Page 1

nr 133 Juni 2021

Jaargang 26’ | Verschijnt 4x per jaar (maart, juni, sept, dec) | Juni 2021

NATIONAAL VAKBLAD VOOR DIERENSPECIAALZAKEN, TUIN-, VIJVER- EN AQUARIUMCENTRA EN TRIMSALONS

Kattensnacks blijven positief evolueren V.U.: Invent Media

Afgiftekantoor P409055 Gent X


Nood om elkaar fysiek te ontmoeten!

De nieuwe manier van onkruid bestrijden Preventieve werking

Curatieve werking

Begin juni 2021 vond Interzoo.digital plaats. De eerste virtuele editie van ’s werelds grootste vakbeurs voor de internationale petcarebranche. Zowel de organisatie, de bezoekers en exposanten waren best tevreden over het event en vonden het een leuk en lovenswaardig initiatief in deze aparte tijden. Een veelzeggende bewoording die aantoont dat een digitaal event nog flink wat spierkracht ontbreekt om een fysiek evenement van de troon te stoten. De zakelijke drive, de animo in de beursgangen, de spannende zoektocht doorheen de hallen naar die ene unieke nieuwigheid, … Het zijn allemaal zaken die de sterkte van een fysieke beurs vormen en waar een digitaal alternatief niet kan aan tippen. Persoonlijke contacten leggen én zakendoen, dat geniet nog steeds de voorkeur. De ganse petcarebranche kijkt dan ook met veel ‘goesting’ uit naar de fysieke events die er (binnenkort) aankomen, zoals Zoomark International, de Dibevo-Vakbeurs, ANIDO en Interzoo. Jij ook?

Ook op verharde paden en terrassen

Stijn Eeckloo, Hoofdredacteur Pet & Garden Pro

3

Inhoudspagina

4

Inside News

8

What’s New

13

Publireportage ASP

14

Publireportage Van der Velde Waterplanten

15

Loont een vijverafdeling de moeite?

20

Beursnieuws en -kalender

22

Publireportage Horta

24

Verkoop kattensnacks blijft toenemen

27

Publireportage Diervoeding Tak

28

Onkruid bestrijden met ecologische producten

30

Complete make-over voor dierenspeciaalzaak Zowizoo

33

Buitenpotterie vraagt om advies en sfeerschepping

35

Knaagdieren worden meer en meer met snacks verwend

38

Verhuis legt Horta Oudenaarde geen windeieren

40

Nuttige adressen

42

Nieuwe btw-regels voor e-commerce

Colofon Cover: (Doc Good !D) ∎ Onafhankelijk vakblad voor de pet- en tuinsector in België. Verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 5.500 exemplaren. Pet & Garden Pro is een uitgave van lnvent Media BVBA, Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk - Tel.: +32(0)56 21 30 32 ∎ E-mail:magazines@inventmedia.be ∎ Redactie en fotografie: Stijn Eeckloo, Wim Vanderhaegen ∎ E-mail: redactie@inventmedia.be ∎ Reclameregie en abonnementen: Evelien Desmyttere, Virginie Deneckere ∎ Tel.: +32(0)56 2130 32 ∎ E-mail: magazines@inventmedia.be ∎ Art Director: Alyssa mae Enzon ∎ Druk: Lowyck (Graphius Group) De uitgever kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van gepubliceerde advertenties. Het verlenen van toestemming tot publicatie in dit tijdschrift heeft tevens betrekking op de terbeschikkingstelling in om het even welke elektronische vorm. Niets uit deze uitgave mag op welke manier dan ook worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. Ce magazine est disponible en français sur simple demande. Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

www.compo.be


Surf naar www.petandgardenpro.be

Laroy Group bouwt nieuw magazijn Om de sterke groei te ondersteunen en de service naar zijn klanten in binnen- en buitenland verder te optimaliseren, heeft Laroy Group grote werken in het vooruitzicht. Op de site in Wondelgem worden weldra de oudste magazijnen afgebroken. Deze worden vervangen door een gloednieuw magazijn dat volgens de modernste inzichten wordt gebouwd. Daarnaast investeert de onderneming in modern materieel en verdere automatisatie van bepaalde processen. Dankzij dit project, waar een kostprijs van meer dan 5 miljoen euro aan vasthangt, wordt de netto opslagcapitateit met 12.000 palletplaatsen uitgebreid. Het nieuwe magazijn moet tegen eind 2022 operationeel zijn. Bovendien moderniseert Laroy Group ondertussen ook zijn kantoren, zodat alle medewerkers - in het magazijn én in het kantoorgebouw - in de optimale omstandigheden het internationale verhaal van het bedrijf verder kunnen uitbouwen. Om ‘Excellence in pet products’ uit te dragen, moet er volgens Laroy Group hard aan de weg worden getimmerd worden en dat doen ze dan ook.

Foutief telefoonnummer Gebr. de Boon

Inside news

Wens je meer nieuws of extra informatie over bovenstaande berichten, dan kan je terecht op onze vernieuwde website, waar we je continu op de hoogte houden over de nieuwste ontwikkelingen in de petcareen tuinretailbranche.

In de vorige editie van Pet & Garden Pro werd in de rubriek Nuttige Adressen per ongeluk een verkeerd telefoonnummer gepubliceerd, waarvoor onze excuses. Het correcte telefoonnummer waarop u Gebr. de Boon kunt bereiken, is +31(0)183 660822.

Farm Food kiest voor duurzame verkoopkanalen Farm Food, de Nederlandse producent van natuurlijke hondenvoeding, wil zich voortaan richten op de kwaliteit van de verkopende partijen en de daarbij behorende dienstverlening. Hun erkende onlineverkooppartners zullen daarom moeten voldoen aan de kwalitatieve en kwantitatieve criteria van het bedrijf. Deze criteria zullen later dit jaar worden gecommuniceerd. Daarnaast gaat Farm Food de komende jaren verder investeren in de ondersteuning van zijn partners, het uitbouwen van zijn adviesteam en de hoge kwaliteit van zijn producten en dienstverlening. Farm Food kiest dan ook bewust voor een selectieve distributie die bijdraagt aan zijn filosofie. Sinds 1 mei 2021 staat het bedrijf dan ook niet langer toe dat verkooppunten goederen onder de naam Farm Food verhandelen op de onlineplatformen, zoals Bol.com, Amazon, Marktplaats, Ebay of dergelijke en op cashbackplatformen, die gebruik maken van affiliatienetwerken en geld retour geven aan de consument. Op die manier wil het bedrijf de merknaam Farm Food te beschermen en tevens de kwaliteit van zijn producten en dienstverlening waarborgen.

Nederlandse tuinbranche scoorde nooit beter dan in 2020 In het bijzondere coronajaar 2020 realiseerde de Nederlandse tuinbranche zijn hoogste omzet ooit, dat blijkt uit de Tuinmonitor van Tuinbranche Nederland, die wordt samengesteld door GfK. De totale jaaromzet bedroeg 1,95 miljard euro, ruim 19% hoger dan die van 2019. Door de coronamaatregelen kwamen er minder kopers in de winkels, maar de klanten die wel kwamen besteedden gemiddeld hogere bedragen. Alle productcategorieën in de Nederlandse tuincentra lieten in 2020 een forse groei optekenen. Bij de producten voor huisdieren werd een toename van 20% genoteerd. Met ruim 340 miljoen euro vertegenwoordigt deze categorie het grootste aandeel in de omzetcijfers. Ook het segment ‘niet-levend’ groeide hard in waarde. Sterkste stijgers waren barbecues (+52%, naar ruim 43 miljoen euro), tuinmeubelen (+50%, naar 111 miljoen euro), potterie voor buiten (+44%, naar 56 miljoen euro) en tuinhuisjes en afscheidingen (+36% naar 32 miljoen euro). In de categorie ‘levend’ waren de groeicijfers minder spectaculair, maar nog steeds fors. Bij bomen en planten voor buiten bedroeg de omzet 314 miljoen euro, een winst van 16%. Bloemen en planten voor binnen plusten 10% en genereerden een omzet van 170 miljoen euro. 4

Purina stelt nieuw PinS-rapport 2020 voor Begin juni 2021 publiceerde Purina zijn derde rapport Purina in Society (PinS). In dit tweejaarlijks rapport belicht de onderneming de toekomstige trends en uitdagingen van de petcareindustrie. De bevindingen zijn gebaseerd op ruim 100 interviews met dierenartsen, journalisten, vooraanstaande sectorexperten en partners van Purina. Uit het PinS-rapport blijkt dat het bedrijf 8 duidelijke trends waarneemt: 1. Een toegenomen huisdierenpopulatie: o.a. door Covid-19 kwamen er in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika ruim 5 miljoen huisdieren bij. 2. Extra aandacht voor huisdieren door thuiswerk. 3. Een versnelde opkomst van e-commerce: de veiligheidsmaatregelen rond corona zorgden ervoor dat de consument sneller zijn heil zocht in online-aankopen. 4. Een groeiende voorkeur voor alternatieve ingrediënten/ proteïnen: petparents tunen bijvoorbeeld hun hond om tot flexitariër, waarbij er afgewisseld wordt tussen voeding op basis van plantaardige eiwitten en voer met dierlijke proteïnes. 5. Een stijgende vraag naar meer natuurlijke voeding. 6. Een verbeterd inzicht in het maatschappelijk effect van huisdierenbezit. 7. Big data en Artificial Intelligence (AI) zorgen voor geoptimaliseerde oplossingen, bijvoorbeeld gepersonaliseerde voeding. 8. De consument wil transparantie: de huisdiereigenaar wil duidelijk inzicht hebben in de samenstelling van de voeding, maar tevens ook weten wat de impact van zijn aankoop is op het milieu.

Trixie richt door Brexit Trixie UK Pet Products Ltd op De ontwikkelingen in de laatste maanden na het Brexit-akkoord gingen, zowel voor de Europese als voor de Britse ondernemingen, die vanuit het Verenigd Koninkrijk importeren of daarheen exporteren, gepaard met veel veranderingen en uitdagingen. Om als een betrouwbare partner hun klanten te begeleiden heeft TRIXIE dan ook doorlopend aan oplossingen gewerkt om een snelle levering van goederen veilig te stellen, een hoog serviceniveau aan de klanten te bieden en de administratieve hindernissen zo klein mogelijk te houden. Helaas slaagde de onderneming daar niet op alle vlakken in. “Onze klanten en buitendienstmedewerkers in het Verenigd Koninkrijk zijn voor ons erg belangrijk. Daarom zijn we verheugd bekend te kunnen maken dat op 3 april 2021 Trixie UK Pet Products Ltd. werd opgericht. Na bijna 10 jaar rechtstreekse verkoop vanuit ons hoofdkantoor in Duitsland en met ons eigen verkoopteam is dit een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van onze onderneming”, benadrukt bedrijfsdirecteur Volker Haak. Met deze stap stelt Trixie de levering van goederen uit hun meer dan 6.500 artikelen tellende assortiment blijvend veilig, zonder extra administratieve rompslomp bij de douane of de autoriteiten. De afwikkeling van de orders en de verzending van goederen geschiedt nog steeds vanuit het distributiecentrum in Tarp (Duitsland). Vanzelfsprekend staat het buitendienstteam van Trixie ook nog steeds voor alle klanten klaar. 5


Pelsis Group neemt Bird-B-Gone over De wereldwijde ongediertebestrijdingsspecialist Pelsis Group meldt de acquisitie van Bird-B-Gone. Deze transactie maakt deel uit van de internationale groeistrategie van Pelsis Group. Bird-B-Gone werd in 1992 opgericht door Bruce en Julie Donoho en is in Santa Ana (Californië) gevestigd. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van humane vogelafschrikmiddelen voor gebruik in commerciële, industriële en residentiële omgevingen. Het bedrijf geeft ook opleidingen in vogelafweer via de Bird-B-Gone University. Het hoofdkantoor van Bird-B-Gone blijft gevestigd in Santa Ana. Todd Pawlowski, general manager voor de Pelsis Group in Amerika, zal het bedrijf leiden, ondersteund door chief operating officer David Smith. Financiële details omtrent deze transactie werden niet bekendgemaakt.

900 soorten zoetwatervissen... 1 miljoen vissen op voorraad... 1000 tevreden klanten!

GPS trackers voor katten en honden De oplossing om zijn dier niet kwijt te raken

De grootste in assortiment en voorraad. Wij hebben 900 soorten zoetwatervissen in het assortiment. Een voorraadcapaciteit van ruim 1 miljoen vissen. Oftewel: nooit misgrijpen en zekerheid van levering.

Oók voor uw aquariumplanten, diepvriesvoer en voederdieren. Een royaal aanbod aquariumplanten, diepvriesvoer en voederdieren passend bij de vissen die u heeft geselecteerd en erg belangrijk voor het welzijn van de vissen. Uiteraard zijn ook deze producten van de beste kwaliteit en worden direct meegeleverd met uw bestelling.

DIRTY REBELS

Aanbevolen verkoopprijs

WWW.NAGELSPETPRODUCTS.BE

24/7 online bestellen Op www.ruinemans.com bestelt u overzichtelijken makkelijk. Kijk ook eens naar de wisselende aanbiedingen en nieuwe vissen. Makkelijk 24/7 uw bestellingen doorgeven en exact zien wat u koopt. Eén leverancier, één factuur, altijd gemak en kwaliteit.

www.weenect.com Werkt met abonnement vanaf € 3,75 per maand

Onze eigen chauffeurs bezorgen wekelijks in Nederland en België met verwarmde bestelauto’s.

Contact: Ruinemans Aquarium BV IJsselveld 9, Montfoort, T: +31 (0)348 - 47 98 00 www.ruinemans.com | info@ruinemans.com

Canis-Cosmetics verdeelt Petuxe Cosmetics in ons land

Het team staat tot uw beschikking +32 3 376 45 93 I sales@weenect.com

INSECTEN?

UNSCENTED

Canis-Cosmetics, een distributeur gespecialiseerd in de betere cosmetische producten, is sinds maart 2021 de eerste officiële distributeur van Petuxe Cosmetics voor België en Luxemburg. Canis-Cosmetics kan bogen op ruim 39 jaar ervaring, in honden- en kattenverzorging. Petuxe voert een uitgebreid gamma shampoos, conditioners en maskers voor alle vachttypes. Deze referenties springen in het oog door hun erg goede kwaliteit en de natuurlijke oorsprong van de bestanddelen. Bovendien zijn alle producten volledig vegan en crueltyfree, Canis-Cosmetics levert uitsluitend aan de betere dierenspeciaalzaken, hondenen kattentrimmers, honden- en kattenfokkers, dierenartsen en bedrijven die verbonden zijn aan het welzijn van dieren. Verkooppunten die de Petuxeproducten niet kennen, kunnen een gratis staal aanvragen.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden steeds veilig. Lees voor gebruik steeds het etiket en de productinformatie, inclusief de passende waarschuwingszinnen en –symbolen.

6 Edialux-HPP-advert-92_5x135mm-JUNE.indd 1

14/05/2021 09:28

BABY POWDER

FRESH GARDEN

WHITE LOTUS


1

Diervoeding Tak: Vernieuwde receptuur Happy Cat

Bij Happy Cat nemen ze de natuur als voorbeeld voor kerngezonde kattenvoeding en verbeteren ze hun producten continu. Op basis van het Happy Cat Natural Life Concept® ontwikkelden hun voedingsexperts een speciale vitaliteitsformule, die op natuurlijke wijze aan de 5 voornaamste behoeften van een kat voldoet. Happy Cat ondersteunt het hart, de urinewegen en het immuunsysteem. Bovendien stimuleert de voeding de huid en de vacht en draagt ze bij aan een geregelde spijsvertering. De verbeterde receptuur komt in een nieuwe verpakking met een hoogwaardig design, heldere productvoordelen en eenvoudig te begrijpen leeftijdsaanduiding. Diervoeding Tak: +31(0)165 378391 info@happydog.nu www.happycat-petfood.nl

4

Beeztees: Drijvend luchtbed Gody

2

Nagels Pet Products: Petrebels Panorama 172 de Luxe

Deze nieuwe aanwinst in het Petrebelsassortiment is helemaal afgestemd op de wensen van eigenwijze ‘Rebels’. Katten weten wat ze willen en dat is o.a. de luxe en goede kwaliteit van dit meubel. Bovendien besteedde het designteam van Petrebels extra veel aandacht aan de vormgeving en de stabiliteit van deze parel. Het model beschikt over 2 luxe hangmatten, 3 krabstammen van 12 centimeter en 1 van maar liefst 20 centimeter. Bovendien zijn er diverse, heerlijk zachte plekjes om een middagdutje op te doen. Deze nieuwkomer is verkrijgbaar in creme, grey en cappuccino. Net zoals alle modellen vanaf heden te bekijken in virtual reality. Afmetingen: 60 cm (l) x 60 cm (b) x 172 cm (h). Nagels Pet Products.: +32 (0)14614301 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be

5

Diervoeding Tak: Happy Cat Meat in Sauce

Tijdens warme zomerdagen vormt het drijvend luchtbed Gody een superleuk product voor een hond. Honden kunnen liggen, staan of zitten op deze innovatie, die in een zwembad of in ander water kan worden geplaatst. De buitenring van het ligbed, vervaardigd uit stevig nylonmateriaal, is opblaasbaar en bestand tegen eventuele krassen van de hondenpoten. De twee openingen in de bodem zorgen ervoor dat het water dat over de rand van het luchtbed komt, weer weg kan sijpelen. Bovendien kan het baasje het ligbed hierdoor eenvoudig vasthouden. Belangrijk is dat de hond niet op het ligbed springt en er tijdens het gebruik altijd toezicht is. Geschikt voor honden tot 30 kg.

Happy Cat Meat in Sauce is een smaakvol totaalvoer voor jonge én volgroeide katten. Deze malse hapjes met lekkere saus weten alle vleesliefhebbers en lekkerbekken te bekoren. Het natvoer zorgt voor extra vochtinname en biedt een lekkere variatie voor alle fijnproevers. Deze innovatie is verkrijgbaar in verschillende smaakvariaties, afgestemd op de verschillende behoeften van katten. Zo bevorderen de 2 Kitten & Juniorrecepturen een harmonische groei. De smaakvolle recepturen van de Culinaryvariant zijn dan weer goed verteerbaar en dus geschikt voor gesteriliseerde katten. Tot slot vormen de Sensitive-smaken een uitkomst voor katten met een gevoelige huid of spijsvertering.

Beeztees: +32(0)3 3301440 info@beeztees.com www.beeztees.nl

Diervoeding Tak: +31(0)165 378391 info@happydog.nu www.happycat-petfood.nl

8

3

What’s New

Gebr. de Boon: Cool de zomer door

Gebr. de Boon introduceert de vernieuwde en uitgebreide COOLzomercollectie van het merk Kowloon. De koel- en zwemproducten van Kowloon zijn al jaren gekend vanwege de juiste prijskwaliteitverhouding. De firma pakt nu uit met een compleet vernieuwde lijn. De Cool-collectie bevat, naast de bekende koelmatten en zwembaden in diverse maten, ook een breed scala aan zomerse artikelen, zoals koelvesten, koelbandana’s, koelkussens, een sprinklermat en diverse speeltjes. Een echte eyecatcher is de COOLPOD, een vierkant koelelement dat knaagdieren urenlang verkoeling biedt door middel van de meegeleverde metalen connectors, kan men er ook meerdere aan elkaar koppelen of de COOLPOD ophangen, zodat het knaagdier er tegenaan kan gaan liggen.

1 2

Gebr. de Boon: +31(0)183 660822 info@deboon.nl www.deboon.nl

6

Nagels Pet Products: Leonz

Het gamma Unizoo-snacks kende onlangs een upgrade en zal voortaan worden ondergebracht in de nieuwe lijn ‘Leonz’. Een verbeterd en uitgebreid gamma, waarmee familiebedrijf Nagels Pet Products zijn stichter eert. Deze zomer zal het precies 15 jaar geleden zijn dat pater familias Leon Nagels veel te vroeg overleed, een mooi moment om ‘Leonz’ te introduceren. Het huidige gamma werd alvast uitgebreid met een stevige portie natuurlijke kauwsnacks. De referenties Olijfhout, Olijfhout met zalm, Buffelhorens, Hertengewei en Hertengewei split zijn alvast aangekomen in de magazijnen van de onderneming. Nagels Pet Products: +32 (0)14614301 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be

Producten in de kijker

3

4

5

6

9


Voor de behandeling van onkruid in het gazon is er nu de geconcentreerde bladvoeding COMPO Progazon, waarbij de grassen de stikstof- en kaliumrijke formule snel opnemen. Door het ontbreken van fosfaat in de formule wordt de groei van de wortels van onkruiden en mossen vermeden. De voedingsrijke samenstelling resulteert in een dichte, gezonde, diepgroene grasmat. Kale plekken zullen makkelijker dichtgroeien, waardoor de ontwikkeling van onkruid en mos geen kans krijgt. Beschikbaar in 2 verpakkingsgroottes, nl. een fles van 1l (voor 100 m²) of een bidon van 2,5l (voor 200 m²).

Na drie jaar ontwikkeling betreedt dit Spaanse bedrijf de wereld van de katachtigen met een natuurlijke voeding. Deze recepturen respecteren de natuur, dankzij het Biologically Adapted Raw Profile (herkenbaar aan het B.A.R.P.-label) en de functionele ingrediënten die speciaal zijn geselecteerd om het emotionele welzijn van de katten te bevorderen.

Deze premium kattensnacks van Japanse origine zijn gemaakt met (dolfijnvriendelijk gevangen) wilde tonijn en hoevekip. Ze bevatten weinig calorieën en bestaan voor een groot deel uit vocht. Bovendien zijn ze graanvrij en zijn ze bereid zonder conserveringsmiddelen of kunstmatige kleurstoffen. Deze snacks zijn leverbaar in negen overheerlijke smaken. De verpakkingen van de Churusnacks zijn ontworpen om met de hand te voeren. Hierdoor kan het baasje zo veel mogelijk qualitytime met zijn kat doorbrengen.

Supreme Petfoods: Uitbreiding gamma Selective Naturals

TRIXIE: afdichtring wordt speelgoed Met de Be Eco-serie levert TRIXIE een waardevolle bijdrage aan het thema duurzaamheid en grondstofbesparende recyclage. Naast kussens, manden en transportboxen is de serie nu ook uitgebreid met hondenspeelgoed. Bal en Jumper worden in Duitsland gemaakt van 100% gerecycleerde afdichtingsringen van drankflessen. De rubberen motivatiespeeltjes zijn niet geschikt voor zware kauwers.

De Selective Naturals-snackrange kreeg er onlangs 2 nieuwe varianten bij. Enerzijds is er Orchard Loops, een snack voor konijnen die ook geschikt is voor cavia’s en chinchilla’s; anderzijds presenteert men Berry Loops, een snack voor cavia’s maar die ook bij konijnen en chinchilla’s in de smaak valt. Orchard Loops is bereid met Timothy-hooi en appel. Timothy-hooi en veenbessen vormen dan weer de basis van de Berry Loops. Beide snacks blinken uit door hun hoog vezelgehalte. Bovendien bevatten ze geen toegevoegde suikers. Tot slot zijn ze ideaal om met de hand te geven.

Laroy Group: duvoplus vijvervoer Om genoeg weerstand op te bouwen en te groeien, hebben vissen eiwitten, vetten en vitaminen nodig. Het vijvervoer en de snacks van duvoplus zijn een gezonde keuze en bovendien licht verteerbaar. Neem snel een kijkje en ontdek het uitgebreide duvoplus-vijvervoergamma. Er zijn verschillende soorten en maten leverbaar zodat er voor elk wat wils is.

Groothandel Smulders BV is al ruim 48 jaar gespecialiseerd op het gebied van aquarium- , vijver- en terrariumproducten. Wij vertegenwoordigen verschillende A-merken uit onze branche (exclusief) voor de Benelux, zoals bijvoorbeeld HS aqua, Aquatlantis, Eheim, Juwel Aquarium, Dennerle, Aquarium Systems en nog vele anderen! Ons assortiment bestaat uit ca. 6500 producten uit voorraad leverbaar voor de aquarium- en vijverspeciaalzaken, dierenwinkels en tuincentra. Door de sterke groei die ons bedrijf de laatste jaren heeft meegemaakt, zijn wij op zoek naar een:

Vertegenwoordiger (fulltime) voor België, Luxemburg en Noord-Frankrijk P r o fi e l s c h e t s • Kennis van aquaristiek, vijver en terraristiek • Beheersing Nederlandse en Franse Taal • Positieve en creatieve instelling • Ervaring in de buitendienst is een pré • Géén “8 tot 5“ mentaliteit • Stressbestendig en goede communicatieve eigenschappen

Burg. Visschersstr. 130, 6235 EM Ulestraten, The Netherlands, +31-43-3642387, info@smulders.nl, www.smulderswholesale.nl

TEGEN RODE BLOEDLUIZEN & MIJTEN

10

IJK RL

DUU

R

voor de bestrijding van parasieten bij kippen, duiven en siervogels

De nieuwe D&D Home-kussens zijn stijlvolle hondenkussens, gevuld met memoryfoam vlokken waardoor het kussen zich helemaal naar het lichaam van de hond kan vormen en ondersteuning biedt om gewrichtspijn te voorkomen of verlichten. De kussenhoes van Maddy is gemaakt van interieurstof, waarin 2 contrasterende kleuren zijn gebruikt om een grafisch patroon weer te geven. Ellis is vervaardigd uit 2 verschillende soorten interieurstoffen, waarin ‘ton-sur-ton’kleuren zijn gebruikt om een rustig geheel te creëren. Door het gewicht en de anti-sliponderkant zal het kussen niet snel verschuiven.

De onweerstaanbare Delcon-treats voor honden zijn van Belgische makelij, beschikken over een hoog vleesgehalte en zijn gemaakt zonder granen. Bovendien bevat elke variëteit slechts 1 soort vlees. De Delcon-treats zijn verkrijgbaar in 3 smaken: lam, zalm en eend. Daarnaast zijn er ook Healthy Dental Chews van Delcon verkrijgbaar. Dit is een 100% dierlijk product, variërend qua eiwitgehalte tussen 84 en 95%, afhankelijk van de variëteit. Deze snack werkt extra hard in op de tandplak bij de hond. Beschikbaar in 3 soorten: paard, hert en kabeljauw.

W ij b i e d e n • Werken in een enthousiaste, informele internationale organisatie • Aantrekkelijk vast salaris • Auto van de zaak • Laptop/tablet van de zaak • Begeleiding en coaching • Als vertegenwoordiger krijg je vrijheid en verantwoordelijkheid om te ondernemen. Wil je solliciteren op deze functie? Mail hem dan vandaag nog naar sollicitatie@smulders.nl

Laroy Group: D&D Home-kussens Maddy & Ellis

E&P Petfood: Delcon gezonde snacks en dental chews

We r k z a a m h e d e n • Bestaande klanten beheren en uitbreiden • Aquisitie van nieuwe klanten • Present op beurzen en indien nodig incl. overnachting(en) • Training geven aan klanten • Orderverwerking

AM

Inaba Foods: Churu

ZA

Dingonatura: Natura diet CATS

NATUU

COMPO: Progazon

360° Met de MiteStop Start Set ga je onmiddellijk van start! De set bevat:

+

Scan de QR-code voor een bondig informatief filmpje

BIO SERVICES INTERNATIONAL

Jagershoek 13, B -8570 Vichte • Tel. +32 (0)56 772434 • info@bsi-products.com • www.bsi-products.com

BSI0521adP&GMiteStop190x135mm.indd 1

27/05/2021 15:03


Velda: Vincia 100% natural Deze lijn omvat vijverproducten met een natuurlijke oorsprong en werking. Ze zijn 100% biologisch afbreekbaar, dus een milieuvriendelijke keuze voor vijvers. Want gezond water bevordert de biodiversiteit in elke tuin. Vogels, vlinders, libellen en salamanders worden frequente bezoekers en verrijken de totale tuinbeleving. Het aanbod bestaat uit: „ Maërl: verhoogt de waterhardheid en bevordert de bacteriële activiteit in de vijver. „ Pond Cleaner: zinkt naar de bodem, absorbeert fosfaat en beperkt algengroei in de vijver. „ Sludge Cleaner: verwijdert de sliblaag uit de vijver en voorkomt verzuring van de bodem.

JBL: ReptilDesert UV Light

Nestlé Purina: Pro Plan® LiveClear®

Deze nieuwe, compacte lamp heeft met een hoog aandeel UV-A en UV-B en 6.500 Kelvin voor natuurgetrouwe lichtverhoudingen. Daardoor is de lamp erg geschikt voor woestijnterraria en de specifieke verzorging van woestijndieren, zoals baardagamen, de Afrikaanse doornstaartagame en veel landschildpaddensoorten. De nieuwe versie heeft bovendien een nieuwe coating in het glas die een hoge UV-straling landurig garandeert. De nieuwe energiespaarlampen zijn trouwens herkenbaar aan de zwarte sokkel. De lamp is beschikbaar in 2 vermogens: 15 of 23 Watt.

Het betreft de eerste en enige kattenvoeding die op een veilige en effectieve manier allergenen op kattenhaar en huidschilfers vermindert. De voeding reduceert de allergenen met bijna de helft (47%) na drie weken dagelijks voeren. De LiveClear-kattenvoeding is niet ontwikkeld om andere allergeenbeperkende methoden compleet te vervangen, maar fungeert als extra mogelijkheid om de druk in kattenhuishoudens met een allergie te helpen afbouwen. Pro Plan® LiveClear® is 100% compleet en wordt aangeboden in 3 formules met kalkoen: Kitten, Sterilised Adult en Sterilised Senior.


ASP kiest voor gloednieuwe look & feel Groothandel ‘Animal Special Products’ of kortweg ‘ASP’ is al ruim 20 jaar actief in de petcareindustrie. Speerpunten in hun assortiment zijn onder meer de merken Curli (Zwitserse specialist in accessoires met als blikvanger zijn kwaliteitsharnassen), CaroCroc ((super)premium honden- en kattenvoeding voor de retail), M-PETS (totaalgamma accessoires met een uitmuntende prijs-kwaliteit) en Sanimed (preventieve en curatieve veterinaire honden- en kattenvoeding) en hun kwalitatieve houten honden- en kippenhokken van Belgische makelij. Sinds kort beschikt ASP over een duidelijke visuele identiteit, waarmee het bedrijf zijn rol als totaalleverancier extra wil benadrukken. Momenteel wordt de groothandel door de klant nog te vaak aan één specifiek merk uit zijn aanbod gelinkt. Daar wil ASP nu verandering in brengen met de lancering van een nieuw(e) logo,

Groeiproces verderzetten Sinds zijn oprichting kent ASP een gestage, maar continue expansie. Bovendien is de groothandel ambitieus en wil het zijn enorme groeimogelijkheden in de toekomst optimaal benutten. “Toen we 20 jaar geleden van start gingen, vormden we een klein team met korte communicatielijnen. Sindsdien zijn we organisch gegroeid, wat ervoor zorgde dat ook het aantal medewerkers toenam. We streefden steeds om de juiste profielen aan te trekken, die bovendien onze aspiraties deelden en onze doelstellingen wilden nastreven. Onze medewerkers moeten passen bij onze kernwaarden en die ook uitstralen. Ons familiaal karakter, onze oprechtheid en onze liefde voor deze prachtige branche vormen het DNA van ASP. Dit wordt ook duidelijk weergegeven in onze slogan: ‘We care for pets, as they care for us’. Onze sterkte is dat we snel kunnen handelen en uitdagingen kunnen omzetten in oplossingen, wat enorm door ons cliënteel wordt geapprecieerd. We zijn zeker niet de opvallendste speler op de markt, maar dat betekent niet dat we geen gezonde ambitie koesteren om verder door te groeien. Om ons groeipotentieel te kunnen valoriseren, had ASP echter nood aan een duidelijke ‘Corporate & Brand Identity’. Op zich hebben de merken die we verdelen afzonderlijk al een sterk imago op de Belgische en Nederlandse markt. Maar om als entiteit volledig door te groeien, was het noodzakelijk dat ASP uit te schaduw trad en uitpakte met een eigen sterke identiteit en een coherente positionering naar onze klanten toe. We willen hen nog meer ons groot assortiment laten ontdekken

en tonen wat we allemaal voor hen kunnen betekenen”, onderstreept Gie Bertels, COO van ASP. ‘Pet, care & love’ Tot voor kort beschikte ASP niet echt over een uitgesproken visuele identiteit, maar dat werd recent dus bijgestuurd. “Een aantal jaar geleden hebben we het blauw/zwart ASP-logo gelanceerd. Het was vrij statisch, maar toch heel herkenbaar voor onze klanten. Om onze identiteit kracht bij te zetten, hebben we een nieuw logo uitgewerkt. We creëerden tevens een nieuwe baseline, namelijk ‘pet, care & love’, waarmee we voortaan onze kernwaarden mee integreren in ons logo. Vanuit de unieke band tussen mens en dier vormt de levenskwaliteit van onze huisdieren de absolute drijfveer van ASP. Onze focus ligt op langetermijnpartnerships met retailers, dierenartsen, kwekers en pensions. Via intensieve en persoonlijke contacten helpen we onze partners om dierenvrienden en hun dier het beste advies, de juiste zorg en hoogwaardige producten te leveren. Verder hebben we onze website (www.asp-pets.be) in een ander jasje gestoken. Versterken van IT, marketing en logistiek Het huidig organisch groeimodel liep tegen zijn limieten aan. “We voelden zelf aan dat we ons op een kruispunt in onze ontwikkeling bevonden en een versnelling hoger moesten schakelen. We waren en zijn nog steeds een bedrijf met een duidelijk familiaal karakter, maar om door te groeien en onze klanten de huidige service en kwaliteit te blijven garanderen, was er nood aan extra structuren en processen. De toegenomen intensiteit en complexiteit van onze bedrijfsvoering moeten we op een efficiënte manier kunnen beheersen. Daarom deden

we beroep op verschillende externe partijen om ons te begeleiden in onze ‘3 grote werven’, namelijk IT, marketing en logistiek, die we verder willen uitbouwen. Wat het IT-verhaal betreft, zijn we volop bezig met de ontwikkeling van een online B2Bplatform. Onze primaire focus blijft het persoonlijk contact met ons cliënteel via onze vertegenwoordigers, maar het portaal moet fungeren als extra service en ondersteuning. Op logistiek vlak namen we een nieuw magazijn van 3.000 m² in gebruik, wat onze totale opslagcapitateit momenteel op 7.500 m² brengt, maar deze kan op termijn naar 12.000 m² worden opgeschaald. Onze grote stock vormt een enorme troef, zeker nu veel voorraadlijnen onder druk staan. Qua marketing willen we nog beter communiceren welke meerwaarde ASP voor de klant kan betekenen.” Toekomst ASP legde zijn fundamenten in de petcaresector al enkele decennia terug. De groothandel blijft hierop verder bouwen. “We streven naar expansie, maar steeds met respect voor onze waarden en geschiedenis. We zijn dankbaar dat we in deze sector actief mogen zijn en kijken hoopvol uit naar de toekomst en de uitdagingen die voor ons liggen. Samen met onze huidige en toekomstige partners zorgen we voor een sterke lokale verankering. Onze missie is om het onze partners nog eenvoudiger te maken en hen te helpen vooruitgang te boeken . Zo groeien wij met hen mee”, besluit Gie Bertels.

Publireportage

baseline én website. Na de zomervakantie wordt tevens een innovatief B2B-portaal in gebruik genomen.

Animal Special Products (ASP) Herentalsesteenweg 54 2270 Herenthout +32(0)15 681296 info@asp-pets.be www.asp-pets.be 13


Verrijk uw kennis dankzij ‘Vijver Advies’! Het boek ‘Vijver Advies’ van Van der Velde Waterplanten B.V., geschreven door kweker Simon van der Velde, bevat de basis voor het aanleggen en het onderhouden van een vijver of waterpartij, hoe groot of klein die ook is. Het boek scherpt niet alleen de kennis van uw medewerkers op de vijverafdeling aan, maar vormt ook een uitstekende leestip voor uw cliënteel

Publireportage

(particulieren én professionals) en betekent dus een meerwaarde in uw schap!

Expertise gebundeld Simon van der Velde kweekt en verhandelt al meer dan 35 jaar waterplanten. In die tijdspanne bezocht hij ook veel kwekerijen, tuincentra, winkels en verkooppunten, voornamelijk in Nederland en België, maar ook in tal van andere Europese landen. Het viel hem telkens op dat de kennis op het gebied van waterplanten en het inrichten en onderhouden van vijvers bij de medewerkers van de meeste verkooppunten ondermaats was. Dat is natuurlijk nefast om de consument een goed advies te kunnen verstrekken. Ook hoveniers en tuinaanemers vroegen Simon regelmatig om tips en raad, want deze groenexperten missen blijkbaar vijverkennis. Ook consumenten met vijverproblemen wisten de weg naar Van der Velde Waterplanten te vinden. Dit alles deed Simon beseffen dat veel doelgroepen nood hebben aan een lei-

draad over vijvers. Daarom bundelde hij alle antwoorden op de vragen omtrent vijvers en waterpartijen die hem in de loop de jaren gesteld zijn in een boek, namelijk Vijver Advies. Meer dan puur advies In het meer dan 100 bladzijde dikke boek komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: Welke vijver zoek ik?; Waar moet ik op letten?; de uitleg over de verschillende zones in de vijver met een assortiment planten per zone; het onderhoud van de planten; vijversubstraat en bacteriën; de vijver helder krijgen en houden, inclusief het tegengaan van algengroei; vijverproblemen oplossen; bijzondere plantensoorten. Het unieke aan het boek is dat alle beschreven planten te bestellen zijn bij Van der Velde Waterplanten. Bovendien kunnen die dusdanig verpakt worden zonder dat er water aan te pas komt, zodat verkooppunten geen wa-

terbakken nodig hebben om de planten in optimale omstandigheden te presenteren. Uiteraard is er ook een assortiment planten beschikbaar dat wel in waterbakken gezet kan worden. Bovendien ontwikkelde Simon speciale bacteriën om het water helder te krijgen en algengroei tegen te gaan. Goed vijveradvies zorgt gegarandeerd voor betere verkopen en klantenbinding. Dit boek is er dan ook voor iedereen die met waterplanten en vijvers te maken heeft. Meer informatie bij Simon van der Velde: simon@vanderveldewaterplanten.nl Tel. : +31(0)105 213800.

• Waterplanten • Vijverbacterieën • Helder water • Advies • Levering door heel België € 14,

95 Voorverkoop boek: (minimum afname 10 stuks) Adviesverkoop € 34,95 Vanaf 20 stuks franco levering. Levering vanaf juli 2021.

14

Voor informatie en prijzen kunt u contact opnemen via e-mail: info@vanderveldewaterplanten.com of telefonisch +31(0)10-5213800

© OASE

Is een vijverafdeling een must in tuincentra of dierenspeciaalzaken? Loont het de moeite voor een tuincentrum of een dierenspeciaalzaak om een vijveraanbod te presenteren? Of moet de consument zich tegenwoordig eerder richten tot een specifieke vijverspeciaalzaak voor de inrichting en het onderhoud van zijn vijver? Veel hangt af van de grootte en eigenheid van de zaak, maar een basisprogramma voor de tuinvijver is beslist op zijn plaats.

Alles onder één dak

Basisvoer en onderhoudsproducten

Sommige tuincentra hebben een professionele vijverafdeling die in feite op zichzelf draait en die van groot belang is voor het totale aanbod en zakencijfer. De investering, kennis en ruimte is dan ook in verhouding. Voor de algemene dierenspeciaalzaak loont het volgens de meeste aanbieders van vijverartikelen zeker ook de moeite een goed uitgebouwd basisassortiment aan te bieden. Uiteraard kunnen zij moeilijk concurreren met professionele vijverzaken op vlak van zowel assortiment, vijveraanleg en -onderhoud, aanbod vissen en planten en, vooral, knowhow, maar een standaardprogramma biedt zeker een meerwaarde. Meer en meer tuincentra investeren in bekwame mensen om hun vijverafdeling te leiden. Deze kan immers enkel goed draaien als er gemotiveerde en bekwame verkopers aanwezig zijn. Een vijverafdeling past ook perfect om te voldoen aan de vraag van de particulier om zoveel mogelijk productsegmenten onder eenzelfde dak te vinden. Laten we niet vergeten dat de vijver onlosmakelijk verboden is met de tuin. Je ziet vandaag ook veel mensen die met een kleine vijver beginnen en dan later willen uitbreiden. In die optiek vullen tuincentra of dierenspeciaalzaken met een goed basisprogramma de vijverspeciaalzaken goed aan.

Een selectie van basisvoer is een rendabel segment omdat de consument dit makkelijk meeneemt. Premiumvoer is duur en voor de doorsnee winkel niet meteen een optie. Vijvereigenaars met bijvoorbeeld dure koi zijn niet geneigd om dit in een ‘gewo(o)n(e)’ dierenspeciaalzaak of tuincentrum aan te kopen. Een basisprogramma is bovendien seizoensgebonden, wat de winkelier toelaat dynamiek in zijn/haar zaak te brengen en af te wisselen met halloween, kerst, … Naast een basiselectie voer doen ook dagelijkse onderhoudsproducten het goed. We denken dan aan algiciden (algenproducten voornamelijk tegen draadalgen en groen water), filterbacteriën en enkele eenvoudige accessoires zoals vijvernetten. Moderne analysetechnieken laten tevens toe aan mensen met een beperktere kennis goed advies te geven voor het onderhoud van een vijver. Een basisgamma ‘voor de aanleg van de tuinvijver’ is eveneens op zijn plaats, bijvoorbeeld een vijverpomp, een UV-C-lamp of EPDM-folie in prepacks. Wie als tuincentrum vissen wil aanbieden, kiest beter voor enkele vlot roterende vissoorten. Voor de echt gesofistikeerde vijvertechniek en duurdere vissen zal de consument zich eerder tot de gespecialiseerde vijverzaak richten, dus hierin investeren is voor de doorsnee dierenspeciaalzaak niet meteen rendabel. 15


Aandachtspunten bij het vijvergamma Een basisprogramma betekent niet het goedkoopste aanbod. Verkoop geen rommel, maar zet in op kwalitatieve producten. Goedkoop is vaak duurkoop, zeker bij onderhoudsproducten. De prijs wordt bepaald door de hoeveelheid vulstoffen die gebruikt worden. ‘Dure’ producten bevatten vaak meer geconcentreerde stoffen, waardoor minder product toegevoegd moet worden om de waterwaarden gebalanceerd te krijgen. Hou het seizoensgebonden en probeer de investering in de hand houden. En zorg in ieder geval voor een basiskennis van de vijverproblematiek. Tegenwoordig is de kleine tuinvijver trouwens bezig aan een remonte. Een ‘basisaanbod’ met waterdichting, lucht- en waterpompjes,… volstaat dan en daar ligt voor de niet-gespecialiseerde winkel zeker een mooie opportuniteit. Zwemvijver is specialistenwerk Naast de klassieke tuin/visvijver kiezen vandaag meer en meer mensen voor een zwemvijver. In principe zijn zwemvijvers meer geschikt voor de wat grotere tuinen, maar ze verschijnen ook in kleinere (stads)tuinen en zelfs in afgeschermde voortuinen. Opteren voor een zwemvijver in plaats van een zwembad gebeurt vaak omdat een vijver mooi te integreren valt in de tuin. Zwemvijvers kunnen beplant worden en er komen geen chemische producten aan te pas. Vooral jonge mensen zijn voor dat idee gewonnen. De zwemvijver vergt wel een hoger budget, maar dat geeft men er vandaag graag aan uit. Door de coronatoestanden zijn er minder andere mogelijkheden en uitgaven, waardoor men graag investeert in ‘vakantie in eigen tuin’. In de sector van de zwembadaanleg – vaak zijn het ook dezelfde bedrijven die een zwemvijver aanleggen – spreekt men sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie zelfs van een echte ‘boom’. Belgen zijn sowieso al cocooners en dat is het laatste jaar alleen maar toegenomen. Gemiddeld worden er ruim 3.000 zwembaden en -vijvers per jaar geïnstalleerd. Vorig jaar waren er dat naar schatting 4.000 en in de sector horen we dat daar in 2021 minstens hetzelfde aantal zal bijkomen. Voor het tuincentrum is de zwemvijver en alles wat daarbij komt kijken geen echte optie. Het gaat om echt specialistenwerk en dat is voor de dierenspeciaalzaak vaak een brug te ver. De ecologische tuin Bij de tuinvijver primeert momenteel meer dan ooit het idee ecologie. De combinatie van ‘goed voor de natuur’ en ‘leuk’ is een voltreffer: een vijver trekt veel interessant leven naar de tuin, waardoor er altijd wel iets te beleven valt. Een waterpartij past ook perfect in de ‘minder saaie tuin’ (lees: gazon + bestrating) waar de Belgische consument stilaan van terugkomt. Een fenomeen dat klassieke winkels in de gaten moeten houden, is de toenemende aandacht voor planten- en amfibieënvijvers. Ook dat sluit naadloos aan bij het streven naar een meer ecologische tuin. Niet minder dan 6 op 10 tuineigenaars wensen immers hun tuin meer ecologisch te maken. Ten slotte mag men ook niet uit het oog verliezen dat er een toenemende interesse is voor de aanleg van een zogenaamde ‘wadi’ in de tuin. Een wadi is een infiltratiezone voor hemelwater en dient eveneens als waterbuffer voor een vijver met wisselende waterstand. Ook daarvoor is basismateriaal zoals folie nodig en dat kan de consument perfect in een tuincentrum/ dierenspeciaalzaak aanschaffen.

PRO POND

NIEUW

®

U GAAT. HIJ VOERT!

JBL PROPOND AUTOFOOD

®

Weersbestendige Solarvoederautomaat voor Koi en andere vijvervissen Exacte voederhoeveelheid en instelbare voedertijden Voedsel reikwijdte instelbaar (0,5m of 1m) Tot 25l voedselopslag Onafhankelijk door Solarpaneel met Li-Ionen batterij of netstroom Temperatuur sensor met weergave in LCD controle-scherm Weersbestendig en regendicht

VOORSPRONG DOOR ONDERZOEK


Velda presenteert de Silenta Outdoor-serie Voor professionele vijverbeluchting zijn er deze robuuste, stille en energiezuinige luchtpompen. Samen met de vezelversterkte luchtslang en de grote luchtsteen garanderen ze jarenlang zuurstofrijk vijverwater. In zomers met hoge temperaturen is vijverbeluchting van levensbelang voor de vissen. Het zuurstofgehalte in het water neemt sterk af, naarmate de temperatuur stijgt. Beluchting brengt extra zuurstof in het water en redt de vissen van verstikking. De Silenta Outdoor is een complete set voor vijverbeluchting en bestaat uit een duurzame luchtpomp, een luchtslang, een luchtsteen XXL en een luchtverdeler.

© Distripond

© Van der Velde Waterplanten

Aanbevolen selectie © Eheim

Wat kan of mag dan niet ontbreken in een zogenaamd basisassortiment? „ Visvoer: een selectie betaalbaar visvoer voor verschillende vissoorten: goudvissen, steurs, koi, windes, … Zorg dat het aangeboden voer een goede prijs/kwaliteitverhouding heeft en aan de verschillende noden van de vissen beantwoordt. „ Filterbacteriën: onder de aandacht te brengen bij het begin van het vijverseizoen. „ Onderhoudsartikelen en probleemoplossende middelen zoals algiciden en producten om het water helder te maken. Denk ook aan analyse-apparaten voor het uitvoeren van snelle watertesten. „ Vijvertechniek: beperkt basisaanbod zoals een vijver- of luchtpomp, een UV-C-lamp én EPDM-prepacks van de bekende foliemerken. „ Waterplanten en bijbehorende artikelen. „ Vijverdecoratie. „ Vijvervissen: de aanwezigheid van een mooi aanbod vlot roterende vissen geeft de afdeling een boost.

© Distripond

Specialist dankzij ‘de vijverdokter’ Dankzij ‘de vijverdokter’ kan een tuincentrum of een dierenspeciaalzaak een vijverafdeling van slechts enkele meters opstarten, waar de klant alles terugvindt. Zo kan het cliënteel er zelfs grote stukken folie, specifieke moerasplanten of grote verpakkingen van speciale waterbehandeling voor zwemvijvers bestellen, die steeds binnen de week bij de winkelier of bij hun thuis geleverd worden (inclusief onlinebegeleiding). Op die manier moet een tuincentrum of dierenspeciaalzaak absoluut NIET onderdoen voor een vijverspeciaalzaak.

© Velda

© JBL

© Kinlys Group

De “Horta winkels” uit West-Vlaanderen kiezen als eersten voor “De Vijverdokter” (sterk in waterzuivering)

© Van der Velde Waterplanten

© Laroy Group

© Grizo

MET ONZE EXPERTISE EN PRODUCTEN KUNT U ELK PROJECT AAN!

Horta Merkem, Horta Vlamertinge, Horta Wingene en Horta Zedelgem worden zo weldra dé specialisten voor (zwem)vijvers. • advies, service, optimalisatie en zelfs begeleide aanleg • enzymatische zuivering en gemodificeerde zuiverende irissen • 100% natuurlijke en zeer veilige algenbeheersing. • vijverfolie met 60 jaar UV-garantie

Totaalaanbod van sterke vijvermerken Degelijk onderbouwd advies Werfassistentie & plaatsingsdienst voor waterdichting op maat Vulkaniseren van EPDM ter plaatse of op voorhand (3-D folie) Filteropstellingen voor biologisch helder water

Alle tuinaannemers uit de regio kunnen er evenzeer terecht en krijgen een flinke beroepskorting op deze nieuwe vijverartikelen. Zij kunnen ook grotendeels de bestelde projecten aanleggen. Info: devijverdokter@gmail.com Tel/SMS/Whatsapp 0475 41 11 77

DE VIJVERDOKTER GROTE STEENWEG 111 - B3400 LANDEN © Velda

18

Ecologische oplossingen voor aanleg en onderhoud van vijvers, vijververlichting, vijverboorden,...

Voor heldere vijverinfo:

www.distripond.com DISTRIPOND adv 03-2021 190x135.indd 1

4/03/2021 10:22


over onze gps-trackers, anderzijds de Weenect-producten voorstellen aan nieuwe klanten. Het was geweldig om voor hen demo’s te doen en te luisteren naar hun vragen”, schetst Victor Voisin, Business Manager Germany bij Weenect.

Dibevo-Vakbeurs Op 10 en 11 oktober 2021 www.dibevovakbeurs.nl

Petcarebranche kijkt nu al uit naar ANIDO 2022

Van 1 tot en met 4 juni vond Interzoo.digital plaats, het virtuele alternatief voor de internationale Interzoo, die omwille van de gekende reden niet kon worden georganiseerd. Het concept werd alvast goedgekeurd, maar de voorkeur van de meeste deelnemers blijft toch uitgaan naar een fysieke editie, zo blijkt ook uit onze rondvraag bij 3 exposanten. Tevens kunnen we melden dat de komende editie van Anido er alvast veelbelovend uitziet. Tot slot moeten we helaas melden dat de volgende editie van spoga+gafa naar 2022 verschuift.

Beursnieuws

Terugblik op Interzoo.digital De eerste editie van Interzoo.digital kan alvast positieve resultaten voorleggen. Het onlineformat van ‘s werelds voornaamste vakbeurs voor de petcaremarkt lokte van 1 t.e.m. 4 juni 2021 ruim 14.500 deelnemers uit 100 landen naar het platform. Ruim 9.500 van hen waren bezoekers (ongeveer 30% afkomstig uit Duitsland), die bij de 336 standhouders uit 48 landen allerlei informatie over voeding, accessoires, verzorgingsproducten, diensten en trends verzamelden. Het onlineportaal blijft nog tot eind juni 2021 beschikbaar. Een ruim verslag van de online-editie van Interzoo leest u op www.petandgardenpro.be. We peilden alvast even bij drie exposanten van Interzoo.digital, namelijk Laroy Group, Trixie en Weenect, naar hun ervaringen met dit virtuele concept. Hun conclusie is duidelijk: een geslaagd initiatief, maar de fysieke editie geniet nog steeds de voorkeur. “We hebben een enorme waardering voor de inzet van de Interzooorganisatie om deze digitale beurs te laten plaatsvinden. Het onlineconcept en -platform werkten goed en er waren veel mogelijkheden op het vlak van vormgeving en interactie. Desondanks biedt een digitale beurs zeker geen evenwaardige ervaring als een fysiek event. Het aantal deelnemende vakhandelaars was immers te klein 20

om de beurs tot een groot succes te maken. Maar we waren er ons op voorhand van bewust, dat een virtuele beurs niet hetzelfde karakter heeft en geen gelijkaardige opkomst oplevert als een fysiek evenement. Van enige teleurstelling is er bij ons dan ook geen sprake. Het was voor ons een goede gelegenheid om meer ervaring in de digitale sector op te doen”, luidt het bij Trixie. “In vergelijking met een fysiek event is beleving van een digitale beurs toch anders. Het is als standhouder bijvoorbeeld niet evident om jouw content uit het geheel te doen springen. Bovendien is het effect een pak beperkter en is de aandacht bij de bezoeker veel geringer. Tevens vraagt het enige discipline om het volledige platform te bezoeken en alle content op de stands te ontdekken. Anderzijds moeten we stellen dat een digitale beurs minder tijd, energie én investering vraagt. Bijkomende troeven zijn het oneindige potentiële bereik en de eenvoudige captatie van bezoekersdata. Tijdens onze deelname lag de focus op een videoboodschap van onze COO Holger Passia, die Laroy Group voorstelde en onze strategie uit de doeken deed. Tijdens die video kondigden we ook onze samenwerking met ‘De Smurfen’ aan. Naar aanleiding van een nieuwe reeks van deze animatieserie brengen we

in het 4de kwartaal van 2021 een lijn met een honderdtal ‘officially licensed merchandise’ uit. Op productniveau ging onze aandacht uit naar de nieuwe voeding, snacks en accessoires van duvoplus, de EBI-krabpalen, Coockoo en Witte Molen PUUR, enkele nieuwe, stijlvolle artikelen van D&D Home en de aquarium- en terrariumproducten van Aqua Della”, stelt Wouter De Schepper, Marketing Manager bij Laroy Group. “In deze donkere tijden vormde Interzoo.digital voor de petcareproducenten en -leveranciers een goed alternatief om toch met (eventuele) klanten in contact te komen en zaken te doen, maar dergelijk virtueel concept zal de traditionele beurzen nooit vervangen. NürnbergMesse heeft ons enorm geholpen tijdens de voorbereidingsfase en de organisatie stelde alles in het werk om onze deelname tot een succes te maken en om zoveel mogelijk nieuwe contacten te leggen. Eén van de grote voordelen die zo’n onlineconcept biedt, is dat het makkelijk is om potentiële klanten, hun functies en hun beschikbaarheid te identificeren. Bovendien kan je hen eenvoudig bevragen over jouw producten. De doelstelling van onze deelname was tweeledig: enerzijds luisteren naar de ervaringen en feedback van bestaand cliënteel

Zoomark Van 10 tot en met 12 november 2021 BolognaFiere, Bologna (Italië) www.zoomark.it

KALENDER

Geslaagde première Interzoo. digital; inschrijvingen Anido 2022 lopen vlot

De volgende editie van ANIDO, de tweejaarlijkse vakbeurs voor de volledige petcaresector in de Benelux en (Noord)-Frankijk, ligt nog enkele maanden van ons af, maar nu al lijkt ze een voltreffer te worden. Midden juni 2021 was het event, dat op 13 en 14 februari 2022 in Kortrijk Xpo wordt georganiseerd, reeds voor 80% volzet. Bovendien zijn de geboekte standoppervlaktes gemiddeld groter dan in 2020. Al deze cijfers zijn een duidelijke blijk van vertrouwen in de toekomst van de petcare-industrie en de bevestiging dat deze markt de coronatijden uitzonderlijk goed doorstond en zelfs groei boekte. Het is dan ook duidelijk dat de ganse branche reikhalzend uitkijkt naar ANIDO 2022 als één van de eerste fysieke vakbeurzen zonder restricties in het post-coronatijdperk. Dit neemt niet weg dat het evenement zich presenteert als een ‘hybride’ evenement, waarbij het fysieke luik on site wordt gecombineerd met een interactief onlineplatform. Op maandag 14 februari 2022 zal ANIDO trouwens voor het eerst overlappen met de vakbeurs DIY, Pro & Garden: het tweejaarlijks treffen voor de doe-het-zelf zaken, vakhandel en tuincentra. De overlappende doelgroepen zullen zich kunnen registreren voor een gratis combi-ticket voor beide beurzen. Tijdens de komende editie zullen de professionele bezoekers alvast meer kunnen vernemen over actuele trends in de branche, zoals het groeiend belang van huisdieren, duurzaamheid en e-commerce.

ANIDO Op 13 en 14 februari 2022 Kortrijk Xpo, Kortrijk www.anido.be DIY, Pro & Garden Op 14 en 15 februari 2022 Kortrijk Xpo, Kortrijk www.diy-pro-garden.be Interzoo Van 24 tot en met 27 mei NürnbergMesse, Neurenberg (Duitsland) www.interzoo.com Wilt u uw beurs of event in onze beurskalender zien verschijnen, neem dan contact op met Evelien Desmyttere (magazines@inventmedia.be).


Op vraag en in het belang van de leden werkt Horta als ondersteuning van de winkels voornamelijk op onderstaande punten: 1 Ondersteuning met marketing en communicatie. Horta ‘top-of-mind’ maken, doen we door regelmatig ons aanbod onder de aandacht te brengen. Dit gebeurt via algemene communicatie vanuit de centrale via infogidsen, radioreclame, website, sociale media en via communicatie in en door de winkels. Frequentie speelt een duidelijke rol in dit verhaal, vandaar ook dat we op zeer regelmatige basis willen communiceren via nationale campagnes. Naast frequentie is consistentie belangrijk, de communicatie die centraal wordt georganiseerd moet worden ondersteund door de communicatie in de winkel en omgekeerd, zodat dit voor de klant één verhaal wordt. Herkenbaarheid is belangrijk, vandaar ook dat er veel belang wordt gehecht aan de implementatie van het concept (logo, striping, borden, enz).

Waarom is de samenwerking tussen Horta en haar leden een succesverhaal?

Een groot aantal zelfstandige winkels, met als basis een productaanbod voor tuin en dier, hebben de handen in elkaar geslagen met als doelstelling om hun winkels te optimaliseren door middel van onderlinge samenwerking. Deze winkels hebben middelen samengebracht in een werkvennootschap: ATD NV. Deze werkvennootschap werkt dagelijks aan de verdere optimalisering en uitbouw van het HORTA-concept. De optimalisering van de winkelwerking gebeurt vanuit de basis en is gebaseerd op het delen en gebruiken van praktische kennis die aanwezig is onder onze leden en hun medewerkers. Zij kunnen deel uitmaken van de adviesraad, werkgroepen en/of kennisgroepen.

De directie en de raad van bestuur van Horta worden bijgestaan door de adviesraad. Die wordt bevraagd over lopende en toekomstige dossiers, maar brengt zelf ook ideeën aan over de meest uiteenlopende praktische en strategische zaken die kunnen bijdragen tot de optimalisatie van de winkelwerking. De diverse afdelingen van de organisatie zoals aankoop, marketing, databeheer en IT, worden op hun beurt bijgestaan door professionele firma’s maar ook door interne werk- en kennisgroepen die ervaring hebben met de behoefte en/of mogelijkheden binnen de afdeling. Door bovenstaande vorm van samenwerking is het mogelijk dat Horta als organisatie niet boven, maar vooral naast en tussen haar leden staat. Vanuit onze doelstelling om het rendement én de winkelwerking van al onze leden te verbeteren, is het een belangrijk gegeven dat de leden van Horta naast een basis voor tuin- en dierproducten ook eigen specialisaties en accenten kunnen blijven aanbieden aan hun cliënteel. Op die manier blijft elke zelfstandige winkel zijn eigenheid en specialisaties behouden in de groepering. Als organisatie vinden wij het ook belangrijk om de nodige aandacht te blijven hebben voor de verschillen tussen de individuele winkels, zowel wat oppervlakte en ligging betreft, als voor de verschillende regionale behoeften voor Vlaanderen en Wallonië. De klant gaat meer en meer op zoek naar beleving. Dit is precies wat we trachten te brengen met onze HORTA-evenementen. Beleving is trouwens één van de zaken die ons onderscheiden van de steeds maar toenemende internetverkoop.

Centraal artikelbeheer met juiste productinformatie, prijsopvolging en promotiebeheer staat ter beschikking van onze leden. Dit is zowel beschikbaar voor kassaverkoop naar particulieren als voor verkoop naar professionelen in functie van specifieke voorwaarden. De rapporteringen van de eigen cijfers en de mogelijkheid om deze binnen de organisatie te bespreken ten opzichte van de cijfers van andere HORTA-collega’s, zullen morgen nog meer dan vandaag de basis zijn voor goed winkelbeheer. 5 Horta verleent bijstand bij de inrichting of herinrichting van de winkels. In kaart brengen, bespreken en optimaliseren van de diverse assortimenten behoren tot het aanbod. Gemaakte afspraken worden geconcretiseerd met een winkelplan.

2 Ondersteuning met het optimaliseren assortiment en de aankoopvoorwaarden.

van

het

Om ieders aankoopvoorwaarden te kunnen verbeteren, is een concentratie van de aankoop bij onze gereferentieerde leveranciers belangrijk. We streven er naar om 80% van de aankopen via de centraal gereferentieerde leveranciers te laten lopen. Op het gebied van assortiment wordt er verwacht dat het basisassortiment wordt gevolgd. We zijn er van overtuigd dat een evenwichtig, voldoende uitgebreid en aantrekkelijk assortiment fundamenteel is voor een goed resultaat van de winkel. Horta heeft waar nodig ook producten onder private label. Deze producten situeren zich in diverse afdelingen. Het is hier belangrijk dat er bij de productontwikkeling vooral aandacht is voor de juiste kwaliteitsbepaling gekoppeld aan een correcte prijsstelling. In ons assortiment zijn ook producten terug te vinden waar Horta de alleenverkoop heeft voor haar leden. 3 Jaarlijks organiseren wij in oktober ook een eigen Horta-beurs met de belangrijkste leveranciers en hun nieuwe producten. Dit geeft ons de mogelijkheid om de HORTA-acties voor volgend seizoen tijdig voor te bereiden, zodat onze leden op hun beurt de juiste informatie hebben om met kennis van zaken hun voorseizoensbestellingen te kunnen doen en zo een vlotte seizoensstart te kunnen maken.

6 Horta organiseert zelfstandig of in samenwerking met zijn leveranciers diverse opleidingen voor bestaande of nieuwe winkelmedewerkers en dit op meerdere vlakken: computer, productkennis, verkoopondersteuning, enzovoort.

De zelfstandige leden van Horta nodigen andere nog alleenstaande zelfstandige collega’s uit om door samenwerking met de werkvennootschap te bouwen aan de verdere optimalisatie van ieders eigen winkel. Dankzij de implementatie van het HORTAconcept en de hieraan gekoppelde nationale naambekendheid kunnen onze winkels ieder voor zich maar ook samen sterker worden door uit te groeien tot de belangrijkste groep zelfstandige spelers op gebied van tuin en dier. ATD NV – HORTA Preflexbaan 101 1740 Ternat

Publireportage

Het antwoord is zeer simpel, Horta is een organisatie die letterlijk van haar leden is én door haar leden wordt gestuurd.

4 Horta heeft een ERP (computerprogramma) beschikbaar dat voor elke HORTA-winkel de fundering moet worden om goede zaken te doen.

info@horta.org 02 582 12 27 www.horta.org

Via bovenstaande aanpak is Horta vandaag uitgegroeid tot een echte nationale service-organisatie voor de ondersteuning van haar 54 leden die in het jaar 2020 een gezamenlijke omzet van meer dan 128 miljoen euro excl. btw realiseerden. 22

23


Nog geen marktverzadiging

Stimuli voor de verkoop

Al deze factoren zorgden dus voor een forse volumegroei van de hoeveelheid verkochte kattensnacks. De positieve ontwikkeling die deze productcategorie de voorbije jaren doormaakte, leidde tevens tot aanzienlijke expansie van zowel het aanbod als het aantal aanbieders. De ontplooiing van de categorie kattensnacks zal trouwens niet meteen stilvallen. De spelers op deze markt geven aan dat zij nog behoorlijk wat groeimarge ontwaren. Enerzijds noteren zij voldoende potentieel om nieuwe kopers aan te boren, anderzijds voorziet men een stijging van de aankoopfrequentie. De voornaamste groeicapaciteit schuilt volgens onze rondvraag trouwens in het segment van de gezonde en natuurlijke kattensnacks, die momenteel al een sterke evolutie kennen. Door de humanisering van het huisdier zijn de katteneigenaars zich meer en meer bewust van het belang van de gezondheid en het welbehagen van hun viervoeter. Ze opteren dan ook snel voor producten die natuurlijke en biologische ingrediënten bevatten en vrij zijn van kunstmatige bewaar-, smaak- en kleurstoffen.

Een dierenspeciaalzaak kan de verkoop van kattensnacks op verschillende manieren aanzwengelen. In de eerste plaats is het aangewezen om het aanbod in uw zaak uit te breiden en nog meer verscheidenheid aan te reiken. In de Belgische gezinnen zijn meer katten dan honden terug te vinden, maar die verhouding weerspiegelt zich bij de categorie snacks niet op de winkelvloer. De praktijk leert ons dat in de doorsnee winkel de schapruimte met referenties voor honden vaak drie à vier maal ruimer is dan die met kattensnacks. Dit heeft deels te maken met het feit dat er bij een hond meer momenten zijn om het dier met een snack te verwennen of te belonen. Petcareondernemers die echter de moeite nemen om meer oppervlakte voor kattensnacks uit te trekken en tevens extra tijd voorzien om de klanten te adviseren over deze productcategorie, zullen daar gegarandeerd de vruchten van plukken.

© Inaba Foods

Coronacrisis pusht de verkoop van kattensnacks naar een hoger niveau

Bovendien bieden kattensnacks heel wat crosssellingmogelijkheden, waardoor u deze producten op meerdere plaatsen in uw zaak onder de aandacht van de consument kunt brengen. Aan u om deze optimaal te benutten. Zo is het bijvoorbeeld geen slecht idee om enkele referenties in het schap met kattenvoeding te integreren. Ook met kattenspeelgoed vormen kattensnacks een goede combo, zeker bij denkspelletjes. Een positief resultaat vormt dan de ideale gelegenheid om de kat te belonen. Voorts is het aangeraden om uw cliënteel te inspireren door een selectie snacks op een gondelhoofd voor te stellen of door uit te pakken met een aantrekkelijke themapresentatie rond bijvoorbeeld verwenproducten voor katten. Denk er zeker aan om hierbij kattensnacks met een duidelijke meerwaarde – en dus vaak ook een hoger prijskaartje centraal te plaatsen, want zo kunt u het gemiddelde kassaticket verhogen. Acties met gratis staaltjes hebben eveneens hun nut. Tot slot betekent een display met goed

KATTENKENNERS KIEZEN VOOR CIAO

Hoewel de omzetcijfers van kattensnacks zich nog niet op het niveau van de hondensnacks bevinden, betreft dit toch een productcategorie die steeds meer aandacht en ruimte op de winkelvloer verdient. Onder meer door de humaniseringstrend en recent de coronapandemie ontwikkelde de verkoop van deze artikelen zich sterk. Bovendien lijkt de groeicapaciteit nog niet meteen uitgeput te zijn. Mits het uittrekken van extra schapruimte en het maximaal inzetten van cross-selling kunt u als dierenspeciaalzaak de omzet van kattensnacks verder laten stijgen.

Coronacrisis stuwt omzet kattensnacks omhoog De jongste jaren evolueert de verkoop van kattensnacks in ons land erg positief. In se hoeft die gunstige ontwikkeling ons niet te verwonderen, want de kattenpopulatie blijft groeien. Uit cijfers van FEDIAF, de federatie van de Europese petfoodindustrie blijkt dat er in 2019 meer dan 2 miljoen katten in België leefden en dat cijfer is ondertussen alleen meer toegenomen. Zeker in de afgelopen coronamaanden dikte het aantal katten in Belgische huishoudens gevoelig aan. Door de diverse lockdowns en de verschillende maatregelen die onze contacten beperkten, hadden veel mensen nood aan extra gezelschap en affectie. In die optiek schafte menig consument recent een huisdier – - waaronder tal van katten – aan, om de twee bovenvermelde leemtes optimaal in te vullen. 24

Covid-19 dreef niet alleen het aantal (potentiële) kopers van kattensnacks de hoogte in, de pandemie bevorderde tevens de aankoopfrequentie. Omwille van de hygiënecrisis werkten veel katteneigenaars vanuit hun thuiskantoor of bleven ze vaker thuis. Hierdoor spendeerden ze veel meer tijd met hun kat en waren er dus meer gelegenheden om hun pluizenbol (een) snack(s) te voeren. De humaniseringstrend die al een tijdje aan de gang is, zorgde er immers voor dat pet parents het eetpatroon van huisdieren gaan spiegelen aan dat van zichzelf. Dit maakt dat ook katteneigenaars hun dier frequent belonen of verwennen met een lekkere snack, wat uiteraard de verkoop van deze productgroep ten goede komt. Tevens geven diverse leveranciers aan dat de consument bereid is om meer te spenderen aan kwalitatieve snacks.

Churu Inaba Benelux

@inaba_benelux

Churu Pops

Churu Bites

Churu Rolls

Verkrijgbaar via www.finestpetfoods.com


in het aanbod te brengen. Zorg voor een evenwichtige mix tussen functionele, gezonde en beloningssnacks. Verder is het noodzakelijk om verschillende verschijningsvormen (sticks, snoepjes, gedroogd vlees, filets, vloeibaar, …) en smaken aan te reiken. Katten zijn immers kieskeurige eters, dus is het elementair om voor elk wat wils aan te bieden. Voorzie ook steeds een aantal zogenaamde ‘natte snacks’ in uw aanbod: katten moeten dagelijks voldoende drinken en dankzij dergelijke referenties wordt de vochtopname bevordert. Daarnaast speelt u best in op recente trendontwikkelingen zoals de opmars van natuurlijke en biologische referenties. Vergeet ten slotte zeker niet om regelmatig nieuwigheden in uw assortiment op te nemen, wat zorgt voor dynamiek in het schap. Essentiële voedingstoffen roterende referenties aan de kassa een duidelijke meerwaarde. Op die manier worden impulsaankopen aangewakkerd, al geven sommige leveranciers aan dat kattensnacks meestal op het vaste boodschappenlijstje van de eigenaar staan. Samenstelling assortiment Een dierenspeciaalzaak is zoals de naam het aangeeft een echte expert op het vlak van huisdierbenodigdheden. Dus ook op het vlak van kattensnacks is het raadzaam om een kwalitatief en doordacht gamma te ontwikkelen, waarmee u zich kunt differentiëren van concurrerende verkoopkanalen. In de eerste plaats is het essentieel om voldoende verscheidenheid

© Trixie

© Vitakraft

De consument ziet kattensnacks tegenwoordig als meer dan een pure verwennerij of beloning, wat onder meer de toegenomen focus op gezondheid en natuurlijkheid verklaart. De voedingswaarde is dan ook een cruciaal aandachtspunt. Op nutritioneel vlak is bij deze productgroep een hoog vleesgehalte erg relevant, zodat de kat een toereikende hoeveelheid eiwitten binnenkrijgt. Tevens vormen taurine (een aminozuur dat o.a. het hart, de spierfunctie en het centrale zenuwstelsel ondersteunt), biotine (stimuleert een goede gezondheid van de vacht en de huid) en inuline (dit natuurlijk prebioticum bevordert de darmflora en voorkomt haarballen) onmisbare ingrediënten.

© Kinlys Group

© Laroy Group

© Zolux

© Good !D


Happy Dog/Happy Cat versterken uw assortiment! Is uw cliënteel op zoek naar premiumvoeding voor honden en katten die uitsluitend met de beste en 100% natuurlijke grondstoffen wordt vervaardigd, dan zijn ze bij respectievelijk Happy Dog en Happy Cat aan het juiste adres. De kwaliteit van de Happy Cat- en Happy Dog- referenties weten katten- en hondeneigenaars wereldwijd te overtuigen. Happy Dog bijvoorbeeld vult per dag meer dan 1 miljoen voederbakjes, goed voor een totale, dagelijkse productie van 320 ton hondenvoeding. De Happy Dog-hondenvoeding, marktleider in de Duitse vakhandel, wordt ondertussen immers naar 77 landen uitgevoerd. Ook in ons land blijft de naamsbekendheid van het merk continu groeien. Om deze expansie te bespoedigen, is Diervoeding Tak, de exclusieve distributeur van de producten van Happy Dog, Happy Cat en Goood voor

Rijke historiek

Transparantie hoog in het vaandel

De producten van Happy Dog en Happy Cat worden geproduceerd door het familiebedrijf Interquell (voorheen Müller Tiernährung). De roots van deze onderneming gaan terug tot 1765, toen Nikolaus Müller in het Duitse Wehringen een graanmolen in gebruik nam. Ondertussen staat met Georg Müller de 7de generatie aan het hoofd van het familiebedrijf. In 1968 werd het merk Happy Dog boven de doopvont gehouden. In 2002 werd dankzij de introductie van het merk Happy Cat ook hoogwaardige kattenvoeding aan het assortiment toegevoegd. Sinds een paar jaar produceert Interquell ook het merk Goood: een premium hondenvoeding, die terugkeert naar de oorsprong van natuurlijke voeding en volledig klimaatneutraal wordt vervaardigd. Momenteel telt de onderneming ruim 300 werknemers, waaronder 6 dierenartsen en beschikt het over een eigen labo.

Interquell hanteert het principe ‘what you see, is what you get’. Daarom communiceert de onderneming ook heel open, eerlijk en transparant over de samenstelling van zijn honden- en kattenvoeding. Alle ingrediënten die op de verpakking van de verschillende referenties worden vermeld, zijn ook effectief in de voeding terug te vinden. Bovendien slaat het vermelde vleesgehalte steeds op het percentage in de gedroogde vorm, zodat de hondeneigenaar zich een duidelijk beeld kan vormen van de kwaliteit van het desbetreffende product.

Hoogwaardige kwaliteit De honden- en kattenvoeding van Happy Dog/Happy Cat wordt ontwikkeld volgens het unieke Happy Dog/Happy Cat Natural Life Concept®. Dit houdt in dat alle recepturen wetenschappelijk onderbouwd worden samengesteld met zorgvuldig geselecteerde 100% natuurlijke ingrediënten. Deze grondstoffen zijn bij voorkeur afkomstig van lokale landbouwers, zodat hun herkomst en kwaliteit gegarandeerd zijn. Verder worden in de dierenvoeding enkel hoogwaardige proteïnen aangewend in combinatie met de waardevolle kenmerken van diverse kruiden en vruchten. Alle referenties zijn steeds afgestemd op de noden, de grootte en de leeftijd van elk dier.

Focus op duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid Interquell mag zich een echte pioneer noemen qua duurzaamheid en neemt diverse initiatieven op dat vlak. Zo investeert de onderneming al sinds 2011 per verzonden pakket van Happy Dog/Happy Cat 5 eurocent in herbebossing. Ook voorziet de firma via zonnepanelen grotendeels in zijn eigen energievoorziening. Daarnaast draagt Interquell bij aan diverse projecten, waarbij mens en dier centraal staan, zoals SOS Kinderdorpen, Ausburg Zoo en de Duitse belangenvereniging voor hondeneigenaars. Expansie Belgische verkoopnetwerk Al ruim 10 jaar is de Nederlandse onderneming Diervoeding Tak exclusief verdeler van de merken Happy Dog en Happy Cat in België en Nederland. Een tweetal jaar terug kwam daar ook de hondenvoeding Goood bij. Om de aanwezigheid van de bovenvermelde merken in ons land te versterken, is Diervoeding Tak op zoek naar nieuwe winkelpunten. “We leveren vanaf bestellingen van 250 kg voor de 3 merken samen. We kijken uit naar partners, die

een langdurige samenwerking willen opbouwen. Essentieel is dat deze dierenspeciaalzaken echt achter de voeding van Happy Dog, Happy Cat en/of Goood staan. De winkel moet immers het verhaal van deze 3 merken perfect kunnen overbrengen naar de eindklant. We bieden de verkooppunten meer dan alleen maar een mooie marge, maar ontzorgen hen volledig. Zo is er ter verkoopondersteuning een brede waaier aantrekkelijk POSmateriaal beschikbaar. Tevens zorgen we voor een ruime scholing, zodat de winkelmedewerkers hun kennis kunnen bijschaven. Indien nodig kunnen we ook steeds snel en eenvoudig terugkoppelen naar het labo en de dierenartsen van Interquell. Om de naamsbekendheid van Happy Dog te stimuleren, zijn we sinds eind 2020 (shirt)sponsor van 2 wielerteams: enerzijds het vrouwenteam Bingoal Casino – Chevalmeire, dat onder meer ex-wereldkampioene Thalita De Jong en Instagram-fenomeen Puck Moonen in zijn rangen telt en anderzijds NXTG Racing, waar o.a. het jonge Belgische talent Shari Bossuyt bij fietst”, benadrukt Arian Tak, algemeen directeur van Diervoeding Tak.

Publireportage

België en Nederland, op zoek naar nieuwe Belgische verkooppunten. Misschien bent u wel de volgende?

Diervoeding Tak Vaartveld 18 4704 SE Roosendaal (Nederland) Tel.: +31(0)165378391 info@happydog.nu www.happydog.nl www.happycat-petfood.nl www.goooddog.nl 27


Voordelen ecologisch bestrijden

Slecht imago

Onkruid op terrassen, paden en opritten zijn al jarenlang een doorn in het oog van veel consumenten. Om de ongewenste gewassen tegen te gaan, grijpen we massaal naar bestrijdingsmiddelen. Sinds het verbod op glyfosaat zijn deze producten echter ‘anders’, vaak op ecologische basis. Voor de speciaalzaak is hier een belangrijke rol weggelegd om de consument grondig te briefen over de werking en eigenschappen van deze producten en fabels de wereld uit te helpen.

Het wegvallen van selectieve herbiciden (voor onkruiden in gazons) en sinds 2017 ook glyfosaat en producten met een lange nawerking, heeft voor de speciaalzaak een aanzienlijke daling in de verkoop van de groep herbiciden met zich meegebracht. Maar ook en vooral is er de verwarring bij de consument. Alle merken zijn onder druk van de wetgever op heel korte termijn moeten overstappen naar ecologische producten. Doordat zowel de consumenten als veel aanbieders niet voorzien waren op deze overstap, is er een kloof ontstaan tussen de verwachtingen van de consument en de werkzaamheid van de beschikbare producten. De consument ziet nog altijd dezelfde merken op het schap staan, wel met de vermelding ‘zonder glyfosaat’, helaas zonder verdere informatie over de verschillen in werkzaamheid. Mensen blijven hangen in het verwachtingspatroon van glyfosaat en begrijpen niet altijd dat het huidige aanbod van producten anders toegepast moet worden en een ander resultaat geeft. De consument moet hier nog zijn/haar weg in vinden en vooral anders gaan denken. Het is op vandaag ook heel moeilijk om het bos doorheen de bomen te zien in het winkelschap. De tuinliefhebber vindt moeilijk zijn weg in de massa producten, formuleringen, toepassingen, etc. Het is lang niet altijd duidelijk welk product nu de beste keuze is voor welke toepassing op welk tijdstip. Bijstellen verwachtingspatroon Voor de speciaalzaak is er de belangrijke taak weggelegd om de consument de juiste informatie te geven. Cruciaal is het bijstellen van het verwachtingspatroon. Alle producten op basis van glyfosaat zijn vervangen door producten op basis van zuren (pelargonzuur en azijnzuur). Dat zijn natuurlijke stoffen 28

die inwerken op de celwand van de plant. Ze drogen het membraam van het onkruid uit, waardoor de plant niet meer aan fotosynthese kan doen en het onkruid volledig zal uitdrogen. De belangrijkste info bij het gebruik van deze producten is dat ze enkel ‘loofdoding’ teweegbrengen: ze vernietigen alle bovengrondse groene delen van mos en onkruid en werken niet in op het wortelgestel zoals glyfosaat. De werking van pelargonzuur en azijnzuur vergelijken met glyfosaat heeft dus geen enkele zin. Dat de huidige middelen niet dezelfde efficiëntie hebben als de producten met systemische werking, is altijd duidelijk geweest. De manier om met onkruid om te gaan is geëvolueerd. De consument is nog steeds op zoek naar efficiënte producten en dat begrijpen de fabrikanten perfect. De consument moet er zich echter bewust van zijn dat natuurlijke ingrediënten minder ‘agressief’ zijn en niet hetzelfde resultaat geven als een product op basis van glyfosaat.

Ecologische bestrijdingsmiddelen hebben een niet al te best imago bij de consument. De ‘groene mythe,’ dat een ecologisch product wel goed is voor het milieu maar niet doeltreffend en duur, blijft nagalmen. Tal van onderzoeken leren ons echter dat de producten wél doeltreffend zijn, indien correct (en herhaaldelijk) toegepast. Natuurlijke producten werken zelfs bijzonder snel: al na drie uur zie je het resultaat, zeker bij mooi en zonnig weer.

verhardingen zijn en welke bestemd zijn voor beteelde terreinen. Naast de aard van de toepassing is er ook vraag naar meer duidelijkheid over de precieze concentraties, de behandelbare oppervlakte en de ideale toepassingsomstandigheden.

Een aankoop van een ecologische onkruidbestrijder mag dan wel hoger lijken in de ‘out of pocket’-uitgave, maar met een kost per behandelde m² van ongeveer 0,08 euro kan je dit niet echt duur noemen. Het heeft ook geen zin de producten preventief te gebruiken op plaatsen waar geen onkruid/mos staat. De klant kan dus veel product besparen door enkel plaatselijk op de onkruiden/mos te spuiten en niet het volledige pad te behandelen.

Een presentatie per merk in het schap is de beste formule. Dat zorgt voor meer duidelijkheid in het aanbod en maakt het veel overzichtelijker voor de klant welk product voor welk doel kan gebruikt worden. Het is voor de winkelier bovendien veel gemakkelijker om een monobrand-winkelrek op te volgen dan een gemengd schap, dat meestal een kakafonie van producten is.

Meer duidelijkheid Hoe breng je die boodschap nu duidelijk over zonder dat dit grote arbeids- en tijdskosten met zich meebrengt? Wat de consument vooral nodig heeft, is transparante informatie en concreet, praktisch advies. De rode draad is ‘meer duidelijkheid voor de klant’. Als de mensen de huidige onkruidbestrijdingsmiddelen kopen met de ervaring en het verwachtingspatroon van glyfosaat zonder advies en informatie, creëer je ontevreden klanten. Er moet ook duidelijk aangegeven worden welke producten voor

Informeer ook online

Het gebrek aan kennis bij de klant vormt echt dé uitdaging bij uitstek. Omdat het personeel niet constant bij dit schap kan blijven staan, is het ter beschikking stellen van een praktische handleiding en informatieve folders een goede hulp om het juiste product te kiezen en vooral juist te gebruiken. Zorg ook dat de medewerkers goed geïnformeerd zijn. Zij blijven op de werkvloer het eerste (en vertrouwde) aanspreekpunt. De grootste zoektocht van de consument bevindt zich echter online. Ondersteuning via de website van zowel fabrikant als verkooppunt is onontbeerlijk.

Grootmoeders middeltjes Wetgeving Wettelijk zijn er echter restricties met betrekking tot het gebruik van actieve stoffen en concentraties. Het op de markt brengen van hogere concentraties is een langdurig proces zonder gegarandeerd succes. Nieuwe concentraties moeten geanalyseerd en getest worden op dosering, milieu-impact, etc. Naast een Europese wetgeving is er ook nog een Belgische (en zelfs Waalse en Vlaamse) wetgeving die tot de strengste van Europa behoren. Door de beperkingen en maatregelen opgelegd vanuit de overheid kunnen de fabrikanten geen efficiëntere middelen aanbieden. Dit is nu eenmaal de realiteit.

KB Herbatak met actieve natuurlijke stof is snel én biologisch afbreekbaar – © Sanac

Evolutie binnen het marktsegment

Anti-Onkruid & Anti-Mos geeft na 3 uur resultaat op opritten en paden – © Compo

Onkruid bestrijden met ecologische oplossingen

De hogere kostprijs van ecologische middelen doet een aantal consumenten teruggrijpen naar middeltjes uit de huishoudelijke voorraadkast. Die hebben echter meer nadelen dan positieve eigenschappen: „ Azijn is schadelijk voor waterorganismen en mag niet gebruik worden in de buurt van waterlopen, afvoerputjes, riolen, … Azijn is tevens nefast voor bijen en planten in bloei. Goed ontwikkelde eenjarige en meerjarige planten overleven trouwens vlotjes een behandeling met azijn. „ Zout regelmatig gebruiken veroorzaakt verzilting van de bodem en zorgt voor een fysiologisch droog milieu. Zout stapelt zich bovendien op in de bodem en veroorzaakt daardoor ernstige bodemvervuiling. „ Javel of ‘bleekwater’ is zeer giftig voor het leven in water en bodem en is eveneens gevaarlijk voor de mens bij inademing en aanraking met de huid.

29

Herbex geconcentreerde totale onkruidverdelger werkt tegen grassen, mos en onkruid - © BSI

Roundup® Contact met actieve stoffen uit de natuur: nog steeds hard voor onkruid mits een aangepaste aanpak – © Evergreen Garden

Het is dus belangrijk dat de consument onkruiden anders gaat aanpakken. Als we willen helpen bij de keuze op welke manier het onkruid kan worden bestreden, moet we alle actuele middelen met elkaar vergelijken: wieden, branden, hogedrukreiniger, huismiddeltjes (javel, zout) en ecologische bestrijdingsmiddelen. Deze laatste hebben op vlak van werking een belangrijk voordeel ten opzichte van de beschikbare alternatieven en verdienen een plaats in de markt. Ze zijn niet alleen veel minder arbeidsintensief dan wieden, branden en hogedrukreiniging, maar ook veel milieuvriendelijker dan de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die tegenwoordig terug worden ingezet. Na gebruik worden de toegepaste zuren volledig afgebroken door de natuur en ze zijn onschadelijk voor zoogdieren en het bodemleven. Ze zijn ook veel minder brandgevaarlijk dan een onkruidbrander. Met pelargonzuur tast je harde oppervlakken niet aan zoals met een hogedrukreiniger die bijvoorbeeld klinkers poreuzer en daardoor net vatbaarder maakt voor onkruid en mos. Ecologische onkruidbestrijders hebben ook een breed spectrum van doeltreffende toepassingen tegen onkruid, mos en algen. Ook hardnekkige onkruiden kan men, mits herhaling, perfect de kop indrukken.


In volle voorbereiding op de renovatie sloeg het noodlot toe. Op nauwelijks 6 maanden tijd overleden zowel Myriam Torfs als JP Berx, de twee zaakvoerders van Zowizoo. Voor Kristof en Audrey een enorme klap, die ze moesten verwerken. Even was er twijfel of ze hun renovatieplannen on hold zouden zetten.

Zowizoo vindt zichzelf opnieuw uit Een waar annus horribilis, dat is het minste wat Kristof Berx en Audrey Goeman van 2020 kunnen zeggen. Er was de coronacrisis, maar vooral het verlies van hun (stief)mama Myriam Torfs en hun (stief)papa JP Berx op nauwelijks zes maanden tijd zette het leven van beiden volledig op zijn kop. Met een totaalrenovatie schrijven ze nu een nieuw hoofdstuk aan dierenspeciaalzaak Zowizoo in Kontich en zetten ze het levenswerk, dat hun stichtende voorbeelden 15 jaar geleden boven de doopvont hielden, verder. De ziel van hun ouders huist trouwens in het vernieuwde pand, want ‘La Mamma’ Myriam en ‘Big Boss’ JP waren nauw betrokken bij de renovatieplannen, die ruim 2 jaar werden voorbereid. Ook na de verbouwingen zijn de kernwaarden van Zowizoo, namelijk het familiale karakter, de passie voor huisdieren, het ruime en unieke aanbod, de uitstekende service en de onovertroffen klantvriendelijkheid, intact gebleven. Meer zelfs, de vernieuwde winkel zet al deze eigenschappen extra in de verf en zorgt dat Zowizoo klaar is voor de toekomst!

Het idee voor het renovatieproject groeide organisch”, preciseert Audrey Goeman, die samen met haar stiefbroer Kristof Berx Zowizoo runt. “Expansieplannen lagen niet echt aan de basis van de verbouwing. Shopbeleving vormde altijd al een belangrijke pijler binnen het Zowizoo-verhaal, maar toch zag onze papa dat er op dat vlak nog diverse verbeterpunten waren. Een bezoek aan onze Nederlandse collega Zoo & Zo in Ede deed hem meer dan ooit beseffen dat een dierenspeciaalzaak af moet van het supermarktgevoel, maar zich moet onderscheiden via een mooi interieur, een aangename shopervaring en het aanreiken van inspiratie. Om Zowizoo te laten uitgroeien tot een dierenspeciaalzaak van en voor de toekomst, was een complete make-over noodzakelijk. De nutsvoorzieningen bijvoorbeeld waren op verschillende plaatsen in het complex geïnstalleerd. De oorspronkelijke functie van het pand was immers een kantoorruimte met magazijn. Toekomstgericht moesten dus allerlei zaken aangepakt worden. Het feit dat we het gebouw huurden, vormde een rem op het renovatieproject. Maar na lange gesprekken met de eigenaar hebben 30

we het gebouw uiteindelijk kunnen aankopen.” Primeur Voor de realisatie van deze renovatie ging Zowizoo in zee met Schevenels Project Interieurs uit Heusden-Zolder. “We hadden een moodboard opgemaakt, waarbij de nadruk lag op natuurlijke materialen en sfeerschepping. Daarmee zijn we op diverse specialisten in interieurinrichting afgestapt. Uiteindelijk viel de keuze op Schevenels, omdat

we meteen een goede klik voelden en ze perfect begrepen welke richting we uitwilden. We hebben bewust geopteerd voor een firma zonder ervaring in de petcarebranche, zodat ze met een open vizier en een andere kijk ons nieuw winkelconcept konden ontwikkelen. In combinatie met onze ervaring en knowhow heeft dit een knap eindresulaat opgeleverd. Schevenels spitst zich hoofdzakelijk toe op horeca-, winkelinrichting- en kantoorprojecten. Zowizoo was de eerste dierenspeciaalzaak die ze opleverden. We zijn erg tevreden over de fijne samenwerking. Schevenels heeft alle winkelmeubels op maat ontworpen en vervaardigd in hun atelier en zijn die vervolgens hier komen installeren. Bovendien heeft dit Limburgs bedrijf ons volledig ontzorgd. Zo regelden zij met de volledige planning met de aannemer en andere betrokken partijen en keken er op toe dat alles goed opgevolgd werd. Waar nodig hebben ze steeds bijgestuurd en een oplossing gezocht. Vanaf oktober 2019 organiseerden we wekelijks een werfvergadering. Ook al zijn de werken afgerond, toch lopen deze meetings nog door tot aan de zomervakantie, zodat we nog we bepaalde items

“Omdat we al vrij ver in het traject zaten, besloten we om alles zoals gepland door te laten gaan. Bovendien was het voor ons een stimulans dat we een mooi vervolg konden geven aan hun levenswerk. De DNA van Zowizoo, namelijk de passie voor het vak, de enorme klantvriendelijkheid en de aangename winkelsfeer, hebben we aan hen te danken en die pijlers willen we verder uitbouwen. Bevonden de werken zich nog in de beginfase, dan hadden we dit project waarschijnlijk nooit met ons twee gerealiseerd. Voor ons is het een geruststelling dat onze ouders nog in grote mate meewerkten aan de ontwikkeling van ons winkelconcept. Zoniet, hadden Audrey en ik ons bij elke beslissing afgevraagd wat zij daarover dachten of hoe zij dit zouden aanpakken”, aldus Kristof Berx. Winkel is futureproof Begin mei 2021 sloot Zowizoo voor 4 weken zijn deuren zodat de ingrijpende verbouwingswerken konden plaatsvinden. “Tijdens die periode was het hier lang een grote bouwwerf waarbij muren afgebroken en opgetrokken werden, nutsvoorzieningen werden gecentraliseerd en indien nodig vernieuwd, kantoren werden verhuisd en noem maar op. Het uitzicht van onze winkel is compleet veranderd. Zowel klanten, leveranciers als ex-collega’s lieten ons verstaan dat de winkel volledig onherkenbaar is geworden en ze zijn unaniem lovend over de nieuwe look & feel van de zaak. Bovendien staan ze versteld dat we zo’n ingrijpende renovatie op nauwelijks een maand realiseerden. We beschikken nu over een winkel die de komende 15 à 20 jaar op zowel

commercieel, esthetisch als technisch vlak uitblinkt. Uiteraard zullen we nog bepaalde kleine zaken bijsturen, maar de fundamenten voor onze toekomst liggen vast”, onderstreept Audrey Goeman. Troeven nog meer benadrukt Qua oppervlakte is de vernieuwde Zowizoo circa 350 m² groter dan voorheen. “We zijn van 1.750 m² naar zowat 2.100 m² winkelruimte geëvolueerd. Hierdoor voeren we een nog ruimer aanbod dan voorheen: wie een leuk en kwalitatief product (food en nonfood) voor zijn huisdier, of dat nu een kat, hond, knaagdier, vogel of vis is, weet dat hij/zij gegarandeerd zijn/haar gading bij Zowizoo zal vinden! Concreet betekent dit niet dat we nieuwe merken in ons gamma integreerden. We opteerden voornamelijk om de bestaande merken en productgroepen te optimaliseren. Wel hebben we op iedere afdeling extra schapruimte uitgetrokken voor natuurlijke referenties, omdat dit een trend is waar we echt achter staan. Daarnaast hebben we met deze make-over ook onze winkelbeleving en gezelligheid versterkt. Zowizoo staat daar echt voor gekend: onze papa mocht zich zonder meer een pionier op het gebied van shopexperience in de Belgische petcaresector noemen. Die weg zijn we verder ingeslagen. Zo willen we ons cliënteel nog meer ‘prikkelen’ dan voorheen. Daarom werkten we op diverse plaatsen in de winkel echte inspiratiehoeken uit, waar we aan de hand van een leuke en speelse presentatie de klant triggeren en nieuwe ideeën aanreiken. De bedoeling is deze sfeervolle opstellingen regelmatig te vernieuwen. Onze collega’s zijn alvast dolenthousiast om hun verbeelding aan te spreken en toffe voorstellen te lanceren voor de invullingen van deze hoeken. Ik ben onder de indruk van hoe bijvoorbeeld Disneyland erin slaagt zijn bezoekers om de zoveel meter te verwonderen. Dat gevoel willen we ook bij Zowizoo oproepen, maar dan wel op een kleinere en minder spectaculaire schaal”, verduidelijkt Kristof Berx.

Alles mooi overschouwbaar Ruimte en overzicht vormde een ander elementair aandachtspunt bij de ontwikkeling van het nieuwe winkelinterieur. “Enerzijds wordt dit geïllustreerd door onze brede gangpaden. Anderzijds hebben we veel lage presentatiemeubels centraal gepositioneerd en wat extra hoogte gecreëerd aan de zijkanten. Deze aanpak zorgt ervoor dat de consument op elke plek in de winkel in één oogopslag kan vaststellen waar de benodigde productcategorie(ën) staat/ staan opgesteld. Verder was het een weloverwogen keuze om geen gestuurde routing te hanteren, zoals je vaak in een tuincentrum tegenkomt. Het aanbod in een dierenspeciaalzaak leent zich daar minder voor. We vonden het belangrijk dat de klant zich efficiënt doorheen de zaak kan verplaatsen en het steeds duidelijk is waar de producten op zijn boodschappenlijst worden aangeboden. Referenties die een veelvuldige winkelfrequentie genereren, zoals honden- en kattenvoeding en kattenbakvulling hebben we wel gericht achteraan in de zaak opgesteld, zodat de consument toch een groot deel van de zaak ontdekt. Een doorsnee klant moet hier gemiddeld 2 à 3 afdelingen doorkruisen vooraleer de kassa wordt bereikt”, legt Audrey Goeman uit.

Op bezoek bij

nog volledig op punt kunnen stellen”, klinkt het bij Audrey Goeman.

31


Goede toegankelijkheid voor iedereen

Persoonlijke service

Ook op dat aspect zet het Zowizoo-team sterk in en werd bij de verbouwing rekening mee gehouden. Zo werden talrijke wijzigingen doorgevoerd, waardoor andersvaliden of minder mobiele personen comfortabel en zorgeloos bij de dierenspeciaalzaak kunnen winkelen.

Tot slot werpt Kristof Berx nog even zijn licht op de uitdagingen die de dierenspeciaalzaken de komende jaren te wachten staan.

“Veel andersvaliden beschikken over een huisdier en komen hier dus vaak over de vloer. We hebben ervoor gezorgd dat ze zich hier absoluut welkom voelen door onder meer 3 extra brede parkeerplaatsen, brede gangen, een makkelijke in- en uitgang, een verlaagd gedeelte aan het onthaal en de kassa en draaibare bankterminals te voorzien. We beschikken tevens over een lift waarmee ze zich naar de eerste verdiep kunnen verplaatsen, waar onze doggywashes staan”, schetst Kristof Berx.

“Schaalvergrotering wordt essentieel. Kleinere winkels gaan moeilijke tijden tegemoet, tenzij ze zich echt specialiseren in bepaalde (niche)segmenten. Het belang van (een) onderscheidende factor(en) neemt toe. Wij trachten daar o.a. met onze verschillende evenementen op in te spelen. Het volstaat niet meer om gewoon producten te verkopen: toegevoegde waarde creëren is de boodschap. Finaal is het aangewezen om zich te focussen op individuele dienstverlening. De klant vereist tegenwoordig producten en advies op zijn maat. Het is aan de uitbater van de dierenspeciaalzaak om de juiste mensen rond zich te verzamelen die deze kennis en diensten kunnen aanreiken.”

Kristof Berx en Audrey Goeman

Dit innovatief product is verkrijgbaar vanaf het najaar.

Christmas tree stand XL

voor kerstbomen tot 3m hoog

De perfecte partner om met je kerstboom zonder kluit de sfeer van het eindejaar te brengen. Bomen tot 3 meter hoog krijgen moeiteloos een plekje in huis. Makkelijk vast te maken met 4 roestvrije, stalen beugels.

www.ecopots.eu @OfficialEcopots

190 mm x 135 mm_v02.indd 1

Ecopots Official

@official_ecopots

pinterest.com/ecopots

1/06/2021 10:50


© Ter Steege

Maak het verschil bij buitenpotterie met sfeerschepping en advies De tuin is uitgegroeid tot een nieuwe leefruimte, waar gezelligheid, genot en ontspanning centraal staan. Dit maakt dat de Belgische gezinnen fors investeren in de aankleding van hun tuin en terras, die er even stijlvol en verzorgd moeten uitzien als het interieur van de woonkamer. Binnen- en buitenruimtes worden met elkaar verbonden en lopen naadloos in elkaar over. Dit is uiteraard goed nieuws voor de tuincentra, die de omzet in tuindecoratie het jongste decennia zagen boomen. Eén van de categorieën die sterke groeicijfers kan voorleggen, is die van de buitenpotterie. Bovendien zwengelde de coronapandemie de verkoop alleen maar aan. Het afgelopen 1,5 jaar was onze bewegingsruimte enorm beperkt, waardoor de Belgische consument meer dan ooit koos voor genot en rust in zijn tuin of op zijn terras. Hoe groot of klein die ook zijn, ze werden omgetoverd tot authentieke groenparadijzen waar buitenpotten een centrale rol innamen en planten en bloemen tot onvervalste eyecatchers lieten uitgroeien.

Door hun toegenomen populariteit mogen we buitenpotten bestempelen als een belangrijke omzetgenerator van tuincentra. Bovendien lijkt het er niet op dat de groeiende verkoop meteen een halt zal worden toegeroepen. Door Covid-19 (her)ontdekte de Belg zijn tuin of terras, wat maakte dat die fors investeerde in groen, potten, decoratie, verzorgingsproducten en dergelijke. Ook al winnen we langzaam maar zeker onze vrijheid terug en worden vakantie, hobby en ontspanning

opnieuw essentiëler, toch is de verwachting dat de klant een aanzienlijk bedrag blijft spenderen aan zijn tuin/terras, dus eveneens aan buitenpotterie. De meerwaarde van een groene oase is immers intact gebleven, waardoor deze ruimtes ook de komende jaren een centraal onderdeel van ons leven zullen vormen. Zet in op sfeerschepping Overigens kan je als tuincentrum buitenpotten op diverse manieren onder de aandacht van het cliënteel brengen en zo de omzet van deze productgroep bevorderen. Een aantrekkelijke, inspirerende presentatie op de winkelvloer is daar alvast één van. Creëer voldoende beleving: plaats de potten niet zomaar in het schap, maar zorg voor een opstelling die echt uitnodigt om te kopen. Dit kan bijvoorbeeld door het schap op te fleuren met (grote) sfeervolle foto’s. Trigger de consument ook door de 33


potten met groen te presenteren. Op die manier is het voor de klant makkelijker om te zien of een bepaalde referentie de juiste pot is voor de gekozen bloemen en planten. Pas deze aanpak trouwens niet enkel toe aan het schap met buitenpotten, maar gebruik meerdere locaties in de winkel als inspiratiebron. Maak ook werk van een overzichtelijke presentatie, zodat de klant snel het product dat hij/zij voor ogen heeft terugvindt. De meeste consumenten komen immers voorbereid naar de winkel en hebben al een bepaald beeld van de referentie die ze willen aanschaffen. POS-materiaal zoals wobblers en schapborden kunnen in dat opzicht een meerwaarde vormen. Ze zorgen immers voor een goede begeleiding van de klant in zijn zoektocht naar de gewenste buitenpot. Ook second placements in de winkel, bijvoorbeeld via displays, hebben zeker hun nut en verhogen de kans tot impulsaankopen. Zeker in de buurt van de planten loont een dergelijke opstelling, want meestal koopt de klant die eerst en dan pas de potten. Benut de kracht van sociale media Een ander instrument dat een tuincentrum kan aanwenden om zijn assortiment buitenpotten in de kijker te plaatsen, is sociale media. Een kanaal dat zich daar uitstekend voor leent is Instagram. Post regelmatig een leuke foto van één van de verkooptoppers of van een innovatie. Ook door de kenmerken van een bepaalde collectie buitenpotten in je nieuwsbrief in de verf te zetten, reik je de klant een flinke dosis inspiratie aan. De leveranciers van buitenpotterie kunnen je trouwens op dat vlak zeker ondersteunen, bijvoorbeeld met knap beeldmateriaal.

Speel in op deze tendenzen In het segment van de buitenpotterie duiken met de regelmaat van de klok nieuwe trends op. Een rondvraag leert ons dat je best rekening houdt met volgende marktontwinkelingen. Zo noteren we een stijgende belangstelling voor uit de kluiten gewassen buitenplanten, die als onvervalste blikvangers in de tuin of op het terras fungeren. Om die volledig tot hun recht te laten komen, worden dan ook steeds vaker grote buitenpotten aangeschaft. Anderzijds beschikken veel Belgen door de stijgende urbanisatiegraad slechts over een stadstuintje of balkon, waar ze van groen willen genieten. Dit houdt hen echter niet tegen om die beperkte ruimte mooi aan te kleden. Hierdoor is de vraag naar hangende plantenpotten of plantenbakken die eenvoudig aan een balkon of de muur kunnen worden vastgemaakt, er fors op vooruitgegaan. Verder merken we dat de klant veel belang hecht aan duurzaamheid. Dit leidt tot een groeiend aanbod potten uit gerecycleerde en hernieuwbare materialen. Nog een opvallende evolutie is de huidige voorliefde voor natuurlijke materialen zoals keramiek en terracotta. De consument keert terug naar de oorsprong en wil nauw in contact staan met de natuur. Een gevolg hiervan is dat de strakke scheiding tussen binnen en buiten steeds meer vervaagt. Omdat de meeste klanten weinig kennis bezitten omtrent plantenverzorging, blijven potten met een zelfbewateringssysteem het goed doen. Qua kleurstelling constateren we nog steeds een grote vraag naar referenties in standaardkleuren, zoals wit, grijs, antraciet en zwart. Daarnaast blijft ton-sur-ton nog steeds populair. Ook natuurlijke kleuren doen het goed, omdat dergelijke referenties rust uitstralen. Voorts kent de terracottalook een revival. Tot slot blijkt ook dat potten in het goud, roze en groen veelvuldig aangekocht worden.

Fungeer als expert Inspiratie en sfeerschepping zijn niet enkel essentieel om de omzet te stimuleren, beide aspecten helpen ook om zich te onderscheiden van andere verkoopkanalen. De consument koopt buitenpotten uiteraard niet alleen in een tuincentrum. Daarnaast is het belangrijk om je als een echte specialist te profileren. De kennis van jouw medewerkers over buitenpotten is dan ook cruciaal. Zorg dat je voldoende marktkennis en knowhow in huis hebt, zodat je de consument de juiste buitenpot voor zijn planten/bloemen kunt aanraden. Op die manier maak je echt een verschil. Zorg er eventueel ook voor dat de klant gedetailleerde productsheets op de winkelvloer kan raadplegen, zodat ze bijvoorbeeld op erg drukke momenten toch al enige wegwijs hebben. Om de klant optimaal in zijn keuze te kunnen begeleiden, is het essentieel om rekening te houden met de voornaamste aankoopcriteria waardoor men zich bij de aankoop van buitenpotterie laat leiden. Uiteraard kan dit bij elke consument enigszins anders liggen, maar in grote lijnen kunnen we stellen dat de omgeving (tuin, terras, balkon, …) waar de pot zal worden geplaatst, een eerste doorslaggevende factor vormt. Vervolgens speelt ook de soort plant een grote rol, aangezien men die in hoofdzaak eerst aanschaft. Daarna laat de consument zich onder andere leiden door de vorm en de kleur, het gewicht, de materiaalsoort, de resistentie tegen de natuurelementen, het onderhoud, actuele trends én natuurlijk de prijs.

34


Knaagdieren worden steeds meer met snacks verwend en beloond Tegenwoordig mogen snacks gegarandeerd een prominente plaats binnen het knaagdierenassortiment van elk(e) dierenspeciaalzaak/ tuincentrum innemen, want ze zijn de laatste jaren uitgegroeid tot echte moneymakers. Deze referenties bieden niet alleen mooie marges, hun populariteit is ook fors toegenomen. Bovendien versterkte Covid-19 deze evolutie alleen maar. Vooral snacks met een natuurlijke en gezonde inslag winnen behoorlijk terrein. Voor wie de verkoop wil bevorderen, is een aantrekkelijke én overzichtelijke presentatie een absolute must.

Onmiskenbare groeimarkt

Trend naar natuurlijkheid, functionaliteit en interactie

Tot hun grote tevredenheid hebben uitbaters van dierenspeciaalzaken en tuincentra de voorbije jaren vastgesteld dat de vraag naar snacks voor knaagdieren sterk is aangewakkerd. Net zoals in het segment van de kattensnacks (zie ook p.24-26, nvdr) wordt deze toename voornamelijk in de hand gewerkt door de humaniseringtrend op de petcaremarkt. Consumenten gaan steeds bewuster om met het welzijn van hun geliefde huisdier. Ze schotelen hun knaagdieren niet alleen hoogwaardige en gezonde voeding voor, maar verwennen/belonen hen ook graag met een lekkere snack. Bovendien verhogen snacks de interactie met het dier, wat natuurlijk door de eigenaar (en zijn kinderen) erg geapprecieerd wordt. De coronapandemie zorgde trouwens ook voor een boost van de verkoop. Aangezien de klant meer thuis verbleef/werkte, waren er meer gelegenheden om zijn knaagdieren een snack voor te schotelen. Al geven spelers op deze markt aan dat de groei minder fors is dan bij honden- en kattensnacks. Referenties voor konijnen (in se geen knaagdier, maar gemakshalve wordt een konijn toch tot deze categorie gerekend, nvdr), cavia’s en hamsters vormen de verkooptoppers in dit productsegment.

Binnen de verkoop van knaagdierensnacks merken we enkele duidelijke evoluties op. In eerste instantie noteren we een toegenomen vraag naar producten met een natuurlijk en biologisch karakter. Denk bijvoorbeeld aan snacks met ingrediënten die zo weinig mogelijk bewerkt zijn of zonder onnodige toevoegingen. Daarnaast winnen de functionele snacks aan belang. Beide ontwikkelingen zijn te danken aan het

35


HEERLIJKE, NIEUWE SNACKS VOOR UW HUISDIER OM NOG MEER VAN U TE HOUDEN! NIEUW!

© Trixie

feit dat de eigenaars immers de gezondheid van het knaagdier centraal plaatsen. Bovendien gaan ze hun eigen eetgedrag overbrengen naar dat van hun huisdier. Verder noteren we dat premiumsnacks een stijgende rotatie kennen. De klant wil immers het beste voor zijn knaagdier en is bereid om daarvoor ook wat extra te betalen. Tot slot geven de fabrikanten en leveranciers aan dat de zogenaamde interactieve snacks, waarbij het knaagdier eigenlijk eetbaar speelgoed wordt aangeboden, een opmars kennen. Dergelijke referenties verdrijven niet alleen de verveling bij het dier, maar zijn tevens leuk voor de eigenaar, aangezien ze extra bedrijvigheid in de knaagdierenkooien brengen. Ook duurzaamheid en de lokale afkomst van de grondstoffen zijn aspecten waar de consument steeds meer rekening mee houdt. Doordachte samenstelling assortiment

NOG MEER GEZONDE SNACKS OM UW HUISDIER TE VERWENNEN! We voegen twee nieuwe smaken toe aan de Selective Naturals snacks range. Lekker en gezond! Orchard Loops en Berry Loops zijn de perfecte aanvulling op onze Selective voedingen en het is de ideale snack om uw huisdier te verwennen!

• IDEAAL OM MET DE HAND TE GEVEN • GEEN TOEGEVOEGDE SUIKERS • HOOG VEZELGEHALTE • OMEGA 3 & 6 • LIJNZAAD VOOR EEN GEZONDE HUID & EEN GLANZENDE VACHT

08/04/2021 08:47

& snacks

merk Duvo en tten voedings Voortaan ze n weg samen erk Duvo+ hu m re oi ss ce ac te gaan en lus, om door op uv d od ls a er verd od & non-fo n begrip in fo ee ls a en ei te gro wijde dorp. in ons wereld voor elk dier in de en vestigen l zichzelf blijv ers met b Het merk za eb dierenliefh n va n te es ikelen harten en ge g & play-art lectie van plu se e ed maal br lle a n ee ks, en dit eding & snac vo e er kk le en ° merk- en epende 360 in een meesl ring. producterva begint nu! Het verhaal together :-) t stories Let’s write pe

d Vernieuwmma! vijverga

Join us!

@laroygroup

www.duvoplus.com

© Kinlys Group

© Malanico

© Group Depre

© Zolux

Degelijk advies verstrekken

supremepetfoods.com/nl

NEW TREATS BELGIUM QTR PG AD.indd 1

Ook bij de knaagdierensnacks is het cruciaal dat een dierenspeciaalzaak zich echt als een heuse expert profileert. Dit vereist in eerste instantie een kwalitatief en gevarieerd aanbod, dat inspeelt op de eisen van elke individuele klant. Nu de vraag naar dergelijke artikelen in de lift zit, kan het zeker geen kwaad één of meerdere extra meters schapruimte voor deze productgroep uit te trekken. Beperk je niet enkel tot de basisreferenties, maar zorg dat de klant voldoende keuze heeft. Let er eveneens op dat eigenaars van minder frequent gehouden knaagdieren zoals chinchilla’s of degoes ook in jouw zaak terecht kunnen. Zorg verder voor een evenwichtige verdeling tussen de verschillende soorten en de verschijningsvormen.

Naast een doordacht assortiment is het noodzakelijk jouw vakkennis en ervaring te etaleren door de klant grondig en nauwkeurig te adviseren. Daarom is het vooral aangewezen om de consument duidelijk te maken dat snacks ideaal zijn om de specifieke behoefte van een bepaald dier in te vullen, bijvoorbeeld een hoge behoefte aan vitamine C. Maar daar schuilt ook net het gevaar: een snack moet voor een knaagdier echt als een tussendoortje of aanvulling fungeren en dus geen alternatief voor de dagelijkse voeding vormen. Het is dus fundamenteel de klant erop te wijzen dat snacks hun nut hebben, maar dat ze absoluut de hoofdtoon niet mogen vormen. Die rol moet nog steeds voor hoogwaardige voeding en hooi weggelegd zijn. Verwennen mag dus gerust, zolang het de gezondheid van het knaagdier maar niet schaadt! 1 à 2 snacks per dag moeten volstaan.

Konijnenhok RAMOS Dit RAMOS konijnenhok is gemaakt van duurzaam hout-plastic-composiet. Het is weersbestendig en vereist bovendien weinig onderhoud. Het konijnenhok is bijzonder diep waardoor het meer dan voldoende ruimte biedt.Het is voorzien van een handig scharnierdak voor makkelijke toegang en er is ook een aparte slaapplaats met buitendeur. Met uitneembare plastic lade voor snelle en eenvoudige reiniging.

Maak het verschil met de presentatie Een ander aspect dat een dierenspeciaalzaak of tuincentrum niet uit het oog mag verliezen, is de presentatie van het aanbod knaagdierensnacks. Overzichtelijkheid is een elementair aandachtspunt. De klant moet het artikel waar hij/zij naar op zoek is snel en eenvoudig terugvinden. Een opdeling volgens knaagdier of merk betekent in die optiek zeker een meerwaarde. Via POS-materiaal en informatieborden kan je de consument begeleiden in de zoektocht naar het gewenste product. Denk er tevens aan om de snacks zo dicht mogelijk bij de knaagdierenvoeding te presenteren. Bovendien is het een goed idee om enkele snacks in het aanbod voer te integreren. Op die manier worden impulsaankopen gestimuleerd. Een inspiratie-opstelling waarbij je verschillende producten voor knaagdieren, zoals voeding, huisvesting, speelgoed, snacks en verzorgingsartikelen gezamenlijk presenteert, zal gegarandeerd zijn vruchten afwerpen.

Art. 210320

113 x 62 x 90cm

www.flamingo.be

L ROY GROUP™ | Industrieweg 98-100 | 9032 Wondelgem | België | www.laroygroup.com

37


“We kenden het gebouw en zijn mogelijkheden en wisten meteen dat het onze zaak enorme troeven zou bieden. Een eerste pluspunt is de uitstekende ligging op een boogscheut van het in de streek erg gekende rondpunt van Leupegem langs de N60. Hierdoor spreken we een heel breed publiek aan: nu zijn we immers voor inwoners van Ronse, Brakel, Kluisbergen, Wortegem-Petegem, Anzegem, Avelgem en gemeentes rond Gent, zoals De Pinte of Nazareth makkelijk bereikbaar.

Verhuis legt Horta Oudenaarde geen windeieren Eind januari 2021 verliet Horta Oudenaarde het Retailpark N60 waar het 9 jaar lang gevestigd was en nam het zijn intrek in een nieuwe winkel enkele kilometers verderop. Sinds de verhuis vervult het tuinaanbod een centralere rol in het geheel, wat resulteerde in een duidelijke omzetstijging. Net zoals in de andere Horta-vestigingen weet men de consument in Oudenaarde te bekoren door een kwalitatief aanbod, een uitstekende dienstverlening en een gedegen vakkennis.

Gecharmeerd door de Horta-troeven Het verhaal van Horta Oudenaarde start in 2012 wanneer Joren Vantrimpont zich na zijn studies bezint over de weg die hij beroepsmatig wil inslaan. Doordat zijn vader Marc Vantrimpont actief was in de petcare- en tuinretailsector, voelt Joren sterke affiniteit met deze branches. Al vrij snel rijpt bij hem het idee om samen met zijn ouders een tuincentrum te beginnen. Na een boeiend gesprek met Jan Van Rossem, gedelegeerd bestuurder van Horta-ATD NV, besluit hij zich als zelfstandige aan te sluiten bij deze groepering. “Ik voelde meteen een klik en dat vind ik essentieel. Het grote pluspunt van Horta is dat je als ondernemer toch een eigen invulling kunt geven aan jouw zaak. Bovendien bieden ze vanuit de centrale heel wat ondersteuning en ook bij de andere Horta-winkels kan je aankloppen voor raad en advies. Tussen alle uitbaters wordt er heel open gecommuniceerd en informatie gedeeld. Van die aanwezige expertise plukten ik en ons ganse winkelteam de vruchten. Ook de maandelijkse ledenvergaderingen en de aangeboden opleidingen vormen een significante meerwaarde. Ik heb trouwens stage gelopen bij Horta Beveren en daar de kneepjes van het vak geleerd”, belicht Joren Vantrimpont. “Sinds de stage van Joren fungeer ik trouwens als mentor van Horta 38

Oudenaarde. Eerst kon hij bij mij terecht voor feedback over bepaalde problemen of twijfels, nu is dat ook het geval voor zijn broer Dauwe sinds die de fakkel overnam. Het is als starter interessant dat je op de knowhow en ervaring van de groepering en collega’s kan terugvallen. Dat biedt toch enige houvast”, geeft Diederik Devlieghere, zaakvoerder van Horta Beveren, aan. Tuinassortiment kwam niet tot zijn recht Eénmaal de beslissing genomen was om zich bij Horta aan te sluiten, ging de familie Vantrimpont op zoek naar een geschikte locatie voor hun winkel. “Onze keuze viel uiteindelijk op een huurpand dat vrij was gekomen op het toen recent geopende Retailpark N60 langs de Westerring in Oudenaarde.

Op zich een goede inplanting langs een drukke gewestweg, maar al na enkele jaren werd duidelijk dat deze plaats toch zijn beperkingen had. Enerzijds bleek de ligging op het Retailpark N60 toch enigszins een nadeel. Zo was onze onderscheidende factor beperkt ten opzichte van de andere winkels die daar gevestigd waren. Daardoor hadden we het gevoel dat veel consumenten niet specifiek voor onze zaak naar het winkelcentrum afzakten, maar ons gewoon als een onderdeel van hun namiddag shoppen beschouwden. Daarnaast leende het gebouw zich minder voor de uitbating van een tuincentrum. Door de lange, smalle vorm waren we genoodzaakt om de planten en tuinartikelen helemaal achteraan te presenteren. Dit woog op de omzet van deze categorie en zorgde ervoor dat we hoofdzakelijk als petcarespecialist werden bestempeld. Bovendien konden we omwille van de pandindeling geen vaste routing doorheen de winkel te creëren, waardoor sommige klanten maar een beperkt gedeelte van de winkel bezochten. Ook op het vlak van gezelligheid en beleving, twee essentiële aspecten voor een tuincentrum, waren de opportuniteiten beperkt. Omwille van al deze factoren hebben we een drietal jaar besloten om uit te kijken naar een nieuw onderdak voor onze zaak”, stelt Joren Vantrimpont.

Nog een groot voordeel is dat de winkelindeling ditmaal wel toeliet om een vaste routing te hanteren. Wat de opstelling van de verschillende productcategorieën betreft, hadden mijn broer Joren en ik op basis van onze ervaring in het vorig pand al een ruw basisidee uitgewerkt. Aan de hand van die schetsen hebben we in samenspraak met het Horta-hoofdkantoor en de winkelcoach bij Horta een concreet winkelplan uitgewerkt. De planten en tuinartikelen nemen nu een veel prominentere plaats in dan voorheen en zijn meteen bij de ingang terug te vinden. Een goede zet, want de omzet van het tuinsegment is sinds de verhuis echt geboomd. Bovendien blijft de petafdeling erg goed scoren. Een andere surplus is dat deze winkel twee verdiepingen telt, waarbij de bovenste etage zowel via een centrale trap als een lift bereikbaar is. Dit liet ons toe om de tuingerelateerde investeringsgoederen, zoals tuinmeubelen, houten tuinhuizen en barbecues op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier op het bovenverdiep te presenteren. Op die manier kunnen we de klant ook in alle rust en comfort grondig adviseren bij hun aankoop, wat bij dergelijke artikelen een must is. We zijn trouwens verrast hoe vlot het cliënteel de weg naar de bovenste verdieping vindt. Alle bovenvermelde ingrepen maken dat de klant nu meer shopt en langer in de winkel blijft, waardoor het gemiddelde

kasticket ruim 10% hoger ligt dan op het Retailpark N60. Bovendien krijgen we ook meer koppels over de vloer”, benadrukt Dauwe Vantrimpont. Wissel tussen beide panden geen evidentie De complexiteit van deze verhuis zat hem in het feit dat de oude winkel nog openbleef, terwijl de nieuwe al ingericht werd. “We hebben onze voormalige vestiging pas 3 dagen voor de start van de heropening definitief gesloten. Bovendien hebben we het leeuwendeel van onze presentatierekken meegenomen naar onze nieuwe locatie, waardoor er toch enige organisatie noodzakelijk was om de switch vlot te laten verlopen. Het was een bewuste keuze om de verhuizing in de eerste maand van 2021 in te plannen. Januari is sowieso een relatief kalme maand voor een dierenspeciaalzaak en tuincentrum, waardoor een dergelijk project toch iets eenvoudiger kan verlopen. Vooral de laatste week voor de opening was hectisch. Enerzijds werden er steeds meer rekken in de oude zaak afgebroken, waardoor het aanbod steeds beperkter werd. Anderzijds was het niet evident om al bestellingen te plaatsen voor de nieuwe winkel omdat we geen referentiepunten hadden. Maar ons cliënteel heeft eigenlijk weinig last ondervonden van de pandwissel. Uiteindelijk hebben we de volledige verhuis op goed 3 weken tijd gerealiseerd. Gelukkig konden we indien nodig steeds terugvallen op de goede raad van de Horta-winkelcoach en van winkelinrichtingsspecialist KEAP Shop Solutions. Laatstgenoemde ontwierp onder meer onze nieuwe, op maat vervaardigde kassa. Ook bij de opstart van onze eerste vestiging deden we al een beroep op hun diensten. Zij leverden toen onder meer onze winkelrekken. Daarnaast zijn we in zee gegaan met diverse lokale partners, waarvan de meesten hier ook over de vloer komen en waardoor we voor iedereen een win-winsituatie creëerden”, verduidelijkt Dauwe

Vantrimpont. “Ook enkele medewerkers van Horta Beveren hebben meegeholpen om de verhuis tot een goed einde te brengen. Zij stonden hoofdzakelijk in voor het technische aspect van de verhuis”, vult Diederik Devlieghere aan. Dauwe neemt over Hoewel Joren Vantrimpont de Hortawinkel in Oudenaarde opstartte, is hij sinds een jaar geen zaakvoerder meer. Die rol is nu weggelegd voor zijn broer Dauwe. Joren keerde terug naar het ‘oude nest’ en is nu als manager aan de slag bij Horta Beveren, maar staat zijn broer uiteraard nog bij in de Oudenaardse vestiging. “Mijn broer is 7 jaar jonger en wou ook in de winkel stappen. Wij komen erg goed overeen, maar twee kapiteins maken een schip daarom niet beter bestuurbaar. Daarom heb ik besloten om hier in Oudenaarde een stap opzij te zetten. Alsof het meant to be was, kwam ik opnieuw in Horta Beveren terecht. Het is niet evident om jouw geesteskind los te laten maar het feit dat de zaak bij mijn broer in goede handen is, maakt het net iets makkelijker”, besluit Joren Vantrimpont.

Op bezoek bij

Nieuw pand overtuigt consument Eind vorig jaar werd het gewenste pand gevonden en aangekocht.

39


Nuttige adressen AANKOOPVERENIGING

ATD NV – HORTA TUIN EN DIER Preflexbaan 101 1740 Ternat T: +32 (0)25 82 12 27 atd@horta.org www.horta.org

ATD NV – HORTA DIER Preflexbaan 101 1740 Ternat T: +32 (0)25 82 12 27 atd@horta.org www.horta.org

AQUARIUM ALGEMEEN

DEFISH AQUARIUMS Rue de l’Escalier 27 5000 Beez T: +32 (0)81 22 56 10 info@defishaquariums.be www.defishaquariums.be

AQUARIUM SIERVISSEN

RUINEMANS AQUARIUM BV Ijsselveld 9 NL-3417 XH Montfoort T: +31 (0)3 48 47 98 00 info@ruinemans.com www.ruinemans.com

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

DIERVOEDING, SNACKS EN ACCESSOIRES

KINLYS Industriezone 6 | Zwaantjesstraat 8 8710 Wielsbeke T: +32 (0)56 66 65 12 info@kinlys.com www.kinlys.com

40

GROUP DEPRE PETFOOD Wasserijstraat 25 2900 Schoten T: +32 (0)33 26 07 10 info@beduco.be www.groupdepre.com Vogelaarsweg 23 NL Dordrecht, LL-3313 T: +31 (0)7 86 22 06 22 info@hollanddiervoeders.nl www.groupdepre.com

VITAKRAFT BELGIË NV Paapsemlaan 11, Block B, Bus 6 1070 Brussel T: +32 (0)25 26 88 80 info@vitakraft.be www.vitakraft.be

GROOTHANDEL

ASP INTERNATIONAL Herentalsesteenweg 54 2270 Herenthout T: +32 (0)15 68 12 96 info@asp-pets.be www.asp-pets.be

BEEZTEES Energieweg 4 NL-5145 Waalwijk T: +32 (0)33 30 14 40 info@beeztees.com www.beeztees.nl

ETS H LEJEUNE JARDIRAMA Rue de la Gare 12 4608 Warsage T: +32 (0)43 76 61 03 info@jardirama.be www.jardirama.be

FERPLAST BENELUX BV Collseweg 21 NL-5674 TR Nuenen T: +31 (0)4 02 84 22 22 orders.benelux@ferplast.com www.ferplast.com

FLAMINGO PET PRODUCTS NV Hagelberg 14 2440 Geel T: +32 (0)14 24 21 00 info@flamingo.be www.flamingo.be

GEBR. DE BOON BV Avelingen West 39b NL-4202 MS Gorinchem T: +31(0) 183 660 822 info@deboon.nl www.deboon.nl

GRIZO Posterijlaan 5 8740 Pittem T: +32 (0)51 46 40 44 question@grizo.be www.grizo.be

KINLYS Industriezone 6 | Zwaantjesstraat 8 8710 Wielsbeke T: +32 (0)56 66 65 12 info@kinlys.com www.kinlys.com

LAROY GROUP Industrieweg 98-100 9032 Wondelgem T:+32 (0)92 58 13 00 info@laroygroup.com www.laroygroup.com

SMULDERS WHOLESALE Burg. Visschersstraat 130 NL-6235 EM Ulestraten T: +31 (0)4 33 64 23 87 sales@smulders.nl www.smulders.nl www.hsaqua.nl www.kinshi.nl

TRIXIE TRIXIE Heimtierbedarf GmbH & Co. KG Industriestraße 32 D-24963 Tarp T: +32 (0)33 04 98 97 sales@trixie.be www.trixie.de

VAN DER MEER DIERTOTAALGROOTHANDEL Hongkongstraat 71 NL-3047 BR Rotterdam T: +31 (0)1 04 37 05 05 klantenservice@vdmdtg.nl www.vandermeerrotterdam.nl

GROOTHANDEL IN LEVENDE DIEREN

DIERENGROOTHANDEL OVERBEEK Parallelweg 8 2811 NS Reeuwijk, NL T. +31 (0)17 26 51 15 info@dierengroothandel.be www.dierengroothandel.be

HOND + KAT SNACKS EN VOEDING NAGELS PET PRODUCTS Ambachtstraat 32 2340 Beerse T: +32 (0)14 61 43 01 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be

NEDAC SORBO BELUX NV Koning Leopoldlaan 9A 2870 Puurs T: +32 (0)38 60 76 30 petcare@nedac.eu www.petcare.nedac.com www.petsunlimited.fr www.petsunlimited.nl

FARM FOOD HONDENVOEDING Baruch Spinozastraat 10 NL-7442 PD Nijverdal Voeding Advies: T: +32 (0)11 98 84 77 info@farmfood.be Administratie: T: +32 (0)11 98 84 74 administratie@farmfood.be www.farmfood.be

HUPPLE Boudewijnstraat 19 2960 Brecht T: +32 (0)36 46 11 60 info@hupple.com www.hupple.com

DIERVOEDING TAK Vaartveld 18 NL-4704 SE Roosendaal T: +31 (0)1 65 37 83 91 info@happydog.nu www.happydog.nu

JOHNSON PETFOODS Saffierborch 16 NL-5241 LN Rosmalen T: +31 (0)7 35 22 08 73 info@johnsonpetfoods.nl www.johnsonpetfoods.nl

NEDAC SORBO BELUX NV Koning Leopoldlaan 9A 2870 Puurs T: +32 (0)38 60 76 30 petcare@nedac.eu www.petcare.nedac.com www.petsunlimited.fr www.petsunlimited.nl

TRUDO’S PET PRODUCTS Rellestraat 5035 3800 St Truiden T: +32 (0)11 68 75 22 info@trudospetproducts.be www.trudospetproducts.be

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

HOND + KAT ACCESSOIRES

FLEXI BOGDAHN INTERNATIONAL GMBH & CO. KG Carl-Benz-Weg 13 D-22941 Bargteheide T: +49 (0)45 32 4 04 40 info@flexi.de www.flexi.de

NAGELS PET PRODUCTS Ambachtstraat 32 2340 Beerse T: +32 (0)14 61 43 01 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be

WEENECT Chaussée d’Alsemberg 995 1180 Uccle T: +32 (0)33 76 45 93 sales@weenect.com www.weenect.com

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

HOND + KAT VERZORGINGSPRODUCTEN

BIOGANCE Zi Anjou Atlantique FR-49123 Champtoce Sur Loire T :+33 (0)2 41 73 15 15 info@biogance.fr www.biogance.fr

LABORATOIRES FRANCODEX rue de l’Ormeau de Pied 10 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 97 90 23 adv@francodex.com www.francodex.com

KNAAGDIEREN SNACKS EN VOEDING ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

TERRARIUM ALGEMEEN

ZOO MED EUROPE Seoulstraat 1 2321 Meer T: +18 (0)55 42 99 88 info@zoomed.com www.zoomed.eu

VOGELS SNACKS EN VOEDING

GRIZO Posterijlaan 5 8740 Pittem T: +32 (0)51 46 40 44 question@grizo.be www.grizo.be

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

WINKELINRICHTING

EASYRACK Drieselstraat 150/3 9041 Oostakker T: +32 (0)93 77 05 00 info@easyrack.be www.winkelrek.be www.winkelkarren.be www.easyrack.be

VOEDINGSSUPPLEMENTEN

MANNAVITA Zuidstraat 10 8560 Wevelgem T: +32 (0)56 43 98 52 info@animavital.be www.animavital.be

LABORATOIRES FRANCODEX rue de l’Ormeau de Pied 10 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 97 90 23 adv@francodex.com www.francodex.com

BEAPHAR Provenstraat 11-13 8970 Poperinge T: +32 (0)57 33 35 00 info@beaphar.be www.beaphar.com

41


Vanaf 1 juli 2021 gelden nieuwe btw-regels voor e-commerce Petcare-ondernemers die via hun webshop huisdierbenodigdheden aan particulieren verkopen, houden er best rekening

ONTDEK HET NIEUWE ASP! JOUW GROOTHANDEL V O O R H O N D E N KAT, M E T D AT T E C K E LT J E M E E R .

mee dat er vanaf 1 juli 2021 een nieuwe btw-wetgeving voor e-commerce binnen de Europese Unie van kracht wordt. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de regelgeving al op 1 januari 2021 inging, maar door de coronacrisis werd de inwerkingtreding met enkele maanden uitgesteld. Met de invoering van dit nieuwe btw-stelsel wil de EU een eerlijker speelveld voor alle onlineverkoop, zowel binnen als buiten de EU. Wie een webshop uitbaat, neemt de nieuwe regels best onder de loep, want de diverse wijzigingen ten opzichte van de huidige wetgeving kunnen een (grote) invloed hebben op de systemen en processen achter uw webshop. We zetten de belangrijkste veranderingen even op een rij.

Juridisch

Verschillende btw-tarieven Door de globalisering en digitalisering van de verkoop van goederen en diensten was de vraag naar een vereenvoudigde btw-regelgeving voor webshops zeer groot. Vanaf 1 juli 2021 vereenvoudigen de nieuwe regels de btw-heffing op grensoverschrijdende ‘internetverkopen’ van goederen en diensten. De wetswijziging garandeert gelijke concurrentievoorwaarden voor ondernemingen, zowel binnen als buiten de EU. Als webshopeigenaar is het aangewezen om de nieuwe btw-regels grondig te bestuderen en te zorgen dat jouw webshop rekening houdt met de verschillende btw-regimes. Door het verdwijnen van de minimale btw-drempels geldt vanaf 1 juli 2021 immers voor iedere verkoop aan een buitenlandse klant een ander btw-tarief dan de Belgische. Bovendien ligt volgens de nieuwe wetgeving de verantwoordelijkheid bij de webshopuitbater om telkens de juiste btw aan te rekenen.

land van aankomst een btw-aangifte te doen. Bovendien is de invoer zelf dan vrijgesteld van btw. De webshopuitbater is niet verplicht om van het IOSS-systeem gebruik te maken maar wanneer dit niet gebeurt, dan wordt de invoer wel aan btw onderworpen. De online-handelaar kan de invoerbtw dan wel doorrekenen aan de klant, die de goederen bestelde.

Jouw par tner voor topproducten & advies:

Alle goederen btw-verschuldigd Nog een fundamentele wijziging is dat de consument vanaf 1 juli 2021 steeds btw verschuldigd is bij de invoer van goederen van buiten de EU. Voorheen gold er voor aankopen met een waarde kleiner dan 22 euro een btwvrijstelling, maar die verdwijnt dus.

• assortiment op maat

kwalitatieve voeding & duurzame accessoires

• overtuigende verkooptips • advies over nieuwste markttendensen

Deze nieuwe regels gelden niet voor kleine webshops die minder dan 10.000 euro per jaar realiseren en slechts in één EU-land gevestigd zijn. In dat geval is de btw verschuldigd aan het EU-land waar het transport begint.

• de beste (na)service

IOSS-systeem Verder kunnen onlineshops, die goederen van buiten de EU met een intrinsieke waarde van maximaal 150 euro importeren, voortaan gebruik maken van het ‘Invoer One Stop Shop-systeem (IOSS). Hierdoor hoeft men enkel in het 42

ASP is verdeler van o.a. volgende A-merken:

Graag meer informatie? +32 15 68 12 96 • info@asp-pets.be Laat je inspireren op onze nieuwe website: www.asp-pets.be


Profile for Invent Media

Pet & Garden Pro nr 133  

Pet & Garden Pro édition juin 2021

Pet & Garden Pro nr 133  

Pet & Garden Pro édition juin 2021

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded