importeur, luidt 'Always a treat', kwaliteit van voor staat: ds platform waar de excellente waar de firma Finest Petfoo focussen op een onlinekennis uren baseline van g blijft zich meer met Mioof, hun huisdier: van recept ondernemin en katten . De reid, onder g van bieden . De tool voor uitgeb e wil voedin ing meer de handig over tikkeltje dus een dienstverlen kunnen vinden s wordt de Mioof vormt en inspiratie service . Teven van huisdieren . atie tering inform n alle ie en spijver consumente rde tot de anatom te schaven . en voedingswaa n om hun kennis bij alzake dierenspecia Cat en dra Dog, Happy de huist wel Tak, dat de merken Happy(Nede rland) . Door eding ng Tak ver Roosendaal Plantage firma Diervo e locatie in in Wouwse Diervoedi de Nederlandse op een nieuw huidige site op de er 2020 zal te vinden zijn nieuw pand tand werd de terug lt, Vanaf 1 oktob intrek in een personeelbes telefoonBenelux verdee folio en het het bedrijf zijn n tellen . Het Goood in de het productport ook op . Daarom neemt palletplaatse van 600 sie ruim forse expan zich dan magazijn zal verhuis drong Het nieuwe te klein . Een (Nederland) . ndaal in Roose ongewijzigd . Vaartveld 18 het bedrijf blijft nummer van

nr 129 Juni 2020

N A T ons centraal. 45 jaar bij I O N A A L VnA K B L A D V OOR DE DI staan al ruim en passie voor diere ERENSPEC Huisdieren IAALZAAK cht, kennis V.U.: K. D’haveloose , DE TUINgegroineid. , magazines@inventmedia.be • agtuinsector Met veel aanda EN AQUAR Verschijnt Verschijnt vier keer IUMCENTR es zijn wij gesta Fax +32(0)56 België. per jaar in een oplage 4x per jaar (maart, juni, sept, 25 71 41 A, KWEKER dec) • Juni 2020 van 5.500 exemplaren en hun baasj magazines@ Virginie Deneckere, - E-mail: t S EN TRIM • 24 jaargang inventmedia.be lever Tel. +32(0)56 • • Redactie en fotografie: . Pet & Garden Pro is een SALONS ieren Ce magazine uitgave van Invent Afgiftekantoor P409055 Gent huisd Stijn Eeckloo est disponible en 21 30 32 - E-mail: magazines@inventmedia X. Onafhankelijk Media BVBA, Doornikses français sur simple horen voor vakblad voor De uitgever kan .be • Art Director: Wim Vanderhaegen - E-mail: redactie@in teenweg ers. Dan demande. niet verantwoor Christian Laevens van toebe afnem d ventmedia.be. Reclamereg216, 8500 Kortrijk - Tel. +32(0)56de pet- en delijk ijke stelling gesteld • Druk: Lowyck en gebie in zakel om het even welke 21 30 32 - IN DIT NUMM s, e worden voor de inhoud van gepubliceer ie en abonnemen Plus Point. r op het elektronisch ten: Evelien Desmyttere n, vogel ER vorm. Niets uit deze aan ca. 5000 marktleide uitgave mag op welke de advertenties. Het verlenen van honden, katte t wordt n Duitsland toestemming tot voor Als Europese Inside News . . . . manier dan ook binne cten dag publicatie worden overgenom produ ag de . . . . . . . . . . . . . en zonder uitdrukkelijk in dit tijdschrift heeft tevens e assortimen . . . . . . . . . . . . . betrekking op de ddeld 6.500 e schriftelijke toestemmin TRIXIE vanda . . . . . . . . . . . . . terbeschikking- Impac Het omvangrijk butie vindt plaats over gemi g van de uitgever. len. . . 1-2 t Coronacrisis op het reptie we distri en hebben de dierenspecia iek en en, vissen lete logist en tuincentra . . . alzaken n en konijn rd. De comp . . . . . . . . . . . . . knaagdiere ortee . . . . . . . . . . . . . n geëxp . . . . . . . . . . . . . In welke mate versto . . 3-4 naar 88 lande vestiging in Tarp. ort COVID-19 de hoofd vakbeurzen voor petcare en vanuit onze tuinretail? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . een naar De . . . nieuw . . . .5-7 zoek ste ontwikkeling Wij zijn op (full time) en op het vlak van krabpalen . . . . . . . . . . . . . . . m Luxemburg. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . thertogdo Voedingssuppleme . . . . . 8 nde regio's: en het Groo zakenten voor de volge en, Luik, Luxemburg t u bestaande Ultrasone en elektro voor reptielen . . . . . . . . . 9-10 Nam Manager breid en om de verkoop Provincies magnetische afwee Area Sales Veeg- en schrob r met uw klant de regio. Als tief samen zuigmachines vereen . . . . . . . . . 11 woont u in werkt proac n s. U Bij voorkeur uit. ikkele rland de reiniging van voudigen ontw Nede in uw regio uw zaak . . . . . . . . . . igheden te nd Frans en lijke relaties . . . . . . . . . . . . . onlijke vaard spreekt vloeie U New perso n. . . . . uw arrival . . . 12 s . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . te ontwikkele jf krijgt u de kans om . . . . . . . . . . . . . bedri . . . . . . . . . . 13-14 op Nuttige adressen Binnen ons h bereiken . . . . . . . . . . . . . telefonisc . . . . . . . . . . . . . en. . . . . . . . . . . . . . kunt u ons Efficiënt waterb en te groei . . 15 informatie eheer in de tuin n of meer De site van IAMS . . . . . . . . . . . . . Europe B .V . in het @trixie.be itatie, vrage . . . . . . . . 16 Nederlandse Coevorde Eind maart 2020 Voor sollic ilen naar sales voortaan ook in e-ma raakte n is of bekend handen 897 van United Petfood . dat dierenvoedingsfa IAMS Europe B .V +32 33 049 brikant United . in Coevord 1 . e

Area Sales

Manager

Overnameh on is niet te stillenger United Petfood

Beurskalender

en2020 Petfood de Nederlan overnam van Spectrum EUKANUBA-merk September dse Brands . De site en Pro • en en zal dat in de toekoms produceerde voorhee fabriek van Gard Pet & over en de merken t ook verder blijven n

1

Pet & Gard

en Pro •

de IAMS- en zullen verderge doen . United zet worden door Europe, opgerich de Spectrum-organis Petfood neemt enkel de fabriek t in 1999, is net als atie . Het Nederlan United Petfood een Coevorden wordt dse bedrijf IAMS ervaren speler binnen beschouwd als een hoogtechnologis de petfoodmarkt . capaciteit . United che en ultramod De fabriek in Petfood zal er in erne productiesite de toekomst naast bijkomend private met ruime opslagde productie voor label-volume ontwikke de merken IAMS "De overname van len . en EUKANUBA ook de fabriek in Coevord in Europa verder en brengt nieuwe te versterken . De productiesite beteken groeikansen met zich mee en sche mogelijkheden, helpt onze positie t eveneens extra waardoor we onze capaciteit en nieuwe Petfood . klanten nog beter technologikunnen bediene n", aldus de directie van United De fabriek van Jonker Maar daar hield het niet bij op want Nederlandse Waalwijk .Petfood in het begin mei 2020 Gent gevestigd meldde United is, dat het een intentiev Petfood, waarvan Jonker Petfood erklaring ondertek het hoofdkantoor uit Waalwijk . Door ende over de acquisiti in deze overname, het Belgische familiebe e van de Nederlan die past binnen dse firma drijf voortaan over de geplande groeistra 14 productiesites . tegie, beschikt Het betreft al de derde fabriek in Nederland De

Juli 2018

is een feit Eind mei 2020 werd door ‘de vijverdokter’ nome vijverafdeling geplaatst bij dierensp uit Landen de eerste autoHet nieuwe concept eciaalzaak Haesen vormt een duidelijk in Riemst . omzetgenerator e meerwaarde voor veel dierensp en een extra eciaalzaken en vijverafdeling kan tuincentra . In deze de consument terecht voor zowel als de meest kwalitatieve vijverma de goedkoopste terialen . Het gamma vijverfolie, pompen , waterbehandelin bestaat uit g, UV-lampen, verlichtin stukken en alle nodige toebeho g, koppelren . Bovendien afdeling alle info vindt de vijverkla terug nt in de de diverse artikelen om zelfstandig zijn eigen keuze te maken tussen . Zo kan de klant water analyseren, ook de bijzonde re folie testen, enz . De afdeling kan dus volledig De vijverdokter Dierenspeciaalzaak autonoom werken . voorziet wel een Riemst integreerd Haesen uit korte opleiding personeel, voor e voor het het geval zij eventue autonome vijverafdeals eerste een el toch zouden moeten verkopend ling van ‘de vijverdokter’ in bijspringen . hun winkel . Vanuit de afdeling of nadien bij hem thuis kan de vijverkla mende info per persoon in kwestie bericht rechtstre nt alle bijkodan een antwoor eks opvragen bij d verstuurd of opbelt . zaak of het tuincent de vijverdokter, rum tevens een Vijverliefhebbers huisbezoek van kunnen via de dieren die de om een oplossin de vijverdokter g voor het vijverpro speciaalaanvragen . Die bleem in kwestie uit te werken . komt dan Het concept omvat uit te werken of helpt om de nieuwe ter plaatse ook een team optimaliseert, aanlegt dat, voor de consume vijverplannen of nten die dat wensen, mende omzet realisere renoveert . De winkelier kan dus op elk gebied de vijvers n . Als handelaar de klant verder enkel de bijbeste hoeft u geen euro helpen en bijkollingen . Eenmaa te investeren in l de vijverafdeling het startassortiment gebracht . Ook alle goed draait, wordt . U betaalt promotiemateriaa het startassortiment l, zoals spandoe boek, enzovoort pas in rekening ken, stoepborden, wordt gedeelde publicite afschrikken wannee voorzien . Winkeliers die interesse it, gratis vijverhebben r er reeds een vijvercen troeven om uit ter in de buurt gevestig in dit concept, hoeven zich niet te groeien tot een te laten d is . Dit concept sterke speler op geïnteresseerd biedt immers voldoen de vijvermarkt . zijn in dit concept de Dierenspeciaalza , kunnen een e-mail ken en tuincent sturen naar devijver ra die dokter@gmail .co m .

nr 128 Maart 2020

TRIMSALONS IUMCENTRA, KWEKERS EN AAK, DE TUIN- EN AQUAR OR DE DIERENSPECIAALZ N ATI O N A A L VA K B L A D VO voor de pet- en P409055 Gent X. Onafhankelijk vakblad e dec) • Maart 2020 • 24 jaargang • Afgiftekantoor Kortrijk - Tel. +32(0)56 21 30 32 • Verschijnt 4x per jaar (maart, juni, sept, Media BVBA, Doorniksesteenweg 216, 8500 V.U.: K. D’haveloose, magazines@inventmedia.be redactie@inventmedia.be. Pet & Garden Pro is een uitgave van Invent Temmerman - Bart Vancauwenberghe, E-mail: per jaar in een oplage van 5.500 exemplaren. Stijn Eeckloo - Wim Vanderhaegen - Wouter en Plus Point. tuinsector in België. Verschijnt vier keer • Redactie en fotografie: Karl D’haveloose • Art Director: Christian Laevens • Druk: Lowyck Fax +32(0)56 25 71 41 - E-mail: magazines@inventmedia.be 21 30 32 - E-mail: magazines@inventmedia.be Desmyttere - Virginie Deneckere, Tel. +32(0)56 Reclameregie en abonnementen: Evelien betrekking op de terbeschikkingsimple demande. tot publicatie in dit tijdschrift heeft tevens Ce magazine est disponible en français sur advertenties. Het verlenen van toestemming de uitgever. worden voor de inhoud van gepubliceerde uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van De uitgever kan niet verantwoordelijk gesteld manier dan ook worden overgenomen zonder vorm. Niets uit deze uitgave mag op welke stelling in om het even welke elektronische

IN DIT NUMMER

. . . . . . . . . . 1-2 Inside News . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 Publireportage Evergreen Garden Care . . . . . . . . . . . . 4 Een vooruitblik op Interzoo 2020 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 Op bedrijfsbezoek bij Trixie . . . . . . . . . . . . . . . . en Nuytten Luk Dubbelinterview met . . . . . . . . . . . . 7 Dirk Ballekens van BTV-ABJ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 21ste editie van ANIDO was erg succesvol Merkte u ook deze nieuwigheden op tijdens . . . . . . . . 9-15 ANIDO 2020? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Meer aandacht voor . . . . . . . . . . . 16 plantspecifieke potgrond . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17 New Arrivals . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18 Onkruidbestrijding op verhardingen . . . . . . . . . . . . . . . . 19 Nuttige adressen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Beurskalender . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Voor een uitgebreid verslag, zie pagina's 8-15

Kwam u ook vissen op de Pet & Garden Pro-stand tijdens Anido?

als exposant op de vakbeurs Pet & Garden Pro is traditioneel aanwezig ruilden onze catwoman van ANIDO . Dit jaar was dit niet anders . We een eendjeskraam . Wie er de voorbije twee edities ditmaal in voor werd beloond met een in slaagde om het juiste eendje te vissen, vindt u terug op onze website fles cava . De foto’s van de winnaars www .petandgardenpro .be .

Nestlé Purina Petcare

Lily's Kitchen, de neemt marktleider in het Verenigd Koninkri Britse Lily's Kitc natvoer voor honden hen over jk op en katten, komt in handen van Nestlé het vlak van natuurlijk premium productgamma van Lily's Kitchen droog- en Purina Petcare . perfect aan bij Volgens Nestlé 12 jaar geleden hun bestaande Purina sluit het in Londen opgerich merkenportfolio . t door Henrietta naal gerespecteerd Lily's Kitchen werd Morrison . Sindsdie merk dat in ruim ruim n groeide 30 verschillende aanwezig op verschill landen wordt verdeeld het uit tot een internatioende markten in het merk erg populair het Midden- Oosten . Sinds kort is het merk ook en Azië . Vooral . Lily's Kitchen zal bij jongere huisdier actief blijven als eigenaars is stand-alone vanuit het hoofdkantoor in Londen .

19

- DÉSH

ERBANT

nr 127

UID, R ONKR O O V D HAR OG ALTIJD N TRIJDER

N ATI O

Contacteer ons nu voor uw plaats www.myshoppingc te reserveren op het portaal enter.be “de vijverdok ter” en in geen tijd Reeds 35 jaar producen verruimt u uw verkoopre t van meerdere gio. merken.

devijverdokter@gma

il.com

Bijkomende voordelen

: minder voorraad,

minder investere

n meer artikelen

Pelsis presenteert nieuw merk ‘Green Protect’

effectieve en duurHet merk Green Protect biedt een eenvoudige, Green Protect werd ontwikzame weg naar een huis zonder insecten . assortiment producten keld in Scandinavië en omvat een uitgebreid voor deze producten is tegen insecten in huis en tuin . Kenmerkend zonder het gebruik van chemidat ze helpen insecten te voorkomen die op zoek zijn naar caliën . Hierdoor zijn ze ideaal voor consumenten zijn alle verpakkingen een veilige en duurzame oplossing . Bovendien gemaakt van gerecycleerd materiaal .

ZICHTBAAR EFFECT na 1u tot 3u

NAAL

VAKB

Oudenb tot ho urgse Lens flevera Roses ncier benoem d He t nieu we JB 2.0 is beschi L vijverhan kbaar dboek

en veilig. Lees voor gebruik eerst het

INFO? infobe@evergreengarden.com,

Pet&G

arden

Cover

1NL

cuespe eigenaar vo cia or

ba list Ba Het Wes rbecoo rbet-Vlaams e gebied k van barb Barbecook, een ecues, van de Deinze . kom grootste Het Kort rijkse bedr t in handen spelers kampen van de ijf Saey met een groep LivW op het Home & dalende overnam Garden ise uit omzet en e van dit had al aanh Belgisch Benelux merk hoop oudende verliescij een tijdje te en t LivWise line De Schi internationaal te fers . Met vers zijn de pper mark terke , verkocht ders en in 2018 66% n . LivWise, opge tpositie in de nam inmi richt door ddels ook Barbecoo van zijn Caroaandelen de firma k maakt Anbel over aan inve ook het van Kort grootste steerrijk naar . Met de deel Dein over kan het van het ze . Zo blijft merk zich personee name van de kenn verder ontw l de over Barb stap ikkelen binn is en knowhow Pet & Garden Pro • Maart 2020 ecook eerder een stan deel zal bewaard en LivW d alone uitmaken en ise . Binn product, van een naar een terwijl het en Saey was uitge aant binn four en Colru al grote retailers breid productg amma dat en LivWise zoals yt . Het bedr zijn weg euro en ijf draaide Oh Green!, Casa maakte , Bijenkorf, vindt vorig 1,1 miljoen Carreeuro netto jaar een omzet van 10,4 winst . miljoen

+32 (0)9 210 30 14

Dit grat is omvat 136 verkrijgbaar hand boek matie over pagina's nuttige inforvijver en de onderwerpen koi . Dit tuinzijn pagina's meer nutt in totaal 44 de eerste ige tips dan opla deelte besc ge . Het catalogu in sgevijverpro hrijft naast de ducten zuivere ook tallo kelen uit ze artide aqua voor de ristiek, die vijverliefh sant zijn . ebber interook copy. Het JBLpdf 2 .01 kan vijverhan es02/10 /2019 dboek via 10:25 vraagd word de web site aang eeens dow en, maar is daar nloadbaa evenr .

WEKE

RS EN TRIMS

IN DIT NU

MMER

ALON

S

der . . . . . .

. . . . . .

. . . . . .

16 & 17 F KORTR EBRUARI 202 IJK XP 0 O (B)

Opricht Interna er flexi Bogd tional ahn

valt in Tijdens de prijz de Pet Conferen en Bogdahn ce in het , stich Duitse Ham bekroond ter en eigenaar burg werd van flexi ALONS met de Manfred 'pet Pers Bogdahn N TRIMS zijn bijdr onal EKERS E Inter W natio age aan A, K T R Year nal, de petcI U Mity C EofNthe ontwikke Award' U A R are-industrie Q 1972 A in voor N lde E 1-3, 5-6 N I de U freden IN DIT NUMMER basis voor eerste rollij . Man . . . . . . . . . . K, DE T . . . . . . . . . . voor de pet- Bog het succ n en vakblad . . . . . . . . . . AALZAA legd30 32 - dahn . . . . . 4 esvekelijk . . . . . . . . . . Doo NSPECI . . . . . . . . . . +32(0)56 21 e hierm rhaa Gent X. Onafhan E Tel. R r E de l I P409055 van D de e News jaren ntoor 8500 Kortrijk Insid zijn dvice.com. ee 216,heen Pro & Garden OR DE e jaargang • Afgifteka redactie@expoa ondernem esteenweg is flexi LAD VO er 2019 • 23 ing . beschouwing DIY, Bog enberghe, E-mail: BVBA, Doorniks uitge groe L VAKB dec) • Septemb A en Plus Point. dahn Inter Invent Media - Bart Vancauw id A tot van sept, man Voor N Lowyck juni, O dé I uitgave Temmer national • Druk: referentie che voeding . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 N AT rollij (februari, april, & Garden Pro is een Laevens aegen - Wouter nen . Man t 5x per jaar Pet op hetikking- Wim Vanderh com • Art Director: Christian ng op de terbesch n . n en vegetaris exemplaren. om • Verschijn fred vlak van betrekki - Stijn Eeckloo katte Vega Bogdahn oadvice. en heeft tevens t es@expoadvice.c in een oplage van 5.500 e: Karl D’haveloose en ontv info@exp . 8-9 uitgever. tijdschrif magazin de hond ange mocht de jaar ose, e in dit . . . . . . . . . . ming van 21 30 32 - E-mail: n uit t vijf keer per ice.com • Redactie en fotografi V.U.: K. D’havelo prijsen snacks voor handen ming tot publicati schriftelijke toestem . . . . . . . . . . e, Tel. +32(0)56 België. Verschijn van toestem elijke . . . . . . . . . . Abele, van Ralf - Karlien Debruyn tuinsector in 71 41 - E-mail: admin@expoadv . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 ties. Het verlenen omen zonder uitdrukk . . . hoof . Maje . Desmyttere 25 adverten en dred Evelien e. overgen rden enten: Fax +32(0)56 gepubliceerde ook worden Rodenticid en abonnem Duitse vakb acteur van sur simple demand ens en man de inhoud van op welke manier dan . 11 Reclameregie disponible en français het worden voor mag lad Pet Worl . . . . . . . . . . e est sentatie kuss uit deze uitgave oordelijk gesteld Ce magazin akbeurs . . . dwide . Winkelpre kan niet verantw elektronische vorm. Niets De uitgever welke ing Dibevo-V . . . . . . . . . 12 het even

2020 r Interzoo ngen voo end Inschrijvi veelbelov de nemingen uit zijn nu al rijkste onder

nberg komen de belang in het Duitse Neure met 22 mei hele samen Van 19 tot en strie terug van over de petcare-indu en fabrikanten diensten laten internationale Leveranciers en urs Interzoo . ste producten aan de beurs voor de vakbe er hun nieuw me de bezoekers fase voor deelna de vorige editie wereld zullen met inschrijvings uit De eerste vergelijking exposanten ontdekken . wat blijkt? In en aantal het oten afgesl n . Zowel werd in juni omen . inschrijvinge en is toegen nteel meer tionale gebied ese interna zijn er mome en als de overze de nationale ice mm, directr Duitsland, Europa nogmaals het belang dat t Alexandra Fackla e GmbH), «Dit onderstreep aan dit event», stipt Fachbetrieb hecht Zoologischer mers als de petindustrie deelne emeinschaft vaste haftsg dit bij de dat we op van WZF (Wirtsc seert, aan . “Zowel Dit alles maakt fde moment organi dat Interzoo we een groei . op hetzel uit s constateren s tellen dan exposanten nieuwkomer standhouder n ruim 1 .900 procent meer 11 vlakte teerde al lik pper presen ogenb een totale beurso lkomen, s Interzoo 2018 in 2017 . Tijden verspreid over kers verwe referenties, 000 bezoe 66 landen hun We mochten circa 40 . stig waren .” m² . nd zelf afkom Duitsla uit van 120 .000 00 0 ongeveer 10 . WZF zich gewaarvan er event ziet het 2020 o voor s Interzo stelling nde belang nemen . Tijden “Dit in gebruik te Door de groeie toegevoegd . nieuwe hallen beursaanbod worden x het noodzaakt ook ons beurscomple 11 en 12 aan westen van n aanbie zullen de hallen er in het noord diensten kunne bij WZF, zich mee dat n we bijkomende brengt met voor de beurze ne workomt en dat woordelijke een derde ingang Arzt, verant Showcase’-zo Dr . Rowena de ‘Product hun inden”, geeft zal opnieuw hebben om ‘Mitte’ ijkheid ingang de mogel overzicht aan . “Aan de exposanten een duidelijk ht, waar de ctcade bezoeker produ Om en . den ingeric illende plaats n in versch te de kijker te eeld worde cht puur toe novaties in deze zone opged s ook toe om hun aanda te bieden, zal sional laat de profes seren .” tegorieën . Dit die hun interes categorieën Ministerie spitsen op de e het Duitse o introduceerd al programma editie van Interzo maal een specia Tijdens de vorige Energie voor de eerste e . en aan steund mie gen onder voorstellen van Econo ondernemin hun producten in Germany’ . 26 startups dat jonge Duitse made r konden deze ‘Innovation gramma tijdens “Op die manie publiek in het paviljoen steuningspro diverse geïnhet internationalezo succesvol dat het onder tijd schreven was s een krijgt . Op korte Het initiatief gd dat we startup eeen vervolg verheu 2020 ook petcar o Interzo tie in de We zijn dan n zich al in . en zo de innova teresseerde n aanreiken Facklamm . platform kunne onderstreept Alexandra interessant n stimuleren”, branche kunne

-ga

Beurskalen

der . . . . . . . . . . .

. . . . . . .

15

den Pro

• Decemb

er 201

9

1

klanten Inspireer je van tie bij de crea oase. ne hun groe

erken kwaliteitsm Gekende & endelijke Gebruiksvrioplossingen effectieve ucten bod bio-prod Ruim aan ke ster ing via Ondersteun gnes mediacampa

ONKR

rden.com

enga e@evergre

IJK X

ww w.d iy- pro

. . . . Voorbeschouw spoga+gafa . . . . . . . . . . . . . . . 13 g . . . . . . . . . . Nabeschouwin gdieren . . . . . . . . . . . . . . . . knaa der . . . . . . . . . . 14 Snacks voor m Van Buyn bij Tuincentru . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 Op bezoek . . . . . . . . . . . . . . 16 ssen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nuttige adre . . . ucten . . . . . . . Nieuwe prod

Pet & Gar

/09 & 2 9 - 3 0/ 2 0 1 9 1/10 PO KORTR

Gratis via vo bezoek regis op wwor w.anidotratie .be

N O EE NID A OR VO AN U KA e R E gd EE ZO oe rt TR BE ev aa IS

stelling in om

• +32 (0)9

210 30 14

UIDB

ESTR

IJDER

- DÉSH

ERBA

NT

.be

mygarden

• www.ilove

29/07/19

Info? infob

rde n.b e

Colours Date: 23.05.18 (Substral) Client: SCOTTS Logo Project: Substral & CMYK Colours Type: Spot

Fort Parkway Fort Dunlop, Suite 201, B24 9FD, United Kingdom Birmingham 740 0247 +44(0)121 Contact: www.makemarks.co.uk © This document

are the intellectual

_NL.indd

_EGC_A4

BtoB_Adv

and all contents

property of

1

C

M

Y

1

Inside New s . . . . . . . . . . . . . . . . Interview . . . . . . . . . . . . . . me . . . . . . . . . . . . . . Exhibition t Annick Pycare . . 1-2 lle, Manager van Anido Beursplan . . . . . . . Anido 202 . . . . . . . . . . . . . . 0 . . . . . . . . Exposante 3-5 . . . . . . . nlijst Ani . . . . . . . . . . . . . . do . . . . . 6 2020 . . . Een teru . . . . . . . gblik op . . . . . . . DIY . . . . , . Home & . . . . . 8 Dibevo-Va Garden kbe 2019 . . . 9-10 erg positie urs 2019 f onthaa ld . . . . . . Transportb . . . . . . . . . . . . . . oxen mo . . . . . . . maar ook ete . . . 10-1 2 modebew n niet alleen han dig, ust zijn Nuttige . . . . . . . adressen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 Nieuwe . . . . . . . . . . . . . . producten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Beursk . . . . . . . . . . 15 alen

VAKBE UR PET CA S VOOR DE RE MAR KT

1

9 tember 201 nr 126 Sep

Pro • Juni 2020

LAD V

OOR D V.U.: K. D’have E DIE loose, magaz tuinsector RENS ines@expoa Fax +32(0) in België. Versch PECIA ijnt vijf keer dvice.com • Versch 56 ALZA Reclameregie25 71 41 - E-mail per ijnt AK, D en abonn : admin@expo jaar in een oplag 5x per jaar (febru Ce magaz E TUI e van 5.500 ari, april, ine est dispon ementen: Evelie advice.com • N- EN De uitgev ible en frança n Desmyttere Redactie en fotogr exemplaren. juni, sept, dec) • er AQUA Pet & Garde December - Karlie afie: Karl stelling in kan niet verant is sur simple 2019 • 23 e RIUM n Pro is D’have woord om het even demande. n Debruyne, Tel. jaargang CENT welke elektrelijk gesteld worde +32(0)56 loose - Stijn Eecklo een uitgave van RA, K 21 30 32 Invent Media • Afgiftekantoo o n voor de onische - E-mail: - Wim Vanderhaeg vorm. Niets inhoud van BVBA, Doorn r P409055 Gent info@expoa en uit deze gepubliceerd X. Onafh dvice.com - Wouter Temmerman iksesteenwe uitgave mag ankelijk g 216, • Art Direct vakblad op welke e advertenties. Het voor de or: Christ - Bart Vancauwenb 8500 Kortrijk manier dan verlenen pet- Tel. ian Laeve ook worde van ns • Druk: erghe, E-mail: redac +32(0)56 21 30 en n overgenomtoestemming tot Lowyck 32 tie@expoad publicatie en Plus Point. en zonde vice.com. in r uitdrukkelijk dit tijdsch e schriftelijke rift heeft tevens betrekking toestemming Rozenkw op de van terbes de uitgev ekerij Lens chikkinger.

voor taan Roses uit tot de hofle het Wes van hofle t-Vlaams verancie e Oudenbu vera rs Rudy Velle ncier geldt voor van ons koningsh rg mag zich vijf jaar uis reke erkennin en Ann Boudolf en nen . De g voor hun titel niet allee betekent voor zaak voer bedrijf al n een hele vele hard ders het mog eer, maa elijke doet e werk . Het statu sten nog r ook een ut houd om de kwa te t ook in de huidige verbeteren . De liteit van dat het roze zijn zaak voer 1992 . De ders nam nkwekerij bestaat producten of dien Koninklij en al het bijna bedrijf over ke fami Paola was 150 jaar en van er een graa lie is er al jaren wekkend vaste klan de familie Lens g geziene asso in t en voor gast aan en expo rtiment van zowat 850 . Het bedrijf bied al Koningin t verschill meer Japa rteert ook een ende soor een indrukgroo n ten tuinr gekweekt en Nieuw-Zeelan t deel van haar ozen producte d . Jaarlijks voor verk n naar onde om en bij oop de 500 .000 en het balansto worden er zo’n r 140 .000 taal van € . rozen het bedr ijf bedraagt Nieuwe

ZONDER GLYFOSAAT

/ SMS 0475411177

ter aanbieding.

er 2019

Gebruik gewasbeschermingsmiddel

dat huisdierbenodigdheden De Franse onderneming Agrobiothers, een nieuwe CEO, namelijk produceert en verdeelt, heeft sinds kort meer CEO was van fruitconMatthieu Lambeaux, die voorheen onder ecialist Findus servenproducent St Mament en de diepvriesvoedingssp op die begin januari 2020 de South Europe . Hij volgt Julien Jenoudet firma verliet voor een nieuwe uitdaging .

Op basis van een actieve stof die voorkomt in de natuur.

Decemb

formatie. de productin etiket en eerst het vóór gebruik vermeld op het etiket. veilig. Lees sadviezen en veiligheid

Tijdens de afgelopen editie van de vakbeurs ANIDO, die op 16 en 17 februari jongstleden in Kortrijk Xpo plaatsvond, stelde de groothandel in huisdierenbenodigdheden Nagels Het Pet Products zijn vernieuwd logo voor . stijlvolle design kon alvast op veel goedkeuring rekenen bij de klanten van Nagels het Pet Products en de ANIDO-bezoekers in algemeen .

etiket en de productinformatie.

t Nagels Pet Products presenteer zijn nieuw bedrijfslogo

. . . . . .

• Vijverfolie “New Revolution”, 3x goedkoper. Gemak lichter, 20x sterker kelijk te plooien dan EPDM en lassen. Ideale , te lijmen, te nieten, zelfs kleuren voor koite schroeven en en zwemvijvers. te 40 jaar UV-gar • Echt vijverkleisubs antie. traat voorzien symbiose met de vijverbacteriën van enzymen voor het vormen van een . • Aqua Energi e: het enige 100% biologisch middel beheersen. Toe te dienen waar, om draadalgen wanneer en hoevee veilig (de vijverdo te kter drinkt het l men maar wil, volkom zelfs regelmatig!) zwemmende kindere en ideaal voor zwemv n. Geen enkel ijvers met ander middel kan hier tegenop. • Voor ieder tuincen ter en dierens exclusieve en peciaalzaak die autonome vijvera dat wenst: een fdeling. Geen GRATIS goedereninves tering nodig.

Pet & Garden

DBES ONKRUI

. . . . . . . . . . .

K

Marks.

Pet & Gard

September en Pro •

2019

15

die United Petfood in handen krijgt, waardoo neming zijn marktpo sitie bij onze noorderb r de onderversterkt . Jonker uren verder Petfood is een ervaren familiebe dat gespecialiseerd drijf is in de producti e van droogvoer voor honden en katten . De fabriek in Waalwijk is uitgerust met moderne productielijnen en werd in 2011 breid met een magazijn uitgeen kantoorruimte . deze deal begin Normaliter zou juni 2020 afgerond worden . "Ons netwerk van productiesites zorgt voor flexibiliteit brengt onze producti en e dichter bij onze blijft onze stelrege klanten . 'United' l in alles wat we ondernemen", laat management van het United Petfood weten .

DE VIJVERDOKTER UIT MET MOOIE EXCLUS LANDEN PAKT UIT IEVE VOORDELEN :

eerste autonom e vijverafdeling

G IS bijg ersk RE AT ia dezoek GR v be

nieuwe, frisse look. Benieuwd hoe u als adverteerder kunt meewerken aan ons vernieuwd vakblad, neem dan zeker contact op met Evelien Desmyttere. Ze brieft u met plezier over alle mogelijkheden. Stuur dus gerust een e-mail naar magazines@inventmedia.be of bel haar op het telefoonnummer +32 (0)56213032.

IMSA S EN TR

IN DIT NUM

vindt Colombia itie naar JBL-exped ats pla bia overtrof tweemaal naar Colom

Agrobiothers heeft nieuwe CEO

In 2021 bestaat Pet & Garden Pro 25 jaar. Daarom pakken we uit met een

EKER RA, KW

EN DE DIER D VOOR

de Beurskalen

Sinds juni 2015 beschikt Pet & Garden Pro ook over een digitaal platform. Op onze website www.petandgardenpro.be kan je terecht om de recentste nieuwsberichten uit en over de markt te lezen. Daarnaast sturen we 6-tal maal per jaar ook een nieuwsbrief waarin we de voornaamste feiten en ontwikkelingen bundelen.

EXTRA FOCUS OP ONZE DIGITALE NIEUWSKANALEN Daarnaast willen we nog meer inzetten op onze multichannelaanpak. Zo zijn we momenteel volop bezig aan de ontwikkeling van een nieuwe, erg gebruiksvriendelijke website. Voortaan willen we u nog meer nieuws aanbieden. Zo willen we je meermaals per week nieuwe berichten aanreiken. Bovendien is het de bedoeling om meer productnieuws op onze site te brengen, iets wat we tot nu toe niet deden. Voorts sturen we voortaan maandelijks een nieuwsbrief uit zodat je vlugger op de hoogte bent over de ontwikkelingen in jouw vakgebied. Wie onze elektronische nieuwsbrief nog niet ontvangt, kan zich hiervoor nog steeds inschrijven op onze website. Op die manier hopen we u de komende 25 jaar nog beter te kunnen informeren!

VAKBLA

Vakbeursn toch Green da verplaatst

Daarom besloot Expo Advice in 1996 om een vakblad uit te brengen dat zich richtte naar de Belgische tuincentra en dierenspeciaalzaken: hierdoor zag Pet & Garden Pro het levenslicht. Met een goede mix van onder andere korte berichten, productdossiers, beursverslagen- en aankondigingen, bezoeken aan winkelpunten en een overzicht van opvallende nieuwigheden, informeerde ons professioneel magazine de handelaars uit de Belgische petcare- en tuinretailmarkt over het reilen en zeilen van de sector. In de beginfase lag de nadruk hoofdzakelijk op artikels over huisdierbenodigdheden, later kwamen ook tuingerelateerde onderwerpen aan bod. Aanvankelijk werden die laatstgenoemde artikels gebundeld in een aparte katern die enkel naar de tuincentra werden verstuurd. Finaal werden deze reportages in het magazine geïntegreerd.

NIEUW KLEEDJE In veel van onze artikels is het een terugkomend thema: een dynamische aanpak is voor een tuincentrum of dierenspeciaalzaak essentieel om te kunnen inspelen op de veranderende gedragingen van de consument. Ook voor een vakblad is dynamiek essentieel. Daarom hebben we besloten om naar aanleiding van ons 25-jarig bestaan Pet & Garden Pro een complete restyling te geven. Zo kiezen we voor een nieuwe, frisse lay-out en wordt de grootte van het vakblad veranderd: voortaan krijg je geen krantenformaat meer in de bus, maar verschijnen we op een standaard magazineafmeting. Dit moet het leescomfort verhogen. Inhoudelijk verandert er weinig: we willen u ook de komende 25 jaar degelijk informeren over de ontwikkelingen op de markt. Wel zullen we nog meer focussen op marketing, juridische aspecten en buitenlands nieuws.

UMCENT

, DE de pet- en ALZAAK vakblad voor SPECIA X. Onafhankelijk - Tel. +32(0)56 21 30 32 P409055 Gent Kortrijk Desmyttere • Afgiftekantoor esteenweg 216, 8500 e enten: Evelien 2020 • 24 jaargang BVBA, Doorniks regie en abonnem • September van Invent Media@inventmedia.be. Reclame sept en dec) Pro is een uitgave (maart, juni, redactie ikt 4x per jaar de terbesch Pet & Garden Vanderhaegen - E-mail: en Plus Point. exemplaren. .be • Verschijn betrekking op - Wim • Druk: Lowyck t heeft tevens van de uitgever. es@inventmedia in een oplage van 5.500fotografie: Stijn Eeckloo jaar Christian Laevens ose, magazin en e in dit tijdschrif ming t vier keer per ntmedia.be • Redactie V.U.: K. D’havelo .be • Art Director: ming tot publicatielijke schriftelijke toestem België. Verschijn van toestem es@inventmedia uitdrukk tuinsector in 71 41 - E-mail: magazines@inve ties. Het verlenenovergenomen zonder - E-mail: magazin 32 25 adverten 30 21 e. Fax +32(0)56 gepubliceerde dan ook worden re, Tel. +32(0)56 sur simple demand de inhoud van mag op welke manier Virginie Deneckedisponible en français worden voor uitgave e est oordelijk gesteld Niets uit deze Ce magazin kan niet verantwwelke elektronische vorm. De uitgever in om het even kingstelling

AAL N ATI O N

smiddelen cherming idsrisico’s Gebruik gewasbes ig de gezondhe Lees aandacht

AL EEN KWARTEEUW EEN VASTE WAARDE VOOR DE SECTOR Midden de jaren ’90 was het voor de eigenaars en uitbaters niet evident om nieuws over (de ontwikkelingen binnen) hun branche te vernemen. Internet was nauwelijks ingeburgerd, waardoor men hoofdzakelijk aangewezen was op informatie die via de vertegenwoordigers van de leveranciers werd verkregen of tussen collega’s onderling werd uitgewisseld. Ook vakbeurzen waren een belangrijke plek om inlichtingen in te winnen of nieuws te vernemen. Maar in vergelijking met nu waren de informatiekanalen erg beperkt.

jaar

17:12

1

Pet & Garden Pro • December 2020

9

.

8


TUIN

KLIMAATWIJZIGING BEÏNVLOEDT SAMENSTELLING NIEUWE POTGRONDEN TRENDS IN HET POTGRONDSEGMENT BELICHT

© DCM

Potgrond blijft met voorsprong één van de belangrijkste artikelen in het tuincentrum. Hoewel er al veel verschillende soorten bestaan, elk met hun specifieke toepassing, blijven de fabrikanten ook in dit segment de vinger aan de pols houden met innoverende oplossingen. MEERWAARDE-INGREDIËNTEN Een blik op de winkelvloer leert ons dat er vandaag bijna oneindig gevariëeerd wordt in de samenstelling van potgrond. Elke potgrond (met uitzondering van de ‘universele’) is toegespitst op de noden van de belangrijkste plantengroepen en aangepast aan de noden van de consument. Het verschil tussen al deze potgronden zit in de samenstelling van de verschillende turfsoorten, de bemesting en de gebruikte meerwaarde-ingrediënten. Voor planten die niet van natte voeten houden, wordt er bijvoorbeeld perliet, puimsteen of lavakorrels toegevoegd om drainage te bevorderen. Planten die in volle zon staan, verbruiken veel water. Daarom wordt er in sommige mengsels kleipoeder toegevoegd om water en voedingsstoffen vast te houden zodat je de plant minder vaak moet gieten. Voor planten die lang in dezelfde pot moeten staan en die nood hebben aan een stabiele ondergrond, wordt extra kokosvezel toegevoegd. Ook waterkristallen, zeewierkalk, lavameel, enz. worden toegevoegd om groei en bloei te bevorderen. WAT IS EEN GOEDE POTGROND? De kwaliteit van de potgrond blijft van primordiaal belang. Een goede potgrond moet luchtig en goed waterdoorlatend zijn, maar moet tegelijkertijd ook voldoende water kunnen vasthouden. Goede potgrond bevat voldoende witveen en zal een blonde tot lichtbruine kleur hebben. Goede potgrond blijft elastisch door het witveen en zal niet loskomen van de potrand. Vooral op hete zomerdagen bewijst goede potgrond zijn kwaliteiten. Minder goede potgrond zal veel donkerder van kleur zijn, soms zelfs helemaal zwart. Om te testen kan je zelf een knijpproef doen. Neem een hand potgrond en knijp je vuist samen. Als je daarna je vuist terug opent, dan moet de potgrond terug uiteenvallen. Blijft hij compact in een balletje dan zit er te veel zwartveen in de potgrond. NIEUWE ONTWIKKELINGEN In 2021 komt DCM met een nieuwe lijn kwaliteitspotgronden die een uitgekiende mix aan hoogkwalitatieve, natuurlijke grondstoffen bevatten. Daarnaast zorgen de toegevoegde organische meststoffen tot 150 dagen voeding voor de planten. Dankzij de juiste verhoudingen in de grondstoffen behoudt de potgrond zijn veerkrachtigheid, krimpt hij niet en zorgt hij ervoor dat planten vlot water en meststoffen kunnen opnemen. Ook Evergreen Garden Care pakt uit met een reeks vernieuwde producten. Onder de Substral-vlag werd het aanbod potgronden geoptimaliseerd. Met de herintroductie van de Substral Universele potgronden en een variant van 40 l voor de Zaai-en Stekgrond komen zij tegemoet aan de noden van onze klanten. De Premium Potgrond met Oscomote blijft één van de paradepaardjes. Osmocote is een gebruiksklare meststof in korrelvorm met een beschermende harslaag. Deze coating zorgt ervoor dat de meststof geleidelijk aan wordt vrijgegeven gedurende zes maanden (een volledig seizoen dus). KLIMAATWIJZIGING Een opvallende ontwikkeling is de aandacht voor het wijzigende klimaat dat voor meer en meer aangepaste producten zorgt. Potgronden die beter geschikt zijn voor de meer frequente en langdurige warmere zomers zijn ongetwijfeld de producten van de toekomst. Waterhoudende potgronden worden hierdoor belangrijker. Om op deze tendens ‘zonniger periodes = periodes van langdurige droogte’ in te spelen heeft Viano de SunProtect-lijn ontwikkeld. Daarin steekt ook een nieuwe potgrond voor mediterrane planten waarbij het supplement SunProtect werd toegevoegd, waardoor deze een DPF factor 30 draagt. DPF werd ontwikkeld naar analogie met SPF (sun protection factor) in de cosmeticasector en staat voor drought protection factor en is de indicator om de plant te beschermen tegen droogte. Ook Van Israel kiest voor potgronden die beter geschikt zijn voor de meer frequente en langdurige warmere zomers.

Pet & Garden Pro • December 2020

CORONA EN DE TUIN 2020 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin Covid-19 onze levens danig in de greep hield. Dat heeft ook een duidelijke invloed in het tuincentrum. Momenteel doet het tuinsegment het heel goed. Door de coronacrisis heeft een nieuwe groep consumenten de tuin ontdekt, daardoor zien we vandaag een natuurlijke groei. Het is dan ook de taak van alle leveranciers en tuincentra om deze consumenten te blijven inspireren en te informeren. Iedereen kan met de juiste tips en producten mooie resultaten realiseren. De moestuin is een hobby die bij velen weer een trendsetter is geworden. Groenten en fruit uit eigen tuin smaken nu eenmaal beter. COMPO speelt daar handig op in met verschillende concepten, o.a. het moestuinbakkenconcept. Daarin bevelen ze aan om de moestuinbak in drie lagen op te vullen om zo te kunnen genieten van een maximale oogst uit eigen tuin. Agrofino Potgrond Bloembak verbetert de wateropname. © Agaris

F G E E IE R T E D N S! E G ON N K A GE E

EEN COMPLEET ASSORTIMENT VOOR DE BESTRIJDING VAN ONGEDIERTE

ECOLOGISCHE FACTOREN De consument kijkt vandaag meer en meer naar het milieu-aspect, zowel in de samenstelling van het product en de gebruikte voeding als in de verpakking. Consumenten zijn meer dan ooit op zoek naar

10

natuurlijke, ecologische en biologische oplossingen. In de samenstelling van de potgrond uit duurzaamheid zich in hoogwaardige veensoorten die afkomstig zijn uit duurzame veenwinning, meldt DCM. Bij het vernieuwen van de samenstelling van de potgronden werd erop gelet dat de gebruikte grondstoffen futureproof zijn. Ook in de verpakkingen trekken fabrikanten meer en meer de duurzame kaart met verpakkingen die gemaakt zijn van gerecycleerde plastic en 100% recycleerbaar zijn. Recyclage wordt steeds belangrijker, dat zien we bijvoorbeeld ook bij COMPO en de Organic & Recycled potgrond, waarbij zowel de grondstoffen als de verpakking worden gerecycleerd. Van Israel speelt dan weer in op deze trend met moestuinpotgronden met BIO-label.

BIO SERVICES INTERNATIONAL · Jagershoek 13, B-8570 Vichte · tel. +32(0)56 772434 Tel.: +32 (0)56 77 24 34 · www.bsi-products.com · info@bsi-products.com

Naamloos-1 1

18/08/20 10:34:48


TUIN de winkelier is hier een belangrijke rol weggelegd om met de consument hierover te communiceren. Naast productpancartes en productcatalogi speelt ook hier de verpakking een zeer belangrijke rol. Ze moet niet alleen aantrekkelijk, maar ook duidelijk zijn voor de consument. Weet de consument het niet precies, dan kan men uiteraard steeds terugvallen op een potgrond voor universeel huis- en tuingebruik.

HET BELANG VAN COMMUNICATIE Potgrond is an sich een 'sec' product. Hoe kunnen we op dat vlak toch een bepaalde beleving creëren op de winkelvloer? De eerste indruk blijft enorm belangrijk. Verpakkingen zijn ontwikkeld om de consument van vandaag en ook van morgen te inspireren en op een juiste manier te informeren zonder een overkill aan informatie. Een geslaagde verpakking zorgt ervoor dat het product opvalt én beter verkoopt. Veel hangt dus af van een aantrekkelijke presentatie, met bijvoorbeeld een shop-in-the-shop aangevuld met een duidelijke signing. Veel producenten zetten in op in-store communicatie met kopborden die de voordelen van elk type potgrond beklemtonen en pancartes met de gebruiksmogelijkheden. Ook aantrekkelijk zijn echte, ‘levende’ voorbeelden, zoals bloembakken, vierkante meters moestuinbakken, enz. Daarnaast moeten tuicentra nog meer inhaken op de cross-selling-trend. Dat kan met behulp van outdoor displays met extra schap. Bij een potgrond voor geraniums kan dan bijvoorbeeld onder meer een vloeibare meststof mee aangeboden worden. Het grote aanbod maakt dat de klant soms door de bomen het bos niet meer ziet. Belangrijk is natuurlijk dat de consument weet voor welke planten hij/zij potgrond wil. Voor

Kwaliteitspotgrond van DCM: de planten zijn in goede handen. © DCM

NIEUW

Substral Zaai en Stek Potgrond voor stekken van groene en bloeiende planten. © Evergreen Garden Care

Potgrond voor mediterrane planten met Sunprotect DPF 30. © Viano

Saniflor Potgrond voor geraniums en zomerbloemen. © Van Israel

REINIG

ER

EN N E G L , A N T E R R E E D O J I L OP V VERW G A L S N AA E N E O R G REN U M N E AR DAKEN ZICHTBA NA AT RESULTA

24U

Lees aandachtig de gezondheidsrisico’s en veiligheidsadviezen vermeld op het etiket. Gebruik biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

AG AANSL E N E O GR

SCAN DE QR CODE VOOR MEER INFO OF GA NAAR ILOVEMYGARDEN.BE

Omdat elke plant andere behoeften heeft, is niet elke potgrond dezelfde. © COMPO

INFO? INFOBE@EVERGREENGARDEN.COM • +32 (0)9 210 30 14

Pet & Garden Pro • December 2020

11


TERRARIUM

TERRARIUMDECORATIE DOET MEER DAN ALLEEN MAAR MOOI OGEN

Import-Export Peter Hoch / Lucky Reptile

NATUURLIJKE LOOK WINT AAN BELANG Een mooi ingericht terrarium vormt een echte eyecatcher in de huiskamer. Om de consument de mogelijkheid te bieden dit te realiseren, presenteert een dierenspeciaalzaak best een breed assortiment terrariumdecoratie. Het is cruciaal om de klant er op te wijzen dat esthetiek niet het enige aankoopcriterium mag vormen. Om het welzijn en de gezondheid van het dier te optimaliseren, is het aangewezen dat er steeds producten worden aangeschaft die voldoen aan de specifieke noden van elk(e) reptiel/amfibie en die de natuurlijke biotoop nabootsen. Artikelen met een dergelijke uitstraling kennen dan ook een toenemende verkoop.

hoeftes: sommigen leven in de woestijn en zijn dol op grote stenen, anderen zijn dan weer in het oerwoud terug te vinden en hebben nood aan vochtige schuilplaatsen. Luister dus naar de behoeftes van jouw cliënteel en stem jouw assortiment hierop af.

FUNCTIONELE ASPECTEN NIET UIT OOG VERLIEZEN Achterwanden, kunstplanten, accessoires en andere decoratieve elementen laten toe om het terrarium mooi en boeiend in te richten volgens de smaak van de eigenaar. Deze artikelen lijken op het eerste gezicht puur esthetische eigenschappen toe te voegen aan een terrarium of vivarium. Maar niks is minder waar. Er zijn meerdere functionele redenen waarom een consument toch best Aquatlantis wat energie, tijd en geld stopt in de decoratieve inrichting van zijn terrarium. In de eerste plaats laten al deze artikelen toe om in het terrarium verschillende schuilplaatsen te integreren. Deze ‘toevluchtsoorden’ verlagen het stressniveau van de gehuisveste dieren, want die voelen zich er veilig en komen zo tot rust. Ook verrijken ze de leefomgeving van het dier, wat eveneens bijdraagt aan een goede gemoedstoestand en bovendien het natuurlijke gedrag van het dier stimuleert. Voorts vermijden vochtige Ceramic Nature schuilplaatsen en andere types decoratie dehydratie: dergelijke objecten creëren een microklimaat, wat zorgt voor voldoende vochtopname bij het dier. Daarnaast kan de consument dankzij de decoratie-items de beschikbare leefoppervlakte vergroten en meer structuur en dimensie in het terrarium brengen. Zo bieden achterwanden bijvoorbeeld tal van klimmogelijkheden. Met kunstplanten en decoratie-artikelen kan men dan weer verschillende niveaus en hoogtes Hagen Group opbouwen. Het dier kan die dan gebruiken als uitkijkpunt of zonnebadplaats, waardoor ze in dat laatste geval eenvoudig de benodigde warmte en UVB-stralen kunnen opnemen. Tot slot kan de consument dankzij deze referenties de natuurlijke biotoop van de dieren perfect nabootsen, wat hun welzijn en comfort ongetwijfeld zal bevorderen.

SAMENSTELLING CATEGORIE Dierenspeciaalzaken leggen in het terraristiek segment vaak de nadruk op techniek, huisvesting en voeding, aangevuld met enkele referenties decoratie om zo toch een compleet aanbod te presenteren. Een goed gestoffeerd en doordacht decoratieassortiment heeft nochtans zeker zijn plaats in de vakhandel. Aan deze producten hangt vaak een degelijke marge vast en bovendien lenen ze zich uitstekend om regelmatig aangekocht te worden, waardoor de consument levendigheid in zijn terrarium brengt. Bij de vorming van het gamma is het primordiaal dat de basis voor elke reptiel of amfibie aanwezig is, waaronder achterwanden, grotten, hangende en staande kunstplanten en dergelijke. Het is tevens aanbevolen om producten uit verschillende prijsniveaus te presenteren zodat er voor ieder budget wat wils is. Referenties in bepaalde thema’s weten de huidige consument eveneens te overtuigen. Qua materialen noteren we dat bij de achterwanden kurk, hout en kunsthars erg populair zijn. Tegenwoordig wordt wel vaak overgeschakeld van geperste kurk naar natuurlijk ogend kurk. In het algemeen stellen we trouwens vast dat referenties met een natuurlijke uitstraling een opmars kennen. De accessoires zijn vaak uit voedselveilig kunsthars vervaardigd, waardoor ze erg duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn. Tegenwoordig wordt keramische decoratie ook vlot verkocht. De kwaliteit van kunstplanten is er de laatste jaren sterk op vooruitgegaan, waardoor een groot deel nauwelijks nog te onderscheiden is van echte plan­ ten. De multifunctionele planten mogen zeker niet in het assortiment ontbreken: ze zijn van grote waarde voor de terrariumdieren aangezien ze als schuilplaats, broedplek of waterbron fungeren.

UITPAKKEN MET SHOWTERRARIUM(S) Wie de verkoop van deze referenties wil stimuleren, plaatst in zijn dierenspeciaalzaak best één of meerdere mooi ingerichte showterrarium(s), al naar gelang de beschikbare ruimte in de winkel. Dit is de beste manier om de klant de diverse mogelijkheden en eigenschappen van de verschillende producten te tonen. Dat wakkert niet alleen de kooplust aan, maar toont het cliënteel wat er op het vlak van decoratie en inrichting allemaal mogelijk is. Bovendien reik je hen inspiratie aan. Daarnaast is het van groot belang dat de kleinere decoratie op ooghoogte wordt geplaatst. Een goede verlichting is eveneens een must: zijn de schappen donker, dan vallen de artikelen niet op en bestaat de kans dat de klant er sneller langsloopt. Een goede begeleiding van de consument is tevens noodzakelijk: niet iedereen kan terugvallen op adequate kennis over de benodigde artikelen en de behoeften van zijn dier. Vaak zal die klant zich hoofdzakelijk laten leiden door het uitzicht en de vormgeving van de referentie(s) in kwestie. Aan de dierenspeciaalzaak om aan te geven welke decoratie het meest aangewezen is voor het dier van die specifieke persoon. Voldoende dynamiek in het aanbod is tevens een must om een goede rotatie te garanderen. Veel consumenten willen regelmatig eens de inrichting van hun terrarium aanpassen of een nieuw object integreren. Het is dan ook aangewezen om frequent nieuwigheden in het gamma te introduceren. De basis van het assortiment bestaat best uit vlot roterende referenties en wordt aangevuld met nieuwigheden. De verhouding tussen vaste waardes en nieuwkomers, zal natuur­ lijk variëren van zaak tot zaak en is onder meer afhankelijk van de be­schi­k­bare winkelruimte en de noden/wensen van het cliënteel. Verder is het voor een dierenspeciaalzaak essentieel om duidelijk bij de klant te informeren voor welk dier hij/zij exact decoratie of kunst­ planten aanschaft. Elk(e) reptiel/amfibie heeft immers specifieke be-

12

Pet & Garden Pro • December 2020

Trixie

JBL

Zoo Med

Onderhoudskit voor plantenaquaria

Laroy Group

Een eenvoudige, unieke en efficiënte oplossing voor plantenaquaria BIOKIT FRESH bevat in éénzelfde doos de 3 noodzakelijke producten voor het onderhoud van een beplant zoetwater aquarium : • BIODIGEST, natuurlijke levende nitrificerende en denitrificerende bacteriën voor de biologische reiniging. • BIOTRACE, koolstofbron voor de bacteriën en micro-voedingsstoffen • BIOVERT, voedingssupplement zonder nitraat of fosfaat voor waterplanten ; bevat ook biologisch beschikbaar ijzer. KIES VOOR PRODIBIO KWALITEIT

www.prodibio.com

@prodibio

@prodibio_worldwide

@ProdibioAqua


TUIN

SNOEIEN DOET GROEIEN

gen gemakkelijker. Stokzagen met een telescopische stok die stijf en ovaal van vorm is, maken snoeien ook erg comfortabel. Buigen wordt immers tot een minimum beperkt en je hebt een precieze controle over de gehele lengte van de zaag. Ook zijn er meer en meer ergonomische handvatten op de markt. Samen met de aandacht voor ergonomie gaan fabrikanten lichtere gereedschappen ontwikkelen. Dat kan door het gebruik van aluminium of andere lichte (kunststof)materialen voor de handvatten. Multifunctionele accusnoeizaag GTA 26 – © STIHL BATTERIJ IN OPMARS Een derde trend leert ons dat er meer naar accuaangedreven gereedschappen wordt gegrepen. De gebruiker heeft een steeds ruimere keuze en kan dus gemakkelijk in het veld het juiste snoeigereedschap op accu kiezen. Zo geniet hij tijdens alle werkzaamheden van de voordelen van de accutechniek: laag geluid, geen emissie, geen kabels, ... Doelgroep van gereedschappen op accu is eerder de professionele markt (fruittelers, gemeentes, boomkwekerijen, wijntelers, bedrijven die tuinonderhoud doen, ...). Gereedschappen op batterij/accu zijn immers meer geschikt voor professioneel gebruik wegens het gewicht en vooral de prijs. Ook een vrij recente ontwikkeling is het gebruik van apparaten te laten samengaan met app-technologie. De app registreert bijvoorbeeld de werkuren zodat een sein kan gegeven worden wanneer het tijd is voor onderhoud. Ook de locatie van het toestel, gebruiksaanwijzingen, de dichtstbijzijnde dealer, enz. kunnen in een handomdraai worden geraadpleegd.

De krachtige accu kettingzaag T540i XP – © Husqvarna

Snoeizaag combisysteem 300 PP. © Gardena

Tuinzakken als aanvulling op snoeigereedschap. © De Pypere

WAT BEWEEGT ER OP DE MARKT VAN HET SNOEIGEREEDSCHAP? Regelmatig snoeien is belangrijk voor de gezonde groei van een boom of struik. In het tuincentrum hoort dan ook een ruim aanbod aan gereedschappen, in combinatie met vakkennis, om de klant correct te kunnen adviseren. DE MARKT VANDAAG In welke mate de Belgische consument zelf nog het snoeiwerk doet of eerder overlaat aan een vakman, is niet meteen duidelijk. Veel hangt af van de grootte van de tuin en de eigenaar zelf. Doet die het liever zelf om de aanzienlijke kost te besparen of schakelt die liever een vakman in die het professioneler kan (en zal) doen met een mooier resultaat in minder tijd? Retailers kiezen of voor volumes (lagere prijzen, maar meer volume) of zullen zich gaan differentiëren en een meerwaarde bieden op vlak van service, high-endproducten, duurzaamheid en het ecologische aspect. Vandaag zien we veel eenheidsworst binnen de retailmarkt. Iedereen heeft dezelfde producten met ongeveer dezelfde karakteristieken, waardoor het voor de klant juist moeilijk kiezen wordt. MANUEEL, ELEKTRISCH OF ACCU Dé basisregel voor snoeien is het gebruik van goed en scherp gereedschap dat een zuivere snede aanbrengt in het hout zodat de boom of plant goed kan herstellen. De meeste klussen voor de snoei kun je tot een goed einde brengen met degelijk manueel gereedschap, zoals een handzaag, takkenschaar en snoeischaar. Kies steeds voor snoeigereedschap dat voor specifieke toepassingen kan gebruikt worden zoals gereedschap om gras of buxus te snoeien, snoeischaren voor verschillende diameter takken, fruitscharen, heggenscharen, takkenscharen voor dikke takken en snoeizagen voor het zware werk. Zo heb je steeds het juiste gereedschap dat niet alleen het werk gemakkelijker maakt, maar ook de levensduur garandeert doordat het gereedschap niet te veel afziet. Voor bepaalde taken is machinegereedschap beter geschikt. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische snoei­ schaar of een kettingzaag om meerdere knotwilgen of ander dik materiaal te snoeien. Wanneer de gebruiker volledig autonoom wil werken (geen kabels), zijn er ook gereedschappen op batterij, zoals accu snoeischaren, accu kettingzagen, accu heggenscharen, accu stokzagen, .... Snoeischaren op accu zijn ook interessant voor wie veel herhalende knijp(knip)bewegingen moet doen of wie RSI-aandoeningen heeft (pols, nek, hand, …). ERGONOMIE Ergonomie blijft een aandachtspunt bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Bij de snoeischaren wordt het ergonomische voordeel gerealiseerd door snoeischaren met een bek onder een hoek te plaatsen waardoor de pols niet hoeft te buigen richting tak. En natuurlijk is het ook belangrijk om de snoeischaar te kiezen met het juiste formaat en passend bij de grootte van de hand. Zo zijn er scharen speciaal voor linkshandigen, rechts­ handigen, kleine handen, grote handen en scharen met rolhandgreep. Dit rollend of meedraaiend handvat maakt het snoeien flink wat makkelijker. Bij takkenscharen gebruiken bepaalde fabrikanten een extra scharnier voor gereduceerde kracht. Rechte en gebogen snoeizagen met Japanse tanden maken eveneens het za-

CRITERIA Waar moet de consument aan denken bij de aankoop van snoeigereedschap? Er zijn verschillende criteria zoals het type snoei, de knipdiameter en de te knippen houtsoorten. Ook de vraag of het voor veelvuldig dan wel sporadisch gebruik is, kan de keuze mee bepalen. Zoals aangegeven kan de koper ook kiezen uit rechts- of linkshandig (al dan niet met rollend handvat, kleine of grote handen (links en rechts) of een rolhandgreep voor de ergonomie. Specifieke toepassingen kunnen ook van belang zijn zoals een bypass overbrengingssysteem bij takkenscharen (minder kracht nodig om te knippen), afgeronde trekzagen (minder inspanning, vooral voor bovenhandse snoeiwerken) of aambeeldscharen voor droog hout. BASISAANBOD Om het basisaanbod in de winkel doordacht samen te stellen, zijn er verschillende aandachtspunten. In de eerste plaats moet de winkelier weten welk type cliënteel voornamelijk over de vloer komt en aan de hand van deze gegevens het programma samenstellen. Fabrikanten kunnen in dit geval mensen ter beschikking stellen om advies te geven over welk gereedschap interessant is voor welke doelgroep. Winkels met een doe-hetzelverscliënteel moeten ervoor zorgen dat 90% van de mensen kan geholpen worden. Voor winkels die ook de professionele tuinaannemer bedienen, is het belangrijk dieper te gaan informeren wat de behoeften zijn (type snoei, houtsoorten, veelvuldig gebruik). Demo’s en opleidingen (eventueel in samenspraak met de fabrikant) moeten worden voorzien in combinatie met een goed uitgebouwde service. Denk ook aan de aanwezigheid van voldoende wisselstukken. BIJKOMEND AANBOD Meer omzet realiseren in dit segment kan door aandacht te schenken aan accessoires. Een etui voor snoeischaren die aan de broeksriem kan bevestigd worden, mag niet ontbreken. Zo moet de gebruiker de snoeischaar niet op de grond leggen of in de broekzak steken en blijft de kledij beschermd. Ook slijpmateriaal is onontbeerlijk. Dat kan klassiek slijpmateriaal zijn (wet­steen), maar ook een multislijper of een messen­ slijper op zuignap. Ook een zeisenstrijker mag niet ontbreken. Verder zijn er ook sprays om het mate­riaal te smeren en te ontsmetten, en tuinafvalzakken om de gesnoeide takken en bladeren op te ruimen. OP DE VLOER Beleving is vandaag belangrijker dan ooit en moet een rol krijgen in het winkelrek. Met film en beeldmateriaal, al dan niet met informatie over het gebruik, kan men de consument/klant zin geven om te tuinieren en helpen bij de keuze van het juiste gereed­ schap. Waar dit moet gebeuren is afhankelijk van de mogelijkheden en ruimte die de winkel ter beschikking heeft. Er kan ook met toonbankdisplays gewerkt worden maar deze tonen dan maar een beperkt assortiment. De retailer voorziet best een ruim assortiment met het juiste gereedschap per categorie zodat hij voor elke taak het juiste gereedschap in huis heeft. Ook het voeren van een aantal verschillende merken om een nog uitgebreider assortiment te kunnen aanbieden, is een aanrader. Op die manier is de volledige markt afgedekt van occasionele gebruiker tot professional.

Messenslijper met zuigkussen – © Polet

(Met dank aan Felco en Alacart) Power Blade Series® snoeischaren met XPRO messen. © Felco

Het Japanse ARS biedt zeer hoogwaardige tuingereedschap. © ARS

Pet & Garden Pro • December 2020

13


NUTTIGE ADRESSEN AANKOOPVERENIGING ATD NV – HORTA TUIN EN DIER

Assesteenweg 115 bus 2 1740 Ternat atd@horta.org - www.horta.org

ATD NV – HORTA DIER

Assesteenweg 115 bus 2 1740 Ternat atd@horta.org – www.hortadier.org

AQUARIUM ALGEMEEN DEFISH AQUARIUMS

Rue de l'Escalier 27 - 5000 BEEZ T: +32 (0)81 22 56 10 F: + 32 (0)81 22 63 96 info@defishaquariums.be www.defishaquariums.be

SMULDERS WHOLESALE

Burg. Visschersstraat 130 NL-6235 EM Ulestraten T: +31 43 36 42 387 F: +31 43 350 93 50 sales@smulders.nl - www.smulders.nl en www.hsaqua.nl en www.kinshi.nl

Kontichsesteenweg 12a B – 2630 AARTSELAAR T: +32 (0) 870 71 81 F: +32 (0) 870 71 91 info@aquaria-antwerp.be - www.aquaria-antwerp.be

RUINEMANS AQUARIUM BV

Ijsselveld 9 NL - 3417 XH MONTFOORT T: +31 (0)348 479 800 F: +31 (0)348 479 817 info@ruinemans.com - www.ruinemans.com

GROOTHANDEL ASP INTERNATIONAL

Herentalsesteenweg 54 2270 Herenthout T: +32(0)15 68 12 96 F: +32(0)15 68 17 37 info@asp-international.be - www.asp-international.be

BEEZTEES

Energieweg 4 5145 NW Waalwijk T: +32 (0)3 330 1440 - F: +32 (0)3 330 1449 info@beeztees.com - www.beeztees.nl

ETS H LEJEUNE JARDIRAMA

Rue de la Gare 12 4608 WARSAGE T: +32(0)04/376.61.03 F: +32(0)04/376.61.25 info@jardirama.be - www.jardirama.be

TRIXIE Heimtierbedarf GmbH & Co. KG Industriestraße 32 24963 Tarp - Germany T: +32 (0) 33 049 897 sales@trixie.be

VADIGRAN NV

Chemin Preuscamps 20b B- 7822 Ghislenghien T: +32 (0)68 26 96 40 info@vadigran.com - www.vadigran.com

HANDELSONDERNEMING GEBR. DE BOON B.V. Avelingen West 39B 4202 MS Gorinchem T: +31 (0)183 66 02 88 F: +31 (0) 183 66 09 08 info@deboon.nl - www.deboon.nl

LAROY GROUP

Industrieweg 98-100 B-9032 Wondelgem, T: +32 (0)9 258 13 00 - F: +32 (0)9 257 13 58 info@laroygroup.com - www.laroygroup.com

MALANICO

Evenboersweg 1 NL-7711 GX Nieuwleusen T: +31 (0) 529 431 223 - F: +31 (0) 529 431 430 info@malanico.nl - www.malanico.nl

STAR FOOD

Scherpenzeelseweg 95 3772 ME Barneveld T: +31 (0)342 424 704 F: +31 (0)342 424 764 info@starfood.nl - www.starfood.nl

Industriezone 6 Guido Gezellestraat 93 8710 Wielsbeke - Belgium T: +32 (0) 56 66 65 12 - F: +32 (0) 56 66 54 77 info@kinlys.com - www.kinlys.com

ZOO MED EUROPA

Seoulstraat 1 - 2321 Meer - Belgium T: +18 055 42 99 88 info@zoomed.com - www.zoomed.eu

RENSKE NATURAL PETFOOD BV

Beerseweg 34A - 5431 LC Cuijk - NL T: +31 (0)485 31 64 91 F: +31 (0)485 33 02 60 info@renske.com www.renske.com

VIJVER ALGEMEEN KINLYS GROUP

Industriezone 6 Guido Gezellestraat 93 8710 Wielsbeke - Belgium T: +32 (0) 56 66 65 12 - F: +32 (0) 56 66 54 77 info@kinlys.com - www.kinlys.com

TRUDO'S PET PRODUCTS

GROOTHANDEL IN LEVENDE DIEREN

Rellestraat 5035 - 3800 St Truiden Tel: 011/68.75.22 www.trudospetproducts.be info@trudospetproducts.be

DIERENGROOTHANDEL OVERBEEK

Parallelweg 8 2811 NS Reeuwijk, NL T: +31 (0)17 26 51 15 info@dierengroothandel.be - www.dierengroothandel.be

HOND+KAT ACCESSOIRES MILK AND PEPPER

Guido Gezellestraat 93 B-8710 Wielsbeke T: +32 (0)56 66 65 12 F: +32 (0)56 66 54 77 info@kinlys.com - www.kinlys.com

KINLYS GROUP

Industriezone 6 Guido Gezellestraat 93 8710 Wielsbeke - Belgium T: +32 (0) 56 66 65 12 - F: +32 (0) 56 66 54 77 info@kinlys.com - www.kinlys.com

MARTIN SELLIER

VOEDINGSSUPPLEMENTEN MANNAVITA

HOND+KAT VERZORGINGSPRODUCTEN

Zuidstraat 10 B-8560 Wevelgem T: +32 56 43 98 52 - F: +32 56 42 62 51 info@animavital.be - www.animavital.be

BEAPHAR BELGIUM

Provenstraat 11-13 8970 Poperinge T: +32 (0)57 33 35 00 - F: +32 (0)57 33 74 16 info@beaphar.be - www.beaphar.com

VOGELS SNACKS & VOEDING

BIOGANCE

ZI ANJOU ATLANTIQUE 49123 CHAMPTOCE SUR LOIRE FRANCE T :+33 (0) 241 73 15 15 - F :+33 (0) 241 73 81 40 info@biogance.fr - www.biogance.fr

KINLYS GROUP

Industriezone 6 Guido Gezellestraat 93 8710 Wielsbeke - Belgium T: +32 (0) 56 66 65 12 - F: +32 (0) 56 66 54 77 info@kinlys.com - www.kinlys.com

MANNAVITA

Zuidstraat 10 B-8560 Wevelgem T: +32 56 43 98 52 - F: +32 56 42 62 51 info@animavital.be - www.animavital.be

VADIGRAN NV

Chemin Preuscamps 20b B- 7822 Ghislenghien T: +32 (0)68 26 96 40 F: +32 (0)68 55 21 27 info@vadigran.com - www.vadigran.com

Industriezone 6 Guido Gezellestraat 93 8710 Wielsbeke - Belgium T: +32 (0) 56 66 65 12 - F: +32 (0) 56 66 54 77 info@kinlys.com - www.kinlys.com

ROGZ

Guido Gezellestraat 93 - B-8710 Wielsbeke T: +32 (0)56 66 65 12 - F: +32 (0)56 66 54 77 info@kinlys.com - www.kinlys.com

FLAMINGO PET PRODUCTS NV

Hagelberg 14, 2440 Geel T: +32 (0)14 24 21 00 F: +32 (014 22 52 99 info@flamingo.be - www.flamingo.be

TERRARIUM ALGEMEEN

Saffierborch 14 NL - 5241 LN Rosmalen T: +31 73 522 0873 F: +31 73 523 6569 info@johnsonpetfoods.nl - www.johnsonpetfoods.nl

KINLYS GROUP

TRIXIE

AQUARIUM SIERVISSEN AQUARIA ANTWERP

JOHNSON PETFOODS

HOND+KAT SNACKS & VOEDING ASP INTERNATIONAL

Herentalsesteenweg 54 2270 Herenthout T: +32(0)15 68 12 96 F: +32(0)15 68 17 37 info@asp-international.be - www.asp-international.be

KNAAGDIEREN SNACKS & VOEDING

WINKELINRICHTING EASYRACK

KINLYS GROUP

winkel+stock : rekken & karren Drieselstraat 150/3 9041 OOSTAKKER T: +32 (0)9 377 05 00 www.winkelrek.be - www.winkelkarren.be info@easyrack.be - www.easyrack.be

Industriezone 6 Guido Gezellestraat 93 8710 Wielsbeke - Belgium T: +32 (0) 56 66 65 12 - F: +32 (0) 56 66 54 77 info@kinlys.com - www.kinlys.com

VADIGRAN NV

WANZL B.V.B.A.

Chemin Preuscamps 20b B- 7822 Ghislenghien T: +32 (0)68 26 96 40 F: +32 (0)68 55 21 27 info@vadigran.com - www.vadigran.com

Ambachtenlaan 36 B-3001 Heverlee T: +32(0)16 40 28.30 F: +32(0)16 40 01 69 wanzl@wanzl.be - www.wanzlwinkelinrichting.be

The new Icelandic range A s k ja

-

K a t l a

-

Es j a

-

H e k l a

Nederlands design | geschikt voor grote katten | unieke hangmat | grote palen | hoogwaardige interieurstof

NAGELS PET PRODUCTS

Ambachtstraat 32 B – 2340 BEERSE T: 32 (0)14 61 43 01 F: +32 (0)14 61 38 60 info@nagelspetproducts.be - www.nagelspetproducts.be

EBI is part of the www.ebi.eu - www.laroygroup.com

14

Pet & Garden Pro • December 2020


NIEUWE PRODUCTEN Diervoeding Tak: Feestdagen­ assortiment voor hond en kat Happy Dog en Happy Cat zorgen voor een heerlijk decembercadeau voor trouwe viervoeters en spinnende katten. De kerstboxen bijvoorbeeld zijn elegante koekblikken, gevuld met een heerlijke selectie droog- en natvoer. Ze vormen een uniek cadeau voor onder de kerstboom. De Happy Cat-kerstbox is een speciale traktatie voor katten en omvat een selectie Happy Cat-voeding en -snacks, een uitsteekvorm én een uniek recept om zelf de heerlijkste kattenkoekjes te bakken. De Happy Dog-kerstbox komt in 2 varianten: voor grote én voor kleine rassen. De speciale mini-variant bevat voeding en snacks afgestemd op de behoeften van kleinere honden. Beide boxen (mini en adult) bevatten ook een uitsteekvorm én uniek recept om zelf de heerlijkste hondenkoekjes te bakken. Daarnaast introduceert Happy Dog een adventskalender met 24 lekkere verrassingen voor de hond. De hardgebakken koekjes zijn graan- en glutenvrij. Diervoeding Tak – Tel.: +31/(0)165378391 – info@happydog.nu – www.happydog.nu

Gebr. De Boon: Vernieuwde Hurtta Extreme Warmerhondenjas De Extreme Warmer-hondenjas tilt de standaard qua warmtekleding voor honden naar een nieuw niveau. De voering aan de binnenzijde van deze jas is voorzien van een foliepatroon dat de lichaamswarmte van de hond reflecteert. Bovendien maakt het water- en winddichte oppervlaktemateriaal de jas bijzonder warm en aangenaam in gebruik. De hoge kraag en de verstelbare thermische tricotcapuchon verwarmen de oren en het hoofd. De hoogwaardige 3M-reflecterende biezen en de grote reflecterende prints verbeteren de zichtbaarheid in het donker. De jassen zijn verkrijgbaar in de maten 25 – 65cm. De verstelbare lengte van de rug en het verstelbare gedeelte in de capuchon zijn onopvallend aan de binnenkant van de jas geplaatst. Dankzij de drukknopen aan de achterzijde kan de beschermende achterzoom eventueel onder de jas worden gevouwen. Bij de (groene) ecoversie zijn de shellstof, de vulling en de riem gemaakt van 100 % gerecycled materiaal. De voering is vervaardigd uit 50 % gerecycled polyester. Gebr. De Boon – Tel.: +31/(0)183660882 - info@deboon.nl – www.deboon.nl

E&P Petfood: Delcon Hypoallergenic

Diervoeding Tak: 3 nieuwe Happy Dog Sensible-smaken

DELCON, het Belgische High Premiummerk voor honden- en kattenvoer en snacks blijft verder investeren in de ontwikkeling van high-end producten. Zo is er de nieuwe variant hondenvoeding: Delcon Hypoallergenic. Met de ontwikkeling van deze hypoallergene variëteit reikt Delcon een oplossing aan voor de groeiende groep honden die kampen met intoleranties, allergieën en verteringspro­blemen. Deze innovatie is samengesteld op basis van het gekende succesvolle recept van elke Delcon-lijn: natuurlijke producten, kwalitatieve smakelijke ingrediënten, een hoog aandeel dierlijke proteïnes en een perfect evenwicht tussen vitamines, mineralen en prebiotica met het gekende effect op de aanvaardbaarheid, verteerbaarheid en ontlasting. Delcon pakt binnenkort ook uit met een volledig vernieuwde lijn droge kattenvoeding, gevolg door high premiumhondensnacks begin 2021. Later volgend jaar staat tevens de lancering van een nieuwe lijn natvoer voor katten gepland. Wie de producten van Delcon in zijn zaak wil aanbieden, kan contact opnemen via onderstaande gegevens:

De Happy Dog Sensible-lijn, voor honden die overgevoelig zijn aan bepaalde bestanddelen in hondenvoeding, wordt uitgebreid met 3 nieuwe varianten. Het gamma is samengesteld met de beste ingrediënten, die bovendien bijzonder vriendelijk zijn voor maag en darmen. Happy Dog Sensible Lombardia heeft een tarwevrije receptuur en combineert eend met licht verteerbare rijst. Dankzij de exclusieve en hoogwaardige dierlijke proteïnen krijgt de viervoeter voldoende energie. Happy Dog Sensible Greece bestaat uit lamsvlees, garnalen en calamares met rijst. De receptuur is volledig tarwevrij, licht verteerbaar en gemaakt met exclusieve, hoogwaardige dierlijke proteïnen. Deze ingrediënten zorgen voor een gezonde huid en een glanzende vacht. Happy Dog Sensible Andalusia bevat Iberisch varken en rijst, met een vleugje rozemarijn, tomaat, olijvenblad, paprika en courgette. De receptuur bevat geen tarwe. De juiste portie dierlijke proteïnen zorgt voor een uitstekende smaak.

E&P Petfood – Tel.: +32/(0)93442695 - info@delcon.be – www.delcon.be

GOOD !D: HUPPLE CORONA BOXEN Voor deze bizarre Coronatijden bedacht hupple 2 leuke boxen: de ‘Blaft in uw kot’ Box en de ‘Als de kat van huis is… maar nu even niet’ Box! Beide boxen vol met lekkers steunen bovendien een goed doel! Bij aankoop van één box gaat er namelijk één euro naar de vzw AAP (Animal Assisted Projects) en hun Aamaai-project. Met dit initiatief zetten de AAP-teams zich dagelijks in om mensen in woonzorg- en revalidatiecentra met huisdieren in contact te brengen om zo het mentaal welzijn (van zowel mens als dier) te bevorderen. De totale kost van de Corona Boxen neemt hupple voor zijn rekening. Het enige wat de consument betaalt, is één euro voor het goede doel, en 1,5 euro voor de verpakking. De consumentenadviesprijs voor deze hupple Corona Boxen bedraagt dus € 2,5. LAROY GROUP: GARDEN BITES, FRUIT BLAST De vegetarische Garden Bites van duvoplus vormen een ideale beloning of tussendoortje voor honden. In de Garden Bites zit maar liefst 55% zoete aardappel. Zoete aardappelen zijn een geweldige aanvulling op het dieet van een hond: ze zijn rijk aan oa. vitamines, calcium en ijzer. Deze ‘Fruit Blast’-versie is verrijkt met heerlijke banaan, perzik en peer, wat een echte fruitsensatie garandeert. Door de speciale vorm wordt spelenderwijs het tandvlees gemasseerd en worden de tanden gereinigd. Bovendien zorgt het natuurlijke muntextract voor een frisse adem. De snacks zijn 100% glutenvrij waardoor ze licht verteerbaar en erg geschikt zijn voor honden met allergieën. De leuke vormen maken deze snacks onweerstaanbaar.

EVERGREEN GARDEN CARE: ROUNDUP ENCLEAN, DÉ GROENE AANSLAGREINIGER Roundup blijft het meest verkochte merk voor onkruidbestrijding. Dit seizoen gaat Roundup nog een stap verder met een uitbreiding van het assortiment. Roundup lanceert immers Enclean, een groene aan­ slagreiniger. Roundup Enclean verwijdert snel en gemakkelijk groene aanslag en algen van vloeren, daken, muren, bestrating, tegels en ook van de meeste tuinmeubelen en terrassen. De actieve stof is ook hier pelargonzuur, bekend van de andere categorieën. Deze productfamilie bevat een concentraat, een kant-en-klare spray en in een 5l-bidon (klaar voor gebruik). GEBR. DE BOON: STEVIGE MODERNATRANSPORTKOFFER De premium transportkoffer Odyssey van Moderna Pro­ducts, geschikt voor katten en kleine honden, is voortaan verkrijgbaar bij Gebr. de Boon. Deze koffer is gemaakt uit hoogwaardige, BPA-vrije en niet-giftige kunststof, wat een langdurig en intensief gebruik garandeert. De zware sluitingen zorgen ervoor dat deze transporter de meest extreme situaties aan kan. Voor extra draagcomfort is de bovenzijde uitgerust met een comfortabel, opvouwbaar handvat. De verchroomde deur aan de voorzijde en de extra grote opening aan de bovenzijde beschikken over stevige meerpuntssluitingen. De extra grote opening aan de bovenzijde zorgt samen met de hoge binnenzijde en de open kofferstructuur voor een minder gestresseerd transport. Verkrijgbaar in twee maten: 55 cm x 36 cm (laadvermogen 7 kg) en 60 cm x 39 cm (laadvermogen 10 kg) MARTIN SELLIER : GAMMA H BY HÉRY Sinds 1981 biedt Les Laboratoires Héry producten voor de vachtverzorging van honden en katten aan. Het feit dat de Héry-producten een vaste waarde zijn in het professionele milieu van de hondenwereld onderstreept hun kwaliteit. Na de recente, complete vernieuwing van het professionele gamma Héry Labo en de introductie van de borstellijn Héry Bamboo pakt men nu uit met de reeks H by Héry. Met slechts 10 formules omvat deze lijn alle

Diervoeding Tak – Tel.: +31/(0)165378391 – info@happydog.nu – www.happydog.nu

flexi-Bogdahn International: flexi STYLE

De nieuwste trendy rollijn van flexi, STYLE, wordt ongetwij­ feld de lieveling van veel hondenbaasjes. Met deze zachte pasteltinten presenteert flexi een nieuwe kleurenwereld die gestoeld is op elegantie en lichtheid. De verfijnde afwerking en het fluweelzachte handvat vormen een perfecte match en benadrukken het moderne, ergonomische design. Deze hedendaagse rollijn mag dan ook met recht en rede een blikvanger worden genoemd. Zoals steeds munt ook dit flexi-model uit op het gebied van kwaliteit, gebruiksgemak en veiligheid. De rollijn flexi STYLE is beschikbaar in de maten S (lengte lijn 3 meter) en M (lengte lijn 5 meter). Er is keuze tussen 3 trendkleuren (roze, munt en wit) en het tijdloze zwart. flexi-Bogdahn International – Tel.: +49/(0)453240440 – info@flexi.de – www.flexi.de

essentiële referenties voor het vacht­onderhoud van een hond. Dankzij de minutieuze keuze van de ingrediënten, een hypoallergene formule die pH-neutraal is en de uitgevoer­de dermatologische testen werden de risico’s op allergieën geminimaliseerd en werd de performantie van de producten geoptimaliseerd. Om de kwaliteit en traceerbaarheid te garanderen, zijn alle producten van het gamma H by Héry in Frankrijk vervaardigd. VELDA: SILENTA AIR OUTDOOR-LUCHTPOMP Extra zuurstof toevoegen aan een vijver is van levensbelang voor de vijverbewoners. Dit kan met de Silenta Air Outdoor-luchtpomp. De luchtslang voert zuurstof naar de luchtsteen die in de vijver hangt. In de vorm van luchtbellen wordt de zuurstof afgegeven aan het vijverwater. Tegelijkertijd voeren de bellen schadelijke gassen af die zich in de diepere waterlagen bevinden. De stille motor en robuuste behuizing van deze sterke luchtpomp garanderen een zeer laag geluidsni­ veau en lange levensduur. Samen met de vezelversterkte luchtslang en grote luchtsteen is de consument jarenlang van zuurstofrijk vijverwater verzekerd. Deze luchtpomp, die naast de vijver staat, is bestand tegen regenwater. Er zijn 5 verschillende modellen leverbaar.

CEVA SANTÉ ANIMALE: FELIWAY® OPTIMUM Dit product bevat een nieuw kattenferomonencomplex dat zichtbare stresssignalen bij katten vermindert en de relatie tussen katten en hun eigenaren versterkt. Feliway® Optimum is het resultaat van de laatste wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van feromoontherapie bij katten en bevat een nieuw gepatenteerd feromonencomplex dat meer dan 8 jaar onderzoek en ontwikkeling vereiste. Deze nieuwe combinatie van feromonencomponenten, geselecteerd met behulp van de nieuwste biotechnologische ontwikkelingen, zorgt voor een verhoogde geruststelling bij katten. Het helpt alle katten zich comfortabeler en veiliger te voelen in hun omgeving, biedt geruststelling en zorgt voor harmonie tussen katten in huis. Feliway® Optimum bestaat in de vorm van een startset inclusief een verdamper en een navulling voor 30 dagen of een losse navulling van 30 dagen. BSI: MITESTOP START SET Deze nieuwigheid is een erg doeltreffend bestrijdingsmiddel tegen rode bloedluizen, mijten, vlooien en andere parasieten bij kippen, duiven en (sier) vogels. Het product, dat een fysieke werking heeft, voorkomt en bestrijdt de parasieten. Het bevat geen insecticide en is toepasbaar in aanwezigheid van vogels en eieren. Deze startset omvat een concentraat (50 ml) en een bijgeleverde handdrukspuit van 1,5 liter.

Pet & Garden Pro • December 2020

15


NIEUWE RUBRIEKPRODUCTEN TRIXIE: DUURZAAM BE ECO-GAMMA De belangstelling voor duurzame producten neemt voortdurend toe. Met de nieuwe Be Eco-serie levert Trixie een waardevolle bijdrage aan de thema’s duurzaamheid en recycling. Tot deze innovatieve serie behoren kussens, manden, vervoersboxen en kattenbakken. De kussens en manden Danilo beschikken over een stevige canvas hoes van 100 % gerecycled katoen. De vulling en de vilten bodem worden uit gerecycled polyester vervaardigd. Elk verkrijgbaar in drie verschillende maten. De vervoersboxen Giona (inclusief IATA-kit) en Capri, de hygiënische antislip-manden Sleeper en de kattenbak Vico (met kap) worden in de EU vervaardigd en zijn gemaakt van tot 98 % gerecycled plastic. Dankzij de Be Eco-producten van Trixie worden natuurlijke hulpbronnen ontzien.

PELSIS: HERBAMAX DIMETICONE SHAMPOO Deze insecticidevrije anti-vlooienshampoo voor honden en katten werkt mechanisch. Dimethicone (siliconenolie) verspreidt zich in de vacht van het dier en bedekt de vlooien met een dunne film, waardoor ze zich niet meer kunnen bewegen. Na het uitspoelen van de shampoo kan je door eenvoudig te borstelen de vlooien uit de vacht verwijderen. De shampoo beschermt en voorkomt dat het dier zichzelf bijt of krabt. Niet gebruiken op zieke of herstellende dieren en op pups of kittens jonger dan 10 weken.

JBL: PROCLEAN AQUA Om de buitenste ruiten van een aquarium steeds proper te houden, introduceert JBL nu deze krachtige glasreiniger met pompverstuiver. Deze nieuwigheid blinkt uit qua gebruiksgemak: het volstaat om de ruit te besproeien met de glasreiniger en ze droog te wrijven met een zachte, pluisvrije doek. ProClean Aqua reinigt met natuurlijke kracht en verwijdert zelfs de hardnekkigste kalkaanslag. Uiteraard is het product, dat geleverd wordt in een flacon van 250 ml, ongevaarlijk voor vissen, ongewervelden en planten. Om de ruiten van terraria te reinigen, bracht JBL dan weer ProClean Terra op de markt. FLAMINGO PET PRODUCTS: 4-SEASONS-GAMMA Het betreft een nieuw assortiment voer en voersyste­men voor tuinvogels. Er werden een 80-tal nieuwigheden toegevoegd aan de reeds bestaande producten. Naast een ruim gamma tuinvogelvoer met onder meer vogelpindakaas, mezenbollen en voederkokosnoten omvat 4-Seasons ook diverse nieuwe voedersystemen zoals voederhuisjes, silo’s, mezenbolhouders, en pindakaaspothouders. Met dit 4-Seasons-assortiment biedt u uw cliënteel al wat ze nodig hebben om tuinvogels het ganse jaar door optimaal te ondersteunen. Vraag nu de 4-Seasons-cataloog aan.

ZOLUX: GAMMA VOGELKOOIEN CHIC De nieuwe reeks vogelkooien Chic past perfect in om het even welke interieurstijl. Het gamma werd immers aangepast aan de actuele interieurtrends. De kooien uit metaal en hout, die in Europa worden vervaardigd, zijn beschikbaar in twee unieke uitvoeringen: Loft en Patio. Ieder model valt op door zijn origineel design. Verder is de robuuste en stabiele structuur kenmer­ kend voor deze kooien. Alle referenties zijn makkelijk te monteren. De onderste lade van de kooi kan eenvoudig worden uitgetrokken voor de reiniging. Elk model beschikt ook over een legplank waar u decoratie of producten voor de verzorging van de vogel kunt op plaatsen.

LAROY GROUP: EBI ICELAND SERIESKRABPALEN De Ijsland-serie is ontworpen om zo min mogelijk verschillende vormen te gebruiken en heeft een afgeronde afwerking, wat terug te zien is in elk aspect. De krabpalen beschikken over vele interessante kenmerken, die elke kat geweldig zal vinden. De palen zijn bekleed met een zachte interieurstof. De caves en grote platformen zijn voorzien van superzachte uitneembare kussens. De palen (15 cm diameter) en sisaltouwen (1 cm) zijn extra dik, waardoor ze lang zullen meegaan. De modellen zijn geschikt om meerdere katten te huisvesten en gemaakt voor de actieve, klimmende kat.

GARDENA: 3-IN-1 MULTIHARK De Multihark combineert een hark, een schep en een zeef in één artikel. Het product heeft lange, robuuste tanden van hoogwaardige kunststof en is daardoor voor diverse klusjes te gebruiken. Zo kan de tuinliefhebber het gebruiken om maairesten of gevallen bladeren bij elkaar te harken. Draait men de Multihark om, dan kan men ze gebruiken als schep. Ook kan men het gereedschap gebruiken om te zeven, bijvoorbeeld om bladeren uit de vijver te verwijderen. AQUARIUM MÜNSTER: DR. BASSLEER BIOFISH FOOD BETTER TABS Deze nieuwigheid vormt het geschikte alternatief voor voedings­tabletten. De tabletten hebben als nadeel dat ze vaak op één plek op de aquariumbodem liggen en hierdoor door slechts een paar vissen in beslag genomen worden. Niet-assertieve vissen lopen het risico dat ze niet bij het voer raken en dus niet goed gevoed worden. De Dr. Bassleer Biofish Food Better Tabs zinken en versprei­den zich onmiddellijk op de bodem. Dit maakt dat ze niet enkel door de sterkste vissen worden opgeëist. MARTIN SELLIER: PETBED-TAPIJT Jaarlijks recycleert Martin Sellier 1 miljoen PET-flessen om zijn nieuwe Petbed te vervaardigen: 16 flessen voor een klein en 32 voor een groot tapijt. Ook bij de verpakking staat het behoud van de planeet centraal, vandaar het exclusieve gebruik van hout en karton. De tapijten zijn tevens op rol waarbij iedereen ze op de gewenste afmeting kan laten snijden. Het Petbed-tapijt vormt een ideale slaapplaats voor honden en katten en kan op meerdere plaatsen worden gebruikt: in huis, op het terras, in de transportbox, enzovoort. Dit dikke maar zachte tapijt is 100 % polyester vervaardigd en is onderhoudsvriendelijk.

KOOIEN CHIC

KOOIEN CHIC

2 sferen, 3 maten, 2 kleuren voor CHIQUE kooien! ZOLUX kreeg de gouden trofee voor accessoires voor vogels en kleine zoogdieren tijdens de Trophées Animal Challenge 2020*. *Dit evenement, georganiseerd door Média & Jardin voor zijn vakblad Animal Distribution, beloont de beste franse leveranciers in de huisdierensector.

& Garden ProPro • Juli 2018 & Garden • December 2020 1616PetPet

ZOLUX.COM

Profile for Invent Media

Pet & Garden Pro 131 - NL  

Advertisement
Advertisement