Page 1

nr 134 September 2021

Jaargang 26’ | Verschijnt 4x per jaar (maart, juni, sept, dec) | September 2021

NATIONAAL VAKBLAD VOOR DIERENSPECIAALZAKEN, TUIN-, VIJVER- EN AQUARIUMCENTRA EN TRIMSALONS

Bodembedekkers, een onmisbaar segment in uw tuincentrum V.U.: Invent Media

Afgiftekantoor P409055 Gent X


VAKBEURS VOOR DE PET CARE MARKT Petcarebranche interessant voor investeerders Zoals u op pagina 9 van deze editie kunt lezen, dingen een aantal investeringsfondsen naar de hand van online-petcaregigant zooplus. Maar dat is niet enige onderneming actief in onze sector waar investeerders de afgelopen 2 à 3 jaar interesse voor toonden. Dit onderstreept nog maar eens de groei en bloei van de petcare-industrie. Het feit dat de consument zijn huisdier als een echt gezinslid beschouwt en er alles aan doet om zijn gezondheid en welzijn te bevorderen, legde de fabrikanten van petfood en petaccessoires duidelijk geen windeieren. Bovendien zijn er geen signalen dat deze ontwikkeling op korte termijn zal veranderen. De coronapandemie onderstreepte immers nogmaals dat veel personen nood hebben aan het gezelschap van een huisdier en deze compagnon in de watten willen leggen. Uiteraard goed voor de petcareprofessionals – die net als de ondernemers in de tuinbranche – als één van de weinige winnaars uit de coronacrisis zullen komen.

13 & 14 FEBRUARI 2022

Stijn Eeckloo, Hoofdredacteur Pet & Garden Pro

3

Inhoudspagina

4

Inside News

12

What’s New

17

Beursnieuws en -kalender, met o.a nieuws over ANIDO, DibevoVakbeurs en Zoomark International

22

Wase Aquarium & Vijverwinkel (Sint-Niklaas) tovert kijkers om in kopers

25

Publireportage Petrebels

26

Bodembedekkers vormen onmisbaar productsegment voor tuincentra

31

Kwaliteit, variatie en duurzaamheid essentieel bij voer voor tropische vissen

34

Corona geeft verkoop (rol)lijnen en leibanden boost

37

Via kennis en breed aanbod het verschil maken bij terrariumverlichting

40

Nuttige adressen

42

Juridisch nieuws

Colofon Cover: (Doc DCM) ∎ Onafhankelijk vakblad voor de pet- en tuinsector in België. Verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 5.500 exemplaren. Pet & Garden Pro is een uitgave van lnvent Media BVBA, Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk - Tel.: +32(0)56 21 30 32 ∎ E-mail:magazines@inventmedia.be ∎ Redactie en fotografie: Stijn Eeckloo, Wim Vanderhaegen ∎ E-mail: redactie@inventmedia.be ∎ Reclameregie en abonnementen: Evelien Desmyttere, Virginie Deneckere ∎ Tel.: +32(0)56 2130 32 ∎ E-mail: magazines@inventmedia.be ∎ Art Director: Alyssa mae Enzon ∎ Druk: Lowyck (Graphius Group)

www.anido.be

De uitgever kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van gepubliceerde advertenties. Het verlenen van toestemming tot publicatie in dit tijdschrift heeft tevens betrekking op de terbeschikkingstelling in om het even welke elektronische vorm. Niets uit deze uitgave mag op welke manier dan ook worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. Ce magazine est disponible en français sur simple demande.


Inside news

R E T R A C TA B L E L E A S H E S

MADE IN GERMANY

KMO-retailers zweren nog steeds bij een fysieke winkel Winkelhieren – een andershoppen bij lokale handelaars - blijft een uitgesproken fysieke ervaring. Dat blijkt uit de resultaten van een UNIZObevraging hierover. Van alle ondervraagde kmo-handelaars, ook zij die aan e-commerce doen, heeft vandaag nog altijd 98% minstens één fysieke winkel. Voor de coronacrisis lag dat aandeel op 99%. Het aandeel kmo-handelaars dat énkel inzet op onlineverkoop en social selling bedraagt dus nog altijd ‘maar’ 2%. Dat vasthouden aan een ‘stenen’ winkel betekent echter allerminst dat kmo-winkeliers op vlak van digitale verkoop ter plaatse zijn blijven trappelen. Zo steeg het aandeel handelaars met een eigen webshop sinds de crisis van bijna 4 op 10 (37%) naar bijna 5 op 10 (48%). “Maar voor wie zijn of haar lokale aanwezigheid, persoonlijke aanpak en meerwaarde maximaal in de verf wil zetten, gaat er nog altijd niets boven een fysieke winkel”, verklaart Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO de volgens hem logische uitkomst van de UNIZO-enquête. Uit de enquêteresultaten van UNIZO blijkt overigens dat niet alleen online verkoop via webshops een blijver is. Ook de verkoop via sociale media (social selling) en het opnemen van bestellingen via e-mail maakten de afgelopen periode sprongen voorwaarts. Multichannelverkoop is nog meer dan voorheen de norm geworden in het kmo-retaillandschap.

Surf naar www.petandgardenpro.be Wens je meer nieuws of extra informatie over deze inside news berichten, dan kan je terecht op onze vernieuwde website, waar we je continu op de hoogte houden over de nieuwste ontwikkelingen in de petcare- en tuinretailbranche.

Extremely tough [ flexi® X11-Tape ]

XTREME www.flexi.de


Kippenren DOERAK De Doerak kippenrennen bieden bescherming tegen wilde vogels, zon en roofdieren. Ze worden geleverd met schaduwdoek en kunnen veilig vergrendeld worden met behulp van een slot. De montagekit bestaat uit grondpinnen, een tang en nagels om de draad aan de ren te bevestigen. De rennen zijn gegalvaniseerd en waterbestendig en bovendien ook nog eens beschikbaar in 3 verschillende groottes. Art. 310050 Kortom, de Doerak kippenrennen zijn 200 x 300 x 200 cm een heerlijke en veilige plaats voor Art. 310051 400 x 300 x 200 cm pluimvee om in te vertoeven. Art. 310052

600 x 300 x 200 cm

De zetduivel sloeg toe In ons vorig nummer kon u een reportage (p.38-39) lezen over de verhuis van de Horta-vestiging in Oudenaarde. Helaas liep er bij de opmaak van het artikel iets fout, waardoor er een verkeerde inleiding bij het artikel werd geplaatst. Onze oprechte excuses hiervoor. Op de website van Pet & Garden Pro kunt u het volledige artikel – met de juiste inleiding! – nog eens volledig herlezen. www.flamingo.be

Flyers al gecheckt? Check de flyers in bijlage: In de plastic folie die rond deze nieuwe editie van Pet & Garden Pro gewikkeld is, vindt u twee folders terug, namelijk ééntje van Petsolutions over hun merk Jack & Vanilla en ééntje van Royal Canin. Neem zeker een kijkje want beiden ogen de moeite.

Opsporen, terugvinden, delen

GPS trackers voor honden en katten GPS-lokalisatie Zonder afstandslimiet Anti-wegloopsysteem Aanbevolen verkoopprijs 49,99 € werkt met abonnement

Wilt u meer weten? +32 3 376 45 93 I sales@weenect.com

Bij aankoop van 2 clipstrips, 3de clipstrip gratis. 1 clipstrip bevat 8 vissen. Geldig bij vertoon van deze bon aan uw Animal Boulevard vertegenwoordiger. Voor afspraak, contacteer info@animalboulevard.com

Nieuwe eigenaar voor COMPO Consumer Duke Street, een toonaangevende Europese private-equitygroep neemt COMPO Consumer over. Laatstgenoemde firma produceert en distribueert onder meer potgrond, meststoffen, plantenbescherming en gazonzaden. COMPO Consumer – met hoofdkantoor in het Duitse Münster – was sinds 2016 eigendom van Chinese kunstmeststofproducent Kingenta Ecological Engineering Group Co Ltd. COMPO Consumer behoort tot de Europese marktleiders in zijn segment en biedt retailers en consumenten een brede productfolio aan met diverse sterke merken, waarbij duurzaamheid centraal staat. “We zijn verheugd om samen met het management COMPO over te nemen. De laatste jaren noteerden we een aanzienlijke groei van het tuinieren en het aantal tuiniers, waarbij de consumenten de talloze voordelen van deze activiteit omarmt. We kijken ernaar uit om samen te werken met het uitstekende managementteam van COMPO, dat we met significante investeringen zullen ondersteunen. Dit moet de onderneming in staat stellen om zowel organisch als door overnames te groeien in gans Europa”, stelt Paul Adams, Partner bij Duke Street. “Bij COMPO zijn we verheugd om samen te werken met Duke Street, dat onze ambitie herkende en deelde. Samen zijn we ideaal gepositioneerd om een gediversifieerd Europees bedrijf op te bouwen, dat onze klanten en de eindconsumenten nog beter bedient. We beschikken over de juiste mix van ervaring, expertise en visie om onze groei te versnellen door ons bereik uit te breiden en consumenten in heel Europa het meest uitgebreide assortiment van biologische, duurzame en traditionele producten aan te reiken”, klinkt het bij Stephan Engster, CEO van COMPO.

7


New models! Grace 190

Ferplast neemt Hydor over De Italiaanse producent van petcare-accessoires duikt dankzij deze acquisitie de aquariumwereld in. Hydor werd in 1984 opgericht en is gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van hightechfilters, -pompen en -verwarming voor aquaria. Ferplast bulkt alvast van de ambitie en is van plan om de productie en de distributie van de firma nog krachtiger te herlanceren. “We zijn erg tevreden en trots over deze nieuwe aanwinst, want Hydor staat voor een hoogwaardige kwaliteit en een vooruitstrevende technologie. Die laatste twee aspecten zorgden er trouwens voor dat we altijd heel veel respect hadden voor deze firma. De filosofie van beide ondernemingen sluit bovendien erg nauw aan bij elkaar, waarbij de nadruk ligt op innovatie en productoptimalisatie. Het wordt geen eenvoudige uitdaging, want de volledige aquariumsector moet ondersteund worden dankzij betrouwbare en technologisch geavanceerde artikelen. Daarnaast is het noodzakelijk om de consument opnieuw verliefd te doen worden op de fascinerende onderwaterwereld”, stelt Nicola Vaccari, CEO van Ferplast. Na de overname van Marchioro Sas eind 2020, blijft Ferplast zich dus verder uitbreiden. Ook de omzet van de onderneming kent een forse groei. Zo noteerde Ferplast in 2020 een omzetstijging van maar liefst 12,5%. In de eerste helft van 2021 dikte het zakencijfer zelfs met 35% aan. 85% van zijn omzet realiseert Ferplast via export.

Winnaars Florall-awards najaar 2021 bekend

Happy Dog wordt partner van UCI Cyclocross Worldcup Rucphen

Tijdens de najaarseditie van de vakbeurs Florall die op 24 augustus jongstleden plaatsvond, werden ook de Florall-awards uitgereikt. De Callicarpa bodinieri ‘Magical snowqueen’ van plantenkwekerij Willy De Nolf werd met goud bekroond. Gezien zijn grootte is de plant vooral geschikt voor borders. De jury benadrukte als positieve punten de goede groei, het gezonde blad en het vermogen om vlot te vertakken. Uniek aan de ‘Magical snowqueen’ is dat de bessen volledig wit zijn, terwijl de meeste Callicarpa bodinieri’s paarse bessen hebben. Deze eigenschap biedt ook mogelijkheden voor binnenhuisdecoratie.

De organisatie van Cyclocross Rucphen (Nederland) en Happy Dog tekenden recent een partnerovereenkomst voor een succesvolle UCI Cyclocross Worldcup Rucphen op 18 december 2021, waar de absolute wereldtop aan de start verschijnt. De wedstrijden voor de dames en heren elite zullen ook rechtstreeks op tv worden uitgezonden. Happy Dog biedt natuurlijke voeding voor de hond, voor elk(e) ras, behoefte en leeftijd. De hoogwaardige hondenvoeding wordt in het Duitse Wehringen geproduceerd. Het familiebedrijf Interquell kan bogen op decennialange ervaring en verdeelt de producten in meer dan 70 landen wereldwijd. In Nederland en België is Diervoeding Tak – eveneens een familiebedrijf – uit Roosendaal (Nederland) verantwoordelijk voor de distributie. “Gezondheid komt van binnenuit en maakt topprestaties mogelijk. Dat weten we bij Happy Dog als geen ander. Happy Dog is voer voor kampioenen, dat laten we met deze samenwerking zien. Bovendien dragen we als wielerliefhebbers de wielersport een warm hart toe”, vertelt Arian Tak, importeur van Happy Dog in Nederland en België.

Het zilver was weggelegd voor de Cortaderia ‘Tiny pampa’ van Planten Stevens VOF. Deze kan als kamerplant worden gebruikt, maar doet het ook goed in de tuin of op het terras. De winterharde plant struikt geweldig goed uit, maar blijft zeer compact. De jury was gecharmeerd door het decoratieve blad en door de bloeiwijze, die zelfs ongeopend al heel aantrekkelijk is. Het brons tot slot ging naar de Echinacea ‘SunSeekers Apple green’ van DS Plant. De jury liet zich charmeren door de mooie, witgroene kleur. De bloemknop is aantrekkelijk, zelfs wanneer die nog niet geopend is. Deze nieuwe Echinacea is zeker een verrijking voor het assortiment en komt het best tot zijn recht in bloembakken, op het terras of in de tuin.

Villa 150

Lookout 215

Turnpike 200

JBL investeert in nieuwe productielijn

Strijd om zooplus barst los

Komende herfst introduceert JBL een nieuw assortiment visvoer. Hiervoor bouwde de Duitse onderneming een compleet nieuwe vullijn, die werd uitgerust met de modernste machines. Zo omvat deze nieuwe vulstraat enkele innovatieve technische snufjes, die de kwaliteit van de JBL-voeding bevorderen. Zo gaat een camera na of de potjes effectief rond en niet ovaal zijn. Daarnaast controleert een sensor de vulhoogte van de potjes. Een ventilator reinigt de randen van de potjes en een onderdrukzuiger checkt na de verzegeling of die daadwerkelijk luchtdicht is uitgevoerd. Daarna voeren camerasystemen een controle van de positie van de deksels uit. Bovendien wordt het draaimoment van het deksel nagekeken.

Midden augustus bracht het Amerikaanse private-equityfonds Hellman & Friedman een bod van ruim 3,5 miljard dollar uit op de Duitse online-dierenspeciaalzaak zooplus, marktleider in Europa. In eerste instantie leek het erop dat de Raad van Bestuur het bod van Hellman & Friedman, dat onder meer AutoScout 24 en Action in zijn portefeuille heeft, aanvaard had. Maar blijkbaar zijn er toch nog andere kapers op de kust en worden er alsnog gesprekken met andere partijen gevoerd. Onder andere de Zweedse investeringsgroep EQT en de New Yorkse buy-outonderneming KKR tonen eveneens interesse. Afwachten dus wie er aan het langste eind zal trekken … Al geven bronnen binnen zooplus aan dat de voorkeur voorlopig toch naar Hellman & Friedman uitgaat.

Epic View 205

www.nagelspetproducts.be | info@nagelspetproducts.be

8

9


Witte Molen Country krijgt een nieuw begin! De range werd helemaal herwerkt om met beperkte inname van schapruimte samen met Witte Molen PUUR een mooie tandem te vormen voor elke knager- en vogelrayon.

Nieuw gezicht bij Renske Natuurlijke Diervoeding Sinds 1 juni 2021 is Marco van de Leur aan de slag bij Renske Natural Petfood als accountmanager voor de Belgische markt. Hij is geen onbekende in de petcarebranche. Sinds 2008 verzamelde hij heel veel ervaring o.a. als merchandiser voor diverse grote A-merken. Bij Renske Natuurlijke Diervoeding zal hij het merk Renske actief op de winkelvloer ondersteunen door het geven van producttrainingen, het verlenen van medewerking bij de schapverbetering, het verstrekken van informatie over de laatste ontwikkelingen. Bovendien zal hij u op de hoogte houden van de activiteiten. Met de komst van Marco wil Renske Natuurlijke Diervoeding zijn serviceniveau voor de Belgische klant verhogen en samen met u bouwen aan een gezonde toekomst van het merk Renske in uw winkel. Wilt u ook uw schap zo gaaf met op maat gemaakte platen ingericht hebben? Marco komt graag bij u langs om dit met u te bespreken en wellicht in orde te maken.

Op 26 september 2021 start op Eclips TV en Plattelands TV een gloednieuwe groene programmareeks boordevol inspiratie, namelijk ‘Van droom tot tuin’, in samenwerking met VLAM. Voor de uitwerking werd beroep gedaan op twee bekende groenexperten: groenjournalist Marc Verachtert en presentator Gil Claes, die beiden al heel wat tuinprogramma’s realiseerden voor o.m. VRT, Vitaya en de regionale zenders. Zij stellen in 10 afleveringen een bonte verzameling aan tuinen voor. Zowel werven in opbouw als netjes afgewerkte tuinen in de meest uiteenlopende stijlen en formaten passeren de revue: van strak tot romantisch, van klimaattuin tot daktuin en zowat alles daartussen. Geregeld verschijnt een productspecialist op het appel met heel begrijpelijke uitleg over een technische nieuwigheid of hoe een probleem op professionele manier wordt aangepakt. Voorts geven ervaren tuinaannemers meer uitleg over hun specifieke werkwijze. Op beide zenders keren herhaald.

wordt

elke

aflevering

een

aantal

Petsolutions wordt distributeur van Viyo Sinds vorige maand wordt Viyo Imune+ exclusief door Petsolutions verdeeld in de Benelux. Deze gezonde en lekkere prebiotische drink voor honden en katten is reeds erg gekend en populair bij dierenspeciaalzaken en consumenten. Viyo Imune+ werd ontwikkeld door dierenartsen om het immuunsysteem van kat of hond te ondersteunen. Imune+ werkt preventief en vormt een zeer gezonde, dagelijkse gewoonte. Daarnaast is het product ook heilzaam bij veranderingen van voeding of dieet, bij stress, voor puppies en kittens om hun nog onvolgroeide immuunsysteem te ondersteunen, en voor oudere dieren waarbij de absorptiecapaciteit van de darm verzwakt is. Viyo Imune+ wordt verkocht in doosjes van 14 porties. Petsolutions en Viyo presenteren verschillende displaymogelijkheden om dit product aantrekkelijk in de winkel voor te stellen. Daarnaast biedt Petsolutions de nodige ondersteuning, opleiding en marketingtools om de verkoop te stimuleren.

10

Volledige voeding, snacks en hooi met de beste grondstoffen én onze kennis over de behoeften van elk dier.

Nieuw tuinprogramma op tv

Een voeding waar je gewoon op kunt rekenen aan een eerlijke prijs.

Country?

Goed en evenwichtig voer voor siervogels, konijnen en knaagdieren van de Brabantsche Witte Molen die al sinds 1740 draait.

Vensterloze verpakkingen met beschermde atmosfeer om het voer lekker vers te houden tot de dieren het eten.

Terug naar eenvoudiger tijden meer info: www.wittemolen.com


1

Diervoeding Tak: Happy Dog Mini XS

De nieuwe Happy Dog Supreme Mini-varianten zijn afgestemd op de wensen van zeer kleine hondenrassen. De mini-brokjes bevatten de beste ingrediënten uit de Balinese en Japanse keuken. Elke hond heeft een andere energie- en voedingsbehoefte. Dat hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, genetische aanleg én grootte van het ras. Kleine hondenrassen, zoals de Chihuahua en Pomeriaan vragen een andere energiebalans dan grotere rassen. Dus is ook een andere samenstelling in het voer nodig. Bovendien is het belangrijk dat de brokjes van het droogvoer afgestemd zijn op het gebit voor een goede spijsvertering. Daarom heeft Happy Dog een uitgebreid Mini-assortiment. Om nóg beter aan te sluiten bij de behoeften van huisdieren én om meer smaakvariaties in de voerbak te brengen, introduceert men 2 Mini XS-variaties. Bali bevat malse kip, gekruid met voedingsrijke kurkuma. Japan bestaat uit forel, kip en zeewier. Beide soorten zijn glutenvrij en zeer licht verteerbaar voor kleine hondenrassen. De aanwezige omega-3 en omega-6 vetzuren zorgen voor een glanzende vacht en ondersteunen de natuurlijke huidbarrière van de hond. Yucca schidigera helpt de geur van ontlasting te verminderen.

2

What’s New

Producten in de kijker

Nagels Pet Products: Petrebels Lookout

Avontuurlijke katten kunnen hun hart ophalen in het kattenmeubel Lookout 198 & 215, want hierin kan werkelijk alles: krabben aan de extra dikke krabstammen van 15 centimeter dik, tijgeren over de houten brug en uitgestrekt slapen in de mega lounge of een van de twee luxehangmatten. Voor ‘Rebels’ die graag hoog zitten, is er speciaal de XL-loungemand bovenin: heerlijk om in te snurken, maar natuurlijk ook om te kijken of de visite wel te vertrouwen is. Nagels Pet Products: +32 (0)14614301 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be

Mini XS Bali en Japan zijn bestemd voor kleine honden tot 5 kilogram. Kijk voor meer informatie op www.happydog.nl/producten/supreme-mini.

1

Diervoeding Tak: +31(0)165 378391 info@happydog.nu www.happydog.nl

3

TRIXIE: Woon- en vervoerstas Valery

Deze innovatie, speciaal ontwikkeld voor katten in samenwerking met een dierenarts, biedt thuis een behaaglijke schuilplaats. De uitneembare, compacte inlegmand uit pluche zorgt dan weer voor knus comfort onderweg. Bovendien kan de kat gemakkelijk uit de schuilplaats worden gehaald: men hoeft dus bijvoorbeeld bij de dierenarts niet bang te zijn voor agressief krabben. Het vormvast EVAC met polyester biedt bescherming tijdens het transport. De tas kan zowel aan de voor-, boven- en zijkant worden geopend. Aan de achterkant zijn er 2 praktische vakken. 4 handvatten en een schouderriem bevorderen een comfortabel vervoer. Dit model leent zich tevens uitstekend voor transport in de auto. Plaats de tas eenvoudig in de beenruimte achter de voorstoelen, zodat ze niet kan verschuiven. Geschikt voor dieren tot 9 kg. Afmetingen: 29 × 31 × 49 cm. Trixie: +32(0)33049897 sales@trixie.be www.trixie.de

12

4

Royal Canin: Royal Canin® SENSORY™

De kat keurt haar voeding met haar reuken smaakzintuig en daarnaast speelt het mondgevoel ook een belangrijke rol. Om de voedingservaring van de kat te verbeteren, ontwikkelde Royal Canin een voeding die deze drie zintuigen optimaal stimuleert: Royal Canin® SENSORY™. Deze voeding komt in drie variëteiten: Smell, Taste en Feel. Hiermee krijgt de kat elke dag een nieuwe voedingservaring aangeboden door de eigenaar. Met de introductie van 3 variëteiten in de Royal Canin® SENSORY™ Multipack komt Royal Canin tegemoet aan de behoefte van de kat om gevarieerd te kunnen eten, terwijl de gezondheidsvoordelen van de Royal Canin®-voedingen behouden worden. Royal Canin: +32(0)7127382 www.royalcanin.com

5

Gebr. de Boon: Hurtta No-Pull-Harness

Zoals steeds bij Hurtta staan ook bij dit NoPull-Harness veiligheid en kwaliteit voorop. Het tuig is voorzien van 3M-reflectoren, die samen met het handvat op de rug, de waterproof adreslabels, de hoogwaardige sluitingen en de kwalitatieve materialen, een maximale veiligheid garanderen. Het tuig bevordert het aanleren van correct lijngedrag. Dankzij de ring op de borst en de rugzijde kan de hond subtiel gecorrigeerd worden. Het No-Pull-harnas is ideaal voor actieve en mobiele honden en baasjes. Het aan- en uitrekken verloopt eenvoudig dankzij de 2 sluitingen op het verstelbare borstgedeelte: zo hoeft de hond niet met één poot in het tuig te stappen. De extra verstelbaarheid bij de hals, garandeert een uiterst goede pasvorm voor de verschillende rassen. Het volledig gevoerde tuig, dat uitblinkt qua comfort, verstelbaarheid en verbeterde functies, is verkrijgbaar in diverse kleuren en maten.

3

5

2

4

Gebr. de Boon: +31(0)183 660822 info@deboon.nl www.deboon.nl

13


6

Nagels Pet Products: I’m Different®-snacks

I’m Different® wil zich onderscheiden door het aanbieden van verpakte, gevriesdroogde honden- en kattensnacks, die vervaardigd zijn met ingrediënten van humane consumptiekwaliteit. Bovendien worden deze artikelen vervaardigd in een productiefaciliteit voor humane voeding. Met andere woorden, I’m Different® produceert buitengewone superfoods met meer dan 80% echt vlees of vis, dat van dezelfde kwaliteit is als wat wij eten. Het merk wil onze harige vrienden voorzien van de allerbeste voeding! Bovendien zit het geheim van deze snacks in de single-proteinrecepten, de selectieve keuze van slechts een handvol ingrediënten en de minimale bewerking. Dit resulteert in gezonde huisdierensnacks. Nagels Pet Products.: +32 (0)14614301 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be

Uw winkel ook zo inrichten? Souhaitez-vous également aménager votre boutique de cette manière ? Contact:

info@renske.com

+31 485 31 64 91

Innovation is our way of life Bij Ecopots ontwikkelen we producten die niet gebonden zijn aan trends. Het is onze missie een duurzaam design te realiseren dat mooi en stijlvol is, zowel vandaag maar ook morgen en zelfs over 10 jaar. Doordat ze sterk en vorstbestendig zijn kan je er jaar na jaar van genieten, zonder ze te hoeven vervangen. Één van de vele nieuwigheden voor 2022 is de Rotterdam Wheels. Met dezelfde strakke lijnen als de klassieke Rotterdam pot maar dan iets hoger en uitgerust met vier kwalitatieve wielen. Deze Ecopots brengt leven in de ruimtes die jij wil. Binnen en buiten. Op het balkon of terras. De Rotterdam Wheels is zowel dynamisch in zijn vorm als in zijn beweeglijkheid. Rotterdam Wheels: €189,- (L 50 x B 50 x H 50 cm)

JBL: ProFLora CO2 Regulator

Animal Boulevard: Country Leather

JBL introduceert een drukregelventiel voor zijn CO2-bemestingsinstallatie voor waterplanten. De drukregelaar brengt de flessendruk van ca. 60 bar terug naar 1,5 bar werkdruk, zodat de CO2-toevoer goed regelbaar wordt. De flessendruk en de werkdruk worden bij deze drukregelaar op de manometer weergegeven. De drukregelaar is geschikt voor CO2-wegwerpflessen (U-systeem) en voor hervulbare CO2-flessen (M-systeem). Door het afschroeven van de kartelmoer met een inbussleutel past de drukregelaar op de schroefdraad van de wegwerpflessen. De drukregelaar is vervaardigd uit geanodiseerd aluminium en is voorzien van een betrouwbare dichtingsring. Beschikbaar in 3 versies: Basic, Advanced en Professional.

De hals- en leibanden in de nieuwe collectie Country Leather van Animal Boulevard zijn gemaakt van gevet leder, met oudzilveren gespen. Dit zorgt voor een soepel leder - dat aangenaam draagt - met een vintagelook. Het Country Leather is beschikbaar in 4 kleuren, omvat 4 modellen van halsbanden en 7 types van leibanden, samen goed voor 184 referenties. Aandachtstrekkers zijn de gevlochten hals- en leibanden (die voor een vleugje nostalgie zorgen), de handenvrije lijnen (die in tijden van meeneemkoffie en smartphone gebruik heel handig zijn) en de add-a-dog-lijnen en koppelstukken, waarmee je 2 of meer honden aan één lijn hangt.

flexi Bogdahn International: flexi XTREME Deze rollijn werd specifiek ontworpen om te voldoen aan de verhoogde eisen qua zwaar gebruik. Het remsysteem met een hoge reactiesnelheid biedt maximale veiligheid en controle. De integratie van een elastische riem aan het uiteinde van de lijn maakt dat de hond eenvoudig en zonder schokken gestopt kan worden. Bijzonder praktisch is ook het verstelbare handvat (Soft-Grip), dat aanpasbaar is aan de grootte van de hand van de gebruiker. De toevoeging van een ‘Multi Box’ voor beloningssnacks of poepzakjes en een led-verlichtingssysteem is mogelijk. flexi XTREME, uitgevoerd in een combinatie van oranje/zwart, is leverbaar in 3 maten, namelijk S, M en L. Beschikbaar vanaf het najaar.

Kinlys Group: AQUA-Ki Insect Superfood Dit innovatieve premiumvoer, dat volledig graan- en vismeelvrij is, bevat een combinatie van unieke plantenextracten (waarvan de meeste als superfoods worden beschouwd) en 4 soorten insecten (meelwormen, daphnia, zwarte soldaatvlieg en rode muggenlarven). Op die manier wordt een multibiotisch effect gecreëerd. Het multibiotische effect van voer is essentieel. Het wordt verzekerd door zorgvuldig gecombineerde additieven die de spijsvertering ondersteunen en de hoeveelheid darmbacteriën en probiotische bacteriën die van nature in het spijsverteringsstelsel voorkomen, aanzienlijk verhogen.

Flamingo Pet Products: Trainingsmatten Zindi

The Pots Company: Ecopots Morinda Orchid

Deze Zindi-trainingsmatten zijn van hoge kwaliteit en hebben een extra absorberende werking. Ze zorgen voor een snellere vochtopname en zijn in verschillende gewichten verkrijgbaar (25g/st, 50g/st en 75g/st). De matten bestaan uit 5 verschillende lagen, waardoor ze dus het ideale hulpmiddel vormen bij zindelijkheidstraining of bij incontinentie. De matten zijn eveneens te gebruiken als ondergrond bij het jongen of in een draadkooi.

Orchideeën zijn werkelijk prachtige bloemen, die bepaalde eisen op het gebied van water en zuurstof hebben. Om aan deze behoeftes te voldoen, hebben de Ecopots Morinda-potten een verhoogd gedeelte in de bodem, waardoor de orchidee nooit met de wortels in het water staat. Deze pot is beschikbaar in 7 kleuren: Pure White, White Grey, Grey, Dark Grey, Taupe, Terra Cotta en Blue Grey. Morinda Orchid wordt aangeboden in 3 formaten, namelijk 11 cm Ø x 12,4 cm hoog, 14,2 cm Ø x 16 cm hoog en 17 cm Ø x 19,2 cm hoog.

www.ecopots.com @OfficialEcopots

Ecopots Official

@official_ecopots

pinterest.com/ecopots

15 190 mm x 135 mm_Rotterdam Wheels 50.indd 1

30/08/2021 13:15


STROVAN: bodembedekkers STROVAN produceert strooisel voor huisdieren en bodembedekkers tegen onkruid. De pellets worden geproduceerd op basis van gegarandeerd tarwestro (tot 400 % vochtopname) op een lage densiteit. Dankzij de verhitting in het productieproces is het stro kiemvrij. Bij het strooisel wordt een ammoniakbinder tegen de urinegeuren toegevoegd. Deze bodembedekker is erg gebruiksvriendelijk: de gebruiker brengt een dunne laag pellets aan op een onkruidvrije bodem en beregent die onmiddellijk. Hierdoor zwellen de pellets op, waardoor ze de bodem volledig tegen licht afdekken. Hierdoor blijft de bodem 12 à 18 maand of langer onkruidvrij. Eén zak volstaat voor 4 m2. BSI: BYE BYE-afweerzakjes Dankzij deze afweerzakjes kan de consument ongewenste dieren verjagen en voorkomen. De geurzakjes zijn gevuld met geselecteerd en thermisch behandeld hondenhaar, waaraan specifieke geurstoffen en plantaardige was werden toegevoegd. Het betreft dus een natuurlijk en onschadelijk product zonder gifstoffen. De zakjes kunnen zowel in een molshoop of mollengang worden geplaatst, maar tevens worden opgehangen op plekken waar katten, marters, vossen of reeën voorbijkomen. De BYE BYE-afweerzakjes zijn gebaseerd op het instinctieve gedrag van dieren, waarbij ze door hun natuurlijke vijanden worden afgeschrikt. Elke verpakking bevat 2 zakjes en werkt gedurende 3 maanden. Animal Boulevard: Red Dingo

Pelsis Group: Edialux Herbi-Alarm Pad & Terras

Animal Boulevard lanceert dit najaar alweer 2 nieuwe kleuren en 2 nieuwe motieven in het Red Dingo-assortiment. Het Australische merk Red Dingo staat bekend om zijn Buckelbone®-gesp, welke de sterkste gesp met zijdelingse ontgrendeling op de markt is. De kleurrijke halsbanden, lijnen en harnassen van Red Dingo zijn gemaakt van premium nylon en hebben D-ringen en vervangbare musketons in roestvrij staal. Naast de reeds beschikbare 6 kleuren en 8 motieven, zijn nu ook zwart en rood, met bijhorende motieven verkrijgbaar bij Animal Boulevard. Mix en match naar hartelust!

Deze geconcentreerde totale mos- en onkruidverdelger verzekert een snelle vernietiging van hardnekkige onkruiden, grassen en mossen op paden & terrassen. De werkzame stof is pelargonzuur, een organisch vetzuur dat het onkruid of mos compleet uitdroogt. De eerste resultaten zijn reeds zichtbaar na 3 uur. Naast het concentraat is dit product ook verkrijgbaar in een gebruiksklare vorm en een spray.

Distri Pond: distributie visvoer Ichi Food Distri Pond verdeelt voortaan ook het kwalitatieve visvoer Ichi Food. Het voer, aangepast aan elk seizoen, wordt gemaakt in Europa met respect voor het milieu en de regels van de visvangst. Ieder product draagt dan ook het label ‘Vriend van de zee’. Ichi Food garandeert de heldere kleuren van de vissen: het voer bevat een gepatenteerd mengsel van natuurlijke pigmenten. Kenmerkend is verder de hoge verteerbaarheid. Het voer zorgt bovendien voor een betere immuniteit. De korrels zijn verrijkt met vitaminen en immunostimulerende stoffen, waaronder probiotica, die de weerstand tegen ziekten verbeteren.

16

Petsolutions: Molly-kattenmeubels van Jack and Vanilla

Renske Natural Petfood: Renske Vers bereide maaltijden

Petsolutions lanceert onder het merk Jack and Vanilla nieuwe kattenmeubels. De Mollycollectie bestaat uit stijlvolle kattenmeubels in gelamineerde MDF, met een blanke of grijze eikkleur. De meubels zijn voorzien van matjes en poten in sisal, zodat de kat haar nagels naar hartelust kan scherpen. Elk meubel beschikt eveneens over een zachte ligplaats met uitwasbare zachte kussens of matjes. Het tijdloze design zorgt voor een mooie toevoeging aan het interieur.

Renske Natural Petfood kreeg recent te kampen met een grote tegenslag. Door een grote brand op hun productielocatie ging de volledige productielijn van de Vers Gestoomde Maaltijden 100g in de vlammen op. Hierdoor is het niet meer mogelijk om deze producten te vervaardigen. De firma kwam direct met een alternatief, namelijk de Vers Bereide Maaltijden 95g in een handige blikverpakking. Uit de eerste testen blijkt dat de kwaliteit van het vlees/vis kan concurreren met de gestoomde 100g en zelfs nog beter is. Er is keuze tussen 10 verschillende smaken, waarbij alle varianten een hoog vers bereide vis- of vleesgehalte als hoofdingrediënt bevatten. Daarnaast zijn de maaltijden aangevuld met duindoorn, waardoor de producten rijk zijn aan natuurlijke antioxidanten. De Vers Bereide Maaltijden 95g zijn leverbaar sinds de tweede week van september 2021.


“ANIDO 2022 vult de nood aan live-contacten op de beursvloer in” Eindelijk is het zover! De vakbeurzen in de petcarebranche vinden opnieuw live plaats en dat is meer dan positief nieuws. Dat beaamt ook Erik Lambrecht, voorzitter van de stuurgroep van de vakbeurs ANIDO, het tweejaarlijks event voor de petcareprofessionals in de Benelux en Noord-Frankrijk. De redactie van Pet & Garden Pro kon Erik Lambrecht strikken voor een kort interview, net toen hij op de top van de befaamde Mont Ventoux stond. U krijgt echter geen verslag van zijn prestatie tijdens de beklimming van deze mythische col uit de Tour de France, maar we blikten met hem al even vooruit naar de komende editie van ANIDO, die op zondag

“De eerste fysieke vakbeurzen in onze sector zijn inderdaad een feit, uiteraard mits het respecteren van de geldende hygiëne- en coronamaatregelen. Soms werd er wel nog eens een event enkele weken uitgesteld of waren bepaalde vakbeurzen iets kleinschaliger dan voor de coronapandemie. Maar in het algemeen zijn de reacties over de eerste live-beurzen meer dan positief. ‘De afwezigen hadden ongelijk’ is de teneur die ik het meest opgevangen heb. Net zoals de jongeren bruisten van ‘knaldrang’ om weer te feesten, heerst er bij de petcareprofessionals een ware ‘beursdrang’. Wij willen elkaar weer persoonlijk ontmoeten om producten en diensten te tonen/te bekijken, om te netwerken, zaken te doen en liefst live! Er waren wel enkele puur digitale alternatieven, maar daar is de aanpak en beleving toch heel verschillend, waardoor ze eerder als placebo voor de echte fysieke vakbeurzen fungeerden. Ik ben dan ook erg blij dat de komende editie van ANIDO fysiek doorgaat, al is er ook wel een onlinegedeelte aan gekoppeld. De vooruitzichten zijn alvast erg goed voor de komende editie. Zowel aan de exposanten- als bezoekerszijde hoor ik dat de ‘goesting’ groot is om elkaar in Kortrijk te ontmoeten: ook in de

Benelux en op de Noord-Franse markt wordt er echt naar livecontacten gesnakt. Het feit dat het hier om een regionaal event gaat, maakt ook dat bepaalde effecten van de coronapandemie hier niet echt spelen. Op beurzen met een sterk internationaal karakter merken we bijvoorbeeld dat overzeese bezoekers als gevolg van de verschillende maatregelen vaak wegblijven, maar dat element is bij ANIDO nauwelijks aan de orde.” Sterke interesse De afgelopen maanden boomde de petcare-industrie als nooit tevoren en die positieve flow weerspiegelt zich volgens Erik Lambrecht ook op de beursvloer van ANIDO. “De COVID-19 gaf een enorme boost aan de petcarebranche. Veel consumenten schaften het afgelopen anderhalf jaar een huisdier aan om het gebrek aan persoonlijk contact op te vangen. Dit zorgde bij alle diergroepen voor een significante groei van de categorieën voeding en accessoires, zowel online als bij de fysieke winkelpunten. De goede vibe die momenteel in onze sector heerst, weerspiegelt zich ook op ANIDO, zo verneem ik van het organisatieteam.

Momenteel is het leeuwendeel van de beschikbare beursoppervlakte reeds ingenomen en resten er nog een beperkt aantal standen. Het ziet er naar uit dat de komende editie dan ook groter zal zijn dan in 2020. Bovendien is het opvallend dat naast de vele bedrijven die traditioneel aanwezig zijn op ANIDO er heel wat nieuwe bedrijven hun opwachting maken. Dit bevordert niet alleen de dynamiek en de beleving op de beurs, maar maakt tevens dat ANIDO dé plek is voor de petcareprofessional uit de Benelux en Noord-Frankrijk om nieuwigheden (hetzij producten en diensten, hetzij firma’s) te ontdekken. Zij houden dan ook best al 13 en 14 februari 2022 vrij in hun agenda om ANIDO te bezoeken.”

Beursnieuws

13 en maandag 14 februari 2022 in Kortrijk Xpo wordt georganiseerd.

Kortrijk Xpo in Kortrijk Zo. 13 en Ma. 14 februari 2022 Hallen: 4 & 5 www.anido.be

17


Dibevo-Vakbeurs Op 10 en 11 oktober 2021 De Broodfabriek, Rijswijk (Nederland)

Alle cijfers van komende editie Zoomark International overtreffen de verwachtingen

Door de coronapandemie was het lang windstil wat de fysieke vakbeurzen betreft, maar daar komt nu eindelijk verandering in. Zoomark International 2021 wordt terug persoonlijk gehouden, meteen

de

eerste

grote

Europese

petcarevakbeurs

met

internationale oriëntatie die terug ‘live’ gaat. De honger bij de exposanten om op het event aanwezig te zijn, is enorm want de 19e editie belooft groter en beter dan ooit te worden. Met dubbel

KALENDER

Zoomark International Van 10 tot en met 12 november 2021 BolognaFiere, Bologna (Italië) www.zoomark.it ANIDO Op 13 en 14 februari 2022 Kortrijk Xpo, Kortrijk www.anido.be DIY, Pro & Garden Op 14 en 15 februari 2022 Kortrijk Xpo, Kortrijk www.diy-pro-garden.be Interzoo Van 24 tot en met 27 mei 2022 NürnbergMesse, Neurenberg (Duitsland) www.interzoo.com Wilt u uw beurs of event in onze beurskalender zien verschijnen, neem dan contact op met Evelien Desmyttere (magazines@inventmedia.be).

zoveel beursoppervlakte dan oorspronkelijk gepland en dubbel zoveel standhouders als verwacht, garandeert de nieuwe lay-out volledige veiligheid voor de standhouders, de bezoekers en de beursmedewerkers.

Fysiek event mét internationaal karakter

KORTRIJK XPO

14 & 15 Feb 2022 Inspireert het aanbod in doe-het-zelf zaken, vakhandels en tuincentra DIY-PRO-GARDEN.BE

Primeur Opvallend voor deze editie van Zoomark International is het debuut van ‘Pet Vision’, een originele en innovatieve aanpak van de zone met nieuwe producten, de traditionele showcase van het evenement. Deze eyecatcher kreeg een nieuw design en zal de volgende generatie innovaties presenteren en tevens de belangrijkste markttrends belicht. Bovendien is er ook aandacht voor de wijzigingen in de levensstijl van de mensen die een positieve invloed hebben op hun relatie met hun huisdieren. Talrijke seminaries

Elke dag van 11u tot 21u 150 exposanten 7.500 m2 productpresentaties

KXPO-DIY2022-adPetandGardenPro134-190x135mm_NL.indd 1

Voortbouwend op de ervaring van BolognaFiere zal het evenement - dat van 10 tot 12 november 2021 plaatsvindt - een echt internationaal karakter hebben met bedrijven en bezoekers van over de hele wereld, iets wat we enkele maanden geleden nog niet voor mogelijk achtten. De belangstelling voor Zoomark International is alvast groot. Op 25 augustus jongstleden hadden meer dan 430 exposanten uit 41 landen hun deelname al bevestigd. Bovendien blijven de inschrijvingen binnenstromen. Dit maakt dat de vakbeurs vier hallen van het beurscomplex in Bologna in beslag zal nemen, namelijk 25, 26, 29 en 30. Deze zijn makkelijk bereikbaar dankzij de twee ingangen: Piazza Costituzione en de noordelijke ingang.

Het feit dat Zoomark International fysiek plaatsvindt, betekent ook een toegevoegde waarde voor de diverse conferenties die in samenwerking met prestigieuze partners worden georganiseerd. Zo gaat het goedgevulde randprogramma van de vakbeurs van start met de openingsconferentie en de voorstelling van het Assalco20/08/2021 15:43

Zoomark Report. Deze conferentie, die door Zoomark International in samenwerking met Euromonitor wordt ingericht, zal zich focussen op de veranderende trends in petcare op de uitgebreide en complexe West-Europese markt. Voorts wordt er speciale aandacht besteed aan de verzorging en de gezondheid van huisdieren, dit door middel van drie seminars die worden georganiseerd in samenwerking met de ANMVI (de Italiaanse Nationale Vereniging van Dierenartsen). Ook een online-gedeelte Aan de vooravond van de feitelijke fysieke vakbeurs pakt de organisator BolognaFiere uit met Zoomark Digital Session, de digitale preview van het event die van 3 tot 9 november 2021 toegankelijk is. Dit speciaal online-platform belicht alle zakelijke mogelijkheden van het evenement. Zo zullen exposanten en inkopers er tijdens het evenement persoonlijke ontmoetingen kunnen regelen en ook professionals uit de sector kunnen bereiken die niet in staat zijn om naar de beurs af te zakken.

BolognaFiere in Bologna (Italië) woe. 10/10 - vr. 12/10: 9u - 18u Hallen: 25, 26, 29 en 30 www.zoomark.it

19


10 & 11 oktober brooDfabriek rijswijk

Nieuwe producten spotten, inspiratie opdoen, beursaanbiedingen scoren of gewoon een leuke en gezellige dag beleven samen met je team? Dat kan op de (fysieke!) Dibevo-Vakbeurs. Boek je tickets met 7 euro korting in de voorverkoop op

Nu met gratis et en & drinke n!

dibevovakbeurs.nl

Weer face-to-facegesprekken op Dibevo-Vakbeurs 2021 Gaat de vakbeurs door of niet? Dat was de vraag die in de afgelopen weken het meest werd gesteld aan de Dibevo-medewerkers. Eén ding is wel duidelijk: huisdierprofessionals kijken echt reikhalzend uit naar de komende Dibevo-Vakbeurs, de enige vakbeurs in Nederland

De Dibevo-vakbeurs worDt gesponsorD Door:

waar vraag en aanbod in de huisdierenbranche bij elkaar komen. Sinds 2019 hebben er geen Dibevo-events meer plaatsgevonden, maar daar komt nu gelukkig verandering in. Zoals het er nu voorstaat, gaat de vakbeurs gewoon door op de geplande data en locatie: 10 en 11 oktober 2021 in de Broodfabriek in Rijswijk (Nederland).

Adv. Pet Garden Pro Dibevo.indd 1

10-08-2021 12:09

Doorstroomlocatie De Dibevo-Vakbeurs is een zogeheten doorstroomlocatie: het publiek verblijft korte tijd op dezelfde plek. De sanitaire regels in Nederland zijn voor dergelijke events soepeler dan voor andere evenementen waarbij geen doorstroming plaatsvindt.

Vachtverzorging viert

TRADITIE

ONZE MEEST POPULAIRE TONDEUSE IN JUBILEUM UITVOERING VOOR HET VOLLEDIG SCHEREN VAN MIDDELGROTE HONDEN - VOOR EEN KORTE TIJD VERKRIJGBAAR!

# H E A LT H YA N I M A L S A R E H A P P YA N I M A L S W W W.75Y E A R S.M O S E R - A N I M A L L I N E .CO M 8998-21 Wahl Moser Animal adv 190x135mm_NL_v01.indd 1

“Dibevo heeft altijd het vertrouwen gehad dat de Dibevo-Vakbeurs kon doorgaan”, vertelt Dibevo-voorzitter Gijs van den Assum. “Want zeg nou zelf: waarom zou je wel naar een supermarkt of een museum kunnen waar je soms over de koppen loopt en niet naar een vakbeurs? Het zijn immers allemaal doorstroomlocaties. Het vervelende is dat de overheid op haar website tot voor kort met geen woord repte over zakelijke evenementen. Dus we konden pas half augustus jongstleden iets zeggen over de definitieve doorgang van de Dibevo-Vakbeurs.” Goed voorbereid Het Nederlandse kabinet wil vanaf 20 september 2021 (dus ruim voor de datum van de vakbeurs) de 1,5 meter-regel loslaten. Maar zelfs als dat niet zou gebeuren, kan de vakbeurs gewoon doorgaan. “De beursvloer is groot genoeg om te voldoen aan de op dit moment geldende bezoekersnorm van 1 bezoeker per 5 m2. Bovendien is de capaciteit ruimschoots

voldoende voor het aantal bezoekers dat de vakbeurs doorgaans ontvangt. Tevens is de beursvloer zodanig ingericht dat er voldaan kan worden aan de 1,5 meter-regel. Pluspunt is dat de Broodfabriek in Rijswijk (Nederland) waar de beurs wordt gehouden, veel ervaring heeft met crowdcontrol. De locatie werd het afgelopen jaar immers ingericht als test- en vaccinatielocatie van de GGD”, aldus Gijs van den Assum. Toch zal een coronatoegangsbewijs noodzakelijk zijn om op het event aanwezig te zijn. Aanvankelijk ging de organisatie ervan uit dat de Dibevo-Vakbeurs zou worden uitgezonderd van deze verplichting, omdat het een doorstroomlocatie betreft. Maar het punt is dat een flink deel van de beurs uit horeca met terrassen en zitjes bestaat, omwille van het gratis eten en drinken dat wordt aangeboden. Daarom is dit toch niet het geval. Zowel aan exposanten als bezoekers zal bij de ingang dus om een coronatoegangsbewijs worden gevraagd. De organisatie zorgt ervoor dat dit zonder vertraging verloopt. Beurs bijna volzet De Dibevo-Vakbeurs trof niet alleen een gedegen voorbereiding qua hygiënemaatregelen, ook de invulling van de beschikbare beursoppervlakte loopt gesmeerd. Momenteel is ruim 90% van de beursvloer reeds ingenomen. Naast

tal van habitués mag het organisatieteam van het event ook een relatief groot aantal nieuwkomers en diverse bedrijven, die na een beurs-radiostilte weer terugkeren als exposant, verwelkomen. Dat toont aan dat het de petcarebranche voor de wind gaat. Door de toename van het aantal gehouden huisdieren in de afgelopen maanden is immers ook de sector als geheel uitgebreid. De organisatie gaat er trouwens van uit dat er ruim 4.000 huisdierprofessionals de vakbeurs zullen bezoeken. Pluspunt is dat het zakendoen weer face-to-face kan verlopen, iets wat zelfsprekend lijkt maar wat we ongelooflijk gemist hebben in de afgelopen periode. Voor de eigenaren en medewerkers van dierenspeciaalzaken, tuincentra en andere huisdiergerelateerde bedrijven is het bovendien een duidelijke meerwaarde, dat ze alle nieuwe producten ‘live’ bekijken en aanraken en op basis daarvan kunnen inkopen voor hun klanten. De Broodfabriek, Volmerlaan 12 in 2288 GD Rijswijk (Nederland). Zo., 10/10: 9u - 18u Ma., 11/10: 9u - 19u Dagticket: €25 Online-voorregistratie: €18 Dibevo-leden: een tegoed voor 4 gratis toegangskaarten www.dibevovakbeurs.nl

21 05-08-2021 10:29


De Wase Aquarium & Vijverwinkel – voorheen de Wase Vijverwinkel – in Sint-Niklaas is al enkele decennia een begrip in het Waasland en ver daarbuiten. “De laagdrempeligheid van onze zaak spreekt aan. We krijgen hier dan ook zowel de kleine hobbyist als de echte aquarium- en vijverspecialisten over de vloer. De laatste jaren merken we dat steeds meer jonge gezinnen deel van ons klantenbestand uitmaken. Ook het stigma dat het (onder)houden van een aquarium of vijver een dure hobby vormt, verdwijnt langzaam maar zeker. An sich zijn de producten niet goedkoper geworden, maar de consument heeft ingezien dat investeren in kwaliteit en duurzaamheid loont en is dan ook sneller bereid om hiervoor te kiezen”, geven oprichter Koen Vondenbusch en huidig mede-zaakvoerder Len De Wulf aan.

Organische groei Koen Vondenbusch begon in 1990 als tuinaannemer, maar merkte al snel op dat specialisatie noodzakelijk was om zich te differentiëren van de concurrentie. Hij ging zich toespitsen op vijvers en dit leidde in 1994 tot de opstart van de Wase Vijverwinkel. “Door het succes van onze speciaalzaak drong een verhuis naar een ruimer pand zich na enkele jaren op. Zo zijn we in 2003 op onze huidige locatie terecht gekomen. Dit terrein is ruim een hectare groot, waardoor we ook een showpark met 7 vijvers konden aanleggen. Tevens werd de winkel uitgebreid met een aquariumaanbod om de kalmere maanden na het vijverseizoen op te vangen. Vervolgens kwamen daar nog een koizaal, een volautomatische serre voor de verkoop van vissen en tropische planten en onze bar Café Tropical bij. In 2011 gaf mijn zoon Jeroen aan dat hij in de zaak wilde stappen. Voor mij was dit het moment om een stap opzij te zetten en de dagelijkse

22

leiding aan hem over te laten. Sindsdien hou ik me meer achter de schermen met de zaak bezig. Vervolgens is landschaps- en tuinarchitect Len De Wulf erbij gekomen en sindsdien fungeren Jeroen en Len als zaakvoerders. In februari 2020 hebben we grondige verbouwingswerken uitgevoerd. Sindsdien beschikken we tevens over een volwaardige aquariumafdeling. Aangezien beide entiteiten even belangrijk zijn, hebben we de naam van de zaak omgedoopt tot Wase Aquarium & Vijverwinkel”, beschrijft

Koen Vondenbusch de evolutie van de speciaalzaak. Nog completer aquariumaanbod Al een paar jaar werd er nagedacht over de verbouwing van de zaak en begin vorig jaar was het dan zover. Hierdoor kan er nog beter op de noden van de aquarianen worden ingespeeld. “Het aantal aquarianen dat hier langskwam, bleef door de jaren heen maar groeien. Ons aquariumassortiment groeide

30.000 liter water continu in beweging is. Een trommelfilter vormt de basis van het systeem en garandeert een filtratie tot 30 micron.

Eigen ontworpen filtersysteem

Sinds de start van zijn speciaalzaak zag Koen Vondenbusch de branche grondig evolueren, maar de aanpak op de winkelvloer is grotendeels dezelfde gebleven.

Koen en Len nemen me tijdens een rondleiding doorheen de zaak even mee achter de auariumstelling. We komen terecht in een nieuwe wereld, waar het technisch hart van de zaak klopt. Blikvanger is ongetwijfeld het unieke centrale filtersysteem, dat ervoor zorgt dat er in de aquariumafdeling ruim

“Veel speciaalzaken in ons land opteren voor een aparte filtering en hebben schrik om met grote waterbekkens te werken, omdat ze vrezen voor omvangrijke schade als er iets fout loopt of een snellere uitbraak van ziektes. Nochtans biedt een centrale filtering volgens ons diverse troeven om de vissen in optimale omstandigheden te houden. Zo beschikken we hier over dezelfde waterstabiliteit als in de natuur. Ook op het vlak van ecologie en duurzaamheid scoort een dergelijke aanpak hoog. Bovendien werkt een centraal systeem kostenbesparend op het vlak van wateren energieverbruik. Uiteraard bouwden we de nodige veiligheden en back-ups in, mocht er toch iets mis gaan. Het volledige filtersysteem werd door ons ontwikkeld aan de hand van onze vijverexpertise. Daarnaast hebben we voorafgaand veel gesprekken met collega’s gevoerd, zodat we met zoveel mogelijk factoren en aspecten rekening konden houden. Het meeste denkwerk kroop in de duurzame en milieuvriendelijke uitwerking van ons systeem. Zo gebruiken we de vloerverwarming om het water in de verschillende bakken op temperatuur te brengen. Het restwater wenden we dan weer aan om onze tropische planten te begieten. In deze ruimte werken we tot slot met een bewegingssensor voor de verlichting: is niemand aanwezig, dan is het hier gewoon donker”, legt Len De Wulf uit. Accent op knowhow, service en beleving

“Toen ik aanving stond onze branche nog echt in zijn kinderschoenen. Ik mag mezelf gerust een pionier noemen. Zo lag ik mee aan de basis van de ontwikkeling

van verscheidene producten. Verder was ik één van de eersten die persoonlijk naar de kibboets in Israël trok om onze vissen aan te schaffen en ze naar België te transporteren. Vandaag maken we nog steeds gebruik van deze trafiek. We schakelen dus geen groothandels in. Op die manier houden we zelf de controle over de kwaliteit en de gezondheid van de vissen. We werken uitsluitend met Israëlische kwekerijen samen, omdat zij de enigen zijn die kunnen garanderen dat hun vissen KHV-vrij zijn. Voorts zetten we in op duurzaamheid en trachten we wildvang te vermijden. Enkel als we het bewijs krijgen dat de vissen anders niet verkrijgbaar zijn, kiezen we voor deze optie. Onze kennis en expertise vormt een sterke differentiefactor ten opzichte van onlinespelers en collega’s. Onze ruime infobalie dicht bij de ingang fungeert dan ook als een echte aantrekkingspool waar de klant terecht kan voor advies en informatie over het gewenste product of de gezochte oplossing. Eigenlijk verschilt onze uitleg weinig ten opzichte van de beginjaren, alleen is er rondom de vijver ondertussen een ganse markt uitgebouwd, wat het voor ons eenvoudiger maakt. Zeker startende hobbyisten zitten vaak met een pak vragen en hen zetten we uiteraard met plezier op weg. Daarnaast zetten we sterk in op dienstverlening. Zeker de naservice is voor veel hobbyisten een essentieel item en leidt snel tot frustraties wanneer er op dat vlak iets schort en dat trachten we uiteraard te vermijden. Tot slot focussen we ook op beleving: ons showpark met diverse thematische vijvers is daar een mooi voorbeeld van. Die vormt voor veel vijverfanaten een echte speeltuin en inspiratie. Sommige klanten kunnen er wel een ganse (mid)dag in kuieren. Bepaalde consumenten komen hier eerst gewoon kijken naar de vissen, maar worden uiteindelijk toch klant. Voor ons betekent het park – net als onze talrijke aquaria - een ideale tool om onze vakkennis te benadrukken.”

Op bezoek bij

“Kijkers groeien hier meestal uit tot kopers”

evenredig mee, maar was echt uit zijn voegen gebarsten. We waren op een kruispunt aanbeland: ofwel het aanbod terugschroeven ofwel ons ook op dit segment als een totaalaanbiederen specialist profileren. Uiteindelijk haalde die laatste optie het. Op de benedenverdieping van de winkel hebben we alle vijverbenodigdheden ondergebracht. Daar was vroeger een puntdak maar die is verdwenen. Omdat de bestaande constructie onvoldoende stabiel was om een extra verdieping te dragen, werd een op zich staand gebouw boven de oorspronkelijke winkel opgetrokken, vergelijkbaar met het principe van een paalwoning. Daar hebben we onze aquariumafdeling ingericht, waarbij de nadruk op levend goed – daar schuilt immers het grootste onderscheidend vermogen – ligt. Het aantal bakken met vissen en aquariumplanten is echt bovengemiddeld. Hiervoor bouwde Casco Europe een complete stelling op maat van onze ideeën. Sommige elementen waren voor hen compleet nieuw. Voorts gingen we bij ons cliënteel na wat ze in ons aanbod misten en die lacunes werden ingevuld, bijvoorbeeld het gamma aquascapingartikelen kende een forse expansie. Bij het ontwerp van onze vernieuwde zaak hebben we trouwens specifiek rekening gehouden met de toegankelijkheid van andersvaliden. Vaak zijn zij minder mobiel en zoeken ze dus een hobby in eigen huis zoals het houden van vissen. We hebben gezorgd dat we hen makkelijk kunnen ontvangen. Zo zijn er nergens drempels, werken we met brede gangen en is er een lift naar de aquariumafdeling”, beschrijft Len De Wulf.

23


Scholing geven De vijvers die we tegenwoordig in tuinen aantreffen, vallen in niks meer te vergelijken met de exemplaren die in de jaren ’90 populair waren. “Toen werden vooral betonnen kuipen geïnstalleerd. Momenteel primeert het architecturale aspect van een vijver: die moet aanleunen bij de stijl van het huis of de terras. Strakke designs zetten de toon. De voornaamste revolutie in onze branche is echter de steile opmars van de zwemvijver. Uit prijsoverweging opteren veel consumenten om die zelf aan te leggen. Voor ons is het belangrijk om die doe-het-zelvers goed te begeleiden en hen duidelijk te

maken dat een zwemvijver geen zwembad met planten is, maar dat er echt met levend water wordt gewerkt. In dat opzicht organiseren we regelmatig cursussen, al komen ook andere vijverthema’s aan bod. Die opleidingen – die steeds volzet zijn – zijn niet op onze winkel gericht, maar bieden de deelnemers brede en gedetailleerde informatie over het vijvergebeuren. Bij de vijvervissen noteren we een evolutie naar meer vissen met natuurlijke kleuren. In het aquarium worden exemplaren, die een bepaalde symbiose of een opvallend gedrag vertonen, populairder: de aquariaan vindt hun schouwspel immers interessant. Op het vlak van tropische planten is winterhardheid een cruciaal aankoopcriterium geworden”, besluit Koen Vondenbusch.

Kwaliteit staat bij Petrebels als een (krab)paal boven water! “Ze kunnen onze modellen kopiëren en onze verpakkingen nabootsen, maar een echte Petrebel zullen ze nooit worden. Het verhaal van Petrebels is immers uniek: dankzij de kwaliteit van onze producten, onze passende uitstraling – die zowel on- als offline steeds gelijkaardig is – en onze knowhow zijn we uitgegroeid tot een rasecht A-merk dat duidelijk uit de band springt, maar toch zo herkenbaar is voor de winkelier én de eindklant”, beklemtoont Dennis Steenbakkers, oprichter van de onderneming, die zoals het een echte ‘petrebel’ betaamt nooit om een straffe uitspraak verlegen zit.

MET ONZE EXPERTISE EN PRODUCTEN KUNT U ELK PROJECT AAN! Totaalaanbod van sterke vijvermerken Degelijk onderbouwd advies Werfassistentie & plaatsingsdienst voor waterdichting op maat Vulkaniseren van EPDM ter plaatse of op voorhand (3-D folie) Filteropstellingen voor biologisch helder water Ecologische oplossingen voor aanleg en onderhoud van vijvers, vijververlichting, vijverboorden,...

“Onze grote kracht schuilt in ons eigen designteam. We ontwerpen al onze hippe modellen zelf, wat maakt dat we trendsetters en geen -volgers zijn. Petrebels doet geen concessies op kwaliteit en stabiliteit: o.a. dankzij een stevige bodemplaat en voldoende hoogwaardige sisal maken we het verschil. Winkeliers en hun personeel zijn steeds in onze showroom te Schijndel (Nederland) welkom om de uitstekende kwaliteit van al onze modellen live te checken. Hier kunnen ze persoonlijk vaststellen waarin het verschil met de andere krabpalen op de markt precies schuilt. Verder bieden we trainingen aan zodat de vakhandel de knowhow over onze producten en krabpalen in het algemeen kan aanscherpen. Zo stellen winkeliers de klant steeds de juiste oplossing voor hun kat en interieur voor. Ook wat de optimalisatie van hun winkelpresentatie betreft, staan we hen bij. In onze showroom tonen we hoe ze aan de hand van podiums deze productgroep tot een onvervalste eyecatcher en omzetgenerator op de winkelvloer doen uitgroeien. Nog een opvallende troef in deze tijden van containerproblematiek en vertraagde leveringen is onze uitgebreide stock. In totaal beschikken we over een voorraad van 1.600 palletplaatsen (ruim 36 containers), zowel hier in ons magazijn in Schijndel als bij onze Belgische verdeler Nagels Pet Products”, geeft Dennis Steenbakkers aan. Luisteren naar de consument

Voor heldere vijverinfo:

Bij de productontwikkeling plaatst Petrebels de behoefte van de consument centraal.

www.distripond.com DISTRIPOND adv 03-2021 190x135.indd 1

4/03/2021 10:22

“In tegenstelling tot bij diverse andere bedrijven is de wil van de vakhandel bij ons niet heilig: uiteraard blinken onze referenties uit op het vlak van commerciële meerwaarde, maar we produceren uitsluitend de krabpalen en -meubels die de katteneigenaar echt verlangt. De gemiddelde winkelier is onvoldoende op de hoogte van de concrete consumentennoden op de krabpalenmarkt. De meeste eigenaars bezitten twee of meer katten, waardoor we een sterke vraag naar grote modellen noteren. Veel speciaalzaken presenteren zulke referenties echter niet op de winkelvloer, omdat ze overtuigd zijn dat de klant niet fors wil investeren in een dergelijke krabpaal of -meubel. Terwijl de katteneigenaar er echt wel toe bereid is! Dat gebrek aan kennis bij de winkelier over het aankoopgedrag van de consument drijft deze laatste richting de onlineverkoop, waar die (X)XL-modellen wel zichtbaar worden aangeboden. Zien doet verkopen klinkt cliché, maar niets is minder waar in deze productcategorie om succesvol te zijn. Laat het trouwens net die webshops zijn die ervoor zorgen dat de consument het bos door de bomen niet meer ziet en hoogwaardige referenties niet meer van inferieure exemplaren kan onderscheiden. De vakhandel zou deze evolutie kunnen counteren door meer productkennis aan de eindklant door te geven, maar dat wordt te vaak nagelaten”, betreurt Dennis Steenbakkers. Diverse innovaties Recent introduceerde een nieuwe, interactieve

Petrebels tool op

basis van Augmented Reality (AR), namelijk ‘Petrebels at home’. Deze laat petparents toe om via de camera van een smartphone hun voorkeurskrabpaal in hun woning te integreren. Op die manier ziet de consument perfect hoe groot en breed de krabpaal exact is, of ze matcht met de rest van het interieur, … Wie geen AR gebruikt, kan dan weer van haast alle modellen 3D-foto’s en YouTubevideo’s bekijken.

Nog een nieuw initiatief is Petrebels Charity waarbij het merk aan de hand van productdonaties en het aanbieden van erg scherpe inkoopprijzen hulpbehoevende instanties, zoals asielen, opvangtehuizen voor zwerfkatten en kattenpensions, ondersteunt. Om die instanties beter bekend te maken bij het brede publiek worden ook videoreportages over hun activiteiten opgenomen.

Publireportage

Op nauwelijks 5 jaar tijd groeide de Nederlandse firma Petrebels uit tot dé specialist op het vlak van krabpalen. Al twee jaar op rij werd het gelijknamige merk dan ook verkozen tot beste krabpalenmerk van Europa tijdens de Pet Product & Services Awards. De Petrebels-referenties worden wereldwijd in meer dan 1.200 speciaalzaken in 26 landen aangeboden.

Tot slot maakt Petrebels werk van de expansie van zijn assortiment. De eerste nieuwkomer is alvast Dirty Rebels: een kattenvakvulling, gemaakt van magnesium bentoniet, die maar liefst 4x zijn volume absorbeert en tevens vervelende geuren elimineert.

Nagels Pet Products Ambachtstraat 32 2340 Beerse +32(0)14 614301 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be 25


BODEMBEDEKKING

TER VOORKOMING VAN MOS EN ONKRUID VOORDELEN VAN STROVAN STROPELLETS Goedkoop (1 zak van 40 L = 4 m2) STROVAN STROPELLETS worden gemaakt van uitsluitend TARWESTRO en is dus een natuurlijke grondstof waardoor ze een natuurlijke bodembedekker worden. Is verregaand steriel door verhitting in het productieproces. De korrel zwelt door vocht (nevel), regen en beregening. Valt door het vocht snel uiteen en 1 cm STROVAN STROPELLETS vormt een laag van 3 à 4 cm. Heeft een wateropnemend vermogen tot 400 %. Een korst wordt gevormd, die het licht tegenhoudt en vermijdt dat resterende zaden kunnen kiemen. Houdt het vocht van de bodem vast. Weert slakken. Vormt een isolerende laag waardoor planten en bloembollen worden beschermd tegen vorst. pH-waarde van 6.2-6.4.

© DCM

Bodembedekkers vormen onmisbaar productsegment in de winkel

TOEPASSING VAN STROPELLETS In de volle grond tussen (éénjarige) planten, struiken, rond bomen, in bloempotten. Kwekerijen in de volle grond. Pot- en containercultuur. Groentetuin : o.a. bij aardbeienteelt. Tuinaanleggers, groendiensten bij de overheid.

Onkruid in borders en bloemenperken is voor veel tuinliefhebbers een doorn in het oog. Bij gebrek aan probate bestrijdingsmiddelen – de wetgever heeft door het verbod op onder meer glyfosaat stokken in de wielen gestoken – blijven er maar een handvol oplossingen voor handen. Handmatig wieden is daar één van, maar nog beter en veel minder arbeidsintensief is onkruid preventief bestrijden met bodembedekkers.

Organisch en mineraal Het aanbod aan bodembedekkers is vandaag de dag heel uitgebreid. Elke tuinliefhebber vindt er wel een product naar zijn smaak. In de eerste plaats zijn er organische bodembedekkers zoals sierschors, kokosmulch, cacaodoppen, cacaochips, houtsnippers (al dan niet gekleurd), hennepstrooisel, vlasstrooisel en miscanthus mulch. Daarnaast zijn er ook minerale bodembedekkers, zoals pouzzolaan (lava), schelpen en leisteenmulch. De bodembedekkers zorgen niet alleen voor een net, fris en verzorgd uiterlijk, maar hebben tal van andere voordelen: „

„

26

Ze verhinderen de groei van onkruiden (onkruidzaden hebben namelijk licht nodig om te ontkiemen) en doen dat op een volkomen natuurlijke manier. Ze beschermen de plantenwortels tegen vorst en zorgen zo voor een goede start in het voorjaar. Bovendien beschermen ze de bodem tegen wind en harde neerslag waardoor

„

deze luchtiger blijft. „

„

Ze houden het water vast in de bodem waardoor minder vaak begoten moet worden en er minder problemen zijn in lange periodes van droogte en (extreme) warmte.

„

Lavakorrels bezitten een grote wateropslagcapaciteit. Dit water geven ze bij droogte terug vrij, wat ideaal is voor planten die minder goed vocht verdragen. Lavakorrels en -gruis werken ook slakkenwerend. Hydrokorrels kunnen eveneens met de grond worden vermengd en zorgen zo voor een drainerend effect.

„

Natuurlijke houtchips zijn eveneens ideaal voor toepassing als grondlaag in moestuinbakken waar ze voor een luchtige structuur zorgen.

„

Stropellets zijn gemakkelijk te verdelen. Door vocht en regen vallen de pellets uit elkaar en vormen daarbij een dichte, maar vochtregulerende laag (zie kaderstuk).

„

Schelpen hebben een zeer lange levensduur van ca 10 jaar of langer. Ze zijn eveneens slakkenwerend en door hun minerale aard worden ze goed opgenomen in de bodem.

Organische bedekkers breken na verloop van tijd af, wat voor extra organisch materiaal zorgt in de bodem. Op die manier voorkomen ze dus ook bodemerosie.

Bijkomende voordelen per soort Afhankelijk van het materiaal bijkomende voordelen: „

zijn

er

Hennepstrooisel is ideaal voor gebruik in de moestuin, meer bepaald bij planten die veel water nodig hebben, bij kruipende planten en bij aardbeien als vervanging van klassiek stro. Het zonlicht wordt door het strooisel weerkaatst wat het rijpingsproces van de vruchten versnelt. Het strooisel houdt de planten proper en droog waardoor ze niet beginnen rotten. Daarnaast houdt de ‘onaangename’ textuur katten en slakken uit de tuin.

Minerale bodembedekkers degraderen amper tot niet, waardoor het gebruik duurzaam is en er veel minder in moet worden geïnvesteerd. Ze beschermen bovendien tegen UV-straling.

GEBRUIKSAANWIJZING Maak de bodem volledig onkruidvrij. Egaliseer de bodem. Strooi STROVAN STROPELLETS 1 cm dik uit. (1 zak van 40 L = 4 m2) Na uitstrooien, onmiddellijk begieten.

STROVAN bvba

T +32 (0)472 99 45 91

info@strovan.eu

www.strovan.eu


levensduur minder van belang is? Een meer tijdelijke bodembedekking kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de aanleg van een border die na verloop van tijd volledig dichtgroeit. In dat geval is een bodembedekking met kortere levensduur voldoende, en zal de klant mogelijks niet willen investeren in een meer premium product.

Welke keuze is de beste? Waarom kiezen klanten voor een bepaalde bodembedekker en wat is nu precies bepalend voor de kwaliteit? Drie aspecten spelen een belangrijke rol bij de keuze: de levensduur, het esthetisch aspect en de functionele noden. Wil de klant als sierschors graag een premium product met een langere levensduur zoals pinus maritima (gaat twee tot drie keer langer mee dan klassieke schors), of is het een eerder tijdelijke bodembedekking waardoor

Trends De verkoop van alle types bodembedekking zit nog steeds in de lift. De meest courante bodembedekking blijft nog steeds boomschors, met als topper de maritieme pijnboomschors (ook soms Franse boomschors genoemd). De Sylvester boomschors is bezig aan een inhaalbeweging en ook de minerale producten winnen snel terrein. Lavakorrels bijvoorbeeld zijn een echte opkomende

Hennepstrooisel – © Compo

trend. Het vulkaangesteente zorgt immers voor een heel strak, elegant en modern resultaat. Klassieke bodembedekkers hebben doorgaans een bruine kleur. Om wat meer kleur in de tuin te brengen, zijn heel wat bodembedekkers beschikbaar in verschillende kleuren, denk maar aan antracietkleurige, roodkleurige en koperkleurige houtchips.

Samenstelling assortiment Bodembedekkers zijn een ware verrijking voor elke tuin. Zeker wanneer de klant zich graag bezighoudt met driedimensionaal tuinieren kunnen bodembedekkers niet ontbreken. Net als klimplanten creëren ze diepte, ook in de kleinere tuin. Waarop moet u nu als winkelier letten bij de samenstelling van het assortiment en de presentatie? Er bestaan namelijk heel wat soorten bodembedekkers en vaak is het moeilijk voor de consument om het geschikte product te vinden. Kies voor een compleet en duidelijk assortiment

W

Nadelen zijn er niet echt. Sommige materialen verteren sneller dan andere, maar brengen hierbij extra organisch materiaal in de bodem. Dit betekent echter ook dat er jaarlijks een nieuw laagje bodembedekker moet worden aangebracht. Om een goed onkruidwerend effect te bereiken, dient het product min. 7 tot 10 cm dik te worden gelegd. Minerale bedekkers zijn in principe levenslang, maar brengen geen organisch materiaal aan. Bovendien vormen ze meer een probleem als men een aanpassing aan de beplanting moet doen. Het is immers niet de bedoeling dat deze bodembedekking mee de grond ingaat.

NE

Nadelen

Ook het esthetische aspect speelt een zekere rol. Een sierschors geeft een andere look en feel aan de tuin dan bijvoorbeeld leisteenmulch, houtsnippers of miscanthusmulch. Binnen de sierschorsen zijn er bovendien verschillende fracties en soorten mogelijk, elk met een eigen esthetische waarde. Een derde criterium is de functionaliteit. Die is van elk product toch weer anders. Zo zal in een moestuin de esthetische waarde minder van belang zijn, maar de functionele kwaliteiten des te belangrijker: beschermt de bodembedekking groenten en fruit tegen uitdroging of vorst, weert het onkruid of slakken, voorkomt het product bodemerosie, …?

De nr. 1 tegen onkruid en mos ALLE OPPERVLAKKEN

PAD & TERRAS

Gebruiksklare en geconcentreerde formules Eerste effecten zichtbaar na drie uur Doeltreffend tegen onkruiden en mos © Strovan

28

© DCM

www.compo.be

ONTDEK ONS GAMMA DRUKSPROEIERS


(dennenmulch). Dat zijn de goedkopere soorten met een levensduur van ca. 1 jaar. De beste kwaliteit schors komt van de maritieme dennensoorten, dat staat buiten kijf. Verpakkingen Als tuinliefhebbers een bodembedekker in een bloemperk willen aanbrengen, hebben ze heel wat product nodig. Logischerwijze worden de meeste bodembedekkers dan ook in grote verpakkingen van 50 tot 70 liter aangeboden. Voor echt grote partijen bestaan er de zogenaamde big bags (inhoud: 2m³, wat gelijk staat aan 2.000 liter) en uiteraard zijn ook bulkleveringen mogelijk. De praktijk leert ons dat de grote volumes niet noodzakelijk goedkoper zijn. Vaak komen er voor de klant immers transportkosten bij.

Grondstoffenschaarste? De jongste maanden gonst het in de pers van de leveringsproblemen door de wereldwijde schaarste aan bepaalde grondstoffen. Vooral de bouwsector wordt hard getroffen door tekorten én snel stijgende prijzen. Hoewel al onze contacten geen problemen melden met de aanvoer van grondstoffen voor bodembedekkers en dus volop kunnen leveren, komt ook de aanvoer van bodembedekkers stilaan onder druk te staan. Schorsen en houtchips als grootste groep zijn immers een bijproduct van de zagerijen in de houtindustrie waar momenteel heel wat schaarste heerst. Ook andere bodembedekkers, inclusief de minerale, hebben te kampen met lagere beschikbaarheid en een hogere vraag.

Tarwestropellets Een recente ontwikkeling in de wereld van de organische bodembedekkers is een pellet op basis van zuiver tarwestro. In het productieproces van de pellet wordt het stro verhit waardoor het eindproduct kiemvrij is. Een dun laagje aanbrengen – de pellets liggen niet op, maar naast elkaar – op een onkruidvrije bodem volstaat. Met een zak van 40 liter doet men makkelijk 4 m². Bij regen of beregening gaan de pellets zeer sterk zwellen en wordt de bodem volledig afgedekt. Nadien, als de zon erop komt, vormt zich een korst waardoor er geen licht, maar wel lucht, water en eventuele meststoffen door de (harde) bovenlaag kunnen. Op die manier bekomt men een lichte, zuivere en kiemvrije bodem. Het onkruidvrije effect duurt gemiddeld 12 tot 18 maand, dat is namelijk de tijd die het stro nodig heeft om te verteren. Wanneer het onkruid opnieuw verschijnt, is dat het signaal dat de compostering op zijn einde loopt en een nieuw laagje nodig is.

© Evergeen Garden Care

30

Deco schors ‘Pinus Maritima’ – © Compo

Saniflor Pinus Sylvestris dennenschors zit sterk in opmars – © Van Israel

met genoeg diversiteit aan organische en minerale soorten. Begeleiding tijdens het aankoopproces is aanbevolen, bv. onder de vorm van displays met topkaarten. Om het product te kunnen evalueren in het tuincentrum of DHZ-zaak, is het belangrijk dat het product ook effectief zichtbaar en voelbaar is. Emmertjes met een portie schors of houtchips laten de consument toe om het product in real-life te zien maar ook te voelen. Wat schors betreft: presenteer verschillende schorstypes en -kalibers. De ene consument kiest liever voor kleine stukjes schors, de andere geeft de voorkeur aan grote blokjes. Een tip: kies bij boomschors enkel voor goede kwaliteit. Er hoort daadwerkelijk alleen boomschors in de zak te zitten. Soms wordt er ook gehakseld materiaal van dennenbomen gebruikt om te mengen


Kies voor voldoende variatie, kwaliteit en duurzaamheid in uw aanbod voer voor tropische vissen Tropische vissen zijn doorgaans vrij gemakkelijk te houden in een (zoetwater)aquarium en zijn daardoor bijzonder populair bij aquariumliefhebbers. Maar om ze in perfecte conditie te houden, is er meer nodig dan het wekelijkse en maandelijkse onderhoud van de waterbak. Ze moeten ook, net als wij mensen, op tijd en stond eten. Welke mogelijkheden zijn er allemaal en vooral: aan wat moet een kwalitatief voer voldoen?

Uitgebalanceerde verhouding Tropische vissen vinden in de natuur een zeer gevarieerd aanbod aan voedingstoffen. In een aquarium vinden ze dat natuurlijk niet, daarom moet de mens hen een even rijkgeschakeerd dieet voorschotelen. Visvoer moet een goed uitgebalanceerde verhouding hebben van alle belangrijke voedingsstoffen. Het gaat vooral om eiwitten, vetten en koolhydraten, maar ook vezels, micro- en sporenelementen

en vitamines moeten in voldoende hoeveelheden aanwezig zijn. Het voer moet geschikt zijn voor de specifieke diersoort, de omgevingsomstandigheden en de ontwikkelingsfase van de vissen. Goede ‘voedselbronnen’ zijn ... „

eiwit: (zee)vismeel, insectenmeel, planktonorganismen;

„

vetten: visolie, levertraan, koolzaadolie;

INSECT SUPERFOOD Ontdek het innovatieve AQUA-KI INSECT SUPERFOOD assortiment dat graanvrij en vismeelvrij is. Dit premium voer bevat een combinatie van unieke plantenextracten en 4 soorten insecten om een multibiotisch effect te creëren.

@kinlysgroupnv

www.kinlys.com

COLDWATER PELLETS

COLDWATER FLAKES

VEGETABLE WAFERS

GRAIN FREE

FISH MEAL FREE

VEGETABLE FLAKES

MULTIBIOTIC EFFECT

4 KINDS OF INSECTS

BETA PELLETS

TROPICAL PELLETS

UNIQUE PLANT ORGANIC COLOR EXTRACTS ENHANCER

TROPICAL FLAKES


koolhydraten: correct bewerkte granen (tarwe of maïs – ggo-vrij);

„

vezels: kruiden en groenten, voedseldieren en -organismen zoals Daphnia;

„

minerale stoffen en sporenelementen: spirulina, plankton (bijv. krill), zeealgen;

„

vitale stoffen en vitamines: (natuurlijke) astaxanthine, mannanoligosachariden, spirulina, … Vitamines moeten worden toegevoegd omdat ze gedeeltelijk verloren gaan tijdens productie en opslag.

„

Marktevoluties

Ge(vries)droogd visvoer: ook dit type voer bestaat uit insecten zoals rode muggenlarven, tubifex, artemia, garnalen, watervlooien, meelwormen of zijderupsen. Er is geen voorbereiding vooraf nodig én het is volkomen veilig om te voeren (geen ziekteverwekkers, geen besmetting, geen vervuiling van het water). Ook gedroogd voer is eerder geschikt als aanvullend onderdeel van het dieet, niet als hoofdvoedsel. Het visvoer blijft ook beter drijven waardoor het uitstekend voedsel is voor vissen die van het oppervlakte eten en behoefte hebben aan dierlijk voedsel.

Kwaliteit

„

De kwaliteit van het voer wordt in de eerste plaats bepaald door de kwaliteit van de ingrediënten. Deze moeten van onberispelijke oorsprong zijn, duurzaam en aangepast aan de natuurlijke behoeften van de vissen. Ook belangrijk zijn een evenwichtige samenstelling en het voldoen aan de specifieke eisen van elke soort op vlak van zwemgedrag (bodem, midden, boven), de grootte van de dieren en de acceptatie. Iets mag dan in se goed zijn voor de vis, het dier moet het ook nog lusten.

Droogvoer: industrieel vervaardigd voer dat beschikbaar is in vlokken, (zinkende) korrels, pellets, tabletten, … Ook snacks en aanvullende voeding kunnen als droogvoer gegeven worden. Kies ook hier voor variatie zodat elke vis, ook de soorten die op de bodem leven, aan hun trekken komen.

„

Plantaardig aanvullend voer: vissen, vooral omnivoren en natuurlijk herbivoren, eten graag stukjes (onbespoten!) courgette, sla, brandnetel, paardenbloemen, kruiden en komkommer. Bovendien voorkomt het dat herbivore vissen aan de planten gaan zitten.

Vandaag ligt de focus meer dan ooit op ingrediënten die dicht bij de natuur liggen en op een zo ‘zuiver’ mogelijke manier verwerkt worden. Dat betekent geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen en enkel 100% natuurlijke ingrediënten die ook in het visdieet in de natuur te vinden zijn. Een tweede evolutie is het streven naar duurzaamheid met onder meer duurzaam geproduceerd insectenmeel als nieuw ingrediënt en zeevismeel van verse vis uit duurzame visserij (geen vis voor menselijke consumptie). Diezelfde duurzaamheid vinden we ook terug in de (ecologische) verpakkingen, zoals potjes en doosjes gemaakt van bio-plastic (waaronder een bepaalde hoeveelheid rietsuiker om een voorbeeld te noemen). Op de winkelvloer Aandachtspunten bij de samenstelling van het assortiment zijn vooral een voldoende gevarieerd aanbod met voedsel voor alle soorten vis die relevant zijn voor de klanten. Zorg voor een goede mix van minimum twee merken kwalitatieve basisvoeding (verschillende types compleet droogvoer, gedroogd voer en eventueel diepvriesvoer), aangevuld met speciale voeding voor bepaalde vissoorten, vitamines en een aanbod aan lekkere snacks.

Basisregel bij tropische vissen is regelmatig voeren, dat wil zeggen elke 1 tot 2 dagen. Hierbij is het belangrijk dat de dieren niet te veel worden gevoederd, dus wijs het cliënteel hierop. Het visvoer moet binnen 2 tot 3 minuten opgegeten zijn. Een overdaad aan voedsel in het aquarium zorgt voor vervuiling, gaat rotten en maakt de vissen ziek. Raad de klant ook aan om regelmatig af te wisselen tussen een kwalitatief merk droogvoer als hoofdvoer en levend voer, diepvriesvoer of gedroogd voer als aanvulling. Ook snacks en groenten kunnen af en toe als traktatie.

Cichlid Algae Pellets © Tetra (Spectrum Brands)

Wat en wanneer?

Visvoer verkopen lijkt gemakkelijk, maar vergt toch een basiskennis van de verkoper. Sommige klanten zijn echte specialisten, anderen zijn dat niet, maar ook zij willen uiteraard een mooi en gezond aquarium boordevol leven. Adviseer de koper op een correcte en onderbouwde manier. Enkele voorbeelden van advies: „

In de handel zijn verschillende soorten visvoer beschikbaar voor tropische vissen. Een overzicht: Levend voer (bv. watervlooien, muggenlarven, garnaaltjes, tubifex, …): bevordert het natuurlijke eetgedrag, wakkert het jachtinstinct aan en zorgt voor beweging. Voor de meeste siervissoorten is het een zeer nuttige aanvulling op het dieet, maar − vanwege het beperkte aanbod en de beperkte beschikbaarheid − niet geschikt als hoofdvoer. Levend voer is ook te vinden in de vrije natuur, maar dat kan gevaren inhouden. Het voer kan immers ziekten en parasieten in het aquarium brengen.

„

Diepvriesvoer: het aanbod is uitgebreid met tal van voedseldieren zoals rode, witte en zwarte muggenlarven, artemia (pekelkreeftjes), watervlooien, mysis (aasgarnalen), enz. Er bestaan ook goede mixen van de verschillende ‘prooien’. Diepgevroren voer, meestal beschikbaar in blokjes, moet vooraf worden ontdooid en gespoeld in een zeefje. Bevroren voer meteen in het aquarium gooien verhoogt immers de kans op bevroren lippen bij de vissen die er meteen gaan aan knabbelen en het ijs waar het voer in zit, kan verontreinigd zijn. Diepvriesvoer houdt een risico in op bacteriële besmetting en waterverontreiniging (met fosfaat). Nadeel van diepgevroren visvoer is ook het gebrek aan jachtinstinct. Tropische vissen vertonen dan weinig actie. Diepgevroren visvoer is vooral geschikt voor tropische vissoorten die onder in het aquarium zwemmen. Het is net als levend voer eerder geschikt als aanvullend onderdeel van de voeding, niet als hoofdvoer.

Novo GranoColor © JBL

„

32

PRO FLORA CO2

Bekijk de ingrediëntenlijst: alle ingrediënten apart vermeld is het meest transparant en geeft een betere indicatie van de kwaliteit van het voedsel.

„

Voer een gevarieerd dieet en kies kleine verpakkingen met verschillende voedingsmiddelen om afwisseling te bieden.

NIEUW

®

HOOGSTE PRECISIE VOOR EEN PRACHTIGE PLANTENGROEI De nieuwe JBL PROFLORA CO2 bemestingssets in drie uitbreidingsfases voor elke behoefte JBL PROFLORA CO2 BASIC SET

Kies het juiste voer dat geschikt is voor de vissen. Welke vissen leven in het aquarium? Moet het voer drijven, zinken of op de bodem liggen? Heeft het voer de juiste samenstelling voor de aanwezige vissoorten?

„ Soorten voeders

Granugreen Nature © sera

„

Alles voor een prijsbewust begin

JBL PROFLORA CO2 ADVANCED SET

BASIC SET + 2 manometers en nachtschakelaar + een uitbreidbare CO2-reactor

JBL PROFLORA CO2 PROFESSIONAL SET ADVANCED SET + CO2/pH computer

900 soorten zoetwatervissen... 1 miljoen vissen op voorraad... 1000 tevreden klanten! De grootste in assortiment en voorraad. Wij hebben 900 soorten zoetwatervissen in het assortiment. Een voorraadcapaciteit van ruim 1 miljoen vissen. Oftewel: nooit misgrijpen en zekerheid van levering.

© Groothandel Smulders

Oók voor uw aquariumplanten, diepvriesvoer en voederdieren.

©Ruinemans

Een royaal aanbod aquariumplanten, diepvriesvoer en voederdieren passend bij de vissen die u heeft geselecteerd en erg belangrijk voor het welzijn van de vissen. Uiteraard zijn ook deze producten van de beste kwaliteit en worden direct meegeleverd met uw bestelling.

24/7 online bestellen

Elke set is verkrijgbaar als:

SYSTÈME U met wegwerp CO2-drukgasfles SYSTÈME M met hervulbare CO2-drukgasfles SYSTÈME V zonder CO2-drukgasfles

Op www.ruinemans.com bestelt u overzichtelijken makkelijk. Kijk ook eens naar de wisselende aanbiedingen en nieuwe vissen. Makkelijk 24/7 uw bestellingen doorgeven en exact zien wat u koopt. Eén leverancier, één factuur, altijd gemak en kwaliteit. Onze eigen chauffeurs bezorgen wekelijks in Nederland en België met verwarmde bestelauto’s.

VOORSPRONG DOOR ONDERZOEK

Contact: Ruinemans Aquarium BV IJsselveld 9, Montfoort, T: +31 (0)348 - 47 98 00 www.ruinemans.com | info@ruinemans.com

www.jbl.de Dr Bassleer Biofish – © Aquarium Münster

NovoFex Tubifex © JBL


© Noho Agency

Goede begeleiding maakt het verschil bij de verkoop van (rol)lijnen en leibanden

uw assortiment is het dan ook aangewezen om qua materialen, kleuren en toepassingsgebied voldoende variatie aan te bieden, zodat iedereen een referentie naar zijn/haar smaak en voorkeur terugvindt. Trends Nu ons leven door de smartphone wordt ‘gedomineerd’, constateren we dat er een toegenomen vraag is naar lijnen die handenvrij wandelen toelaten. Deze modellen worden dan over de schouder gelegd of aan de middel vastgemaakt. Dit laat de gebruiker toe om tijdens de wandeling ondertussen mails te lezen en/of te beantwoorden, de net genomen selfie op sociale media te posten en ga zo maar door.

Binnen de categorie hondenaccessoires vormen (rol)lijnen en leibanden een belangrijke verkoopstopper, waar in uw dierenspeciaalzaak of tuincentrum voldoende schapruimte voor uitgetrokken moet worden. Hondenbaasjes moeten hun dier immers regelmatig uitlaten of

Een andere opmerkelijke vaststelling is dat de duurzaamheid van de artikelen tot een steeds belangrijker aandachtspunt is uitgegroeid. De fabrikanten opteren voor materialen die een optimale levensduur van de producten garandeert.

trekken ermee op wandeling. Om dit veilig en comfortabel te laten verlopen is een kwalitatieve (rol)lijn of leiband onmisbaar. Door de coronapandemie is de frequentie van die uitstapjes alleen maar toegenomen, wat de verkoop van deze producten alleen maar ten goede is gekomen. Inzetten op degelijk advies is voor de vakhandel alvast een noodzaak om zich van andere aanbieders te onderscheiden.

De gezondheids- en veiligheidsmaatregelen die als gevolg van de Coronacrisis werden opgelegd, zorgden ervoor dat onze vrijheid sinds maart 2020 drastisch werd beperkt. Hierdoor zochten veel mensen naar een manier om het gebrek aan persoonlijk contact te compenseren en hun eenzaamheid wat te verzachten. Het aanschaffen van een huisdier – in het merendeel van de gevallen een hond of een kat – vormde vaak de oplossing. Hierdoor scheerde niet alleen de verkoop van petfood de afgelopen maanden hoge toppen, ook de afzet van petcareaccessoires ging er stevig op vooruit. Binnen dit productsegment scoorden de (rol)lijnen en leibanden voor honden sterk. Verwonderlijk is dit natuurlijk niet: omdat er weinig andere mogelijkheden waren om zich te ontspannen, sloeg de Belg het voorbije anderhalve jaar massaal aan het wandelen en herontdekte men het genot van deze buitenactiviteit. De hondeneigenaars – de bestaande en de mensen die er door Corona één geworden waren – namen uiteraard hun geliefde viervoeter mee op deze

34

Voorts noteren we dat de consument alsmaar vaker opteert voor langere looplijnen: waar vroeger 100 cm erg in was, zien we nu een grotere belangstelling voor modellen van 180 cm. Navraag leert ons eveneens dat speurlijnen van 500 en 1.000 cm tegenwoordig erg populair zijn.

uitstappen in de natuur. Om het comfort en de veiligheid van het dier te bevorderen, haalde een omvangrijke groep consumenten een nieuwe (rol)lijn of leiband in huis. Ook andere accessoires die erg nuttig zijn tijdens deze wandelingen, kenden trouwens een groeiende verkoop. Breed scala Het aanbod lijnen en leibanden is tegenwoordig heel erg uitgebreid en sterk gedifferentieerd. Qua materiaal grijpen de producenten voornamelijk naar kunstleder, leder, neopreen, nylon en softrubber, in willekeurige volgorde. Een combinatie van twee soorten materialen is meer en meer gebruikelijk. Wat de kleurenstelling betreft, blijven de klassiekers, zoals zwart, rood, grijs, roze en blauw bij de consument in de smaak vallen. Felle kleuren zoals fluogeel, -groen of -oranje weten ook nog steeds te bekoren. Verder noteren we dat pasteltinten en lichte kleuren zoals munt, lila en azuurblauw tegenwoordig erg trendy zijn. Ook voor modellen met een specialere afwerking, bijvoorbeeld met parels, corduroy of velvet, is er een doelgroep. Bij de samenstelling van

© Trixie

Inzetten op advies

© Flamingo Pet Products

COVID-19 duwt markt omhoog

© Petsolutions

De geschikte (rol)lijn of leiband kiezen voor zijn/haar hond is voor het baasje nog steeds geen eenvoudige opdracht. Een goede begeleiding en dito raadgeving door het winkelpersoneel is dan ook een must. Bovendien kunt u zich dankzij kennis en knowhow onderscheiden van andere aanbieders. In de eerste plaats is noodzakelijk om te peilen naar de exacte functie van de lijn, want dit speelt een bepalende rol in de selectie van

© Laroy Group

35


Supplementaire business genereren

©Kentucky Horsewear

© Beeztees

Een aantrekkelijke en overzichtelijke presentatie werkt verkoopsbevorderend. Maak gebruik van displays en kopstanden om goed roterende modellen extra onder de aandacht te brengen. Zorg er zeker voor om in uw presentatie allerhande cross- en upsellingmogelijkheden te integreren. Door deze uit te spelen bevordert u de kans op impulsaankopen, wat op zijn beurt weer het gemiddelde kassaticket omhoog stuwt. In eerste instantie gaat het uiteraard om producten zoals halsbanden, harnassen en tuigen die in het verlengde van lijnen en leibanden liggen. Dankzij een conceptmatige presentatie maakt u het bovendien voor de klant makkelijker om deze producten op elkaar af te stemmen qua vormgeving en kleursetting. Voorts is het interessant om artikelen die eveneens van pas kunnen komen tijdens een wandeltocht in de buurt van de lijnen en leibanden op te stellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan poepzakjes – voor het baasje altijd noodzakelijk om die onderweg bij te hebben -, verlichting, een drinkkom en noem maar op. De meeste eigenaars willen bovendien dat hun viervoeter er fashionable uitziet wanneer ze de deur uitgaan. Een schap met hippe kledij dicht bij lijnen en leibanden plaatsen is beslist een fijn idee. Zeker in de koudere maanden zullen dikke hondenjassen of waterdichte regenjacks de klant tot een niet-geplande aankoop kunnen verleiden. Een themahoekje, waar alle benodigdheden voor een leuke wandeling op een aantrekkelijke wijze samen worden voorgesteld, biedt de klant zeker inspiratie.

© Nobby

36

©Vitakraft

het soort lijn. Voorts moet men de grootte en het gewicht van de hond in rekening nemen, zodat het gewenste exemplaar over het juiste formaat en de nodige sterkte beschikt om het dier in toom te houden. Uiteraard is het belangrijk om de consument enkel hoogwaardige modellen aan te bieden. Bepalend voor de kwaliteit van de lijn zijn onder meer de dikte van het gebruikte materiaal, de hoogwaardigheid van het stikken en de sterkte van de weving. Daarnaast moet er gezorgd worden dat de lijn uitblinkt op het vlak van comfort (zowel voor het dier als de gebruiker) en veiligheid. Informatieborden waarbij de eigenschappen van de verschillende soorten en modellen duidelijk worden geschetst, kunnen de keuze van de klant vergemakkelijken. Zorg er tevens voor dat de consument de lijn of leiband kan testen in de winkel. Zo kan men meteen waarnemen of het gekozen exemplaar goed in de hand ligt. Ook speciale infodagen of -avonden over lijnen vormen een meerwaarde voor de klant en zullen ongetwijfeld resulteren in een meerverkoop.


Maak bij terrariumverlichting het verschil via vakkennis en een breed aanbod In tegenstelling tot zoogdieren, zijn koudbloedige dieren, zoals reptielen en amfibieën, niet in staat om hun lichaamstemperatuur via hun metabolisme te regelen. Ze zijn dus afhankelijk van externe warmtebronnen om die onder controle te houden. In de natuur voorziet de zon de dieren van de nodige warmte, alsook van licht en UV-straling. In een terrarium moet o.a. aangepaste verlichting hiervoor instaan, zodat de dieren in optimale en gezonde omstandigheden kunnen opgroeien. Iedere reptiel- en amfibiesoort en elk type terrarium is verschillend en vraagt dus om een specifieke verlichting. Het is dan ook aan de dierenspeciaalzaak om een breed en gevarieerd assortiment – dat rekening houdt met elk budget – aan te reiken en in te zetten op grondig advies zodat de terrariumdieren en -liefhebbers de optimale verlichting wordt aangeboden.

Licht kent diverse dimensies Licht speelt een doorslaggevende rol bij de inrichting van een terrarium. Sommigen hanteren de regel ‘hoe meer, hoe beter’. Helaas klopt deze zinsnede niet, want bij het houden van een reptiel of amfibie kunnen we alle licht niet over dezelfde kam scheren. Enerzijds dient licht om terrariumdieren het onderscheid tussen dag en nacht duidelijk te maken, wat primordiaal is aangezien sommigen overdag en anderen ’s nachts actief zijn. Maar daarnaast heeft licht voor reptielen en amfibieën nog allerlei andere functies. In grote lijnen moeten we onderscheid maken tussen 3 belangrijke vormen van licht. In de eerste plaats is er het zichtbaar licht, dat de dieren in staat stelt om hun omgeving goed en correct waar te nemen. Bovendien benadrukt het het esthetische aspect van een terrarium en wordt de kleurenpracht in het terrarium hierdoor optimaal zichtbaar. Voorts zorgt het zichtbaar licht voor de fotosynthese bij de terrariumplanten.

Daarnaast is ook ultraviolet licht noodzakelijk, want het intensifieert de kleuren van reptielen en amfibieën. Maar daarnaast heeft het nog andere functies. UVA bevordert het zicht en het mentale welzijn van de dieren. Het speelt eveneens een rol bij de herkenning van soortgenoten en het vinden van voedsel. Op zijn beurt draagt UVB-straling bij tot een goede werking van het immuunsysteem. Tevens is UVB essentieel voor diverse metabolische processen. Denken we bijvoorbeeld aan de aanmaak van vitamine D3, wat de calciumopname via de spijsvertering en de beenderaanmaak stimuleert. Een voornaam aandachtspunt hierbij is wel dat de golflengte die verantwoordelijk is voor de aanmaak van vitamine D3 tussen 290 en 310 nm reikt. Lager is schadelijk, een hogere golflengte zorgt voor een afbraak van de stof. Een tekort aan UVB kan leiden tot de Metabolic Bone Disease (MBD), groeiproblemen, calciumtekort en allerhande gezondheidsproblemen. Tot slot hebben de dieren behoefte aan infraroodlicht, dat de lichaamswarmte van deze koudbloedigen regelt en de spijsvertering stimuleert.

37


Het aanbod terrariumverlichting is erg uitgebreid en divers, waarbij alle types over specifieke kenmerken beschikken. Aangezien verlichting een essentiële rol speelt in het houden van reptielen en amfibieën, is het must voor iedere dierenspeciaalzaak om de verschillen tussen die uiteenlopende lampensoorten glashelder te schetsen, zeker wanneer het een beginnende hobbyist betreft. „

Warmtelampen: Deze lampen worden hoofdzakelijk gebruikt om warmte te genereren, terwijl hun lichtopbrengst eerder beperkt is. Het is dan ook sterk aangeraden om ze te combineren met fluorescentielampen, leds of dergelijke. Bovendien bieden ze geen UV-straling. In dit segment blinken de halogeenlampen qua efficiëntie uit ten opzichte van de standaard gloeilampen.

„

Fluorescentielampen (T5 en T8): Kenmerkend voor deze lampen is hun beperkte warmte-afgifte, ze worden dus vooral ingeschakeld om zichtbaar licht en UV-straling te leveren. Ze zijn verkrijgbaar in verscheidene types die elk verschillende hoeveelheden UV voorzien. Omwille van hun afmetingen zijn ze in staat het ganse terrarium – of toch het grootste deel – van licht te voorzien. Qua lichtopbrengst blinken vooral de T5-lampen uit.

al is hun lichtopbrengst normaliter groter en bieden ze een breder kleurpalet aan. Wel vereisen deze lampen een aparte ballast. „ Ledlampen: Ze verzekeren een hoge lichtopbrengst, maar leveren wel geen UVB-straling op. Ze zijn dus ideaal om samen met andere lichtbronnen te gebruiken. Deze lampen munten uit qua energiezuinigheid en geven nauwelijks warmte af. Bij ledlampen houdt men best wel rekening met de spreiding van het licht: hoe breder, hoe groter het belichte oppervlakte en hoe beter de plantengroei. Wat vereist welke reptiel?

„

Kwikdamplampen: Deze lamp combineert zowel warmte, UV-straling (UVA en UVB), infraroodlicht en zichtbaar licht (dat laatste wel in beperktere mate) en reikt dus alles in één aan. Deze lampen zijn uitgerust met een ingebouwde ballast. Hun lange levensduur vormt een stevige troef. De kwaliteit, kwantiteit en levensduur van de UVstraling kan tussen de diverse kwikdamplampen onderling wel aanzienlijk verschillen. Omwille van hun forse warmteproductie is dit type vooral geschikt voor grotere terrariums.

Naar gelang hun natuurlijke habitat hebben de diverse reptiel- en amfibiesoorten andere noden op het vlak van licht. Nachtactieve woestijndieren, bijvoorbeeld de luipaardgekko, kunnen in principe zonder UVB worden gehouden, al raden specialisten toch aan om een minimale hoeveelheid UVB te voorzien. Een warmtebron zoals een warmtespot of een warmtemat is eveneens aanbevolen. Slangen hebben qua verlichting nagenoeg dezelfde eisen als nachtactieve woestijndieren. Dagactieve woestijndieren, zoals de baardagame en doornstaartagame, hebben behoefte aan veel warmte en een hoge hoeveelheid UVB-straling. Alles-in-éénlampen zoals kwik- en metaaldamplampen vormen hier een ideale oplossing. Ook de combinatie van een fluorescentielamp (compact of lineair) met een gloeilamp is eveneens erg geschikt. Ook de meeste landschildpadden zijn gebaat met de bovenvermelde verlichtingstypes.

„

Metaaldamplampen: De eigenschappen van deze alles-in-éénlamp zijn vrij gelijkaardig als een kwikdamplamp,

Bij dag- en nachtactieve regenwoudbewoners, waaronder de wimpergekko’s, gif- en boomkikkers, is het belangrijk dat de

© Import Export Peter Hoch

© Trixie

38

© Kinlys Group

© Groothandel Smulders

Ieder type lamp heeft specifiek doel

temperatuur in het terrarium de 30 graden niet overschrijdt, zeker wanneer er gebruik van een warmtesport of gloeilamp wordt gemaakt. U kunt eigenaars van dergelijke terrariumdieren eventueel een dimmende thermostaat aanbevelen. Trends

We noteren dat de fabrikanten grote inspanningen leveren om de producten en hun gebruik te vereenvoudigen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de dubbele lichtkoepels met diverse geïntegreerde schakelaars zodat men makkelijk tussen verschillende lampen kan switchen. Daarnaast merken we de groeiende populariteit van ledverlichting, wat onder meer het gevolg is van de bio-actieve trend. Hierbij wordt een natuurlijk ecosysteem zo correct mogelijk nagebootst. Ledlampen zijn hiervoor ideaal aangezien ze de plantengroei stimuleren door hun beperkte warmteafgifte en hoge lichtopbrengst. Ook hun energiezuinigheid wordt door de consument gewaardeerd. Breed aanbod en gedetailleerd advies Elk terrarium(dier) vraagt een specifieke verlichtingsoplossing. Een goede samenstelling van uw assortiment is noodzakelijk om mooie verkoopcijfers te realiseren. Voorzie dus voldoende keuze qua verlichtingstype, wattage én prijsniveau, zodat iedereen zijn gading vindt. Daarnaast is het grondig informeren van de klant een

must. Naast de uitleg over het belang van verlichting, de noden van de verschillende terrariumdieren en de eigenschappen van de talrijke lampensoorten is het aangewezen om nog enkele andere aspecten te belichten. Zo is het van belang om op de veiligheid te wijzen, zoals gebruik van een correcte ballast of het nemen van voorzorgsmaatregelen zodat de dieren zich niet kunnen verbranden aan lampen die warmte afgeven. Onderstreep dus zeker de relevantie van de basking distance. Informeer de klant verder over de levensduur van een lampsoort. Na een bepaalde tijd zullen sommige lampen nog perfect branden, maar zal hun capaciteit van UV-straling afnemen. Het is dus belangrijk om de lampen voldoende op tijd te vervangen, zodat de gezondheid van de dieren niet in gevaar komt. Wijs de hobbyist er tevens op om een lamp te kiezen in functie van de grootte van het terrarium. Bij een paludarium is het elementair dat de gekozen verlichting bestand is tegen vochtigheid en spatwater. De IP-rating zal hieromtrent meer duidelijkheid verschaffen.


Nuttige adressen AANKOOPVERENIGING

ATD NV – HORTA TUIN EN DIER Preflexbaan 101 1740 Ternat T: +32 (0)25 82 12 27 atd@horta.org www.horta.org

ATD NV – HORTA DIER Preflexbaan 101 1740 Ternat T: +32 (0)25 82 12 27 atd@horta.org www.horta.org

AQUARIUM ALGEMEEN

DEFISH AQUARIUMS Rue de l’Escalier 27 5000 Beez T: +32 (0)81 22 56 10 info@defishaquariums.be www.defishaquariums.be

AQUARIUM SIERVISSEN

RUINEMANS AQUARIUM BV Ijsselveld 9 NL-3417 XH Montfoort T: +31 (0)3 48 47 98 00 info@ruinemans.com www.ruinemans.com

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

DIERVOEDING, SNACKS EN ACCESSOIRES

KINLYS Industriezone 6 | Zwaantjesstraat 8 8710 Wielsbeke T: +32 (0)56 66 65 12 info@kinlys.com www.kinlys.com

40

GROUP DEPRE PETFOOD Wasserijstraat 25 2900 Schoten T: +32 (0)33 26 07 10 info@beduco.be www.groupdepre.com Vogelaarsweg 23 NL Dordrecht, LL-3313 T: +31 (0)7 86 22 06 22 info@hollanddiervoeders.nl www.groupdepre.com

VITAKRAFT BELGIË NV Paapsemlaan 11, Block B, Bus 6 1070 Brussel T: +32 (0)25 26 88 80 info@vitakraft.be www.vitakraft.be

GROOTHANDEL

ASP INTERNATIONAL Herentalsesteenweg 54 2270 Herenthout T: +32 (0)15 68 12 96 info@asp-pets.be www.asp-pets.be

BEEZTEES Energieweg 4 NL-5145 Waalwijk T: +32 (0)33 30 14 40 info@beeztees.com www.beeztees.nl

ETS H LEJEUNE JARDIRAMA Rue de la Gare 12 4608 Warsage T: +32 (0)43 76 61 03 info@jardirama.be www.jardirama.be

FERPLAST BENELUX BV Collseweg 21 NL-5674 TR Nuenen T: +31 (0)4 02 84 22 22 orders.benelux@ferplast.com www.ferplast.com

FLAMINGO PET PRODUCTS NV Hagelberg 14 2440 Geel T: +32 (0)14 24 21 00 info@flamingo.be www.flamingo.be

GEBR. DE BOON BV Avelingen West 39b NL-4202 MS Gorinchem T: +31(0) 183 660 822 info@deboon.nl www.deboon.nl

GRIZO Posterijlaan 5 8740 Pittem T: +32 (0)51 46 40 44 question@grizo.be www.grizo.be

KINLYS Industriezone 6 | Zwaantjesstraat 8 8710 Wielsbeke T: +32 (0)56 66 65 12 info@kinlys.com www.kinlys.com

LAROY GROUP Industrieweg 98-100 9032 Wondelgem T:+32 (0)92 58 13 00 info@laroygroup.com www.laroygroup.com

MALANICO Evenboersweg 1 7711 GX Nieuwleusen T: +31 (0)529 431 223 info@malanico.nl www.malanico-retail.nl

NAGELS PET PRODUCTS Ambachtstraat 32 2340 Beerse T: +32 (0)14 61 43 01 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be

NEDAC SORBO BELUX NV Koning Leopoldlaan 9A 2870 Puurs T: +32 (0)38 60 76 30 petcare@nedac.eu www.petcare.nedac.com www.petsunlimited.fr www.petsunlimited.nl

SMULDERS WHOLESALE Burg. Visschersstraat 130 NL-6235 EM Ulestraten T: +31 (0)4 33 64 23 87 sales@smulders.nl www.smulders.nl www.hsaqua.nl www.kinshi.nl

TRIXIE TRIXIE Heimtierbedarf GmbH & Co. KG Industriestraße 32 D-24963 Tarp T: +32 (0)33 04 98 97 sales@trixie.be www.trixie.de

VAN DER MEER DIERTOTAALGROOTHANDEL Hongkongstraat 71 NL-3047 BR Rotterdam T: +31 (0)1 04 37 05 05 klantenservice@vdmdtg.nl www.vandermeerrotterdam.nl

GROOTHANDEL IN LEVENDE DIEREN

DIERENGROOTHANDEL OVERBEEK Parallelweg 8 2811 NS Reeuwijk, NL T. +31 (0)17 26 51 15 info@dierengroothandel.be www.dierengroothandel.be

HOND + KAT SNACKS EN VOEDING

DIERVOEDING TAK Vaartveld 18 NL-4704 SE Roosendaal T: +31 (0)1 65 37 83 91 info@happydog.nu www.happydog.nu

FARM FOOD HONDENVOEDING Baruch Spinozastraat 10 NL-7442 PD Nijverdal Voeding Advies: T: +32 (0)11 98 84 77 info@farmfood.be Administratie: T: +32 (0)11 98 84 74 administratie@farmfood.be www.farmfood.be

HUPPLE Boudewijnstraat 19 2960 Brecht T: +32 (0)36 46 11 60 info@hupple.com www.hupple.com

JOHNSON PETFOODS Saffierborch 16 NL-5241 LN Rosmalen T: +31 (0)7 35 22 08 73 info@johnsonpetfoods.nl www.johnsonpetfoods.nl

NEDAC SORBO BELUX NV Koning Leopoldlaan 9A 2870 Puurs T: +32 (0)38 60 76 30 petcare@nedac.eu www.petcare.nedac.com www.petsunlimited.fr www.petsunlimited.nl

RENSKE NATURAL PETFOOD BV Beerseweg 34a 5431LC Cuijk T: +31(0)4 85 31 64 91 info@renske.com www.renske.com

TERRARIUM ALGEMEEN TRUDO’S PET PRODUCTS Rellestraat 5035 3800 St Truiden T: +32 (0)11 68 75 22 info@trudospetproducts.be www.trudospetproducts.be

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

HOND + KAT ACCESSOIRES

ANIMAL BOULEVARD BV Kelderveld 37 2500 Lier info@animalboulevard.com

FLEXI BOGDAHN INTERNATIONAL GMBH & CO. KG Carl-Benz-Weg 13 D-22941 Bargteheide T: +49 (0)45 32 4 04 40 info@flexi.de www.flexi.de

NAGELS PET PRODUCTS Ambachtstraat 32 2340 Beerse T: +32 (0)14 61 43 01 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be

NOBBY PET SHOP GMBH Raiffeisenring 33 46395 Bocholt, Germany T: +49 2871 239 439 0 Ines Tenhofen, it@nobby.de www.nobby.de

PETSOLUTIONS NV Kelderveld 37 2500 Lier info@petsolutions.be www.petsolutions.be

WEENECT Chaussée d’Alsemberg 995 1180 Uccle T: +32 (0)33 76 45 93 sales@weenect.com www.weenect.com

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

HOND + KAT VERZORGINGSPRODUCTEN

BIOGANCE Zi Anjou Atlantique FR-49123 Champtoce Sur Loire T :+33 (0)2 41 73 15 15 info@biogance.fr www.biogance.fr

BEAPHAR Provenstraat 11-13 8970 Poperinge T: +32 (0)57 33 35 00 info@beaphar.be www.beaphar.com

LABORATOIRES FRANCODEX rue de l’Ormeau de Pied 10 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 97 90 23 adv@francodex.com www.francodex.com

KNAAGDIEREN SNACKS EN VOEDING ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

ZOO MED EUROPE Seoulstraat 1 2321 Meer T: +18 (0)55 42 99 88 info@zoomed.com www.zoomed.eu

VOEDINGSSUPPLEMENTEN

MANNAVITA Zuidstraat 10 8560 Wevelgem T: +32 (0)56 43 98 52 info@animavital.be www.animavital.be

LABORATOIRES FRANCODEX rue de l’Ormeau de Pied 10 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 97 90 23 adv@francodex.com www.francodex.com

VOGELS SNACKS EN VOEDING

GRIZO Posterijlaan 5 8740 Pittem T: +32 (0)51 46 40 44 question@grizo.be www.grizo.be

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

WINKELINRICHTING

EASYRACK Drieselstraat 150/3 9041 Oostakker T: +32 (0)93 77 05 00 info@easyrack.be www.winkelrek.be www.winkelkarren.be www.easyrack.be

41


Nieuw Brussels Wetboek Dierenwelzijn en Vlaams verbod stroomhalsbanden op komst

ONTDEK HET NIEUWE ASP! JOUW GROOTHANDEL V O O R H O N D E N KAT, M E T D AT T E C K E LT J E M E E R .

Zowel de Vlaamse als de Brusselse regering blijven sterk inzetten op het welzijn van (huis)dieren. Zo kondigde eerstgenoemde recent aan dat vanaf 2027 er geen halsstroombanden meer verkocht en gebruikt mogen worden. Het Brussels gewest werkt dan weer aan een nieuwe wetgeving en zet hierbij ook in op de participatie van de burger.

Juridisch

Brussels Gewest dierenwelzijn

werkt

aan

nieuw

wetboek

voor

De Brusselse regering is momenteel bezig met de voorbereiding van een nieuw Brussels Wetboek voor Dierenwelzijn. De huidige wetgeving die het welzijn van dieren en hun bescherming regelt, dateert reeds uit 1986 en is dus dringend aan een update toe. Daarbij wordt ook werk gemaakt van een nieuwe regelgeving voor het houden van nieuwe gezelschapsdieren (NGD). Verder zullen ook enkele nieuwe positieflijsten worden samengesteld. De aangepaste positieflijst voor reptielen is trouwens sinds 1 juni 2021 van kracht. Deze omvat 249 soorten hagedissen, 107 soorten slangen en 66 soorten schildpadden die gehouden mogen worden. De Brusselse regering wil ook de Brusselaars betrekken bij de opmaak van de nieuwe regelgeving. Daarom organiseert ze nog tot eind september 2021 de campagne ‘Geef ons uw stem!’, waarbij ze de bevolking – voornamelijk online – bevraagt over dierenwelzijn. Vervolgens zullen de resultaten van deze enquête bestudeerd en geanalyseerd worden. Het is de bedoeling om dit nieuwe wetboek in eerste lezing goed te keuren tijdens het tweede semester van 2022. “Deze fase waarin de bevolking geraadpleegd wordt, maar ook de sectoren die verband houden met het dierenwelzijn, moet het mogelijk maken om een evenwichtig Brussels Wetboek voor Dierenwelzijn te doen ontstaan. Temeer omdat dit wetboek de grootste hervorming op het vlak van dierenwelzijn zal zijn. Het is de bedoeling dat het de bescherming en het welzijn van dieren verzekert, door rekening te houden met hun fysiologische en ethologische noden”, licht Bernard Clerfayt, Brussels minister voor Dierenwelzijn toe.

42

Verbod op stroomhalsenbanden vanaf 2027 in Vlaanderen Vlaams minister voor dierenwelzijn Ben Weyts legt een uitdoofscenario vast voor het gebruik en de verkoop van stroomhalsbanden. Vanaf 1 januari 2027 zijn stroomhalsbanden die honden afstraffen voor blaffen verboden in Vlaanderen. “We nemen opnieuw afscheid van een achterhaalde praktijk”, zegt Weyts. Tot nu was er nog geen verbod op stroomhalsbanden die via een druk op de knop een elektrische schok toedienen aan een hond of kat of stroomhalsbanden die honden afstraffen wanneer ze blaffen. Instanties zoals het leger en de politie gebruiken stroomhalsbanden vaak om dieren af te richten. Er was ook verzet van bepaalde gedragstherapeuten, die beweerden dat stroomhalsbanden voor hen noodzakelijke instrumenten zijn. De Dienst Dierenwelzijn deed een bevraging bij zo’n 2.700 hondengedragstherapeuten, trainers, medewerkers van hondenscholen en jagers. Daaruit bleek onder meer dat een grote meerderheid van de gedragstherapeuten geen graten ziet in een verbod op stroomhalsbanden. Weyts legt nu een uitdoofscenario vast voor het gebruik en de verkoop van stroomhalsbanden. Vanaf 1 januari 2027 zijn stroomhalsbanden met een afstandsbediening en stroomhalsbanden die honden schokken toedienen wanneer ze blaffen verboden in Vlaanderen. Er komt geen uitzondering voor leger, politie of gedragstherapeuten. In de overgangsperiode tot 1 januari 2027 kunnen ook zij zich verdiepen in diervriendelijke alternatieven. Halsbanden die ingesteld zijn op een onzichtbare omheining blijven toegelaten. Bij dit soort halsbanden voelt het dier alleen iets wanneer een bekende begrenzing overschreden wordt.

Jouw par tner voor topproducten & advies: • assortiment op maat

kwalitatieve voeding & duurzame accessoires

• overtuigende verkooptips • advies over nieuwste markttendensen • de beste (na)service

ASP is verdeler van o.a. volgende A-merken:

Graag meer informatie? +32 15 68 12 96 • info@asp-pets.be Laat je inspireren op onze nieuwe website: www.asp-pets.be


U I T Z O N D E R L I J K

I N

E L K

D E TA I L

STIMULEER DE ZINTUIGEN VAN KATTEN ROYAL CANIN SENSORY VERBETERT DE VOEDINGSERVARING VAN KATTEN DOOR VARIATIE IN GEUR, SMAAK EN TEXTUUR ®

NIEUW

SMELL

MULTIPACK MET 3 VARIËTEITEN

TASTE ®2021 Royal Canin SAS

FEEL

NEEM CONTACT OP MET UW VERTEGENWOORDIGER VOOR MEER INFORMATIE

Profile for Invent Media

Pet & Garden Pro nr. 134  

Pet & Garden pro editie september 2021

Pet & Garden Pro nr. 134  

Pet & Garden pro editie september 2021

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded