Page 1

O2h

Out-Of-Home Magazine

Editie nr. 33 / Maart 2012 Apart katern ‘Impulse & Tobacco’ (voor een selecte doelgroep)

Nationaal infoblad voor de verkooppunten van food- en non-foodimpulsartikelen, snacking-, convienence en take-awayproducten en -concepten.

Doelgroepen : Pompshops, kiosken, snack-, bake-offverkooppunten, take away, vending, nightshops, foodcorners in sport-wellnes en recreatie, flight-,rail- en event catering, ontbijt-,koffie-en saladcorners, en fast service concepten. Verantwoordelijke uitgever: Karl D’haveloose • p/a Invent Media, Kortrijksesteenweg 198, 8530 Harelbeke • Verschijnt 5 x per jaar • Zevende jaargang • Nr. 33, maart 2012 • afgiftekantoor 9099 Gent X - P 509184 • T +32(0)56 21 30 32 • F +32(0)56 25 71 41 • www.expoadvice.com • info@expoadvice.com

Winnaars ‘de Gouden Portafilter 2012’ bekend Onder de benaming ‘de Gouden Portafilter’ werd op 6 en 7 februari de derde editie van het Belgisch Kampioenschap Koffie als groot evenement gepresenteerd. Meer dan 500 genodigden zagen een geslaagde organisatie, die stilaan aan het uitgroeien is tot dé place-to-be voor iedereen die koffie op een kwaliteitsvolle manier tot bij de consument wil brengen. De Belgische afdeling van het SCAE (Specialty Coffee Association Europe) en de vzw BCE (Belgian Coffee Education) stonden in voor de organisatie van 4 koffiewedstrijden : cuptasting, barista, latte art en coffee in good spirits. Bij de cuptasting werd titelverdediger Roel Driesen van Mucho Gusto uit Hasselt in een spannende finaleronde geklopt door de nieuwe kampioen Pieter Claes van The Java Company uit Rotselaar. In de categorie ‘Coffee in Good Spirits’ ging de titel naar Ronny Billemon. François Knopes van Cafés Knopes uit de provincie Luxemburg werd winnaar bij de wedstrijd ‘Latte Art’. Tot slot ging het goud in de categorie ‘Barista’ naar Louis Donck van Donko’s Koffie uit Roeselare.

Certificaat ‘Haute Qualité Environnementale’ voor nieuw distributiecentrum Coca-Cola Enterprises Het nieuwe distributiecentrum van Coca-Cola Enterprises in Heppignies ontving midden februari het ‘Haute Qualité Environnementale’-certificaat. Dit gebeurde in aanwezigheid van Dhr. Jean-Claude Marcourt, vice-president en minister van Economie, KMO’s, Buitenlandse Handel, Nieuwe Technologieën en Hoger Onderwijs van de Waalse regering. Hiermee is het distributiecentrum het eerste logistieke gebouw in de Benelux dat dit certificaat behaalt. De ‘Haute Qualité Environnementale’-aanpak kenmerkt zich doordat deze alle aspecten van duurzame ontwikkeling omvat. Dit zowel op vlak van de constructie als bij het dagelijkse beheer van het gebouw. Door de provincie Henegouwen te kiezen als vestigingsplaats voor dit ultramoderne gebouw, bevestigt Coca-Cola Enterprises dat ze de belangrijke lokale verankering in Wallonië wil behouden.

Weldra helft minder cafeïne in frisdrank? De Hoge Gezondheidsraad (HGR) wil de hoeveelheid cafeïne in frisdrank en energiedranken beperken. De HGR maakte, op vraag van de FOD Volksgezondheid, een stand van zaken op over het huidige verbruik van cafeïne. Daarbij concludeerde ze dat de huidige bestaande beperking van 320 mg cafeïne per liter voor gearomatiseerde alcoholvrije dranken te hoog ligt. De HGR raadt dan ook aan deze te verlagen tot 150 mg cafeïne per liter. Bovendien beveelt ze aan om de hoeveelheid cafeïne dagelijks te houden op 80 mg. Daarnaast zou op het etiket van cafeïnehoudende producten een waarschuwing moeten staan die ertoe aanspoort om het aantal verbruikte eenheden per dag te beperken.

Ontdek de trends in de wereldkeuken op Ethnic Foods Europe 2012 Van 27 tot en met 29 maart 2012 wordt in Brussels Expo de tweede editie van Ethnic Foods Europe georganiseerd. Deze vakbeurs vormt het uitgelezen platform om na te gaan wat er momenteel hot is in de Arabische, Aziatische of Zuid-Amerikaanse keuken. Gedurende 3 dagen zullen circa 200 bedrijven uit 20 verschillende landen hun producten en recente innovaties voorstellen. Nieuw dit jaar is de introductie van Ethnic Private Label 2012. Fabrikanten van private label-producten zullen tonen hoe de bezoekers de strategie van hun eigen merken kunnen uitbreiden naar Ethnic Food-categorieën. Iedere dag worden er ook masterclasses georganiseerd. De bezoeker kan deze gratis bijwonen. Thema’s die aan bod komen zijn o.a. Ethnic Food in Europa, de Ethnic Food-keten en trends en ontwikkeling in food retail voor Ethnic Food-producten.

www.expoadvice.com O2H_33-NL.indd 1

Cos opent het nieuwe concept autoweghoreca ‘pauzo’

Inside News ..................................... p.1-3-4 Verslag European Sandwich & Snack Show .p.5 Impulsijs...............................................p.7 Kauwgom ..............................................p.9 Koffie-omzet verhogen via meerwaardecreatie .......................... p.11 Light en suikervrije frisdranken ............. p.13 Verslag voorjaarsbeurs Conway ............... p.14 New arrivals ........................................ p.15

In juni 2011 nam Catering Operating Solutions (COS), opgericht door Georges Bloem en Benny Moortgat, elf autowegrestaurants van Autogrill Belux over. Eind februari opende één van die vestigingen, namelijk die in Wetteren langs de E40 Brussel-Gent (in de richting van Gent), haar deuren onder het nieuwe pauzolabel. Eind maart volgt de opening van het restaurant aan de overzijde van de snelweg. Met ‘pauzo’ introduceert COS een totaal nieuw concept van onthaal en restauratie langs de Belgische autowegen. Het speelt in op de behoefte van de reiziger aan rust en comfort en wil een eigentijdse, modieuze en inspirerende rustplek bieden. De klanten vinden er twee seatingruimtes, waarvan één voor gezinnen, autocartoeristen en andere grote groepen. Met een tweede ruimte wordt eerder gemikt op een zakelijk en ook vrouwelijk publiek: een mix van hoge en gewone tafels en salons creëert de businessloungesfeer. In het gebouw kan de klant ook gebruik maken van gratis wifi zonder codes. Wat het culinaire aspect betreft, wordt volledig afgestapt van het gaar- en grootkeukengebeuren. Bij ‘pauzo’ werkt men met verse producten die à la minute worden bereid. Hiervoor werkt COS samen met Lieven Lootens, chef van het gekende restaurant ’t Aards Paradijs in Merendree. Lootens staat in voor de ontwikkeling van de warme schotels, de opleiding van het keukenpersoneel en de continue bewaking van de kwaliteit

Mars Belgium publiceert op 50e verjaardag eerste Belgische duurzaamheidsverslag Mars Belgium publiceerde begin maart haar eerste ‘Principles in Action Summary’. Met deze publicatie wil het familiebedrijf, dat dit jaar 50 jaar actief is in België, een stand van zaken opmaken van haar in België gevoerde duurzaamheidsbeleid én haar wereldwijde ambities op gebied van duurzaamheid tegen 2020 scherp stellen. In haar eerste Belgische rapport legt Mars Belgium uit hoe het op basis van haar ‘Vijf Principes van kwaliteit, verantwoordelijkheid, wederkerigheid, efficiëntie en vrijheid’ het verschil wil maken voor de mens en de planeet, en hoe het deze Principes omzet in duurzame acties op het vlak van voeding en gezondheid, grondstoffenbeheer, activiteiten en producten. De ‘Principles in Action Summary’ geeft een overzicht van alle duurzaamheidsprestaties die het bedrijf in België levert en is een lokale aanvulling op het internationale verslag ‘Mars, Incorporated Principles in Action Summary’.

Nieuwe vakbeurs voor het Out-of-Homekanaal: C-shop Cologne – The European Convenience Show KölnMesse breidt haar aanbod vakbeurzen in het voedingsegment uit. Van 4 tot en met 6 november 2012 vindt in het Keulense beurscomplex immers de eerste editie plaats van C-Shop Cologne – The European Convenience Show. Deze nieuwe vakbeurs richt zich op gemakswinkels en wil een platform zijn voor shopconcepten die de consument snelle, flexibele en attractieve ‘to go-producten’ aanbieden. Het doelpubliek omvat onder meer petrolshops, verkooppunten in metro- en treinstations, kiosken, kleine buurtwinkels, shops in kantoorgebouwen, convenience catering en dergelijke meer. Er zullen zowel voeding, non-food als diensten aan bod komen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.cshopcologne.com.

De merken Johma en Borgondi worden Qizini Op 17 januari 2011 fuseerden de bedrijven Greencore en Johma Sandwiches tot Qizini. Deze bedrijfsnaam wordt nu ook een consumentenmerk, want sinds 1 december 2011 wordt het gamma prepacked sandwiches onder de merknaam Qizini op de markt gebracht. Daarmee neemt het bedrijf afscheid van de sandwichmerken Johma en Borgondi. Voor het nieuwe merk deed Qizini heel wat onderzoek. Daaruit blijkt dat de hedendaagse consument vooral kwaliteit en smaak heel erg belangrijk vindt. Er is daarom hard gewerkt aan een kwalitatief hoogwaardig assortiment, o.a. door gebruik van betere ingrediënten en mooiere broodrecepturen. Het aanbod bestaat uit maar liefst 35 SKU’s, met een aantal nieuwe, verrassende variëteiten. Ter ondersteuning heeft Qizini opvallend POS-materiaal beschikbaar.

O2 h

blz 1 9/03/12 14:44


NIEUW CÉCÉMEL met de krachtige smaak van pure chocolade

500ml O2h O2H_33-NL.indd 2

blz 2

www.expoadvice.com 9/03/12 14:44


1 inside news Food in Mind stelt Belgian Food Services Market Vademecum 2012 voor

Het marketingonderzoeks- en consultingbureau Food in Mind presenteert de recentste versie van haar gids voor de foodservicemarkt. Deze uitgave biedt een overzicht van de top 300 organisaties (operators en verdelers) en 700 beslissers voor de aankoop van food-, non-food- en beverageproducten. Alle gegevens worden onderverdeeld in de segmenten: social catering, commercial catering, facility catering en intermediaries. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website www.foodinmind.com.

België kiest voor Lay’s Bicky Crisp Met maar liefst 67,8% van de 134.581 stemmen, werd Lay’s Bicky Crisp eind 2011 uitgeroepen tot winnaar van de Lay’s ‘Maak Je Smaak’ actie. Bedenkster Klara De Wilde, een 26-jarige onderwijzeres uit Hasselt, haalde haar inspiratie voor deze smaak bij de gekende hamburger met de lekkere sausjes. De Bicky-smaak lijkt vanzelfsprekend maar is doordacht: zowel pittig (pickles) als verfrissend (uitje) als zacht (mayonaise) en heeft een smaakpalet waar de Belgen tuk op zijn. Winnares Klara De Wilde ontvangt 25.000 euro en 1 procent van de omzet van haar Lay’s Limited Edition Bicky Crisp gedurende maximaal 1 jaar. De winnende variant is sinds kort trouwens weer verkrijgbaar in verpakkingen van 40 en 250 gram.

Tweede editie van Vending Benelux op komst

Na het succes van de eerste editie van Vending Benelux is Crea'news al druk bezig met de voorbereiding van Vending Benelux 2012. Het evenement wordt op 31 mei en 1 juni 2012 in de Antwerpse Waagnatie-Hangar 29 georganiseerd. Ditmaal wil de organisatie het aanbod diversifiëren en de zaken groter aanpakken. Naast de bijkomende ruimte en de focus op communicatie met de exploitanten en beheerders van automatenparken biedt Vending Benelux 2012 nog interessante vernieuwingen, zoals een specifieke zone voor koffieautomaten. Verschillende baristademonstraties zorgen hier bovendien voor extra sfeer. Voeg hier het galadiner, de degustaties en de tombola aan toe en u weet dat Vending Benelux 2012 een uitzonderlijke en onvergetelijke tweedaagse wordt. Tevens kondigt Crea’News de geboorte van een nieuwe vakbeurs aan: Pizza Benelux. Die vindt plaats op 6 en 7 juni 2012 in Antwerp Expo. Dit nieuwe event richt zich tot leveranciers van ready-to-eatpizza's, restauranthouders en beheerders van automaten en zal tonen wat er momenteel leeft en beweegt in de pizzasector.

Quick voortaan 100% Smiley

Eind december 2011 nam Diversi Foods alle aandelen over van de Nederlandse firma Vriesfood. Beide ondernemingen ontwikkelen en verkopen diepgevroren bakkerijproducten. Daarnaast de groep Diversi Foods eind vorig jaar ook een joint venture aan met Vermauts Boerenbrood uit Lendelede. Laatstgenoemd bedrijf is al 4 generaties lang een ambachtelijke grootbakkerij, gespecialiseerd in op steen gebakken – boerenbrood, witte en bruine broden. Deze nauwe samenwerking stelt de groep Diversi Foods in staat om vanaf heden zowel diepvries als gekoelde artisanale Belgische broden te commercialiseren. Deze 2 nieuwe samenwerkingsovereenkomsten zullen de verdere groei van de groep Diversi Foods in de komende jaren versterken.

Recent ontvingen alle Quick-restaurants het Smileylabel en dus mag Quick zich als eerste grote restaurantketen 100% Smiley noemen. De Smiley is een initiatief van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, en als positief en duidelijk teken wordt hij sinds 2007 toegekend aan restaurants met een gunstige evaluatie door een onafhankelijke certificeringsinstelling. Deze Smiley garandeert de consument dat alle wettelijke verplichtingen inzake voedselveiligheid en hygiëne strikt worden nageleefd. Om de kwaliteit en veiligheid van zijn producten te garanderen, heeft Quick in de loop der jaren een aantal strikte maatregelen en een auto-controlesysteem ingevoerd. Een uitgebreid lastenboek staat garant voor de allerbeste ingrediënten en dagelijks vindt een verplichte kwaliteitscontrole plaats vooraleer de deuren van het restaurant opengaan. Bovendien opteerde Quick er voor om de strengste Europese normen in al zijn restaurants te implementeren. Dankzij deze uitgebreide waaier aan veiligheidsmaatregelen en het verantwoordelijkheidsgevoel van alle medewerkers heeft elk Quick-restaurant nu de groene FAVVSmileysticker ontvangen.

Krea Sales bestaat 15 jaar

Succesvol jaar voor Shakeria

De firma Krea Sales, gespecialiseerd in het aanbieden van sales & merchandising solutions, viert in 2012 haar 15-jarig bestaan. Naar aanleiding van dit gebeuren organiseerde het bedrijf op 2 februari jl. een event voor haar klanten. Daar werd ook de nieuwe strategie van de firma voorgesteld: Krea Sales 2.12. Vanaf 2012 gaat de onderneming back to basics en wil het de komende jaren inzetten op 3 kernwoorden die aan de basis van het bedrijf liggen: Talent, Passie en Informatie. Zo wordt het aanwerven van getalenteerde mensen een prioriteit voor de firma. Verder wil Krea Sales met passie en enthousiasme de producten van haar klanten in het Out-of-Homekanaal vertegenwoordigen. Tot slot zet de firma in op informatie. Zo neemt men dit jaar een nieuw informaticasysteem in gebruik, waardoor communicatie en informatiedeling nog eenvoudiger wordt. Tevens wil de firma nog meer Joeri Perneel, zaakvoerder van Krea Sales, gebruik maken van sociale media. doet de nieuwe strategie uit de doeken.

Shakeria, het milkshakeconcept van de firma Innoprax dat opvalt door zijn gebruiksgemak, kende in 2011 een goed jaar. Niet alleen kon het product de smaakpapillen van heel wat consumenten bekoren, bovendien viel het vorig jaar diverse malen in de prijzen. Zo werd Shakeria door het Duitse vakblad uitgeroepen tot Product van het Jaar. Verder sleepte het een Vending Star in de wacht op de beurs Eu’Vend. Daarnaast werd de milkshake bekroond met een Show Star-award door het Duitse magazine Convenience Store. In ons land riep het vakblad Gondola Shakeria uit tot een Category Innovator tijdens de Golden Gondola 2011. In 2012 wil Innoprax de plaats van het milkshakeconcept in het schap van de gemakswinkels nog versterken en zich tevens focussen op de vendingmarkt.

Diversi Foods doet overname en sluit samenwerkingsakkoord

Voetbalsterren in nieuwe campagne Pepsi

3 slimme kaassnacks om overal mee te nemen

Mini Babybel 2 Go! om te knabbelen Lekker dippen met

Pik & Croq' To Go

Belcube

om te delen

Sharing smiles www.belfoodservice.be

www.expoadvice.com O2H_33-NL.indd 3

N.V. BEL BELGIUM S.A. • Rue du Panier Vert 70 - 1400 Nivelles • Tel : 067 89 57 00 - Fax : 067 89 57 59

Colofon Kortrijksesteenweg 198, B-8530 Harelbeke tel+32(0)56 21 30 32 fax+32(0)56 25 71 41 info@expoadvice.com www.expoadvice.com Verantwoordelijk Uitgever Karl D’Haveloose (magazines@expoadvice.com) Redactie en fotografie Karl D’Haveloose (magazines@expoadvice.com) Stijn Eeckloo, hoofdredacteur (redactie@expoadvice.com) Bart Vancauwenberghe Wim Vander Haegen Wouter Temmerman Tine Hemeryck Reclameregie Evelien Desmyttere (admin@expoadvice.com) Karlien Debruyne (info@expoadvice.com) Art Director Saskia Vlieghe (graphics@expoadvice.com) Druk Lowyck en Pluspoint drukkerijen Version française sur simple demande

De uitgever kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van gepubliceerde advertenties. Het verlenen van toestemming tot publicatie in dit tijdschrift heeft tevens betrekking op de terbeschikkingstelling in om het even welke electronische vorm. Niets uit deze uitgave mag op enerlei wijze worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever.

Pepsi kondigde eind februari de lancering aan van zijn gloednieuwe, muzikale campagne “Kick In The Mix”, waarin de wereld van de muziek en het voetbal elkaar ontmoeten wanneer Pepsi’s wereldsterren hun moves op ongeziene wijze buiten het stadion demonstreren. Het Pepsi-team met drievoudig 'FIFA Wereldspeler van het jaar' Lionel Messi, Didier Drogba, Fernando Torres en Frank Lampard wordt uitgebreid met twee van de meest beloftevolle jonge voetballers ter wereld, Jack Wilshere en Sergio 'Kun' Agüero, als gezichten voor de campagne van 2012. Een belangrijke rol is ook weggelegd voor de internationaal bekende DJ, producer en hitmaker, Calvin Harris, die instaat voor de soundtrack en de muzikale leiding van de campagne. Ook in België gaat deze campagne uitgerold worden via activaties en andere leuke projecten tijdens de volgende maanden.

O2 h

blz 3 9/03/12 14:45


Het merk Del Arte wil naar België trekken Om zijn groei te ondersteunen zet Del Arte, een merk van de Groep LE DUFF en Frankrijks nummer één op het gebied van Italiaanse pizza- en pastarestaurants, zijn ontwikkeling verder in het buitenland. Als aanvulling op de 107 bestaande restaurants in Frankrijk en de 2 vestigingen in Ierland wil het merk zijn netwerk in België en Luxemburg verder ontwikkelen. Hiervoor is Del Arte op zoek naar franchisenemers. “De Belgisch-Luxemburgse markt biedt vele mogelijkheden”, merkt Rodolphe Neveux, Manager Franchise Buitenland van Del Arte, op.”Wij hebben de komende 7 jaar de opening van een tiental restaurants gepland. Wij zijn op zoek naar franchisepartners, die in een exclusieve geografische zone tegelijkertijd verschillende restaurants uitbaten. Wij bieden hen een op maat gemaakt assortiment aan, zodat ze kunnen inspelen op de specifieke behoeftes van de Belgisch-Luxemburgse consument en waarbij de waarden van Del Arte in stand worden gehouden ». Del Arte voorziet geïnteresseerde partners bovendien van een uitgebreid franchiseprogramma, vanaf het marktonderzoek tot aan de bedrijfsklare oplevering van het restaurant. De expertise van verschillende centrale diensten zoals inkoop, onderzoek en ontwikkeling, opleiding, bouw, marketing enlogistiek is eveneens onderdeel van de begeleiding van de franchisenemers. De restaurants van Del Arte zijn hoofdzakelijk gevestigd in de voorsteden, maar ook in winkelcentra en in de nabijheid van bioscopen.

Coca-Cola lanceert Move to the Beat™campagne voor Olympische Spelen 2012 Mark Ronson en Katy B onthulden midden februari jl. een gigantisch urban kunstwerk in de schaduw van het Olympisch Stadion in Oost-Londen. De onthulling was het startsein van de Move to the Beat™-campagne die Coca-Cola in 11 Europese landen zal voeren. De Beat Wall stelt op grafische wijze voor hoe producer en Grammy-winnaar Mark Ronson sportgeluiden mixte met muziek. Hij werd daarbij geholpen door zangeres Katy B, die de tekst schreef en zong. Samen creëerden zij de song ‘Anywhere in the World’ (het lied van Coca-Cola voor de campagne van de Olympische Spelen 2012) voor Move to the Beat™, de wereldwijde campagne op het ritme van London 2012 die focust op tieners. Met Move to the Beat™ wil Coca-Cola de Olympische Spelen en sport in het algemeen dichter bij tieners brengen. Door in te spelen op hun passie voor muziek en met de muzikale erfenis van Londen als inspiratiebron, koppelt de campagne de Londense muziekscene aan de Olympische sport. Op die manier wil men de jeugd warm maken voor London 2012.

Nestlé Professional Benelux lanceert koffieformuleconcept Milano

Beurskalender Ethnic Foods Europe

Van 27 t.e.m. 29 maart 2012 Brussels Expo, Brussel

Op de afgelopen editie van de Nederlandse vakbeurs Horecava in januari pakte de onderneming uit met een eigen koffieformule van Nescafé. Milano is een belevingsconcept dat in diverse Out-of-Home-outlets kan worden geïmplementeerd. Roelof van Dinter, directeur Nestlé Professional Benelux: “Met dit concept kan men van een product zonder focus direct een omzetgenerator maken. 1 personeelslid en 1 machine volstaan om in 5,3 minuten 7 cappuccino's en 7 espresso’s te serveren. De tijdsbesparing die dit oplevert, kan de professional dan bijvoorbeeld gebruiken om latte art te maken.”

Vending Benelux

Op 31 mei en 1 juni 2012 Hangar 29, Antwerpen

Pizza Benelux

Op 6 en 7 juni 2012 Antwerp Expo, Antwerpen

VAE Expo

Op 19 en 20 september 2012 Porte de Versailles, Parijs

Sial

Van 21 t.e.m 25 oktober 2012 Paris Nord-Villepinte, Parijs

Nieuwe Europese regelgeving omtrent fruitsap Het Europees parlement heeft nieuwe regels omtrent de etikettering van fruitsap goedgekeurd. De nieuwe etiketteringsregels moeten de consument meer duidelijkheid verschaffen over het soort drank dat in de verpakking zit, zodat hij weet wat hij koopt. Mogelijk misleidende namen worden voorkomen, en foute 'zonder toegevoegde suiker'-claims worden niet meer getolereerd. Zo mag fruitsap voortaan alleen uit vruchtensappen bestaan, moet het ongesuikerd blijven en moet op het etiket aangegeven worden welk fruit erin verwerkt zit. Ook moet sinaasappelsap vanaf nu alleen daaruit bestaan en mag het geen mandarijn- of ander sap meer bevatten. Een mix van twee sappen moet beide vruchten in de naam hebben, aldus het Europarlement. Zo moet een drankje dat uit 90 procent appelsap en 10 procent aardbeiensap bestaat nu de naam 'appelaardbeiensap' krijgen. Een algemene naam zoals 'gemengd sap' mag als er drie of meer vruchten gebruikt werden. 'Nectars', die uit vruchtenmoes en water bestaan, mogen wel toegevoegde suikers of zoetstoffen bevatten. Het label 'geen toegevoegde suikers' mag niet aan nectars met artificiële zoetstoffen zoals sacharine gegeven worden, om verwarring te vermijden.

Nrecieeupwt

C-Shop Cologne

Van 4 t.e.m. 6 november 2012 KölnMesse, Keulen

Horeca Expo

Van 18 t.e.m 22 november 2012 Flanders Expo, Gent

Wilt u uw beurs opgenomen zien in onze kalender of wenst u uw beurs meer in the picture te plaatsen, stuur dan een mail naar Evelien Desmyttere: admin@expoadvice.com.

StarMeal is verhuisd De firma StarMeal is sinds november 2011 op een nieuw adres terug te vinden. De onderneming is voortaan gevestigd op volgend adres: Nijverheidsstraat 56 in 2260 Westerlo (Oevel).

Panini’s,

lekker hot, snel klaar, creatief en trendy

• Authentieke smaak, met olijfolie en zuiderse kruiden • Extra breed om makkelijker te kunnen beleggen • Gewoon ontdooien, doormidden snijden en garneren naar smaak • Kort grillen, … en snel serveren

Réf.

Nom produit

Poids

Pcs/crt

22790000

Prokorn Stokbrood, 57 cm

280 g

25

18420001

Prokorn Stokbrood, 26 cm

140 g

40

13950004

Prokorn Bagnat

105 g

24

18720003

Prokorn Triangle

110 g

28

22700000

Prokorn Keizerbroodje

60 g

40

22710000

Prokorn Sandwich

50 g

100

New New

De vernieuwde Prokorn broodjes zien er nu nog aantrekkelijker en smakelijker uit: • Met een krokante korst • Rijk afgewerkt met graantjes • Warm donkerkleurig van uitzicht

Art.nr.

Productnaam

Gewicht St./ds

22730000

Panini met kruiden 26cm

170 g

45

22460000

Panini met kruiden/gegrild 21cm

110 g

60

• Nu ook 2 nieuwkomers : Sandwich en Keizerbroodje Prokorn

P R O E F H E T G E Z O N D E L E V E N O2h O2H_33-NL.indd 4

blz 4

www.expoadvice.com 9/03/12 14:45


M Beursverslag European Sandwich & Snack Show 2012 toont talrijke originele noviteiten

Op 15 en 16 februari 2012 werd in Parc des Expositions Porte de Versailles te Parijs de 13de editie van European Sandwich & Snack Show georganiseerd. Deze vakbeurs vormt nog steeds het ideale platform om na te gaan wat er momenteel leeft en beweegt op het vlak van snacking- en food-to-goproducten. Uit ons bezoek leerden we alvast dat de fabrikanten uit deze branche zich nog meer focussen op gezondheid, biologische referenties, gebruiksgemak en puur genieten. Hieronder tonen we 30 opvallende nieuwkomers, die uw aanbod ongetwijfeld meer dynamiek bezorgen.

Alfee’s

Alternative Food & Beverage

Balarama

Beautiful Brands

Deze firma pakt uit met een gamma diepgevroren, gevulde flatbreads. Ze zijn met de hand opgerold en worden verkocht in 4 variëteiten: kip, ham-kaas, ei-bacon en Bombay beans. Ontdooid kunnen ze 7 dagen bewaren. Het volstaat om ze 2 minuten in een microgolfoven op te warmen.

The Berry Company presenteert een gamma 100% natuurlijke dranken op basis van rode vruchten. Deze producten bevatten geen kleur- en bewaarstoffen, noch gluten. Ze zijn rijk aan anti-oxidanten. Aangeboden in verpakkingen van 250 ml. Verkrijgbaar in 6 smaken.

Nieuw is een premiumlijn van natuurlijke en gezonde repen. Ze zijn verpakt per 2 stuks van 20 gram. Er worden 3 varianten op de markt gebracht: amandelen, veenbessen en chocolade; sinaasappel, abrikoos en chocolade; appel, kaneel en chocolade.

Eyecatcher is het assortiment ‘The Soup’ van de firma La Courtisane. De soep is 100% plantaardig, zoutarm en glutenvrij. Ze wordt gepresenteerd in leuke, hersluitbare kannetjes van 17 cl. Er zijn 5 zomer- en 5 wintervariëteiten te verkrijgen. Ook geschikt voor vending.

Bini Solutions

Bubble Fever

BuddyFruits

Charal

Bergams

Deze standhouder verdeelt kokoswater van het merk Zico. Het wordt aangeboden in een verpakking die eenvoudig on the go kan worden meegenomen. De isotone drank heeft een laag caloriegehalte. Zico is verkrijgbaar in 2 smaken: original en mango.

Compagnie des boissons biologiques

Dankzij de Bini kunt u voortaan snel en veilig broodjes snijden. Bovendien gebeurt dit op een propere en hygiënische manier. Het toestel is ondanks zijn gering gewicht heel robuust. Het valt op door zijn gebruiksgemak en functioneel design. Het bestaat in 3 versies.

Deze exposant introduceert het concept ‘Bubble Tea’. Het betreft een mengeling van thee, melk en tapiocaparels. Het kan zowel warm als koud (met ijsblokjes) worden gedronken. Het drankje kan perfect on-the-go worden geconsumeerd.

Deze snoepjes zijn vervaardigd op basis van ingredienten die 100% afkomstig zijn van fruit. Bovendien zijn ze glutenvrij. Ze vormen een gezond en evenwichtig alternatief voor de traditionele confiserie. Ze bezitten een erg laag caloriegehalte.

Deze producent breidt zijn aanbod burgers tijdelijk uit met een limited edition: Italian Burger. Het betreft een hamburger in een ciabattabroodje met verder mozzarella, parmezaan, basilicumsaus en gemarineerde paprika. Bereiding: 75 sec opwarmen in de microgolf.

‘Com and b’ is een gamma biologische limonades, dat vooral op jongeren mikt. Daarom worden deze producten gepresenteerd in een moderne, kleurrijke verpakkingen. Er is keuze tussen 3 smaken: citroen, aardbei en sinaasappel. Houdbaarheid: 12 maanden.

Daniel Dessaint Traiteur

Daunat Services

Easymeal Concept

FreshFoodVillage

Giraudet

Deze pastamaaltijden worden aangeboden in een box van 200 gram. Het volstaat om het gerecht 1 minuut in de microgolf op te warmen. Een vork is meegeleverd. De verpakking is grotendeels recycleerbaar. Beschikbaar in diverse smaken met penne, fusilli en farfalle.

Jean Stalaven

Bij de sandwiches stelt deze firma een bioreferentie met ham, Emmental en boter voor. Het gamma met Polarbrood is uitgebreid met 2 nieuwe smaken: kip curry en gerookte zalm. Ook nieuw is Tou’Cho, een broodje dat opgewarmd kan worden.

Le Kiosque à sandwiches

De automaat Snackyssime is ontwikkeld om binnen 3 minuten hoogwaardige warme maaltijden aan te bieden. Het toestel kan zowel fastfood, vegetarische en exotische gerechten als halal- en biomaaltijden serveren. De stockeercapaciteit bedraagt ruim 200 porties.

Een opvallende innovatie is Vita Coco. Het betreft kokoswater dat wordt gewonnen uit jonge, groene kokosnoten. Het bevat geen vetten, toegevoegde suiker of bewaarmiddelen. Beschikbaar in 2 smaken: puur en met ananas. Aangeboden in een tetrapack van 33 cl, 50 cl of 1 l.

Deze exposant speelt in op het succes van de pastabekers en lanceert ‘Quenelles in a cup’. De beker bevat 150 gram pastaquenelles en 150 gram saus en wordt aangeboden in 2 varianten: biologische tomatensaus en tomatensaus met piment d’Espelette.

Les Crudettes

Materne

Michel & Augustin

Deze onderneming stelt een ruim aanbod maaltijdoplossingen voor. Zo is er bij de warme gerechten de lijn gratins, die beschikbaar zijn in verpakkingen van 300gram. Verder biedt de firma een brede waaier salades aan.

Dit bedrijf presenteert een assortiment ultraverse sandwiches. Er zijn 4 wereldse soorten beschikbaar: Teriyaki, Udang, Andalu en Tajine. De sandwiches worden met de hand bereid en zitten in een stijlvolle verpakking.

Het concept ‘Crud’Wich’ combineert het broodje met een salade. Het betreft een soort wrap van sla met daarin een rol van griesmeel, een garnituur en een saus op basis van verse kaas. Beschikbaar in de smaken: tonijntomaat, ham-ei, komkommer-feta en kip-parmezaan.

Gezondheid en gebruiksgemak vormen de kernwoorden bij het nieuwe tussendoortje ‘Ma Pause Fruit’ van Materne. Het bevat een originele selectie van vruchten en bessen. Aangeboden in knijpzakjes van 120 gram en verkrijgbaar in 3 variëteiten.

Naast de nieuwe koekjes ‘Petits Paillolines’ (beschikbaar in 2 smaken) presenteert deze firma haar drinkyoghurt nu in een kleine verpakking van 125 ml. Deze wordt aangeboden in 4 varianten: vanille, framboosmunt, mango-passievrucht en blauwe bosbessen.

Mix’Buffet

Qizini

Reitzel Briand

Seba

Sodebo

Deze snackingbowls, verkrijgbaar in verpakkingen van 250 of 300 gram, zijn ideaal als lunchmaaltijd. De consument heeft de keuze tussen 12 verschillende recepten. Daarnaast zijn er ook kleine cups beschikbaar, die samen met een broodje kunnen worden geconsumeerd.

Sinds kort worden de producten onder het gelijknamige merk gepresenteerd. In Parijs werd de lijn sandwiches in cardboard voorgesteld. Daarnaast kon men de nieuwe verpakking van de stoommaaltijden ontdekken. Vlees/vis en groenten zitten in duidelijk gescheiden compartimenten.

Onder ‘Le Jardin d’Orante’ brengt men een lijn biosoepen op de markt. Ze zijn makkelijk mee te nemen en verkrijgbaar in verpakkingen voor 1 of 2 personen. Verder lanceert deze firma compotes in knijppouches van 90 gram. Deze bestaan uit een combinatie van koekjes en een fruitcompote.

Het hart van het concept ‘Topmano’ is de ergonomische oven Smart Wav’System, die diepgevroren producten bakt en opwarmt in 90 seconden. De bijgeleverde pizza kan men in deze oven opwarmen zonder ze te ontdooien. Daarna kan men ze in een kartonnen etui serveren en laten consumeren.

So good

Teisseire

Triomphe Snat

Vitagermine

De Obo Premium Soda is een natuurlijke, verfrissende soda op basis van plantaardige extracten zoals Siberische ginseng, zoethout en sint-janskruid en essentiële oliën van onder andere eucalyptus, laurier, citroen en pompelmoes.

www.expoadvice.com O2H_33-NL.indd 5

Fruit Shoot is een vruchtendrank op basis van bronwater, die zich vooral richt op kinderen. Het product wordt aangeboden in een ludieke en handige verpakking van 20 cl. Deze nieuwigheid bevat geen kleurstoffen en is verkrijgbaar in 2 smaken: tropical en sinaasappel.

Onder de merknaam ‘Too Good’ wordt een gamma gepofte snacks op basis van soja en aardappelen gelanceerd. Deze lijn bevat 70% minder vet dan de traditionele chips en is rijk aan vezels. Er zijn 4 smaken: Barbecue, Tomaat & Kruiden, Paprika en Bacon. Verpakkingen van 25 en 85 gr.

Onder het merk Kalibio stelt deze onderneming het gamma O’Lait voor. Het betreft biologische zuiveldrankjes die volgens het principe van eerlijke handel worden vervaardigd. Er is keuze tussen 2 smaken: cacao en aardbeien. Verkrijgbaar in tetrabriks van 20 cl.

Het gamma Box Trotter omvat 8 wereldse gerechten, die in een box van 300 gram worden verkocht. In september 2012 komt in ons land een gamma wraps (190 gram) op de markt. In april 2013 volgt dan de lancering van een lijn hoogwaardige salades (320 gram).

Yum Yum Bros

‘oh my Goodness’ is een reeks gezonde en lekkere tussendoortjes, ideaal voor onderweg. De producten bevatten weinig vet en zijn rijk aan vitamines en antioxidanten. Daarnaast pakt deze firma onder ‘Ndulge yourself’ uit met een reeks hoogwaardige bakery snacking producten.

O2 h

blz 5 9/03/12 14:46


V.U.: Unilever Belgium NV, Humaniteitslaan 292, 1190 Brussel, ondernemingsnR. 0438.390.312 - 12-0239

N? E P O K R ! E D V R S E J I K E A Z L O R E SV OOK E C C U S R E Z E I R V at u het d A n e L te e O m n N ie E z MET E Uw klanten

chillende n voor u. e rs e s v n o it r u o e o z v u e je k rt zers biedt u de n een visitekaa e ij ri z v p rs o e edbon die o z o k e g t ri te n v e n A e L im e O rt p o o ss o a k n verkoopt! Ons krijgt u na aa s n ij ie d te n e rs v e o k b k e , 3 rl aal terugbe8 e m 4 â‚Ź all le f e a h n a a v n ij r a b a r b e z jg n verkri wordt uw vrie o Z . n e p o k modellen. Ze zij n a sa meegeleverd. ij l a te a rs ri e e te a w u sm it ij e b pakket visibilit t wordt verrekend e le p m o c n e e omer Service gratis st k u o C o t A L jg O ri s k n U o . t e taald contact op m m e e n f o e .b p o www.olaverko : fo in r e x@unilever.com e lu m e r .b o e o V ic rv e rs e 2.06 of custom .6 3 3 3 / 2 0 : m a te

O2h O2H_33-NL.indd 6

blz 6

www.expoadvice.com 9/03/12 14:46


V.U.: Unilever Belgium NV, Humaniteitslaan 292, 1190 Brussel, ondernemingsnR. 0438.390.312 - 12-0239

1 Focus

Zien doet nog steeds verkopen bij impulsijs Ijsboerke

Unilever / Ben & Jerry's

Unilever / Ola Häagen-Dazs

Nu de lente weer in het land is, gaan de verkooppunten in het Out-of-Homekanaal op zoek naar producten die ze als supplementaire business kunnen aanbieden. Vaak komen de outlets dan uit bij ijs. Dit is immers een impulsproduct bij uitstek, dat jong en oud weet te bekoren. De redactie van Out-of-Homemagazine O2H ging na wat er momenteel leeft op de ijsmarkt en wat de aandachtspunten zijn bij de verkoop. We vroegen tevens welke innovaties dit jaar zeker niet in de diepvriezer op uw winkelvloer mogen ontbreken.

Steeds verkooptopper

Mars

Dark Chocolate bestaat uit zacht ijs van donkere chocolade met een saus van zwarte chocolade, overgoten door een dikke laag krakende zwarte chocolade, verrijkt met pure stukjes cacao. Magnum Infinity wordt in 33 landen tegelijk geïntroduceerd met sterke televisie- en digitale ondersteuning. In 2011 lanceerde Ola op een succesvolle manier de kinderheld Max en die gaat in 2012 opnieuw op avontuur . Naast onder andere de spetterende Max X-pop, de Super Twister en de Ninja Star kunnen kinderen dit jaar genieten van de Max 3D. Het betreft het allereerste ijsje dat kinderen in drie etappes kunnen opsmikkelen.

Ijs is een ideaal product voor het Out-of-Homekanaal. Het beschikt immers over een hoog imOla brengt het Fermette-roomijs nu ook in pulskarakter. Een klant die bij u binnenkomt en de diepvrieskist of –kast met ijsjes opmerkt, zal individuele porties van 75ml op de markt. Deze Fermette-cups hebben een handig formaat waar zich vaak snel laten verleiden om een bepaalde referentie aan te kopen. Impulsijs vormt immers u jong en oud mee kan bekoren. een ideale, goedkope manier om zichzelf als consument eens te verwennen en een plezier te Ben & Jerry’s lanceert 2 innovaties. Eerst en vooral introduceert Ben & Jerry’s de smaak gunnen. Vandaar ook dat de verkoop van ijs het ‘Oh My! Apple Pie!’. Het betreft lekker appelondanks het moeilijkere economische klimaat taartroomijs met grote stukken appel en taartnog steeds goed doet. Bovendien spreekt ijs korst. Bovendien is er de nieuwe smaak ‘The een brede doelgroep aan. Kinderen en jongeren Vermonster’: heerlijk ahornsirooproomijs met stoppen graag bij een winkel om een ijsje aan te gekarameliseerde pecannoten en karamelslierschaffen, wanneer ze op weg zijn naar school, ten. Dankzij een grootschalige campagne op de jeugdbeweging of de sportclub. Maar ook volwassenen en ouderen likken graag een ijsje. Facebook is deze smaak verkozen door de fans Vaak is het even een moment van verpozing tot nieuwe smaak van 2012. tijdens hun drukke, dagelijkse beslommeringen. Volgens de verschillende spelers die actief zijn Mars Belgium op deze markt, kent deze productcategorie boDeze onderneming creëert dit jaar een nieuw vendien nog heel wat groeipotentieel in ons land. segment in de ijsmarkt, namelijk de mini-bars. In vergelijking met sommige, andere Europese Zo werd midden maart een verpakking gelanlanden ligt de consumptie per capita hier lager. ceerd met 10 Mini Mars Ice Cream Bars. Iedere De ijsfabrikanten proberen tevens om ook mini-bar weegt 21,2 gram. Daarnaast wordt nieuwe consumptiemomenten aan te boren. Een ook Mini Snickers Ice Cream Bars voorgesteld. mooi voorbeeld daarvan zien we bij Ola dat vorig Ook hier bevat iedere verpakking 10 stuks. Het jaar het gamma ijskoffie Café Zero introduceergewicht van 1 mini-bar bedraagt hier 22,6 gram. de. Daarnaast trachten de producenten de verkoop van ijs tevens te dynamiseren door ieder Ijsboerke jaar tal van innovaties op de markt te brengen. IJsboerke presenteert dit jaar een nieuw Ook in 2012 is dit niet anders. Hieronder bespre- kinderijsje: het Maya-ijsje. Deze referentie is ken we alvast een greep uit het ruime aanbod gebaseerd op het bekende figuurtje 'Maya de Bij'. innovaties die dit jaar op de markt komen. Deze melkijsjes bestaan uit vanille en chocoladesmaak en zijn verrijkt met honing. Iedere Nieuwigheden 2012 verpakking bevat 4 ijsjes van 70 ml. Unilever Magnum verrast in 2012 alle chocoladeliefhebAandachtspunten bij ijsverkoop bers met de Magnum Infinity. Deze nieuwigheid Wie ijsjes aanbiedt, moet wel een aantal stelwordt in twee varianten geïntroduceerd: Chocoregels in acht nemen. In de eerste plaats is het late & Caramel en Dark Chocolate. De Magnum belangrijk om een duidelijk beeld te schetsen Infinity Chocolate & Caramel omvat zacht ijs van van het cliënteel dat in uw verkooppunt langsmelkchocolade met een karamelsaus, overkomt. Op die manier kunt u uw ijsassortiment goten met een dikke laag krakende chocolade, perfect afstemmen op de behoeftes van uw verrijkt met stukjes cacao. De Magnum Infinity klanten. Wie bijvoorbeeld veel kinderen over

www.expoadvice.com O2H_33-NL.indd 7

de vloer krijgt, presenteert best verschillende waterijsjes en referenties die de jongsten onder ons aanspreken. Verder is het belangrijk om te weten dat de klassieke smaken roomijs zoals vanille, chocolade en aardbei nog steeds erg in trek zijn bij de Belgische ijsfanaten. Verder zijn koffie en karamel typische smaken die het in ons land goed doen. Wie een verkooppunt op een toeristische locatie uitbaat, informeert zich idealiter over de variëteiten, die in het buitenland populair zijn. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn bijvoorbeeld smaken als pistache en munt erg populair.

Een tweede belangrijk aspect is de presentatie op de winkelvloer. Zoals bij ieder impulsproduct geldt ook voor ijs de leuze: ‘zien doet verkopen’. Kies dus voor een aantrekkelijke, overzichtelijke presentatie van uw aanbod en maak dat de diepvriezer met ijsjes duidelijk zichtbaar is opgesteld. Het is immers essentieel dat de smaakpapillen van de klant geprikkeld worden van zodra die uw zaak binnenstapt. Een goede visibiliteit kost een uitbater geen of weinig moeite en zal ongetwijfeld uw zakencijfer ten goede komen. Zorg ook steeds dat uw diepvrieskist of –kast goed en juist onderhouden is.

Winkel- en interieurbouw AnDers bekeken Winkel- e n interieur projecte advies – n stu coördina die – ontwerp tie – uit voering

AnD-Extreem Hagelberg 33, 2440 GEEL tel 014/22.11.16 - fax 014/22.11.17 www.and-extreem.be

O2 h

blz 7 9/03/12 14:47


Online bestellen via www.mysandwichbar.com

Verse soep van de dag, altijd lekker warm Soup is Hot pollepel van 250 ml

Soup is Hot ketel (4 tot 5 liter)

Serveer jouw gasten in een beweging.

Tomaten Crème

Ga voor een optimaal resultaat

Word een prof in BakeOff! OFF

In de , ons modern en professioneel trainingscentrum te Brussel, leren wij u alle kneepjes van het vak! Pastridor stelt u verschillende opleidingen voor: • INTRODUCTIECURSUS: Aan de slag met BakeOff • WORKSHOP: Belegde broodjes

Soup is Hot maatbeker

• THEMA-WORKSHOPS: Elk seizoen nieuwe inspiratie

Het maken van Knorr soepen is kinderspel.

• Succesvolle zaak runnen met BakeOff • Meer klanten aantrekken met BakeOff Soup is Hot krijtbordje Kondig op een aantrekkelijke manier de verse soep van de dag aan.

Soup is Hot serviettenhouders

Soup is Hot bekers Laat je klant zijn soep meenemen.

Altijd een lepel bij de hand.

Voor meer informatie: Unilever Food Solutions België Humaniteitslaan 292, 1190 Brussel info@unileverfoodsolutions.be www.unileverfoodsolutions.be

Shakeria-bew.pdf

1

9/03/12

www.mysandwichbar.com

Voor meer info (inhoud cursussen, data, inschrijvingen, ...), surf naar onze website: www.pastridor.be of registreer nu op www.mypastridor.be

u treer n Regis tvang en on n! punte 0 0 0 . 1

09:12

MSB_adv_134x188_soupishot_NL_v1.indd 1

27/02/12 16:05

S H A K E I T E A S Y – D R I N K SI H T AEKAES YI T E A S Y – D R I N K I T E A S Y Ook in uw verkooppunt mag het milkshakeconcept Shakeria niet ontbreken! Deze innovatieve zuiveldrink op basis van hoogwaardige, verse Zwitserse melk beschikt over diverse troeven, die ook uw klanten zullen bekoren: • Een mondiale gebreveteerde nieuwigheid en een innovatief concept "to go". Tal van rewards in Europa! • De stijlvolle, gepatenteerde verpakking valt op in het schap. Praktisch dankzij de beker met geïntegreerd, telescopisch rietje en de hersluitbare dop. • Beschikbaar in 7 smaken: Latte Macchiato, Cappuccino, Swiss Chocolate, Aarbei, Vanille Bourbon, Banaan en Coco-Piña. • Lange houdbaarheid van minimum 4 maanden. Shakeria kan ongekoeld worden getransporteerd en bewaard. • Geleverd in trays met 8 eenheden van 250 ml. Kortom, een ideaal convenienceproduct voor diverse kanalen. Innoprax Benelux

MILKSHAKE & COFFEE GO! M I LKSHAKE & COFFETO E TO GO! WWW.SHAKERIA.COM

O2h O2H_33-NL.indd 8

blz 8

Contact: Jozef Van Damme Zonnewende 7 - 8500 Kortrijk GSM: +32/(0)475/31.31.33 jozef.van.damme1@telenet.be www.innoprax.ch

WWW.SHAKERIA.COM

www.expoadvice.com 9/03/12 14:47


1 Focus

Kauwgom houdt stand in moeilijke tijden Bescheiden omzetdaling, maar fabrikanten zien groeimogelijkheden

Cadbury Terwijl de snoepproducten in Out-Of-Home vorig jaar rake klappen kregen, hield kauwgom als tweede segment in de categorie confiserie netjes stand. Het omgezette volume en de omgezette waarden vielen licht terug, maar als we inzoomen op elementen als prijs, verpakking en smaak tonen de belangrijke fabrikanten zich niet ontevreden.

Minder kauwgom verkocht in 2011, maar prijzen intact Uit recente cijfers die SSZ Benelux, het kennisplatform van de snacks- en zoetwarenfabrikanten, aan O2H bezorgde, blijkt dat de totale consumptie van snacks- en zoetwaren in 2011 is gegroeid. In waarde steeg de omzet met 4,5% en in volume met 2,9%. Die winst danken de fabrikanten echter vooral aan de supermarkten, waar de omgezette waarde met 5,8% steeg, terwijl het impulskanaal groeiden met 3,8%. Zoomen we in op de confiserie (kauwgom, pepermunt/mondverzorgers, keelverzorgers en snoep) dan blijkt dat de verkoop van de producten uit deze categorie erop vooruitging in de supermarkten, maar licht daalde in Out-Of-Home. Die evolutie is vooral toe te schrijven aan de snoepproducten die in food retail doorgroeiden van 113 naar 119 miljoen euro omzet, terwijl Out-Of-Home terugviel van 98 naar 91 miljoen euro. Een duidelijke verschuiving. De andere segmenten in confiserie waren eerder stabiel. Kauwgom kende vorig jaar in Out-Of-Home een lichte achteruitgang, van 34 naar 33 miljoen euro. Ook het volume viel licht terug van 2700 naar 2600 ton omzet. De prijsdruk op kauwgom blijft dus identiek, wat bijvoorbeeld niet van snoep kan worden gezegd. Het omgezette volume van snoep steeg met 30.800 ton naar 31.100 ton, terwijl de omgezette waarde zoals gezegd terugliep. De prijsdruk treft dus vooral snoep (gomartikelen, jellies, drop, zuurtjes, lollies, kauwbonbons, toffees, enz.) en minder het kauwgomsegment. Bij Perfetti Van Melle Benelux (Mentos) trekt Dave Brosens, trade marketeer België, dezelfde conclusie uit de SSZ-data. “De kauwgommarkt in Out-Of-Home staat nog steeds onder druk. Wel is duidelijk dat de daling over de jaren heen afneemt. In het supermarktkanaal zien we trouwens soortgelijke evolutie. Op korte termijn stijgt de kauwgommarkt daar zelfs opnieuw met 0,5%.”

Enveloppen als shooting star Om de evolutie van het kauwgomsegment meer in detail te leren kennen, moeten we verder kijken dan de cijfers die SSZ genereert. Voor gedetailleerde cijfers verwijzen de fabrikanten naar Nielsendata over de verkoop in de grootdistributie. “Als we echter naar onze eigen cijfers binnen Out-Of-Home kijken, komen de evoluties wel overeen”, zegt Dave Brosens. Een eerste vaststelling die de Nielsen-gegevens opleveren, is de groei van het pack/slabpack (of enveloppen)-segment. Dit type verpakkingen groeide in de open market (discounters niet meegerekend) met 11% het afgelopen jaar. Bottles blijven met voorsprong (30% marktaandeel) het meest populaire segment, maar de enveloppen zijn met 18% voortaan nummer twee. Gevraagd naar de reden voor het succes van enveloppen schuift Perfetti Van Melle een eigen productlancering naar voor. “Mentos Gum is verantwoordelijk voor meer dan 50% van deze groei dankzij de succesvolle lancering van Mentos Aqua Kiss”, zegt Brosens. “Wat startte als een single layer product, werd al snel een 2 layer (onder andere Strawberry-Manderin) en 3 layer (onder andere Mentos 3 Strawberry-Apple-Ras-

www.expoadvice.com O2H_33-NL.indd 9

Solinest berry). Het succes van dit segment is meer algemeen te danken aan de trendy, compacte verpakking en de lekkere smaken.” Ook bij Kraft Foods is het geloof in het enveloppensegment groot. “De enveloppes zijn vanzelfsprekend een niet te ontbreken segment, gezien hun rol als categoriedrijver”, zegt Rachel Karny, trade marketing manager gum & candy bij Kraft Foods. “Daar willen wij op inspelen en telkens de consument weer verrassen, met concepten die in het oog springen en de nieuwsgierigheid van de consument prikkelen. Dit was het geval met de lancering van Stimorol Senses Mega Mystery vorig jaar. Ook in 2012 zal Stimorol een bijzondere nieuwe (en vooralsnog geheime) smaak introduceren om dit segment verder te doen groeien.”

Bottles blijven top Naast de enveloppen blijven de bottles zoals gezegd qua verpakking het grootste kauwgomsegment. Gezien de handigheid van de potjes voor consumptie on-the-go (zoals in de auto) blijft dit de referentie voor Out-Of-Home, maar de fabrikanten beseffen dat de bottles door de opkomst van de enveloppen een impuls kunnen gebruiken. Zowel Mentos als Stimorol hebben bijgevolg voor 2012 nieuwe potjesreferenties in petto. En speciaal voor Out-Of-Home duiken binnen de bottles nog verpakkingsvarianten op. “Om deze duurdere propositie interessant te maken, hebben wij in ons assortiment medium en pocket bottles”, aldus Dave Brosens. “Grote bottles zijn gezien de hoge eenheidsprijs vaak minder interessant in het Out-Of-Home kanaal”. Bij Solinest wijst Fabrice Bassani van zijn kant op het belang van de packs, een segment waarin het merk Freedent sterk staat. “Dat is een verpakking die zeer geschikt is voor Out-Of-Home omdat het toelaat om het in de markt te zetten tegen 1 euro”.

Merkenpresentatie Bij Kraft Foods wijst Rachel Karny vooral op de impact van de verpakkingsverschillen op de presentatie. Kraft Foods pleit net als Perfetti Van Melle voor een merkenpresentatie, maar raadt daarbinnen ook een duidelijk onderscheid op vlak van packaging aan. “Naast een merkenpresentatie, die altijd primeert, is het belangrijk om de meer impulsgedreven segmenten zoals boxes, foil, blister en enveloppen op een prominente plaats te zetten”, klinkt het. “Het segment van de bottles, dat in een hogere prijsklasse zit en ook meer geplande aankopen heeft, volgt eerder een fidelisatiestrategie en wordt idealiter onderaan de traditionele verpakkingen en enveloppen geplaatst.” De evolutie van de verpakkingen is niet los te zien van de cijfers over de verkoop die we bij de start van dit artikel meegaven. Waar de prijzen van snoep duidelijk onder druk staan, hield de waarde van kauwgom stand en de bottles spelen daarin een niet onbelangrijke rol. “We zien dat er de afgelopen jaren toch een “trading up” plaatsvond in het kauwgomsegment”, klinkt het bij Dave Brosens. “Perfetti Van Melle heeft in 2006 dankzij de introductie van bottles veel waarde aan de categorie toegevoegd. Dit succesvol concept is

Perfetti Van Melle een duurdere propositie waardoor de gemiddelde prijs van de kauwgomcategorie gestegen is. Ook het succes van de slabpacks heeft hiertoe bijgedragen.”

Munt blijft top Een tweede conclusie die we kunnen trekken op basis van de Nielsen-data is dat munt met voorsprong de populairste smaak blijft. In de top 20 van verkochte referenties in de open market tijdens de laatste drie maanden staan 17 muntsmaken en 3 fruitsmaken. Toch blijven de fabrikanten overtuigd van de relevantie van fruitsmaken en diversifiëren ze hun aanbod blijvend in die richting. “Fruit is trouwens populairder bij vrouwen en jongeren”, weet Dave Brosens. “Binnen fruitkauwgom zie je dat duosmaken het erg goed doen.” Een derde een laatste bevinding brengt ons bij de regioverschillen. De regio’s blijken vooral een andere merkvoorkeur te hebben (gericht op Frankrijk of Nederland), wat dan weer de verpakkingen beïnvloedt. Bottles zijn zowel in het noorden als in het zuiden verantwoordelijk voor een derde van de omzet, maar het aandeel van slabs is bijvoorbeeld veel groter in Vlaanderen dan in Wallonië.

Wat brengt 2012? Ondanks de innovaties die ze aankondigen, erkennen de fabrikanten dat 2012 gezien de economische context geen evident jaar zal worden. Zoetwaren staan niet te boek als een klassieke besparingspost, maar zeker voor Out-Of-Home beseffen de protagonisten dat het cruciaal wordt om de impulsaankoop van kauwgom te promoten. Perfetti Van Melle laat weten te blijven investeren in de ontwikkeling van de categorie en Kraft Foods verwijst naar een grote mediacampagne die dit jaar nieuwe en jonge consumenten moet bekoren. “Er is absoluut groeipotentieel in het kauwgomsegment”, besluit Dave Brosens. “Als we naar het percentage kopende huishoudens kijken via het onderzoeksbureau GFK dan koopt meer dan 50% van de huishoudens geen kauwgom (+/-57%). Als je daarnaast naar de consumptie per capita gaat kijken, consumeren Belgen ook minder dan enkele Scandinavische landen en Amerika. We kunnen dus beide kanten op: meer mensen verleiden tot het aankopen van kauwgom en consumenten meer doen kopen.”

O2 h

blz 9 9/03/12 14:48


O2h O2H_33-NL.indd 10

blz 10

www.expoadvice.com 9/03/12 14:48


In2coffee

Realiseer meer omzet door kwalitatieve koffies te presenteren

1 4

1: 2:

3: 4:

Zorg voor beleving in uw zaak Kwalitatieve koffie vormt een ideaal middel voor een broodjeszaak om de omzet te verhogen. (Foto doc. FrieslandCampina) Bereid cappuccino op de traditionele manier en stoom de melk (Foto doc. FrieslandCampina) Latte art weet jongeren te bekoren.

manier en stoom dus uw melk. De klant zal dit ongetwijfeld weten te appreciëren en dit zorgt tevens voor beleving in uw outlet.

2 Vorig jaar voerde FrieslandCampina, in samenwerking met onderzoeks-, advies- en trainingsbureau Foodstep, een onderzoek naar de koffieconsumptie in het foodservicekanaal. Daaruit blijkt dat de outlets in dit kanaal bij de verkoop van koffie nog heel wat potentieel en omzet laten liggen. De consument is bij koffie op zoek naar beleving en meerwaarde en die vindt hij/zij nog te weinig terug in foodservice. Verkooppunten uit het Out-of-Homekanaal die met koffie willen scoren, moeten dus uitpakken met originele concepten die inspelen op de behoeftes van de consument. Beleving cruciaal Op 10 jaar tijd is de koffieconsumptie in ons land sterk geëvolueerd. Aan het begin van de 21ste eeuw werd in de Belgische huisgezinnen vooral filterkoffie gedronken. Vandaag drinkt nog slechts één derde van onze landgenoten thuis dit type koffie. Door de introductie van retailconcepten zoals Senseo en Nespresso kende de espresso een forse opmars. Bovendien maakt de Belg thuis steeds meer cappuccino’s en lattes. Het gewijzigde consumptiepatroon thuis zorgt er natuurlijk voor dat de koffiedrinker ook buitenshuis hogere verwachtingen heeft. De horeca- en foodservicemarkt hebben de jongste jaren echter te weinig aandacht gehad voor snelle evolutie van koffie, die hoofdzakelijk vanuit de grootdistributie werd gestuwd. Er werd vooral gefocust op kostenbeheersing in plaats van op meerwaardecreatie. Dit had een negatieve invloed op de perceptie van de koffiekwaliteit in de horeca en het foodservicekanaal. Het

www.expoadvice.com O2H_33-NL.indd 11

3 onderzoek van Foodstep toont immers aan dat momenteel amper 30% van de Belgen de koffie in de horeca beter vindt dan thuis. Aan de verkooppunten om daar via meerwaardecreatie iets aan te veranderen. Die meerwaarde zit trouwens niet alleen in de intrinsieke kwaliteit van de koffie, maar evenzeer

hierbij is dat de voorkeur uitgaat naar echte melk en niet naar melkpoeders of –concentraten. Koffie met echte melk presenteren is voor u als verkooppunt dus meteen al een middel om beleving te creëren.

• Kwalitatieve presentatie: Besteed meer zorg aan de smaak, de presentatie en de temperatuur van de koffie. Ook de kwaliteit van de cappuccino/latte vormt een belangrijke focus.

Daarnaast moet u de consument tonen dat koffie meer is dan een ‘product’. 80% van de

• Nieuwe doelgroepen aanspreken: Trek jongeren als klant aan. Zij zijn immers het cliënteel van de toekomst. Dit kan door uw aanbod authentieke cappuccino’s en lattes te versterken. Ook latte art spreekt deze doelgroep erg aan. Breid tevens uw aanbod koffievariaties met een groter volume uit.

Om de omzet van de koffieverkoop in uw zaak te verhogen, is het cruciaal om een duidelijk beeld te schetsen van uw cliënteel. in de beleving errond. Het foodservicekanaal heeft trouwens alle troeven om die beleving te creëren. De outlets hoeven daarvoor niet per se grote investeringen te doen. Het aanbieden van hoogwaardige koffie met bijvoorbeeld een Nutromacupje en een artisanaal koekje is vaak al een stap in de goede richting. Hoe meerwaarde creëren als verkooppunt? Om de omzet van de koffieverkoop in uw zaak te verhogen, is het cruciaal om een duidelijk beeld te schetsen van uw cliënteel. Op die manier kunt u optimaal inspelen op de specifieke behoeftes van uw klanten en kunt u nagaan welke nieuwe doelgroepen u kunt aantrekken. Uit het onderzoek van Foodstep blijkt dat jongeren naast gewone koffie vooral voor cappuccino en latte openstaan. 40-plussers grijpen eerder naar een gewone koffie en een espresso. Verder toonde de studie aan dat ruim helft van de ondervraagden hun koffie/espresso met melk drinkt. Een belangrijk gegeven

Aandachtspunten Om het koffieverhaal in uw zaak nog beter tot zijn recht te laten komen, is het dus cruciaal dat u 3 zaken niet uit het oog verliest.

Belgen geeft aan voor een koffie te opteren wanneer er meer aandacht wordt besteed aan het verhaal achter deze warme drank. Communiceer aan uw klanten van waar de koffiebonen afkomstig zijn, hoe de koffie gebrand en gemalen wordt, welk soort melk u serveert en dergelijke meer. Bij Nutroma biedt men de outlets op dit vlak ondersteuning aan door te communiceren hoe hun producten worden vervaardigd: ‘from cow to cup’. Durf tot slot investeren in types koffie die nieuwe klanten aantrekken zoals cappuccino en latte. Dankzij upselling kunt u meer verdienen. Volgens Foodstep is de klant bereid om tot 25 % meer omzet te besteden in een zaak die een hoogwaardige, mooi gepresenteerde cappuccino presenteert. Een lekkere cappuccino is vaak een uitnodiging om een tweede kop te drinken. Bovendien trekt u door goede mond-tot-mondreclame extra cliënteel aan. Bereid de cappuccino op de authentieke

• Creëer belevenissen: Versterk bijvoorbeeld uw aanbod cappuccino’s. Dit kan onder meer door de nadruk te leggen op de traditionele bereiding en door de schuimkwaliteit en – hoeveelheid te verbeteren. Bied naast suiker ook zoetstof aan. Wie al deze ‘regels’ in acht neemt, zal zijn klanten een duidelijke meerwaarde kunnen bieden, wat op zijn beurt ongetwijfeld tot een hogere koffieverkoop leidt! Met dank aan Sven Michiels, Activation Manager Out-of-Home bij FrieslandCampina.

O2 h

blz 11 9/03/12 14:48


ZERO sugar

O2h

O2H_33-NL.indd 12

blz 12

E.R.-V.U.: S.A. Unilever Belgium N.V., Bld de l'HumanitĂŠ 292 Humaniteitslaan, B-1190 Brussels,RPM/RPR 0438.390.312 - A2944 - 11-0281

100% LIPTON ICE TEA

LIPTON ICE TEA. DRINK POSITIVE

www.expoadvice.com

9/03/12 14:48


1 Focus Light en suikervrij trekken de frisdrankverkoop recht

Coca-Cola Enterprises

E.R.-V.U.: S.A. Unilever Belgium N.V., Bld de l'Humanité 292 Humaniteitslaan, B-1190 Brussels,RPM/RPR 0438.390.312 - A2944 - 11-0281

De voorbije twee jaar is de verkoop van frisdranken in het OutOf-Home kanaal met enkele procenten teruggevallen. Dat blijkt uit Canadean-Nielsen cijfers die Coca-Cola aan onze redactie bezorgde. De daling is het sterkst bij de reguliere smaken, maar wordt bijna helemaal goed gemaakt door de sterke stijging van light en suikervrije referenties. Gemiddeld draagt intussen één op vier verkochte frisdranken in Out-Of-Home dat etiket. Alvorens we verder ingaan op de dynamiek van het segment met light en suikervrije softdrinks, is het belangrijk om duidelijk te maken waar de grens ligt tussen beide types dranken. Wettelijk is in de Europese claimsverordening vastgelegd dat je een product ‘light’ mag noemen als het 30% minder energetische waarde (kcal) bevat, in de vorm van minder suiker bijvoorbeeld. Vanaf dat ogenblik mag je een frisdrank als ‘light’ omschrijven, maar dat maakt hem zeker niet suikervrij. Voor veel frisdranken bleek het echter makkelijker om meteen alle suiker te verwijderen en alleen zoetstoffen te gebruiken. Vandaar dat de fabrikanten graag met de term suikervrij uitpakken. Bij Coca-Cola bijvoorbeeld zijn de light en zero-referenties suikervrij, wat wil zeggen dat ze minder dan 0,5 gram suiker per 100 ml bevatten (met uitzondering van Fanta Zero Orange, dat 0,7 gram bevat door het fruitsap). De verheldering van de begrippen light en suikervrij is niet onbelangrijk. Onderzoek leert dat consumenten bij light vooral denken aan energieverlaging, terwijl het oorspronkelijk ook om een vetverlaging of suikerverlaging kon gaan. De misverstanden rond de term ‘light’ verklaren ook waarom nieuwe merktermen als ‘Zero’ de kop opstaken.

Dagelijkse voedingsrichtlijn Het suikergehalte maakt ook deel uit van het GDA-systeem (Dagelijkse Voedingsrichtlijn). GDA is een vrijwillig systeem voor het vermelden van de voedingswaarde op de voorzijde van een verpakking, in de vorm van iconen. Deze zijn bedoeld om de consument te helpen bij het kiezen van een product. De GDAiconen geven de voedingswaarde weer per portie in plaats van per 100 gram (het komt immers zelden voor dat een product per 100 gram wordt geconsumeerd). GDA is nu nog een vrijwillig systeem, maar Europa heeft een richtlijn goedgekeurd die het systeem vanaf eind 2014 verplicht maakt. Voor energie en voor zes voedingsparameters waaronder suiker moet minimaal een tabel worden opgenomen met de waarden per 100 ml met een referentie naar de dagelijkse energiebehoefte van 1 persoon (2000 kcal). Optioneel mogen de voedingswaarden per glas van 250 ml en als % van de GDA worden vermeld.

Groot potentieel Ondanks het wakende oog van de wetgever geloven de frisdrankfabrikanten sterk in het potentieel van light en suikervrij. De

www.expoadvice.com O2H_33-NL.indd 13

Pepsi

reden is meer dan bekend: consumenten zijn meer en bewuster bezig met hun suikerinname. Wel is de uitdaging duidelijk: de moderne consument wil een suikerarme of –vrije frisdrank die qua smaak toch uiterst kwalitatief is. De fabrikanten hebben daarin gretig geïnvesteerd omdat ze beseffen dat het aantal potentieel geïnteresseerde consumenten groot is. Een speler als Lipton Ice-Tea geeft mee dat het vernieuwt vanuit de visie dat ze de consument willen geven wat hij zoekt “en momenteel is dat minder suiker.” Dat merk je ook aan het aanbod: ondanks de brede definiëring van de doelgroep zie je hoe merken binnen het suikerarme/-vrije segment reeds scherper hun doelgroep aflijnen en bijvoorbeeld de light-variant op vrouwen richten en de Zero-variant op mannen, om maar één voorbeeld te geven. Los van het doelgroepdenken komt het beste bewijs van het enorme potentieel echter uit de marktcijfers. Marktleider Coca-Cola bezorgde ons data van Canadean-Nielsen waaruit blijkt dat de totale frisdrankverkoop in Out-Of-Home de voorbije twee jaar met 2,2% afkalfde (tot 431 miljoen liter). De reguliere referenties tekenden een verlies op van 4%, de light-markt maakte de omgekeerde beweging en is voortaan goed voor bijna 110 miljoen liter (een op vier van het omgezette volume met andere woorden). In het aanbod van de grote fabrikanten steeg het belang van light bovendien gevoelig (bij Coca-Cola van 20 naar 29% light) en ook de marketingbestedingen volgden dezelfde weg (van 22 naar 34% bij de marktleider).

Innovaties troef Dat de evolutie van de marketingbestedingen nog een stuk scherper groeit, hoeft niet te verbazen in een segment dat (light of niet) bol staat van de innovaties. Een van de trekkers op vlak van innovatie is Lipton Ice-Tea. Het Unilever-merk pakte in 2011 uit met de Lipton Ice Tea Zero Sugar, die in de plaats kwam van de Ice Tea Light. Het ging echter om een volledig nieuw product, niet louter om een naamswijziging. Bij de lancering gaf het merk te kennen veel in smaaktesten te hebben geïnvesteerd om de Zero Sugar even lekker te maken als de klassieke Ice-Tea. Doel: “het no sugar segment uit de marginaliteit halen”. Zero Sugar kwam op de markt in verpakkingen van 25cl, 33cl, 0,5l en 1,5l en Unilever zette stevig in op Out-Of-Home (en zeker op horeca). Volgens Unilever was de lancering een succes met 25% groei ten opzichte van de afgevoerde lightversie. Dit jaar is de meest opmerkelijke Lipton Ice-Tea-vernieuwing opnieuw te vinden in het light segment met de lancering van Lipton Ice-Tea Green met Stevia. Dertig procent van de suiker in Lipton Ice Tea Green werd vervangen door Stevia, een nieuw toegelaten zoetstof (steviolglycosiden) afkomstig van de Steviaplant. Unilever zorgt voor een Out-Of-Home lancering met tafeltentjes, menuhouders en communicatie in de vakpers. Een brede mediacampagne volgt niet, omdat de merkartikelenfabrikant als geen ander weet dat

Unilever

andere aanbieders naar alle waarschijnlijkheid zullen volgen. In België is Unilever de eerste die met Stevia uitpakt (in frisdrank, je vindt het ook al in andere producten), maar ook PepsiCo gaf aan momenteel de mogelijkheden te onderzoeken. Bij de colamerken lanceerde Coca-Cola vorig jaar zijn Coke Zero cafeïnevrij. Daarmee mikt het op de consumenten die verkiezen om (vooral aan het eind van de dag) geen cafeïne te verbruiken. Over de belangrijkste productinnovaties voor 2012 laat de frisdrankreus uit Atlanta op dit moment nog niets los.

Packaging Op packaginggebied volgde dit voorjaar de investering in een ‘limited edition’�collectie met Coke light blikjes met de drie hipste mode� en beautylooks van dit seizoen. Bij PepsiCo wordt ook gedacht in termen van innovatieve verpakkingen. Zo lanceert Pepsi dit voorjaar een nieuw formaat voor Out-Of-Home: de Pepsi Beerbottle 50 cl. Deze verpakking richt zich specifiek op het onthe-go consumptiemoment en wil de consument een suikervrije frisdrank aanbieden in een stoere, maar aangename verpakking. Wat formaat betreft geven de fabrikanten aan dat een petfles van een halve liter het leidende formaat blijft, gevolgd door het klassieke 33 cl-blik dat vooral in het institutionele deel van OutOf-Home nog steeds zeer sterk staat.

Stevia, het energiearme zoetmiddel Stevia is een plantsoort die vooral voorkomt in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Ze werd al verwerkt in producten als gezichtscrèmes of lippenbalsems, maar heeft sinds kort ook zijn weg gevonden naar voedingsproducten. Dat gebeurde al langer in landen als Japan, maar in de Europese Unie was het gebruik tot vorig jaar verboden omdat de veiligheid van stevia volgens de Wetenschappelijke Voedingsmiddelencommissie van de Europese Unie niet vaststond. In Europa ging de bal pas aan het rollen toen de Franse overheid in 2009 het stevia-ingrediënt rebaudioside A officieel toestond als zoetstof. In 2010 volgde de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) door het gebruik van steviolglycosiden als zoetstof in voedingsmiddelen als veilig te beoordelen. Dat mondde in november 2011 uit in goedkeuring van het Europees Parlement voor het gebruik als zoetstof. Stevia dook voor het eerst op in frisdrank in Frankrijk na de goedkeuring in dat land in 2009 (in Fanta Still), in ons land zette Lipton Ice Tea Green dit jaar de toon.

O2 h

blz 13 9/03/12 14:49


M Beursverslag Hebt u ook deze noviteiten op de voorjaarbeurs van Conway ontdekt?

Op 12 en 13 februari 2012 organiseerde groothandel Conway België de traditionele voorjaarseditie van zijn huisbeurs in Brussels Expo. De redactie van O2H-magazine ging een kijkje nemen en speurde de beursvloer af naar nieuwigheden en opvallende producten.

4 7 1

13 9

6

1. Cadbury:

De bezoeker kon kennismaken met de nieuwste telg in het gamma Stimorol Senses, namelijk Neon Fu. Deze kauwgom wordt aangeboden in een enveloppeverpakking.

2. Campbell Foods:

In het Royco-gamma werd de variant Hot Arrabbiata Tagliatelli voorgesteld. Het betreft een licht pikante soep, die afgewerkt is met tagliatelli. Een doos bevat 20 zakjes.

3. Super 7 Brands:

Nieuw was het gamma Deli24. Het betreft cheddarkaassticks die omhuld zijn met sneetjes charcuterie. Er zijn drie smaken: ham, pepperoni en sweet chilli chicken.

4. Ferrero:

Onder het merk Tic Tac werd recent een nieuwe fruitsmaak op de markt gebracht: Strawberry Mix.

5. Délifrance:

8

10

7. Jet Import:

Blikvanger was de introductie van nieuwe smaken bij Red Bull, namelijk Red Bull Silver (limoenaroma), Red Bull Blue (blauwe bosbesaroma)en Red Bull Red (veenbesaroma). De lancering in België is voorzien vóór de zomer, afhankelijk van het winkeltype.

8. Dills:

Nieuw was het merk Hi-Chew. Deze zachte kauwsnoepjes zijn beschikbaar in 3 smaken: aardbei, sinaasappel en mango. Ze vallen op door hun langdurige, echte fruitsmaak.

9. Nestlé:

De bezoeker kon op deze stand meer vernemen over de reep Crispy Cranberry van Galak.

10. FrieslandCampina:

De nadruk lig hier op de vorig jaar gelanceerde Cécémel Dark, die opvalt door zijn intense en volle chocoladesmaak.

Café Gourmand On The Go is een uniek doosje met een bekerhouder en een assortiment van 3 mini-desserts: een mini-muffin met bosbessen, een mini-chocoladehartje en een mini-amandeltaartje.

11. Orangina Schweppes:

6. Concorp:

Hier werd het gamma Real Fresh van Sportlife centraal geplaatst. Deze kauwgom met een vloeibare vulling is beschikbaar in de smaken: Icemint en Peppermint.

Onder het merk Van Slooten wordt nu een reeks drop en fruitgums met een vloeibare, zoete vulling aangeboden.

Blikvanger bij deze standhouder was Pulco Citronnade, een verfrissende drank op basis van citroen en bronwater.

12. Leaf:

18

21

19

22

11

15

3

20

14

5

2

17

12

16

13. Pepsico:

Deze exposant pakte uit met diverse innovaties. Zo was er bij Pepsi de nieuwe beerbottle van 50 cl. Bij Lay’s werden de mosterdvariant van Super Chips en de limited edition Bicky Crisp voorgesteld.

14. Pietercil Delby’s:

Het merk Marley’s Mellow Mood staat voor iced teas en frisdranken die vervaardigd zijn op basis van natuurlijke, plantaardige ingrediënten zoals hop, rozenbottel en kamille. Deze referenties bezorgen de consument een natuurlijk, relaxerend gevoel.

15. Cavalier:

Deze fabrikant van chocoladeproducten zonder toegevoegde suikers brengt nu ook een volledig gamma op de markt dat vervaardigd is op basis van stevia.

16. Perfetti Van Melle:

Deze exposant plaatste de nieuwe bottles Mentos Gum Fruit Crush in de kijker. Deze zijn verkrijgbaar in de smaken aardbei en mango. Iedere bottle bevat 28 kauwgums.

17. Iglo:

Bij de bereide maaltijden waren er 3 innovaties. Zo stelde men een Italiaanse risotto voor. Deze wordt aangeboden in een verpakking van 475 gram. In het gamma WorldCuisine waren er 2 nieuwigheden: Paella en Thai Red Curry.

18. Roger & Roger:

De lijn Frites-chips stond hier in de spotlights. De bezoeker kon kennismaken met Frit’Saté, Frit’Special en Superfrites.

19. Qizini:

Eind vorig jaar lanceerde de firma Qizini, ontstaan door de fusie van Johma Sandwiches en Greencore, onder het gelijknamig merk een gamma prepacked sandwiches. De bezoeker kon met deze lijn kennismaken.

20. Sodebo:

Het gamma ‘Wok in Box’ werd nogmaals in de kijker geplaatst. Deze boxen van 300 gram zijn beschikbaar in 3 smaken en hoeven slechts 2 minuten in de microgolf worden opgewarmd.

21. Solinest:

Opvallende nieuwkomer was Freedent Clear, dat nog meer de nadruk legt op Oral Care. De kauwgom bevat microkorrels en zorgt voor een gevoel van propere tanden. Verkrijgbaar in 2 smaken: strong mint en chlorophylle.

22. Unilever :

De bezoeker kon kennismaken met de nieuwe Lipton Ice Tea Green met stevia. 30% van de suiker in deze drank wordt vervangen door stevioglycosiden.

Nuttige adressen BAKE - OFF PRODUCTEN

Lantmännen Unibake Benelux

p/a Nijverheidsstraat 3 1840 Londerzeel Tel: +32 52 31 59 00 Fax: +32 52 31 59 02 www.pastridor.be sales.benelux@pastridor.com

CSM Benelux

Borrewaterstraat 182 2170 Merksem Tel: +32 3 641 71 00 Fax: +32 3 641 71 11 www.csmglobal.com/benelux info.benelux@csmglobal.com

BELEG & SAUZEN

Hamal Signature

Steenweg op Tielen 53 2300 Turnhout Tel: +32 14 42 61 11 Fax: +32 14 42 88 81 www.hamalsignature.com info@hamalsignature.be

GROOTHANDELS

Lyfra NV

Kapelstraat 100 2160 Wommelgem Tel: +32 3 355 31 10 Fax: +32 3 355 31 11 www.lyfra.be info@lyfra.be

CHOCOLADE EN CHOCOLADEREPEN

MARS Belgium

Kleine Kloosterstraat 8 1932 Sint Stevens Woluwe Contactpersoon Out-of-Home: Jan Rogiers Tel: +32 2 712 72 22 Mobile: +32 495 59 65 85 www.mars.be contact@be.mars.com jan.rogiers@effem.com

Trendy Foods

Avenue du Parc 29 B-4800 Petit-Rechain www.trendyfoods.com info@trendyfoods.com Tel. 087 32 18 88 Fax 087 32 18 89

Nestlé Belgilux

Birminghamstraat 221 1070 Brussel Tel: +32 2 529 52 52 www.nestle.be consum@be.nestle.com

MELK-EN KOFFIEDRANKEN

Innoprax

Zonnewende 7 B-8500 Kortrijk Tel. 0475 31 31 33 www.innoprax.ch jozef.van.damme1@telenet.be

ZOETE SNACKS

MARS Belgium

Kleine Kloosterstraat 8 1932 Sint Stevens Woluwe Contactpersoon Out-of-Home: Jan Rogiers Tel: +32 2 712 72 22 Mobile: +32 495 59 65 85 www.mars.be contact@be.mars.com jan.rogiers@effem.com

ZUIVELPRODUCTEN

Danone Professional

Jules Cockxstraat 6 1160 Brussel Tel: +32 2 776 68 11 Fax: +32 2 776 68 69 www.danoneprofessional.be danone.pro@danone.com

WATERS

Nv Danone Waters Benelux sa (Evian, Badoit, Volvic, Vitalinea)

Jules Cockxstraat 6 –b3 1160 Brussel Tel: +32 2 776 66 17 Fax: +32 2 771 66 34 www.evian.com Sonia.vaneyck@danone.com

Conway

Laagstraat 63 B-9140 Temse www.conway.be info@conway.be Tel. 03 710 03 11 Fax 03 710 03 08

Wenst u ook in de Nuttige Adressen te staan? U staat onder maximum 2 rubrieken, gedurende een volledig jaar en in beide taalversies (Fr en Nl) voor slechts €500. (per extra rubriek + €90) Bij interesse bel naar 0032 56 21 30 32 of mail naar admin@expoadvice.com.

O2h O2H_33-NL.indd 14

blz 14

www.expoadvice.com 9/03/12 14:50


N new arrivals Lantmännen Unibake: nieuw assortiment Prokorn-producten

Lantmännen Unibake, de groep achter het bekende merk ‘Pastridor’, lanceert een nieuwe versie van de gekende Prokorn-producten. Met de nieuwe receptuur kiest de firma voor een krokantere afwerking en een verdonkerde kruimkleur. Op die manier speelt de producent van bake-off producten in op de trend om meer donker brood te eten, met volle granen en zaden. Daarnaast werd ook de vorm van het volkoren broodassortiment verbeterd. Prokorn is een succesvol recept van volkorenbrood met meer erin dan enkel het volkoren graan. Het product wordt gemaakt op basis van gemoute graanproducten, getoaste soja, zonnebloempitten, lijnzaad, bruine rietsuiker en zuurdesem. Daardoor bevat het een grote rijkdom aan mineralen, zoals calcium, ijzer, magnesium en fosfor. Het vernieuwde assortiment bestaat uit verschillende productvormen: van stokbroden en bagnats tot triangelvormen, keizerbroodjes en sandwiches. Het vernieuwde Prokorn-assortiment wordt gelanceerd in de lente van dit jaar, in samenwerking met Zeelandia.

Unilever: Ice Tea Green met Stevia

Lipton Ice Tea, in 1978 in België gelanceerd en ondertussen één van de grootste ijstheemerken ter wereld, was op 1 februari 2012 opnieuw pionier met haar Lipton Ice Tea Green-gamma. Het is Lipton Ice Tea’s visie om verrassend lekkere en heerlijk verfrissende frisdranken aan te bieden met minder suiker dan de meest gedronken suikerhoudende frisdranken. In lijn hiermee wordt nu 30% van de suiker in Lipton Ice Tea Green vervangen door Stevia, een nieuw toegelaten zoetstof - steviolglycosiden -, afkomstig van de Steviaplant. Hierdoor wordt het drankje nog verfrissender en bevat het minder calorieën. Deze aanpak speelt in op de consumententrend naar steeds meer natuurlijke producten en een behoefte aan minder suiker. Lipton Ice Tea Green is nu een caloriearme drank met 50% minder suiker dan de meeste suikerhoudende frisdranken in België.

Lantmännen Unibake: nieuwe Panini’s

Wie zijn klanten een warme hap wil aanbieden die snel en gemakkelijk te beleggen is, vindt ongetwijfeld zijn gading in de brede Panini’s van Lantmännen Unibake. Ze bestaan in 2 varianten: de Panini met kruiden en Panini met kruiden/gegrild. Ze zijn vervaardigd op basis van een authentiek recept en zijn bereid met olijfolie en Provençaalse kruiden. Met deze producten is een snelle service gegarandeerd: u kunt ze immers vooraf beleggen en daarna kort grillen.

Idiomed: QuiViveGum

Het betreft een cafeïnekauwgom die de gebruiker al na 30 seconden energie geeft, waardoor die zich alerter en fitter voelt. De werking is vergelijkbaar met een kop sterke koffie. Volgens de fabrikant werkt de kauwgom echter sneller, omdat de werkbare stoffen via het mondslijmvlies direct in het bloed worden opgenomen. 5 minuten na de inname wordt het maximale effect bereikt. Deze innovatie werd gedurende 6 jaar uitvoerig klinisch getest. Dit impulsproduct is beschikbaar in 2 varianten, met name Arctic Mint en Spearmint, en wordt per 5 stuks verpakt in een buisje. Op die manier kan de consument de kauwgom altijd en overal meenemen.

Concorp: Van Slooten-snoep met vloeibare vulling

Het Nederlandse familiebedrijf Concorp innoveert in de traditionele drop- en snoepmarkt. Onder het merk Van Slooten werd immers een serie drop- en fruitgumsmaken met vloeibare vulling gelanceerd. Dankzij de unieke, gepatenteerde ‘Centre in Shell’technologie (CIS) beschikken de dropjes en de fruitgums over een vloeibare, zoete vulling. Het eten van een CIS-dropje of -fruitgum is dan ook een aangename verrassing voor de smaakpapillen. Het bekende colaflesje of het kokindje bijvoorbeeld is nu voller van smaak door de ware vloeibare smaakexplosie. De referenties met een vloeibare vulling worden eveneens uitsluitend met natuurlijke kleur- en smaakstoffen vervaardigd.

FrieslandCampina: Nieuwe fles Appelsientje

Vorig jaar bracht Appelsientje 2 nieuwe varianten op de markt, namelijk Mango&Guanabana en Ananas & Guave. Dit jaar zet het merk de vernieuwing door. Zo introduceert Appelsientje nu een nieuwe PET-fles van 400ml. De modernere en onderscheidende fles legt nog meer de nadruk op versbeleving en kwaliteitsuitstraling. Ze is vervaardigd van gerecycleerd materiaal. Ook het design van het etiket werd vernieuwd. Tot slotte krijgt iedere variant ook een andere kleur van dop. Op die manier valt Appelsientje nog meer op in het schap.

Jet Import: Nieuwe smaken Red Bull

Red Bull lanceert nog voor de zomer 3 nieuwe smaken, namelijk Red Bull Silver (limoenaroma), Red Bull Blue (blauwe bosbesaroma), Red Bull Red (veenbesaroma). De exacte lanceringsdatum is afhankelijk van winkeltype tot winkeltype. Met deze 3 nieuwe smaken wil het merk een alternatief bieden aan de consument die een andere smaak dan de huidige Red Bull smaak verkiest, maar toch op zoek is naar de functionaliteit van deze energiedrank. De 3 nieuwe varianten zijn net als de originele Red Bull en de Red Bull Sugar Free energiedranken met dezelfde werking, enkel de smaak verschilt. De verpakking is bewust anders dan de originele Red Bull-energiedrank. Met de 3 nieuwe smaken wil Red Bullen nieuwe consumenten bereiken, zowel binnen als buiten de bestaande categorie gebruikers.

Cava Licious: Cava Licious

Cava Licious is een merk van Spaanse cava met een origineel en innovatief concept. Enerzijds werd er gekozen voor een trendy en exclusief label, ontworpen door HookedOnWalls, een gedeponeerd merk van Arte. HookedOnWalls is de trendsetter voor stijlvol behangpapier. Anderzijds brengt Cava Licious een boodschap en schenkt voor elke verkochte fles cava € 0,10 aan Water.org, een organisatie die investeert in projecten rond zuiver drinkwater en sanering in ontwikkelingslanden. Cava Licious is beschikbaar in diverse varianten. Tevens worden verschillende giftboxen aangeboden.

Verima: Citrocasa Fantastic

Deze onderneming presenteert een nieuwe automatische citruspers van het merk Citrocasa, namelijk de Fantastic. Dit toestel valt op door zijn moderne en compacte vormgeving. Zo neemt het 40% minder plaats in dan de doorsnee automatische citruspersen. Bovendien is dit model erg krachtig en perst het de vruchten tot 3 maal sneller dan gemiddeld. Bovendien is deze pers erg onderhoudsvriendelijk.

Alpro: hazelnootdrink en amandelmelk

In februari 2012 lanceerde Alpro 2 noviteiten, namelijk Alpro® Amandelmelk en Alpro® Hazelnootdrink. De Alpro® Amandelmelk heeft een subtiele, licht geroosterde smaak; de Alpro® Hazelnootdrink heeft een zachte en romigere smaak. Naast sojadrinks brengt Alpro dus nu ook drinks gemaakt van nieuwe plantaardige ingrediënten op de markt. Door deze versterking van zijn plantaardige positie wordt ook het Alpro-logo aangepast: de sojaboon werd vervangen door een zon die opkomt achter een groen blaadje, en het woord ‘Soya’ werd vervangen door de uitnodigende belofte: ‘Enjoy Plant Power’.

www.expoadvice.com O2H_33-NL.indd 15

O2 h

blz 15 9/03/12 14:50


W E

N

l c 3

3 e ng

a r O

“Capri-Sun” is a registered trademark of Capri Sun AG, Zug, Switzerland © 2011 V.U./E.R.: Coca-Cola Enterprises Belgium bvba/sprl - Ben Lambrecht - Bergense Steenweg 1424 Chaussée de Mons - Brussel 1070 Bruxelles - A/2302 O2H_33-NL.indd 16

9/03/12 14:51

Out-Of-Home 33  

Nationaal infoblad voor verkooppunten van food- en non-foodimpulsartikelen, snacking-, conviencence en take-awayproducten en -concepten.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you